Philips HR2304/70 de handleiding

Type
de handleiding
HR2305
HR2304
EN Recipe book for
Ice Cream Maker 3
DE Rezeptbuch für Eisspezilitäten 19
FR Recettes de crèmes glaces 35
NL Het ijsreceptenboek 51
IT Ricettario per gelati squisiti 67
51
Inhoudsopgave
1 Inleiding 52
1.0.1 Ingrediënten en keukengerei 52
2 Ingrediënten 52
2.0.1 Eieren 52
2.0.2 Melk/yoghurt/roomkaas 52
2.0.3 Slagroom 52
2.0.4 Suiker 53
2.0.5 Fruit 53
2.0.6 Alcohol 53
2.0.7 Siroop 53
2.0.8 Bereidingstijd 53
3 IJs bewaren 54
3.0.1 In de ijsmachine 54
3.0.2 In de vriezer 54
3.0.3 Houdbaarheid 54
4 Serveren en versieren 54
5 Sauzen 55
5.0.1 Warme sauzen 55
5.0.2 Kersensaus 55
5.0.3 Chocoladesaus 55
5.0.4 Koude vruchtensaus 55
5.0.5 Vruchtenmoes 55
NEDERLANDS
6 Kinderfeestjes 56
7 Recepten 56
7.0.1 Standaardijs 56
7.0.2 Coupe Dame Blanche 56
7.0.3 Aardbeienijs 56
7.0.4 Coupe Ambrosia 57
7.0.5 Bananenijs 57
7.0.6 Coupe Melanie 57
7.0.7 Yoghurtijs met fruit 57
7.0.8 Sorbet met prik 58
7.0.9 Mango-ijs 58
7.0.10 Coupe Tropical Night 58
7.0.11 Vanille-ijs 58
7.0.12 Monta Rosa 59
7.0.13 Chocolade-ijs 59
7.0.14 Coupe Jacquot 59
7.0.15 Kofe-ijs 59
7.0.16 Don Paulo 60
7.0.17 Gemberijs met honing 60
7.0.18 Coupe Mikado 61
7.0.19 Roomkaasijs 61
7.0.20 Coupe Moon Fever 61
7.0.21 Citroensorbet 61
7.0.22 Yellow Light 61
7.0.23 Tropisch sorbetijs 61
7.0.24 Coupe Green Delight 62
7.0.25 Ananassorbetijs 62
7.0.26 Coupe Coppa Cabana 62
7.0.27 Aardbeienijsmousse 62
7.0.28 Coupe Margit 62
7.0.29 Kersenijsmousse 63
7.0.30 Montanara 63
7.0.31 IJsbavarois 63
7.0.32 Coupe Helene 63
7.0.33 Peer-abrikoosijs 64
7.0.34 Kindercarnaval 64
7.0.35 Ananas-ijspudding 64
7.0.36 Caprice-ijstaart 64
7.0.37 Suikervrij aardbeienijs 65
7.0.38 Dama Rosabianca 65
7.0.39 Suikervrij ijs 65
52
1 Inleiding
Roomijs, sorbetijs, ijsmousse en ijspudding: ijs is er
in vele vormen en smaken. Voor elke gelegenheid
en voor elke smaak is er wel een ijssoort. Met
deze ijsmachine kunt u uw eigen ijs maken met
de verste ingrediënten en zonder kleurstoffen
of conserveringsmiddelen. In combinatie met de
gebruiksaanwijzing biedt dit receptenboekje een
betrouwbare en nuttige gids voor het maken van
ijs. Lees de gebruiksaanwijzing zorgvuldig door
voordat u begint. Dit boekje bevat een groot
aantal recepten, foto’s en suggesties. Speciaal
voor diabetici hebben wij suikervrije recepten
toegevoegd. Met behulp van dit boekje zult u
ontdekken hoe eenvoudig het is om thuis het
lekkerste ijs te maken met uw ijsmachine.
1.0.1 Ingrediënten en keukengerei
Zorg ervoor dat u de ingrediënten en het
keukengerei bij de hand hebt als u gaat beginnen
met ijs maken. Het is belangrijk dat de ijsmachine
en het keukengerei goed schoon en droog zijn
om bacteriën in het ijs te voorkomen. Voor
het bereiden van ijs hebt u een blender, een
keukenmachine of een mixer en een nylon zeef
of vergiet nodig. U bereikt de beste resultaten
als u zich aan de recepten in dit boekje houdt.
Als u een recept wilt gebruiken dat niet in dit
boekje staat, zoek dan een vergelijkbaar recept
op in dit boekje en gebruik de daar genoemde
hoeveelheden.
2 Ingrediënten
2.0.1 Eieren
De recepten zijn gebaseerd op eieren van 55-60
gram (klasse 4).
Eierdooiers verbeteren de textuur van het ijs en
geven het een vollere en zachtere smaak.
Eiwit dat net uit de koelkast komt, is moeilijk te
verwerken. Haal daarom de eieren enige uren
voordat u ze gaat gebruiken uit de koelkast.
De meeste romige ijssoorten die met
eierdooiers zijn bereid, bestaan uit ingrediënten
die niet zijn gekookt. Als u twijfelt aan de
versheid van de eieren, kunt u de ingrediënten
koken zoals is beschreven bij de bereiding van
vanille-ijs. Kook het mengsel niet te lang om
klonteren te voorkomen.
Als het mengsel klontert, gebruik dan een
blender, keukenmachine of staafmixer om het
mengsel gladder te maken. Mix het mengsel
gedurende ongeveer 30 seconden. U kunt ook
100 ml koude ongeklopte slagroom toevoegen
om het mengsel te laten afkoelen. Gebruik een
mixer of garde om het mengsel te kloppen
terwijl u de koude ongeklopte slagroom
toevoegt.
E Tip
Voor sommige recepten hebt u alleen
eierdooiers nodig. Met het resterende eiwit
kunt u bijvoorbeeld een Siberische omelet of
meringues (schuimgebakjes) maken. De meeste
kookboeken bieden hiervoor wel geschikte
recepten.
2.0.2 Melk/yoghurt/roomkaas
U kunt zowel gepasteuriseerde als gesteriliseerde
melk gebruiken. De keuze tussen volle of
halfvolle melk is een kwestie van persoonlijke
smaak. Het ijs smaakt romiger als u melk met
een hoger vetgehalte gebruikt.
Als u ijs met yoghurt of roomkaas wilt maken,
moet u deze ingrediënten niet koken. Voeg de
yoghurt of roomkaas toe nadat het mengsel is
afgekoeld.
2.0.3 Slagroom
Gebruik altijd gekoelde ongeklopte slagroom.
Als in het recept ‘geklopte slagroom’ staat,
stopt u met kloppen wanneer de slagroom
zo dik is als yoghurt. Op deze wijze kunt u de
slagroom gemakkelijker met andere ingrediënten
mengen. Wij raden u aan om bij een hoge
kamertemperatuur de kloppers en de kom in de
koelkast te laten afkoelen voordat u de slagroom
gaat kloppen.
53
Het vetgehalte van de slagroom bepaalt de dikte
van het ijs. Het gebruik van slagroom met een
hoger vetgehalte geeft romiger en voller ijs.
2.0.4 Suiker
Gebruik basterdsuiker, aangezien dit makkelijker
oplost. U kunt ook poedersuiker, rietsuiker of
honing gebruiken. Maal grofkorrelige suiker voor
gebruik in een blender of keukenmachine. Als
u te weinig suiker gebruikt, heeft dit nadelige
gevolgen voor de textuur en dikte van het ijs.
Als u te veel suiker gebruikt, duurt het langer
voordat het ijs de gewenste dikte heeft. U kunt
de suiker ook gedeeltelijk vervangen door
dextrose (druivensuiker). Als u voor een recept
100 g suiker nodig hebt, kunt u als alternatief
ook 75 g suiker en 25 g druivensuiker gebruiken.
Druivensuiker voorkomt kristallisatie van de
suiker, met name bij sorbets.
2.0.5 Fruit
Met vers fruit maakt u het lekkerste ijs, dat ook
nog eens voedzaam is. Fruit uit een potje of
blikje is ook geschikt. Zorg er in dat geval wel
voor dat het fruit goed is uitgelekt voordat u
het gaat pureren. Gebruik ook 25 g minder
suiker, afhankelijk van het soort fruit en uw eigen
voorkeur. Zomerfruit is eenvoudig in te vriezen
(bijv. aardbeien, frambozen en perziken), zodat
u het hele jaar door vruchtenijs kunt maken.
Bevroren fruit kan ongeveer 8 tot 9 maanden in
een vriezer of het ***- of ****-vriesvak van de
koelkast worden bewaard.
Ongekookt, gepureerd fruit verkleurt snel.
Om dit te voorkomen kunt u appels, bananen,
peren en pruimen met een beetje citroensap
besprenkelen voordat u ze pureert. Als u
stukjes fruit aan het ijsmengsel wilt toevoegen,
bestrooi deze dan met een beetje suiker om
te voorkomen dat er tijdens het invriezen
ijskristallen in de stukjes fruit ontstaan.
2.0.6 Alcohol
IJsmengsels die alcohol bevatten vragen een
langere bereidingstijd omdat ijs met alcohol meer
tijd nodig heeft om te bevriezen dan ijs zonder
alcohol. Tenzij anders in het recept staat vermeld,
dient u de alcohol 5-10 minuten voordat het ijs
klaar is aan het mengsel in de ijsmachine toe te
voegen.
2.0.7 Siroop
Voor ongeveer 300 ml siroop hebt u het
volgende nodig:
1 roestvrijstalen pan
1 houten lepel
200 ml water en
200 g witte basterdsuiker
Gebruik voor 450 ml siroop:
275 ml melk
275 g witte basterdsuiker
Doe water en suiker in een pan en meng dit met
een houten lepel. Los op matig vuur de suiker
al roerende op. Haal schuim dat zich eventueel
op het oppervlak vormt, weg. Kook het
suikermengsel ongeveer 1 minuut. Haal de pan
van het vuur en laat de siroop afkoelen. Als u
regelmatig sorbetijs maakt, kunt u de siroop ook
van tevoren bereiden en in een goed afgesloten
es in de koelkast bewaren.
2.0.8 Bereidingstijd
In de recepten staat de gemiddelde bereidingstijd
vermeld. De werkelijke bereidingstijd kan
variëren en is afhankelijk van:
de begintemperatuur van het ijsmengsel
de kamertemperatuur
de temperatuur van de koelschijf (leg deze
gedurende 18-24 uur in de vriezer).
De bereidingstijd neemt toe naarmate de
temperatuur van het mengsel en/of de
kamertemperatuur hoger wordt. U bereikt de
beste resultaten als u het mengsel in de koelkast
laat afkoelen voordat u het in de ijsmachine
giet. De bereidingstijd is ook afhankelijk van
de hoeveelheden en de ingrediënten die voor
het recept worden gebruikt. IJs dat aanzienlijk
in volume toeneemt, zoals aardbeien- of
kersenijsmousse of ijs dat veel slagroom bevat,
vereist een langere bereidingstijd dan vruchtenijs
of sorbetijs. Overschrijd de hoeveelheden
NEDERLANDS
54
aangegeven in de recepten niet. Als u dat wel
doet, wordt het ijs minder compact.
3 IJs bewaren
3.0.1 In de ijsmachine
Wanneer het ijs klaar is, kunt u dit ongeveer 10
minuten in de ijsmachine laten zitten.
3.0.2 In de vriezer
IJs heeft een lange houdbaarheid. Als ijs echter
te lang in de vriezer wordt bewaard, heeft dit
nadelige gevolgen voor de smaak en de kwaliteit.
Na 1 tot 2 weken wordt de textuur van het ijs
minder van kwaliteit en gaat de verse smaak
verloren. IJs is vers het lekkerst en kan daarom
het beste vlak voor de consumptie worden
bereid.
Als u ijs in de vriezer wilt bewaren, moet u
rekening houden met het volgende:
Bewaar het ijs in een schone en goed
afgesloten bak.
De bewaartemperatuur moet ten minste
-18ºC zijn.
Vermeld de bereidingsdatum en het soort ijs
op de bak.
Vries ijs niet opnieuw in als het eenmaal is
ontdooid.
Haal het ijs ten minste 30 minuten voor
consumptie uit de vriezer en plaats het in de
koelkast. Bij kamertemperatuur is het ijs na
10 tot 15 minuten klaar voor consumptie.
Sorbetijs ontdooit sneller dan gewoon ijs. Laat
sorbetijs daarom niet langer dan 15-20 minuten
ontdooien in de koelkast.
3.0.3 Houdbaarheid
IJs bereid met ongekookte ingrediënten:
Ongeveer 1 week
Sorbetijs:
1 tot 2 weken
IJs bereid met halfgekookte ingrediënten:
Ongeveer 2 weken
4 Serveren en
versieren
De recepten zijn geschikt voor ongeveer 4-6
personen, afhankelijk van de porties en het
soort ijs.
U kunt ijs opdienen in metalen of glazen
ijscoupes, in metalen, glazen of kristallen
schaaltjes of op dessertborden. Afhankelijk
van het soort ijs kunt u ook gehalveerd en
uitgehold fruit gebruiken, zoals meloen, ananas,
sinaasappel, citroen of grapefruit.
Wij raden u aan om vlak voor het opdienen
de ijscoupes, schaaltjes of het uitgeholde
fruit in het vriesvak of de vriezer te plaatsen.
Zodoende zal het ijs minder snel smelten
wanneer het wordt geserveerd.
Sommige soorten ijs, zoals gewoon vanille-ijs,
kofe-ijs en chocolade-ijs, hebben een minder
dichte structuur dan andere soorten. Haal
deze ijssoorten uit de ijsmachine en koel ze 30
minuten in de vriezer voordat u ze opdient.
Met een speciale ijslepel kunt u ijsbolletjes
maken. De ijslepel dient goed schoon te zijn.
Doop de lepel voor het opscheppen in water
voor mooie ijsbolletjes. Leg de ijsbolletjes
30 minuten voor het opdienen in de vriezer
als u het ijs in ijscoupes wilt opdienen. Zo
voorkomt u dat het ijs tijdens het decoreren
begint te smelten.
IJs is ook uitstekend te combineren met
deegwaren zoals soesjes, cake, schuimgebakjes
of ensjes.
Versier het ijs met bijvoorbeeld slagroom,
geklopt eiwit, crème fraîche, vla of sausjes.
Meng voor het opdienen de slagroom of
crème fraîche met wat jngehakte noten.
Door meer fruit te nemen dan een recept
voorschrijft, kunt u het ijs versieren met het
overgebleven fruit. U kunt ook gekonjte
vruchten, kersen op sap of gewelde rozijnen
gebruiken. De smaak van het fruit wordt
versterkt als u het in likeur laat weken. Het ijs
55
zelf kan ook met een passende likeur worden
gecombineerd.
IJs kan ook worden versierd met bijvoorbeeld
chocoladeblaadjes, geraspte chocolade, noga,
bonbons, geschaafde kokos of gehakte noten
(walnoten, hazelnoten, amandelsnippers,
pistachenootjes).
IJs ziet er nog feestelijker uit als u het versiert
met een of meer wafels, biscuits, bitterkoekjes
of wafelrolletjes.
5 Sauzen
Sauzen en siroop geven ijs net dat beetje extra.
Er zijn veel verschillende soorten: zoete sauzen,
vruchtensauzen en vruchtensiroop.
Bij de plaatselijke supermarkt zijn veel kant-en-
klare sauzen verkrijgbaar. Maar net als met ijs
geldt ook hier: de sauzen die u zelf maakt zijn
het lekkerst. De sauzen kunnen gemakkelijk een
aantal dagen van tevoren worden bereid en in
de koelkast of vriezer worden bewaard.
5.0.1 Warme sauzen
Als u warme saus wilt gebruiken, warm deze
dan langzaam op. Zorg ervoor dat het ijs goed
is gekoeld in de vriezer voordat u er de warme
saus overheen giet.
De hieronder beschreven sauzen kunnen ook
koud worden geserveerd. Serveer de warme
saus apart of giet de saus vlak voor het opdienen
over het ijs.
5.0.2 Kersensaus
Doe het sap van een blik ontpitte kersen in
een pan samen met de geraspte schil van één
sinaasappel en één citroen. Laat het mengsel
ongeveer 10 minuten op laag vuur zachtjes
koken. Zeef vervolgens het mengsel.
Giet een halve eetlepel citroensap en één
theelepel sinaasappelsap door een zeef in
een kom en meng één theelepel bloem of
aardappelzetmeel met het sap. Giet dit mengsel
al roerende in de warme kersensaus. Laat het
mengsel ongeveer 1 minuut koken. Voeg naar
smaak suiker toe en desgewenst een eetlepel
kirsch (kersenbrandewijn). Voeg vlak voor het
opdienen de kersen aan de saus toe.
5.0.3 Chocoladesaus
Breek of snijd 125 g pure chocolade in stukjes.
Laat de chocolade au bain-marie smelten in
een kom boven 200 ml kokend water. Laat de
gesmolten chocolade ongeveer 20 minuten
zachtjes koken.
Voeg 1,5 theelepel vanillesuiker, 2 eetlepels
vloeibare slagroom en een klontje boter toe.
Roer de saus totdat deze mooi glad is. Giet de
warme saus vlak voor het opdienen over het ijs.
U kunt deze saus ook op een eerder tijdstip
maken en vervolgens een aantal dagen in een
goed afgesloten bakje in de koelkast bewaren.
Warm de saus voor het opdienen op boven
zacht kokend water.
5.0.4 Koude vruchtensaus
Dit recept is bedoeld voor vers fruit, maar u
kunt ook fruit uit de vriezer of uit een blik of pot
gebruiken.
Voeg in het geval van vers fruit 50-75 g suiker
per 200 g fruit toe. De hoeveelheid suiker hangt
af van het soort fruit dat u gebruikt.
Duw het fruit door een nylon zeef om alle pitten
te verwijderen. Laat de vruchtensaus afkoelen
voordat u deze serveert. Vries vruchtensauzen
die bereid zijn met fruit uit de vriezer niet
opnieuw in. Vruchtensauzen bereid met vers fruit
kunt u echter wel invriezen.
5.0.5 Vruchtenmoes
U kunt als volgt een vruchtenmoes maken:
Was vers fruit en verwijder de pitten
(sommige fruitsoorten moeten eerst worden
geschild).
Voeg naar smaak suiker toe en kook het fruit
totdat het zacht wordt.
Duw het fruit door een zeef of vergiet om
eventuele pitten te verwijderen.
NEDERLANDS
56
E Tip
U kunt de moes ook van fruit uit een blik of
pot maken. Gebruik in dat geval zo weinig
mogelijk siroop en voeg weinig of geen suiker
toe.
6 Kinderfeestjes
Gebruik heldere en vrolijke kleuren voor het
versieren van kinderijs. Kies voor smaken waar
kinderen van houden.
Gebruik slagroom, kant-en-klare vanillevla,
chocoladevla of fruityoghurt als decoratie.
Versier het ijs met hagelslag, muisjes,
suikerbloemen, wafels of kleine chocolaatjes.
Hieronder volgt een aantal smakelijke
serveertips:
1 Bananen- of vanille-ijs met chocoladevla
2 Chocolade-ijs met gehakte noten
3 Aardbeienijs met marshmallows
4 Vanille-ijs op een plakje cake, gegarneerd met
vruchtensaus
5 Flensjes gevuld met vruchtenijs en bestrooid
met poedersuiker
7 Recepten
7.0.1 Standaardijs
Ingrediënten:
3 eierdooiers
100 g witte basterdsuiker
10 g vanillesuiker
250 ml volle melk
200 ml vloeibare slagroom
Klop de eierdooiers, suiker en vanillesuiker
totdat een luchtig mengsel ontstaat. Voeg al
roerende de melk toe.
Klop de slagroom totdat deze bijna stijf is.
Voeg de slagroom vervolgens toe aan de
andere ingrediënten. Zorg ervoor dat alle
ingrediënten goed worden vermengd.
Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in
de kom van de ijsmachine.
Bereidingstijd: 40-50 minuten.
E Tips
U kunt het ijs combineren met:
40 g gehakte walnoten, hazelnoten of pinda’s
40 g in stukjes gesneden gekonjte vruchten
40 g grof gehakte chocolade
8 g kaneel
Deze ingrediënten kunt u halverwege de
bereiding aan het mengsel toevoegen. Kaneel
kunt u echter al met de eierdooiers mengen.
7.0.2 Coupe Dame Blanche
(voor 4-5 personen)
Standaardijs
4-5 ijscoupes
4-5 wafels
warme chocoladesaus (zie hoofdstuk ‘Sauzen’)
Schep met een ijslepel 2 of 3 ijsbolletjes
in elke ijscoupe. Verdeel de warme
chocoladesaus gelijkmatig over de porties.
Direct serveren.
7.0.3 Aardbeienijs
200 g verse aardbeien
90 g witte basterdsuiker
1 eierdooier
1 eetlepel citroensap
225 ml volle melk
100 ml vloeibare slagroom
Was de aardbeien. Pureer ze vervolgens en
meng ze met het citroensap, de melk, de
suiker en de eierdooier. Voeg de slagroom aan
57
het aardbeienmengsel toe. Zorg ervoor dat
alle ingrediënten goed worden vermengd.
Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in
de kom van de ijsmachine.
Bereidingstijd: 35-45 minuten.
E Tip
Gebruik in plaats van aardbeien 200 g verse
bosbessen, blauwe bessen, frambozen of
bramen.
7.0.4 Coupe Ambrosia
(voor 4-6 personen)
Aardbeienijs
4-6 ijscoupes
Enkele hele aardbeien (met kroontje) en/of
losse frambozen, bramen enz.
40-60 ml aardbeiensiroop vermengd met
2-3 eetlepels Cointreau of een andere
sinaasappellikeur
Enkele verse muntblaadjes
125 ml geklopte slagroom
4-6 wafels
Schep het ijs in de ijscoupes en schenk de
Cointreau over het ijs. Schep vervolgens de
slagroom op het ijs. Garneer het ijs met het
fruit, de wafels en de muntblaadjes.
7.0.5 Bananenijs
250 g rijpe bananen
100 g witte basterdsuiker
1,5 eetlepel citroensap
75 ml ongeklopte slagroom
250 ml volle melk
Pureer de bananen met de suiker en het
citroensap. Meng de bananenpuree goed met
de slagroom en de melk.
Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in
de kom van de ijsmachine.
Bereidingstijd: 40-50 minuten.
7.0.6 Coupe Melanie
(voor 4-5 personen)
Bananenijs
4-6 ijscoupes
1 grote banaan in plakjes
40-60 ml advocaat
4 eetlepels bananenlikeur
4-6 halve walnoten
2 kiwi’s in plakjes
8 ontpitte dadels
125 ml gedeeltelijk geklopte slagroom, apart
te serveren
Doe alle ingrediënten in de ijscoupes. Gebruik
uw eigen fantasie voor de opmaak.
7.0.7 Yoghurtijs met fruit
250 g vers fruit (bijv. blauwe bessen,
frambozen, aardbeien)
100 g witte basterdsuiker
50 ml ongeklopte slagroom
375 ml yoghurt
1 eetlepel citroensap
Was het fruit. Pureer het fruit en meng het
met de suiker en het citroensap. Voeg de
yoghurt en de slagroom aan het fruitmengsel
toe. Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed
worden vermengd.
Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in
de kom van de ijsmachine.
Op de foto ziet u een serveertip.
Bereidingstijd: 35-45 minuten.
NEDERLANDS
58
7.0.8 Sorbet met prik
(voor 4-6 personen)
4-6 scheppen yoghurtijs met fruit
4-6 hoge glazen
50 g aardbeien en 50 g frambozen, gepureerd
met 1 eetlepel poedersuiker
4-6 halve citroen- of sinaasappelschijfjes
4-6 rietjes
125 ml geklopte slagroom
priklimonade
Doe de vruchtenmoes in de glazen, gevolgd
door het ijs. Giet de priklimonade over het
ijs. Garneer de sorbet met de citroen- of
sinaasappelschijfjes. Maak het geheel af met
een toefje slagroom en een rietje.
7.0.9 Mango-ijs
300 g rijpe mango’s, geschild en ontpit
90 g witte basterdsuiker
2 eetlepels honing
2 eetlepels citroensap
50 ml ongeklopte slagroom
200 ml volle melk
1 eierdooier
Pureer de mango en voeg het citroensap, de
suiker, de honing, de melk en de eierdooier
toe. Roer de slagroom door het mengsel. Zorg
ervoor dat alle ingrediënten goed worden
vermengd.
Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in
de kom van de ijsmachine.
Bereidingstijd: 35-45 minuten.
E Tip
In plaats van mango’s kunt u ook 300 g
ontvelde en ontpitte abrikozen of perziken
gebruiken.
7.0.10 Coupe Tropical Night
(voor 4-5 personen)
Mango-ijs
4-5 ijscoupes
4 eetlepels sinaasappellikeur of
passievruchtenlikeur
2 grote bananen in plakjes
4-5 gehalveerde sinaasappelschijfjes
2-4 eetlepels geschaafde kokos
4-5 groene cocktailkersen
125 ml gedeeltelijk geklopte, ongezoete crème
fraîche
4-5 wafels
Doe alle ingrediënten in de ijscoupes. Gebruik
uw eigen fantasie voor de opmaak.
7.0.11 Vanille-ijs
(voor 4-5 personen)
2 eierdooiers
1 ei
125 g witte basterdsuiker
5 g vanillesuiker
400 ml volle melk
150 ml ongeklopte slagroom
5 g bloem
Doe de eierdooiers, de basterdsuiker, de
vanillesuiker en de bloem in een kom. Klop het
geheel met een mixer totdat de eierdooiers
bijna wit zijn.
Warm de melk langzaam op. Voeg al
kloppende de verwarmde melk geleidelijk
toe aan het eimengsel. Als de ingrediënten
eenmaal goed zijn gemengd, giet het mengsel
dan in een pan.
59
Verwarm het mengsel al roerende gedurende
1-2 minuten op matig vuur. Zorg ervoor dat
het mengsel niet gaat koken. Als het mengsel
klontert, meng de ingrediënten dan een halve
minuut met de mixer of in een blender of
keukenmachine.
Laat het mengsel afkoelen tot
koelkasttemperatuur. Roer vervolgens
voorzichtig de slagroom door het mengsel.
Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in
de kom van de ijsmachine.
Bereidingstijd: 35-45 minuten.
7.0.12 Monta Rosa
(voor 4-6 personen)
Vanille-ijs
warme kersensaus (zie hoofdstuk ‘Sauzen’)
4-6 ijscoupes
Giet vlak voor het serveren de warme
kersensaus over het ijs.
7.0.13 Chocolade-ijs
2 eierdooiers
100 g poedersuiker
250 ml volle melk
200 ml ongeklopte slagroom
15 g cacao
1 theelepel oploskofe
Klop de eierdooiers samen met de suiker, de
cacao, de oploskofe en 50 ml melk totdat de
cacao is opgelost. Voeg de rest van de melk
toe en roer het mengsel goed door.
Klop de slagroom totdat deze bijna stijf is. Voeg
het cacaomengsel toe aan de slagroom. Zorg
ervoor dat alle ingrediënten goed worden
vermengd.
Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in
de kom van de ijsmachine.
Bereidingstijd: 35-45 minuten.
E Tip
U kunt 40 g grof gehakte, geroosterde
hazelnoten of amandelen aan het chocolade-ijs
toevoegen. Voeg de gehakte noten halverwege
de bereiding toe.
7.0.14 Coupe Jacquot
(voor 4-5 personen)
Chocolade-ijs
4-5 dessertborden
4-5 soezen
4-5 eetlepels chocoladesaus (zie hoofdstuk
‘Sauzen’), gemengd met 2-3 eetlepels
kofelikeur
150 ml geklopte slagroom
4-5 halve walnoten
Enkele verse muntblaadjes
Doe alle ingrediënten op de dessertborden.
Gebruik uw eigen fantasie voor de opmaak.
7.0.15 Kofe-ijs
3 eierdooiers
100 g poedersuiker
250 ml volle melk
200 ml ongeklopte slagroom
6 g oploskofe
5 g vanillesuiker
Los de kofe op in 1 eetlepel heet water en
laat het afkoelen. Klop de eierdooier met de
poedersuiker, de vanillesuiker, de opgeloste
kofe en de melk.
Klop de slagroom totdat deze bijna stijf is. Voeg
het kofemengsel aan de slagroom toe. Zorg
NEDERLANDS
60
ervoor dat alle ingrediënten goed worden
vermengd.
Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in
de kom van de ijsmachine.
Bereidingstijd: 35-45 minuten.
E Tip
U kunt 40 g gehakte witte chocolade,
melkchocolade of pure chocolade aan het
kofe-ijs toevoegen. Voeg de gehakte chocolade
halverwege de bereiding toe.
7.0.16 Don Paulo
(voor 4-5 personen)
Kofe-ijs
4-5 bladerdeegbakjes
4-10 in cognac gewelde en in plakjes gesneden
kastanjes
4-5 bitterkoekjes
125 ml geklopte slagroom
4-5 rode cocktailkersen
Enkele muntblaadjes
Schep het kofe-ijs in de bladerdeegbakjes.
Voeg de plakjes kastanje, de bitterkoekjes en
de slagroom toe. Gebruik uw eigen fantasie
voor de opmaak. Garneer het geheel met de
kersen en de muntblaadjes.
7.0.17 Gemberijs met honing
70 g witte basterdsuiker
1,5 eetlepel gembersiroop
1 eetlepel honing
35 g gehakte gember
300 ml volle melk
200 ml ongeklopte slagroom
3 eierdooiers
1 theelepel bloem
Doe de eierdooiers, de suiker en de bloem
in een kom. Klop het geheel met een mixer
totdat de eierdooiers bijna wit zijn. Warm
de melk langzaam op. Voeg vervolgens de
melk geleidelijk toe aan het mengsel met
de eierdooiers. Nadat de ingrediënten goed
zijn vermengd, giet u het mengsel in een pan
en verwarmt u het al roerende ongeveer 2
minuten op matig vuur. Laat het mengsel niet
koken.
Laat het mengsel afkoelen tot
koelkasttemperatuur. Meng het afgekoelde
mengsel met de gehakte gember, de
gembersiroop, de honing en de slagroom.
Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed
worden vermengd.
Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in
de kom van de ijsmachine.
Bereidingstijd: 40-50 minuten.
7.0.18 Coupe Mikado
(voor 4-5 personen)
Gemberijs met honing, 4-5 ijscoupes
40 g gewelde rozijnen overgoten met 4
eetlepels rum
2 eetlepels gembersiroop en 1 eetlepel
gehakte gember
4-5 parasolletjes
4-5 wafels
125 ml geklopte slagroom
Schep het ijs in de ijscoupes en voeg de
andere ingrediënten toe. Gebruik uw eigen
fantasie voor de opmaak.
7.0.19 Roomkaasijs
350 g roomkaas
200 ml melk
125 g witte basterdsuiker
61
150 ml ongeklopte slagroom
15 g vanillesuiker
Klop de slagroom met de basterdsuiker en
de vanillesuiker tot de slagroom bijna stijf is.
Meng de roomkaas en de melk. Meng het
roomkaasmengsel met de geklopte slagroom.
Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed
worden vermengd.
Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in
de kom van de ijsmachine.
Bereidingstijd: 30-40 minuten.
E Tip
U kunt het roomkaasijs mengen met
bijvoorbeeld 50 g gewelde rozijnen of 50 g
perzik- of abrikozenpartjes.
7.0.20 Coupe Moon Fever
(voor 4-6 personen)
Roomkaasijs
4-6 ijscoupes
2-3 gepureerde kiwi’s
150 g frambozen, bramen of aardbeien
125 ml geklopte slagroom
muntblaadjes
4-6 ijswafels
Schep het ijs in de ijscoupes en voeg de
andere ingrediënten toe. Gebruik uw eigen
fantasie voor de opmaak.
7.0.21 Citroensorbet
(voor 4-6 personen)
Sap van ½ sinaasappel
250 ml vers citroensap
450 ml siroop (zie hoofdstuk ‘Ingrediënten’)
1 eierdooier
Meng het citroensap en het sap van de
sinaasappel goed met de siroop. Klop het eiwit
totdat het bijna stijf is en roer hier vervolgens
het mengsel door. Zorg ervoor dat alle
ingrediënten goed worden vermengd.
Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in
de kom van de ijsmachine.
Bereidingstijd: 25-35 minuten.
7.0.22 Yellow Light
(voor 4-6 personen)
Citroensorbet
4-6 hoge wijnglazen
3 citroenen in schijfjes
3 cocktailkersen
enkele verse muntblaadjes
ongeveer 1 es mousserende witte wijn
Schep het ijs in de glazen. Voeg de wijn toe
en garneer het geheel met de citroenschijfjes,
cocktailkersen en muntblaadjes.
7.0.23 Tropisch sorbetijs
200 g verse kiwi’s, geschild
100 g verse mango zonder pit, geschild
150 g verse ananas, geschild
300 ml siroop (zie hoofdstuk ‘Ingrediënten’)
sap van 1 citroen
150 ml koud water
1 eierdooier
Pureer het fruit en meng het met het
citroensap en de siroop. Klop het eiwit totdat
dit bijna stijf is. Roer hier vervolgens het fruit
en het koude water door. Zorg ervoor dat alle
ingrediënten goed worden vermengd.
Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in
de kom van de ijsmachine.
Bereidingstijd: 25-35 minuten.
NEDERLANDS
62
7.0.24 Coupe Green Delight
(voor 6 personen)
Tropisch sorbetijs
6 ijscoupes
2-4 eetlepels groene sinaasappellikeur of
kiwilikeur
2 kiwi’s in plakjes
1 citroen in schijfjes
12 rode cocktailkersen
Enkele muntblaadjes
125 ml geklopte slagroom
Vul de ijscoupes met het sorbetijs. Voeg de
sinaasappel- of kiwilikeur toe en garneer het
geheel met de schijfjes citroen en kiwi, de
cocktailkersen en de muntblaadjes.
7.0.25 Ananassorbetijs
225 g verse ananas
300 ml siroop (zie hoofdstuk ‘Ingrediënten’)
1 eetlepel citroensap
1 eierdooier
100 ml koud water
Schil de ananas en verwijder de harde kern en
de ogen. Pureer de ananas met de siroop en
het citroensap. Klop het eiwit totdat dit bijna
stijf is. Roer hier vervolgens het ananasmengsel
door. Voeg het koude water toe.
Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in
de kom van de ijsmachine.
Bereidingstijd: 40-50 minuten.
7.0.26 Coupe Coppa Cabana
(voor 6 personen)
125 g gewassen aardbeien, gepureerd en
vermengd met 2 eetlepels ongeklopte
slagroom
1 stervrucht in schijfjes
2 eetlepels gewelde rozijnen
2 eetlepels geraspte chocolade
125 ml geklopte slagroom
Enkele verse muntblaadjes
6 wafels
Schep het ijs in de ijscoupes en voeg de
andere ingrediënten toe. Gebruik uw eigen
fantasie voor de opmaak.
7.0.27 Aardbeienijsmousse
500 g aardbeien
300 ml siroop (zie hoofdstuk ‘Ingrediënten’)
sap van 1 citroen
eiwit van 2 eieren
50 ml ongeklopte slagroom
Was de aardbeien. Pureer ze met het
citroensap en de siroop. Klop het eiwit totdat
dit bijna stijf is. Voeg het aardbeienmengsel toe
aan het geklopte eiwit en voeg vervolgens
de slagroom toe. Zorg ervoor dat alle
ingrediënten goed worden vermengd.
Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in
de kom van de ijsmachine.
Bereidingstijd: 45-55 minuten.
7.0.28 Coupe Margit
(voor 6 personen)
Aardbeienijsmousse
6 ijscoupes
6 grote gewassen aardbeien in plakjes
3 eetlepels passievruchtenlikeur
3 eetlepels aardbeienlikeur
125 ml ongeklopte slagroom
6 muntblaadjes
6 wafels
63
Schep de ijsmousse in de ijscoupes. Giet de
siroop en de likeur over de ijsmousse. Doe de
overige ingrediënten in de ijscoupes. Gebruik
uw eigen fantasie voor de opmaak.
7.0.29 Kersenijsmousse
550 g ontpitte kersen
300 ml siroop (zie hoofdstuk ‘Ingrediënten’)
sap van ½ citroen
2 eiwitten
50 ml ongeklopte slagroom
2 eetlepels Maraschino
Pureer de gewassen en ontpitte kersen met
het citroensap, de siroop en de Maraschino.
Klop de eiwitten totdat deze bijna stijf zijn.
Roer het kersenmengsel door het geklopte
eiwit en voeg vervolgens de slagroom toe.
Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed
worden vermengd.
Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in
de kom van de ijsmachine.
Bereidingstijd: ongeveer 50 minuten.
7.0.30 Montanara
6 personen
Kersenijsmousse
6 dessertborden
6 koude ensjes
Fruitsalade, bijv.: kiwi’s, witte druiven, aardbeien,
frambozen, peren
Enkele verse muntblaadjes
Een beetje poedersuiker
Schep de kersenijsmousse op de ensjes
en vouw de ensjes of rol deze op. Leg
de ensjes op de dessertborden. Doe een
beetje fruitsalade op elk bord. Bestrooi de
ensjes met poedersuiker en garneer ze met
muntbladeren.
7.0.31 IJsbavarois
500 ml ongeklopte slagroom
8 g heldere gelatine
3-4 eetlepels water
100 g witte basterdsuiker
4-5 eetlepels Maraschino
4 eiwitten
60 g gehakte gekonjte vruchten
Laat de gelatinebladeren weken in een kom
met koud water. Klop de slagroom gedeeltelijk
op met de helft van de suiker totdat de
slagroom dik wordt, maar niet stijf. Klop de
eiwitten gedeeltelijk op met de overgebleven
suiker. Verwarm het water in een pan. Haal
de pan van het vuur en laat de geweekte
gelatineblaadjes oplossen in het water. Voeg de
Maraschino toe en laat het mengsel afkoelen.
Meng de slagroom met de geklopte eiwitten.
Roer hier vervolgens het gelatinemengsel
door. Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed
worden vermengd.
Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in
de kom van de ijsmachine. Voeg de gekonjte
vruchten halverwege de bereiding toe.
Bereidingstijd: 45-55 minuten.
7.0.32 Coupe Helene
(voor 4 tot 6 personen)
IJsbavarois
4-6 dessertborden
16-24 zwarte bessen
4-6 eetlepels koude vruchtensaus, bijv.
aardbeien- of frambozensaus (zie hoofdstuk
‘Sauzen’)
4-6 eetlepels yoghurt
Muntblaadjes
NEDERLANDS
64
Schenk de vruchtensaus op het midden
van het bord en giet vervolgens de yoghurt
in het midden van de saus. Trek met een
cocktailprikker een lijn van het midden van
het bord naar de rand. Schep het ijs op het
midden van het bord en garneer ijs met
zwarte bessen en muntblaadjes.
7.0.33 Peer-abrikoosijs
150 g abrikozen (ontveld en ontpit)
150 g geschilde peren
90 g witte basterdsuiker
200 ml volle melk
100 ml ongeklopte slagroom
2 eetlepels citroensap
Pureer het fruit met het citroensap, de suiker
en de melk. Voeg de slagroom toe. Zorg
ervoor dat alle ingrediënten goed worden
vermengd.
Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in
de kom van de ijsmachine.
Bereidingstijd: 30-40 minuten.
7.0.34 Kindercarnaval
(6 personen)
Peer-abrikoosijs
6 dessertborden
6 schuimkoekjes of marshmallows
18 gekleurde chocolaatjes
6 biscuits met een laagje chocolade
6 marshmallows of winegums
Schep het ijs op de borden en rangschik de
overige ingredienten op de borden. Gebruik
uw eigen fantasie voor de opmaak.
7.0.35 Ananas-ijspudding
350 g verse ananas
200 g poedersuiker of witte basterdsuiker
400 ml ongeklopte slagroom
1 eetlepel citroensap
Schil de ananas en verwijder de harde kern en
de ogen. Pureer de ananas met de suiker en
het citroensap. Klop de slagroom gedeeltelijk
op. Roer vervolgens het ananasmengsel door
de slagroom. Zorg ervoor dat alle ingrediënten
goed worden vermengd.
Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in
de kom van de ijsmachine.
Bereidingstijd: 45-55 minuten.
7.0.36 Caprice-ijstaart
(voor 6-8 personen)
Ananas-ijspudding
1 springvorm van 20-22 cm doorsnede
vetvrij papier
1 ronde cake
6 ananasschijven
1 blik mandarijnpartjes
kiwi’s
125 ml ongeklopte slagroom
likeur, indien gewenst
Bekleed de bodem van de springvorm met
een rond stuk vetvrij papier en de rand van
de springvorm met één lange strook vetvrij
papier. Laat de springvorm ongeveer 30
minuten in de koelkast staan. Zo voorkomt
u dat het ijs gaat smelten terwijl u het in de
vorm schept.
Snijd de cake in 2 lagen en leg één laag op
de bodem van de vorm. Besprenkel deze laag
indien gewenst met likeur. Bedek de cake met
een laag ijs en leg hier vervolgens de tweede
cakelaag bovenop. Bedek de vorm met vetvrij
65
papier. Laat de cake ongeveer 1 uur in de
vriezer staan (afhankelijk van de hardheid van
het ijs).
Plaats het serveerbord een poosje in
de koelkast. Verwijder de zijkant van de
springvorm. Plaats de taart ondersteboven op
het serveerbord. Haal vervolgens de bodem
van de springvorm van de taart af.
Op de foto ziet u een serveertip.
7.0.37 Suikervrij aardbeienijs
(voor ongeveer 8 porties van 75 g)
2 heldere gelatineblaadjes
375 g verse aardbeien
1,5 eetlepel citroensap
90 g Sionon (zoetstof)
150 ml ongeklopte slagroom
4 eetlepels water
Laat de gelatine weken in een kom met
koud water. Was de aardbeien en pureer ze
vervolgens met de zoetstof en het citroensap.
Laat de gelatine oplossen in 4 eetlepels heet
water. Roer de opgeloste gelatine door de
aardbeienpuree. Laat het mengsel afkoelen.
Klop de slagroom totdat deze stijf is. Meng
de slagroom met de rest van de ingrediënten.
Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed
worden vermengd.
Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in
de kom van de ijsmachine.
Bereidingstijd: 25-35 minuten.
E Tip
In plaats van aardbeien kunt u ook 375 g
bramen, frambozen, cranberries of papaja’s
gebruiken, zonder dat dit van invloed is op de
hieronder genoemde waarden.
1 portie ijs van 75 g bevat 95 kcal/395 kJ, 3 g
koolhydraten, 1 g eiwit en 6 g vet
7.0.38 Dama Rosabianca
per portie
Aardbeien- of vanille-ijs
1 dessertbord
1 sinaasappel in partjes
½ passievrucht ter versiering
Schep het ijs op het bord. Garneer het geheel
met sinaasappelschijfjes en passievrucht.
7.0.39 Suikervrij ijs
(voor ongeveer 7 porties van 75 g)
300 ml volle melk
60 ml ongeklopte slagroom
60 g Sionon (zoetstof)
2 eieren
20 druppeltjes vanille-extract
Klop het ei met de melk.
Klop de slagroom met de zoetstof totdat de
slagroom bijna stijf is.
Meng de slagroom door het mengsel van
eieren en melk en voeg vervolgens het vanille-
extract toe.
Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in
de kom van de ijsmachine.
Bereidingstijd: 30-40 minuten.
1 portie ijs van 75 g bevat 85 kcal/335 kJ, 2 g
koolhydraten, 3 g eiwit en 5 g vet.
E Tips
De hierboven beschreven recepten bevatten
zo weinig koolhydraten per portie dat ze uw
bloedsuikerspiegel nauwelijks beïnvloeden. U
kunt dit ijs dan ook eten zonder dat u uw dieet
hoeft aan te passen.
NEDERLANDS
66
Als u geen Sionon ter beschikking hebt,
kunt u dit vervangen door een vergelijkbare
zoetstof. Voor de juiste dikte van het ijs hebt
u een zoetstof in poedervorm nodig die wat
betreft volume vergelijkbaar is met gewone
suiker. Daarom zijn compacte zoetstoffen (bijv.
aspartaam) niet geschikt voor het maken van
ijs. Raadpleeg uw drogist, apotheker of diëtist
voor meer informatie.
Tegenwoordig kunnen diabetici ook voedsel
eten dat is gezoet met gewone suiker, op
voorwaarde dat zij zich aan bepaalde regels
houden. Raadpleeg uw huisarts of diëtist om
te zien welke richtlijnen voor u gelden.
4203.064.0713.3
© 2006 Koninklijke Philips Electronics N.V.
All rights reserved.
Document under number:

Documenttranscriptie

HR2305 HR2304 EN Recipe book for Ice Cream Maker 3 DE Rezeptbuch für Eisspezilitäten 19 FR Recettes de crèmes glaces 35 NL Het ijsreceptenboek 51 IT Ricettario per gelati squisiti 67 1 1.0.1 Inleiding 52 Ingrediënten en keukengerei 52 2 2.0.1 2.0.2 2.0.3 2.0.4 2.0.5 2.0.6 2.0.7 2.0.8 Ingrediënten 52 Eieren 52 Melk/yoghurt/roomkaas 52 Slagroom 52 Suiker 53 Fruit 53 Alcohol 53 Siroop 53 Bereidingstijd 53 3 3.0.1 3.0.2 3.0.3 IJs bewaren 54 In de ijsmachine 54 In de vriezer 54 Houdbaarheid 54 4 Serveren en versieren 54 5 5.0.1 5.0.2 5.0.3 5.0.4 5.0.5 Sauzen 55 Warme sauzen 55 Kersensaus 55 Chocoladesaus 55 Koude vruchtensaus 55 Vruchtenmoes 55 6 Kinderfeestjes 56 7 7.0.1 7.0.2 7.0.3 7.0.4 7.0.5 7.0.6 7.0.7 7.0.8 7.0.9 7.0.10 7.0.11 7.0.12 7.0.13 7.0.14 7.0.15 7.0.16 7.0.17 7.0.18 7.0.19 7.0.20 7.0.21 7.0.22 7.0.23 7.0.24 7.0.25 7.0.26 7.0.27 7.0.28 Recepten 56 Standaardijs 56 Coupe Dame Blanche 56 Aardbeienijs 56 Coupe Ambrosia 57 Bananenijs 57 Coupe Melanie 57 Yoghurtijs met fruit 57 Sorbet met prik 58 Mango-ijs 58 Coupe Tropical Night 58 Vanille-ijs 58 Monta Rosa 59 Chocolade-ijs 59 Coupe Jacquot 59 Koffie-ijs 59 Don Paulo 60 Gemberijs met honing 60 Coupe Mikado 61 Roomkaasijs 61 Coupe Moon Fever 61 Citroensorbet 61 Yellow Light 61 Tropisch sorbetijs 61 Coupe Green Delight 62 Ananassorbetijs 62 Coupe Coppa Cabana 62 Aardbeienijsmousse 62 Coupe Margit 62 7.0.29 7.0.30 7.0.31 7.0.32 7.0.33 7.0.34 7.0.35 7.0.36 7.0.37 7.0.38 7.0.39 Kersenijsmousse 63 Montanara 63 IJsbavarois 63 Coupe Helene 63 Peer-abrikoosijs 64 Kindercarnaval 64 Ananas-ijspudding 64 Caprice-ijstaart 64 Suikervrij aardbeienijs 65 Dama Rosabianca 65 Suikervrij ijs 65 N ederlands Inhoudsopgave 51 1 Inleiding Roomijs, sorbetijs, ijsmousse en ijspudding: ijs is er in vele vormen en smaken. Voor elke gelegenheid en voor elke smaak is er wel een ijssoort. Met deze ijsmachine kunt u uw eigen ijs maken met de verste ingrediënten en zonder kleurstoffen of conserveringsmiddelen. In combinatie met de gebruiksaanwijzing biedt dit receptenboekje een betrouwbare en nuttige gids voor het maken van ijs. Lees de gebruiksaanwijzing zorgvuldig door voordat u begint. Dit boekje bevat een groot aantal recepten, foto’s en suggesties. Speciaal voor diabetici hebben wij suikervrije recepten toegevoegd. Met behulp van dit boekje zult u ontdekken hoe eenvoudig het is om thuis het lekkerste ijs te maken met uw ijsmachine. 1.0.1 Ingrediënten en keukengerei Zorg ervoor dat u de ingrediënten en het keukengerei bij de hand hebt als u gaat beginnen met ijs maken. Het is belangrijk dat de ijsmachine en het keukengerei goed schoon en droog zijn om bacteriën in het ijs te voorkomen. Voor het bereiden van ijs hebt u een blender, een keukenmachine of een mixer en een nylon zeef of vergiet nodig. U bereikt de beste resultaten als u zich aan de recepten in dit boekje houdt. Als u een recept wilt gebruiken dat niet in dit boekje staat, zoek dan een vergelijkbaar recept 52 op in dit boekje en gebruik de daar genoemde hoeveelheden. 2 Ingrediënten 2.0.1 Eieren De recepten zijn gebaseerd op eieren van 55-60 gram (klasse 4). Eierdooiers verbeteren de textuur van het ijs en geven het een vollere en zachtere smaak. Eiwit dat net uit de koelkast komt, is moeilijk te verwerken. Haal daarom de eieren enige uren voordat u ze gaat gebruiken uit de koelkast. De meeste romige ijssoorten die met eierdooiers zijn bereid, bestaan uit ingrediënten die niet zijn gekookt. Als u twijfelt aan de versheid van de eieren, kunt u de ingrediënten koken zoals is beschreven bij de bereiding van vanille-ijs. Kook het mengsel niet te lang om klonteren te voorkomen. Als het mengsel klontert, gebruik dan een blender, keukenmachine of staafmixer om het mengsel gladder te maken. Mix het mengsel gedurende ongeveer 30 seconden. U kunt ook 100 ml koude ongeklopte slagroom toevoegen om het mengsel te laten afkoelen. Gebruik een mixer of garde om het mengsel te kloppen terwijl u de koude ongeklopte slagroom toevoegt. E Tip Voor sommige recepten hebt u alleen eierdooiers nodig. Met het resterende eiwit kunt u bijvoorbeeld een Siberische omelet of meringues (schuimgebakjes) maken. De meeste kookboeken bieden hiervoor wel geschikte recepten. 2.0.2 Melk/yoghurt/roomkaas U kunt zowel gepasteuriseerde als gesteriliseerde melk gebruiken. De keuze tussen volle of halfvolle melk is een kwestie van persoonlijke smaak. Het ijs smaakt romiger als u melk met een hoger vetgehalte gebruikt. Als u ijs met yoghurt of roomkaas wilt maken, moet u deze ingrediënten niet koken. Voeg de yoghurt of roomkaas toe nadat het mengsel is afgekoeld. 2.0.3 Slagroom Gebruik altijd gekoelde ongeklopte slagroom. Als in het recept ‘geklopte slagroom’ staat, stopt u met kloppen wanneer de slagroom zo dik is als yoghurt. Op deze wijze kunt u de slagroom gemakkelijker met andere ingrediënten mengen. Wij raden u aan om bij een hoge kamertemperatuur de kloppers en de kom in de koelkast te laten afkoelen voordat u de slagroom gaat kloppen. 2.0.4 Suiker een vriezer of het ***- of ****-vriesvak van de koelkast worden bewaard. Ongekookt, gepureerd fruit verkleurt snel. Om dit te voorkomen kunt u appels, bananen, peren en pruimen met een beetje citroensap besprenkelen voordat u ze pureert. Als u stukjes fruit aan het ijsmengsel wilt toevoegen, bestrooi deze dan met een beetje suiker om te voorkomen dat er tijdens het invriezen ijskristallen in de stukjes fruit ontstaan. Doe water en suiker in een pan en meng dit met een houten lepel. Los op matig vuur de suiker al roerende op. Haal schuim dat zich eventueel op het oppervlak vormt, weg. Kook het suikermengsel ongeveer 1 minuut. Haal de pan van het vuur en laat de siroop afkoelen. Als u regelmatig sorbetijs maakt, kunt u de siroop ook van tevoren bereiden en in een goed afgesloten fles in de koelkast bewaren. 2.0.6 Alcohol In de recepten staat de gemiddelde bereidingstijd vermeld. De werkelijke bereidingstijd kan variëren en is afhankelijk van: • de begintemperatuur van het ijsmengsel • de kamertemperatuur • de temperatuur van de koelschijf (leg deze gedurende 18-24 uur in de vriezer). De bereidingstijd neemt toe naarmate de temperatuur van het mengsel en/of de kamertemperatuur hoger wordt. U bereikt de beste resultaten als u het mengsel in de koelkast laat afkoelen voordat u het in de ijsmachine giet. De bereidingstijd is ook afhankelijk van de hoeveelheden en de ingrediënten die voor het recept worden gebruikt. IJs dat aanzienlijk in volume toeneemt, zoals aardbeien- of kersenijsmousse of ijs dat veel slagroom bevat, vereist een langere bereidingstijd dan vruchtenijs of sorbetijs. Overschrijd de hoeveelheden Gebruik basterdsuiker, aangezien dit makkelijker oplost. U kunt ook poedersuiker, rietsuiker of honing gebruiken. Maal grofkorrelige suiker voor gebruik in een blender of keukenmachine. Als u te weinig suiker gebruikt, heeft dit nadelige gevolgen voor de textuur en dikte van het ijs. Als u te veel suiker gebruikt, duurt het langer voordat het ijs de gewenste dikte heeft. U kunt de suiker ook gedeeltelijk vervangen door dextrose (druivensuiker). Als u voor een recept 100 g suiker nodig hebt, kunt u als alternatief ook 75 g suiker en 25 g druivensuiker gebruiken. Druivensuiker voorkomt kristallisatie van de suiker, met name bij sorbets. IJsmengsels die alcohol bevatten vragen een langere bereidingstijd omdat ijs met alcohol meer tijd nodig heeft om te bevriezen dan ijs zonder alcohol. Tenzij anders in het recept staat vermeld, dient u de alcohol 5-10 minuten voordat het ijs klaar is aan het mengsel in de ijsmachine toe te voegen. 2.0.5 Fruit 2.0.7 Siroop Met vers fruit maakt u het lekkerste ijs, dat ook nog eens voedzaam is. Fruit uit een potje of blikje is ook geschikt. Zorg er in dat geval wel voor dat het fruit goed is uitgelekt voordat u het gaat pureren. Gebruik ook 25 g minder suiker, afhankelijk van het soort fruit en uw eigen voorkeur. Zomerfruit is eenvoudig in te vriezen (bijv. aardbeien, frambozen en perziken), zodat u het hele jaar door vruchtenijs kunt maken. Bevroren fruit kan ongeveer 8 tot 9 maanden in Voor ongeveer 300 ml siroop hebt u het volgende nodig: • 1 roestvrijstalen pan • 1 houten lepel • 200 ml water en • 200 g witte basterdsuiker Gebruik voor 450 ml siroop: • 275 ml melk • 275 g witte basterdsuiker 2.0.8 Bereidingstijd 53 N ederlands Het vetgehalte van de slagroom bepaalt de dikte van het ijs. Het gebruik van slagroom met een hoger vetgehalte geeft romiger en voller ijs. aangegeven in de recepten niet. Als u dat wel doet, wordt het ijs minder compact. 3 IJs bewaren 3.0.1 In de ijsmachine Wanneer het ijs klaar is, kunt u dit ongeveer 10 minuten in de ijsmachine laten zitten. 3.0.2 In de vriezer IJs heeft een lange houdbaarheid. Als ijs echter te lang in de vriezer wordt bewaard, heeft dit nadelige gevolgen voor de smaak en de kwaliteit. Na 1 tot 2 weken wordt de textuur van het ijs minder van kwaliteit en gaat de verse smaak verloren. IJs is vers het lekkerst en kan daarom het beste vlak voor de consumptie worden bereid. Als u ijs in de vriezer wilt bewaren, moet u rekening houden met het volgende: • Bewaar het ijs in een schone en goed afgesloten bak. • De bewaartemperatuur moet ten minste -18ºC zijn. • Vermeld de bereidingsdatum en het soort ijs op de bak. • Vries ijs niet opnieuw in als het eenmaal is ontdooid. 54 Haal het ijs ten minste 30 minuten voor consumptie uit de vriezer en plaats het in de koelkast. Bij kamertemperatuur is het ijs na 10 tot 15 minuten klaar voor consumptie. Sorbetijs ontdooit sneller dan gewoon ijs. Laat sorbetijs daarom niet langer dan 15-20 minuten ontdooien in de koelkast. 3.0.3 Houdbaarheid IJs bereid met ongekookte ingrediënten: • Ongeveer 1 week Sorbetijs: • 1 tot 2 weken IJs bereid met halfgekookte ingrediënten: • Ongeveer 2 weken 4 Serveren en versieren • De recepten zijn geschikt voor ongeveer 4-6 personen, afhankelijk van de porties en het soort ijs. • U kunt ijs opdienen in metalen of glazen ijscoupes, in metalen, glazen of kristallen schaaltjes of op dessertborden. Afhankelijk van het soort ijs kunt u ook gehalveerd en uitgehold fruit gebruiken, zoals meloen, ananas, sinaasappel, citroen of grapefruit. • Wij raden u aan om vlak voor het opdienen de ijscoupes, schaaltjes of het uitgeholde fruit in het vriesvak of de vriezer te plaatsen. Zodoende zal het ijs minder snel smelten wanneer het wordt geserveerd. • Sommige soorten ijs, zoals gewoon vanille-ijs, koffie-ijs en chocolade-ijs, hebben een minder dichte structuur dan andere soorten. Haal deze ijssoorten uit de ijsmachine en koel ze 30 minuten in de vriezer voordat u ze opdient. • Met een speciale ijslepel kunt u ijsbolletjes maken. De ijslepel dient goed schoon te zijn. Doop de lepel voor het opscheppen in water voor mooie ijsbolletjes. Leg de ijsbolletjes 30 minuten voor het opdienen in de vriezer als u het ijs in ijscoupes wilt opdienen. Zo voorkomt u dat het ijs tijdens het decoreren begint te smelten. • IJs is ook uitstekend te combineren met deegwaren zoals soesjes, cake, schuimgebakjes of flensjes. • Versier het ijs met bijvoorbeeld slagroom, geklopt eiwit, crème fraîche, vla of sausjes. • Meng voor het opdienen de slagroom of crème fraîche met wat fijngehakte noten. • Door meer fruit te nemen dan een recept voorschrijft, kunt u het ijs versieren met het overgebleven fruit. U kunt ook gekonfijte vruchten, kersen op sap of gewelde rozijnen gebruiken. De smaak van het fruit wordt versterkt als u het in likeur laat weken. Het ijs 5 Sauzen Sauzen en siroop geven ijs net dat beetje extra. Er zijn veel verschillende soorten: zoete sauzen, vruchtensauzen en vruchtensiroop. Bij de plaatselijke supermarkt zijn veel kant-enklare sauzen verkrijgbaar. Maar net als met ijs geldt ook hier: de sauzen die u zelf maakt zijn het lekkerst. De sauzen kunnen gemakkelijk een aantal dagen van tevoren worden bereid en in de koelkast of vriezer worden bewaard. 5.0.1 Warme sauzen Als u warme saus wilt gebruiken, warm deze dan langzaam op. Zorg ervoor dat het ijs goed is gekoeld in de vriezer voordat u er de warme saus overheen giet. De hieronder beschreven sauzen kunnen ook koud worden geserveerd. Serveer de warme saus apart of giet de saus vlak voor het opdienen over het ijs. 5.0.2 Kersensaus U kunt deze saus ook op een eerder tijdstip maken en vervolgens een aantal dagen in een goed afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Warm de saus voor het opdienen op boven zacht kokend water. Doe het sap van een blik ontpitte kersen in een pan samen met de geraspte schil van één sinaasappel en één citroen. Laat het mengsel ongeveer 10 minuten op laag vuur zachtjes koken. Zeef vervolgens het mengsel. Giet een halve eetlepel citroensap en één theelepel sinaasappelsap door een zeef in een kom en meng één theelepel bloem of aardappelzetmeel met het sap. Giet dit mengsel al roerende in de warme kersensaus. Laat het mengsel ongeveer 1 minuut koken. Voeg naar smaak suiker toe en desgewenst een eetlepel kirsch (kersenbrandewijn). Voeg vlak voor het opdienen de kersen aan de saus toe. 5.0.4 Koude vruchtensaus 5.0.3 Chocoladesaus U kunt als volgt een vruchtenmoes maken: • Was vers fruit en verwijder de pitten (sommige fruitsoorten moeten eerst worden geschild). • Voeg naar smaak suiker toe en kook het fruit totdat het zacht wordt. • Duw het fruit door een zeef of vergiet om eventuele pitten te verwijderen. Breek of snijd 125 g pure chocolade in stukjes. Laat de chocolade au bain-marie smelten in een kom boven 200 ml kokend water. Laat de gesmolten chocolade ongeveer 20 minuten zachtjes koken. Voeg 1,5 theelepel vanillesuiker, 2 eetlepels vloeibare slagroom en een klontje boter toe. Roer de saus totdat deze mooi glad is. Giet de warme saus vlak voor het opdienen over het ijs. Dit recept is bedoeld voor vers fruit, maar u kunt ook fruit uit de vriezer of uit een blik of pot gebruiken. Voeg in het geval van vers fruit 50-75 g suiker per 200 g fruit toe. De hoeveelheid suiker hangt af van het soort fruit dat u gebruikt. Duw het fruit door een nylon zeef om alle pitten te verwijderen. Laat de vruchtensaus afkoelen voordat u deze serveert. Vries vruchtensauzen die bereid zijn met fruit uit de vriezer niet opnieuw in. Vruchtensauzen bereid met vers fruit kunt u echter wel invriezen. 5.0.5 Vruchtenmoes 55 N ederlands zelf kan ook met een passende likeur worden gecombineerd. • IJs kan ook worden versierd met bijvoorbeeld chocoladeblaadjes, geraspte chocolade, noga, bonbons, geschaafde kokos of gehakte noten (walnoten, hazelnoten, amandelsnippers, pistachenootjes). • IJs ziet er nog feestelijker uit als u het versiert met een of meer wafels, biscuits, bitterkoekjes of wafelrolletjes. E Tip U kunt de moes ook van fruit uit een blik of pot maken. Gebruik in dat geval zo weinig mogelijk siroop en voeg weinig of geen suiker toe. 6 Kinderfeestjes Gebruik heldere en vrolijke kleuren voor het versieren van kinderijs. Kies voor smaken waar kinderen van houden. Gebruik slagroom, kant-en-klare vanillevla, chocoladevla of fruityoghurt als decoratie. Versier het ijs met hagelslag, muisjes, suikerbloemen, wafels of kleine chocolaatjes. Hieronder volgt een aantal smakelijke serveertips: 1 Bananen- of vanille-ijs met chocoladevla 2 Chocolade-ijs met gehakte noten 3 Aardbeienijs met marshmallows 4 Vanille-ijs op een plakje cake, gegarneerd met vruchtensaus 5 Flensjes gevuld met vruchtenijs en bestrooid met poedersuiker 56 7 Recepten 7.0.1 Standaardijs Ingrediënten: • 3 eierdooiers • 100 g witte basterdsuiker • 10 g vanillesuiker • 250 ml volle melk • 200 ml vloeibare slagroom • Klop de eierdooiers, suiker en vanillesuiker totdat een luchtig mengsel ontstaat. Voeg al roerende de melk toe. • Klop de slagroom totdat deze bijna stijf is. Voeg de slagroom vervolgens toe aan de andere ingrediënten. Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed worden vermengd. • Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in de kom van de ijsmachine. Bereidingstijd: 40-50 minuten. E Tips U kunt het ijs combineren met: • 40 g gehakte walnoten, hazelnoten of pinda’s • 40 g in stukjes gesneden gekonfijte vruchten • 40 g grof gehakte chocolade • 8 g kaneel Deze ingrediënten kunt u halverwege de bereiding aan het mengsel toevoegen. Kaneel kunt u echter al met de eierdooiers mengen. 7.0.2 Coupe Dame Blanche (voor 4-5 personen) • Standaardijs • 4-5 ijscoupes • 4-5 wafels • warme chocoladesaus (zie hoofdstuk ‘Sauzen’) • Schep met een ijslepel 2 of 3 ijsbolletjes in elke ijscoupe. Verdeel de warme chocoladesaus gelijkmatig over de porties. Direct serveren. 7.0.3 Aardbeienijs • • • • • • • 200 g verse aardbeien 90 g witte basterdsuiker 1 eierdooier 1 eetlepel citroensap 225 ml volle melk 100 ml vloeibare slagroom Was de aardbeien. Pureer ze vervolgens en meng ze met het citroensap, de melk, de suiker en de eierdooier. Voeg de slagroom aan • 4-6 wafels • Schep het ijs in de ijscoupes en schenk de Cointreau over het ijs. Schep vervolgens de slagroom op het ijs. Garneer het ijs met het fruit, de wafels en de muntblaadjes. E Tip Gebruik in plaats van aardbeien 200 g verse bosbessen, blauwe bessen, frambozen of bramen. 7.0.5 Bananenijs 7.0.4 Coupe Ambrosia (voor 4-6 personen) • Aardbeienijs • 4-6 ijscoupes • Enkele hele aardbeien (met kroontje) en/of losse frambozen, bramen enz. • 40-60 ml aardbeiensiroop vermengd met 2-3 eetlepels Cointreau of een andere sinaasappellikeur • Enkele verse muntblaadjes • 125 ml geklopte slagroom • • • • • • 250 g rijpe bananen 100 g witte basterdsuiker 1,5 eetlepel citroensap 75 ml ongeklopte slagroom 250 ml volle melk Pureer de bananen met de suiker en het citroensap. Meng de bananenpuree goed met de slagroom en de melk. • Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in de kom van de ijsmachine. Bereidingstijd: 40-50 minuten. 7.0.6 Coupe Melanie (voor 4-5 personen) • Bananenijs • 4-6 ijscoupes • 1 grote banaan in plakjes • 40-60 ml advocaat • 4 eetlepels bananenlikeur • 4-6 halve walnoten • 2 kiwi’s in plakjes • 8 ontpitte dadels • 125 ml gedeeltelijk geklopte slagroom, apart te serveren • Doe alle ingrediënten in de ijscoupes. Gebruik uw eigen fantasie voor de opmaak. 7.0.7 Yoghurtijs met fruit • 250 g vers fruit (bijv. blauwe bessen, frambozen, aardbeien) • 100 g witte basterdsuiker • 50 ml ongeklopte slagroom • 375 ml yoghurt • 1 eetlepel citroensap • Was het fruit. Pureer het fruit en meng het met de suiker en het citroensap. Voeg de yoghurt en de slagroom aan het fruitmengsel toe. Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed worden vermengd. • Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in de kom van de ijsmachine. Op de foto ziet u een serveertip. Bereidingstijd: 35-45 minuten. 57 N ederlands het aardbeienmengsel toe. Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed worden vermengd. • Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in de kom van de ijsmachine. Bereidingstijd: 35-45 minuten. 7.0.8 Sorbet met prik (voor 4-6 personen) • 4-6 scheppen yoghurtijs met fruit • 4-6 hoge glazen • 50 g aardbeien en 50 g frambozen, gepureerd met 1 eetlepel poedersuiker • 4-6 halve citroen- of sinaasappelschijfjes • 4-6 rietjes • 125 ml geklopte slagroom • priklimonade • Doe de vruchtenmoes in de glazen, gevolgd door het ijs. Giet de priklimonade over het ijs. Garneer de sorbet met de citroen- of sinaasappelschijfjes. Maak het geheel af met een toefje slagroom en een rietje. 7.0.9 Mango-ijs • • • • • 58 300 g rijpe mango’s, geschild en ontpit 90 g witte basterdsuiker 2 eetlepels honing 2 eetlepels citroensap 50 ml ongeklopte slagroom • 200 ml volle melk • 1 eierdooier • Pureer de mango en voeg het citroensap, de suiker, de honing, de melk en de eierdooier toe. Roer de slagroom door het mengsel. Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed worden vermengd. • Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in de kom van de ijsmachine. Bereidingstijd: 35-45 minuten. • • • • • E Tip In plaats van mango’s kunt u ook 300 g ontvelde en ontpitte abrikozen of perziken gebruiken. (voor 4-5 personen) • 2 eierdooiers • 1 ei • 125 g witte basterdsuiker • 5 g vanillesuiker • 400 ml volle melk • 150 ml ongeklopte slagroom • 5 g bloem • Doe de eierdooiers, de basterdsuiker, de vanillesuiker en de bloem in een kom. Klop het geheel met een mixer totdat de eierdooiers bijna wit zijn. • Warm de melk langzaam op. Voeg al kloppende de verwarmde melk geleidelijk toe aan het eimengsel. Als de ingrediënten eenmaal goed zijn gemengd, giet het mengsel dan in een pan. 7.0.10 Coupe Tropical Night (voor 4-5 personen) • Mango-ijs • 4-5 ijscoupes • 4 eetlepels sinaasappellikeur of passievruchtenlikeur 2 grote bananen in plakjes 4-5 gehalveerde sinaasappelschijfjes 2-4 eetlepels geschaafde kokos 4-5 groene cocktailkersen 125 ml gedeeltelijk geklopte, ongezoete crème fraîche • 4-5 wafels • Doe alle ingrediënten in de ijscoupes. Gebruik uw eigen fantasie voor de opmaak. 7.0.11 Vanille-ijs 7.0.12 Monta Rosa (voor 4-6 personen) • Vanille-ijs • warme kersensaus (zie hoofdstuk ‘Sauzen’) • 4-6 ijscoupes • Giet vlak voor het serveren de warme kersensaus over het ijs. 7.0.13 Chocolade-ijs • • • • • • • 2 eierdooiers 100 g poedersuiker 250 ml volle melk 200 ml ongeklopte slagroom 15 g cacao 1 theelepel oploskoffie Klop de eierdooiers samen met de suiker, de cacao, de oploskoffie en 50 ml melk totdat de cacao is opgelost. Voeg de rest van de melk toe en roer het mengsel goed door. • Klop de slagroom totdat deze bijna stijf is. Voeg het cacaomengsel toe aan de slagroom. Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed worden vermengd. • Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in de kom van de ijsmachine. Bereidingstijd: 35-45 minuten. E Tip U kunt 40 g grof gehakte, geroosterde hazelnoten of amandelen aan het chocolade-ijs toevoegen.Voeg de gehakte noten halverwege de bereiding toe. 7.0.14 Coupe Jacquot (voor 4-5 personen) • Chocolade-ijs • 4-5 dessertborden • 4-5 soezen • 4-5 eetlepels chocoladesaus (zie hoofdstuk ‘Sauzen’), gemengd met 2-3 eetlepels koffielikeur • 150 ml geklopte slagroom • 4-5 halve walnoten • Enkele verse muntblaadjes • Doe alle ingrediënten op de dessertborden. Gebruik uw eigen fantasie voor de opmaak. 7.0.15 Koffie-ijs • • • • • • • 3 eierdooiers 100 g poedersuiker 250 ml volle melk 200 ml ongeklopte slagroom 6 g oploskoffie 5 g vanillesuiker Los de koffie op in 1 eetlepel heet water en laat het afkoelen. Klop de eierdooier met de poedersuiker, de vanillesuiker, de opgeloste koffie en de melk. • Klop de slagroom totdat deze bijna stijf is. Voeg het koffiemengsel aan de slagroom toe. Zorg 59 N ederlands • Verwarm het mengsel al roerende gedurende 1-2 minuten op matig vuur. Zorg ervoor dat het mengsel niet gaat koken. Als het mengsel klontert, meng de ingrediënten dan een halve minuut met de mixer of in een blender of keukenmachine. • Laat het mengsel afkoelen tot koelkasttemperatuur. Roer vervolgens voorzichtig de slagroom door het mengsel. Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in de kom van de ijsmachine. Bereidingstijd: 35-45 minuten. ervoor dat alle ingrediënten goed worden vermengd. • Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in de kom van de ijsmachine. Bereidingstijd: 35-45 minuten. • Schep het koffie-ijs in de bladerdeegbakjes. Voeg de plakjes kastanje, de bitterkoekjes en de slagroom toe. Gebruik uw eigen fantasie voor de opmaak. Garneer het geheel met de kersen en de muntblaadjes. E Tip U kunt 40 g gehakte witte chocolade, melkchocolade of pure chocolade aan het koffie-ijs toevoegen.Voeg de gehakte chocolade halverwege de bereiding toe. 7.0.17 Gemberijs met honing 7.0.16 Don Paulo (voor 4-5 personen) • Koffie-ijs • 4-5 bladerdeegbakjes • 4-10 in cognac gewelde en in plakjes gesneden kastanjes • 4-5 bitterkoekjes • 125 ml geklopte slagroom • 4-5 rode cocktailkersen • Enkele muntblaadjes 60 • • • • • • • • • 70 g witte basterdsuiker 1,5 eetlepel gembersiroop 1 eetlepel honing 35 g gehakte gember 300 ml volle melk 200 ml ongeklopte slagroom 3 eierdooiers 1 theelepel bloem Doe de eierdooiers, de suiker en de bloem in een kom. Klop het geheel met een mixer totdat de eierdooiers bijna wit zijn. Warm de melk langzaam op. Voeg vervolgens de melk geleidelijk toe aan het mengsel met de eierdooiers. Nadat de ingrediënten goed zijn vermengd, giet u het mengsel in een pan en verwarmt u het al roerende ongeveer 2 minuten op matig vuur. Laat het mengsel niet koken. • Laat het mengsel afkoelen tot koelkasttemperatuur. Meng het afgekoelde mengsel met de gehakte gember, de gembersiroop, de honing en de slagroom. Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed worden vermengd. • Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in de kom van de ijsmachine. Bereidingstijd: 40-50 minuten. 7.0.18 Coupe Mikado (voor 4-5 personen) • Gemberijs met honing, 4-5 ijscoupes • 40 g gewelde rozijnen overgoten met 4 eetlepels rum • 2 eetlepels gembersiroop en 1 eetlepel gehakte gember • 4-5 parasolletjes • 4-5 wafels • 125 ml geklopte slagroom • Schep het ijs in de ijscoupes en voeg de andere ingrediënten toe. Gebruik uw eigen fantasie voor de opmaak. 7.0.19 Roomkaasijs • 350 g roomkaas • 200 ml melk • 125 g witte basterdsuiker E Tip U kunt het roomkaasijs mengen met bijvoorbeeld 50 g gewelde rozijnen of 50 g perzik- of abrikozenpartjes. • • • • • 150 g frambozen, bramen of aardbeien 125 ml geklopte slagroom muntblaadjes 4-6 ijswafels Schep het ijs in de ijscoupes en voeg de andere ingrediënten toe. Gebruik uw eigen fantasie voor de opmaak. 7.0.21 Citroensorbet (voor 4-6 personen) • Sap van ½ sinaasappel • 250 ml vers citroensap • 450 ml siroop (zie hoofdstuk ‘Ingrediënten’) • 1 eierdooier • Meng het citroensap en het sap van de sinaasappel goed met de siroop. Klop het eiwit totdat het bijna stijf is en roer hier vervolgens het mengsel door. Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed worden vermengd. • Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in de kom van de ijsmachine. Bereidingstijd: 25-35 minuten. 7.0.22 Yellow Light 7.0.20 Coupe Moon Fever (voor 4-6 personen) • Roomkaasijs • 4-6 ijscoupes • 2-3 gepureerde kiwi’s • Schep het ijs in de glazen. Voeg de wijn toe en garneer het geheel met de citroenschijfjes, cocktailkersen en muntblaadjes. (voor 4-6 personen) • Citroensorbet • 4-6 hoge wijnglazen • 3 citroenen in schijfjes • 3 cocktailkersen • enkele verse muntblaadjes • ongeveer 1 fles mousserende witte wijn 7.0.23 Tropisch sorbetijs • • • • • • • • 200 g verse kiwi’s, geschild 100 g verse mango zonder pit, geschild 150 g verse ananas, geschild 300 ml siroop (zie hoofdstuk ‘Ingrediënten’) sap van 1 citroen 150 ml koud water 1 eierdooier Pureer het fruit en meng het met het citroensap en de siroop. Klop het eiwit totdat dit bijna stijf is. Roer hier vervolgens het fruit en het koude water door. Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed worden vermengd. • Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in de kom van de ijsmachine. Bereidingstijd: 25-35 minuten. 61 N ederlands • 150 ml ongeklopte slagroom • 15 g vanillesuiker • Klop de slagroom met de basterdsuiker en de vanillesuiker tot de slagroom bijna stijf is. Meng de roomkaas en de melk. Meng het roomkaasmengsel met de geklopte slagroom. Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed worden vermengd. • Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in de kom van de ijsmachine. Bereidingstijd: 30-40 minuten. 7.0.24 Coupe Green Delight (voor 6 personen) • Tropisch sorbetijs • 6 ijscoupes • 2-4 eetlepels groene sinaasappellikeur of kiwilikeur • 2 kiwi’s in plakjes • 1 citroen in schijfjes • 12 rode cocktailkersen • Enkele muntblaadjes • 125 ml geklopte slagroom • Vul de ijscoupes met het sorbetijs. Voeg de sinaasappel- of kiwilikeur toe en garneer het geheel met de schijfjes citroen en kiwi, de cocktailkersen en de muntblaadjes. • Schil de ananas en verwijder de harde kern en de ogen. Pureer de ananas met de siroop en het citroensap. Klop het eiwit totdat dit bijna stijf is. Roer hier vervolgens het ananasmengsel door. Voeg het koude water toe. • Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in de kom van de ijsmachine. Bereidingstijd: 40-50 minuten. 7.0.26 Coupe Coppa Cabana 7.0.25 Ananassorbetijs • • • • • 62 225 g verse ananas 300 ml siroop (zie hoofdstuk ‘Ingrediënten’) 1 eetlepel citroensap 1 eierdooier 100 ml koud water (voor 6 personen) • 125 g gewassen aardbeien, gepureerd en vermengd met 2 eetlepels ongeklopte slagroom • 1 stervrucht in schijfjes • 2 eetlepels gewelde rozijnen • 2 eetlepels geraspte chocolade • 125 ml geklopte slagroom • Enkele verse muntblaadjes • 6 wafels • Schep het ijs in de ijscoupes en voeg de andere ingrediënten toe. Gebruik uw eigen fantasie voor de opmaak. 7.0.27 Aardbeienijsmousse • • • • • • 500 g aardbeien 300 ml siroop (zie hoofdstuk ‘Ingrediënten’) sap van 1 citroen eiwit van 2 eieren 50 ml ongeklopte slagroom Was de aardbeien. Pureer ze met het citroensap en de siroop. Klop het eiwit totdat dit bijna stijf is. Voeg het aardbeienmengsel toe aan het geklopte eiwit en voeg vervolgens de slagroom toe. Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed worden vermengd. • Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in de kom van de ijsmachine. Bereidingstijd: 45-55 minuten. 7.0.28 Coupe Margit (voor 6 personen) • Aardbeienijsmousse • 6 ijscoupes • 6 grote gewassen aardbeien in plakjes • 3 eetlepels passievruchtenlikeur • 3 eetlepels aardbeienlikeur • 125 ml ongeklopte slagroom • 6 muntblaadjes • 6 wafels 7.0.29 Kersenijsmousse • • • • • • • 550 g ontpitte kersen 300 ml siroop (zie hoofdstuk ‘Ingrediënten’) sap van ½ citroen 2 eiwitten 50 ml ongeklopte slagroom 2 eetlepels Maraschino Pureer de gewassen en ontpitte kersen met het citroensap, de siroop en de Maraschino. Klop de eiwitten totdat deze bijna stijf zijn. Roer het kersenmengsel door het geklopte eiwit en voeg vervolgens de slagroom toe. Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed worden vermengd. • Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in de kom van de ijsmachine. Bereidingstijd: ongeveer 50 minuten. 7.0.30 Montanara 6 personen • Kersenijsmousse • 6 dessertborden • 6 koude flensjes • Fruitsalade, bijv.: kiwi’s, witte druiven, aardbeien, frambozen, peren • Enkele verse muntblaadjes • Een beetje poedersuiker • Schep de kersenijsmousse op de flensjes en vouw de flensjes of rol deze op. Leg de flensjes op de dessertborden. Doe een beetje fruitsalade op elk bord. Bestrooi de flensjes met poedersuiker en garneer ze met muntbladeren. • 4 eiwitten • 60 g gehakte gekonfijte vruchten • Laat de gelatinebladeren weken in een kom met koud water. Klop de slagroom gedeeltelijk op met de helft van de suiker totdat de slagroom dik wordt, maar niet stijf. Klop de eiwitten gedeeltelijk op met de overgebleven suiker. Verwarm het water in een pan. Haal de pan van het vuur en laat de geweekte gelatineblaadjes oplossen in het water. Voeg de Maraschino toe en laat het mengsel afkoelen. • Meng de slagroom met de geklopte eiwitten. Roer hier vervolgens het gelatinemengsel door. Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed worden vermengd. • Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in de kom van de ijsmachine. Voeg de gekonfijte vruchten halverwege de bereiding toe. Bereidingstijd: 45-55 minuten. 7.0.32 Coupe Helene 7.0.31 IJsbavarois • • • • • 500 ml ongeklopte slagroom 8 g heldere gelatine 3-4 eetlepels water 100 g witte basterdsuiker 4-5 eetlepels Maraschino (voor 4 tot 6 personen) • IJsbavarois • 4-6 dessertborden • 16-24 zwarte bessen • 4-6 eetlepels koude vruchtensaus, bijv. aardbeien- of frambozensaus (zie hoofdstuk ‘Sauzen’) • 4-6 eetlepels yoghurt • Muntblaadjes 63 N ederlands • Schep de ijsmousse in de ijscoupes. Giet de siroop en de likeur over de ijsmousse. Doe de overige ingrediënten in de ijscoupes. Gebruik uw eigen fantasie voor de opmaak. • Schenk de vruchtensaus op het midden van het bord en giet vervolgens de yoghurt in het midden van de saus. Trek met een cocktailprikker een lijn van het midden van het bord naar de rand. Schep het ijs op het midden van het bord en garneer ijs met zwarte bessen en muntblaadjes. Bereidingstijd: 30-40 minuten. 7.0.34 Kindercarnaval (6 personen) • Peer-abrikoosijs • 6 dessertborden • 6 schuimkoekjes of marshmallows • 18 gekleurde chocolaatjes • 6 biscuits met een laagje chocolade • 6 marshmallows of winegums • Schep het ijs op de borden en rangschik de overige ingredienten op de borden. Gebruik uw eigen fantasie voor de opmaak. 7.0.33 Peer-abrikoosijs • • • • • • • 150 g abrikozen (ontveld en ontpit) 150 g geschilde peren 90 g witte basterdsuiker 200 ml volle melk 100 ml ongeklopte slagroom 2 eetlepels citroensap Pureer het fruit met het citroensap, de suiker en de melk. Voeg de slagroom toe. Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed worden vermengd. • Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in de kom van de ijsmachine. 64 7.0.35 Ananas-ijspudding • • • • • 350 g verse ananas 200 g poedersuiker of witte basterdsuiker 400 ml ongeklopte slagroom 1 eetlepel citroensap Schil de ananas en verwijder de harde kern en de ogen. Pureer de ananas met de suiker en het citroensap. Klop de slagroom gedeeltelijk op. Roer vervolgens het ananasmengsel door de slagroom. Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed worden vermengd. • Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in de kom van de ijsmachine. Bereidingstijd: 45-55 minuten. 7.0.36 Caprice-ijstaart (voor 6-8 personen) • Ananas-ijspudding • 1 springvorm van 20-22 cm doorsnede • vetvrij papier • 1 ronde cake • 6 ananasschijven • 1 blik mandarijnpartjes • kiwi’s • 125 ml ongeklopte slagroom • likeur, indien gewenst • Bekleed de bodem van de springvorm met een rond stuk vetvrij papier en de rand van de springvorm met één lange strook vetvrij papier. Laat de springvorm ongeveer 30 minuten in de koelkast staan. Zo voorkomt u dat het ijs gaat smelten terwijl u het in de vorm schept. • Snijd de cake in 2 lagen en leg één laag op de bodem van de vorm. Besprenkel deze laag indien gewenst met likeur. Bedek de cake met een laag ijs en leg hier vervolgens de tweede cakelaag bovenop. Bedek de vorm met vetvrij water. Roer de opgeloste gelatine door de aardbeienpuree. Laat het mengsel afkoelen. • Klop de slagroom totdat deze stijf is. Meng de slagroom met de rest van de ingrediënten. Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed worden vermengd. • Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in de kom van de ijsmachine. Bereidingstijd: 25-35 minuten. E Tip In plaats van aardbeien kunt u ook 375 g bramen, frambozen, cranberries of papaja’s gebruiken, zonder dat dit van invloed is op de hieronder genoemde waarden. 1 portie ijs van 75 g bevat 95 kcal/395 kJ, 3 g koolhydraten, 1 g eiwit en 6 g vet 7.0.37 Suikervrij aardbeienijs (voor ongeveer 8 porties van 75 g) • 2 heldere gelatineblaadjes • 375 g verse aardbeien • 1,5 eetlepel citroensap • 90 g Sionon (zoetstof) • 150 ml ongeklopte slagroom • 4 eetlepels water • Laat de gelatine weken in een kom met koud water. Was de aardbeien en pureer ze vervolgens met de zoetstof en het citroensap. Laat de gelatine oplossen in 4 eetlepels heet 7.0.38 Dama Rosabianca per portie • Aardbeien- of vanille-ijs • 1 dessertbord • 1 sinaasappel in partjes • ½ passievrucht ter versiering • Schep het ijs op het bord. Garneer het geheel met sinaasappelschijfjes en passievrucht. 7.0.39 Suikervrij ijs (voor ongeveer 7 porties van 75 g) • 300 ml volle melk • 60 ml ongeklopte slagroom • 60 g Sionon (zoetstof) • 2 eieren • 20 druppeltjes vanille-extract • Klop het ei met de melk. • Klop de slagroom met de zoetstof totdat de slagroom bijna stijf is. • Meng de slagroom door het mengsel van eieren en melk en voeg vervolgens het vanilleextract toe. • Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in de kom van de ijsmachine. Bereidingstijd: 30-40 minuten. 1 portie ijs van 75 g bevat 85 kcal/335 kJ, 2 g koolhydraten, 3 g eiwit en 5 g vet. E Tips De hierboven beschreven recepten bevatten zo weinig koolhydraten per portie dat ze uw bloedsuikerspiegel nauwelijks beïnvloeden. U kunt dit ijs dan ook eten zonder dat u uw dieet hoeft aan te passen. 65 N ederlands papier. Laat de cake ongeveer 1 uur in de vriezer staan (afhankelijk van de hardheid van het ijs). • Plaats het serveerbord een poosje in de koelkast. Verwijder de zijkant van de springvorm. Plaats de taart ondersteboven op het serveerbord. Haal vervolgens de bodem van de springvorm van de taart af. Op de foto ziet u een serveertip. • Als u geen Sionon ter beschikking hebt, kunt u dit vervangen door een vergelijkbare zoetstof. Voor de juiste dikte van het ijs hebt u een zoetstof in poedervorm nodig die wat betreft volume vergelijkbaar is met gewone suiker. Daarom zijn compacte zoetstoffen (bijv. aspartaam) niet geschikt voor het maken van ijs. Raadpleeg uw drogist, apotheker of diëtist voor meer informatie. • Tegenwoordig kunnen diabetici ook voedsel eten dat is gezoet met gewone suiker, op voorwaarde dat zij zich aan bepaalde regels houden. Raadpleeg uw huisarts of diëtist om te zien welke richtlijnen voor u gelden. 66 © 2006 Koninklijke Philips Electronics N.V. All rights reserved. Document under number: 4203.064.0713.3
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84

Philips HR2304/70 de handleiding

Type
de handleiding