6
Nederlands
4. Reiniging & Zorg voor uw Fornuis
Schakel voor reiniging de netvoeding uit.
Gebruik GEEN stoomreiniger om dit fornuis schoon
te maken.
Gebruik tijdens het reinigen zo min mogelijk water.
Gebruik op emaillen oppervlakken GEEN
schuurblokken, ovenreiniger of reinigers die
citroenzuur bevatten.
GEBRUIK GEEN HOB BRITE OP DE EMAILLEN
OPPERVLAKKEN.
Geëmailleerde boven- en voorplaat
De eenvoudigste manier om de topplaat en voorste
plaat van de AGA te reinigen is vlekken meteen weg
te vegen.
Aangebakken voedsel is lastiger schoon te maken,
maar kan meestal worden verwijderd met een
emailreiniger of milde crèmes met een doek of,
indien noodzakelijk, een nylon schuurblokje.
Veeg geknoeide melk, fruitsap of iets dat zuur bevat
op het email onmiddellijk weg.
Neem alle condensatiestrepen op de voorplaat rond
de ovendeuren af. Doet u dit niet, dan kan het email
permanent ontkleuren.
Alles dat normaal gesproken nodig is om de
emaillen oppervlakken van uw fornuis helder en
schoon te houden is een dagelijkse wrijfbeurt
met een vochtige, ingezeepte doek onmiddellijk
gevolgd door een schone, droge doek om strepen te
voorkomen.
De topplaat wordt bekrast als u pannen of ander
gerei eroverheen trekt.
Gasplaat
Als op een branderkap of pannendrager gemorst
wordt, verplaats de pan dan naar een andere
brander en reinig het vuile onderdeel in warm,
zeepachtig water, nadat het is afgekoeld.
De ontstekingselektrode mag niet verplaatst of
beschadigd zijn, anders wordt de vonkontsteking
erdoor aangetast.
De kookplaat is verzegeld. Haal voor het
schoonmaken de pannendragers weg en veeg over
het zichtbare oppervlak.
OPMERKING: de volgende losse onderdelen
mogen niet in een vaatwasser worden gereinigd,
want dit zou de afwerking kunnen beschadigen
of ontkleuren: - pannendragers, branderkappen,
ringen en branderkop:
Aluminium pannen kunnen metaalstrepen op de
pannendragers veroorzaken. Dit is niet van invloed
op de duurzaamheid van het email.
OPMERKING: de garantie van het apparaat dekt niet
het verkeerde gebruik van de pannendragers.
DE KERAMISCHE GLASPLAAT
• De keramische plaat is in principe makkelijk schoon te
maken, zolang u twee grondregels volgt.
• Ten eerste moet u aangebrande resten altijd
onmiddellijk verwijderen met behulp van een
scheerblad. Deze zijn verkrijgbaar in de meeste
ijzerhandels. Indien er plastic, folie, suiker of
suikerhoudend voedsel op de keramische plaat smelt,
dient u dit ONMIDDELLIJK te verwijderen met behulp
van een scheerbald. Doe dit terwijl de plaat nog heet is,
zodat u de plaat niet beschadigt.
• Ten tweede dient u de keramische plaat na het
koken schoon te maken met een goedgekeurd
schoonmaakmiddel zoals Hob Brite. Een zachte doek
is beter dan een spons, aangezien een spons de
vloeibare bestanddelen van het schoonmaakmiddel
in zich opneemt, waardoor er meer ‘schuurdeeltjes’
op het oppervlak overblijven. Hierdoor komen er
krassen op de plaat. Gebruik zo weinig mogelijk
schoonmaakmiddel - enkele druppels is meer
dan genoeg. (GEBRUIK HOB BRITE NIET OP DE
GE MAILLEERDE DELEN).
DE PANNENSTEUN
• Maak de pannensteun schoon met behulp van een
vochtige doek en warm zeepwater. Hardnekkige
vlekken kunt u verwijderen met behulp van een mild
schoonmaakmiddel in crème, pasta of vloeibare vorm
of door zachtjes te wrijven met zeer fijn staalwol zoals
bijv. Brillo met voldoende water en zeep. Controleer of
het schoonmaakmiddel geschikt is voor email.
LET OP: De pannensteun en de branderknap zijn NIET
geschikt voor de afwasmachine. Hierdoor kunnen ze
beschadigen of verkleuren.