41
Opbergen en vriezen van voedsel
De temperatuur in de koelkast en het vriezer compartiment
hangen grotendeels af van de omgevingstemperatuur,
the temperatuurregelaar zetting en de hoeveelheid op te
bergen voedsel. Het moet ook opgemerkt worden dat elke
keer dat de deur geopend wordt, de binnentemperatuur
omhoog kan gaan.
Koelkast
∙ Vloeibaar of sterk ruikend voedsel, of voedsel wat
gemakkelijk sterke geur absorbeert (b.v. kaas, vis,
boter), moeten apart, of in luchtdichte containers
opgeborgen worden.
∙ Warm voedsel moet men eerst laten afkoelen tot
kamertemperatuur voordat men dit in de koelkast
plaatst.
∙ Zorg er altijd voor dat de deur goed gesloten is en dat
de afdichting niet geblokkeerd word door voedsel wat
opgeborgen is in de kast of de deur.
Vriezer compartiment:
∙ Het vriezer compartiment is ontworpen voor het
diepvriezen, het opslaan van bevroren voedsel voor
lange periodes, en voor het maken van ijsblokjes.
∙ Om te zorgen dat de voedzame elementen zoals
vitaminen niet verloren gaan, moet men vers voedsel
zo snel als mogelijk geheel invriezen. Daarom moet
het bereide voedsel netjes in één of twee rijen in het
snelvriesvak uitgespreid worden. Het snelvriesvak in de
vriezer is gemarkeerd als Fast Freeze. Wij raden aan
etenswaren die ingevroren moeten worden, eerst in dit
vak te plaatsen voor het snel invriezen en dan na 24
uur naar de andere vakken (zoals van toepassing) te
verplaatsen.
∙ Waarschuwing: Om voor voldoende distributie van
koude lucht te zorgen, houdt een minimum afstand van
3 cm tussen de verdampersopbouw en de plaat met het
te vriezen voedsel.
∙ Laat onbevroren voedsel niet in contact komen met
voedsel wat al ingevroren is.
∙ Waarschuwing: Overschrijd nooit de dagelijkse
maximale vriescapaciteit. Het product informatieblad
achterin dit manuaal bevat details voor de maximale
dagelijkse vriescapaciteit.
∙ Voor het snel bevriezen, de temperatuurregelaar op
Max. zetten. Na 24 uren, wanneer het voedsel goed
bevroren is, kan men de temperatuurregelaar teruggezet
worden naar de originele positie.
∙ De vriestijd kan verkort worden door het voedsel in
kleine porties te verdelen.
∙ Geschikte verpakkingsmaterialen voor gevroren voedsel
zijn doorzichtig (d.w.z. niet gekleurd) plastiek folie of
zakken of aluminium folie. Het verpakkingsmateriaal
moet goed gelucht en gecontroleerd worden voor
luchtdichtheid voor het vriezen van het voedsel. Wij
bevelen aan dat men een label plaatst op ieder item in
de vriezer met alle belangrijke informatie zoals soort van
voedsel, datum van invriezen en houdbaarheidsdatum.
∙ Probeer nooit carbonaat houdende dranken, warm
voedsel of welke vloeistof dan ook in fl essen in te
vriezen.
∙ Bevroren voedsel kan ontdooit worden in de koelkast.
Op deze manier, is het voedsel langzaam ontdooit en zal
de smaak bewaart blijven. Bovendien, zal het bevroren
voedsel helpen met het behouden van de voorgenomen
temperatuur niveau in de koelkast.
Houdbaarheidsdatum voor gevroren voedsel is
aangegeven (in maanden) in de tabel hieronder.
∙ Overschrijd deze opbergtijden niet.
∙ Echter, observeer altijd de fabrikant gebruiken tot datum,
voor het ingevroren voedsel.
∙ In het geval dat men de unit uitschakelt voor een langere
periode (b.v. tijdens een stroomstoring), moet men de
deur niet openen; dit zal helpen met het handhaven van
de laagst mogelijke temperatuur in de vrieskast. Het
product informatieblad bevat uitvoerige informatie voor
de maximale veilige opbergtijd in het geval van een
defect. Zelfs een kleine verhoging in binnentemperatuur
zal de opbergtijd van het voedsel verkorten.
Vriezerplateau
Het vriezer plateau laat delicate etenswaren zoals kruiden
en fruit zachtjes invriezen, terwijl er ook wordt voorkomen
dat ze tegen elkaar gaan plakken. Plaats de producten die
ingevroren moeten worden apart op het plateau en vries ze
in. Na 8 tot 10 uur de bevroren producten verwijderen en
deze in de daarvoor bestemde bakken plaatsen.
Maken van ijsblokjes
Een speciaal ijsblokjes bakje is bijgeleverd voor het maken
van ijsblokjes. Vul het bakje ¾ vol met drinkwater en plaats
deze voor een paar uur in het vriesvak. De ijsblokjes zijn
gemakkelijk te verwijderen van het bakje wanneer men het
voor 5 minuten op kamertemperatuur laat staan.