Scholtes SMW1S Gebruikershandleiding

Categorie
Magnetrons
Type
Gebruikershandleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

IT
GB FR
ES
PT NL
NL
Italiano English Français
Español Português Nederlands
Handleiding
OVEN
Inhoud
Voorzorgsmaatregelen en advies
Algemene beveiliging
Besparingen en milieubescherming
Installatie
Plaatsing
Elektrische aansluiting
Technische kenmerken
Beschrijving van het apparaat
Overzicht
Bedieningspaneel
Display
Schalen en rooster
Inschakelen en gebruik
Eerste ingebruikname
De klok instellen
De timer instellen
Kinderbeveiliging
Inschakelen oven
Mijn recepten
Hoe programmeer ik een bakcyclus
Bakadvies
Overzicht bereiding
Reiniging en onderhoud
Uitschakelen
Het apparaat reinigen
De deur reinigen
Assistentie
Belangrijke veiligheidsinstructies
Lees ze aandachtig door en bewaar ze voor toekomstig
gebruik.
Voorzorgsmaatregelen en advies
2
NL
BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES - LEES ZE AANDACHTIG EN BEWAAR ZE
VOOR TOEKOMSTIG GEBRUIK.
Belangrijk
Pak het apparaat onmiddellijk bij ontvangst uit of laat het uitpakken. Controleer de alge-
mene staat. Schrijf eventueel voorbehoud op de leveringsbon waarvan u een exemplaar
behoudt.
Bewaar deze gebruiksaanwijzing in de nabijheid van het apparaat. Indien het
apparaat aan een ander persoon wordt verkocht of gegeven, dient u de gebruiksaanwij-
zing hierbij niet te vergeten. Wij vragen u kennis te nemen van de aanwijzingen alvorens
het apparaat te installeren en te gebruiken. Zij zijn voor uw veiligheid en die van anderen
opgesteld.
WAARSCHUWING:
— Dit apparaat mag worden gebruikt door kinderen vanaf 8 jaar, en door personen met licha-
melijke, sensorische of geestelijke beperkingen of door personen zonder ervaring en kennis,
als ze onder toezicht staan of vooraf instructies gekregen hebben over hoe ze het apparaat
veilig moeten gebruiken, en begrepen hebben aan welke risico's ze zich blootstellen.
Kinderen mogen niet met het apparaat spelen. De reiniging en het onderhoud mogen alleen
onder toezicht aan kinderen overgelaten worden.
Laat kinderen nooit onbewaakt, om te vermijden dat ze met het apparaat zouden spelen.
WAARSCHUWING:
— laat kinderen nooit de magnetron gebruiken zonder toezicht, tenzij ze gepaste instructies
hebben gekregen zodat ze de oven veilig kunnen gebruiken en de gevaren van verkeerd
gebruik begrijpen.
— het apparaat en de bereikbare onderdelen ervan worden warm tijdens het gebruik. Zorg
ervoor dat u de verwarmingselementen niet aanraakt. Het apparaat moet buiten het bereik
van kinderen jonger dan 8 jaar gehouden worden, tenzij ze voortdurend in het oog gehouden
worden.
WAARSCHUWING:
— het is voor iedereen behalve competente personen verboden om onderhoud en reparaties
uit te voeren waarbij het deksel dat tegen blootstelling aan microgolven beschermd moet wor-
den verwijderd.
WAARSCHUWING:
— warm vloeistoffen en andere voedingsmiddelen nooit op in een hermetische gesloten ver-
pakking, om ontploffingsgevaar te vermijden.
— vanwege de hoge temperaturen wordt het aangeraden om kinderen de oven in gecombi-
neerde modus nooit zonder toezicht van volwassenen te laten gebruiken.
— Gebruik alleen keukengerei dat geschikt is voor gebruik in de magnetron.
— Houd bij het opwarmen van voedingsmiddelen in plastic of papieren verpakkingen de oven
in de gaten vanwege eventueel brandgevaar.
— Als rook verschijnt, de magnetron uitschakelen of de stekker uit het stopcontact halen en
de deur dicht laten, zodat eventuele vlammen worden verstikt.
Voorzorgsmaatregelen en advies
3
NL
— Bij het verwarmen van dranken in de magnetron kan de kokende vloeistof plotseling en ver-
traagd krachtig gaan borrelen. Ga heel behoedzaam te werk wanneer u de vloeistof uit de
magnetron haalt.
— De inhoud van zuigflessen en potjesvoeding voor de baby's moet eerst worden geschud of
geroerd en de temperatuur moet voor consumptie worden gecontroleerd, om verbranding te
voorkomen.
— Warm geen eieren in de schaal of hele, harde eieren in een magnetron; deze kunnen, zelfs
na het koken, uit elkaar spatten.
— Dit apparaat is ontworpen voor gebruik met gesloten deur.
— Dit apparaat is ontworpen om te worden gebruikt voor huishoudelijke en soortgelijke toe-
passingen, zoals:
Keuken gebieden voor het personeel van winkels, kantoren en andere professionele lokalen.
— Farms. Gebruik door klanten van hotels, motels en andere residentiële soort inrichtingen;
pension soort omgevingen.
WAARSCHUWING:
— Gebruik geen stoomreiniger.
— als de deur of de afdichting beschadigd zijn, mag de oven niet worden gebruikt voordat dit
door een competent persoon is hersteld.
— Het wordt aangeraden om de oven regelmatig de reinigen en alle etensresten te verwijde-
ren.
— Als het apparaat niet goed schoon wordt gehouden kan het oppervlak beschadigen. De
levensduur van het apparaat wordt hierdoor onvermijdelijk verkort en dit kan tot gevaarlijke
situaties leiden.
— Gebruik geen schurende reinigingsproducten of harde metalen krabbers om de glazen
ovendeur te reinigen. Dit kan het oppervlak van het glas beschadigen en doen barsten.
RESPECT VOOR HET MILIEU
Het verpakkingsmateriaal van dit apparaat is recycleerbaar. Doe mee aan de recy-
cling en draag bij tot de bescherming van het milieu door dit materiaal in de hier-
voor bestemde gemeentecontainers te deponeren.
Uw apparaat bevat tevens vele recycleerbare materialen. Daarom is het voorzien
van dit logo wat aangeeft dat de gebruikte apparaten van ander afval dienen te wor-
den gescheiden. De recycling van de apparaten die door uw fabrikant wordt georganiseerd
wordt op deze manier onder de beste omstandigheden uitgevoerd, overeenkomstig de
Europese richtlijn 2002/96/CE betreffende elektrisch en elektronisch afval. Informeer bij uw
gemeente of bij uw verkoper naar de dichtstbijzijnde inzamelplaats voor uw oude apparaten.
Wij danken u voor uw bijdrage aan de bescherming van het milieu.
WAAKSTAND
De lichtsterkte van de display neemt automatisch na 30 seconden af om energie te bespa-
ren.
Op sommige modellen wordt bij uitgesteld starten een bewegend symbool afgewisseld
met de tijd op de display, dit geeft aan dat de oven in de "Waakstand" staat.
Draai de selectieknop of druk op een toets om de lichtsterkte van de display weer te ver-
hogen.
4
NL
Installatie van uw apparaat
550
595
400
26
378
450
560
550
mini
560
550 mini
450
456
445
20
50
10
50
fig.1
KEUZE VAN DE PLAATS
De schema’s hierboven bepalen de zijkanten van een meubel waarin uw oven ingebouwd
kan worden.
De oven kan naar keuze worden geïnstalleerd onder een werkblad of in een (open* of geslo-
ten) kolommeubel met de juiste afmetingen voor de inbouw van de oven (zie schema).
Uw oven beschikt over een optimale luchtcirculatie die vlekkeloze bakresultaten en een uit-
stekende reiniging garandeert als u met de volgende punten rekening houdt:
— Plaats de oven centraal in de kast met een minimale afstand van 10mm tussen de zijwan-
den van de oven en die van de inbouwkast. Het materiaal van de inbouwkast moet hittebes-
tendig zijn (of deze moet bekleed zijn met hittebestendig materiaal). Voor meer stabiliteit
schroeft u de oven in de kast vast met 2 schroeven in de schroefgaten die in de zijwanden
zijn voorzien.
INBOUW
Werkwijze:
1) Maak een opening met een diameter van 2 mm in de wand van het meubel om te vermij-
den dat het hout gaat barsten.
2) Bevestig de oven met de 2 schroeven.
(*) bij een open meubel dient de opening (maximaal) 70 mm te bedragen.
Advies
Voor een installatie overeenkomstig de wettelijke richtlijnen raden wij u aan een beroep
te doen op een erkend electrotechnieker.
Let op
Indien de voedingskabel is beschadigd, moet deze door de fabrikant, de klantenservice of
een ander gekwalificeerd persoon veiligheidshalve worden vervangen.
5
NL
Installatie van uw apparaat
ELEKTRISCHE AANSLUITING
De elektrische veiligheid dient te worden verzekerd door een goede inbouw. De stekker uit
het contact halen bij inbouw of onderhoud van het apparaat, de zekeringen afsluiten of ver-
wijderen.
De elektrische aansluiting dient te worden uitgevoerd voordat het apparaat in het meubel
wordt geplaatst.
Controleer of:
- het vermogen van de installatie voldoende is,
- de voedingskabels in goede staat zijn
- de diameter van de kabels overeenkomstig de installatieregels is.
Uw oven moet aangesloten worden met een voedingskabel (genormaliseerd) met 3 geleiders
van 1,5mm2 (1f + 1N + aarding) die verbonden worden met het netwerk 220-240V
~
monofase
via een stopcontact 1f + 1 neutraal + aarding volgens IEC 60083 of een omnipolaire schake-
laar of overeenkomstig de installatieregels.
Let op
De beschermingsdraad (groen-geel) is verbonden met de aansluitklem van het
apparaat en moet worden verbonden met de aarding van de installatie.
Indien u kiest voor een aansluiting op een stopcontact, dient u ervoor te zorgen dat het
stopcontact ook na de aansluiting gemakkelijk bereikbaar blijft.
De zekering van uw installatie moet 16 ampère zijn.
Indien de voedingskabel is beschadigd, moet deze veiligheidshalve door de fabrikant of
door de servicedienst worden vervangen, om gevaarlijke situaties te vermijden.
Het apparaat moet van het elektriciteitsnet kunnen worden afgekoppeld, door
middel van een stekker in het stopcontact of door een schakelaar te installeren
op de vaste voedingsleidingen, volgens de installatieregels.
Stopcontact
2 polen + aarding
norm CEI 60083
Voedingskabel
lengte ongeveer 1,50 m
20A Mono Teller
220-240V
~
50Hz
Monokabel 220-240 V
~
Differentieelschakelaar of
zekering 16A
Beschrijving van het apparaat
6
NL
PROGRAMMA COTTURA
gratin
tradizionale
multilevel
veloce
A
B
Programmaschakelaar
Bedieningstoetsen
Zijroosters
C
C
B
A
ON/OFF
Réglage
Temperature
Touche
OK
AFFICHEUR
Touche
verrouillage commandes
Sélection de
la programmation
Réglage
Temps
Flèche
Bas
Touche-
Touche +
Flèche
Haut
Touche de
sélections
START/
STOP
Indication du
menu sélectionné
Indication
Porte verrouillée
Indication de
Température
Indique le mode de cuisson
indique aussi :
Heure
,
Durée de cuisson
Indicateurs de
Préchauffage
Mode de cuisson
sélectionné
Indique le niveau
d'enfournement préconisé
Instellen
tijd
Programmakeuze
Toets
OK
Pijltje
omhoog
Instelling
temperatuur
DISPLAY
Toets - Pijltje
omlaag
Toets + Toets vergrendeling
bedieningen
Keuzetoets
Aanduiding
gekozen menu
Gekozen
bakmethode
Geeft de aangeraden
roosterhoogte aan
Aanduiding
voorverwarming
Aanduiding bakmethode
geeft ook aan: tijd, baktijd,
einde baktijd
Aanduiding
deurvergrendeling
Temperatuur -
aanduiding
Oventoebehoren
7
NL
Rooster (fig. 1)
Met behulp van het rooster kunt u uw gerechten grillen of een
goudbruin laagje geven. Gebruik het rooster nooit samen met
metalen schalen of bakken in de standen magnetron, gril +
magnetron of hete lucht + magnetron. U kunt wel een gerecht
verwarmen in een aluminium bakje als u een bord tussen het bakje
en het rooster plaatst.
OVENTOEBEHOREN
Fig. 04
Fig. 01
Fig. 03
Fig. 02
Geëmailleerde schaal (fig. 2)
Deze kan worden gebruikt om au bain-marie te koken, door hem
voor de helft met water te vullen. Hij kan ook als ovenschaal
worden gebruikt.
Opmerking
:
De geëmailleerde schaal nooit in de magnetron gebruiken.
Dit kan tot beschadiging van de oven leiden.
De zijroosters (Fig. 3)
Met behulp van 2 roosters voorzien van haakjes kunt u de
accessoires op 3 niveaus gebruiken.
3 verschillende niveaus afhankelijk van de bakwijze en het gerecht
(fig.4).
In de stand Grill of Grill + Magnetron zet u de accessoires (het
rooster of de glazen schaal) op niveau 1 voor dikke gerechten
zoals braadstukken, en op niveau 3 voor minder dikke gerechten
zoals koteletten of worstjes.
In de stand bakken met of zonder magnetron kunt u het rooster
of de glazen schaal op niveau 1 of 2 zetten, afhankelijk van het
gerecht.
8
NL
Inschakelen
en gebruik
Bij het eerste maal inschakelen, laat u de oven leeg
functioneren, met de deur dicht, gedurende minstens een
uur met de temperatuur op het maximum.
Vervolgens schakelt u de oven uit, opent de deur en lucht de
ruimte.
De geur die vrijkomt wordt veroorzaakt door de verdamping
van de producten die gebruikt worden voor de bescherming
van de oven.
Zet nooit objecten neer op de bodem van de oven, het email
kan zo worden beschadigd.
Zet schalen altijd op de met het apparaat geleverde roosters.
Tijdens het bakken van gistdeeg raden wij aan om deur niet
te openen, om te voorkomen dat het deeg inzakt.
Door lang te drukken op de toetsen - en + kunt u
snel lijsten of ingestelde waarden doorlopen.
Elke keer dat u de oven inschakelt is deze ingesteld op het
Menu CREATIE.
Als de gebruiker geen enkele toets gebruikt wanneer de
display aangaat, gaat het scherm vanzelf weer uit na
30 minuten.
Koelsysteem
Om de buitentemperaturen te laten dalen, blaast een
koelsysteem lucht naar buiten door een gleuf boven de band
van de oven.
Aan het einde van de baktijd schakelt de ventilator in en
stopt automatisch, wanneer de oven voldoende afgekoeld is.
Ovenverlichting
Met uitgeschakelde oven gaat het licht aan zodra u de deur
opent.
Eerste in gebruik name
Na het aansluiten van het apparaat op het lichtnet en bij de
eerste in gebruik name, schakelt u de bedieningen in door
te drukken op de toets .
De lijst met beschikbare talen wordt in het menu
weergegeven. Kies de gewenste taal met behulp van de
toetsen .
Druk op “OK” om te bevestigen. Wanneer uw keuze
gemaakt is, worden de volgende instellingen weergegeven:
TAAL Taalkeuze
KLOK Instelling van de tijd
WEERGAVE KLOK Weergave van de klok
TIMER Instellen van de timer
UIT Het menu verlaten
Na de keuze van de taal in het menu en indien geen enkele
handeling wordt verricht in de volgende 60 seconden, gaat
de display naar het menu CREATIE.
De klok instellen
Om de klok in te stellen drukt u eerst op de toets om de
oven in te schakelen; vervolgens op de toets “MENU” en u
volgt de aangegeven procedure.
1. Kies de uren en druk op “OK” om te wijzigen;
2. de vier digitale cijfers gaan knipperen;
3. stel in met behulp van de toetsen - en +
4. druk op “OK” om te bevestigen.
De timer instellen
De timer kan worden ingesteld wanneer de oven is in- of
uitgeschakeld.
Wanneer de oven is uitgeschakeld:
1. druk op de toets “MENU”;
2. de vier digitale cijfers gaan knipperen
3. stel in met behulp van de toetsen - en +
4. druk op “OK” om te bevestigen
Als de oven is ingeschakeld:
1. druk op de toets “MENU”;
2. kies TIMER en druk op “OK” om te wijzigen;
3. de vier digitale cijfers gaan knipperen;
4. stel in met behulp van de toetsen - en +;
5. druk op “OK” om te bevestigen.
6. wanneer de timer is ingesteld, kunt u de oven
uitschakelen.
De timer wordt weergegeven: wanneer de tijd verstreken is,
geeft de oven een geluidsignaal dat na een minuut stopt of
nadat u op een pictogram heeft gedrukt.
! De timer regelt niet het in- en uitschakelen van de oven.
Kinderbeveiliging
Met de functie Kinderbeveiliging kunt u de toetsen van de
oven vergrendelen.
Om deze te activeren drukt u op de toets , kiest
ACTIVEREN en drukt vervolgens op “OK” om te bevestigen.
Om te deactiveren doet u hetzelfde, maar u kiest
DESACTIVEREN. U kunt de kinderbeveiliging activeren
wanneer de oven ingeschakeld is of uitgeschakeld. U kunt
de kinderbeveiliging deactiveren wanneer het bakproces
beëindigd is en in alle voorgaande gevallen.
Inschakelen
en gebruik
9
NL
Elke keer dat u de oven inschakelt is deze ingesteld op
Menu CREATIE
Om terug te gaan naar het hoofdscherm voor de keuze
van de programma’s drukt u op de toets “P”.
1. Druk op de toets om de bedieningen in te schakelen.
2. Het scherm geeft aan:
AUTOMATISCH
UNIVERSEEL
MIJN RECEPTEN
Met de eerste keuze (zwart op wit geschreven)
3. Voer de gewenste keuze uit met behulp van de toetsen
en druk op “OK” om te bevestigen.
Het scherm geeft nu de bakprogramma’s weer.
4. Kies het gewenste programma met behulp van de toetsen
of en druk op “OK” om te bevestigen.
5. Druk op de toets “START/STOP” om het bakken te
starten.
6. De oven gaat voorverwarmen.
7. Een geluidsignaal gevolgd door het inschakelen van alle
indicatoren voor voorverwarming geeft het einde van het
voorverwarmen aan.
8. Tijdens het bakken is het op elk moment mogelijk om de
temperatuur te wijzigen door te drukken op de toets “°C”,
deze in te stellen met behulp van de toetsen - of + en op
“OK” te drukken om te bevestigen.
- de tijdsduur van het bakken te programmeren .
- het bakken te stoppen door te drukken op de toets
“START/STOP” ;
- de timer in te stellen
- de oven uit te schakelen door te drukken op de toets .
9. Indien de stroom uitvalt, als de temperatuur van de oven
niet te laag is geworden, zorgt een speciale faciliteit ervoor
dat het programma wordt voortgezet op het moment
waarop het onderbroken werd. De programmeringen die
nog niet zijn gestart worden echter niet onthouden en
moeten opnieuw worden geprogrammeerd wanneer de
stroom weer wordt ingeschakeld.
Bakprogramma’s CREATIE
Alle programma’s hebben een vooringestelde
baktemperatuur. U kunt deze handmatig regelen, tussen
30° en 22 0° naar keuze (indien voorzien).
De programma’s CREATIE omvatten alle handmatige
bakmethoden.
Voor elk van deze programma’s beheert de oven slechts de
essentiële instellingen voor het slagen van recepten, van de
eenvoudigste tot de ingewikkeldste: temperatuur,
warmtebron, vochtigheidsgraad en luchtcirculatie worden
automatisch beheerst. Dit hoofdstuk is opgesteld met de
waardevolle hulp van onze culinaire adviseur. Wij raden u
aan om zijn advies op te volgen om volop van zijn kennis te
profiteren en perfecte bakresultaten te behalen.
Deze keuze van de bakmethode, de temperaturen en de
niveaus van het product in de oven worden door hem
dagelijks gebruikt om de beste resultaten te behalen.
Voor elke functie CREATIE geeft de volgende tabel aan of
het gerecht in een koude of warme oven moet worden
gezet. Als u deze aanwijzingen opvolgt is een optimaal
resultaat gegarandeerd. Om het gerecht in een warme oven
te plaatsen, wacht u op het einde van het voorverwarmen
dat wordt aangegeven door een serie geluidsignalen. De
temperatuur wordt automatisch ingesteld volgens het soort
bakmethode dat gekozen is. U kunt deze echter wijzigen
om hem aan te passen aan een specifiek recept.
U kunt ook een baktijd instellen met onmiddellijke of
uitgestelde start.
Programma MULTINIVEAUS
Inschakelen van alle verwarmingselementen, plus de
turbine. De warmte is constant en wordt goed door de oven
verdeeld, de lucht gaart en bruint gelijkmatig aan alle
kanten. Mogelijkheid om op maximaal drie niveaus tegelijk
te bakken.
Programma BARBECUE
De weerstand boven in de oven wordt ingeschakeld. De
hoge, directe temperatuur van de grill wordt aanbevolen
voor alle gerechten waarbij een hoge temperatuur aan de
oppervlakte nodig is. Bakken met gesloten deur.
Programma GRATINEREN
Inschakelen van de bovenste weerstand en de ronde
weerstand plus de turbine.
De warmteverspreiding in één richting wordt toegevoegd
aan de luchtcirculatie, voor een gelijkmatige verdeling van
de warmte in de oven. Ideaal voor gegratineerde gerechten,
lasagne enz.
Bakken met gesloten deur.
10
NL
Programma TRADITIE
Voor deze traditionele methode wordt bij voorkeur slechts
één niveau gebruikt. Aanbevolen voor langzaam bakken of
au bain marie. Voor een bain marie raden wij aan om het
water direct in de geëmailleerde plaat te doen.
Programma BRADEN
Inschakelen van de bovenste weerstand en de ronde
weerstand plus de turbine.
De warmteverspreiding in één richting wordt toegevoegd
aan de luchtcirculatie, voor een gelijkmatige verdeling van
de warmte in de oven. Geen gevaar meer voor verbranden
van gerechten aan de oppervlakte en een betere
doordringing van de warmte. Bakken met gesloten deur.
Programma STOVEN
Inschakelen van het ronde verwarmingselement en de
turbine, maar alleen tijdens het opwarmen. De temperatuur
in de oven is ideaal om deeg te laten rijzen. Tijdens het
rijzen mag de deur van de oven niet geopend worden.
Programma BRIOCHE
Door de gebruikte instellingen is dit programma ideaal voor
taarten op basis van bakkersgist.
Programma ZOUTE TAARTEN
Door de gebruikte instellingen is dit programma ideaal voor
alle deegrecepten.
Programma TAARTEN
Dit bakprogramma wordt aangeraden voor al uw banket,
behalve BRIOCHE en ZOUTE TAARTEN, (bijvoorbeeld
soesjes of cake,...)
Programma WIT/BLOND SCHUIMGEBAK
De voorgeselecteerde temperaturen kunnen niet gewijzigd
worden. Het programma WIT SCHUIMGEBAK is ideaal om
schuimgebak te laten drogen. Het programma BLOND
SCHUIMGEBAK is perfect voor het bakken van
schuimgebak.
Programma ONTDOOIEN
De turbine achter in de oven laat lucht op
kamertemperatuur rond de voedingsmiddelen circuleren.
Deze functie is geschikt voor het ontdooien van elk soort
voedingsmiddel, maar vooral voor kwetsbare
voedingsmiddelen die geen warmte verdragen, zoals
bijvoorbeeld: merenguetaarten, roomtaarten of
slagroomtaarten, vruchtentaarten.
Programma’s OP LAGE TEMPERATUUR
Deze bakmethode, die al jaren geleden is geadopteerd
door keukenprofessionals, laat gerechten (vlees, vis, fruit,
groenten) bakken op zeer lage temperaturen (85, 95 et
120°C) voor een perfecte garing, die de smaakkwaliteit
bijzonder ten goede komt.
Een paar interessante voordelen:
• aangezien de baktemperaturen zeer laag zijn (in principe
onder de verdampingstemperatuur), wordt de verdamping
van kookvocht aanzienlijk beperkt en het gerecht droogt
dus veel minder uit;
• het spierweefsel in vlees trekt minder samen dan bij een
klassieke bakmethode.
Resultaat: het vlees is zachter en hoeft na het garen niet te
rusten. Het vlees moet worden gebruind voordat het in de
oven wordt gegaard.
Koken op lage temperatuur, in vacuüm, dat al dertig jaar
lang wordt gebruikt door beroemde chef-koks, heeft vele
voordelen:
gastronomisch: de smaken worden behouden, de
smaakkenmerken van het voedingsmiddel worden
gerespecteerd en dit behoudt zijn zachtheid en sappigheid.
hygiënisch: aangezien de hygiënenormen gerespecteerd
worden, beschermt deze bakmethode de
voedingsmiddelen tegen de schadelijke invloed van
zuurstof kunnen gerechten langer in de koelkast bewaard
worden.
organisatie: omdat de gerechten langer bewaard kunnen
worden, kunnen ze langer van te voren worden bereid.
diëtisch: deze methode vereist minder vet, zodat lichte,
eenvoudig te verteren gerechten kunnen worden bereid.
voordelig: het gewichtsverlies van voedingsmiddelen
wordt aanzienlijk beperkt.
Om deze techniek te gebruiken moet u in het bezit zijn van
een vacuümmachine en speciale zakken.
Volg nauwkeurig de instructies van de fabrikant om de
voedingsmiddelen vacuüm te verpakken.
De techniek van het vacuüm verpakken zorgt ervoor dat
rauwe producten (fruit, groenten, enz.) en gekookte
producten (traditionele methode) bewaard kunnen worden.
Programma PASTEURISEREN
Deze kookmethode is geschikt voor fruit, groenten enz.
Potten van kleine afmetingen kunnen op 2 niveaus worden
geplaatst (geëmailleerde plaat op niveau 1 en rooster op
niveau 3). Laat de potten in de oven afkoelen. In een koude
oven zetten.
Inschakelen
en gebruik
Inschakelen
en gebruik
11
NL
T
AUTOMATISCHE bakprogramma’s.
Om te voorkomen dat de baktijden afwijken en de
temperatuur gewijzigd wordt, mag de ovendeur niet worden
geopend.
De temperatuur en de baktijd zijn vooringesteld aan de
hand van het systeem C.O.P(Cuisson Optimale
Programmée, optimale geprogrammeerde bakinstelling) dat
automatisch een perfect resultaat garandeert. De oven
wordt automatisch uitgeschakeld en de oven geeft aan dat
het gerecht gaar is. Dit hoofdstuk is gerealiseerd met de
waardevolle hulp van onze culinaire adviseur. Wij raden u
aan om zijn advies op te volgen, om volop van zijn kennis te
profiteren en perfecte bakresultaten te behalen. Deze keuze
van de bakmethoden, de temperaturen en het niveau
worden dagelijks door hem gebruikt om de beste resultaten
te behalen.
Programma BRADEN...
Kies deze functie om rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees,
kip en lamsvlees te braden. In een koude oven zetten.
U kunt het vlees ook in een warme oven zetten. Met
sommige BRADEN programma’s kunt u de gewenste
garing kezen: GOED GAAR, NET GAAR of ROSÉ.
Programma ZOUTE TAARTEN...
Dit is de ideale functie voor al uw taartrecepten (voor
taarten die van onderen goed gebakken moeten worden). In
een koude oven zetten.
U kunt de taart ook in een warme oven zetten.
Programma BRIOCHE
Deze functie is ideaal voor taartrecepten op basis van
bakkersgist. In een koude oven zetten, maar u kunt het
gebak ook in een warme oven zetten.
Il
Programma CAKE
Deze functie is ideaal voor alle recepten op basis van
rijspoeder. In een koude oven zetten. U kunt de taart ook in
een warme oven zetten.
Programma TAARTEN
Deze functie is ideaal voor alle andere banketrecepten
(zonder gist en met uitzondering van zoute taarten). In een
koude oven zetten. U kunt de taart ook in een warme oven
zetten.
Programma BROOD
Dit is de ideale functie voor het bakken van brood. Zie de
volgende paragraaf voor een gedetailleerd recept. Voor de
beste resultaten raden wij u aan om aandachtig het
volgende advies op te volgen.
volg het recept nauwkeurig;
vergeet niet om 100 g (1 dl) koud water op de bodem van
de oven te zetten, in een taartvorm;
In een koude oven zetten. Als u het deeg in de warme oven
wilt zetten, na bakken op hoge temperatuur, geeft de
display “Oven te warm” weer tot de temperatuur is gedaald
tot 40°C. U kunt nu het brood in de oven zetten.
BROODRECEPT (maximale hoeveelheid deeg):
Ingrediënten:
• 650 g bloem
• 350 g water
• 12 g zout
• 25 g verse bakkersgist of 4 zakjes gistpoeder.
Bereiding:
• Meng de bloem en het zout in een grote kom.
• Meng de gist in het net lauw water (ongeveer 35 graden).
• Maak een holletje in de bloem.
• Giet het mengsel van de gist met het water in het holletje.
• Meng en kneed totdat het mengsel homogeen en licht
plakkerig is, trek het uit met de handpalmen en vouw het
weer in elkaar gedurende 10 minuten.
• Vorm een bal, leg deze in een kom en dek de kom af met
plasticfolie om te voorkomen dat de bovenkant van het
deeg uitdroogt. Zet de kom in de oven, kies de handmatige
functie STOMEN op 40°C en laat het deeg ongeveer 30 à
45 minuten rijzen of bij kamertemperatuur ongeveer 1 uur
(de hoeveelheid deeg moet verdubbeld zijn).
Inschakelen
en gebruik
12
NL
Il • Neem het deeg weer op en kneed het zachtjes; verdeel
het in meerdere broden.
• Zet de broden op het met bakpapier bedekte rooster
(uitknippen volgens de afmetingen van het rooster) en
bestrooi ze met bloem.
• Maak er sneetjes in met een scherp mes.
• Plaats het rooster in de oven op niveau 1.
• Zet een taartvorm op de bodem van de oven en giet er
100 g koud water in.
• In een koude oven zetten.
• Schakel de automatische functie BROOD in.
• Aan het einde van de baktijd laat u de broden op het
rooster liggen totdat ze geheel zijn afgekoeld.
Programma PIZZA
Dit is de ideale functie voor het bakken van pizza’s (met een
voldoende dikke bodem). Zie de volgende paragraaf voor
een gedetailleerd recept. U kunt het gewenste bakniveau
instellen: GAAR, KNAPPERIG of ZACHT.
Voor de beste resultaten raden wij u aan om aandachtig het
volgende advies op te volgen.
• volg het recept nauwkeurig;
• het deeg moet een gewicht hebben tussen 350 g en
500 g.
• vet het rooster of de plaat licht in. In een koude oven
zetten. Als u het deeg in de warme oven wilt zetten, na
bakken op hoge temperatuur, geeft de display “Oven te
warm” weer totdat de temperatuur is gedaald tot 120°C.
U kunt nu de pizza in de oven zetten.
PIZZA recept:
Recept voor 3 of 4 pizza’s: 1 kg bloem, 500 g water, 20 g
zout, 20 g suiker, 10 cl olijfolie, 20 g verse bakkersgist (of 2
zakjes gistpoeder)
• Laten rijzen bij kamertemperatuur: 1 uur of handmatige
functie STOMEN op 40°C en ongeveer 30/45 minuten laten
rijzen.
• In een koude oven zetten.
• Het bakken inschakelen op PIZZA.
Inschakelen
en gebruik
13
NL
Hoe programmeer ik een bakcyclus
De baktijd programmeren
U kunt de baktijd slechts instellen voor CREATIE
bakmethoden.
U kunt al programmeren voordat u een programma start
met behulp van de toets “START/STOP”.
Druk op de toets en vervolgens:
1. Kies BAKTIJD en druk op “OK” om te bevestigen.
2. De vier digitale cijfers gaan knipperen.
3. Stel in met behulp van de toetsen - en +.
4. Druk op “OK” om te bevestigen.
5. Een geluidsignaal geeft aan dat de baktijd beëindigd is en
de oven schakelt uit.
Bijvoorbeeld: het is 9 uur en de geprogrammeerde baktijd
is 1u15. Het programma stopt automatisch om 10u15.
Uitgesteld bakken programmeren
! Door de keuze van de baktijd kunt u uitgesteld bakken
programmeren.
! U kunt slechts programmeren wanneer u een
bakprogramma heeft gekozen, maar nog niet gestart.
1. Druk op de toets en volg de procedure van 1 tot 3 die
voor de baktijd is beschreven.
2. Kies EINDE BAKTIJD en druk op “OK” om te bevestigen.
3. De vier digitale cijfers gaan knipperen.
4. Stel in met behulp van de toetsen - en +.
5. Druk op “OK” om te bevestigen.
6. Druk op de toets “START” om de programmering te
activeren.
7. Een geluidsignaal geeft het einde van de baktijd aan en
de oven gaat uit.
• Bijvoorbeeld: het is 9 uur, de geprogrammeerde baktijd is
1u15 en het einde van de baktijd is ingesteld op 12u30. Het
programma begint automatisch om 11u15.
De weergave van het bericht WACHTEN geeft aan dat een
programmering is uitgevoerd. De display geeft om en om
het einde van de baktijd en de baktijd aan.
Het einde van de baktijd kan gewijzigd worden zolang de
oven op WACHTEN staat, volg hiervoor de bovenstaande
procedure.
Om een programmering te annuleren schakelt u de oven uit
.
Bakadvies
Voor bakken met heteluchtcirculatie mag u niveau 1 en 5
niet gebruiken: deze worden direct door de hete lucht
getroffen, die kwetsbare gerechten kan verbranden.
Als u bakt in modus BARBECUE plaatst u de braadslee op
niveau 1 om het kookvocht en het vet op te vangen.
MULTINIVEAUS
• Plaats de braadslee onder en de roosters boven.
PIZZA of FOUGASSE
• Gebruik een lichte aluminium schaal met een diameter
van max. 30 cm, plaats deze op het ovenrooster.
• Als de pizza’s goed gevuld zijn, doet u de mozzarella er
halverwege de baktijd pas bij.
BARBECUE
• Verwarm de oven gedurende 5 minuten voor.
• Sluit de ovendeur tijdens het bakken.
• Plaats het rooster op niveau 2 of 3, zet de gerechten
midden op het rooster.
• Deze functie is geschikt voor: het aanbraden van vlees,
gratineren, bruinen van schuimgebak, tosti’s, kleine
vleesgerechten van mager, dun vlees.
• Wij raden u aan om het maximale vermogen te kiezen.
Maak u geen zorgen als de bovenste weerstand niet
permanent ingeschakeld is: het functioneren ervan wordt
door een thermostaat geregeld.
Inschakelen
en gebruik
14
NL
Kookprogramma voor de MAGNETRON
Voor elke functie van de MAGNETRON geeft de volgende tabel
voor iedere bereidingswijze het vermogen en de ingestelde
bereidingsduur weer.
Het vermogen wordt automatisch bepaald volgens de gekozen
bereidingswijze. U kunt dit echter wijzigen om het aan een
specifiek recept aan te passen.
U kunt op ieder moment de bereidingsduur wijzigen.
Programma MAGNETRON.
Kies deze functie voor het snel verwarmen van dranken,
water en gerechten die veel water bevatten.
De volgende vermogensstanden zijn beschikbaar voor
de magnetron: 100-200-300-400-500-600-700-800-900-
1000W
Koken van voedingsmiddelen die veel water bevatten
(soep, saus, tomaten, enz.). (Zie de kookaanwijzingen)
Programma ONTDOOIEN.
Deze functie is ideaal voor het ontdooien van
ingevroren groenten. Met uw magnetron kunt u
behoorlijk wat tijd besparen. Voor het ontdooien van
gerechten gebruikt u de functie ONTDOOIEN of de
functie MAGNETRON op 200 W
Belangrijk om te weten:
Kleine stukjes vlees of vis kunnen onmiddellijk na het
ontdooien worden gebakken. Grote stukken vlees zoals
braadstuk of hele vis zijn aan het eind van het
ontdooiprogramma nog lichtjes bevroren.
Wij raden u aan om deze stukken even te laten liggen, minstens
zo lang als de ontdooitijd, om zo een gelijkmatige temperatuur
te verkrijgen.
Een voedingsmiddel dat bedekt is met ijskristallen zal minder
snel ontdooien. In dat geval zult u de ontdooitijd moeten
verlengen.
Aanbevelingen:
De ontdooitijd varieert naar gelang het type apparaat.
Deze is ook afhankelijk van de vorm, de grootte, de
oorspronkelijke temperatuur en de kwaliteit van de
voedingsmiddelen.
In de meeste gevallen moet de verpakking worden verwijderd.
Verwijder ook de metalen nietjes van de verpakkingen.
Halverwege het ontdooien dient u de stukken om te draaien, te
vermengen of uit elkaar te halen als zij samen zijn ingevroren.
Laat vlees en vis op een schotel omgekeerd op een ander bord
ontdooien om het vrijkomende vocht weg te laten stromen. Als
het in contact blijft met het voedingsmiddel, wordt het
oververhit.
Vries nooit opnieuw voedingsmiddelen in voordat u deze heeft
gekookt of gebakken.
Programma MULTINIVEAUS
Met de functie hete lucht + magnetron kunt u de
magnetronbereiding combineren met bereiding in de
heteluchtoven, om zo behoorlijk wat tijd te besparen. U
beschikt over de volgende vermogensniveaus voor de
magnetron: 100-200-300-400-500 W. De baktemperatuur
kan in stappen van 5°C worden ingesteld, van 30°C tot
220°C.
De baktijd kan ingesteld worden tussen 0 en
60 minuten.
Il
Programma GRILL
Met deze functie kunt u de grill en de magnetron
tegelijkertijd gebruiken voor snel bakken. U kunt elk
grillniveau met één van de vermogenniveaus van de
magnetron tot 700 W combineren.
Programma CONVECTIE
Met behulp van de functie convectiekoken kunt u de
magnetronbereiding combineren met traditioneel
koken.
Aanbevelingen:
Gebruik bij het bakken met de functie traditioneel +
magnetron geen metalen schaal.
Opmerkingen:
De baktijd kan op elk moment worden gewijzigd .
Druk op de toets en vervolgens: Stel in met behulp
van de toetsen - en +.
U kunt de magnetron op dezelfde manier voorverwarmen als
voor het bakken met hete lucht.
15
NL
KOOKAANWIJZINGEN
Kooktabel
magnetronfunctie
type hoeveelheid vermogen tijd niveau opmerkingen
opwarmen
kant-en-klare gerechten
uit de koelkast (lasagna,
gegratineerde schotels,
vis, vlees, rijst …)
400g 800W 5 tot 7 min. 1 of 2 afgedekte glazen schaal op rooster
kant en klare
diepvriesgerechten
(lasagna, gegratineerde
schotels, vis, vlees,
rijst …)
400g 900W 4 tot 6 min. 1 of 2 afgedekte glazen schaal op rooster
vloeistoffen (water, melk,
soepen)
kom (25cl) 1000W 1,30 tot 2,30 min. 2 kom op rooster
gesmolten chocola 200g 700W 1 tot 2 min. 2 kom op rooster
bereidingen
vlees
braadstukken
(varkensvlees,
kalfsvlees, rundvlees ….)
1 kg 700W 20 tot 25 min. 2
afgedekte glazen schaal op rooster.
Halverwege het bakken omdraaien
kalfsoesters, koteletten… 500g 700W 5 tot 10 min. 2
afgedekte glazen schaal op rooster.
Halverwege het bakken omdraaien
hele kip 1,2kg 700W 35 tot 45 min. 1
afgedekte glazen schaal op rooster.
Halverwege het bakken omdraaien
worstjes 500g 700W 5 tot 10 min. 2
afgedekte glazen schaal op rooster.
Halverwege het bakken omdraaien
vis
hele vis (forel, makreel,
dorade ...)
1 kg 800W 10 tot 15 min. 2
afgedekte glazen schaal op rooster.
Halverwege het bakken omdraaien
filets of moten 500g 800W 5 tot 10 min. 2
afgedekte glazen schaal op rooster.
Halverwege het bakken omdraaien
groenten
sperzieboontjes,
broccoli- en
bloemkoolroosjes,
wortelschijfjes,
courgetteblokjes,
champignons ….
500g 900W 5 tot 10 min. 2
afgedekte glazen schaal met een
bodempje water, halverwege de
kooktijd omscheppen
aardappelen in de schil 500g 900W 10 tot 15 min. 2
de schil doorprikken en halverwege
de kooktijd omscheppen
fruit
appels, peren 500g 900W 5 tot 10 min. 2
de schil doorprikken en halverwege
de kooktijd omscheppen
16
NL
Kooktabel
multiniveaufunctie
type kookfunctie
hoeveel -
heid
schaal niveau
oven -
temperatuur
(koud
beginnen)
vermogen
magnetron
bereidings -
tijd
opmerkingen
kip
multiniveau +
MA
1,5kg
pyrex schaal
op rooster
1
210°C/
220°C
600W 30/40 min.
eventueel
halverwege de
bereidingstijd
omdraaien
varkensrollade
multiniveau +
MA
1 kg
pyrex schaal
op rooster
1
210°C/
220°C
400W 30/35 min.
eventueel
halverwege de
bereidingstijd
omdraaien
appeltaart
multiniveau +
MA
pyrex schaal
(diameter 28)
op rooster
2 220°C 500W 20/25 min.
schaal halverwege
de bereidingstijd
omdraaien
taart
(amandelgebak)
multiniveau +
MA
pyrex schaal
(diameter 28)
op rooster
2 220°C 500W 20/25 min.
schaal halverwege
de bereidingstijd
omdraaien
genoise
multiniveau +
MA
pyrex schaal
(diameter 24)
op rooster
1
210°C/
220°C
200W 15/20 min.
schaal halverwege
de bereidingstijd
omdraaien
aardappelgratin
multiniveau +
MA
1 kg
pyrex schaal
op rooster
1
210°C/
220°C
600W 30/35 min.
schaal halverwege
de bereidingstijd
omdraaien
magnetronfunctie
ONTDOOIEN:
Voedingsmiddel Hoeveelheid Tijd Aanbevelingen
Bladerdeeg of kruimeldeeg 400 g 1 - 3 min
Op keukenpapier leggen; halverwege de bakcyclus
omdraaien
Jakobsschelpen 500 g 5 - 7 min
Op een bord leggen; halverwege de bakcyclus
roeren
Gepelde roze garnalen 100 g 1 - 2 min “ “
Hele roze garnalen 200 g 2 - 4 min “ “
Zeekreeft/gamba’s (10) 500 g 6 - 8 min “ “
Aardbeien
Frambozen/morellen
Kruisbessen / bosbessen /
zwarte bessen
250 g 7 - 9 min
6 - 8 min
5 - 7 min
Homogene gerechten
(puree, doperwten, selderij, enz.)
2 borden van 200g 4 tot 6 min
Heterogene gerechten zoals
cassoulet (witte bonen met worst),
boeuf bourguignon (runderstoofpot),
ravioli, enz...
2 borden van 300g 6 tot 8 min
Opwarmen op 2 niveaus:
Zet de glazen schaal op niveau 1 en het rooster op niveau 3.
Wanneer u een reeds gekookt gerecht opwarmt, dient u het gerecht altijd te bedekken.
17
NL
Kooktabel
Leg het voedingsmiddel op het rooster dat in de geëmailleerde schaal ligt (om het kookvocht op te vangen) en plaats het op niveau
3. Draai het voedingsmiddel halverwege de baktijd om.
Voedingsmiddelen Hoeveelheid Tijd
Andouillette, bloedworst, worstjes
(met een vork gaatjes in het vel pikken)
4 - 6 stuks 22 - 30 min
Varkenskarbonade 4 stuks 27 - 32 min
Lamskarbonade 4 stuks 15 - 17 min
T-bone 800 g 23 - 25 min
Gerookt spek 4 - 6 plakjes 18 - 25 min
handleiding voor bakken met grill functie
Voedingsmiddelen Temperatuur
Niveau
Tijd
Vlees
Varkensrollade (1 kg)
Kalfsrollade (1 kg)
Runderrollade (1 kg)
Lamsvlees (bout, schouder 1,5 kg)
Gevogelte (1,2 kg)
Groot gevogelte
Konijn
160°C
180°C
220°C*
180°C
180°C
180°C
220°C
Op het rooster op niveau 2
Op het rooster op niveau 2
Op het rooster op niveau 2
In de geëmailleerde schaal op niveau 2
Op het rooster op niveau 1
Op het rooster op niveau 1
In de geëmailleerde schaal op niveau 2
90 min
70 - 75 min
38 - 40 min
50 - 60 min
70 - 75 min
90 - 120 min
40 - 45 min
Vis (1,2 kg)
Heel (snapper, zalm, schelvis)
180°C In de geëmailleerde schaal op niveau 2 35 - 45 min
Groenten
Gegratineerde aardappelschotel
Lasagne
Gevulde tomaten
180°C
180°C
180°C
Op het rooster op niveau 2
Op het rooster op niveau 2
Op het rooster op niveau 2
50 - 55 min
40 - 45 min
45 - 55 min
Gebakjes
Savoie gebak
Caketaart
Rolcake
Gebak
Koekjes
Zandtaartjes
Crème
Madeleines
Evenveeltje
Kwarktaart
Tulband
Soezendeeg
Kruimeldeegtaart
Bladerdeegtaart
150°C
150°C
150°C
160°C
180°C
160°C
160°C
170°C
170°C
170°C
180°C
180°C
200°C
220°C*
Op het rooster op niveau 2
Op het rooster op niveau 1
In de geëmailleerde schaal op niveau 2
Op het rooster op niveau 1
In de geëmailleerde schaal op niveau 2
In de geëmailleerde schaal op niveau 2
Op het rooster op niveau 2
In de geëmailleerde schaal op niveau 2
Op het rooster op niveau 2
Op het rooster op niveau 1
springvorm,
een diameter van 26 cm
Op het rooster op niveau 1
in speciale vorm
In de geëmailleerde schaal op niveau 2
Op het rooster op niveau 2
Op het rooster op niveau 2
35 - 45 min
35 - 45 min
20 - 25 min
40 - 50 min
18 - 22 min
20 - 25 min
35 - 45 min
bain marie
20 - 30 min
40 - 50 min
65 - 75 min
45 - 50 min
35 - 40 min
volgens de
grootte
40 - 45 min
30 - 40 min
Diversen
Paté in aarden schotel (1 kg)
Hartige taart
Gerechten in stoofpan
(ragout, baeckeoffe)
Brood (500 g meel)
190°C
170°C
160°C
220°C*
Op het rooster op niveau 1
Op het rooster op niveau 2
vorm van 20 cm
Op het rooster op niveau 1, naar gelang de
schaal.
Op het rooster op niveau 2
90 min
55 - 65 min
90 - 180 min
25 - 30 min
handleiding voor bakken met hete lucht
* Verwarm de magnetron voor op de aangegeven temperatuur.
Reiniging en
onderhoud
18
NL
REINIGING VAN DE BUITENKANT
Om het venstertje van de elektronische programmaschakelaar en
de ovendeur te reinigen, gebruikt u een zachte doek bevochtigd
met wat ruitenreiniger.
Gebruik geen schuurmiddelen of een schuursponsje.
UITSCHAKELEN
Voordat u het apparaat reinigt of onderhoudt, moet u de
elektrische voeding van het apparaat uitschakelen.
REINIGING VAN DE BINNENKANT VAN DE OVEN
Het wordt aanbevolen de oven regelmatig te reinigen en
voedselresten aan de binnen- en buitenkant van het apparaat te
verwijderen.
Gebruik een vochtige spons met zeep. Als het apparaat niet goed
schoon gehouden wordt, kan het oppervlak snel verweren,
waardoor de levensduur wordt verkort en er een gevaarlijke
situatie kan ontstaan.
WAARSCHUWING: Als de deur of de afdichting beschadigd zijn,
mag de oven niet worden gebruikt voordat dit door een bevoegd
persoon is hersteld.
Gebruik geen stoomreiniger.
Het gebruik van schuurmiddelen, alcohol of oplosmiddelen wordt
afgeraden; zij kunnen het apparaat beschadigen.
Laat bij sterke geuren of een vieze magnetronoven wat water met
citroensap of azijn gedurende 2 minuten koken in een kopje en
maak de wanden schoon met wat afwasmiddel.
Reiniging en
onderhoud
INGREPEN
Eventuele ingrepen op het apparaat dienen door een
gekwalificeerde vertegenwoordiger van het merk te worden
uitgevoerd. Vermeld de “Service” referentie van het apparaat
(model, type, serienummer). Deze inlichtingen staan op het
identificatieplaatje (Fig.1).
CZ5701761_00 01/12
19
NL
_______________
Cl.B - Gr.2
_____ W max
220 - 240 V 50Hz
2450 MHz
TYP : _________
~
Service: ____________
Nr : AA MM 00001
PXXXXXXXX
Fig. 1

Documenttranscriptie

Handleiding OVEN IT GB Italiano English ES PT Español Português FR Inhoud Français NL Nederlands Voorzorgsmaatregelen en advies Algemene beveiliging Besparingen en milieubescherming Installatie Plaatsing Elektrische aansluiting Technische kenmerken Beschrijving van het apparaat Overzicht Bedieningspaneel Display Schalen en rooster Inschakelen en gebruik Eerste ingebruikname De klok instellen De timer instellen Kinderbeveiliging Inschakelen oven Mijn recepten Hoe programmeer ik een bakcyclus Bakadvies Overzicht bereiding Reiniging en onderhoud Uitschakelen Het apparaat reinigen De deur reinigen Assistentie Belangrijke veiligheidsinstructies Lees ze aandachtig door en bewaar ze voor toekomstig gebruik. NL Voorzorgsmaatregelen en advies NL BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES - LEES ZE AANDACHTIG EN BEWAAR ZE VOOR TOEKOMSTIG GEBRUIK. Belangrijk — Pak het apparaat onmiddellijk bij ontvangst uit of laat het uitpakken. Controleer de algemene staat. Schrijf eventueel voorbehoud op de leveringsbon waarvan u een exemplaar behoudt. Bewaar deze gebruiksaanwijzing in de nabijheid van het apparaat. Indien het apparaat aan een ander persoon wordt verkocht of gegeven, dient u de gebruiksaanwijzing hierbij niet te vergeten. Wij vragen u kennis te nemen van de aanwijzingen alvorens het apparaat te installeren en te gebruiken. Zij zijn voor uw veiligheid en die van anderen opgesteld. WAARSCHUWING: — Dit apparaat mag worden gebruikt door kinderen vanaf 8 jaar, en door personen met lichamelijke, sensorische of geestelijke beperkingen of door personen zonder ervaring en kennis, als ze onder toezicht staan of vooraf instructies gekregen hebben over hoe ze het apparaat veilig moeten gebruiken, en begrepen hebben aan welke risico's ze zich blootstellen. Kinderen mogen niet met het apparaat spelen. De reiniging en het onderhoud mogen alleen onder toezicht aan kinderen overgelaten worden. — Laat kinderen nooit onbewaakt, om te vermijden dat ze met het apparaat zouden spelen. WAARSCHUWING: — laat kinderen nooit de magnetron gebruiken zonder toezicht, tenzij ze gepaste instructies hebben gekregen zodat ze de oven veilig kunnen gebruiken en de gevaren van verkeerd gebruik begrijpen. — het apparaat en de bereikbare onderdelen ervan worden warm tijdens het gebruik. Zorg ervoor dat u de verwarmingselementen niet aanraakt. Het apparaat moet buiten het bereik van kinderen jonger dan 8 jaar gehouden worden, tenzij ze voortdurend in het oog gehouden worden. WAARSCHUWING: — het is voor iedereen behalve competente personen verboden om onderhoud en reparaties uit te voeren waarbij het deksel dat tegen blootstelling aan microgolven beschermd moet worden verwijderd. WAARSCHUWING: — warm vloeistoffen en andere voedingsmiddelen nooit op in een hermetische gesloten verpakking, om ontploffingsgevaar te vermijden. — vanwege de hoge temperaturen wordt het aangeraden om kinderen de oven in gecombineerde modus nooit zonder toezicht van volwassenen te laten gebruiken. — Gebruik alleen keukengerei dat geschikt is voor gebruik in de magnetron. — Houd bij het opwarmen van voedingsmiddelen in plastic of papieren verpakkingen de oven in de gaten vanwege eventueel brandgevaar. — Als rook verschijnt, de magnetron uitschakelen of de stekker uit het stopcontact halen en de deur dicht laten, zodat eventuele vlammen worden verstikt. 2 Voorzorgsmaatregelen en advies — Bij het verwarmen van dranken in de magnetron kan de kokende vloeistof plotseling en vertraagd krachtig gaan borrelen. Ga heel behoedzaam te werk wanneer u de vloeistof uit de magnetron haalt. — De inhoud van zuigflessen en potjesvoeding voor de baby's moet eerst worden geschud of geroerd en de temperatuur moet voor consumptie worden gecontroleerd, om verbranding te voorkomen. — Warm geen eieren in de schaal of hele, harde eieren in een magnetron; deze kunnen, zelfs na het koken, uit elkaar spatten. — Dit apparaat is ontworpen voor gebruik met gesloten deur. — Dit apparaat is ontworpen om te worden gebruikt voor huishoudelijke en soortgelijke toepassingen, zoals: Keuken gebieden voor het personeel van winkels, kantoren en andere professionele lokalen. — Farms. Gebruik door klanten van hotels, motels en andere residentiële soort inrichtingen; pension soort omgevingen. WAARSCHUWING: — Gebruik geen stoomreiniger. — als de deur of de afdichting beschadigd zijn, mag de oven niet worden gebruikt voordat dit door een competent persoon is hersteld. — Het wordt aangeraden om de oven regelmatig de reinigen en alle etensresten te verwijderen. — Als het apparaat niet goed schoon wordt gehouden kan het oppervlak beschadigen. De levensduur van het apparaat wordt hierdoor onvermijdelijk verkort en dit kan tot gevaarlijke situaties leiden. — Gebruik geen schurende reinigingsproducten of harde metalen krabbers om de glazen ovendeur te reinigen. Dit kan het oppervlak van het glas beschadigen en doen barsten. RESPECT VOOR HET MILIEU — Het verpakkingsmateriaal van dit apparaat is recycleerbaar. Doe mee aan de recycling en draag bij tot de bescherming van het milieu door dit materiaal in de hiervoor bestemde gemeentecontainers te deponeren. — Uw apparaat bevat tevens vele recycleerbare materialen. Daarom is het voorzien van dit logo wat aangeeft dat de gebruikte apparaten van ander afval dienen te worden gescheiden. De recycling van de apparaten die door uw fabrikant wordt georganiseerd wordt op deze manier onder de beste omstandigheden uitgevoerd, overeenkomstig de Europese richtlijn 2002/96/CE betreffende elektrisch en elektronisch afval. Informeer bij uw gemeente of bij uw verkoper naar de dichtstbijzijnde inzamelplaats voor uw oude apparaten. — Wij danken u voor uw bijdrage aan de bescherming van het milieu. WAAKSTAND De lichtsterkte van de display neemt automatisch na 30 seconden af om energie te besparen. Op sommige modellen wordt bij uitgesteld starten een bewegend symbool afgewisseld met de tijd op de display, dit geeft aan dat de oven in de "Waakstand" staat. Draai de selectieknop of druk op een toets om de lichtsterkte van de display weer te verhogen. 3 NL Installatie van uw apparaat NL 20 10 50 50 550 400 26 55 560 0m ini 456 550 mini 595 445 450 378 450 560 fig.1 KEUZE VAN DE PLAATS De schema’s hierboven bepalen de zijkanten van een meubel waarin uw oven ingebouwd kan worden. De oven kan naar keuze worden geïnstalleerd onder een werkblad of in een (open* of gesloten) kolommeubel met de juiste afmetingen voor de inbouw van de oven (zie schema). Uw oven beschikt over een optimale luchtcirculatie die vlekkeloze bakresultaten en een uitstekende reiniging garandeert als u met de volgende punten rekening houdt: — Plaats de oven centraal in de kast met een minimale afstand van 10mm tussen de zijwanden van de oven en die van de inbouwkast. Het materiaal van de inbouwkast moet hittebestendig zijn (of deze moet bekleed zijn met hittebestendig materiaal). Voor meer stabiliteit schroeft u de oven in de kast vast met 2 schroeven in de schroefgaten die in de zijwanden zijn voorzien. INBOUW Werkwijze: 1) Maak een opening met een diameter van 2 mm in de wand van het meubel om te vermijden dat het hout gaat barsten. 2) Bevestig de oven met de 2 schroeven. (*) bij een open meubel dient de opening (maximaal) 70 mm te bedragen. Advies Voor een installatie overeenkomstig de wettelijke richtlijnen raden wij u aan een beroep te doen op een erkend electrotechnieker. Let op Indien de voedingskabel is beschadigd, moet deze door de fabrikant, de klantenservice of een ander gekwalificeerd persoon veiligheidshalve worden vervangen. 4 Installatie van uw apparaat NL 20A Mono Teller 220-240V~ 50Hz Monokabel 220-240 V~ Differentieelschakelaar of zekering 16A Stopcontact 2 polen + aarding norm CEI 60083 Voedingskabel lengte ongeveer 1,50 m ELEKTRISCHE AANSLUITING De elektrische veiligheid dient te worden verzekerd door een goede inbouw. De stekker uit het contact halen bij inbouw of onderhoud van het apparaat, de zekeringen afsluiten of verwijderen. De elektrische aansluiting dient te worden uitgevoerd voordat het apparaat in het meubel wordt geplaatst. Controleer of: - het vermogen van de installatie voldoende is, - de voedingskabels in goede staat zijn - de diameter van de kabels overeenkomstig de installatieregels is. Uw oven moet aangesloten worden met een voedingskabel (genormaliseerd) met 3 geleiders van 1,5mm2 (1f + 1N + aarding) die verbonden worden met het netwerk 220-240V~ monofase via een stopcontact 1f + 1 neutraal + aarding volgens IEC 60083 of een omnipolaire schakelaar of overeenkomstig de installatieregels. Let op De beschermingsdraad (groen-geel) is verbonden met de aansluitklem van het apparaat en moet worden verbonden met de aarding van de installatie. Indien u kiest voor een aansluiting op een stopcontact, dient u ervoor te zorgen dat het stopcontact ook na de aansluiting gemakkelijk bereikbaar blijft. De zekering van uw installatie moet 16 ampère zijn. Indien de voedingskabel is beschadigd, moet deze veiligheidshalve door de fabrikant of door de servicedienst worden vervangen, om gevaarlijke situaties te vermijden. Het apparaat moet van het elektriciteitsnet kunnen worden afgekoppeld, door middel van een stekker in het stopcontact of door een schakelaar te installeren op de vaste voedingsleidingen, volgens de installatieregels. 5 Beschrijving van het apparaat NL A PROGRAMMA COTTURA gratin tradizionale multilev el vel oce B C A Programmaschakelaar B Bedieningstoetsen C Zijroosters Instellen Réglage tijd Temps Programmakeuze Sélection de Toets Touche OK OK la programmation Pijltje Flèche omhoog Haut START/ STOP Keuzetoets Touche de sélections ON/OFF Instelling Réglage temperatuur Temperature DISPLAY AFFICHEUR Toets Touche- Toets Touche+ + Pijltje Flèche omlaag Bas Toets Touchevergrendeling bedieningen verrouillage commandes Aanduiding du Indication gekozen menu menu sélectionné Indication Aanduiding deurvergrendeling Porte verrouillée Gekozen Mode de cuisson bakmethode sélectionné Geeft de le aangeraden Indique niveau roosterhoogte aanpréconisé d'enfournement Aanduiding Indicateurs de voorverwarming Préchauffage 6 Temperatuur Indication de aanduiding Température Indique le mode de cuisson Aanduiding bakmethode indique : baktijd, geeft ookaussi aan: tijd, einde baktijd de cuisson Heure,Durée Oventoebehoren NL • OVENTOEBEHOREN • Rooster (fig. 1) Met behulp van het rooster kunt u uw gerechten grillen of een goudbruin laagje geven. Gebruik het rooster nooit samen met metalen schalen of bakken in de standen magnetron, gril + magnetron of hete lucht + magnetron. U kunt wel een gerecht verwarmen in een aluminium bakje als u een bord tussen het bakje en het rooster plaatst. Fig. 01 •Geëmailleerde schaal (fig. 2) Deze kan worden gebruikt om au bain-marie te koken, door hem voor de helft met water te vullen. Hij kan ook als ovenschaal worden gebruikt. Fig. 02 Opmerking: De geëmailleerde schaal nooit in de magnetron gebruiken. Dit kan tot beschadiging van de oven leiden. • De zijroosters (Fig. 3) Met behulp van 2 roosters voorzien van haakjes kunt u de accessoires op 3 niveaus gebruiken. 3 verschillende niveaus afhankelijk van de bakwijze en het gerecht (fig.4). In de stand Grill of Grill + Magnetron zet u de accessoires (het rooster of de glazen schaal) op niveau 1 voor dikke gerechten zoals braadstukken, en op niveau 3 voor minder dikke gerechten zoals koteletten of worstjes. In de stand bakken met of zonder magnetron kunt u het rooster of de glazen schaal op niveau 1 of 2 zetten, afhankelijk van het gerecht. Fig. 03 ➂ ➁ ➀ Fig. 04 7 Inschakelen en gebruik NL Bij het eerste maal inschakelen, laat u de oven leeg functioneren, met de deur dicht, gedurende minstens een uur met de temperatuur op het maximum. Vervolgens schakelt u de oven uit, opent de deur en lucht de ruimte. De geur die vrijkomt wordt veroorzaakt door de verdamping van de producten die gebruikt worden voor de bescherming van de oven. Zet nooit objecten neer op de bodem van de oven, het email kan zo worden beschadigd. Zet schalen altijd op de met het apparaat geleverde roosters. Tijdens het bakken van gistdeeg raden wij aan om deur niet te openen, om te voorkomen dat het deeg inzakt. De klok instellen Om de klok in te stellen drukt u eerst op de toets om de oven in te schakelen; vervolgens op de toets “MENU” en u volgt de aangegeven procedure. 1. Kies de uren en druk op “OK” om te wijzigen; 2. de vier digitale cijfers gaan knipperen; 3. stel in met behulp van de toetsen - en + 4. druk op “OK” om te bevestigen. De timer instellen Door lang te drukken op de toetsen - en + kunt u snel lijsten of ingestelde waarden doorlopen. Elke keer dat u de oven inschakelt is deze ingesteld op het Menu CREATIE. Als de gebruiker geen enkele toets gebruikt wanneer de display aangaat, gaat het scherm vanzelf weer uit na 30 minuten. Koelsysteem Om de buitentemperaturen te laten dalen, blaast een koelsysteem lucht naar buiten door een gleuf boven de band van de oven. Aan het einde van de baktijd schakelt de ventilator in en stopt automatisch, wanneer de oven voldoende afgekoeld is. Ovenverlichting Met uitgeschakelde oven gaat het licht aan zodra u de deur opent. Eerste in gebruik name Na het aansluiten van het apparaat op het lichtnet en bij de eerste in gebruik name, schakelt u de bedieningen in door te drukken op de toets . De lijst met beschikbare talen wordt in het menu weergegeven. Kies de gewenste taal met behulp van de toetsen . Druk op “OK” om te bevestigen. Wanneer uw keuze gemaakt is, worden de volgende instellingen weergegeven: TAAL Taalkeuze KLOK Instelling van de tijd WEERGAVE KLOK Weergave van de klok TIMER Instellen van de timer UIT Het menu verlaten Na de keuze van de taal in het menu en indien geen enkele handeling wordt verricht in de volgende 60 seconden, gaat de display naar het menu CREATIE. 8 De timer kan worden ingesteld wanneer de oven is in- of uitgeschakeld. Wanneer de oven is uitgeschakeld: 1. druk op de toets “MENU”; 2. de vier digitale cijfers gaan knipperen 3. stel in met behulp van de toetsen - en + 4. druk op “OK” om te bevestigen Als de oven is ingeschakeld: 1. druk op de toets “MENU”; 2. kies TIMER en druk op “OK” om te wijzigen; 3. de vier digitale cijfers gaan knipperen; 4. stel in met behulp van de toetsen - en +; 5. druk op “OK” om te bevestigen. 6. wanneer de timer is ingesteld, kunt u de oven uitschakelen. De timer wordt weergegeven: wanneer de tijd verstreken is, geeft de oven een geluidsignaal dat na een minuut stopt of nadat u op een pictogram heeft gedrukt. ! De timer regelt niet het in- en uitschakelen van de oven. Kinderbeveiliging Met de functie Kinderbeveiliging kunt u de toetsen van de oven vergrendelen. Om deze te activeren drukt u op de toets , kiest ACTIVEREN en drukt vervolgens op “OK” om te bevestigen. Om te deactiveren doet u hetzelfde, maar u kiest DESACTIVEREN. U kunt de kinderbeveiliging activeren wanneer de oven ingeschakeld is of uitgeschakeld. U kunt de kinderbeveiliging deactiveren wanneer het bakproces beëindigd is en in alle voorgaande gevallen. Inschakelen en gebruik Elke keer dat u de oven inschakelt is deze ingesteld op Menu CREATIE Om terug te gaan naar het hoofdscherm voor de keuze van de programma’s drukt u op de toets “P”. 1. Druk op de toets om de bedieningen in te schakelen. 2. Het scherm geeft aan: AUTOMATISCH UNIVERSEEL MIJN RECEPTEN Met de eerste keuze (zwart op wit geschreven) 3. Voer de gewenste keuze uit met behulp van de toetsen en druk op “OK” om te bevestigen. Het scherm geeft nu de bakprogramma’s weer. 4. Kies het gewenste programma met behulp van de toetsen of en druk op “OK” om te bevestigen. 5. Druk op de toets “START/STOP” om het bakken te starten. 6. De oven gaat voorverwarmen. 7. Een geluidsignaal gevolgd door het inschakelen van alle indicatoren voor voorverwarming geeft het einde van het voorverwarmen aan. 8. Tijdens het bakken is het op elk moment mogelijk om de temperatuur te wijzigen door te drukken op de toets “°C”, deze in te stellen met behulp van de toetsen - of + en op “OK” te drukken om te bevestigen. - de tijdsduur van het bakken te programmeren . - het bakken te stoppen door te drukken op de toets “START/STOP” ; - de timer in te stellen - de oven uit te schakelen door te drukken op de toets . 9. Indien de stroom uitvalt, als de temperatuur van de oven niet te laag is geworden, zorgt een speciale faciliteit ervoor dat het programma wordt voortgezet op het moment waarop het onderbroken werd. De programmeringen die nog niet zijn gestart worden echter niet onthouden en moeten opnieuw worden geprogrammeerd wanneer de stroom weer wordt ingeschakeld. Bakprogramma’s CREATIE Alle programma’s hebben een vooringestelde baktemperatuur. U kunt deze handmatig regelen, tussen 30° en 22 0° naar keuze (indien voorzien). De programma’s CREATIE omvatten alle handmatige bakmethoden. Voor elk van deze programma’s beheert de oven slechts de essentiële instellingen voor het slagen van recepten, van de eenvoudigste tot de ingewikkeldste: temperatuur, warmtebron, vochtigheidsgraad en luchtcirculatie worden automatisch beheerst. Dit hoofdstuk is opgesteld met de waardevolle hulp van onze culinaire adviseur. Wij raden u aan om zijn advies op te volgen om volop van zijn kennis te profiteren en perfecte bakresultaten te behalen. Deze keuze van de bakmethode, de temperaturen en de niveaus van het product in de oven worden door hem dagelijks gebruikt om de beste resultaten te behalen. NL Voor elke functie CREATIE geeft de volgende tabel aan of het gerecht in een koude of warme oven moet worden gezet. Als u deze aanwijzingen opvolgt is een optimaal resultaat gegarandeerd. Om het gerecht in een warme oven te plaatsen, wacht u op het einde van het voorverwarmen dat wordt aangegeven door een serie geluidsignalen. De temperatuur wordt automatisch ingesteld volgens het soort bakmethode dat gekozen is. U kunt deze echter wijzigen om hem aan te passen aan een specifiek recept. U kunt ook een baktijd instellen met onmiddellijke of uitgestelde start. Programma MULTINIVEAUS Inschakelen van alle verwarmingselementen, plus de turbine. De warmte is constant en wordt goed door de oven verdeeld, de lucht gaart en bruint gelijkmatig aan alle kanten. Mogelijkheid om op maximaal drie niveaus tegelijk te bakken. Programma BARBECUE De weerstand boven in de oven wordt ingeschakeld. De hoge, directe temperatuur van de grill wordt aanbevolen voor alle gerechten waarbij een hoge temperatuur aan de oppervlakte nodig is. Bakken met gesloten deur. Programma GRATINEREN Inschakelen van de bovenste weerstand en de ronde weerstand plus de turbine. De warmteverspreiding in één richting wordt toegevoegd aan de luchtcirculatie, voor een gelijkmatige verdeling van de warmte in de oven. Ideaal voor gegratineerde gerechten, lasagne enz. Bakken met gesloten deur. 9 Inschakelen en gebruik NL Programma TRADITIE Voor deze traditionele methode wordt bij voorkeur slechts één niveau gebruikt. Aanbevolen voor langzaam bakken of au bain marie. Voor een bain marie raden wij aan om het water direct in de geëmailleerde plaat te doen. Programma BRADEN Inschakelen van de bovenste weerstand en de ronde weerstand plus de turbine. De warmteverspreiding in één richting wordt toegevoegd aan de luchtcirculatie, voor een gelijkmatige verdeling van de warmte in de oven. Geen gevaar meer voor verbranden van gerechten aan de oppervlakte en een betere doordringing van de warmte. Bakken met gesloten deur. Programma STOVEN Inschakelen van het ronde verwarmingselement en de turbine, maar alleen tijdens het opwarmen. De temperatuur in de oven is ideaal om deeg te laten rijzen. Tijdens het rijzen mag de deur van de oven niet geopend worden. Programma BRIOCHE Door de gebruikte instellingen is dit programma ideaal voor taarten op basis van bakkersgist. Programma ZOUTE TAARTEN Door de gebruikte instellingen is dit programma ideaal voor alle deegrecepten. Programma TAARTEN Dit bakprogramma wordt aangeraden voor al uw banket, behalve BRIOCHE en ZOUTE TAARTEN, (bijvoorbeeld soesjes of cake,...) Programma WIT/BLOND SCHUIMGEBAK De voorgeselecteerde temperaturen kunnen niet gewijzigd worden. Het programma WIT SCHUIMGEBAK is ideaal om schuimgebak te laten drogen. Het programma BLOND SCHUIMGEBAK is perfect voor het bakken van schuimgebak. Programma ONTDOOIEN De turbine achter in de oven laat lucht op kamertemperatuur rond de voedingsmiddelen circuleren. Deze functie is geschikt voor het ontdooien van elk soort voedingsmiddel, maar vooral voor kwetsbare voedingsmiddelen die geen warmte verdragen, zoals bijvoorbeeld: merenguetaarten, roomtaarten of slagroomtaarten, vruchtentaarten. Programma’s OP LAGE TEMPERATUUR Deze bakmethode, die al jaren geleden is geadopteerd door keukenprofessionals, laat gerechten (vlees, vis, fruit, groenten) bakken op zeer lage temperaturen (85, 95 et 120°C) voor een perfecte garing, die de smaakkwaliteit bijzonder ten goede komt. 10 Een paar interessante voordelen: • aangezien de baktemperaturen zeer laag zijn (in principe onder de verdampingstemperatuur), wordt de verdamping van kookvocht aanzienlijk beperkt en het gerecht droogt dus veel minder uit; • het spierweefsel in vlees trekt minder samen dan bij een klassieke bakmethode. Resultaat: het vlees is zachter en hoeft na het garen niet te rusten. Het vlees moet worden gebruind voordat het in de oven wordt gegaard. Koken op lage temperatuur, in vacuüm, dat al dertig jaar lang wordt gebruikt door beroemde chef-koks, heeft vele voordelen: • gastronomisch: de smaken worden behouden, de smaakkenmerken van het voedingsmiddel worden gerespecteerd en dit behoudt zijn zachtheid en sappigheid. • hygiënisch: aangezien de hygiënenormen gerespecteerd worden, beschermt deze bakmethode de voedingsmiddelen tegen de schadelijke invloed van zuurstof kunnen gerechten langer in de koelkast bewaard worden. • organisatie: omdat de gerechten langer bewaard kunnen worden, kunnen ze langer van te voren worden bereid. • diëtisch: deze methode vereist minder vet, zodat lichte, eenvoudig te verteren gerechten kunnen worden bereid. • voordelig: het gewichtsverlies van voedingsmiddelen wordt aanzienlijk beperkt. Om deze techniek te gebruiken moet u in het bezit zijn van een vacuümmachine en speciale zakken. Volg nauwkeurig de instructies van de fabrikant om de voedingsmiddelen vacuüm te verpakken. De techniek van het vacuüm verpakken zorgt ervoor dat rauwe producten (fruit, groenten, enz.) en gekookte producten (traditionele methode) bewaard kunnen worden. Programma PASTEURISEREN Deze kookmethode is geschikt voor fruit, groenten enz. Potten van kleine afmetingen kunnen op 2 niveaus worden geplaatst (geëmailleerde plaat op niveau 1 en rooster op niveau 3). Laat de potten in de oven afkoelen. In een koude oven zetten. Inschakelen en gebruik T AUTOMATISCHE bakprogramma’s. Om te voorkomen dat de baktijden afwijken en de temperatuur gewijzigd wordt, mag de ovendeur niet worden geopend. De temperatuur en de baktijd zijn vooringesteld aan de hand van het systeem C.O.P.® (Cuisson Optimale Programmée, optimale geprogrammeerde bakinstelling) dat automatisch een perfect resultaat garandeert. De oven wordt automatisch uitgeschakeld en de oven geeft aan dat het gerecht gaar is. Dit hoofdstuk is gerealiseerd met de waardevolle hulp van onze culinaire adviseur. Wij raden u aan om zijn advies op te volgen, om volop van zijn kennis te profiteren en perfecte bakresultaten te behalen. Deze keuze van de bakmethoden, de temperaturen en het niveau worden dagelijks door hem gebruikt om de beste resultaten te behalen. Programma BRADEN... Kies deze functie om rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees, kip en lamsvlees te braden. In een koude oven zetten. U kunt het vlees ook in een warme oven zetten. Met sommige BRADEN programma’s kunt u de gewenste garing kezen: GOED GAAR, NET GAAR of ROSÉ. In een koude oven zetten. Als u het deeg in de warme oven wilt zetten, na bakken op hoge temperatuur, geeft de display “Oven te warm” weer tot de temperatuur is gedaald tot 40°C. U kunt nu het brood in de oven zetten. BROODRECEPT (maximale hoeveelheid deeg): Ingrediënten: • 650 g bloem • 350 g water • 12 g zout • 25 g verse bakkersgist of 4 zakjes gistpoeder. Bereiding: • Meng de bloem en het zout in een grote kom. • Meng de gist in het net lauw water (ongeveer 35 graden). • Maak een holletje in de bloem. • Giet het mengsel van de gist met het water in het holletje. • Meng en kneed totdat het mengsel homogeen en licht plakkerig is, trek het uit met de handpalmen en vouw het weer in elkaar gedurende 10 minuten. • Vorm een bal, leg deze in een kom en dek de kom af met plasticfolie om te voorkomen dat de bovenkant van het deeg uitdroogt. Zet de kom in de oven, kies de handmatige functie STOMEN op 40°C en laat het deeg ongeveer 30 à 45 minuten rijzen of bij kamertemperatuur ongeveer 1 uur (de hoeveelheid deeg moet verdubbeld zijn). Programma ZOUTE TAARTEN... Dit is de ideale functie voor al uw taartrecepten (voor taarten die van onderen goed gebakken moeten worden). In een koude oven zetten. U kunt de taart ook in een warme oven zetten. Programma BRIOCHE Deze functie is ideaal voor taartrecepten op basis van bakkersgist. In een koude oven zetten, maar u kunt het gebak ook in een warme oven zetten. Il Programma CAKE Deze functie is ideaal voor alle recepten op basis van rijspoeder. In een koude oven zetten. U kunt de taart ook in een warme oven zetten. Programma TAARTEN Deze functie is ideaal voor alle andere banketrecepten (zonder gist en met uitzondering van zoute taarten). In een koude oven zetten. U kunt de taart ook in een warme oven zetten. Programma BROOD Dit is de ideale functie voor het bakken van brood. Zie de volgende paragraaf voor een gedetailleerd recept. Voor de beste resultaten raden wij u aan om aandachtig het volgende advies op te volgen. • volg het recept nauwkeurig; • vergeet niet om 100 g (1 dl) koud water op de bodem van de oven te zetten, in een taartvorm; 11 NL Inschakelen en gebruik NL Il • Neem het deeg weer op en kneed het zachtjes; verdeel het in meerdere broden. • Zet de broden op het met bakpapier bedekte rooster (uitknippen volgens de afmetingen van het rooster) en bestrooi ze met bloem. • Maak er sneetjes in met een scherp mes. • Plaats het rooster in de oven op niveau 1. • Zet een taartvorm op de bodem van de oven en giet er 100 g koud water in. • In een koude oven zetten. • Schakel de automatische functie BROOD in. • Aan het einde van de baktijd laat u de broden op het rooster liggen totdat ze geheel zijn afgekoeld. Programma PIZZA Dit is de ideale functie voor het bakken van pizza’s (met een voldoende dikke bodem). Zie de volgende paragraaf voor een gedetailleerd recept. U kunt het gewenste bakniveau instellen: GAAR, KNAPPERIG of ZACHT. Voor de beste resultaten raden wij u aan om aandachtig het volgende advies op te volgen. • volg het recept nauwkeurig; • het deeg moet een gewicht hebben tussen 350 g en 500 g. • vet het rooster of de plaat licht in. In een koude oven zetten. Als u het deeg in de warme oven wilt zetten, na bakken op hoge temperatuur, geeft de display “Oven te warm” weer totdat de temperatuur is gedaald tot 120°C. U kunt nu de pizza in de oven zetten. PIZZA recept: Recept voor 3 of 4 pizza’s: 1 kg bloem, 500 g water, 20 g zout, 20 g suiker, 10 cl olijfolie, 20 g verse bakkersgist (of 2 zakjes gistpoeder) • Laten rijzen bij kamertemperatuur: 1 uur of handmatige functie STOMEN op 40°C en ongeveer 30/45 minuten laten rijzen. • In een koude oven zetten. • Het bakken inschakelen op PIZZA. 12 Inschakelen en gebruik Hoe programmeer ik een bakcyclus Bakadvies De baktijd programmeren Voor bakken met heteluchtcirculatie mag u niveau 1 en 5 niet gebruiken: deze worden direct door de hete lucht getroffen, die kwetsbare gerechten kan verbranden. U kunt de baktijd slechts instellen voor CREATIE bakmethoden. U kunt al programmeren voordat u een programma start met behulp van de toets “START/STOP”. Druk op de toets en vervolgens: 1. Kies BAKTIJD en druk op “OK” om te bevestigen. 2. De vier digitale cijfers gaan knipperen. 3. Stel in met behulp van de toetsen - en +. 4. Druk op “OK” om te bevestigen. 5. Een geluidsignaal geeft aan dat de baktijd beëindigd is en de oven schakelt uit. • Bijvoorbeeld: het is 9 uur en de geprogrammeerde baktijd is 1u15. Het programma stopt automatisch om 10u15. Uitgesteld bakken programmeren ! Door de keuze van de baktijd kunt u uitgesteld bakken programmeren. NL Als u bakt in modus BARBECUE plaatst u de braadslee op niveau 1 om het kookvocht en het vet op te vangen. MULTINIVEAUS • Plaats de braadslee onder en de roosters boven. PIZZA of FOUGASSE • Gebruik een lichte aluminium schaal met een diameter van max. 30 cm, plaats deze op het ovenrooster. • Als de pizza’s goed gevuld zijn, doet u de mozzarella er halverwege de baktijd pas bij. BARBECUE • Verwarm de oven gedurende 5 minuten voor. ! U kunt slechts programmeren wanneer u een bakprogramma heeft gekozen, maar nog niet gestart. • Sluit de ovendeur tijdens het bakken. 1. Druk op de toets en volg de procedure van 1 tot 3 die voor de baktijd is beschreven. • Plaats het rooster op niveau 2 of 3, zet de gerechten midden op het rooster. 2. Kies EINDE BAKTIJD en druk op “OK” om te bevestigen. • Deze functie is geschikt voor: het aanbraden van vlees, gratineren, bruinen van schuimgebak, tosti’s, kleine vleesgerechten van mager, dun vlees. 3. De vier digitale cijfers gaan knipperen. 4. Stel in met behulp van de toetsen - en +. 5. Druk op “OK” om te bevestigen. • Wij raden u aan om het maximale vermogen te kiezen. Maak u geen zorgen als de bovenste weerstand niet permanent ingeschakeld is: het functioneren ervan wordt door een thermostaat geregeld. 6. Druk op de toets “START” om de programmering te activeren. 7. Een geluidsignaal geeft het einde van de baktijd aan en de oven gaat uit. • Bijvoorbeeld: het is 9 uur, de geprogrammeerde baktijd is 1u15 en het einde van de baktijd is ingesteld op 12u30. Het programma begint automatisch om 11u15. De weergave van het bericht WACHTEN geeft aan dat een programmering is uitgevoerd. De display geeft om en om het einde van de baktijd en de baktijd aan. Het einde van de baktijd kan gewijzigd worden zolang de oven op WACHTEN staat, volg hiervoor de bovenstaande procedure. Om een programmering te annuleren schakelt u de oven uit . 13 Inschakelen en gebruik NL Kookprogramma voor de MAGNETRON Programma MULTINIVEAUS Voor elke functie van de MAGNETRON geeft de volgende tabel voor iedere bereidingswijze het vermogen en de ingestelde bereidingsduur weer. Het vermogen wordt automatisch bepaald volgens de gekozen bereidingswijze. U kunt dit echter wijzigen om het aan een specifiek recept aan te passen. U kunt op ieder moment de bereidingsduur wijzigen. Met de functie hete lucht + magnetron kunt u de magnetronbereiding combineren met bereiding in de heteluchtoven, om zo behoorlijk wat tijd te besparen. U beschikt over de volgende vermogensniveaus voor de magnetron: 100-200-300-400-500 W. De baktemperatuur kan in stappen van 5°C worden ingesteld, van 30°C tot 220°C. De baktijd kan ingesteld worden tussen 0 en 60 minuten. Programma MAGNETRON. Met deze functie kunt u de grill en de magnetron tegelijkertijd gebruiken voor snel bakken. U kunt elk grillniveau met één van de vermogenniveaus van de magnetron tot 700 W combineren. Programma ONTDOOIEN. Programma CONVECTIE Deze functie is ideaal voor het ontdooien van ingevroren groenten. Met uw magnetron kunt u behoorlijk wat tijd besparen. Voor het ontdooien van gerechten gebruikt u de functie ONTDOOIEN of de functie MAGNETRON op 200 W Met behulp van de functie convectiekoken kunt u de magnetronbereiding combineren met traditioneel koken. Aanbevelingen: Gebruik bij het bakken met de functie traditioneel + magnetron geen metalen schaal. Belangrijk om te weten: Kleine stukjes vlees of vis kunnen onmiddellijk na het ontdooien worden gebakken. Grote stukken vlees zoals braadstuk of hele vis zijn aan het eind van het ontdooiprogramma nog lichtjes bevroren. Wij raden u aan om deze stukken even te laten liggen, minstens zo lang als de ontdooitijd, om zo een gelijkmatige temperatuur te verkrijgen. Een voedingsmiddel dat bedekt is met ijskristallen zal minder snel ontdooien. In dat geval zult u de ontdooitijd moeten verlengen. Aanbevelingen: De ontdooitijd varieert naar gelang het type apparaat. Deze is ook afhankelijk van de vorm, de grootte, de oorspronkelijke temperatuur en de kwaliteit van de voedingsmiddelen. In de meeste gevallen moet de verpakking worden verwijderd. Verwijder ook de metalen nietjes van de verpakkingen. Halverwege het ontdooien dient u de stukken om te draaien, te vermengen of uit elkaar te halen als zij samen zijn ingevroren. Laat vlees en vis op een schotel omgekeerd op een ander bord ontdooien om het vrijkomende vocht weg te laten stromen. Als het in contact blijft met het voedingsmiddel, wordt het oververhit. Vries nooit opnieuw voedingsmiddelen in voordat u deze heeft gekookt of gebakken. 14 Il Programma GRILL Kies deze functie voor het snel verwarmen van dranken, water en gerechten die veel water bevatten. De volgende vermogensstanden zijn beschikbaar voor de magnetron: 100-200-300-400-500-600-700-800-9001000W Koken van voedingsmiddelen die veel water bevatten (soep, saus, tomaten, enz.). (Zie de kookaanwijzingen) Opmerkingen: De baktijd kan op elk moment worden gewijzigd . Druk op de toets en vervolgens: Stel in met behulp van de toetsen - en +. U kunt de magnetron op dezelfde manier voorverwarmen als voor het bakken met hete lucht. Kooktabel KOOKAANWIJZINGEN NL magnetronfunctie type hoeveelheid vermogen tijd niveau opmerkingen opwarmen kant-en-klare gerechten uit de koelkast (lasagna, gegratineerde schotels, vis, vlees, rijst …) 400g 800W 5 tot 7 min. 1 of 2 afgedekte glazen schaal op rooster kant en klare diepvriesgerechten (lasagna, gegratineerde schotels, vis, vlees, rijst …) 400g 900W 4 tot 6 min. 1 of 2 afgedekte glazen schaal op rooster 1000W 1,30 tot 2,30 min. 2 kom op rooster vloeistoffen (water, melk, kom (25cl) soepen) gesmolten chocola 200g 700W 1 tot 2 min. 2 kom op rooster braadstukken (varkensvlees, kalfsvlees, rundvlees ….) 1 kg 700W 20 tot 25 min. 2 afgedekte glazen schaal op rooster. Halverwege het bakken omdraaien kalfsoesters, koteletten… 500g 700W 5 tot 10 min. 2 afgedekte glazen schaal op rooster. Halverwege het bakken omdraaien hele kip 1,2kg 700W 35 tot 45 min. 1 afgedekte glazen schaal op rooster. Halverwege het bakken omdraaien worstjes 500g 700W 5 tot 10 min. 2 afgedekte glazen schaal op rooster. Halverwege het bakken omdraaien hele vis (forel, makreel, dorade ...) 1 kg 800W 10 tot 15 min. 2 afgedekte glazen schaal op rooster. Halverwege het bakken omdraaien filets of moten 500g 800W 5 tot 10 min. 2 afgedekte glazen schaal op rooster. Halverwege het bakken omdraaien sperzieboontjes, broccoli- en bloemkoolroosjes, wortelschijfjes, courgetteblokjes, champignons …. 500g 900W 5 tot 10 min. 2 afgedekte glazen schaal met een bodempje water, halverwege de kooktijd omscheppen aardappelen in de schil 500g 900W 10 tot 15 min. 2 de schil doorprikken en halverwege de kooktijd omscheppen appels, peren 500g 900W 5 tot 10 min. 2 de schil doorprikken en halverwege de kooktijd omscheppen bereidingen vlees vis groenten fruit 15 Kooktabel magnetronfunctie NL ONTDOOIEN: Voedingsmiddel Hoeveelheid Tijd Aanbevelingen Op keukenpapier leggen; halverwege de bakcyclus omdraaien Op een bord leggen; halverwege de bakcyclus roeren “ “ Bladerdeeg of kruimeldeeg 400 g 1 - 3 min Jakobsschelpen 500 g 5 - 7 min Gepelde roze garnalen 100 g 1 - 2 min Hele roze garnalen 200 g 2 - 4 min “ “ Zeekreeft/gamba’s (10) Aardbeien Frambozen/morellen Kruisbessen / bosbessen / zwarte bessen 500 g 250 g 6 - 8 min 7 - 9 min 6 - 8 min 5 - 7 min “ “ multiniveaufunctie type kookfunctie kip multiniveau + MA varkensrollade multiniveau + MA appeltaart hoeveelheid schaal 1,5kg pyrex schaal op rooster 1 kg niveau oventemperatuur vermogen bereidings(koud magnetron tijd beginnen) 600W eventueel halverwege de 30/40 min. bereidingstijd omdraaien 1 210°C/ 220°C 400W eventueel halverwege de 30/35 min. bereidingstijd omdraaien pyrex schaal (diameter 28) op rooster 2 220°C 500W schaal halverwege 20/25 min. de bereidingstijd omdraaien multiniveau + MA pyrex schaal (diameter 28) op rooster 2 220°C 500W schaal halverwege 20/25 min. de bereidingstijd omdraaien genoise multiniveau + MA pyrex schaal (diameter 24) op rooster 1 210°C/ 220°C 200W schaal halverwege 15/20 min. de bereidingstijd omdraaien aardappelgratin multiniveau + MA pyrex schaal op rooster 1 210°C/ 220°C 600W schaal halverwege 30/35 min. de bereidingstijd omdraaien 1 210°C/ 220°C pyrex schaal op rooster multiniveau + MA taart (amandelgebak) 1 kg Opwarmen op 2 niveaus: Zet de glazen schaal op niveau 1 en het rooster op niveau 3. Wanneer u een reeds gekookt gerecht opwarmt, dient u het gerecht altijd te bedekken. Homogene gerechten (puree, doperwten, selderij, enz.) 2 borden van 200g 4 tot 6 min Heterogene gerechten zoals cassoulet (witte bonen met worst), 2 borden van 300g boeuf bourguignon (runderstoofpot), ravioli, enz... 6 tot 8 min 16 opmerkingen Kooktabel handleiding voor bakken met grill functie NL Leg het voedingsmiddel op het rooster dat in de geëmailleerde schaal ligt (om het kookvocht op te vangen) en plaats het op niveau 3. Draai het voedingsmiddel halverwege de baktijd om. Voedingsmiddelen Hoeveelheid Tijd 4 - 6 stuks 22 - 30 min Varkenskarbonade 4 stuks 27 - 32 min Lamskarbonade 4 stuks 15 - 17 min 800 g 23 - 25 min 4 - 6 plakjes 18 - 25 min Andouillette, bloedworst, worstjes (met een vork gaatjes in het vel pikken) T-bone Gerookt spek handleiding voor bakken met hete lucht Voedingsmiddelen Vlees Varkensrollade (1 kg) Kalfsrollade (1 kg) Runderrollade (1 kg) Lamsvlees (bout, schouder 1,5 kg) Gevogelte (1,2 kg) Groot gevogelte Konijn Niveau Temperatuur Tijd 160°C 180°C 220°C* 180°C Op het rooster op niveau 2 Op het rooster op niveau 2 Op het rooster op niveau 2 In de geëmailleerde schaal op niveau 2 90 min 70 - 75 min 38 - 40 min 50 - 60 min 180°C 180°C 220°C Op het rooster op niveau 1 Op het rooster op niveau 1 In de geëmailleerde schaal op niveau 2 70 - 75 min 90 - 120 min 40 - 45 min Vis (1,2 kg) Heel (snapper, zalm, schelvis) 180°C In de geëmailleerde schaal op niveau 2 35 - 45 min Groenten Gegratineerde aardappelschotel Lasagne Gevulde tomaten 180°C 180°C 180°C Op het rooster op niveau 2 Op het rooster op niveau 2 Op het rooster op niveau 2 50 - 55 min 40 - 45 min 45 - 55 min Gebakjes Savoie gebak Caketaart Rolcake Gebak Koekjes Zandtaartjes Crème 150°C 150°C 150°C 160°C 180°C 160°C 160°C Op het rooster op niveau 2 Op het rooster op niveau 1 In de geëmailleerde schaal op niveau 2 Op het rooster op niveau 1 In de geëmailleerde schaal op niveau 2 In de geëmailleerde schaal op niveau 2 Op het rooster op niveau 2 Madeleines Evenveeltje Kwarktaart 170°C 170°C 170°C Tulband 180°C Soezendeeg 180°C In de geëmailleerde schaal op niveau 2 Op het rooster op niveau 2 Op het rooster op niveau 1 springvorm, een diameter van 26 cm Op het rooster op niveau 1 in speciale vorm In de geëmailleerde schaal op niveau 2 35 - 45 min 35 - 45 min 20 - 25 min 40 - 50 min 18 - 22 min 20 - 25 min 35 - 45 min bain marie 20 - 30 min 40 - 50 min 65 - 75 min Kruimeldeegtaart Bladerdeegtaart 200°C 220°C* Op het rooster op niveau 2 Op het rooster op niveau 2 Diversen Paté in aarden schotel (1 kg) Hartige taart 190°C 170°C Op het rooster op niveau 1 Op het rooster op niveau 2 vorm van 20 cm Op het rooster op niveau 1, naar gelang de schaal. Op het rooster op niveau 2 Gerechten in stoofpan (ragout, baeckeoffe) Brood (500 g meel) 160°C 220°C* * Verwarm de magnetron voor op de aangegeven temperatuur. 45 - 50 min 35 - 40 min volgens de grootte 40 - 45 min 30 - 40 min 90 min 55 - 65 min 90 - 180 min 25 - 30 min 17 Reiniging en onderhoud NL UITSCHAKELEN Voordat u het apparaat reinigt of onderhoudt, moet u de elektrische voeding van het apparaat uitschakelen. REINIGING VAN DE BUITENKANT Om het venstertje van de elektronische programmaschakelaar en de ovendeur te reinigen, gebruikt u een zachte doek bevochtigd met wat ruitenreiniger. Gebruik geen schuurmiddelen of een schuursponsje. REINIGING VAN DE BINNENKANT VAN DE OVEN Het wordt aanbevolen de oven regelmatig te reinigen en voedselresten aan de binnen- en buitenkant van het apparaat te verwijderen. Gebruik een vochtige spons met zeep. Als het apparaat niet goed schoon gehouden wordt, kan het oppervlak snel verweren, waardoor de levensduur wordt verkort en er een gevaarlijke situatie kan ontstaan. WAARSCHUWING: Als de deur of de afdichting beschadigd zijn, mag de oven niet worden gebruikt voordat dit door een bevoegd persoon is hersteld. Gebruik geen stoomreiniger. Het gebruik van schuurmiddelen, alcohol of oplosmiddelen wordt afgeraden; zij kunnen het apparaat beschadigen. Laat bij sterke geuren of een vieze magnetronoven wat water met citroensap of azijn gedurende 2 minuten koken in een kopje en maak de wanden schoon met wat afwasmiddel. 18 Reiniging en onderhoud INGREPEN NL Eventuele ingrepen op het apparaat dienen door een gekwalificeerde vertegenwoordiger van het merk te worden uitgevoerd. Vermeld de “Service” referentie van het apparaat (model, type, serienummer). Deze inlichtingen staan op het identificatieplaatje (Fig.1). _______________ _____ W max Service: ____________ 220 - 240 V Nr : AA MM 00001 2450 MHz ~ 50Hz TYP : _________ Cl.B - Gr.2 PXXXXXXXX Fig. 1 CZ5701761_00 01/12 19
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119

Scholtes SMW1S Gebruikershandleiding

Categorie
Magnetrons
Type
Gebruikershandleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor