86
Bier tappen
OPGELET!
Schakel de tapinstallatie nooit uit wanneer zich nog een bierfust met inhoud daarin
bevindt! De versheid en houdbaarheid van het bier blijft alleen gegarandeerd bij een
ingeschakeld apparaat, d.w.z. ingeschakelde koeling!
Haal de stijgbuis resp. adapter voor fusten met koolzuur nooit uit het fust wanneer
het niet is geleegd en nog onder druk staat! Leeg het bierfust van tevoren volledig.
Let erop dat de drukregelaar zich altijd op de – positie bevindt wanneer er geen bier
wordt getapt. Draai hem slechts dan in de + richting wanneer bij het tappen te weinig
druk aanwezig is (zie onderstaand).
Reinig de tapinstallatie na elk gebruik, om de vorming van ziektekiemen te voorko-
men. Lees daartoe de aanwijzingen in het hoofdstuk ‘Reinigen’.
Reinig de glazen die u wilt gebruiken voor gebruik met heet water en een mild
afwasmiddel om alle vet- en vuilresten te verwijderen, zodat bij het inschenken
de vorming van een schuimkraag niet wordt benadeeld.
LET OP: aangezien verschillende biersoorten verschillend sterk zijn vermengd met CO
2
,
hebt u overeenkomstig verschillende bedrijfsdrukken (verzadigingsdruk) nodig om de
kwaliteit van het desbetreffende bier te kunnen garanderen.
Mocht u tijdens het tappen vaststellen dat uw bier te veel of te weinig koolzuur bevat,
regelt u de druk met de drukregelaar bij (niet mogelijk bij een fust met koolzuur). Houd er
rekening mee dat het koolzuurgehalte in bier pas na verloop van tijd verandert.
1. Bereid de tapinstallatie en het bierfust voor zoals beschreven in het hoofdstuk ‘Voor-
bereiding’, en laat het bier afkoelen tot de ingestelde gewenste temperatuur.
2. Reinig de glazen en spoel deze elke keer als u gaat tappen om met koud, schoon wa-
ter. Is het glas of bier te warm, wordt tijdens het tappen te veel schuim geproduceerd.
3. Houd het glas schuin onder de tapkraan (zonder hem met het glas aan te raken) en
trek de greep van de tapkraan snel en gelijkmatig tot de aanslag naar u toe. Wanneer
de tapkraan slechts voor de helft is geopend, kan er een sterkere schuimvorming
ontstaan, aangezien het bier niet ongehinderd kan stromen. AANWIJZING: het is
normaal dat het bier tijdens het tappen van de eerste glazen na het aansteken sterk
schuimt.
4. Mocht de druk tijdens het tappen onvoldoende zijn, draait u de drukregelaar in de +
richting. Draai hem na het tappen weer tot de aanslag in de – richting. (Bij een fust
met koolzuur laat zich de druk niet achteraf regelen.)
5. Laat het bier aan de binnenzijde van het glas omlaag lopen en richt het glas tijdens
het tappen langzaam omhoog tot het aan het eind loodrecht staat. LET OP: dompel
de tapkraan niet in het bier zodat het niet overmatig schuimt!
6. Sluit de tapkraan zodra het schuim de rand van het glas heeft bereikt door de greep
snel en gelijkmatig naar boven van u weg te drukken.
7. Plaats het glas op het lekblad en wacht tot het schuim tot rust is gekomen.
8. Herhaal het tappen tot zich een juiste verhouding van bier en schuim heeft ingesteld.
De ideale schuimkraag moet ongeveer twee vinger hoog zijn en licht uitsteken over
de rand van het glas.