CONSTRUCTA BLZS 5900 IN de handleiding

Type
de handleiding
75
GEBRUIKSAANWIJZING
MILIEUTIPS
ADVIES EN WAARSCHUWINGEN
ENERGIEBESPARING
BESCHRIJVING VAN DE OVEN
BEDIENINGSPANEEL/ACCESSOIRES
ALVORENS DE OVEN TE GEBRUIKEN
GEBRUIKERSINSTELLINGEN
WERKINGSPRINCIPE VAN DE OVEN
ADVIEZEN VOOR HET GEBRUIK VAN DE NIVEAUS
BEREIDINGSFUNCTIES
INSCHAKELEN VAN DE OVEN
EINDE BEREIDINGSTIJD
BEREIDINGSTABEL
REINIGING EN ONDERHOUD
OPSPOREN VAN FOUTEN
KLANTENSERVICE
CONFORMITEITSVERKLARING EG
Om optimaal van uw oven te kunnen profiteren, raden wij u aan alle gebruiksaanwijzingen aandachtig
door te lezen en dit boekje te bewaren.
4nl66007a.fm Page 75 Friday, June 27, 2003 2:59 PM
76
MILIEUTIPS
Verwerking van de verpakking
De verpakking kan volledig gerecycled worden, zoals
door het recyclingsymbool wordt aangegeven .
De diverse onderdelen van de verpakking mogen
daarom niet met het gewone huisvuil worden
weggegooid, maar moeten worden afgevoerd
volgens de plaatselijk van kracht zijnde
voorschriften.
Afdanken van oude huishoudelijke apparatuur
De apparatuur is vervaardigd van recyclebare of
herbruikbare materialen. Als u besluit om de
apparatuur weg te doen, volg dan de plaatselijke
voorschriften voor afvalverwerking op. Knip het
netsnoer door, zodat de apparatuur niet meer op
de stroom kan worden aangesloten.
ADVIES EN WAARSCHUWINGEN
De oven is bestemd voor het bereiden van voedsel.
Elk ander gebruik is verboden (b.v.: het verwarmen
of bevochtigen van ruimtes). De fabrikant
aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor
schade die het gevolg is van oneigenlijk gebruik of
een foute instelling van de bedieningsknoppen.
Eventuele reparaties of technische ingrepen aan
de apparatuur mogen uitsluitend door een
erkende vakman worden verricht.
Stel de oven niet bloot aan weersinvloeden.
De oven mag uitsluitend geinstalleerd en in werking
gesteld worden bij een omgevingstemperatuur
tussen de 5°C en 35°C. In geval van vorst kan
resterend pompwater mogelijk bevriezen en schade
aan de pompen veroorzaken. Neem in dit geval
onmiddellijk contact op met de Klantenservice.
Gebruik de oven niet, indien hij zichtbare
schade heeft opgelopen, en neem onmiddellijk
contact op met de Klantenservice.
Mocht de oven niet goed werken, neem dan
onmiddellijk contact op met de Klantenservice.
Leg geen zware voorwerpen op de deur omdat
hierdoor de ovenruimte of de scharnieren
beschadigd kunnen raken. Leun niet op de
handgreep van de ovendeur en hang geen
voorwerpen eraan.
De deur van de oven moet goed afsluiten. De
afdichtingen van deur en oven moeten goed
schoon gehouden worden.
Wanneer de oven lange tijd op hoge
temperatuur functioneert, worden het
deurpaneel en de handgreep heet.
Vermijd tijdens het gebruik van de oven contact
met vochtige lichaamsdelen en het lopen op
blote voeten.
Trek niet aan de oven of aan de voedingskabel
wanneer u deze van het stopcontact wilt
loskoppelen.
LET OP: Tijdens de functie bereiden met
stoom kan het zijn dat er uit de
ventilatieopening hete damp ontsnapt!
Vermijd gevaar en zorg dat kinderen uit de
buurt blijven van:
- de oven en de bedieningsknoppen in het algemeen,
en in het bijzonder tijdens en na het gebruik van
de oven om brandwonden te voorkomen;
- de verpakking (zakken, polystyreen, nieten, etc.);
- de afgedankte oven.
LET OP: Wees voorzichtig als u de ovendeur
openmaakt, aangezien het mogelijk is dat er
waterdruppels en damp vrijkomen. Haal een
gerecht dat met stoom is bereid, niet gelijk
met de handen uit de oven, om gevaar voor
brandwonden te voorkomen. Gebruik bij alle
type bereidingen altijd ovenwanten.
LET OP: Als het gerecht aan het einde van de
bereiding uit de oven wordt gehaald, heel
goed opletten dat de ovendeur niet wordt
aangeraakt. De deur kan aan de binnenkant
heel heet zijn en kan bij aanraking
brandwonden veroorzaken.
Verzeker u ervan dat de elektrische bedrading van
andere elektrische apparatuur in de buurt van de
oven niet in contact komt met hete onderdelen
en niet vast komt te zitten tussen de ovendeur.
Plaats geen brandbaar materiaal in de oven.
Als u voor het roosteren van vlees of bakken van
taarten alcoholische dranken toevoegt (bijv.:
rum, cognac, wijn, etc.) moet u er rekening mee
houden dat alcohol bij hoge temperaturen
verdampt. De alcoholdamp kan vlamvatten
wanneer deze in contact komt met het
elektrische verwarmingselement.
4nl66007a.fm Page 76 Friday, June 27, 2003 2:59 PM
77
Verwarm of bereid in de oven geen voedsel in
gesloten potten of blikken. De druk in het blik of
de pot kan door de warmte hoog oplopen,
waardoor deze explodeert en de oven beschadigt.
Gebruik voor de bereiding geen schalen van
synthetisch materiaal Deze kunnen bij hoge
temperatuur smelten.
Controleer de kookplaat regelmatig als u bij de
bereiding veel vet en olie heeft gebruikt. Olie en
vet kunnen oververhit raken en vlam vatten!
Laat de oven na gebruik met open deur afkoelen
en droog vloeistofresten, die mogelijk zijn
achtergebleven op de bodem van de oven, op
met een zacht doekje: laat hierna de ovendeur
op een kier staan.
Na bereiden met stoom de binnenkant van de
oven afdrogen.
Maak geen gebruik van keukengereedschap dat
in de oven onderhevig is aan roestvorming.
Maak geen gebruik van zilveren bestek.
Maak de ovendeur altijd voorzichtig dicht.
Snijd gebak niet door op de roestvrijstalen
bakplaat of op de geperforeerde kookplaat, ter
voorkoming van schade aan het oppervlak.
Na gebruik ziet de binnenkant van de
ovenruimte er iets verguld uit; dit is geenszins
van invloed op de kook/bakresultaten.
Wend u in geval van vervanging van de
voedingskabel altijd tot de Technische Dienst.
ENERGIEBESPARING
Vermijd tijdens de bereiding, in het bijzonder
wanneer het bereiden met stoom betreft,
onnodig openen van de ovendeur, zodat de
bereidingsduur niet wordt verlengd.
Doe de ovenverlichting tijdens het bereiden
altijd uit.
Profiteer tijdens bereiden met hete lucht van de
restwarmte en doe de oven 10-15 minuten vòòr
afloop van de bereidingstijd uit. Met uitzonderzing
van: soufflé, koekjes, gebak met rijsmiddel en
bladerdeeg, aangezien deze gerechten gevoelig
zijn voor temperatuurschommelingen.
BESCHRIJVING VAN DE OVEN
1. Bedieningspaneel
2. Ovenontluchtingsopening
3. Stoomingang
4. Ovenlamp
5. Ovenventilator
6. Deurafdichting
7. Ovendeur
8. Ventilatieopening
9. Oventemperatuursensor
10.Stopcontact voedseltemperatuursensor
11.Zijgeleiding
4nl66007a.fm Page 77 Friday, June 27, 2003 2:59 PM
78
BEDIENINGSPANEEL/ACCESSOIRES
Toetsen/Knoppen
A) Bevestigingstoets (met indicatielampje)
B) Ovenverlichting (met indicatielampje)
C) Tijd
D) Timer (met indicatielampje)
E) Eindtijdstip bereiding (met indicatielampje)
F) Bereidingsduur (met indicatielampje)
G) Oventemperatuur
H) Sensortemperatuur (met indicatielapmje)
J) Keuzetoets bereidingsfuncties
K) Uitschakeltoets oven
L) Regelknop (met indicatielampje)
Aanduidingen
M) Display met tekst
N) Display bereidingsduur/Timer
O) Display Tijd/Eindtijdstip bereiding
P) Display oventemperatuur
Q) Display sensortemperatuur
R) Symbolen van de bereidingsfuncties
(met indicatielampje)
S) Interface voor communicatie
Geperforeerde kookvorm (1)
Te gebruiken voor het bereiden met stoom van verse of
diepvriesgroente en voor het regenereren.
Bakplaat (2)
Te gebruiken voor het bakken van koekjes, schuimgebak,
ovenschotels met de functie “Hete lucht”. Deze dient tevens als
opvangbak indien gebruikt in combinatie met rooster of
geperforeerde kookvorm.
Let op: Maak bij het doorsnijden van gebak geen gebruik van
scherpe messen of radertjes om schade aan de plaat te voorkomen.
Rooster (3)
Hier worden bakplaat, taartvorm en overige kookvormen en
tevens vlees, pizza e.d. op geplaatst.
Voedseltemperatuursensor (4)
De temperatuursensor is een thermometer voor het meten van de
temperatuur binnenin de gerechten. Als de ingestelde
temperatuur bereikt is, gaat de oven automatisch uit.
Watertank (5)
Vul voor het bereiden met stoom de tank tot aan het streepje
1,25 L MAX met water.
1
2
3
4
5
4nl66007a.fm Page 78 Friday, June 27, 2003 2:59 PM
79
ALVORENS DE OVEN TE GEBRUIKEN
Vewijder de kartonnen beschermstukken.
Neem de accessoires uit de oven.
N.B.: De oven wordt door de Fabrikant geleverd
met het display in het Engels.
Volg onderstaande aanwijzingen op om toegang
te krijgen tot de gewenste taal.
Wanneer de oven op het elektriciteitsnet is
aangesloten verschijnt op het display de melding
“Power failure - Set time” (Stroomstoring - Stel
tijd in). Op het display knippert nu “12:00” en
“het indicatielampje boven de regelknop .”
Draai de regelknop .Op het display verschijnt
de melding “Time - minutes - Press clock
key”.Druk op de toets . Op het display staat
nu “Time - Hours clock key” afgebeeld. Bevestig
door toets in te drukken.
Kies de taal (zie hoofdstuk “Taalkeuze”,
pag. 80.
Reinig oven en accessoires zorgvuldig zoals
beschreven staat in hoofdstuk “Reiniging en
Onderhoud”, pag. 95).
Laat de lege oven )zonder accessoires)
30 minuten bij 180°C functioneren en volg
hierbij de aanwijzingen op van het hoofdstuk
“Bereidingsfuncties - Professioneel bakken”,
pag. 86.
N.B.: Het kookpunt van het water is afhankelijk
van de waterdruk en de hoogte van de plaats
van installatie: De oven past zich automatisch
aan de plaatselijke luchtdruk aan.
Optionele accessoires
(verkrijgbaar bij de Klantenservice)
- Niet geperforeerde plaat, roestvrijstaal - Cod. 4812 418 38098
- Plaat met emaillaag - Cod. 8529 866 01000, EBB 45
- Niet geperforeerde kookvorm, roestvrijstaal -
Cod. 8529 864 01000, UGB 45
- Geperforeerde kookvorm, roestvrijstaal -
Cod. 8529 865 01000, GGB 45
- Niet geperforeerde kookvorm van roestvrijstaal, met lekgoot -
Cod. 4812 418 38103
- Rooster, staaldraad - Cod. 4812 458 58348
- Niet geperforeerde bakvorm, roestvrijstaal -
Cod. 4812 418 38104
- Niet geperforeerde kookvorm, roestvrijstaal -
Cod. 4812 418 38105
- Geperforeerde kookvorm, roestvrijstaal - Cod. 4812 418 38106
- Ontkalkingsmiddel - Cod. 4812 690 48011
4nl66007a.fm Page 79 Friday, June 27, 2003 2:59 PM
80
GEBRUIKERSINSTELLINGEN
Taalkeuze
Druk op de toets : Op het display verschijnt
“Select (pijltjes naar rechts en links invullen) and
press ”. De indicatielampjes van toets en
van regelknop knipperen.
Draai de regelknop tot op ”User settings”.
Druk op de toets .
Draai de regelknop nogmaals tot op
”Language”.
Druk op de toets .
Draai de regelknop tot op de gewenste taal.
Druk op de toets . Op het display verschijnt
de melding “Gebruikersinstellingen”.
Door lterug” te kiezen en op de toets te
drukken keert men steeds terug naar de vorige
keuze.
Druk na het instellen op de toets .
Beveiliging voor kinderen
Het kinderslot verhindert per ongeluk inschakelen
van de oven. Wanneer het kinderslot geactiveerd is
bestaat de mogelijkheid de ovenverlichting aan en
uit te doen, de tijd in te stellen, de timer te
gebruiken en de bereidingsduur te programmeren.
Inschakelen:
Druk op de toets en draai de regelknop
tot er op het display “Gebruikersinstellingen
staat afgebeeld.
Druk op de toets en draai aan de regelknop
totdat er op het display “Kinderslot” staat
afgebeeld.
Druk op de toets en draai aan de regelknop
, kies “Kinderslot ingeschakeld”.
Bevestig door de toets .
in te drukken. Door “terug” te kiezen en de
toets in te drukken keert u terug naar de
vorige instelling.
Druk na het instellen op de toets .
Uitschakelen:
Druk op toets
en .
Draai de regelknop tot op het display de
melding “Kinderslot uitgeschakeld” verschijnt.
Druk op de toets .
Tijdelijk uitschakelen:
Om de oven te laten werken met ingeschakeld
kinderslot toets en toets indrukken ofwel .
Het kinderslot wordt 10 minuten lang uitgeschakeld;
in deze tussenpoos kan er van de oven gebruik
worden gemaakt.
Instellen van de klok
De klok doet dienst als:
klok
timer (altijd te gebruiken onafhankelijk van het
gebruik van de oven)
programmer
Instellen en wijzigen van de tijd
Na een stroomonderbreking verschijnt op het
display de melding “Stroomstoring - Stel tijd in”.
In werking stellen van de klok:
Stel de tijd in met behulp van de regelknop .
Druk de knop nogmaals in. De
minutenaanduiding en het indicatielampje van
de regelknop knipperen.
Stel de uren en minuten in met de regelknop .
Na een vooraf ingestelde tijd of door op de toets
te drukken begint de klok te functioneren.
De klok kan op elk willekeurig moment ingesteld
worden door bovenstaande aanwijzingen op te
volgen.
Wanneer de oven uitgeschakeld is past de
lichtsterkte van het display zich automatisch aan
die van de omgeving aan.
Vanuit energiebesparende overwegingen kan de
klok uitgeschakeld worden:
Druk op de toets . Op het display verschijnt:
“Zichtbaar”.
Draai om de klok uit te schakelen aan de
regelknop tot op het display de melding
lonzichtbaar” verschijnt.
Het is niet mogelijk de tijd te wijzigen indien de
functie voor automatische programmering met
uitgestelde start geactiveerd is. In dat geval geeft
het display leerst uitstel uitzetten” aan.
4nl66007a.fm Page 80 Friday, June 27, 2003 2:59 PM
81
Geluidssignaal
Het geluidssignaal heeft twee verschillende sterktes.
Druk op de toets en draai aan de regelknop
tot er op het display
“Gebruikersinstellingen” afgebeeld staat.
Druk op de toets en draai aan de regelknop
tot er op het display “Geluidssignaal luid”
afgebeeld staat.
Druk op de toets en kies met behulp van de
regelknop “luid” of “zacht”.
Bevestig door de toets .
in te drukken. Kies “terug” en druk op de toets
om naar de vorige instelling terug te keren.
Regeltijd (wachttijd die ligt tussen het instellen
en het accepteren van de gegevens)
De wachttijd kan gewijzigd worden, waarbij er
keuze bestaat uit drie tussenpozen.
Druk op de toets en draai de regelknop
tot op het display “Gebruikersinstellingen”
afgebeeld staat.
Druk op de toets en draai de regelknop
tot op het display ”Insteltijd” afgebeeld staat.
Druk op de toets en kies met behulp van de
regelknop
“kort”, “middel” o “lang”.
Bevestig door de toets in te drukken.
Kies “terug” en druk op de toets om terug te
keren naar de vorige instelling.
Ovenverlichting
De verlichting kan zowel automatisch als
handmatig bediend worden.
a. Automatische verlichting
Door “Ovenverlichting automat. via deur” te kiezen
gaat de binnenverlichting automatisch aan telkens
wanneer de ovendeur opengaat.
Druk op de toets en draai de regelknop
tot op het display “Gebruikersinstellingen”
afgebeeld staat.
Druk op de toets en draai de regelknop
tot op het display “Ovenverlichting” staat
afgebeeld.
Druk op de toets en kies met behulp van de
regelknop “alleen via toets” of “automat.
via deur”.
Bevestig door op de toets
te drukken. Kies
“terug” en druk op de toets om naar de
vorige keuze terug te gaan.
b. Handbediende verlichting
Druk op de toets om de binnenverlichting
van de oven in/uit te schakelen. Het
overeenkomstige indicatielampje gaat branden
wanneer de verlichting brandt.
Wordt er verder niet meer handmatig
ingegrepen, dan gaat het licht na 30 minuten
automatisch uit.
Hardheid van het water
De oven geeft aan wanneer er ontkalkt moet worden.
Het systeem kan geoptimaliseerd worden met behulp van een
waterontharder voor huishoudelijk gebruik ofwel door de
hardheid van het water te regelen.
De vòòrinstellingen van de oven zijn gebaseerd op een
gemiddelde waterhardheid.
Druk op de toets en draai aan de regelknop totdat er
op het display “Gebruikersinstellingen” afgebeeld wordt.
Druk op de toets en draai aan de regelknop totdat er
op het display “Waterhardheid” afgebeeld wordt.
- 0-15°fH/0-8°dH (zacht water)
- 16-25°fH/9-20°dH (middelmatig zacht water)
- 36-50°fH/21-28°dH (zeer hard water)
Kies de gewenste hardheid en bevestig de bewerking door de
toets in te drukken.
Door “terug” te kiezen en de toets in te drukken keert u
terug naar de vorige keuze.
4nl66007a.fm Page 81 Friday, June 27, 2003 2:59 PM
82
Timer
De timer is niet van invloed op de bereidingsfuncties en men kan hem
onafhankelijk van de andere functies van de oven als timer gebruiken.
Druk op de toets . Op het display verschijnt de melding “Timer”
en het display met de bereidingstijd/timer geeft “0’00” weer.
Draai aan de regelknop om de gewenste tijdsduur in te stellen.
De instelling geschiedt als volgt:
- onder de 10 minuten met toename van 10 seconden
(b.v.: 9:50 voor 9 min. en 50 sec.)
- boven de 10 minuten met toename van 1 minuut
(b.v.: 1 h 12) voor 1 uur en 12 min.
Maximale werkingstijd: 9 uur en 59 minuten.
Bij het aflopen van de ingestelde tijd is er een minuut lang een
reeks geluidssignalen te horen.
Op het display verschijnt de melding “Timer - tijd verstreken”.
Druk op de toets om het geluidssignaal uit te schakelen.
Terwijl de timer functioneert kan de resterende tijd op elk
willekeurig moment gecontroleerd of gewijzigd worden, zelfs
wanneer er reeds een bereidingswijze in automatisch
geprogrammeerd is.
Instellen van de bereidingstijd
Zet het gerecht in de oven en kies de functie door de toets
in te drukken.
Druk op de toets . Op het display staat “Werkingsduur”
afgebeeld. Het indicatielampje van de toets en de
regelknop knipperen. Op het display met de
bereidingstijd/minutenteller staat de op grond van de
gekozen functie ingestelde tijdsduur afgebeeld.
Regel de gewenste tijdsduur met behulp van de regelknop .
De instelling vindt plaats:
- tot 10 minuten met toename van 10 seconden
(b.v.: 9:50 voor 9 min. en 50 sec.)
- boven de 10 minuten met toename van 1 minuut
(b.v.: 1 h 12) voor 1 uur en 12 min.
Maximale werkingsduur: 9 uur en 59 minuten.
Wanneer de bereidingstijd is ingesteld start de oven.
Het indicatielampje van de toets gaat branden en het
display geeft de resterende bereidingstijd weer.
Bv.: het is 9.00 uur en u wilt een bereidingstijd van 1 uur en
15 minuten instellen.
De oven wordt uitgeschakeld om 10.15 uur
Wanneer de bereidingstijd verlopen is gaat de oven automatisch uit.
Er klinkt met tussenpozen een minuut lang een geluidssignaal en
op het display verschijnt “Einde”. Het indicatielampje van de
toets knippert.
Op het display verschijnt 0:00.
Druk op de toets of doe de deur van de oven open om het
geluidssignaal uit te schakelen. Op het display verschijnt de
melding “Werkingsduur”. De instellingen blijven gedurende
3 minuten in het geheugen opgeslagen.
Wenst u de bereidingstijd te verlengen, druk dan binnen de
3 minuten op de toets . Stel de tijdsduur in met behulp
van de regelknop .
Door de toets in te drukken worden alle instellingen gewist.
4nl66007a.fm Page 82 Friday, June 27, 2003 2:59 PM
83
Instellen van het einde van de bereidingstijd
Hiermee kan het eindtijdstip van de bereiding ingesteld worden.
De maximaal programmeerbare tijd is 23 uur en 50 minuten.
Stel bij gebruik van de voedseltemperatuursensor de tijdsduur af
op grond van het soort levensmiddel (zie tabel pag. 92)
Let op: Bederfelijke levensmiddelen mogen niet ruime tijd voor
de bereiding reeds in de oven geplaatst worden.
Plaats het levensmiddel in de oven.
Kies de functie door de toets in te drukken.
Druk op de toets en stel de gewenste tijdsduur in met
behulp van de regelknop .
Druk op de toets . Het tijddisplay geeft het eindstijdstip
van de bereiding weer en op het display met tekst verschijnt
de melding “Uitschakeltijd”.
Stel het gewenste eindtijdstip van de bereiding in met behulp
van de regelknop .Het display beeldt de gekozen functie
en de melding “Uitgestelde start” af.
Het tijddisplay beeldt het tijdstip van de dag af. Het display
met de bereidingsduur geeft de ingestelde bereidingsduur weer.
Druk op de toets .
De oven treedt automatisch in werking, zodat op het ingestelde
tijdstip de bereiding wordt voltooid.
B.v. Stel om 9.00 uur een bereidingsduur in van 1 uur en
15 minuten. Stel vervolgens het eindtijdstip van de bereiding in
op 12 uur 30. De over start om 11 uur 15 en wordt uitgeschakeld
om 12 uur 30.
Bij het einde van de bereidingstijd:
- Gaat de oven automatisch uit waarbij er een minuut lang
onafgebroken een geluidssignaal te horen is.
- Het indicatielampje van de toets knippert.
- Op het display staat 0:00 afgebeeld.
Druk op de toets of doe de ovendeur open om het
geluidssignaal uit te schakelen. De instellingen blijven
3 minuten lang in het geheugen opgeslagen.
Wenst u de bereidingstijd te verlengen, druk dan binnen 3
minuten op de toets en stel met behulp van de regelknop
de nieuwe tijd of het eindstijdstip van de bereiding in.
De oven start nog op grond van de laatst uitgevoerde instellingen.
Door de toets in te drukken worden alle instellingen
onmiddellijk gewist.
Controle/Wijziging van de instellingen
De mogelijkheid bestaat om de ingestellingen op welk moment
dan ook te controleren en te wijzigen. Tijdens de fase
“Uitgestelde start” kan uitsluitend het eindtijdstip van de
bereiding gewijzigd worden.
Druk op toets of op toets .
Op het display knipperen de bereidingsduur of het eindtijdstip
van de bereiding. De uitgevoerde instelling kan gewijzigd
worden door aan de regelknop te draaien.
Einde/vervroegde onderbreking van eindstijdstip bereiding
Druk op de toets
.
4nl66007a.fm Page 83 Friday, June 27, 2003 2:59 PM
84
WERKINGSPRINCIPE VAN DE OVEN
De oven die u heeft aangeschaft “verschilt” van de traditionele ovens. De op traditionele recepten
vermelde temperaturen zijn niet van toepassing op deze oven. Volg de aanwijzingen op die vermeld
staan in de bereidingstabellen (pag. 92).
Het werkingsprincipe van de oven “Combi Steam” is heel eenvoudig. Het water bereikt in de verdamper
het kookpunt. De hieruit ontstane stoom wordt naar de ovenruimte geleid, waar hij condenseert bij
aanraking met de “koude” levensmiddelen, die vervolgens gekookt worden. Hoe groter de hoeveelheid
of hoe hoger het gewicht van de levensmiddelen is, des te groter is het oppervlak dat ter beschikking
staat van condens en stoomvorming. Maak gebruik van de geperforeerde kookvorm om gelijkmatige
verdeling van de stoom over de levensmiddelen te bewerkstelligen.
De stoom zorgt voor een uniform kookproces: de overgebrachte energie neemt toe op de dikste punten
van het levensmiddel, aangezien er meer condens ontstaat.
Met dit soort bereidingswijze kunnen de levensmiddelen onmogelijk aanbranden, want de temperatuur
stijgt nooit boven de 100°C.
N.B.: Tijdens het bereiden met stoom komen er uit het vlees eiwitten vrij, die onsmakelijke witte sporen
achterlaten op de geperforeerde kookplaat of op de groenten op de plaat eronder. Om deze vlekken van
de kookplaat te verwijderen, volstaat het gebruik van een reinigingsmiddel dat azijn of citroenzuur
bevat.
1.
Watertank
2.
Verdamper
3.
Stoom
4.
Verwarming
5.
Hete lucht
6.
Ovenruimte
7.
Stoomterugkeer
4nl66007a.fm Page 84 Friday, June 27, 2003 2:59 PM
85
ADVIEZEN VOOR HET GEBRUIK VAN DE NIVEAUS
BEREIDINGSFUNCTIES
Stomen
: Het niveau is niet van belang, aangezien er bij dit soort
bereiding op verschillende niveaus tegelijk gekookt kan worden,
zonder dat er geuren worden overgebracht.
Regenereren
: Het niveau is uitsluitend van belang wanneer de
gerechten langere tijd in de oven blijven.
Plaats in dit geval het gerecht op niveau
1
of
5
. Is er voor het
regenereren betrekkelijk weinig tijd nodig, b.v. i in geval van een
enkel gerecht, dan is het niveau niet doorslaggevend.
Professioneel bakken en hete lucht
: Het niveau is
doorslaggevend. Voor het bereiken van een goed resultaat mag
uitsluitend niveau
1
en
5
gebruikt worden.
STOMEN
Vooraf ingestelde temperatuur: 100°C
Toepassingsgebied: van 30°C tot 100°C.
Druk een keer op de toets . Op het display verschijnt de
melding “STOMEN”.
De stoom, afkomstig van een dampgenerator, wordt tot de
ovenruimte toegelaten. De stoom verwarmt en kookt het
gerecht.
Deze functie is geschikt voor elke soort groente, met behoud van
kleur en smaak en zonder dat er verlies aan vitamines en
minerale zouten plaatsvindt. Bovendien lkookt ze niet kapotl.
Zout en smaakmakers pas toevoegen wanneer het gerecht klaar
is. Voor het koken van groente verdient het aanbeveling gebruik
te maken van de geperforeerde kookvorm.
Tevens kan er tijdens het bereiden met stoom vruchten-, bessen-
en groentesap bereid worden met behulp van het betreffende
accessoire, dat verkrijgbaar is bij de Klantenservice.
Delicate desserts (b.v.: crème caramel) kunnen in losse vormpjes
in de geperforeerde kookvorm bereid worden.
Tevens bestaat de mogelijkheid om in korte tijd bij 40°C yoghurt
te bereiden in een geschikte mok of in meerdere bakjes.
4nl66007a.fm Page 85 Friday, June 27, 2003 2:59 PM
86
BEREIDINGSFUNCTIES
Regenereren
Vooraf ingestelde temperatuur 120°C
Toepassingsgebied. van 100°C tot 150°C.
Druk tweemaal op toets : Op het display verschijnt de
melding “Regenereren”. De ovenruimte wordt met stoom en
hete lucht verwarmd, waardoor het gerecht snel en
gelijkmatig verwarmd wordt, zonder uit te drogen.
Deze functie is geschikt voor het regenereren van
voorgekookte gerechten, prakjes of diepvriesproducten.
Verdeel de portie op een bord (niet van kunststof) zonder het
af te dekken. Er kunnen maximaal 4 borden tegelijk
geregenereerd worden. Schuif hiertoe de verschillende
accessoires (geperforeerde kookvorm, bakplaat van
roestvrijstaal e.d.) op het rooster. Bv.:
een portie: rooster op niveau
1
twee porties: roosters op niveau
1
en
5
drie porties: kookplaat op niveau
1
en roosters op niveau
3
en
5
vier porties:
- kookplaat op niveau
1
- eerste rooster op niveau
3
- bakplaat op niveau
5
- tweede rooster op niveau
6
Professioneel bakken
Vooraf ingestelde temperatuur 210°C
Toepassingsgebied: van 100 °C tot 230°C
Druk driemaal op de toets .
Op het display verschijnt de melding “Professioneel bakken”.
Voor professioneel bakken hoeft de oven niet voorverwarmd
te worden. De oven voert, nadat hij ingeschakeld is, eerst een
fase bereiden met stoom uit en vervolgens een tweede fase
met hete lucht.
De functie “Professioneel bakken” is geschikt voor het
bereiden van beslag met rijsmiddel (chemisch of biergist) en
voor gevuld bladerdeeg, hapjes en ingevroren (niet
voorgekookte) croissants.
De voedingsmiddelen hoeven niet besmeerd te worden (b.v.:
met ei, room e.d.). Met “Professioneel bakken” klaargemaakte
deegwaren blijven langer vers dan producten die met
traditionele bakmethodes bereid zijn.
Maak gebruik van de meegeleverde roestvrijstalen bakvorm of
van ovenschalen van glas of porselein. Ovenschalen van
staalplaat zijn niet geschikt aangezien damp tot roestvorming
kan leiden. Bakplaten en ovenschalen kunnen met bakpapier
bekleed worden.
Voer niet tweemaal achter elkaar “Bereiding pro” uit; dit kan een
nadelig invloed hebben op het bakresultaat. Laat de oven eerst
afkoelen totdat de melding “Restwarmte” verdwijnt en stel
vervolgens nogmaals “Professioneel bakken” in.
4nl66007a.fm Page 86 Friday, June 27, 2003 2:59 PM
87
BEREIDINGSFUNCTIES
Hete lucht
Vooraf ingestelde temperatuur 180°C
Toepassingsgebied: van 30 °C tot 230°C
Druk viermaal op de toets . Op het display verschijnt de
melding “Hete lucht”.
Tijdens deze functie wordt de lucht in de ovenruimte verwarmd
door een verwarmingselement, dat zich achter de achterwand
van de oven bevindt, waarbij een ventilator zorgt voor
gelijkmatige circulatie. Het gerecht wordt aan elke kant bij
dezelfde temperatuur bereid, op een of twee niveaus.
De bereiding met hete lucht is geschikt voor korstgebak/vlaaien,
gebak met rijsmiddel, koekjes, schuimgebak.
Bij deze bereidingswijze kan gebruik worden gemaakt van alle
traditionele kook/bakvormen.
Hete lucht + stomen
Vooraf ingestelde temperatuur 180°C
Toepassingsgebied: van 30 °C tot 230°C
Druk 5 maal op de toets . Op het display verschijnt de
melding “Hete lucht + stomen”.
Tijdens deze functie wordt de lucht in de ovenruimte verwarmd
door een verwarmingselement, dat zich achter de achterwand
van de oven bevindt, waarbij een ventilator zorgt voor
gelijkmatige circulatie. De hoeveelheid stoom kan verhoogd
worden door op de toets te drukken. De tijdsduur kan
ingesteld worden met behulp van de toets .
Deze functie “Hete lucht + stomen” is geschikt voor bereidingen,
waarbij niet alleen de droge warmte van de hete lucht, maar
tevens stoom vereist is. Wanneer tijdens de eerste fase van het
bereiden van vlees (gedurende 1/4 of 1/3 van de ingestelde
bereidingstijd) stoom wordt toegevoegd, heeft dit mals en
sappig vlees tot resultaat.
BEREIDINGSVOORBEELD
Professioneel bakken
Brood
:
Professioneel
bakken
Niveau Functie Instellen van
de temperatuur
(C°)
Bereidingstijd
Brood 1 Professioneel
bakken
210 - 220 40 - 50
4nl66007a.fm Page 87 Friday, June 27, 2003 2:59 PM
88
BEREIDINGSFUNCTIES
INSCHAKELEN VAN DE OVEN
Kies door eenmaal of herhaaldelijk de toets
in te drukken de gewenste bereidingsfunctie
(b.v.: “Professioneel bakken”).
Het indicatielampje van de geselecteerde
bereidingsfunctie gaat branden. Op het display
verschijnt de melding “Professioneel bakken”.
- Tijdens het instellen knippert het indicatielampje
boven de regelknop . De vooraf ingestelde
temperatuur (voor “Professioneel bakken” 210°C)
knippert tijdens het instellen. De vooraf ingestelde
temperatuur komt overeen met die van de functie
“Hete lucht”. De vooraf ingestelde temperatuur
van de fase “Stoom” valt niet te wijzigen.
- Wordt de temperatuur binnen de insteltijd niet
gewijzigd, dan start de oven automatisch bij de
vooraf ingestelde temperatuur.
Op het display verschijnt de melding
“Oventemperatuur”.
N.B.: Instellen van de bereidingstemperatuur
met behulp van de toets .
- De temperatuur van de ovenruimte is instelbaar
met stappen van telkens 5°C. De instelschaal
hangt samen met de bereidingsfunctie.
- Tijdens het voorverwarmen geeft het display de
geleidelijke verhoging van de temperatuur in de
ovenruimte weer.
Controle/Wijziging van de temperatuur
De temperatuur kan op elk willekeurig moment
gecontroleerd/gewijzigd worden.
Druk op de toets . Op het display verschijnt
de melding “Oventemperatuur”.
De voor de ovenruimte ingestelde temperatuur
en het indicatielampje van de regelknop
knipperen: draai aan de regelknop
om de
temperatuur te wijzigen.
Bij de functie “Professioneel bakken” hoeft voor het bakken van
brood de oven niet voorverwarmd te worden. Maak het deeg klaar
en laat het gisten.
Kneed het deeg, leg de broodvormen op de bakplaat en laat ze 5
tot 10 minuten gisten; leg ze vervolgens op niveau
1
in de oven.
Het bakken vindt plaats in twee fasen:
- 1 fase met stoom
- 1 fase met hete lucht.
Vullen van de watertank
N.B.: Maak uitsluitend gebruik van leidingwater.
Gebruik geen gedemineraliseerd of gedestilleerd water of overige
vloeistoffen.
Verwijder de watertank uit de oven en vul deze tot het
streepje “MAX 1,25L” met koud leidingwater.
Duw de tank achterin de oven tot hij zich op de betreffende
plaats bevindt. Mocht de tank leeg zijn, dan wordt dit op het
display weergegeven via de melding “Vul water bij”.
De hoeveelheid water in de tank is voldoende voor eenmaal bereiden.
Er hoeft tijdens het bereiden geen water toegevoegd te worden.
4nl66007a.fm Page 88 Friday, June 27, 2003 2:59 PM
89
EINDE BEREIDINGSTIJD
Belangrijk: Bij het openen van de ovendeur kan het gebeuren
dat er stoom en hete lucht ontsnapt. Ga zeer voorzichtig te
werk.
Bij het aflopen van de vooraf ingestelde tijd is er een
geluidssignaal te horen.
Verleng de bereidingstijd indien het gerecht niet geheel
gereed mocht zijn.
Neem het gerecht uit de oven wanneer het gaar is.
Uitschakelen van de oven
Druk op de toets . Het indicatielampje van de
bereidingsfunctie gaat uit. De indicatielampjes van de
bereidingsduur en van het eindstijdstip gaan tevens uit,
indien ze geactiveerd zijn.
- Wanneer de hoeveelheid stoom afneemt wordt het water uit het
circuit naar de watertank teruggepompt.
- Zolang de temperatuur in de ovenruimte meer dan 80°C
bedraagt is er op het tekstdisplay “Restwarmte” af te lezen.
Verwijder eventueel water dat achter is gebleven op de bodem
van de oven.
N.B.: In geval van de functies “Stomen” en “Regenereren” is het
raadzaam de ovendeur nog ongeveer 1 minuut dicht te laten om
te voorkomen dat er stoom ontsnapt.
Leegmaken van de watertank
Let op: Het water in de tank is mogelijk zeer heet.
Na het uitschakelen van de oven wordt het in het circuit
resterende water naar de watertank teruggepompt.
- Tijdens deze fase verschijnt op het display de melding “Heet
water wordt weggepompt”.
Verwijder de watertank na het uitgaan van het display en
maak hem leeg.
- Mocht de melding op het display na een poos nog niet
verdwenen zijn en er geen wegpompen van water te horen zijn,
dan betekent dit dat vanuit veiligheidsoverwegingen het water
pas uit de dampgenerator weggepompt wordt wanneer de
temperatuur onder de 80° C daalt.
Droog de watertank en plaats hem weer in de oven.
- Wanneer er gebruik is gemaakt van de functie “Professioneel
bakken” moet de oven afkoelen: wacht tot de melding
“Restwarmte” op het display verdwenen is alvorens opnieuw
gebruik te maken van de functie “Professioneel bakken”.
4nl66007a.fm Page 89 Friday, June 27, 2003 2:59 PM
90
Voedseltemperatuursensor
Van de voedseltemperatuursensor kan gebruik gemaakt worden
bij alle bereidingsmethodes. Het metalen gedeelte van de sensor
moet in het voedingsmiddel gestoken worden.
Het is tevens mogelijk aardappelen, bieten, bloemkool e.d. te
bereiden, maar de temperatuur van de groente moet altijd meer
dan 90°C bedragen.
De sensor kan tevens gebruikt worden voor het regenereren van
gerechten of levensmiddelen met een zekere omvang, zodat de
temperatuur onder controle blijft. Bij een temperatuur van
bijvoorbeeld 70-75°C is het gerecht reeds gaar en gereed om
opgediend te worden.
In principe kan de sensor tevens bij professioneel bakken
gebruikt worden, maar het punt waar hij wordt ingebracht blijft
zichtbaar in het kant en klare gerecht (gaatje in de korst).
Ook in geval van de hetelucht-functie wordt het op grond van
dezelfde redenen afgeraden de sensor te gebruiken bij het
bereiden van gebak en dergelijke.
N.B.: Maak uitsluitend gebruik van de met de oven
meegeleverde temperatuursensor. Reinig de sensor
niet in de vaatwasser.
De voedseltemperatuursensor dient voor het meten van de
inwendige temperatuur van gerechten. De oven gaat
automatisch uit wanneer de ingestelde temperatuur bereikt is.
Wanneer er een bereidingstijd is ingesteld wordt deze
onderbroken door de temperatuursensor.
Het is raadzaam het gerecht uit de oven te nemen wanneer het
gaar is, anders blijft het doorkoken.
Aanbrengen van de sensor
Leg bij het koken met stoom groente op de geperforeerde
kookplaat, vlees op de rooster of op de bakplaat.
Steek de voedseltemperatuursensor (
1
) horizontaal in het
dikste punt van het te bereiden gerecht. De punt moet zich
ongeveer in het midden bevinden, zodat de meting correct
kan worden uitgevoerd. De sensor mag niet in aanraking
komen met vet of botten. Steek de stekker in het stopcontact
binnenin de oven (
2
)
.
Nadat de stekker in het stopcontact is
aangebracht geeft het display met de sensortemperatuur “- -
” aan. Deze <aanduiding blijft afgebeeld totdat de
temperatuur meer dan 30°C bedraagt.
Reinig de sensor na het gebruik zorgvuldig met een zacht,
vochtig doekje.
Instellen van de sensortemperatuur
Druk op de toets . Op het display verschijnt de vooraf op
70°C ingestelde sensortemperatuur.
Stel de gewenste temperatuur in met behulp van de regelknop
de schaal voor instelling ligt tussen de 30°C en 99°C met
stappen van telkens 1°C. Op het display verschijnt “Inwend.
voedseltemp.”.
Schakel de oven in zoals gewoonlijk. Tijdens de bereiding geeft
het display de sensortemperatuur weer.
4nl66007a.fm Page 90 Friday, June 27, 2003 2:59 PM
91
Controle/wijziging van de sensortemperatuur
De temperatuur van de sensor kan elk willekeurig moment
gecontroleerd/gewijzigd worden.
Druk op de toets . De sensortemperatuur, het
indicatielampje van de toets en de regelknop
knipperen tijdens de fase van het instellen. Tijdens deze fase
is het mogelijk de temperatuur te wijzigen met behulp van de
regelknop . en vervolgens te bevestigen met de toets .
Einde bereiding met sensor
Wanneer de ingestelde sensortemperatuur bereikt is gaat de
oven automatisch uit.
Er is een minuut lang een geluidssignaal te horen.
Op het display staat “Interne temp. gerecht bereikt”.
Op het display voor de sensortemperatuur staat de actuele
sensortemperatuur afgebeeld.
Druk op de toets of doe de ovendeur open om het
geluidssignaal uit te schakelen. De instellingen blijven nog
3 minuten lang van kracht.
Wenst u verder te gaan met de bereiding, zet de regelknop
dan op een hogere temperatuur en schakel de oven opnieuw
in door de toets in te drukken.
Druk op de toets
.
4nl66007a.fm Page 91 Friday, June 27, 2003 2:59 PM
92
BEREIDINGSTABEL
Op de volgende bladzijden worden praktische tips
beschreven voor het gebruik van de oven en het
bereiden van de lekkerste gerechten.
De aangegeven waarden betreffende
bereidingsduur en temperatuur dienen uitsluitend
als voorbeeld. De bereidingsduur varieert op grond
van de aard en het type levensmiddel.
De functie Hete lucht + stomen zijn in het
bijzonder geschikt voor beroepskoks, die in staat
zijn om op grond van het gerecht de toevoer van
stoom en hete lucht op de juiste wijze uit te
balanceren.
Groente (vers) Functie Instellen van de
temperatuur [°C]
Bereidingsduur
[min.]
Bonen
Stomen
100
20 - 35
Broccoli/bloemkool 20 - 30
Venkel 25 - 30
Aardappelen in partjes,
«gekookte aardappelen»
20 - 25
Hele aardappelen, «gekookte
aardappelen»
25 - 40
Doperwten 10 - 15
Koolraap 15 - 25
Maiskolf 45 - 60
Paprika 10 - 15
Spruitjes 25 - 30
Wortels 20 - 30
Asperges 20 - 35
Spinazie 7 - 10
Bleekselderij 25 - 30
Courgette 10 - 20
Rijst + kookwater 20 - 40
Linzen + kookwater 20 - 60
Griesmeel + kookwater 10 - 15
Vlees Functie Instellen van de
temperatuur [°C]
Bereidingstijd
[min.]
Ham (afhankelijk van de
grootte)
Stomen
100
60 - 90
Kotelet, varkenskotelet in zout
water
45 - 60
4nl66007a.fm Page 92 Friday, June 27, 2003 2:59 PM
93
Vis en zeevruchten Functie Instellen van de
temperatuur [°C]
Bereidingsduur
[min.]
Vis Stomen 80 10 - 30
Weekdieren 100 20 - 30
Steriliseren/conserveren Functie Instellen van de
temperatuur [°C]
Bereidingsduur
[min.]
Kersen
Stomen
80
30
Peren
90Perziken
Pruimen
Sap Functie Instellen van de
temperatuur [°C]
Bereidingsduur
[min.]
Fruit (kersen, druiven e.d.)
Stomen
100 ongeveer 90
Bosvruchten (bramen, rode
bessen e.d.)
Gebak Functie Instellen van de
temperatuur [°C]
Bereidingsduur
[min.]
Caramelpudding
Stomen
90 25 - 30
Yoghurt
40
300 - 360
(= 5 - 6 h)
Regenereren Functie Instellen van de
temperatuur [°C]
Bereidingsduur
[min.]
Regenereren levensmiddelen
(1-2 gerechten)
Regenereren
120
6 - 8
Regenereren levensmiddelen
(3-4 gerechten)
8 - 10
Bereiden van kant en klare
gerechten
naar behoefte
Ontdooien Functie Instellen van de
temperatuur [°C]
Bereidingsduur
[min.]
Brood Regenereren
120-130 ongeveer 20
Pasta, rijst
4nl66007a.fm Page 93 Friday, June 27, 2003 2:59 PM
94
Professioneel bakken Niveau Functie Instellen van de
temperatuur [°C]
Bereidingsduur
[min.]
Cake 1
Professioneel
bakken
200 30 - 40
Hapjes van bladerdeeg
(vers of diepvries, wel
of niet gevuld, maar
geen korstgebak/vlaai)
1
1 + 5
200 - 220 20 - 35
Brood 1 210 - 220 40 - 50
Broodjes
1
1 + 5
220 - 230 20 - 30
Bereiden met
hete lucht
Niveau Voorver
warmen
Functie Instellen van de
temperatuur [°C]
Bereidingsduur
[min.]
Koekje 1 ja
Hete lucht
150 35
Cake 1 ja 160 50 - 55
Korstgebak,
vlaai
1
1 + 5
ja 185
40 - 45
45 - 50
Fruittaart 1 (ja) 160 50 - 70
Soesjesdeeg
1
1 + 5
neen 180 20 - 30
TABEL BEREIDING MET VOEDSELTEMPERATUURSENSOR
Voedingsmiddel Sensortemperatuur [°C]
Rosbief, vrij rauw 48 - 50
Rosbief, gaar 52 - 54
Rosbief, goed doorbakken 58 - 60
Varkensvlees, vet 76 - 78
Varkensvlees, mager 68 - 70
Gehaktbrood 68 - 70
Varkenskotelet 54 - 56
Rundervlees 64 - 66
Kalfsvlees 70 - 72
Lamsvlees 74 - 76
Kip 86 - 88
Vis 64 - 66
Babyhapjes 35 - 37
Frisdrank 60 - 65
4nl66007a.fm Page 94 Friday, June 27, 2003 2:59 PM
95
REINIGING EN ONDERHOUD
Gebruik nooit een hogedrukspuit of een stoomreiniger.
Buitenkant van de oven
Schoonmaken met een vochtig doekje. Als de buitenkant heel
vuil is, een paar druppels afwasmiddel aan het water
toevoegen. Nawrijven met een droge doek.
Gebruik geen bijtende of schurende reinigingsmiddelen,
anders krijgt u doffe plekken. Als een dergelijk product per
ongeluk op de oven terecht komt, het onmiddellijk met een
vochtig doekje verwijderen.
Lichte kleurverschillen aan de voorzijde van het apparaat
worden veroorzaakt door het gebruik van verschillende
materialen, zoals glas, kunststof, metaal.
Accessoires
Na het gebruik de accessoires gelijk in water met afwasmiddel
laten weken. Voedselresten kunnen met een geschikte borstel
of met een afwassponsje worden verwijderd.
Ovenruimte
Gebruik geen schuur- of metaalsponsjes.
Laat de oven na ieder gebruik afkoelen en maak hem schoon
om te voorkomen dat voedselresten opnieuw verwarmd
worden.
Om droge voedselresten te verwijderen de oven ongeveer
30 minuten met de functie “STOMEN” tot een temperatuur van
100°C verwarmen, zodat de vuilresten kunnen weken.
Maak het glas van de ovendeur schoon met een vloeibaar
reinigingsmiddel.
N.B.:
De sensor in de oven raakt snel beschadigd. Draai er tijdens
het reinigen niet aan en maak hem niet schoon in de
vaatwasser.
Ter vergemakkelijking van de reinigingswerkzaamheden
kunnen bepaalde accessoires gedemonteerd worden.
Het verwijderen van de ovendeur:
1.
Zet de ovendeur helemaal open.
2.
Draai de twee vergrendelingen naar beneden totdat ze niet
verder kunnen.
3.
Verwijder de deur door hem gedeeltelijk te sluiten en
vervolgens naar boven toe los te trekken.
Let op: Het verwijderen van de deur moet zeer behoedzaam
plaatsvinden: pas vooral op met de scharnieren.
4nl66007a.fm Page 95 Friday, June 27, 2003 2:59 PM
96
REINIGING EN ONDERHOUD
Het opnieuw aanbrengen van de ovendeur:
1.
Plaats de scharnieren in de sleuven en laat de deur volledig
zakken.
2.
Til de beugels voor het vastzetten aan beide zijden omhoog.
N.B.: Bij hermontage van de deur is het van het grootste
belang de beugels op te tillen om te voorkomen dat de
ovendeur uit de sleuven schiet op het moment dat ze
gesloten wordt.
Het verwijderen van de zijroosters
Draai aan de kartelmoer (
1
) van de schroef.
Schuif het rooster (
2
) zijdelings langs de schroef en verwijder
het.
Voor hermontage het rooster in de betreffende openingen in
de achterwand schuiven, op de schroef aanbrengen en deze
met de kartelmoer (
1
) vastzetten.
Ontkalken
Al naar gelang de hardheid van het water kan het gebeuren dat
er zich tijdens de ontwikkeling van stoom op de dampgenerator
ketelsteen vastzet.
De oven bepaalt automatisch wanneer het nodig wordt geacht
tot Ontkalken over te gaan. Op het bedieningspaneel verschijnt
de melding “Ketel verkalkt - ontkalken”.
De frequentie van ontkalking hangt samen met de hardheid van
het water en dient elke 40 bedrijfsuren van de dampgenerator
uitgevoerd te worden.
Het is raadzaam te ontkalken wanneer de melding
hieromtrent in beeld verschijnt: gebeurt dit niet, dan kan dat
nadelige gevolgen hebben voor de prestaties van het
apparaat.
Gebruik van het ontkalkmiddel
Maak uitsluitend gebruik van het specifiek product, dat
verkrijgbaar is bij onze Servicecentra onder vermelding van het
codenummer
4812 690 48011
.
Hoe te ontkalken
Druk op de toets en selecteer met de regeltoets
“Ontkalken”.
Bevestig de keuze door de toets in te drukken. Op het
display verschijnt de melding “Ontkalken - Start”.
Druk nogmaals op de toets . Op het display verschijnt de
melding “Vul 0,5 l Ontkalkmiddel”, druk op .
Verwijder de watertank en vul hem met 0,5 l ontkalkmengsel.
Het mengsel is samengesteld uit 2,5 dl ontkalkmiddel en 2,5
dl koud water.
Breng de watertank weer aan.
Druk op de toets .
4nl66007a.fm Page 96 Friday, June 27, 2003 2:59 PM
97
REINIGING EN ONDERHOUD
Nu begint de fase van ontkalking.
Op het display verschijnt de melding “Bezig met Ontkalken”.
Normaliter duurt deze fase ongeveer 30 minuten.
Op het display verschijnt de melding “Verwijder
ontkalkmiddel - Vul 1,2 l water.”
Verwijder de watertank, laat hem leeglopen en vul hem met 1,2
l koud water.
Breng de watertank weer aan. Nu wordt automatisch gestart met
de spoelfase (tevens met open ovendeur). Op het display
verschijnt de melding “Ontkalken - 1. Spoelen”.
Na de eerste spoeling verschijnt er op het display: “Verwijder
water vul 1/2 l”.
Verwijder de watertank, laat hem leeglopen en vul weer met
1,2 l koud water.
Breng de watertank weer aan. Nu wordt automatisch gestart
met de spoelfase (tevens met open ovendeur). Op het display
verschijnt de melding “Ontkalken 2. Spoelen”.
Na de tweede spoeling verschijnt er op het display: “Verwijder
water - Ontkalken voltooid”.
Verwijder de watertank, laat hem leeglopen en wrijf hem
droog.
N.B.: Vanuit veiligheidsoverwegingen kan de ontkalkfase niet
onderbroken worden.
Vervangen van het lampje aan de zijkant
Wend u in geval van problemen met de verlichting tot onze
Klantenservice.
4nl66007a.fm Page 97 Friday, June 27, 2003 2:59 PM
98
OPSPOREN VAN FOUTEN
De oven werkt niet en de displays branden niet:
De zekering of de hoofdschakelaar zijn defect of
slaan steeds door.
Controleer of het elektriciteitsnet spanning heeft.
De oven maakt lawaai:
Normaliter zijn er tijdens de werking geluiden te
horen (b.v.: tijdens het pompen in de
dampgenerator).
De oven functioneert niet goed:
Schakel de oven uit met behulp van de toets
en start hem opnieuw.
Op het display verschijnt de melding
“Voedseltemperatuursensor - Steek stekker in”:
Breng de temperatuursensor aan zoals
beschreven staat in het hoofdstuk
”Voedseltemperatuursensor”.
Na afloop van de bereiding verschijnt op het
display “Water wordt weggepompt”, terwijl het
water niet wordt afgevoerd:
Vanuit veiligheidsoverwegingen wordt het water
pas uit de dampgenerator weggepomt wanneer de
watertemperatuur minder dan 80°C bedraagt.
Wanneer de watertank voldoende koud water bevat
wordt dit automatisch naar de dampgenerator
gepompt om deze af te koelen.
Wanneer het water in de tank niet toereikend is,
moet er gewacht worden tot de dampgenerator
afgekoeld is (normaal maximaal 30 minuten).
Na afloop van de bereiding verschijnt op het
display “Ontkalken”:
Ontkalk het apparaat volgens de specifieke
aanwijzingen die beschreven staan in hoofdstuk
“Ontkalken”, pag. 96.
Op het display verschijnt “F” (defect)
Bevestig de storingsmelding door op de toets
te drukken.
Onderbreek de aansluiting op het elektriciteitsnet.
Volg nogmaals de aanwijzingen uit hoofdstuk
“ALVORENS DE OVEN TE GEBRUIKEN”, pag. 79 op.
Verschijnt de storingsmelding opnieuw, neem dan
contact op met de Klantenservice om de reparatie
te laten uitvoeren.
Neem nota van het foutnummer (van 0 tot 9).
Onderbreek de aansluiting op het elektriciteitsnet.
Na een stroomonderbreking gaan de ingestelde
gegevens verloren:
Op het display wordt knipperend 12:00
afgebeeld (digitale displaytekens).
Stel de tijd in zoals beschreven staat in
hoofdstuk “Instellen van de klok”, pag. 80.
De oven is gereed voor gebruik.
In geval van stroomonderbreking tijdens het
”Ontkalken”:
Draai aan de regelknop of druk op de toets .
Het ontkalkproces gaat automatisch verder,
waarbij de fase gedurende welke de storing is
opgetreden herhaald wordt.
KLANTENSERVICE
Voordat u contact opneemt met de Klantenservice:
1.
Controleren of het niet mogelijk is het probleem
zelf te verhelpen (zie Opsporen van storingen)
2.
Het apparaat weer inschakelen om te
controleren of het probleem is opgelost.
Als na het uitvoeren van deze controles de
storing nog steeds aanwezig is, contact opnemen
met de dichtstbijzijnde Klantenservice.
Vermeld altijd:
het soort storing;
het type en het exacte model van de oven;
het<Servicenummer (dat is het nummer na het
woord ”Service” op het typeplaatje) op de linker
binnenrand van de ovenruimte (zichtbaar als de
deur open is). Het Servicenummer bevindt zich
ook in het garantieboekje;
uw volledige adres;
uw telefoonnummer.
Wend u, in het geval dat reparatie noodzakelijk is,
tot
een erkende After-sales Service
die
aangegeven staat in het garantieboekje.
Is bij hoge uitzondering de reparatie of ingreep
uitgevoerd door de technicus van een niet erkend
bedrijf, vraag dan altijd om een bewijs en benadruk
het gebruik van
originele onderdelen.
Het niet naleven van deze instructies kan
nadelige gevolgen hebben voor de veiligheid en
de kwaliteit van het product.
CONFORMITEITSVERKLARING EG
Deze elektrische huishoudelijke apparaten zijn
bestemd om in aanraking te komen met
levensmiddelen en zijn in overeenstemming met
de Europese Richtlijn 89/109/EEG.
Ze zijn ontworpen om uitsluitend voor koken/
bakken te worden gebruikt. Elk ander gebruik
(verwarmen van ruimtes) dient als oneigenlijk
en dus als gevaarlijk te worden beschouwd.
Ze zijn ontwikkeld, gefabriceerd en op de
markt gebracht in overeenstemming met:
- de veiligheidsvereisten van de
“Laagspanningsrichtlijn” 73/23/EEG;
- de veiligheidsvereisten van de
“EMC”-Richtlijn 89/336/EEG.
- de vereisten van de Richtlijn 93/68/EEG.
4nl66007a.fm Page 98 Friday, June 27, 2003 2:59 PM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

CONSTRUCTA BLZS 5900 IN de handleiding

Type
de handleiding