Documenttranscriptie
NEDERLANDS
Onderdelen en accessoires
Inleiding
A
B
C
D
Dit apparaat is uitgerust met een
oververhittingsbeveiliging die het apparaat
automatisch uitschakelt indien het oververhit
raakt.
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
a
b
Motorgedeelte
Smart Process Control bedieningspaneel
Ingebouwde beveiliging
Schroefkap (moet geplaatst zijn om functies
waarvoor een kom nodig is te kunnen
gebruiken)
Keukenmachinekom
Accessoirehouder
Blenderkan
Deksel van blenderkan
Nok van deksel (schakelt de beveiliging in en
uit)
Deksel van keukenmachinekom
Stop
Vultrechter
Stamper
Zeef van de citruspers
Perskegel
Sapcentrifugebak
Sapcentrifugezeef
Deksel van sapcentrifuge
Stamper van sapcentrifuge
Metalen sikkelmes met beschermkap
Kneedaccessoire
Klopper
Middelfijne raspschijf
Fijne raspschijf
Groffe raspschijf
Granuleerschijf
Inzetschijfhouder
Instelbare snijschijf (inzetsnijschijf, houder en
instelknop
71
Als het apparaat opeens ophoudt met
werken:
1
Trek de stekker uit het stopcontact.
2
Laat het apparaat 60 minuten afkoelen.
3
Steek de stekker weer in het stopcontact.
4
Schakel het apparaat weer in.
Neem contact op met uw Philips dealer of een
door Philips geautoriseerd servicecentrum als het
automatische uitschakelsysteem te vaak
geactiveerd wordt.
Pas op: om gevaarlijke situaties te voorkomen
mag u het apparaat nooit op een timer
aansluiten.
Belangrijk
â—— Lees deze gebruiksaanwijzing nauwkeurig
door en bekijk de plaatjes goed voordat u het
apparaat gaat gebruiken.
â—— Bewaar deze gebruiksaanwijzing om hem
indien nodig te kunnen raadplegen.
â—— Controleer of het voltage aangegeven op het
72
NEDERLANDS
â——
â——
â——
â——
â——
â——
â——
â——
â——
apparaat overeenkomt met de plaatselijke
netspanning voordat u de stekker in het
stopcontact steekt.
Gebruik nooit accessoires of onderdelen van
andere fabrikanten of die niet specifiek door
Philips aangeraden worden. Uw garantie
vervalt indien gebruik is gemaakt van
dergelijke onderdelen of accessoires.
Gebruik het apparaat niet indien het snoer, de
stekker of andere onderdelen beschadigd zijn.
Indien het netsnoer beschadigd is, moet het
vervangen worden door Philips, een door
Philips geautoriseerd servicecentrum of
personen met vergelijkbare kwalificaties om
gevaar te voorkomen.
Maak de onderdelen die in contact komen
met voedsel goed schoon voordat u het
apparaat voor de eerste keer gebruikt.
Overschrijd de hoeveelheden en
bereidingstijden aangegeven in de tabel niet.
Vul de kom niet verder dan de
maximumindicatie, d.w.z. niet voorbij de
bovenste lijn van de schaalverdeling.
Haal na gebruik altijd gelijk de stekker uit het
stopcontact.
Gebruik nooit uw vingers of voorwerpen
(bijvoorbeeld een spatel) om etenswaren
door de vultrechter naar beneden te duwen
terwijl het apparaat werkt. Gebruik hiervoor
alleen de stamper.
Steek nooit uw vingers of voorwerpen
(bijvoorbeeld een spatel) in de blenderkan
â——
â——
â——
â——
â——
â——
â——
â——
â——
â——
â——
terwijl de stekker van het apparaat in het
stopcontact zit.
Houd het apparaat uit de buurt van kinderen.
Laat het apparaat nooit zonder toezicht
werken.
Plaats het deksel op de juiste manier op de
kom. De ingebouwde beveiliging wordt nu
gedeblokkeerd en u kunt het apparaat
inschakelen. Op het motorgedeelte en de
schroefkap zitten markeringen. Het apparaat
werkt alleen als de stip op het motorgedeelte
recht tegenover de stip op de schroefkap
staat.
Schakel het apparaat uit voordat u accessoires
van het apparaat losmaakt.
Schakel het apparaat altijd uit door op de
stop-knop te drukken.
Wacht tot bewegende delen stil staan voordat
u het deksel van het apparaat verwijderd.
De schroefkap kan alleen verwijderd worden
als het deksel niet op de kom zit of als de
kom van het apparaat is afgenomen.
Dompel het motorgedeelte nooit in water of
een andere vloeistof en spoel het niet af
onder de kraan. Gebruik alleen een vochtige
doek om het motorgedeelte schoon te
maken.
Verwijder altijd de beschermkap van het
sikkelmes wanneer u dit mes gebruikt.
Laat hete ingrediënten afkoelen voordat u ze
in de keukenmachine verwerkt (maximum
temperatuur 80cC).
Als u een vloeistof verwerkt die heet is of
NEDERLANDS
nogal snel gaat schuimen, doe dan niet meer
dan 1 liter in de blenderkan om morsen te
voorkomen.
â—— Haal na gebruik altijd gelijk de stekker uit het
stopcontact.
â—— Voor hoeveelheden en bereidingstijden, zie de
tabel verderop in deze gebruiksaanwijzing.
Let op: Het is niet mogelijk de functies waarvoor
een kom nodig is (mixen, kneden, snijden, enz.) te
gebruiken als de blenderkan gemonteerd is.
Gebruik van het apparaat
Smart Process Control
Dit apparaat is uitgerust met Smart Process
Control voor een optimaal proces en een perfect
eindresultaat. Achter iedere procesknop op het
bedieningspaneel zit een voorgeprogrammeerd
snelheidsprofiel dat hoort bij het optimale proces
voor een bepaalde accessoire.
Als u binnen 40 seconden nog een keer op de
eerder gebruikte procesknop drukt, gaat het
proces daar verder waar het gestopt is.
Keukenmachinekom
1
U kunt het proces altijd beëindigen door op de
stop-knop te drukken.
C
1
Bevestig de kom met het handvat op het
apparaat door het handvat in de richting
van de pijl te draaien tot u een klik hoort.
C
2
Plaats het deksel op de kom. Draai het
deksel in de richting van de pijl totdat u
een klik hoort (hier is enige kracht voor
nodig).
2
CLICK
1
2
CLICK
Ingebouwde beveiliging
B
De snelheid kan met 3 stappen worden verhoogd
of verlaagd door op de + of - knop te drukken.
Als u op de pulsknop drukt, zal het apparaat op
de hoogste snelheid draaien. Als u de knop
loslaat, stopt het apparaat of draait het verder op
de eerder gekozen snelheid.
73
C
CLICK
Het motorgedeelte, de kom en het deksel zijn
voorzien van stippen. Het apparaat werkt alleen
als de stip op het motorgedeelte recht tegenover
de stip op de schroefkap staat.
1
Zorg ervoor dat de stip op het deksel en
de stip op de kom recht tegenover elkaar
staan. Het uitsteeksel aan het deksel sluit
dan aan bij de vorm van het handvat.
74
NEDERLANDS
Vultrechter en stamper
C
5
C
1
Gebruik de vultrechter om vloeistoffen
en/of vaste ingrediënten toe te voegen.
Gebruik de stamper om ingrediënten door
de vultrechter naar beneden te duwen.
C
Druk op de hakprocesknop op het
bedieningspaneel.
- Het proces start met drie korte stoten om
ervoor te zorgen dat de ingrediënten (bijv. uien
of noten) gelijkmatig worden gehakt.
- Daarna neemt de snelheid toe tot de
maximumsnelheid, waarop het apparaat blijft
draaien totdat op de stop-knop wordt gedrukt.
2
U kunt de stamper ook gebruiken om de
vultrechter af te sluiten om zo te
voorkomen dat ingrediënten door de
vultrechter naar buiten komen.
â—— Druk op de - knop om de snelheid te verlagen.
â—— Het proces kan op ieder moment worden
gestopt door op de stop-knop te drukken.
Tips
Metalen sikkelmes
â—— Het sikkelmes kan gebruikt worden om te
hakken, mixen, mengen en te pureren.
C
1
Verwijder de beschermkap van het
sikkelmes.
Raak de snijkanten van het mes niet aan; deze zijn
erg scherp!
C
2
3
4
Plaats de accessoirehouder in de kom en
plaats het mes op de accessoirehouder.
Doe de ingrediënten in de kom. Snijd grote
stukken voedsel in kleinere stukjes van
ongeveer 3 x 3 x 3 cm. Plaats het deksel op
de kom.
Plaats de stamper in de vultrechter.
â—— Als u uien aan het hakken bent, zet het
apparaat dan stil na de eerste 4 stoten om te
voorkomen dat ze te fijn worden gehakt.
â—— Laat het apparaat niet te lang werken wanneer
u (harde) kaas aan het hakken bent. De kaas
wordt anders te heet, gaat smelten en wordt
klonterig.
â—— Gebruik het apparaat niet om zeer harde
ingrediënten zoals koffiebonen, kurkuma,
nootmuskaat en ijsblokjes te hakken, omdat
het mes hierdoor bot zou kunnen worden
Als er ingrediënten aan het mes of aan de
binnenkant van de kom blijven kleven:
1 Schakel het apparaat uit.
2
Haal het deksel van de kom.
3
Verwijder de ingrediënten met een spatel van
het sikkelmes en van de wand van de kom.
NEDERLANDS
Inzetschijven
De snelheid kan met 3 stappen worden verhoogd
of verlaagd door op de + of de - knop te
drukken.
Gebruik de inzetschijven nooit om harde
ingrediënten zoals ijsblokjes te verwerken.
C
1
1
2
CLICK
75
â—— Als u zachte groenten of vruchten raspt, kunt
u de snelheid met 3 stappen omlaag brengen
door op de - knop te drukken om te
voorkomen dat de geraspte groente en
vruchten tot moes worden.
Plaats de gekozen inzetschijf in de
inzetschijfhouder voordat u deze op de
accessoirehouder plaatst.
De snijkanten zijn erg scherp. Raak ze daarom niet
aan!
C
C
C
2
Plaats de inzetschijfhouder op de
accessoirehouder in de kom.
3
Plaats het deksel op de kom.
4
Doe de ingrediënten in de vultrechter.
Snijd grote stukken voedsel in kleinere
stukjes die in de vultrechter passen.
C
7
Druk met de stamper licht op de
ingrediënten in de vultrechter.
C
8
Om de inzetschijf uit de inzetschijfhouder
te verwijderen, neemt u de houder
ondersteboven in uw handen met de
onderkant naar u toe. Duw met uw
duimen op de randen van de inzetschijf om
deze uit de houder te doen loskomen
5
Plaats de ingrediënten gelijkmatig in de
vultrechter voor het beste resultaat.
Wanneer u een grote hoeveelheid voedsel wilt
verwerken, doe dan niet alle ingrediënten in één
keer in de kom, maar verwerk kleine
hoeveelheden en maak de kom tussentijds
regelmatig leeg.
Kies het rasp- en snijproces op het
bedieningspaneel.
Het apparaat begint direct de snelheid op te
voeren tot de ingestelde verwerkingssnelheid om
een optimaal eindresultaat te kunnen garanderen.
Instelbare snijschijf
Met de instelbare snijschijf kunt u ingrediënten op
iedere gewenste dikte snijden.
6
Pas op: de snijkanten van het mes zijn erg scherp.
C
1
Plaats het mes in de bovenkant van de
houder.
76
NEDERLANDS
C
1
2
Kneedaccessoire
Plaats de knop vanaf de onderkant in de
schijf en draai hem dan totdat de lijnen
tegenover elkaar staan. De schijf is nu
vergrendeld.
Het kneedaccessoire kan worden gebruikt om
gistdeeg voor brood en pizza's te kneden.
2
C
C
C
3
4
Draai de instelknop om de gewenste
snijdikte in te stellen.
C
1
Plaats de kneedaccessoire op de
accessoirehouder.
C
2
Plaats de kom op het motorgedeelte, draai
het handvat in de richting van de pijl en
plaats het kneedaccessoire op de
aandrijfas.
3
Doe de ingrediënten in de kom.
4
Plaats het deksel op de kom.
Plaats de instelbare snijschijf op de
accessoirehouder.
5
Sluit het deksel en plaats de ingrediënten
in de vultrechter.
6
Kies het rasp- en snijproces op het
bedieningspaneel.
7
Duw de ingrediënten, indien nodig,
langzaam naar beneden met de stamper.
C
5
Druk op de kneedprocesknop op het
Smart Process Control bedieningspaneel.
Het apparaat zal de kneedsnelheid binnen
10 seconden geleidelijk opvoeren tot de
maximumsnelheid. Het apparaat blijft op deze
snelheid draaien tot er op de stop-knop wordt
gedrukt. De snelheid kan met 3 stappen worden
verlaagd door op de - knop te drukken. Als het
apparaat niet reageert op het indrukken van de knop, dan heeft de motor zijn fysieke grens reeds
bereikt.
NEDERLANDS
C
C
C
77
Klopper
Blender
U kunt de klopper gebruiken om eieren, eiwitten,
instantpudding, en room te kloppen.
De blender is bedoeld voor:
- het mengen van vloeistoffen, bijv.
zuivelproducten, sauzen, vruchtensappen, soep,
drankjes en milkshakes
- het mixen van zachte ingrediënten, bijv.
pannenkoekbeslag of mayonaise.
- het pureren van gekookte ingrediënten, bijv.
voor het bereiden van babyvoedsel.
1
Plaats de kom op het motorgedeelte en
draai hem naar links totdat u een klik
hoort.
2
Plaats de accessoirehouder in de kom.
3
Plaats de klopper op de accessoirehouder.
4
Doe de ingrediënten in de kom, plaats het
deksel op de kom en draai het rechtsom
totdat u een klik hoort.
Druk op de klopprocesknop op het
bedieningspaneel.
Het apparaat voert de klopsnelheid binnen
15 seconden geleidelijk op tot de
maximumsnelheid. Het apparaat blijft daarna op
die snelheid lopen totdat op de stop-knop wordt
gedrukt. De snelheid kan met 3 stappen worden
verlaagd door op de -knop te drukken.
â—— Als de blenderkan op het apparaat
gemonteerd is, kunt u de overige functies niet
gebruiken.Als de blenderkan niet op het
apparaat gemonteerd is, werken de andere
functies alleen als de schroefkap goed op het
motorgedeelte is vastgeschroefd.
1
2
5
C
1
Om de blenderkan te plaatsen, moet de
schroefkap worden verwijderd.
C
2
Plaats de blenderkan op het
motorgedeelte door hem in de richting
van de pijl te draaien totdat hij stevig
vastzit. Het handvat moet dan naar links
wijzen.
1
2
Oefen niet te veel druk uit op het handvat van de
blenderkan.
C
3
Doe de ingrediënten in de blenderkan.
4
Sluit het deksel.
78
NEDERLANDS
C
C
5
6
Plaats altijd de veiligheidskap op het deksel
van de blenderkan voordat u het apparaat
inschakelt.
Druk op de blenderprocesknop op het
bedieningspaneel. De blender begint te
lopen. De snelheid loopt op naar de
maximumsnelheid en de blender blijft op
deze snelheid draaien totdat op de stopknop wordt gedrukt.Tijdens het proces
kan de snelheid met drie stappen worden
verlaagd door op de - knop te drukken.
C
â—— Harde ingrediënten zoals sojabonen voor
sojamelk moeten in water worden geweekt
voordat ze worden verwerkt.
â—— Hak ijsblokjes door ze in de blenderkan te
doen, het deksel te sluiten en de pulsfunctie te
gebruiken.
Als de ingrediënten aan de wand van de
blenderkan blijven kleven:
1
2
Schakel het apparaat uit en haal de stekker
uit het stopcontact.
Open het deksel.
Open het deksel nooit terwijl het apparaat nog
draait.
3
Gebruik een spatel om de ingrediënten
van de wand van de kan te verwijderen.
Houd de spatel op veilige afstand van de
snijkanten van het blendermes (ongeveer 2 cm).
Tips
vloeibare ingrediënten in de kan via de
C â—— Giet
opening in het deksel.
â—— Hoe langer u het apparaat laat draaien, hoe
fijner het de ingrediënten zal vermalen.
â—— Snijd vaste ingrediënten in kleinere stukjes
voordat u ze in de blenderkan doet.Wanneer
u een grote hoeveelheid voedsel wilt
bereiden, doe dan niet alle ingrediënten in één
keer in de kom, maar verwerk steeds kleine
hoeveelheden.
â—— Als u niet tevreden bent met het resultaat, laat
het apparaat dan een paar keer kort draaien
door op de pulsknop te drukken. U kunt ook
proberen een beter resultaat te krijgen door
de ingrediënten met een spatel door te roeren
(natuurlijk niet terwijl de blender draait!), of
door een deel van de ingrediënten uit de kan
te gieten en daarna per keer een kleinere
hoeveelheid te verwerken.
â—— In sommige gevallen zijn de ingrediënten
gemakkelijker te verwerken als u wat vloeistof
toevoegt, bijv. wat citroensap in geval van
vruchten.
NEDERLANDS
C
Citruspers
5
79
Druk de halve vruchten stevig op de
draaiende perskegel.
De citruspers kan worden gebruikt voor het
persen van verschillende citrusvruchten.
1
C
1
Plaats de kom op het motorgedeelte en
plaats de zeef op de kom.
C
2
Draai de zeef in de richting van de pijl
totdat de nok van het beveiligingssysteem
vastklikt in het motorgedeelte.
2
Tips
â—— Stop af en toe met persen om pulp uit de zeef
te verwijderen.
Schakel het apparaat uit als u dat doet en neem
de kom met de zeef en de perskegel erop van
het apparaat af.
CLICK
1
C
3
Plaats de perskegel op de zeef door hem
zachtjes naar beneden te drukken.
2
na gebruik de kan met alle
C â—— Verwijder
citruspersaccessoires om te voorkomen dat
er sap op het motorgedeelte lekt.
1
C
4
Druk op de citruspersknop op het
bedieningspaneel.
De snelheid van de pers kan in 3 stappen worden
verhoogd door op de + knop te drukken.
Het apparaat begint te lopen en stopt pas als op
de stop-knop wordt gedrukt.
Sapcentrifuge
De sapcentrifuge kan worden gebruikt om verse
vruchten- en groentesap te maken zonder dat er
pulp, pitten of velletjes in het sap terechtkomen.
C
1
Plaats de kom op het motorgedeelte.
2
Plaats de accessoirehouder in de kom.
80
NEDERLANDS
1
C
3
Bevestig de sapcentrifugebak op de
accessoirehouder.
C
4
Plaats de pulpzeef in de sapcentrifugebak
en zorg ervoor dat de 3 pennen in de
inkepingen in de sapcentrifugebak vallen.
C
5
Plaats het deksel van de sapcentrifuge op
de kom.
C
7
Laat het fruit of de groente door de
vultrechter in de sapcentrifuge vallen.
C
8
Druk het fruit of de groente stevig naar
beneden, als dat nodig is. Laat de stamper
zo veel mogelijk in de vultrechter staan
om spatten te voorkomen.
9
Laat het apparaat na het verwerken van
het laatste stuk nog 20 seconden draaien
om ook uit het nog in de zeef aanwezige
materiaal sap te verkrijgen.
10
Verwijder na gebruik de kom met de
sapcentrifuge om te voorkomen dat er sap
op het apparaat lekt.
2
C
6 Druk op de sapcentrifugeknop.
C Gebruik
de sapcentrifuge niet als de zeef of de
bak beschadigd is.
Het apparaat begint langzaam en daarna neemt
de snelheid toe tot de maximumsnelheid. De
snelheid kan worden verminderd door op de knop te drukken. Druk op de stop-knop om het
apparaat uit te schakelen.
2
1
Tips
â——
-
Voordat u de sapcentrifuge gaat gebruiken:
Snijd wortels, rettich, enz.
Schil citrusvruchten, ananas, meloenen enz.
Ontpit kersen, pruimen, abrikozen, perziken
enz.
â—— Schakel het apparaat in voordat u de vruchten
of groenten in de sapcentrifuge doet.
â—— Schakel het apparaat af en toe uit om pulp uit
de zeef en de sapcentrifugebak te
verwijderen.
â—— Verwerk niet te grote hoeveelheden vruchten
en groenten tegelijkertijd.
NEDERLANDS
â—— Schakel het apparaat uit als het erg begint te
trillen en maak dan de pulpzeef schoon
voordat u het apparaat weer inschakelt.
81
Voorkom dat de snijkanten van het sikkelmes, het
mes van de blender en de inzetschijven in contact
komen met harde voorwerpen, omdat ze
hierdoor bot zouden kunnen worden
Schoonmaken
Bepaalde ingrediënten kunnen verkleuringen
veroorzaken op de accessoires. Dit heeft geen
enkel negatief effect; de verkleuringen verdwijnen
na een tijdje meestal vanzelf.
Haal altijd de stekker uit het stopcontact voordat
u het motorgedeelte gaat schoonmaken.
1
Maak het motorgedeelte schoon met een
vochtige doek. Dompel het motorgedeelte
niet in water en spoel het ook niet af.
2
Was onderdelen die in aanraking zijn
geweest met voedsel altijd gelijk na gebruik
met wat afwasmiddel af.
het (niet benodigde deel van het)
C â—— Wikkel
snoer om de haspel aan de achterzijde van het
apparaat.
Snelreiniging blender
â—— De kom, het deksel van de kom, de stamper
en de accessoires kunnen ook in de
vaatwasser worden gereinigd.
C
Deze onderdelen zijn getest op
vaatwasserbestendigheid volgens DIN EN 12875
De blenderkan is niet vaatwasserbestendig!
â—— Verwijder het deksel van de blenderkan door
het te openen en vervolgens omhoog te
trekken.
Verwijder het deksel alleen als u de kan gaat
schoonmaken.
Wees zeer voorzichtig wanneer u het sikkelmes
het mes van de blender en de inzetschijven
schoonmaakt. De snijkanten zijn erg scherp!
C
1
Giet lauwwarm water (niet meer dan
0,5 liter) en wat afwasmiddel in de
blenderkan.
2
Sluit het deksel.
3
Laat het apparaat een paar tellen lopen
door op de pulsknop te drukken (het
apparaat stopt zodra de knop wordt
losgelaten).
4
Haal de kan van het apparaat en spoel hem
met schoon water.
NEDERLANDS
82
Informatie & service
Voor het grondig reinigen van de klopper:
C
1
Verwijder de klopper en de tandwielen van
elkaar.
De tandwielen en de klopper kunnen in een
warm sopje of in de vaatwasser worden
gereinigd.
Voor het grondig reinigen van de instelbare
snijschijf:
C
1
2
1
Draai de instelknop naar rechts, zodat het
mes uit de schijf kan worden getrokken.
De schijf, het mes en de instelknop kunnen in een
warm sopje of in de vaatwasser worden
gereinigd.
Opbergen
MicroStore
de accessoires (mes, inzetschijfhouder)
C â—— Plaats
op de accessoirehouder en plaats de houder
in de kom. De inzetschijfhouder wordt als
laatste geplaatst.
.
Als u informatie nodig heeft of als u problemen
heeft, bezoek dan de Philips Website
(www.philips.com), of neem contact op met het
Philips Customer Care Centre in uw land (u
vindt het telefoonnummer in het 'worldwide
guarantee' vouwblad). Is er geen Customer Care
Centre in uw land, ga dan naar uw Philips dealer
of neem contact op met de afdeling Service van
Philips Domestic Appliances and Personal Care BV
NEDERLANDS
Problemen oplossen
Functies, toepassingen en benodigde tijd
Probleem
Oplossing
Functie
Benodigde tijd
Draai de kom of het deksel rechtsom totdat u een klik
hoort. Zorg ervoor dat de stip op het deksel recht
tegenover de stip op de kom staat.
Accessoir
e
Toepassing
Het apparaat gaat niet
aan.
¥
P
Hakken, pureren, mengen
10 - 60 sec.
^
hjk
Raspen, schaven
10 - 60 sec.
Het apparaat is
plotseling gestopt.
De automatische oververhittingsbeveiliging heeft de
stroomtoevoer naar het apparaat waarschijnlijk
afgesneden omdat het apparaat oververhit was geraakt.
1) Trek de stekker uit het stopcontact. 2) Druk op de
stop-knop. 3) Laat het apparaat 60 minuten afkoelen. 4)
steek de stekker weer in het stopcontact. 5) Schakel het
apparaat weer in.
^
¬
Snijden
10 - 60 sec.
¨
{
Kneden, mengen
60 - 180 sec.
∆
Ëš
Kloppen, emulgeren
30 - 180 sec.
†
D
Mengen, pureren
10 - 60 sec.
“
ƒ
Citrusvruchten persen
‘
©
Sap winnen uit vruchten en
groenten
Hangt af van
hoeveelheid.
Hangt af van
hoeveelheid.
U heeft op de
Druk op de knop die hoort bij het proces dat u
verkeerde procesknop uitgevoerd wilt hebben.
gedrukt.
Het proces begint niet Dit apparaat heeft een geheugenfunctie. Als u het
bij het begin na een
apparaat opnieuw start binnen 40 seconden nadat u op
herstart.
de stop-knop heeft gedrukt, gaat het proces verder daar
waar het gestopt is. Als u het proces helemaal van voren
af aan wilt laten beginnen: 1) Druk kort op een andere
procesknop (bijv. de pulsknop). 2) Druk vervolgens op
de stop-knop. 3) Druk op de juiste procesknop om het
proces opnieuw te laten beginnen.
Zowel de blenderkan
als de kom is
gemonteerd, en alleen
de blender werkt.
Als zowel de blenderkan als de kom is gemonteerd,
werkt inderdaad alleen de blender. Als u de kom wilt
gebruiken, dan moet u de blenderkan verwijderen en
het aansluitgat met de schroefkap afsluiten.
De + en - knoppen
reageren niet tijdens
bepaalde processen.
De motor heeft zijn fysieke grens bereikt, bijv. tijdens het
kneden of als de snelheid al op het laagste
geprogrammeerde niveau ligt en dus niet verder omlaag
kan worden gebracht.
83
84
NEDERLANDS
Hoeveelheden en bereidingstijden
Ingrediënten
& resultaten
Max. Proce Werkwijze
hoeve sknop
elheid /acces
soire
Appels,
wortels,
knolselderij raspen
500 g
Appels,
wortels,
knolselderij snijden
500 g
Beslag
750
(pannenkoeke ml
n) - kloppen
melk
Paneermeel hakken
100 g
Crème au
beurre kloppen
300 g
Ingrediënten
& resultaten
Toepassingen
^ / k Snijd de ingrediënten in stukken Salades,
die in de vultrechter passen.
rauwkost
Rasp de stukken terwijl u ze
zachtjes met de stamper naar
beneden duwt.
^ / ¬ Snijd de ingrediënten in stukken Salades,
die in de vultrechter passen.
rauwkost
Rasp de stukken terwijl u ze
zachtjes met de stamper naar
beneden duwt.
Pannenkoeken,
† / D Schenk eerst de melk in de
wafels
blenderkan en voeg dan de
droge ingrediënten toe. Laat de
blender ongeveer 1 minuut
lopen. Indien nodig, kunt u dit
max. twee keer herhalen. Stop
enkele minuten om het
apparaat weer tot
kamertemperatuur te laten
afkoelen
¥ / P Gebruik droog, knapperig
brood.
Gepaneerde
gerechten,
gegratineerde
gerechten
¨ / { Gebruik zachte boter voor een Desserts,
luchtig resultaat.
garnering
Max. Proce Werkwijze
hoeve sknop
elheid /acces
soire
Toepassingen
Kaas
200 g
(Parmezaanse)
- hakken
¥ / P Gebruik een stuk korstloze
Parmezaanse kaas en snijd dit
in stukken van ongeveer 3 x 3
cm.
Garnering,
soepen,
sauzen,
gegratineerde
gerechten
Kaas (Goudse) 200 g
- raspen
^ /
h
Sauzen, pizza's,
gegratineerde
gerechten,
fondue
Chocolade hakken
200 g
¥ / P Gebruik harde, pure chocolade. Garnering,
Breek de chocolade in stukken sauzen, gebak,
van 2 cm.
pudding,
mousse
Gekookte
250 g
erwten, bonen
- pureren
¥ / P Gebruik gekookte erwten of
Puree, soepen
bonen.Voeg indien nodig wat
vloeistof toe om de samenhang
van de puree te verbeteren.
Gekookte
500 g
groenten en
vlees - pureren
¥ / P Voeg slechts een klein beetje
vocht toe voor groffe puree.
Wilt u een fijne puree, blijf dan
vocht toevoegen totdat de
puree glad genoeg is.
Komkommers 2
^/¬
- in plakjes
komk
snijden
omme
rs
Deeg (voor
brood) kneden
500 g ¨ / {
bloem
Snijd de kaas in stukjes die in
de vultrechter passen. Duw de
stukjes voorzichtig met de
stamper naar beneden.
Doe stukken komkommer in
de vultrechter en duw ze
voorzichtig met de stamper
naar beneden.
Baby- en
peutervoeding
Salades,
garnering
Meng gist en suiker met warm Brood
water.Voeg bloem, olie en zout
toe en kneed het deeg
ongeveer 90 seconden. Laat
het 30 minuten rijzen.
NEDERLANDS
Ingrediënten
& resultaten
Max. Proce Werkwijze
hoeve sknop
elheid /acces
soire
Deeg (voor
pizza's) kneden
750 g
meel
Deeg
(zandtaart) kneden
300 g ¨ / {
bloem
Deeg
(gistdeeg) kneden
Eiwitten kloppen
¨/{
500 g ¨ / {
bloem
4
ø/
eiwitte ß
n
Vruchten (bijv. 500 g
appels,
bananen) blender
Toepassingen
Volg dezelfde werkwijze als bij Pizza
brooddeeg. Kneed het deeg
ongeveer 1 minuut. Doe eerst
de bloem in de kom en daarna
de andere ingrediënten.
Gebruik koude margarine; snijd
deze in stukken van 2 cm. Doe
de bloem in de kom en voeg
de margarine toe. Kneed het
deeg totdat het kruimelig is
geworden.Voeg dan koud
water toe en stop zodra het
deeg een bal is geworden. Laat
het deeg afkoelen voordat u
het verder verwerkt.
Appeltaart,
koekjes, open
vruchtenvlaaie
n
Meng gist, warm water en wat Luxe brood
suiker in een aparte kom. Doe
alle ingrediënten in de kom van
de keukenmachine en kneed
het deeg tot het glad is en niet
langer aan de wand van de
kom kleeft (duurt ongeveer 1
minuut). Laat het deeg 30
minuten rijzen.
Gebruik eieren op
kamertemperatuur. Gebruik
ten minste twee eiwitten.
Pudding,
soufflé,
schuimgebak
† / D Tip: voeg een beetje citroensap Sauzen, jam,
toe om te voorkomen dat het pudding,
fruit verkleurt.Voeg wat
babyvoeding
vloeistof toe om een gladde
puree te verkrijgen.
Ingrediënten
& resultaten
Max. Proce Werkwijze
hoeve sknop
elheid /acces
soire
85
Toepassingen
Vruchten (bijv. 500 g
appels,
bananen) hakken
¥/P
Tip: voeg een beetje citroensap Sauzen, jam,
toe om te voorkomen dat het pudding,
fruit verkleurt.
babyvoeding
Knoflook hakken
300 g
¥/P
Pel de teentjes knoflook. Druk
een paar keer op de pulsknop
om te voorkomen dat de
knoflook te fijn wordt gehakt.
Gebruik ten minste 150 g.
Garnering,
dipsauzen
Kruiden (bijv.
peterselie) hakken
Min.
50g
¥/P
Was en droog de kruiden
voordat u ze hakt.
Sauzen,
soepen,
garnering,
kruidenboter
Sappen (bijv.
500 g
van appels,
in
wortels enz. ) totaal
- sapcentrifuge
‘ / © Verwerk de vruchten en
groenten tot sap in de
sapcentrifuge.
Mayonaise mengen
3
ø/
eieren ß
Mager vlees hakken
500 g
¥/P
Vruchtensapp
en
Alle ingrediënten moeten op
kamertemperatuur zijn.
Gebruik tenminste één groot
ei, twee kleine eieren of twee
eierdooiers. Doe het ei/de
eieren in de kom met een klein
beetje azijn en voeg de olie
druppelsgewijs toe.
Salades,
garnering en
barbecuesauze
n
Verwijder eerst zenen en
botten. Snijd het vlees in
blokjes van 3 cm. Druk op de
pulsknop voor een groffer
hakresultaat.
Tartaartjes,
hamburgers,
gehaktballen
86
NEDERLANDS
Ingrediënten
& resultaten
Max. Proce Werkwijze
hoeve sknop
elheid /acces
soire
Toepassingen
Ingrediënten
& resultaten
Max. Proce Werkwijze
hoeve sknop
elheid /acces
soire
Tartaartjes,
hamburgers,
gehaktballen
Gevogelte hakken
200 g
¥/P
Soepen blender
500
ml
† / D Gebruik gekookte groenten.
Slagroom kloppen
500
ml
ø/
ß
Vlees
400 g
(doorregen),
vis, gevogelte hakken
¥/P
Milkshakes blender
500
ml
melk
† / D Pureer het fruit (bijv. bananen, Milkshakes
aardbeien). Suiker, melk en wat
ijs toevoegen en goed mengen.
Cakebeslag mixen
4
&@5,1 De ingrediënten moeten op
eieren 85 /
kamertemperatuur zijn. Klop
∂
de zachte boter en de suiker
totdat het mengsel glad en
schuimig is.Voeg hierna de
melk, eieren en bloem toe.
Noten hakken
250 g
¥/P
Gebruik de pulsknop voor een
grof resultaat. Stop het proces
tijdig als u een grof resultaat
wilt.
Salades,
pudding,
notenbrood,
amandelspijs
Uien - hakken
500 g
¥/P
Pel de uien en snijd ze in 4
stukken. Stop het proces na
twee stoten om het resultaat
te controleren.
Salades,
gekookte
gerechten,
roerbakgerech
ten, garnering
Uien - in
300 g
plakjes snijden
Verwijder eerst zenen en
botten. Snijd het vlees in
blokjes van 3 cm. Druk op de
pulsknop voor een groffer
hakresultaat.
^ / ¬ Pel de uien en snijd ze in
stukken die in de vultrechter
passen. Gebruik ten minste 100
g.
Verschillende
soorten cake
Salades,
gekookte
gerechten,
roerbakgerech
ten, garnering
Verwijder eerst zenen en
botten. Snijd het vlees in
blokjes van 3 cm. Gebruik de
pulsstand voor een groffer
hakresultaat.
Toepassingen
Gehakt
Soepen,
sauzen
Gebruik slagroom die op
Garnering,
koelkasttemperatuur is.
crèmes,
Gebruik ten minste 125 ml. De ijsmengsels
slagroom is na ongeveer
2 minuten klaar.
NEDERLANDS
87
Recepten
Vruchtencake
Courgette-sandwichspread
Ingrediënten
- 2 courgettes
- 3 gekookte eieren
- 1 kleine ui
- 1 eetl. plantaardige olie
- peterselie
- 2-3 eetl. zure room
- citroensap, tabasco, zout, peper, kerriepoeder,
paprikapoeder
B
B
Was en droog de courgettes en rasp ze met de
fijne raspschijf in de keukenmachinekom. Doe de
geraspte courgette over in een schaal en
besprenkel met zout. Laat 15 minuten staan
zodat het zout het vocht onttrekt aan de
courgette. Snijd de ui in 4 delen en hak deze
delen fijn samen met het knoflookteentje. Haal de
peterselieblaadjes van de steeltjes af en hak de
blaadjes.
Stort de geraspte courgette op een schone
droogdoek en druk al het vocht eruit. Giet wat olie
in een pan en bak de gehakte ui en de knoflook
licht aan, voeg de geraspte courgette toe. Al het
vocht moet verdampen. Laat de gebakken
ingrediënten vervolgens afkoelen. Pel de eieren en
hak ze gedurende een paar seconden in de
keukenmachinekom.Voeg de andere ingrediënten
toe, breng op smaak met tabasco, zout, peper,
kerriepoeder en paprikapoeder en meng met het
mes. Serveer op geroosterd wittebrood.
Ingrediënten
- 180 g dadels
- 270 g pruimen
- 60 g amandelen
- 60 g walnoten
- 60 g rozijnen
- 60 g sultana's
- 240 g volkoren roggemeel
- 120 g tarwebloem
- 120 g bruine suiker
- 360 g karnemelk
- een snufje zout
- 1 zakje bakpoeder
B
Plaats het sikkelmes in de kom. Doe al de
ingrediënten in de kom en druk op de
hakprocesknop om de ingrediënten 30 seconden
te mengen. Als het deeg aan het deksel van de
kom kleeft, verwijder het dan met behulp van de
spatel. Doe het cakedeeg in een cakeblik van
30 cm en bak de cake 40 minuten op 170cC
Preiquiche
Ingrediënten voor het deeg:
- 250 gram tarwebloem (of volkoren
tarwebloem)
- snufje zout
- 1 eetl. honing
- 20 g verse gist of 1/2 zakje gedroogde gist
- 100 g boter
- 6 eetl. lauwwarm water
88
NEDERLANDS
Ingrediënten voor de vulling:
- 500 g prei
- plantaardige olie
- 4 eieren
- 500 g zure room
- zout, peper, 1-2 eetl. bloem, indien nodig
B
B
B
Doe al de ingrediënten voor het deeg in de kom
en kneed tot een samenhangend deeg. Laat het
deeg ongeveer 30 minuten rijzen.
Snijd de prei met de instelbare snijschijf (bijv. stand
3). Doe wat olie in een pan en bak de gesneden
prei een paar minuten. Doe de rest van de
ingrediënten in de blenderkan en laat de blender
lopen totdat een romige substantie is ontstaan.
Voeg 1 of 2 eetlepels bloem toe om het mengsel
dikker te maken.
Vet een bakblik met een diameter van 24 cm in
en bedek de bodem en de zijkanten gelijkmatig
met deeg. Spreid de prei over het deeg uit en giet
de rest van de ingrediënten er overheen. Bak in
40 minuten gaar in een voorverwarmde oven op
80cC. De quiche kan zowel warm als koud
worden gegeten.
- 200 g wortels
- 300 g aardappels
- karwijzaad
B
B
Hongaarse goulash
Ingrediënten
- 1 eetl. olie
- 1 middelgrote ui
- 1 eetl. paprikapoeder
- 400 g rundvlees of varkensvlees
- 1 groene paprika
- 1 tomaat
- zout
B
Was het vlees en snijd het in blokjes van 2 cm. Pel
de ui en hak hem met het sikkelmes in de
keukenmachinekom.Verwijder de zaadlijsten uit de
paprika en snijd de paprika in ringen met behulp
van de instelbare snijschijf. Schil de tomaat.
Verwijder de pitten en snijd in dunne reepjes. Bak
de gehakte ui in olie totdat hij glazig wordt. Haal
de pan van het vuur en sprenkel de
paprikapoeder over de ui, voeg het vlees toe en
bak een paar minuten boven een hoog vuur onder
voortdurend roeren.Voeg de groene paprika en de
tomaat toe en zout naar smaak. Dek de pan af
en laat het vlees boven een matig vuur in zijn
eigen sap sudderen totdat het bijna mals is.
Schrap ondertussen de wortels en snijd ze in
plakjes met behulp van de instelbare snijschijf.
Snijd de aardappels in blokjes.Voeg de
wortelschijfjes en de aardappelblokjes toe aan het
vlees en voeg voldoende koud water toe voor de
hoeveelheid soep die u wilt (ongeveer 1,2 liter).
Breng op smaal met een beetje karwijzaad en
laat sudderen totdat alle ingrediënten boterzacht
zijn.Voeg eventueel nog wat zout toe.
Warm serveren. U kunt de goulash garneren met
ringen groene paprika en er scherpe rode
minipaprika's op een schoteltje bij serveren.
Aardbeientaart
Ingrediënten
- 100 g margarine
- 100 g suiker
NEDERLANDS
Aardbeientaart
Ingrediënten
- 100 g margarine
- 100 g suiker
- 3 eierdooiers
- 240 g bloem
- 100 g kokos
Vulling:
- 80 g suiker
- 2 theel. citroensap
- 400 g roomkaas
- 500 g aardbeien
Glazuur:
- 500 g aardbeien
- 250 ml water
- 120 g suiker
- 60 g maïzena
B
Ingrediënten
- 100 g bananen of aardbeien
- 200 ml verse melk
- 50 g vanilleijs
- kristalsuiker naar smaak
B
B
Verwarm de oven voor op 180cC. Doe de
margarine en de suiker in de kom en klop ze met
het mes tot een romig mengsel.
Roer de eierdooiers erdoor en vervolgens de
bloem en de kokos. Leg het deeg op de bakplaat,
plooi de rand en prik er gaatjes in met een vork.
Bak 15-20 minuten totdat de bodem lichtbruin is.
Laat de bodem afkoelen. Meng de suiker, het
citroensap en de roomkaas in de kom tot een
romig mengsel. Smeer dit mengsel op de
afgekoelde bodem. Plaats een deel van de
aardbeien met de punt naar boven op de bodem.
Plaats de taart in de koelkast.
Doe om het glazuur te maken de overige
aardbeien met water en suiker in de blenderkan
en laat de blender draaien. Los de maïzena op in
125 ml van dit aardbeienmengsel. Breng de rest
van het aardbeienmengsel aan de kook en roer de
opgeloste maïzena erdoor zodra het kookt.Verdeel
het hete glazuurmengsel over de aardbeien en
laat de taart 2 uur afkoelen. Garneer vervolgens
met toefjes slagroom.
Milkshake van verse vruchten
Garnering:
- 250 g room
B
89
B
Schil de bananen of was de aardbeien. Snijd de
vruchten in kleinere stukken en doe ze samen met
de overige ingrediënten in de blenderkan. Laat de
blender lopen tot een glad mengsel is ontstaan.
U kunt ook andere vruchten gebruiken om uw
eigen overheerlijke vruchtenmilkshake te maken.
Hazelnootkrans
Ingrediënten voor het deeg:
- 500 g gezeefde bloem
- 75 g suiker
- 1 theel. zout
- 1 ei
- 250 ml melk (35cC)
- 100 g zachte boter
90
NEDERLANDS
- 30 g verse gist (bij gebruik van droge gist de
instructies op het pakje volgen)
Vulling:
- 200 g abrikozenjam
Vulling:
- 250 g gehakte hazelnoten
- 100 g suiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 125 ml room
Glazuur:
- 125 ml water
- 300 g suiker
- 250 g geraspte chocolade
- geklopte slagroom, indien gewenst
B
B
Verwarm de oven voor op 200cC. Meng de melk,
het gist en de suiker 15 seconden met het
kneedaccessoire. Doe het deeg in een aparte kom
en dek de kom af met een vochtige doek en laat
het deeg gedurende 20 minuten op een matig
warme plek rijzen.
Hak de hazelnoten met het sikkelmes. Meng de
ingrediënten voor de vulling. Rol het deeg uit tot een
rechthoekige lap.Verdeel het hazelnootmengsel
over de deeglap en rol deze op en maak een
krans. Plaats de krans in een beboterde springvorm
en laat hem 20 minuten rijzen. Strijk met een
kwastje wat opgeklopte eierdooier op de bovenkant
van de krans en plaats de springvorm op het
rooster in de midden van de oven en bak hem
25-30 minuten op 200cC.
Chocoladetaart
Ingrediënten
- 140 g zachte boter
- 110 poedersuiker
- 140 g chocolade
- 6 eiwitten
- 6 eidooiers
- 110 g kristalsuiker
- 140 g tarwebloem
B
B
Verwarm de oven voor op 160cC. Roer de boter
en de poedersuiker met het sikkelmes. Smelt de
chocolade en meng door het boter-suikermengsel.
Voeg de eierdooiers één voor één toe en laat het
sikkelmes draaien totdat er een romig mengsel is
ontstaan. Klop vervolgens de eiwitten met de
kristalsuiker met het sikkelmes stijf en schuimig.
Voeg het eiwitschuim toe aan het mengsel en roer
het er voorzichtig door. Schep vervolgens de bloem
er met een spatel doorheen. Doe het deeg in een
beboterd bakblik. Bak één uur op 160cC. Laat de
ovendeur de eerste 15 minuten op een kier staan.
Laat de taart even afkoelen in het bakblik
(24 cm). Stort de taart dan op een taartrooster en
laat hem verder afkoelen. Snijd de taart horizontaal
door. Smeer de ene helft in met abrikozenjam en
plaats de twee helften weer op elkaar.Verwarm de
rest van de jam en smeer de bovenkant er mee in.
Ga nu het glazuur klaarmaken. Kook het water,
voeg de suiker en de chocolade toe en laat dit
boven een laag vuur koken. Roer voortdurend tot
een glad, smeerbaar mengsel ontstaat. Breng het
glazuur aan op de taart en laat het afkoelen. Dien
de taart op met toefjes geklopte slagroom.
NEDERLANDS
Broccolisoep (voor 4 personen)
Ingrediënten
- 50 g belegen Goudse kaas
- 300 g gekookte broccoli (stelen en roosjes)
- kookvocht van de broccoli
- 2 gekookte aardappelen in stukken
- 2 bouillonblokjes
- 2 eetl. ongeklopte slagroom
- kerrie
- zout
- peper
- nootmuskaat
- 1 theel. gemengde Italiaanse kruiden (gedroogd
of vers)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- zout en peper
- suiker
Ingrediënten voor bovenop de saus:
- olijven, salami, artisjokken, champignons, ansjovis,
Mozzarella, paprika, geraspte belegen kaas en
olijfolie naar smaak.
B
B
Rasp de kaas. Pureer de broccoli en de gekookte
aardappelen met een beetje kookvocht van de
broccoli. Doe de broccolipuree, het overgebleven
kookvocht en de bouillonblokjes in een maatbeker
en vul deze bij met water tot 750 ml. Doe het
mengsel in een pan en breng het al roerend aan
de kook. Roer de kaas door de soep, breng de
soep op smaak met kerrie, zout, peper en
nootmuskaat en voeg de slagroom toe.
B
Pizza
Ingrediënten voor het deeg:
- 400 g bloem
- 1/2 theel. zout
- 20 g verse gist of 1,5 zakje gedroogde gist
- 2 eetl. olie
- ongeveer 240 ml water (35cC)
Voor de tomatensaus:
- 300 g uitgelekte tomaten (uit blik)
91
B
B
B
Plaats het kneedaccessoire in de kom. Doe alle
ingrediënten in de kom en druk op de
kneedprocesknop. Kneed het deeg gedurende
1 minuut tot een gladde bal. Doe het deeg in een
aparte kom, dek de kom af met een vochtige
doek en laat het ongeveer 30 minuten rijzen
Hak de ui en de knoflook met het sikkelmes en
bak de stukjes totdat ze glazig zijn.Voeg de
gezeefde tomaten en de kruiden toe en laat de
saus ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Breng
op smaak met zout, peper en suiker. Laat de saus
afkoelen.
Verwarm de oven voor op 250cC.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven
aanrecht en snijd twee ronde pizzabodems uit de
deeglap. Plaats de pizzabodems op een ingevette
bakplaat. Smeer de saus uit over de bodems maar
laat de randen vrij.Verdeel de ingrediënten over de
saus, strooi wat gemalen kaas over de pizza's en
druppel er wat olijfolie op.
Bak de pizza's 12 tot 15 minuten.
92
NEDERLANDS
Groente-aardappelkoeken
Wittebrood
Ingrediënten
- 1 ei
- 50 ml melk
- 1 eetl. bloem
- 1 theel. koriander
- zout en peper
- 2 grote aardappels (ong. 300 g)
- 100 g winterwortel
- 150 g selderij
- 50 g zonnebloemzaad or 2 eetl. maïs van de
kolf
- olie om te bakken
Ingrediënten
- 500 g broodmeel
- 15 g zachte boter of margarine
- 25 g gist of 20 g gedroogde gist
- 260 ml water
- 10 g zout
- 10 g suiker
B
B
B
B
Gebruik het sikkelmes om ei, melk, bloem,
koriander, zout en peper te mengen.
Rasp de geschilde aardappelen, de geschrapte
wortel(s) en de schoongemaakte selderij met de
groffe raspschijf en voeg het geraspte
groentemengsel toe aan het eimengsel. Roer de
geraspte groente, het eimengsel en de
zonnebloemzaden of maïskorrels goed door
elkaar.
Verwarm de olie in een koekenpan.Vorm het
groentemengsel tot 8 koeken en bak deze
8 koeken aan beide zijden goudbruin. Laat de
koeken uitlekken op keukenpapier.
Baktijd: 3-4 minuten.
B
B
B
B
B
Monteer het kneedaccessoire in de kom en doe
bloem, zout en margarine of boter in de kom.
Voeg de verse of gedroogde gist toe samen met
het water. Doe het deksel op de kom en draai het
deksel in de richting van de pijl totdat u een klik
hoort. Druk op de kneedprocesknop en meng het
deeg. De maximale kneedtijd staat vermeld in de
tabel in het hoofdstuk 'Hoeveelheden en
bereidingstijden'.
Doe het deeg over van de kom in een grote kom
en dek de kom af met een vochtige theedoek.
Laat het deeg 20 minuten op een warme plek
rijzen. Sla het deeg daarna plat, kneed het en
vorm het tot een bal.
Leg de deegbal in de kom, dek opnieuw af met
een vochtige doek en laat het deeg nog eens
20 minuten rijzen. Sla het daarna opnieuw plat,
kneed het en rol het op.
Plaats het deeg in een beboterd bakblik en laat
het 45 minuten rijzen. Bak het brood in het
onderste deel van de voorverwarmde oven.
Bak het brood in ongeveer 35 minuten gaar op
225cC.