36
Koelkast
∙ Verschillende gedeeltes van de koelkast worden op een
verschillende manier beïnvloed door een koelingseffect. Het
warmste gedeelte is rond de deur in het bovenste gedeelte
van de koelkast, het koudste gedeelte is rond de achtermuur
en in het onderste gedeelte van de koelkast.
∙ Het voedsel moet daarom als volgt opgeborgen worden:
∙ Op de hoofdplanken van de koelkast (van boven naar
beneden): bakkerij items, kant en klare maaltijden, melk
producten, vlees, vis en vleeswaren/worstjes.
∙ In het groenten compartiment: groenten, sla en fruit.
∙ In de deur (van boven naar beneden): boter, kaas, eieren,
tubes (b.v. mosterd), kleine fl essen, grote fl essen, melk en
vruchtensap tetra-pakken.
∙ Vloeibaar of sterk ruikend voedsel, of voedsel wat
gemakkelijk sterke geur absorbeert (b.v. kaas, vis, boter),
moeten apart, of in luchtdichte containers opgeborgen
worden.
∙ Warm voedsel moet men eerst laten afkoelen tot
kamertemperatuur voordat men dit in de koelkast
plaatst.
∙ Zorg er altijd voor dat de deur goed gesloten is en dat
de afdichting niet geblokkeerd word door voedsel wat
opgeborgen is in de kast of de deur.
Vriezer compartiment:
∙ Het vriezer compartiment is ontworpen voor het diepvriezen,
het opslaan van bevroren voedsel voor lange periodes, en
voor het maken van ijsblokjes.
∙ Om te zorgen dat de voedzame elementen zoals vitaminen
niet verloren gaan, moet men vers voedsel zo snel als
mogelijk geheel invriezen. Daarom moet het bereide voedsel
netjes in één of twee rijen in het snelvriesvak uitgespreid
worden. Het snelvriesvak in de vriezer is gemarkeerd als
Fast Freeze. Wij raden aan etenswaren die ingevroren
moeten worden, eerst in dit vak te plaatsen voor het snel
invriezen en dan na 24 uur naar de andere vakken (zoals
van toepassing) te verplaatsen.
∙ Waarschuwing: Om voor
voldoende distributie van koude
lucht te zorgen, houdt een
minimum afstand van 3 cm
tussen de verdampersopbouw
en de plaat met het te vriezen
voedsel.
∙ Laat onbevroren voedsel niet in contact komen met voedsel
wat al ingevroren is.
∙ Waarschuwing: Overschrijd nooit de dagelijkse maximale
vriescapaciteit. Het product informatieblad achterin dit
manuaal bevat details voor de maximale dagelijkse
vriescapaciteit.
∙ Voor het snel bevriezen, de temperatuurregelaar op Max.
zetten. Na 24 uren, wanneer het voedsel goed bevroren is,
kan men de temperatuurregelaar teruggezet worden naar de
originele positie.
∙ De vriestijd kan verkort worden door het voedsel in kleine
porties te verdelen.
∙ Geschikte verpakkingsmaterialen voor gevroren voedsel
zijn doorzichtig (d.w.z. niet gekleurd) plastiek folie of zakken
of aluminium folie. Het verpakkingsmateriaal moet goed
gelucht en gecontroleerd worden voor luchtdichtheid voor
het vriezen van het voedsel. Wij bevelen aan dat men een
label plaatst op ieder item in de vriezer met alle belangrijke
informatie zoals soort van voedsel, datum van invriezen en
houdbaarheidsdatum.
∙ Probeer nooit carbonaat houdende dranken, warm voedsel
of welke vloeistof dan ook in fl essen in te vriezen.
∙ Bevroren voedsel kan ontdooit worden in de koelkast. Op deze
manier, is het voedsel langzaam ontdooit en zal de smaak
bewaart blijven. Bovendien, zal het bevroren voedsel helpen
met het behouden van de voorgenomen temperatuur niveau in
de koelkast.
Houdbaarheidsdatum voor gevroren voedsel is
aangegeven (in maanden) in de tabel hieronder.
∙ Overschrijd deze opbergtijden niet.
∙ Echter, observeer altijd de fabrikant gebruiken tot datum,
voor het ingevroren voedsel.
∙ In het geval dat men de unit uitschakelt voor een langere
periode (b.v. tijdens een stroomstoring), moet men de deur
niet openen; dit zal helpen met het handhaven van de
laagst mogelijke temperatuur in de vrieskast. Het product
informatieblad bevat uitvoerige informatie voor de maximale
veilige opbergtijd in het geval van een defect. Zelfs een
kleine verhoging in binnentemperatuur zal de opbergtijd van
het voedsel verkorten.
Vriezerplateau
Het vriezer plateau laat delicate etenswaren zoals kruiden en
fruit zachtjes invriezen, terwijl er ook wordt voorkomen dat ze
tegen elkaar gaan plakken. Plaats de producten die ingevroren
moeten worden apart op het plateau en vries ze in. Na 8 tot 10
uur de bevroren producten verwijderen en deze in de daarvoor
bestemde bakken plaatsen.
Maken van ijsblokjes
Een speciaal ijsblokjes bakje is bijgeleverd voor het maken van
ijsblokjes. Vul het bakje ¾ vol met drinkwater en plaats deze
voor een paar uur in het vriesvak. De ijsblokjes zijn gemakkelijk
te verwijderen van het bakje wanneer men het voor 5 minuten
op kamertemperatuur laat staan.