Whirlpool AKZ 6220 WH Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

NEDERLANDS
INHOUDSOPGAVE
CONFORMITEITSVERKLARING....................................5
MILIEUTIPS ......................................................................... 5
INSTALLATIE ...................................................... 6
GEREEDMAKING VAN HET MEUBEL VOOR
INBOUW VAN DE OVEN ..................................................6
ELEKTRISCHE AANSLUITING ....................................... 6
ALGEMENE AANBEVELINGEN ..................................... 6
HET APPARAAT ................................................. 7
ACCESSOIRES .................................................................... 7
PLAATSEN VAN DE ROOSTERS EN ANDERE
ACCESSOIRES IN DE OVEN ...........................................8
VERWIJDEREN VAN LATERALE
ROOSTERELEMENTEN....................................................8
MONTEREN VAN DE ROOSTERGELEIDERS ............. 8
BESCHRIJVING VAN HET BEDIENINGSPANEEL
... 9
KNOPPEN EN TOETSEN ..................................................9
LINKERDISPLAY ................................................................ 9
RECHTERDISPLAY ............................................................ 9
INSTELLEN VAN DE KLOK .............................................. 10
INSTELLINGEN ..................................................................10
AAN/UIT...............................................................................10
SELECTEREN VAN EEN FUNCTIE ................................. 10
SNEL AAN DE SLAG .........................................................11
INSTELLEN VAN DE TEMPERATUUR .......................... 11
INSTELLEN VAN HET GRILLNIVEAU ...........................11
VOORVERWARMINGSFASE .......................................... 11
INSTELLEN VAN DE DUUR .............................................12
BEREIDINGSPROGRAMMA ZONDER
TIJDINSTELLING ............................................................... 12
BEREIDINGSPROGRAMMA MET
TIJDINSTELLING ............................................................... 12
INSTELLEN VAN HET TIJDSTIP EINDE BEREIDING
MET UITGESTELDE START ............................................. 12
6
TH
SENSE FUNCTIES ....................................................... 13
SPECIALE FUNCTIES ....................................................... 13
SNEL VOORVERWARMEN ............................................. 13
AUTOMATISCHE REINIGING VAN DE OVEN ...........14
PYROREINIGINGSCYCLUS .......................................... 14
SMARTCLEAN
TM
REINIGINGSCYCLUS ....................... 14
GAARTHERMOMETER ....................................................15
OVENVERLICHTING .........................................................16
TOETSENBLOKKERING ...................................................16
TABEL MET FUNCTIEBESCHRIJVINGEN .......... 17
BEREIDINGSTABEL ............................................ 19
GETESTE RECEPTEN ......................................... 22
GEBRUIKSADVIEZEN EN SUGGESTIES ........... 23
REINIGING .......................................................... 24
ONDERHOUD .................................................... 25
VERWIJDEREN VAN DE DEUR ......................................25
OMLAAGBRENGEN VAN HET BOVENSTE
VERWARMINGSELEMENT ............................................25
VERVANGEN VAN HET LAMPJE ...................................25
OPSPOREN VAN STORINGEN ........................... 26
WHIRLPOOL CONSUMENTEN SERVICE ........... 26
AFVALVERWERKING VAN
HUISHOUDELIJKE APPARATEN ....................... 26
NL2
BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES
Deze instructies vindt u tevens op de volgende website: www.whirlpool.eu
UW VEILIGHEID EN DIE VAN ANDEREN IS ERG BELANGRIJK
Deze handleiding en het apparaat zelf zijn voorzien van belangrijke
veiligheidsaanwijzingen, die te allen tijde moeten worden gelezen en
opgevolgd.
Dit is het waarschuwingssymbool waarmee mogelijke risico's
voor de gebruiker en voor anderen worden aangegeven. Alle
veiligheidswaarschuwingen worden voorafgegaan door het
gevarensymbool en door de volgende termen:
GEVAAR
Duidt op een gevaarlijke situatie die tot ernstig
letsel zal leiden.
WAAR-
SCHUWING
Duidt op een gevaarlijke situatie die tot ernstig
letsel kan leiden.
Alle veiligheidswaarschuwingen geven specieke details van het
mogelijke risico dat aanwezig is en geven aan hoe het risico op letsel,
schade en elektrische schokken voortvloeiend uit het onjuiste gebruik
van het apparaat beperkt kan worden. Houd u strikt aan de volgende
instructies:
- Gebruik beschermende handschoenen voor het uitpakken en
installeren.
- Het apparaat moet worden losgekoppeld van het elektriciteitsnet
voordat u installatiewerkzaamheden uitvoert.
- Installatie en onderhoud moeten worden uitgevoerd door een
gespecialiseerd monteur, volgens de instructies van de fabrikant en
in overeenstemming met de plaatselijke veiligheidsvoorschriften.
Repareer of vervang geen enkel onderdeel van het apparaat,
behalve als dit expliciet aangegeven wordt in de
gebruikershandleiding.
- Het vervangen van het netsnoer moet door een erkend elektricien
gebeuren. Neem contact op met een erkend Servicecentrum.
- De aarding van het apparaat is wettelijk verplicht.
- Het netsnoer van het apparaat moet lang genoeg zijn om het
apparaat vanuit de inbouwpositie in het meubel te kunnen
aansluiten op het stopcontact van de netvoeding.
- Om ervoor te zorgen dat de installatie voldoet aan de geldende
veiligheidsvoorschriften is er een omnipolaire schakelaar met een
afstand van minstens 3 mm.
- Gebruik geen meervoudige contactdozen als de oven is voorzien
van een stekker.
- Gebruik geen verlengkabels.
- Trek niet aan het netsnoer.
VEILIGHEIDSAANBEVELINGEN
NL3
VEILIGHEIDSAANBEVELINGEN
- Als de installatie voltooid is, mogen de elektrische onderdelen niet
meer toegankelijk zijn voor de gebruiker.
- Wanneer het oppervlak is gebarsten, schakel dan het apparaat uit
om het risico op een elektrische schok te voorkomen (uitsluitend
voor modellen met inductiefunctie).
- Raak het apparaat niet aan met vochtige lichaamsdelen en gebruik
het niet op blote voeten.
- Het apparaat is uitsluitend bestemd voor huishoudelijk gebruik en
alleen voor het bereiden van voedsel. Elk ander gebruik is verboden
(bijv het verwarmen van de ruimte). De fabrikant aanvaardt geen
enkele aansprakelijkheid voor oneigenlijk gebruik van het apparaat
of onjuiste instelling van de bedieningsknoppen.
- Het apparaat en de toegankelijke onderdelen worden heet tijdens
het gebruik.
- Voorkom aanraking van verwarmingselementen.
- Heel jonge (0-3 jaar) en jonge kinderen (3-8 jaar) dienen op afstand
gehouden te worden, tenzij ze onder voortdurend toezicht staan.
- Kinderen vanaf 8 jaar en personen met verminderde fysieke,
sensorische of mentale vermogens of gebrek aan ervaring en kennis,
mogen dit apparaat gebruiken indien ze onder toezicht staan of
instructies hebben ontvangen over het gebruik van het apparaat en
de mogelijke gevaren ervan begrijpen. Kinderen mogen niet spelen
met het apparaat. Reiniging en gebruikersonderhoud mogen niet
door kinderen zonder toezicht worden uitgevoerd.
- Raak de verwarmingselementen of de binnenkant van het apparaat
tijdens en na het gebruik niet aan, omdat dit letsel kan veroorzaken.
Vermijd contact met doeken of andere brandbaar materiaal tot alle
onderdelen van het apparaat helemaal zijn afgekoeld.
- Open de deur van het apparaat na aoop van de bereiding voorzich-
tig, en laat de warme lucht of de damp geleidelijk ontsnappen voor-
dat u het gerecht uit de oven haalt. Als de deur van het apparaat ge-
sloten is, komt de warme lucht naar buiten door de opening boven
het bedieningspaneel. Blokkeer de ventilatieopeningen nooit.
- Gebruik ovenhandschoenen om schalen en accessoires uit de oven
te halen, en let erop dat u de verwarmingselementen niet aanraakt.
- Plaats geen brandbaar materiaal in het apparaat of in de buurt ervan:
er kan brand ontstaan vliegen als het apparaat per ongeluk wordt
ingeschakeld.
- Verwarm of bereid geen voedsel in gesloten potten of blikken in het
apparaat.
- De druk in het blik of de pot kan door de warmte hoog oplopen,
waardoor het explodeert en het apparaat beschadigt.
- Gebruik geen schalen of houders van synthetisch materiaal.
- Oververhit vet of oververhitte olie vat gemakkelijk vlam. Houd de
bereiding van gerechten met veel vet of olie in de gaten.
NL4
- Laat het apparaat nooit onbewaakt achter tijdens het droogproces
van gerechten.
- Als er bij de bereiding alcoholische dranken (bijv. rum, cognac, wijn)
worden gebruikt, bedenk dan dat alcohol op hoge temperatuur
verdampt. De alcoholdamp kan vlam vatten wanneer deze in contact
komt met het elektrische verwarmingselement.
- Gebruik geen stoomreinigers.
- Raak de oven niet aan tijdens de pyrolysecyclus. Houd de kinderen
uit de buurt van de oven tijdens de pyrolysecyclus. Zorg dat
gemorste etenswaar voorafgaand aan de reinigingscyclus uit de
oven verwijderd wordt (uitsluitend voor ovens met pyrolysefunctie).
- Houd dieren uit de buurt van het apparaat tijdens en na de
pyrolysecyclus (uitsluitend voor ovens met pyrolysefunctie).
- Gebruik uitsluitend de temperatuursonde die voor deze oven wordt
aanbevolen.
- Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen of scherpe metalen
schrapers voor het reinigen van de ruit van de ovenklep aangezien
het glas daardoor bekrast kan raken, waardoor het kan breken.
- Zorg ervoor dat het apparaat is uitgeschakeld voordat de lamp wordt
vervangen om de kans op een elektrische schok te voorkomen.
- Gebruik geen aluminium folie om voedsel in de pan af te dekken
(alleen voor ovens met meegeleverde pan).
VEILIGHEIDSAANBEVELINGEN
NL5
VOOR HET GEBRUIK
CONFORMITEITSVERKLARING
Deze oven is bedoeld om in aanraking te komen met voedingsmiddelen en is in overeenstemming met de
Europese Richtlijn (
) nr. 1935/2004 en is ontworpen, vervaardigd en op de markt gebracht in
overeenstemming met de veiligheidsvoorschriften van de "Laagspanningsrichtlijn" 2006/95/EG (die
73/23/EEG en daaropvolgende amendementen vervangt), de beschermingsvoorschriften van de “EMC”-
richtlijn 2004/108/EG.
Dit apparaat voldoet aan de ecologische ontwerpvereisten van de Europese richtlijnen nr. 65/2014 en nr.
66/2014 in overeenstemming met de Europese norm EN 60350-1.
MILIEUTIPS
Verwerking van de verpakking
Het verpakkingsmateriaal kan volledig gerecycled
worden en is voorzien van het recyclingsymbool
(
). De diverse onderdelen van de verpakking
mogen daarom niet bij het gewone huisvuil
worden weggegooid, maar moeten worden
afgevoerd volgens de plaatselijke voorschriften
voor afvalverwerking.
Energiebesparing
- Verwarm de oven alleen voor als dit speciaal
wordt vermeld in de bereidingstabel of in het
recept.
- Gebruik zwartgelakte of geëmailleerde
bakvormen, omdat deze de warmte beter
opnemen.
- Schakel de oven 10-15 minuten voor het einde
van de geprogrammeerde bereidingstijd uit.
Gerechten die lang in de oven moeten staan,
blijven dan nog doorgaren.
Afvalverwerking van het product
- Dit apparaat is voorzien van het merkteken
volgens de Europese Richtlijn 2012/19/EG
inzake Afgedankte elektrische en elektronische
apparaten (AEEA).
- Door ervoor te zorgen dat dit product op de
juiste manier als afval wordt verwerkt, helpt u
mogelijke schadelijke gevolgen voor het milieu
en de volksgezondheid te voorkomen, die
veroorzaakt zouden kunnen worden door
onjuiste verwerking van dit product als afval.
- Het symbool
op het product of op de
begeleidende documentatie geeft aan dat dit
apparaat niet als huishoudelijk afval behandeld
mag worden, maar dat het ingeleverd moet
worden bij een speciaal inzamelingscentrum
voor de recycling van elektrische en
elektronische apparatuur.
NL6
INSTALLATIE
Controleer na het uitpakken van de oven of het apparaat tijdens het transport geen beschadigingen heeft
opgelopen en of de ovendeur goed sluit.
Neem in geval van twijfel contact op met uw leverancier of de dichtstbijzijnde Whirlpool Consumenten Service.
Om eventuele schade te voorkomen, wordt geadviseerd om de oven pas voor de installatie van de piepschuim
bodem te halen.
Lees alle veiligheidsaanbevelingen op de pagina's 2, 3, 4, alvorens het apparaat te installeren.
Volg de montage-instructies op pagina I en II voor het installeren van het apparaat.
GEREEDMAKING VAN HET MEUBEL VOOR INBOUW VAN DE OVEN
• De keukenkastjes naast de oven moeten tegen hitte bestand zijn (min. 90 °C).
• Voer eerst alle zaagwerkzaamheden uit en verwijder nauwgezet alle spaanders en zaagresten voordat u
de oven plaatst.
• Het onderste gedeelte van de oven mag niet meer toegankelijk zijn na de installatie.
• Voor een correcte functionering van het apparaat mag de minimale opening tussen het werkblad en de
bovenkant van de oven niet geblokkeerd worden.
ELEKTRISCHE AANSLUITING
Controleer of de elektrische spanning die
aangegeven staat op het plaatje met de
apparaatgegevens overeenkomt met de
netvoeding van uw woning. Het plaatje met de
gegevens bevindt zich op de voorrand van de
oven en is zichtbaar wanneer de ovendeur
openstaat.
• Vervangingen van de voedingskabel (type H05
RR-F 3 x 1,5 mm
2
) mogen uitsluitend worden
uitgevoerd door erkende technici.
Neem contact op met een erkend Servicecentrum.
De oven is geprogrammeerd om te werken met
een stroomopname van meer dan 2,5 kW
(aangeduid als “16 A in de instellingen, zoals te
zien op pagina 10), wat compatibel is met een
netvoeding in de woning van meer dan 3 kW.
Indien het huishouden een lagere netvoeding
heeft, moet de instelling worden verminderd ("13
A" in de instellingen).
ALGEMENE AANBEVELINGEN
Voor het gebruik:
- Verwijder de kartonnen beschermingen,
transparante folie en stickers van de accessoires.
- Haal de accessoires uit de oven en verwarm
hem ongeveer een uur lang op 200 °C om de
geur en de rook van het isolatiemateriaal en de
beschermende vetlaag te verwijderen.
Tijdens het gebruik:
- Leg geen zware voorwerpen op de deur, omdat
deze de deur kunnen beschadigen.
- Steun niet op de deur en hang geen
voorwerpen aan de handgreep.
- Bedek de binnenkant van de oven niet met
aluminiumfolie.
- Giet nooit water in de warme oven de lak kan
beschadigd raken.
- Schuif niet met pannen of schalen over de
bodem van de oven, omdat dit krassen op de
lak kan geven.
- Verzeker u ervan dat de elektrische kabels van
andere apparaten niet in contact komen met
hete onderdelen van de oven en vast komen te
zitten tussen de ovendeur.
- Stel de oven niet bloot aan weersinvloeden.
VOOR HET GEBRUIK
NL7
DE OVEN GEBRUIKEN
HET APPARAAT
1
2
3
4
5
6
7
9
11
10
8
1. Bedieningspaneel
2. Ventilator
3. Circulair verwarmingselement (niet zichtbaar)
4. Laterale roosterelementen (het aantal roosters
staat op de voorzijde van de oven)
5. Deur
6. Onderste verwarmingselement (niet
zichtbaar)
7. Draaispit (indien bijgeleverd)
8. Punt voor aanbrengen van gaarthermometer
(indien bijgeleverd)
9. Gegevensplaatje (mag niet verwijderd worden)
10. Licht
11. Bovenste verwarmingselement / grill
OPMERKING:
- Tijdens de bereiding kan de koelventilator afwisselend ingeschakeld worden om het energieverbruik te
verminderen.
- Na aoop van de bereiding, nadat de oven is uitgeschakeld, kan de koelventilator nog een tijdje blijven werken.
- Wanneer de ovendeur tijdens de bereiding wordt geopend, worden de verwarmingselementen uitgeschakeld.
ACCESSOIRES
Fig. A Fig. B
Fig. C Fig. D
Fig. E Fig. F
A. Rooster:
• grillen
• om pannen, taarten, enz. op te zetten.
B. Opvangbak:
• opvangen van druipend vet
• bereiden van vlees, vis, enz.
C. Bakplaat:
• brood en gebak
• vlees, vis, enz.
D. Roostergeleiders (alleen bij bepaalde modellen)
• om roosters, bakken en platen gemakkelijker in
de oven te plaatsen.
E. Draaispit (alleen bij bepaalde modellen):
• te gebruiken voor het gelijkmatig grillen van
grote stukken vlees en gevogelte.
F. Gaarthermometer (alleen bij bepaalde modellen)
• om de binnentemperatuur van het voedsel te
meten.
Het aantal accessoires is afhankelijk van het aangeschafte model.
NIET-BIJGELEVERDE ACCESSOIRES
Bij de Whirlpool Consumenten Service kunt u apart andere accessoires aanschaen.
NL8
PLAATSEN VAN DE ROOSTERS EN ANDERE ACCESSOIRES IN DE OVEN
1. Schuif het rooster horizontaal in de oven, met
het verhoogde gedeelte A omhoog gericht
(Fig.1).
2. Andere accessoires, zoals de opvangbak en de
bakplaat, worden op dezelfde wijze als het
rooster in de oven geschoven (Fig. 2).
Fig. 1
Fig. 2
MONTEREN VAN DE ROOSTERGELEIDERS INDIEN BIJGELEVERD
Roostergeleiders die gedeeltelijk of volledig worden
uitgetrokken vergemakkelijken het plaatsen van
roosters, bakken en platen.
1. Verwijder de laterale steunroosters (Fig. 1) (bij
volledig uittrekbare roostergeleiders dient eerst
de bevestigingsschroef te worden verwijderd).
2. Verwijder de plastic bescherming van de
roostergeleiders (Fig. 2).
3. Plaats het bovenste gedeelte van de
roostergeleiders op de steunroosters.
Controleer of de telescopische looprails
gemakkelijk tot de voorzijde van de oven
kunnen worden verplaatst.
Druk vervolgens het onderste gedeelte van de
roostergeleiders stevig tegen het steunrooster
totdat ze vastklikken (Fig. 3).
4. Plaats de laterale steunroosters terug in de
oven (Fig. 4).
5. Plaats de accessoires op de roostergeleider
(Fig. 5, 6).
2
1
Fig. 1 Fig. 2
Fig. 3 Fig. 4
Fig. 5 Fig. 6
DE OVEN GEBRUIKEN
VERWIJDEREN VAN LATERALE ROOSTERELEMENTEN
Verwijder alle accessoires uit de oven alvorens de
automatische ovenreiniging uit te voeren (zie
paragraaf 11).
Raadpleeg de afbeeldingen (Fig. 1, 2, 3) om de
steunen aan de zijkanten en de
bevestigingsmoeren ervan (indien aanwezig) te
verwijderen.
OPMERKING: Het niet opvolgen van deze
aanwijzingen kan leiden tot blijvende schade aan de
accessoires.
Fig. 1 Fig. 2
1
2
Fig. 3
NL9
DE OVEN GEBRUIKEN
BESCHRIJVING VAN HET BEDIENINGSPANEEL
KNOPPEN EN TOETSEN
DRAAIKNOP
Draai de draaiknop rond om de functies
te doorlopen en alle
bereidingsparameters in te stellen.
6
TH
SENSE TOETS
Druk op de toets om functies of
parameters te selecteren, in te stellen,
toegang ertoe te krijgen en te
bevestigen en ook om vervolgens het
bereidingsprogramma te starten.
VERLICHTING
om de lamp in/uit te schakelen.
TEMP
om de temperatuur in te stellen.
AAN/UIT
om de oven in/uit te schakelen.
START
om de bereidingsfuncties te starten.
TERUG
om terug te keren naar het vorige
scherm.
TIJD
om de klok en de bereidingsduur in te
stellen of om de duur van het
bereidingsprogramma te verlengen.
LINKERDISPLAY
Dit display geeft de belangrijkste
bereidingsfuncties weer.
De selecteerbare functie is opgelicht.
De symbolen geven de functie aan. Zie voor een
volledige beschrijving de tabel op pagina 17.
RECHTERDISPLAY
Dit display geeft de klok, de groepen voor de
bereidingsfuncties van 6
th
Sense en voor de
speciale bereidingsfuncties
, de
bijzonderheden van alle functies weer, en helpt u
bij het instellen van alle bereidingsparameters.
OPMERKING: de weergegeven afbeelding kan
variëren op basis van het aangekochte model.
LINKERDISPLAY
AANRAAK-
TOETSEN
KNOP
RECHTERDISPLAY
AANRAAK-
TOETSEN
NL10
1.1 INSTELLEN VAN DE KLOK
Wanneer de oven de eerste maal AANgezet wordt,
moet de klok worden ingesteld.
Draai rond om de uren in te stellen.
Druk op
om te bevestigen.
Draai rond om de minuten in te stellen.
Druk op
om te bevestigen.
OPMERKING: om het uur later te veranderen wanneer
de oven UIT staat, houdt u
tenminste 1 seconde
lang ingedrukt en herhaalt u de bovenstaande
handelingen. Na een elektriciteitsstoring dient de klok
opnieuw te worden ingesteld.
1.2 INSTELLINGEN
Indien nodig kunnen de voorgeprogrammeerde
eenheid van temperatuur en stroominstellingen (C° en
16A) worden gewijzigd.
Houd
tenminste 5 seconden lang ingedrukt
wanneer de oven UIT staat (zie paragraaf 1.3).
Draai rond om °C of °F te selecteren.
Druk op
om de waarde te bevestigen.
Draai rond om de stroom te selecteren (16A of 13A).
Druk op om de waarde te bevestigen.
OPMERKING: na de bevestiging van de instellingen
kan het nodig zijn om de klok opnieuw in te stellen.
1.3 AAN/UIT
Wanneer het apparaat wordt uitgeschakeld, wordt
alleen de 24-uursklok weergegeven.
Druk op om de oven IN te schakelen (houd ½
sec ingedrukt).
Wanneer de oven AAN staat, zijn beide displays
geactiveerd.
De knop en alle toetsen zijn volledig functioneel.
OPMERKING: druk op om een geactiveerd
bereidingsprogramma te beëindigen, door het
apparaat UIT te zetten.
2 SELECTEREN VAN EEN FUNCTIE
Om bereidingsprogramma's en andere functies te kiezen.
Zie voor beschrijvingen de tabel op pagina 17en
pagina 18.
Druk op
om de oven IN te schakelen.
Draai
rond om de hoofdfunctie te selecteren:
de selecteerbare functie is opgelicht.
Druk op om de selectie te bevestigen.
OPMERKING: selecteer de 6
th
Sense of de Speciale
functies
om de bijbehorende groep op het
rechterdisplay te kunnen gebruiken (zie de
betreende paragraaf (7, 8) op pagina 13).
Ga te werk zoals aangegeven in de paragraaf
snel aan de slag” (paragraaf 3) om de
bereidingsfunctie onmiddellijk te starten of
gebruik de wizard voor modusinstelling zoals
aangegeven in de paragrafen 4, 5 en 6.
DE OVEN GEBRUIKEN
NL11
DE OVEN GEBRUIKEN
3 SNEL AAN DE SLAG
Om de wizard voor modusinstelling over te slaan en
snel een bereidingsprogramma te starten.
Druk op
om snel elke functie te starten.
De oven voert een bereidingsprogramma zonder
tijdinstelling uit (zie paragraaf 5.1) aan de
voorgeprogrammeerde temperatuur en het
display telt de minuten op en geeft de verstreken
tijd aan.
Druk op
om onmiddellijk het
bereidingsprogramma te starten met de laatst
ingestelde waarden.
4 INSTELLEN VAN DE TEMPERATUUR
Om de temperatuur voor alle voorziene
bereidingsprogramma's af te stellen, behalve Grill
,
Turbo Grill , Warmhouden en Laten rijzen .
Druk op om de gewenste functie te bevestigen.
Het °C/°F icoontje knippert.
Draai rond om de gewenste temperatuur in te
stellen.
Druk op om te bevestigen en stel de duur in (zie
paragraaf 5) of druk op
om Snel aan de slag te
gaan.
OPMERKING: draai
rond om de temperatuur in
te stellen tijdens een bereidingsprogramma.
4.1 INSTELLEN VAN HET GRILLNIVEAU
Om het vermogensniveau van de bereidingsfunc-
ties Grill en Turbo Grill in te stellen.
Er zijn 3 vermogensniveaus voor grillen vastgelegd:
-1- (laag), -2- (midden), -3- (hoog).
Het rechterdisplay geeft de
voorgeprogrammeerde waarde weer tussen twee
knipperende "- -".
Draai rond om het gewenste niveau in te stellen.
Druk op om te bevestigen en stel de duur in (zie
paragraaf 5) of druk op
om snel aan de slag te gaan.
OPMERKING: draai rond om het grillniveau in te
stellen tijdens een bereidingsprogramma.
4.2 VOORVERWARMINGSFASE
Voor bepaalde functies (Statisch
, Hete lucht ,
Turbo hete lucht , Snel voorverwarmen ) is er
een voorverwarmingsfase die automatisch start
zodat de gewenste temperatuur snel wordt bereikt.
Een pijl naast de doeltemperatuur, waarvan de leds
na elkaar blijven knipperen, geeft de
voorverwarmingsfase aan.
Wanneer de oven de doeltemperatuur bereikt,
gaat een zoemer af.
Zet het voedsel in de oven en sluit de deur: de oven
start automatisch het geselecteerde
bereidingsprogramma.
OPMERKING: het voedsel in de oven zetten voor het
einde van de voorverwarmingsfase kan de bereiding
negatief beïnvloeden.
NL12
5 INSTELLEN VAN DE DUUR
Om de duur van een functie in te stellen na de
instelling van de temperatuur.
Het icoontje knippert.
Druk op of om een bereidingsprogramma
zonder tijdinstelling (5.1) in te stellen.
Draai
rond om de duur in te stellen.
Druk op om de bereidingstijd met tijdinstelling
(5.2) te bevestigen en ga naar om de tijd van
beëindiging in te stellen of druk op om snel
aan de slag te gaan.
OPMERKING: druk op
om de duur tijdens een
bereidingsprogramma in te stellen.
5.1 BEREIDINGSPROGRAMMA ZONDER
TIJDINSTELLING
Tijdens een bereidingsprogramma zonder
tijdinstelling geeft het rechterdisplay de
verstreken tijd in minuten weer en “:” knippert.
Druk op om het bereidingsprogramma uit te
zetten wanneer u wenst en de oven UIT te
schakelen.
OPMERKING: druk op
van programma zonder
tijdinstelling naar programma met tijdinstelling over
te schakelen en het tijdstip voor beëindiging in te
stellen.
5.2 BEREIDINGSPROGRAMMA MET
TIJDINSTELLING
Tijdens een bereidingsprogramma met
tijdinstelling geeft het rechterdisplay de
verstreken tijd in minuten weer en “:” knippert.
Druk op om het bereidingsprogramma uit te
zetten wanneer u het gewenst acht.
Zodra de bereidingstijd verstreken is, geeft het rech-
terdisplay de tekst “End weer en een zoemer gaat af.
OPMERKING: de duur bevat de tijd van de
voorverwarmingsfase niet.
6 INSTELLEN VAN HET TIJDSTIP EINDE
BEREIDING MET UITGESTELDE START
Om het gewenste tijdstip voor het beëindigen van
een functie in te stellen.
Het rechterdisplay geeft het tijdstip van het
beëindigen van het bereidingsprogrammaweer en
het
icoontje knippert.
Draai rond om het gewenste tijdstip voor
beëindiging in te stellen.
Druk op
om het tijdstip voor beëindiging te
bevestigen.
OPMERKING: de tijd weergegeven op het display
bevat ook de ingestelde duur. Tijdens het uitstel kunt
u altijd het volgende doen:
Draai
rond om het tijdstip voor beëindigen
later in te stellen.
Druk op om het temperatuurniveau af te stellen.
Druk op de duur af te stellen.
Als de functie een voorverwarmingsfase heeft, wordt
die fase overgeslagen als uitstel is ingesteld.
DE OVEN GEBRUIKEN
NL13
DE OVEN GEBRUIKEN
7 6
TH
SENSE FUNCTIES
Om te kiezen uit 6 verschillende specieke
bereidingsprogramma's met vooraf ingestelde waarden.
Zie voor het volledige overzicht en de beschrijving van de
functies de specieke tabel op pagina 17.
Draai rond om de 6
th
Sense functie te
selecteren.
Druk op om te bevestigen.
Draai
rond om de gewenste 6
th
Sense functie
te selecteren.
Druk op om te bevestigen en stel de waarden
van duur/tijdstip van beëindigen in of druk op
om snel aan de slag te gaan.
OPMERKING: het is voor de 6
th
Sense functies niet
nodig de oven voor te verwarmen. Zie de tabel op
pagina 19voor de aanbevolen temperatuur en
duur van de bereidingen.
HERSTEL VAN 6
TH
SENSE TEMPERATUUR
Als tijdens een 6
th
Sense bereidingsprogramma de
oventemperatuur daalt omdat de deur werd
geopend, stelt de 6
th
Sense functie voor
temperatuurherstel automatisch de originele
temperatuur terug in.
Tijdens het herstel van de 6
th
Sense temperatuur
geeft het display een slang-animatie weer totdat
de doeltemperatuur is bereikt.
OPMERKING: tijdens een programma met
tijdinstelling wordt om de bereiding te garanderen de
bereidingsduur verlengd met de tijd dat de deur is
blijven openstaan.
8 SPECIALE FUNCTIES
Om te kiezen uit verschillende specieke
bereidingsprogramma's. Zie voor het volledige
overzicht en de beschrijving van de functies de tabel
op pagina 18.
Draai
rond om de speciale functie te
selecteren.
Druk op om te bevestigen.
Draai
rond om de gewenste speciale functie te
selecteren.
Druk op om te bevestigen en de waarden in te
stellen of druk op
om snel aan de slag te gaan.
8.1 SNEL VOORVERWARMEN
Om de oven snel voor te verwarmen. Zie de volledige
beschrijving op pagina 18.
Open de speciale functies
.
Draai
rond om te selecteren.
Druk op
om te bevestigen.
Draai
rond om de gewenste temperatuur te
selecteren.
Druk op
om de snelle voorverwarming in te
schakelen of druk op
om de duur van het
volgende bereidingsprogramma in te stellen.
Wanneer de oven de doeltemperatuur bereikt,
gaat een zoemer af.
Zet het voedsel in de oven en sluit de deur: de oven
start automatisch een bereidingsprogramma en
behoudt de bereikte temperatuur.
Zet geen voedsel in de oven vóór het einde van het
snelvoorverwarmingsprogramma.
NL14
DE OVEN GEBRUIKEN
9 AUTOMATISCHE REINIGING VAN DE OVEN ALLEEN BIJ BEPAALDE MODELLEN
De automatische reinigingsfunctie, indien aanwezig, kan variëren afhankelijk van het model dat u
heeft gekocht.
PYROREINIGINGSCYCLUS
INDIEN AANWEZIG
Zie voor de beschrijving van deze functie ook de
functietabel op pagina 18en het hoofdstuk
"Reiniging" op pagina 24.
Open de speciale functies
.
Draai
rond om te selecteren.
Druk op om te bevestigen.
Draai
rond om de gewenste
voorgeprogrammeerde duur in te stellen.
Druk op om de pyro-reinigingscyclus in te
schakelen of druk op
om het tijdstip voor
beëindiging in te stellen (paragraaf 6).
Draai
rond om het gewenste tijdstip voor
beëindiging in te stellen.
Druk op
om de automatische ovenreiniging te
starten.
OPMERKING: Tijdens het pyro-reinigingsprogramma
wordt de ovendeur automatisch vergrendeld.
Wanneer het icoontje verdwijnt, is de oven
opnieuw helemaal gebruiksklaar.
WAARSCHUWING
- Raak de oven niet aan tijdens de
pyrolysecyclus.
- Houd de kinderen uit de buurt van de oven
tijdens de pyrolysecyclus.
- Houd dieren uit de buurt tijdens en na de
pyrolysecyclus.
SMARTCLEAN
TM
REINIGINGSCYCLUS
INDIEN AANWEZIG
Zie voor de beschrijving van deze functie ook de
functietabel op pagina 18.
Giet 200 ml water op de bodem van de ovenruimte
wanneer de oven koud is en sluit de ovendeur.
Open de speciale functies
.
Draai
rond om te selecteren.
Druk op
om te bevestigen.
Druk op om de SMARTCLEAN
TM
cyclus
onmiddellijk te starten of druk op
om het
tijdstip voor beëindiging/uitgestelde start in te
stellen (zie paragraaf 6).
Verwijder na de cyclus al het resterende water in
de oven en begin schoon te maken met een spons
die met heet water vochtig is gemaakt (de
reiniging is mogelijk niet eectief indien dit niet
binnen 15 minuten gebeurt).
Herhaal de SMARTCLEAN
TM
cyclus bij zeer
hardnekkig vuil en voeg een paar druppeltjes
neutraal reinigingsmiddel toe bij het verwijderen
van het vuil.
OPMERKING: Te weinig of te veel water kan invloed
hebben op de juiste werking van de cyclus.
De duur van de reinigingscyclus kan niet ingesteld
worden.
NL15
DE OVEN GEBRUIKEN
GAARTHERMOMETER ALLEEN BIJ BEPAALDE
MODELLEN
De bijgeleverde gaarthermometer dient om de exacte
temperatuur in het voedsel te meten tijdens de bereiding.
De gaarthermometer kan alleen in bepaalde
bereidingsfuncties worden gebruikt (Statisch
,
Hete lucht
, Turbo hete lucht , Turbo Grill ,
6
th
Sense Vlees en 6
th
Sense Maxicooking ).
De correcte plaatsing van de thermometer is
belangrijk om het gewenste bereidingsresultaat te
kunnen bereiken. Steek de thermometer volledig
in het malste gedeelte van het stuk vlees, zonder
daarbij botten of vette gedeelten te raken (Fig. 1).
Voor gevogelte moet de thermometer dwars, in
het midden van de borst, geplaatst worden,
waarbij u er op moet letten dat de punt niet in een
holle ruimte terecht komt (Fig. 2).
Indien het vlees erg onregelmatig gevormd is,
moet u de bereiding controleren voordat u het
gerecht uit te oven haalt. Sluit het uiteinde van de
thermometer aan in de uitsparing in de
rechterwand van de ovenruimte.
Fig. 1 Fig. 2
BELANGRIJK: let op de ovenwanden en het voedsel
terwijl u de gaarthermometer inbrengt: deze kunnen
heet zijn.
Wanneer de gaarthermometer op de ovenruimte
aangesloten wordt, gaat een zoemer af en het
display geeft het icoontje
en de
doeltemperatuur weer.
Als de gaarthermometer wordt aangesloten
tijdens de selectie van een functie, schakelt het
display over naar de voorgeprogrammeerde
doeltemperatuur van de gaarthermometer.
Druk op
om de instellingen te starten.
Draai
rond om de doeltemperatuur van de
gaarthermometer in te stellen.
Druk op om te bevestigen.
Draai
rond om de ovenruimtetemperatuur in
te stellen.
Druk op
of om te bevestigen en het
bereidingsprogramma te starten.
Tijdens het bereidingsprogramma geeft het
display de doeltemperatuur van de
gaarthermometer weer.
Wanneer het vlees de ingestelde doeltemperatuur
bereikt, stopt het bereidingsprogramma en het
display geeft “End” weer.
Om het bereidingsprogramma opnieuw te starten
vanaf “End” kunt u door aan te draaien de
doeltemperatuur van de gaarthermometer
bijstellen zoals eerder uitgelegd wordt.
Druk op
of om te bevestigen en het
bereidingsprogramma opnieuw te starten.
OPMERKING: tijdens een bereidingsprogramma met
de gaarthermometer kunt u aan
draaien om de
doeltemperatuur van de gaarthermometer te
veranderen.
Druk op
om de temperatuur van de ovenruimte
af te stellen.
Zie de tabel op pagina 19voor de ideale
temperatuur voor elk type vlees.
De gaarthermometer kan op elk ogenblik worden
ingebracht, ook tijdens een bereidingsprogramma. In
dat geval dient u de parameters van de
bereidingsfunctie opnieuw in te stellen.
Als de gaarthermometer niet compatibel is met een
functie, schakelt de oven het bereidingsprogramma
uit en een alarmzoemer gaat af. Koppel in dat geval
de gaarthermometer los of druk op
om een
andere functie in te stellen.
De uitgestelde start en de voorverwarmingsfase
kunnen niet met de gaarthermometer worden
gebruikt.
NL16
9 OVENVERLICHTING
Druk op
om het ovenlicht IN of UIT te
schakelen.
Tijdens de functie Eco Hete lucht
wordt de
lamp na 1 minuut uitgeschakeld.
Tijdens de pyrolysecyclus
(indien aanwezig)
kan de ovenlamp niet ingeschakeld worden.
Tijdens een bereidingsprogramma met
gaarthermometer (indien aanwezig) is het altijd
ingeschakeld.
10 TOETSENBLOKKERING
Om de bedieningspaneeltoetsen te blokkeren.
Houd
tenminste 5 seconden lang ingedrukt.
Om uit te schakelen.
Houd
tenminste 5 seconden lang ingedrukt.
De oven kan om veiligheidsredenen altijd UIT
geschakeld worden tijdens een bereidingsprogram-
ma door op de AAN/UIT knop te drukken.
DE OVEN GEBRUIKEN
NL17
DE OVEN GEBRUIKEN
TABEL MET FUNCTIEBESCHRIJVINGEN
Traditionele functie
STATISCH
Voor het bereiden van gerechten op één steunhoogte. Gebruik de tweede
steunhoogte. Deze functie heeft een automatische voorverwarmingsfase.
Wacht tot het einde van de voorverwarming alvorens het voedsel in de
oven te plaatsen.
GRILLEN
Voor het grillen van karbonades, spiezen en worstjes; het gratineren van
groenten en om brood te roosteren. Zet het gerecht op de vierde
steunhoogte. Voor het grillen van vlees wordt geadviseerd de opvangbak
te gebruiken om het braadvet op te vangen. Plaats de opvangbak op de
derde steunhoogte en giet er ongeveer een halve liter water in. De oven
hoeft niet voorverwarmd te worden. Tijdens de bereiding moet de deur
van de oven dicht blijven.
HETE LUCHT
Voor het gelijktijdig bereiden van verschillende gerechten op twee
steunhoogtes die dezelfde bereidingstemperatuur hebben (bijv. vis,
groenten, gebak). Met deze functie worden er geen geuren van het ene
naar het andere gerecht overgebracht. Voor de bereiding van voedsel op
een steunhoogte wordt de tweede steunhoogte gebruikt. Voor de
bereiding van voedsel op twee steunhoogtes worden de eerste en de
derde steunhoogte gebruikt. Deze functie heeft een automatische
voorverwarmingsfase. Wacht tot het einde van de voorverwarming
alvorens het voedsel in de oven te plaatsen.
TURBO HETE LUCHT
Vlees en stukken met vloeibare vulling (hartig of zoet) bereiden op een
steunhoogte. Deze functie maakt gebruik van discontinue, delicate
ventilatorhulp, waardoor overmatig drogen van voedsel wordt
voorkomen. Gebruik de tweede steunhoogte. Deze functie heeft een
automatische voorverwarmingsfase. Wacht tot het einde van de
voorverwarming alvorens het voedsel in de oven te plaatsen.
6
th
Sense functies
6
th
Sense VUURVASTE
SCHOTEL
De functie selecteert automatisch de beste bereidingswijze en -temperatuur
voor elk pastagerecht (lasagne, cannelloni, enz.). De temperatuur kan binnen
een gegeven bereik gewijzigd worden en perfect aangepast worden aan
verschillende recepten en persoonlijke smaken. Gebruik de tweede
steunhoogte. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
6
th
Sense VLEES
De functie selecteert automatisch de beste bereidingswijze en
-temperatuur voor het braden van elk soort vlees (gevogelte, rundvlees,
kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees, enz.). De temperatuur kan binnen een
gegeven bereik gewijzigd worden en perfect aangepast worden aan
verschillende recepten en persoonlijke smaken. Deze functie maakt
gebruik van discontinue, delicate ventilatorhulp, waardoor overmatig
drogen van voedsel wordt voorkomen. Gebruik de tweede steunhoogte.
De oven hoeft niet voorverwarmd te worden vóór de bereiding.
6
th
Sense MAXI
COOKING
De functie selecteert automatisch de beste bereidingswijze en -temperatuur
voor de bereiding van grote stukken vlees (meer dan 2,5 kg). Aanbevolen
wordt om het vlees tijdens de bereiding om te keren om een gelijkmatige
bruining aan beide kanten te verkrijgen. Het verdient de voorkeur het vlees
zo nu en dan vochtig te maken om het niet te erg te laten uitdrogen. Gebruik
de eerste of de tweede steunhoogte, afhankelijk van de grootte van het vlees.
De oven hoeft niet voorverwarmd te worden vóór de bereiding.
6
th
Sense BROOD
De functie selecteert automatisch de beste bereidingswijze en
-temperatuur voor de bereiding van elk type brood (baguettes, broodjes,
sandwiches, enz.). De temperatuur kan binnen een gegeven bereik
gewijzigd worden en perfect aangepast worden aan verschillende
recepten en persoonlijke smaken. Gebruik de tweede steunhoogte. De
oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
6
th
Sense PIZZA
De functie selecteert automatisch de beste bereidingswijze en
-temperatuur voor de bereiding van elk type pizza (pizza met dunne
bodem, thuisgemaakte pizza, focaccia, enz.). De temperatuur kan binnen
een gegeven bereik gewijzigd worden en perfect aangepast worden aan
verschillende recepten en persoonlijke smaken. Gebruik de tweede
steunhoogte. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
6
th
Sense GEBAK
De functie selecteert automatisch de beste bereidingswijze en
-temperatuur voor de bereiding van elke soort zoete ovenproducten
(koekjes, cake, vruchtentaart, enz.). De temperatuur kan binnen een
gegeven bereik gewijzigd worden en perfect aangepast worden aan
verschillende recepten en persoonlijke smaken. Gebruik de tweede of
derde steunhoogte. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
NL18
Speciale functies
SNEL
VOORVERWARMEN
Om de oven snel voor te verwarmen. Op het eind van de
voorverwarmingsfase selecteert de oven automatisch de statische
functie. Wacht tot het einde van de voorverwarming alvorens het voedsel
in de oven te plaatsen.
TURBOGRILL
Voor het grillen van grote stukken vlees (bouten, rosbief, hele kip). Zet het
vlees op de middelste steunhoogtes. Geadviseerd wordt de opvangbak te
gebruiken om het braadvet op te vangen. Plaats de opvangbak op de
eerste of tweede steunhoogte en giet er ongeveer een halve liter water in.
De oven hoeft niet voorverwarmd te worden. Tijdens de bereiding moet
de deur van de oven dicht blijven. Met deze functie kunt u het draaispit
gebruiken, als u dit hebt.
ECO HETE LUCHT
Gevulde braadstukken en stukken vlees op één steunhoogte bereiden.
Deze functie maakt gebruik van discontinue, delicate ventilatorhulp,
waardoor overmatig drogen van voedsel wordt voorkomen. In deze
ECO-functie blijft het lampje uit tijdens de bereiding en kan tijdelijk
opnieuw worden ingeschakeld door de bevestigingstoets in te drukken.
Om de eciëntie van het vermogen te maximaliseren, is het raadzaam
om tijdens de bereiding niet de deur te openen. Aanbevolen wordt de
derde steunhoogte te gebruiken. De oven hoeft niet voorverwarmd te
worden.
WARMHOUDEN
Voor het warm en krokant houden van zojuist bereide gerechten (vlees,
gefrituurde gerechten of ovenschotels). Plaats het voedsel op de
middelste steunhoogte. De functie kan niet ingeschakeld worden als de
temperatuur in de oven hoger dan 65 °C is.
LATEN RIJZEN
Voor het optimaal laten rijzen van zoet of hartig deeg. Zet het deeg op de
tweede steunhoogte. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden. Om
de kwaliteit van het rijzen te behouden schakelt u de functie niet in als de
oven nog heet is na een bereidingsprogramma.
AUTOMATISCHE
PYROLYSEREINIGING
VAN DE OVEN
(indien aanwezig)
Om het vuil dat ontstaan is tijdens de bereiding te verwijderen met
behulp van een cyclus op hele hoge temperatuur (ongeveer 500°C). U
kunt kiezen tussen twee zelfreinigende cycli: een volledige cyclus (PYRO)
en een kortere cyclus (ECO). Wij adviseren u de gereduceerde cyclus te
gebruiken als u deze functie regelmatig gebruikt en de complete cyclus
alleen in het geval dat de oven erg vuil is.
SMARTCLEAN
TM
OVENREINIGINGSCY-
CLUS
(indien aanwezig)
Voor het verwijderen van door bereiding ontstaan vuil door middel van
een lagetemperatuurcyclus. De gecombineerde actie van de laklaag en
de waterdamp die vrijkomt tijdens de cyclus vergemakkelijkt de
verwijdering van vuil. Giet 200 ml water op de bodem van de ovenruimte
en schakel de functie in wanneer de oven koud is.
DE OVEN GEBRUIKEN
NL19
DE OVEN GEBRUIKEN
BEREIDINGSTABEL
Recept Functie
Voorver-
warmen
Steun-
hoogte
(van
onder)
Temp. (°C) Tijd (min)
Accessoires en
opmerkingen
Cakes
- 2 160 - 180 30 - 90 Taartvorm op rooster
Ja 1 - 3 160 - 180 30 - 90
Steunhoogte 3: Taartvorm op
rooster
Steunhoogte 1: Taartvorm op
rooster
Gevulde
taarten
(cheesecake,
strudel,
appeltaart)
- 2 160 - 200 30 - 85
Opvangbak/bakplaat of
taartvorm op rooster
Ja 1 - 3 160 - 200 35 - 90
Steunhoogte 3: Taartvorm op
rooster
Steunhoogte 1: Taartvorm op
rooster
Koekjes /
taartjes
- 2/3 160 - 180 15 - 45 Opvangbak/bakplaat
Ja 1 - 3 150 - 170 20 - 45
Steunhoogte 3: Rooster
Steunhoogte 1: Opvangbak/
bakplaat
Soesjes
- 2 / 3 180 - 200 30 - 40 Opvangbak/bakplaat
Ja 1 - 3 180 - 190 35 - 45
Steunhoogte 3: Ovenschaal
op rooster
Steunhoogte 1: Opvangbak/
bakplaat
Meringues
Ja 2 90 110 - 150 Opvangbak/bakplaat
Ja 1 - 3 90 130 - 150
Steunhoogte 3: Ovenschaal
op rooster
Steunhoogte 1: Opvangbak/
bakplaat
Pizza (pizza
met dikke
bodem, pizza
met dunne
bodem,
focaccia)
- 2 220 - 250 15 - 30 Opvangbak/bakplaat
Ja 1 - 3 220 - 240 20 - 40
Steunhoogte 3: Bakplaat of
ovenschaal op rooster
Steunhoogte 1: Opvangbak/
bakplaat
Brood
(sandwich)
0,5/1kg
- 2 180 - 220 50 - 70
Opvangbak/bakplaat of
rooster
Brood
(broodjes)
- 2 180 - 220 30 - 50
Opvangbak/bakplaat of
rooster
Brood
Ja 1 - 3 180 - 200 30 - 60
Steunhoogte 3: Bakplaat of
ovenschaal op rooster
Steunhoogte 1: Opvangbak/
bakplaat of ovenschaal op
rooster
Diepvriespiz-
za's
Ja 2 250 10 - 15
Opvangbak/bakplaat of
rooster
Ja 1 - 3 250 10 - 20
Steunhoogte 3: Ovenschaal
op rooster
Steunhoogte 1: Opvangbak/
bakplaat
Hartige taar-
ten (groenten-
taart, quiche)
Ja 2 180 - 200 35 - 45 Taartvorm op rooster
Ja 1 - 3 180 - 190 45 - 60
Steunhoogte 3: Taartvorm op
rooster
Steunhoogte 1: Taartvorm op
rooster
NL20
Vol-au-vents/
hartige blader-
deeggebakjes
Ja 2 190 - 200 20 - 30 Opvangbak/bakplaat
Ja 1 - 3 180 - 190 20 - 40
Steunhoogte 3: Ovenschaal
op rooster
Steunhoogte 1: Opvangbak/
bakplaat
Lasagne/
Hartige
taartjes
- 2 190 - 200 40 - 65
Opvangbak of ovenschaal op
rooster
Pasta uit de
oven/
Cannelloni
- 2 190 - 200 25 - 45
Opvangbak of ovenschaal op
rooster
Lamsvlees/
Kalfsvlees/
Rundvlees/
Varkensvlees
1 kg
- 2 190 - 200 70 - 100
Opvangbak of ovenschaal op
rooster
Lamsbout/
Schenkel
- 2 200 - 230 60 - 90
Opvangbak of bakplaat op
rooster (draai het voedsel
indien nodig na tweederde
van de bereidingstijd om)
Kip/Konijn/
Eend 1 kg
- 2 210 - 230 50 - 100
Opvangbak of ovenschaal op
rooster
Kalkoen/Gans
3 kg
- 1 / 2 170 - 200 90 - 150
Opvangbak of ovenschaal op
rooster
Varkensbraad-
stuk met
zwoerd
2 kg
- 2 170 140 - 180 Steunhoogte 2: opvangbak
Vis uit de oven
/ in folie (let,
heel)
Ja 2 180 - 200 40 - 60
Opvangbak of ovenschaal op
rooster
Gevulde
groenten
(tomaten,
courgettes,
aubergines)
Ja 2 170 - 190 30 - 60 Ovenschaal op rooster
Toast
- 4
3
(hoog)
2 - 5 Rooster
Vislet/moten
vis
- 4
2
(midden)
20 - 35
Steunhoogte 4: Rooster
(draai het voedsel
halverwege de
bereidingstijd om)
Steunhoogte 3: Opvangbak
met water
Worstjes/
Spiezen/
Spareribs/
Hamburgers
- 4
2 -3
(midden
- hoog)
15 - 40
Steunhoogte 4: Rooster
(draai het voedsel
halverwege de
bereidingstijd om)
Steunhoogte 3: Opvangbak
met water
Gegrilde kip
1 1,3kg
- 2
2
(midden)
50 - 65
Steunhoogte 2: Rooster
(draai het voedsel na
tweederde van de
bereidingstijd om)
Steunhoogte 1: Opvangbak
met water
Gegrilde kip
1 1,3kg
- 2
3
(hoog)
60 - 80
Steunhoogte 2: Draaispit
(indien bijgeleverd)
Steunhoogte 1: Opvangbak
met water
DE OVEN GEBRUIKEN
NL21
DE OVEN GEBRUIKEN
Rosbief rosé
1 kg
- 2
2
(midden)
35 - 50
Ovenschaal op rooster (draai
het voedsel indien nodig na
tweederde van de
bereidingstijd om)
Gebakken
aardappelen
- 2
2
(midden)
35 - 50
Opvangbak/bakplaat (draai
het voedsel indien nodig na
tweederde van de
bereidingstijd om)
Gegratineerde
groenten
- 2
3
(hoog)
10 - 15 Ovenschaal op rooster
Lasagne &
Vlees
Ja 1 - 3 200 50 - 100*
Steunhoogte 3: Ovenschaal
op rooster
Steunhoogte 1: Opvangbak
of ovenschaal op rooster
Vlees en
aardappelen
Ja 1 - 3 200 45 - 100*
Steunhoogte 3: Ovenschaal
op rooster
Steunhoogte 1: Opvangbak
of ovenschaal op rooster
Vis en groente
Ja 1 - 3 180 30 - 50*
Steunhoogte 3: Ovenschaal
op rooster
Steunhoogte 1: Opvangbak
of ovenschaal op rooster
Complete
maaltijd:
Lasagne
(steunhoogte
4)
Vlees
(steunhoogte
2) Taart
(steunhoogte
1)
Ja 1 - 2 - 4 190 40 - 120*
Steunhoogte 4: Ovenschaal
op rooster
Steunhoogte 2: Bakplaat
Steunhoogte 1: Opvangbak/
bakplaat of taartvorm op
rooster
Gevulde
braadstukken
- 3 200 80 - 120*
Opvangbak of ovenschaal op
rooster
Gesneden
vlees (konijn,
kip, lam)
- 3 200 50 - 100*
Opvangbak of ovenschaal op
rooster
* De vermelde bereidingstijd is slechts een indicatie. Gerechten kunnen op verschillende tijdstippen
afhankelijk van de persoonlijke voorkeur uit de oven worden verwijderd.
Recepten met gaarthermometer*
Vleesstukken Uiteindelijke binnentemperatuur van vlees (°C)
Rosbief rood 48
Rosbief medium 60
Rosbief doorbakken 68
Gebraden kalkoen 75
Gebraden kip 83
Varkensbraadstuk (Pork Roast) 75
Gebraden kalfsvlees 68
* Alleen bij bepaalde modellen
NL22
DE OVEN GEBRUIKEN
GETESTE RECEPTEN
IN OVEREENSTEMMING MET IEC 603501:201112
Recept Functie
Voorver-
warmen
Steun-
hoogte
(van
onder)
Temp.
(°C)
Tijd (min)
Accessoires* en
opmerkingen
IEC60350-1:2011-12 § 7.5.2
Koekjes van
kruimeldeeg
**
- 3 150 25 - 35 Opvangbak/bakplaat
Ja 3 150 20 - 30 Opvangbak/bakplaat
Ja 1 - 3 150 30 - 45
Steunhoogte 3: Bakplaat
Steunhoogte 1: Opvangbak/
bakplaat
IEC60350-1:2011-12 § 7.5.3
Kleine taartjes
(Small cakes)
**
- 3 170 20 - 30 Opvangbak/bakplaat
Ja 3 160 20 - 30 Opvangbak/bakplaat
Ja 1 - 3 160 25 - 35
Steunhoogte 3: Bakplaat
Steunhoogte 1: Opvangbak/
bakplaat
IEC60350-1:2011-12 § 7.6.1
Cake zonder
vet
**
- 2 170 30 - 40 Taartvorm op rooster
Ja 2 160 25 - 35 Taartvorm op rooster
Ja 1 - 3 160 35 - 45
Steunhoogte 3: Taartvorm op
rooster
Steunhoogte 1: Taartvorm op
rooster
IEC60350-1:2011-12 § 7.6.2
2 Appeltaart
**
- 2 185 60 - 80 Taartvorm op rooster
Ja 2 175 60 - 80 Taartvorm op rooster
Ja 1 - 3 175 70 - 90
Steunhoogte 3: Taartvorm op
rooster
Steunhoogte 1: Taartvorm op
rooster
IEC60350-1:2011-12 § 9.2
Toast
- 4
3
(hoog)
3 - 5 Rooster
IEC60350-1:2011-12 § 9.3
Hamburgers
(Burgers)
- 4
3
(hoog)
20 - 30
Steunhoogte 4: Rooster (draai
het voedsel halverwege de
bereidingstijd om)
Steunhoogte 3: Opvangbak
met water
* Als er geen accessoires zijn bijgeleverd, kunnen ze aangeschaft worden bij de klantendienst.
** De functie 6
th
Sense GEBAK gebruikt alleen de bovenste en de onderste verwarmingselementen
zonder heteluchtcirculatie. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
De indicaties in de tabel zijn van toepassing zonder gebruik van de roostergeleiders. Doe de tests
zonder deze.
Voorverwarmen van de lege oven (in overeenstemming met IEC 60350-1:2011-12 § 7.2): test de
functies STATISCH
, HETE LUCHT , SNELLE VOORVERWARMING .
Energiezuinigheidsklasse (volgens de norm EN 60350-1:2013-07): gebruik de betreende tabel om
de test uit te voeren.
NL23
DE OVEN GEBRUIKEN
GEBRUIKSADVIEZEN EN SUGGESTIES
Lezen van de bereidingstabel
De tabel geeft aan welke functie het best gebruikt
kan worden voor een bepaald gerecht, dat op één
of meerdere steunhoogtes tegelijk kan worden
bereid. De bereidingstijden gelden vanaf het
moment dat het gerecht in de oven wordt gezet,
zonder de voorverwarmingstijd (indien nodig). De
temperaturen en de bereidingstijden zijn indicatief
en hangen af van de hoeveelheid voedsel en het
type schaal. Gebruik eerst de laagste aanbevolen
waarden. Als de bereiding niet naar wens is, kunt u
hogere waarden gebruiken. Geadviseerd wordt
om de bijgeleverde accessoires te gebruiken en
indien mogelijk taartvormen en ovenschalen van
donker metaal. U kunt ook vuurvaste of aardewerk
pannen en schalen gebruiken; de bereidingstijden
zijn dan iets langer. Volg voor de beste resultaten
zorgvuldig de aanwijzingen in de bereidingstabel
met betrekking tot de (bijgeleverde) schalen en de
verschillende steunhoogtes.
Het tegelijkertijd bereiden van verschillende
gerechten
Als u de functie “HETE LUCHT gebruikt, kunt u
verschillende gerechten die dezelfde
bereidingstemperatuur vereisen (bijvoorbeeld vis
of groenten) tegelijkertijd bereiden op
verschillende steunhoogtes. Haal de gerechten die
klaar zijn uit de oven en laat de gerechten die meer
tijd nodig hebben in de oven staan.
Gebak
- Bak jn gebak met de statische functie op één
steunhoogte. Gebruik taartvormen van donker
metaal en zet deze altijd op het bijgeleverde
rooster. Voor bereiding op meerdere
steunhoogtes selecteert u de functie met
ventilatie en zet u de taartvormen in
zigzagvorm op de roosters, zodat de lucht goed
kan circuleren.
- Om te controleren of de taart gaar is steekt u een
houten prikker in het dikste gedeelte van de taart.
Als de prikker er droog uitkomt, is de taart klaar.
- Als u taartvormen met antiaanbaklaag gebruikt,
vet dan niet de randen in, omdat de taart dan
mogelijk niet goed rijst aan de zijkanten.
- Als het gebak “inzakt” tijdens het bakken,
gebruik dan de volgende keer een lagere
temperatuur, verminder bijvoorbeeld de
hoeveelheid vocht of meng het beslag
voorzichtiger.
- Gebruik, voor taarten met vochtige vulling
(kwarktaart of vruchtentaarten) de functie
TURBO HETE LUCHT”. Als de bodem van het
gebak te vochtig blijft, zet de taart dan op een
lager niveau en bestrooi de bodem met
verkruimelde koekjes voordat u de vulling erin
schenkt.
Vlees
- U kunt elke soort ovenschaal of vuurvaste
schaal gebruiken die geschikt is voor de
afmetingen van het vlees. Schenk bij gebraden
vlees bij voorkeur wat bouillon in de schaal,
waardoor het vlees tijdens de bereiding vochtig
wordt gehouden en meer smaak krijgt. Laat het
gebraden vlees na aoop van de bereiding
10-15 min. in de oven rusten, of dek het af met
aluminiumfolie.
- Als u stukken vlees wilt grillen, kies dan stukken
met een gelijke dikte, zodat het vlees
gelijkmatig gaar wordt. Zeer dikke stukken
vlees hebben een langere bereidingsduur.
Zet het rooster op een lagere steunhoogte, op een
grotere afstand van de grill, om te voorkomen dat
de korst verbrandt. Draai het vlees om na
tweederde van de bereidingsduur.
Geadviseerd wordt om een opvangbak met een
halve liter water direct onder het rooster te
plaatsen waarop u het vlees heeft gelegd, om het
bakvet op te vangen. Vul indien nodig bij met
water tijdens het grillen.
Draaispit (alleen bij bepaalde modellen)
Dit accessoire dient voor het gelijkmatig grillen
van grote stukken vlees en gevogelte. Steek het
vlees aan het spit. Zet kip vast met keukentouw en
controleer of het vlees goed vastzit voordat u het
spit in de houder aan de voorwand van de oven
steekt en op de steun legt.
Om vorming van dampen te voorkomen en bakvet
op te vangen, adviseren wij om een opvangbak
met een halve liter water op de eerste steunhoogte
te plaatsen. Het spit is voorzien van een plastic
handvat dat verwijderd moet worden voordat de
bereiding begint. Het handvat dient om het vlees
na aoop van de bereiding uit de oven de halen
zonder uw handen te branden.
Pizza
Vet de pizzavorm licht in voor een knapperige
bodem. Verdeel na tweederde van de
bereidingsduur de mozzarella over de pizza.
Rijsfunctie
Dek het deeg altijd af met een vochtige doek
voordat u het in de oven legt. Deze functie verkort
de rijstijd met ongeveer een derde, vergeleken met
rijzen op kamertemperatuur (20-25°C). De rijstijd
bij een hoeveelheid pizzadeeg van 1 kg is
ongeveer één uur.
NL24
REINIGING
WAAR-
SCHUWING
- Gebruik geen stoomreinigers.
- Maak de oven alleen schoon als hij afgekoeld is.
- Trek de stekker uit het stopcontact.
Buitenkant van de oven
• Reinig de oppervlakken met een vochtig
microvezeldoekje. Als de buitenkant zeer vuil is,
voeg dan een paar druppels afwasmiddel toe
aan het water. Droog af met een droge doek.
Gebruik geen bijtende of schurende
reinigingsmiddelen. Als een dergelijk product per
ongeluk in contact komt met het apparaat,
verwijder het dan onmiddellijk met een vochtige
microvezeldoek.
Binnenkant van de oven
• Laat de oven na elk gebruik afkoelen en reinig het
apparaat bij voorkeur als het nog lauw is om
aangekoekte etensresten en vlekken (bijv. voedsel
met een hoog suikergehalte) te verwijderen.
• Gebruik geen bijtende of schurende
reinigingsmiddelen.
• Maak het glas van de deur schoon met een
geschikt vloeibaar reinigingsmiddel. Om de
deur gemakkelijker te kunnen reinigen kunt u
deze verwijderen (zie ONDERHOUD).
• Het bovenste verwarmingselement van de grill
(zie ONDERHOUD) kan omlaag worden gezet
(alleen bij bepaalde modellen) om de bovenkant
van de ovenruimte te kunnen reinigen.
OPMERKING: tijdens langduriger bereidingen van
gerechten die veel water bevatten (pizza, groenten,
enz.) kan zich condens vormen op de binnenkant van
de deur en rond de afdichting. Wanneer de oven koud
is, het interne gedeelte van de deur schoonmaken
met een doek of een spons.
Gebruik geen schuursponsjes, sponsjes van staalwol
of metalen schrapers. Hierdoor kunnen de gelakte
oppervlakken en het glas van de deur op den duur
beschadigd raken.
Accessoires
• Laat de accessoires na gebruik weken in water
met afwasmiddel. Pak ze vast met
handschoenen als ze nog heet zijn.
• Voedselresten kunnen met een afwasborstel of
met een sponsje worden verwijderd.
Reiniging van de achterwand en de katalytische
zijpanelen (indien aanwezig):
• Laat de oven ongeveer een uur leeg werken op
een temperatuur van 200 °C, met de
geventileerde functie
• Laat het apparaat afkoelen en gebruik een
spons om eventuele etensresten te verwijderen.
Gebruik geen bijtende of schurende
reinigingsmiddelen, ruwe borstels,
pannensponsjes of ovensprays die het katalytische
oppervlak zouden kunnen beschadigen, waardoor
dit zijn zelfreinigende eigenschappen verliest.
Reinigingsprogramma - Pyrolysefunctie
WAARSCHUWING
- Raak de oven niet aan tijdens de
pyrolysecyclus.
- Houd de kinderen uit de buurt van de oven
tijdens de pyrolysecyclus.
- Houd dieren uit de buurt tijdens en na de
pyrolysecyclus.
Deze functie brandt spatten die in de oven
ontstaan zijn tijdens de bereiding, af op een
temperatuur van ongeveer 500°C. Bij deze hoge
temperatuur veranderen de voedselresten in as,
dat gemakkelijk kan worden afgenomen met een
vochtige doek als de oven afgekoeld is. Gebruik de
pyrolysefunctie niet na elke bereiding in de oven,
maar alleen als de oven zeer vuil is of als er vieze
geuren of rook zijn tijdens het voorverwarmen of
het bereiden.
• Indien de oven onder een kookplaat is
geïnstalleerd dient u ervoor te zorgen dat alle
branders of elektrische kookplaten
uitgeschakeld zijn tijdens de
zelfreinigingsfunctie (pyrolyse).
• Verwijder alle accessoires voordat u de
pyrolysefunctie start (ook de zijdelingse
roosters).
• Voor een optimale reiniging van de ovendeur
dient het ergste vuil met een vochtige spons
verwijderd te worden voordat de
pyrolysefunctie wordt gebruikt.
Het apparaat is uitgerust met 2 pyrolysefuncties:
1. Energiebesparende cyclus (PYRO EXPRESS/
ECO): die circa 25% minder energie verbruikt
dan de standaardcyclus. Selecteer deze
functies regelmatig (na 2 of 3 keer bereiden
van vlees).
2. Standaardcyclus (PYRO): geschikt voor de
reiniging van een zeer vuile oven.
• In elk geval na een bepaald aantal toepassingen
en afhankelijk van hoe vuil de oven is, adviseert
een bericht op de ovendisplay u om een
zelfreinigende cyclus uit te voeren.
OPMERKING: tijdens de pyrolysecyclus blijft de deur
vergrendeld; deze blijft vergrendeld tot de
temperatuur in de oven gedaald is tot een veilig
niveau.
NA HET GEBRUIK
NL25
NA HET GEBRUIK
ONDERHOUD
WAAR-
SCHUWING
- Draag beschermende handschoenen.
- Voer de aangegeven werkzaamheden uit als het apparaat afgekoeld is.
- Trek de stekker uit het stopcontact.
VERWIJDEREN VAN DE DEUR
1. Open de deur helemaal.
2. Til de twee vergrendelingen van de scharnieren
omhoog en naar voren tot ze niet verder
kunnen (Fig. 1).
3. Sluit de deur tot de blokkering (A), til hem op (B)
en draai hem (C) tot de deur loshaakt (D) (Fig. 2).
Fig. 1
Fig. 2
De deur weer terugplaatsen:
1. Plaats de scharnieren in de zittingen.
2. Open de deur helemaal.
3. Breng aan weerszijden de vergrendelingen
omlaag.
4. Sluit de deur.
OMLAAGBRENGEN VAN HET BOVENSTE VERWAR
MINGSELEMENT ALLEEN BIJ BEPAALDE MODELLEN
1. Verwijder de zijroosters (Fig. 3).
2. Trek het verwarmingselement voorzichtig naar
buiten (Fig. 4) en breng het omlaag (Fig.5).
3. Om het verwarmingselement terug te
plaatsen tilt u het op, trekt u het voorzichtig
naar u toe en legt u het op de daarvoor
bestemde steunen aan de zijkant.
Fig. 3 Fig. 4
Fig. 5
VERVANGEN VAN HET LAMPJE
Om het lampje aan de achterkant vervangen:
1. Koppel de oven los van de netvoeding.
2. Draai het beschermkapje los (Fig. 6), vervang
het lampje (zie de opmerking voor het type
lampje) en draai het beschermkapje weer vast.
3. Sluit de oven weer aan op de netvoeding.
Fig. 6
OPMERKING:
- Gebruik alleen gloeilampen van 25-40W/230V
type E-14, T300°C, of halogeenlampen van 20-
40W/230 V type G9, T300°C.
- De lamp die in het apparaat wordt gebruikt is
speciek ontworpen voor elektrische apparaten
en is niet geschikt voor ruimteverlichting (EC
Richtlijn Nr. 244/2009).
- De lampjes zijn verkrijgbaar bij de Whirlpool
Consumenten Service.
BELANGRIJK:
- Raak halogeenlampjes niet met blote handen
aan om te voorkomen dat ze beschadigd
worden door uw vingerafdrukken.
- Gebruik de oven niet voordat het
beschermkapje is teruggeplaatst.
NL26
NA HET GEBRUIK
AFVALVERWERKING VAN HUISHOUDELIJKE APPARATEN
- Dit apparaat is vervaardigd van recyclebaar of herbruikbaar materiaal. Dank het apparaat af conform de
plaatselijke voorschriften voor afvalverwerking. Snijd voordat u het apparaat afdankt de
elektriciteitskabels door zodat het apparaat onbruikbaar wordt.
- Voor meer informatie over behandeling, terugwinning en recycling van huishoudelijke apparaten kunt
u contact opnemen met uw plaatselijke instantie, de vuilnisophaaldienst of de winkel waar u dit
apparaat hebt gekocht.
OPSPOREN VAN STORINGEN
De oven werkt niet
• Controleer of het elektriciteitsnet spanning
heeft en of de oven is aangesloten.
• Zet de oven uit en weer aan, om te controleren
of het probleem opgelost is.
De elektronische programmeerfunctie werkt niet
• Als op het display een “F” met een nummer
verschijnt, neem dan contact op met de
dichtstbijzijnde Whirlpool Consumenten
Service.
Vermeld in dat geval het nummer dat volgt op de
letter “F”.
De deur is geblokkeerd
• Zet de oven uit en weer aan, om te controleren
of het probleem opgelost is.
Belangrijk: tijdens de zelfreinigende
pyrolysecyclus (indien aanwezig) blijft de deur
geblokkeerd.
Wacht tot de deur automatisch ontgrendeld
wordt (zie de paragraaf "Reinigingscyclus van
de oven met de pyrolysefunctie").
WHIRLPOOL CONSUMENTEN SERVICE
Voordat u contact opneemt met de Whirlpool
Consumenten Service
1. Controleer of u het probleem zelf kunt
oplossen aan de hand van de punten die
beschreven zijn in "Opsporen van storingen".
2. Zet het apparaat aan en uit om te controleren
of het probleem is opgelost.
Als na het uitvoeren van deze controles de
storing nog steeds aanwezig is, contact
opnemen met de dichtstbijzijnde Whirlpool
Consumenten Service.
Vermeld altijd:
• een korte beschrijving van de storing;
• het type en het exacte model van de oven;
• het servicenummer (dit is het nummer na het
woord Service op het typeplaatje), rechts aan de
binnenkant van de ovenruimte (zichtbaar met
de deur open). Het servicenummer staat ook in
het garantieboekje;
• uw volledige adres;
• uw telefoonnummer.
OPMERKING: Wend u tot een erkende Whirlpool
Consumenten Service indien reparatie noodzakelijk
is (alleen dan heeft u zekerheid dat originele
vervangingsonderdelen worden gebruikt en de
reparatie correct wordt uitgevoerd).
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26

Whirlpool AKZ 6220 WH Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor