KitchenAid 5KWB100EAC de handleiding

Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

Nederlands
Model 5KWB100
Artisan
®
Wafelmachine
ARTISAN
®
WAFELMACHINE
INSTRUCTIES EN RECEPTEN
ARTISAN
®
WAFFLE BAKER
INSTRUCTIONS AND RECIPES
GAUFRIER ARTISAN
®
MODE D’EMPLOI ET RECETTES
ARTISAN
®
WAFFELEISEN
BEDIENUNGSANLEITUNG UND REZEPTE
WAFFLE BAKER ARTISAN
®
ISTRUZIONI PER L’USO E RICETTE
GOFRERA ARTISAN
®
INSTRUCCIONES Y RECETAS
ARTISAN
®
VÅFFELJÄRN
INSTRUKTIONER OCH RECEPT
ARTISAN
®
VAFFELJERN
INSTRUKSJONER OG OPPSKRIFTER
ARTISAN
®
VOHVELIRAUTA
KÄYTTÖ-JA VALMISTUSOHJEET
ARTISAN
®
-VAFFELBAGER
INSTRUKTIONER OG OPSKRIFTER
ARTISAN
®
WAFFLE BAKER
INSTRUÇÕES E RECEITAS
ARTISAN
®
FFLUJÁRN
LEIÐBEININGAR OG UPPSKRIFTIR
Μηχανή για Βάφλες
ARTISAN
®
OΔHγιEς KAI ςYNTAγEς
Nederlands
De veiligheid van de wafelmachine ..................................................................................................1
Elektrische vereisten .........................................................................................................................1
Belangrijke voorzorgsmaatregelen ....................................................................................................2
Kenmerken van de wafelmachine .....................................................................................................3
Het gebruik van de wafelmachine ...................................................................................................5
De wafelmachine voor het eerst gebruiken ..............................................................................
5
De wafelmachine gebruiken
.....................................................................................................5
Het aftellen van de timer annuleren .........................................................................................8
Receptentips ....................................................................................................................................8
Bak- & serveertips ............................................................................................................................9
Het reinigen van de wafelmachine ...................................................................................................9
Het oplossen van problemen .........................................................................................................10
Recepten
Wafels met bananen en walnoten .........................................................................................11
Wafels met chocoladesnippers ..............................................................................................12
Warme Brusselse wafels .........................................................................................................
12
Chantilly-wafels .....................................................................................................................
13
Luikse wafels .........................................................................................................................13
Wafels met kaneel .................................................................................................................14
4/4 wafels ..............................................................................................................................14
Zachte vanillewafels ...............................................................................................................15
Wafels met amandelen ..........................................................................................................15
Heerlijke wafels met bier ........................................................................................................16
Belgische wafels ....................................................................................................................16
Garantie en service informatie
Garantie op de KitchenAid
®
Artisan
®
wafelmachine ...............................................................17
After sales service/Technische dienst .......................................................................................17
Klantencontact ......................................................................................................................17
Inhoudsopgave
1
Nederlands
De veiligheid van de wafelmachine
Model 5KWB100:
230-240 VAC
Hertz: 50-60 Hz
NOTA: Model 5KWB100 heeft een geaarde
stekker. Om het risico van elektrische schokken
uit te sluiten, kan deze stekker maar op één
manier in een stopcontact worden gestoken.
Als de stekker niet in het stopcontact past,
neem dan contact op met een gekwalificeerde
elektricien. Verander niets aan de stekker.
Gebruik geen verlengsnoer. Als het netsnoer
te kort is, moet een gekwalificeerde elektricien
of onderhoudstechnicus in de buurt van het
apparaat een stopcontact installeren.
Elektrische vereisten
WAARSCHUWING
Gevaar voor elektrische schokken
Steek de stekker in een geaard
stopcontact.
Verwijder de aardpen niet.
Gebruik geen adapter.
Gebruik geen verlengsnoer.
Het niet opvolgen van deze instructies
kan de dood, brand of elektrische
schokken tot gevolg hebben.
Uw eigen veiligheid en die van anderen is héél belangrijk.
In deze handleiding en op uw apparaat vindt u tal van belangrijke veiligheidswaarschuwingen.
Lees deze aandachtig door en leef ze strikt na.
Dit is het alarmsymbool.
Dit symbool waarschuwt u voor mogelijke gevaren waarbij u of anderen
gedood of verwond kunnen worden.
Alle veiligheidswaarschuwingen volgen op het alarmsymbool en de
woorden “GEVAAR” of “WAARSCHUWING”. Deze woorden betekenen dat:
U gedood kunt worden of ernstig gewond
kunt raken als u de instructies niet
onmiddellijk naleeft.
U gedood kunt worden of ernstig gewond
kunt raken als u de instructies niet
naleeft.
De veiligheidswaarschuwingen informeren over het potentle gevaar, over hoe u het risico op
verwondingen kunt verkleinen, en over wat er kan gebeuren als u de instructies niet opvolgt.
GEVAAR
WAARSCHUWING
2
Nederlands
Bij het gebruik van elektrische apparaten moeten steeds basisvoorzorgen worden getroffen om het
risico op brand, elektrische schokken en/of persoonlijk letsel te voorkomen, waaronder:
1. Alle instructies lezen.
2. Raak geen hete oppervlakken aan. Maak gebruik van de handgrepen en/of knoppen.
3. Voorkom elektrische schokken: dompel noch het snoer, noch de stekkers noch de
wafelmachine onder in water of andere vloeistoffen.
4. Trek de stekker van de wafelmachine uit het stopcontact wanneer deze niet in gebruik is en vóór
het reinigen. Laat het apparaat afkoelen alvorens onderdelen aan te brengen of te verwijderen.
5. Gebruik nooit een elektrisch apparaat met een beschadigd netsnoer of een beschadigde
netstekker, na een defect of nadat het apparaat is gevallen of op een andere manier
beschadigd werd. Om risico’s te voorkomen, laat u het apparaat bij voorkeur in de
dichtstbijzijnde erkende after sales servicecenter/technische dienst nakijken, herstellen, of
mechanisch of elektrisch bijregelen.
6. Het gebruik van niet door KitchenAid aanbevolen accessoires kan tot letsel leiden.
7. Gebruik het apparaat nooit buitenshuis.
8. Laat het snoer niet over de rand van de tafel of het werkblad hangen en laat het ook niet in
aanraking komen met hete oppervlakken.
9. Plaats het apparaat niet op een hete gas- of elektrische kookplaat of in een opgewarmde oven.
10. Als u klaar bent met bakken, druk dan op de knop “O/l“ (aan/uit) om de wafelmachine uit te
schakelen en trek vervolgens de stekker uit het stopcontact.
11. Gebruik het apparaat alleen voor het bakken van wafels.
12. Dit apparaat is niet bestemd voor gebruik door personen (met inbegrip van kinderen) die
fysiek, zintuiglijk of mentaal mindervalide zijn, of een gebrek aan ervaring en kennis hebben,
tenzij onder toezicht of na instructies over het gebruik van het apparaat gekregen te hebben
van een persoon die verantwoordelijk is voor hun veiligheid.
13. De kinderen moeten onder toezicht gehouden worden opdat zij niet met het apparaat zouden
spelen.
14. Dit product werd ontworpen voor huishoudelijk en professioneel gebruik.
BEWAAR DEZE INSTRUCTIES
BELANGRIJKE
VOORZORGSMAATREGELEN
Dit apparaat is voorzien van het merkteken
volgens de Europese richtlijn 2002/96/EG
inzake Afgedankte elektrische en elektronische
apparaten (AEEA).
Door ervoor te zorgen dat dit product op de
juiste manier als afval wordt verwerkt, helpt
u mogelijk negatieve consequenties voor
het milieu en de menselijke gezondheid te
voorkomen die anders zouden kunnen worden
veroorzaakt door onjuiste verwerking van dit
product als afval.
Het symbool op het product of op de
bijbehorende documentatie geeft aan dat dit
product niet als huishoudelijk afval mag worden
behandeld. In plaats daarvan moet het worden
afgegeven bij een verzamelpunt voor recycling
van elektrische en elektronische apparaten.
Afdanking moet worden uitgevoerd in
overeenstemming met de plaatselijke
milieuvoorschriften voor afvalverwerking.
Voor nadere informatie over de behandeling,
terugwinning en recycling van dit product
wordt u verzocht contact op te nemen met
het stadskantoor in uw woonplaats, uw
afvalophaaldienst of de winkel waar u het
product heeft aangeschaft.
Commercieel
ontworpen bakéénheid
Dubbelzijdige roterende
wafelmachine om wafels
van consistente kwaliteit
met een minimum aan
gaten en openingen te
bakken. De deksels van de
wafelmachine zijn van geborsteld roestvrij staal;
de dekselhandgrepen van thermohardend fenol
die koel blijven aanvoelen.
Bakplaten met
antiaanbaklaag
De bakplaten kunnen
met keukenpapier of
een vochtige doek
worden schoongemaakt.
Een lekgootje langs
de rand voorkomt het
morsen en overlopen van beslag.
Voet van gegoten
metaal
De duurzame metalen voet
vormt een stabiel platform
voor de wafelmachine.
Wijzerthermometer
De wijzerthermometer in
het deksel geeft aan of de
wafelmachine gereed is
voor gebruik wanneer de
wijzer/naald zich rechts
in de dikke donkere zone
bevindt.
3
Nederlands
Kenmerken van de wafelmachine
Model 5KWB100
Artisan
®
Wafelmachine

A R T I S A N
A R T I S A N
A R T I S A N
ST
AR
T
PO
W
E
R
On/O
ff
ST
AR
T
PO
W
E
R
On/O
ff
4
Nederlands
Knop O/l (AAN/UIT) ( )
Druk op de knop O/l ( ) om
de verwarmingselementen
van de wafelmachine in of
uit te schakelen. Als de
wafelmachine is ingeschakeld,
brandt het controlelampje.
Opwarmindicator
Het controlelampje knippert
totdat de wafelmachine
volledig is voorverwarmd.
Als de optimale
temperatuur bereikt is,
klinkt er een geluidssignaal
en gaat het controlelampje constant branden.
Tijdregelknop ( )
Draai aan de knop om de
baktijd in stappen van 15
seconden aan te passen.
De baktijd kan worden
ingesteld van minimaal
2 min 30 sec tot maximaal
5 min 30 sec. Draai de knop met de klok mee (naar
rechts) om de baktijd te verlengen en tegen de
klok in (naar links) om de baktijd te verkorten.
Baktijddisplay
Toont de resterende baktijd
in minuten en seconden.
Startknop ( )
Druk op de startknop ( )
eens de wafelmachine
voorverwarmd is: de timer
begint dan met aftellen.
Resetknop (
)
Als de baktimer gestart is,
kunt u op de resetknop ( )
drukken om het aftellen
te stoppen en het baktijd-
display te resetten. Als u op
de resetknop drukt, worden
ook de meldingstonen gestopt nadat de timer
“nul” bereikt.
Aanduiding van langere baktijd
Zodra de baktimer de “nul” heeft bereikt, laat
de wafelmachine een serie geluidssignalen
horen en wordt de achtergrond van het
timerdisplay rood. De timer gaat nu beginnen
optellen. Indien uw wafels echter nog niet
helemaal gaar zijn, zal de timer de extra tijd
bijhouden die u gebruikte om de wafels langer
te laten bakken.
Automatische uitschakeling
Indien de baktimer niet gereset werd, zal de
wafelmachine zich automatisch 5 minuten nadat
de timer de “nul” heeft bereikt, uitschakelen.
Werd de baktimer toch gereset, dan is de
wafelmachine dusdanig geprogrammeerd dat
hij zich na 2 uur zal uitschakelen indien er geen
nieuwe aftelcyclus voor de timer gestart werd.
Timergeheugen
De baktimer onthoudt de laatst ingestelde tijd,
zelfs als de stekker uit het stopcontact wordt
getrokken.
Meldingstonen
Handige tonen geven steeds direct aan wat de
status van de wafelmachine is. Er klinkt een
geluidssignaal als de wafelmachine helemaal
opgewarmd is. Als de baktimer de “nul”
heeft bereikt, laat de wafelmachine een serie
geluidssignalen horen.
Bakken op constante temperatuur
De wafelmachine heeft geen regelbare
thermostaat: de wafels bakken op een
constante temperatuur die geoptimaliseerd is
voor de beste resultaten. Het bruinen van de
wafels wordt geregeld met de baktimer.
Kenmerken van de wafelmachine






5
Nederlands
De wafelmachine voor het eerst gebruiken
Als de wafelmachine de eerste keer wordt
gebruikt, kan hij een lichte geur of lichte
rook afgeven. Dit is een normaal gevolg van
het fabricageproces. De geur of de rook is
onschadelijk en lost zich snel weer op. De eerste
wafel die aan elke kant van de wafelmachine
wordt gebakken, kan hier echter naar smaken.
Wij adviseren u daarom deze eerste wafels weg
te gooien.
Tijdens elke bakcyclus ontstaat er stoom en kan
er zich condens afzetten op de deksels van de
wafelmachine. Dit is normaal.
NOTA: Gebruik altijd de handgrepen om de
bakeenheid te draaien en de deksels te openen.
De wafelmachine gebruiken
1. Steek de stekker van de wafelmachine in een
geaard stopcontact.
2. Draai de wafelmachine zodanig totdat het
deksel met de wijzerthermometer bovenaan ligt.
3. Druk op de knop O/l ( ) om de wafelmachine
in te schakelen. Het controlelampje gaat
knipperen en de wafelmachine begint op te
warmen.
Het gebruik van de wafelmachine

WAARSCHUWING
Gevaar voor elektrische schokken
Steek de stekker in een geaard
stopcontact.
Verwijder de aardpen niet.
Gebruik geen adapter.
Gebruik geen verlengsnoer.
Het niet opvolgen van deze instructies
kan de dood, brand of elektrische
schokken tot gevolg hebben.
6
Nederlands
4. Wacht tot de wafelmachine is opgewarmd. Als
de wafelmachine op baktemperatuur is, klinkt
er een geluidssignaal en
gaat het controlelampje
constant branden in
plaats van te knipperen.
De wijzer/naald van de
wijzerthermometer staat
nu eveneens rechts in de
dikke donkere zone.
5. Stel de baktimer in met de tijdregelknop ( ).
Draai de knop met de klok mee (naar rechts)
om de tijd op het timerdisplay te verhogen;
draai de knop tegen de klok in (naar links)
om de tijdsinstelling te verminderen. De
baktijd kan in stappen van 15 seconden
worden ingesteld van minimaal 2 min 30 sec
(2:30) tot maximaal 5 min 30 sec (5:30). Bij
langere baktijden zijn de wafels knapperiger
en donkerder. Voor uw eerste wafels is
3 min 30 sec (3:30) een goede starttijd.
6. Open het deksel van de wafelmachine
door de bovenste handgreep omhoog
te bewegen. Controleer voordat u de
handgreep loslaat of het deksel vast tegen
de basis zit, anders kan de bakeenheid
onverwacht gaan draaien als u de
handgreep loslaat.
7. Vul de bakplaat gelijkmatig met beslag. Het
beslag moet de uitstekende punten van het
wafelrooster bijna bedekken. Sluit het deksel
van de wafelmachine.
NOTA: Gebruik geen metalen voorwerpen in de
wafelmachine. Metaal zou de antiaanbaklaag
van de bakplaten kunnen beschadigen.

Het gebruik van de wafelmachine
7
10. Wilt u een tweede wafel bakken, open dan
het deksel van de bakeenheid en vul de
bakplaat gelijkmatig met beslag. Sluit het
deksel van de wafelmachine.
11. Draai de bakeenheid zodat het deksel met de
wijzerthermometer opnieuw bovenaan ligt.
12. Als de baktimer de “nul bereikt heeft, klinkt
er een serie geluidssignalen en wordt de
achtergrond van het timerdisplay rood. De
timer gaat nu beginnen optellen.
13. Open het deksel van de bakeenheid en
verwijder de wafel met een niet-metalen
voorwerp. Als er nog een wafel in de
wafelmachine zit, draai de bakeenheid
dan om zodat het andere deksel bovenaan
komt. Open vervolgens dit deksel nu en
verwijder de tweede wafel. Wilt u nog
meer wafels bakken, sluit dan het deksel
van de wafelmachine zodat er geen
warmte verloren gaat.
8. Draai de bakeenheid om zodat het andere
deksel (zonder de wijzerthermometer) zich
nu aan de bovenkant bevindt.
NOTA: Ongeacht of u één of twee wafels bakt,
draai de bakeenheid altijd om nadat u één
bakplaat met beslag gevuld hebt. Het beslag
zal op deze manier zowel de onder- als de
bovenplaat bedekken en verzekert het bereiden
van wafels met de allerfijnste consistentie.
9. Druk op de startknop ( ) om het aftellen van
de timer te starten.
NOTA: Het aftellen van de timer start pas als de
wafelmachine helemaal opgewarmd is. Als u eerder
op de startknop ( ) drukt, heeft dit geen effect.
Nederlands

Het gebruik van de wafelmachine
8
Nederlands
14. Om meer wafels te bakken, moet u de
baktimer resetten door op de resetknop ( )
te drukken. De achtergrond van het display
wordt weer blauw en de timer stelt zichzelf
weer in op de eerder ingestelde tijd.
Herhaal vervolgens stap 5 t/m 13.
NOTA: Indien de baktimer niet gereset werd, zal
de wafelmachine zich automatisch 5 minuten
nadat de timer denul heeft bereikt, uitschakelen.
15. Bent u klaar met bakken, druk dan op de
knop O/l (AAN/UIT) ( ) om de wafelmachine
uit te schakelen. Laat een deksel open zodat
de bakeenheid sneller kan afkoelen.
Het aftellen van de timer annuleren
Druk op de resetknop ( ) als u het aftellen
wilt annuleren. Op het display van de baktimer
verschijnt de eerder ingestelde tijd weer. Nadat
de timer gereset is, kunt u met de tijdregelknop
( ) de baktijd zonodig aanpassen; druk
vervolgens op de startknop ( ) om een nieuwe
aftelcyclus van de timer te starten. Als er niet
binnen 2 uur een nieuwe aftelcyclus start,
schakelt de wafelmachine zich automatisch uit.

Het gebruik van de wafelmachine
Receptentips
Meng het beslag niet te veel. Het is niet erg
als het nog een beetje klonterig is. Te glad
beslag levert taaie, zware wafels op.
Als u beslag in een goed afgedichte bak
bewaart, blijft het meestal nog één of twee
dagen goed. Beslag dat bewaard wordt, dikt
gewoonlijk wat in. Wellicht moet u daarom
eerst wat water of melk toevoegen en het
beslag omroeren alvorens het te gebruiken. Bij
koud beslag kan het nodig zijn de wafels wat
langer te bakken, zodat ze bruin genoeg zijn.
Recepten met boter, olie of eieren leveren
meestal meer knapperige en gemakkelijker te
bruinen wafels op dan recepten zonder deze
ingrediënten.
Wafels van vetarme recepten kunnen lastig
te verwijderen zijn. Als uw wafels aan de
bakplaten vastplakken, kunt u wat meer boter
of olie toevoegen aan het recept. Vet de
bakplaten niet in met spuitolie of bakvet; er
ontstaat dan immers een aanslag die moeilijk
te verwijderen is.
Probeer het volgende eens om zeer lichte
wafels te verkrijgen: als er eieren in het recept
moeten worden gebruikt, scheid de eieren
dan en meng het eigeel in het beslag. Klop
het eiwit in een aparte kom totdat er een
romig - niet stijf - mengsel ontstaat en doe
dit vlak vóór het bakken bij het beslag.
Voor een hartige volkorensmaak kunt u
volkorenbloem gebruiken in plaats van
witte bloem.
Karnemelkpoeder is een goede vervanger
voor verse karnemelk in wafelrecepten
en is gemakkelijk te bewaren. Volg de
gebruiksaanwijzingen op de verpakking van
het poeder.
9
Nederlands
Bak- & serveertips
Ongeacht of u één of twee wafels bakt, draai
de bakeenheid altijd om nadat u een bakplaat
met beslag gevuld hebt. Het beslag zal op
deze manier zowel de onder- als de bovenplaat
bedekken en verzekert zó het bereiden van
wafels met de allerfijnste consistentie.
Doe niet te veel beslag op de bakplaten.
Schenk het beslag in het midden op de
bakplaat en verdeel het gelijkmatig met een
zachte spatel of met de onderkant van een
niet-metalen lepel tot aan de randen. Het
beslag moet de uitstekende punten van het
wafelrooster bijna bedekken.
Vet de bakplaten niet in met spuitolie of
bakvet; er ontstaat dan immers een aanslag
die moeilijk te verwijderen is. Als uw wafels
aan de bakplaten vastplakken, kunt u wat
meer boter of olie aan het recept toevoegen.
Gebruik een schenkkan in plaats van een lepel:
het is veel gemakkelijker het beslag op de
bakplaten te schenken dan het te scheppen.
Sluit het deksel van de wafelmachine direct
nadat u een wafel verwijderd hebt. Op deze
manier wordt de juiste baktemperatuur
behouden indien u nog meer wafels wenst te
bakken.
Wafels worden minder knapperig als ze
worden opgestapeld of op een gesloten
ondergrond worden gelegd. Voor de beste
resultaten dient u de wafels op een rooster te
bewaren alvorens ze te serveren.
Als u meerdere wafels bakt die u warm wilt
serveren, kunt u de wafels die al klaar zijn
warm houden door ze max. 15 minuten in
een oven op 90ºC te plaatsen. Leg de wafels
in één enkele laag rechtstreeks op het rooster
in de oven. U kunt wafels ook opwarmen
door ze 1 minuut in een voorverwarmde
wafelmachine te plaatsen.
Wafels laten zich prima invriezen. Koel de
overgebleven wafels in één enkele laag op
een rooster, doe bakpapier tussen de wafels
en doe ze in een plastic diepvrieszak of een
andere luchtdichte houder alvorens ze in
de vriezer te plaatsen. Als u de wafels weer
wilt eten, legt u ze in een enkele laag direct
op het rooster in de oven en verwarmt u ze
gedurende 10 minuten op 140º C. U kunt
bevroren wafels ook opwarmen door ze
gedurende 2 min 30 sec tot 3 minuten in een
voorverwarmde wafelmachine te plaatsen.
1. Controleer of de wafelmachine wel degelijk
werd uitgeschakeld, de stekker niet meer
in het stopcontact zit en de wafelmachine
voldoende is afgekoeld vooraleer deze
schoon te maken.
NOTA: Dompel de wafelmachine nooit onder
in water. Gebruik geen schuurmiddelen noch
schuursponsjes.
2. Open de deksels van de wafelmachine
en veeg de bakplaten schoon met
keukenpapier of een vochtige doek.
3. Reinig de buitenkant van de wafelmachine
met een doek die bevochtigd is met warm
zeepsop; veeg de wafelmachine vervolgens
schoon met een vochtige doek en droog
hem af met een zachte doek. Gebruik geen
schuurmiddelen noch schuursponsjes.
Het reinigen van de wafelmachine
10
Nederlands
Als de wafelmachine de eerste keer wordt
gebruikt, kan hij een lichte geur of lichte
rook afgeven. Dit is een normaal gevolg van
het fabricageproces. De geur of de rook is
onschadelijk en lost zich snel weer op. De eerste
wafel die aan elke kant van de wafelmachine
wordt gebakken, kan hier echter naar smaken.
Wij adviseren u daarom deze eerste wafels weg
te gooien.
Tijdens elke bakcyclus ontstaat er stoom en kan
er zich condens afzetten op de deksels van de
wafelmachine. Dit is normaal.
• Indien het baktijddisplay donker blijft en
de wafelmachine niet opwarmt:
- Controleer of de wafelmachine wel degelijk
werd aangesloten op een geaard stopcontact.
Is dit het geval, trek dan de stekker van
de wafelmachine uit het stopcontact en
steek deze er onmiddellijk weer in hetzelfde
stopcontact in. Als het baktijddisplay nog
altijd niet verlicht wordt, controleer dan de
zekering of de stroomonderbreker in het
elektrische circuit waarop de wafelmachine is
aangesloten, en controleer of dit circuit wel
gesloten is.
• Als uw wafels dun of ongelijkmatig zijn
en gaten en openingen vertonen:
Draai de bakeenheid altijd om nadat een
bakplaat met beslag werd gevuld. Het beslag
zal op deze manier zowel de onder- als
de bovenplaat bedekken en verzekert zó
het bereiden van wafels met de allerfijnste
consistentie.
• Als uw wafels te licht of te donker zijn:
– Verleng de baktijd als uw wafels te licht
zijn; kort de tijd in als uw wafels te donker
zijn. De baktijd is afhankelijk van allerlei
factoren, zoals onder meer de ingrediënten,
de temperatuur van het beslag en de
luchtvochtigheid.
Als u het probleem met de bovenvermelde
stappen niet kunt verhelpen, raadpleeg dan het
hoofdstuk over garantie en After sales service/
technische dienst van KitchenAid op pagina 17.*
Het oplossen van problemen
WAARSCHUWING
Gevaar voor elektrische schokken
Steek de stekker in een geaard
stopcontact.
Verwijder de aardpen niet.
Gebruik geen adapter.
Gebruik geen verlengsnoer.
Het niet opvolgen van deze instructies
kan de dood, brand of elektrische
schokken tot gevolg hebben.
* Breng de wafelmachine niet terug naar de winkelier - deze biedt in de meeste gevallen geen after
sales service/technische dienst.
11
Nederlands
Meng de bloem, suiker, zout, bakkersgist en gember in een grote
mengkom met behulp van de platte menghaak op snelheid 1
gedurende 30 seconden; zet de kom daarna even opzij. Doe het
water, de melk en de margarine in een middelgrote steelpan.
Verwarm dit op laag vuur totdat het mengsel zeer warm is maar
niet kookt (47°C tot 52°C) en roer daarbij regelmatig. Voeg
dit mengsel toe aan de andere ingrediënten in de kom, voeg
vervolgens de eieren toe en roer het geheel goed om op snelheid
8 gedurende 2 minuten. Dek de kom af met een doek. Laat
tenminste 1 uur rusten op kamertemperatuur tot het beslag licht
en romig wordt en het volume ervan verdubbeld is.
Voeg de bruine suiker, bananen en walnoten toe en meng alles
goed op snelheid 6 gedurende 2 minuten.
Stel de voorverwarmde wafelmachine in op 3 minuut 45.
Schenk 4 scheppen beslag (van 30 ml elk) in de bovenkant van
de wafelmachine. Sluit het deksel; start de timer en draai de
bakeenheid om. Vul de andere zijde van de bakeenheid; draai de
bakeenheid opnieuw om. Verwijder de eerste wafel van zodra het
geluidssignaal klinkt. Draai de bakeenheid en verwijder de tweede
wafel. Ga zo door totdat er geen beslag meer overblijft.
Betrooi met suiker.
Voor 8 ronde wafels
600 g gewone bloem
1 theelepel suiker
1
2 theelepel zout
15 g bakkersgist
1
2 theelepel gemalen
gember
120 ml water
355 ml afgeroomde melk
120 g margarine, in blokjes
4 eieren
25 g bruine suiker
320 g in blokjes gesneden
banaan
120 g gehakte walnoten
Wafels met bananen en walnoten
12
Nederlands
Doe de bloem, de suiker, het bakpoeder, het zout en eventueel
de kaneel in een grote kom. Voeg de melk, margarine en eieren
toe; meng het geheel met behulp van de platte menghaak op
snelheid 2 gedurende 2 minuten. Verhoog vervolgens de snelheid
van de keukenrobot/mixer tot 6 en meng tot het beslag luchtig
wordt. Er mogen nog wel wat klontertjes achterblijven. Voeg dan
de chocoladesnippers voorzichtig toe met behulp van een spatel.
Stel de voorverwarmde wafelmachine in op 3 minuut 45.
Schenk 3 scheppen beslag (van 30 ml elk) in de bovenste
bakplaat. Sluit het deksel; start de timer en draai de bakeenheid
om. Vul de andere zijde van de bakeenheid; draai de bakeenheid
opnieuw om. Verwijder de eerste wafel van zodra het
geluidssignaal klinkt. Draai de bakeenheid en verwijder de tweede
wafel. Ga zo door totdat er geen beslag meer overblijft.
Serveer de wafels met chocoladeslagroom.
Voor 8 ronde wafels
475 g gewone bloem
200 g halfzoete
minichocoladesnippers
30 g kristalsuiker
8 g bakpoeder
1
2 theelepel zout
1 theelepel kaneel,
optioneel naar eigen
smaak
400 ml melk
80 g gesmolten margarine
4 eieren
Opgeklopte chocoladeslagroom
(om op te dienen)
Wafels met chocoladesnippers
Meng de bloem en de vanillesuiker in een mengkom met behulp
van de platte menghaak op snelheid 2 gedurende 15 seconden.
Voeg een beetje melk toe en roer alles goed door op snelheid 2
gedurende 30 seconden. – Voeg dan de eidooiers en de rest van
de melk toe. Roer opnieuw op snelheid 2 gedurende 1 minuut
tot het bekomen van een homogeen beslag.
Klop de eiwitten en het zout stijf in een tweede kom met behulp
van de draadgarde op snelheid 10 gedurende 1 minuut.
Voeg de gesmolten margarine aan het beslag toe en voeg nadien
voorzichtig het stijfgeklopte eiwit toe met behulp van de platte
menghaak op snelheid 1 gedurende 45 seconden.
Stel de voorverwarmde wafelmachine in op 3 minuut 30.
Schenk 4 scheppen beslag (van 30 ml elk) in de bovenste
bakplaat. Sluit het deksel; start de timer en draai de bakeenheid
om. Vul de andere zijde van de bakeenheid; draai de bakeenheid
opnieuw om. Verwijder de eerste wafel van zodra het
geluidssignaal klinkt. Draai de bakeenheid en verwijder de tweede
wafel. Ga zo door totdat er geen beslag meer overblijft.
Serveer de wafels warm en bestrooi ze vóór het serveren met
poedersuiker.
Voor 6 ronde wafels
250 g zelfrijzende bloem
250 ml melk
100 g gesmolten margarine
3 zakjes (24 g) vanillesuiker
3 eiwitten en 3 eigelen
1 mespunt zout
Poedersuiker (om op te dienen)
Warme Brusselse wafels
13
Nederlands
Klop de eidooiers samen met de koude melk in de grote mengkom
met behulp van de platte menghaak op snelheid 4 gedurende
1 minuut. Voeg langzaam de bloem en het bakpoeder toe, vervolgens
de gesmolten margarine, de vanillesuiker en het zout op snelheid
4 gedurende 1 minuut 30. Voeg tenslotte het stijfgeklopte eiwit toe
aan het beslag op snelheid 2 gedurende 45 seconden.
Stel de voorverwarmde wafelmachine in op 3 minuut 30.
Schenk 4 scheppen beslag (van ongeveer 40 ml elk) in de
bovenste bakplaat. Sluit het deksel; start de timer en draai de
bakeenheid om. Vul de andere zijde van de bakeenheid; draai de
bakeenheid opnieuw om. Verwijder de eerste wafel van zodra het
geluidssignaal klinkt. Draai de bakeenheid en verwijder de tweede
wafel. Ga zo door totdat er geen beslag meer overblijft.
Laat de wafels afkoelen en dien op met gesuikerde slagroom en
bosvruchten (aardbeien/frambozen).
Voor 8 ronde wafels
200 g gewone bloem
250 ml koude melk
6 eidooiers
200 g gesmolten margarine
2 zakjes (16 g)
vanillesuiker
4 g bakpoeder
1 snuifje zout
12 eieren (waarvan het eiwit
werd stijfgeklopt met
behulp van de draadgarde
op snelheid 10 gedurende
1 minuut 45.)
Gesuikerde slagroom
(optioneel, om op te dienen)
Rood fruit zoals aardbeien of
frambozen (optioneel, om op
te dienen)
Chantilly-wafels
Meng de bloem en de gist in een grote mengkom met behulp
van de platte menghaak op snelheid 2 gedurende 15 seconden.
Maak een kuiltje in het midden. Voeg er de kristalsuiker en 250 ml
lauwe melk aan toe. Roer dit alles op snelheid 2 gedurende
1 minuut tot het bekomen van een homogeen mengsel. Laat
5 minuten rusten. Meng vervolgens voorzichtig en voeg de
eidooiers toe op snelheid 4 gedurende 2 minuten.
Voeg de rest van de lauwe melk toe, de zachte margarine en de
vanillesuiker. Meng op snelheid 4 gedurende ongeveer 3 minuten.
Klop de eiwitten en het zout stijf in een tweede kom met behulp
van de draadgarde op snelheid 10 gedurende 1 minuut.
Meng de stijfgeklopte eiwitten onder het beslag met behulp van
de platte menghaak op snelheid 1 gedurende 45 seconden.
Laat het geheel gedurende 30 minuten rusten.
Voeg dan de parelsuiker voorzichtig aan het beslag toe met
behulp van een spatel.
Verdeel het beslag in gelijke hoeveelheden van 100 gr. Laat dit 15
minuten rusten op een met bloem bestrooide doek.
Stel de voorverwarmde wafelmachine in op 4 minuut 15.
Doe 4 gelijke hoeveelheden beslag in de bovenste bakplaat. Sluit
het deksel; start de timer en draai de bakeenheid om. Vul de
andere zijde van de bakeenheid; draai de bakeenheid opnieuw
om. Verwijder de eerste wafel van zodra het geluidssignaal klinkt.
Draai de bakeenheid en verwijder de tweede wafel. Ga verder tot
er geen beslag meer overblijft.
Voor 10 ronde wafels
1 kg gewone bloem
350 ml lauwe melk
60 g verse gist
6 eieren (het eiwit
scheiden van het eigeel)
1 snuifje zout
2 zakjes (16 g)
vanillesuiker
500 g zachte margarine
600 g parelsuiker
75 g kristalsuiker
Luikse wafels
14
Nederlands
Meng 200 g bloem, de bruine suiker, de gist en het kaneelpoeder
in een grote mengkom met behulp van de platte menghaak
op snelheid 2 gedurende 15 seconden. Maak een kuiltje in het
midden en voeg daar de zachte boter, eieren en wat lauwe melk
aan toe. Start het roeren op snelheid 2 gedurende 30 seconden.
Ga dan verder op snelheid 4 gedurende 1 minuut terwijl je beetje
bij beetje de rest van de bloem toevoegt. Laat de keukenrobot
nog steeds op snelheid 4 nog 1 minuut verderroeren en voeg nu
de rest van de lauwe melk en het water beetje bij beetje toe.
Laat het geheel ongeveer 1 uur op kamertemperatuur rusten
Verdeel het beslag in gelijke hoeveelheden (van +/- 60 g elk). Laat
dit een paar minuten op een met bloem bestrooide doek rusten.
Stel de voorverwarmde wafelmachine in op 4 minuten 15.
Doe 4 gelijke hoeveelheden beslag in de bovenste bakplaat. Sluit
het deksel; start de timer en draai de bakeenheid om. Vul de
andere zijde van de bakeenheid; draai de bakeenheid opnieuw
om. Verwijder de eerste wafel van zodra het geluidssignaal klinkt.
Draai de bakeenheid en verwijder de tweede wafel. Ga verder tot
er geen beslag meer overblijft.
Voor 6 ronde wafels
500 g gewone bloem
250 g zachte boter
200 g bruine suiker
14 g bakkersgist
16 g kaneel
4 eieren
250 ml lauwe melk
150 ml water
Wafels met kaneel
Klop de eiwitten en het zout stijf in de grote kom met behulp van
de draadgarde op snelheid 10 gedurende 1 minuut.
Meng de bloem met de suiker met behulp van de platte
menghaak op snelheid 2 gedurende 15 seconden in een tweede
mengkom. Voeg margarine en 4 eidooiers toe en roer alles
goed door elkaar op snelheid 2 gedurende 1 minuut. Voeg de
opgeklopte eiwitten voorzichtig aan het beslag toe tesamen met
de vanillesuiker of geraspte citroenschil.
Zet dit beslag gedurende een 10-tal minuten in de koelkast.
Stel de voorverwarmde wafelmachine in op 3 minuut 45.
Doe 4 gelijke hoeveelheden beslag (van ongeveer 30 ml elk) in
de bovenste bakplaat. Sluit het deksel; start de timer en draai de
bakeenheid om. Vul de andere zijde van de bakeenheid; draai de
bakeenheid opnieuw om. Verwijder de eerste wafel van zodra het
geluidssignaal klinkt. Draai de bakeenheid en verwijder de tweede
wafel. Ga verder tot er geen beslag meer overblijft.
Voor 4 grote wafels
250 g gewone bloem
250 g basterdsuiker
250 g zachte margarine
4 eieren
1 mespuntje zout
vanillesuiker naar smaak
(u kunt de vanillesmaak
vervangen door citroen; rasp
daarvoor een citroenschil en
voeg die toe aan het beslag)
4/4 wafels
15
Nederlands
Klop de 5 eieren in de grote mengkom met behulp van de
draadgarde tot een omelet op snelheid 2 gedurende 1 minuut.
Voeg de gesmolten margarine toe alsook het mespuntje zout en
325 g bastersuiker, en meng met behulp van de platte menghaak
op snelheid 1 gedurende 1 minuut. Voeg vervolgens 5 zakjes
vanillesuiker toe en het water. Verhoog de snelheid van de
keukenrobot/mixer tot stand 6 en meng nogmaals gedurende 1
minuut. Voeg de bloem beetje bij beetje toe en roer het mengsel
goed om op snelheid 8 tot het bekomen van een homogeen
mengsel zonder klonters.
Zet dit beslag gedurende een 10-tal minuten in de koelkast
Stel de voorverwarmde wafelmachine in op 3 minuut 45.
Schenk 4 scheppen beslag (van 30 ml elk) in de bovenste
bakplaat. Sluit het deksel; start de timer en draai de bakeenheid
om. Vul de andere zijde van de bakeenheid; draai de bakeenheid
opnieuw om. Verwijder de eerste wafel van zodra het
geluidssignaal klinkt. Draai de bakeenheid en verwijder de tweede
wafel. Ga zo verder tot er geen beslag meer overblijft.
Voor 7 ronde wafels
500 g zelfrijzende bloem
300 g gesmolten margarine
1 mespuntje zout
325 g basterdsuiker
5 eieren
5 zakjes (40 g)
vanillesuiker
240 ml water
Zachte vanillewafels
Klop de 4 eiwitten stijf in de grote kom met behulp van de
draadgarde op snelheid 2 gedurende 45 seconden.
Meng de bloem in een andere mengkom met het zout, de suiker
en de gemalen amandelen door middel van de platte menghaak
op snelheid 2 gedurende 15 seconden. Maak een kuiltje in het
midden. Voeg de stijfgeklopte eiwitten en de rest van de bloem
beetje bij beetje toe op snelheid 2 gedurende 2 minuten. Voeg
vervolgens de gesmolten margarine en het water toe. Ga door
met het mengen op snelheid 2 gedurende 2 minuten en verhoog
dan de snelheid tot 6 tot het bekomen van een homogeen
beslag.
Zet dit beslag gedurende een 5-tal minuten in de koelkast.
Stel de voorverwarmde wafelmachine in op 3 minuut 30.
Doe 4 grote eetlepels beslag (van 30 ml elk) in de bovenste
bakplaat. Sluit het deksel; start de timer en draai de bakeenheid
om. Vul de andere zijde van de bakeenheid; draai de bakeenheid
opnieuw om. Verwijder de eerste wafel van zodra het
geluidssignaal klinkt. Draai de bakeenheid en verwijder de tweede
wafel. Ga zo door totdat er geen beslag meer overblijft.
Voor 6 ronde wafels
500 g zelfrijzende bloem
300 g basterdsuiker
300 g gesmolten margarine
100 g gemalen of gehakte
amandelen
4 (kleine) eieren
100 ml water
1 snuifje zout
Wafels met amandelen
16
Nederlands
Doe alle ingrediënten (met uitzondering van de gesmolten
margarine) in een grote mengkom en klop dit met de draadgarde
stevig op op snelheid 6 gedurende 2 minuten tot het bekomen
van een glad beslag. Laat dit 1/2 uur staan en voeg er vlak voor
het bakken 125 g gesmolten margarine aan toe – Vervang de
draadgarde door de platte menghaak en meng op snelheid
1 gedurende ongeveer 30 seconden.
Stel de voorverwarmde wafelmachine in op 3 minuut 45.
Doe 4 grote eetlepels beslag (van 30 ml elk) in de bovenste
bakplaat van de wafelmachine om heerlijke dikke wafels te maken.
Sluit het deksel; start de timer en draai de bakeenheid om. Vul de
andere zijde van de bakeenheid; draai de bakeenheid opnieuw
om. Verwijder de eerste wafel van zodra het geluidssignaal klinkt.
Draai de bakeenheid en verwijder de tweede wafel. Ga zo door
totdat er geen beslag meer overblijft.
Voor 5 ronde wafels.
250 g gewone bloem
175 g basterdsuiker
3 eieren
15 g bakkersgist
250 ml donkerbruin bier
1 mespuntje zout
125 g gesmolten margarine
Heerlijke wafels met bier
Verwarm de melk en de room zonder het kookpunt te bereiken
en zet dit even opzij. Doe de bloem, 50 g suiker en de gist in
een mengkom en klop dit met behulp van de platte menghaak
op snelheid 1 gedurende 30 seconden. Voeg de eidooiers toe
en klop het geheel op snelheid 2 gedurende 2 minuten. Voeg
de melk, de room en de gesmolten boter toe. Breng nu de
draadgarde aan en meng op snelheid 6 tot het bekomen van
een dik, glad beslag. Dek de kom af en laat deze 1 uur op
kamertemperatuur staan.
Klop het eiwit vervolgens met een mespuntje zout stijf in een
andere mengkom op snelheid 8 gedurende 30 seconden. Voeg
de rest van de suiker toe en klop het verder op tot er pieken
ontstaan.
Roer dan het stijfgeklopte eiwit onder het beslag met behulp van
een spatel.
Stel de voorverwarmde wafelmachine in op 3 minuut 45.
Doe voldoende beslag in de bovenste bakplaat van de
wafelmachine voor het maken van heerlijke dikke wafels. Sluit het
deksel; start de timer en draai de bakeenheid om. Vul de andere
zijde van de bakeenheid; draai de bakeenheid opnieuw om.
Verwijder de eerste wafel van zodra het geluidssignaal klinkt.
Draai de bakeenheid en verwijder de tweede wafel. De wafels zijn
voldoende gebakken als ze goedbruin en knapperig zijn en zich
gemakkelijk laten verwijderen. Ga zo door totdat er geen beslag
meer overblijft.
Serveer de wafels onmiddellijk, met poedersuiker of ahornsiroop.
Voor 8 ronde wafels
250 g gewone bloem
300 ml melk
200 ml slagroom
70 g basterdsuiker
1 theelepel bakkersgist
4 eiwitten en 4 eidooiers
150 g boter, gesmolten en
afgekoeld
1 mespunt zout
ahornsiroop, voor het serveren
van de wafels (optioneel)
poedersuiker, voor het serveren
van de wafels (optioneel)
Belgische wafels
17
Nederlands
Duur van
de garantie:
Twee jaar volledige garantie
vanaf de aankoopdatum.
KitchenAid zal
betalen voor:
de te vervangen onderdelen
en het arbeidsloon voor
de reparatie van materiaal-
en fabricagefouten. Deze
reparaties moeten uitgevoerd
worden door een erkende
after sales service/technische
dienst van KitchenAid.
KitchenAid zal niet
betalen voor:
A. Reparaties wanneer de
wafelmachine gebruikt
werd voor andere
doeleinden dan het
normaal verwerken van
voedsel.
B. Schade als gevolg van
een ongeval, wijzigingen,
ruwe behandeling,
verkeerd gebruik,
misbruik, of schade
als gevolg van een
installatie/werking die niet
in overeenstemming is
met de lokale elektrische
voorschriften.
KITCHENAID IS NIET AANSPRAKELIJK VOOR INDIRECTE SCHADE.
Garantie op de KitchenAid
®
Artisan
®
wafelmachine
After sales service/Technische dienst
Alle service moet lokaal gebeuren door een
erkende after sales service van KitchenAid.
In Nederland:
MICAVE B.V.
Schimminck 10 a
NL-5301 KR ZALTBOMMEL
T: +31/(0) 418 54 05 05
E: info@micave.nl
I: www.micave.nl
In België:
GEBROEDERS NIJS
Mechelsesteenweg 56
B-2840 RUMST
Tel.: +32/(0)15 30 67 60
Klantencontact
In Nederland: Gratis oproepnr.: 0800 0200151
MICAVE B.V.
Schimminck 10a
NL-5301 KR ZALTBOMMEL
www.KitchenAid.nl
In België: Gratis oproepnr.: 0800 93285
KitchenAid Europa, Inc.
Postbus 19
B-2018 ANTWERPEN 11
www.KitchenAid.be
18
Nederlands
® Geregistreerd handelsmerk van KitchenAid, V.S.
™ Handelsmerk van KitchenAid, V.S.
© 2008. Alle rechten voorbehouden.
De specificaties kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd.
(6087AdZw608)
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

KitchenAid 5KWB100EAC de handleiding

Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor