LAGRANGE 439 101 de handleiding

Type
de handleiding
Yaourtière
Yoghurt maker
Mode d’emploi
Gebruiksaanwijzing
Betriebsanleitung
Istruzioni per l'uso
Modo de empleo
Instruction book
1
En cuisineEn cuisine
YAOURTIERE :LAGRANGE 10/04/09 11:59 Page 1
1.
2.
3.
4.
5.
6.
Corps en thermoplastique - Lichaam in thermoplastic
Gehäuse aus Thermoplast
Bandeau en Aluminium - Band in aluminium
Blende aus Aluminium
Ecran électronique avec rétro-éclairage
Elektronisch scherm met bijkomende verlichting
Elektronische Anzeige mit Hintergrundbeleuchtung
7 pots en verre - 7 glazen potten - 7 Portionsbehälter aus Glas
Couvercles empilables avec zone de marquage
Stapelbare deksels met markeerzone.
Stapelbare Deckel mit Beschriftungsfeld.
Couvercle - Deksel - Deckel
- DESCRIPTION DE L'APPAREIL -
Beschrijving van het apparaat - Getebeschreibung
Yaourtière – Yoghurtmachine - Joghurtbereiter
Ref: 439 101
Y
YAOURTIERE :LAGRANGE 10/04/09 11:59 Page 2
5
1 tasse de fruits frais hachés 4 à 5 cuillères à soupe de sucre
(selon vos goûts) 1 yaourt nature ou 1 sachet de
ferment 1L de lait
Mélangez le lait et le ferment jusqu’à ce que la consistance soit
homogène. Ajoutez les fruits hachés tout en mélangeant.
Répartissez le mélange dans les 7 pots.
YAOURTS A LA CONFITURE
4 cuillères à soupe de confiture ou de gelée de fruits -
1 yaourt nature ou 1 sachet de ferment 1L de lait.
Faites réchauffer la confiture ou la gelée à feu très doux.
Ajoutez le lait peu à peu, puis ajoutez le ferment. Battez bien
jusqu’à ce que la consistance soit homogène. Laissez tiédir
puis répartissez le mélange dans les 7 pots.
Si vous utilisez une confiture peu épaisse, vous pouvez la
mélanger directement avec le lait sans la réchauffer au
préalable.
YAOURTS AU CAFE
2 cuillères à soupe de sucre (selon vos goûts) 1 cuillère à
soupe de café instantané 1 yaourt nature ou 1 ferment en
sachet 1 L de lait.
Faites réchauffer un peu de lait à feu doux. Dissolvez le café et
le sucre dans le lait. Battez bien. Ajoutez le reste du lait froid
et le ferment. Mélangez jusqu’à ce que la consistance soit
homogène puis répartissez le mélange dans les 7 pots.
Variante : utilisez du caramel ou du chocolat en poudre à la
place du café.
KENMERKEN
———————————————————————————
Lichaam in thermoplastic
7 glazen potten stapelbare deksels met markeerzone.
Band in aluminium
Elektronisch scherm met bijkomende verlichting
Geluidssignaal voor einde bereiding
230Volt-50Hz-13Watt
Toebehoren te 7 glazen potten stapelbare deksels met
markeerzone. 7 glazen potten met schroefdeksel
Snoer :
Vóór het gebruik moet aandachtig het netsnoer onderzocht
worden. Als dit beschadigd is, mag het apparaat niet gebruikt
worden.
Het snoer mag alleen vervangen worden door LAGRANGE, de
naverkoopdienst van LAGRANGE of een door
LAGRANGE
erkende of geschikt bevonden persoon, om gevaar voor de
gebruiker te vermijden.
Deze apparaten zijn conform de Richtlijnen 2006/95/CE,
2004/108/CE, DEEE 2002/96/CE, RoHs 2002/95/CE,
CE 1935/2004.
Bescherming van het milieu Richtlijn 2002/96/EEG
Om het milieu en de volksgezondheid te beschermen,
moeten versleten elektrische toestellen volgens wel bepaalde
regels worden verwijderd. Dit vraagt de medewerking van
zowel de verkoper als de gebruiker.
NED
YAOURTIERE :LAGRANGE 10/04/09 11:59 Page 7
6
Om deze reden mag uw toestel in geen geval
mag worden weggegooid in een openbare of
privé-vuilnisbak bestemd voor huishoudelijk afval.
Dit wordt aangegeven met het symbool Bij de
buitendienststelling moet uw toestel, ofwel wor-
den teruggebracht naar uw verkoper, ofwel worden gedepo-
neerd in een recyclagecentrum voor verdere verwerking of
hergebruik.
ALVORENS HET APPARAAT TE GEBRUIKEN
—————
Deze handleiding aandachtig lezen en ze bewaren om ze
later te kunnen raadplegen.
Steeds het snoer volledig ontrollen.
Plaats uw apparaat op een plat vlak.
Nooit uw apparaat op een warm oppervlak plaatsen noch in
de nabijheid van vuur.
Verbind de stekker van het snoer met een stopcontact
10/16 A.
Let er op dat de kinderen niet spelen met het apparaat.
De personen (met inbegrip van de kinderen) die niet bek-
waam zijn om het apparaat in alle veiligheid te gebruiken, zij
het ten gevolge van hun fysische, zintuiglijke of mentale
capaciteiten, zij het wegens gebrek aan voldoende ervaring
of kennis, mogen in geen geval het apparaat bedienen zon-
der toezicht of instructies van een verantwoordelijk persoon.
Nooit uw apparaat onderdompelen in het water.
Voor alle behandeling, het apparaat loskoppelen en
volledig laten afkoelen.
Voor uw veiligheid is het aangeraden uw apparaat nooit te
gebruiken of achter te laten op een plaats die is blootgesteld
aan weersomstandigheden of vocht.
Nooit uw apparaat aangeschakeld laten zonder het te
gebruiken.
Het apparaat niet verplaatsen wanneer het inbedrijf is.
Het apparaat niet inbouwen.
Deze apparaten zijn niet bestemd om in werking te laten
treden met behulp van een externe tijdschakelaar of een
gescheiden systeem voor bediening op afstand.
Nooit het apparaat bedekken met linnen als het in werking is.
Steeds de onderdelen die hebben gediend voor de
bereiding goed reinigen en dit na elk gebruik.
Indien uw apparaat beschadigd is, gebruik het niet en
contacteer de klantenservice van LAGRANGE.
Voor uw veiligheid, gebruik slechts de toebehoren en
wisselstukken LAGRANGE, geschikt voor uw apparaat.
Het yoghurtapparaat nooit in de koelkast plaatsen.
INDIENSTSTELLING EN GEBRUIK
—————
——
—————
1e gebruik:
Kijk voor elke behandeling goed na of uw apparaat is
losgekoppeld.
Vooraleer uw apparaat te gebruiken, reinig alle stukken goed
(zie § onderhoud).
Droog goed de basis vooraleer de glazen potten in het
apparaat terug te zetten.
YAOURTIERE :LAGRANGE 10/04/09 11:59 Page 8
AANDACHT: Zet nooit uw yoghurtapparaat op een
trillend oppervlak (zoals het bovenvlak van een koelkast)
of op een plaats blootgesteld aan tocht. Het altijd onbe-
weeglijk laten gedurende het proces, verplaats het niet
en haal de glazen potten er niet uit in de loop van een
werkingscyclus met het risico, het welslagen van uw
yoghurtbereiding in gevaar te brengen.
Gebruik:
Meng 1 liter melk met een ferment (zie praktische
raadgevingen).
Gebruik ingrediënten op omgevingstemperatuur.Hoe lager
de omgevingstemperatuur is, hoe meer tijd u nodig hebt.
Om een optimaal resultaat te bekomen, klopt u de yoghurt
alleen. Voeg er een beetje melk aan toe en klop opnieuw tot
wanneer u een homogeen en glad mengsel bekomt. Voeg er
vervolgens de rest van de melk aan toe terwijl u verder klopt.
Verdeel het mengsel in de glazen potten.
Plaats de potten, zonder hun deksel, in
het yoghurtapparaat.
Laat de deksels van de yoghurtmachine
op hun plaats (zie afbeelding 2).
Stapel uw deksel bij uw yoghurtmachine
(zie afbeelding 1).
Sluit het apparaat aan op het net. Het
display geeft knipperend « 00 » aan.
Druk op de knop « tijdregeling » tot wan-
neer de gewenste tijd verschijnt (zie
praktische raadgevingen).
De maximale programmeerbare
tijd is 15 u. Om de tijdregeling
te versnellen, druk gedurende
2 seconden op de knop.
Druk op de knop « start/stop ».
Wanneer het geluidssignaal
weerklinkt en het blauwe licht
van het scherm aangaat
betekent dit dat het programma
is gestart.
Het scherm zal vervolgens het
resterende aantal uren voor het einde van het programma
aangeven.
Wanneer de cyclus is beëindigd, toont het scherm « 00 »
zonder te knipperen, en het blauwe licht gaat uit. Een geluid-
ssignaal zal 5 keer aan gaan. U kunt de timer vooraf uitscha-
kelen met de knop start/stop.
Van zodra het apparaat in de positie stop staat, zal het
scherm knipperend « 00 » tonen.
Trek de stekker van het apparaat uit na elk gebruik.
Laat het apparaat afkoelen en neem er vervolgens de glazen-
potten uit.
OPMERKING: in het deksel van het apparaat kan condensatie
ontstaan. Let er op wanneer u het deksel verwijdert dat u dit
condenswater niet laat druppen in de yoghurt.
Schroef de deksels op de glazen potten, en schrijf de naam
van de smaak en de datum op de voorziene plaats op de
bovenzijde van het deksel met een uitwisbare stift.
Plaats deze minstens 2 h in de koelkast alvorens deze te
consumeren.
7
YAOURTIERE :LAGRANGE 10/04/09 11:59 Page 9
PRAKTISCHE RAADGEVINGEN:
Keuze van melk:
Kies bij voorkeur voor volle of halfvolle melk met lange
bewaringstermijn (deze melk moet niet gekookt worden).
Rauwe of gepasteuriseerde (gehomogeniseerd, 2 % of
afgeroomd) moet gekookt worden (het zou gevaarlijk zijn
rauwe melk te gebruiken zonder ze op voorhand te koken)
en daarna afgekoeld en gezift om het vel te verwijderen.
De volle melk geeft een smeuïger resultaat en verhoogt de
smaak van de yoghurt.
Voor yoghurt met meer consistentie voegt u ongeveer 5
koffielepels poedermelk toe.
Reken op 8 tot 10 uur voor de bereiding van yoghurt van
volle melk, 10 tot 12 uur voor yoghurt van halfvolle melk en
12 tot 14 uur voor yoghurt van afgeroomde melk.
Het ferment:
U kunt verschillende types van ferment gebruiken:
Een natuuryoghurt uit de handel
Een yoghurt afkomstig van een vorige vervaardiging (opmer-
king: gebruik niet meer dan 10 maal een yoghurt van uw eigen
fabricaat want dit zal het resultaat doen verslechteren)
Een gevriesdroogd ferment (in dat geval, reken maar op
2 uur extra voor uw bereiding)
BEWARING:
Bewaar uw yoghurt koel in de koelkast.
Bewaar ze niet langer dan 8 tot 10 dagen in de koelkast.
ONDERHOUD:
OPMERKING: nooit de basis van het apparaat, noch de
stekker in water dompelen.
Basis van het apparaat en deksels in kunststof: reinig de
basis van het apparaat met een vochtige spons en een beet-
je afwasmiddel voor de vaat. Goed afdrogen. De deksels in
kunststof mogen niet in de vaatwas maar moeten met de
hand gewassen worden.
Glazen potten: de potten mogen in de vaatwas. Zij moeten
goed droog zijn vooraleer ze in het apparaat worden
geplaatst.
Veeg om de markering te verwijderen deze schoon met een
droog doek.
ALGEMENE VOORWAARDEN WAARBOR
——
———
Uw apparaat heeft een waarborg van 2 jaar.
Om gratis gebruik te maken van één jaar bijkomende
waarborg, kunt u zich inschrijven op de internet-site van
LAGRANGE (www.lagrange.fr).
De waarborg geldt voor vervangonderdelen en werkuren en
dekt de fabricagefouten.
Vallen niet onder de waarborg: schade tengevolge van foutief
gebruik of niet opvolgen van de gebruiksaanwijzing, vallen van
het product en breken van het glazuur.
DEZE WAARBORG GELDT ALLEEN VOOR HUISHOUDELIJK
GEBRUIK EN IN GEEN GEVAL VOOR PROFESSIONEEL GEBRUIK.
8
YAOURTIERE :LAGRANGE 10/04/09 11:59 Page 10
De wettelijke waarborg die de verkoper verschuldigd is sluit
niet de wettelijke waarborg uit die de Fabrikant verschuldigd
is volgens de artikels 1641 en volgende van het Franse
Burgerlijk Wetboek.
Bij defect of slechte werking, contact opnemen met de verko-
per.
In geval van technisch defect binnen de 8 dagen na de aan-
koop, wordt het apparaat vervangen. Na deze termijn wordt
het gerepareerd door de Dienst Na Verkoop van LAGRANGE
RECEPTEN
————————————————————
———————
GESUIKERDE YOGHURT
U kunt ofwel uw yoghurt natuur bereiden rekening houdend
met de raadgevingen van paragraaf « indienststelling » en daar-
na poedersuiker toevoegen, ofwel suiker toevoegen voor het
bereiden. Voeg daartoe de suiker samen met de melk en het
ferment en klop goed door tot wanneer de suiker opgelost is.
Variant: u kunt de suiker vervangen door vanillesuiker.
YOGHURT MET VERS FRUIT
Opmerking: indien u vers fruit gebruikt dat zeer zuur is wordt
er aangeraden het slechts toe te voegen aan de yoghurt na zijn
bereiding. Inderdaad, de zuurheidsgraad van het fruit kan de
fermenten doden en de bereiding van de yoghurt in gevaar
brengen.
1 tas gehakt vers fruit - 4 tot 5 soeplepels suiker (volgens uw
smaak) 1 yoghurt natuur of 1 zakje ferment 1 L melk.
Meng de melk en het ferment tot wanneer de vastheid homo-
geen is. Voeg het gehakte fruit er mengend aan toe. Verdeel
het mengsel in de 7 potten.
YOGHURTS MET JAM
4 Soeplepels jam of gelei van fruit 1 yoghurt natuur of
1 zakje ferment 1 L melk.
Laat de jam of de gelei warmen op zeer zacht vuur. Voeg de
melk langzaam erbij en vul aan met het ferment. Klop goed tot
wanneer de consistentie homogeen is. Laat afkoelen en
verdeel het mengsel in de 7 potten.
Indien u jam gebruikt die niet consistent is, kunt u ze rechts-
treeks met de melk mengen zonder ze voorafgaand op te
warmen.
YOGHURT MET KOFFIE
2 soeplepels suiker (volgens uw smaak) 1 soeplepel instant-
koffie 1 yoghurt natuur of 1 ferment in zakje 1 L melk
Laat een beetje melk warmen op zacht vuur. Los de koffie en
de suiker op in de melk. Klop goed. Voeg de rest van de
koude melk en het ferment erbij. Meng tot wanneer de
vastheid homogeen is en verdeel het mengsel in de 7 potten.
Variant: gebruik karamel of chocolade in poeder in de plaats
van koffie.
9
YAOURTIERE :LAGRANGE 10/04/09 11:59 Page 11

Documenttranscriptie

YAOURTIERE :LAGRANGE 10/04/09 11:59 Page 1 En cuisine Yaourtière Yoghurt maker Mode d’emploi Gebruiksaanwijzing Betriebsanleitung Istruzioni per l'uso Modo de empleo Instruction book YAOURTIERE :LAGRANGE 10/04/09 11:59 Page 2 - DESCRIPTION DE L'APPAREIL Beschrijving van het apparaat - Gerätebeschreibung 1. Corps en thermoplastique - Lichaam in thermoplastic Gehäuse aus Thermoplast 2. Bandeau en Aluminium - Band in aluminium Blende aus Aluminium 3. Ecran électronique avec rétro-éclairage Elektronisch scherm met bijkomende verlichting Elektronische Anzeige mit Hintergrundbeleuchtung 4. 7 pots en verre - 7 glazen potten - 7 Portionsbehälter aus Glas 5. Couvercles empilables avec zone de marquage Stapelbare deksels met markeerzone. Stapelbare Deckel mit Beschriftungsfeld. 6. Couvercle - Deksel - Deckel Yaourtière – Yoghurtmachine - Joghurtbereiter Ref: 439 101 10/04/09 11:59 Page 7 1 tasse de fruits frais hachés – 4 à 5 cuillères à soupe de sucre (selon vos goûts) – 1 yaourt nature ou 1 sachet de ferment – 1L de lait Mélangez le lait et le ferment jusqu’à ce que la consistance soit homogène. Ajoutez les fruits hachés tout en mélangeant. Répartissez le mélange dans les 7 pots. KENMERKEN——————————————————————————— Lichaam in thermoplastic 7 glazen potten stapelbare deksels met markeerzone. Band in aluminium Elektronisch scherm met bijkomende verlichting Geluidssignaal voor einde bereiding 230Volt-50Hz-13Watt YAOURTS A LA CONFITURE 4 cuillères à soupe de confiture ou de gelée de fruits 1 yaourt nature ou 1 sachet de ferment – 1L de lait. Faites réchauffer la confiture ou la gelée à feu très doux. Ajoutez le lait peu à peu, puis ajoutez le ferment. Battez bien jusqu’à ce que la consistance soit homogène. Laissez tiédir puis répartissez le mélange dans les 7 pots. Si vous utilisez une confiture peu épaisse, vous pouvez la mélanger directement avec le lait sans la réchauffer au préalable. Toebehoren te 7 glazen potten stapelbare deksels met markeerzone. 7 glazen potten met schroefdeksel Snoer : Vóór het gebruik moet aandachtig het netsnoer onderzocht worden. Als dit beschadigd is, mag het apparaat niet gebruikt worden. Het snoer mag alleen vervangen worden door LAGRANGE, de naverkoopdienst van LAGRANGE of een door LAGRANGE erkende of geschikt bevonden persoon, om gevaar voor de gebruiker te vermijden. Deze apparaten zijn conform de Richtlijnen 2006/95/CE, 2004/108/CE, DEEE 2002/96/CE, RoHs 2002/95/CE, CE 1935/2004. YAOURTS AU CAFE 2 cuillères à soupe de sucre (selon vos goûts) – 1 cuillère à soupe de café instantané – 1 yaourt nature ou 1 ferment en sachet – 1 L de lait. Faites réchauffer un peu de lait à feu doux. Dissolvez le café et le sucre dans le lait. Battez bien. Ajoutez le reste du lait froid et le ferment. Mélangez jusqu’à ce que la consistance soit homogène puis répartissez le mélange dans les 7 pots. Variante : utilisez du caramel ou du chocolat en poudre à la place du café. Bescherming van het milieu – Richtlijn 2002/96/EEG Om het milieu en de volksgezondheid te beschermen, moeten versleten elektrische toestellen volgens wel bepaalde regels worden verwijderd. Dit vraagt de medewerking van zowel de verkoper als de gebruiker. 5 NED YAOURTIERE :LAGRANGE YAOURTIERE :LAGRANGE 10/04/09 11:59 Page 8 Om deze reden mag uw toestel in geen geval mag worden weggegooid in een openbare of privé-vuilnisbak bestemd voor huishoudelijk afval. Dit wordt aangegeven met het symbool Bij de buitendienststelling moet uw toestel, ofwel worden teruggebracht naar uw verkoper, ofwel worden gedeponeerd in een recyclagecentrum voor verdere verwerking of hergebruik. •Voor uw veiligheid is het aangeraden uw apparaat nooit te gebruiken of achter te laten op een plaats die is blootgesteld aan weersomstandigheden of vocht. •Nooit uw apparaat aangeschakeld laten zonder het te gebruiken. •Het apparaat niet verplaatsen wanneer het inbedrijf is. •Het apparaat niet inbouwen. •Deze apparaten zijn niet bestemd om in werking te laten treden met behulp van een externe tijdschakelaar of een gescheiden systeem voor bediening op afstand. •Nooit het apparaat bedekken met linnen als het in werking is. •Steeds de onderdelen die hebben gediend voor de bereiding goed reinigen en dit na elk gebruik. •Indien uw apparaat beschadigd is, gebruik het niet en contacteer de klantenservice van LAGRANGE. •Voor uw veiligheid, gebruik slechts de toebehoren en wisselstukken LAGRANGE, geschikt voor uw apparaat. •Het yoghurtapparaat nooit in de koelkast plaatsen. ALVORENS HET APPARAAT TE GEBRUIKEN————— Deze handleiding aandachtig lezen en ze bewaren om ze later te kunnen raadplegen. •Steeds het snoer volledig ontrollen. •Plaats uw apparaat op een plat vlak. •Nooit uw apparaat op een warm oppervlak plaatsen noch in de nabijheid van vuur. •Verbind de stekker van het snoer met een stopcontact 10/16 A. •Let er op dat de kinderen niet spelen met het apparaat. •De personen (met inbegrip van de kinderen) die niet bekwaam zijn om het apparaat in alle veiligheid te gebruiken, zij het ten gevolge van hun fysische, zintuiglijke of mentale capaciteiten, zij het wegens gebrek aan voldoende ervaring of kennis, mogen in geen geval het apparaat bedienen zonder toezicht of instructies van een verantwoordelijk persoon. •Nooit uw apparaat onderdompelen in het water. •Voor alle behandeling, het apparaat loskoppelen en volledig laten afkoelen. INDIENSTSTELLING EN GEBRUIK———————————— 1e gebruik: • Kijk voor elke behandeling goed na of uw apparaat is losgekoppeld. • Vooraleer uw apparaat te gebruiken, reinig alle stukken goed (zie § onderhoud). • Droog goed de basis vooraleer de glazen potten in het apparaat terug te zetten. 6 YAOURTIERE :LAGRANGE 10/04/09 11:59 Page 9 •AANDACHT: Zet nooit uw yoghurtapparaat op een trillend oppervlak (zoals het bovenvlak van een koelkast) of op een plaats blootgesteld aan tocht. Het altijd onbeweeglijk laten gedurende het proces, verplaats het niet en haal de glazen potten er niet uit in de loop van een werkingscyclus met het risico, het welslagen van uw yoghurtbereiding in gevaar te brengen. De maximale programmeerbare tijd is 15 u. Om de tijdregeling te versnellen, druk gedurende 2 seconden op de knop. •Druk op de knop « start/stop ». Wanneer het geluidssignaal weerklinkt en het blauwe licht van het scherm aangaat betekent dit dat het programma is gestart. •Het scherm zal vervolgens het resterende aantal uren voor het einde van het programma aangeven. •Wanneer de cyclus is beëindigd, toont het scherm « 00 » zonder te knipperen, en het blauwe licht gaat uit. Een geluidssignaal zal 5 keer aan gaan. U kunt de timer vooraf uitschakelen met de knop start/stop. •Van zodra het apparaat in de positie stop staat, zal het scherm knipperend « 00 » tonen. •Trek de stekker van het apparaat uit na elk gebruik. •Laat het apparaat afkoelen en neem er vervolgens de glazenpotten uit. •OPMERKING: in het deksel van het apparaat kan condensatie ontstaan. Let er op wanneer u het deksel verwijdert dat u dit condenswater niet laat druppen in de yoghurt. • Schroef de deksels op de glazen potten, en schrijf de naam van de smaak en de datum op de voorziene plaats op de bovenzijde van het deksel met een uitwisbare stift. •Plaats deze minstens 2 h in de koelkast alvorens deze te consumeren. Gebruik: •Meng 1 liter melk met een ferment (zie praktische raadgevingen). •Gebruik ingrediënten op omgevingstemperatuur.Hoe lager de omgevingstemperatuur is, hoe meer tijd u nodig hebt. •Om een optimaal resultaat te bekomen, klopt u de yoghurt alleen. Voeg er een beetje melk aan toe en klop opnieuw tot wanneer u een homogeen en glad mengsel bekomt. Voeg er vervolgens de rest van de melk aan toe terwijl u verder klopt. •Verdeel het mengsel in de glazen potten. •Plaats de potten, zonder hun deksel, in het yoghurtapparaat. •Laat de deksels van de yoghurtmachine op hun plaats (zie afbeelding 2). •Stapel uw deksel bij uw yoghurtmachine (zie afbeelding 1). •Sluit het apparaat aan op het net. Het display geeft knipperend « 00 » aan. •Druk op de knop « tijdregeling » tot wanneer de gewenste tijd verschijnt (zie praktische raadgevingen). 7 YAOURTIERE :LAGRANGE 10/04/09 11:59 Page 10 PRAKTISCHE RAADGEVINGEN: ONDERHOUD: Keuze van melk: • Kies bij voorkeur voor volle of halfvolle melk met lange bewaringstermijn (deze melk moet niet gekookt worden). • Rauwe of gepasteuriseerde (gehomogeniseerd, 2 % of afgeroomd) moet gekookt worden (het zou gevaarlijk zijn rauwe melk te gebruiken zonder ze op voorhand te koken) en daarna afgekoeld en gezift om het vel te verwijderen. • De volle melk geeft een smeuïger resultaat en verhoogt de smaak van de yoghurt. • Voor yoghurt met meer consistentie voegt u ongeveer 5 koffielepels poedermelk toe. • Reken op 8 tot 10 uur voor de bereiding van yoghurt van volle melk, 10 tot 12 uur voor yoghurt van halfvolle melk en 12 tot 14 uur voor yoghurt van afgeroomde melk. OPMERKING: nooit de basis van het apparaat, noch de stekker in water dompelen. •Basis van het apparaat en deksels in kunststof: reinig de basis van het apparaat met een vochtige spons en een beetje afwasmiddel voor de vaat. Goed afdrogen. De deksels in kunststof mogen niet in de vaatwas maar moeten met de hand gewassen worden. • Glazen potten: de potten mogen in de vaatwas. Zij moeten goed droog zijn vooraleer ze in het apparaat worden geplaatst. • Veeg om de markering te verwijderen deze schoon met een droog doek. ALGEMENE VOORWAARDEN WAARBOR —————— Het ferment: U kunt verschillende types van ferment gebruiken: • Een natuuryoghurt uit de handel • Een yoghurt afkomstig van een vorige vervaardiging (opmerking: gebruik niet meer dan 10 maal een yoghurt van uw eigen fabricaat want dit zal het resultaat doen verslechteren) • Een gevriesdroogd ferment (in dat geval, reken maar op 2 uur extra voor uw bereiding) Uw apparaat heeft een waarborg van 2 jaar. Om gratis gebruik te maken van één jaar bijkomende waarborg, kunt u zich inschrijven op de internet-site van LAGRANGE (www.lagrange.fr). De waarborg geldt voor vervangonderdelen en werkuren en dekt de fabricagefouten. Vallen niet onder de waarborg: schade tengevolge van foutief gebruik of niet opvolgen van de gebruiksaanwijzing, vallen van het product en breken van het glazuur. BEWARING: DEZE WAARBORG GELDT ALLEEN VOOR HUISHOUDELIJK GEBRUIK EN IN GEEN GEVAL VOOR PROFESSIONEEL GEBRUIK. • Bewaar uw yoghurt koel in de koelkast. • Bewaar ze niet langer dan 8 tot 10 dagen in de koelkast. 8 YAOURTIERE :LAGRANGE 10/04/09 11:59 Page 11 1 tas gehakt vers fruit - 4 tot 5 soeplepels suiker (volgens uw smaak) – 1 yoghurt natuur of 1 zakje ferment – 1 L melk. Meng de melk en het ferment tot wanneer de vastheid homogeen is. Voeg het gehakte fruit er mengend aan toe. Verdeel het mengsel in de 7 potten. De wettelijke waarborg die de verkoper verschuldigd is sluit niet de wettelijke waarborg uit die de Fabrikant verschuldigd is volgens de artikels 1641 en volgende van het Franse Burgerlijk Wetboek. Bij defect of slechte werking, contact opnemen met de verkoper. In geval van technisch defect binnen de 8 dagen na de aankoop, wordt het apparaat vervangen. Na deze termijn wordt het gerepareerd door de Dienst Na Verkoop van LAGRANGE YOGHURTS MET JAM 4 Soeplepels jam of gelei van fruit – 1 yoghurt natuur of 1 zakje ferment – 1 L melk. Laat de jam of de gelei warmen op zeer zacht vuur. Voeg de melk langzaam erbij en vul aan met het ferment. Klop goed tot wanneer de consistentie homogeen is. Laat afkoelen en verdeel het mengsel in de 7 potten. Indien u jam gebruikt die niet consistent is, kunt u ze rechtstreeks met de melk mengen zonder ze voorafgaand op te warmen. RECEPTEN———————————————————————————— GESUIKERDE YOGHURT U kunt ofwel uw yoghurt natuur bereiden rekening houdend met de raadgevingen van paragraaf « indienststelling » en daarna poedersuiker toevoegen, ofwel suiker toevoegen voor het bereiden. Voeg daartoe de suiker samen met de melk en het ferment en klop goed door tot wanneer de suiker opgelost is. Variant: u kunt de suiker vervangen door vanillesuiker. YOGHURT MET KOFFIE 2 soeplepels suiker (volgens uw smaak) – 1 soeplepel instantkoffie – 1 yoghurt natuur of 1 ferment in zakje – 1 L melk Laat een beetje melk warmen op zacht vuur. Los de koffie en de suiker op in de melk. Klop goed. Voeg de rest van de koude melk en het ferment erbij. Meng tot wanneer de vastheid homogeen is en verdeel het mengsel in de 7 potten. Variant: gebruik karamel of chocolade in poeder in de plaats van koffie. YOGHURT MET VERS FRUIT Opmerking: indien u vers fruit gebruikt dat zeer zuur is wordt er aangeraden het slechts toe te voegen aan de yoghurt na zijn bereiding. Inderdaad, de zuurheidsgraad van het fruit kan de fermenten doden en de bereiding van de yoghurt in gevaar brengen. 9
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

LAGRANGE 439 101 de handleiding

Type
de handleiding