LG MC8289BRS de handleiding

Categorie
Magnetrons
Type
de handleiding
MAGNETRON/GRILL/CONVECTIEOVEN
FOUR COMBINE MICRO-ONDES/GRIL/CONVECTION
GEBRUIKSAANWIJZING
MANUEL D’UTILISATION
LEES DEZE GEBRUIKERSHANDLEIDING AANDACHTIG ALVORENS DE OVEN TE GEBRUIKEN.
LIRE ATTENTIVEMENT LE MANUEL AVANT D’UTILISER L’APPAREIL.
MC8289BR
MC8289BRS
MC8289BRK
P/No: MFL63739905
U kunt uw oven niet bedienen met de deur open vanwege de
veiligheidsvergrendelingen die in het deurmechanisme zijn ingebouwd. Deze
veiligheidsvergrendelingen schakelen automatisch elke kookactiviteit uit
wanneer de deur wordt geopend; zo niet zou u kunnen worden blootgesteld
aan schadelijke microgolfenergie van de magnetronoven.
Het is belangrijk dat niet met de veiligheidsvergrendelingen wordt geknoeid.
Plaats geen voorwerp tussen het voorvlak van de oven en de deur en
voorkom dat etensresten of reinigingsmiddel aan de afdichtingsoppervlakken
vastkoeken.
Gebruik uw oven niet als hij beschadigd is. Het is bijzonder belangrijk dat
de ovendeur goed sluit en dat de volgende onderdelen niet beschadigd zijn:
(1) deur (gebogen), (2) scharnieren en vergrendelingen (stuk of los), (3)
deurafdichtingen en afdichtingsoppervlakken.
Uw oven mag uitsluitend worden afgesteld of gerepareerd door
gekwalificeerd onderhoudspersoneel.
Waarschuwing
Voorzorgsmaatregelen ter voorkoming van blootstelling aan een te
hoog niveau microgolfenergie.
Voorzorgsmaatregelen
Wanneer u vloeibare eetwaren, bijvoorbeeld soep, saus en dranken,
opwarmt in uw magnetronoven, kunnen deze met vertraging fel beginnen te
koken, zonder dat men ze ziet borrelen. Daardoor kan de hete vloeistof
plots overkoken. Neem de volgende maatregelen
om dit te voorkomen:
1 Vermijd het gebruik van houders met rechte zijkanten en een smalle hals.
2 Vermijd te lang opwarmen.
3 Roer in de vloeistof voordat u de houder in de oven plaatst en halverwege
tijdens het verwarmen.
4 Laat de hete vloeistof na het verwarmen nog even in de oven staan.
Vervolgens nogmaals goed roeren of schudden (dit geldt vooral voor
papflessen en potjes babyvoeding) en de temperatuur controleren vóór
consumptie, om brandwonden te vermijden (dit geldt vooral voor
papflessen en potjes babyvoeding). Wees voorzichtig wanneer u de
houder vastneemt.
Waarschuwing
Laat etenswaren die in de magnetronoven zijn
gekookt even staan en controleer de temperatuur
vóór consumptie. Vooral de inhoud van papflessen
en potjes babyvoeding kan nog erg warm zijn.
Zorg ervoor dat u de kooktijden correct instelt. Als
voedsel te lang wordt gekookt, kan het immers
vuur vatten, met schade aan uw oven tot gevolg.
NL
2
De werking van de magnetron
Microgolven zijn een vorm van energie die vergelijkbaar is met radio- en
televisiegolven en gewoon daglicht. Normaliter verspreiden microgolven zich
naar de buitenkant in de atmosfeer en verdwijnen ze zonder effect.
Magnetronovens
beschikken echter over een magnetron, die ontworpen is om deze
microgolfenergie te benutten. Om microgolven op te wekken, wordt stroom
toegevoerd naar de magnetronbuis.
Deze microgolven komen in de kookruimte terecht via openingen aan de
binnenkant van de oven. Op de bodem van de oven bevindt zich een
draaiplateau. Microgolven dringen niet door de metalen wanden van de
oven, maar wel door glas, porselein en papier, de materialen waaruit
magnetronbestendige schotels zijn gemaakt.
De microgolven warmen het kookgerei niet op. Dit zal uiteindelijk wel warm
worden door de hitte die het voedsel opwekt.
Een uiterst veilig toestel
Inhoud
Uw magnetronoven is één van de veiligste huishoudtoestellen.
Wanneer de deur wordt geopend, stopt de oven automatisch
met het produceren van microgolven. De microgolfenergie
wordt volledig omgezet in warmte wanneer hij in het voedsel
doordringt, waardoor er geen schadelijke "overtollige"
energie in het voedsel achterblijft.
NL
3
Plaats de oven op een vlak oppervlak naar keuze dat
minstens 85 cm hoog is. Laat een vrije ruimte van 30 cm
aan de bovenkant en 10 cm aan de achterkant met het oog op
een goede ventilatie. De voorkant van de oven moet zich op
minstens 8 cm van de rand van het oppervlak bevinden, om te
voorkomen dat de oven per ongeluk omkantelt.
De oven is bovenaan of aan de zijkant voorzien van een
afvoeropening. Het blokkeren van deze afvoeropening kan de
oven beschadigen. oppervlak.
Uitpakken en
installeren
Pak uw oven uit en plaats hem op een effen.
DEZE OVEN IS NIET BEDOELD VOOR COMMERCIËLE
MAALTIJDBEREIDING
Volg de eenvoudige stappen op deze twee bladzijden om snel te testen of uw oven goed werkt.
Besteedbijzondere aandacht aan de richtlijnen in verband met de installatie van uw oven. Zorg er tijdens
het uitpakkenvan uw oven voor dat u alle accessoires en verpakkingsmateriaal verwijdert. Ga na of uw
oven niet beschadigd istijdens de levering.
GLAZEN BAKPLAAT
DRAAIENDE RING
HOOG ROOSTER
LAAG ROOSTER
NL
4
Open de ovendeur door aan de DEURHANDEL te
trekken. Zet de DRAAIENDE RING in de oven en plaats
er de GLAZEN BAKPLAAT bovenop.
Steek de stekker in een standaard stopcontact.
Controleer of de oven het enige elektrische
huishoudelijke apparaat is dat op deze wandcontactdoos
is aangesloten. Indien de oven niet juist functioneert, trek dan de
stekker uit het stopcontact en steek hem er opnieuw in.
De inhoud van de voedingsflessen en
babyvoedingspotjes moeten worden
geroerd en geschud. Temperatuur moet voor consumptie
worden gecontroleerd om verbranding te voorkomen.
Druk op de ARRET-toets. Druk
vervolgens een keer op de START-toets om
30 seconden kooktijd in te stellen.
SECONDEN
Op het DISPLAY kunt u zien dat er wordt afgeteld vanaf
30 seconden. Wanneer het DISPLAY 0 bereikt, hoort u
een PIEPSIGNAAL. Open de deur en controleer de temperatuur van
het water. Als de oven goed werkt, dan moet het water nu warm
zijn. Pas op wanneer u de bak of kom uit de oven haalt, want
deze kan heet zijn.
UW OVEN IS NU GEÏNSTALLEERD
Vul een bak of kom die geschikt is voor
magnetrongebruik met 300 ml (1/2 kop) water. Zet
het op de GLAZEN BAKPLAAT en sluit de ovendeur. Indien u
niet zeker weet welk soort serviesgoed u in de oven mag
gebruiken, raadpleeg dan bladzijde 33.
NL
5
Indien uw oven voor de eerste keer
ingestoken is of indien de stroom na
een stroomonderbreking hervat wordt,
zal “24H” getoond worden op het
scherm; u kunt de klok resetten.
Indien de klok (of het scherm)
vreemde symbolen toont, trekt u de
stekker uit uw oven en steekt u deze
weer in om de klok te resetten.
Zorg dat u uw oven correct geïnstalleerd heeft, zoals eerder
in dit boek beschreven.
Steek uw oven voor de eerste keer in.
"24H" “wordt op het scherm getoond.
(Indien u een andere optie wilt gebruiken,
drukt u op
Indien u na het instellen van de klok een andere optie wilt wijzigen,
moet u opnieuw de stekker uit trekken
en weer insteken.)
Druk voor de uurbevestiging op .
Druk op
START
.
De klok start met tellen.
U kunt de 12 uur klok of de 24 uur klok instellen.
In het volgende voorbeeld wordt uitgelegd hoe u de tijd instelt voor 14:35 bij gebruik van de 24 uur klok.
Zorg dat u alle verpakkingsmaterialen uit de oven verwijderd heeft.
De klok
instellen
CLOCK
/
AUTO DEFROST
.
Draai aan de DRAAIKNOP tot
“14:
in het display verschijnt.
START
Draai aan de DRAAIKNOP tot
“14:35
in het display verschijnt.
NL
6
Kinderslot
Druk op STOP/CLEAR en houd de knop ingedrukt totdat "L" op
het display wordt weergegeven en u een pieptoon hoort.
Het kinderslot (CHILD LOCK) is nu ingesteld.
De tijd verdwijnt van het display maar wordt na enkele seconden
Als u een willekeurige knop indrukt, wordt op het display "L" weergeven.
Om het kinderslot uit te schakelen, drukt u op STOP/CLEAR
en
houdt u deze knop ingedrukt totdat op het display "L" verdwijnt.
Uw oven beschikt over een
veiligheidsfunctie die ongewilde
bediening van de oven voorkomt.
Wanneer het kinderslot is ingesteld,
kunt u geen functies meer gebruiken en
is koken niet mogelijk.
Uw kind kan echter nog steeds de
ovendeur openen.
Druk op STOP/CLEAR.
weer weergegeven.
NL
7
Koken met
magnetronvermogen
Zorg ervoor dat uw oven juist geïnstalleerd is zoals eerder in deze
handleiding beschreven.
Druk op STOP/CLEAR.
Draai aan de DRAAIKNOP tot "5:30" in het display verschijnt.
Druk op
START
.
In het volgende voorbeeld toon ik hoe u voedsel kookt met 80% van het vermogen gedurende
5 minuten en 30 seconden.
Uw oven heeft vijf
magnetronvermogensinstellingen. Het
hoogste vermogen wordt automatisch
gekozen, maar u kunt een ander vermogen
kiezen door herhaaldelijk op de MICRO-
toets te drukken.
Vermogen
900W
720W
540W
360W
180W
STAND
HOOG MAX.
MIDDELHOOG
GEMIDDELD
ONTDOOIEN( )/
MIDDELLAAG
LAAG
%
100%
80%
60%
40%
20%
Druk twee maal op MICRO om een vermogen 720W te kiezen.
Op het display wordt "
720
" weergegeven.
NL
8
Vermogensstanden
Uw magnetronoven beschikt over 5 vermogensniveaus die een optimale flexibiliteit en controle over het
kookproces garanderen. De onderstaande tabel toont verschillende soorten voedsel en het bijbehorende
aanbevolen vermogensniveau van de magnetron.
VERMOGENSNIVEAU
(%)
HOOG
MID
DE
LHOO
G
ONTDOOIEN( )/
MIDDELLAAG
LAAG
* Water koken
* Gehakt laten bruinen
* Gevogelte, vis en groenten bereiden
* Mals vlees bereiden
* Opnieuw opwarmen (alle gerechten)
* Vlees en gevogelte braden
* Champignons en schaaldieren koken
* Kaas- en eihoudend voedsel bereiden
* Cake en gebak bakken
* Eieren bereiden
* Vla koken
* Rijst, soep bereiden
* Ontdooien (alle gerechten)
* Boter en chocolade smelten
* Minder mals vlees koken
* Boter en kaas zacht maken
* IJsroom zacht maken
* Deeg laten rijzen
GEBRUIK
100%
80%
60%
40%
20%
900W
720W
540W
360W
180W
G
E
MIDDEL
D
NL
9
fasen
Druk op STOP/CLEAR.
Stel het vermogen en de kooktijd in voor fase 1.
Druk op MICRO om het hoge vermogen (HIGH) te kiezen.
Draai aan de DRAAIKNOP tot "11:00" in het display verschijnt.
Stel het vermogen en de kooktijd in voor fase 2.
Druk vier
maal op MICRO om het vermogen 360 te kiezen.
Draai aan de DRAAIKNOP tot "35:00" in het display verschijnt.
Druk op START.
Tijdens het koken in twee fasen kunt u de
ovendeur openen en het voedsel
controleren. Sluit de ovendeur en druk
op START om de kookfase voort te
zetten.
Na afloop van fase 1 weerklinkt er een
pieptoon, waarna fase 2 start.
Om het programma te annuleren, drukt
u tweemaal op STOP/CLEAR.
In het volgende voorbeeld toon ik hoe u voedsel in twee fasen kookt. In de eerste fase wordt uw voedsel gekookt
gedurende 11 minuten met hoog vermogen (HIGH); in de tweede fase wordt het voedsel gedurende 35 minuten
gekookt met 40% vermogen.
één maal
NL
10
Snelle
start
In het volgende voorbeeld toon ik hoe u de oven instelt op 2 minuten koken met hoog vermogen.
Druk op STOP/CLEAR.
Druk vier
maal op START om 2 minuten met hoog vermogen (HIGH) te
kiezen.
Uw oven begint te werken voordat u de vierde maal hebt gedrukt.
Tijdens het koken met QUICK START (snelle start) kunt u de kooktijd verlengen
door meermaals
op de START-toets te drukken.
De functie QUICK START (snelle start)
stelt u in staat de oven in stappen van 30
seconden in te stellen op koken met hoog
vermogen (HIGH) met een druk op de
START-toets.
NL
11
Druk op STOP/CLEAR.
Kies het gewenste programma voor automatisch koken.
Voer het gewicht van het voedsel in.
Druk op START.
De bereidingstijd
verlengen of verkorten
n onderstaand voorbeeld ziet u hoe u de programma's voor automatische bereiding
aanpast om de bereidingstijd te verlengen of verkorten.
Als u van mening bent dat uw voedsel te
gaar of onvoldoende gaar is wanneer u
het programma voor AUTOMATISCH
KOKEN
gebruikt, kunt u de be-
reidingstijd verlengen of verkorten door
aan de DRAAIKNOP te draaien.
In zowel de automatische als de hand-
matige stand kunt u tijdens het bereiden
de bereidingstijden op om het even welk
moment met de DRAAIKNOP verlengen
of verkorten.
Het is niet nodig om het bereidingsproces
te onderbreken.
Draai de DRAAIKNOP in de richting van de wijzers van de klok.
Draai de DRAAIKNOP tegen de wijzers van de klok in.
NL
12
Grillen
In het volgende voorbeeld toon ik u hoe u voedsel kookt met de grill gedurende 12 minuten en 30 seconden.
Deze magnetron is uitgerust met een
omhullende verhitter,
Dankzij deze functie kunt u voedsel snel
braden en gratineren.
Het metalen rooster wordt tijdens het grillen
tussen een glasplaat en een grillrooster
Het grillrooster (hoog) moet tijdens het
grillen gebruikt worden.
Druk op STOP/CLEAR.
Druk op GRILL.
Druk op START.
geplaatst.
waardoor voorverwarmen niet nodig is.
Draai aan de DRAAIKNOP tot "12:30" in het display verschijnt.
NL
13
1.Voorverwarmen:
Druk op
STOP/CLEAR.
Druk op CONVECTION.
Druk op
STAR
T
.
Het voorverwarmen wordt gestart. Op het display wordt "Pr-H" weergegeven.
Koken met de
heteluchtoven
De convectieoven heeft een
temperatuurbereik van 40 °C en 100 °C ~
230 °C (180 °C wordt automatisch
ingesteld bij het kiezen van de
convectiemodus).
De oven heeft een gistingsfunctie bij een
oventemperatuur van 40 °C. U moet de
oven laten afkoelen, want u kunt de
gistingsfunctie niet gebruiken als de
temperatuur van de oven hoger dan 40 °C
is.
Uw oven heeft enkele minuten nodig om de
ingestelde temperatuur te bereiken.
Wanneer de correcte temperatuur bereikt is,
weerklinkt een PIEP-signaal om u te laten
weten dat de juiste temperatuur bereikt is.
Plaats nu het voedsel in de oven: en schakel
uw oven vervolgens in.
In het volgende voorbeeld toon ik u hoe u eerst de oven kunt voorverwaarming op een temperatuur
van 230°C.
Draai aan de DRAAIKNOP tot
“230°C”
in het display verschijnt.
Druk op START.
NL
14
Druk op CONVECTION.
Koken met de
heteluchtoven
2. Bereiden.
Druk op de toets
Als u geen temperatuur instelt, kiest de
oven automatisch 180 °C. De
bereidingstemperatuur kan worden
gewijzigd door aan de DRAAIKNOP te
draaien.
Voor convectiebereidingen moet u het
convectierooster (laag rooster)
gebruiken.
In het volgende voorbeeld toon ik u hoe u eerst de oven kunt voorverwarmen en dan voedsel kunt
bereiden op een temperatuur van 230 °C gedurende 50 minuten.
STOP/CLEAR.
Draai aan de DRAAIKNOP tot
“230°C”
in het display verschijnt.
Druk op START.
Draai aan de DRAAIKNOP tot
"50:00"
in het display verschijnt.
Druk op START.
NL
15
De oven heeft een functie waarmee u
met de verwarmer en de magnetron
gelijktijdig of om de beurt voedsel
kunt bereiden. Dit betekent dat u het
eten bereidt in minder tijd.
1. GRILLCOMBINATIE
Druk op STOP/CLEAR.
Druk op START.
De schaal kan heet zijn.
Druk maal op MICRO om een vermogen van W te kiezen.
Druk op COMBI.
Druk op GRILL.
Gecombineerd
koken
In onderstaand voorbeeld ziet u hoe u de oven programmeert op verwarmen op
360
W en 25 minuten grillen.
Wees voorzichtig wanneer u het voedsel uit de magnetron haalt.
U kunt in het combinatieprogramma
drie vermogensstanden kiezen (180,
en W).360 270
360
drie
Draai aan de DRAAIKNOP tot
in het display verschijnt.
25:00
NL
16
De oven heeft een functie waarmee u
met de verwarmer en de magnetron
gelijktijdig of om de beurt voedsel kunt
bereiden. Dit betekent dat u het eten
bereidt in minder tijd.
2. COMBINATIE MET HETELUCHTOVEN
Druk op STOP/CLEAR.
Druk op START.
De schaal kan heet zijn.
Druk op COMBI.
Gecombineerd
koken
Wees voorzichtig wanneer u het voedsel uit de magnetron haalt.
Druk op CONVECTION.
U kunt in het combinatieprogramma
drie vermogensstanden kiezen (180,
en W).360 270
In the following example I will show you how to programme your oven with:- micro power 360 power and at a
convection temperature 200°C for a cooking time of 25 minutes.
Druk
drie
maal op MICRO om een vermogen van 360 W te kiezen.
Draai aan de DRAAIKNOP tot
200
°C
in het display verschijnt.
Draai aan de DRAAIKNOP tot
25:00
in het display verschijnt.
NL
17
Druk op STOP/CLEAR.
Met de functie voor
kunt u de meeste van
uw favoriete
voedingsmiddelen gemakkelijk
bereiden door het voedseltype en het
gewicht ervan in te stellen.
Categorie
Aardappel in de schil
Verse groenten
Diepvriesgroenten
Druk op
AUTO COOK
In het volgende voorbeeld toon ik hoe u 0,6 kg aardappel in de schil.
Draai aan de DRAAIKNOP tot het display "0.6
kg"
aangeeft.
Druk op START.
Druk één maal op
AUTO COOK
.
maal
maal
maal
maal
Automatisch
koken
koken
Automatisch
Rijst/Pasta
NL
18
SOORT VOEDSEL
VOEDSEL-TEMP
BENODIGDHEDEN
GE-WICHTSLIMIET
RICHTLIJNEN
Kamertemperatuur
Kamertemperatuur
Diepgevroren
Op glazen schaal
Magnetronbe
stendige kom
Magnetronbe
stendige kom
Kies middelgrote aardappelen uit: 170 tot 200 g.
.
Was en droog de aardappelen. Prik met een vork verschillende malen in de
aardappelen. Plaats de aardappelen op de glazen schaal. Stel het gewicht in
en druk op start. Na het koken verwijdert u de aardappelen uit de oven. Laat
de aardappelen na het koken nog 5 minuten staan met een folie erover.
0,2 kg ~ 1,0 kg
0,2 kg ~ 0,8 kg
0,2 kg ~ 0,8 kg
1. Aardappel in de schil
2. Verse groenten
3. Diepvriesgroenten
4.
Magnetronbe
stendige kom
Kamertemperatuur
0,1 kg ~ 0,3 kg
Was de rijst. Giet het water af.
Doe de rijst in een diepe en grote kom, samen met kokend water.
** Rijst -- Na het koken 5 minuten afgedekt laten staan of
wachten tot het water is opgeslorpt.
Plaats de groenten in een magnetronbestendige kom.
Voeg water toe.
Dek met folie af. Na het koken roert u nogmaals door de
groenten en laat u ze 2 minuten staan.
Voeg een hoeveelheid water bij in verhouding tot de
hoeveelheid groenten.
** 0,2kg -0,4kg: 2 eetlepels
** 0,5 kg - 0,8 kg: 4 eetlepels
Plaats de groenten in een magnetronbestendige kom.
Voeg water toe.
Dek met folie af. Na het koken roert u nogmaals door de
groenten en laat u ze 2 minuten staan.
Voeg een hoeveelheid water bij in verhouding tot de
hoeveelheid groenten.
** 0,2kg -0,4kg: 2 eetlepels
** 0,5 kg - 0,8 kg: 4 eetlepels
Gewicht 100g 200g 300g Deksel
Kokend water 200ml 400ml 600ml Ja/Verlucht hoek
Rijst/Pasta
NL
19
Automatisch
ontdooien
Voer het gewicht in van het voedsel dat u wilt ontdooien.
Druk op START.
Tijdens het ontdooien zal uw oven een pieptoon laten horen. Open dan de ovendeur, keer het voedsel om en
verdeel het voedsel in stukken zodat het gelijkmatig kan ontdooien. Verwijder delen die reeds ontdooid zijn of
dek ze af om het ontdooien te vertragen. Sluit vervolgens de ovendeur en druk op START om het ontdooien te
hervatten. Uw oven stopt niet met ontdooien (ook niet na de pieptoon) voordat de deur wordt geopend.
Druk twee maal op om het ontdooiprogramma
POULTRY(gevogelte) te kiezen.
Druk op STOP/CLEAR.
Weeg het voedsel dat u wilt ontdooien. Verwijder eerst alle metalen
koordjes en/of verpakkingen. Plaats het voedsel vervol gens in de
De oven stopt pas met ontdooien wanneer de ovendeur wordt geopend. Wanneer u een pieptoon hoort,
stopt de oven niet met ontdooien.
oven en sluit de deur.
Uw oven heeft vier
magnetronontdooistanden:- MEAT
(vlees), POULTRY (gevogelte), FISH (vis)
en BREAD (brood); De
vermogensinstelling is per categorie
verschillend. Druk meermaals op de toets
AUTO DEFROST om een andere
instelling te kiezen.
De temperatuur en de dichtheid van voedsel variëren. Ik raad u dan ook aan het voedsel te controleren voordat u het
kookt. Dit geldt vooral voor grote stukken vlees en kip. Sommige soorten voedsel moeten niet volledig worden ontdooid
vóór het koken. Het broodprogramma (BREAD) is geschikt om kleine dingen zoals broodjes of een klein brood te
ontdooien. Deze moet men enige tijd laten staan om het midden te laten ontdooien. In het volgende voorbeeld toon ik
hoe u een stuk gevogelte van 1,4 kg ontdooit.
Categorie
VLEES
GEVOGELTE
VIS
BROOD
Druk op
DEFROST
maal
maal
maal
maal
Draai aan de DRAAIKNOP tot in het display verschijnt.
“1.4kg”
CLOCK
/
AUTO DEFROST
NL
20
RICHTLIJNEN VOOR HET ONTDOOIEN MET AUTOMATISCHE GEWICHTSINSTELLING
*
Plaats de te ontdooien levensmiddelen in een magnetronbestendige recipiënt en plaats ze onafgedekt op de glazen draaitafel.
* Scherm indien nodig kleine stukken vlees of gevogelte af met vlakke gedeelten aluminiumfolie. aluminiumfolie niet met de wanden van 
de oven in aanraking komt.
* Scheid eetwaren zoals gehakt, karbonades, worsten en spek zo vlug mogelijk. Zo voorkomt u dat dunne gedeelten tijdens het 
ontdooien warm worden. Zorg ervoor dat de
Wanneer u een piepsignaal hoort, moet u het gerecht uit de magnetron nemen, het 
omdraaien en opnieuw in
de magnetron plaatsen. Druk op de toets START om verder te gaan. Neem aan het einde van het programma 
het gerecht uit de magnetronoven, dek het met folie af en laat het staan of totdat het volledig ontdooid is.
Om volledig te laten ontdooien, moet u bijvoorbeeld grote stukken vlees en hele kippen nog minstens 1 uur LATEN STAAN alvorens ze 
te bereiden.
Categorie
Gewichtslimiet
Kookgerei Voedsel
0,1 ~ 4,0 kg
Magnetronbestendig
vaatwerk (plat bord)
Vlees
Gevogelte
Vis
Vlees
Gevogelte
Vis
0,1 ~0,5 kg
Gemalen rundvlees, Tournedos, Stoofvleesblokjes, Lendenbiefstuk, Stoofschotel,
Gebraden bout, Hamburger, Varkenskarbonades, Lamskarbonades, Rollades, Worst,
Koteletten (.2cm)
Bij het piepsignaal het vlees omdraaien.
Laat het vlees na het ontdooien nog 5 tot 15 minuten staan.
Hele kip, Kippenpoten, Kippenborsten, Kalkoenborsten (minder dan 2,0 kg)
Bij het piepsignaal het vlees omdraaien.
Laat het vlees na het ontdooien nog 20 tot 30 minuten staan.
Filets, Vissteak, Hele vis, Schaal- en schelpdieren
Bij het piepsignaal het vlees omdraaien.
Laat de vis na het ontdooien nog 10 tot 20 minuten staan.
Brood
Keukenpapier of plat
bord
Gesneden brood, broodjes, stokbrood enz.
Doe de sneden van elkaar en leg ze tussen keukenpapier of plat bord.
Bij het piepsignaal het brood omdraaien.
Laat het brood na het ontdooien nog 1 tot 2 minuten staan.
NL
21
Crispy
Verwarmen
Met Krokant verwarmen kunt u uw
favoriete gerechten gemakkelijk
bereiden door het type gerecht te
kiezen en het gewicht van het
voedsel met behulp van de
draaischijf in te voeren.
In het volgende voorbeeld laat ik u zien hoe u 0,3 kg Braadvlees
.
Druk op
Categorie
Crispy Reheat
Braadvlees maal
Lasagna maal
Brood maal
Pastei maal
Druk op STOP/ CLEAR.
Druk één maal op Crispy Reheat.
Draai aan de DRAAIKNOP tot
"0.3kg"
in het display verschijnt.
Druk op START.
NL
22
Aanwijzingen
Braadvlees
Lasagna
Brood
Pastei
0,2 ~ 0,6 kg
0,1 ~ 0,3 kg
Uit de koelkast
Uit de koelkast
Diepvries
Uit de koelkast
Snijd het braadvlees in lapjes van iets minder dan 2,5 cm dikte.
Plaats het voedsel
Plaats de overgebleven lasagna
Bereid het gerecht verder als hierboven.
Plaats de diepvriesbaguette of -croissant
Bestrijk de baguettes met melk of water.
Bereid het gerecht verder als hierboven.
Plaats de overgebleven pastei / taart
Bereid het gerecht verder als hierboven.
Categorie
VOEDSELTEMPERATUUR
Keukengerei
Hoeveelheid
Laag rooster
op het hoog rek.
op het hoog rek.
op het hoog rek.
op het hoog rek.
Neem het gerecht na de bereiding uit de oven.
0,2 ~ 0,6 kg
0,2 kg ~ 0,8 kg
Laag rooster
Laag rooster
Laag rooster
NL
23
Ontdooien en Bakken
In het volgende voorbeeld laat ik u zien hoe u 0.6kg
"Quiche".
Met
kunt u uw
favoriete gerechten gemakkelijk
bereiden door het type gerecht te
kiezen en het gewicht van het
voedsel met behulp van de
draaischijf in te voeren.
Ontdooien en Bakken
Druk op
Categorie
maal
maal
maal
maal
Draai aan de DRAAIKNOP tot in het display verschijnt.
Druk op STOP/ CLEAR.
Druk één maal op
Defrost & Bake
“0.6kg”
Druk op START.
Defrost & Bake
Quiche
Lasagna
Taartjes
Kipdelen
NL
24
Voedsel Hoeveelheid Keukengereedschap Voedseltemperatuur Aanwijzingen
1 pak korstdeeg
140 g uien
3 plakken bacon
3 eieren
300 g slagroom
120 g melk
120 g geraspte kaas
Fruit de gesnipperde ui en de bacon in een bakpan.
Meng de eieren, slagroom, melk en geraspte kaas.
Leg het korstdeeg op de bakplaat en prik het oppervlak met een vork in.
Spreid de gefruite uien en de bacon op het korstdeeg uit en giet het mengsel erover heen.
Plaats de bakplaat op het hoogste rek.
1. Verwijder het deksel en plaats op het laagste rek.
2. Laat het gerecht na het koken nog 2 minuten rusten.
1. Verwijder de “Tart” uit de verpakking en plaats deze op het laagste rek.
2. Laat het gerecht na het koken nog 2 minuten rusten.
1. Was en droog het vel goed af. Borstel de kipdelen in met olie.
2. Leg de kipdelen op het laagste rek en plaats een bakplaat onder het laagste rek om
de druipende jus op te vangen.
3. Als u een piepsignaal hoort, keert u het voedsel.
4. Laat het gerecht na het braden nog 2 minuten onder aluminiumfolie rusten.
Quiche
Lasagna
(Vruchten)
taartjes
Kipdelen
0.3 ~ 0,6 kg
0.3 ~ 0,6 kg
0.1 ~ 0,6 kg
0.2 ~ 0,8 kg
hoog rooster
hoog rooster
laag rooster
laag rooster
Diepvries
Diepvries
Diepvries
Diepvries
NL
25
In het volgende voorbeeld laat ik u zien hoe u 0.6kg
"
Rundvlees
".
Met
kunt u uw
favoriete gerechten gemakkelijk
bereiden door het type gerecht te
kiezen en het gewicht van het
voedsel met behulp van de
draaischijf in te voeren.
Druk op
Categorie
maal
maal
maal
maal
Draai aan de DRAAIKNOP tot in het display verschijnt.
Druk op STOP/ CLEAR.
Druk één maal op
“0.6kg”
Druk op START.
Braadstuk
Braadstuk
Lean Roast
Lean Roast
Rundvlees
Varkensvlees
Kip
Lamsvlees
NL
26
Voedsel Hoeveelheid Keukengereedschap Voedseltemperatuur Aanwijzingen
Rundvlees
Varkensvlees
Kip
Lamsvlees
0.5 ~ 1,5 kg
Uit de koelkast
Uit de koelkast
Uit de koelkast
Uit de koelkast
1. Borstel het rundvlees in met gesmolten roomboter of olie en breng het op smaak met
zout en peper.
2. Plaats het rundvlees met het vetlaagje naar boven op het onderrek en plaats er een
druipplaat onder.
3. Kies het recept, stel het gewicht in en druk op Start.
4. Laat het gerecht na het braden nog 10 minuten onder aluminiumfolie rusten.
1. Snij het teveel aan vet van het varkensvlees. Borstel het varkensvlees in met gesmolten
roomboter of olie en breng het op smaak met zout en peper.
2. Plaats het varkensvlees met het vetlaagje naar boven op het onderrek en plaats er een
druipplaat onder.
3. Kies het recept, stel het gewicht in en druk op Start.
4. Laat het gerecht na het braden nog 10 minuten onder aluminiumfolie rusten.
1. Borstel de kipdelen in met gesmolten roomboter of olie en breng ze op smaak met zout
en peper.
2. Plaats de kip met de borstzijde naar boven op het onderrek en plaats er een druipplaat onder.
3. Kies het recept, stel het gewicht in en druk op Start.
4. Als u een piepsignaal hoort, keert u het voedsel.
Druk vervolgens op start om de bereiding voort te zetten.
5. Laat het gerecht na het braden nog 10 minuten onder aluminiumfolie rusten.
1. Borstel het lamsvlees in met gesmolten roomboter of olie en breng het op smaak met
zout en peper.
2. Plaats het lamsvlees met het vetlaagje naar boven op het onderrek en plaats er een
druipplaat onder.
3. Kies het recept, stel het gewicht in en druk op Start.
4. Laat het gerecht na het braden nog 10 minuten onder aluminiumfolie rusten.
0.5 ~ 1,5 kg
0.8 ~ 1,8 kg
0.5 ~ 1,5 kg
laag rooster
laag rooster
laag rooster
laag rooster
NL
27
Om voedsel met succes te verwarmen of op te warmen in de magnetron, is het belangrijk dat u bepaalde richtlijnen volgt. Meet
de hoeveelheid voedsel af om te bepalen hoeveel tijd er nodig is om het op te warmen. Plaats het voedsel in cirkelvorm voor
optimale resultaten. Het opwarmen van voedsel op kamertemperatuur duurt minder lang dan het opwarmen van gekoeld
voedsel. Verwijder ingeblikt voedsel uit het blik en doe het in een magnetronbestendige schaal. Het voedsel zal sneller
opwarmen als u het afdekt met een magnetronbestendig deksel of plasticfolie met luchtgaten. Verwijder de afdekking voorzichtig
om verbranding door stoom te voorkomen. Gebruik de onderstaande tabel als richtlijn voor het opwarmen van gekookt voedsel.
Verwarmen of
opwarmen gids
Voedsel
Kooktijd
Speciale richtlijnen
(minuten/op hoog)
Lapjes vlees
3 lapjes
(0,5 cm dik)
Stukken kip
1 borst
1 poot en bil
Visfilet
(170-230g)
Lasagne
1 portie (300g)
Stoofschotel
1 kop
4 koppen
Stoofschotel
met room of kaas
1 kop
4 koppen
Broodje gehakt of
geroosterd
rundvlees
1 sandwich (
1
/2
kop
vleesvulling) zonder
broodje
1 ~ 2
1
1
/2 ~ 2
2 ~ 3
1
/2
1 ~ 2
4 ~ 6
1
1
/2 ~ 3
4
1
/2 ~ 7
1 ~ 2
1
/2
3
1
/2 ~ 6
1 ~ 2
1
/2
Leg de lapjes vlees op een magnetronbestendig bord.
Dek af met plastic folie en doorprik de folie.
Opmerking: jus of saus helpt om het vlees sappig te houden.
Leg de stukken kip op een magnetronbestendig bord.
Dek af met plastic folie en doorprik de folie.
Leg de vis op een magnetronbestendig bord.
Dek af met plastic folie en doorprik de folie.
Leg de lasagne op een magnetronbestendig bord.
Dek af met plastic folie en doorprik de folie.
KOOK in een afgedekte magnetronbestendige schotel.
Eenmaal omroeren halverwege het koken.
KOOK in een afgedekte magnetronbestendige schotel.
Eenmaal omroeren halverwege het koken.
Warm de vulling en het broodje afzonderlijk op.
KOOK in een afgedekte magnetronbestendige schotel.
Eenmaal omroeren. Warm het broodje op volgens de
richtlijnen in de hiernavolgende tabel.
Voedsel
Kooktijd
Speciale richtlijnen
(minuten/op hoog)
Aardappelpuree
(350g)
Gebakken bonen
1 kop
Ravioli of pasta in saus
1 kop
4 koppen
Rijst
1 kop
4 koppen
Sandwich of broodje
1 broodje
Groenten
1 kop
4 koppen
Soep
1 portie (230g)
Maaltijd op bord
(1 portie)
Vlees 125g,
Aardappelpuree 150g
Wortel, gekookt 150g
5
~
7
(at 540W)
1
1
/2
~
2
1
/2
1
1
/2
~
3
6
1
/2
~
9
1
~
1
1
/2
2
1
/2
~ 4
15
~
30
seconden
1
1
/2
~
2
1
/2
4
~
6
1
1
/2
~
2
9 ~ 14
(op 540W)
KOOK in een afgedekte magnetronbestendige schotel.
Eenmaal omroeren halverwege het koken.
KOOK in een afgedekte magnetronbestendige schotel.
Eenmaal omroeren halverwege het koken.
KOOK in een afgedekte magnetronbestendige schotel.
Eenmaal omroeren halverwege het koken.
KOOK in een afgedekte magnetronbestendige schotel.
Eenmaal omroeren halverwege het koken.
In keukenpapier wikkelen en op het glazen
draaiplateau plaatsen.
KOOK in een afgedekte magnetronbestendige schotel.
Eenmaal omroeren halverwege het koken.
KOOK in een afgedekte magnetronbestendige schotel.
Eenmaal omroeren halverwege het koken.
KOOK in afgedekte magnetronschotel.
NL
28
Food Quantity
Cook time
Instructions
(minutes/at high)
Artisjokken
(230g per stuk)
Asperges,
vers, stengels
Groene bonen
Bieten, vers
Broccoli, vers,
stengels
Kool, vers,
gesneden
Wortelen, vers,
gesneden
Bloemkool,
vers, heel
Maïs, Vers
Schoonmaken. 2 eetlepels water en 2 eetlepels sap
toevoegen. Afdekken. 2 ~3 Minuten laten staan.
1 kop water toevoegen. Afdekken.
2 ~3 Minuten laten staan.
1/2 kop water toevoegen in schotel van 1,5 liter.
Halverwege tijdens het koken omroeren.
2 ~3 Minuten laten staan.
1/2 kop water toevoegen in een schotel van 1,5 liter
en afdekken. Herschikken halverwege het koken.
2 ~3 Minuten laten staan.
Doe de broccoli in een ovenschotel. 1/2 kop water
toevoegen.
2 ~3 Minuten laten staan.
1/2 kop water toevoegen in een schotel van 1,5 liter
en afdekken. Halverwege tijdens het koken
omroeren.
2 ~3 Minuten laten staan.
1/4 kop water toevoegen in een schotel van 1,5 liter
en afdekken. Halverwege tijdens het koken
omroeren.
2 ~3 Minuten laten staan.
Schoonmaken. 1/4 kop water toevoegen in een
schotel van 1,5 liter en afdekken. Halverwege tijdens
het koken omroeren. 2 ~3 Minuten laten staan.
Schillen. Voeg 2 eetlepels water toe in een 1,5 liter
ovenschaal. Bedekt de bal.
2 ~3 Minuten laten staan.
4
1
/2 ~ 7
10 ~ 12
3 ~ 6
6 ~ 10
10 ~ 14
3
1
/2 ~ 4
7 ~ 9
2 ~ 3
5 ~ 7
4 ~ 8
2
middelgrote
4
middelgrote
450g
450g
450g
300g
450g
200g
450g
2 Oor
Food Quantity
Cook time
Instructions
(minutes/at high)
Champignons,
vers, schijfjes
Pastinaak, vers,
gesneden
Groene erwten,
vers
Zoete aardappelen,
hele (170 tot 230g
per stuk)
Witte
aardappelen,
hele (170 tot 230g
per stuk)
Spinazie, vers,
bladspinazie
Courgette, vers,
gesneden
Courgette, vers,
heel
Champignons in schotel van 1,5 liter doen en
afdekken. Halverwege tijdens het koken
omroeren.
2 ~3 Minuten laten staan.
1/2 kop water toevoegen in een schotel van 1,5
liter en afdekken. Halverwege tijdens het koken
omroeren.
2 ~3 Minuten laten staan.
1/2 kop water toevoegen in een schotel van 1,5
liter en afdekken. Halverwege tijdens het koken
omroeren.
2 ~3 Minuten laten staan.
Enkele malen in de aardappelen prikken met
een vork. Op 2 stukken keukenpapier plaatsen.
Halverwege tijdens het koken omkeren.
2 ~3 Minuten laten staan.
Enkele malen in de aardappelen prikken met
een vork. Op 2 stukken keukenpapier plaatsen.
Halverwege tijdens het koken omkeren.
2 ~3 Minuten laten staan.
1/2 kop water toevoegen in een schotel van 2
liter en afdekken.
2 ~3 Minuten laten staan.
1/2 kop water toevoegen in een schotel van 1,5
liter en afdekken. Halverwege tijdens het koken
omroeren.
2 ~3 Minuten laten staan.
Doorprikken. Op 2 stukken keukenpapier
plaatsen. Halverwege het koken de courgette
omkeren en herschikken.
1
1
/2 ~ 2
1
/2
6 ~ 8
6 ~ 9
5 ~ 9
9 ~ 13
5
1
/2 ~ 7
1
/2
9
1
/2 ~ 14
6 ~ 8
4
1
/2 ~ 7
1
/2
6 ~ 9
230g
450g
4
koppen
2
middelgrote
4
middelgrote
2aardappelen
4aardappelen
450g
450g
450g
Verse groente
gids
NL
29
Richtlijnen voor het grillen van vlees
• Snijd het overtollige vet van het vlees. Let bij het afsnijden van het vet op dat u
niet in het malse deel snijdt. (Dit voorkomt dat het vet omkrult.)
• Plaats het vlees op het rek. Bestrijk het vlees met gesmolten boter of olie.
• Keer halverwege tijdens het grillen het vlees om.
Grill bakken
gids
Richtlijnen voor het grillen van vis en schaaldieren
Plaats vis en schaaldieren op het rek. Een hele vis moet vóór het grillen aan beide
zijden diagonaal worden ingesneden. Bestrijk vis en schaaldieren met gesmolten
boter, margarine of olie vóór en tijdens het koken. Dit voorkomt dat de vis
uitdroogt. Grill het voedsel gedurende de in de tabel vermelde aanbevolen
tijdsduur. Hele vis en vissteaks moeten halverwege tijdens het grillen voorzichtig
worden omgekeerd. Dikke visfilets kunnen indien gewenst ook halverwege worden
omgekeerd.
Voedsel Gewicht
Kooktijd bij benadering
Tips
( in minuten)
Hamburgers
Biefstuk
(2,5 cm (1") dik)
Licht gebakken
Medium
Goed doorbakken
Lamskoteletten
(2,5 cm (1") dik)
Worsten
(2,5 cm (1") dik)
50g x 2
100g x 2
230g x 2
230g x 2
230g x 2
230g x 2
230g x 2
11 ~ 14
17 ~ 21
16 ~ 18
19 ~ 21
23 ~ 25
22 ~ 29
11 ~ 14
Bedruip het vlees met olie
of gesmolten boter. Plaats
dunne stukken vlees op het
grillrek.
Dunne
bestanddelen moet op
het hoge rooster worden
geplaatst.
Keer het
voedsel halverwege tijdens
het koken om.
Regelmatig omkeren.
Regelmatig omkeren.
Voedsel Gewicht
Kooktijd bij benadering
Tips
( in minuten)
Visfilets
1 cm ( 1 /2") dik
1,5 cm ( 1 /2") dik
Vissteaks
2,5 cm (1") dik
Hele vis
Sint-
Jacobsschelpen
Ongekookte
garnalen
230g
230g
230g
225
~
350g each
400g
450g
450g
11 ~ 14
17 ~ 21
18 ~ 23
18 ~ 23
22 ~ 32
16 ~ 20
16 ~ 20
Bestrijk het voedsel met
gesmolten boter en keer
het halverwege tijdens het
koken om.
Dikke en vette vis heeft
extra tijd nodig.
Goed bedruipen tijdens
het koken.
NL
30
11. Plaats de oven zodanig dat de voorkant van de deur zich op minimaal 8
cm van de rand van het oppervlak bevindt waarop de oven staat, om te
voorkomen dat hij per ongeluk omkantelt.
12. Doorprik aardappelen, appelen of ander dergelijk fruit of groenten vóór
u ze kookt.
13. Kook eieren niet in hun schaal. Er zal dan druk in het ei ontstaan,
waardoor het zal barsten.
14. Probeer niet te frituren in uw oven.
15. Verwijder de plastic verpakking van etenswaren vóór u ze kookt of
ontdooit. Soms moeten etenswaren echter worden afgedekt met plastic
folie vóór u ze opwarmt of kookt.
16. Als de ovendeur of de deurafdichtingen beschadigd zijn, mag de oven
niet meer worden gebruikt voordat hij is gerepareerd door een
gekwalificeerde onderhoudstechnicus.
17. Als u rook opmerkt, moet u de oven uitschakelen of de stekker uit het
stopcontact trekken en de ovendeur dicht houden om de vlammen te
smoren.
18. Wanneer etenswaren worden opgewarmd of gekookt in plastic
wegwerpschaaltjes, papier of ander brandbaar materiaal, moet u de
oven regelmatig controleren in verband met brandgevaar.
19. Kinderen mogen de oven alleen gebruiken onder toezicht en nadat ze
duidelijke instructies hebben gekregen, zodat ze de oven veilig kunnen
bedienen en zich bewust zijn van de gevaren van verkeerd gebruik.
20. Vloeistoffen of andere etenswaren mogen niet worden opgewarmd in
gesloten houders, want dit houdt ontploffingsgevaar in.
1. Knoei niet met de deur, het bedieningspaneel, de veiligheidsschakelaars
of enig ander onderdeel van de oven en voer er evenmin aanpassingen of
reparaties aan uit. Het uitvoeren van onderhoud of reparaties waarvoor
beschermingen tegen microgolfenergie moeten worden verwijderd, is
gevaarlijk. Reparaties mogen uitsluitend worden uitgevoerd door een
gekwalificeerd onderhoudstechnicus.
2. Bedien de oven niet terwijl hij leeg is. U laat het best een glas water in de
oven staan wanneer u hem niet gebruikt. Het water zal alle
microgolfenergie veilig absorberen als de oven per ongeluk wordt gestart.
3. Droog geen kleren in de magnetronoven. Als deze te lang worden
verwarmd, kunnen ze verkolen of verbranden.
4. Kook geen voedsel dat in keukenpapier is gewikkeld, tenzij dit volgens de
instructies in uw kookboek zo hoort.
5. Gebruik geen krantenpapier in plaats van keukenpapier om te koken.
6. Gebruik geen houten houders. Deze kunnen warm worden en
verbranden. Gebruik geen keramische houders met metalen inlegwerk
(bv. goud of zilver). Verwijder altijd metalen verpakkingsdelen. Metalen
voorwerpen kunnen vonken en aldus ernstige schade veroorzaken.
7. Bedien de oven niet met een stuk keukenpapier, een servet of enig ander
obstakel tussen de deur en de voorste randen van de oven. Dit kan
lekkage van microgolfenergie veroorzaken.
8. Gebruik geen gerecycleerd papier. Dit kan immers onzuiverheden
bevatten die vonken en/of brand kunnen veroorzaken tijdens het koken.
9. Spoel het draaiplateau niet af in water onmiddellijk na het koken. Dit kan
breuk of beschadiging veroorzaken.
10. Hoe kleiner de etenswaren, des te korter de kook- of verwarmingstijd.
Als men de normale kooktijden aanhoudt, kan dit oververhitting en
brand veroorzaken.
Veiligheidsvoorschriften
WAARSCHUWING
Zorg ervoor dat u de kooktijden correct instelt.
Te lang koken kan immers BRAND en bijgevolg SCHADE
aan de OVEN veroorzaken.
21. Gebruik uitsluitend gereedschappen die voor het magnetron zijn
bedoeld.
NL
31
Veiligheidsvoorschriften
r
23. Indien u rook opmerkt, schakel het apparaat uit of trek de stekker uit het
stopcontact en houd de deur dicht om eventuele vlammen te doven.
24. Het verwarmen van drank in de magnetron kan een vertraagde maar
plotselinge kookreactie veroorzaken, waardoor u het bakje voorzichtig
dient te verwijderen.
25. Om verbranding te voorkomen, dient u, vóór consumptie, de inhoud van
voedingsflesjes en potjes babyvoeding te roeren en te schudden en de
temperatuur af te laten nemen.
26. Verwarm nooit eieren in hun dop of hele gekookte eieren in de
magnetron, want ze kunnen ontploffen, zelfs nadat de verwarmingstijd
van de magnetron is beëindigd.
27. Details over het schoonmaken van deurafsluitingen, hoekjes en
aanliggende delen.
28. De oven moet regelmatig worden schoongemaakt en alle voedselrestjes
worden verwijderd.
29. Indien u de oven niet schoon houd, kan het oppervlakte van het
apparaat verslechteren, waardoor het toestel minder lang mee gaat en
een gevaarlijke situatie kan veroorzaken.
30. Gebruik uitsluitend de voor deze oven aanbevolen temperatuurpijl (voo
apparaten die uitgerust zijn met een temperatuursensor mogelijkheid).
31. Indien u de meegeleverde verwarmingselementen gebruikt, zal het
apparaat heet worden. Zorg ervoor dat u de verwarmingselementen
binnen de oven niet aanraakt.
32. Het toestel mag niet zonder toezicht worden gebruikt door jonge
kinderen of door geestelijke gehandicapte mensen.
33. Deze verbinding kan bereikt worden door de stekker op een te
bereiken plek te plaatsen, of door het gebruik van een knop in de
bedrading, volgens de bedradingsrichtlijnen.
WAARSCHUWING: Indien de deur of de deurafsluiting is beschadigd, zal
de oven niet werken tot een bevoegde technicus het
probleem heeft verholpen.
WAARSCHUWING: Het is gevaarlijk voor niet bevoegde personen het
apparaat te openen of het deksel te verwijderen om
het toestel te repareren, want het deksel beschermt
tegen de magnetron uitstraling.
WAARSCHUWING: Verwarm nooit vloeistof en etenswaren in afgedekte
bakjes, want ze kunnen ontploffen.
WAARSCHUWING: Laat kinderen alleen de oven zonder toezicht gebruiken
nadat u duidelijke instructies heeft gegeven zodat het
kind de oven op een veilige manier kan gebruiken en
de gevaren van een onjuist gebruik begrijpt.
WAARSCHUWING: De te bereiken onderdelen kunnen heet worden
tijdens gebruik. Houd jonge kinderen uit de buurt.
WAARSCHUWING: Als dit apparaat in de gecombineerde stand wordt
gebruikt, mogen kinderen de oven wegens de
temperatuur die wordt opgewekt alleen onze toezicht
van een volwassene gebruiken.
22. Wanner u eten in plastiek-of papierbakjes voorverwarmt, houd de oven
in de gaten om brand te voorkomen.
34. Gebruik geen agressieve schoonmaakproducten, of scherpe
metalen schrapers om de ovendeur te reinigen, aangezien
deze krassen kunnen veroorzaken, waardoor het glas kan breken.
35.
Dit apparaat is niet bedoeld om gebruikt te worden door personen
(inclusief kinderen)
met verminderde fysieke, gevoelsmatige of
mentale mogelijkheden, of gebrek aan ervaring en kennis, tenzij
er is toezicht is of instructies betreffende het gebruik van
het apparaat
zijn verstrekt door een persoon die verantwoordelijk is voor hun veiligheid.
NL
32
Magnetronbestendig
keukengerei
Gebruik nooit metalen of met metaal afgewerkt kookgerei in uw
magnetronoven
Microgolven dringen immers niet door metaal. Metalen voorwerpen in de oven
zullen de microgolven weerkaatsen, waardoor een vonkoverslag ontstaat, een
verschijnsel dat vergelijkbaar is met bliksem. De meeste hittebestendige niet-metalen
houders zijn geschikt voor gebruik in uw magnetronoven. Sommige houders kunnen
echter materiaal bevatten waardoor ze ongeschikt zijn voor de magnetron. Als u
twijfelt of een bepaalde houder geschikt is voor de magnetron, dan kunt u hierover
op een eenvoudige manier zekerheid krijgen. Plaats de houder in kwestie naast een
glazen schaal gevuld met water in de magnetronoven. Laat de magnetron
gedurende 1 minuut met hoog vermogen (HIGH) werken. Als het water warm wordt,
maar de houder koud aanvoelt, dan is hij geschikt voor de magnetron. Als het water
echter niet van temperatuur verandert, maar de houder warm wordt, worden de
microgolven opgeslorpt door de houder en is hij niet geschikt voor gebruik in de
magnetronoven. Wellicht hebt u reeds heel wat kookgerei in uw keuken dat geschikt
is voor gebruik in uw magnetronoven. Overloop gewoon even de volgende
controlelijst.
Servies
Vele soorten serviezen zijn magnetronbestendig. Lees in geval van twijfel de
documentatie van de fabrikant of doe de magnetrontest.
Glaswerk
Hittebestendig glaswerk is geschikt voor de magnetron. Dit omvat alle merken van in
de oven gehard glaswerk. Gebruik echter geen fragiele glazen, zoals tuimelglazen
of wijnglazen. Deze kunnen immers barsten wanneer het voedsel warm wordt.
Plastic opbergdozen
Deze kunnen worden gebruikt voor voedsel dat snel moet worden opgewarmd.
Gebruik ze echter niet voor voedsel dat een aanzienlijke tijd in de oven moet staan.
Door de warmte van het voedsel kunnen de plastic dozen immers vervormen of
smelten.
Papier
Papieren borden en houders zijn handig en kunnen veilig in uw magnetronoven
worden gebruikt, op voorwaarde dat de kooktijd kort is en dat het te koken voedsel
vet- en vochtarm is. Keukenpapier is ook erg handig om etenswaren in te wikkelen
en voor het bedekken van bakschotels waarin vette etenswaren, bijvoorbeeld spek,
worden gekookt. U vermijdt het best gekleurd papier, aangezien de kleur kan
uitlopen. Gerecycleerd papier kan onzuiverheden bevatten die vonken en/of brand
kunnen veroorzaken bij gebruik in de magnetronoven.
Plastic kookzakjes
Kookzakjes zijn magnetronbestendig mits ze speciaal voor het koken bestemd zijn.
Maak echter een insnijding in het zakje zodat de stoom kan ontsnappen. Gebruik
geen gewone plastic zakjes in uw magnetronoven, want deze zullen smelten en
barsten.
Plastic magnetron-kookgerei
Magnetron-kookgerei bestaat in verschillende vormen en formaten.
Doorgaans kunt u het keukengerei gebruiken dat u al heeft, zodat u geen
nieuwe dingen hoeft te kopen.
Aardewerk, steengoed en keramiek
Houders die uit deze materialen zijn gemaakt zijn gewoonlijk geschikt voor gebruik
in uw magnetronoven. Niettemin voert u best een test uit.
OPGELET
Sommige houders met hoog lood- of ijzergehalte zijn niet geschikt voor
de magnetron. Controleer de houders om zeker te zijn dat ze geschikt
zijn voor gebruik in een magnetronoven.
NL
33
Voedseleigenschappen
en koken met de magnetron
Houd het voedsel in het oog
De recepten in het boek zijn met veel zorg opgesteld. Het welslagen ervan hangt echter af
van de mate waarin u het voedsel tijdens het koken in het oog houdt. Houd uw voedsel
steeds in het oog tijdens het koken. Uw magnetronoven is uitgerust met een lamp die
automatisch gaat branden wanneer de oven in werking is. Zo kunt u in de oven kijken en
het kookproces volgen. De aanwijzingen in recepten betreffende het hoger plaatsen van
voedsel, roeren en dergelijke, moeten worden beschouwd als minimale aanbevelingen. Als
het voedsel ongelijkmatig lijkt te koken, voert u gewoon de aanpassingen uit die u nodig
acht om het probleem op te lossen.
Factoren die de kooktijd in de magnetron beïnvloeden
Er zijn vele factoren die de kooktijd beïnvloeden. De temperatuur van de bij het recept
gebruikte ingrediënten maakt een groot verschil uit voor de kooktijd. Wanneer bijvoorbeeld
ijskoude boter, melk en eieren zijn gebruikt om een cake te maken, zal het langer duren om
hem te bakken dan wanneer de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Alle recepten in dit
boek vermelden steeds een minimale en een maximale kooktijd. Over het algemeen zal u
merken dat het voedsel te licht gekookt is na de minimale kooktijd, en soms zult u het
voedsel langer willen koken dan de maximumtijd, naar gelang van uw persoonlijke
voorkeur. De vuistregel die in dit boek wordt gevolgd, is dat men het best conservatief is in
het geven van kooktijden. Voedsel dat te lang heeft gekookt, is immers onherroepelijk
verkwist. In sommige recepten, vooral die voor brood, cake en vla, wordt aangeraden het
voedsel uit de oven te halen wanneer het nog niet helemaal doorgekookt is. Dit is geen
vergissing. Dit soort voedsel blijft immers, meestal afgedekt, nog doorkoken buiten de oven
doordat de warmte aan de buitenkant zich geleidelijk naar binnen toe verspreidt. Als het
voedsel in de oven blijft staan tot het helemaal is doorgekookt, zal de buitenkant te hard
gekookt zijn of kan het voedsel zelfs aanbranden. Na verloop van tijd zult u erg bedreven
worden in het schatten van zowel de kooktijd als de standtijd van verschillende soorten
voedsel.
Dichtheid van voedsel
Het duurt minder lang om licht en poreus voedsel zoals cake en brood te koken dan zwaar
en compact voedsel als gebraad en stoofschotels. Let bij het koken van poreus voedsel in de
magnetronoven op dat de buitenste randen niet droog en breekbaar worden.
Hoogte van het voedsel
Het bovenste deel van hoog voedsel, bijvoorbeeld gebraad, zal sneller koken dan het
onderste deel. Daarom is het aangewezen hoog voedsel enkele malen om te keren tijdens
het koken.
Vochtgehalte van voedsel
Vocht heeft de neiging te verdampen onder invloed van de warmte van de microgolven.
Daarom moet relatief droog voedsel, zoals gebraad en sommige groenten, vóór het koken
worden besprenkeld met water of worden afgedekt om het vocht vast te houden.
Benen en vet
Benen geleiden de warmte en vet kookt sneller dan vlees. Let tijdens het koken van vlees met
een been of vet op dat het vlees niet ongelijkmatig of te lang wordt gekookt.
Hoeveelheid voedsel
Het aantal microgolven in uw oven blijft constant, ongeacht de hoeveelheid voedsel die u
kookt. Dus, hoe meer voedsel in de oven, hoe langer de kooktijd. Denk eraan de kooktijd
minstens met één derde te verminderen wanneer u maar de helft van een recept klaarmaakt.
Vorm van het voedsel
Microgolven dringen slechts ongeveer 2 cm door in het voedsel. De binnenkant van dik
voedsel wordt gekookt naarmate de warmte aan de buitenkant zich naar binnen toe
verspreidt. Alleen de buitenkant van het voedsel wordt gekookt door microgolfenergie. de
rest wordt gekookt door geleiding. De slechtst mogelijke vorm van voedsel voor de
magnetron is dik en rechthoekig. De hoeken zullen aanbranden lang voor het midden zelfs
maar warm is. Voedsel met een dunne ronde vorm of ringvorm kan wel met succes worden
klaargemaakt in de magnetron.
Afdekken
Door het voedsel af te dekken, worden de warmte en de stoom vastgehouden, waardoor het
voedsel sneller kookt. Gebruik een deksel of speciale magnetronfolie en plooi een hoekje om,
om te voorkomen dat de folie scheurt.
Bruinen
Vlees en gevogelte dat vijftien minuten of langer wordt gekookt, zal lichtjes bruinen in zijn
eigen vet. Voedsel dat gedurende een kortere tijd wordt gekookt, kan worden bestreken met
een bruineersaus, zoals worcestersaus, sojasaus of barbecuesaus, om het een smakelijke
kleur te geven. Aangezien een relatief kleine hoeveelheid bruineersaus aan het voedsel
wordt toegevoegd, zal de oorspronkelijke smaak van het recept niet veranderen.
Afdekken met vetbestending papier
Door voedsel af te dekken met vetbestendig papier voorkomt u spatten en houdt het voedsel
de warmte vast. Het dekt het voedsel echter niet zo goed af als een deksel of speciale folie,
waardoor het voedsel lichtjes uitdroogt.
Schikken en ruimte laten
Losse etenswaren zoals gebakken aardappelen, cakejes en hapjes worden gelijkmatiger
opgewarmd als u ze op gelijke afstand van elkaar en bij voorkeur in cirkelvorm in de oven
plaatst. Plaats nooit etenswaren boven op elkaar.
NL
34
Roeren
Roeren is één van de belangrijkste technieken tijdens het koken in de magnetron. Bij
gewoon koken, roert u om het voedsel te mengen. Bij het koken in de magnetron dient het
roeren echter om de warmte te verspreiden en te herverdelen. Roer steeds van de buitenkant
naar het midden, aangezien de buitenkant van het voedsel het eerst warm wordt.
Omkeren
Groot, hoog voedsel, bijvoorbeeld gebraad of een hele kip, moet worden omgekeerd zodat
de boven- en de onderkant gelijkmatig kunnen koken. Het verdient ook aanbeveling stukken
kip of vleeslapjes om te keren.
Dikkere stukken aan de buitenkant plaatsen
Aangezien microgolven worden aangetrokken door de buitenkant van het voedsel, is het
aangewezen dikkere stukken vlees, gevogelte en vis aan de buitenste rand van de
bakschotel te plaatsen. Op die manier vangen de dikkere stukken het meeste
microgolfenergie op en kan het voedsel gelijkmatig koken.
Afschermen
U kunt strookjes aluminiumfolie (die de microgolven tegenhouden) aanbrengen aan de
hoeken of randen van rechthoekig voedsel om te voorkomen dat deze te hard worden
gekookt. Gebruik nooit te veel folie en zorg ervoor dat de folie vastzit aan de schotel, om
'vonkoverslag' in de oven te voorkomen.
Hoger plaatsen
Dik of compact voedsel kan hoger worden geplaatst, zodat de microgolven kunnen worden
geabsorbeerd door de onderkant en het midden van het voedsel.
Doorprikken
Etenswaren die in een schaal, schil of vlies zitten barsten makkelijk open in de oven als u ze
niet vooraf doorprikt. Voorbeelden hiervan zijn eierdooiers en eiwit, mosselen en oesters en
hele stukken groenten en fruit.
Controleren of het voedsel gaar is
Voedsel wordt zo snel gaar in een magnetronoven dat u het regelmatig moet controleren.
Bepaalde etenswaren blijven in de magnetron tot ze volledig gaar zijn, maar de meeste
etenswaren, bijvoorbeeld vlees en gevogelte, worden uit de oven gehaald terwijl ze nog niet
helemaal gaar zijn en koken verder gedurende de 'standtijd'. De inwendige temperatuur
van het voedsel zal tijdens de standtijd stijgen met 5˚F (3˚C) tot 15˚F (8˚C).
Standtijd
Vaak moeten etenswaren nadat u ze uit de oven hebt gehaald nog 3 tot 10 minuten blijven
staan. Gewoonlijk wordt het voedsel gedurende deze standtijd afgedekt om de warmte te
bewaren, tenzij het voedsel moet drogen (cakes en koekjes, bijvoorbeeld). Door het voedsel
nog even te laten staan, wordt het gelijkmatig gekookt en krijgt het zijn volle smaak.
Uw oven reinigen
1. Houd de binnenkant van de oven schoon
Spatten van etenswaren of gemorste vloeistof koeken vast aan de ovenwanden
en tussen de afdichting en het deuroppervlak. U veegt gemorst voedsel het best
onmiddellijk weg met een vochtige doek. Kruimels en spatten slorpen
microgolfenergie op en verlengen de kooktijd. Veeg kruimels die tussen de
deur en het frame vallen weg met een vochtige doek. Het is belangrijk dat u dit
deel schoon houdt met het oog op een goede afdichting van de oven.
Verwijder vetspatten met een in zeepwater gedrenkte doek. Daarna afspoelen
en laten drogen. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of
schuurmiddelen. Het glazen draaiplateau mag worden afgewassen met de
hand of in de vaatwasmachine.
2. Houd de buitenkant van de oven schoon
Reinig de buitenkant van uw oven met zeepwater. Spoel de oven af met zuiver
water en droog hem af met een zachte doek of keukenpapier. Om schade aan
de werkende delen binnen in de oven te voorkomen, moet u vermijden dat het
water door de ventilatieopeningen naar binnen sijpelt. Om het
bedieningspaneel te reinigen, opent u de deur om te voorkomen dat de oven
per ongeluk start en veegt u het paneel eerst met een vochtige en meteen
daarna met een droge doek schoon. Druk na het reinigen op de STOP/CLEAR-
toets.
3. Als de ovendeur aan de binnenkant of aan de buitenkant beslaat, veegt u de
deurpanelen schoon met een zachte doek. Dit kan gebeuren wanneer de
magnetronoven wordt gebruikt bij hoge vochtigheid en duidt geenszins op een
defect.
4. Houd de deur en de deurafdichtingen schoon. Gebruik alleen warm water met
zeep. Vervolgens goed afspoelen en afdrogen. GEBRUIK GEEN
SCHUURMIDDELEN, ZOALS REINIGINGSPOEDER OF STALEN EN PLASTIC
SCHUURSPONSJES. Metalen delen zijn makkelijker te onderhouden als u ze
regelmatig schoonveegt met een vochtige doek.
5. Gebruik geen stoomreinigers.
Voedseleigenschappen
en koken met de magnetron
NL
35
Vragen en
antwoorden
V Wat is er mis wanneer de ovenlamp niet gaat branden?
A Als de ovenlamp niet brandt, kan dit verschillende oorzaken hebben.
De lamp is doorgebrand
De deur is niet gesloten
V Dringt de microgolfenergie door het kijkvenster in de deur?
A Nee. De openingen, of doorgangen, zijn bedoeld om licht door te laten;
zij laten echter geen microgolven door.
V Waarom weerklinkt er een pieptoon wanneer men een toets op het
bedieningspaneel aanraakt?
A De pieptoon bevestigt dat de instelling juist is ingevoerd.
V Wordt de magnetronoven beschadigd als men hem leeg gebruikt?
A Ja. Laat de oven nooit leeg of zonder het glazen draaiplateau werken.
V Waarom spatten eieren soms open?
A Wanneer u eieren bakt, kookt of pocheert, kan de dooier openspatten als
gevolg van de stoom die in het dooiervlies wordt opgebouwd. Om dit te
voorkomen, doorprikt u de dooier gewoon vóór het koken. Kook nooit
eieren in hun schaal in de magnetronoven.
V Waarom is het aan te bevelen dat men voedsel na het koken in de
magnetron nog even laat staan?
A Wanneer u voedsel nadat het in de magnetron is gekookt nog even laat
staan, blijft het doorkoken. Deze standtijd zorgt ervoor dat het voedsel
gelijkmatig wordt gekookt. De duur van de standtijd varieert naar gelang
van de dichtheid van het voedsel.
V Kan men popcorn maken in een magnetronoven?
A Ja, op één van de twee hierna beschreven manieren
1 Door gebruik te maken van kookgerei dat speciaal bedoeld is voor het
maken van popcorn in de magnetron.
2 Door in de winkel verkrijgbare voorverpakte magnetron-popcorn te
gebruiken, waarop de juiste kooktijden en vermogens zijn vermeld voor
een goed resultaat.
VOLG NAUWGEZET DE RICHTLIJNEN VAN DE FABRIKANT VAN HET
POPCORNPRODUCT. BLIJF BIJ DE OVEN TIJDENS HET POFFEN VAN
MAÏS. STOP MET KOKEN ALS DE MAÏS NIET POFT BINNEN DE
VOORGESCHREVEN TIJD. DOOR TE LANG TE KOKEN, KUNNEN DE
MAÏSKORRELS VUUR VATTEN.
OPGELET
GEBRUIK NOOIT EEN BRUINE PAPIEREN ZAK VOOR HET POFFEN VAN
MAÏS. PROBEER NOOIT OVERSCHOTJES MAÏSKORRELS TE POFFEN.
V Waarom kookt mijn oven soms minder snel dan vermeld in het
kookboek?
A Lees nogmaals de aanwijzingen in uw kookboek om te zien of u ze
nauwkeurig hebt gevolgd en om na te gaan wat het verschil in kooktijd
kan veroorzaken. De tijden en warmte-instellingen die in kookboeken
staan vermeld, zijn richtlijnen die te lang koken voorkomen. Dit is
namelijk het voornaamste probleem bij het leren koken met de
magnetron. Door verschillen in grootte, vorm, gewicht en afmetingen van
het voedsel kan een langere kooktijd vereist zijn. Tracht aan de hand van
de richtlijnen in het kookboek de toestand van het voedsel zelf te
beoordelen, net als bij gewoon koken.
NL
36
Informatie over elektrische aansluiting
Technische gegevens
De draden in de toevoerkabel hebben de kleur overeenkomstig de
volgende codes:
BLAUW - min
BRUIN – plus
GROEN-GEEL – aarde
Het kan zijn dat de kleuren van de bedrading in de toevoerkabel
van dit apparaat niet overeenkomen met de kleurmarkeringen van
uw contactpunt. Ga als volgt te werk:
De BLAUWE draad moet aangesloten worden aan de letter N of de
kleur ZWART.
De BRUINE draad moet aangesloten worden aan de letter L of de
kleur ROOD.
De GROEN-GELE of GROENE draad moet aangesloten worden
aan de letter E of .
Indien de toevoerkabel is beschadigd, dan moet deze door de
leverancier, serviceagent of een gelijkwaardig gekwalificeerd
persoon worden vervangen om gevaar te vermijden.
WAARSCHUWING
Technische gegevens
Dit apparaat moet geaard worden
Voltage
Vermogen
Microgolffrequentie
Buitenafmetingen
Energieverbruik
Magnetron
Grill
Combinatie
Convectie
230 V~ 50 Hz
900 W (IEC60705 standard)
2450 MHz
530 mm(B) X 322 mm(H) X 427 mm(D)
1350 watt
1250 watt
max. 2550 watt
max. 2050 watt
MC8289BR/MC8289BRS/MC8289BRK
NL
37
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38

LG MC8289BRS de handleiding

Categorie
Magnetrons
Type
de handleiding