FRITUREN
GEBRUIK VAN HET TOESTEL
• Reining het toestel voor het eerste gebruik grondig met heet water en een beetje afwasmiddel. Let
daarbij op dat het elektrische gedeelte niet met water in aanraking komt.
• Spoel uit met schoon water en droog het toestel zorgvuldig.
• Vul het toestel met vet of plantaardige olie. Indien u vaste blokken vet gebruikt, snij deze dan eerst in
stukjes en stel de thermostaatknop in op 9O°C tot het vet volledig gesmolten is.
• Het oliepeil dient zich altijd tussen de onderste en de bovenste niveau aanduiding te bevinden, max
(1,1l.) min (0.8l.).
• Stel de thermostaatknop op de gewenste temperatuur in. Zie baktabel met temperaturen.
• Het lampje gaat uit wanneer de gewenste temperatuur is bereikt.
• Dompel, wanneer het lampje uitgaat, eerst het lege mandje in de olie. Dit verhindert dat het voedsel
vast gaat kleven.
• Plaats het te frituren voedsel in het mandje. Voor het beste resultaat dient u het voedsel droog in het
mandje te doen.
• Gebruik de afneembare handgreep om het mandje in de friteuse te plaatsen. Verwijder daarna de
handgreep van het mandje. LET OP: controleer of de handgreep goed aan het mandje vastgehaakt is
zodat het mandje er niet afvalt bij het opschudden van de frites.
• Dompel het mandje langzaam onder om sterk opborrelen te voorkomen.
• Haal het mandje weer omhoog als de frituurtijd is verstreken en hang het aan de haak in de pan zodat
de olie eruit kan lekken.
• Haal de stekker uit het stopkontakt.
• Spoel de handgreep en het mandje na gebruik om en droog deze grondig af.
• Als de friteuse goed is afgekoeld, kunt u het mandje terugplaatsen en het apparaat opbergen. Berg
uw friteuse met gesloten deksel op een droge en donkere plaats op. De olie en het mandje kunt u
hierbij in de friteuse laten.
• Waarschuwing: Het deksel is alleen bedoeld als stofdeksel; gebruik dit dus niet als de pan
ingeschakeld is.
FRITUURTIPS
• Gebruik, voor een beter resultaat, de aanbevolen olie of vet (zie tabel verderop). Het is af te raden ver-
schillende soorten olie door elkaar te gebruiken.
• Vervang regelmatig de olie of het vet en zeker als deze donker of vuil wordt, of als deze abnormaal
begint te schuimen. Om de olie uit te gieten is het toestel van een giettuit voorzien. Reinig de kuip bij
iedere vervanging.
• Iedere langdurige verwarming vermindert de kwaliteit van de olie of het vet. Schakel de friteuse na
leder gebruik uit.
• Om een goed resultaat te verkrijgen, bakt u het beste geen te grote hoeveelheden in één keer.
• Gebruik maximaal 200 gram frites per liter olie.
• Bij diepvriesprodukten maximaal 100 gram gebruiken i.v.m. de sterke afkoeling. Diepvriesprodukten
boven de gootsteen uitschudden om overtollig ijs te verwijderen.
• Wanneer frites van verse aardappelen gebruikt wordt: droog de frites na het wassen zodat er geen
water in de olie komt.
• Bak de frieten in 2 beurten. Eerste bakbeurt (voorbakken) 5 tot 10 minuten op 170°C. Tweede bak-
beurt (afhakken) 2 tot 4 minuten op 190°C. Goed laten uitdruipen alvorens op te dienen
• Frituur niet te veel voedsel in één keer. Bedek alleen de bodem van het mandje, zodat de temperatuur
van de olie niet daalt. Hiervoor zou het voedsel namelijk meer olie opnemen.
• Houd u aan de voorgeschreven frituurtijd
• Doe geen zout op het voedsel voor of tijdens het frituren, maar pas wanneer het uit het mandje
gehaald is. Zout en water bederven de olie.
• Laat het voedsel goed uitlekken en wrijf het vervolgens over keukenpapier zodat overtollig vet wordt
verwijderd.
• Eet het voedsel na bereiding direct op. Voedsel dat een tijdje warm gehouden moet worden niet in een
afgedekte schaal doen. Door de condens is het later niet meer knapperig. U kunt het beter in de oven
bewaren.
4