16
3. Plaats het deksel op de scheider.
4. Plaats de grendels aan beide zijden over de rand van het deksel (afb. A)
5. Druk de grendels naar binnen tot ze vastklikken (afb. B).
6. Plaats de pulpkom over de rechterrand van het deksel en druk de onderkant naar binnen
(afb. C).
7. Plaats de duwer in de buis.
UW SAPCENTRIFUGE GEBRUIKEN
1. Controleer dat het apparaat is uitgeschakeld (0).
2. Steek de stekker in het stopcontact.
3. Zet een beker onder de schenktuit om het sap op te vangen.
4. Zet de snelheidsregelaar op de gewenste snelheid (1 = laag, 2 = hoog).
5. Gebruik een lage snelheid voor zachte ingrediënten (aardbeien, citrusvruchten). Gebruik
een hoge snelheid voor harde ingrediënten (appels, wortels).
6. Verwijder de duwer en laat de ingrediënten door de tube vallen.
7. Plaats de duwer weer en gebruik hem om de ingrediënten zachtjes door de tube te duwen.
8. Schakel uw sapcentrifuge uit als u klaar bent (0).
Om oververhitting te voorkomen, dient u de motor niet langer dan 2 minuten onafgebroken te
laten draaien. Zet het apparaat na 2minuten minstens 2 minuten uit om de motor te laten afkoelen.
TIPS
• Koop zoveel mogelijk organisch geplante groenten en fruit om de inname van insecticide-
en meststofresten tot een minimum te herleiden.
• Gebruik verse en rijpe groenten en fruit van hoge kwaliteit. Zachte groenten of overrijp
fruit kunnen het sap dik en troebel maken met een eigenaardige smaak.
• Was alle groenten en fruit. Gebruik een borstel op hardere groenten en fruit. Verwijder de
buitenste bladeren op niet organische groenten en fruit. Schil alle niet-organische of
wassen groenten of fruit. Verwijder eventuele plekken met een mes want deze kunnen de
smaak van het sap beïnvloeden.
• Maak geen sap van te sterke of scherpe ingrediënten, zoals uien of knoook. U raakt deze
smaak nooit meer kwijt, ongeacht hoe vaak u de fruitpers schoonmaakt.
• Hak groenten en fruit zodat ze door de vultrechter passen. Gebruik de duwer om alles wat
plakt te verwijderen, om de laatste fruitresten neerwaarts te duwen en om wortels,
selderie en andere lange groenten en fruit neer te duwen.
• Rol bladgroenten, peterselie, grassen en sojascheuten in een kleine bal en duw deze
doorheen de vultrechter met de duwer.
WAARSCHUWING! RABARBERBLADEREN ZIJN GIFTIG, ZE BEVATTEN OXAALZUUR – U MAG
DEZE NIET GEBRUIKEN VOOR SAP OF OPETEN.
STENGELS EN BLADEREN
Verwijder stengels, stelen, bladeren en varens.
PITTEN
Verwijder pitten, perzikpitten en andere grote zaden. Meloenzaden, granaatappelzaden en
kleine zaden in frambozen, kiwi’s en aardbeien moeten niet verwijderd worden.
BANANEN
Probeer nooit bananen te persen – de resten zullen de rasp blokkeren.
SINAASAPPELEN, GRAPEFRUIT EN MANDARIJNTJES
Schil sinaasappelen, grapefruit en mandarijntjes.
ANANAS
Verwijder de bovenkant, onderkant en schil van de ananas.
GRANAATAPPELS
Verwijder het wit en de velletjes.