Bauknecht BLTC 8100/EW/R Gebruikershandleiding

Categorie
Magnetrons
Type
Gebruikershandleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

NL75
UW VEILIGHEID EN DIE VAN ANDEREN IS ERG BELANGRIJK
Deze handleiding en het apparaat zelf zijn voorzien van belangrijke veiligheidsaanwijzigen, die te allen tijde
moeten worden gelezen en opgevolgd.
Alle veiligheidsberichten geven het mogelijke gevaar aan en geven aan hoe het risico op letsel, schade en
elektrische schokken voortvloeiend uit het onjuiste gebruik van het apparaat beperkt kan worden. Houd u
strikt aan de volgende aanwijzingen:
- de stekker van het apparaat moet altijd uit het stopcontact getrokken zijn voordat welke
installatiehandeling dan ook verricht wordt.
- Installatie en onderhoud moeten worden uitgevoerd door een gespecialiseerd monteur, volgens de
instructies van de fabrikant en in overeenstemming met de plaatselijke veiligheidsvoorschriften.
Repareer of vervang geen enkel onderdeel van het apparaat, behalve als dit expliciet aangegeven wordt
in de gebruikshandleiding.
- De aarding van het apparaat is wettelijk verplicht.
- De voedingskabel van het apparaat moet lang genoeg zijn om het apparaat vanuit de inbouwpositie in
het meubel te kunnen aansluiten op het stopcontact van de netvoeding.
- Om ervoor te zorgen dat de installatie voldoet aan de geldende veiligheidsvoorschriften, is er een
omnipolaire schakelaar met een afstand van minstens 3 mm. tussen de contacten nodig.
- Gebruik voor de aansluiting geen meervoudige contactdozen of verlengsnoeren.
- Trek niet aan de voedingskabel om de stekker uit het stopcontact te halen.
- Als de installatie voltooid is, mogen de elektrische onderdelen niet meer toegankelijk zijn voor de
gebruiker.
- Raak het apparaat niet aan met vochtige lichaamsdelen en gebruik het niet op blote voeten.
- Het apparaat is uitsluitend bestemd voor huishoudelijk gebruik en alleen voor het bereiden van voedsel.
Elk ander gebruik is verboden (bijv. het verwarmen van de ruimte). De fabrikant kan niet aansprakelijk
gesteld worden voor schade die het gevolg is van oneigenlijk gebruik of een foute instelling van de
bedieningsknoppen.
- Het gebruik van het apparaat is niet toegestaan aan personen (waaronder kinderen) met beperkte
lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke vermogens, of met weinig ervaring of kennis van het apparaat,
tenzij ze instructies met betrekking tot het gebruik van het apparaat hebben gehad van personen die
verantwoordelijk zijn voor hun veiligheid.
- De toegankelijke delen kunnen tijdens de werking erg heet worden. Kinderen moeten uit de buurt en in
de gaten gehouden worden, om te voorkomen dat ze met het apparaat gaan spelen.
- Raak de verwarmingselementen of de binnenkant van de oven tijdens en na het gebruik niet aan, omdat
dit brandwonden kan veroorzaken. Vermijd contact met doeken of andere brandbare materialen tot alle
onderdelen van het apparaat voldoende zijn afgekoeld.
BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES
Dit is het waarschuwingssymbool waarmee mogelijke risico’s voor de gebruiker en voor anderen
worden aangegeven.
Alle veiligheidsberichten worden voorafgegaan door het waarschuwingssymbool en door de
volgende termen:
GEVAAR
Geeft een gevaarlijke situatie aan, die ernstig letsel veroorzaakt als deze
niet wordt vermeden.
WAARSCHUWING
Geeft een gevaarlijke situatie aan, die ernstig letsel zou kunnen
veroorzaken als deze niet wordt vermeden.
NL76
- Open de deur van het apparaat voorzichtig na afloop van de bereiding, en laat de warme lucht of de
damp geleidelijk ontsnappen voordat u het gerecht uit de oven haalt. Als de deur van het apparaat
gesloten is, komt de warme lucht naar buiten door de opening boven het bedieningspaneel. Blokkeer
de ventilatieopeningen nooit.
- Gebruik ovenhandschoenen om pannen en accessoires te verwijderen en pas op dat u de
verwarmingselementen niet aanraakt.
- Plaats geen brandbaar materiaal in het apparaat of in de buurt ervan. Als het apparaat onbedoeld in
werking zou worden gesteld, kan er brand ontstaan.
- Verwarm of bereid geen voedsel in gesloten potten of blikken in het apparaat. De druk in het blik of de
pot kan door de warmte hoog oplopen, waardoor het explodeert en het apparaat beschadigt.
- Gebruik geen schalen of houders van synthetisch materiaal.
- Oververhitte vetten en olie kunnen makkelijk vlam vatten. Houd de bereiding van gerechten met veel
vet of olie in de gaten.
- Laat het apparaat nooit onbewaakt achter tijdens het droogproces van gerechten.
- Als u voor het roosteren van vlees, of bakken van taarten alcoholische dranken toevoegt (bijv. rum,
cognac, wijn) moet u er rekening mee houden dat alcohol bij hoge temperaturen verdampt. De
alcoholdamp kan vlam vatten wanneer deze in contact komt met het elektrische verwarmingselement.
Afvalverwerking van huishoudelijke apparaten
- Dit product is vervaardigd van materiaal dat gerecycled of opnieuw gebruikt kan worden. Afdanken
moet plaatsvinden in overeenstemming met de plaatselijke milieuvoorschriften voor afvalverwerking.
Voordat u het apparaat afdankt moet de voedingskabel worden afgesneden, zodat het apparaat
onbruikbaar wordt.
- Voor meer informatie over behandeling, terugwinning en recycling van huishoudelijke apparaten kunt u
contact opnemen met uw plaatselijke instantie, de vuilnisophaaldienst of de winkel waar u dit product
hebt gekocht.
Nadat u de oven uit de verpakking heeft gehaald, moet u nagaan of deze niet beschadigd werd tijdens
het transport en of de deur perfect sluit. Bij problemen neemt u contact op met de verkoper of met de
Klantendienst.
Om eventuele beschadigingen te voorkomen, wordt aangeraden om de oven pas bij de installatie uit de
basis in piepschuim te verwijderen.
De oven mag niet geïnstalleerd worden in combinatie met een kookplaat.
VOORBEREIDING VAN HET MEUBEL VOOR INBOUW
De keukenkastjes naast de oven moeten tegen hitte bestand zijn (min. 90°C).
Voer eerst alle zaagwerkzaamheden uit voordat u de oven plaatst, en verwijder nauwgezet alle
spaanders en zaagresten.
Het onderste gedeelte van de oven mag niet meer toegankelijk zijn na de installatie.
Voor een correcte functionering van het product mag de minimale opening tussen het werkblad en de
bovenkant van de oven niet geblokkeerd worden.
AANSLUITING OP HET ELEKTRICITEITSNET
Controleer of de elektrische spanning die aangegeven staat op het typeplaatje van het product overeenkomt
met de voedingsspanning van uw woning. Het typeplaatje bevindt zich op de voorrand van de oven (zichtbaar
wanneer de ovendeur openstaat).
Eventuele vervangingen van de voedingskabel (type H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) mogen uitsluitend worden
uitgevoerd door erkende technici. Wend u tot erkende servicecentra.
INSTALLATIE
NL77
ALGEMENE AANBEVELINGEN
Voor het gebruik:
- Verwijder de kartonnen beschermingen, transparante folie en stickers van de accessoires.
- Haal de accessoires uit de oven en verwarm hem ongeveer een uur lang op 200°C om de geur van het
isolatiemateriaal en de beschermende vetlaag te verwijderen.
Tijdens het gebruik:
- Leg geen zware voorwerpen op de deur, omdat deze de deur kunnen beschadigen.
- Steun niet op de deur en hang geen voorwerpen aan de handgreep.
- Bedek de binnenkant van de oven niet met aluminiumfolie.
- Giet geen water in de warme oven; de lak kan beschadigd raken.
- Schuif niet met pannen of schalen over de bodem van de oven, omdat dit krassen op de lak kan geven.
- Zorg ervoor dat de elektrische kabels van andere apparatuur niet in contact komen met hete
onderdelen van de oven en niet vast komen te zitten tussen de ovendeur.
- Stel de oven niet bloot aan weersinvloeden.
Verwerking van de verpakking
De verpakking kan volledig gerecycled worden, zoals wordt aangegeven door het symbool ( ). De
verschillende onderdelen van de verpakking mogen niet terechtkomen in het milieu, maar moeten als afval
verwerkt worden volgens de plaatselijke voorschriften.
Afvalverwerking van het product
- Dit apparaat is voorzien van het merkteken volgens de Europese richtlijn 2002/96/EG inzake Afgedankte
Elektrische en Elektronische Apparatuur (AEEA).
- Door ervoor te zorgen dat dit product op de juiste wijze als afval wordt verwerkt, helpt u mogelijke
schadelijke gevolgen voor het milieu en de gezondheid te voorkomen.
- Het symbool op het product of op de begeleidende documentatie bij het product geeft aan dat dit
apparaat niet als huishoudelijk afval behandeld mag worden, maar naar een speciaal verzamelpunt voor
recycling van elektrische en elektronische apparaten moet worden gebracht.
Energiebesparing
- Verwarm de oven alleen voor als dit speciaal wordt vermeld in de bereidingstabel of in het recept.
- Gebruik donkere, zwart gelakte of geëmailleerde bakvormen, omdat deze de warme beter opnemen.
- Schakel de oven 10/15 minuten voor het einde van de ingestelde bereidingstijd uit. Gerechten die lang in
de oven moeten staan, blijven dan nog doorgaren.
- Dit apparaat is bedoeld om in aanraking te komen met voedingsmiddelen en is in overeenstemming
met de Europese richtlijn ( ) n.1935/2004 en is ontworpen, vervaardigd en op de markt gebracht in
overeenstemming met de veiligheidsvoorschriften van de “Laagspanningsrichtlijn” 2006/95/EG
(die 73/23/EEG en daaropvolgende amendementen vervangt), de beschermingsvoorschriften van de
“EMC”-richtlijn 2004/108/EG.
MILIEUTIPS
VERKLARING VAN OVEREENSTEMMING
NL78
Oven verwarmt niet:
Controleer of het elektriciteitsnet spanning heeft en of de oven is aangesloten.
Zet de oven uit en weer aan, om te controleren of het probleem verdwenen is.
De elektronische programmeerfunctie werkt niet:
Als op het display een “ ” met een cijfer verschijnt, neem dan contact op met de dichtstbijzijnde
Klantenservice. Specificeer in dat geval het nummer dat volgt op de letter “ .
Voordat u contact opneemt met de Klantenservice:
1. Controleer of het niet mogelijk is het probleem zelf op te lossen aan de hand van punten die beschreven
worden in “Het opsporen van storingen.
2. Het apparaat aan- en uitzetten om te controleren of het probleem is opgelost.
Als na het uitvoeren van deze controles de storing nog steeds aanwezig is, contact opnemen met de
dichtstbijzijnde Klantenservice.
Vermeld altijd:
•de aard van de storing;
het type en het exacte model van de oven;
het servicenummer (dat is het nummer na het woord Service op het typeplaatje) op de rechter
binnenrand van de ovenruimte (zichtbaar als de deur open is). Het servicenummer bevindt zich ook op
het garantieboekje;
uw volledige adres;
uw telefoonnummer.
Wend u, in het geval dat reparatie noodzakelijk is, tot een erkende klantenservice (alleen dan heeft u
zekerheid dat originele vervangingsonderdelen worden gebruikt en de reparatie correct wordt uitgevoerd).
Buitenkant van de oven
BELANGRIJK: gebruik geen bijtende of schurende reinigingsmiddelen. Als een dergelijk product per
ongeluk in contact komt met het apparaat, verwijder het dan onmiddellijk met een vochtig doekje.
Reinig de oppervlakken met een vochtig doekje. Als de buitenkant zeer vuil is, voeg dan een paar
druppels afwasmiddel toe aan het water. Afdrogen met een droge doek.
OPSPOREN VAN STORINGEN
KLANTENSERVICE
REINIGING
WAARSCHUWING
- Gebruik geen stoomreinigers.
- Maak het apparaat schoon als het afgekoeld is.
- Koppel het apparaat los van het elektriciteitsnet.
NL79
Binnenkant van de oven
BELANGRIJK: gebruik geen schuursponsjes, sponsjes van staalwol of metalen schrapers. Hierdoor
kunnen de gelakte oppervlakken en het glas van de deur op den duur beschadigd raken.
Laat de oven na elk gebruik afkoelen en reinig het apparaat bij voorkeur als het nog lauw is om
aangekoekte etensresten (bijv. voedsel met veel suiker) makkelijker te kunnen verwijderen.
Gebruik speciale ovenreinigingsmiddelen en houd u aan de aanwijzingen van de fabrikant.
Reinig het glas van de deur met een speciaal vloeibaar glasreinigingsmiddel.
Het bovenste verwarmingselement van de grill (zie ONDERHOUD) kan omlaag worden gezet (alleen bij
bepaalde modellen) om de bovenkant van de ovenruimte te kunnen reinigen.
OPMERKING: tijdens het langdurig bakken van gerechten die veel water bevatten (bijv. pizza, groenten
etc.) kan er condens worden gevormd op de deur en op de afdichting. Neem de condens af met een doek
of een spons als de oven afgekoeld is.
Accessoires:
Laat de accessoires na gebruik weken in water met afwasmiddel. Pak ze vast met handschoenen als ze
nog heet zijn.
Voedselresten kunnen met een afwasborstel of met een sponsje worden verwijderd.
Reiniging van de achterwand en de katalytische zijpanelen
(indien aanwezig):
BELANGRIJK: gebruik geen bijtende of schurende reinigingsmiddelen, ruwe borstels, pannensponsjes
of ovensprays die het katalytische oppervlak zouden kunnen beschadigen, waardoor dit zijn
zelfreinigende eigenschappen verliest.
Laat de oven ongeveer een uur leeg werken op een temperatuur van 200°C, met de heteluchtfunctie.
Laat het apparaat afkoelen en gebruik een spons om eventuele etensresten te verwijderen.
VERWIJDERING ZIJROOSTERS
De zijroosters die als steun dienen voor de accessoires zijn voorzien van bevestigingsschroeven (Fig. 1)
waardoor de stabiliteit vergroot wordt.
1. Verwijder de schroeven en de bijbehorende plaatjes rechts en links, met behulp van een munt of een
gereedschap (Fig. 2).
2. Verwijder de roosters door ze op te tillen (1) en ze om te draaien (2) zoals getoond in Fig. 3.
ONDERHOUD
Fig. 1 Fig. 2 Fig. 3
WAARSCHUWING
- Draag beschermende handschoenen.
- Voer de aangegeven werkzaamheden uit als het apparaat
afgekoeld is.
- Koppel het apparaat los van het elektriciteitsnet.
NL80
VERWIJDERING ZIJROOSTERS
De zijroosters die als steun dienen voor de accessoires zijn voorzien van bevestigingsschroeven (Fig. 4)
waardoor de stabiliteit vergroot wordt.
1. Verwijder de schroeven en de bijbehorende plaatjes rechts en links, met behulp van een munt of een
gereedschap (Fig. 5).
2. Verwijder de roosters door ze op te tillen (1) en ze om te draaien (2) zoals getoond in Fig. 6.
VERVANGEN VAN HET LAMPJE
Vervangen van het lampje aan de achterkant (indien aanwezig):
1. Koppel de oven los van de netvoeding.
2. Draai het beschermkapje los (Fig. 7), vervang het lampje (zie de opmerking voor het type lampje) en
draai het beschermkapje weer vast
3. Sluit de oven weer aan op de netvoeding.
Vervangen van het lampje aan de zijkant (indien aanwezig):
1. Koppel de oven los van het elektriciteitsnet.
2. Verwijder de zijroosters, indien aanwezig.
3. Duw het beschermkapje met een platte schroevendraaier naar buiten en verwijder het.
4. Vervang het lampje (zie de opmerking hieronder voor het type lampje).
5. Zet het beschermkapje weer op zijn plaats en duw het tegen de wand om het op de juiste manier vast te
laten haken.
6. Monteer de roosters van de accessoiresteunen weer op de zijkant.
7. Sluit de oven weer aan op de netvoeding.
OPMERKING:
- Gebruik alleen gloeilampen van 25-40W/230V type E-14, T300°C, of halogeenlampen van 20-40W/230 V
type G9, T300°C.
- De lampjes zijn verkrijgbaar bij de Klantenservice.
BELANGRIJK:
- Raak halogeenlampjes niet met blote handen aan om te voorkomen dat ze beschadigd worden
door uw vingerafdrukken.
- Gebruik de oven niet voordat het beschermkapje is teruggeplaatst.
Fig. 4 Fig. 5 Fig. 6
Fig. 7 Fig. 8 Fig. 9 Fig. 10
NL81
RAADPLEEG VOOR DE ELEKTRISCHE AANSLUITING HET HOOFDSTUK OVER DE INSTALLATIE
1. Bedieningspaneel
2. Bovenste verwarmingselement/grill
3. Koelventilator (niet zichtbaar)
4. Typeplaatje (verwijder dit nooit)
5. Lampjes
6. Circulair verwarmingselement (niet zichtbaar)
7. Ventilator
8. Draaispit (indien bijgeleverd)
9. Onderste verwarmingselement (niet zichtbaar)
10. Deur met opening naar rechts (ook verkrijgbaar met opening naar links)
11. Inzetniveaus (van 1 tot 5, van beneden af)
12. Schot
OPMERKING:
- Tijdens de bereiding kan de koelventilator afwisselend ingeschakeld worden om het energieverbruik te
verminderen.
- Na afloop van de bereiding, nadat de oven is uitgeschakeld, kan de koelventilator nog een tijdje blijven
werken.
- Als de deur wordt geopend tijdens de bereiding worden de verwarmingselementen uitgeschakeld.
BIJGELEVERDE ACCESSOIRES
A. ROOSTER. (1): kan gebruikt worden om voedsel op te grillen of als draagrooster voor pannen, bak- en
cakevormen en ovenvaste schalen.
B. OPVANGBAK. (1): is bedoeld om vet op te vangen wanneer hij onder het rooster wordt geplaatst, of als
bakplaat voor het bereiden van vlees, vis, groenten, focaccia enz.
C. BAKPLAAT (1): te gebruiken voor het bakken van brood, broodjes, taartjes, maar ook gebraden vlees, vis
in folie, enz.
D. GAARTHERMOMETER: om de binnentemperatuur van de gerechten te meten tijdens de bereiding.
E. SCHUIFRAILS: om het plaatsen en verwijderen van de accessoires te vergemakkelijken.
INSTRUCTIES VOOR HET GEBRUIK VAN DE OVEN
Fig. A Fig. B Fig. C Fig. D Fig. E
12
5
2
4
8
5
9
11
10
7
6
3
1
1
NL82
NIET-BIJGELEVERDE ACCESSOIRES
Bij de Klantenservice kunt u andere accessoires aanschaffen, zoals katalytische panelen, draaispit enz.
PLAATSEN VAN DE ROOSTERS EN ANDERE ACCESSOIRES IN DE OVEN
Het rooster en de andere accessoires zijn voorzien van een blokkeersysteem, zodat ze niet per ongeluk naar
buiten kunnen worden getrokken.
1. Schuif het rooster horizontaal in de oven, met het verhoogde gedeelte “A” omhoog gericht (Fig. 1).
2. Houd het rooster schuin op de blokkeerpositie “B” (Fig. 2).
3. Houd het rooster weer horizontaal en duw tot het helemaal in de oven zit “C” (Fig. 3).
4. Ga in omgekeerde volgorde te werk om het rooster uit de oven te halen.
Het plaatsen van de andere accessoires, zoals de opvangbak en de bakplaat voor koekjes gebeurt op precies
dezelfde manier. Het uitstekende gedeelte op de bak en de plaat zorgt voor de blokkering.
BESCHRIJVING BEDIENINGSPANEEL
AANRAAKTOETSEN: druk op het betreffende symbool om de toets te gebruiken (u hoeft niet hard te
drukken).
Aan/Uit
om het HOOFDMENU te openen of om terug te keren naar het beginscherm
om de 10 meest gebruikte functies te openen. Raadpleeg de paragraaf “FAVORIETEN” voor de instellingen
en het gebruik van de opslagmodus
om terug te keren naar het vorige scherm
en om door de functies/opties te navigeren of vooringestelde waarden te regelen
om de instellingen te selecteren en te bevestigen
om de bereiding te starten
Fig. 1
Fig. 2 Fig. 3
WAARSCHUWING
Gebruik, wanneer u het gerecht na de bereiding uit de oven haalt, ovenwanten
en let erop dat u de binnenkant van de deur niet aanraakt die onverwacht dicht
zou kunnen gaan, waardoor brandwonden veroorzaakt kunnen worden
Recepten
Traditioneel
Speciale functies
Traditionele bereidingsfuncties
(manueel)
NL83
OVERZICHT FUNCTIES
Nadat de oven ingeschakeld is geeft het display door op te drukken de volgende indicaties weer.
A. Afbeelding van de gemarkeerde functie
B. Gemarkeerde functie die geselecteerd kan worden door te drukken op
C. Andere beschikbare functies
D. Beschrijving van de gemarkeerde functie
DETAILS FUNCTIE
Nadat u de gewenste functie heeft geselecteerd, geeft het display door op te drukken andere opties en
details weer.
Om tussen de verschillende zones heen en weer te gaan gebruikt u de pijltoetsen en : de waarden die
gewijzigd kunnen worden verschijnen in een groter lettertype en in donkerder grijs. Druk op om de
waarde te selecteren, wijzig de waarde met en en bevestig deze met de toets .
EERSTE GEBRUIK - SELECTEREN VAN DE TAAL EN INSTELLEN VAN DE TIJD
Voor een correct gebruik van de oven moet u bij de eerste inschakeling de gewenste taal selecteren en de
actuele tijd instellen.
Ga als volgt te werk:
1. Druk op : het display geeft een lijst met de eerste drie beschikbare talen weer.
2. Druk op de toetsen en om door de lijst te lopen.
3. Als u de gewenste taal gemarkeerd heeft, drukt u op om deze te selecteren.
Nadat u de taal geselecteerd heeft, geeft het display knipperend 12:00 aan.
4. Stel de tijd in door op de toetsen en te drukken. Houd de toets ingedrukt om sneller door de
cijfers te gaan.
5. Bevestig de instelling door op te drukken: het display geeft de lijst met functies weer.
Recepten
Traditioneel
Speciale functies
Traditionele bereidingsfuncties
(manueel)
AB
C
D
Zone 1
Zone 2
Zone 3
Zone 4
Gebraden kip
180°C
Geen voorverw.
00:00
BEREIDINGSTIJD
00:00
EINDTIJD
NL84
KEUZE VAN DE BEREIDINGSFUNCTIES
1. Druk op als de oven uitgeschakeld is; op het display verschijnen de bereidingsfuncties.
2. Druk op de toetsen en om door de verschillende mogelijkheden te navigeren: de functie die u
kunt selecteren wordt in donkerder grijs weergegeven op het display.
OPMERKING: zie de tabel op pagina 91 en pagina 92 voor de lijst en een beschrijving van de
functies.
3. Kies de functie door op te drukken: de bereidingsinstellingen verschijnen op het display. Als de
voorgeselecteerde waarden goed zijn, drukt u op de starttoets . Anders kunt u de waarden als volgt
wijzigen.
INSTELLEN VAN HET GRILLVERMOGEN
Ga als volgt te werk om het grillvermogen te wijzigen:
1. Ga in het menu TRADITIONEEL naar de functie GRILL met behulp van de toetsen en en
bevestig met toets .
2. Als het vooringestelde vermogen de juiste waarde heeft, drukt u direct op de toets om de bereiding
te starten.
3. Als u een ander vermogen wilt instellen selecteert u dit met de toetsen en en bevestigt u dit
met de toets .
INSTELLEN VAN DE TEMPERATUUR
1. Controleer of de temperatuurwaarde geselecteerd is (zone 1) en druk op toets om de parameter
te selecteren die u wilt wijzigen: de temperatuurwaarden gaan knipperen.
2. Wijzig de waarde met de toetsen en tot u de gewenste waarde heeft.
3. Druk op toets om te bevestigen en druk vervolgens op . Het display geeft aan op welk niveau
het gerecht geplaatst moet worden.
4. Druk op om de bereiding te starten.
De ingestelde temperatuur kan op dezelfde manier ook tijdens de bereiding veranderd worden.
5. Als de bereiding voltooid is, verschijnt het bericht “einde bereiding”. U kunt nu de oven uitschakelen met
toets , of de bereiding verlengen met . Bij het uitschakelen verschijnt er een balk op het display
die de huidige temperatuur in de oven aangeeft.
Recepten
Traditioneel
Speciale functies
Traditionele bereidingsfuncties
(manueel)
Hete lucht
Turbo hete lucht
Snel voorverwarmen
Traditionele bereidingsfuncties
(manueel)
Grill
Hoog
Geen voorverw.
--:--
BEREIDINGSTIJD
--:--
EINDTIJD
Grill
Gemiddeld
Geen voorverw.
--:--
BEREIDINGSTIJD
--:--
EINDTIJD
Grill
is geselecteerd
NL85
VOORVERWARMING VAN DE OVENRUIMTE
Als u de oven wilt voorverwarmen moet u de voorselectie van de oven als volgt wijzigen:
1. Zet de cursor met de toetsen en op voorverwarming.
2. Druk op toets om de parameter te selecteren: “Geen voorverwarming” gaat knipperen.
3. Wijzig de parameter met de toetsen of : op het display verschijnt “Voorverwarmen”.
4. Bevestig de instelling met de toets .
SNELLE VOORVERWARMING
Ga als volgt te werk om de oven snel voor te verwarmen:
1. Selecteer de functie “snel voorverwarmen” met de toetsen en .
2. Bevestig met de toets : de instellingen verschijnen op het display.
3. Als de temperatuur overeenkomt met de gewenste temperatuur, druk dan op . Om de temperatuur
te wijzigen gaat u te werk zoals in de vorige paragrafen beschreven is. Een geluidssignaal geeft aan dat
de oven de ingestelde temperatuur heeft bereikt. Op het eind van de voorverwarmingsfase selecteert
de oven automatisch de statische functie.
Zet het gerecht in de oven.
4. Als u een andere bereidingsfunctie wilt instellen, druk dan op en selecteer de gewenste functie.
INSTELLING VAN DE BEREIDINGSDUUR
Met deze functie kunt u gerechten gedurende een ingestelde tijd bereiden, van minimaal 1 minuut tot de
maximale tijd van de geselecteerde functie, waarna de oven automatisch uitgeschakeld wordt.
1. Stel de functie in door naar “Bereidingstijd” te gaan met de toetsen en .
2. Druk op toets om de parameter te selecteren; “00:00” gaat knipperen op het display.
3. Verander de waarde met de toetsen en tot de gewenste bereidingsduur verschijnt.
4. Bevestig de gekozen waarde met .
Conventioneel
180°C
Geen voorverw.
--:--
BEREIDINGSTIJD
--:--
EINDTIJD
Conventioneel
180°C
Voorverwarmen
--:--
BEREIDINGSTIJD
--:--
EINDTIJD
Plaats voedsel a.u.b.
Druk op als u klaar bent.
Conventioneel
Voorverwarmen
116°
TEMPERATUUR
Conventioneel
Oven is heet!
180°
TEMPERATUUR
Hete lucht
Bereiden
180°C
00:29
BEREIDINGSTIJD
19:30
EINDTIJD
Hete lucht
Voltooid!
180°C
00:00
BEREIDINGSTIJD
19:30
EINDTIJD
Hete lucht
180°C
Geen voorverw.
00:00
BEREIDINGSTIJD
19:30
EINDTIJD
Hete lucht
180°C
Geen voorverw.
00:30
BEREIDINGSTIJD
19:30
EINDTIJD
NL86
EEN BRUIN KORSTJE GEVEN
Na afloop van de bereiding wordt, voor de functies waarbij dat kan, op het display de mogelijkheid weergegeven
om uw gerecht een oppervlakkig bruin korstje te geven. Deze functie kan alleen geactiveerd worden als u een
bereidingstijd hebt ingesteld.
Als de bereidingstijd is afgelopen, verschijnt op het display “^ v. verlengen, OK v. bruinen”. Door op de
toets te drukken, start de oven een bruiningsfase voor de duur van 5 minuten. Deze functie kan slechts
éénmaal geactiveerd worden.
INSTELLEN VAN HET TIJDSTIP EINDE BEREIDING / UITGESTELDE START
U kunt de gewenste eindtijd instellen en het starten van de oven met maximaal 23 uur en 59 minuten
uitstellen, te beginnen vanaf de actuele tijd. Dit is alleen mogelijk na het instellen van een bereidingsduur.
Deze instelling is alleen beschikbaar als u de oven niet wilt voorverwarmen bij de gekozen functie.
Na het instellen van de bereidingsduur verschijnt de tijd waarop de bereiding eindigt op het display (bijvoorbeeld
19:45). Om het einde van de bereiding uit te stellen en daarmee ook het starten van de oven, gaat u als volgt
te werk:
1. Ga met de toetsen en naar het tijdstip einde bereiding.
2. Druk op toets om de parameter te selecteren: de eindtijd gaat knipperen.
3. Verander het tijdstip voor het einde van de bereiding met de toetsen en tot u de gewenste
waarde heeft.
4. Bevestig de gekozen waarde met .
5. Druk op de toets . Het display geeft aan op welk niveau het gerecht geplaatst moet worden.
6. Druk op om de functie te activeren. De oven begint met de bereiding na een wachttijd die berekend
wordt op basis van de ingestelde eindtijd (bijvoorbeeld: als een gerecht een bereidingsduur van
30 minuten heeft en als eindtijd 21:00 is ingesteld, dan begint de oven om 20:30 met de bereiding).
OPMERKING: tijdens de wachtfase kunt u de oven ook handmatig starten door op te drukken.
U kunt de ingestelde waarden (temperatuur, grillniveau, bereidingstijd) op ieder gewenst moment
wijzigen met de toetsen en en de toets , zoals beschreven in de voorgaande paragrafen.
Bruinen
Bezig
00:05
BEREIDINGSTIJD
19:36
EINDTIJD
Bruinen
Voltooid!
00:00
BEREIDINGSTIJD
19:36
EINDTIJD
Bereiding geëindigd op19:30
^ v. verlengen, OK v. bruinen
Bruinen geëindigd op 19:36
Hete lucht
Start uitgesteld
180°C
01:14
BEREIDINGSTIJD
21:00
EINDTIJD
Hete lucht
Start uitgesteld
180°C
00:00
BEREIDINGSTIJD
21:00
EINDTIJD
Hete lucht
Bereiden
180°C
00:29
BEREIDINGSTIJD
21:00
EINDTIJD
Hete lucht
180°C
Geen voorverw.
00:30
BEREIDINGSTIJD
19:45
EINDTIJD
Hete lucht
180°C
Geen voorverw.
00:30
BEREIDINGSTIJD
21:00
EINDTIJD
NL87
INDICATIE VAN DE RESTWARMTE BINNENIN DE OVEN
Op het eind van elke bereiding, of na het uitschakelen van de oven, verschijnt als de temperatuur in de oven
hoger dan 50° C is op het display de temperatuur van dat moment, en de balk die laat zien dat de oven afkoelt.
Als de restwarmte onder de 50° C daalt, verschijnt de tijd van de dag op het display.
KOOKWEKKER
Deze functie kan alleen gebruikt worden als de oven uitstaat en is bijvoorbeeld handig om de kooktijd van
pasta in te stellen. De maximale tijd die ingesteld kan worden is 1 uur en 30 minuten.
1. Druk op als de oven uitgeschakeld is: op het display verschijnt “00:00:00”.
2. Druk op de toetsen en om de gewenste tijd te selecteren.
3. Druk op toets om het aftellen te starten. Als de ingestelde tijd is verstreken, verschijnt “00:00:00”
op het display en klinkt er een geluidssignaal. U kunt de tijd verlengen door deze opnieuw in te stellen,
of de kookwekker uitschakelen door op toets te drukken (op het display verschijnt de huidige
tijd).
RECEPTEN
Dankzij de “Intelligent sensor technology” kunt u 30 vooraf ingestelde recepten gebruiken met de ideale
bereidingsfunctie en temperatuur.
U hoeft zich alleen aan de ingrediënten en de bereiding van het gerecht in het bijgeleverde kookboek te
houden. Volg voor de rest de volgende instructies:
Bruinen geëindigd op 19:36
102°C
RESTWARMTE
18:37
00:0:00
(UU) (MM) (SS)
Druk op
^
om de tijd in te stellen
en op OK als u klaar bent
^
00:20:00
(UU) (MM) (SS)
Druk op
^
om de tijd in te stellen
en op OK als u klaar bent
^
00:19:59
(UU) (MM) (SS)
Druk op
^
om de tijd in te stellen
en op OK als u klaar bent
^
Kippenborst
Gebraden kip
Zie kookboek
voor de beschrijving
Vis
Gevogelte
Groenten
Druk op OK om de
recepten te bekijken
Gebraden kip
Bereiden
00:44
BEREIDINGSTIJD
21:00
EINDTIJD
Gevogelte
is geselecteerd
Gebraden kip
00:45
SCHATTING
21:00
EINDTIJD
SENSE
Gebraden kip
is geselecteerd
Recepten
is geselecteerd
Plaats voedsel op niveau 3
Druk op als u klaar bent.
Instellingen
Recepten
Traditioneel
Volautomatische
6th Sense-recepten
NL88
1. Selecteer “RECEPTEN” met de toetsen en en bevestig met .
2. Kies het gewenste gerecht uit de lijst.
3. Bevestig uw keuze met de toets .
4. Selecteer het gewenste recept met de toetsen en .
5. Bevestig met de toets : op het display verschijnt de indicatieve bereidingstijd.
6. Zet het gerecht in de oven en druk op de toets . Het display geeft aan op welk niveau het gerecht
geplaatst moet worden.
7. Druk op toets om de bereiding te starten. Zie de betreffende paragraaf voor het uitstellen van de
start van de bereiding.
OPMERKINGEN: sommige gerechten moeten halverwege de bereidingstijd omgekeerd of doorgeroerd
worden: de oven geeft een geluidssignaal en op het display verschijnt wat u moet doen.
De aanvankelijk weergegeven bereidingstijd is zuiver indicatief: deze kan tijdens de bereiding
automatisch worden verlengd.
Voordat de bereidingstijd afloopt, vraagt de oven om te controleren of het gerecht de door u gewenste
bereidingsgraad heeft. Als dit niet het geval is, kunt u de bereidingstijd handmatig verlengen met de
toetsen en .
GAARTHERMOMETER
Met de bijgeleverde gaarthermometer kunt u, tijdens de bereiding, de exacte temperatuur, tussen 0° en 100°C,
binnenin het gerecht meten, om een optimale bereiding te garanderen.
U kunt de gewenste binnentemperatuur programmeren afhankelijk van het te bereiden gerecht.
De correcte plaatsing van de thermometer is belangrijk om het gewenste bereidingsresultaat te kunnen
bereiken. Steek de thermometer volledig in het malste gedeelte van het stuk vlees, zonder daarbij botten of
vette gedeelten te raken (Fig. 1). Voor gevogelte moet de thermometer dwars, in het midden van de borst,
geplaatst worden, waarbij u er op moet letten dat de punt niet in een holle ruimte terecht komt (Fig. 2).
Indien het vlees erg onregelmatig gevormd is, moet u de bereiding controleren voordat u het gerecht uit te
oven haalt. Sluit het uiteinde van de thermometer aan op de contactdoos die op de rechterwand van de
ovenruimte zit.
Fig. 1 Fig. 2
Bereiding geëindigd op 19:30
Druk op ^ om te verlengen
Draai voedsel om
Druk op als u klaar bent.
Bereiding bijna klaar
Controleer voedsel
NL89
Recepten met gaarthermometer
1. Selecteer “Recepten gaartherm.” met de toetsen op en neer en bevestig met .
2. Kies het gewenste gerecht uit de lijst en bevestig met .
Opmerking: als u “anders” selecteert, kunt u alle in te voeren parameters kiezen. Bij de andere recepten
kunt u slechts enkele hiervan invoeren.
3. Sluit de thermometer aan, plaats het gerecht en druk op de toets om de bereiding te starten.
Opmerking: als de thermometer niet is aangesloten, verschijnt er een bericht op het display om u te
vertellen dat deze aangesloten moet worden. Als dat niet het geval is, wordt er, door op de toets
te drukken, een traditionele bereiding gedurende onbepaalde tijd gestart.
Als de thermometer correct is aangesloten, verschijnt er gedurende drie seconden op het display een
bevestigingsbericht en daarna de weergave van alle parameters die betrekking hebben op de bereiding, met
inbegrip van de door de thermometer vastgestelde binnentemperatuur van het vlees.
Wanneer de voor het gerecht voorziene binnentemperatuur bereikt is, verschijnt er gedurende 3 seconden
een een knipperend bericht op het display. Na afloop van de tijdsduur, kunt u de bereidingstijd verlengen door
op de toets te drukken. Als deze toets wordt ingedrukt, wordt de bereiding voortgezet op de traditionele
wijze en voor onbepaalde tijd. Als er geen enkele toets wordt ingedrukt, blijft de oven gedurende 10 minuten
op pauze staan, waarna hij wordt uitgeschakeld, daarna is het niet meer mogelijk om de bereidingstijd te
verlengen.
De gaarthermometer kan ook gebruikt worden bij de functies CONVENTIONEEL, TURBO HETE LUCHT,
HETE LUCHT, TURBO GRILL, MAXI COOKING en SLOW COOKING VLEES EN VIS. Als de thermometer niet is
geplaatst, gaat de bereiding door op traditionele wijze, anders verschijnt er op het display het bericht dat de
thermometer is aangesloten. Het bericht wordt gedurende 3 seconden weergegeven, waarna de oven gaat
werken alsof de functie “anders” geselecteerd was, zoals hierboven beschreven.
Plaats gaarthermometer
of druk op OK
Traditioneel
Recepten gaartherm.
Speciale functies
Automatische braad-en
grillfuncties
Gebraden kalfsvlees
Aangepast
Rosbief
Automatische braad-en
grillfuncties
Gaarthermometer
is aangesloten
Aangepast
Bereiden
100°C
GAARTHERMOM.
79°C
HUIDIGE TEMP
150°C
Aangepast
Temperature Reached
100°C
GAARTHERMOM.
100°C
HUIDIGE TEMP
150°C
Conventioneel
180°C
Geen voorverw.
--:--
EREIDINGSTIJD
--:--
EINDTIJD
Conventioneel
180°C
Geen voorverw.
100°C
GAARTHERMOM.
--:--
HUIDIGE TEMP
Plaats gaarthermometer
of druk op OK
NL90
FAVORIETEN
Met deze oven kunt u de instellingen voor het bereiden van uw favoriete gerecht opslaan.
Als u aan het eind van de bereiding de instellingen (functie, duur, temperatuur…) wilt opslaan, druk dan op de
toets . Op het display verschijnt het bericht “Druk op OK om op te slaan”.
Als u op toets drukt, wordt de eerste beschikbare geheugenplaats tussen 1 en 10 voorgesteld. Als u zelf
een plaats wilt uitzoeken, kunt u het nummer veranderen door op de toetsen te drukken; bevestig
met toets . Als het geheugen vol is of de plaats reeds bezet is, dan wordt de functie overschreven.
Als u de functie niet wilt opslaan, hoeft u alleen op toets te drukken, naar een andere functie te gaan door
op de toetsen te drukken of de oven uit te schakelen.
Om de opgeslagen instellingen later weer op te roepen drukt u op toets en selecteert u een van de
opgeslagen functies. Druk op de toetsen tot de gewenste functie wordt weergegeven.
Druk op toets en start de bereiding door op toets te drukken.
INSTELLINGEN
1. Om parameters op het display te wijzigen selecteert u “INSTELLINGEN” in het hoofdmenu met de
toetsen en .
2. Bevestig met de toets : op het display worden de parameters weergegeven die u kunt wijzigen
(taal, volume geluidssignaal, helderheid van het display, tijd, energiebesparing).
3. Kies de instelling die u wilt wijzigen met de toetsen en .
4. Druk op de toets om te bevestigen.
5. Volg de aanwijzigen op het display om de parameter te veranderen.
6. Druk op de toets ; op het display verschijnt een bevestigingsbericht.
OPMERKING: als de oven uitgeschakeld is en de functie ECOMODUS (energiebesparing) geactiveerd is (AAN),
dan gaat het display na enkele seconden uit. Als de functie niet geactiveerd is (UIT), dan wordt na enkele
seconden alleen de helderheid van het display verminderd.
TOETSENBLOKKERING (KEY-LOCK)
Met deze functie kunt u alle toetsen op het bedieningspaneel blokkeren.
Houd de toetsen en minimaal 3 seconden tegelijkertijd ingedrukt om de toetsenblokkering in te
schakelen. Als de blokkering actief is, werken de toetsen niet en verschijnen er een waarschuwingsbericht op
het display. Deze functie kan ook tijdens de bereiding geactiveerd worden. Herhaal de bovenstaande
handelingen om de functie weer uit te schakelen. Als de toetsenblokkering actief is, kunt u de oven
uitschakelen met de toets .
Druk OK om op te slaan,
<< v. annul.
Favoriet
is opgeslagen
2 Conventioneel
Druk OK om op te slaan,
<< v. annul.
Taal
Tijd
Volume
Instellingen van het
apparaat en het display
Reinigen
Instellingen
Recepten
Instellingen van het
apparaat en het display
Instellingen
is geselecteerd
NL91
TABEL BESCHRIJVING FUNCTIES
HOOFDMENU
INSTELLINGEN
Voor het instellen van het display (taal, tijd, helderheid, volume van het geluidssignaal,
energiebesparing).
RECEPTEN
Voor het selecteren van 30 verschillende vooringestelde recepten (zie het bijgeleverde
kookboek). De oven stelt automatisch de optimale temperatuur, functie en bereidingsduur in.
Het is belangrijk om de aanwijzingen m.b.t. de bereiding, de te gebruiken accessoires en
steunhoogtes van het gerecht in het kookboek exact op te volgen.
RECEPTEN GAARTHERM.
Om 7 optimale bereidingswijzen voor verschillende soorten vlees te selecteren. De
binnentemperatuur voor het soort vlees en de voor de bereiding ideale oventemperatuur
worden automatisch ingesteld. De waarden zijn hierna aangegeven in de specifieke
bereidingstabel, maar het is wel mogelijk deze allebei handmatig binnen een van te voren
vastgesteld interval te veranderen. Voor de juiste plaatsing en het juiste gebruik van de
thermometer, de aanwijzingen in de betreffende paragraaf opvolgen. Zet het vlees op de
derde steunhoogte met behulp van een bakplaat die u op het rooster zet of rechtstreeks in de
bijgeleverde opvangbak. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden. Tijdens de bereiding
kunt u de ovendeur openen om het vlees te controleren of om bouillon toe te voegen, pas wel
op dat u de thermometer niet verplaatst.
TRADITIONEEL Zie TRADITIONELE FUNCTIES.
SPECIALE FUNCTIES Zie SPECIALE FUNCTIES.
TRADITIONELE FUNCTIES
SNEL VOORVERWARMEN Om de oven snel voor te verwarmen.
CONVENTIONEEL
Voor het bereiden van gerechten op één steunhoogte. Gebruik de derde steunhoogte.
Gebruik voor het bereiden van pizzas, hartige taarten en zoete taarten met een vloeibare vul-
ling de eerste of tweede steunhoogte. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
GRILL
Voor het grillen van karbonades, spiezen en worstjes; het gratineren van groente en voor een
bruine korst op brood. Zet het gerecht op de vierde of vijfde steunhoogte. Voor het grillen van
vlees wordt geadviseerd de opvangbak te gebruiken om het braadvet op te vangen. Plaats de
opvangbak op de derde of vierde steunhoogte en giet er ongeveer een halve liter water in. De
oven hoeft niet voorverwarmd te worden. Tijdens de bereiding moet de deur van de oven
dicht blijven.
TURBO GRILL
Voor het grillen van grote stukken vlees (lamsbouten, rosbief, hele kip). Zet het vlees op de
middelste steunhoogtes. Geadviseerd wordt de opvangbak te gebruiken om het braadvet op te
vangen. Plaats de opvangbak op de eerste of tweede steunhoogte en giet er ongeveer een
halve liter water in. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden. Tijdens de bereiding moet de
deur van de oven dicht blijven. Met deze functie kunt u het draaispit gebruikt, als u dit hebt.
HETE LUCHT
Voor het gelijktijdig bereiden van gerechten op meerdere steunhoogtes (maximaal drie) die dezelfde
bereidingstemperatuur hebben (bijv.: vis, groenten, gebak). Met deze functie worden er geen geuren
van het ene naar het andere gerecht overgebracht. Gebruik de derde steunhoogte voor bereidingen
op één plaat, de eerste en vierde steunhoogte voor bereidingen op twee platen en de eerste, derde
en vijfde steunhoogte voor bereidingen op drie platen. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
TURBO HETE LUCHT
Voor het bereiden van vlees en taarten met een vloeibare vulling (hartig of zoet) op één
steunhoogte. Gebruik de derde steunhoogte. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
NL92
SPECIALE FUNCTIES
ONTDOOIEN
Voor het versnellen van het ontdooien van voedsel. Plaats het voedsel op de middelste
steunhoogte. Laat het voedsel in de verpakking zitten zodat het niet uitdroogt.
WARMHOUDEN
Voor het warm en krokant houden van zojuist bereide gerechten (b.v: vlees, gefrituurde
gerechten, ovenschotels). Plaats het voedsel op de middelste steunhoogte. De functie kan
niet ingeschakeld worden als de temperatuur in de oven hoger dan 65°C is.
RIJZEN
Voor het optimaal laten rijzen van zoet of hartig deeg. Om de kwaliteit van het rijzen te
behouden kan de functie niet geactiveerd worden als de temperatuur in de oven hoger dan
40°C is. Zet het deeg op de tweede steunhoogte. De oven hoeft niet voorverwarmd te
worden.
PRAKTISCH
Voor het bereiden van kant-en-klare gerechten, die bij kamertemperatuur of in de koeling
bewaard worden (koekjes, vloeibare taartvullingen, muffins, voorgerechten en
broodproducten). Met deze functie worden alle gerechten snel en voorzichtig bereid; kan ook
gebruikt worden voor het opwarmen van reeds bereide gerechten. Volg de aanwijzingen op
de verpakking. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
MAXI COOKING
Voor het braden van grote stukken vlees (meer dan 2,5 kg). Gebruik de eerste of de tweede
steunhoogte, afhankelijk van de grootte van het vlees. De oven hoeft niet voorverwarmd te
worden. Aanbevolen wordt om het vlees tijdens de bereiding om te keren om een
gelijkmatige bruining aan beide kanten te verkrijgen. Het verdient de voorkeur het vlees zo
nu en dan vochtig te maken om het niet te erg te laten uitdrogen.
BEVROREN
VOEDSEL
Lasagne
Bij deze functie worden automatisch de beste temperatuur en bereidingsmodus geselecteerd
voor vijf verschillende categorieën kant-en-klare diepvriesproducten. Gebruik de tweede of
derde steunhoogte. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
Pizza
Appelstrudel
Frites
Brood
Aangepast
Naar wens kan een temperatuur tussen de 50 en 250°C worden ingesteld voor het bereiden
van andere soorten producten.
LANGZAAM
GAREN
Slow cooking
vlees
Om het vlees (op 90 °C) en de vis (op 85 °C) behoedzaam te bereiden. Deze functie zorgt voor
een langzame bereiding waardoor het vlees malser en sappiger blijft. Dankzij een gematigde
temperatuur wordt het voedsel niet bruin en het resultaat lijkt op een bereiding met stoom.
Voor braadstukken adviseren wij u deze eerst aan te bakken in een pan om de buitenkant van
het vlees dicht te schroeien zodat de sappen beter worden vastgehouden. De
bereidingstijden variëren van 2 uur voor vissen van 300 gr., van 4-7 uur voor braadstukken van
1 kg. tot 3 kg. Voor een optimaal resultaat adviseren wij u de deur van de oven tijdens de
bereiding zo weinig mogelijk te openen en de bijgeleverde gaarthermometer of een normale
oventhermometer te gebruiken.
Slow cooking
vis
NL93
BEREIDINGSTABEL
Recept
Functie Voorver-
warmen
Steunhoogte
(van onder)
Temp erat uur
(°C)
Tijd
(min)
Accessoires
Luchtig gebak
CONVENTIONEEL
- 2 / 3 160-180 30-90 Taartvorm op rooster
HETE LUCHT
- 1-4 160-180 30-90
Steunhoogte 4: taartvorm
op rooster
Steunhoogte 1: taartvorm
op rooster
Gevulde taarten
(cheesecake, strudel,
appeltaart)
TURBO HETE LUCHT
- 3 160-200 35-90
Opvangbak / bakplaat of
taartvorm op rooster
HETE LUCHT
- 1-4 160-200 40-90
Steunhoogte 4: taartvorm
op rooster
Steunhoogte 1: taartvorm
op rooster
Koekjes/taartjes
CONVENTIONEEL
- 3 170-180 20-45 Opvangbak of bakplaat
HETE LUCHT
- 1-4 160-170 20-45
Steunhoogte 4: rooster
Steunhoogte 1: opvangbak
of bakplaat
HETE LUCHT
- 1-3-5 160-170 20-45
Steunhoogte 5: ovenschaal
op rooster
Steunhoogte 3: ovenschaal
op rooster
Steunhoogte 1: opvangbak
of bakplaat
Soesjes
CONVENTIONEEL
- 3 180-200 30-40 Opvangbak of bakplaat
HETE LUCHT
- 1-4 180-190 35-45
Steunhoogte 4: ovenschaal
op rooster
Steunhoogte 1: opvangbak
of bakplaat
HETE LUCHT
- 1-3-5 180-190 35-45
Steunhoogte 5: ovenschaal
op rooster
Steunhoogte 3: ovenschaal
op rooster
Steunhoogte 1: opvangbak
of bakplaat
Meringues
CONVENTIONEEL
- 3 90 110-150 Opvangbak of bakplaat
HETE LUCHT
- 1-4 90 140-160
Steunhoogte 4: ovenschaal
op rooster
Steunhoogte 1: opvangbak
of bakplaat
HETE LUCHT
- 1-3-5 90 140-160
Steunhoogte 5: ovenschaal
op rooster
Steunhoogte 3: ovenschaal
op rooster
Steunhoogte 1: opvangbak
of bakplaat
NL94
Brood / pizza /
focaccia
CONVENTIONEEL
-1 / 2190-250 20-50 Opvangbak of bakplaat
HETE LUCHT
- 1-4 190-250 25-50
Steunhoogte 4: ovenschaal
op rooster
Steunhoogte 1: opvangbak
of bakplaat
HETE LUCHT
- 1-3-5 190-250 25-50
Steunhoogte 5: ovenschaal
op rooster
Steunhoogte 3: ovenschaal
op rooster
Steunhoogte 1: opvangbak
of bakplaat
Hartige taarten
(groentetaart,
quiche)
TURBO HETE LUCHT
- 3 180-190 40-55 Taartvorm op rooster
HETE LUCHT
- 1-4 180-190 45-60
Steunhoogte 4: taartvorm
op rooster
Steunhoogte 1: taartvorm
op rooster
HETE LUCHT
- 1-3-5 180-190 45-60
Steunhoogte 5: taartvorm
op rooster
Steunhoogte 3: taartvorm
op rooster
Steunhoogte 1: opvangbak
of bakplaat + taartvorm
Pasteitjes /
bladerdeeghapjes
CONVENTIONEEL
- 3 190-200 20-30 Opvangbak of bakplaat
HETE LUCHT
- 1-4 180-190 20-40
Steunhoogte 4: ovenschaal
op rooster
Steunhoogte 1: opvangbak
of bakplaat
HETE LUCHT
- 1-3-5 180-190 20-40
Steunhoogte 5: ovenschaal
op rooster
Steunhoogte 3: ovenschaal
op rooster
Steunhoogte 1: opvangbak
of bakplaat
Lasagne / pasta uit de
oven / cannelloni /
ovenschotels
CONVENTIONEEL
- 3 190-200 45-55 Ovenschaal op rooster
Lamsvlees /
kalfsvlees / rundvlees
/ varkensvlees 1 kg
CONVENTIONEEL
- 3 190-200 80-110
Opvangbak of ovenschaal
op rooster
Kip / konijn / eend
1Kg
CONVENTIONEEL
- 3 200-230 50-100
Opvangbak of ovenschaal
op rooster
Kalkoen / Gans 3 kg
CONVENTIONEEL
- 2 190-200 80-130
Opvangbak of ovenschaal
op rooster
Vis uit de oven / in
folie (filet, heel)
CONVENTIONEEL
- 3 180-200 40-60
Opvangbak of ovenschaal
op rooster
Gevulde groenten
(tomaten, courgettes,
aubergines)
TURBO HETE LUCHT
- 2 180-200 50-60 Ovenschaal op rooster
Geroosterd brood
GRILL
- 5 Hoog 3-5 Rooster
Recept
Functie Voorver-
warmen
Steunhoogte
(van onder)
Temp erat uur
(°C)
Tijd
(min)
Accessoires
NL95
Visfilet / moten vis
GRILL
- 3-4 Gemiddeld 20-30
Steunhoogte 4: rooster
(draai het voedsel
halverwege de
bereidingstijd om)
Steunhoogte 3: opvangbak
met water
Worstjes / spiezen /
spareribs /
hamburgers
GRILL
- 4-5 Gemiddeld-Hoog 15-30
Steunhoogte 5: rooster
(draai het voedsel
halverwege de
bereidingstijd om)
Steunhoogte 4: opvangbak
met water
Gebraden kip
1-1,3 kg
TURBO GRILL
- 1-2 Gemiddeld 55-70
Steunhoogte 2: rooster
(draai het voedsel na
tweederde van de
bereidingstijd om)
Steunhoogte 1: opvangbak
met water
- 1-2 Hoog 60-80
Steunhoogte 2: draaispit
Steunhoogte 1: opvangbak
met water
Rosbief rosé 1 kg
TURBO GRILL
- 3 Gemiddeld 35-45
Ovenschaal op rooster (draai
het voedsel indien nodig na
tweederde van de
bereidingstijd om)
Lamsbout / schenkel
TURBO GRILL
- 3 Gemiddeld 60-90
Opvangbak of ovenschaal
op rooster (draai het voedsel
indien nodig na tweederde
van de bereidingstijd om)
Geb. aardappelen
TURBO GRILL
- 3 Gemiddeld 45-55
Opvangbak of bakplaat
(draai het voedsel indien
nodig na tweederde van de
bereidingstijd om)
Gegratineerde
groenten
TURBO GRILL
- 3 Hoog 10-15 Ovenschaal op rooster
Lasagne en vlees
HETE LUCHT
- 1-4 200 50-100
Steunhoogte 4: ovenschaal
op rooster
Steunhoogte 1: opvangbak
of ovenschaal op rooster
Vlees en aardappelen
HETE LUCHT
- 1-4 200 45-100
Steunhoogte 4: ovenschaal
op rooster
Steunhoogte 1: opvangbak
of ovenschaal op rooster
Vis en groente
HETE LUCHT
- 1-4 180 30-50
Steunhoogte 4: ovenschaal
op rooster
Steunhoogte 1: opvangbak
of ovenschaal op rooster
Recept
Functie Voorver-
warmen
Steunhoogte
(van onder)
Temp erat uur
(°C)
Tijd
(min)
Accessoires
NL96
Diepvriespizza’s
BEVROREN VOEDSEL
- 3 auto 10-15
Opvangbak/bakplaat of
rooster
- 1-4 auto 15-20
Steunhoogte 4: ovenschaal
op rooster
Steunhoogte 1: opvangbak
of bakplaat
- 1-3-5 auto 20-30
Steunhoogte 5: ovenschaal
op rooster
Steunhoogte 3: opvangbak
of bakplaat
Steunhoogte 1: ovenschaal
op rooster
- 1-3-4-5 auto 20-30
Steunhoogte 5: ovenschaal
op rooster
Steunhoogte 4: opvangbak
of bakplaat
Steunhoogte 3: opvangbak
of bakplaat
Steunhoogte 1: ovenschaal
op rooster
Recept
Functie Voorver-
warmen
Steunhoogte
(van onder)
Temp erat uur
(°C)
Tijd
(min)
Accessoires
NL97
Tabel Geteste recepten (in overeenstemming met de norm IEC 60350:99+A1:05 +A2:08 en DIN 3360-12:07:07)
In de bereidingstabel worden de ideale functies en temperaturen gegeven voor de beste resultaten voor elk
type recept. Als u een gerecht wilt bereiden met de geventileerde functie op één steunhoogte, wordt
geadviseerd de derde steunhoogte te gebruiken en dezelfde temperatuur als voor “HETE LUCHT” op meerdere
steunhoogtes.
Laat bij grillen 3-4 cm van de voorste rand van het rooster vrij om dit na afloop van de bereiding makkelijker
eruit te kunnen halen.
Recept Functie Voorver-
warmen
Steunhoogte
(van onder)
Temperatuur
(°C)
Tijd
(min)
Accessoires en opmerkingen
IEC 60350:99+A1:05 +A2:08 § 8.4.1
Koekjes van
kruimeldeeg
(Shortbread)
CONVENTIONEEL
- 3 170 20-30 Opvangbak / bakplaat
HETE LUCHT
- 1-4 160 20-30
Steunhoogte 4: bakplaat
Steunhoogte 1: opvangbak
IEC 60350:99+A1:05 +A2:08 § 8.4.2
Kleine cakejes (Small
cakes)
CONVENTIONEEL
- 3 170 25-35 Opvangbak / bakplaat
HETE LUCHT
- 1-4 160 30-40
Steunhoogte 4: bakplaat
Steunhoogte 1: opvangbak
HETE LUCHT
- 1-3-5 160 35-45
Steunhoogte 5: ovenschaal op rooster
Steunhoogte 3: bakplaat
Steunhoogte 1: opvangbak
IEC 60350:99+A1:05 +A2:08 § 8.5.1
Cake (Fatless sponge
cake)
CONVENTIONEEL
- 2 170 30-40 Taartvorm op rooster
IEC 60350:99+A1:05 +A2:08 § 8.5.2
Twee appeltaarten
(Two apple pies)
CONVENTIONEEL
- 2 / 3 185 70-90 Taartvorm op rooster
HETE LUCHT
- 1-4 175 75-95
Steunhoogte 4: taartvorm op rooster
Steunhoogte 1: taartvorm op rooster
IEC 60350:99+A1:05 +A2:08 § 9.1.1
Toast
GRILL
- 5 Hoog 3-5 Rooster
IEC 60350:99+A1:05 +A2:08 § 9.2.1
Burgers
GRILL
- 5 Hoog 20-30
Steunhoogte 5: rooster (draai het voedsel
halverwege de bereidingstijd om)
Steunhoogte 4: opvangbak met water
DIN 3360-12:07 § 6.5.2.3
Appeltaart, taart in
vorm (Apple cake,
yeast tray cake)
CONVENTIONEEL
- 3 180 35-45 Opvangbak / bakplaat
HETE LUCHT
- 1-4 160 55-65
Steunhoogte 4: bakplaat
Steunhoogte 1: opvangbak
DIN 3360-12:07 § 6.6
Varkensbraadstuk
(Pork Roast)
MAXI COOKING
- 2 170 110-150 Steunhoogte 2: opvangbak
DIN 3360-12:07 annex C
Platte taart
(Flat cake)
CONVENTIONEEL
- 3 170 40-50 Opvangbak / bakplaat
HETE LUCHT
- 1-4 170 45-55
Steunhoogte 4: bakplaat
Steunhoogte 1: opvangbak
NL98
Lezen van de bereidingstabel
De tabel geeft aan welke functie het best gebruikt kan worden voor een bepaald gerecht, dat op één of
meerdere steunhoogtes tegelijk kan worden bereid. De bereidingstijden gelden vanaf het moment dat het
gerecht in de oven wordt gezet, zonder de voorverwarmingstijd (indien nodig). De temperaturen en de
bereidingstijden zijn indicatief en hangen af van de hoeveelheid voedsel en het type schaal. Gebruik eerst de
laagste aanbevolen waarden. Als de bereiding niet naar wens is, kunt u hogere waarden gebruiken.
Geadviseerd wordt om de bijgeleverde accessoires te gebruiken en indien mogelijk taartvormen of
ovenschalen van donker metaal. U kunt ook pannen of vuurvaste of aardewerk schalen gebruiken; de
bereidingstijden zijn dan iets langer. Volg voor de beste resultaten zorgvuldig de aanwijzigen in de
bereidingstabel met betrekking tot de bijgeleverde schalen en de verschillende steunhoogtes.
Het tegelijkertijd bereiden van verschillende gerechten
Met de functie “HETE LUCHT” kunt u tegelijkertijd verschillende gerechten bereiden (bijvoorbeeld: vis en
groenten) die dezelfde bereidingstijd hebben, op verschillende steunhoogtes. Haal de gerechten die klaar zijn
uit de oven en laat de gerechten die meer tijd nodig hebben in de oven staan.
Gebak
- Bak fijn gebak met de statische functie op één niveau. Gebruik taartvormen van zwart metaal en zet
deze altijd op het bijgeleverde rooster. Voor bereiding op meerdere steunhoogtes selecteert u de
functie met ventilatie en zet u de taartvormen in zigzagvorm op de roosters, zodat de lucht goed kan
circuleren.
- Om te controleren of de taart gaar is steekt u een satéprikker in het dikste gedeelte van de taart. Als de
prikker er droog uitkomt, is de taart klaar.
- Als u taartvormen met antiaanbaklaag gebruikt, vet dan niet de randen in, omdat de taart dan mogelijk
niet goed rijst aan de zijkanten.
- Als het gebak “opzwelt” tijdens het bakken, gebruik dan de volgende keer een lagere temperatuur,
verminder bijvoorbeeld de hoeveelheid vocht of meng het beslag voorzichtiger.
- Bij taarten met een vochtige vulling (kaastaarten of vruchtentaarten) moet de functie “TURBO HETE
LUCHT” worden gebruikt. Als de bodem van de taart te vochtig blijft, zet de taart dan op een lager
niveau en bestrooi de bodem met paneermeel of verkruimelde koekjes voordat u de vulling erin
schenkt.
Vlees
- U kunt elke soort schaal gebruiken die geschikt is voor de afmetingen van het vlees. Schenk bij gebraden
vlees bij voorkeur wat bouillon in de schaal, waardoor het vlees tijdens de bereiding vochtig wordt
gehouden en meer smaak krijgt. Laat het gebraden vlees na afloop van de bereiding 10-15 min. in de
oven rusten, of dek het af met aluminiumfolie.
- Als u stukken vlees wilt grillen, kies dan stukken met een gelijke dikte, zodat het vlees gelijkmatig gaar
wordt. Zeer dikke stukken vlees hebben een langere bereidingstijd. Zet het rooster op een lagere
steunhoogte om te voorkomen dat de korst verbrandt. Draai het vlees om na tweederde van de
bereidingstijd.
Geadviseerd wordt om een opvangbak met een halve liter water direct onder het rooster te plaatsen waarop
u het vlees heeft gelegd, om het bakvet op te vangen. Vul indien nodig bij met water tijdens het grillen.
Draaispit (alleen bij bepaalde modellen)
Dit accessoire dient voor het gelijkmatig grillen van grote stukken vlees en gevogelte. Steek het vlees aan het
spit. Zet kip vast met keukentouw en controleer of het vlees goed vastzit voordat u het spit in de houder aan
de voorwand van de oven steekt en op de steun legt. Om vorming van dampen te voorkomen en bakvet op te
vangen, adviseren wij om een opvangbak met een halve liter water op de eerste steunhoogte te plaatsen. Het
spit is voorzien van een plastic handvat dat verwijderd moet worden voordat de bereiding begint. Het handvat
dient om het vlees na afloop van de bereiding uit de oven de halen zonder uw handen te branden.
GEBRUIKSADVIEZEN EN -SUGGESTIES
NL99
Pizza
Vet de pizzavorm licht in voor een knapperige bodem. Verdeel na tweederde van de bereidingstijd de
mozzarella over de pizza.
Rijsfunctie
Dek het deeg altijd af met een vochtige doek voordat u het in de oven legt. Deze functie verkort de rijstijd met
ongeveer eenderde, vergeleken met rijzen op kamertemperatuur (20-25°C). De rijstijd bij een hoeveelheid
pizzadeeg van 1 kg is ongeveer één uur.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25

Bauknecht BLTC 8100/EW/R Gebruikershandleiding

Categorie
Magnetrons
Type
Gebruikershandleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor