Princess Bread Maker DeLuxe de handleiding

Categorie
Machines voor het maken van brood
Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

1
Breadmaker DeLuxe Article 152000
Algemene informatie
Dit volautomatische apparaat mengt en
kneedt het deeg en bakt vervolgens het
brood. Het apparaat wordt geleverd met
een maatbeker, maatschepje en twee
bakblikken met anti-aanbaklaag: een enkel
blik voor grotere broden en een dubbel blik
voor twee kleinere of verschillende broden.
De broodbakmachine is voorzien van
11 programma's die u voor verschillende
soorten brood, cake en jam kunt
gebruiken. Eén programma kan op uw
persoonlijke recept worden ingesteld.
Het apparaat heeft een timer die u kunt
instellen op de tijd waarop u wilt dat het
brood klaar is - zo kunt u er bijvoorbeeld
voor zorgen dat u heerlijk brood hebt voor
het ontbijt!
Bediening en
onderdelen
Zie figuur 1.
Het apparaat heeft de volgende
onderdelen:
1 Deksel met kijkvenster
2 Een knop MENU
3 Een knop TEMP
4 Een knop LOAF
5 Display
6 Een knop START/STOP
7 Een knop PROCESS
8 Een knop TIME
9 Stroomsnoer en stekker
10 Behuizing
11 Maatschepje
12 Enkel bakblik
13 Maatbeker
14 Dubbel bakblik
15 Kneedarmen
16 Stalen haakje
Voor het eerste gebruik
• Lees deze instructies aandachtig en
volg ze nauwkeurig op. Bewaar deze
handleiding voor toekomstig gebruik.
• Controleer of de netspanning
overeenkomt met de aangegeven
netspanning op het typeplaatje van
het apparaat.
• Voor dit apparaat hebt u een geaard
stopcontact nodig.
1 Verwijder al het verpakkingsmateriaal
en de stickers van het apparaat.
2 Reinig het apparaat en alle accessoires
(zie 'Onderhoud en reiniging').
3 Plaats het apparaat op een vlak, stabiel
oppervlak zodat het niet kan vallen.
4 Plaats het bakblik in de machine en
druk het omlaag tot het vastklikt.
5 Plaats de twee kneedarmen op de
assen onderin het bakblik. Draai de
kneedarmen totdat u voelt dat ze
vastzitten op de assen.
6 Sluit de deksel.
7 Steek de stekker in het stopcontact.
U hoort een korte pieptoon en de
displayverlichting gaat ongeveer 30
seconden aan.
De display toont Programma 1, de tijd
3:20 en een temperatuur van 180°C.
De streepjes in de tijddisplay knipperen
niet om aan te geven dat de klok niet
loopt.
8 Druk herhaaldelijk op de knop MENU
tot de display programma 8 aangeeft
(BAKE stand).
9 Druk op de knop START/STOP en laat
het apparaat ongeveer 10 minuten
bakken.
De streepjes in de tijddisplay knipperen
om aan te geven dat de klok loopt. De
tijddisplay begint af te tellen.
10 Na ongeveer 10 minuten houdt u de
knop START/STOP meer dan twee
seconden ingedrukt om het programma
te stoppen. U hoort een pieptoon als
teken dat het programma is beëindigd.
Laat het apparaat afkoelen.
11 Haal het bakblik uit het apparaat.
Breadmaker DeLuxe IB 15200 - V1.book Page 1 Monday, August 18, 2008 1:43 PM
2
Breadmaker DeLuxe Article 152000
12 Reinig het bakblik en de kneedarmen
en droog ze grondig af.
Zie 'Onderhoud en reiniging'.
13 Herhaal deze procedure met het
tweede bakblik.
• Bij het eerste gebruik van het apparaat
kan er lichte rookontwikkeling en een
specifieke geur ontstaan. Dit is
normaal en zal snel stoppen. Zorg dat
er voldoende ventilatie voor het
apparaat is.
• De bakblikken die bij het apparaat zijn
geleverd, zijn voorzien van een anti-
aanbaklaag op basis van PTFE. Bij
verwarming hiervan kunnen kleine
hoeveelheden gassen afgegeven
worden, die voor de mens volkomen
onschadelijk zijn. Gebleken is echter
dat het zenuwstelsel van vogels
hiervoor extreem gevoelig is. Gebruik
het apparaat daarom niet in de buurt
van vogels (denk aan siervogels zoals
papegaaien).
Het apparaat voorbereiden op
gebruik
1 Plaats het apparaat op een vlak, stabiel
oppervlak zodat het niet kan vallen.
2 Kies het bakblik dat u wilt gebruiken:
het enkele of dubbele bakblik.
3 Plaats de twee kneedarmen op de
assen onderin het gewenste bakblik.
Draai de kneedarmen totdat u voelt dat
ze vastzitten op de assen.
Voordat u gaat bakken, raden we u aan
de gaten rondom de assen van de
kneedarmen in het bakblik met boter te
vullen voordat u de kneedarmen plaatst.
Hierdoor voorkomt u dat het deeg op
deze plekken blijft vastplakken en zijn
de kneedarmen gemakkelijker uit het
brood te verwijderen wanneer dat klaar
is.
Gebruik
Ingrediënten toevoegen
1 Weeg de benodigde ingrediënten voor
het recept af.
Doe nooit meer dan de aangegeven
hoeveelheid in de machine (totaal max.
1150 g (2,5 lb.) voor het enkele bakblik
of 450 g (1 lb.) voor elke helft van het
dubbele bakblik); anders zal het deeg
over het bakblik lopen.
2 Doe de ingrediënten stuk voor stuk in
het bakblik. Giet nu eerst water of een
andere vloeistof in het bakblik. Voeg
vervolgens het meel en - afhankelijk
van het recept - suiker, zout, boter en
gist of bakpoeder toe.
Plaats de gist of het bakpoeder in een
kuiltje in het meel en alle andere
ingrediënten gescheiden van elkaar in
een hoekje van het bakblik (dit is
speciaal van belang wanneer u de timer
gebruikt)
3 Plaats het bakblik in de machine en
druk het stevig omlaag tot het vastklikt.
4 Sluit de deksel.
• Zorg voor voldoende vrije ruimte
rondom het apparaat. Zo krijgt u een
goede verspreiding van de nevel en
worden voorwerpen in de omgeving
niet vochtig.
• Gebruik geen scherpe voorwerpen in
de bakblikken, zoals metalen spatels,
messen en vorken. Dit kan de
antiaanbaklaag beschadigen.
Programma instellen
5 Steek de stekker in het stopcontact.
U hoort een korte pieptoon en de
displayverlichting gaat ongeveer 30
seconden aan..
De display toont Programma 1, de tijd
3:20 en een temperatuur van 180°C.
De streepjes in de tijddisplay knipperen
Breadmaker DeLuxe IB 15200 - V1.book Page 2 Monday, August 18, 2008 1:43 PM
3
Breadmaker DeLuxe Article 152000
niet om aan te geven dat het
programma niet loopt.
6 Selecteer het gewenste programma
door herhaaldelijk op de knop MENU te
drukken totdat het gewenste
programmanummer wordt
weergegeven.
Zie 'MENU-selectie'.
7 Selecteer de gewenste baktemperatuur
door herhaaldelijk op de knop TEMP te
drukken totdat de gewenste
temperatuur wordt weergegeven.
Zie 'Temperatuurselectie'.
8 Geef het volume van het brood aan
door herhaaldelijk op de knop LOAF te
drukken tot de display de pijl onder het
gewenste volume aangeeft (2.5LB,
2.0LB of DOUBLE).
Zie 'Selectie volume brood'.
9 Met behulp van de knop TIME kunt u de
tijd waarop het brood klaar moet zijn,
uitstellen tot het gewenste tijdstip.
Zie 'TIME'.
Bakken
10 Druk op de knop START/STOP. U hoort
een korte pieptoon en de streepjes in
de tijddisplay knipperen om aan te
geven dat het geselecteerde
programma loopt.
• Afgezien van de knop START/STOP
zijn alle andere knoppen vanaf dit
moment inactief om te voorkomen dat
u per ongeluk op een knop drukt en zo
de programma's ongewenst
verandert.
• U kunt het programma stoppen door
meer dan twee seconden op de knop
START/STOP te drukken. U hoort een
korte pieptoon en de streepjes in de
tijdsaanduiding stoppen met
knipperen om aan te geven dat het
programma is beëindigd.
• Gebruik het apparaat altijd met
gesloten deksel.
• Als de netspanning mocht wegvallen
tijdens het gebruik, dan schakelt het
apparaat automatisch uit. Als de
netspanning tussen 5 en 15 minuten
wordt hersteld, schakelt het apparaat
weer automatisch in. Het programma
wordt dan afgemaakt.
Als de netspanning meer dan
15 minuten wegvalt, kan het
programma niet worden afgemaakt
Als het deeg zich nog niet in de
rijsfase bevindt, kunt u in dat geval op
de knop START/STOP drukken om het
programma opnieuw van voor af aan
te beginnen. Anders gooit u de
ingrediënten weg en begint u
opnieuw.
• Gebruik ovenwanten als u het
apparaat tijdens of na gebruik
aanraakt. Het apparaat en het bakblik
worden heet.
• Het apparaat functioneert prima onder
uiteenlopende temperaturen, maar het
volume van brood dat in een zeer
warme of koude kamer wordt
gebakken, kan verschillen. We raden u
aan het apparaat bij een temperatuur
tussen 15 en 35 °C te gebruiken.
Door de kijkvensters in de deksel kunt u
het bakproces volgen.
Voor de programma's BASIC, QUICK,
FRENCH, SUPER RAPID, WHOLE
WHEAT, SWEET, en SANDWICH:
11 Gedurende het bakproces krijgt u
pieptonen te horen. Deze pieptonen
herinneren u eraan extra ingrediënten
toe te voegen voor extra smaak (indien
gewenst):
Open de deksel, voeg de benodigde
ingrediënten toe en sluit de deksel
weer.
Einde
12 Wanneer het programma is afgelopen
krijgt u enkele pieptonen te horen.
Nadat het brood is gebakken, houdt het
apparaat het nog een uur warm. Dit
voorkomt condensvorming in de korst
van het brood. Als u dit
Breadmaker DeLuxe IB 15200 - V1.book Page 3 Monday, August 18, 2008 1:43 PM
4
Breadmaker DeLuxe Article 152000
warmhoudproces wilt stopzetten, drukt
u meer dan 2 seconden op de knop
START/STOP. Bij einde programma
klinkt opnieuw een pieptoon.
Het apparaat en het bakblik worden erg
heet. Gebruik ovenwanten om de deksel
te openen en het bakblik uit het
apparaat te nemen.
13 Verwijder het brood uit het bakblik door
het om te draaien en voorzichtig los te
kloppen. Gebruik eventueel een houten
of plastic spatel, maar zorg ervoor dat u
de anti-aanbaklaag niet beschadigt.
De kneedarmen kunnen nog in het
brood vastzitten. Gebruik het stalen
haakje om deze uit het brood te
verwijderen. Verwijder deze voorzichtig,
ze zijn heet.
Laat het brood op een rekje afkoelen
voordat u het aansnijdt. (Tip: het
gemakkelijkst snijdt u vers brood met
het Princess elektrische mes
(artikelnummer 492952).
14 Laat het apparaat voldoende afkoelen
voordat u het opnieuw gebruikt.
15 Wanneer u klaar bent met het apparaat
trekt u de stekker uit het stopcontact en
laat u het apparaat voldoende afkoelen
voordat u het schoonmaakt en opbergt.
Zie 'Onderhoud en reiniging'.
MENU-selectie
1 Druk op de knop MENU om tussen de
verschillende programma's te
schakelen.
1. BASIC
Dit is het meest gebruikte programma voor
het kneden, doen rijzen en bakken van
gewoon brood.
2. QUICK
Dit programma kunt u gebruiken om
broden te kneden, doen rijzen en bakken
in minder tijd dan het BASIC programma.
Brood dat met dit programma wordt
gebakken is doorgaans kleiner en
compacter.
3. FRENCH
Een programma dat kneedt, doet rijzen en
bakt, en gebruikmaakt van een langere
rijstijd. Hierdoor krijgt het brood een
krokante korst en lichte structuur.
4. SUPER RAPID
Een heel kort programma om het brood te
kneden, doen rijzen en bakken. Hiermee
krijgt u een grof brood.
5. WHOLE WHEAT
Dit programma wordt gebruikt voor het
kneden, doen rijzen en bakken van
volkorenbrood. We raden u aan niet de
vertragingsfunctie (timer) te gebruiken in
combinatie met dit programma omdat dit
tot minder goede resultaten zal leiden.
6. SWEET
Een programma om zoet brood te kneden.
7. DOUGH
Met dit programma kunt u deeg kneden en
doen rijzen, zonder het te bakken. Het
deeg kunt u gebruiken om broodjes,
pizza's, gestoomd brood, enz. te maken.
8. BAKE
Met dit programma kunt u een brood
bakken zonder deeg te kneden en doen
rijzen.
U kunt het ook gebruiken om de baktijd te
verlengen met gewenste instellingen,
direct nadat u een ander standaard
bakprogramma hebt gebruikt.
9. JAM
Gebruik dit programma om jam en
marmelades te koken. Hak het fruit en/of
de groenten fijn voordat u ze in het bakblik
plaatst.
10. SANDWICH
Met dit programma kunt u casinobrood
kneden, doen rijzen en bakken. Dit brood
Breadmaker DeLuxe IB 15200 - V1.book Page 4 Monday, August 18, 2008 1:43 PM
5
Breadmaker DeLuxe Article 152000
heeft een lichte structuur en een dunnere
korst.
11. HOME MADE
Dit programma kan door de gebruiker
worden ingesteld. U kunt de
tijdsinstellingen voor kneden, rijzen,
bakken en warmhouden aan uw eigen
persoonlijke bakstijl aanpassen.
Zie 'HOME MADE-programma'.
HOME MADE-programma
In het programma HOME MADE kunt u de
timing van de verschillende
programmaonderdelen naar eigen wens
instellen.
De tijdsintervallen zijn als volgt:
1 Steek de stekker in het stopcontact.
U hoort een korte pieptoon en de
displayverlichting gaat ongeveer 30
seconden aan.
De display toont Programma 1, de tijd
3:20 en een temperatuur van 180°C De
streepjes in de tijddisplay knipperen
niet om aan te geven dat het
programma niet loopt.
2 Druk herhaaldelijk op de knop MENU
tot programma nummer 11 (HOME
MADE) wordt weergegeven.
3 Druk op de knop PROCESS.
U ziet dat KNEAD1 op de display begint
te knipperen en dat de tijdsinstelling
voor dit programmaonderdeel KNEAD1
op de display wordt weergegeven.
Verander de instelling door
herhaaldelijk op de knop TIME te
drukken. Elke keer dat u op de knop
TIME drukt, gaat de tijdsinstelling met
een minuut omhoog.
Als u de knop TIME ingedrukt houdt,
gaat de tijdsinstelling sneller omhoog.
Zodra de tijdsinstelling het maximum
heeft bereikt, drukt u nogmaals op de
knop TIME om weer naar de
minimuminstelling te gaan.
Pas de tijdsinstelling naar wens aan.
4 Druk op de knop PROCESS om naar
de instelling van het volgende
programmaonderdeel (RISE1) te gaan.
Wijzig de tijdsinstelling op dezelfde
manier als hierboven beschreven.
5 Druk elke keer op de knop PROCESS
om de tijdsinstellingen voor de
resterende programmaonderdelen
(KNEAD2, RISE2, RISE3, BAKE en
WARM) aan te passen.
6 Wanneer u de programma-instellingen
naar wens hebt aangepast, drukt u op
de knop START/STOP om het
programma op te slaan.
7 Selecteer de gewenste baktemperatuur
door herhaaldelijk op de knop TEMP te
drukken totdat de gewenste
temperatuur wordt weergegeven. Zie
'Temperatuurselectie'.
8 Met behulp van de knop TIME kunt u de
tijd waarop het brood klaar moet zijn,
uitstellen tot het gewenste tijdstip. Zie
'Timer'.
9 Druk nogmaals op de knop START/
STOP om het programma te starten.
10 Voor nadere instructies met betrekking
tot het bakken en beëindigen van het
programma, gaat u naar ' Bakken' en '
Einde' .
Programmaonderdeel Tijd
KNEAD1 3 - 14 min
RISE1 20 - 60 min
KNEAD2 8 - 24 min
RISE2 1 - 60 min
RISE3 20 - 120 min
BAKE 0 - 80 min
WARM 0 - 120 min
Breadmaker DeLuxe IB 15200 - V1.book Page 5 Monday, August 18, 2008 1:43 PM
6
Breadmaker DeLuxe Article 152000
Temperatuurselectie
De baktemperatuur wordt op de display
weergegeven in °C, evenals met een pijl
die LOWER, MEDIUM of HIGH aangeeft.
1 Druk op de knop TEMP om te
schakelen tussen de
temperatuurinstellingen LOWER,
MEDIUM en HIGH.
Selectie volume brood
Uitsluitend voor de programma's
BASIC,FRENCH, SUPER RAPID,
WHOLE WHEAT, SWEET, en
SANDWICH:
1 Druk op de knop LOAF om tussen de
hoeveelheidsinstellingen te schakelen
zoals hieronder weergegeven:
De instellingen 2.5 LB en 2 LB worden
normaal gesproken voor het enkele
bakblik gebruikt, terwijl de instelling
DOUBLE doorgaans wordt gebruikt
voor het dubbele bakblik
.
Timer
Met de timer kunt u aangeven wanneer u
wilt dat het apparaat het gekozen
programma afrondt (uitsluitend voor de
programma's BASIC, FRENCH, WHOLE
WHEAT, SWEET , BAKE, SANDWICH en
HOME MADE).
Voorbeeld:
1 Doe de ingrediënten stuk voor stuk in
het bakblik. Giet nu eerst water of een
andere vloeistof in het bakblik. Voeg
vervolgens het meel en - afhankelijk
van het recept - suiker, zout, boter en
gist of bakpoeder toe.
Plaats de gist of het bakpoeder in een
kuiltje in het meel en alle andere
ingrediënten gescheiden van elkaar in
een hoekje van het bakblik. De gist mag
niet in aanraking komen met vloeistof,
zout of boter, om het gistingsproces niet
gelijk in gang te zetten.
2 Selecteer de gewenste programma-,
temperatuur- en
hoeveelheidsinstellingen.
3 Stel dat het 22.00 uur is en u om 7.30
uur versgebakken brood wilt. In dit
Nr. PROGR. LOWER MEDIUM HIGH
1. BASIC 160°C 180°C 200°C
2. QUICK 165°C 175°C 185°C
3. FRENCH 160°C 180°C 200°C
4. SUPER
RAPID
180°C 190°C 200°C
5. WHOLE
WHEAT
160°C 180°C 200°C
6. SWEET 160°C 180°C 200°C
7. DOUGH n.v.t. n.v.t. n.v.t.
8. BAKE 160°C 180°C 200°C
9. JAM n.v.t. n.v.t. n.v.t.
10. SANDWICH 160°C 180°C 200°C
11. HOME
MADE
Progr. Progr. Progr.
Instelling Hoeveelhe
id
2.5 lb. 1.150 g.
2 lb. 900 g.
DOUBLE 2 x 450 g.
Breadmaker DeLuxe IB 15200 - V1.book Page 6 Monday, August 18, 2008 1:43 PM
7
Breadmaker DeLuxe Article 152000
geval zit hier 9 uur en 30 minuten
tussen.
Gebruik de knop TIME om de start met
ongeveer 9:30 uit te stellen.
Elke keer dat u op de knop TIME drukt,
neemt de 'gereed' tijd met 10 minuten
toe.
Als u de knop TIME ingedrukt houdt, zal
de tijdsaanduiding na korte tijd met
stappen van 10 minuten toenemen.
4 Druk op de knop START/STOP om de
timer te starten. De streepjes in de
tijddisplay knipperen om aan te geven
dat de klok loopt. De timer start het
programma en zorgt ervoor dat uw
brood op de ingestelde tijd klaar is.
Het apparaat uitschakelen en
opbergen
1 Trek de stekker uit het stopcontact.
2 Laat het apparaat goed afkoelen.
3 Reinig het apparaat en alle accessoires
(zie 'Onderhoud en reiniging').
4 Bewaar het apparaat op een droge,
vorstvrije plek.
Onderhoud
en reiniging
• Maak het apparaat na gebruik grondig
schoon.
• Zorg dat het apparaat niet is
aangesloten op het stopcontact
wanneer u het gaat schoonmaken.
• Reinig het apparaat nooit wanneer het
nog heet is.
• Let op dat er geen vocht in contact
komt met de elektrische onderdelen
van het apparaat.
• Dompel het apparaat, het snoer of de
stekker nooit onder in water of een
andere vloeistof.
• Gebruik om het apparaat te reinigen
nooit harde, bijtende of schurende
schoonmaakproducten of scherpe
voorwerpen (zoals messen of harde
borstels).
• Alleen de losse onderdelen en
accessoires (bakblikken, kneedarmen,
meetschepje en -beker en het stalen
haakje) kunnen in de vaatwasser
worden gereinigd. Het apparaat zelf
mag niet in de vaatwasser worden
gereinigd.
1 Neem de stekker uit het stopcontact en
laat het apparaat geheel afkoelen.
2 Reinig de behuizing van het apparaat
met een zachte, vochtige doek. Gebruik
warm water en een beetje afwasmiddel
om de doek vochtig te maken.
3 Reinig de losse onderdelen
(bakblikken, kneedarmen, maatlepel en
-beker en stalen haakje) in water met
zeep of in de vaatwasser.
4 Droog het apparaat en de accessoires
grondig voordat u ze opbergt.
Veiligheid
Algemene informatie
• Lees deze instructies aandachtig en
volg ze nauwkeurig op. Bewaar deze
handleiding voor toekomstig gebruik.
• Gebruik dit apparaat alleen
overeenkomstig de instructies.
• Dit apparaat is uitsluitend bestemd
voor huishoudelijk gebruik.
• Het gebruik van dit apparaat door
kinderen of personen met een fysieke,
zintuiglijke, verstandelijke of
motorische handicap, of met gebrek
aan de nodige ervaring en kennis, kan
gevaarlijke situaties opleveren.
Personen die verantwoordelijk zijn
voor de veiligheid van dergelijke
personen moeten duidelijke
Breadmaker DeLuxe IB 15200 - V1.book Page 7 Monday, August 18, 2008 1:43 PM
8
Breadmaker DeLuxe Article 152000
instructies geven of toezien op het
gebruik van het apparaat.
• Houd het apparaat buiten het bereik
van kinderen en van personen die het
apparaat misschien niet veilig kunnen
bedienen.
• Laat het apparaat alleen repareren
door een bevoegde elektromonteur.
Probeer het apparaat nooit zelf te
repareren.
• Gebruik uitsluitend accessoires die
worden aanbevolen door de
leverancier. Het gebruik van andere
accessoires kan schade aan het
apparaat tot gevolg hebben, wat
gevaarlijk kan zijn voor de gebruiker.
• Het apparaat mag niet worden
gebruikt met behulp van een externe
timer of een apart
afstandsbedieningsysteem.
Elektriciteit en warmte
• Controleer voordat u het apparaat
gebruikt of de netspanning
overeenkomt met de aangegeven
netspanning op het typeplaatje van
het apparaat.
• Gebruik een geaard stopcontactdat is
aangesloten op een zekeringgroep
van minimaal 10 A en waarop geen
andere zware belastingen zijn
aangesloten.
• Als u een verlengsnoer gebruikt,
gebruik dan een verlengsnoer met
randaarding dat geschikt is voor het
vermogen van het apparaat. Rol het
verlengsnoer volledig uit en leg het zo
neer dat niemand er over kan
struikelen.
• De elektriciteit moet worden
aangevoerd via een
reststroomapparaat met een nominale
actieve reststroom van niet meer dan
30 mA.
• Haal altijd de stekker uit het
stopcontact wanneer u het apparaat
langere tijd niet gebruikt.
• Als u de stekker uit het stopcontact
neemt, trek dan aan de stekker, niet
aan het snoer.
• Trek nooit aan het snoer om het
apparaat te verplaatsen.
• Verplaats het apparaat niet als het in
bedrijf is.
• Gebruik het apparaat niet als het
apparaat of het snoer beschadigd is.
Laat een beschadigd snoer vervangen
door een bevoegde elektromonteur.
• Zorg ervoor dat het apparaat, het
snoer en de stekker niet in aanraking
komen met hittebronnen, zoals een
hete kookplaat of open vuur.
• Zorg ervoor dat het apparaat, het
snoer en de stekker niet in aanraking
komen met water of chemicaliën.
• Pak het apparaat niet op als het in het
water is gevallen. Neem in dat geval
onmiddellijk de stekker uit het
stopcontact. Gebruik het apparaat
hierna niet meer.
• Het apparaat en de onderdelen
kunnen tijdens het gebruik heet
worden. Voorkom brandwonden en let
op bij het aanraken van het apparaat
en de onderdelen.
• Het apparaat moet de hitte kwijt
kunnen om brandgevaar te
voorkomen. Zorg ervoor dat er
voldoende ruimte vrij is rondom het
apparaat en dat het niet in contact
komt met brandbare materialen. Het
apparaat mag niet worden afgedekt.
• Laat het apparaat volledig afkoelen
voordat u het opruimt, onderhoudt of
reinigt.
• Gebruik het apparaat niet in de buurt
van een andere warmtebron.
Breadmaker DeLuxe IB 15200 - V1.book Page 8 Monday, August 18, 2008 1:43 PM
9
Breadmaker DeLuxe Article 152000
Tijdens gebruik
• Gebruik het apparaat nooit
buitenshuis.
• Gebruik het apparaat nooit in een
vochtige ruimte.
• Gebruik het apparaat uitsluitend bij
een temperatuur tussen 15 °C en
35 °C.
• Plaats het apparaat op een vlak,
stabiel oppervlak zodat het niet kan
vallen.
• Laat het stroomsnoer nooit over de
rand van het aanrecht, het werkblad of
de tafel hangen.
• Zorg er altijd voor dat het snoer
volledig afgewikkeld is.
• Zorg ervoor dat uw handen droog zijn
als u het apparaat, het snoer of de
stekker aanraakt.
• Schakel het apparaat uit en/of
verwijder de stekker uit het
stopcontact als u tijdens het gebruik
storingen ondervindt, het apparaat
gaat reinigen, een accessoire
aanbrengt of verwijdert, of klaar bent
met het gebruik en het apparaat wilt
opbergen.
• Laat het apparaat nooit onbeheerd
achter als het in gebruik is.
• Verplaats het apparaat nooit als het is
ingeschakeld of nog warm is. Voordat
u het apparaat verplaatst, moet u het
uitschakelen en wachten tot het is
afgekoeld.
• De bakplaat van dit apparaat is
voorzien van een antiaanbaklaag op
PTFE-basis. Bij verwarming hiervan
kunnen uiterst kleine hoeveelheden
gassen afgegeven worden, die voor de
mens volkomen onschadelijk zijn.
Gebleken is echter dat het
zenuwstelsel van vogels hiervoor
extreem gevoelig is. Gebruik het
apparaat daarom niet in de buurt van
vogels (denk aan siervogels zoals
papegaaien).
Het milieu
U dient het verpakkingsmateriaal, zoals
plastic en dozen, in de hiervoor
aangewezen afvalbakken weg te gooien.
Indien u het apparaat wilt wegdoen terwijl
het nog steeds goed werkt of eenvoudig
gerepareerd kan worden, zorg dan dat het
apparaat hergebruikt wordt.
Wanneer het einde van de gebruiksduur
van het apparaat wordt bereikt, moet u zich
hier op verantwoorde wijze van ontdoen,
zodat hergebruik van (delen van) het
apparaat kan worden gewaarborgd. Doe
het apparaat niet bij uw ongescheiden
afval; lever het in bij de winkel of breng het
naar een erkend inzamelpunt. Neem
contact op met uw gemeente voor
informatie over de inname- en
inzamelingssystemen bij u in de buurt.
Toepasselijke Europese richtlijnen:
2002/95/EC
2002/96/EC
Enkele broodrecepten
Voor de hoeveelheden is uitgegaan van de
bijgeleverde maatbeker en het
maatschepje (met de maat voor een thee-
of eetlepel aan de uiteinden).
Witbrood:
Tarwebloem of -meel 450 g
Gist (droge) 1½ theelepel
Olie 3 eetlepels
Melk 2 à 3 eetlepels
Zout 1½ theelepel
Breadmaker DeLuxe IB 15200 - V1.book Page 9 Monday, August 18, 2008 1:43 PM
10
Breadmaker DeLuxe Article 152000
Suiker 1½ eetlepel
Water 250 ml
Volkorenbrood:
Vokorenmeel 450 g
Gist (droge) 1½ theelepel
Olie 3 eetlepels
Melk 2 eetlepels
Zout 1½ theelepel
Suiker 1½ eetlepel
Water 260 ml
Gemengd brood:
Tarwemeel 400 g
Waldkornmeel
(of andere meelsoort) 50 g
Gist (droge) 1½ theelepel
Olie 3 eetlepels
Melk 2 eetlepels
Yoghurt 1 eetlepel
Zout 1½ theelepel
Suiker 1½ eetlepel
Water 250 ml
Ingrediënten
Natuurlijk kunt u meteen een broodje
bakken met één van de recepten. Maar als
u de smaak te pakken krijgt, is het leuk om
wat met de verschillende ingrediënten te
experimenteren. Om dat te doen is het
handig iets meer van de verschillende
broodbak-ingrediënten af te weten.
Hieronder vindt u informatie die u bij het
bakken van pas kan komen.
Meel
Hoofdbestanddeel van brood is meel. Er
bestaan veel verschillende soorten meel
en meelmixen. Het maakt veel uit welke
graansoort u voor uw brood gebruikt.
Tarwebloem bevat bijvoorbeeld zo veel
gluten dat het beter rijst dan ‘zwaarder’
meel, en dus minder gist nodig heeft.
Gluten zijn eiwitcomplexen in graansoorten
als tarwe, haver, rogge en gerst. Deze
gluten vormen bij het rijzen van brood een
netwerk dat de koolzuurgasbelletjes
tegenhoudt. Hierdoor zal het brood rijzen.
Patent- of huishoudbloem
De meest blanke bloem heet patentbloem
of huishoudbloem. Ze bevat vrijwel geen
zemelen of kiemdeeltjes, wel veel gluten.
Dit meel wordt meestal gebruikt om
soepen en sauzen te binden, maar er valt
best (wit)brood mee te bakken.
Tarwebloem en -meel
Tarwebloem is wit tarwemeel. Tarwemeel
is wat grauwer van kleur en bevat een
kleine hoeveelheid zemelen en
kiemdeeltjes. Tarwebloem en -meel
bevatten ook veel gluten.
Volkoren (tarwe-)meel
Volkorenmeel wordt gemalen van de volle,
onbewerkte tarwekorrel. Alle zemelen en
kiemdelen van de tarwe zitten er nog in.
Volkorenmeel is net als tarwebloem
glutenrijk, maar ‘zwaarder’ vanwege de
zemelen en kiemdeeltjes. Daardoor zal het
brood compacter worden als het van alleen
maar volkorenmeel gebakken wordt.
Daarom voegen de meeste thuisbakkers
wat tarwebloem toe.
Naast deze soorten bestaan er nog tal van
andere meelsoorten waarmee u naar
hartelust kunt experimenteren, zoals:
haver-, gerste-, boekweit-, spelt-, mais- en
roggemeel.
Meelsoorten mengen
De meeste meelsoorten lenen zich goed
voor onderlinge vermenging. De
combinatie boekweit-/havermeel/
tarwebloem bijvoorbeeld. Of gerstemeel/
tarwebloem. Ook zijn er diverse meelmixen
in de handel, zoals bijvoorbeeld waldkorn-,
zes-, negen- of tiengranenmeel. Deze
mixen bevatten soms al bloem en/of
broodverbeteraar.
All-in-mixen
Er zijn ook meelmixen in de handel
waaraan alle andere ingrediënten, behalve
water, al zijn toegevoegd. Deze
zogenaamde all-in-mixen zijn gemakkelijk
en snel in gebruik, maar ook duurder.
Breadmaker DeLuxe IB 15200 - V1.book Page 10 Monday, August 18, 2008 1:43 PM
11
Breadmaker DeLuxe Article 152000
Gist
Om brood te laten rijzen is gist nodig. Gist
is er in verse vorm (‘blokjes’), maar ook
gedroogd (korreltjes). De smaak van verse
gist is iets uitgesprokener dan die van
droge gist. Er zijn verschillende merken
droge gist, die in hun werking enigszins
kunnen verschillen. Welke gist het beste
bevalt, is een kwestie van persoonlijke
voorkeur. Grofweg kun je stellen dat je van
droge gist (ook wel instantgist genoemd) in
gewicht maar half zo veel nodig hebt als
van verse. De werking van gist kan
verstoord worden als de gist in contact
komt met zout of vetstoffen. Zout ‘doodt’ de
gist, vet ‘sluit de gistcellen op’ waardoor
het deeg niet meer kan rijzen. Daarom is
het belangrijk ervoor te zorgen dat gist,
zout en boter in de broodbakmachine niet
te dicht bij elkaar liggen.
Zout
Zout zorgt natuurlijk voor de smaak van
brood, maar is ook belangrijk voor een
krokante korst en voor het rijzen (terwijl
zout het rijzen ook teniet kan doen als het
in direct contact met de gist komt). Zout
verstevigt de glutenconstructie die het
brood vorm geeft. Tevens zorgt zout ervoor
dat het brood niet de pan uit rijst en inzakt
voor het goed en wel gebakken is.
Het is goed mogelijk een zoutarm of zelfs
zoutloos brood te bakken, maar het is dan
wel even variëren met de ingrediënten.
Vloeistoffen
De meest gangbare vloeistof om brood
mee te bakken is water, maar u kunt het
ook eens met (karne-)melk proberen. Dat
beïnvloedt zowel de smaak als het rijzen
en de broodstructuur.
Volle melk heeft door de vetten in de melk
een positieve invloed op de versheid en de
in melk aanwezige melksuiker (lactose)
bevordert de rijskracht. Karnemelk geeft
een lichter brood dat langer vers blijft.
Suiker
Suiker is maar ten dele belangrijk voor het
rijsproces; meer nog bepaalt het de smaak
van het brood. In plaats van suiker kan ook
honing, stroop of siroop worden gebruikt.
Gebruik in de broodmachine geen grove
greinsuiker (dit zijn harde suikerparels) of
kandij. Dit kan de antiaanbaklaag
beschadigen. Gebruik bij het bakken geen
kunstmatige zoetstoffen. Deze zijn over het
algemeen niet goed bestand tegen
verhitting.
Vetten
Vet is eigenlijk een broodverbeteraar; je
hebt het niet per se nodig, maar het brood
wordt er beter van als je het wel gebruikt.
Vet maakt het deeg soepeler en zorgt
ervoor dat het gemakkelijker kan rijzen. Vet
sluit tevens het glutennetwerk af zodat het
gevormde koolzuurgas wordt
‘vastgehouden’. Hierdoor wordt het brood
malser en blijft het langer vers.
Diverse soorten vet zijn geschikt. Olie
(zonnebloem- of olijf-), (room-)boter en
margarine geven een prima resultaat. Van
olie wordt de korst iets zachter. Margarine
geeft een krokantere korst en komt tevens
het rijsproces ten goede. Bij het bakken
van een kruidenbrood kan het lekker zijn
olie met een smaakje te gebruiken, zoals
bijvoorbeeld walnoten-, knoflook- of
basilicumolie.
Temperatuur
Het is het beste als de ingrediënten op
kamertemperatuur zijn als ze in de
bakvorm worden gedaan. Gebruik nooit te
warme vloeistof. Dit kan de werking van de
gist teniet doen.
Hulpmiddelen en tips
Afkoelen op rooster
Laat het brood na het bakken afkoelen op
een rooster. Zo kan de warmte aan alle
kanten ontsnappen.
Breadmaker DeLuxe IB 15200 - V1.book Page 11 Monday, August 18, 2008 1:43 PM
12
Breadmaker DeLuxe Article 152000
Snijden na afkoeling
Zelfgebakken brood laat zich pas na
afkoeling goed snijden. Is het brood nog
warm, dan lukt snijden alleen goed met
een elektrisch mes, bijvoorbeeld de
Princess 2952 Silver Electric Knife.
Brood bewaren
Zelfgebakken brood kan het beste - na
volledige afkoeling - in een theedoek
worden gewikkeld. Zo blijft de korst
knapperig. Speciale papieren broodzakken
zijn ook geschikt. In plastic zakken wordt
de broodkorst zacht, evenals in de
koelkast.
Brood invriezen
Zelfgebakken brood kan goed worden
ingevroren, vanzelfsprekend na volledige
afkoeling. Het is handig om dit in
dagelijkse porties te doen.
Ontdooien op kamertemperatuur is het
beste, want in de magnetron droogt brood
snel uit.
Hoewel invriezen dus mogelijk is, gaat het
brood altijd in kwaliteit achteruit.
Donkerder brood
Om een brood donkerder te kleuren, kan
1 eetlepel cacaopoeder aan het meel
worden toegevoegd. Dit is nauwelijks van
invloed op de smaak.
Krokantere korst
Om een krokantere korst te krijgen, kunt u
het brood na het bakken nog tien of vijftien
minuten tijdens de warmhoudfase in de
machine laten zitten.
Als het brood de pan uit rijst
Het rijsproces kunt u volgen door het
kijkvenstertje. Normaalgesproken is het af
te raden het deksel tijdens het rijzen te
openen, want dan kan het brood inzakken.
Maar mocht het deeg de pan uit rijzen en
tegen het kijkvenster aanplakken (dit kan
ook nog tijdens het bakken gebeuren), licht
dan even het deksel op. Het deeg zal dan
iets inzakken.
Een compact, klein brood
Te veel vloeistof geeft een klein, plat
brood. Het deeg kan dan niet goed rijzen
omdat het te nat is. Ook kan de gist te oud
zijn geweest.
Te droog brood
Te weinig vloeistof geeft een te droog
brood. Probeer het met (iets) meer water of
melk. Is het brood na het bakken wel goed,
maar droogt het daarna snel uit, voeg dan
wat meer olie of boter toe.
Inzakkend brood
Rijst uw brood goed, maar zakt het tijdens
het bakken in, bak dan eens met het
kortste programma (Basic). In het
algemeen kun je stellen dat bij de langere
programma’s de kans groter is dat broden
tijdens het bakken inzakken.
Tot slot
Na al deze informatie heeft u in theorie
alles in handen om uw eigen
lievelingsrecept te ontwikkelen. Nu nog de
praktijk. En dat kan best een beetje
tegenvallen, want broodbakken is en blijft
een ambacht dat u niet zo maar van de
ene dag op de ander in de vingers zult
hebben. De zoektocht naar het ‘perfecte’
brood, gaat vaak met vallen en opstaan
gepaard. Wees niet teleurgesteld als het
niet meteen lukt. Vraag andere
thuisbakkers naar hun ervaringen. Verdiep
u in de materie, lees erover, kijk eens op
internet. En ga vooral door met
experimenteren, want de mogelijkheden
zijn eindeloos. En zelfgebakken brood is
toch het lekkerst.
Breadmaker DeLuxe IB 15200 - V1.book Page 12 Monday, August 18, 2008 1:43 PM

Documenttranscriptie

Breadmaker DeLuxe IB 15200 - V1.book Page 1 Monday, August 18, 2008 1:43 PM Voor het eerste gebruik Algemene informatie Dit volautomatische apparaat mengt en kneedt het deeg en bakt vervolgens het brood. Het apparaat wordt geleverd met een maatbeker, maatschepje en twee bakblikken met anti-aanbaklaag: een enkel blik voor grotere broden en een dubbel blik voor twee kleinere of verschillende broden. De broodbakmachine is voorzien van 11 programma's die u voor verschillende soorten brood, cake en jam kunt gebruiken. Eén programma kan op uw persoonlijke recept worden ingesteld. Het apparaat heeft een timer die u kunt instellen op de tijd waarop u wilt dat het brood klaar is - zo kunt u er bijvoorbeeld voor zorgen dat u heerlijk brood hebt voor het ontbijt! Bediening en onderdelen Zie figuur 1. Het apparaat heeft de volgende onderdelen: 1 Deksel met kijkvenster 2 Een knop MENU 3 Een knop TEMP 4 Een knop LOAF 5 Display 6 Een knop START/STOP 7 Een knop PROCESS 8 Een knop TIME 9 Stroomsnoer en stekker 10 Behuizing 11 Maatschepje 12 Enkel bakblik 13 Maatbeker 14 Dubbel bakblik 15 Kneedarmen 16 Stalen haakje • Lees deze instructies aandachtig en volg ze nauwkeurig op. Bewaar deze handleiding voor toekomstig gebruik. • Controleer of de netspanning overeenkomt met de aangegeven netspanning op het typeplaatje van het apparaat. • Voor dit apparaat hebt u een geaard stopcontact nodig. 1 Verwijder al het verpakkingsmateriaal en de stickers van het apparaat. 2 Reinig het apparaat en alle accessoires (zie 'Onderhoud en reiniging'). 3 Plaats het apparaat op een vlak, stabiel oppervlak zodat het niet kan vallen. 4 Plaats het bakblik in de machine en druk het omlaag tot het vastklikt. 5 Plaats de twee kneedarmen op de assen onderin het bakblik. Draai de kneedarmen totdat u voelt dat ze vastzitten op de assen. 6 Sluit de deksel. 7 Steek de stekker in het stopcontact. U hoort een korte pieptoon en de displayverlichting gaat ongeveer 30 seconden aan. De display toont Programma 1, de tijd 3:20 en een temperatuur van 180°C. De streepjes in de tijddisplay knipperen niet om aan te geven dat de klok niet loopt. 8 Druk herhaaldelijk op de knop MENU tot de display programma 8 aangeeft (BAKE stand). 9 Druk op de knop START/STOP en laat het apparaat ongeveer 10 minuten bakken. De streepjes in de tijddisplay knipperen om aan te geven dat de klok loopt. De tijddisplay begint af te tellen. 10 Na ongeveer 10 minuten houdt u de knop START/STOP meer dan twee seconden ingedrukt om het programma te stoppen. U hoort een pieptoon als teken dat het programma is beëindigd. Laat het apparaat afkoelen. 11 Haal het bakblik uit het apparaat. Breadmaker DeLuxe Article 152000 1 Breadmaker DeLuxe IB 15200 - V1.book Page 2 Monday, August 18, 2008 1:43 PM 12 Reinig het bakblik en de kneedarmen en droog ze grondig af. Zie 'Onderhoud en reiniging'. 13 Herhaal deze procedure met het tweede bakblik. Gebruik • Bij het eerste gebruik van het apparaat kan er lichte rookontwikkeling en een specifieke geur ontstaan. Dit is normaal en zal snel stoppen. Zorg dat er voldoende ventilatie voor het apparaat is. Doe nooit meer dan de aangegeven hoeveelheid in de machine (totaal max. 1150 g (2,5 lb.) voor het enkele bakblik of 450 g (1 lb.) voor elke helft van het dubbele bakblik); anders zal het deeg over het bakblik lopen. • De bakblikken die bij het apparaat zijn geleverd, zijn voorzien van een antiaanbaklaag op basis van PTFE. Bij verwarming hiervan kunnen kleine hoeveelheden gassen afgegeven worden, die voor de mens volkomen onschadelijk zijn. Gebleken is echter dat het zenuwstelsel van vogels hiervoor extreem gevoelig is. Gebruik het apparaat daarom niet in de buurt van vogels (denk aan siervogels zoals papegaaien). Het apparaat voorbereiden op gebruik 1 Plaats het apparaat op een vlak, stabiel oppervlak zodat het niet kan vallen. 2 Kies het bakblik dat u wilt gebruiken: het enkele of dubbele bakblik. 3 Plaats de twee kneedarmen op de assen onderin het gewenste bakblik. Draai de kneedarmen totdat u voelt dat ze vastzitten op de assen. Voordat u gaat bakken, raden we u aan de gaten rondom de assen van de kneedarmen in het bakblik met boter te vullen voordat u de kneedarmen plaatst. Hierdoor voorkomt u dat het deeg op deze plekken blijft vastplakken en zijn de kneedarmen gemakkelijker uit het brood te verwijderen wanneer dat klaar is. 2 Breadmaker DeLuxe Article 152000 Ingrediënten toevoegen 1 Weeg de benodigde ingrediënten voor het recept af. 2 Doe de ingrediënten stuk voor stuk in het bakblik. Giet nu eerst water of een andere vloeistof in het bakblik. Voeg vervolgens het meel en - afhankelijk van het recept - suiker, zout, boter en gist of bakpoeder toe. Plaats de gist of het bakpoeder in een kuiltje in het meel en alle andere ingrediënten gescheiden van elkaar in een hoekje van het bakblik (dit is speciaal van belang wanneer u de timer gebruikt) 3 Plaats het bakblik in de machine en druk het stevig omlaag tot het vastklikt. 4 Sluit de deksel. • Zorg voor voldoende vrije ruimte rondom het apparaat. Zo krijgt u een goede verspreiding van de nevel en worden voorwerpen in de omgeving niet vochtig. • Gebruik geen scherpe voorwerpen in de bakblikken, zoals metalen spatels, messen en vorken. Dit kan de antiaanbaklaag beschadigen. Programma instellen 5 Steek de stekker in het stopcontact. U hoort een korte pieptoon en de displayverlichting gaat ongeveer 30 seconden aan.. De display toont Programma 1, de tijd 3:20 en een temperatuur van 180°C. De streepjes in de tijddisplay knipperen Breadmaker DeLuxe IB 15200 - V1.book Page 3 Monday, August 18, 2008 1:43 PM 6 7 8 9 niet om aan te geven dat het programma niet loopt. Selecteer het gewenste programma door herhaaldelijk op de knop MENU te drukken totdat het gewenste programmanummer wordt weergegeven. Zie 'MENU-selectie'. Selecteer de gewenste baktemperatuur door herhaaldelijk op de knop TEMP te drukken totdat de gewenste temperatuur wordt weergegeven. Zie 'Temperatuurselectie'. Geef het volume van het brood aan door herhaaldelijk op de knop LOAF te drukken tot de display de pijl onder het gewenste volume aangeeft (2.5LB, 2.0LB of DOUBLE). Zie 'Selectie volume brood'. Met behulp van de knop TIME kunt u de tijd waarop het brood klaar moet zijn, uitstellen tot het gewenste tijdstip. Zie 'TIME'. Bakken 10 Druk op de knop START/STOP. U hoort een korte pieptoon en de streepjes in de tijddisplay knipperen om aan te geven dat het geselecteerde programma loopt. • Afgezien van de knop START/STOP zijn alle andere knoppen vanaf dit moment inactief om te voorkomen dat u per ongeluk op een knop drukt en zo de programma's ongewenst verandert. • U kunt het programma stoppen door meer dan twee seconden op de knop START/STOP te drukken. U hoort een korte pieptoon en de streepjes in de tijdsaanduiding stoppen met knipperen om aan te geven dat het programma is beëindigd. • Gebruik het apparaat altijd met gesloten deksel. • Als de netspanning mocht wegvallen tijdens het gebruik, dan schakelt het apparaat automatisch uit. Als de netspanning tussen 5 en 15 minuten wordt hersteld, schakelt het apparaat weer automatisch in. Het programma wordt dan afgemaakt. Als de netspanning meer dan 15 minuten wegvalt, kan het programma niet worden afgemaakt Als het deeg zich nog niet in de rijsfase bevindt, kunt u in dat geval op de knop START/STOP drukken om het programma opnieuw van voor af aan te beginnen. Anders gooit u de ingrediënten weg en begint u opnieuw. • Gebruik ovenwanten als u het apparaat tijdens of na gebruik aanraakt. Het apparaat en het bakblik worden heet. • Het apparaat functioneert prima onder uiteenlopende temperaturen, maar het volume van brood dat in een zeer warme of koude kamer wordt gebakken, kan verschillen. We raden u aan het apparaat bij een temperatuur tussen 15 en 35 °C te gebruiken. Door de kijkvensters in de deksel kunt u het bakproces volgen. Voor de programma's BASIC, QUICK, FRENCH, SUPER RAPID, WHOLE WHEAT, SWEET, en SANDWICH: 11 Gedurende het bakproces krijgt u pieptonen te horen. Deze pieptonen herinneren u eraan extra ingrediënten toe te voegen voor extra smaak (indien gewenst): Open de deksel, voeg de benodigde ingrediënten toe en sluit de deksel weer. Einde 12 Wanneer het programma is afgelopen krijgt u enkele pieptonen te horen. Nadat het brood is gebakken, houdt het apparaat het nog een uur warm. Dit voorkomt condensvorming in de korst van het brood. Als u dit Breadmaker DeLuxe Article 152000 3 Breadmaker DeLuxe IB 15200 - V1.book Page 4 Monday, August 18, 2008 1:43 PM warmhoudproces wilt stopzetten, drukt u meer dan 2 seconden op de knop START/STOP. Bij einde programma klinkt opnieuw een pieptoon. Het apparaat en het bakblik worden erg heet. Gebruik ovenwanten om de deksel te openen en het bakblik uit het apparaat te nemen. 13 Verwijder het brood uit het bakblik door het om te draaien en voorzichtig los te kloppen. Gebruik eventueel een houten of plastic spatel, maar zorg ervoor dat u de anti-aanbaklaag niet beschadigt. De kneedarmen kunnen nog in het brood vastzitten. Gebruik het stalen haakje om deze uit het brood te verwijderen. Verwijder deze voorzichtig, ze zijn heet. Laat het brood op een rekje afkoelen voordat u het aansnijdt. (Tip: het gemakkelijkst snijdt u vers brood met het Princess elektrische mes (artikelnummer 492952). 14 Laat het apparaat voldoende afkoelen voordat u het opnieuw gebruikt. 15 Wanneer u klaar bent met het apparaat trekt u de stekker uit het stopcontact en laat u het apparaat voldoende afkoelen voordat u het schoonmaakt en opbergt. Zie 'Onderhoud en reiniging'. MENU-selectie 1 Druk op de knop MENU om tussen de verschillende programma's te schakelen. 1. BASIC Dit is het meest gebruikte programma voor het kneden, doen rijzen en bakken van gewoon brood. 2. QUICK Dit programma kunt u gebruiken om broden te kneden, doen rijzen en bakken in minder tijd dan het BASIC programma. Brood dat met dit programma wordt 4 Breadmaker DeLuxe Article 152000 gebakken is doorgaans kleiner en compacter. 3. FRENCH Een programma dat kneedt, doet rijzen en bakt, en gebruikmaakt van een langere rijstijd. Hierdoor krijgt het brood een krokante korst en lichte structuur. 4. SUPER RAPID Een heel kort programma om het brood te kneden, doen rijzen en bakken. Hiermee krijgt u een grof brood. 5. WHOLE WHEAT Dit programma wordt gebruikt voor het kneden, doen rijzen en bakken van volkorenbrood. We raden u aan niet de vertragingsfunctie (timer) te gebruiken in combinatie met dit programma omdat dit tot minder goede resultaten zal leiden. 6. SWEET Een programma om zoet brood te kneden. 7. DOUGH Met dit programma kunt u deeg kneden en doen rijzen, zonder het te bakken. Het deeg kunt u gebruiken om broodjes, pizza's, gestoomd brood, enz. te maken. 8. BAKE Met dit programma kunt u een brood bakken zonder deeg te kneden en doen rijzen. U kunt het ook gebruiken om de baktijd te verlengen met gewenste instellingen, direct nadat u een ander standaard bakprogramma hebt gebruikt. 9. JAM Gebruik dit programma om jam en marmelades te koken. Hak het fruit en/of de groenten fijn voordat u ze in het bakblik plaatst. 10. SANDWICH Met dit programma kunt u casinobrood kneden, doen rijzen en bakken. Dit brood Breadmaker DeLuxe IB 15200 - V1.book Page 5 Monday, August 18, 2008 1:43 PM heeft een lichte structuur en een dunnere korst. 11. HOME MADE Dit programma kan door de gebruiker worden ingesteld. U kunt de tijdsinstellingen voor kneden, rijzen, bakken en warmhouden aan uw eigen persoonlijke bakstijl aanpassen. Zie 'HOME MADE-programma'. 4 HOME MADE-programma In het programma HOME MADE kunt u de timing van de verschillende programmaonderdelen naar eigen wens instellen. De tijdsintervallen zijn als volgt: Programmaonderdeel Tijd KNEAD1 3 - 14 min RISE1 20 - 60 min KNEAD2 8 - 24 min RISE2 1 - 60 min RISE3 20 - 120 min BAKE 0 - 80 min WARM 0 - 120 min 1 Steek de stekker in het stopcontact. U hoort een korte pieptoon en de displayverlichting gaat ongeveer 30 seconden aan. De display toont Programma 1, de tijd 3:20 en een temperatuur van 180°C De streepjes in de tijddisplay knipperen niet om aan te geven dat het programma niet loopt. 2 Druk herhaaldelijk op de knop MENU tot programma nummer 11 (HOME MADE) wordt weergegeven. 3 Druk op de knop PROCESS. U ziet dat KNEAD1 op de display begint te knipperen en dat de tijdsinstelling voor dit programmaonderdeel KNEAD1 op de display wordt weergegeven. Verander de instelling door herhaaldelijk op de knop TIME te drukken. Elke keer dat u op de knop 5 6 7 8 9 10 TIME drukt, gaat de tijdsinstelling met een minuut omhoog. Als u de knop TIME ingedrukt houdt, gaat de tijdsinstelling sneller omhoog. Zodra de tijdsinstelling het maximum heeft bereikt, drukt u nogmaals op de knop TIME om weer naar de minimuminstelling te gaan. Pas de tijdsinstelling naar wens aan. Druk op de knop PROCESS om naar de instelling van het volgende programmaonderdeel (RISE1) te gaan. Wijzig de tijdsinstelling op dezelfde manier als hierboven beschreven. Druk elke keer op de knop PROCESS om de tijdsinstellingen voor de resterende programmaonderdelen (KNEAD2, RISE2, RISE3, BAKE en WARM) aan te passen. Wanneer u de programma-instellingen naar wens hebt aangepast, drukt u op de knop START/STOP om het programma op te slaan. Selecteer de gewenste baktemperatuur door herhaaldelijk op de knop TEMP te drukken totdat de gewenste temperatuur wordt weergegeven. Zie 'Temperatuurselectie'. Met behulp van de knop TIME kunt u de tijd waarop het brood klaar moet zijn, uitstellen tot het gewenste tijdstip. Zie 'Timer'. Druk nogmaals op de knop START/ STOP om het programma te starten. Voor nadere instructies met betrekking tot het bakken en beëindigen van het programma, gaat u naar ' Bakken' en ' Einde' . Breadmaker DeLuxe Article 152000 5 Breadmaker DeLuxe IB 15200 - V1.book Page 6 Monday, August 18, 2008 1:43 PM Temperatuurselectie Selectie volume brood De baktemperatuur wordt op de display weergegeven in °C, evenals met een pijl die LOWER, MEDIUM of HIGH aangeeft. Uitsluitend voor de programma's BASIC,FRENCH, SUPER RAPID, WHOLE WHEAT, SWEET, en SANDWICH: Nr. PROGR. LOWER MEDIUM HIGH 1. BASIC 160°C 180°C 200°C 2. QUICK 165°C 175°C 185°C 3. FRENCH 160°C 180°C 200°C 4. SUPER RAPID 180°C 190°C 200°C 5. WHOLE WHEAT 160°C 180°C 200°C 6. SWEET 160°C 180°C 200°C 7. DOUGH n.v.t. n.v.t. n.v.t. 8. BAKE 160°C 180°C 200°C 9. JAM n.v.t. n.v.t. n.v.t. 10. SANDWICH 160°C 180°C 200°C 11. HOME MADE Progr. Progr. Progr. 1 Druk op de knop TEMP om te schakelen tussen de temperatuurinstellingen LOWER, MEDIUM en HIGH. 6 Breadmaker DeLuxe Article 152000 1 Druk op de knop LOAF om tussen de hoeveelheidsinstellingen te schakelen zoals hieronder weergegeven: De instellingen 2.5 LB en 2 LB worden normaal gesproken voor het enkele bakblik gebruikt, terwijl de instelling DOUBLE doorgaans wordt gebruikt voor het dubbele bakblik. Instelling Hoeveelhe id 2.5 lb. 1.150 g. 2 lb. 900 g. DOUBLE 2 x 450 g. Timer Met de timer kunt u aangeven wanneer u wilt dat het apparaat het gekozen programma afrondt (uitsluitend voor de programma's BASIC, FRENCH, WHOLE WHEAT, SWEET , BAKE, SANDWICH en HOME MADE). Voorbeeld: 1 Doe de ingrediënten stuk voor stuk in het bakblik. Giet nu eerst water of een andere vloeistof in het bakblik. Voeg vervolgens het meel en - afhankelijk van het recept - suiker, zout, boter en gist of bakpoeder toe. Plaats de gist of het bakpoeder in een kuiltje in het meel en alle andere ingrediënten gescheiden van elkaar in een hoekje van het bakblik. De gist mag niet in aanraking komen met vloeistof, zout of boter, om het gistingsproces niet gelijk in gang te zetten. 2 Selecteer de gewenste programma-, temperatuur- en hoeveelheidsinstellingen. 3 Stel dat het 22.00 uur is en u om 7.30 uur versgebakken brood wilt. In dit Breadmaker DeLuxe IB 15200 - V1.book Page 7 Monday, August 18, 2008 1:43 PM geval zit hier 9 uur en 30 minuten tussen. Gebruik de knop TIME om de start met ongeveer 9:30 uit te stellen. Elke keer dat u op de knop TIME drukt, neemt de 'gereed' tijd met 10 minuten toe. Als u de knop TIME ingedrukt houdt, zal de tijdsaanduiding na korte tijd met stappen van 10 minuten toenemen. 4 Druk op de knop START/STOP om de timer te starten. De streepjes in de tijddisplay knipperen om aan te geven dat de klok loopt. De timer start het programma en zorgt ervoor dat uw brood op de ingestelde tijd klaar is. Het apparaat uitschakelen en opbergen 1 Trek de stekker uit het stopcontact. 2 Laat het apparaat goed afkoelen. 3 Reinig het apparaat en alle accessoires (zie 'Onderhoud en reiniging'). 4 Bewaar het apparaat op een droge, vorstvrije plek. • Gebruik om het apparaat te reinigen nooit harde, bijtende of schurende schoonmaakproducten of scherpe voorwerpen (zoals messen of harde borstels). • Alleen de losse onderdelen en accessoires (bakblikken, kneedarmen, meetschepje en -beker en het stalen haakje) kunnen in de vaatwasser worden gereinigd. Het apparaat zelf mag niet in de vaatwasser worden gereinigd. 1 Neem de stekker uit het stopcontact en laat het apparaat geheel afkoelen. 2 Reinig de behuizing van het apparaat met een zachte, vochtige doek. Gebruik warm water en een beetje afwasmiddel om de doek vochtig te maken. 3 Reinig de losse onderdelen (bakblikken, kneedarmen, maatlepel en -beker en stalen haakje) in water met zeep of in de vaatwasser. 4 Droog het apparaat en de accessoires grondig voordat u ze opbergt. Veiligheid Onderhoud en reiniging • Maak het apparaat na gebruik grondig schoon. • Zorg dat het apparaat niet is aangesloten op het stopcontact wanneer u het gaat schoonmaken. • Reinig het apparaat nooit wanneer het nog heet is. • Let op dat er geen vocht in contact komt met de elektrische onderdelen van het apparaat. • Dompel het apparaat, het snoer of de stekker nooit onder in water of een andere vloeistof. Algemene informatie • Lees deze instructies aandachtig en volg ze nauwkeurig op. Bewaar deze handleiding voor toekomstig gebruik. • Gebruik dit apparaat alleen overeenkomstig de instructies. • Dit apparaat is uitsluitend bestemd voor huishoudelijk gebruik. • Het gebruik van dit apparaat door kinderen of personen met een fysieke, zintuiglijke, verstandelijke of motorische handicap, of met gebrek aan de nodige ervaring en kennis, kan gevaarlijke situaties opleveren. Personen die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van dergelijke personen moeten duidelijke Breadmaker DeLuxe Article 152000 7 Breadmaker DeLuxe IB 15200 - V1.book Page 8 Monday, August 18, 2008 1:43 PM instructies geven of toezien op het gebruik van het apparaat. • Houd het apparaat buiten het bereik van kinderen en van personen die het apparaat misschien niet veilig kunnen bedienen. • Laat het apparaat alleen repareren door een bevoegde elektromonteur. Probeer het apparaat nooit zelf te repareren. • Gebruik uitsluitend accessoires die worden aanbevolen door de leverancier. Het gebruik van andere accessoires kan schade aan het apparaat tot gevolg hebben, wat gevaarlijk kan zijn voor de gebruiker. • Het apparaat mag niet worden gebruikt met behulp van een externe timer of een apart afstandsbedieningsysteem. • Haal altijd de stekker uit het stopcontact wanneer u het apparaat langere tijd niet gebruikt. • Als u de stekker uit het stopcontact neemt, trek dan aan de stekker, niet aan het snoer. • Trek nooit aan het snoer om het apparaat te verplaatsen. • Verplaats het apparaat niet als het in bedrijf is. • Gebruik het apparaat niet als het apparaat of het snoer beschadigd is. Laat een beschadigd snoer vervangen door een bevoegde elektromonteur. • Zorg ervoor dat het apparaat, het snoer en de stekker niet in aanraking komen met hittebronnen, zoals een hete kookplaat of open vuur. Elektriciteit en warmte • Zorg ervoor dat het apparaat, het snoer en de stekker niet in aanraking komen met water of chemicaliën. • Controleer voordat u het apparaat gebruikt of de netspanning overeenkomt met de aangegeven netspanning op het typeplaatje van het apparaat. • Pak het apparaat niet op als het in het water is gevallen. Neem in dat geval onmiddellijk de stekker uit het stopcontact. Gebruik het apparaat hierna niet meer. • Gebruik een geaard stopcontactdat is aangesloten op een zekeringgroep van minimaal 10 A en waarop geen andere zware belastingen zijn aangesloten. • Het apparaat en de onderdelen kunnen tijdens het gebruik heet worden. Voorkom brandwonden en let op bij het aanraken van het apparaat en de onderdelen. • Als u een verlengsnoer gebruikt, gebruik dan een verlengsnoer met randaarding dat geschikt is voor het vermogen van het apparaat. Rol het verlengsnoer volledig uit en leg het zo neer dat niemand er over kan struikelen. • Het apparaat moet de hitte kwijt kunnen om brandgevaar te voorkomen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte vrij is rondom het apparaat en dat het niet in contact komt met brandbare materialen. Het apparaat mag niet worden afgedekt. • De elektriciteit moet worden aangevoerd via een reststroomapparaat met een nominale actieve reststroom van niet meer dan 30 mA. • Laat het apparaat volledig afkoelen voordat u het opruimt, onderhoudt of reinigt. 8 Breadmaker DeLuxe Article 152000 • Gebruik het apparaat niet in de buurt van een andere warmtebron. Breadmaker DeLuxe IB 15200 - V1.book Page 9 Monday, August 18, 2008 1:43 PM Tijdens gebruik • Gebruik het apparaat nooit buitenshuis. vogels (denk aan siervogels zoals papegaaien). • Gebruik het apparaat nooit in een vochtige ruimte. • Gebruik het apparaat uitsluitend bij een temperatuur tussen 15 °C en 35 °C. • Plaats het apparaat op een vlak, stabiel oppervlak zodat het niet kan vallen. • Laat het stroomsnoer nooit over de rand van het aanrecht, het werkblad of de tafel hangen. • Zorg er altijd voor dat het snoer volledig afgewikkeld is. • Zorg ervoor dat uw handen droog zijn als u het apparaat, het snoer of de stekker aanraakt. • Schakel het apparaat uit en/of verwijder de stekker uit het stopcontact als u tijdens het gebruik storingen ondervindt, het apparaat gaat reinigen, een accessoire aanbrengt of verwijdert, of klaar bent met het gebruik en het apparaat wilt opbergen. • Laat het apparaat nooit onbeheerd achter als het in gebruik is. • Verplaats het apparaat nooit als het is ingeschakeld of nog warm is. Voordat u het apparaat verplaatst, moet u het uitschakelen en wachten tot het is afgekoeld. • De bakplaat van dit apparaat is voorzien van een antiaanbaklaag op PTFE-basis. Bij verwarming hiervan kunnen uiterst kleine hoeveelheden gassen afgegeven worden, die voor de mens volkomen onschadelijk zijn. Gebleken is echter dat het zenuwstelsel van vogels hiervoor extreem gevoelig is. Gebruik het apparaat daarom niet in de buurt van Het milieu U dient het verpakkingsmateriaal, zoals plastic en dozen, in de hiervoor aangewezen afvalbakken weg te gooien. Indien u het apparaat wilt wegdoen terwijl het nog steeds goed werkt of eenvoudig gerepareerd kan worden, zorg dan dat het apparaat hergebruikt wordt. Wanneer het einde van de gebruiksduur van het apparaat wordt bereikt, moet u zich hier op verantwoorde wijze van ontdoen, zodat hergebruik van (delen van) het apparaat kan worden gewaarborgd. Doe het apparaat niet bij uw ongescheiden afval; lever het in bij de winkel of breng het naar een erkend inzamelpunt. Neem contact op met uw gemeente voor informatie over de inname- en inzamelingssystemen bij u in de buurt. Toepasselijke Europese richtlijnen: 2002/95/EC 2002/96/EC Enkele broodrecepten Voor de hoeveelheden is uitgegaan van de bijgeleverde maatbeker en het maatschepje (met de maat voor een theeof eetlepel aan de uiteinden). Witbrood: Tarwebloem of -meel Gist (droge) Olie Melk Zout 450 g 1½ theelepel 3 eetlepels 2 à 3 eetlepels 1½ theelepel Breadmaker DeLuxe Article 152000 9 Breadmaker DeLuxe IB 15200 - V1.book Page 10 Monday, August 18, 2008 1:43 PM Suiker Water 1½ eetlepel 250 ml Volkorenbrood: Vokorenmeel Gist (droge) Olie Melk Zout Suiker Water 450 g 1½ theelepel 3 eetlepels 2 eetlepels 1½ theelepel 1½ eetlepel 260 ml Gemengd brood: Tarwemeel Waldkornmeel (of andere meelsoort) Gist (droge) Olie Melk Yoghurt Zout Suiker Water 400 g 50 g 1½ theelepel 3 eetlepels 2 eetlepels 1 eetlepel 1½ theelepel 1½ eetlepel 250 ml Ingrediënten Natuurlijk kunt u meteen een broodje bakken met één van de recepten. Maar als u de smaak te pakken krijgt, is het leuk om wat met de verschillende ingrediënten te experimenteren. Om dat te doen is het handig iets meer van de verschillende broodbak-ingrediënten af te weten. Hieronder vindt u informatie die u bij het bakken van pas kan komen. Meel Hoofdbestanddeel van brood is meel. Er bestaan veel verschillende soorten meel en meelmixen. Het maakt veel uit welke graansoort u voor uw brood gebruikt. Tarwebloem bevat bijvoorbeeld zo veel gluten dat het beter rijst dan ‘zwaarder’ meel, en dus minder gist nodig heeft. Gluten zijn eiwitcomplexen in graansoorten als tarwe, haver, rogge en gerst. Deze gluten vormen bij het rijzen van brood een netwerk dat de koolzuurgasbelletjes tegenhoudt. Hierdoor zal het brood rijzen. 10 Breadmaker DeLuxe Article 152000 Patent- of huishoudbloem De meest blanke bloem heet patentbloem of huishoudbloem. Ze bevat vrijwel geen zemelen of kiemdeeltjes, wel veel gluten. Dit meel wordt meestal gebruikt om soepen en sauzen te binden, maar er valt best (wit)brood mee te bakken. Tarwebloem en -meel Tarwebloem is wit tarwemeel. Tarwemeel is wat grauwer van kleur en bevat een kleine hoeveelheid zemelen en kiemdeeltjes. Tarwebloem en -meel bevatten ook veel gluten. Volkoren (tarwe-)meel Volkorenmeel wordt gemalen van de volle, onbewerkte tarwekorrel. Alle zemelen en kiemdelen van de tarwe zitten er nog in. Volkorenmeel is net als tarwebloem glutenrijk, maar ‘zwaarder’ vanwege de zemelen en kiemdeeltjes. Daardoor zal het brood compacter worden als het van alleen maar volkorenmeel gebakken wordt. Daarom voegen de meeste thuisbakkers wat tarwebloem toe. Naast deze soorten bestaan er nog tal van andere meelsoorten waarmee u naar hartelust kunt experimenteren, zoals: haver-, gerste-, boekweit-, spelt-, mais- en roggemeel. Meelsoorten mengen De meeste meelsoorten lenen zich goed voor onderlinge vermenging. De combinatie boekweit-/havermeel/ tarwebloem bijvoorbeeld. Of gerstemeel/ tarwebloem. Ook zijn er diverse meelmixen in de handel, zoals bijvoorbeeld waldkorn-, zes-, negen- of tiengranenmeel. Deze mixen bevatten soms al bloem en/of broodverbeteraar. All-in-mixen Er zijn ook meelmixen in de handel waaraan alle andere ingrediënten, behalve water, al zijn toegevoegd. Deze zogenaamde all-in-mixen zijn gemakkelijk en snel in gebruik, maar ook duurder. Breadmaker DeLuxe IB 15200 - V1.book Page 11 Monday, August 18, 2008 1:43 PM Gist Om brood te laten rijzen is gist nodig. Gist is er in verse vorm (‘blokjes’), maar ook gedroogd (korreltjes). De smaak van verse gist is iets uitgesprokener dan die van droge gist. Er zijn verschillende merken droge gist, die in hun werking enigszins kunnen verschillen. Welke gist het beste bevalt, is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Grofweg kun je stellen dat je van droge gist (ook wel instantgist genoemd) in gewicht maar half zo veel nodig hebt als van verse. De werking van gist kan verstoord worden als de gist in contact komt met zout of vetstoffen. Zout ‘doodt’ de gist, vet ‘sluit de gistcellen op’ waardoor het deeg niet meer kan rijzen. Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat gist, zout en boter in de broodbakmachine niet te dicht bij elkaar liggen. Zout Zout zorgt natuurlijk voor de smaak van brood, maar is ook belangrijk voor een krokante korst en voor het rijzen (terwijl zout het rijzen ook teniet kan doen als het in direct contact met de gist komt). Zout verstevigt de glutenconstructie die het brood vorm geeft. Tevens zorgt zout ervoor dat het brood niet de pan uit rijst en inzakt voor het goed en wel gebakken is. Het is goed mogelijk een zoutarm of zelfs zoutloos brood te bakken, maar het is dan wel even variëren met de ingrediënten. Vloeistoffen De meest gangbare vloeistof om brood mee te bakken is water, maar u kunt het ook eens met (karne-)melk proberen. Dat beïnvloedt zowel de smaak als het rijzen en de broodstructuur. Volle melk heeft door de vetten in de melk een positieve invloed op de versheid en de in melk aanwezige melksuiker (lactose) bevordert de rijskracht. Karnemelk geeft een lichter brood dat langer vers blijft. Suiker Suiker is maar ten dele belangrijk voor het rijsproces; meer nog bepaalt het de smaak van het brood. In plaats van suiker kan ook honing, stroop of siroop worden gebruikt. Gebruik in de broodmachine geen grove greinsuiker (dit zijn harde suikerparels) of kandij. Dit kan de antiaanbaklaag beschadigen. Gebruik bij het bakken geen kunstmatige zoetstoffen. Deze zijn over het algemeen niet goed bestand tegen verhitting. Vetten Vet is eigenlijk een broodverbeteraar; je hebt het niet per se nodig, maar het brood wordt er beter van als je het wel gebruikt. Vet maakt het deeg soepeler en zorgt ervoor dat het gemakkelijker kan rijzen. Vet sluit tevens het glutennetwerk af zodat het gevormde koolzuurgas wordt ‘vastgehouden’. Hierdoor wordt het brood malser en blijft het langer vers. Diverse soorten vet zijn geschikt. Olie (zonnebloem- of olijf-), (room-)boter en margarine geven een prima resultaat. Van olie wordt de korst iets zachter. Margarine geeft een krokantere korst en komt tevens het rijsproces ten goede. Bij het bakken van een kruidenbrood kan het lekker zijn olie met een smaakje te gebruiken, zoals bijvoorbeeld walnoten-, knoflook- of basilicumolie. Temperatuur Het is het beste als de ingrediënten op kamertemperatuur zijn als ze in de bakvorm worden gedaan. Gebruik nooit te warme vloeistof. Dit kan de werking van de gist teniet doen. Hulpmiddelen en tips Afkoelen op rooster Laat het brood na het bakken afkoelen op een rooster. Zo kan de warmte aan alle kanten ontsnappen. Breadmaker DeLuxe Article 152000 11 Breadmaker DeLuxe IB 15200 - V1.book Page 12 Monday, August 18, 2008 1:43 PM Snijden na afkoeling Zelfgebakken brood laat zich pas na afkoeling goed snijden. Is het brood nog warm, dan lukt snijden alleen goed met een elektrisch mes, bijvoorbeeld de Princess 2952 Silver Electric Knife. Brood bewaren Zelfgebakken brood kan het beste - na volledige afkoeling - in een theedoek worden gewikkeld. Zo blijft de korst knapperig. Speciale papieren broodzakken zijn ook geschikt. In plastic zakken wordt de broodkorst zacht, evenals in de koelkast. Brood invriezen Zelfgebakken brood kan goed worden ingevroren, vanzelfsprekend na volledige afkoeling. Het is handig om dit in dagelijkse porties te doen. Ontdooien op kamertemperatuur is het beste, want in de magnetron droogt brood snel uit. Hoewel invriezen dus mogelijk is, gaat het brood altijd in kwaliteit achteruit. Donkerder brood Om een brood donkerder te kleuren, kan 1 eetlepel cacaopoeder aan het meel worden toegevoegd. Dit is nauwelijks van invloed op de smaak. Krokantere korst Om een krokantere korst te krijgen, kunt u het brood na het bakken nog tien of vijftien minuten tijdens de warmhoudfase in de machine laten zitten. Als het brood de pan uit rijst Het rijsproces kunt u volgen door het kijkvenstertje. Normaalgesproken is het af te raden het deksel tijdens het rijzen te openen, want dan kan het brood inzakken. Maar mocht het deeg de pan uit rijzen en tegen het kijkvenster aanplakken (dit kan ook nog tijdens het bakken gebeuren), licht dan even het deksel op. Het deeg zal dan iets inzakken. 12 Breadmaker DeLuxe Article 152000 Een compact, klein brood Te veel vloeistof geeft een klein, plat brood. Het deeg kan dan niet goed rijzen omdat het te nat is. Ook kan de gist te oud zijn geweest. Te droog brood Te weinig vloeistof geeft een te droog brood. Probeer het met (iets) meer water of melk. Is het brood na het bakken wel goed, maar droogt het daarna snel uit, voeg dan wat meer olie of boter toe. Inzakkend brood Rijst uw brood goed, maar zakt het tijdens het bakken in, bak dan eens met het kortste programma (Basic). In het algemeen kun je stellen dat bij de langere programma’s de kans groter is dat broden tijdens het bakken inzakken. Tot slot Na al deze informatie heeft u in theorie alles in handen om uw eigen lievelingsrecept te ontwikkelen. Nu nog de praktijk. En dat kan best een beetje tegenvallen, want broodbakken is en blijft een ambacht dat u niet zo maar van de ene dag op de ander in de vingers zult hebben. De zoektocht naar het ‘perfecte’ brood, gaat vaak met vallen en opstaan gepaard. Wees niet teleurgesteld als het niet meteen lukt. Vraag andere thuisbakkers naar hun ervaringen. Verdiep u in de materie, lees erover, kijk eens op internet. En ga vooral door met experimenteren, want de mogelijkheden zijn eindeloos. En zelfgebakken brood is toch het lekkerst.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155

Princess Bread Maker DeLuxe de handleiding

Categorie
Machines voor het maken van brood
Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor