66
10 CAPPUCCINO'S MAKEN (MET STOOM)
• Draai de cappuccinomaker naar buiten (fig. 2).
• Zet een lege kop onder de cappuccinomaker. Druk op de stoomtoets (fig. 18). Op het apparaat ver-
schijnt:
STOOM DRUK OP OK
•Druk op de OK-toets (fig. 17) voor stoom. Laat de stoom gemengd met water een paar seconden
naar buiten komen, tot er alleen stoom wordt afgegeven.
• Om de stoom te stoppen, drukt u op de stoomtoets (fig. 18).
• Gooi de kop leeg en vul hem met ongeveer 100 cc melk voor elke cappuccino. Bij het kiezen van de
kop moet u in gedachten houden dat de melk twee- of driemaal groter wordt in volume. Geadviseerd
wordt om alleen halfvolle melk op koelkasttemperatuur te gebruiken.
• Dompel de cappuccinomaker in de kop met melk (fig. 2), waarbij u erop let dat het streepje op de
cappuccinomaker niet ondergedompeld wordt (aangegeven door de pijl in fig. 19). Druk op de stoom-
toets (pas op voor brandwonden). en de OK toets. Er komt stoom uit de cappuccinomaker, waardoor
de melk een romig, schuimig uiterlijk krijgt. Om een romiger schuim te krijgen, doopt u de cappuccino-
maker in de melk en draait u de kop langzaam vanaf de bodem omhoog. (U mag niet meer dan 2
minuten achter elkaar stoom aftappen).
• Zodra de gewenste temperatuur is bereikt, stopt u de stoomafgifte door op de stoomtoets te drukken
(fig. 8).
• Zet de koffie zoals hierboven beschreven is, in koppen die groot genoeg zijn, en vul ze met de eerder
opgeschuimde melk. De cappuccino is nu klaar. Voeg suiker toe naar smaak en strooi indien gewenst
wat cacaopoeder over het schuim.
BELANGRIJK: reinig de cappuccinomaker onmiddellijk na gebruik. Ga als volgt te werk:
• Laat gedurende een paar seconden een beetje stoom ontsnappen door op de stoomtoets te drukken.
Hierdoor wordt eventuele melk in het stoompijpje verwijderd.
BELANGRIJK: om een goede hygiëne te garanderen, wordt geadviseerd om deze procedure telkens
wanneer u cappuccino maakt uit te voeren, om te voorkomen dat er melk in het circuit komt.
•Druk op de stoomtoets en de OK toets.
•Wacht een paar minuten tot de cappuccinomaker afgekoeld is; houd de handgreep van het cappucci-
nopijpje met één hand stevig vast en draai de cappuccinomaker zelf met de andere hand los, door
hem naar rechts te draaien en hem omlaag eruit te trekken (fig. 20).
•Verwijder het mondstuk van het stoompijpje door het omlaag te trekken (fig. 21).
•Was de cappuccinomaker en het stoommondstuk zorgvuldig af in warm water.
• Zorg ervoor dat de twee openingen in fig. 22 niet verstopt zijn. Reinig ze indien nodig met een pin.
• Plaats het stoommondstuk terug door het krachtig omhoog in het stoompijpje te draaien.
• Plaats de cappuccinomaker terug door deze omhoog te duwen en naar links te draaien.
11 REINIGING EN ONDERHOUD
Voordat u reinigingswerkzaamheden uitvoert, dient u het apparaat te laten afkoelen, de AAN/UIT-schake-
laar uit te zetten en de stekker uit het stopcontact te trekken.
Dompel de espressomachine nooit onder in water. Het is een elektrisch apparaat. Gebruik geen oplosmid-
delen of schuurmiddelen om het apparaat te reinigen. Een zachte, vochtige doek is voldoende.
11.1 Espressomachine reinigen
Reinig de houder voor gebruikte koffie (zoals beschreven in hoofdstuk 5, opmerking 7) wanneer deze
geleegd moet worden.Het waterreservoir moet ook regelmatig gereinigd worden. Het lekbakje is uitgerust
met een niveau-indicator (rood) die het niveau van het water in de bak aangeeft. Wanneer de indicator
zichtbaar begint te worden (een paar millimeter onder het lekbakje), moet het lekbakje leeggemaakt en