Voor het eerste gebruik
Voordat men het apparaat aansluit op het
stroomnet, moet het eerst als volgt
schoongemaakt worden:
Het frituurpan en de binnenkant van de
deksel moeten schoongeveegt worden met
een vochtige doek. Verwijder de
frituurmandje en was deze goed in heet
water. Om te voorkomen dat water mengt
met olie, moet men alle delen zeer goed
afdrogen. Vul de container met ongeveer 1.5
liter plantaardige olie of vet.
Gebruik
-
Zorg dat de olie level tussen de min. en
max. level markering valt.
-
Plaats het mandje in de frituurpan en
sluit de deksel.
-
Stop de stekker in het stopcontact. Het
rode indicatielampje zal aangaan.
-
Gebruik de temperatuurcontrole knop
om de gewenste level te kiezen.
-
Laat de friteuse voorverwarmen. Het
groene indicatorlampje zal aangaan
wanneer de voorgeprogrammeerde
temperatuur bereikt is.
-
Open de deksel.
-
Till er het frituurmandje uit en plaats het
te frituren voedsel in het mandje.
-
Plaats het mandje terug in de frituurpan.
-
Sluit de deksel.
-
Zodra het voedsel gefrituurt is, open de
deksel, til het mandje uit de olie en laat
het uitdruipen. Voor deze reden, mag
men het mandje aan de rand van de
container hangen.
-
Nadat het frituren voltooid is, draai de
temperatuurcontrole knop terug en
verwijder de stekker uit het stopcontact.
Het rode indicatielampje zal uitgaan.
Praktische tips voor de friteuse
Voedsel dat in olie gebakken is smaakt heel
goed en is erg gezond. Wanneer het voedsel
de hete olie raakt sluit deze direct de poriën
van het voedsel af zodat alle olie buiten blijft
en geen sappen kunnen ontsnappen. Op
deze manier blijven alle proteïne, vitaminen
en mineralen bewaart.
Let op het volgende:
1. Alleen pure plantaardige olie mag
gebruikt worden in de friteuse. Dit kan
verhit worden tot 220 graden Celsius en
heeft een neutrale smaak.
2. Meng nooit verschillende soorten olie.
3. De kwaliteit van oude olie kan niet
verbetert worden door er nieuwe olie
aan toe te voegen. De nieuwe olie zal
tevens zeer snel oud worden.
4. Om te voorkomen dat de olie niet uit
de pan schuimt moet men zorgen dat
het te frituren voedsel zeer goed droog
is. Ontdooi nooit bevroren voedsel
voor het frituren. Vochtigheid verkort
de levensduur van de friteuse.
5. Voor goede resultaten is de juiste
temperatuurstand zeer belangrijk
wanneer men voedsel frituurt.
Wanneer de olie niet heet genoeg is zal
het voedsel teveel olie opnemen. Het is
daarom het beste om het frituurmandje
niet in de olie te laten zakken totdat het
voorverhitten klaar is. Wanneer de olie
te heet is zal de buitenkant van het
voedsel aanbakken terwijl de
binnenkant niet gaar wordt.
6. Diepgevroren en gekoeld voedsel moet
men eerst een of twee keer kort in de
olie onderdompelen voordat men het
in de hete olie laat zakken.
7. Frituur niet te veel voedsel in een keer.
Het voedsel moet vrij kunnen drijven
zonder met elkaar in aanraking te
komen.
8. Wanneer men voedsel frituurt met
beslag of bloem zorg dan dat deze dik
genoeg is en op het voedsel blijft zitten.
Verwijder overtollige bloem.
9. Oude olie is gemakkelijk te herkennen
omdat het veel donkerder en plakkerig
is, een sterke geur afgeeft en soms
schuimt.
10. Oude olie bevat of gebruikte olie is
zeer brandbaar en kan gemakkelijk
ontvlammen. Het is daarom het beste
19