Candy MIC250X Handleiding

Categorie
Magnetrons
Type
Handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

HOOFDSTUK 1 - ALGEMEEN
1.1 Belangrijke aanwijzingen voor de veiligheid ..........pag. 94
1.2 Technische gegevens.............................................pag. 95
1.3 Installatie en electrische aansluiting........................pag. 95
1.4 Bijgeleverde accessoires........................................pag. 96
1.5 Te gebruiken serviesgoed......................................pag. 97
1.6 Regels en algemene raadgevingen voor
het gebruik van de oven .......................................pag. 98
HOOFDSTUK 2 - HET GEBRUIK VAN DE BEDIENING EN HET INSTELLEN VAN DE FUNCTIES
2.1 Hoe de klok in te stellen........................................pag. 99
2.2 Hoe de bereidingen te programmeren ...................pag. 100
2.3 Automatische opeenvolging van
ontdooien en bereiden..........................................pag. 102
2.4 Hoe de voorgeprogrammeerde recepten te gebruiken
(“Automatische functietoetsen”)..............................pag. 103
2.5 Snel verwarmen ..................................................pag. 103
2.6 Veiligheid voor kinderen .......................................pag. 103
2.7 Toets blokkeer draaischijf .....................................pag. 103
2.8 Functie “Memotime” .............................................pag. 103
HOOFDSTUK 3 - HET GEBRUIK VAN DE OVEN: AANWIJZINGEN EN TIJD TABELLEN
3.1 Ontdooien ...........................................................pag. 104
3.2 Opwarmen ..........................................................pag. 105
3.3 Het bereiden van voorafjes en pasta gerechten ......pag. 106
3.4 Het bereiden van vleesgerechten ...........................pag. 106
3.5 Het bereiden van bijgerechten en groenten ............pag. 107
3.6 Het bereiden van visgerechten...............................pag. 108
3.7 Het bereiden van zoete nagerechten en taarten......pag. 108
3.8 Het verwarmen/bereiden met gebruik van de
“Automatische functietoetsen”................................pag. 109
3.9 Gelijktijdige bereiding op twee niveau's.................pag. 110
HOOFDSTUK 4 - ONDERHOUD EN REINIGING
4.1 Reiniging .............................................................pag. 112
4.2 Onderhoud..........................................................pag. 113
93
INHOUD
NL-5719134600 29-11-2004 9:51 Pagina 93
HOOFDSTUK 1 - ALGEMEEN
1.1 BELANGRIJKE AANWIJZINGEN VOOR DE VEILIGHEID
Deze aanwijzingen aandachtig doornemen en bewaren voor latere raadplegingen.
N.V.: Deze oven is bedoeld om thuis voedsel te ontdooien, te verwarmen en te bereiden. Hij mag niet
voor andere doeleinden gebruikt worden en mag niet gewijzigd of gemanipuleerd worden.
1) LET OP: Indien de deur of de deurafdichtingen beschadigd zijn, dient de oven niet te
worden gebruikt tot hij werd gerepareerd door een vakbekwaam technicus (opgeleid
door de fabrikant of de Klantendienst van de verkoper)
2) LET OP: Om enig gevaar te vermijden, dient uitsluitend opgeleid personeel
onderhoudshandelingen of reparaties uit te voeren die de verwijdering inhouden van
beveiligingen tegen de blootstelling aan microgolven.
3) LET OP: Geen vloeistoffen of ander voedsel opwarmen in verzegelde verpakkingen
die kunnen ontploffen.
Geen eieren koken met de schaal, omdat deze kunnen ontploffen, zelfs aan het einde
van de bereidingstijd.
4) LET OP: Laat de oven alleen gebruiken door kinderen die correcte aanwijzingen heb-
ben gekregen omtrent het veilig gebruik van de oven, en de gevaren inzien verbon-
den met een niet correcte omgang met het apparaat.
5) LET OP: wanneer het apparaat in de gecombineerde werking wordt gebruikt door
een kind, moet een volwassene aanwezig zijn, omwille van de hoge temperaturen
die vrijkomen.
6) Niet proberen de oven te laten werken met de ovendeur open, door de ingebouwde
beveiligingen te beschadigen.
7) Zet de oven niet aan indien voorwerpen – ongeacht hun aard – tussen de voorkant
van de oven en de ovendeur steken.
Zorg ervoor dat de binnenkant van de deur (E) altijd schoon is, met behulp van een vochtige doek en geen
bijtende schoonmaakmiddelen. Zorg er voor dat er geen vuil of etensresten blijven zitten tussen de voorkant
van de oven en de ovendeur.
8) Wanneer de deur open is, rekening houden met het volgende: geen zware voorwerpen op de deur zetten
of de handgreep overdreven naar beneden duwen, omdat het apparaat kan omkantelen. Geen warme
schalen of schotels (bijvoorbeeld, die u net uit de oven hebt gehaald) op de deur zetten.
9) Indien het electriciteitssnoer beschadigd is dient dit vervangen te worden door een vakman die geautorizeerd is
door de fabrikant.
10)Indien men rook uit de oven ziet ontsnappen, het apparaat afzetten of de stekker uit het stopcontact
trekken; de ovendeur niet openen om eventuele vlammen te smoren.
11)Om oververhitting, en dientengevolge gevaar voor vlamvatten te voorkomen, is het aan te raden de oven
in de gaten te houden wanneer voedsel bereid wordt in wegwerpbakjes van plastic, karton of ander brand-
baar materiaal, of tijdens het verwarmen van kleine hoeveelheden voedsel.
12)De draaischijf niet onderdompelen in water wanneer hij heel warm is, omdat hij door de thermische schok
kan breken.
13)Bij het gebruik van de functies “Alleen MAGNETRON” en “GECOMBINEERD MAGNETRON” dient de
oven niet te worden voorverwarmd (zonder voedsel) of te worden ingeschakeld wanneer hij leeg is, omdat
vonken kunnen ontstaan.
14)Alvorens de oven te gebruiken, controleren of het gebruikte keukengerei en schalen geschikt zijn voor de
magnetron (zie deel “Te gebruiken serviesgoed”)
15)Tijdens het gebruik wordt het apparaat warm. Raak de verwarmingselementen binnen in de oven niet aan.
16) Tijdens het verwarmen van vloeistoffen (water, koffie, melk, enz.) kan het gebeuren dat, door het uitge-
steld bereiken van het kookpunt, de vloeistof onverwacht begint te koken, overloopt en brandwonden
veroorzaakt. Om dit te voorkomen, dient men alvorens met het opwarmen van de vloeistof te beginnen,
een lepeltje van hittebestendig plastic of een glazen staafje in de vloeistof te zetten). In ieder geval, voor-
zichtig te werk gaan.
17)Geen likeuren met een hoog alcoholpercentage opwarmen. Deze kunnen vlam vaten!
94
NL-5719134600 29-11-2004 9:51 Pagina 94
95
1.2 TECHNISCHE GEGEVENS
ENERGIE VERBRUIK met de functie “warmeluchtoven” (normen CENELE JD 376)
Om 200°C te bereiken 0,35 kWh
Om een temperatuur van 200°C te behouden gedurende 1 uur 1,15 kWh
Totaal verbruik 1,5 kWh
VERMOGEN MAGNETRON : 1000 W (IEC705)
Voor verdere gegevens, het plaatje met gegevens raadplegen van het omlijsting bevestigd is.
Dit apparaat is in overeenstemming met de EEG richtlijnen 89/336 en 92/31 betreffende de Electroma-
gnetische Verenigbaarheid, en met de Richtlijn 89/109/EEG betreffende de materialen die in contact
komen met voedingsmiddelen.
18)De inhoud van zuigflessen en potjes babyvoeding moet worden omgeroerd of
geschud, en de temperatuur moet worden gecontroleerd vóór het verbruik, om
brandwonden te voorkomen.
Het is raadzaam het voedsel te schudden of om te roeren, om een gelijkmatige ver-
deling van de temperatuur te verkrijgen.
Indien in de handel verkrijgbare sterilisatie-apparaten voor zuigflessen worden
gebruikt, moet ALTIJD worden gecontroleerd, voordat de oven wordt ingeschakeld,
of de houder gevuld is met de door de fabrikant aangegeven hoeveelheid water.
N.B.: Wanneer het apparaat voor de eerste keer wordt ingeschakeld, is het nor-
maal dat u gedurende ca. 10 minuten een geur van “nieuw” en wat rook waar-
neemt. Dit is te wijten aan de aanwezigheid van beschermende stoffen aange-
bracht aan de weerstanden.
1.3 INSTALLATIE EN ELECTRISCHE AANSLUITING
Plaats de oven tenminste op een hoogte van 850 mm.
1) Controleren of de pin van de draaischijf (D) correct op zijn plaats zit in het midden van de draaischijf.
2) De binnenkant schoonmaken met een vochtige, zachte doek.
3) Nagaan of het apparaat geen beschadigingen opgelopen heeft tijdens het transport, en vooral of de
ovendeur perfect open en dicht gaat.
4) In het midden van de aangegeven cirkel de houder (I) plaatsen en hierop de draaischijf (H) plaatsen. De
pin (D) moet op zijn plaats komen te zitten in het midden van de draaischijf.
5) Het apparaat alleen aansluiten op stopcontacten met een draagkracht van minstens 16A. Bovendien con-
troleren of de hoofdschakelaar van uw woning een minimum draagkracht heeft van 16A, om te voorko-
men dat deze onverwachts in werking treedt tijdens het functioneren van de oven.
6) Alvorens het apparaat te gebruiken, nagaan of de spanning van het electriciteitsnet dezelfde is als die
aangeduid op het gegevensplaatje van het apparaat en dat het stopcontact voorzien is van een aard-
leiding: De Fabrikant kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor schade veroorzaakt door het niet
in acht nemen van deze norm.
Bij sommige modellen is het afgegeven vermogen in watt ook aangegeven op het
symbool dat zich op de ovendeur bevindt.
CAPACITEIT
Het afgegeven vermogen in watt van uw oven vindt u aangegeven op het gegevensplaatje aangebracht op
de achterkant van het apparaat onder het opschrift "MICRO OUTPUT" . Bij het raadplegen van de tabellen
dient u altijd rekening te houden met het vermogen van uw oven. Het zal ook nuttig blijken te zijn bij het
gebruik van receptenboeken voor magnetron ovens die in de handel zijn.
NL-5719134600 29-11-2004 9:51 Pagina 95
1.4 BIJGELEVERDE ACCESSOIRES
96
LAAG ROOSTER
Functie alleen oven met ventilatie
Voor alle soorten traditionele berei-
dingen, vooral geschikt voor het
maken van taarten.
HOOG ROOSTER
Functie alleen grill:
Voor alle soorten grillgerechten.
DRAAISCHIJF
De draaischijf wordt gebruikt bij
alle functies.
RECHTHOEKIG ROOSTER
Functie alleen warmeluchtoven
Voor alle soorten traditionele berei-
dingen in rechthoekige vuurvaste
ovenschalen van grote afmetingen.
Uiteraard moet u het voedsel
omroeren tijdens het bereiden. Zet
dit rooster rechtstreeks op de oven-
plaat. De draaischijf (H) mag op
zijn plaats blijven. Mag niet
gebruikt worden bij magnetronbe-
reidingen.
Gecombineerde functie magnetron
+ warmeluchtoven en magnetron
+ grill
Voor het snel klaarmaken van vlees,
aardappelen, bepaalde rijzende
nagerechten en gegratineerde
bereidingen (bijvoorbeeld lasa-
gna).
GEMIDDELD ROOSTER
Alleen magnetron functie
Voor alle soorten GELIJKTIJDIGE
bereidingen op twee niveau's
(Bijvoorbeeld: grote hoeveelheden
voedsel of verschillende etenswaren.)
Zie de aanwijzingen op bladzijde 154
NL-5719134600 29-11-2004 9:51 Pagina 96
97
1.5 TE GEBRUIKEN SERVIESGOED
Bij de functie alleen magnetron en gecombineerd met magnetron, kunnen alle soorten glazen (beter indien
pyrex), aardewerk, porselein, terracotta schalen/borden gebruikt worden, mits niet voorzien van decoraties
of onderdelen in metaal (gouden randjes, handvaten, voetjes). Het is ook mogelijk recipiënten in hittebesten-
dig plastic te gebruiken, uitsluitend voor de bereidingen “alleen magnetron”. Ingeval van twijfels over het
gebruik van een recipiënt, kunt u deze eenvoudige test uitvoeren: plaats het recipiënt leeg in de oven gedu-
rende 30 seconden en op het maximaal vermogen (functie “alleen magnetron”).
Als het recipiënt koud blijft of slechts licht opwarmt, betekent dit dat het geschikt is voor gebruik in de magne-
tron.
Als het recipiënt daarentegen heel warm wordt (of er ontstaan vonken), dan is het niet geschikt.
Het is ook mogelijk plastic, dat bestand is tegen hoge temperaturen, te gebruiken. Voor kort opwarmen kun-
nen ook papieren servetjes, kartonnen schalen en plastic "wegwerp" borden als ondergrond gebruikt worden.
Wat betreft vorm en afmeting, is het noodzakelijk dat deze het correct draaien van de draaischijf niet belem-
meren.
Niet geschikt voor gebruik in de magnetronoven zijn schalen van metaal, hout en kristal en biezen mandjes.
Men dient niet te vergeten dat, omdat de microgolven het voedsel verwarmen en niet het serviesgoed, het
mogelijk is om het voedsel te bereiden rechtstreeks op de schaal waarop men het eten wenst te serveren waar-
door het gebruik van pannen, en dientengevolge het afwassen daarvan, vermeden kan worden. Men dient
wel rekening te houden met het feit dat het voedsel dat soms heel heet kan worden, warmte afgeeft aan het
bord, waardoor het gebruik van pannelappen nodig kan blijken te zijn.
Indien de oven ingesteld wordt op de functies "Alleen oven met ventilatie" of "Alleen grill" , kunnen alle soor-
ten ovenschalen gebruikt worden.
Men dient zich in ieder geval te houden aan hetgeen aangegeven staat in de volgende tabel:
Metalen
schalen
Papier of
karton
Plastic
Aluminium
folie
Terracotta
Glas aar-
dewerk
PyrexGlas
NEENJAJANEENJAJAJAJA
NEENNEENNEENNEENJAJAJANEEN
JANEENNEENJAJAJAJANEEN
Functie “Alleen magnetron”
Functie “Gecombineerd”
Functie
“Alleen met ventilatie”
“Alleen grill”
NL-5719134600 29-11-2004 9:51 Pagina 97
1.6 REGOLE FONDAMENTALI PER LA COTTURA A MICROONDE
98
Microgolven zijn electromagnetische stralingen die in de natuur voorkomen in de vorm van lichtgevende
golven (bijvoorbeeld: zonlicht) die, binnen de oven, van alle kanten binnendringen in de etenswaren en de
water-, vet - en suikermoleculen verwarmen. Alleen in de etenswaren wordt de warmte snel gevormd, terwijl
de schaal alleen indirect verwarmd wordt door de overbrenging van warmte via het warme voedsel. Dit
voorkomt dat het voedsel aanbakt daarom is het mogelijk heel weinig vet (in sommige gevallen helemaal
geen vet) te gebruiken tijdens het bereidingsproces. Omdat er weinig vet gebruikt wordt, wordt de
voedselbereiding met microgolven dientengevolge gezien als gezond en diëtistisch verantwoord. Bovendien,
in vergelijking met de traditionele kooksystemen, vindt de bereiding plaats op een minder hoge temperatuur,
waardoor de etenswaren minder vocht verliezen met als gevolg een beter behoud van de voedingswaarde en
de smaak van het voedsel.
Fundamentele regels voor een correcte voedselbereiding in de magnetronoven
1) Om de tijden op de juiste manier in te stellen, dient men, bij het raadplegen van de tabellen op de volgen-
de bladzijden, er rekening mee te houden dat indien een grotere hoeveelheid voedsel dan aangegeven
gebruikt wordt ook de bereidingstijd in verhouding verlengd dient te worden en omgekeerd. Het is belan-
grijk de “wachttijden” in acht te nemen: met wachttijd wordt bedoeld de tijd dat men moet wachten na de
bereiding om een verdere verspreiding van de temperatuur binnen het voedsel toe te laten. Bijvoorbeeld de
temperatuur van vlees neemt ongeveer met 5-8°C toe gedurende de wachttijd. De wachttijden kunnen ook
in acht genomen worden buiten de oven zelf.
2) Eén van de belangrijkste handelingen die uitgevoerd moeten worden is het meerdere malen omroeren tij-
dens de bereidingstijd: dit om een gelijkmatige verspreiding van de temperatuur te verkrijgen en hierdoor
de bereidingstijd te verkorten.
3) Het is ook aan te raden het voedsel te keren tijdens de bereiding.
4) Etenswaren met een vel, schil of schaal (bijvoorbeeld: appels, aardappelen, tomaten, worst, vis) die-
nen met een vork ingeprikt te worden op meerdere plaatsen, zoadat de damp kan ontsnappen en het
vel of de schil niet openbarst.
5) Indien er meerdere porties van hetzelfde voedsel bereid worden, bijvoorbeeld gekookte aardappelen, ver-
dient het aanbeveling deze in een ronde schaal te leggen om een gelijkmatige bereiding te verkrijgen.
6) Des te lager de temperatuur van het voedsel op het moment dat het in de oven gezet wordt, des te langer
is de bereidingstijd. Etenswaren op kamertemperatuur zullen eerder gaar zijn dan voedsel dat uit de
koelkast komt.
7) Zet de schaal altijd midden op het draaischijf.
8) De vorming van condensvocht aan de binnenkant van de oven en op het luchtuitgangrooster is helemaal
normaal. Om dit te verminderen, kan met het voedsel bedekken met plastic folie, vet papier, glazen dek-
sels of eenvoudigweg een omgekeerd bord. Bovendien worden etenswaren met een hoog vochtgehalte
(bijv. groenten) beter bereid indien afgedekt. Door de etenswaren af te dekken houdt men ook de bin-
nenkant van de oven schoon. Gebruik alleen plastic folie dat geschikt is voor de magnetronoven.
7) Geen eieren koken met de schaal: de druk die ontstaat aan de binnenkant zou het ei doen ontploffen,
ook na afloop van de bereidingstijd. Geen gekookte eieren opwarmen, tenzij het roerei betreft.
8) Voordat men voedsel in afgesloten of verzegelde verpakkingen verwarmt of klaarmaakt, dient men niet te
vergeten de verpakking te openen. De druk aan de binnenkant van de verpakking zou dermate groot kun-
nen worden, dat er gevaar bestaat voor ontploffing ook na afloop van de bereidingstijd.
NL-5719134600 29-11-2004 9:51 Pagina 98
2.1 HOE DE KLOK IN TE STELLEN
•Wanneer het apparaat voor de eerste keer aangesloten wordt op het electriciteitsnet thuis, en ook na het
tijdelijk uitvallen van de electriciteit, zullen op het display vier streepjes (--,--) verschijnen.
Om de tijd van de dag in te stellen, als volgt te werk gaan:
99
HOOFDSTUK 2 - GEBRUIK VAN BEDIENING EN FUNCTIES
Op de toets (6) drukken.
(Op display 1 knipperen de uren).
1
Het gewenste uur instellen
door de knop (14) te
draaien.
(Op display 1 knipperen de uren).
2
Nogmaal op de toets (6)
drukken.
(Op display 1 knipperen de minuten).
3
De gewenste minuten instellen
door de knop (14) te
draaien.
(Op display 1 knipperen de minuten).
4
Nogmaal of de toets (6)
drukken.
(Op het display wordt de ingestelde
tijd zichtbaar).
5
Indien men de eenmaal ingestelde tijd wenst te veranderen, op de toets (6) drukken en hierna over-
gaan tot het opnieuw instellen van de tijd zoals hierboven beschreven.
Het is mogelijk de kloktijd zichtbaar te maken ook al is de ingestelde functie inmiddels gestart, door op
de toets (6) te drukken (de tijd zal gedurende 2 seconden zichtbaar worden).
NL-5719134600 29-11-2004 9:51 Pagina 99
100
Alleen magnetron
Automatisch ontdooien
Gecombineerd magnetron
en oven met ventilatie
Gecombineerd magnetron en grill
Alleen oven met ventilatie
Alleen grill
De tijdsduur van de bereiding
instellen, in minuten, door de knop
(14) te draaien.
Voor de keuze van de tijdsduur,
altijd eerst de tabellen weergege-
ven in Hoofdstuk 3 raadplegen.
2
Bij de functies:
alleen magnetron
gecombineerd magnetron + oven
met ventilatie
gecombineerd magnetron + grill
3
De sterkte van de microgolven kiezen door meermaals op de toets (5) te drukken totdat u het gewen-
ste vermogen in cijfers (Watt) ziet knipperen op display 2 (onderaan). Voor de keuze van het vermogen,
altijd eerst de tabellen weergegeven in Hoofdstuk 3 raadplegen.
N.B.: geen enkel vermogen niveau hoeft gekozen te worden bij de functie automatisch ontdooien.
bij de functie gecombineerd magnetron + oven met ventilatie is het maximum te kiezen
magnetron vermogen 750 Watt.
het is mogelijk het ingestelde vermogen te wijzigen tijdens de bereiding, door eenvoudigweg om
de toets (5) te drukken.
2.2 HOE DE BEREIDING TE PROGRAMMEREN
Op de toets Function (3) (keuze func-
ties) drukken en de gewenste functie
kiezen, dat zichtbaar zal worden
door het aangaan van de bijbeho-
rende symbolen op display 1.
De beschikbare functies zijn:
1
SYMBOOL GEKOZEN FUNCTIE SYMBOOL GEKOZEN FUNCTIE
NL-5719134600 29-11-2004 9:51 Pagina 100
101
Bij de functies:
gecombineerd magnetron + oven
met ventilatie
alleen oven met ventilatie
4
de temperatuur voor de bereiding kiezen door herhaaldelijk op de toets (4) te drukken totdat op het
display 2 (aan de onderkant) de gewenste temperatuur verschijnt. Voor de keuze van de temperatuur, altijd
eerst de tabel weergegeven in Hoofdstuk 3 raadplegen.
N.B.: wanneer de bereiding eenmaal begonnen is, zal het display 2 het toenemen van de werkelijke
temperatuur in de oven weergeven.
wanneer de ingestelde temperatuur eenmaal bereikt is, zal een geluidssignaal weerklinken (5
pieptonen). Hierna zal dus op het display 2 de ingestelde temperatuur zichtbaar blijven.
het is mogelijk ook tijdens de bereiding de ingestelde temperatuur te veranderen, door
eenvoudigweg op de toets (4) te drukken.
Het bereidingsproces starten door op de toets (13) te drukken.
Op display 1 verschijnt de nog resterende bereidingstijd en, indien
voorzien bij deze functie, de oventemperatuur op display 2.
5
N.B.: • ndien om wat voor reden dan ook het bereidingsproces niet gestart mocht worden, zullen alle pro-
grammeringen automatisch geannuleerd worden na 2 minuten.
Bij afloop van de bereidingstijd, zal een geluidssignaal weerklinken
(3 pieptonen) en op het display zal het woord END verschijnen. De
ovendeur openen en het voedsel uit de oven halen (de tijd van de dag
zal verschijnen, of indien de oven warm is, het woord "COOL" - zie
onderstaande aantekening).
6
N.B: het is mogelijk de ontwikkeling van de ingestelde bereiding op elke gewenst moment te controle-
ren, door de deur van de oven open te doen en het voedsel te inspecteren. Hierdoor wordt de
afgifte van de microgolven onderbroken en de functionering van de oven, die weer hervat zullen
worden zodra de deur van de oven gesloten wordt en op de toets (13) gedrukt wordt.
mocht het om welke reden dan ook noodzakelijk blijken de bereiding te onderbreken zonder de
deur van de oven te openen, is het voldoende op de toets (12) te drukken.
om de bereiding te beëindigen echter als volgt te werk gaan:
- indien de deur van de oven open is, eenmaal op de toets (12) drukken.
- indien de deur van de oven dicht is en de bereiding is aan de gang, tweemaal op de toets
(12) drukken. Op het display zal weer de kloktijd zichtbaar worden.
dit model is voorzien van een automatische afkoelingscyclus die in werking treedt indien de oven
zeer heet mocht zijn (bijvoorbeeld aan het einde van lange bereidingstijden). Tijdens deze cyclus,
zal op het display 1 het woord "
COOL
" verschijnen. De ventilators en de ovenlamp zijn in werking
(deze zullen automatisch afslaan).
Na elke bereiding blijven de ovenlamp en de afkoelingsventilator functioneren totdat de ovendeur geopend wordt.
NL-5719134600 29-11-2004 9:51 Pagina 101
102
2.3 AUTOMATISCHE OPEENVOLGING VAN ONTDOOIING EN BEREIDING
Om een automatische opeenvolgingscyclus van ontdooien en bereiden te programmeren, als volgt te werk gaan:
De functie Automatische ontdooien
instellen door tweemaal op de toets
Function (3) (keuze functies) te
drukken. Op het display zal het sym-
bool behorend bij automatisch ont-
dooien verschijnen.
1
De tijdsduur voor het ontdooien
instellen (in minuten) door de knop
14) te draaien.
2
De daaropvolgende bereiding-
sduur instellen door de gewenste
functie te kiezen met de toets Func-
tion (3) (keuze functies) totdat de
bijbehorende symbolen verschij-
nen.
(voorbeeld: functie gecombineerd magnetron + oven met ventilatie)
3
De tijdsduur voor de bereiding
instellen en, indien voorzien door de
functie, het niveau van het magne-
tronvermogen en de oventempera-
tuur zoals aangegeven in de vooraf-
gaande paragraaf (par. 2.2).
4
+
Op de toets (13) drukken.
De overgang van ontdooien naar bereiding zal aangegeven worden
door een geluidssignaal.
5
NL-5719134600 29-11-2004 9:51 Pagina 102
103
2.4 HOE DE VOORGEPROGRAMMEERDE RECEPTEN IN TE STELLEN ("AUTOMATISCHE FUNCTIETOETSEN").
Op de gewenste "Automatische Functietoetsen" drukken.
(Op het display knipperen de symbolen van de geprogrammeerde
tijdsduur en de temperatuur en de symbolen van de geprogram-
meerde functie en het vermogen niveau gaan branden).
Voor de keuze van het meest geschikte menu, paragraaf 3.8. raad-
plegen.
1
Op de toets (13) drukken om de bereiding te doen starten.
2
Aan het einde van de ingestelde tijdsduur, zullen 3 lange pieptonen
weerklinken en op het display zal het woord "
EE nn dd
" verschijnen.
3
2.5 SNEL VERWARMEN (QUICK REHEAT)
Deze functie is erg handig voor het verwarmen van kleine hoeveelheden voedsel of dranken.
Op de toets (13) drukken: de oven zal gedurende 30 seconden op het maximum vermogen functioneren.
Door nogmaals te drukken zal de tijd verlengd worden met 30 seconden per keer tot aan 3 minuten.
Deze functie treedt alleen in werking indien ingetoetst binnen 1 minuut nadat het voedsel in de oven
geplaatst is.
Tijdens het bereiden kan de ingestelde tijd veranderd worden met de knop (14) tot een maximum van 60
minuten.
2.6 VEILIGHEID KINDEREN
De oven is voorzien van een beveiligingssysteem dat voorkomt dat de ingestelde bereidingstijden veranderd
worden gedurende de bereiding zelf, dit om te voorkomen dat de bereidingstijden per ongeluk gevaarlijk ver-
lengd worden (het voedsel zou vlam kunnen vatten).
Om het beveilligingssysteem in te stellen:
De toets (12) ingedrukt houden gedurende 5 seconden.
Een korte pieptoon wordt afgegeven: het zal niet meer mogelijk zijn de tijden te veranderen tijdens de bereiding.
Om het beveiligingssysteem weer buiten werking te stellen, de toets (12) ingedrukt houden totdat de
pieptoon weerklinkt.
2.7 TOETS BLOKKEER DRAAISCHIJF
Bij het gebruik van schalen/schotels met grote afmetingen (of handgrepen) die niet kunnen draaien, is het
mogelijk de draaibeweging van de schijf te blokkeren. Druk op de toets (15), wat alleen mogelijk is nadat
u een bereidingsfunctie hebt ingesteld: de led rechts bovenaan begint te knipperen.
Nadat u op (13) hebt gedrukt, knippert de led nog vijf keer, waarna hij continu brandt gedurende de
hele ingestelde bereidingstijd; om de beste resultaten te bereiken dient het voedsel meerdere malen omge-
roerd/omgedraaid te worden tijdens de bereiding. De functie STILZETTEN SCHIJF blijft geldig, tot deze toets
nogmaals wordt ingedrukt.
Bij de magnetronfunctie is het maximaal te gebruiken vermogen 750 W (automatisch verminderd door de elek-
tronische controle wanneer de toets wordt ingedrukt).
2.8 FUNCTIE “MEMOTIME”
Met deze functie kunt u de timer gebruiken tot een maximum van 60 minuten ZONDER dat u de oven gebruikt.
•Druk op de toets Function totdat op display 2 drie streepjes verschijnen, kies vervolgens de gewenste tijd
door aan de knop (14) te draaien en op de toets (13) te drukken.
Na afloop hoort u 3 pieptonen en verschijnt er “
EE NN DD
” op display 1.
NL-5719134600 29-11-2004 9:51 Pagina 103
3.1 ONTDOOIEN
•Voedsel dat ingevroren is in plastic zakken of plastic folie of in hun verpakking kunnen rechtstreeks in de oven geplaatst
worden, mits zonder metalen delen (bijv. wikkels of nietjes voor het sluiten van de verpakkingen).
Bepaalde voedingswaren, zoals groenten en vis, behoeven niet helemaal ontdooid te worden alvorens te beginnen met
de bereiding.
•Voedingswaren met een saus, ragoût en goulash ontdooien beter en sneller indien deze af en toe omgeroerd, omgedraaid
en/of gescheiden worden.
•Tijdens het ontdooien van vlees, vis en fruit komt vocht vrij: ontdooien in een schaal.
Het is raadzaam elk stuk vlees apart in een zakje te doen alvorens deze in de vriezer te leggen. Dit zal tijdbesparend
blijken te zijn bij de bereiding.
Onmiddellijk na het ontdooien, alvorens over te gaan tot de bereiding, is het belangrijk de rusttijden te respecteren: met
rusttijd (in minuten) wordt bedoeld de tijd gedurende welke het voedsel met rust gelaten moet worden om een vedere ver-
spreiding van de temperatuur in het voedsel zelf toe te laten.
104
HOOFDSTUK 3 - GEBRUIK VAN DE OVEN:
AANWIJZINGEN EN TIJDTABELLEN
VLEES
• Rollades (varkens-, runder-, kalfs-, enz.)
• Biefstukken, karbonades, lapjes vlees
• Stukjes vlees, goulash
• Gehakt
• Hamburger
• Worst
GEVOGELTE
• Eend, kalkoen
• Hele kip
• Kip in stukken
• Kippeborst
GROENTEN
VIS
• Filets
• Moten
• Hele vis
• Kreeften
ZUIVELPRODUKTEN
• Boter
• Kaas
• Room
BROOD
• 2 middelgrote broodjes
• 4 middelgrote broodjes
• Boterhammen
• Bruine boterhammen
FRUIT
Aardbeien, pruimen, kersen, aalbessen, abrikozen
• Frambozen
• Bramen
1 kg
200 gr
500 gr
250 gr
500 gr
200 gr
300 gr
1,5 kg
1,5 kg
700 gr
300 gr
300 gr
400 gr
500 gr
400 gr
250 gr
250 gr
200 ml
150 gr
300 gr
250 gr
250 gr
500 gr
300 gr
250 gr
19 - 21
4 - 6
10 - 12
5 - 7
10 - 12
5 - 7
6 - 8
25 - 27
25 - 27
13 - 15
8 - 10
7 - 9
8 - 10
10 - 12
8 - 10
4 - 6
5 - 7
7 - 9
1 - 2
2 - 4
2 - 4
2 - 4
8 - 10
5 - 7
3 - 5
Omdraaien halverwege het ontdooien
Zie opmerking
*
Het gevogelte omdraaien halverwege het
ontdooien. Na verloop van de rusttijd,
wassen onder warm water om eventuele
ijsresten te verwijderen.
Diepvriesgroente hoeft niet eerst ontdooid
te worden alvorens ze te bereiden.
De vis omdraaien halverwege het
ontdooien
Het aluminium folie verwijderen en
eventuele metalen delen
Kaas moet niet helemaal ontdooid worden.
De rusttijd in acht nemen. De room moet uit
zijn verpakking gehaald en op een bord
gedaan worden.
Het brood rechtstreeks op de draaischijf
leggen
2-3 keer omroeren
2-3 keer omroeren
2-3 keer omroeren
20
5
10
15
15
10
10
20
20
10
10
7
7
7
7
10
15
5
3
3
3
3
10
10
6
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
SOORT
HOEVEEL-
HEID
TIJD (minuten) OPMERKINGEN/RAADGEVINGEN RUSTTIJD
TE GEBRUIKEN
ROOSTER
TABEL ONTDOOIINGSTIJDEN IN DE FUNCTIE "AUTOMATISCH ONTDOOIEN"
*
Test aanduidingen zijn geschikt voor de ontdooitest van gehakt vlees volgens de Norm 60705, Par. 13.3 (zie pag. 2). Keer het voedsel hal-
verwege de ingestelde bereidingstijd om. Het te ontdooien voedsel wordt rechtstreeks op de draaischijf gelegd. U vindt meer informatie
over deze en andere Prestatietests volgens de Norm 60705 in de tabel op pag. 2.
NL-5719134600 29-11-2004 9:51 Pagina 104
3.2 VERWARMEN
Bij de functie van het verwarmen van voedsel komen het nut en de doelmatigheid van uw magnetron oven het best naar voren. In vergelijking
met de traditionele methoden, verkrijgt men bij het gebruik van een magnetron oven een duidelijk besparing van tijd en dus ook van electri-
citeit.
Aangeraden wordt het voedsel (dit geldt vooral voor diepvries voedingswaren) tot een temperatuur van minstens 70° te verwarmen (het
moet heet zijn!). Het zal niet mogelijk zijn het voedsel meteen te consumeren, omdat het té heet is, maar de volledige sterilisatie ervan zal
gegarandeerd zijn.
Bij het verwarmen van kant en klaar maaltijden of diepvries voedingswaren, dient men altijd de volgende regels in acht te nemen:
- Het voedsel uit eventuele metalen verpakkingen halen,
- Afdekken met transparante folie (van het soort dat geschikt is voor gebruik in de magnetron oven) of ovenpapier; op deze manier zal
alle natuurlijke smaak behouden en de oven schoner blijven; het is ook mogelijk af te dekken met een omgekeerd bord;
- Indien mogelijk, regelmatig omroeren of omdraaien om het verwarmingsproces te versnellen en gelijkmatig te doen verlopen;
- Nauwkeurig de tijden volgen aangegeven op de verpakking, waarbij er rekening meegehouden moet worden, dat in bepaal-
de omstandigheden, de aangegeven tijden verlengd zullen moeten worden.
Diepvries voedingswaren moeten ontdooid worden voordat overgegaan wordt tot het verwarmen. Hoe lager de begin tempera-
tuur is van het voedsel, des te langer zal de tijd nodig voor het verwarmen zijn.
Let op: enkele gerechten kunnen gemakkelijk verwarmd worden ook door gebruik van de voorgeprogrammeerde recepten "Automati-
sche functietoetsen" (zie tabel op bladzijde 109).
105
SOORT
HOEVEELHEID
FUNCTIE
VERMOGEN
NIVEAU
DUUR
minuten
AANTEKENINGEN/RAADGEVINGEN
100 gr
50-70 gr
125 gr
240 gr
400 gr
400 gr
300 gr
400 gr
400 gr
300 gr
400 gr
400 gr
300 gr
300 gr
400 gr
400 gr
300 gr
180 cc
150 cc
100 cc
300 cc
180 cc
150 cc
100 cc
300 cc
500
1000
1000
1000
1000
1000
1000
4 - 5
0’.10”- 0’.15”
0’.15”- 0’.20”
0’.30”- 0’.35”
3 - 5
3 - 5
2 - 4
4 - 6
4 - 6
3 - 5
5 - 7
4 - 6
2 - 4
6 - 8
5 - 7
6 - 8
3 - 5
1’30” - 2’
1’.15” - 1’.45”
1’.15” - 1’.45”
3 - 4
1’.15” - 1’.45”
1 - 1’.30”
0’.45” - 1’.15”
2 - 3
Op een bord leggen. Het glazuur een keer mengen. Om de
boter te doen smelten, 1 minuut toevoegen.
De aluminium verpakking verwijderen. De zuigfles verwarmen zonder speen en
omroeren om de temperatuur gelijkmatig te verdelen. De temperatuur controleren voor
de consumptie. Indien de melk op kamertemperatuur is, dient de aangegeven tijd
enigszins verminderd te worden. Indien melkpoeder gebruikt wordt, dient deze heel
goed omgeroerd te worden, omdat eventuele melkpoederresten vlam zouden kunnen
vatten. Reeds gesteriliseerde melk gebruiken.
Hiermee wordt elk soort kant en klaar maaltijd bedoeld,
verkrijgbaar in de handel, te verwarmen tot 70°C. Het voedsel
verwijderen uit eventuele metalen verpakkingen en direct op
het te gebruiken bord leggen. Voor het beste resultaat het
voedsel altijd afdekken.
Hiermee worden porties van elk soort reeds gekookte gerechten
bedoeld, te verwarmen tot 70°C. Het voedsel wordt rechtstreeks op
het te gebruiken bord gelegd en dient altijd afgedekt te worden met
de transparante folie of met een omgekeerd bord.
Hiermee wordt elk soort voorgekookt diepvries voedsel
bedoeld, te verwarmen tot 70°C rechtstreeks in hun eigen
verpakking; mocht de verpakking van metaal zijn, dan het
voedsel direct op het te gebruiken bord leggen en de tijden
met enkele minuten verlengen.
Het rauwe voedsel uit de verpakking halen en op een schaal leggen die geschikt
is voor gebruik in een magnetron oven, hierna afdekken. Hiermee worden
porties van elk soort voorgekookt ingevroren voedsel bedoeld, te verwarmen tot
70°C. Het bevroren voedsel op het te gebruiken bord leggen en afdekken met
een ander omgekeerd bord of een pyrex deksel. Controleren of het gerecht ook
in het midden goed warm is, indien mogelijk het voedsel omroeren.
Alle dranken dienen na het verwarmen omgeroerd te worden om
de temperatuur gelijkmatig te verdelen. Voor de bouillon raden
wij aan deze af te dekken met een omgekeerd bord.
Alle dranken dienen na het verwarmen omgeroerd te worden om
de temperatuur gelijkmatig te verdelen. Voor de bouillon raden
wij aan deze af te dekken met een omgekeerd bord.
TABEL VERWARMINGSTIJDEN
HET SMELTEN VAN VOEDSEL
• Chocolade/glazuur
• Boter
VOEDSEL VAN KOELKAST TEMPERATUUR (5/8°C) tot aan 20/30°C
•Yoghurt
Zuigfles
KANT EN KLAAR GERECHTEN VAN KOELKAST TEMP.(Begin temp. 5/8°C) tot aan ongeveer 70°C
• Verpakking lasagna of pasta
met vulling
• Verpakking vlees met rijst
en/of groenten
•Verpakking vis en/of groenten
• Bord vlees en/of groenten
Bord pasta, cannelloni of
lasagna
Bord vis en/of rijst
DIEPVRIES VOEDINGSWAREN TE VER-WARMEN/ BEREIDEN (Begintemp. -18/-20°C) tot aan ongeveer 70°C
•Verpakking lasagna of pasta
met vulling
•Verpakking vlees met rijst
en/of groenten
•Verpakking vis en/of
voorgekookte groenten
•Verpakking vis en/of
rauwe groenten
Portie vlees en/of groenten
Portie pasta, cannelloni
of lasagna
Portie vis en/of rijst
DRANKEN UIT DE KOELKAST (5/8°C) tot aan ongeveer 70°C
•1 kop water
•1 kop melk
•1 kop koffie
•1 bord bouillon
DRANKEN OP KAMERTEMPERATUUR (20°/30°C) TOT CIRCA 70°C
•1 kop water
•1 kop melk
•1 kop koffie
•1 bord bouillon
NL-5719134600 29-11-2004 9:51 Pagina 105
3.3 - HET BEREIDEN VAN VOORAFJES EN PASTA GERECHTEN
Over het algemeen hebben pastagerechten en soepen een kleinere hoeveelheid water nodig omdat in de magnetron
oven de verdamping nogal gering is. Zout dient aan het einde van de bereiding toegevoegd te worden of tijdens de
rusttijd, omdat dit een uitdrogende invloed heeft.
Het is correct te stellen dat voor het koken van rijst in de magnetron oven (dit geldt overigens ook voor pasta) ongeveer
dezelfde tijd nodig is als voor het koken ervan op het fornuis op de traditionele manier. Het voordeel van het bereiden
van een risotto in de magnetron oven is het feit dat men niet voortdurend hoeft om te roeren (2-3 keer is voldoende).
106
3.4 - VLEES BRADEN
De bereiding is afhankelijk van de omvang en de gelijkvormigheid van het te bereiden voedsel: vleesstokjes zijn eer-
der gaar dan een rollade omdat ze bestaan uit kleinere en gelijkvormige stukjes vlees. Voor het zacht houden van
rollades, kip en vleesstokjes, raden wij aan een 1/2 glas water toe te voegen aan het begin van de bereiding.
1000
1000
1000
1000
1000
-
-
-
DUUR
minuten
8
8
12
8
12-15
30
40
45
Lasagna
Gnocchi alla romana
•Macaroni schotel
Risotto
Pizza
•Verse Quiche Lorraine
Diepvries Quiche Lorraine
SOORT
HOEVEELHEID
FUNCTIE
VERMOGEN
NIVEAU
TEMPERATUUR
AANTEKENINGEN/RAADGEVINGEN
TE GEBRUIKEN
ROOSTER
1100 gr
600 gr
1500 gr
300 gr.
rijst
800 gr
800 gr
550 gr
Tijden geschikt voor rauwe pasta. Indien het
voorgekookte pasta betreft, zijn 8 minuten
gecombineerde MICROGRILL bereiding voldoende.
Niet teveel over elkaar heenleggen.
De pasta dient vooraf, apart gekookt te worden
De ingrediënten dienen allemaal tegelijk in een
schaal, geschikt voor gebruik in een
magnetronoven, gedaan worden en afgedekt met
transparant folie (voor 300 gr rijst is nodig: 750 gr
bouillon met de magnetron op het maximum
vermogen gedurende 12-15 minuten ongeveer).
De pizza uitrollen op ovenpapier en leggen in
een taartvorm of op de uitneembare bodem van
een metalen bakvorm. De oven voorverwarmen
op 200°C.
Een taartvorm gebruiken met handvat (de oven
dient voorverwarmd).
Op de bodem leggen van een metalen bakvorm
(de oven dient voorverwarmd).
Laag
Laag
Laag
Geen
Laag
Laag
Laag
-
-
-
-
-
200°C
160°C
190°
+
500
500
750
750
750
500
1000
700
-
-
-
DUUR
minuten
35-40
22-25
20
40
25
17-20
30-35
10-15
16-18
10-12
10-12
Rollades (varkens-, runder-)
Gehaktrol
Gehaktrol
•Hele kip
•Kip in stukken
Vleesspiesjes
Goulash
Kipfilets
•Varkens- of
kalfskarbonades
•Worstjes
Hamburger
SOORT
HOEVEELHEID
FUNCTIE
VERMOGEN
NIVEAU
TEMPERATUUR
AANTEKENINGEN/RAADGEVINGEN
TE GEBRUIKEN
ROOSTER
1000 gr
800 gr
900 gr
1200 gr
850 gr
600 gr
1500 gr
500 gr
3 stuks
3 stuks
3 stuks
Een beetje vet om de rollade laten zitten om te
voorkomen dat deze uitdroogt. Niet teveel kruiden.
500 gr rundergehakt mengen met ei, ham, paneermeel,
enz. Een klein beetje olie en een beetje witte wijn
toevoegen.
Zie aantekening
*
Het vel inprikken om het vet eruit te laten druppelen. Zie aantekening
**
Tijdens de bereiding 1 maal omroeren.
Halverwege de bereiding omdraaien
2-3 keer omroen
Halverwege de bereiding omdraaien
De oven voorverwarmen gedurende 3 minuten. Halverwege de bereiding
omdraaien, nadat alleen de grill aan de bovenkant van de oven functioneert.
De oven voorverwarmen gedurende 3 minuten. Halverwege de bereiding
omdraaien, nadat alleen de grill aan de bovenkant van de oven functioneert.
De oven voorverwarmen gedurende 3 minuten. Halverwege de bereiding
omdraaien, nadat alleen de grill aan de bovenkant van de oven functioneert.
Laag
Laag
Nessuna
Laag
Laag
Laag
Geen
Geen
Hoog
Hoog
Hoog
190°C
180°C
-
190°C
190°C
180°C
-
-
-
-
-
*
Deze aanduidingen zijn geschikt voor de bereidingstest van gehakt vlees volgens de Norm 60705, Par. 12.3.3. Dek de schaal af met
transparante folie geschikt voor gebruik in de magnetronoven. U vindt meer informatie over deze en andere Prestatietests volgens
de Norm 60705 in de tabel op pag. 2.
**
Deze aanduidingen zijn geschikt voor de bereidingstest volgens de Norm 60705, Par. 12.3.6. U vindt meer informatie over deze en
andere Prestatietests volgens de Norm 60705 in de tabel op pag. 2.
+
NL-5719134600 29-11-2004 9:51 Pagina 106
3.5 - HET KOKEN VAN BIJGERECHTEN EN GROENTEN
Groenten die klaargemaakt worden in de magnetron oven behouden meer kleur en meer van hun voedingswaarde dan bij de traditio-
nele bereidingswijze. Vóór de bereiding de groenten wassen en schoonmaken.
De groenten van grotere afmeting dienen in gelijke stukken gesneden te worden.
Voor elke 500 gr groenten, ongeveer 5 lepels water toevoegen (vezelachtige groenten vereisen meer water).
De groenten moeten altijd afgedekt worden met transparant folie.
Minstens eenmaal omroeren halverwege de bereiding en weinig zout toevoegen pas aan het einde van de bereiding.
N.B: de bereidingstijden in de tabel moeten gezien worden als een indicatie en zijn afhankelijk van het gewicht, van de tempera-
tuur bij aanvang van de bereiding en van de consistentie en de structuur van de groente.
107
DUUR
minuten
SOORT
HOEVEELHEID FUNCTIE
VERMOGEN
NIVEAU
TEMPERATUUR
AANTEKENINGEN/RAADGEVINGEN
TE GEBRUIKEN
ROOSTER
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
-
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
500
1000
-
1000
1000
1000
500
500
750
1000
8-9
10-11
10-11
6-7
6-7
6-7
6-7
8-9
10-11
7
10
6-7
5-6
9-11
7-9
5-6
5-6
4-5
5-6
9-10
11-12
9-11
8-9
9-11
8
9
7-8
25-30
35-40
20
6-7
Asperges
•Artisjokken
Boontjes
•Broccoli
•Spruitjes
Witte kool
Rode kool
•Wortelen
Bloemkool
Bloemkool met béchamelsaus
Selderij
Aubergines
•Gegrilde aubergines
Aubergines op zijn parmezaans
•Prei
Champignons
Uien
Spinazie
•Erwten
•Venkelknol
•Gegratineerde tomaten
Paprika's
Gegrilde paprika's
Gevulde paprika's
•Aardappelen
Gebakken aardappelen (vers)
Gebakken aardappelen (diepvries)
Gegratineerde aardappelen
Courgettes
500 gr
300 gr
500 gr
500 gr
500 gr
500 gr
500 gr
500 gr
500 gr
1000 gr
500 gr
800 gr
4 stucken
1300 gr
500 gr
500 gr
250 gr
300 gr
500 gr
500 gr
800 gr
500 gr
4 vieren
1400 gr
500 gr
500 gr
900 gr
1100 gr
(tot.)
500 gr
In stukken snijden van 2 cm.
Het heeft de voorkeur artisjokkenbodems
te gebruiken.
In stukken snijden.
In "roosjes" verdelen.
Heel laten.
Heel laten.
Heel laten.
In gelijke stukken snijden.
In roosjes verdelen.
Tijden aangegeven voor verse bloemkool.
Indien voorgekookt, zijn 10' gecombineerd
met grill voldoende.
In stukken verdelen.
In blokjes snijden.
3 Min. voorverwarmen. Halverwege de bereiding omdraaien.
De aubergines kunnen vooraf gefrituurd of
gegrild worden.
Heel laten.
Heel laten. Geen water toevoegen.
Heel en van gelijke afmeting. Geen water
toevoegen.
Afdekken na het wassen en uitlekken.
In vieren delen
Beter indien van gelijke afmetingen
u
In stukken snijden
3 min. voorverwarmen. Halverwege de bereiding omdraaien.
Beter het lage en brede soort paprika’s
gebruiken
In gelijke stukken snijden.
2-3 keer omroeren
2-3 keer omroeren
Zie aantekening
*
Heel laten.
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Laag
Geen
Geen
Hoog
Laag
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Laag
Geen
Hoog
Laag
Geen
Laag
Laag
Laag
Geen
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
190°C
200°C
190°C
-
*
Deze aanduidingen zijn geschikt voor de bereidingstest volgens de Norm 60705, Par. 12.3.4. U vindt meer informatie over deze en
andere Prestatietests volgens de Norm 60705 in de tabel op pag. 2.
+
+
+
+
NL-5719134600 29-11-2004 9:51 Pagina 107
108
3.6 - VIS BEREIDEN
Vis wordt heel snel gaar en met uitstekende resultaten. De vis kan aangemaakt worden met een beetje boter of olie (of ook
zonder vet bereid worden). Afdekken met transparant folie. Vanzelfsprekend indien aanwezig dient het vel ingesneden te
worden; visfilets dienen gelijkmatig verspreid te worden. Aangeraden wordt eventueel de vis te paneren met ei.
3.7 - GEBAK EN TAARTEN BAKKEN
Voor het maken van gebak is het altijd nodig de oven voor te verwarmen tot aan de temperatuur aangegeven in de tabel.
Alleen wanneer de ingestelde temperatuur bereikt is (aangegeven door 5 pieptonen) kan het gebak in de oven geschoven
worden.
*
Deze aanduidingen zijn geschikt voor de bereidingstest volgens de Norm 60705, Par. 12.3.1. U vindt
meer informatie over deze en andere Prestatietests volgens de Norm 60705 in de tabel op pag. 2.
**
Deze aanduidingen zijn geschikt voor de bereidingstest volgens de Norm 60705, Par. 12.3.2. U vindt
meer informatie over deze en andere Prestatietests volgens de Norm 60705 in de tabel op pag. 2.
***
Deze aanduidingen zijn geschikt voor de bereidingstest volgens de Norm 60705, Par. 12.3.5. Vergeet
niet de oven voor te verwarmen in de functie ventilatie met het laag rooster aangebracht. U vindt meer
informatie over deze en andere Prestatietests volgens de Norm 60705 in de tabel op pag. 2.
DUUR
minuten
5-7
7-9
8-10
5-7
7-9
7-9
30
750
750
750
750
750
750
150
Filets
Plakjes
Heel
Heel
Moten
•Kreeften
•Vis in de oven
klaargemaakt
SOORT
HOEVEELHEID
FUNCTIE
TEMPE-
RATUUR
AANTEKENINGEN/RAADGEVINGEN
TE GEBRUIKEN
ROOSTER
300 gr
300 gr
500 gr
250 gr
400 gr
500 gr
600 gr
Afdekken met folie
Afdekken met folie
Afdekken met folie
Afdekken met folie
Afdekken met folie
Afdekken met folie
Olie, een knoflookteentje, een scheutje witte
wijn en water toevoegen. Niet afdekken.
Niet afdekken
Niet afdekken
Niet afdekken
Niet afdekken
Niet afdekken
Niet afdekken
Laag
-
-
-
-
-
-
190°
VERMOGEN
NIVEAU
DUUR
minuten
25-30
35-40
40
90
40
40
16
6
30
150
500
-
-
-
-
1000
1000
150
Hazelnoottaart
Kwarktaart
•Vruchtenvlaai
Plum cake
Margheritataart
Notentaart
Egg custard
Sponge cake
Cake
SOORT
HOEVEELHEID
FUNCTIE
VERMOGEN
NIVEAU
TEMPE-
RATUUR
AANTEKENINGEN/RAADGEVINGEN
TE GEBRUIKEN
ROOSTER
1100 gr
1500 gr
700 gr
950 gr
700 gr
650 gr
750 gr
475 gr
710 gr
In een vuurvaste schaal doen
In een vuurvaste schaal doen
Een metalen taartvorm gebruiken
Een rechthoekige bakvorm gebruiken
Een metalen taartvorm gebruiken
Een metalen taartvorm gebruiken
Zie aantekening
*
Zie aantekening
**
Zie aantekening
***
Laag
Laag
Laag
Laag
Laag
Laag
Geen
Laag
Laag
170°C
160°C
160°C
160°C
160°C
160°C
-
-
160°C
NL-5719134600 29-11-2004 9:51 Pagina 108
3.8 - VERWARMEN/KOKEN MET BEHULP VAN DE "AUTOMATISCHE FUNCTIETOETSEN".
De toetsen "Automatische Functietoetsen" betreffen 5 verschillende programma's waarvan bereidingsduur,
vermogen niveau en oven temperatuur "voorgeprogrammeerd" zijn, hierdoor kan men uitstekende resultaten
bereiken voor de gerechten die beschreven staan in de onderstaande tabel.
109
RAADGEVINGENWAT KAN MEN DOENTOETS
(10)
1 keer drukken
2 keer drukken
3 keer drukken
4 keer drukken
•1 kop koffie (60cc) verwarmen vanaf
kamertemperatuur
Een kopje koffie (125 cc) verwarmen
uitgaand van kamertemperatuur
Een grote kop (200cc) verwarmen vanaf
koelkast temperatuur
Een bord soep (300cc) verwarmen vanaf
koelkast temperatuur.
Na het verwarmen van de
vloeistof, goed omroeren om
de temperatuur gelijkmatig te
verdelen.
(8)
1 keer drukken
2 keer drukken
3 keer drukken
200 gr aardappelen bereiden
400 gr aardappelen bereiden
600 gr aardappelen bereiden
Goed de aardappelen afwassen met
de schil er nog omheen, de
aardappelen inprikken en direct op
de draaischijf leggen. Serveren
aangemaakt met boter of kaas.
Let op: na het verwarmen kunnen deze gerechten en hun
verpakking zeer heet zijn. Pannelappen of ovenwanten gebruiken.
•1 portie (250-350 gr) verwarmen
•2 porties (450-550 gr) verwarmen
Geschikt voor porties voorgekookt
voedsel, bewaard in de koelkast op
het te gebruiken bord. Het voedsel
dient nooit afgedekt te worden. In
geval van kant-en-klaarmaaltijden
het voedsel uit eventuele aluminium-
bakjes/verpakkingen halen en op
een bord leggen.
Let op: Na het verwarmen kunnen deze gerechten en hun
verpakking zeer heet zijn. Pannelappen of ovenwanten gebruiken.
Een diepvriespizza (250-500 gr) verwarmen
•1 portie (250-350 gr) verwarmen
•2 porties (450-550 gr) verwarmen
De pizza rechtstreeks op het lage
rooster plaatsen.
De verpakking op de draaischijf zetten, waar-
bij erop gelet moet worden dat eventueel
aanwezig plastic verwijderd moet worden.
Indien de verpakking echter niet geschikt
mocht blijken voor gebruik in de magnetron
(bijv. metalen verpakking), het voedsel uit de
verpakking nemen en rechtstreeks op de te
gebruiken schaal leggen. Verwarmen door
het rechtstreeks en niet afgedekt op de
draaischijf te plaatsen.
(7)
1 keer drukken 1 verpakking van 100 gr pop corn geschikt
voor magnetron bereiden.
Zorgvuldig de instructies volgen die
aangegeven staan op de verpakking
en op de draaischijf plaatsen.
(11)
1 keer drukken
2 keer drukken
(9)
1 keer drukken
2 keer drukken
3 keer drukken
NL-5719134600 29-11-2004 9:51 Pagina 109
110
3.9 - GELIJKTIJDIGE BEREIDING OP TWEE NIVEAU'S
Door het gemiddeld hoog niveau rooster te gebruiken bij de functie alleen magnetron, is het mogelijk
tegelijkertijd, ook verschillende, gerechten te ontdooien, te verwarmen en te bereiden op twee niveau's. Het
speciale systeem met een dubbele afgifte van microgolven maakt het namelijk mogelijk een optimale
verspreiding van de energie te verkrijgen.
Indien men twee gerechten tegelijkertijd wenst te bereiden is het voldoende de volgende eenvoudige, algemene
voorschriften in acht te nemen:
1) De bereidingstijden voor gelijktijdige bereiding van gerechten verschillen van de tijden voor enkelvoudige
bereidingen.
Men dient daarom altijd de referentietabel op bladzijde 111 te raadplegen.
2) Men dient eraan te denken dat het voedsel dat een kortere bereidingstijd nodig heeft altijd op het
gemiddeld hoog niveau rooster gezet moet worden: dit vereenvoudigt het verwijderen van het gerecht na
bereiding. Het rooster verwijderen en de bereiding van het onderste gerecht beëindigen.
3) De aanwijzingen en de adviezen van de tabellen in acht nemen; met name altijd controleren of de te
verwarmen etenswaren goed heet zijn alvorens deze uit de oven te halen.
Bovenste gerecht
(kortere bereidingstijd)
Onderste gerecht
(langere bereidingstijd)
Gemiddeld hoog niveau
rooster
Draaischijf
Aardappelen
(boven)
Goulash
(onder)
16 min
40 min
Tijden voor de gelijktijdige bereiding
Aardappelen
Goulash
7-8 min
30-35 min
Tijden voor enkelvoudige bereiding
NL-5719134600 29-11-2004 9:51 Pagina 110
111
Ontdooitijden
Soort
Hoeveelheid
gram
Vermogen
Niveau
Minuten
Gehakt
Gehakt
Kip in stukken
Hachee
Bloemkool
Hele vis
Portie vlees
Portie groenten
Bord lasagne
Bord lasagne
Portie vlees
Bord lasagne
Aardappelen
Aardappelen
•Wortelen
•Wortelen
Courgettes
•Vis in moten
Courgettes
Hele vis
Hele vis
Hele vis
Aardappelen
•Goulash
Witte kool
Rijst
Spruiten
•Erwten
500
500
500
500
450
500
150
250
500
500
150
500
500
500
500
500
475
400
475
200
200
200
500
1500
500
300
500
500
20
20
24
24
22
22
6
6
9
9
6
8
16
16
18
18
14
16
13
14
14
14
16
40
14
20
14
18
Aantekeningen
Niveau
boven
onder
boven
onder
boven
onder
boven
onder
boven
onder
boven
onder
boven
onder
boven
onder
boven
onder
boven
onder
boven
onder
boven
onder
boven
onder
boven
onder
Het vlees omdraaien na 10 minuten. Na bereiding 15
minuten wachten.
Tijdens het ontdooien de stukken uit elkaar halen. Na
bereiding 15 minuten wachten.
Na bereiding 5-10 minuten wachten
Na bereiding 5-10 minuten wachten
Het voedsel afdekken met plastic folie
Het voedsel afdekken met plastic folie
Het voedsel afdekken met plastic folie
Het voedsel afdekken met plastic folie
Het voedsel afdekken met plastic folie
Het voedsel afdekken met plastic folie
In gelijke stukken snijden en afdekken met folie
In gelijke stukken snijden en afdekken met folie
In gelijke stukken snijden en afdekken met folie
In gelijke stukken snijden en afdekken met folie
Heel laten en afdekken met folie. Na 14' het rooster verwijderen.
Afdekken met folie.
Heel laten en afdekken met folie. Na 13' het rooster verwijderen.
Afdekken met folie.
Afdekken met folie
Afdekken met folie
In gelijke stukken snijden en afdekken met folie
Na 16' het rooster verwijderen. 2-3 keer omroeren
Heel laten en afdekken met folie
Afdekken met folie en 2 keer omroeren. Na 14' het rooster verwijderen.
Afdekken met folie. Na 14' het rooster verwijderen.
Afdekken met folie
REFERENTIETABELLEN VOOR BEREIDING OP TWEE NIVEAUS
Ver warmingstijden
Soort
Hoeveelheid
gram
Vermogen
Niveau
Minuten
Aantekeningen
Niveau
Bereidingstijden
Soort
Hoeveelheid
gram
Vermogen
Niveau
Minuten
Aantekeningen
Niveau
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
NL-5719134600 29-11-2004 9:51 Pagina 111
112
HOOFDSTUK 4 - ONDERHOUD EN REINIGING
Voordat men overgaat tot onderhoud of schoonmaken, altijd eerst de stekker
uit het stopcontact halen en wachten tot het apparaat afgekoeld is.
Dankzij de speciale laag waarmee de binnenkant van uw oven afgewerkt is,
waardoor spetters en stukjes voedsel niet vast blijven zitten, is het schoonmaken
zeer eenvoudig. Ook het deksel van de uitgang microgolven (C) altijd
schoonhouden en vrij van vet of vetspetters.
Geen schuurmiddelen gebruiken, staalwol of scherpe metalen voorwerpen voor
het schoonmaken van de buitenkant van de oven. Bovendien, dient men erop te
letten dat geen water of vloeibaar afwasmiddel in de oven binnensijpelt via de
openingen voor lucht- en stoom uitgang die zich aan de bovenkant van het
apparaat bevinden.
Gebruik geen stoomreinigers om de binnenkant van de oven schoon te maken.
Bovendien wordt aangeraden geen spiritus, schuurmiddelen of schoonmaak-
middelen met ammoniak te gebruiken voor het schoonmaken van de binnenkant
en buitenkant van de ovendeur.
Om een perfecte sluiting te garanderen, dient de binnenkant van de ovendeur
altijd goed schoongehouden te worden, om te vermijden dat vuil en voedselre-
sten tussen de deur en de voorkant van de oven gaan zitten.
Regelmatig controleren dat de verluchtingsopeningen die zich aan de achter- en
onderkant van de oven bevinden niet verstopt raken en stofvrij zijn.
Wend u tot uw technisch service centrum voor een eventuele controle van de
ventilatie-openingen aan de achterkant van het apparaat.
Regelmatig zal het nodig zijn de draaischijf (H) te verwijderen en de bijbeho-
rende houder (I) om deze schoon te maken, evenals de bodem van de oven.
De draaischijf en de bijbehorende houder wassen in water met een neutraal
wasmiddel, deze kunnen ook in de afwasmachine gewassen worden.
Niet de draaischijf onder dompelen in koud water nadat deze gedurende lan-
gere tijd vewarmd is geworden; de hoge thermische schok zou het breken
ervan tot gevolg kunnen hebben.
De motor van de draaischijf is verzegeld. Let er echter bij het schoonmaken van de
ovenbodem wel op dat er geen water sijpelt onder de pin van de draaischijf (D).
Om het schoonmaken van de binnenkant van de oven te vergemakkelijken, kan
de bovenste weerstand verlaagd worden na de keramieken haak verdraaid te
hebben.
BELANGRIJK: Na het reinigen de weerstand terug op zijn plaats zetten en
vasthaken. De oven niet gebruiken wanneer de weerstand zich in verlaagde
positie bevindt.
4.1 REINIGING
150
WATT
300
500
750 1000
150
WATT
300
500
750 1000
NL-5719134600 29-11-2004 9:51 Pagina 112
4.2 ONDERHOUD
Indien iets niet blijkt te functioneren of in geval van het optreden van storingen, dient men zich te wenden tot
een Assistentie Service die geautorizeerd is door de fabrikant. In ieder geval, voordat u contact opneemt met
onze technici, is het raadzaam de volgende eenvoudige controles uit te voeren.
113
OORZAAK/OPLOSSING
•De ovendeur is niet goed gesloten
De stekker zit niet in het stopcontact
Het stopcontact levert geen stroom
(De zekering van het electriciteitsnet controleren)
Wanneer men etenswaren bereid die water bevatten, is
het helemaal normaal dat de stoom die gevormd wordt in
de oven zich condenseert aan de binnenkant van de
oven, op het werkvlak of rondom de ovendeur.
De oven niet aanzetten zonder etenswaren erin bij de berei-
ding met magnetron of gecombineerd met magnetron.
Geen metalen schalen gebruiken tijdens bovengenoemde
bereidingen noch zakjes of verpakkingen met metalen
delen.
De juiste functie kiezen of de bereidingstijd verlengen.
•Het voedsel was niet helemaal ontdooid voordat men
overging tot de bereidingsfase.
De juiste functie kiezen of de bereidingstijd verkorten.
Het voedsel tijdens de bereiding omroeren. Denkt eraan
dat het voedsel beter gaar wordt indien in stukken gesne-
den van gelijke afmetingen.
De draaischijf is geblokkeerd geraakt.
PROBLEEM
Het apparaat functioneert niet
Condensvocht op het werkvlak, aan de bin-
nenkant van de oven of rondom de ovendeur.
Vonken in de oven
Het voedsel wordt niet warm of wordt niet vol-
doende gaar.
Het voedsel brandt aan
Het voedsel wordt niet gelijkmatig gaar.
N.B: In het geval dat het lampje in de oven kapot gaat, kunt u het apparaat zonder problemen blijven
gebruiken. Voor het vervangen van het lampje, dient u zich te wenden tot een geautorizeerd Assistentie
Centrum.
NL-5719134600 29-11-2004 9:51 Pagina 113
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21

Candy MIC250X Handleiding

Categorie
Magnetrons
Type
Handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor

Gerelateerde papieren