Tristar VS-3903 de handleiding

Categorie
Stoomkokers
Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

2
Kook gezond! (Kook uw lievelingsgerechten op een gezonde manier!)
Stoom groenten, fruit, vlees, gevogelte, vis en zeevruchten!
Opwarmen of bevochtigen kan ook!
* De stomer bereidt de gerechten zonder olie, vet of extra calorieën.
* De echte smaak en de noodzakelijke vitaminen blijven bewaard.
* Het eten verbrandt nooit en droogt ook nooit uit.
* Gemakkelijk te gebruiken - gemakkelijk te reinigen.
GEBRUIKSAANWIJZING
BELANGRIJK;
Lees deze aanwijzingen aandachtig door alvorens de stomer voor de eerste maal te gebruiken.
Alvorens de stomer aan te sluiten, controleert u of het voltage zoals vermeld op het typeplaatje op het apparaat, overeenstemt met de netspanning in uw
huis. Zoniet, dient u het apparaat niet te gebruiken. Gebruik uitsluitend een geaard stopcontact.
Het snoer dient regelmatig te worden gecontroleerd; indien het snoer of de stekker beschadigd zijn, dient u het appararaat niet te gebruiken. Het snoer
dient eerst te worden vervangen door een gekwalificeerd vakman.
De stomer heeft een beveiliging tegen oververhitting .
Indien de stomer droog kookt tijdens de werking, verwijdert u de stekker uit het stopcontact. Daarna giet u de gewenste hoeveelheid koud water in de
bak. De beveiliging zal automatisch weer ingesteld worden.
Zoals alle electrische apparaten, dient het motorgedeelte nooit in water of enige andere vloeistof gedompeld te worden.
Plaats het apparaat op een stabiele en vlakke ondergrond. Plaats het nooit bij een heet voorwerp en voorkom dat het in het water kan vallen.
Laat het apparaat nooit onbeheerd in de buurt van kinderen.
Het apparaat kan gereinigd worden met een vochtige doek.: haal eerst de stekker uit het stopcontact.
Vóór een eerste gebruik, dient u het apparaat eerst te laten werken en het gekookte water daarna weg te gooien: daarna is het gereed voor normaal
gebruik.
Vergeet niet de deksel te sluiten vóór gebruik.
De stomer slaat automatisch af als het water kookt. U kunt desgewenst het apparaat eerder uitschakelen door middel van de schakelaar aan/uit.
Het apparaat eerst met water vullen; daarna de stekker insteken.
Er komt hete stoom uit het apparaat: pas op voor brandwonden.
Dit apparaat is uitsluitend gecshikt voor gebruik binnenshuis.
Na gebruik dient u meteen de stekker uit het stopcontact te verwijderen; ook voor het schoonmaken mag het apparaat niet zijn aangesloten.
VULLEN
Neem de deksel af en vul het apparaat met water.
Altijd vullen tussen “MIN” en “MAX” ; nooit méér dan 1,2 liter.
Vergeet niet het deksel te sluiten.
Tijdens het koken kunt u navullen middels de navulklepjes (naast het handvat) ; u hoeft dan niet de bakjes op te tillen hetgeen minder kans geeft op
verbrandingsgevaar.
INSCHAKELEN
Steek de stekker in het stopcontact
Draai de klokknop en het rode lampje zal aan gaan ten teken dat het apparaat ingeschakeld is. Draai de timer eerst naar de 60 minuten en daarna terug
naar de door u gewenste tijdsduur: de timer zal dan beter lopen.
UITSCHAKELEN
Het apparaat zal zichzelf automatisch uitschakelen wanneer de ingestelde tijd is bereikt. Het controlelampje dooft. De aan/uit-schakelaar gaat terug in
de originele stand. U kunt ook altijd tussentijds het apparaat door middel van de schakelaar uitschakelen.
SCHOONMAKEN
Lees eerst de instructies in het onderdeel “Belangrijk”
3
Om kalkresten of hardnekkige vlekken te verwijderen kan een neutrale zeep of afwasmiddel gebruikt worden. Vermijd sterke zuren of agressieve
schoonmaakmiddelen.
ONTKALKEN
Bij normaal gebruik dient het apparaat minstens tweemaal per jaar te worden ontkalkt:
Kook 0,5 liter azijn in het apparaat.
Schakel het apparaat uit.
Laat de azijn een nacht in het apparaat inwerken.
Gooi de azijn de volgende ochtend weg.
Vul het apparaat met water en kook opnieuw.
Gooi dit na het koken weg en reinig alle onderdelen met zuiver water.
RICHTLIJNEN EN NUTTIGE TIPS BIJ HET STOMEN
1. De stoomtijden zijn afhankelijk van de eigen smaak en voorkeur en van de gebruikte hoeveelheden. De kooktijden in deze handleidingen zijn richttijden. U kunt
de stoomtijd naar eigen believen verlengen of inkorten. De stoomtijden in dit boekje zijn benaderend. De stoomtijd hangt immers niet enkel af van de gebruikte
hoeveelheden maar ook van de grootte van de stukken en de structuur van de eetwaren. De aangegeven tijden slaan op de volledige kooktijd, d.w.z. vanaf het
moment dat de stomer ingeschakeld wordt.
2. De hoeveelheid water in het reservoir bepaalt mee de stoomtijden.
3. Over het algemeen volstaat een normale hoeveelheid water om te stomen. Sommige mensen geven er echter de voorkeur aan om bepaalde eetwaren langer te
laten koken. Voeg in dat geval wat water toe.
4. Kleine stukjes van gelijke grootte die in één laag in de stomer worden gelegd, zullen sneller en egaler gaar worden dan grote op elkaar gestapelde stukken.
5. Nadat het toestel is uitgeschakeld, koken de eetwaren nog wat na. Dat komt omdat de stoom nog in de kom circuleert. Laat de stoom onmiddellijk na het koken
af om overkoken te voorkomen.
6. Houd het deksel tijdens het koken gesloten. Zo beperkt u de kooktijd.
STOMEN VAN BEVROREN EETWAREN EN GROENTEN
A. Bevroren eetwaren en groenten hoeven vooraf niet ontdooid te worden. Reken de ontdooiingstijd gewoon bij de normale kooktijd. Dit kunt u via het transparante
deksel controleren.
B. Probeer nooit meer dan één doos of zak bevroren etenswaren of groenten in één keer te stomen. Stoom nooit meer dan 750 gr bevroren etenswaren en
groenten in de stoomkom.
C. Stoom bevroren etenswaren en groenten zonder sauzen, boter of kruiden. Op die manier worden het reservoir en de verwarmingselementen niet vuil.
D. Haal de bevroren etenswaren en groenten altijd uit de verpakking alvorens ze te stomen.
E. Aanbevolen stoomtijden en waterhoeveelheden: zie "Stomen van verse groenten".
STOMEN VAN VERSE GROENTEN
A. Kies altijd de verste groenten. Reinig en spoel de groenten met koud water. Snijd of kap de groenten in stukken van gelijke grootte. Verwijder verkleurde of
slechte stukken. Verwijder het laatste vuil met een groenteborsteltje.
B. De stoomtijd is afhankelijk van het totale gewicht. U kunt de stoomtijd als volgt bepalen: groenten met een gewicht van 125 tot 500 gr afdekken en 10 tot 20
minuten stomen. Groenten met een gewicht tussen 500 en 750 gr afdekken en 15 tot 30 minuten laten stomen.
Opmerking:
Minder lang gestoomde groenten behouden meer smaak dan groenten die langer gestoomd hebben. Experimenteer met de stoomtijd om uw eigen voorkeur te
bepalen. Roer bij stoomtijden van meer dan 10 minuten met een lange steel. Zo krijgt u de beste resultaten op.
C. Kruid het water in het reservoir of de groenten nooit vooraf. Gebruik enkel zuiver water. Alle andere toevoegingen kunnen het reservoir beschadigen of vervuilen.
Kruid de groenten na het stomen.
D. Het waterpeil in het reservoir: tot aan de minimumaanduiding voor stoomtijden tussen 10 en 30 minuten - tot aan de maximumaanduiding voor stoomtijden
tussen 30 en 60 minuten.
STOMEN VAN VERSE OF INGEVROREN VIS EN ZEEVRUCHTEN
A. Kies steeds de verste vis en zeevruchten. Reinig en maak de vis op de gebruikelijke manier klaar.
B. Kruid de vis of zeevruchten nooit vooraf. Zowel bevroren, ontdooide als verse vis kunnen worden gestoomd.
C. Het stomen van vis en zeevruchten duurt 8 tot 15 minuten. De meeste vis- en schaaldieren stomen snel. Kleine hoeveelheden stomen het makkelijkst.
4
TIPS:
Leg visfilets altijd plat in de stoomkom. Sluit de kom en laat de vis 8 tot 10 minuten stomen tot het vlees goed gaar is.
Leg de Sint-Jacobsschelpen plat en in één laag in de stoomkom. Op die manier stomen ze sneller en egaler. Stoom ze zo’n 10 tot 12 minuten totdat ze wit kleuren.
Roer af en toe met een lange steel.
Garnalen mogen gepeld of ongepeld gestoomd worden. Leg ze plat en van elkaar. Sluit het deksel en laat ze 10 tot 15 minuten stomen totdat het vlees wit is of de
pel rood verkleurd is.
Venusschelpen, mosselen en oesters zijn klaar wanneer de schelp zich opent. Sluit het deksel en laat ze 8 tot 15 minuten stomen. Haal het vlees met een lange
steel uit de open schelp. Voorzichtig! Bij het openen van het deksel komt er stoom vrij.
Breek en kraak kreeften voor het stomen. Sluit het deksel en laat de kreeft 20 tot 30 minuten stomen totdat de schaal helder rood en het vlees wit is.
STOMEN VAN VLEES EN GEVOGELTE
A. De meeste vleessoorten zijn geschikt om te stomen. Kruid het vlees of gevogelte nooit vooraf.
B. Hotdogs en worst kunnen ook gestoomd worden. Worst moet vooraf wel goed gekookt worden.
C. Gevogelte moet op een speciale manier gestoomd of gepocheerd worden:
TIP:
prik de hotdogs vooraf zodat ze niet kapot koken. Sluit het deksel en laat ze 15 tot 20 minuten stomen.
1. Stroop het gevogelte en verwijder het overtollige vet.
2. Snijd het vlees in stukken van gelijke grootte en hetzelfde gewicht zodat ze egaler gaar worden.
3. Leg de stukken in één laag met de gesneden kant naar beneden.
Opmerking:
Voor het pocheren heeft u een extra hittebestendige kom nodig die klein genoeg is om in de stoomkom te passen. Giet het pocheervocht in deze kom en leg de
stukken kip erin. Sluit het deksel en laat de kip stomen tot ze goed gaar is en de sappen helder van kleur zijn. Controleer de gaarheid altijd aan een been of een dik
stuk.
STOMEN VAN VERS OF GEDROOGD FRUIT
A. Stoom hard fruit (appelen, peren enz...) direct in de stoomkom. Was het fruit, snijd het in stukjes van gelijke grootte en leg deze in één laag in de kom. U mag het
fruit altijd schillen indien u dat wenst.
B. Stoom zacht (sinaasappelen, ananas, perziken enz...) en gedroogd fruit in een extra hittebestendige kom (optioneel) die klein genoeg is om in de stoomkom te
passen. Sluit het deksel en laat het fruit 10 tot 15 minuten stomen.
TIP:
Voeg 1/4 kop water, 2 eetlepels citroensap en 1 eetlepel suiker bij het gedroogde fruit om het op smaak te brengen. Laat het fruit vervolgens 10 tot 15 stomen.
OPWARMEN VAN BROOD, BROODJES, CAKE EN GEBAK
A. Vul het waterreservoir tot op de juiste hoogte en laat het vijf minuten trekken zonder brood enz...
B. Leg het brood enz. in de stoomkom, dek het met aluminiumfolie af, sluit het deksel en laat het 4 tot 6 minuten koken (afhankelijk van de gewenste zachtheid).
OPWARMEN VAN RESTJES
Vlees, groenten, pasta's, huts- en stoofpotten, vullingen enz. kunnen in de stomer opgewarmd worden. Hiervoor heeft u een extra hittebestendige kom (optioneel)
nodig die klein genoeg is om in de stoomkom te passen. Leg de restjes in de kom en dek ze af met aluminiumfolie. Sluit het deksel en laat ze, afhankelijk van de
hoeveelheid, 15 tot 30 minuten stomen.
GARANTIE EN SERVICE
Dit apparaat is gedurende 12 maanden na aankoop gegarandeerd op fabricage- of constructiefouten.
Reparatie onder de garantiebepalingen geschiedt uitsluitend na overleggen van een getekend en gestempeld garantiebewijs of origineel bewijs van
aankoop.
De garantie is niet van toepassing bij onoordeelkundig gebruik, vallen, stoten of indien van enige ingreep sprake is geweest door een niet daartoe
gerechtigde onderhoudsmonteur.
TECHNISCHE GEGEVENS
Voltage: 220 – 240 V AC Verbruik: 900 W Watercapaciteit: 1,3 liter
*****
16
LIMPEZA
Em primeiro lugar ler as instruções IMPORTANTES
Sabão ou detergente poderão ser usados para remover manchas. Nunca utilizar ácidos ou detergentes agressivos.
DESCALCIFICAÇÃO
A descalcificação do aparelho de ser efectuada regularmente: pelo menos duas vezes por ano.
Ferver no máximo 0,5 litros de vinagre comum.
Botão OFF (ou esperar que o aparelho desligue automaticamente)
Deixar o vinagre permanecer dentro do aparelho durante a noite.
Esvaziar o vinagre no dia seguinte.
Encher o aparelho com água limpa até à posição MAX e deixar ferver.
Remover qualquer resíduo ou vinagre, e limpar o aparelho por dentro com água limpa.
GARANTIA
Este aparelho está garantido pelo fabricante durante 2 (dois) anos a partir da data da sua compra, contra todos os defeitos de materiais e de fabrico.
Durante este período, todas as peças defeituosas serão substituídas gratuitamente. A garantia não cobre as peças que partem, nem as deteriorações
provocadas por utilização e pelo não cumprimento destas instruções de utilização. Nenhuma garantia será devida se o aparelho tiver sido objecto
de intervenção a título de reparação por pessoas não autorizadas pelo fabricante. Se o seu aparelho não funcionar normalmente, deveenvia-lo,
utilizando uma embalagem sólida, a um dos nossos estabelecimentos de serviços após venda autorizados, com a indicação do seu nome e endereço.
Se devolver o aparelho durante o período de garantia, não esqueça de juntar o certificado da garantia, assim como o comprovativo da compra
Parâmetros Tecnológicos:
Voltagem: 220-240V AC
Potência: 900W
Capacidade 1,2 Litros
****
Aanwijzingen ter bescherming van het milieu
Dit product mag aan het einde van zijn levensduur niet bij het normale huisafval worden gedeponeerd, maar dient bij een speciaal inzamelpunt voor het
hergebruik van elektrische en elektronische apparaten te worden aangeboden. Het symbool op artikel, gebruiksaanwijzing en verpakking attendeert u hier
op. De gebruikte grondstoffen zijn geschikt voor hergebruik. Met het hergebruik van gebruikte apparaten of grondstoffen levert u een belangrijke bijdrage
voor de bescherming van ons milieu. Informeer bij uw lokale overheid naar het bedoelde inzamelpunt.
Renseignements pour la protection de l’environnement
Ce produit ne devrait pas être mis dans les déchets ménager à la fin de son existence mais doit être remis à une point de ralliement pour des produits
électroménager et électronique. Ce symbole sur article, mode d’emploi et boite vous indique ce recyclage. Les matières de cet article sont appropriées
pour recyclage. Par le recyclage des appareils ou de ses matières premières vous contribuez à la protection de notre environnement.
Renseignez-vous auprès les autorités locales pour cet endroit de rassemblement.
Hinweise zum U
mweltschutz
Dieses Produkt darf am Ende seiner Lebensdauer nicht über den normalen Haushaltsabfall entsorgt werden, sondern muss an einem Sammelpunkt für
das Recycling von elektrischen und elektronischen Geräten abgegeben werden. Das Symbol auf dem Produkt, der Gebrauchsanleitung oder der
Verpackung weist darauf hin. Die Werkstoffe sind gemäß ihrer Kennzeichnung wieder verwertbar. Mit der Wiederverwendung, der stofflichen Verwertung
oder anderen Formen der Verwertung von Altgeräten leisten Sie einen wichtigen Beitrag zum Schutze unserer Umwelt. Bitte erfragen Sie bei der
Gemeindeverwaltung die zuständige Entsorgungsstelle.

Documenttranscriptie

Kook gezond! (Kook uw lievelingsgerechten op een gezonde manier!) Stoom groenten, fruit, vlees, gevogelte, vis en zeevruchten! Opwarmen of bevochtigen kan ook! * De stomer bereidt de gerechten zonder olie, vet of extra calorieën. * De echte smaak en de noodzakelijke vitaminen blijven bewaard. * Het eten verbrandt nooit en droogt ook nooit uit. * Gemakkelijk te gebruiken - gemakkelijk te reinigen. GEBRUIKSAANWIJZING BELANGRIJK; • Lees deze aanwijzingen aandachtig door alvorens de stomer voor de eerste maal te gebruiken. • Alvorens de stomer aan te sluiten, controleert u of het voltage zoals vermeld op het typeplaatje op het apparaat, overeenstemt met de netspanning in uw huis. Zoniet, dient u het apparaat niet te gebruiken. Gebruik uitsluitend een geaard stopcontact. • Het snoer dient regelmatig te worden gecontroleerd; indien het snoer of de stekker beschadigd zijn, dient u het appararaat niet te gebruiken. Het snoer dient eerst te worden vervangen door een gekwalificeerd vakman. • De stomer heeft een beveiliging tegen oververhitting . • Indien de stomer droog kookt tijdens de werking, verwijdert u de stekker uit het stopcontact. Daarna giet u de gewenste hoeveelheid koud water in de bak. De beveiliging zal automatisch weer ingesteld worden. • Zoals alle electrische apparaten, dient het motorgedeelte nooit in water of enige andere vloeistof gedompeld te worden. • Plaats het apparaat op een stabiele en vlakke ondergrond. Plaats het nooit bij een heet voorwerp en voorkom dat het in het water kan vallen. • Laat het apparaat nooit onbeheerd in de buurt van kinderen. • Het apparaat kan gereinigd worden met een vochtige doek.: haal eerst de stekker uit het stopcontact. • Vóór een eerste gebruik, dient u het apparaat eerst te laten werken en het gekookte water daarna weg te gooien: daarna is het gereed voor normaal gebruik. • Vergeet niet de deksel te sluiten vóór gebruik. • De stomer slaat automatisch af als het water kookt. U kunt desgewenst het apparaat eerder uitschakelen door middel van de schakelaar aan/uit. • Het apparaat eerst met water vullen; daarna de stekker insteken. • Er komt hete stoom uit het apparaat: pas op voor brandwonden. • Dit apparaat is uitsluitend gecshikt voor gebruik binnenshuis. • Na gebruik dient u meteen de stekker uit het stopcontact te verwijderen; ook voor het schoonmaken mag het apparaat niet zijn aangesloten. VULLEN  Neem de deksel af en vul het apparaat met water.  Altijd vullen tussen “MIN” en “MAX” ; nooit méér dan 1,2 liter.  Vergeet niet het deksel te sluiten.  Tijdens het koken kunt u navullen middels de navulklepjes (naast het handvat) ; u hoeft dan niet de bakjes op te tillen hetgeen minder kans geeft op verbrandingsgevaar. INSCHAKELEN  Steek de stekker in het stopcontact  Draai de klokknop en het rode lampje zal aan gaan ten teken dat het apparaat ingeschakeld is. Draai de timer eerst naar de 60 minuten en daarna terug naar de door u gewenste tijdsduur: de timer zal dan beter lopen. UITSCHAKELEN  Het apparaat zal zichzelf automatisch uitschakelen wanneer de ingestelde tijd is bereikt. Het controlelampje dooft. De aan/uit-schakelaar gaat terug in de originele stand. U kunt ook altijd tussentijds het apparaat door middel van de schakelaar uitschakelen. SCHOONMAKEN  Lees eerst de instructies in het onderdeel “Belangrijk” 2  Om kalkresten of hardnekkige vlekken te verwijderen kan een neutrale zeep of afwasmiddel gebruikt worden. Vermijd sterke zuren of agressieve schoonmaakmiddelen. ONTKALKEN Bij normaal gebruik dient het apparaat minstens tweemaal per jaar te worden ontkalkt:  Kook 0,5 liter azijn in het apparaat.  Schakel het apparaat uit.  Laat de azijn een nacht in het apparaat inwerken.  Gooi de azijn de volgende ochtend weg.  Vul het apparaat met water en kook opnieuw.  Gooi dit na het koken weg en reinig alle onderdelen met zuiver water. RICHTLIJNEN EN NUTTIGE TIPS BIJ HET STOMEN 1. De stoomtijden zijn afhankelijk van de eigen smaak en voorkeur en van de gebruikte hoeveelheden. De kooktijden in deze handleidingen zijn richttijden. U kunt de stoomtijd naar eigen believen verlengen of inkorten. De stoomtijden in dit boekje zijn benaderend. De stoomtijd hangt immers niet enkel af van de gebruikte hoeveelheden maar ook van de grootte van de stukken en de structuur van de eetwaren. De aangegeven tijden slaan op de volledige kooktijd, d.w.z. vanaf het moment dat de stomer ingeschakeld wordt. 2. De hoeveelheid water in het reservoir bepaalt mee de stoomtijden. 3. Over het algemeen volstaat een normale hoeveelheid water om te stomen. Sommige mensen geven er echter de voorkeur aan om bepaalde eetwaren langer te laten koken. Voeg in dat geval wat water toe. 4. Kleine stukjes van gelijke grootte die in één laag in de stomer worden gelegd, zullen sneller en egaler gaar worden dan grote op elkaar gestapelde stukken. 5. Nadat het toestel is uitgeschakeld, koken de eetwaren nog wat na. Dat komt omdat de stoom nog in de kom circuleert. Laat de stoom onmiddellijk na het koken af om overkoken te voorkomen. 6. Houd het deksel tijdens het koken gesloten. Zo beperkt u de kooktijd. STOMEN VAN BEVROREN EETWAREN EN GROENTEN A. Bevroren eetwaren en groenten hoeven vooraf niet ontdooid te worden. Reken de ontdooiingstijd gewoon bij de normale kooktijd. Dit kunt u via het transparante deksel controleren. B. Probeer nooit meer dan één doos of zak bevroren etenswaren of groenten in één keer te stomen. Stoom nooit meer dan 750 gr bevroren etenswaren en groenten in de stoomkom. C. Stoom bevroren etenswaren en groenten zonder sauzen, boter of kruiden. Op die manier worden het reservoir en de verwarmingselementen niet vuil. D. Haal de bevroren etenswaren en groenten altijd uit de verpakking alvorens ze te stomen. E. Aanbevolen stoomtijden en waterhoeveelheden: zie "Stomen van verse groenten". STOMEN VAN VERSE GROENTEN A. Kies altijd de verste groenten. Reinig en spoel de groenten met koud water. Snijd of kap de groenten in stukken van gelijke grootte. Verwijder verkleurde of slechte stukken. Verwijder het laatste vuil met een groenteborsteltje. B. De stoomtijd is afhankelijk van het totale gewicht. U kunt de stoomtijd als volgt bepalen: groenten met een gewicht van 125 tot 500 gr afdekken en 10 tot 20 minuten stomen. Groenten met een gewicht tussen 500 en 750 gr afdekken en 15 tot 30 minuten laten stomen. Opmerking: Minder lang gestoomde groenten behouden meer smaak dan groenten die langer gestoomd hebben. Experimenteer met de stoomtijd om uw eigen voorkeur te bepalen. Roer bij stoomtijden van meer dan 10 minuten met een lange steel. Zo krijgt u de beste resultaten op. C. Kruid het water in het reservoir of de groenten nooit vooraf. Gebruik enkel zuiver water. Alle andere toevoegingen kunnen het reservoir beschadigen of vervuilen. Kruid de groenten na het stomen. D. Het waterpeil in het reservoir: tot aan de minimumaanduiding voor stoomtijden tussen 10 en 30 minuten - tot aan de maximumaanduiding voor stoomtijden tussen 30 en 60 minuten. STOMEN VAN VERSE OF INGEVROREN VIS EN ZEEVRUCHTEN A. Kies steeds de verste vis en zeevruchten. Reinig en maak de vis op de gebruikelijke manier klaar. B. Kruid de vis of zeevruchten nooit vooraf. Zowel bevroren, ontdooide als verse vis kunnen worden gestoomd. C. Het stomen van vis en zeevruchten duurt 8 tot 15 minuten. De meeste vis- en schaaldieren stomen snel. Kleine hoeveelheden stomen het makkelijkst. 3 TIPS: Leg visfilets altijd plat in de stoomkom. Sluit de kom en laat de vis 8 tot 10 minuten stomen tot het vlees goed gaar is. Leg de Sint-Jacobsschelpen plat en in één laag in de stoomkom. Op die manier stomen ze sneller en egaler. Stoom ze zo’n 10 tot 12 minuten totdat ze wit kleuren. Roer af en toe met een lange steel. Garnalen mogen gepeld of ongepeld gestoomd worden. Leg ze plat en van elkaar. Sluit het deksel en laat ze 10 tot 15 minuten stomen totdat het vlees wit is of de pel rood verkleurd is. Venusschelpen, mosselen en oesters zijn klaar wanneer de schelp zich opent. Sluit het deksel en laat ze 8 tot 15 minuten stomen. Haal het vlees met een lange steel uit de open schelp. Voorzichtig! Bij het openen van het deksel komt er stoom vrij. Breek en kraak kreeften voor het stomen. Sluit het deksel en laat de kreeft 20 tot 30 minuten stomen totdat de schaal helder rood en het vlees wit is. STOMEN VAN VLEES EN GEVOGELTE A. De meeste vleessoorten zijn geschikt om te stomen. Kruid het vlees of gevogelte nooit vooraf. B. Hotdogs en worst kunnen ook gestoomd worden. Worst moet vooraf wel goed gekookt worden. C. Gevogelte moet op een speciale manier gestoomd of gepocheerd worden: TIP: prik de hotdogs vooraf zodat ze niet kapot koken. Sluit het deksel en laat ze 15 tot 20 minuten stomen. 1. Stroop het gevogelte en verwijder het overtollige vet. 2. Snijd het vlees in stukken van gelijke grootte en hetzelfde gewicht zodat ze egaler gaar worden. 3. Leg de stukken in één laag met de gesneden kant naar beneden. Opmerking: Voor het pocheren heeft u een extra hittebestendige kom nodig die klein genoeg is om in de stoomkom te passen. Giet het pocheervocht in deze kom en leg de stukken kip erin. Sluit het deksel en laat de kip stomen tot ze goed gaar is en de sappen helder van kleur zijn. Controleer de gaarheid altijd aan een been of een dik stuk. STOMEN VAN VERS OF GEDROOGD FRUIT A. Stoom hard fruit (appelen, peren enz...) direct in de stoomkom. Was het fruit, snijd het in stukjes van gelijke grootte en leg deze in één laag in de kom. U mag het fruit altijd schillen indien u dat wenst. B. Stoom zacht (sinaasappelen, ananas, perziken enz...) en gedroogd fruit in een extra hittebestendige kom (optioneel) die klein genoeg is om in de stoomkom te passen. Sluit het deksel en laat het fruit 10 tot 15 minuten stomen. TIP: Voeg 1/4 kop water, 2 eetlepels citroensap en 1 eetlepel suiker bij het gedroogde fruit om het op smaak te brengen. Laat het fruit vervolgens 10 tot 15 stomen. OPWARMEN VAN BROOD, BROODJES, CAKE EN GEBAK A. Vul het waterreservoir tot op de juiste hoogte en laat het vijf minuten trekken zonder brood enz... B. Leg het brood enz. in de stoomkom, dek het met aluminiumfolie af, sluit het deksel en laat het 4 tot 6 minuten koken (afhankelijk van de gewenste zachtheid). OPWARMEN VAN RESTJES Vlees, groenten, pasta's, huts- en stoofpotten, vullingen enz. kunnen in de stomer opgewarmd worden. Hiervoor heeft u een extra hittebestendige kom (optioneel) nodig die klein genoeg is om in de stoomkom te passen. Leg de restjes in de kom en dek ze af met aluminiumfolie. Sluit het deksel en laat ze, afhankelijk van de hoeveelheid, 15 tot 30 minuten stomen. GARANTIE EN SERVICE   Dit apparaat is gedurende 12 maanden na aankoop gegarandeerd op fabricage- of constructiefouten. Reparatie onder de garantiebepalingen geschiedt uitsluitend na overleggen van een getekend en gestempeld garantiebewijs of origineel bewijs van aankoop.  De garantie is niet van toepassing bij onoordeelkundig gebruik, vallen, stoten of indien van enige ingreep sprake is geweest door een niet daartoe gerechtigde onderhoudsmonteur. TECHNISCHE GEGEVENS Voltage: 220 – 240 V AC Verbruik: 900 W Watercapaciteit: 1,3 liter ***** 4 LIMPEZA Em primeiro lugar ler as instruções IMPORTANTES Sabão ou detergente poderão ser usados para remover manchas. Nunca utilizar ácidos ou detergentes agressivos. DESCALCIFICAÇÃO A descalcificação do aparelho de ser efectuada regularmente: pelo menos duas vezes por ano. Ferver no máximo 0,5 litros de vinagre comum. Botão OFF (ou esperar que o aparelho desligue automaticamente) Deixar o vinagre permanecer dentro do aparelho durante a noite. Esvaziar o vinagre no dia seguinte. Encher o aparelho com água limpa até à posição MAX e deixar ferver. Remover qualquer resíduo ou vinagre, e limpar o aparelho por dentro com água limpa. GARANTIA Este aparelho está garantido pelo fabricante durante 2 (dois) anos a partir da data da sua compra, contra todos os defeitos de materiais e de fabrico. Durante este período, todas as peças defeituosas serão substituídas gratuitamente. A garantia não cobre as peças que partem, nem as deteriorações provocadas por má utilização e pelo não cumprimento destas instruções de utilização. Nenhuma garantia será devida se o aparelho tiver sido objecto de intervenção a título de reparação por pessoas não autorizadas pelo fabricante. Se o seu aparelho não funcionar normalmente, deverá envia-lo, utilizando uma embalagem sólida, a um dos nossos estabelecimentos de serviços após venda autorizados, com a indicação do seu nome e endereço. Se devolver o aparelho durante o período de garantia, não esqueça de juntar o certificado da garantia, assim como o comprovativo da compra Parâmetros Tecnológicos: Voltagem: 220-240V AC Potência: 900W Capacidade 1,2 Litros **** Aanwijzingen ter bescherming van het milieu Dit product mag aan het einde van zijn levensduur niet bij het normale huisafval worden gedeponeerd, maar dient bij een speciaal inzamelpunt voor het hergebruik van elektrische en elektronische apparaten te worden aangeboden. Het symbool op artikel, gebruiksaanwijzing en verpakking attendeert u hier op. De gebruikte grondstoffen zijn geschikt voor hergebruik. Met het hergebruik van gebruikte apparaten of grondstoffen levert u een belangrijke bijdrage voor de bescherming van ons milieu. Informeer bij uw lokale overheid naar het bedoelde inzamelpunt. Renseignements pour la protection de l’environnement Ce produit ne devrait pas être mis dans les déchets ménager à la fin de son existence mais doit être remis à une point de ralliement pour des produits électroménager et électronique. Ce symbole sur article, mode d’emploi et boite vous indique ce recyclage. Les matières de cet article sont appropriées pour recyclage. Par le recyclage des appareils ou de ses matières premières vous contribuez à la protection de notre environnement. Renseignez-vous auprès les autorités locales pour cet endroit de rassemblement. Hinweise zum Umweltschutz Dieses Produkt darf am Ende seiner Lebensdauer nicht über den normalen Haushaltsabfall entsorgt werden, sondern muss an einem Sammelpunkt für das Recycling von elektrischen und elektronischen Geräten abgegeben werden. Das Symbol auf dem Produkt, der Gebrauchsanleitung oder der Verpackung weist darauf hin. Die Werkstoffe sind gemäß ihrer Kennzeichnung wieder verwertbar. Mit der Wiederverwendung, der stofflichen Verwertung oder anderen Formen der Verwertung von Altgeräten leisten Sie einen wichtigen Beitrag zum Schutze unserer Umwelt. Bitte erfragen Sie bei der Gemeindeverwaltung die zuständige Entsorgungsstelle. 16
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18

Tristar VS-3903 de handleiding

Categorie
Stoomkokers
Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor