Aeg-Electrolux KB 9800 E-A Handleiding

Categorie
Ovens
Type
Handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

KB9800E
Gebruiksaanwijzing Elektrische inbouwoven
Geachte mevrouw, heer
Hartelijk dank voor het kiezen van een van onze kwaliteitsproducten. U heeft een
goede keuze gemaakt. Zo kunt u dankzij de combinatie van functioneel design en
hoogwaardige technologie rekenen op optimale prestaties en bedieningsgemak. En
onze zorg voor het milieu, komt o.a. tot uitdrukking in het energiebesparend
functioneren van dit apparaat. Om er zeker van te zijn dat uw apparaat optimaal
en onberispelijk presteert, dient u deze gebruiksaanwijzing aandachtig door te
lezen. Dan zult u alle processen perfect en zeer efficiënt kunnen besturen.
Wij raden u aan deze gebruiksaanwijzing goed te bewaren, zodat u nog eens iets
kunt nalezen. En wilt u dit boekje doorgeven aan een eventuele volgende eigenaar
van het apparaat.
Wij wensen u veel succes met uw nieuwe apparaat.
In deze gebruiksaanwijzing worden de volgende symbolen gebruikt:
Belangrijke informatie over uw persoonlijke veiligheid en informatie over het
voorkomen van schade aan het apparaat.
Algemene informatie en tips
Milieu-informatie
2
Inhoud
Gebruiksaanwijzing 5
Veiligheidsinstructies 5
Elektrische veiligheid 6
Kinderbeveiliging 6
Veiligheid tijdens het gebruik 6
Zo vermijd u schade aan het apparaat 7
Beschrijving van het apparaat 8
Totaalaanzicht 8
Bedieningspaneel 9
Uitrusting oven 9
Accessoires Oven 10
Voor het eerste gebruik 10
Dagtijd instellen en wijzigen 10
Eerste reiniging 11
Zo leert u het apparaat kennen 11
Bedienen van de oven 12
De elektronische ovenbesturing 12
Het weergaveveld 12
Het bedieningspaneel 13
Ovenfunctie selecteren 14
Oventemperatuur wijzigen 14
Thermometersymbool 14
Ovenfunctie wijzigen 15
De oven uitschakelen 15
Snel verwarmen 15
Ovenfuncties 16
Rooster en bakplaat plaatsen 16
Vetfilter plaatsen/verwijderen 17
Extra functies 17
Bak-/Braadprogramma's 17
Memoryfunctie 18
Klokfuncties 19
Kookwekker 21
Duur 22
Inhoud
3
315 9140 04-A-04082008
Einde 23
Duur en Einde gecombineerd 24
Overige functies 24
Uitschakeling display 24
Kinderbeveiliging 25
Toets Zoemer 26
Automatische uitschakeling van de oven 26
Toepassingen, tabellen en tips 26
Bakken 26
Algemene aanwijzingen 27
Baktabel 28
Tips voor het 30
Tabel voor ovenschotels en gegratineerde gerechten 31
Tabel diepgevroren kant-en-klare gerechten 31
Braden 32
Braadtabel 33
Bereidingen op lage temperatuur 34
Tabel bereidingen op lage temperatuur 34
Grill 35
Grilltabel 35
Infratherm 36
Ovenfunctie: Infratherm 36
Ontdooien 36
Ontdooitabel 36
Drogen 37
Inmaken 37
Inmaaktabel 38
Geprogrammeerde recepten 39
CITROENTAART 1000 G 39
MANDARIJNEN-KWARKGEBAK 40
WIT BROOD 600-800 G 41
BROODJES VAN 40 G ELK (12-16 stuks) 42
PIZZA 42
QUICHE LORRAINE 43
AARDAPPELGRATIN 44
VISFILET 45
KALFSRUG 45
LASAGNE 46
4
Inhoud
VARKENSBRAADSTUK 47
KIP 1200 G 47
Reiniging en onderhoud 48
Buitenkant van het apparaat 48
Binnenkant oven 49
Binnenkant oven 49
Bovenkant van de oven met katalytische reinigingshulp 49
Accessoires 50
Vetfilter 50
Inschuifroosters 50
Inschuifrooster verwijderen 50
Inschuifrooster terugzetten 51
Ovenverlichting 52
Ovendeur 52
Ovendeur verwijderen 53
Ovendeur - Deur terugplaatsen 53
Hulp bij storingen 54
Montageinstructie 55
Veiligheidsaanwijzingen voor de installateur 55
Afvalverwerking 60
Service 60
Garantie/serviceafdeling 61
Europese Garantie 65
www.electrolux.com 66
Wijzigingen voorbehouden
Gebruiksaanwijzing
Veiligheidsinstructies
Belangrijke veiligheidsinstructies!
Zorgvuldig lezen en voor toekomstige raadpleging bewaren!
Veiligheidsinstructies
5
315 9140 04-A-04082008
Elektrische veiligheid
Het apparaat mag uitsluitend door een erkend vakman worden aangesloten.
Bij storingen of beschadigingen aan het apparaat: Zekeringen losdraaien resp.
uitschakelen.
Reparaties aan het apparaat mogen uitsluitend voor vakmensen worden
uitgevoerd. Door onvakkundig uitgevoerde reparaties kunnen grote gevaren
ontstaan. Wendt u zich in geval van reparatie tot onze klantenservice of uw
vakhandel.
Kinderbeveiliging
Kinderen nooit zonder toezicht laten terwijl het apparaat in werking is.
Dit apparaat is voorzien van een kinderbeveiliging.
Veiligheid tijdens het gebruik
Dit apparaat mag alleen in het huishouden worden gebruikt voor het koken,
braden en bakken van levensmiddelen.
Wees voorzichtig bij het aansluiten van elektrische apparaten op stopcontacten
in de buurt van het apparaat. Aansluitleidingen mogen niet onder de hete
ovendeur worden vastgeklemd.
Waarschuwing: Gevaar voor verbranding!Tijdens de werking wordt de bin-
nenkant van de oven heet.
Als u alcoholische toevoegingen in de oven gebruikt, kan er eventueel een licht
ontvlambaar alcohol-luchtmengsel ontstaan. Doe in dat geval de deur voor-
zichtig open. Houd daarbij gloeiende voorwerpen, vonken of vuur uit de buurt.
Kinderen en personen, die wegens hun fysieke, sensorische of verstandelijke
vermogens of hun onervarenheid of onwetendheid niet in staat zijn het apparaat
op veilige wijze te gebruiken, mogen dit apparaat niet zonder toezicht of in-
structie van een verantwoordelijk persoon gebruiken.
Aanwijzing met betrekking tot acrylamide
Volgens de laatste wetenschappelijke inzichten kan een intensieve bruining van
levensmiddelen, met name bij zetmeelhoudende producten, een gevaar voor de
gezondheid door acrylamide opleveren. Om die reden adviseren wij levensmiddelen
zoveel mogelijk bij lage temperaturen gaar te laten worden en de gerechten niet
te veel te bruinen.
6
Veiligheidsinstructies
Zo vermijd u schade aan het apparaat
Leg geen aluminiumfolie in de oven en zet geen bakblik, ovenschotel enz. op de
bodem van de oven, want daardoor kan het emaille van de oven door de opbouw
van hitte beschadigd raken.
Druppels vruchtensap, die op het bakblik terechtkomen, laten vlekken achter die
niet meer verwijderd kunnen worden. Gebruik voor cakes met veel vocht een
diep bakblik.
Belast de ovendeur niet.
Giet nooit water direct in de hete oven. Dan kan het emaille beschadigd raken
en kunnen er verkleuringen ontstaan.
Bij heftige stoten, vooral tegen de zijkanten van de voorste glasplaat, kan het
glas breken.
Bewaar geen brandbare stoffen in de oven. Deze kunnen bij het inschakelen van
de oven vlam vatten.
Bewaar geen vochtige levensmiddelen in de oven. Het emaille kan beschadigd
raken.
Bewaar, nadat de koelventilator is uitgeschakeld, geen onafgedekte etenswaren
in de oven. In de ovenruimte en op het glas van de deur kan vochtigheid neer-
slaan, die ook op uw meubilair terecht kan komen.
Informatie emaillaag
Kleurveranderingen van de emaillaag van de oven als gevolg van het gebruik zijn
niet van invloed op de deugdelijkheid van het apparaat voor regulier of contractueel
gebruik. Dit zijn derhalve geen gebreken in de zin van het recht op garantie.
Veiligheidsinstructies
7
Beschrijving van het apparaat
Totaalaanzicht
1
2
3
1 Bedieningspaneel
2 Deurgreep
3 Glazen deur
8
Beschrijving van het apparaat
Bedieningspaneel
1
2
1 Ovenindicaties
2 Functietoetsen oven
Uitrusting oven
1
2
3
4
5
6
1
2
3
4
1 Grillverwarmingselementen
Beschrijving van het apparaat
9
2 Ovenverlichting
3 Vetfilter
4 Verwarmingselement in de achterwand Ventilator
5 Uitneembaar inschuifrooster
6 Inzetniveaus
Accessoires Oven
Rooster
Voor servies, bak- en braadvormen, braden
en grillen.
Bakplaat
Voor gebak en koekjes.
Voor het eerste gebruik
Dagtijd instellen en wijzigen
De oven functioneert alleen als u de tijd hebt ingesteld.
Na het aansluiten van de elektriciteit of na
een stroomstoring knippert het symbool voor
Dagtijd
automatisch.
1. Om een reeds ingestelde dagtijd te ver-
anderen drukt u de toets Klokfuncties
zo vaak in tot het symbool voor Dagtijd
knippert.
10
Voor het eerste gebruik
2. Met de toets of de gewenste
temperatuur instellen.
Na ongeveer 5 seconden stopt het knipperen
en geeft de de ingestelde tijd aan.
Het apparaat is klaar voor gebruik.
U kunt de dagtijd alleen veranderen, als de
kinderbeveiliging is uitgeschakeld, de klok-
functies Kookwekker
, Duur of Einde
niet zijn ingesteld en er geen ovenfunctie is
ingesteld.
Eerste reiniging
Voordat u de oven voor het eerst in gebruik neemt, moet u hem reinigen.
Gebruik geen scherpe, schurende reinigingsmiddelen! De oppervlakken zouden be-
schadigd kunnen worden.
Gebruik bij ovens met een metalen voorzijde de hiervoor in de handel verkrijgbare
onderhoudsmiddelen.
1. Open de ovendeur.
De verlichting in de oven is ingeschakeld.
2. Neem alle accessoires en geleiderails uit de oven en reinig deze met een warm
sopje.
3. Maak de oven ook schoon met een warm sopje en droog hem daarna af.
4. Veeg de voorzijde af met een vochtige doek.
Zo leert u het apparaat kennen
Om het apparaat uit te proberen of alle bedieningsstappen uit te voeren, kan de
testfunctie worden gebruikt. De oven wordt niet warm.
Voor het eerste gebruik
11
Testfunctie inschakelen
1. Schakel het apparaat met de toets Aan/
Uit
uit.
2. Houd de toetsen Programma's voor bak-
ken/braden
en tegelijk ingedrukt,
totdat er een signaal klinkt en op het dis-
play "d" gaat branden.
Testfunctie uitschakelen
1. Schakel het apparaat met de toets Aan/
Uit
uit.
2. Houd de toetsen Programma's voor bakken/braden
en tegelijk ingedrukt,
totdat er een signaal klinkt en op het display "d" uit gaat.
Bedienen van de oven
De elektronische ovenbesturing
Het weergaveveld
1
2
3
456
1 Memory: P / Test: d
2 Temperatuur/Dagtijd
3 Klokfuncties/Bedrijfstijd
4 Thermometersymbool
5 Bak-/braadprogramma's
12
Bedienen van de oven
6 Ovenfuncties
Het bedieningspaneel
1
2 3
6
5 4
1 Aan/Uit
2 Bak-/braadprogramma's
3 Toets +/-
4 Klokfuncties
5 Snel verwarmen
6 Ovenfunctie selecteren
Algemene aanwijzingen
Schakel het apparaat altijd eerst met de toets Aan/Uit
in.
Als de gekozen functie gaat branden, begint te oven op te warmen of begint de
ingestelde tijd te verstrijken.
Als de ingestelde temperatuur wordt bereikt, klinkt er een signaal.
De ovenverlichting wordt ingeschakeld zodra ern een ovenfunctie gestart is of
zodra de ovendeur geopend wordt.
De ovenverlichting gaat na 10 min. uit, als de deur geopend is en het apparaat
is uitgeschakeld.
Apparaat met de toets Aan/Uit
uitschakelen.
Bedienen van de oven
13
Ovenfunctie selecteren
1. Apparaat met de toets Aan/Uit inschakelen.
2. Toets
of zo vaak indrukken tot de
gewenste ovenfunctie verschijnt.
Op het temperatuurdisplay verschijnt
een voorstel voor de temperatuur.
Als de voorgestelde temperatuur niet
binnen ongeveer 5 seconden veran-
dert, begint de oven op te warmen.
Oventemperatuur wijzigen
Met de toets of de temperatuur naar
boven of naar beneden wijzigen.
De instelling vindt plaats in stappen van 5 °C.
Thermometersymbool
Het langzaam oplopende thermometersymbool geeft aan in hoeverre de oven
al is opgewarmd.
De drie na elkaar oplichtende segmenten van het thermometersymbool
geven
aan dat de functie snel verwarmen in bedrijf is.
14
Bedienen van de oven
Ovenfunctie wijzigen
Voor het wijzigen van de ovenfunctie toets
of zo vaak indrukken tot de gewenste oven-
functie wordt weergegeven.
De oven uitschakelen
Apparaat met de toets Aan/Uit uitschake-
len.
Koelventilator
De ventilator wordt automatisch ingescha-
keld, om de oppervlakken van het apparaat
koel te houden. Nadat de oven is uitgescha-
keld, blijft de ventilator nog draaien, om het
apparaat af te koelen, daarna wordt hij au-
tomatisch uitgeschakeld.
Snel verwarmen
Na het selecteren van een ovenfunctie kan met behulp van de extra functie Snel
verwarmen de lege oven in relatief korte tijd worden voorverwarmd.
LET OP!
Leg te bereiden levensmiddelen pas in de oven, als het Snelverwarmen beëindigd
is en de oven in de gewenste functie werkt.
1. Gewenste ovenfunctie instellen. Evt. Temperatuurvoorstel wijzigen.
2. Toets Snelverwarmen
indrukken. Het symbool brandt. De achtereenvolgen-
de knipperende balken geven aan dat Snelverwarmen in werking is.
Bij het bereiken van de ingestelde temperatuur branden de balken van de tempe-
ratuurindicatie. Er klinkt een signaal. Het symbool
gaat uit.
Bedienen van de oven
15
De oven verwarmt nu in de vooraf ingestelde ovenfunctie en temperatuur verder.
U kunt de te bereiden levensmiddelen nu in de oven plaatsen.
Ovenfuncties
Ovenfunctie Toepassing
Multi Hetelucht Voor het braden en bakken op maximaal twee niveaus
tegelijk.
Infratherm Voor het braden grotere stukken vlees of gevogelte op één
niveau. Deze functie is ook geschikt om te gratineren en
kort te bakken.
Grill Voor het grillen van platte levensmiddelen en om te roos-
teren.
Ontdooien/Drogen Voor het ontdooien en het drogen van kruiden, fruit of
groenten.
Op lage temperatuur
bereiden
Voor het bereiden van bijzonder mals en sappig braadvlees.
Rooster en bakplaat plaatsen
Uittrek- en kantelbeveiliging
Ter beveiliging van het uittrekken hebben alle inschuifdelen aan de rechter- en
linkerkant een kleine bolling naar onderen.
Plaats de inschuifdelen zodanig dat deze bolling achterin de ovenruimte ligt. Deze
bolling is ook belangrijk voor de kantelbeveiliging van de inschuifdelen.
Bakplaat plaatsen:
Schuif de bakplaat tussen de geleidestangen
van het gekozen niveau.
16
Bedienen van de oven
Rooster plaatsen:
Plaats het rooster zodanig dat de pootjes
naar beneden wijzen.
Schuif het rooster tussen de geleidestangen
van het gekozen niveau.
Door de verhoogde lijst die om het rooster
loopt is het serviesgoed bovendien beveiligd
tegen wegglijden.
Vetfilter plaatsen/verwijderen
Het vetfilter alleen gebruiken bij het bra-
den, om het verwarmingselement in de ach-
terwand te beschermen tegen vetspatten.
Vetfilter plaatsen
Vetfilter bij de greep vastpakken en de beide
steuntjes van boven naar beneden in de ope-
ning tegen de achterwand van de oven (ven-
tilatoropening) plaatsen.
Vetfilter verwijderen
Het vetfilter bij de greep vastpakken en naar
boven uit de oven nemen.
Extra functies
Bak-/Braadprogramma's
Gebruik voor deze functie de opgegeven recepten.
Programma kiezen
Bedienen van de oven
17
1. Met de toets Aan/Uit de oven in-
schakelen. Toets bak-/braadprogram-
ma's
,indrukken, daarna toets of
zo vaak indrukken tot op het dis-
play het gewenste programma ver-
schijnt (P1 tot en met P12).
In het functiedisplay verschijnt het
symbool voor de bijbehorende
ovenfunctie.
In het tijddisplay verschijnt de bereidingstijd, het symbool voor Duur
licht
op.
Toets Klokfuncties
indrukken, vervolgens toets of indrukken om de
tijdsduur te wijzigen.
Na ongeveer 5 seconden wordt de oven ingeschakeld.
2. Als de tijd verstreken is, klinkt er 2 minuten lang een signaal. Het symbool voor
Duur
knippert.
De oven wordt uitgeschakeld.
3. Druk op een willekeurige toets om het signaal uit te schakelen.
Start uitstellen
De start van de bereidingstijd kan worden uitgesteld (zie Klokfuncties Einde
).
Bereidingstijd voortijdig beëindigen
Met de toets Aan/Uit
de oven uitschakelen.
Memoryfunctie
Met de Memoryfunctie kan een instelling die telkens weer wordt gebruikt, worden
opgeslagen.
1. Ovenfunctie, temperatuur en eventueel de klokfuncties Duur
en/of Einde
instellen.
18
Bedienen van de oven
2. De toets bak-/braadprogramma's
gedurende ongeveer 2 seconden in-
gedrukt houden, tot er een signaal
klinkt. De instelling is nu opgeslagen.
Om een andere instelling op te slaan, de
toets bak-/braadprogramma's
gedu-
rende ongeveer 2 seconden indrukken. De
eerder opgeslagen instelling wordt door
deze instelling vervangen.
Inschakelen van de memoryfunctie
1. Met de toets Aan/Uit
de oven inscha-
kelen.
2. Met de toets bak-/braadprogramma's
de opgeslagen instelling oproepen.
Klokfuncties
1
2
3
4
5
6
Bedienen van de oven
19
1 Klokfuncties
2 Tijdindicaties
3 Dagtijd
4 Duur/Einde/Bedrijfstijd
5 Klokfuncties
6 Insteltoetsen
Kookwekker
Voor het instellen van een korte tijd. Na afloop klinkt er een signaal.
Deze functie is niet van invloed op de werking van de oven.
Duur
Om in te stellen hoe lang de oven ingeschakeld moet zijn.
Einde
Om in te stellen wanneer de oven weer moet worden uitgeschakeld.
Dagtijd
Hiermee kunt u de dagtijd instellen, veranderen of opvragen (zie Hoofdstuk Voor
het eerste gebruik).
Algemene aanwijzingen
Na het kiezen van een klokfunctie knippert het bijbehorende symbool ongeveer
5 seconden. Gedurende deze tijd kunt u met toets
of de gewenste tijden
instellen of veranderen.
Na het instellen van de gewenste tijd knippert het symbool nogmaals gedurende
ongeveer 5 seconden. Daarna gaat het symbool branden. De ingestelde kook-
wekker
begint te lopen.
De ingestelde tijd voor Duur
en Einde begint na het starten van de gekozen
functie te lopen.
20
Bedienen van de oven
Kookwekker
1. Toets klokfuncties zo vaak indruk-
ken, tot het symbool Kookwekker
knippert.
2. Met de toets
of de gewenste
tijdsduur instellen (max. 99.00 minu-
ten).
Na ongeveer 5 seconden wordt de resterende
tijd weergegeven op het display. Het symbool
voor Kookwekker
brandt.
Als de ingestelde tijd verstreken is, klinkt er 2
minuten lang een signaal. "0.00" brandt en
het symbool Kookwekker
knippert.
Signaal uitschakelen: door een willekeurige
toets in te drukken.
Bedienen van de oven
21
Duur
1. Ovenfunctie en met toets of de
temperatuur kiezen.
2. Toets klokfuncties
zo vaak indruk-
ken, tot het symbool Duur
knippert.
3. Met de toets
of de gewenste be-
reidingstijd instellen.
De oven wordt ingeschakeld. Het symbool
voor Duur
brandt.
Door het herhaald indrukken van de toets
Klokfuncties
kan de actuele dagtijd worden
opgevraagd.
Als de tijd verstreken is, klinkt er 2 minuten
lang een signaal. De oven wordt uitgeschakeld.
"0.00" brandt en het symbool Duur
knippert.
Signaal uitschakelen: door een willekeurige
toets in te drukken.
22
Bedienen van de oven
Einde
1. Ovenfunctie en met toets of de
temperatuur kiezen.
2. Toets klokfuncties
zo vaak indruk-
ken, tot het symbool Einde
knip-
pert.
3. Met de toets
of de gewenste
uitschakeltijd instellen.
De symbolen voor Einde
en Duur bran-
den.
De oven wordt automatisch ingeschakeld.
Door het herhaald indrukken van de toets
Klokfuncties
kan de actuele dagtijd worden
opgevraagd.
Als de tijd verstreken is, klinkt er 2 minuten
lang een signaal. De oven wordt uitgescha-
keld.
"0.00" brandt en de symbolen voor Einde
en Duur knipperen.
Signaal uitschakelen: door een willekeurige
toets in te drukken.
Bedienen van de oven
23
Duur en Einde gecombineerd
Duur en Einde kunnen tegeijkertijd gebruikt worden, als de oven op een later
tijdstip automatisch in- en uitgeschakeld moet worden.
1. Ovenfunctie en temperatuur kiezen.
2. Met de functie Duur
de tijd instel-
len, die het gerecht nodig heeft om
gaar te worden,
b ijv. 1 uur.
3. Met de functie Einde
de tijd instel-
len, waarop het gerecht klaar zal zijn,
b ijv. 14:05 uur.
De symbolen voor Duur
en Einde bran-
den.
De oven wordt automatisch op het berekende
tijdstip ingeschakeld, b ijv. 13:05 uur.
Na afloop van de ingestelde duur klinkt er
gedurende 2 minuten een signaal en wordt
de oven uitgeschakeld, b Bijv. 14:05 uur.
Overige functies
Uitschakeling display
U kunt energie besparen door het display uit te schakelen.
24
Bedienen van de oven
Display uitschakelen
1. Apparaat eventueel met de toets Aan/Uit
uitschakelen. Er mag geen rest-
warmte worden aangegeven.
2. Druk net zo lang tegelijk op de toets
klokfuncties
en , tot het display
donker wordt.
Zodra het apparaat weer in gebruik ge-
nomen wordt, wordt het display automa-
tisch ingeschakeld. Wanneer u het appa-
raat weer uitschakelt, gaat het display
weer uit.
Om de dagtijd weer blijvend weer te laten
geven, moet u het display weer inschakelen.
Display inschakelen
1. Apparaat eventueel met de toets Aan/Uit
uitschakelen.
2. Druk net zo lang tegelijk op de toets klokfuncties
en , tot het display weer
verschijnt.
Kinderbeveiliging
Zodra de kinderbeveiliging is ingeschakeld, kan het apparaat niet meer worden
gebruikt.
Kinderbeveiliging inschakelen
1. Apparaat eventueel met de toets Aan/
Uit
uitschakelen. Er mag geen
ovenfunctie gekozen zijn.
2. Toets bak-/braadprogramma's
en
tegelijk ingedrukt houden, tot op
het display SAFE verschijnt.
De kinderbeveiliging is nu ingeschakeld.
Kinderbeveiliging uitschakelen
1. Apparaat eventueel met de toets Aan/
Uit
uitschakelen.
2. Toets bak-/braadprogramma's
en tegelijk ingedrukt houden, tot op het
display SAFE verdwijnt.
De kinderbeveiliging is nu uitgeschakeld en de oven is weer klaar voor gebruik.
Bedienen van de oven
25
Toets Zoemer
Toets Zoemer uitschakelen
1. Apparaat eventueel met de toets Aan/
Uit
uitschakelen.
2. Toets
en tegelijk ingedrukt hou-
den tot er een signaal klinkt (onge-
veer 2 seconden).
De toets Zoemer is nu uitgeschakeld.
Toets Zoemer inschakelen
Toets
en tegelijk ingedrukt houden
tot er een signaal klinkt (ongeveer 2 se-
conden).
De toets Zoemer is nu weer ingeschakeld.
Automatische uitschakeling van de oven
Als de oven na een bepaalde tijd niet uitgeschakeld wordt of als de temperatuur
niet verandert, dan wordt hij automatisch uitgeschakeld.
In het temperatuurdisplay knippert de laatst ingestelde temperatuur.
De oven wordt uitgeschakeld bij een oventemperatuur van:
30 - 120° C na 12,5 uur
120 - 200° C na 8,5 uur
200 - 250° C na 5,5 uur
Op het display verschijnt UIT.
Ingebruikneming na automatische uitschakeling
De oven helemaal uitschakelen. Daarna kan hij weer in gebruik genomen worden.
Toepassingen, tabellen en tips
Bakken
Ovenfunctie: Multi Hetelucht
Bakvormen
Voor Multi Hetelucht
zijn vormen van licht metaal geschikt.
26
Toepassingen, tabellen en tips
Inzetniveaus
Met Multi Hetelucht
kunt u op maximaal 2 bakplaten tegelijk bakken:
1 bakplaat:
b ijv. Inzetniveau 2
1 bakvorm:
b Bijv. Inzetniveau 1
2 bakplaten:
b Bijv. inzetniveaus 2 en 4
Algemene aanwijzingen
U kunt met Multi Hetelucht ook twee vormen tegelijk naast elkaar op het rooster
bakken. De baktijd duurt nauwelijks langer.
Bij diepgevroren gerechten kunnen de geplaatste bakplaten tijdens de bereiding
kromtrekken. Dit wordt veroorzaakt door het grote temperatuurverschil tussen het
diepgevroren gerecht en de oventemperatuur. Als de bakplaten zijn afgekoeld
trekken ze weer recht.
Aanwijzingen bij de baktabellen
In de tabellen vind u een keur aan gerechten met de daarvoor aanbevolen tempe-
ratuur, bereidingstijd en inzetniveaus.
De temperaturen en baktijden zijn richtwaardes, omdat deze afhankelijk zijn van
de samenstelling van het deeg, de hoeveelheid en de bakvorm.
2
2
1
1
44
2
2
Toepassingen, tabellen en tips
27
Wij adviseren u de eerste keer de lagere temperatuurwaarde in te stellen en pas
indien nodig, Bijv. wanneer u een sterkere bruining wenst of als de baktijd te
lang duurt, een hogere temperatuur te kiezen.
Als u voor een eigen recept geen concrete aanwijzingen kunt vinden, raadpleeg
dan een vergelijkbaar gerecht.
Bij het op meerdere niveaus bakken van gebak op platen of in vormen kan de
baktijd ongeveer 10-15 minuten langer zijn.
Vochtig gebak ( Bijv. pizza's, vruchtengebak enz.) moeten op één niveau worden
gebakken.
Als het gebak niet overal even hoog is, wordt het in het begin van het bakproces
soms niet overal even bruin. Verander in dat geval niet de temperatuurinstel-
ling. In de loop van het bakproces wordt het gebak overal even bruin.
Uw nieuwe oven kan een andere bak-/braadverhouding hebben dan het apparaat
dat u tot nu toe gebruikt heeft. Pas daarom de instellingen die u gewend bent
(temperatuur, bereidingstijden) en inzetniveaus aan de aanbevelingen in de vol-
gende tabel aan.
Bij langere baktijden kunt u de oven ongeveer 10 minuten voor het einde van de
baktijd uitschakelen, om gebruik te maken van de restwarmte.
De tabellen gelden, indien niet anders aangegeven, voor het plaatsen van gerechten
in de koude oven.
Baktabel
Bakken op één inzethoogte
Soort gebak
Multi Hetelucht
Inzetniveau Temperatuur °C Tijd uur: min.
Gebak in vormen
Tulband 1 160-170 0:50-1:10
Zandgebak/koningstaart 1 150-170 1:10-1:30
Biscuittaart 1 160-180 0:25-0:40
Taartbodem van zandtaartdeeg 2 170-190 0:10-0:25
Taartbodem van roerdeeg 2 150-170 0:20-0:25
Dichte appeltaart 1 160-180 0:50-1:00
Appeltaart (2 vormen O 20 cm, diagonaal
geplaatst)
1 180-190 1:05-1:20
28
Toepassingen, tabellen en tips
Bakken op één inzethoogte
Soort gebak
Multi Hetelucht
Inzetniveau Temperatuur °C Tijd uur: min.
Hartige taart ( Bijv. Quiche Lorraine) 2 170-190 0:30-1:10
Kwarktaart 1 160-180 1:00-1:30
Gebak op bakblik
Gistbroodje/krans 1 160-180 0:30-0:40
Kerststol 1 160-180 0:40-1:00
Brood (roggebrood) 1 180-200 0:45-0:60
Roomsoezen/tompoezen 2 170-190 0:30-0:40
Biscuitrol 2
200-220
1)
0:08-0:15
Kruimelgebak droog 2 160-180 0:20-0:40
Boter-/suikerkoek 2
170-190
1)
0:15-0:30
Vruchtentaart (op gistdeeg/roerdeeg) 2 160-180 0:25-0:50
Vruchtentaart op zandtaartdeeg 2 170-190 0:40-1:20
Plaatkoek met kwetsbaar beleg ( Bijv. kwark,
slagroom, pudding)
2 150-170 0:40-1:20
Pizza (met veel beleg) 2
190-210
1)
0:20-0:40
Pizza (dun) 2
230
1)
0:12-0:20
Turks brood 2
230
1)
0:10-0:20
Zwitsers fruitpuddinkje 2 190-210 0:35-0:50
Klein gebak
Zandtaartdeegkoekjes 2 160-180 0:06-0:20
Spritsgebak 2 160 0:10-0:40
Roerdeegkoekjes 2 160-180 0:15-0:20
Eiwitgebak, schuimgebak 2 80-100 2:00-2:30
Bitterkoekjes 2 100-120 0:30-0:60
Koekjes van gistdeeg 2 160-180 0:20-0:40
Koekjes van bladerdeeg 2
180-200
1)
0:20-0:30
Broodjes 2 210-230 0:20-0:35
Toepassingen, tabellen en tips
29
Bakken op één inzethoogte
Soort gebak
Multi Hetelucht
Inzetniveau Temperatuur °C Tijd uur: min.
Kleine cakejes (20 stuks/blik) 2
170
1)
0:20-0:30
1) Oven voorverwarmen
Op verschillende inzetniveaus bakken
Soort gebak
Multi Hetelucht
Temperatuur
in °C
Tijd uur: min.
Inzetniveau van onderaf
2 niveaus
Klein gebak
Zandtaartdeegkoekjes 2 / 4 160-180 0:15-0:35
Spritsgebak 2 / 4 160 0:20-0:60
Roerdeegkoekjes 2 / 4 160-180 0:25-0:40
Eiwitgebak, schuimgebak 2 / 4 80-100 2:10-2:50
Bitterkoekjes 2 / 4 100-120 0:40-1:20
Klein gistgebak 2 / 4 160-180 0:30-0:60
Klein bladerdeeggebak 2 / 4
180-200
1)
0:30-0:50
1) Oven voorverwarmen
Tips voor het
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De onderkant van het ge-
bak is te licht van kleur
Verkeerde inschuifhoogte Gebak lager inschuiven
Het gebak zakt in (wordt
klef, papperig, vochtig)
Te hoge baktemperatuur Baktemperatuur iets lager instel-
len
Te korte baktijd
Baktijd verlengen Baktijden kun-
nen niet verkort worden door
een hogere baktemperatuur
Te veel vocht in het deeg Gebruik minder vloeistof. Let op de
kneedtijden, vooral bij het gebruik
van keukenmachines
Gebak is te droog Te lage baktemperatuur Baktemperatuur hoger instellen
30
Toepassingen, tabellen en tips
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
Te lange baktijd Baktijd verkorten
Gebak wordt ongelijkma-
tig bruin
Te hoge baktemperatuur en te
korte baktijd
Baktemperatuur lager instellen en
baktijd verlengen
Het deeg is ongelijkmatig verdeeld Het deeg gelijkmatig over de bak-
plaat verdelen
Vetfilter is geplaatst Vetfilter verwijderen
Gebak wordt niet gaar
binnen de aangegeven
baktijd
Te lage temperatuur Baktemperatuur iets hoger instel-
len
Vetfilter is geplaatst Vetfilter verwijderen
Tabel voor ovenschotels en gegratineerde gerechten
Gerecht
Multi Hetelucht
Inzetniveau Temperatuur °C Tijd uur: min.
Pastaschotel 1 180-200 0:45-1:00
Lasagne 1 180-200 0:25-0:40
Gegratineerde groente
1)
1 160-170 0:15-0:30
Gegratineerd stokbrood
1)
1 160-170 0:15-0:30
Zoete ovenschotels 1 180-200 0:40-0:60
Visschotels 1 180-200 0:30-1:00
Gevulde groente 1 160-170 0:30-1:00
1) Oven voorverwarmen
Tabel diepgevroren kant-en-klare gerechten
Gerecht Ovenfunctie Inzetni-
veau
Temperatuur °C Tijd
Diepvriespizza Multi Hetelucht 3 volgens aanwij-
zingen van de fa-
brikant
volgens aanwij-
zingen van de fa-
brikant
Patates frites
1)
(300-600 g)
Infratherm 3 200-220 volgens aanwij-
zingen van de fa-
brikant
Toepassingen, tabellen en tips
31
Gerecht Ovenfunctie Inzetni-
veau
Temperatuur °C Tijd
Stokbrood Multi Hetelucht 3 volgens aanwij-
zingen van de fa-
brikant
volgens aanwij-
zingen van de fa-
brikant
Vruchtentaart Multi Hetelucht 3 volgens aanwij-
zingen van de fa-
brikant
volgens aanwij-
zingen van de fa-
brikant
1) Patates frites tussendoor 2 tot 3 keer keren
Braden
Ovenfunctie: Multi Hetelucht
Plaats voor het braden het vetfilter!
Braadservies
Om te braden is ieder hittebestendig servies geschikt (let op de aanwijzingen van
de fabrikant!).
Wij adviseren u alle magere vleessoorten in een braadpan met deksel te bra-
den. Op die manier blijft het vlees sappiger.
Alle soorten vlees die een korstje moeten krijgen, kunt u in een braadpan zonder
deksel braden.
Aanwijzingen met betrekking tot de braadtabel
De gegevens in de volgende tabel dienen slechts als richtlijn.
Wij adviseren u alleen stukken vlees en vis die groter zijn dan 1 kg in de
oven te braden.
Om het aanbranden van vleessap of vet te voorkomen, adviseren wij u een beetje
vocht in de braadslee te gieten.
Braadstukken naar behoefte (na 1/2 - 2/3 van de bereidingstijd) omkeren.
Grote braadstukken en gevogelte tijdens de bereiding meermaals met braad-
vocht begieten. Daarmee bereikt u een beter braadresultaat.
Schakel de oven ongeveer 10 minuten voor het einde van de baktijd uit, om te
profiteren van de restwarmte.
32
Toepassingen, tabellen en tips
Braadtabel
Soort vlees
Multi Hetelucht
Inzetniveau Temperatuur °C Tijd uur: min.
Varkensvlees
Schouderstuk, nekstuk, ham (1000-1500
g)
1 170-190 1:30-2:00
Karbonade, casselerib (1000-1500 g) 1 180-200 1:00-1:30
Gehakt (750-1000 g) 1 180-200 0:45-1:00
Varkensschenkel, voorgekookt (750-1000
g)
1 170-190 1:30-2:00
Rundvlees
Stoofvlees (1000-1500 g) 1 180-200 2:00-2:30
Rosbief of ossenhaas, per cm dikte 1
210-230
1)
0:06-0:09 per
cm dikte
Kalfsvlees
Stoofvlees (1000-1500 g) 1 170-190 1:30-2:00
Kafsschenkel (1500-2000 g) 1 170-190 2:00-2:30
Lamsvlees
Lamsbout (1000-1500 g) 1 170-190 1:15-2:00
Lamsrug (1000-1500 g) 1 180-200 1:00-1:30
Kort te braden stukken vlees op de bakplaat
Worstjes, Cordon bleu 1
220-230
1)
0:05-0:08
Braadworst 1
220-230
1)
0:12-0:15
Schnitzel of karbonade, gepaneerd 1
220-230
1)
0:15-0:20
Gehaktballen 1
210-220
1)
0:15-0:20
Vis (stoven)
Hele vissen (1000-1500 g) 1 210-220 0:45-1:15
Gevogelte
Kip, poularde (1 - 1,5 kg) 1 190-210 0:45-1:15
Halve kip (per 400-500 g) 1 200-220 0:35-0:50
Stukken gevogelte (per 200-250 g) 1 200-220 0:35-0:50
Eend (1500-2000 g) 1 180-200 1:15-1:45
Toepassingen, tabellen en tips
33
Soort vlees
Multi Hetelucht
Inzetniveau Temperatuur °C Tijd uur: min.
Wild
Hazenrug, hazenbout (bis 1000 g) 1
220-230
1)
0:25-0:40
Ree-/hertenrug (1500-2000 g) 1 210-220 1:15-1:45
Ree-/hertenbout (1500-2000 g) 1 200-210 1:30-2:15
1) Oven voorverwarmen
Bereidingen op lage temperatuur
Ovenfunctie: Bereidingen op lage temperatuur
Met de ovenfunctie Bereidingen op lage temperatuur blijft het braadstuk lekker
mals en bijzonder sappig.
Wij bevelen u deze bereidingswijze aan voor malse, magere stukken vlees en vis.
Bereidingen op lage temperatuur zijn niet geschikt voor b ijv. suddervlees of een
vet varkensbraadstuk.
De oven wordt opgewarmd tot de vooraf ingestelde temperatuur. Als deze tem-
peratuur bereikt is, klinkt er een signaal. Daarna wordt de oven automatisch om-
geschakeld naar een lagere temperatuur.
Let op: Plaats voor het braden het vetfilter!
Met de ovenfunctie Bereidingen op lage temperatuur de gerechten altijd
open zonder deksel bereiden.
1. Het braadstuk in de pan heel heet aanbraden.
2. Leg het vlees in een braadslee of direct op het rooster met een daaronder
geplaatste opvangbak.
3. In de oven plaatsen. Ovenfunctie Bereidingen op lage temperatuur
kie-
zen, evt. temperatuur wijzigen en gaar laten worden (zie tabel).
Tabel bereidingen op lage temperatuur
Gerecht
1)
Gewicht g Temperatuurin-
stelling
Inzetniveau Totale tijd in
min.
Rosbief 1000-1500 120 1 90-110
34
Toepassingen, tabellen en tips
Gerecht
1)
Gewicht g Temperatuurin-
stelling
Inzetniveau Totale tijd in
min.
Runderbiefstuk 1000-1500 120 3 90-110
Kalfsbraadstuk 1000-1500 120 1 100-120
Steaks 200 - 300 120 3 20-30
1) Voor het garen in de pan aanbraden
Grill
Ovenfunctie: Grill met maximale temperatuurinstelling
Tijdens het grillen moet de ovendeur altijd gesloten zijn.
Voor het grillen zowel het rooster als de bakplaat gebruiken.
De grilltijden zijn richtwaarden.
Grillen is met name geschikt voor platte stukken vlees en vis.
Grilltabel
Gerecht Inzetniveau Grilltijd
1. kant 2. kant
Gehaktballen 3 8-10 min. 6-8 min.
Varkenshaas 2 10-12 min. 6-10 min.
Braadworst 3 8-10 min. 6-8 min.
Runderfilet, kalfsbiefstukken 3 6-7 min. 5-6 min.
Ossenhaas, Rosbief (ca. 1 kg) 2 10-12 min. 10-12 min.
Geroosterd brood
1)
3 4-6 min. 3-5 min.
Geroosterd brood met beleg 2 8-10 min. ---
1) Grillrooster zonder bakplaat gebruiken
Toepassingen, tabellen en tips
35
Infratherm
Ovenfunctie: Infratherm
Gerecht Temperatuur in
°C
Plaat Grill-
rooster
Grilltijd
in minu-
ten
na ... minu-
ten omkeren
Inzetniveau
Kip (900-1000 g) 160 1 2 50-60 25-30
Gevulde varkensrollade
(2000 g)
160 1 2 90-95 45
Pastaschotel 180 --- 2 30 ---
Gegratineerde aardappel-
schotel
200 --- 2 20-23 ---
Gnocchi, gegratineerd 180 --- 2 20-23 ---
Bloemkool met Hollandaise
saus
200 --- 2 15 ---
Ontdooien
Ovenfunctie: Ontdooien/Drogen (Temperatuurinstelling 30°C)
Uitgepakte etenswaren op een bord op het rooster zetten.
Gebruik voor het afdekken geen borden of schotels, omdat deze de ontdooitijd
aanzienlijk verlengen.
Om te ontdooien het rooster op het 1e inzetniveau van onderen plaatsen.
Ontdooitabel
Gerecht Ontdooitijd in
min.
Nadooitijd in
min.
Opmerking
Kip, 1000 g 100-140 20-30 Kip op een omgedraaid schoteltje in een
groot bord leggen, halverwege de tijd
omdraaien
Vlees, 1000g 100-140 20-30 Halverwege de tijd omdraaien
Vlees, 500g 90-120 20-30 Halverwege de tijd omdraaien
Forel, 150g 25-35 10-15 ---
Aardbeien, 300g 30-40 10-20 ---
36
Toepassingen, tabellen en tips
Gerecht Ontdooitijd in
min.
Nadooitijd in
min.
Opmerking
Boter, 250g 30-40 10-15 ---
Room, 2 x 200g 80-100 10-15 Room kan ook met nog licht bevroren
deeltjes goed worden geklopt
Taart, 1400g 60 60 ---
Drogen
Ovenfunctie: Ontdooien/Drogen
Gebruik hiervoor een met boterhampapier of bakpapier belegde plaat.
U bereikt een beter resultaat als u halverwege de droogtijd de oven uitschakelt,
de deur opent en de oven gedurende de nacht af laat koelen.
Daarna het gerecht laten drogen tot het klaar is.
Gerecht Temperatuur in °C Inzetniveau Tijd in uren (richt-
waarde)
1 niveau 2 niveaus
Groente
Bonen 75 2 2 / 4 6-9
Paprika (reepjes) 75 2 2 / 4 5-8
Soepgroenten 75 2 2 / 4 5-6
Paddenstoelen 50 2 2 / 4 6-9
Kruiden 40-50 2 2 / 4 2-4
Fruit
Pruimen 75 2 2 / 4 8-12
Abrikozen 75 2 2 / 4 8-12
Schijfjes appel 75 2 2 / 4 6-9
Peren 75 2 2 / 4 9-13
Inmaken
Ovenfunctie: Multi Hetelucht
Toepassingen, tabellen en tips
37
Gebruik voor het inmaken alleen in de handel verkrijgbare glazen potten van
hetzelfde formaat.
Glazen potten met Twist-Off- of bajonetsluitingen en metalen bakjes zijn
niet geschikt.
Voor het inmaken het 1e inzetniveau van onderen gebruiken.
Gebruik voor het inmaken de plaat. Hierop kunt u zes glazen potten met elk een
inhoud van een liter plaatsen.
De glazen potten moeten allemaal tot dezelfde hoogte zijn gevuld en goed af-
gesloten zijn.
Plaats de glazen potten zodanig op de plaat, dat ze elkaar niet raken.
Giet ongeveer 1/2 liter water op de plaat, zodat er voldoende vocht in de oven
ontstaat.
Zodra de vloeistof in de eerste glazen potten begint te borrelen (bij 1-liter potten
na ongeveer 35-60 minuten), de oven uitschakelen of de temperatuur verlagen
tot 100°C (zie tabel).
Inmaaktabel
Product
1)
Temperatuur in
°C
Inmaken tot het bor-
relen begint in min.
Doorkoken bij 100°C
in min.
Bessen
Aardbeien, bosbessen, frambo-
zen, rijpe kruisbessen
160-170 35-45 ---
Onrijpe kruisbessen 160-170 35-45 10-15
Steenvruchten
Peren, kweeperen, pruimen 160-170 35-45 10-15
Groente
Wortelen
2)
160-170 50-60 5-10
Paddenstoelen
2)
160-170 40-60 10-15
Komkommers 160-170 50-60 ---
Gemengd tafelzuur 160-170 50-60 15
Koolrabi, erwten, asperges 160-170 50-60 15-20
Bonen 160-170 50-60 ---
1) De aangegeven inmaaktijden en temperaturen zijn richtwaardes.
2) In de uitgeschakelde oven laten staan
38
Toepassingen, tabellen en tips
Geprogrammeerde recepten
De oven beschikt over 12 geprogrammeerde functies/recepten, die met de toets
bak-/braadprogramma's na elkaar kunnen worden gekozen.
P 1
CITROENTAART
P 2
MANDARIJNEN-KWARKGEBAK
P 3
WIT BROOD
P 4
BROODJES PER 40 G
P 5
PIZZA
P 6
QUICHE LORRAINE
P 7
AARDAPPELGRATIN
P 8
VISFILET
P 9
KALFSRUG
P 10
LASAGNE
P 11
VARKENSBRAADSTUK
P 12
KIP 1000 G
CITROENTAART 1000 G
Voor het deeg:
250 g boter
200 g suiker
1 pakje vanillesuiker
1 snufje zout
4 eieren
150 g meel
150 g zetmeel
1 afgestreken theelepel bakpoeder
geraspte schil van 2 citroenen
Glazuur:
•1/8 ltr. citroensap
100 g poedersuiker
Zwarte langwerpige bakvorm, 30 cm lang
Toepassingen, tabellen en tips
39
Margarine voor het invetten
Paneermeel voor het bestrooien van de bakvorm
Boter, suiker, citroenschil, vanillesuiker en zout in een mengkom doen en roeren
tot een schuimige massa ontstaat. Vervolgens de eieren een voor een toevoegen
en nogmaals roeren tot het een schuimige massa is geworden.
Het met het meel en het zetmeel vermengde bakpoeder toevoegen aan de schuim-
massa en het geheel mengen.
Het deeg in de ingevette en met paneermeel bestrooide bakvorm gieten, gladstrij-
ken en in de oven plaatsen.
Na het bakken het citroensap en de poedersuiker mengen. De gebakken taart op
een stuk aluminiumfolie storten.
Het aluminiumfolie rond de taart omhoog vouwen, zodat het glazuur niet weg kan
vloeien. Met een houten prikker gaatjes in de taart maken en het glazuur met een
penseel aanbrengen.
Daarna de taart even laten staan.
Instelling Inzetniveau Duur
P 1 CITROENTAART
260 min.
MANDARIJNEN-KWARKGEBAK
Ingrediënten van het deeg:
200 g meel
1 theelepel bakpoeder
100 g suiker
•75 g boter
2 eieren
1 snufje zout
Margarine voor het invetten
Bereidingswijze van het deeg:
Boter en suiker goed door elkaar mengen. Eieren toevoegen en ook goed mengen.
Gezeefd meel en bakpoeder aan het vet-/suikermengsel toevoegen en kort kneden
zodat er een soepel deeg ontstaat.
Deeg ongeveer 1 uur in de koelkast plaatsen. Daarna met een deegroller uitrollen
en in een ingevette bakvorm doen.
40
Toepassingen, tabellen en tips
Ingrediënten garnering:
500 g kwark
80 ml zonnebloemolie
100 g crème fraiche
125 ml melk
2 eieren
140 g suiker
1/2 pakje puddingpoeder
1 blik mandarijntjes (1000 g)
1 pakje taartglazuur
Bereidingswijze van de garnering:
De ingrediënten in een mengkom doen en gelijkmatig door elkaar mengen. Daarna
op de uitgerolde zandtaartdeegbodem plaatsen. De mandarijntjes over de kwark
verdelen.
Na het bakken het taartglazuur over de afgekoelde taart verdelen.
Instelling Inzetniveau Duur
P 2 MANDARIJN-KWARKGEBAK
355 min.
WIT BROOD 600-800 G
Ingrediënten:
500 g meel
1/2 blokje verse gist of 1 pakje droge gist
330 ml melk
10 g zout
Bereidingswijze:
Meel en zout in een grote kom doen. De gist oplossen in lauwwarme melk en
toevoegen aan het meel. Alle ingrediënten tot een soepel deeg kneden.
Afhankelijk van de eigenschappen van het meel kan meer melk nodig zijn.
Laat het deeg rijzen tot het twee keer zo veel is.
Vorm van het deeg twee broden en plaats deze op de ingevette bakplaat of de
patisserie-bakplaat (extra accessoire). Laat de broden nogmaals rijzen tot ze de helft
groter zijn.
Toepassingen, tabellen en tips
41
Strooi voor het bakken wat meel over de broden en maak met een scherp mes 3
diagonale inkepingen van minstens 1 cm diep.
Instelling Inzetniveau Duur
P 3 WIT BROOD
255 min.
BROODJES VAN 40 G ELK (12-16 stuks)
Ingrediënten:
500 g meel Type 405
20 g verse gist of 1 pakje droge gist
•300 ml water
10 g zout
Bereidingswijze:
Meel en zout in een grote kom doen. De gist oplossen in het water en toevoegen
aan het meel. Alle ingrediënten tot een soepel deeg kneden.
Laat het deeg rijzen tot het twee keer zo veel is.
Snij het deeg in stukken, vorm er broodjes van en leg deze op de ingevette bakplaat
of de patisserie-bakplaat (extra accessoire). Broodjes nogmaals ongeveer 25 mi-
nuten laten rijzen.
Voor het bakken de broodjes kruislings insnijden. Naar keuze bestrooien met maan-
zaad, komijn of sesamzaad.
Instelling Inzetniveau Duur
P 4 BROODJES VAN 40 G ELK
325 min.
PIZZA
Voor 1 bakplaat of 2 ronde vormen
Ingrediënten van het deeg:
300 g meel Type 405
•200 ml water
14 g gist
2 eetlepels olie
•3 g zout
Bereidingswijze van het deeg:
42
Toepassingen, tabellen en tips
Gist in een kom verkruimelen en in lauwwarm water oplossen. Het met het zout
en de olie gemengde meel toevoegen. De ingrediënten zolang kneden, tot het een
soepel deeg is, dat loskomt van de kom.
Het deeg vervolgens afgedekt laten rijzen, tot het twee maal zoveel geworden is.
Ingrediënten garnering:
1 blik gepelde tomaten (800 g netto), fijngehakt
100 g salami, in in vieren gesneden plakjes
350-400 g feta of mozzarella, in blokjes van 1 cm
Oregano of pizzakruiden
Als variatie op de garnering kunnen champignons of gekookte ham gekozen wor-
den.
Bereiding:
Het tomatensap afgieten (kan voor saus gebruikt worden).
Het deeg uitrollen, op een ingevette bakplaat leggen. Vervolgens met een vork
gaatjes in het deeg prikken.
De ingrediënten voor de garnering achtereenvolgens op het deeg rangschikken.
Feta of mozzarella gelijkmatig over de garnering verdelen. Tenslotte de oregano
over de garnering strooien.
Instelling Inzetniveau Duur
P 5 PIZZA
325 min.
QUICHE LORRAINE
Ingrediënten van het deeg:
250 g meel Type 405
125 g boter
•60 ml water
1 theelepel zout
wat peper en nootmuskaat
Bereidingswijze van het deeg:
Meng het meel, de boter en het zout door elkaar, voeg het water toe en kneed het
geheel snel tot een deeg.
Het deeg 1 uur in de koelkast laten afkoelen.
Ingrediënten garnering:
Toepassingen, tabellen en tips
43
100 ml melk
150 ml zure room
2 eieren
150 g Gruyère of Emmentaler kaas, geraspt
150 g magere spekblokjes
150 g uien, in blokjes gesneden
peper, nootmuskaat
Bereidingswijze van de garnering:
Bak de magere spekblokjes en uien licht aan.
Klop de melk, room, eieren en kruiden goed door elkaar, voeg daarna de geraspte
kaas aan het mengsel toe.
Bereiding:
Rol het deeg uit en leg het in een ingevette, gladde springvorm (ø 28 cm). Verdeel
de spekblokjes en de uien gelijkmatig over het deeg en giet het mengsel er overheen.
Instelling Inzetniveau Duur
P 6 QUICHE LORRAINE
340 min.
AARDAPPELGRATIN
1000 g aardappelen
naar wens 1 theelepel zout en peper
1 teentje knoflook, geschild
300 g Gruyère of Emmentaler kaas, geraspt
3 eieren
250 ml melk
4 eetlepels room
1 eetlepel tijm
3 eetlepels boter
Bereidingswijze:
Schil de aardappelen, snijd ze in dunne plakken, droog ze af en bestrooi ze met zout
en peper.
Leg de helft van de aardappelschijfjes in een ingevette, vuurvaste schaal en strooi
er wat geraspte kaas over. Leg de overige aardappelschijfjes er bovenop en strooi
de rest van de kaas eroverheen.
44
Toepassingen, tabellen en tips
Pers het teentje knoflook en vermeng dit met de eieren, melk, room en de tijm.
Voeg een beetje zout toe en giet het mengsel over de aardappelen.
Schaaf de boter in kleine stukjes en verdeel deze over het gerecht.
Instelling Inzetniveau Duur
P 7 ARDAPPELGRATIN
255 min.
VISFILET
Ingrediënten:
700 g filet van snoekbaars of zalmforel, in blokjes
100 g Emmentaler, geraspt
200 ml room
50 g paneermeel
zout, peper, citroensap
peterselie, gehakt
40 g boter voor het invetten van de vorm
Bereidingswijze:
Druppel het citroensap over de visfilet en laat het even intrekken. Dep daarna het
overtollige sap met wat keukenpapier weg.
Bestrooi de visfilets vervolgens aan beide zijden met zout en peper. Leg ze daarna
in een ingevette, vuurvaste schaal.
Maak een mengsel van de room, de geraspte kaas, het paneermeel en de fijngehakte
peterselie en verdeel dit over de visfilet.
Instelling Inzetniveau Duur
P 8 VISFILET
225 min.
KALFSRUG
Ingrediënten:
1000 g kalfsrug
2 eetlepels olie
zout, peper, paprika
Bereidingswijze:
Was de kalfsrug en dep hem droog met keukenpapier.
Toepassingen, tabellen en tips
45
Meng de kruiden met de olie en bestrijk het vlees daarmee gelijkmatig.
Leg de kalfsrug in een vuurvaste schaal of in een glazen schaal met inzetstuk met
gaatjes (extra accessoire) en plaats de schaal in de oven.
Instelling Inzetniveau Duur
P 9 KALFSRUG
280 min.
LASAGNE
Vleessaus:
100 g doorregen buikspek
naar wens 1 ui en 1 wortel
100 g Selderij
2 eetlepels olijfolie
400 g gemengd gehakt
1 klein blik tomaten, in stukjes (ongeveer 400 g)
oregano, tijm, zout en peper
3 eetlepels boter
250 g groene lasagnebladen
50 g Parmezaanse kaas, geraspt
150 g Emmentaler, geraspt
Bechamelsaus:
•75 g boter
50 g meel
500 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
Het spek met een scherp mes van zwoerd en kraakbeen ontdoen en in blokjes
snijden. De ui en de wortel schillen, de selderij schoonmaken, alle groente in kleine
blokjes snijden. De olie in een stoofpan verhitten, de spekblokjes en de groente
daarin roerbakken. Het gehakt beetje bij beetje toevoegen, los bakken en blussen
met wat bouillon. De vleesragout op smaak brengen met tomatenpuree, de kruiden,
zout en peper en afgedekt op een laag pitje ongeveer 30 minuten in laten koken.
Ondertussen de bechamelsaus klaarmaken. Daarvoor de boter in een pan doen, het
meel erbij strooien en onder voortdurend roeren goudgeel laten worden. Beetje bij
beetje onder voortdurend roeren de melk erbij gieten. De saus op smaak brengen
46
Toepassingen, tabellen en tips
met zout, peper en nootmuskaat en zonder deksel ongeveer 10 minuten laten
inkoken. Een grote rechthoekige ovenschaal invetten met een eetlepel boter.
Afwisselend een laag pastabladen, vleesragout, bechamelsaus en geraspte kaas in
de schaal leggen. De bovenste laag moet een met kaas bestrooide laag bechamel-
saus zijn. De rest van de boter in kleine stukjes op het gerecht leggen.
Instelling Inzetniveau Duur
P 10 LASAGNE
250 min.
VARKENSBRAADSTUK
Ingrediënten:
Varkensbraadstuk van de hals
2 eetlepels olie
zout, peper, paprika
Bereidingswijze:
Was het vlees en dep het droog met keukenpapier.
Meng de kruiden met de olie en bestrijk het vlees daarmee gelijkmatig. Vervolgens
legt u het varkensvlees in een vuurvaste schaal met inzetstuk met gaatjes (extra
accessoire).
Na ongeveer 40 minuten het braadstuk omkeren.
Na het eerste geluidssignaal controleren of het vlees gaar is. Indien nodig, de res-
terende braadtijd tot het 2e geluidssignaal (10 min.) verlengen.
Instelling Inzetniveau Duur
P 11 VARKENSBRAADSTUK
290 min.
KIP 1200 G
Ingrediënten:
1 kip (1000 - 1200 g)
2 eetlepels olie
zout, peper, paprika, kerriepoeder
Bereidingswijze:
Was de kip en dep hem droog met keukenpapier.
Toepassingen, tabellen en tips
47
Meng de kruiden met de olie en bestrijk de kip daarmee gelijkmatig aan de binnen-
en buitenkant.
Leg daarna de kip met de borstzijde naar beneden in een vuurvaste schaal of in een
glazen schaal met inzetstuk met gaatjes (extra accessoire). Na ongeveer 25 minuten
de kip omdraaien.
Na het eerste geluidssignaal (ongeveer 50 min.) controleren of de kip gaar is. Indien
nodig de resterende braadtijd tot het 2e geluidssignaal (ongeveer 60 min.) laten
verlopen.
Instelling Inzetniveau Duur
P 12 KIP 1200 G
255 min.
Reiniging en onderhoud
WAARSCHUWING!
Om het apparaat schoon te maken, moet het uitgeschakeld en afgekoeld zijn.
WAARSCHUWING!
Het reinigen van het apparaat met een stoom- of hogedrukreiniger is om veilig-
heidsredenen niet toegestaan!
LET OP!
Gebruik geen schuurmiddelen, aggressieve schoonmaakmiddelen of schurende
voorwerpen.
LET OP!
Gebruik geen ruwe, krassende schoonmaakmiddelen of scherpe metaalschrapers
om het glas te reinigen, deze kunnen krassen veroorzaken op het oppervlak die
kunnen leiden tot het verbrijzelen van het glas.
Buitenkant van het apparaat
Neem de voorkant van het apparaat af met een zachte doek en een warm sopje.
Gebruik voor metalen oppervlakken de in de handel verkrijgbare onderhouds-
middelen.
Gebruik alstublieft geen schuurmiddel noch schuursponjes.
48
Reiniging en onderhoud
Binnenkant oven
Maak de oven na ieder gebruik schoon. Verontreiningen laten zich dan het mak-
kelijkst verwijderen en kunnen dan niet aanbranden.
1. Bij het openen dan de ovendeur wordt de verlichting automatisch ingeschakeld.
2. Maak de oven na elk gebruik schoon met een sopje en droog hem goed af.
Hardnekkig vuil kan verwijderd worden met speciale ovenreinigers.
Let, bij het gebruik van ovensprays, altijd goed op de aanwijzingen van de fabrikant!
Binnenkant oven
Maak de oven na ieder gebruik schoon. Verontreiningen laten zich dan het mak-
kelijkst verwijderen en kunnen dan niet aanbranden.
1. Bij het openen dan de ovendeur wordt de verlichting automatisch ingeschakeld.
2. Maak de oven na elk gebruik schoon met een sopje en droog hem goed af.
Hardnekkig vuil kan verwijderd worden met speciale ovenreinigers.
Let, bij het gebruik van ovensprays, altijd goed op de aanwijzingen van de fabrikant!
Bovenkant van de oven met katalytische reinigingshulp
(ruw, poreus oppervlak)
De bovenkant van de oven is voorzien van een katalytische reinigingshulp, die
binnen een bereik van meer dan 200°C kleinere verontreinigingen verbrandt.
Volg de volgende aanwijzingen op voor een optimale werking van de reinigings-
hulp.
LET OP!
Gebruik geen krassende en schurende schoonmaakmiddelen, ovensprays of staal-
wol, geen zeep of andere reinigingsmiddelen. Deze verstoren de katalytische rei-
nigingshulp in de bovenkant van de oven. Eventueel achtergebleven resten met
een vochtige, zachte spons afvegen.
De oven altijd alleen korte tijd openen, dit ter ondersteuning van de katalytische
reinigingshulp.
Reiniging en onderhoud
49
LET OP!
Gebruik geen textiel. De draden blijven aan het ruwe oppervlak hangen.
Accessoires
Alle inschuifdelen (rooster, bakplaat, inschuifroosters enz.) na elk gebruik afspoelen
en goed afdrogen. Kort laten inweken maakt het schoonmaken makkelijker.
Vetfilter
1. Het vetfilter in een heet sopje of in de afwasmachine reinigen.
2. Als het vuil sterk is ingebrand het filter in wat water met 2-3 eetlepels afwas-
machinereiniger uitkoken.
Inschuifroosters
Om de zijwanden van de oven schoon te maken, kunnen de aan de linker- en
rechterkant verwijderd worden.
Inschuifrooster verwijderen
Roosters eerst aan de voorkant van de oven-
wand wegtrekken (1)
50
Reiniging en onderhoud
en dan van de achterkant losmaken (2).
Inschuifrooster terugzetten
De afgeronde einden van de geleidingsstan-
gen moeten naar voren wijzen!
Bij het terugplaatsen de roosters eerst aan de
achterkant weer inhangen (1) en dan voor
inzetten en aandrukken (2).
2
1
1
2
Reiniging en onderhoud
51
Ovenverlichting
WAARSCHUWING!
Pas op voor elektrische schokken! Om het ovenlampje te vervangen:
de oven uitschakelen!
De zekeringen in de zekeringenkast losdraaien of uitschakelen.
Om het ovenlampje en de glazen afdekking te beschermen een doek op de bodem
van de oven leggen.
Ovenlampje aan de zijkant vervangen / glazen afdekking schoonmaken
1. Linker inschuifrooster verwijderen.
2. Glazen afdekking met een smal,
stomp voorwerp ( Bijv. een theele-
peltje) verwijderen en schoonmaken.
3. Indien nodig: Ovenverlichting 25
Watt, 230 V, 300°C hittebestendig,
vervangen.
4. Glazen afdekking weer op zijn plaats
zetten.
5. Inschuifrooster terugzetten.
Ovendeur
Voor het reinigen van de ovendeur kunt u deze verwijderen.
52
Reiniging en onderhoud
Ovendeur verwijderen
1. Zet de ovendeur helemaal open.
2.
Klemhendels aan beide deurschar-
nieren helemaal opklappen.
3. Ovendeur met beide handen aan de
zijkanten vastpakken en over de
weerstand heen ongeveer 3/4 slui-
ten.
4.
Deur van de oven wegtrekken (Voor-
zichtig: zwaar!).
5. Deur met de buitenkant naar onder-
en op een zachte, effen ondergrond
leggen, bijvoorbeeld op een dikke
doek, om krassen te voorkomen.
Ovendeur - Deur terugplaatsen
1. De deur, aan de kant waar de hand-
greep zit, met beide handen aan de
zijkanten vastpakken.
2. Deur onder een hoek van ongeveer
60° houden.
3.
De deurscharnieren gelijktijdig in
de beide uitsparingen rechts en links
aan de onderkant van de oven, zo ver
mogelijk naar binnen schuiven.
4. De deur tot de weerstand naar boven
opheffen en dan helemaal openen.
5. Klemhendels aan beide deurschar-
nieren in hun oorspronkelijke stand
terugklappen.
6. Ovendeur - Deur sluiten
3
4
2
3
4
4
60
5
Reiniging en onderhoud
53
Hulp bij storingen
Probleem Mogelijke oorzaak Oplossing
De oven wordt niet warm De oven is niet ingeschakeld De oven inschakelen
De dagtijd is niet ingesteld Dagtijd instellen
De noodzakelijke instellingen zijn
niet uitgevoerd
Instellingen controleren
De automatische uitschakeling
van de oven is in werking getreden
Zie Automatische uitschakeling
De kinderbeveiliging is ingescha-
keld.
Kinderbeveiliging uitschakelen
De zekering in de huisinstallatie
(zekeringenkast) is doorgebrand.
Als de zekeringen meerdere malen
worden uitgeschakeld, neem dan
contact op met een erkend elek-
tro-installateur.
De ovenverlichting valt
uit
Het ovenlampje is stuk Ovenlampje vervangen
Op het display brandt
"d" en de oven wordt
niet warm, de ventilator
doet het niet
De testfunctie is ingeschakeld Apparaat uitschakelen. Houd de
toetsen
en tegelijk inge-
drukt, tot er een signaal klinkt en
de weergave "d" verdwijnt
Als u de storing met de aangegeven oplossingen niet kunt verhelpen, neem
dan contact op met uw vakhandelaar of met de Klantenservice.
WAARSCHUWING!
Reparaties aan het apparaat mogen uitsluitend door vakmensen worden uitge-
voerd. Door onvakkundig uitgevoerde reparaties kunnen grote gevaren voor de
gebruiker ontstaan.
In geval van oneigenlijk gebruik kan het bezoek van de technicus van de klanten-
service of van de vakhandelaar ook tijdens de garantieperiode niet zonder kosten
plaats vinden.
Aanwijzing voor apparaten met metalen voorkant: Vanwege de koele voorkant van
uw apparaat kan er zich, na het openen van de deur, tijdens of kort na het bakken
of braden, gedurende korte tijd condens vormen op de glazen binnenkant van de
deur.
54
Hulp bij storingen
Montageinstructie
LET OP!
Montage en aansluiting van het nieuwe apparaat mag alleen worden uitgevoerd
door een erkende installateur. Volg deze instructies alstublieft op, omdat anders
de garantie in geval van beschadiging vervalt.
Om gevaarlijke situaties te voorkomen, moeten beschadigde aansluitkabels ver-
vangen worden door onze Klantenservice of door een erkend installateur
Veiligheidsaanwijzingen voor de installateur
In de elektrische installatie moet een voorziening aanwezig zijn, die het mogelijk
maakt, het apparaat met een opening tussen de contacten van minstens 3mm
omnipolair van het net los te koppelen.
Als geschikte scheidingsvoorzieningen gelden Bijv. LS-schakelaars, zekeringen
(schroefzekeringen moeten uit de fitting gedraaid worden), FI-schakelaars en
veiligheidsschakelaars.
De aansluiting via een contactdoos dient zodanig te zijn uitgevoerd, dat de con-
tactdoos toegankelijk is en buiten de coördinatieruimte ligt.
De aanrakingsbeveiliging moet door de inbouw gegarandeerd zijn.
De stevigheid van de inbouwkast moet voldoen aan de DIN 68930 norm.
55
1a
375
592
567
592
252
388
20
380-383
min.
550
min.
560
13
1b
375
min.
567
592
252
388
388
380-383
592
550
380
560
min.
20
13
56
375
13
375
380
380
380-383
375
388
388
388
567
592
252
592
20
min.
550
min. 560
1c
57
58
90
0
3
2x3,5x25
13
20
4
59
Afvalverwerking
Het symbool op het product of op de verpakking wijst erop dat dit product niet
als huishoudafval mag worden behandeld, maar moet worden afgegeven bij een
verzamelpunt waar elektrische en elektronische apparatuur wordt gerecycled. Als
u ervoor zorgt dat dit product op de juiste manier wordt verwijderd, voorkomt u
mogelijke negatieve gevolgen voor mens en milieu die zich zouden kunnen
voordoen in geval van verkeerde afvalverwerking. Voor gedetailleerdere informatie
over het recyclen van dit product, kunt u contact opnemen met de gemeente, de
gemeentereiniging of de winkel waar u het product hebt gekocht.
Verpakkingsmateriaal
Het verpakkingsmateriaal is milieuvriendelijk en geschikt voor hergebruik. Kunst-
stofonderdelen zijn door internationale afkortingen zoals bijv. >PE <, >PS< enz.
gekenmerkt. Gooi het verpakkingsmateriaal weg in de daarvoor bestemde contai-
ners van uw vuilnisophaaldienst.
WAARSCHUWING!
Om ervoor te zorgen dat het apparaat geen gevaar oplevert, moet het onklaar
gemaakt worden voordat u het weggooit.
Trek de stekker uit het stopcontact en verwijder de voedingskabel van het apparaat.
Service
Probeer bij technische storingen eerst met behulp van de gebruiksaanwijzing
(Hoofdstuk "Hulp bij storingen") het probleem zelf op te lossen.
Als u het probleem niet op kunt lossen, neem dan contact op met de Klantenservice
of met een van onze service-afdelingen.
Om u snel te kunnen helpen, hebben wij de volgende gegevens nodig:
Modelbeschrijving
Productnummer (PNC)
Serienummer (S-No.) (Zie voor de nummers het typeplaatje)
Aard van de storing
eventuele foutmelding, die het op apparaat wordt aangegeven
Om de nodige gegevens van uw apparaat bij de hand te hebben, adviseren wij u
deze hieronder te noteren:
60
Afvalverwerking
Modelbeschrijving: ........................................
PNC: ........................................
S-No: ........................................
NL
Garantie/serviceafdeling
NEDERLAND
Onze producten worden met de grootst mogelijke zorgvuldigheid geproduceerd.
Desondanks kan het voorkomen dat er een defect optreedt. Onze servicedienst zal
dit op verzoek herstellen, zowel binnen als buiten de garantietermijn. De levensduur
van het product wordt daardoor niet negatief beïnvloed.
Onderstaande garantievoorwaarden zijn gestoeld op de EU Richtlijn 99/44/EG en
het Burgerlijk Wetboek. De daaruit voortvloeiende rechten blijven onverlet.
Ook de garantieverplichtingen van de verkoper naar de eindgebruiker blijven on-
aangetast.
Voor dit product verlenen wij garantie volgens onderstaande voorwaarden:
1. Wij verhelpen kosteloos met inachtneming van de voorwaarden 2 tot en met
15 gebreken aan het product die zich openbaren binnen 24 maanden vanaf
de datum van levering aan de eindgebruiker. In geval van professioneel of
daarmee gelijk te stellen gebruik is de garantie beperkt tot 12 maanden. Voor
tweedehands producten geldt eveneens een termijn van 12 maanden.
2. De garantieprestatie houdt in dat het product kosteloos wordt teruggebracht
in de toestand die het had voor het defect optrad. Gebrekkige onderdelen
worden hersteld of vervangen. Kosteloos vervangen onderdelen worden ons
eigendom.
3. Het gebrek moet terstond gemeld worden om mogelijke verdere schade te
voorkomen. De garantieaanspraak vervalt indien het gebrek niet binnen twee
maanden na vaststelling is gemeld.
4. Voor een beroep op garantie dient het aankoopbewijs met aankoop- en/of
leveringsdatum te worden overlegd. Bij ontbreken daarvan dient ander over-
tuigend bewijs te worden overlegd.
5. De garantie heeft geen betrekking op schade aan kwetsbare onderdelen, zoals
(vitrokeramisch) glas, kunststof, rubber, die ontstaan is door onzorgvuldig ge-
bruik.
Garantie/serviceafdeling
61
6. De garantie heeft geen betrekking op kleine afwijkingen van de gestelde kwa-
liteit die voor de waarde en deugdelijkheid van het product onbeduidend zijn.
7. De garantie geldt evenmin voor schade veroorzaakt door:
chemische en elektrochemische inwerking van water,
abnormale milieuomstandigheden in het algemeen,
voor het product oneigenlijke bedrijfsomstandigheden,
contact met agressieve stoffen.
8. De garantie heeft geen betrekking op gebreken door transportschade die bui-
ten onze verantwoordelijkheid is ontstaan, niet-vakkundige installatie of
montage, verkeerd gebruik, gebrekkig onderhoud, of het niet in acht nemen
van de gebruiks- of montageaanwijzingen.
9. Het recht op garantie vervalt wanneer het defect werd veroorzaakt door her-
stelling of ingrepen door derden die niet bevoegd of niet deskundig zijn, of
wanneer het product voorzien werd van toebehoren of onderdelen die niet
origineel zijn en daardoor een defect veroorzaken.
10. Producten die gemakkelijk kunnen worden vervoerd dienen te worden over-
handigd aan of gezonden naar onze servicedienst. Herstelling ter plaatse kan
slechts worden gevraagd voor grote of ingebouwde producten.
11. Indien het product zodanig is ingebouwd, ondergebouwd, opgehangen of ge-
plaatst dat de benodigde tijd voor het in- en uitbouwen samen meer dan 30
minuten bedraagt, worden de hierdoor ontstane extra kosten aan de gebruiker
in rekening gebracht. Schade die ontstaat door abnormale in- of uitbouw komt
ten laste van de gebruiker.
12. Indien binnen de garantieperiode de herstelling van hetzelfde defect herhaal-
delijk mislukt of de herstellingkosten disproportioneel zijn wordt in overleg
met de gebruiker een gelijkwaardige vervanging geleverd. In geval van ver-
vanging behouden we ons het recht voor om een vergoeding te rekenen naar
rato van de verstreken gebruiksperiode.
13. Herstelling onder garantie heeft geen verlenging van de garantietermijn noch
aanvang van een nieuwe garantietermijn tot gevolg.
14. Op herstellingen geven wij een garantie van 12 maanden, uitsluitend op het-
zelfde gebrek.
15. Verdere of andere aanspraken, in het bijzonder vergoeding van schade ont-
staan buiten het product, zijn uitgesloten voor zover een aansprakelijkheid
niet wettelijk is vastgelegd.
16. In geval van aansprakelijkheid zal een vergoeding de aankoopwaarde van het
product niet overtreffen, tenzij wettelijk anders is bepaald.
62
Garantie/serviceafdeling
Deze garantievoorwaarden gelden voor in Nederland gekochte en/of in gebruik
zijnde producten. Indien een product naar het buitenland wordt gebracht dient de
gebruiker na te gaan of het product voldoet aan de technische voorwaarden ( o.a.
spanning, frequentie, installatievoorschriften, gassoort, klimaatomstandigheden)
in het betreffende land. Voor in het buitenland aangeschafte producten dient de
gebruiker zich te vergewissen van de bepalingen in Nederland. Noodzakelijke of
gewenste aanpassingen vallen niet onder de garantie, en kunnen niet altijd worden
aangebracht.
Ook na afloop van de garantietermijn staat onze servicedienst u ter beschikking.
Adres Servicedienst:
Electrolux Service
Vennootsweg 1
2404 CG ALPHEN AAN DEN RIJN
Reparatievoorwaarden
Onze reparatievoorwaarden zijn conform de afspraak tussen de Consumentenbond
en Vlehan*.
Art. 1 Aan de consument zal na een melding van een storing zo mogelijk direct,
doch uiterlijk binnen één werkdag worden medegedeeld op welke dag het bezoek
van de technicus zal plaatsvinden. De reparatie zal als regel binnen zeven werk-
dagen na de melding zijn uitgevoerd.
Art. 2
a) Alvorens de reparatie wordt verricht zal de technicus een onderzoek uitvoeren
naar de vermoedelijke oorzaak van de gemelde storing. Aan de hand hiervan
zal hij een zo nauwkeurig mogelijke, gespecificeerde begroting maken van de
totale reparatiekosten inclusief voorrijkosten en diagnose-kosten. Desgevraagd
zal deze begroting door de technicus schriftelijk worden vastgelegd.
b) Indien de consument met het begrote bedrag niet akkoord gaat, zal op verzoek
het te repareren toestel worden teruggebracht in de staat waarin het aan de
technicus werd aangeboden. Nadat dit is geschied, zullen alleen de kosten van
voorrijden en arbeidsloon in rekening worden gebracht op basis van de wer-
kelijke bestede tijd, danwel van een vooraf vastgesteld tarief.
Art. 3 Indien tijdens het uitvoeren van de reparatie duidelijk wordt dat:
a) de oorspronkelijke reparatie door redelijkerwijs niet te voorziene omstandig-
heden niet tegen het begrote bedrag kan worden uitgevoerd, of
b) ook andere dan in de begroting voorziene reparaties noodzakelijk zijn, zal
overleg met de consument plaatsvinden en een herziene kostenbegroting wor-
Garantie/serviceafdeling
63
den gemaakt. In geval de consument daarmee alsnog niet akkoord gaat, geldt
eveneens het in artikel 2b bepaalde.
Art. 4 De reparatie zal zoveel mogelijk tijdens het eerste bezoek worden uitgevoerd.
Indien om het toestel in werkende staat te brengen een tweede bezoek noodzakelijk
is, zal:
a) direct, doch uiterlijk binnen één werkdag door de betreffende service-organi-
satie of door de technicus met de consument de datum voor een tweede bezoek
worden afgesproken.
b) een herhalingsbezoek zal als regel binnen tien werkdagen na de melding
plaatsvinden.
c) voor een tweede of daaropvolgend bezoek zal geen voorrijtarief in rekening
worden gebracht, tenzij de noodzaak voor een herhalingsbezoek aan de con-
sument is toe te schrijven.
Art. 5 De consument ontvangt een gespecificeerde rekening met vermelding van
type en serienummer van het apparaat, omschrijving van de diagnose, toegepaste
tarieven, gebruikte onderdelen en materialen en een korte omschrijving van de
verrichte werkzaamheden. De betaling van de rekening dient tegen afgifte van een
reparatienota direct contant of door middel van een gegarandeerd betaalmiddel
plaats te vinden.
Art. 6 Op elke uitgevoerde en betaalde reparatie zal bij normaal huishoudelijk ge-
bruik een volledige garantie van minimaal 3 maanden worden gegeven. Deze ga-
rantie omvat het kosteloos uitvoeren van een hernieuwde reparatie. Op de uitge-
wisselde en betaalde onderdelen geldt een garantietermijn van 12 maanden. Bij
een beroep op garantie op de reparatie dient de consument op verzoek de gespe-
cificeerde rekening van de voorgaande reparatie aan de technicus te overleggen.
Art. 7 Indien na driemaal uitvoeren van eenzelfde reparatie hetzelfde defect bij
normaal huishoudelijk gebruik opnieuw optreedt binnen de onder art. 6 bedoelde
garantietermijn en redelijkerwijs een afdoend resultaat bij het opnieuw uitvoeren
van de reparatie niet verwacht kan worden, zal aan de consument een nieuw
exemplaar of soortgelijk toestel van hetzelfde merk worden aangeboden tegen
bijbetaling op basis van een per product te bepalen jaarlijks afschrijvingspercen-
tage.
Art. 8 Vervangen onderdelen stelt de technicus weer ter beschikking van de con-
sument, met uitzondering van de onder garantie of tegen een gereduceerde prijs
vervangen onderdelen.
Art. 9 Een reparatie dient op zodanige wijze te worden uitgevoerd, dat een toestel
daarna weer volledig voldoet aan de veiligheidsvoorschriften, die op grond van een
64
Garantie/serviceafdeling
van fabriekswege aangebracht veiligheidskeurmerk gelden, danwel bij het ontbre-
ken daarvan, aan de wettelijke vereisten terzake. Dit houdt ondermeer in, dat re-
paraties moeten worden uitgevoerd met originele en door de fabrikant ook terzake
van veiligheidskeurmerken en -voorschriften gegarandeerde onderdelen.
*) Vereniging Leveranciers van Huishoudelijke Apparaten in Nederland
Adres service-afdeling
Nederland
AEG fabrieksservice Postbus 120 2400
AC Alphen aan den Rijn
Service-informatielijn (voor bezoek ser-
vicetechnicus en onderdelen)
tel. 0172-468 300
Consumentenbelangen (voor algeme-
ne, product- of gebruiksinformatie)
tel. 0172-468 172
www.aeg.nl
Vanzelfsprekend kunt u ook tijdens de lange levensduur van uw product op ons
rekenen. Daarom nodigen wij u van harte uit uw product kosteloos te registreren
op onze internetsite www.mijnapparaten.nl. Wij kunnen u dan nog beter van dienst
zijn met informatie over producten,gebruiksaanwijzingen, tips, innovaties, oplos-
singen voor onverhoopte storingen etc.
Europese Garantie
Dit apparaat wordt door Electrolux in elk van de achter in deze handleiding ge-
noemde landen gedurende de in het bij het apparaat behorende garantiebewijs
genoemde periode of anderszins bij de wet gegarandeerd. Als u van een van deze
landen verhuist naar een ander van de hieronder genoemde landen, verhuist de
garantie op het apparaat met u mee. De volgende beperkingen zijn hierop van
toepassing:
De garantie op het apparaat begint op de datum van eerste aankoop van het
apparaat. Deze datum dient te worden aangetoond door overlegging van een
geldig, door de verkoper van het apparaat afgegeven aankoopbewijs.
De garantie op het apparaat geldt voor dezelfde periode en in dezelfde mate
voor arbeidsloon en onderdelen als van toepassing in uw nieuwe land van ves-
tiging op dit specifieke model of deze specifieke serie apparaten.
Europese Garantie
65
De garantie op het apparaat is persoonlijk, geldt dus voor de oorspronkelijke
koper van het apparaat en kan niet worden overgedragen op een andere ge-
bruiker.
Het apparaat wordt geïnstalleerd en gebruikt in overeenstemming met de door
Electrolux afgegeven instructies en wordt alleen in huis gebruikt, dat wil zeggen,
het apparaat wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
Het apparaat wordt geïnstalleerd in overeenstemming met alle relevante voor-
schriften die in uw nieuwe land van vestiging van kracht zijn.
De voorwaarden van deze Europese garantie tasten geen van de aan u bij de wet
verleende rechten aan.
www.electrolux.com
Albania +35 5 4 261 450 Rr. Pjeter Bogdani Nr. 7 Tirane
Belgique/België/Belgien +32 2 363 04 44 Bergensesteenweg 719, 1502
Lembeek
Česká republika +420 2 61 12 61 12 Budějovická 3, Praha 4,
140 21
Danmark +45 70 11 74 00 Sjællandsgade 2, 7000 Frederi-
cia
Deutschland +49 180 32 26 622 Muggenhofer Str. 135, 90429
Nürnberg
Eesti +37 2 66 50 030 Pärnu mnt. 153, 11624
Tallinn
España +34 902 11 63 88 Carretera M-300, Km. 29,900
Alcalá de Henares Madrid
France www.electrolux.fr
Great Britain +44 8705 929 929 Addington Way, Luton, Be-
dfordshire LU4 9QQ
Hellas +30 23 10 56 19 70 4, Limnou Str., 54627 Thessa-
loniki
Hrvatska +385 1 63 23 338 Slavonska avenija 3,
10000 Zagreb
Ireland +353 1 40 90 753 Long Mile Road Dublin 12
66
www.electrolux.com
Italia +39 (0) 434 558500 C.so Lino Zanussi, 26 - 33080
Porcia (PN)
Latvija +371 67313626 Kr. Barona iela 130/2,
LV-1012, Riga
Lietuva +370 5 278 06 03 Ozo 10a, LT-08200 Vilnius
Luxembourg +352 42 431 301 Rue de Bitbourg, 7, L-1273
Hamm
Magyarország +36 1 252 1773 H-1142 Budapest XIV,
Erzsébet királyné útja 87
Nederland +31 17 24 68 300 Vennootsweg 1, 2404 CG - Al-
phen aan den Rijn
Norge +47 81 5 30 222 Risløkkvn. 2 , 0508 Oslo
Österreich +43 18 66 400 Herziggasse 9, 1230 Wien
Polska +48 22 43 47 300 ul. Kolejowa 5/7, Warsza‐
wa
Portugal +35 12 14 40 39 39 Quinta da Fonte - Edificio Gon-
çalves Zarco - Q 35 -2774-518
Paço de Arcos
Romania +40 21 451 20 30 Str. Garii Progresului 2,
S4, 040671 RO
Schweiz - Suisse - Svizzera +41 62 88 99 111 Industriestrasse 10, CH-5506
Mägenwil
Slovenija +38 61 24 25 731 Gerbičeva ulica 98, 1000
Ljubljana
Slovensko +421 2 43 33 43 22 Electrolux Slovakia s.r.o.,
Electrolux Domáce spotre‐
biče SK, Seberíniho 1, 821
03 Bratislava
Suomi www.electrolux.fi
Sverige +46 (0)771 76 76 76 Electrolux Service, S:t Görans-
gatan 143, S-105 45 Stockholm
Türkiye +90 21 22 93 10 25 Tarlabaşı caddesi no : 35
Taksim İstanbul
www.electrolux.com
67
Россия +7 495 937 7837 129090 Москва,
Олимпийский проспект,
16, БЦ "Олимпик"
Україна +380 44 586 20 60 04074 Київ,
вул.Автозаводська, 2а,
БЦ "Алкон"
68
69
70
71
www.electrolux.com
www.aeg-electrolux.nl
315 9140 04-A-04082008
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72

Aeg-Electrolux KB 9800 E-A Handleiding

Categorie
Ovens
Type
Handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor