Tefal GH800020 de handleiding

Type
de handleiding
28
Gezond & Lekker
Innoveren voor uw gezondheid
Voeding bestaat natuurlijk uit gevarieerd en evenwichtig eten... maar niet alleen, want voeding is veel meer dan
alleen de ingrediënten. De manier van bereiden speelt een belangrijke rol bij de verwerking en opname hiervan
(smaak, textuur...)..
heeft een assortiment ontwikkeld dat bestemd is OM ETEN PLEZIERIGER TE MAKEN: ingenieuze
keukenhulpen die de voedingswaarden behouden en de ware smaak van de ingrediënten bewaren.
Unieke oplossingen bieden
nvesteert in onderzoek voor het ontwikkelen van apparaten met unieke prestaties op voedingsgebied,
die door wetenschappelijke studies worden bevestigd.
Het assortiment Gezond & Lekker van helpt u kookplezier en voedingsevenwicht te combineren door:
• de kwaliteit van de natuurlijke, voor uw voeding essentiële ingrediënten te behouden,
• het gebruik van vet te beperken,
• de terugkeer van geuren en smaken te doen herleven,
• de aan het bereiden van de maaltijd te besteden tijd te beperken.
Met uit dit productassortiment kunt u 1 kg lekkere verse patat bereiden met een lepel van uw
favoriete olie!
Welkom in de wereld van !
Maak uw eigen lekkere verse patat
Dankzij gepatenteerde technologieën is de patat knapperig en zacht: een roerblad dat voorzichtig de olie en de
hetelucht verspreidt. Selecteer uw ingrediënten, uw olie, uw specerijen, tuinkruiden, aroma’s... zorgt
voor de rest.
Slechts 3%* vet: 1 lepel olie is voldoende!
Eén lepel olie naar keuze om 1 kg lekkere patat te maken. Met behulp van de met het apparaat meegeleverde lepel
met maatverdeling gebruikt u de juiste hoeveelheid. Het gebruik van frituurvet is hierdoor overbodig..
* 1 kg verse patat, van 10 x 10 mm, bereid met 1 eetlepel olie (1,4 cl), zorgt voor 55% minder calorieën.
Patat en nog veel meer!
Met kunt u een grote verscheidenheid aan recepten maken.
Behalve patat en aardappeltjes kunt u uw dagelijkse kost afwisselen met schotels van knapperige groenten,
malse, smakelijke vleesreepjes, knapperige garnalen, fruit...
:
+
Met kunt u ook uitstekend diepvriesproducten bereiden, een goed alternatief voor verse
producten. Zij zijn praktisch en behouden de voedingskwaliteiten en de smaak van het voedsel.
Wij hebben een door chefkoks en voedingsdeskundigen samengesteld recep-
tenboek voor u. Hierin vindt u originele ideeën voor « eigengemaakte patat »,
lekkere, voedzame gerechten en desserts.
29
Voor succesvolle gerechten geeft
u in het bijzonder adviezen over
aardappelen en olie.
De aardappel: evenwichtig en lekker voor elke dag!
De aardappel is geschikt voor iedereen en iedere leeftijd! Zij vormt een uitstekende energiebron en bevat
vitaminen. Afhankelijk van de soort, het klimaat en de teelt kunnen de aardappels onderling flink verschillen: vorm,
grootte, smaak. Iedere aardappel heeft zijn eigenschappen betreffende vroegrijpheid, productie, grootte, kleur, het
bewaren en de toepasbaarheid in gerechten. De bereidingsresultaten kunnen variëren aan de hand van de
oorsprong en het seizoen.
Welke soort gebruikt u voor ?
Wij raden u aan om over het algemeen speciaal voor patat geschikte aardappelen te gebruiken. Bij nieuwe
aardappeltjes, die veel vocht bevatten, raden wij u aan de patat enkele minuten extra te bakken. Met
kunt u ook diepvries patat bereiden. Omdat deze voorgebakken is, hoeft u geen olie toe te voegen.
Waar moet u aardappelen bewaren?
De beste plaats om aardappelen te bewaren is in een goede kelder, een koele kast (tussen 6 en 8°C), op een
donkere plaats.
Hoe bereidt u aardappelen voor voor?
Voor het beste resultaat moet u controleren of de patat niet aan elkaar plakt. Hiervoor is het aan te raden de hele
aardappelen met veel water af te spoelen en daarna de gesneden aardappelen, tot het water helder blijft. U
verwijdert op die manier zo veel mogelijk zetmeel. Droog de patat goed af met een zeer droge, goed absorberende
theedoek. De patat moet goed droog zijn voordat u deze in de doet.
Hoe snijdt u de aardappelen?
De grootte van de patat heeft invloed op de knapperigheid en zachtheid. Hoe dunner de patat, hoe knapperiger en
omgekeerd, hoe dikker, hoe zachter van binnen. U kunt de grootte van de patat en de baktijd aanpassen aan uw
smaak:
Dun: 8 x 8 mm / Standaard: 10 x 10 mm / Dik: 13 x 13 mm
Varieer met olie die goed voor u is
U kunt uw favoriete olie gebruiken, 1 eetlepel per keer dat u de gebruikt. Plantaardige olie bevat
alle voor het leven essentiële vetzuren. In verschillende verhoudingen bevat zij alle voedingsstoffen die u nodig
heeft voor uw evenwicht. Verwissel regelmatig van olie om uw lichaam alles te geven wat het nodig heeft! Met
kunt u een zeer grote verscheidenheid aan oliesoorten gebruiken:
• Gewone olie: olijf-, koolzaad-*, druivenpit-, maïs-, arachide-, zonnebloem- en soja*-olie
• Gearomatiseerde olie: met aromatische kruiden, knoflook, Spaanse peper, citroen….
• Speciale olie: hazelnoot*-, sesam*-, saffloer*-, amandel*-, avocado*-, argan*-olie… (*bakinstructie volgens de
fabrikant)
Door het gebruik van een kleine hoeveelheid kunt u dankzij de de goede essentiële vetzuren
behouden voor een goede vitaliteit.
:
+
Met en een gekozen olie maakt u patat met een betere
voedingswaarde. Aan de hand van uw smaak en verwachtingen kunt u 1 extra
lepel olie toevoegen voor nog meer smaak!
Doe uzelf een plezier met ,
en alle mensen om u heen!
NL
30
Een snelle voorbereiding
Voor het eerste gebruik
Open het deksel - fig.1 en til de ontgrendelingsknop op om het deksel te verwijderen
- fig.2.
Verwijder het maatschepje.
Zet de handgreep van de afneembare schaal horizontaal terug tot u een “KLIK”
hoort, om de schaal uit te nemen - fig.3.
Demonteer de ring door de klemmen aan de rand van de pan te ontgrendelen en de
ring naar boven te duwen.
Om het roerblad te verwijderen, tilt u de lichtgrijze vergrendeling aan de as van het
roerblad op. Plaats uw duim bovenop de as en uw wijs- en middelvinger onder het
lichtgrijze hulpstuk om te ontgrendelen en beweeg deze omhoog om het roerblad te
verwijderen - fig.4a.
Alle afneembare onderdelen kunnen in de vaatwasser - fig.5 of met een niet
schurend sponsje en afwasmiddel gereinigd worden.
Maak de behuizing van het apparaat schoon met een vochtige spons en
afwasmiddel.
Om het roerblad te bevestigen, tilt u het lichtgrijze hulpstuk op, plaats het roerblad in
het midden van de binnenpan en druk het lichtgrijze hulpstuk om te vergrendelen
naar beneden - fig.4b.
Bij het eerste gebruik kan een onschadelijke geur vrijkomen. Dit heeft geen invloed
op het gebruik van het apparaat en zal snel verdwijnen.
Het bereiden van de etenswaren
Doe de etenswaren in de schaal en overschreid daarbij de maximale hoeveelheid
niet ( zie de baktabel p. 31 t/m 33).
Voeg de olie toe - fig.6 (zie de baktabel p. 31 t/m 33).
Ontgrendel de handgreep en klap deze volledig in - fig.7.
Sluit het deksel - fig.8.
Respecteer altijd de maximale hoeveelheden aan ingrediënten en vloeistoffen die
in de gebruiksaanwijzing en het receptenboek worden aangegeven.
1. Handgreepje voor het openen van het deksel
2. Doorzichtig deksel
3. Ontgrendelingsknop deksel
4. Maatschepje
5. Vergrendelen/ontgrendelen roerblad
6. Max. vulniveau (voor patat)
7. Afneembaar roerblad
8. Uitneembare binnenpan & ring
9. Ontgrendelingsknop van de handgreep
10. Handgreep van de schaal
11. Behuizing
12. Uitneembaar filter
13. Bedieningsknoppen voor opening deksel
14. Timer
15. Aan/uit-knop
(On = aan, Off = uit)
16. Instelknop timer
17. Afneembaar bedieningspaneel
(toegang tot het batterijvakje)
Omschrijving
Verwijder alle stickers en
verpakkingselementen.
Zet het apparaat nooit
onder de kraan.
Als u het apparaat voor de
eerste keer gaat
gebruiken, raden wij u aan
een recept te kiezen met
een baktijd van 30
minuten of meer, dit om
het beste resultaat te
krijgen.
Het maatschepje niet in
de schaal laten.
Belangrijke instructies
Bakken
Dit apparaat is niet geschikt om vloeibare gerechten in te bereiden ( bijv. soep...).
Laat het apparaat nooit werken als het leeg is.
Leg niet te veel op de schaal, neem de aanbevolen hoeveelheden in acht.
31
Begin met bakken
Druk op de aan/uit-knop, het bakken begint, dankzij het circuleren van de
hetelucht in de bakruimte - fig.10.
Verwijder de etenswaren
Wanneer het bakken klaar is, hoort u een geluidssignaal. Schakel het geluid uit
door op de knop te drukken - fig.11.
Schakel het apparaat uit door te drukken op de aan/uit-knop - fig.12 en open het
deksel - fig.1.
Til de handgreep op en neem de binnenpan uit - fig.13 onmiddellijk opdienen.
De baktijden
De aangegeven baktijden zijn slechts een indicatie en kunnen variëren aan de hand van de seizoengebondenheid van
de etenswaren, hun grootte, de hoeveelheid, de persoonlijke smaak en de spanning van het elektriciteitsnet. De
aangegeven hoeveelheid olie kan verhoogd worden aan de hand van uw smaak en behoeften. Als u nog knapperigere
patat wilt, kunt u deze enkele minuten extra bakken. Indien u diepvriesfrites gebruikt, hoeft u geen olie toe te voegen.
Aardappelen
Om brandwonden te
voorkomen het deksel
niet buiten de
aangegeven zone
vastpakken - Fig.8.
Wanneer u het deksel
opent, schakelt het
apparaat uit.
“Light” bakken
Selecteer de baktijd
Stel de tijd in door op de knop van de timer te drukken - fig. 9 (zie de baktabel p.
31 t/m 33).
De gekozen tijd wordt weergegeven en het aftellen begint.
Houd in geval van het wissen van de gekozen tijd, de knop gedurende 2
seconden ingedrukt en selecteer opnieuw.
L
et op: de timer meldt
het einde van de baktijd
maar schakelt het
apparaat niet uit.
TYPE HOEVEELHEID TOEVOEGEN BAKTIJDEN
Patat
gewone grootte
10mm x10mm
Vers 1200 g 1 lepel olie + 1/4* 43 - 46 min
Vers 1000 g 1 lepel olie 40 - 45 min
Vers 750 g 3/4 lepel olie* 35 - 37 min
Vers 500 g 1/2 lepel olie* 28 - 30 min
Vers 250 g 1/4 lepel olie* 24 - 26 min
Ronde aardappeltjes
Vers 1000 g 1 lepel olie 40 - 42 min
Diepvries 750 g geen 14 - 16 min
Gebakken
aardappelblokjes
Vers 1000 g 1 lepel olie 40 - 42 min
Diepvries 750 g geen 30 - 32 min
Traditionele patat Diepvries 750 g geen 30 - 32 min
French Fries Diepvries 750 g geen 25 - 27 min
NL
*Fig.15
BELANGRIJK: Om uw apparaat niet te beschadigen, dient u altijd de maximale hoeveelheden aan ingrediënten
en vloeistoffen die in de gebruiksaanwijzing en het receptenboek worden aangegeven te respecteren.
32
Vlees – Gevogelte
Aarzel niet om specerijen aan de olie toe te voegen (paprikapoeder, kerriepoeder, Provençaalse kruiden, tijm,
laurier …) om uw vlees meer smaak te geven.
Groenten
,
TYPE HOEVEELHEID TOEVOEGEN BAKTIJDEN
Kipnuggets
Vers 750 g geen 18 - 20 min
Diepvries 750 g geen 18 - 20 min
Drumsticks Vers 4 tot 6 geen 30 - 32 min
Kippenbouten Vers 2 geen 30 - 35 min
Kipfilet Vers 6 filets (ca. 750 g) geen 10 - 15 min
Vietnamese
loempia’s
Vers 4 tot 8 kleine 1 lepel olie 10 - 12 min
Blindevinken Vers 2 tot 6 1 lepel olie 15 - 20 min
Lamskoteletten Vers 2 tot 6 1 lepel olie 15 - 20 min
Varkensrib Vers 2 tot 4 1 lepel olie 15 - 18 min
Varkensfilet Vers 2 tot 6 plakjes 1 lepel olie 12 - 15 min
Worstjes of merguez Vers 4 tot 8 (ingeprikt) geen 10 - 12 min
Konijnenrug Vers 2 tot 6 1 lepel olie 15 - 20 min
Gehakt
Vers 600 g 1 lepel olie 10 - 15 min
Diepvries 400 g
met of zonder
1 lepel olie
12 - 15 min
Gehaktballetjes Diepvries 750 g 1 lepel olie 18 - 20 min
TYPE HOEVEELHEID TOEVOEGEN BAKTIJDEN
Courgettes Vers in plakjes 750 g 1 lepel olie + 15 cl water 25 - 35 min
Paprika Vers in plakjes 650 g 1 lepel olie + 15 cl water 20 - 25 min
Paddestoelen Vers in vieren 650 g 1 lepel olie 12 - 15 min
Tomaten Vers in vieren 650 g 1 lepel olie + 15 cl water 10 - 15 min
Uien Vers in ringen 500 g 1 lepel olie 15 - 25 min
33
Vis - Schaaldieren
Desserts
Diepvriesbereidingen
TYPE HOEVEELHEID TOEVOEGEN BAKTIJDEN
Calamarisbeignets Diepvries 300 g geen 12 - 14 min
Zeeduivel Vers 500 g 1 lepel olie 20 - 22 min
Garnalen Gaar 400 g geen 10 - 12 min
Gamba’s Diepvries 300 g (16 stuks) geen 12 - 14 min
,
TYPE HOEVEELHEID TOEVOEGEN BAKTIJDEN
Ratatouille Diepvries 750 g geen 20- 22 min
Pastaschotel met vis Diepvries 750 g geen 20 - 22 min
Boerenschotel Diepvries 750 g geen 25 - 30 min
Schotel uit de Savoie Diepvries 750 g geen 20 - 25 min
Pasta met
carbonarasaus
Diepvries 750 g geen 15 - 20 min
Paëlla Diepvries 650 g geen 15 - 20 min
Kantonese rijst Diepvries 650 g geen 15 - 20 min
Chili con Carne Diepvries 750 g geen 12 - 15 min
TYPE HOEVEELHEID TOEVOEGEN BAKTIJDEN
Bananen
in plakjes
500 g
(5 bananen)
1 lepel olie
+ 1 lepel bruine suiker
4 - 6 min
in aluminiumfolie 2 bananen geen 20 - 25 min
Kersen heel tot 1000g
1 lepel olie
+ 1 tot 2 lepels suiker
12 - 15 min
Aardbeien
in vieren
gesneden
tot 1000g 1 tot 2 lepels suiker 5 - 7 min
Appels
in tweeën
gesneden
3
1 lepel olie
+ 2 lepels suiker
10 - 12 min
Peren
in stukken
gesneden
tot 1000g 1 tot 2 lepels suiker 8 - 12 min
Ananas
in stukken
gesneden
1 1 tot 2 lepels suiker 8 - 12 min
NL
34
Eenvoudig te reinigen
Het apparaat reinigen
Laat het apparaat volledig afkoelen, voordat u het gaat reinigen.
Open het deksel - fig.1en til de ontgrendelingsknop op om het deksel te verwijderen
- fig.2.
Zet de handgreep van de uitneembare binnenpan horizontaal terug tot u een “KLIK”
hoort, om de binnenpan uit te nemen - fig.3.
Demonteer de ring door de klemmen aan de rand van de pan te ontgrendelen en
de ring naar boven te duwen.
Om het roerblad te verwijderen, tilt u het lichtgrijze hulpstuk om de as van het
roerblad omhoog - fig.4a.
Verwijder het filter en reinig het.
Alle afneembare onderdelen kunnen in de vaatwasser - fig.5 of met een niet
schurend sponsje en afwasmiddel gereinigd worden.
Maak het apparaat schoon met een vochtige spons en afwasmiddel.
Droog het apparaat goed af voordat u het weer in elkaar zet.
Het apparaat heeft een uitneembare binnenpan: Het bruin worden en verschijnen
van krassen die na langdurig gebruik kunnen optreden, zijn niet nadelig voor de
goede werking.
Wij garanderen dat de anti-aanbaklaag BEANTWOORDT AAN DE REGELGEVING
betreffende materialen die in contact komen met etenswaren.
D
ompel het apparaat
nooit onder in water.
Gebruik geen agressieve
of schurende
schoonmaakmiddelen.
Het uitneembare filter
moet regelmatig
schoongemaakt worden.
Gebruik geen metalen
keukengerei in het
apparaat om de
levensduur van uw
apparaat te verlengen.
Wees vriendelijk voor het milieu!
De timer werkt op een batterij – L1154
Voor het vervangen hiervan: verwijder het bedieningspaneel, verwijder het deksel van het batterijvakje en
vervolgens de batterij - fig.15. Wees milieuvriendelijk en werp de lege batterij niet weg met huishoudelijk afval,
maar breng het naar een hiervoor bedoeld verzamelpunt.
Plaats de nieuwe batterij, zet het deksel terug en klik het bedieningspaneel weer vast.
i Uw apparaat bevat talrijke materialen die geschikt zijn voor hergebruik of recycling.
Lever het in bij het milieustation in uw gemeente of bij onze technische dienst.
35
NL
Enkele adviezen in geval van problemen…
Het apparaat werkt niet. De stekker zit niet goed in het
stopcontact
Controleer of de stekker goed in het
stopcontact zit
U heeft nog niet op de aan/uit-knop
gedrukt.
Druk op de aan/uit-knop.
U heeft op de aan/uit-knop gedrukt,
maar het apparaat werkt niet.
Sluit het deksel.
Het apparaat staat aan, maar wordt
niet warm.
Breng het apparaat naar een erkende
servicedienst.
Het roerblad draait niet. Controleer of het goed op zijn plaats
zit, breng het apparaat anders naar
een erkende servicedienst.
Het roerblad blijft niet op zijn plaats. Het roerblad is niet goed bevestigd. Controleer of het lichtgrijze hulpstuk
om te vergrendelen volledig naar be-
neden is gedrukt.
De gerechten worden niet gelijkmatig
gebakken.
U heeft het roerblad niet gebruikt. Zet het op zijn plaats.
De etenswaren zijn niet in gelijke
stukken gesneden.
Snijd de etenswaren in gelijke
stukken.
De patat is niet in gelijke stukken
gesneden.
Snijd de patat in gelijke stukken.
Het roerblad zit op zijn plaats, maar
draait niet.
Breng het apparaat naar een erkende
servicedienst.
De patat wordt niet knapperig
genoeg.
U gebruikt geen speciale
aardappelen voor patat.
Kies speciale aardappelen voor patat.
De aardappelen zijn onvoldoende
gewassen en afgedroogd.
Was de aardappelen, laat ze uitlekken
en droog ze af voor het bakken.
De patat is te dik. Snijd de patat dunner.
Er is onvoldoende olie. Gebruik meer olie (zie de baktabel p.
31 t/m 33).
Het filter zit verstopt. Reinig het uitneembare filter.
De patat breekt tijdens het bakken. U heeft nieuwe aardappeltjes
gebruikt.
Verminder de hoeveelheid
aardappelen tot 750 g en pas de
baktijd aan.
De etenswaren blijven aan de rand
van de schaal plakken.
De schaal is te vol. Neem de in de baktabel aangegeven
hoeveelheden in acht.
Het bakvocht druppelt in het voetstuk
van het apparaat.
Het roerblad zit niet goed op zijn
plaats of de pakking van het roerblad
is defect.
Controleer of het roerblad goed op
zijn plaats zit. Indien het probleem
blijft bestaan, breng het apparaat
dan naar een erkende Servicedienst
De timer werkt niet. De batterij is leeg. Vervang de batterij (zie fig. 14).
Het apparaat maakt abnormaal veel
lawaai.
U denkt dat er een probleem is met
de werking van het apparaat.
Breng het apparaat naar een erkende
servicedienst.
PROBLEMEN OORZAKEN OPLOSSINGEN

Documenttranscriptie

Gezond & Lekker Innoveren voor uw gezondheid Voeding bestaat natuurlijk uit gevarieerd en evenwichtig eten... maar niet alleen, want voeding is veel meer dan alleen de ingrediënten. De manier van bereiden speelt een belangrijke rol bij de verwerking en opname hiervan (smaak, textuur...).. heeft een assortiment ontwikkeld dat bestemd is OM ETEN PLEZIERIGER TE MAKEN: ingenieuze keukenhulpen die de voedingswaarden behouden en de ware smaak van de ingrediënten bewaren. Unieke oplossingen bieden nvesteert in onderzoek voor het ontwikkelen van apparaten met unieke prestaties op voedingsgebied, die door wetenschappelijke studies worden bevestigd. Het assortiment Gezond & Lekker van helpt u kookplezier en voedingsevenwicht te combineren door: • de kwaliteit van de natuurlijke, voor uw voeding essentiële ingrediënten te behouden, • het gebruik van vet te beperken, • de terugkeer van geuren en smaken te doen herleven, • de aan het bereiden van de maaltijd te besteden tijd te beperken. Met uit dit productassortiment kunt u 1 kg lekkere verse patat bereiden met een lepel van uw favoriete olie! Welkom in de wereld van ! Maak uw eigen lekkere verse patat Dankzij gepatenteerde technologieën is de patat knapperig en zacht: een roerblad dat voorzichtig de olie en de hetelucht verspreidt. Selecteer uw ingrediënten, uw olie, uw specerijen, tuinkruiden, aroma’s... zorgt voor de rest. Slechts 3%* vet: 1 lepel olie is voldoende! Eén lepel olie naar keuze om 1 kg lekkere patat te maken. Met behulp van de met het apparaat meegeleverde lepel met maatverdeling gebruikt u de juiste hoeveelheid. Het gebruik van frituurvet is hierdoor overbodig.. * 1 kg verse patat, van 10 x 10 mm, bereid met 1 eetlepel olie (1,4 cl), zorgt voor 55% minder calorieën. Patat en nog veel meer! Met kunt u een grote verscheidenheid aan recepten maken. • Behalve patat en aardappeltjes kunt u uw dagelijkse kost afwisselen met schotels van knapperige groenten, malse, smakelijke vleesreepjes, knapperige garnalen, fruit... : + Wij hebben een door chefkoks en voedingsdeskundigen samengesteld receptenboek voor u. Hierin vindt u originele ideeën voor « eigengemaakte patat », lekkere, voedzame gerechten en desserts. • Met kunt u ook uitstekend diepvriesproducten bereiden, een goed alternatief voor verse producten. Zij zijn praktisch en behouden de voedingskwaliteiten en de smaak van het voedsel. 28 Voor succesvolle gerechten geeft u in het bijzonder adviezen over aardappelen en olie. De aardappel: evenwichtig en lekker voor elke dag! De aardappel is geschikt voor iedereen en iedere leeftijd! Zij vormt een uitstekende energiebron en bevat vitaminen. Afhankelijk van de soort, het klimaat en de teelt kunnen de aardappels onderling flink verschillen: vorm, grootte, smaak. Iedere aardappel heeft zijn eigenschappen betreffende vroegrijpheid, productie, grootte, kleur, het bewaren en de toepasbaarheid in gerechten. De bereidingsresultaten kunnen variëren aan de hand van de oorsprong en het seizoen. Welke soort gebruikt u voor ? Wij raden u aan om over het algemeen speciaal voor patat geschikte aardappelen te gebruiken. Bij nieuwe aardappeltjes, die veel vocht bevatten, raden wij u aan de patat enkele minuten extra te bakken. Met kunt u ook diepvries patat bereiden. Omdat deze voorgebakken is, hoeft u geen olie toe te voegen. Waar moet u aardappelen bewaren? De beste plaats om aardappelen te bewaren is in een goede kelder, een koele kast (tussen 6 en 8°C), op een donkere plaats. Hoe bereidt u aardappelen voor voor? Voor het beste resultaat moet u controleren of de patat niet aan elkaar plakt. Hiervoor is het aan te raden de hele aardappelen met veel water af te spoelen en daarna de gesneden aardappelen, tot het water helder blijft. U verwijdert op die manier zo veel mogelijk zetmeel. Droog de patat goed af met een zeer droge, goed absorberende theedoek. De patat moet goed droog zijn voordat u deze in de doet. Hoe snijdt u de aardappelen? De grootte van de patat heeft invloed op de knapperigheid en zachtheid. Hoe dunner de patat, hoe knapperiger en omgekeerd, hoe dikker, hoe zachter van binnen. U kunt de grootte van de patat en de baktijd aanpassen aan uw smaak: Dun: 8 x 8 mm / Standaard: 10 x 10 mm / Dik: 13 x 13 mm NL Varieer met olie die goed voor u is U kunt uw favoriete olie gebruiken, 1 eetlepel per keer dat u de gebruikt. Plantaardige olie bevat alle voor het leven essentiële vetzuren. In verschillende verhoudingen bevat zij alle voedingsstoffen die u nodig heeft voor uw evenwicht. Verwissel regelmatig van olie om uw lichaam alles te geven wat het nodig heeft! Met kunt u een zeer grote verscheidenheid aan oliesoorten gebruiken: • Gewone olie: olijf-, koolzaad-*, druivenpit-, maïs-, arachide-, zonnebloem- en soja*-olie • Gearomatiseerde olie: met aromatische kruiden, knoflook, Spaanse peper, citroen…. • Speciale olie: hazelnoot*-, sesam*-, saffloer*-, amandel*-, avocado*-, argan*-olie… (*bakinstructie volgens de fabrikant) Door het gebruik van een kleine hoeveelheid kunt u dankzij de de goede essentiële vetzuren behouden voor een goede vitaliteit. : + Met en een gekozen olie maakt u patat met een betere voedingswaarde. Aan de hand van uw smaak en verwachtingen kunt u 1 extra lepel olie toevoegen voor nog meer smaak! Doe uzelf een plezier met en alle mensen om u heen! , 29 Belangrijke instructies Bakken • Dit apparaat is niet geschikt om vloeibare gerechten in te bereiden ( bijv. soep...). • Laat het apparaat nooit werken als het leeg is. • Leg niet te veel op de schaal, neem de aanbevolen hoeveelheden in acht. Omschrijving 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Handgreepje voor het openen van het deksel Doorzichtig deksel Ontgrendelingsknop deksel Maatschepje Vergrendelen/ontgrendelen roerblad Max. vulniveau (voor patat) Afneembaar roerblad Uitneembare binnenpan & ring Ontgrendelingsknop van de handgreep 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. Handgreep van de schaal Behuizing Uitneembaar filter Bedieningsknoppen voor opening deksel Timer Aan/uit-knop (On = aan, Off = uit) Instelknop timer Afneembaar bedieningspaneel (toegang tot het batterijvakje) Een snelle voorbereiding Voor het eerste gebruik • Open het deksel - fig.1 en til de ontgrendelingsknop op om het deksel te verwijderen - fig.2. • Verwijder het maatschepje. • Zet de handgreep van de afneembare schaal horizontaal terug tot u een “KLIK” hoort, om de schaal uit te nemen - fig.3. • Demonteer de ring door de klemmen aan de rand van de pan te ontgrendelen en de ring naar boven te duwen. • Om het roerblad te verwijderen, tilt u de lichtgrijze vergrendeling aan de as van het roerblad op. Plaats uw duim bovenop de as en uw wijs- en middelvinger onder het lichtgrijze hulpstuk om te ontgrendelen en beweeg deze omhoog om het roerblad te verwijderen - fig.4a. • Alle afneembare onderdelen kunnen in de vaatwasser - fig.5 of met een niet schurend sponsje en afwasmiddel gereinigd worden. • Maak de behuizing van het apparaat schoon met een vochtige spons en afwasmiddel. • Om het roerblad te bevestigen, tilt u het lichtgrijze hulpstuk op, plaats het roerblad in het midden van de binnenpan en druk het lichtgrijze hulpstuk om te vergrendelen naar beneden - fig.4b. • Bij het eerste gebruik kan een onschadelijke geur vrijkomen. Dit heeft geen invloed op het gebruik van het apparaat en zal snel verdwijnen. Verwijder alle stickers en verpakkingselementen. Zet het apparaat nooit onder de kraan. Als u het apparaat voor de eerste keer gaat gebruiken, raden wij u aan een recept te kiezen met een baktijd van 30 minuten of meer, dit om het beste resultaat te krijgen. Het bereiden van de etenswaren Het maatschepje niet in de schaal laten. 30 • Doe de etenswaren in de schaal en overschreid daarbij de maximale hoeveelheid niet ( zie de baktabel p. 31 t/m 33). • Voeg de olie toe - fig.6 (zie de baktabel p. 31 t/m 33). • Ontgrendel de handgreep en klap deze volledig in - fig.7. • Sluit het deksel - fig.8. • Respecteer altijd de maximale hoeveelheden aan ingrediënten en vloeistoffen die in de gebruiksaanwijzing en het receptenboek worden aangegeven. “Light” bakken Selecteer de baktijd • Stel de tijd in door op de knop van de timer te drukken - fig. 9 (zie de baktabel p. 31 t/m 33). • De gekozen tijd wordt weergegeven en het aftellen begint. • Houd in geval van het wissen van de gekozen tijd, de knop gedurende 2 seconden ingedrukt en selecteer opnieuw. Let op: de timer meldt het einde van de baktijd maar schakelt het apparaat niet uit. Begin met bakken • Druk op de aan/uit-knop, het bakken begint, dankzij het circuleren van de hetelucht in de bakruimte - fig.10. Wanneer u het deksel opent, schakelt het apparaat uit. NL Verwijder de etenswaren • Wanneer het bakken klaar is, hoort u een geluidssignaal. Schakel het geluid uit door op de knop te drukken - fig.11. • Schakel het apparaat uit door te drukken op de aan/uit-knop - fig.12 en open het deksel - fig.1. • Til de handgreep op en neem de binnenpan uit - fig.13 onmiddellijk opdienen. Om brandwonden te voorkomen het deksel niet buiten de aangegeven zone vastpakken - Fig.8. De baktijden De aangegeven baktijden zijn slechts een indicatie en kunnen variëren aan de hand van de seizoengebondenheid van de etenswaren, hun grootte, de hoeveelheid, de persoonlijke smaak en de spanning van het elektriciteitsnet. De aangegeven hoeveelheid olie kan verhoogd worden aan de hand van uw smaak en behoeften. Als u nog knapperigere patat wilt, kunt u deze enkele minuten extra bakken. Indien u diepvriesfrites gebruikt, hoeft u geen olie toe te voegen. Aardappelen TYPE HOEVEELHEID TOEVOEGEN BAKTIJDEN Vers 1200 g 1 lepel olie + 1/4* 43 - 46 min Vers 1000 g 1 lepel olie 40 - 45 min Vers 750 g 3/4 lepel olie* 35 - 37 min Vers 500 g 1/2 lepel olie* 28 - 30 min Vers 250 g 1/4 lepel olie* 24 - 26 min Vers 1000 g 1 lepel olie 40 - 42 min Diepvries 750 g geen 14 - 16 min Gebakken aardappelblokjes Vers 1000 g 1 lepel olie 40 - 42 min Diepvries 750 g geen 30 - 32 min Traditionele patat Diepvries 750 g geen 30 - 32 min French Fries Diepvries 750 g geen 25 - 27 min Patat gewone grootte 10mm x10mm Ronde aardappeltjes *Fig.15 BELANGRIJK: Om uw apparaat niet te beschadigen, dient u altijd de maximale hoeveelheden aan ingrediënten en vloeistoffen die in de gebruiksaanwijzing en het receptenboek worden aangegeven te respecteren. 31 Groenten TYPE HOEVEELHEID TOEVOEGEN BAKTIJDEN Courgettes Vers in plakjes 750 g 1 lepel olie + 15 cl water 25 - 35 min Paprika Vers in plakjes 650 g 1 lepel olie + 15 cl water 20 - 25 min Paddestoelen Vers in vieren 650 g 1 lepel olie 12 - 15 min Tomaten Vers in vieren 650 g 1 lepel olie + 15 cl water 10 - 15 min Uien Vers in ringen 500 g 1 lepel olie 15 - 25 min Vlees – Gevogelte Aarzel niet om specerijen aan de olie toe te voegen (paprikapoeder, kerriepoeder, Provençaalse kruiden, tijm, laurier …) om uw vlees meer smaak te geven. , TYPE HOEVEELHEID TOEVOEGEN BAKTIJDEN Vers 750 g geen 18 - 20 min Diepvries 750 g geen 18 - 20 min Kipnuggets Drumsticks Vers 4 tot 6 geen 30 - 32 min Kippenbouten Vers 2 geen 30 - 35 min Kipfilet Vers 6 filets (ca. 750 g) geen 10 - 15 min Vietnamese loempia’s Vers 4 tot 8 kleine 1 lepel olie 10 - 12 min Blindevinken Vers 2 tot 6 1 lepel olie 15 - 20 min Lamskoteletten Vers 2 tot 6 1 lepel olie 15 - 20 min Varkensrib Vers 2 tot 4 1 lepel olie 15 - 18 min Varkensfilet Vers 2 tot 6 plakjes 1 lepel olie 12 - 15 min Worstjes of merguez Vers 4 tot 8 (ingeprikt) geen 10 - 12 min Konijnenrug Vers 2 tot 6 1 lepel olie 15 - 20 min Vers 600 g 1 lepel olie 10 - 15 min Diepvries 400 g met of zonder 1 lepel olie 12 - 15 min Diepvries 750 g 1 lepel olie 18 - 20 min Gehakt Gehaktballetjes 32 Vis - Schaaldieren TYPE HOEVEELHEID TOEVOEGEN BAKTIJDEN Calamarisbeignets Diepvries Zeeduivel Vers 300 g geen 12 - 14 min 500 g 1 lepel olie Garnalen 20 - 22 min Gaar 400 g geen 10 - 12 min Gamba’s Diepvries 300 g (16 stuks) geen 12 - 14 min Desserts NL TYPE HOEVEELHEID TOEVOEGEN in plakjes 500 g (5 bananen) 1 lepel olie + 1 lepel bruine suiker 4 - 6 min in aluminiumfolie 2 bananen geen 20 - 25 min Kersen heel tot 1000g 1 lepel olie + 1 tot 2 lepels suiker 12 - 15 min Aardbeien in vieren gesneden tot 1000g 1 tot 2 lepels suiker 5 - 7 min Appels in tweeën gesneden 3 1 lepel olie + 2 lepels suiker 10 - 12 min Peren in stukken gesneden tot 1000g 1 tot 2 lepels suiker 8 - 12 min Ananas in stukken gesneden 1 1 tot 2 lepels suiker 8 - 12 min Bananen , BAKTIJDEN Diepvriesbereidingen TYPE HOEVEELHEID TOEVOEGEN BAKTIJDEN Ratatouille Diepvries 750 g geen 20- 22 min Pastaschotel met vis Diepvries 750 g geen 20 - 22 min Boerenschotel Diepvries 750 g geen 25 - 30 min Schotel uit de Savoie Diepvries 750 g geen 20 - 25 min Pasta met carbonarasaus Diepvries 750 g geen 15 - 20 min Paëlla Diepvries 650 g geen 15 - 20 min Kantonese rijst Diepvries 650 g geen 15 - 20 min Chili con Carne Diepvries 750 g geen 12 - 15 min 33 Eenvoudig te reinigen Het apparaat reinigen • Laat het apparaat volledig afkoelen, voordat u het gaat reinigen. • Open het deksel - fig.1 en til de ontgrendelingsknop op om het deksel te verwijderen - fig.2. • Zet de handgreep van de uitneembare binnenpan horizontaal terug tot u een “KLIK” hoort, om de binnenpan uit te nemen - fig.3. • Demonteer de ring door de klemmen aan de rand van de pan te ontgrendelen en de ring naar boven te duwen. • Om het roerblad te verwijderen, tilt u het lichtgrijze hulpstuk om de as van het roerblad omhoog - fig.4a. • Verwijder het filter en reinig het. • Alle afneembare onderdelen kunnen in de vaatwasser - fig.5 of met een niet schurend sponsje en afwasmiddel gereinigd worden. • Maak het apparaat schoon met een vochtige spons en afwasmiddel. • Droog het apparaat goed af voordat u het weer in elkaar zet. • Het apparaat heeft een uitneembare binnenpan: Het bruin worden en verschijnen van krassen die na langdurig gebruik kunnen optreden, zijn niet nadelig voor de goede werking. • Wij garanderen dat de anti-aanbaklaag BEANTWOORDT AAN DE REGELGEVING betreffende materialen die in contact komen met etenswaren. Dompel het apparaat nooit onder in water. Gebruik geen agressieve of schurende schoonmaakmiddelen. Het uitneembare filter moet regelmatig schoongemaakt worden. Gebruik geen metalen keukengerei in het apparaat om de levensduur van uw apparaat te verlengen. Wees vriendelijk voor het milieu! De timer werkt op een batterij – L1154 • Voor het vervangen hiervan: verwijder het bedieningspaneel, verwijder het deksel van het batterijvakje en vervolgens de batterij - fig.15. Wees milieuvriendelijk en werp de lege batterij niet weg met huishoudelijk afval, maar breng het naar een hiervoor bedoeld verzamelpunt. • Plaats de nieuwe batterij, zet het deksel terug en klik het bedieningspaneel weer vast. i ‹ Lever het in bij het milieustation in uw gemeente of bij onze technische dienst. 34 Uw apparaat bevat talrijke materialen die geschikt zijn voor hergebruik of recycling. Enkele adviezen in geval van problemen… PROBLEMEN OORZAKEN OPLOSSINGEN Het apparaat werkt niet. De stekker zit niet goed in het stopcontact Controleer of de stekker goed in het stopcontact zit U heeft nog niet op de aan/uit-knop gedrukt. Druk op de aan/uit-knop. U heeft op de aan/uit-knop gedrukt, maar het apparaat werkt niet. Sluit het deksel. Het apparaat staat aan, maar wordt niet warm. Breng het apparaat naar een erkende servicedienst. Het roerblad draait niet. Controleer of het goed op zijn plaats zit, breng het apparaat anders naar een erkende servicedienst. Het roerblad blijft niet op zijn plaats. De gerechten worden niet gelijkmatig gebakken. De patat wordt niet knapperig genoeg. Het roerblad is niet goed bevestigd. NL Controleer of het lichtgrijze hulpstuk om te vergrendelen volledig naar beneden is gedrukt. U heeft het roerblad niet gebruikt. Zet het op zijn plaats. De etenswaren zijn niet in gelijke stukken gesneden. Snijd de etenswaren in gelijke stukken. De patat is niet in gelijke stukken gesneden. Snijd de patat in gelijke stukken. Het roerblad zit op zijn plaats, maar draait niet. Breng het apparaat naar een erkende servicedienst. U gebruikt geen speciale aardappelen voor patat. Kies speciale aardappelen voor patat. De aardappelen zijn onvoldoende gewassen en afgedroogd. Was de aardappelen, laat ze uitlekken en droog ze af voor het bakken. De patat is te dik. Snijd de patat dunner. Er is onvoldoende olie. Gebruik meer olie (zie de baktabel p. 31 t/m 33). Het filter zit verstopt. Reinig het uitneembare filter. De patat breekt tijdens het bakken. U heeft nieuwe aardappeltjes gebruikt. Verminder de hoeveelheid aardappelen tot 750 g en pas de baktijd aan. De etenswaren blijven aan de rand van de schaal plakken. De schaal is te vol. Neem de in de baktabel aangegeven hoeveelheden in acht. Het bakvocht druppelt in het voetstuk van het apparaat. Het roerblad zit niet goed op zijn plaats of de pakking van het roerblad is defect. Controleer of het roerblad goed op zijn plaats zit. Indien het probleem blijft bestaan, breng het apparaat dan naar een erkende Servicedienst De timer werkt niet. De batterij is leeg. Vervang de batterij (zie fig. 14). Het apparaat maakt abnormaal veel lawaai. U denkt dat er een probleem is met de werking van het apparaat. Breng het apparaat naar een erkende servicedienst. 35
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66

Tefal GH800020 de handleiding

Type
de handleiding