58
Onderhoud kookplaat
De glasplaat die wordt gebruikt als verwarmingsvlak is
perfect glad en niet poreus; bovendien is hij bij normale
gebruikscondities bestand tegen hitte en stoten. Voor cor-
rect onderhoud van alle onderdelen van de kookplaat ra-
den wij aan als volgt te werk te gaan:
• voor normaal reinigen is het voldoende hem met
een vochtige spons te wassen en daarna met keuken-
papier te drogen.
• Als de plaat erg vuil is moet hij worden schoonge-
maakt met een middel dat speciaal voor keramiekplaten*
is bedoeld; afspoelen en afdrogen.
• voor het verwijderen van hardnekkig vuil kunt u een
hiervoor bestemd schrapertje gebruiken. Doe dit zo snel
mogelijk zonder te wachten tot het apparaat koud is
geworden, om het hard worden van de resten te vermij-
den Uitstekende resultaten kunnen ook worden bereikt
met een speciaal roestvrij staalwolsponsje voor
keramiekplaten in een sopje gedoopt.
• Als de plaat is schoongemaakt kan hij worden be-
handeld met een speciaal product voor onderhoud en
protectie: Het onzichtbare laagje dat dit product ach-
terlaat beschermt de glasplaat in het geval van over-
koken. Dit soort onderhoud moet worden uitgevoerd als
de plaat lauw of koud is.
• Vergeet niet de kookplaat altijd met schoon water
af te spoelen en nauwkeurig te drogen: restjes
schoonmaakmiddel kunnen hard worden gedurende een
volgende kookbeurt.
Belangrijke aanbevelingen
• Vermijd het gebruik van schuurmiddelen of bij-
tende middelen, zoals spray voor barbecue en ovens,
ontvlekkingsmiddelen en roestverwijderende producten,
vim en schuursponsen, aangezien deze de plaat voor-
goed kunnen krassen.
• Denk eraan voorwerpen die kunnen smelten op een
afstand van de kookplaat te houden, b.v. plastic
voorwerpen, suiker of producten met een hoog sui-
kergehalte. Als er iets van dit soort voedsel op de
kookplaat is geknoeid, verwijder het onmiddelijk (zo-
lang de plaat nog warm is) met een scheermesscherp
schrapertje, om te vermijden dat de plaat beschadigd
wordt.
• De kookplaat mag alleen voor koken worden ge-
bruikt. Zet geen voorwerpen op de plaat als deze niet
in gebruik is. Gebruik de plaat niet om dingen op te
zetten (bestek, pannen, afdroogdoeken enz.) noch als
hakblok.
• Aluminium bakken of folie en plastic bakken mo-
gen nooit op de plaat blijven staan als deze nog lauw
of warm is.
• Gebruik nooit stoom- of hogedrukapparaten voor het
reinigen van de oven.
• Plaats geen metalen voorwerpen op de kookplaat
(bestek of deksels enz.).
• Verwarm nooit etenswaren in een afgesloten doos:
deze zou kunnen openbarsten.
Schade aan de kookplaat die veroorzaakt is door dergelijk
onjuist gebruik valt automatisch niet onder de garantie.
Reinigen en onderhoud
Praktische raadgevingen voor het gebruik van de
kookplaat
Voor het beste gebruik van de kookplaat moeten enkele
fundamentele regels in acht worden genomen gedurende
het koken en het klaarmaken van de gerechten.
• Gebruik pannen met een platte bodem die perfect
aansluiten aan de verwarmingszone.
• Gebruik pannen die groot genoeg zijn om de kookplaat
geheel te bedekken teneinde alle beschikbare hitte te
benutten.
• Houd de bodem van de pan altijd schoon en droog zodat
hij goed aansluit aan de kookzone en zodat niet alleen
de kookzones een lange duurzaamheid genieten, maar
ook de pannen zelf.
• Vermijd dezelfde pannen te gebruiken die u ook op een
gasfornuis heeft gebruikt. De hitteconcentratie op de
gaspitten kan de bodem van een pan vervormen,
hetgeen niet de beste resultaten oplevert wanneer hij
op een keramiekplaat wordt gebruikt.
• Laat nooit een kookzone aan staan zonder een pan
erop aangezien de verhitting, die snel het maximum
niveau bereikt, de verwarmingselementen kan
beschadigen.
• De glazen kookplaat is zowel vuurvast als resistent
tegen stoten. Toch kan hij barsten als hij hard getroffen
wordt door een puntig voorwerp. In dit geval sluit u de
stroom af en wendt u zich tot een bevoegde installateur.
Houd de kookplaat altijd schoon. Wacht tot de
verwarmingszones uit zijn en afgekoeld voordat u over-
gaat tot onderhoud van de kookplaat.
Raamwerk van roestvrij staal
Roestvrij staal kan vlekkerig worden als er langere tijd
kalkhoudend water op blijft liggen of als gevolg van ge-
bruik van bijtende schoonmaakmiddelen (fosforhoudend).
Spoel en droog altijd goed af na het reinigen van de kook-
plaat. Droog geknoeid water altijd meteen zorgvuldig af.