Downloaded from www.vandenborre.be
VRAGEN EN ANTWOORDEN
V. Wat gaat er verkeerd wanneer het ovenlampje niet oplicht?
A. * De lamp is gesprongen.
*De deur is niet gesloten.
V. Waarom ontsnapt er stoom uit de ventilatieopening en/of waarom druppelt
er water uit de onderzijde van de deur?
A. Het is heel normaal dat stoom vrijkomt tijdens het bereiden van voedsel. De
magnetron is zo ontworpen om stoom af te voeren langs de
ventilatieopeningen aan de zij- en bovenkant. Af en toe condenseert deze
stoom op de deur en druppelt het water vervolgens onderaan de deur. Dit is
heel normaal en niet gevaarlijk.
V. Straalt de microgolfenergie door het kijkvenster van de deur?
A. Nee. Het venster reflecteert de energie terug naar de ovenruimte. De
openingen of gaten zijn ontworpen om licht door te laten, maar geen
microgolfenergie.
V. Zal de magnetron beschadigd worden indien deze leeg wordt gebruikt?
A. Ja. Gebruik nooit indien de oven leeg is.
V. Waarom ontploffen de eieren soms?
A. Wanneer U eieren bakt of pocheert kan de dooier soms ontploffen wegens
opgebouwde stoom in het dooiermembraan. Doorprik de dooier simpelweg
vóór het koken om dit te voorkomen.
V. Waarom is het aangeraden om het voedsel te laten rusten nadat het koken
is voltooid?
A. De wachttijd is zeer belangrijk.
Bij het koken in de magnetron zit de hitte in de eetwaren en niet in de oven.
Veel eetwaren bouwen voldoende interne hitte op om het bereidingsproces
verder te zetten, ook nadat zij uit de oven zijn verwijderd. De wachttijd voor
grote stukken vlees, grote groenten en cakes dient om volledig te garen
zonder dat de buitenkant gaat aanbranden.
V. Waarom bereidt mijn oven gerechten niet altijd even snel als een recept
voorschrijft?
A. Kijk uw recept opnieuw na en controleer of u de richtlijnen precies heeft
gevolgd en wat variaties in de bereidingstijd kan hebben veroorzaakt. De
hierin aangegeven bereidingstijden en warmte-instellingen zijn louter
suggesties om aanbranden te voorkomen, omdat dit bij magnetrons het
vaakst voorkomende probleem is. Variaties in grootte, vorm, gewicht en
afmetingen kunnen een langere of kortere bereidingstijd vergen. Gebruik uw
NL