Metos BDC/50-50, cold, BDC/50-50 de handleiding

  • Hallo! Ik ben een AI-chatbot die speciaal is getraind om je te helpen met de Metos BDC/50-50, cold de handleiding. Ik heb het document al doorgenomen en kan je duidelijke en eenvoudige antwoorden geven.
Coolstapler - Korvenstapelaar met geforceerde koeling
43.3000.3 45
Inhoudsopgave (NL, BE)
Algemeen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46
Gebruik. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46
Aanwijzingen voor het gebruik. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46
Typeplaatje. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46
Detailtekening . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 47
Veiligheidsvoorschriften. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48
Bediening . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50
Aanwijzingen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50
Soorten korven . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50
Korfhoogten
Aantal extra inzetbare korven:
Kapaciteitsberekening
Instellen van de veren op de juiste afnamehoogte . . . . . . . . . 51
Ingebruikname . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52
Apparaat inschakelen
Gebruik . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53
Servies plaatsen
Servies uitnemen:
Gebruik van het deksel:
Automatisch gebruik
Transport
Uitschakelen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 54
Gerät ausschalten
Schoonmaak en onderhoud . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 54
Wetenswaardigheden over roestvrijstaal
Algemene voorschriften voor de behandeling van apparaten
van roestvrijstaal
Hulp bij storingen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 56
Technische Details . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 57
Onderdelen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 58
CE-conformiteitsverklaring. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .90
Coolstapler - Korvenstapelaar met geforceerde koeling
46 43.3000.3
Algemeen
Wijzigingsvoorbehoud
De producten uit dit bedieningsvoorschrift worden geproduceerd op basis van de wensen uit
de markt en de huidige stand der techniek.HUPFER behoudt zich het recht voor wijzigingen
aan de producten zowel als aan de daartoe behorende documentatie door te voeren indien
daartoe onzerzijds reden bestaat. De definitief geleverde uitvoering blijkt steeds uit de order-
bevestiging waarmee dit apparaat geleverd werd.
Verpakking en transport
Dit HUPFER
®
product werd na de productie uitvoerig getest, daarna gereinigd en ingepakt. De
verpakking bestaat uit volledig recyclebaar materiaal.
Gebruik
Gesloten korvenstapelaar met geforceerde koeling voor het opslaan en gekoeld houden van
voorgekoelde en afgedekte maaltijdcomponenten over een langere tijdsduur. De etenswaren
in schaaltjes kunnen naar keuze worden afgedekt met folie of deksels.
Gelijkmatige temperaturen in de stapelaar worden bereikt door een uitgekiend koelsysteen in
combinatie met de speciale HUPFER korven. Daarmee worden temperaturen bereikt overeen-
komstig de HACCP-eisen.
De Coolstapler wordt voornamelijk ingezet voor het opslaan, gekoeld houden en portioneren
van voorgeportioneerde maaltijdcomponenten zoals rauwkost en desserts aan de verdeel-
band.
Voor het gekoeld houden van kaas en vleeswaren in vlakke GN-bakken adviseert HUPFER de
uitschepwagens met passieve koeling door middel van koelpellets KSPA-2 und KSPA-3.
Voor voorverpakte maaltijdcomponenten en dranken en desserts in Tetra-pakken, flessen en
kunststofverpakkingen zijn de geforceerd gekoelde uitschepwagens met doorlopende boven-
bak SPA/K-2 DW en SPA/K-3 DW het meest geschikt.
Attentie:
Voor het eerste gebruik de beschermfolie verwijderen.
Aanwijzingen voor het gebruik
Dit bedieningsvoorschrift dient voor de eerste ingebruikname zorgvuldig gelezen te worden.
Zorgt u ervoor dat het bedienend personeel op de hoogte is van mogelijke bedieningsfouten
en daardoor mogelijk gevaarlijke situaties.
Belangrijke tips voor veiligheid en het voorkomen van schade zijn in dit bedieningsvoorschrift
met een attentie-symbool aangegeven.
Attentie, tips voor veiligheid en het voorkomen van schade!
De zo gemerkte tips moeten gemeld worden aan het bedienend personeel.
Met het hand-symbool worden nuttige tips voor het gebruik van het apparaat aangegeven.
Typeplaatje
Fabrikant Stroomopname
Type * Maximale belading
Artikelnummer * ! Keurmerk
Ordernummer * " Beveiliging
Serienummer * # Conformiteitsverklaring
Spanning $ Koudecapaciteit
Aansluitwaarde % Koelmiddel
* Verplicht op te geven bij storing
Coolstapler - Korvenstapelaar met geforceerde koeling
43.3000.3 47
Detailtekening
Duwhandgreep met geintegreerde stootkant
Aan/uit schakelaar
Stekkerhouder (Blindstekker)
Aansluitsnoer met stekker
Zwenkwielen met rem
Roestvrijstalen deksel, geisoleerd, met greep
Basiskorf
Stoothoeken
Bokwielen
Toebehoren tegen meerprijs:
Stapelservieskorven 500 x 500 x 75 mm of 500 x 500 x 115 mm,
in roestvrijstaal met kunststof coating of roestvrijstaal elektrolytisch gepo-
lijst, met stapelhoeken
Stapelservieskorven 650 x 530 x 75 mm of 650 x 530 x 115 mm,
in roestvrijstaal met kunststof coating of roestvrijstaal elektrolytisch gepo-
lijst, met stapelhoeken
Stootlijst rondom van massief en slagvast kunststof
Zwenkwielen met roestvrijstalen (1.4301) gaffel Ø 125 mm,
met of zonder rem, met plaatbevestiging
Bokwielen uit roestvrijstaal 18/10, Ø = 125 mm, plaatbevestiging.
Artikelnummers vindt u in onze huidige prijslijst.
Coolstapler - Korvenstapelaar met geforceerde koeling
48 43.3000.3
Veiligheidsvoorschriften
De wagens zijn ontworpen voor het opslaan, gekoeld houden en vervoeren van
voorgekoelde en afgedekte maaltijdcomponenten in servieskorven. Het vervoe-
ren van andere goederen is niet toegestaan.
Er mogen geen onafgedekte maaltijdcomponenten worden ingezet, omdat er dan
door de van buiten aangezogen omgevingslucht gevaar bestaat op kiemvorming.
In geen geval mogen warme of hete producten worden ingezet, daardoor kan de
verdamper onder ijs komen, waardoor de werking vrijwel teniet wordt gedaan en
de gewenste temperaturen nooit zullen worden bereikt.
Gevaar voor bacterievorming!
Bij extreme belasting, bijvoorbeeld doordat toch tegen de regels in warme of niet
afgedekte maaltijdcomponenten worden ingezet, kan er zich rijp of ijs op de ver-
damper vormen. Indien dit gebeurt moet de stekker uit de wandcontactdoos wor-
den genomen, waardoor de wagen ontdooit. Uiteraard moeten de gekoelde
artikelen dan tijdelijk elders worden opgeslagen.
Het gebruik van kunststof korven van welk merk dan ook kan, vanwege vermin-
derde luchtcirculatie, tot vermindering van het koelend vermogen leiden.
In alle gevallen is het verplicht de temperaturen volgens de wettelijke voorschrif-
ten aan te houden en dus is het noodzakelijk dmv. een geeigend meetinstrument
(thermometer) de temperaturen regelmatig te meten en te registreren.
De duur van de opslag is in principe onbegrensd; het apparaat kan bij ingescha-
kelde koeling in principe al de dag tevoren worden beladen. Bij de koeling van
maaltijdcomponenten is het dwingend noodzakelijk de daarvoor geldende wette-
lijke voorschriften te volgen welke betrekking hebben op temperatuur en opslag-
duur.
De wagens zijn ontworpen voor omgevingstemperaturen van +10 tot +32 ºC. Bij
hogere temperaturen dan 32 graden ontstaat capaciteitsverlies door ijs- en rijp-
vorming op de wanden van de koelbak en op de verdamper. De dan nog ter be-
schikking staande koelkapaciteit is helaas onvoldoende om de temperaturen vast
te houden en zal dus leiden tot ongewenste temperatuursverhoging en mogelijk
bacterievorming.
De wagens mogen niet in direct zonlicht worden geplaatst, laat staan achter zg.
panoramavensters. De oppervlakte zou zo warm kunnen worden, dat de koelka-
paciteit niet meer voldoende is om de volgens HACCP vereiste temperaturen te
handhaven.
De afvoer in de bodemplaat moet tijdens het koelproces worden afgesloten met
de meegeleverde stop, zodat de gekoelde lucht in de stapelaar blijft en zich on-
derin niet met warme lucht van buiten kan vermengen.
In geen geval mag de stapelaar voor schoonmaakwerkzaamheden met water
worden gevuld!! Er bestaat levensgevaar zodra het apparaat weer wordt aange-
sloten aan het stroomnet.
De kunststof deksels van andere korvenstapelaars mogen niet worden gebruikt
omdat hierdoor de temperatuur in de bovenste korven nadelig wordt beinvloed.
Gevaar voor bacterievorming!
De afnamehoogte moet voor het beladen op het te gebruiken model korf (75 of
115 mm) worden aangepast. Zie bladzijde 50.
Om verwondingen aan de handen te voorkomen, dient ervoor gezorgd te worden
dat de bovenzijde van de bovenste korf zich minimaal 15 mm boven het boven-
blad bevindt.
De korven nooit met de hand naar beneden drukken (bijvoorbeeld voor reiniging).
Bij het loslaten van de koven ontstaat verwondingsgevaar!
Coolstapler - Korvenstapelaar met geforceerde koeling
43.3000.3 49
Het verrijden mag alleen over vlakke vloeren plaatsvinden. Indien toch over zeer
ongelijke vloeren of drempels wordt gereden kan dit de constructie en/of de wie-
len beschadigen.
Voor het transport beide remmen loshalen. Rijden met de wielen op de rem zorgt
onherroepelijk voor schade.
De wagens mogen uitsluitend met de hand worden voortbewogen. Een machi-
naal ondersteund transport is niet toegestaan. Gevaar voor schade en verwon-
dingen.
Indien de wagens in bijv. een vrachtwagen worden vervoerd dienen deze te wor-
den vastgezet. De rem op de wielen is hiervoor niet voldoende.
Bij het vervoer altijd beide duwgrepen met beide handen vasthouden, de wagen
nooit loslaten.
Het transport over hellingen of trappen is niet toegestaan.
Bij het naderen van bochten of het rijden om kolommen of andere hindernissen
altijd goed opletten of er geen personen in de weg lopen. Verwondingsgevaar!
De maximale snelheid is normaal wandeltempo. Zeer zwaar beladen stapelaars
zijn nog maar moeilijk voort te bewegen of te manouevreren. Eventueel hulp van
derden inroepen.
Door omstandigheden van buitenaf of onachtzaamheid aan het kantelen ge-
brachte stapelaars niet proberen op te vangen, ook hierbij zoudt u zich kunnen
verwonden!
Niet op het apparaat leunen of gaan zitten en niet gebruiken voor het vervoer van
personen.
De wagen niet op een vloer die op afschot staat plaatsen.
Indien de wagen zijn plaats van bestemming heeft bereikt de remmen vastzetten.
De wielen zijn geschikt voor gebruik in temperaturen van -20 tot +50 graden Cel-
sius. Indien deze zouden worden gebruikt bij lagere of hogere temperaturen kan
dit leiden tot problemen, waarbij mechanische beschadigingen kunnen optreden.
De schoonmaakvoorschriften in acht nemen.
Voor het verrijden het apparaat uitschakelen, de stekker uit de wandcontactdoos
trekken en in de stekkerhouder plaatsen.
Stekker nooit aan het snoer uit de wandcontactdoos trekken.
De HUPFER
®
apparaten zijn in de standaarduitvoering voorzien van een haakse
Schuko stekker met randaarde. Hetgeen als voordeel heeft dat deze veel minder
uitsteekt dan een rechte stekker en dus minder makkelijk kan worden bescha-
digd.
Als de apparaten per ongeluk wordt weggereden terwijl vergeten is de stekker uit
de wandcontactdoos te halen kan dit tot schade aan de stekker en/of de contact-
doos leiden.
De wagen nooit voortbewegen door aan het aansluitsnoer te trekken.
Wanneer de stekker met water in contact geweest is moet deze voor gebruik
eerst worden gedroogd.
Levensgevaar!
Een eventueel beschadigd snoer of stekker dient voor gebruik door een erkend
vakman te worden vervangen.
Het aansluitsnoer kan een maximale lengte van 1,80 meter bereiken. Indien door
geweld deze lengte wordt overschreden kan dit intern tot beschadigingen leiden.
Brandgevaar!
In natte of vochtige ruimtes geen verlengsnoer gebruiken.
Het apparaat niet met stoom of een hogedrukspuit schoonmaken.
Indien in de buurt van het apparaat met stoom of hoge druk wordt gewerkt dient
het apparaat te worden uitgeschakeld en de stekker uit de wandcontactdoos ge-
haald.
Stekker alleen invoeren in passende wandcontactdoos. Indien een en ander niet
op elkaar past dient een vakman voor ombouw zorg te dragen (zie gebruikte stek-
kertypes op blz. 58).
Het gebruik van stekkeradapters is verboden.
Brandgevaar!
Coolstapler - Korvenstapelaar met geforceerde koeling
50 43.3000.3
Bediening
Aanwijzingen
De wagens zijn ontworpen voor het opslaan, gekoeld houden en vervoeren
van voorgekoelde en afgedekte maaltijdcomponenten in servieskorven.
Ter vereenvoudiging wordt in dit voorschrift steeds de term «servies»
gebruikt. Dit betekent niet dat daarmee wordt aangegeven dat het appa-
raat meer of minder kan dan hierboven omschreven.
De apparaten zijn voorzien van een electronische temperatuurregeling.
De standaardtemperatuur in het apparaat is in de fabriek op 5 °C vast in-
gesteld. Dit is gebleken een ideale gemiddelde waarde voor maaltijdcom-
ponenten te zijn bij omgevingstemperaturen tussen de 10 °C en 32 °C. Een
probleemloze werking van de koeling zonder ijs- of rijpvorming is daardoor
gegarandeerd en er is dan ook geen reden in te grijpen in de standaard ge-
programmeerde ontdooicyclius.
Een verandering van deze instelling door de gebruiker is niet toegestaan
en leidt onherroepelijk tot vervallen van de garantie.
Reden: door de reactietijd van het koelsysteem komt het technisch onver-
mijdelijk tot lagere en hogere temperaturen tijdens de procesgang, d.w.z.
de temperatuur beweegt zich tussen de 2 °C en 8 °C. Indien de standaard
ingestelde temperatuur naar beneden wordt bijgesteld kan deze van tijd tot
tijd onder het vriespunt komen, waardoor de verdamper verijst en aan de
randen van de produkten bevriezingsverschijnselen kunnen optreden.
Soorten korven
Korfhoogten
De basiskorf is standaard en dus een vaste waarde. Welke van de beide an-
dere modellen korven wordt gebruikt hangt af van het te gebruiken servies (zie
hoofdstuk «Kapaciteitsberekening»).
In het algemeen gesproken worden met de 115 mm hoge korven hogere ka-
paciteiten bereikt. Een uitzondering hierop vormen toespijsschaaltjes met dek-
sel met een totale hoogte van 55 of 65 mm.
De korf mag maximaal gevuld worden tot 3-5 mm onder de bovenrand, anders
kan het komen tot serviesbreuk.
Na het uitnemen van de basiskorf, bijvoorbeeld voor schoonmaak, moet deze
weer als eerste met de opening naar boven worden ingezet.
Indien de gesloten zijde naar boven wordt geplaatst, worden de 15 mm hoge
stapelhoeken van de korf door de hoge belasting in de bodemplaat gedrukt en
leiden tot beschadigingen c.q. wordt zelf beschadigd. Bovendien wordt daar-
door de kapaciteit negatief beïnvloed.
Aantal extra inzetbare korven:
Korfmodel Korfhoogte Nuttige hoogte
Basiskorf 150 mm 140 mm
Korf 75 mm hoog 75 mm 65 mm
Korf 115 mm hoog 115 mm 105 mm
Korven 75 mm hoog Korven 115 mm hoog
7 4
Coolstapler - Korvenstapelaar met geforceerde koeling
43.3000.3 51
Kapaciteitsberekening
Gebaseerd op de gemiddelde hoogte van schaaltjes met deksel kunnen maxi-
maal 1 of 2 lagen in de korven worden geplaatst.
Het aantal serviesdelen per korf dient met het aantal korven te worden verme-
nigvuldigd en geeft samen met de inhoud van de basiskorf de komplete kapa-
citeit van de Coolstapler.
Instellen van de veren op de juiste afnamehoogte
De instellingen mogen alleen worden doorgevoerd bij apparaten die van het
stroomnet zijn afgekoppeld. De temperatuur van het apparaat speelt daarbij
geen rol.
Alvorens met de werkzaamheden te beginnen moet steeds worden gecontro-
leerd of de in te zetten stapelaar goed ingesteld is op het te gebruiken servies.
De servies- of korfafnamehoogte moet voooraf op het toe te passen servies
resp. de te gebruiken korven worden afgesteld. De veren moeten zo worden
ingesteld dat de bovenzijde van de bovenste korf zich op een gelijkblijvende
hoogte tussen 15 en 25 mm boven het bovenblad bevindt.
Belangrijk is dat bij een wijziging in minstens een van de volgende parameters
een test van de instelling wordt gedaan: diameter of lengte x breedte, hoogte
H
1
, stapelhoogte H
11
en gewicht.
Een aanpassing bij korvenstapelaars is noodzakelijk wanneer er zich een ver-
andering voordoet bij het totale serviesgewicht of de korfhoogte wijzigt. Bij
deze specifieke apparatuur speelt natuurlijk ook het bijkomende gewicht van
de maaltijdcomponenten een rol.
Deksel afnemen en opbergen.
Het servies in de basiskorf zo plaatsen, dat de serviesdelen tegen elkaar
aanstaan en de ter beschikking staande oppervlakte zo optimaal mogelijk
wordt benut.
De korf mag maximaal gevuld worden tot 3-5 mm onder de bovenrand, anders
kan het komen tot serviesbreuk.
Stap 1 Controle van de veerinstelling
Voor het testen van de afpakhoogte twee gevulde korven op de basiskorf
plaatsen.
Reactie afwachten.
Bevindt de bovenzijde van de korf zich nu op 15 en 25 mm boven de bo-
venplaat, dan is het geheel goed ingesteld.
Zakt de stapel weinig of helemaal niet, dan moet de veerinstelling als volgt
worden aangepast.
Stap 2 Veranderen van de veerinstelling
De instelling c.q. verandering van de veerinstelling volgt door het aan- of los-
haken van veren aan de onderste bevestiging.
De instelling c.q. verandering van de veerinstelling volgt door het aan- of los-
haken van veren aan de onderste bevestiging. De veren zijn bij de modellen
50-50 in groepjes van 10 met elk 3 sterke basisveren
en 7 zwakkere instel-
veren
+ aangebracht, en in de modellen 65-53 in groepjes van 12 met elk 4
sterke basisveren
en 8 zwakkere instelveren +.
is het niveau te hoog, moeten er veren worden losgehaakt.
is het niveau te hoog, moeten er veren worden aangebracht.
Coolstapler - Korvenstapelaar met geforceerde koeling
52 43.3000.3
Werkwijze bij het veranderen van de veerinstelling:
Goed opletten bij het uitnemen en weer terugplaatsen van de basiskorf.
Bij verkeerde handelingen zoudt u zich kunnen verwonden.
Goed opletten of er zich geen scherpe puntjes, speciaal aan het uiteinde van
de veren, bevinden Verwondingsgevaar!
Ingezette korven verwijderen.
De basiskorf gelijkmatig optillen, uitnemen en op de stapelaar plaatsen.
Vervolgens met beide handen pakken en op een geschikte plek neerzet-
ten.
Rondom gelijkmatig een of meerdere instelveren loshaken.
Voor een gelijkmatige en soepele geleiding van de korven is een symme-
trische indeling van de veren noodzakelijk. Binnen een bevestigingpunt
mag er wel een verschil van indeling zijn.
Bij voorkeur alleen de dunne instelveren loshaken. De basisveren indien
mogelijk altijd vast laten. De veren altijd aan de onderzijde losmaken, los-
gemaakte veren blijven zo als reserve in de stapelaar hangen.
Vervolgens de basiskorf met de opening naar boven terugplaatsen.
De punten «controleren van de veerinstelling» (1) en «verandering van de
veerinstelling» (2) moeten zo vaak herhaald worden tot de bovenzijde van de
bovenste korf zich steeds op 15 tot 25 mm boven het bovenblad bevindt.
Indien het gewicht van de korven hetzelfde blijft , hoeft deze instelling niet te
worden veranderd.
Omdat alle stapelaars voorzien zijn voor veren geschikt voor de maximaal toe-
gestane belading, zou het aantal veren voor iedere soort belading voldoende
moeten zijn. Indien dit toch niet het geval is dienen er veren te worden bijbe-
steld. De artikelnummers kunt u vinden in de onderdelenlijst op bladzijde 58.
Ingebruikname
Voor de ingebruikname moet het apparaat schoon en droog zijn.
Tijdens het koelproces moet ongehinderde toe- en uittreding van lucht moge-
lijk zijn. De van ventilatiesleuven voorziene delen van de beplating mogen niet
worden afgedekt. De minimale afstand tot wanden of andere apparaten moet
minimaal 20 cm bedragen.
Deze stapelaars mogen niet gebruikt worden in de nabijheid van stof of stoom
voortbrengende apparatuur. Daardoor zouden de maaltijdcomponenten, on-
danks de deksels of folie, toch kunnen worden verontreinigd en het koelaggre-
gaat in zijn werking verstoord.
Houdt u rekening met de veiligheidsvoorschriften van blz 48 en 49.
Apparaat inschakelen
Stapelaar met deksel afdichten, teneinde condensvorming door binnentre-
dende vochtige lucht te vermijden.
De deksel is voorzien van een speciale dichtingsrand en moet exact op de
vier centreerhoeken die zich op het bovenblad bevinden worden geplaatst.
Wanneer de deksel scheef wordt geplaatst en vervolgens horizontaal heen
en weer geschoven om de juiste positie te vinden, wordt de dichtingsrand
beschadigd.Daardoor wordt de werking van de koeling negatief beïnvloed.
De afvoer in de bodem met de stop sluiten, zodat de gekoelde lucht in het
apparaat blijft.
Stekker in een passende wandcontactdoos plaatsen.
Indien de stekker of het aansluitsnoer beschadigd is moeten deze eerst
door een vakman worden vervangen.
Apparaat inschakelen door het indrukken van de aan/uit schakelaar.
Als de in de aan/uitschakelaar geïntegreerde controlelamp brandt koelt het
apparaat automatisch maximaal.
Coolstapler - Korvenstapelaar met geforceerde koeling
43.3000.3 53
Gebruik
Servies plaatsen
Normaliter wordt de stapelaar gevuld met korven die al voorzien zijn van ser-
vies.
De korf mag maximaal gevuld worden tot 3-5 mm onder de bovenrand, anders
kan het komen tot serviesbreuk.
De korf precies goed op de nokjes van de basiskorf plaatsen en langzaam
laten zakken.
Servies in lege korven plaatsen die zich in het apparaat bevinden:
De korf zo gelijkmatig mogelijk vullen, om te voorkomen dat deze scheef
trekt.
Het maximale aantal boven de basiskorf te plaatsen korven kunt u op blz. 50
of 57 nazien.
Servies uitnemen:
Deksel afnemen en aan de zijkant van de stapelaar ophangen. De dan
naar buiten stekende dichtingsrand niet beschadigen door met de wagen
tegen andere wagens en/of obstakels aan te rijden.
Servies gelijkmatig uitnemen, zodat de korf niet scheef trekt.
Lege korven uitnemen en op een geschikte plaats neerzetten
Deksel weer plaatsen.
Gebruik van het deksel:
Een beschadigde dichtingsrand zo snel mogelijk vervangen.
Met de deksel is ook over langere termijn een goede beveiliging tegen stof en
kondens gewaarborgd.
Tijdens het koelproces verhindert het deksel uittreden van koude lucht.
Een spleet tussen deksel en bovenblad kan al leiden tot duidelijk verlies van
koude en daardoor ongewenste verhoging van de temperatuur.
Tijdens het vullen en het portioneren moet de deksel aan de zijkant van de sta-
pelaar worden opgehangen.
Automatisch gebruik
Het koelsysteem werkt volautomatisch binnen het voorgeschreven tempera-
tuursbereik. De ontdooiing vindt plaats wanneer het apparaat uitgeschakeld
wordt. Ijs en rijp op de verdamper nooit met scherpe voorwerpen proberen te
verwijderen.
Coolstapler - Korvenstapelaar met geforceerde koeling
54 43.3000.3
Transport
Houdt u rekening met de veiligheidsvoorschriften van blz 48 en 49.
Apparaat uitschakelen dmv. aan/uitschakelaar.
Stekker uit de wandcontactdoos en in stekkerhouder plaatsen.
Beide remmen loshalen.
Apparaat aan de duwhandgrepen vastpakken en verplaatsen.
Ter plekke aangekomen de remmen weer vastzetten om een verrijden van
de wagen te voorkomen.
Stekker in passende wandcontactdoos steken.
Apparaat inschakelen dmv. aan/uitschakelaar.
Uitschakelen
Gerät ausschalten
Apparaat uitschakelen dmv. aan/uitschakelaar.
De in de aan/uitschakelaar geïntegreerde controlelamp gaat uit.
Stekker uit de wandcontactdoos en in de stekkerhouder plaatsen.
Het apparaat na elk gebruik schoonmaken en drogen.
Schoonmaak en onderhoud
Alvorens met de schoonmaak te beginnen apparaat uitschakelen. Stekker
uit de wandcontactdoos en ophangen in de daarvoor aangebrachte voor-
ziening.
Het apparaat niet met stoom of een hogedrukspuit schoonmaken. Indien in
de buurt van het apparaat met stoom of hoge druk wordt gewerkt dient het
apparaat te worden uitgeschakeld en de stekker uit de wandcontactdoos
gehaald.
Het koelaggregaat moet minstens 2 keer per jaar met behulp van een stof-
fer en een stofzuiger van stof e.d. worden ontdaan. Daartoe de 4 bevesti-
gingsschroeven aan de korte zijden van de bovenplaat (2 voor, 2 achter)
met een schroevendraaier (breedte 7 mm) kompleet uitdraaien en het bo-
venblad optillen. De duwhandgrepen kunnen blijven zitten. Het schoonma-
ken kan van bovenaf plaatvinden.
Apparatuur ofwel droog schoonmaken, of na de schoonmaak goed drogen
om schimmelvorming, ongecontroleerde bacterievorming en daardoor mo-
gelijke besmetting te vermijden.
De schoonmaak mag alleen plaatsvinden als het apparaat weer op ruimte-
temperatuur gekomen is, omdat de luchtvochtigheid uit de omgevingslucht
zich bij voorkeur vastzet op de koude roestvrijstalen wanden. Dus kan de
apparatuur alleen goed worden schoongemaakt als alle delen weer de om-
gevingstemperatuur hebben aangenomen. Na de schoonmaak en het dro-
gen moet het afvoergat in de bodem weer met de stop worden gesloten.
De in de bodemplaat aangebrachte opening dient voor het verwijderen van
kleine stukjes porselein die van het servies zijn afgebroken. Eventuele
etensresten kunnen op deze manier ook makkelijk worden verwijderd.
Met een vochtige doek kan de betreffende plek worden schoongemaakt en
het eventuele vocht dat daarbij vrijkomt eenvoudig worden verwijderd.
De deksel eveneens droog schoonmaken of na vochtig reinigen goed dro-
gen, vervolgens deksel op de stapelaar plaatsen. Het schoonmaken in een
vaatspoelmachine is niet toegestaan. Zie ook «Wetenswaardigheden over
roestvrijstaal”».
Ook als het apparaat langere tijd niet wordt gebruikt, dient het regelmatig
volgens bovenstaande voorschriften te worden schoongemaakt.
Coolstapler - Korvenstapelaar met geforceerde koeling
43.3000.3 55
Wetenswaardigheden over roestvrijstaal
De corrosiebestendigheid van roestvrijstaal berust op een passieve laag, die
aan de oppervlakte wordt gevormd door het contact met zuurstof. De zuurstof
in de lucht is voldoende voor het ontstaan van deze beschermlaag en zorgt
ervoor dat deze ook automatisch wordt hersteld na eventuele beschadigingen.
Ook het in aanraking komen van het roestvrijstaal met zuurstofhoudend stro-
mend water zorgt voor een constante vernieuwing van deze laag. Een verdere
verbetering van dit effect wordt bereikt door oxiderend werkende zuren (sal-
peterzuur, oxaalzuur). Deze zuren worden gebruikt als het roestvrijstaal aan
hoge concentraties chemische middelen heeft blootgestaan en daardoor de
passieve laag grotendeels is verstoord.
De passieve laag kan chemisch beschadigd of verstoord worden door (zuur-
stofverbruikende) middelen, die in geconcentreerde vorm of bij hoge tempera-
turen met het staal in aanraking komen, zoals:
zout- en zwavelhoudende stoffen
chloriden (zouten)
concentraten zoals mosterd, azijn, kruidenblokjes, keukenzout
Verdere beschadigingen kunnen ontstaan door:
roestdeeltjes (bijv van andere apparaten, gereedschappen o.d.)
ijzerdeeltjes (bijv slijpstof)
contact met niet ijzerhoudende metalen
gebrek aan zuurstof (bijv geen contact met de lucht, zuurstofarm water).
Algemene voorschriften voor de behandeling van apparaten
van roestvrijstaal
Het oppervlak van apparaten uit roestvrijstaal altijd schoon en voor de lucht
toegankelijk houden.
Dagelijks dient u kalk-, vet-, zetmeel- en eiwitresten te verwijderen, anders kan
onder deze lagen corrosie ontstaan doordat er geen contact met de lucht kan
plaatsvinden.
Indien er geen speciale middelen worden voorgeschreven, dan dienen in elk
geval chloorarme reinigingsmiddelen te worden gebruikt.
Na elke schoonmaak dienen resten van de reinigingsmiddelen te worden ver-
wijderd door na te spoelen met ruime hoeveelheden schoon water, waarna de
oppervlakte dient te worden gedroogd.
U dient erop te letten dat roestvrijstaal niet langer als beslist noodzakelijk in
aanraking komt met geconcentreerde zuren, kruiden, zouten e.d. Ook zuur-
dampen, die onstaan bij het reinigen van vloeren kunnen zorgen voor corrosie
op roestvrijstaal.
U dient ervoor te zorgen dat het oppervlak niet wordt beschadigd, en wel in het
bijzonder door andere metalen, niet zijnde roestvrijstaal. Door dit contact vor-
men zich zeer kleine chemische deeltjes, die corrosie kunnen veroorzaken. In
ieder geval dient te worden voorkomen dat er contact is met ijzer of staal, om-
dat dat bijna onherroepelijk leidt tot roestvorming; voorbeelden hiervan zijn
o.a. stalen schuursponsjes, metalen deeltjes uit waterleidingen bij nieuwbouw
of sterk ijzerhoudend water. Gebruik dus voor het reinigen uitsluitend kunst-
stof schuursponsjes of borstels. Verse roestplekken kunnen worden verwij-
derd met mild werkende schuurmiddelen of met heel fijn schuurpapier. Lukt
het hiermee niet, dan kan gebruik worden gemaakt van een 23 % oplossing
van oxaalzuur in warm water. Als ook dat niet helpt kan een behandeling met
10 % salpeterzuur uitkomst bieden.
Attentie! Dit mag alleen door technisch geschoold personeel dat zich strikt
houdt aan de daarvoor geldende voorschriften gebeuren!
Coolstapler - Korvenstapelaar met geforceerde koeling
56 43.3000.3
Hulp bij storingen
Servicewerkzaamheden mogen alleen door daartoe bevoegd personeel worden uitgevoerd.
Defecte onderdelen dienen uitsluitend door originele onderdelen te worden vervangen
Indien het apparaat, bijv. voor reparatie, enige tijd op een zijkant heeft gelegen, mag het eerst weer in ge-
bruik worden genomen nadat het min. 4 uur rechtop heeft gestaan.
Controleert u aub eerst, of er een bedieningsfout is gemaakt. Enkele storingen kunt u zelf oplossen.
Indien u een storing wilt melden of onderdelen nodig heeft dan dient u de gegevens van het typeplaatje pa-
raat te hebben (zie blz. 46).
Regelmatige inspectie en onderhoud van het apparaat voorkomt storingen en zorgt voor meer veiligheid.
Inspectie- en onderhoudsintervallen zijn sterk afhankelijk van de intensiteit van het gebruik. Vraag advies
aan de technische dienst van de dealer die de wagen heeft geleverd.
Storing Mogelijke oorzaak Oplossing
Apparaat wordt niet koud,
kontrolelamp brandt niet.
Bouwkundige zekering
defect.
Zekering controleren en eventueel ver-
vangen.
Aan/uitschakelaar defect. Apparaat uitschakelen en door
bevoegd personeel laten controleren
en eventueel repareren.
Aansluitkabel of stekker
defect.
Koelaggregaat defect.
Apparaat wordt niet koud,
kontrolelamp brandt.
Koelmiddelcirculatie onder-
broken.
Apparaat uitschakelen en door
bevoegd personeel laten controleren
en eventueel repareren.
Apparaat wordt koud,
kontrolelamp brandt niet.
Controlelampje defect. Apparaat uitschakelen en door
bevoegd personeel laten controleren
en eventueel repareren.
Versterkte rijp- en ijsvorming;
gereduceerd koelvermogen.
Inbrengen nog warm, vocht-
veroorzakend voedsel.
Stekker uit wandcontactdoos, op omge-
vingstemperatuur laten komen en met
vochtige doek schoonmaken.
Geen warm voedsel inbrengen, alles
afdekken.
Te hoge omgevingstempera-
tuur.
Rekening houden met de toegestane
omgevingstemperatuur:
+10 tot +32 ºC
Stapelaar trekt tijdens het rijden
naar links of rechts.
Beschadigd wiellager. Defecte wielen verwisselen voor
nieuwe.
Rolweerstand van de wielen
hoger dan bij ingebruikname.
De remmen van de wielen wer-
ken niet meer.
Vastzetten van de rem terwijl
de wagen nog rijdt.
Ofwel de rem uitwisselen of het gehele
wiel vernieuwen.
Patform komt niet meer naar
boven.
Veerbreuk. Defecte veren uitwisselen.
Coolstapler - Korvenstapelaar met geforceerde koeling
43.3000.3 57
Technische Details
BDC/50-50 BDC/65-53
Keurmerk
Spuitwaterbeveiliging IPX 4
Aantal serviesstapels Afhankelijk van de serviesafmetingen
Serviesafmetingen De enige beperkingen zijn de korfgrootte en de maaswijdte
Stapelplatform Roestvrijstalen korf met kunststof coating
Afmetingen stapelplatform 500 x 500 x 150 mm 650 x 530 x 150 mm
Stapelhoogte 7 korven van 75 mm hoog of 4 van 115 mm hoog
Capaciteit Zie «Kapaciteitsberekening», Bladzijde 51
Afmetingen servieskorven 500 x 500 mm und 508 x 508 mm 650 x 530 mm
Koelaggregaat Koelaggregaat met kapillairsturing
Koeling Geforceerde koeling
Koelmiddel R134a, CFK-vrij
Hoeveelheid koelmiddel 0,28 kg 0,28 kg
Ingestelde temperatuur 5 °C, fabrieksinstelling
Temperatuurregeling electronisch
Koelcapaciteit 340 W
Aansluitwaarde 220 W
Voltage 230 V 1N AC 50 Hz
Thermische isolatie keramisch vlies
Wielen 2 zwenkwielen met rem, 2 bokwielen, Ø 125 mm
Nettogewicht 75 kg 85 kg
Gewicht bij maximale belading 175 kg 210 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 175 kg 210 kg
HUPFER
®
-Stammhaus
HUPFER
®
Metallwerke GmbH & Co
Dieselstraße 20 ë D-48653 Coesfeld
Postfach 1463 ë D-48634 Coesfeld
Tel.: +49 (0) 2541 / 805-0
Fax: +49 (0) 2541 / 805-111
www.hupfer.de ë [email protected]
HUPFER
®
-Auslandsvertretungen
FRANKREICH
HUPFER
®
SAS
11, Rue du Ried ë F-67720 Weyersheim
BP 421 ë F-67728 Weyersheim-Hoerdt Cedex
Tel.: +33 (0) 388517343
Fax: +33 (0) 388517323
www.hupfer.fr ë info@hupfer.fr
SPANIEN/PORTUGAL
HUPFER
®
Industrias Metálicas, S.L.
Avda. d´Europa, 3 ë E-08350 Arenys de Mar
Tel.: +34. 937 922 448
Fax: +34. 937 920 775
www.hupfer.de ë buzon@hupfer.es
NORWEGEN/SCHWEDEN/DÄNEMARK/
FINNLAND
HUPFER
®
Danmark
Grønager 7 ë DK-2670 Greve
Tel.: +45 (0) 43901711
Fax: +45 (0) 43903611
www.hupfer.de ë hupfer@get2net.dk
GROSSBITANNIEN
Trak HUPFER
®
Randles Rd, Knowsley Business Park
Merseyside, L34 9XH - ENGLAND
Tel.: +44 (0) 151 549 1010
Fax: +44 (0) 151 549 1212
www.trakhupfer.co.uk ë hq@trakhupfer.co.uk
BELGIEN/NIEDERLANDE
HUPFER
®
Benelux b.v.
Henry Dunantweg 22 ë NL-2402 NP Alphen aan den Rijn
Postbus 623 ë NL-2400 AP Alphen aan den Rijn
Tel.: +31 (0) 172433954
Fax.: +31 (0) 172441277
www.hupfer.nl ë hupfe[email protected]
ÖSTERREICH
HUPFER
®
Einrichtungen für Großküchen Handels mbH
Robert-Schumann-Gasse 38 ë A-2380 Perchtoldsdorf
Tel.: +43 (1) 8652321 oder 8652341
Fax: +43 (1) 8652355
www.hupfer.de ë hupfer@ins.at
ITALIEN
HUPFER
®
ITALIA S.R.L.
V. L. Settembrini, 7 ë I-20020 Lainate - Milano
Tel.: +39 (02) 9373220
Fax: +39 (02) 9370725
www.hupfer.de ë hupfer@iol.it
/