3.2 VERWARMEN
Bij de functie van het verwarmen van voedsel komen het nut en de doelmatigheid van uw magnetron oven het best naar voren. In vergelijking
met de traditionele methoden, verkrijgt men bij het gebruik van een magnetron oven een duidelijk besparing van tijd en dus ook van electri-
citeit.
• Aangeraden wordt het voedsel (dit geldt vooral voor diepvries voedingswaren) tot een temperatuur van minstens 70° te verwarmen (het
moet heet zijn!). Het zal niet mogelijk zijn het voedsel meteen te consumeren, omdat het té heet is, maar de volledige sterilisatie ervan zal
gegarandeerd zijn.
• Bij het verwarmen van kant en klaar maaltijden of diepvries voedingswaren, dient men altijd de volgende regels in acht te nemen:
- Het voedsel uit eventuele metalen verpakkingen halen,
- Afdekken met transparante folie (van het soort dat geschikt is voor gebruik in de magnetron oven) of ovenpapier; op deze manier zal
alle natuurlijke smaak behouden en de oven schoner blijven; het is ook mogelijk af te dekken met een omgekeerd bord;
- Indien mogelijk, regelmatig omroeren of omdraaien om het verwarmingsproces te versnellen en gelijkmatig te doen verlopen;
- Nauwkeurig de tijden volgen aangegeven op de verpakking, waarbij er rekening meegehouden moet worden, dat in bepaal-
de omstandigheden, de aangegeven tijden verlengd zullen moeten worden.
• Diepvries voedingswaren moeten ontdooid worden voordat overgegaan wordt tot het verwarmen. Hoe lager de begin tempera-
tuur is van het voedsel, des te langer zal de tijd nodig voor het verwarmen zijn.
Let op: enkele gerechten kunnen gemakkelijk verwarmd worden ook door gebruik van de voorgeprogrammeerde recepten "Automati-
sche functietoetsen" (zie tabel op bladzijde 109).
105
SOORT
HOEVEELHEID
FUNCTIE
VERMOGEN
NIVEAU
DUUR
minuten
AANTEKENINGEN/RAADGEVINGEN
100 gr
50-70 gr
125 gr
240 gr
400 gr
400 gr
300 gr
400 gr
400 gr
300 gr
400 gr
400 gr
300 gr
300 gr
400 gr
400 gr
300 gr
180 cc
150 cc
100 cc
300 cc
180 cc
150 cc
100 cc
300 cc
“
“
“
“
“
“
“
“
“
“
“
“
“
“
“
“
“
“
“
“
“
“
“
“
500
1000
1000
“
1000
“
“
“
“
“
1000
“
“
“
“
“
“
1000
“
“
“
1000
“
“
“
4 - 5
0’.10”- 0’.15”
0’.15”- 0’.20”
0’.30”- 0’.35”
3 - 5
3 - 5
2 - 4
4 - 6
4 - 6
3 - 5
5 - 7
4 - 6
2 - 4
6 - 8
5 - 7
6 - 8
3 - 5
1’30” - 2’
1’.15” - 1’.45”
1’.15” - 1’.45”
3 - 4
1’.15” - 1’.45”
1 - 1’.30”
0’.45” - 1’.15”
2 - 3
Op een bord leggen. Het glazuur een keer mengen. Om de
boter te doen smelten, 1 minuut toevoegen.
De aluminium verpakking verwijderen. De zuigfles verwarmen zonder speen en
omroeren om de temperatuur gelijkmatig te verdelen. De temperatuur controleren voor
de consumptie. Indien de melk op kamertemperatuur is, dient de aangegeven tijd
enigszins verminderd te worden. Indien melkpoeder gebruikt wordt, dient deze heel
goed omgeroerd te worden, omdat eventuele melkpoederresten vlam zouden kunnen
vatten. Reeds gesteriliseerde melk gebruiken.
Hiermee wordt elk soort kant en klaar maaltijd bedoeld,
verkrijgbaar in de handel, te verwarmen tot 70°C. Het voedsel
verwijderen uit eventuele metalen verpakkingen en direct op
het te gebruiken bord leggen. Voor het beste resultaat het
voedsel altijd afdekken.
Hiermee worden porties van elk soort reeds gekookte gerechten
bedoeld, te verwarmen tot 70°C. Het voedsel wordt rechtstreeks op
het te gebruiken bord gelegd en dient altijd afgedekt te worden met
de transparante folie of met een omgekeerd bord.
Hiermee wordt elk soort voorgekookt diepvries voedsel
bedoeld, te verwarmen tot 70°C rechtstreeks in hun eigen
verpakking; mocht de verpakking van metaal zijn, dan het
voedsel direct op het te gebruiken bord leggen en de tijden
met enkele minuten verlengen.
Het rauwe voedsel uit de verpakking halen en op een schaal leggen die geschikt
is voor gebruik in een magnetron oven, hierna afdekken. Hiermee worden
porties van elk soort voorgekookt ingevroren voedsel bedoeld, te verwarmen tot
70°C. Het bevroren voedsel op het te gebruiken bord leggen en afdekken met
een ander omgekeerd bord of een pyrex deksel. Controleren of het gerecht ook
in het midden goed warm is, indien mogelijk het voedsel omroeren.
Alle dranken dienen na het verwarmen omgeroerd te worden om
de temperatuur gelijkmatig te verdelen. Voor de bouillon raden
wij aan deze af te dekken met een omgekeerd bord.
Alle dranken dienen na het verwarmen omgeroerd te worden om
de temperatuur gelijkmatig te verdelen. Voor de bouillon raden
wij aan deze af te dekken met een omgekeerd bord.
TABEL VERWARMINGSTIJDEN
HET SMELTEN VAN VOEDSEL
• Chocolade/glazuur
• Boter
VOEDSEL VAN KOELKAST TEMPERATUUR (5/8°C) tot aan 20/30°C
•Yoghurt
• Zuigfles
KANT EN KLAAR GERECHTEN VAN KOELKAST TEMP.(Begin temp. 5/8°C) tot aan ongeveer 70°C
• Verpakking lasagna of pasta
met vulling
• Verpakking vlees met rijst
en/of groenten
•Verpakking vis en/of groenten
• Bord vlees en/of groenten
• Bord pasta, cannelloni of
lasagna
• Bord vis en/of rijst
DIEPVRIES VOEDINGSWAREN TE VER-WARMEN/ BEREIDEN (Begintemp. -18/-20°C) tot aan ongeveer 70°C
•Verpakking lasagna of pasta
met vulling
•Verpakking vlees met rijst
en/of groenten
•Verpakking vis en/of
voorgekookte groenten
•Verpakking vis en/of
rauwe groenten
• Portie vlees en/of groenten
• Portie pasta, cannelloni
of lasagna
• Portie vis en/of rijst
DRANKEN UIT DE KOELKAST (5/8°C) tot aan ongeveer 70°C
•1 kop water
•1 kop melk
•1 kop koffie
•1 bord bouillon
DRANKEN OP KAMERTEMPERATUUR (20°/30°C) TOT CIRCA 70°C
•1 kop water
•1 kop melk
•1 kop koffie
•1 bord bouillon