NL23
DE OVEN GEBRUIKEN
GEBRUIKSADVIEZEN EN SUGGESTIES
Lezen van de bereidingstabel
De tabel geeft aan welke functie het best gebruikt
kan worden voor een bepaald gerecht, dat op één
of meerdere steunhoogtes tegelijk kan worden
bereid. De bereidingstijden gelden vanaf het
moment dat het gerecht in de oven wordt gezet,
zonder de voorverwarmingstijd (indien nodig). De
temperaturen en de bereidingstijden zijn indicatief
en hangen af van de hoeveelheid voedsel en het
type schaal. Gebruik eerst de laagste aanbevolen
waarden. Als de bereiding niet naar wens is, kunt u
hogere waarden gebruiken. Geadviseerd wordt
om de bijgeleverde accessoires te gebruiken en
indien mogelijk taartvormen en ovenschalen van
donker metaal. U kunt ook vuurvaste of aardewerk
pannen en schalen gebruiken; de bereidingstijden
zijn dan iets langer. Volg voor de beste resultaten
zorgvuldig de aanwijzingen in de bereidingstabel
met betrekking tot de (bijgeleverde) schalen en de
verschillende steunhoogtes.
Het tegelijkertijd bereiden van verschillende
gerechten
Als u de functie “HETE LUCHT” gebruikt, kunt u
verschillende gerechten die dezelfde
bereidingstemperatuur vereisen (bijvoorbeeld vis
of groenten) tegelijkertijd bereiden op
verschillende steunhoogtes. Haal de gerechten die
klaar zijn uit de oven en laat de gerechten die meer
tijd nodig hebben in de oven staan.
Gebak
- Bak jn gebak met de statische functie op één
steunhoogte. Gebruik taartvormen van donker
metaal en zet deze altijd op het bijgeleverde
rooster. Voor bereiding op meerdere
steunhoogtes selecteert u de functie met
ventilatie en zet u de taartvormen in
zigzagvorm op de roosters, zodat de lucht goed
kan circuleren.
- Om te controleren of de taart gaar is steekt u een
houten prikker in het dikste gedeelte van de taart.
Als de prikker er droog uitkomt, is de taart klaar.
- Als u taartvormen met antiaanbaklaag gebruikt,
vet dan niet de randen in, omdat de taart dan
mogelijk niet goed rijst aan de zijkanten.
- Als het gebak “inzakt” tijdens het bakken,
gebruik dan de volgende keer een lagere
temperatuur, verminder bijvoorbeeld de
hoeveelheid vocht of meng het beslag
voorzichtiger.
- Gebruik, voor taarten met vochtige vulling
(kwarktaart of vruchtentaarten) de functie
“TURBO HETE LUCHT”. Als de bodem van het
gebak te vochtig blijft, zet de taart dan op een
lager niveau en bestrooi de bodem met
verkruimelde koekjes voordat u de vulling erin
schenkt.
Vlees
- U kunt elke soort ovenschaal of vuurvaste
schaal gebruiken die geschikt is voor de
afmetingen van het vlees. Schenk bij gebraden
vlees bij voorkeur wat bouillon in de schaal,
waardoor het vlees tijdens de bereiding vochtig
wordt gehouden en meer smaak krijgt. Laat het
gebraden vlees na aoop van de bereiding
10-15 min. in de oven rusten, of dek het af met
aluminiumfolie.
- Als u stukken vlees wilt grillen, kies dan stukken
met een gelijke dikte, zodat het vlees
gelijkmatig gaar wordt. Zeer dikke stukken
vlees hebben een langere bereidingsduur.
Zet het rooster op een lagere steunhoogte, op een
grotere afstand van de grill, om te voorkomen dat
de korst verbrandt. Draai het vlees om na
tweederde van de bereidingsduur.
Geadviseerd wordt om een opvangbak met een
halve liter water direct onder het rooster te
plaatsen waarop u het vlees heeft gelegd, om het
bakvet op te vangen. Vul indien nodig bij met
water tijdens het grillen.
Draaispit (alleen bij bepaalde modellen)
Dit accessoire dient voor het gelijkmatig grillen
van grote stukken vlees en gevogelte. Steek het
vlees aan het spit. Zet kip vast met keukentouw en
controleer of het vlees goed vastzit voordat u het
spit in de houder aan de voorwand van de oven
steekt en op de steun legt.
Om vorming van dampen te voorkomen en bakvet
op te vangen, adviseren wij om een opvangbak
met een halve liter water op de eerste steunhoogte
te plaatsen. Het spit is voorzien van een plastic
handvat dat verwijderd moet worden voordat de
bereiding begint. Het handvat dient om het vlees
na aoop van de bereiding uit de oven de halen
zonder uw handen te branden.
Pizza
Vet de pizzavorm licht in voor een knapperige
bodem. Verdeel na tweederde van de
bereidingsduur de mozzarella over de pizza.
Rijsfunctie
Dek het deeg altijd af met een vochtige doek
voordat u het in de oven legt. Deze functie verkort
de rijstijd met ongeveer een derde, vergeleken met
rijzen op kamertemperatuur (20-25°C). De rijstijd
bij een hoeveelheid pizzadeeg van 1 kg is
ongeveer één uur.