Aeg-Electrolux 30006VE-WN Handleiding

Type
Handleiding
30006VE
NL
FORNUIS GEBRUIKSAANWIJZING
VOOR PERFECTE RESULTATEN
Bedankt dat u voor dit AEG product heeft gekozen. Dit
apparaat is ontworpen om vele jaren uitstekend te
presteren, met innovatieve technologieën die het leven
gemakkelijker helpen maken – functies die gewone
apparaten wellicht niet hebben. Neem een paar minuten
de tijd om het door te lezen zodat u er optimaal van kunt
profiteren.
ACCESSOIRES EN VERBRUIKSARTIKELEN
In de AEG webshop vindt u alles wat u nodig heeft om al
uw apparaten van AEG mooi te houden en perfect te
laten functioneren. Ook vindt u hier een groot aantal
accessoires die zijn ontworpen en gebouwd volgens de
hoge kwaliteitsnormen die u verwacht, van speciaal
kookgerei tot bestekmandjes en van flessenhouders tot
waszakken…
Bezoek onze webshop op
www.aeg-electrolux.com/shop
2
INHOUD
4 Veiligheidsinformatie
8 Beschrijving van het product
9 Voor het eerste gebruik
10 Kookplaat - Dagelijks gebruik
10 Kookplaat - Handige aanwijzingen
en tips
11 Kookplaat - Onderhoud en
reiniging
12 Oven - Dagelijks gebruik
13 Oven - Handige aanwijzingen en
tips
20 Oven - Onderhoud en reiniging
24 Problemen oplossen
25 Montage
26 Milieubescherming
In deze gebruiksaanwijzing worden de
volgende symbolen gebruikt:
Belangrijke informatie over uw persoonlijke
veiligheid en informatie over het voorkomen
van schade aan het apparaat.
Algemene informatie en tips
Milieu-informatie
Wijzigingen voorbehouden
Inhoud
3
VEILIGHEIDSINFORMATIE
Lees deze handleiding aandachtig door voordat u het apparaat installeert of gebruikt:
Voor uw eigen veiligheid en de veiligheid van uw eigendommen
Voor bescherming van het milieu
Voor de correcte bediening en werking van het apparaat.
Bewaar deze instructies altijd bij het apparaat, ook wanneer u het verplaatst of verkoopt.
De fabrikant is niet verantwoordelijk voor schade veroorzaakt door een foutieve installatie
of foutief gebruik.
Veiligheid van kinderen en kwetsbare mensen
Dit apparaat kan worden gebruikt door kinderen van 8 jaar en ouder en door mensen
met beperkte lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke vermogens of een gebrek aan er-
varing en kennis, indien zij onder toezicht staan of instructies hebben gekregen over het
veilig gebruiken van het apparaat en indien zij de eventuele gevaren begrijpen. Kinderen
mogen niet met het apparaat spelen.
Houd alle verpakkingsmaterialen uit de buurt van kinderen. Gevaar voor verstikking of
lichamelijk letsel.
Houd kinderen en dieren uit de buurt van het apparaat als de deur openstaat of als het
apparaat in gebruik is. Gevaar voor letsel of ander permanent lichamelijk letsel.
Gebruik het kinderslot of de Key lock-functie als het apparaat hiermee uitgerust is. Dit
voorkomt dat kinderen en dieren het apparaat per ongeluk aanzetten.
Algemene veiligheid
De specificaties van het apparaat mogen niet worden veranderd. Risico op letsel en be-
schadiging van het apparaat.
Laat het apparaat tijdens het gebruik niet onbeheerd achter.
Schakel het apparaat na elk gebruik uit.
Montage
Alleen een bevoegd elektriciën mag het apparaat installeren en aansluiten. Neem contact
op met een erkend servicecentrum. Dit om lichamelijk letsel of structurele schade te
voorkomen.
Controleer of het apparaat niet is beschadigd tijdens het transport. Sluit geen beschadigd
apparaat aan. Neem indien nodig contact op met de leverancier.
Verwijder al het verpakkingsmateriaal, stickers en folie van het apparaat voordat u het
voor het eerst in gebruik neemt. Verwijder niet het typeplaatje. Dit kan de garantie on-
geldig maken.
De wetten, voorschriften, richtlijnen en normen die van kracht zijn in het land waar het
apparaat wordt gebruikt dienen in acht genomen te worden (veiligheidsvoorschriften, re-
cyclingvoorschriften, veiligheidsvoorschriften met betrekking tot elektra of gas, etc.).
Wees voorzichtig bij het verplaatsen van het apparaat. Het apparaat is zwaar. Gebruik
altijd veiligheidshandschoenen. Trek het apparaat nooit aan de handgreep van zijn plaats.
4 Veiligheidsinformatie
Zorg ervoor dat de stekker van het apparaat uit het stopcontact is getrokken tijdens de
installatie (indien van toepassing).
Houd de minimumafstanden naar andere apparaten en units in acht.
Plaats het apparaat niet op een basis.
Aansluiting op het elektriciteitsnet
Alleen een bevoegd elektriciën mag het apparaat installeren en aansluiten. Neem contact
op met een erkend servicecentrum. Dit om lichamelijk letsel of structurele schade te
voorkomen.
Dit apparaat moet worden geaard.
Controleer of de elektrische gegevens op het typeplaatje overeenkomen met de stroom-
voorziening in uw woning.
Informatie over het voltage vindt u op het typeplaatje.
U dient te beschikken over de juiste scheidingsvoorzieningen: stroomonderbrekers, zeke-
ringen (schroefzekeringen moeten uit de houder worden verwijderd), aardlekschakelaars
en contactgevers.
De elektrische installatie moet isolatie bevatten waardoor het apparaat volledig van het
lichtnet afgesloten kan worden. De isolatie moet een contactopening hebben met een
minimale breedte van 3mm.
De schokbeschermingsonderdelen moeten zo worden bevestigd dat zij niet kunnen wor-
den verwijderd zonder gereedschap.
Gebruik altijd een correct geïnstalleerd, schokbestendig stopcontact.
Houd kabels bij het aansluiten van elektrische apparaten op stopcontacten uit de buurt
van de hete deur van het apparaat.
Gebruik geen meerwegstekkers, -aansluitingen en verlengkabels. Er kan brand ontstaan.
Zorg ervoor dat de stroomsnoeren (indien van toepassing) en kabel niet knakken of be-
schadigd raken achter het apparaat.
Zorg ervoor dat de aansluiting op het net toegankelijk is na de installatie.
Trek niet aan het netsnoer om het apparaat los te koppelen. Trek altijd aan de stekker zelf
(indien van toepassing).
Vervang of verander het netsnoer niet zelf. Neem contact op met het servicecentrum.
Gebruik
Dit apparaat is uitsluitend bedoeld voor huishoudelijk gebruik. Gebruik het apparaat niet
voor commerciële of industriële doeleinden. Zo voorkomt u lichamelijk letsel of schade
aan eigendommen.
Controleer het apparaat altijd tijdens gebruik.
Sta niet te dicht bij het apparaat als u de deur van het apparaat opent als deze aan staat.
Er kan hete stoom ontsnappen. Gevaar voor brandwonden.
Gebruik dit apparaat niet als het contact maakt met water. Bedien het apparaat niet met
natte handen.
Het apparaat mag niet worden gebruikt als werkblad of aanrecht.
Veiligheidsinformatie
5
De kookplaat van het apparaat wordt heet tijdens gebruik. Gevaar voor brandwonden.
Leg geen metalen voorwerpen, zoals bestek of deksels, op de kookplaat; deze kunnen zeer
heet worden.
De binnenkant van het apparaat wordt heet tijdens gebruik. Gevaar voor brandwonden.
Gebruik handschoenen wanneer u toebehoren of pannen neerzet of verwijdert.
Open de deur voorzichtig. Als u alcoholische toevoegingen gebruikt, kan er een licht ont-
vlambaar alcohol-luchtmengsel ontstaan. Er kan brand ontstaan.
Houd vonken of open vlammen uit de buurt van het apparaat bij het openen van de
deur.
Plaats geen ontvlambare producten of items die vochtig zijn door ontvlambare produc-
ten, en/of onstekingsproducten (gemaakt van plastic of aluminium) in, bij of op het ap-
paraat. Er kan brand of een explosie ontstaan.
Zet de kookzones op "uit" na ieder gebruik.
Gebruik de kookzones niet met lege pannen of zonder pannen erop
Laat de pannen niet droogkoken. Dit kan schade veroorzaken aan de pannen en het koo-
koppervlak.
Als er voorwerpen of pannen op de kookplaat vallen, kan het oppervlak beschadigd ra-
ken.
Zet geen hete pannen naast het bedieningspaneel, want de warmte kan het apparaat be-
schadigen.
Wees voorzichtig bij het verwijderen of installeren van toebehoren om schade aan het
emaille van het apparaat te voorkomen.
Pannen van gietijzer, aluminium of met beschadigde bodems kunnen krassen veroorza-
ken op de kookplaat als u ze over het oppervlak schuift.
Verkleuring van het emaille heeft geen ongewenst effect op de werking van het appa-
raat.
Om schade of verkleuring van het emaille te voorkomen:
plaats geen voorwerpen direct op de bodem van het apparaat en bedek het niet met
aluminiumfolie;
plaats heet water niet direct in het apparaat;
haal vochtige schotels en eten uit het apparaat als u klaar bent met koken.
Oefen geen kracht uit op een geopende deur.
Leg geen ontvlambaar materiaal in het deel onder de oven. Bewaar daar alleen hittebe-
stendige accessoires (indien van toepassing).
Dek de stoomuitgangen van de oven niet af. Deze bevinden zich aan de achterzijde van
de bovenkant (indien van toepassing).
Sluit de stroomtoevoer af als het oppervlak is gebarsten. Er bestaat risico op elektrische
schokken.
Leg geen warmtegeleidend materiaal (bijv. dunne roosters of metalen platen die de
warmte geleiden) onder de pannen. Door de warmtereflectie kan de kookplaat beschadi-
gen.
Gebruik het apparaat niet tijdens een stroomstoring.
6 Veiligheidsinformatie
Onderhoud en reiniging
Zorg ervoor dat het apparaat is afgekoeld voordat u onderhoud verricht. Gevaar voor
brandwonden. De glazen panelen kunnen breken.
Houd het apparaat altijd schoon. Opeenhopingen van vetten of andere voedselresten
kunnen brand veroorzaken.
Regelmatig reinigen voorkomt dat het oppervlaktemateriaal van de oven achteruitgaat.
Gebruik voor uw eigen veiligheid en de veiligheid van uw eigendommen alleen water en
zeep om het apparaat te reinigen. Gebruik geen ontvlambare producten of bijtende pro-
ducten.
Reinig het apparaat niet met stoomreinigers, hogedrukreinigers, scherpe voorwerpen,
schuurmiddelen, schuursponzen en vlekverwijderaars.
Volg de aanwijzingen van de ovenfabrikant op als u een ovenspray gebruikt. Spray niets
op de verwarmingselementen en de thermostaatsensor.
Reinig de glazen ovendeur niet met schurende reinigingsmiddelen of een metalen schra-
per. Het hittebestendige oppervlak van de binnenruit kan hierdoor breken en versplinte-
ren.
Als de glasplaten beschadigd raken, worden ze zwak en kunnen ze breken. U dient ze te
vervangen. Neem contact op met het servicecentrum.
Wees voorzichtig bij het verwijderen van de deur uit het apparaat. De deur is zwaar.
De lampjes die in dit apparaat worden gebruikt, zijn speciale lampjes voor huishoudelijke
apparaten. Ze kunnen niet worden gebruikt voor de gehele of gedeeltelijke verlichting
van een woonruimte.
Vervang de lampjes indien nodig alleen door nieuwe lampjes met hetzelfde vermogen die
specifiek bedoeld zijn voor huishoudelijke apparaten.
Haal de stekker van het apparaat uit het stopcontact voordat u de ovenlamp vervangt.
Gevaar voor elektrische schokken. Laat het apparaat afkoelen. Gevaar voor brandwonden.
Servicecentrum
Alleen een bevoegde servicemonteur mag dit apparaat repareren. Neem contact op met
een erkend servicecentrum.
Gebruik alleen originele reserveonderdelen.
Verwijdering van het apparaat
Om lichamelijk letsel of schade te voorkomen:
Trek de stekker uit het stopcontact.
Snij het netsnoer van het apparaat af en gooi dit weg.
Verwijder de deurvergrendeling. Dit voorkomt dat kinderen of kleine huisdieren in het
apparaat opgesloten raken. Er bestaat gevaar voor verstikking.
Veiligheidsinformatie
7
BESCHRIJVING VAN HET PRODUCT
Algemeen overzicht
1
2 3 4 5
7
8
9
10
11
6
5
4
3
2
1
1 Bedieningspaneel
2 Controlelampje oven
3 Bedieningsknop voor ovenfuncties
4 Temperatuurregelknop
5 Weergave temperatuur
6 Knoppen voor de kookplaat
7 Verwarmingselement
8 Ovenlampje
9 Ventilator
10 Onderwarmte
11 Inschuifrails
8 Beschrijving van het product
Indeling kookplaat
2
180
mm
145
mm
145
mm
1
3
456
210
mm
1 Kookzone 1200 W
2 Stoomuitlaat
3 Kookzone 1800 W
4 Kookzone 1200 W
5 Restwarmte-indicatie
6 Kookzone 2300 W
Ovenaccessoires
Ovenrek
Voor servies, bak- en braadvormen.
Vlakke bakplaat
Voor gebak en koekjes
Bewaarlade
Onder de ovenruimte bevindt zich een bewaarlade.
WAARSCHUWING!
De bewaarlade kan heet worden als het apparaat aan is.
VOOR HET EERSTE GEBRUIK
Verwijder al het verpakkingsmateriaal binnenin en aan de buitenkant van de oven, voordat
u de oven in gebruik neemt. Verwijder het typeplaatje niet.
LET OP!
Pak, om de deur te openen, altijd de handgreep in het midden vast.
Eerste reiniging
Verwijder alle onderdelen van het apparaat.
Reinig het apparaat voor het eerste gebruik
LET OP!
Gebruik geen schuurmiddelen! De oppervlakken zouden beschadigd kunnen worden. Zie het
hoofdstuk "Onderhoud en reiniging".
Voorverwarmen
1. Stel de functie en de maximumtemperatuur in.
2. Laat de lege oven ongeveer 45 minuten werken.
Voor het eerste gebruik
9
3. Stel de functie en de maximumtemperatuur in.
4. Laat de lege oven ongeveer 15 minuten werken.
Dit is om eventuele restanten van het ovenoppervlak weg te branden. De accessoires kun-
nen heter worden dan bij normaal gebruik. Gedurende deze periode kunnen geurtjes en
rook worden afgegeven. Dit is normaal. Zorg dat er voldoende luchtcirculatie is.
KOOKPLAAT - DAGELIJKS GEBRUIK
Kookstanden
Bedieningsknop Functie
0 Uit-stand
1-9
Kookstanden
(1 = laagste kookstand; 9= hoogste kookstand)
1. Draai de bedieningsknop in de gewenste kookstand.
2. Zet de bedieningsknop op stand 0 om het kookproces uit te schakelen.
Restwarmte-indicatie
De restwarmte-indicatie gaat branden wanneer een kookzone heet is.
WAARSCHUWING!
Verbrandingsgevaar door restwarmte!
KOOKPLAAT - HANDIGE AANWIJZINGEN EN TIPS
Kookgerei
De bodem van het kookgerei moet zo dik en vlak mogelijk zijn.
Kookgerei gemaakt van geëmailleerd staal of met aluminium of kopperen bodems, kun-
nen tot verkleuringen leiden van de glazen keramische kookplaat.
Voorbeelden van kooktoepassingen
De gegevens in de volgende tabel dienen slechts als richtlijn.
Tem-
pera-
tuurin-
stelling
Te gebruiken voor: Tijdsin-
stelling
Tips
1 Bereide gerechten warmhouden naar be-
hoefte
Afdekken
1-2 Hollandaisesaus, smelten: boter, choco-
lade, gelatine
5-25
min.
Tussendoor mengen
1-2 Stollen: luchtige omeletten, gebakken
eieren
10-40
min.
Met deksel bereiden
10 Kookplaat - Dagelijks gebruik
Tem-
pera-
tuurin-
stelling
Te gebruiken voor: Tijdsin-
stelling
Tips
2-3 Zachtjes aan de kook brengen van rijst
en gerechten op melkbasis, reeds berei-
de gerechten opwarmen
25-50
min.
Voeg minstens tweemaal zoveel
vloeistof toe als rijst, melkgerechten
tijdens het bereiden tussendoor
roeren
3-4 Stomen van groenten, vis en vlees 20-45
min.
Voeg een paar eetlepels vocht toe
4-5 Aardappelen stomen 20-60
min.
Gebruik max. ¼ l water voor 750 g
aardappelen
4-5 Bereiden van grotere hoeveelheden
voedsel, stoofschotels en soepen
60-150
min.
Tot 3 l vloeistof plus ingrediënten
6-7 Lichtjes braden: kalfsoester, cordon bleu
van kalfsvlees, koteletten, rissoles, wors-
tjes, lever, roux, eieren, pannenkoeken,
donuts
naar be-
hoefte
Halverwege de bereidingstijd om-
draaien
7-8 Door-en-door gebraden, opgebakken
aardappelen, lendenbiefstukken, steaks
5-15
min.
Halverwege de bereidingstijd om-
draaien
9 Aan de kook brengen van grotere hoeveelheden water, pasta koken, aanbraden van vlees
(goulash, stoofvlees), frituren van patates frites
Energie besparen
Plaats, indien mogelijk, altijd een deksel op het kookgerei.
Plaats het kookgerei altijd op de kookzone voordat u deze inschakelt.
Schakel voor het einde van de bereidingstijd de kookzones uit, om gebruik te maken van
de restwarmte.
De bodems van de pannen en kookzones dienen dezelfde afmeting te hebben.
KOOKPLAAT - ONDERHOUD EN REINIGING
Reinig het apparaat na elk gebruik.
Gebruik altijd kookgerei met een schone bodem.
Krassen of donkere vlekken in de glaskeramiek hebben geen invloed op de werking van het
apparaat.
Vuil verwijderen:
1. Verwijder direct:gesmolten plastic, gesmolten folie en suikerhoudende gerechten.
Anders kan het vuil het apparaat beschadigen. Gebruik een speciale schraper voor de
glazen plaat. Plaats de schraper schuin op de glazen plaat en verwijder resten door
het blad over het oppervlak te schuiven.
Kookplaat - Onderhoud en reiniging
11
Verwijder nadat het apparaat voldoende is afgekoeld:kalkvlekken, waterkringen,
vetvlekken, glimmende metaalachtige verkleuringen. Gebruik een speciaal schoon-
maakmiddel voor glaskeramiek of roestvrij staal.
2. Reinig het apparaat met een vochtige doek en een beetje afwasmiddel.
3. Wrijf het apparaat ten slotte droog met een schone doek.
Reinig de voorkant van het apparaat met een zachte doek en een warm sopje.
Gebruik voor de metalen voorkanten wat schoonmaakmiddel voor roestvrijstaal.
Gebruik geen schuurmiddelen of schuursponsjes.
OVEN - DAGELIJKS GEBRUIK
Het apparaat aan- en uitzetten
1. Draai de knop voor de ovenfuncties naar een ovenfunctie.
2. Draai de knop voor de temperatuur naar een temperatuur.
Het stroomindicatielampje gaat aan als het apparaat in werking is.
Het temperatuurlampje gaat aan zolang de temperatuur in het apparaat stijgt.
3. Draai om het apparaat uit te schakelen, de knop voor de ovenfuncties en de knop voor
de temperatuur in de uit-stand.
Ovenfuncties
Ovenfunctie Toepassing
Uitstand Het apparaat staat UIT.
LICHT Gebruik deze functie om de binnenkant van de oven te
verlichten.
HETELUCHT Voor het maximaal bakken op twee ovenniveaus tegelijker-
tijd. Stel de oventemperatuur (20-40°C) lager in dan bij be-
reiding met onder- en bovenwarmte. En om voedel te dro-
gen.
CONVENTIONEEL Bakken en braden op één ovenniveau.
ONDERWARMTE Voor het bakken van taarten met een knapperige bodem
en het goedhouden van de vulling.
ONTDOOIEN Voor het ontdooien van diepvriesvoedsel.
GRILL KLEIN Voor het grillen van plat voedsel in het midden van de grill
en voor het maken van toast.
GRILL GROOT Voor het grillen van plat voedsel in grote hoeveelheden en
voor het maken van toast.
INFRATHERM Voor het braden van grotere stukken vlees of gevogelte op
één niveau. Ook om te gratineren.
12 Oven - Dagelijks gebruik
Ovenaccessoires plaatsen
Plaats de inschuifbare accessoires zo dat de dubbele zijranden aan de achterkant van de
oven komen te zitten en naar beneden wijzen. Duw de inschuifbare accessoires tussen de
geleiders van een van de ovenniveaus.
Het rooster heeft dubbele zijranden. Deze randen
en de vorm van de geleiders vormen de anti-kan-
telbeveiliging voor de ovenaccessoires.
OVEN - HANDIGE AANWIJZINGEN EN TIPS
WAARSCHUWING!
Zie het hoofdstuk 'Veiligheidsinformatie'.
De temperaturen en baktijden in de tabellen zijn slechts als richtlijn bedoeld. Deze zijn af-
hankelijk van de recepten en de kwaliteit en de hoeveelheid van de gebruikte ingrediënten.
Bakken
Algemene aanwijzingen
Uw nieuwe oven kan een andere bak-/braadverhouding hebben dan het apparaat dat u
tot nu toe gebruikt heeft. Pas uw normale instellingen (temperatuur, gaartijden) en de
ovenniveaus aan de tabelwaarden aan.
Bij langere baktijden kunt u de oven ca. 10 minuten voor het einde van de baktijd uit-
schakelen, om te profiteren van de restwarmte.
Wanneer u diepgevroren levensmiddelen gebruikt, kunnen de platen in de oven tijdens
het bakken vervormen. Wanneer de platen afkoelen, verdwijnt de vervorming.
Aanwijzigen bij de baktabellen
Wij raden aan om de eerste keer de lagere temperatuur in te stellen.
Als u geen concrete aanwijzingen kunt vinden voor uw eigen recept, kijkt u dan bij een
soortgelijk product.
Bij het bakken van gebak op meerdere niveaus kan de baktijd ca. 10-15 minuten langer
zijn.
Als het gebak niet overal even hoog is, wordt het gebak in het begin van het bakproces
niet overal even bruin. Verander in dit geval de temperatuurinstelling niet. De verschillen
verminderen tijdens het bakproces.
Oven - Handige aanwijzingen en tips 13
Baktips
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De onderkant van de
cake is te licht van
kleur.
Onjuist ovenniveau. Plaats de cake op een lager ovenniveau.
De cake zakt in (wordt
klef, klonterig, strepe-
rig).
Te hoge oventemperatuur Stel de temperatuur lager in
De cake zakt in (wordt
klef, klonterig, strepe-
rig).
Te korte baktijd. Baktijd verlengen.
Stel geen hogere temperaturen in voor
kortere baktijden
De cake zakt in (wordt
klef, klonterig, strepe-
rig).
Te veel vocht in het deeg. Minder vocht gebruiken. Houd de mixtij-
den aan, met name als u mixers gebruikt
De cake is te droog. Te lage oventemperatuur Stel een hogere oventemperatuur in.
De cake is te droog. Te lange baktijd. De baktijd verkorten.
De cake wordt niet ge-
lijkmatig bruin.
Te hoge oventemperatuur en
te korte baktijd
De oventemperatuur lager instellen en de
baktijd verlengen
De cake wordt niet ge-
lijkmatig bruin.
Geen gelijkmatig mengsel. Het deeg gelijkmatig over de bakplaat ver-
delen.
De cake wordt niet
gaar binnen de aange-
geven baktijd.
Te lage temperatuur. Stel de oventemperatuur iets hoger in
Bakken op één ovenniveau - Bakken in bakblikken
Soort gebak Functieknop van de
oven
Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Tulband Heteluchtcircula-
tie
1 150 - 160 0:50 - 1:10
Zandgebak/Vruchten-
taarten
Heteluchtcircula-
tie
1 140 - 160 1:10 - 1:30
Biscuittaart Heteluchtcircula-
tie
1 140 0:25 - 0:40
Biscuittaart CONVENTIONEEL 1 160 0:25 - 0:40
Taartbodem van zand-
taartdeeg
1)
Heteluchtcircula-
tie
3 170-180 0:10 - 0:25
Taartbodem van roer-
deeg
Heteluchtcircula-
tie
3 150 - 170 0:20 - 0:25
Appeltaart CONVENTIONEEL 1 170 - 190 0:50 - 1:00
Appeltaart (2 vormen
Ø 20 cm, diagonaal
geplaatst)
Heteluchtcircula-
tie
1 160 1:10 - 1:30
14 Oven - Handige aanwijzingen en tips
Soort gebak Functieknop van de
oven
Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Appeltaart (2 vormen
Ø 20 cm, diagonaal
geplaatst)
CONVENTIONEEL 1 180 1:10 - 1:30
Hartige taart (bijv.
quiche lorraine)
Heteluchtcircula-
tie
1 160 - 180 0:30 - 1:10
Kwarktaart CONVENTIONEEL 1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Oven voorverwarmen
Bakken op één ovenniveau - Taarten/gebak/brood op bakplaten
Soort gebak Functieknop van de
oven
Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Tulband/krans CONVENTIONEEL 3 170 - 190 0:30 - 0:40
Kerststol
1)
CONVENTIONEEL 3 160 - 180 0:40 - 1:00
Brood (roggebrood) CONVENTIONEEL 1
- Eerst
1)
230 0:25
- Vervolgens 160 - 180 0:30 - 1:00
Roomsoezen/tompoe-
zen
1)
CONVENTIONEEL 3 160 - 170 0:15 - 0:30
Opgerolde cake met
jam
1)
CONVENTIONEEL 3 180 - 200 0:10 - 0:20
Kruimelgebak droog Heteluchtcircula-
tie
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Boter-/Suikerkoek
1)
CONVENTIONEEL 3 190 - 210 0:15 - 0:30
Vruchtentaart (op
gistdeeg/roerdeeg)
2)
Heteluchtcircula-
tie
3 150 0:35 - 0:50
Vruchtentaart (op
gistdeeg/roerdeeg)
2)
CONVENTIONEEL 3 170 0:35 - 0:50
Vruchtencake op slap
deeg
Heteluchtcircula-
tie
3 160 - 170 0:40 - 1:20
Plaatkoek met kwets-
bare garnering (bij-
voorbeeld kwark,
room, puddingvulling)
1)
CONVENTIONEEL 3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pizza (met veel garne-
ring)
1)2)
Heteluchtcircula-
tie
1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pizza (dun)
1)
Heteluchtcircula-
tie
1 200 - 220 0:10 - 0:25
Oven - Handige aanwijzingen en tips 15
Soort gebak Functieknop van de
oven
Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Ongedesemd brood Heteluchtcircula-
tie
1 200 - 200 0:08 - 0:15
Zwitsers fruitpuddink-
je
Heteluchtcircula-
tie
1 180 - 200 0:35 - 0:50
1) Oven voorverwarmen
2) Gebruik de diepe braadpan
Bakken op één ovenniveau - Koekjes
Soort gebak Functieknop van de
oven
Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Zandkoekjes Heteluchtcircula-
tie
3 150 - 160 0:06 - 0:20
Spritsgebak Heteluchtcircula-
tie
3 140 0:20 - 0:30
Spritsgebak
1)
CONVENTIONEEL 3 160 0:20 - 0:30
Roerdeegkoekjes Heteluchtcircula-
tie
3 150 - 160 0:15 - 0:20
Koekjes met eiwit,
meringues
Heteluchtcircula-
tie
3 80 - 100 2:00 - 2:30
Bitterkoekjes Heteluchtcircula-
tie
3 100 - 120 0:30 - 0:60
Klein gerezen gebak Heteluchtcircula-
tie
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Bladerdeegkoekjes
1)
Heteluchtcircula-
tie
3 170 - 180 0:20 - 0:30
Broodjes
1)
Heteluchtcircula-
tie
3 160 0:20 - 0:35
Broodjes
1)
CONVENTIONEEL 3 180 0:20 - 0:35
Kleine cakejes (20
stuks/plaat)
1)
Heteluchtcircula-
tie
3 140 0:20 - 0:30
Kleine cakejes (20
stuks/plaat)
1)
CONVENTIONEEL 3 170 0:20 - 0:30
1) Oven voorverwarmen
Braden
Braadservies
Gebruik hittebestendig servies om te braden (lees de instructies van de fabrikant).
Grote braadstukken kunt u direct in de diepe braadpan braden of op een rooster met bo-
ven een braadpan. (Indien aanwezig)
Braad mager vlees in een braadpan met deksel. Op die manier blijft het vlees sappiger.
16 Oven - Handige aanwijzingen en tips
Alle soorten vlees, die een korst moeten krijgen, kunt u in de braadschaal zonder deksel
braden.
Rundvlees
Soort vlees Hoeveelheid Oven-
functie
Rek-
stand
Temperatuur
°C
Tijd (u:min)
Suddervlees 1 – 1.5 kg 1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rosbief of ossehaas per cm dikte
- van binnen rood
1)
per cm dikte 1 190 - 200 0:05 - 0:06
- binnen roze (medium) per cm dikte 1 180 - 190 0:06 - 0:08
- helemaal gaar per cm dikte 1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) Oven voorverwarmen
Varkensvlees
Soort vlees Hoeveelheid Oven-
functie
Rek-
stand
Temperatuur
°C
Tijd (u:min)
Schouderstuk, nekstuk,
hamlap
1 – 1.5 kg 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Tussenribstuk, casselerrib 1 – 1.5 kg 1 170 - 180 1:00 - 1:30
Gehaktbrood 750 g - 1 kg 1 160 - 170 0:45 - 1:00
Varkensribstuk (voorge-
kookt)
750 g - 1 kg 1 150 - 170 1:30 - 2:00
Kalfsvlees
Soort vlees Hoeveelheid Oven-
functie
Rek-
stand
Temperatuur
°C
Tijd (u:min)
Geroosterd kalfsvlees 1 kg 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kalfsbout 1,5 -2 kg 1 160 - 180 2:00 - 2:30
Lamsvlees
Soort vlees Hoeveelheid Oven-
functie
Rek-
stand
Temperatuur
°C
Tijd (u:min)
Lamsbout, lamsgebraad 1 – 1.5 kg 1 150 - 170 1:15 - 2:00
Lamsrug 1 – 1.5 kg 1 160 - 180 1:00 - 1:30
Wild
Soort vlees Hoeveelheid Oven-
functie
Rek-
stand
Temperatuur
°C
Tijd (u:min)
Hazenrug, hazenbout
1)
tot 1 kg 3 220 - 250 0:25 - 0:40
Reerug, hertenrug 1.5 – 2 kg 1 210 - 220 1:15 - 1:45
Reebout, hertenbout 1.5 – 2 kg 1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) Oven voorverwarmen
Oven - Handige aanwijzingen en tips 17
Gevogelte
Soort vlees Hoeveelheid Oven-
functie
Rek-
stand
Temperatuur
°C
Tijd (u:min)
Stukken vleugel 200 – 250 g
p.p.
1 200 - 220 0:35 - 0:50
Halve kip 400 – 500 g
p.p.
1 190 - 210 0:35 - 0:50
Kip, braadkip 1 – 1.5 kg 1 190 - 210 0:45 - 1:15
Eend 1.5 – 2 kg 1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gans 3.5 – 5 kg 1 160 - 180 2:30 - 3:30
Kalkoen 2.5 – 3.5 kg 1 160 - 180 1:45 - 2:30
Kalkoen 4 – 6 kg 1 140 - 160 2:30 - 4:00
Vis (stoven)
Soort vlees Hoeveelheid Oven-
functie
Rek-
stand
Temperatuur
°C
Tijd (u:min)
Hele vissen 1 – 1.5 kg 1 210 - 220 0:45 - 1:15
Grilleren
Gebruik de grilfunctie altijd met maximale temperatuurinstelling
Tijdens het grillen moet de ovendeur altijd gesloten zijn
Lege oven met grilfuncties altijd 5 minuten voorverwarmen.
Bakplaat op inzetniveau plaatsen, zoals aangeraden in grilleertabel.
Altijd de pan plaatsen om vet op te vangen op het eerste inzetniveau.
Alleen platte stukken vlees of vis grillen.
Lees voor de juiste ovenfunctie de ovenfunctielijst in het hoofdstuk 'Dagelijks gebruik'.
Voedsel om te grillen Rekstand TIJDSINSTELLING
1e kant 2e kant
Burgers 4 8 - 10 min. 6 - 8 min.
Varkenshaas 4 10 - 12 min. 6 - 10 min.
Worstjes 4 8 - 10 min. 6 - 8 min.
Runderhaas, kalfsfilet 4 6 - 7 min. 5 - 6 min.
Runderfilet, rosbief (ca.
1 kg)
3 10 - 12 min. 10 - 12 min.
Geroosterd brood
1)
3 4 - 6 min. 3 - 5 min.
18 Oven - Handige aanwijzingen en tips
Voedsel om te grillen Rekstand TIJDSINSTELLING
1e kant 2e kant
Sandwiches 3 6 - 8 min. -------
1) Niet voorverwarmen
Ontdooien
Haal de etenswaren uit de verpakking en leg deze op een plaat op het rooster.
Gebruik voor het afdekken geen borden of schotels. Hierdoor kan de ontdooitijd aanzien-
lijk worden verlengd.
Zet het rooster op het eerste inzetniveau vanaf de bodem.
Lees voor de juiste ovenfunctie de ovenfunctielijst in het hoofdstuk 'Dagelijks gebruik'.
Schotel Ontdooitijd in min. Nadooitijd in min. Opmerking
Kip 1,000 g 100-140 20-30 Kip op een omgedraaid
schoteltje in een groot
bord leggen, halverwe-
ge de tijd omdraaien
Vlees, 1000 g 100-140 20-30 Halverwege de berei-
dingstijd omdraaien
Vlees, 500 g 90-120 20-30 Halverwege de berei-
dingstijd omdraaien
Forel, 150g 25-35 10-15 -------
Aardbeien, 300g 30-40 10-20 -------
Boter, 250g 30-40 10-15 -------
Room, 2 x 200g 80-100 10-15 Room kan ook met
nog licht bevroren
deeltjes goed worden
geklopt
Taart, 1400g 60 60 -------
Inmaken
Gebruik uitsluitend normale wekglazen van dezelfde afmeting.
Gebruik geen wekglazen met een draai- of bajonetsluiting en metalen bakken.
Gebruik het eerste inzetniveau vanaf de bodem.
Gebruik de bakplaat. U kunt max. zes 1 liter wekglazen plaatsen.
Vul alle wekglazen tot hetzelfde niveau en sluit deze correct.
Plaats de wekglazen los van elkaar op het rooster.
Vul ca. 1/2 liter water op de plaat, zodat er voldoende vocht in de oven ontstaat.
Zodra de vloeistof in de eerste wekglazen begint te borrelen (na. ca. 35-60 minuten bij 1
liter glazen) de oven uitschakelen of de temperatuur verlagen tot 100°C (zie tabel).
Oven - Handige aanwijzingen en tips
19
Lees voor de juiste ovenfunctie de ovenfunctielijst in het hoofdstuk 'Dagelijks gebruik'.
Bessen
In te maken eetwaar Temperatuur in °C Tijd in min. tot aan
sudderen
Doorkoken bij 100
°C in min.
Aardbeien, bosbessen, frambo-
zen, rijpe kruisbessen
160 - 170 35 - 45 ---
Onrijpe kruisbessen 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Steenvruchten
In te maken eetwaar Temperatuur in °C Tijd in min. tot aan
sudderen
Doorkoken bij 100
°C in min.
Peren, kweeperen, pruimen 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Groenten
In te maken eetwaar Temperatuur in °C Tijd in min. tot aan
sudderen
Doorkoken bij 100
°C in min.
Wortelen
1)
160 - 170 50 -60 5 - 10
Komkommers 160 - 170 50 - 60 ---
Gemengde pickles 160 - 170 50 - 60 15
Koolrabi, erwten, asperges 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) In de uitgeschakelde oven laten staan
Informatie over acrylamides
Belangrijk! Volgens recente wetenschappelijke informatie kan het intensief bruinen van
levensmiddelen (met name in producten die zetmeel bevatten), een gezondheidsrisico
vormen tengevolge van acrylamides. Om die reden adviseren wij levensmiddelen zoveel
mogelijk bij lage temperaturen gaar te laten worden en de gerechten niet te veel te
bruinen.
OVEN - ONDERHOUD EN REINIGING
Maak de voorkant van het apparaat schoon met een zachte doek en een warm sopje.
Gebruik voor de metalen oppervlakken een universeel reinigingsmiddel.
Reinig de binnenkant van de oven na elk gebruik. Verontreinigingen laten zich dan het
makkelijkst verwijderen en kunnen dan niet aanbranden.
Verwijder hardnekkig vuil met een speciale ovenreiniger.
Maak alle oventoebehoren na elk gebruik schoon met een zachte doek en een warm sop-
je en een reinigingsmiddel en laat ze drogen.
Toebehoren met antiaanbaklaag mogen niet worden schoon gemaakt met een agressieve
reinigingsmiddel, voorwerpen met scherpe randen of afwasautomaat. Hierdoor kan de
antiaanbaklaag onherstelbaar worden beschadigd!
20 Oven - Onderhoud en reiniging
Inschuifrails
Inschuifrails uitnemen
1. Trek de rails bij de voorkant uit de zij-
wand.
2. Trek de rails bij de achterkant uit de zij-
wand en verwijder deze.
Installeren van de inschuifrails
Installeer de inschuifrails in omgekeerde volgorde.
BELANGRIJK De afgeronde uiteinden van de inschuifrails moeten naar voren wijzen!
Ovendeur en glasplaten
Verwijder de ovendeur om deze te verwijderen.
LET OP!
Wees voorzichtig bij het verwijderen van de deur uit het apparaat. De deur is zwaar!
Uitnemen van de ovendeur
1. Zet de ovendeur helemaal open.
2. Til de hendels (A) op de twee scharnieren
volledig omhoog.
2
1
A
A
Oven - Onderhoud en reiniging 21
3. Sluit de ovendeur in de eerste openings-
stand (ongeveer 45°).
4. Pak de ovendeur aan de zijkanten met
beide handen vast en trek deze onder een
opwaartse hoek van de oven weg.
5. U kunt de binnenste ruiten nu verwijderen
om schoon te maken.
Om de deur te installeren volgt u de pro-
cedure in omgekeerde volgorde.
LET OP!
Wees voorzichtig met het glas, aangezien dit
kan breken.
De ovendeur beschikt over 2, 3 of 4 glasplaten (afhankelijk van het model)
Plaats de ovendeur met de buitenkant omlaag op een zachte en egale ondergrond om kras-
sen te voorkomen
Verwijderen en reinigen van de deurglazen
1. Deurafdekking (B) aan de bovenkant van
de deur aan beide kanten vastpakken en
naar binnen drukken om de klemsluiting
te ontgrendelen.
2. Trek de deur naar voor om deze te verwij-
deren.
3. Houd de glasplaten aan de bovenkant vast en trek deze een voor een omhoog uit de
geleiding
4. Reinigen van de glasplaten.
Om de platen te installeren volgt u de procedure in omgekeerde volgorde. Plaats de
kleinste glasplaat eerst, daarna de grotere glasplaten.
45°
B
22 Oven - Onderhoud en reiniging
Plafond oven
U kunt het verwarmingselement bovenin de oven naar beneden klappen om de bovenkant
van de oven makkelijk schoon te maken.
WAARSCHUWING!
Voordat u het verwarmingselement naar beneden klapt, het apparaat uitschakelen. Verzeker
u ervan dat het apparaat is afgekoeld.
Er bestaat kans op brandwonden!
Het verwarmingselement naar beneden klappen
1. Verwijder de geleiderails.
2. Houd het verwarmingselement met beide
handen aan de voorkant vast
3. Duw het tegen de veerkracht naar voren
en trek het aan beide kanten langs de rails
naar buiten.
4. Het verwarmingselement klapt naar bene-
den.
De bovenkant van de oven klaar om
schoongemaakt te worden.
Het verwarmingselement weer op zijn plaats
zetten
1. Monteer het verwarmingselement in omgekeerde volgorde.
Monteer het verwarmingselement op de juiste manier aan beide kanten boven de steun op
de binnenwand van de oven.
2. Plaats de geleiderails.
De lade verwijderen
De lade onder de oven kan worden verwijderd om gemakkelijker te worden schoongemaakt.
De lade verwijderen
1. Trek de lade er zo ver mogelijk uit.
2. Til de lade enigszins op, zodat het naar
boven kan worden getild in een hoek van
de ladegeleiders.
De lade plaatsen
1. Plaats de lade op de steunrails van de la-
de. Zorg ervoor dat de middengeleider
van de lade op de middenrail zit.
2. Laat de lade tot horizontale stand zakken
en duw de lade naar binnen.
1
2
Oven - Onderhoud en reiniging 23
WAARSCHUWING!
Wanneer de oven in gebruik is, kan de lade heet worden. Houd daarom geen ontvlambare
dingen in de oven zoals schoonmaakmiddelen, plastic zakken, ovenhandschoenen, papier,
reinigingssprays, enz.
Ovenlampje
WAARSCHUWING!
Gevaar voor elektrische schokken!
Voordat u het ovenlampje vervangt:
Schakel de oven uit.
Verwijder de zekeringen in de zekeringenkast of schakel de stroomonderbreker uit.
Leg een doek op de bodem van de oven om het ovenlampje en het afdekglaasje te bescher-
men.
Het ovenlampje vervangen/afdekglaasje schoonmaken
1. Draai het afdekglaasje naar links en verwijder het.
2. Reinig het glazen kapje
3. Vervang het ovenlampje door een geschikt 300°C hittebestendig ovenlampje.
4. Plaats het afdekglaasje terug.
PROBLEMEN OPLOSSEN
Probleem Mogelijke oorzaak Oplossing
De restwarmte-indicator gaat
niet aan.
De kookzone is niet heet, om-
dat hij slechts kortstondig is
bediend
Als de kookzone heet moet zijn,
neem dan contact op met de
klantenservice
Het apparaat werkt helemaal
niet.
De zekering in de zekeringkast
is doorgebrand.
Controleer de zekering. Als de
zekering meer dan één keer
doorslaat, raadpleeg dan een
bevoegde elektricien.
De oven wordt niet warm De oven is niet ingeschakeld Schakel de oven in
De oven wordt niet warm De benodigde kookstanden zijn
niet ingesteld.
Controleer de kookstanden
Het ovenlampje brandt niet. Het ovenlampje is kapot. Vervang het ovenlampje
Stoom en condens slaan neer
op de gerechten en in de oven-
ruimte
Het gerecht heeft te lang in de
oven gestaan
Laat gerechten na het bereiden
niet langer dan 15-20 minuten
in de oven staan
Als u niet zelf het probleem kunt verhelpen, neem dan contact op met uw verkoper of de
klantenservice.
De contactgegevens van het servicecentrum staan op het typeplaatje. Het typeplaatje be-
vindt zich aan de voorkant van de binnenkant van de oven.
24 Problemen oplossen
Wij adviseren u om de gegevens hier te noteren:
Model (MOD.) .........................................
Productnummer (PNC) .........................................
Serienummer (S.N.) .........................................
MONTAGE
Lees eerst het hoofdstuk Veiligheid aandachtig door.
Technische gegevens
Apparaat klasse 2, subklasse 1 en klasse 1.
Afmeting
Hoogte 850 mm
Breedte 600 mm
Diepte 600 mm
Ovencapaciteit 58 l
WAARSCHUWING!
Zet het apparaat niet op een voetstuk
Waterpas zetten
Gebruik kleine pootjes aan de onderkant van het
apparaat om het kookoppervlak te stellen en wa-
terpas te stellen.
Elektrische installatie
WAARSCHUWING!
De elektrische installatie mag uitsluitend worden uitgevoerd door een gekwalificeerd en
deskundig persoon.
De fabrikant is niet verantwoordelijk indien u deze veiligheidsmaatregelen uit hoofdstuk
'Veiligheidsinformatie' niet opvolgt.
Dit apparaat wordt geleverd zonder stekker en netsnoer.
Geschikte kabelsoorten: H07 RN-F, H05 RN-F, H05 RRF, H05 VV-F, H05 V2V2-F (T90), H05
BB-F
Montage 25
MILIEUBESCHERMING
Het symbool op het product of op de verpakking wijst erop dat dit product niet als
huishoudafval mag worden behandeld, maar moet worden afgegeven bij een verzamelpunt
waar elektrische en elektronische apparatuur wordt gerecycled. Als u ervoor zorgt dat dit
product op de juiste manier wordt verwijderd, voorkomt u mogelijke negatieve gevolgen
voor mens en milieu die zich zouden kunnen voordoen in geval van verkeerde
afvalverwerking. Voor gedetailleerdere informatie over het recyclen van dit product, kunt u
contact opnemen met de gemeente, de gemeentereiniging of de winkel waar u het product
hebt gekocht.
Verpakkingsmateriaal
Het verpakkingsmateriaal is milieuvriendelijk en geschikt voor hergebruik. Kunststofonder-
delen worden aangeduid met internationale afkortingen, zoals PE, PS, etc. Gooi het verpak-
kingsmateriaal weg in de daarvoor bestemde containers van uw vuilnisophaaldienst.
WAARSCHUWING!
Om ervoor te zorgen dat het apparaat geen gevaar oplevert, moet het onklaar gemaakt
worden voordat u het weggooit.
Trek de stekker uit het stopcontact en verwijder de voedingskabel van het apparaat.
26 Milieubescherming
27
www.aeg-electrolux.com/shop 892941201-A-422010
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Aeg-Electrolux 30006VE-WN Handleiding

Type
Handleiding