KitchenAid 5KWB110 ARTISAN de handleiding

Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

Nederlands
1
INSTRUCTIES VOOR DE WAFELMACHINE
VEILIGHEID VAN DE WAFELMACHINE
Belangrijke voorzorgen ...................................................................................... 6
Elektrische vereisten .......................................................................................... 7
Afgedankte elektrische apparatuur ..................................................................... 7
ONDERDELEN EN EIGENSCHAPPEN
Onderdelen van de wafelmachine ...................................................................... 8
Eigenschappen van het bedieningspaneel ........................................................... 9
DE WAFELMACHINE BEDIENEN
De wafelmachine gebruiken ............................................................................. 10
Het aftellen van de timer annuleren ................................................................. 13
NUTTIGE TIPS
Receptentips ..................................................................................................... 13
Bak- en serveertips ........................................................................................... 14
REINIGEN EN ONDERHOUD ............................................................................ 14
RECEPTEN
Wafels met bananen en walnoten ..................................................................... 15
Wafels met chocoladesnippers ......................................................................... 15
Warme Brusselse wafels ................................................................................... 16
Chantilly-wafels ................................................................................................ 16
Luikse wafels .................................................................................................... 17
Wafels met kaneel ............................................................................................ 18
4/4 wafels ......................................................................................................... 18
Zachte vanillewafels ......................................................................................... 19
Wafels met amandelen ..................................................................................... 19
Heerlijke wafels met bier ................................................................................. 20
Belgische wafels ................................................................................................ 20
PROBLEEMOPLOSSING ..................................................................................... 21
GARANTIE EN SERVICE
Garantie op de KitchenAid wafelmachine ........................................................ 22
Klantencontact .................................................................................................. 22
Inhoudstafel
2
VEILIGHEID VAN DE WAFELMACHINEVEILIGHEID VAN DE WAFELMACHINE
Uw veiligheid en die van anderen is erg belangrijk.
We hebben in deze handleiding en op uw toestel tal van belangrijke veiligheids-
waarschuwingen aangebracht. Lees deze veiligheidswaarschuwingen en leef ze na.
Dit is het veiligheidsalarmsymbool.
Dit symbool waarschuwt u voor mogelijke gevaren waarbij u of anderen
gedood of verwond kunnen worden.
Alle veiligheidswaarschuwingen volgen op het alarmsymbool en de woorden
“GEVAAR” of “WAARSCHUWING”. Deze woorden betekenen het volgende:
U kunt gedood worden of ernstig
gewond raken als u de instructies niet
onmiddellijk naleeft.
U kunt gedood worden of ernstig gewond
raken als u de instructies niet naleeft.
Alle veiligheidswaarschuwingen informeren u over het potentiële gevaar, over hoe u het
risico op verwondingen kunt verminderen en wat er kan gebeuren als u de instructies
niet opvolgt.
GEVAAR
WAARSCHUWING
BELANGRIJKE VOORZORGEN
Bij het gebruik van elektrische apparaten moeten steeds
basisvoorzorgen worden getroffen, waaronder:
1. Alle instructies lezen.
2. Hete oppervlakken niet aanraken.
Handvaten en knoppen gebruiken.
3. Voorkom elektrische schokken: dompel noch het snoer,
noch de stekkers noch de wafelmachine onder in water
of andere vloeistoffen.
4. Trek de stekker van de wafelmachine uit de contactdoos wanneer
deze niet in gebruik is en voor het reinigen. Laat het apparaat
afkoelen alvorens onderdelen te plaatsen of te verwijderen.
5. Gebruik geen apparaat met een beschadigd netsnoer of een
beschadigde stekker, of na een defect of nadat het apparaat
op een of andere manier beschadigd is geraakt. Stuur het
apparaat naar de dichtstbijzijnde erkende dienst-na-verkoop/
after sales service. Daar kan het worden onderzocht,
gerepareerd en elektrisch of mechanisch worden afgesteld.
6. Het gebruik van accessoires die niet door KitchenAid worden
aanbevolen of verkocht, kan brand, elektrische schokken of
verwondingen veroorzaken.
7. Het apparaat niet buiten gebruiken.
8. Laat het netsnoer niet over de rand van de tafel of
het werkblad of tegen hete oppervlakken hangen.
Nederlands
3
VEILIGHEID VAN DE WAFELMACHINEVEILIGHEID VAN DE WAFELMACHINE
Elektrische vereisten
9. Niet op hete elektrische kookplaten of gasbranders of
in een hete oven plaatsen.
10. Als u klaar bent met bakken, druk dan op de knop “O/l“
(aan/uit) om de wafelmachine uit te schakelen en trek
vervolgens de stekker uit het stopcontact.
11. Gebruik het apparaat alleen voor het bakken van wafels.
12. Dit apparaat mag worden gebruikt door kinderen van
8 jaar en ouder en door personen met fysisch, mentaal of
zintuiglijk verminderde capaciteiten of met een gebrek aan
kennis en ervaring, indien ze onder toezicht staan of indien
instructies werden gegeven over het veilige gebruik van het
apparaat en indien ze de risico's begrijpen. Kinderen mogen
niet spelen met het apparaat. Reiniging en onderhoud mogen
niet worden uitgevoerd door kinderen zonder toezicht.
13. Dit product is uitsluitend bedoeld voor
huishoudelijk gebruik.
BEWAAR DEZE INSTRUCTIES
Volt: 230-240 VAC
Hertz: 50/60 Hz
Wattage: 1400 W
OPMERKING: De wafelmachine heeft
een geaarde stekker. Om het risico op
elektrische schokken te verminderen,
past deze stekker slechts in één richting in
de contactdoos. Als de stekker niet in de
contactdoos past, neem dan contact op met
een gekwalificeerde elektricien. Wijzig de
stekker in geen geval.
Gebruik geen verlengsnoer. Als het netsnoer
te kort is, laat dan een contactdoos in de
nabijheid van het apparaat installeren door een
gekwalificeerde elektricien of een monteur.
Gevaar voor elektrische schokken
In een geaard stopcontact steken.
Verwijder de randaarde niet.
Gebruik geen adapter.
Gebruik geen verlengsnoer.
Het niet opvolgen van deze instructies
kan de dood, brand of elektrische
schokken tot gevolg hebben.
WAARSCHUWING
Afgedankte elektrische apparatuur
Afgedankte materiaalverpakking
Het verpakkingsmateriaal kan voor 100%
gerecycleerd worden en is voorzien van het
recyclagesymbool
. De verschillende
onderdelen van de verpakking moeten
daarom op verantwoordelijke wijze en in
overeenstemming met de desbetreffende
lokale voorschriften worden weggewerkt.
4
ONDERDELEN EN EIGENSCHAPPEN
Onderdelen van de wafelmachine
Gegoten metalen basis
De duurzame metalen voet
vormt een stabiel platform
voor de wafelmachine.
Bakplaten met
antiaanbaklaag
De platen zijn voorzien
van een keramische anti-
aanbaklaag. Maak de
bakplaten schoon met
keuken papier of een vochtige
doek. Een lekgootje langs de
rand voorkomt het morsen
en overlopen van beslag.
Commercieel
ontworpen
bakeenheid
Dubbelzijdige
roterende
wafelmachine
om wafels van
consistente kwaliteit
met een minimum
aan gaten en
openingen te bakken.
De buitenkant van
de deksels van de
wafelmachine zijn
van geborsteld
roestvrij staal.
Koel handvat
Wijzerthermometer
(op het deksel)
De wijzerthermometer
in het deksel geeft aan
of de wafelmachine
gereed is voor gebruik
wanneer de wijzer/naald
zich rechts in de dikke
donkere zone bevindt.
Bedienings-
paneel
VEILIGHEID VAN DE WAFELMACHINE
Dumping van het product
- Dit apparaat is voorzien van het
merkteken volgens de Europese richtlijn
2002/96/EG inzake Afgedankte Elektrische
en Elektronische Apparaten (AEEA).
- Door ervoor te zorgen dat dit product
op de juiste manier als afval wordt verwerkt,
helpt u mogelijk negatieve consequenties
voor het milieu en de menselijke gezondheid
te voorkomen die anders zouden kunnen
worden veroorzaakt door onjuiste
verwerking van dit product als afval.
Voor meer gedetailleerde informatie over de
behandeling, terugwinning en recyclage van
dit product wordt u verzocht om contact
op te nemen met uw lokaal gemeentehuis,
uw afvalophaaldienst of de winkel waar
u het product hebt aangeschaft.
Koel handvat
- Het symbool op het product of op de
bijbehorende documentatie geeft aan dat dit
product niet als huishoudelijk afval mag worden
behandeld, maar moet worden afgegeven
bij een verzamelpunt voor de recyclage van
elektrische en elektronische apparaten.
Nederlands
5
ONDERDELEN EN EIGENSCHAPPEN
ONDERDELEN EN EIGENSCHAPPEN
Eigenschappen van het bedieningspaneel
Baktijddisplay
Toont de resterende baktijd
in minuten en seconden.
Startknop
Druk op de
startknop
eens
de wafelmachine
voorverwarmd is:
de timer begint
dan met aftellen.
Opwarmindicator
Het controlelampje
knippert totdat
de wafelmachine
volledig is
voorverwarmd.
Als de optimale
temperatuur
bereikt is, klinkt er
een geluidssignaal
en gaat het
controlelampje
continu branden.
Tijdregelknop
Draai aan de knop om
de baktijd in stappen
van 15 seconden aan te
passen. De baktijd kan
worden ingesteld van
minimaal 2 min 30 sec
tot maximaal 5 min
30 sec. Draai de knop
met de klok mee (naar
rechts) om de baktijd te
verlengen en tegen de
klok in (naar links) om
de baktijd te verkorten.
Resetknop
Als de baktimer
gestart is, kunt u
op de resetknop
drukken om het
aftellen te stoppen
en het baktijddisplay
te resetten. Als u
op de resetknop
drukt, worden ook
de meldingstonen
gestopt nadat de
timer “nul” bereikt.
Aan/uit-knop
Druk op de knop
O/l om de
verwarmingselementen
van de wafelmachine
in of uit te schakelen.
Als de wafelmachine is
ingeschakeld, brandt
het controlelampje.
VEILIGHEID VAN DE WAFELMACHINE
Aanduiding van langere baktijd
Zodra de baktimer de “nul” heeft bereikt,
laat de wafelmachine een serie geluidssignalen
horen en wordt de achtergrond van het
timerdisplay rood. De timer gaat nu beginnen
optellen. Indien uw wafels echter nog niet
helemaal gaar zijn, zal de timer de extra tijd
bijhouden die u gebruikte om de wafels langer
te laten bakken.
Automatische uitschakeling
Indien de baktimer niet gereset werd,
zal de wafelmachine zich automatisch
5 minuten nadat de timer de “nul” heeft
bereikt, uitschakelen. Werd de baktimer
toch gereset, dan is de wafelmachine
dusdanig geprogrammeerd dat hij zich na
2 uur zal uitschakelen indien er geen nieuwe
aftelcyclus voor de timer gestart werd.
Timergeheugen
De baktimer onthoudt de laatst ingestelde
tijd, zelfs als de stekker uit het stopcontact
wordt getrokken.
Meldingstonen
Handige tonen geven steeds direct aan wat
de status van de wafelmachine is. Er klinkt
een geluidssignaal als de wafelmachine
helemaal opgewarmd is. Als de baktimer
de “nul” heeft bereikt, laat de wafelmachine
een reeks geluidssignalen horen.
Bakken op constante temperatuur
De wafelmachine heeft geen regelbare
thermostaat: de wafels bakken op een
constante temperatuur die geoptimaliseerd is
voor de beste resultaten. Het bruinen van de
wafels wordt geregeld met de baktimer.
6
De wafelmachine gebruiken
1
Steek de stekker van de wafelmachine
in een geaarde contactdoos.
2
Draai de wafelmachine zodanig totdat
het deksel met de wijzerthermometer
bovenaan ligt.
Eerste gebruik
Als de wafelmachine de eerste keer wordt
gebruikt, kan hij een lichte geur of lichte
rook afgeven. Dit is een normaal gevolg van
het fabricageproces. De geur of de rook
is onschadelijk en lost zich snel weer op.
De eerste wafel die aan elke kant van de
wafelmachine wordt gebakken, kan hier
echter naar smaken. Wij adviseren u daarom
deze eerste wafels weg te gooien.
BELANGRIJK: Tijdens elke bakcyclus
ontstaat er stoom en kan er zich condens
afzetten op de deksels van de wafelmachine.
Dit is normaal.
OPMERKING: Gebruik altijd de hand-
grepen om de bakeenheid te draaien en
de deksels te openen.
DE WAFELMACHINE BEDIENEN
3
Druk op de knop O/l om de
wafelmachine in te schakelen.
Het controlelampje gaat knipperen
en de wafelmachine begint voor te
verwarmen. Als de wafelmachine
op baktemperatuur is, klinkt er
een geluidssignaal en gaat het
controlelampje continu branden in
plaats van te knipperen. De wijzer/
naald van de wijzerthermometer staat
nu in de oranje zone (klaar).
Gevaar voor elektrische schokken
In een geaard stopcontact steken.
Verwijder de randaarde niet.
Gebruik geen adapter.
Gebruik geen verlengsnoer.
Het niet opvolgen van deze instructies
kan de dood, brand of elektrische
schokken tot gevolg hebben.
WAARSCHUWING
Nederlands
7
DE WAFELMACHINE BEDIENENDE WAFELMACHINE BEDIENEN
6
Vul de bakplaat gelijkmatig, zodat het
beslag de uitstekende punten van het
wafelrooster bijna bedekt.
OPMERKING: Draai de bakeenheid altijd
om nadat u een bakplaat met beslag gevuld
hebt, ongeacht of u wafels bakt in één of beide
kanten van de wafelmachine. Het beslag zal op
deze manier zowel de onder- als de bovenplaat
bedekken en verzekert zo het bereiden van
wafels met de allerfijnste consistentie.
5
Til het bovenste handvat op om het
deksel te openen. Controleer voordat
u de handgreep loslaat of het deksel
vast tegen de basis zit, zodat de
bakeenheid niet onverwacht gaat
draaien als u de handgreep loslaat.
4
Stel de baktimer in op de gewenste
tijd met de tijdregelknop. Bij langere
baktijden zijn de wafels knapperiger en
donkerder. Voor uw eerste wafels is
3 min (3:00) een goede starttijd.
9
Druk op de startknop om het
aftellen van de timer te starten.
OPMERKING: Het aftellen van de timer
start pas als de wafelmachine helemaal
opgewarmd is. Als u eerder op de startknop
drukt, heeft dit geen effect.
7
Sluit het deksel en draai de bak eenheid
zodat het deksel met de wijzer-
thermometer opnieuw bovenaan ligt.
8
Wilt u meer wafels bakken, open dan
het tweede deksel van de bakeenheid
en vul de bakplaat gelijkmatig met
beslag. Sluit het deksel en draai de
bakeenheid zodat het deksel met
de wijzerthermometer opnieuw
bovenaan ligt.
TIP: Vet de bakplaten niet in met spuitolie
of bakvet; er ontstaat dan immers een
aanslag die moeilijk te verwijderen is.
8
DE WAFELMACHINE BEDIENEN DE WAFELMACHINE BEDIENEN
11
Open het bovenste deksel en
verwijder de wafels met een niet-
metalen voorwerp. Als er nog
wafels in de wafelmachine zitten,
draai de bakeenheid dan om, open
het tweede deksel en verwijder de
wafels. Als u nog meer wafels bakt,
sluit dan het deksel zodat er geen
warmte verloren gaat
10
Als de baktimer de “nul” bereikt
heeft, klinkt er een serie geluids-
signalen en wordt de achtergrond van
het timer display rood. De timer gaat
nu beginnen optellen.
OPMERKING: Gebruik geen metalen
voorwerpen in de wafelmachine.
Metaal zou de keramische antiaanbaklaag
van de bakplaten kunnen beschadigen.
12
Om meer wafels te bakken,
moet u de baktimer resetten door
op de resetknop
te drukken.
De achtergrond van het display
wordt weer blauw en de timer
stelt zichzelf weer in op de eerder
ingestelde tijd. Herhaal vervolgens
stap 5 t/m 11.
OPMERKING: Indien de baktimer niet
gereset werd, zal de wafelmachine zich
automatisch 5 minuten nadat de timer
de “nul” heeft bereikt, uitschakelen.
13
Bent u klaar met bakken, druk dan
op de knop O/l (AAN/UIT)
om
de wafelmachine uit te schakelen.
Laat een deksel open zodat de
bakeenheid sneller kan afkoelen.
Nederlands
9
DE WAFELMACHINE BEDIENEN DE WAFELMACHINE BEDIENEN
Het aftellen van de timer annuleren
1
Druk op de resetknop als u het
aftellen wilt annuleren. Op het display
van de baktimer verschijnt de eerder
ingestelde tijd weer.
2
Om de baktijd aan te passen en te blijven
bakken, gebruik de tijdregelknop om de
baktijd aan te passen, en druk vervolgens
op de startknop
om een nieuwe
aftelcyclus van de timer te starten.
OPMERKING: Als er niet binnen 2 uur
een nieuwe aftelcyclus start, schakelt de
wafelmachine zich automatisch uit.
NUTTIGE TIPS
Receptentips
• Meng het beslag niet te veel. Het is niet erg
als het nog een beetje klonterig is. Te glad
beslag levert taaie, zware wafels op.
• Als u beslag in een goed afgedichte bak
bewaart, blijft het meestal nog één of twee
dagen goed. Beslag dat bewaard wordt,
dikt gewoonlijk wat in. Wellicht moet u
daarom eerst wat water of melk toevoegen
en het beslag omroeren alvorens het te
gebruiken. Bij koud beslag kan het nodig
zijn de wafels wat langer te bakken,
zodat ze bruin genoeg zijn.
• Recepten met boter, olie of eieren
leveren meestal meer knapperige en
gemakkelijker te bruinen wafels op dan
recepten zonder deze ingrediënten.
• Wafels van vetarme recepten kunnen lastig
te verwijderen zijn. Als uw wafels aan de
bakplaten vastplakken, kunt u wat meer
boter of olie toevoegen aan het recept.
• Probeer het volgende eens om zeer
lichte wafels te verkrijgen: als er eieren
in het recept moeten worden gebruikt,
scheid de eieren dan en meng het eigeel
in het beslag. Klop het eiwit in een aparte
kom totdat er een romig, maar niet stijf,
mengsel ontstaat en doe dit vlak voor het
bakken bij het beslag.
• Voor een hartige volkorensmaak kunt u
volkorenbloem gebruiken in plaats van
witte bloem.
10
NUTTIGE TIPS
Bak- en serveertips
• Draai de bakeenheid altijd om nadat u een
bakplaat met beslag gevuld hebt, ongeacht
of u wafels bakt in één of beide kanten van
de wafelmachine. Het beslag zal op deze
manier zowel de onder- als de bovenplaat
bedekken en verzekert zo het bereiden
vanwafelsmetdeallerjnsteconsistentie.
• Doe niet te veel beslag op de bakplaten.
Schenk het beslag in het midden op de
bakplaat en verdeel het gelijkmatig met
een zachte spatel of met de onderkant van
een niet-metalen lepel tot aan de randen.
Het beslag moet de uitstekende punten
van het wafelrooster bijna bedekken.
• Gebruik een schenkkan in plaats van een
lepel: het is veel gemakkelijker het beslag
op de bakplaten te schenken dan het
te scheppen.
• Sluit het deksel van de wafelmachine
direct nadat u een wafel verwijderd
hebt. Op deze manier wordt de juiste
baktemperatuur behouden indien u nog
meer wafels wenst te bakken.
• Wafels worden minder knapperig als ze
worden opgestapeld of op een gesloten
ondergrond worden gelegd. Voor de
beste resultaten dient u de wafels op
een rooster te bewaren alvorens ze
te serveren.
• Als u meerdere wafels bakt die u warm
wilt serveren, kunt u de wafels die al
klaar zijn warm houden door ze max.
15 minuten in een oven op 90 ºC te
plaatsen. Leg de wafels in één enkele
laag rechtstreeks op het rooster in de
oven. U kunt wafels ook opwarmen
door ze 1 minuut in een voorverwarmde
wafelmachine te plaatsen.
• Wafels laten zich prima invriezen. Koel de
overgebleven wafels in één enkele laag
op een rooster, doe bakpapier tussen de
wafels en doe ze in een plastic diepvries-
zak of een andere luchtdichte houder
alvorens ze in de vriezer te plaatsen. Als u
de bevroren wafels weer wilt eten, legt u
ze in een enkele laag direct op het rooster
in de oven en verwarmt u ze gedurende
10 minuten op 150 ºC. U kunt bevroren
wafels ook opwarmen door ze gedurende
2 min 30 sec tot 3 minuten in een voor-
verwarmde wafelmachine te plaatsen.
ONDERHOUD EN REINIGING
1
Open de deksels van de wafelmachine
en veeg de bakplaten schoon met
keukenpapier of een vochtige doek.
2
Reinig de buitenkant van de wafel-
machine met een doek die bevochtigd
is met warm zeepsop; veeg vervolgens
schoon met een vochtige doek en
droog hem af met een zachte doek.
OPMERKING: Dompel de wafelmachine
nooit onder in water. Gebruik geen
schuurmiddelen noch schuursponsjes.
BELANGRIJK: Controleer of de wafelmachine wel degelijk werd uitgeschakeld, de stekker
niet meer in de contactdoos zit en de wafelmachine voldoende is afgekoeld vooraleer deze
schoon te maken.
RECEPTEN
Nederlands
11
RECEPTEN
Wafels met bananen en walnoten
600 g gewone bloem
1 theelepel suiker
1/2 theelepel zout
15 g bakkersgist
1/2 theelepel
gemalen gember
120 ml water
355 ml afgeroomde
melk
120 g margarine,
in blokjes
4 eieren
25 g bruine suiker
320 g in blokjes
gesneden banaan
120 g gehakte
walnoten
Gebruik een KitchenAid mixer/keukenrobot: meng de bloem,
suiker, zout, bakkersgist en gember in een mengkom met behulp
van de platte menghaak op snelheid 1 gedurende 30 seconden;
zet de kom daarna even opzij. Doe het water, de melk en de
margarine in een middelgrote steelpan. Verwarm dit op laag
vuur totdat het mengsel zeer warm is maar niet kookt (47 °C tot
52 °C) en roer daarbij regelmatig. Voeg dit mengsel toe aan de
andere ingrediënten in de kom, voeg vervolgens de eieren toe
en roer het geheel goed om op snelheid 8 gedurende 2 minuten.
Dek de kom af met een doek. Laat tenminste 1 uur rusten op
kamertemperatuur tot het beslag licht en romig wordt en het
volume ervan verdubbeld is.
Voeg de bruine suiker, bananen en walnoten toe en meng alles
goed op snelheid 6 gedurende 2 minuten.
Stel de voorverwarmde wafelmachine in op 3 minuten 45 seconden.
Schenk 4 scheppen beslag (van 30 ml elk) in de bovenste
bakplaat. Sluit het deksel; start de timer en draai de bakeenheid
om. Vul de andere zijde van de bakeenheid; draai de bakeenheid
opnieuw om. Verwijder de eerste wafel van zodra het geluids-
signaal klinkt. Draai de bakeenheid en verwijder de tweede
wafel. Ga zo door totdat er geen beslag meer overblijft.
Bestrooi met suiker.
Voldoende voor: 8 grote ronde wafels (of 32 kleine)
Wafels met chocoladesnippers
475 g gewone bloem
200 g halfzoete mini-
chocoladesnippers
30 g kristalsuiker
8 g bakpoeder
1/2 theelepel zout
1 theelepel kaneel
(optioneel)
400 ml melk
80 g gesmolten
margarine
4 eieren
opgeklopte
chocolade slagroom
(om op te dienen)
Gebruik een KitchenAid mixer/keukenrobot: doe de bloem,
de suiker, het bakpoeder, het zout en eventueel de kaneel in de
kom. Voeg de melk, margarine en eieren toe; meng het geheel
met behulp van de platte menghaak op snelheid 2 gedurende
2 minuten. Verhoog vervolgens de snelheid van de mixer/
keukenrobot tot snelheid 6 en meng tot het beslag luchtig wordt.
Er mogen nog wel wat klontertjes achterblijven. Voeg dan de
chocoladesnippers voorzichtig toe met behulp van een spatel.
Stel de voorverwarmde wafelmachine in op 3 minuten 45 seconden.
Schenk 3 scheppen beslag (van 30 ml elk) in de bovenste bakplaat.
Sluit het deksel; start de timer en draai de bakeenheid om.
Vul de andere zijde van de bakeenheid; draai de bakeenheid
opnieuw om. Verwijder de eerste wafel van zodra het geluids-
signaal klinkt. Draai de bakeenheid en verwijder de tweede
wafel. Ga zo door totdat er geen beslag meer overblijft.
Serveer de wafels met chocoladeslagroom.
Voldoende voor: 6 grote ronde wafels (of 24 kleine)
12
RECEPTENRECEPTEN
Warme Brusselse wafels
250 g zelfrijzende bloem
250 ml melk
100 g gesmolten margarine
3 zakjes (24 g) vanillesuiker
3 eiwitten en 4 eidooiers
1 snuifje zout
poedersuiker
(optioneel, voor het
serveren van de wafels)
Gebruik een KitchenAid mixer/keukenrobot: meng de bloem
en de vanillesuiker in een mengkom met behulp van de platte
menghaak op snelheid 2 gedurende 15 seconden. Voeg een
beetje melk toe en roer alles goed door op snelheid 2
gedurende 30 seconden. Voeg dan de eidooiers en de rest van
de melk toe. Roer opnieuw op snelheid 2 gedurende 1 minuut
om een homogeen beslag te bekomen.
Klop de eiwitten en het zout stijf in een tweede kom met
behulp van de draadgarde op snelheid 10 gedurende 1 minuut.
Voeg de gesmolten margarine aan het beslag toe en voeg
nadien voorzichtig het stijfgeklopte eiwit toe met behulp van
de platte menghaak op snelheid 1 gedurende 45 seconden.
Stel de voorverwarmde wafelmachine in op 3 minuten 30 seconden.
Schenk 4 scheppen beslag (van 30 ml elk) in de bovenste
bakplaat. Sluit het deksel; start de timer en draai de bakeenheid
om. Vul de andere zijde van de bakeenheid; draai de bak-
eenheid opnieuw om. Verwijder de eerste wafel van zodra
het geluidssignaal klinkt. Draai de bakeenheid en verwijder de
tweede wafel. Ga zo door totdat er geen beslag meer overblijft.
Serveer de wafels warm en bestrooi ze voor het serveren
met poedersuiker.
Voldoende voor: 6 grote ronde wafels (of 24 kleine)
Chantilly-wafels
200 g gewone bloem
250 ml koude melk
6 eierdooiers
200 g gesmolten margarine
2 zakjes (16 g) vanillesuiker
4 g bakpoeder
1 snuifje zout
12 stijfgeklopte eiwitten
(met behulp van de
draad garde op snelheid
10 gedurende 1 minuut
45 seconden)
gesuikerde slagroom
(optioneel, om op
te dienen)
rood fruit zoals aardbeien
of frambozen (optioneel,
om op te dienen)
Gebruik een KitchenAid mixer/keukenrobot: klop de eidooiers
samen met de koude melk in de kom met behulp van de platte
menghaak op snelheid 4 gedurende 1 minuut. Voeg langzaam
de bloem en het bakpoeder toe, vervolgens de gesmolten
margarine, de vanillesuiker en het zout op snelheid 4 gedurende
1 minuut 30. Voeg tenslotte het stijfgeklopte eiwit toe aan het
beslag op snelheid 2 gedurende 45 seconden.
Stel de voorverwarmde wafelmachine in op 3 minuten 30 seconden.
Schenk 4 scheppen beslag (van ongeveer 40 ml elk) in de
bovenste bakplaat. Sluit het deksel; start de timer en draai
de bakeenheid om. Vul de andere zijde van de bakeenheid;
draai de bakeenheid opnieuw om. Verwijder de eerste wafel
van zodra het geluidssignaal klinkt. Draai de bakeenheid en
verwijder de tweede wafel. Ga zo door totdat er geen beslag
meer overblijft.
Laat de wafels afkoelen en dien op met gesuikerde slagroom
en bosvruchten (aardbeien/frambozen).
Voldoende voor: 8 grote ronde wafels (of 32 kleine)
Nederlands
13
RECEPTENRECEPTEN
Luikse wafels
1 kg gewone bloem
500 ml lauwe melk
60 g verse gist
6 eieren, gescheiden
1 snuifje zout
2 zakjes (16 g) vanillesuiker
500 g zachte margarine
600 g parelsuiker
75 g basterdsuiker
Gebruik een KitchenAid mixer/keukenrobot, doe
de bloem en gist in de kom. Meng met behulp
van de platte menghaak op snelheid 2 gedurende
15 seconden. Maak een kuiltje in het midden. Voeg er
de kristalsuiker en 250 ml lauwe melk aan toe. Roer
dit alles op snelheid 2 gedurende 1 minuut om een
homogeen mengsel te bekomen. Laat 5 minuten rusten.
Meng vervolgens voorzichtig en voeg de eidooiers toe
op snelheid 4 gedurende 2 minuten. Voeg de rest van de
lauwe melk toe, de zachte margarine en de vanillesuiker.
Meng op snelheid 4 gedurende ongeveer 3 minuten.
Klop de eiwitten en het zout stijf in een tweede
kom met behulp van de draadgarde op snelheid 10
gedurende 1 minuut.
Meng de stijfgeklopte eiwitten onder het beslag
met behulp van de platte menghaak op snelheid 1
gedurende 45 seconden.
Laat het geheel gedurende 30 minuten rusten.
Voeg dan de parelsuiker voorzichtig aan het beslag
toe met behulp van een spatel.
Verdeel het beslag in gelijke hoeveelheden van
100 g. Laat dit 15 minuten rusten op een met
bloem bestrooide doek.
Stel de voorverwarmde wafelmachine in op 4 minuten
15 seconden.
Doe 4 gelijke hoeveelheden beslag in de bovenste
bakplaat. Sluit het deksel; start de timer en draai de
bakeenheid om. Vul de andere zijde van de bakeenheid;
draai de bakeenheid opnieuw om. Verwijder de eerste
wafel van zodra het geluidssignaal klinkt. Draai de
bakeenheid en verwijder de tweede wafel. Ga zo
door totdat er geen beslag meer overblijft.
Voldoende voor: 10 grote ronde wafels (of 40 kleine)
14
Wafels met kaneel
500 g gewone bloem
250 g zachte boter
200 g bruine suiker
14 g bakkersgist
16 g kaneel
4 eieren
250 ml lauwe melk
150 ml water
Gebruik een KitchenAid mixer/keukenrobot: doe 200 g bloem,
de bruine suiker, gist en het kaneelpoeder in de mengkom.
Meng met behulp van de platte menghaak op snelheid 2 gedurende
15 seconden. Maak een kuiltje in het midden. Voeg daar de zachte
boter, eieren en wat lauwe melk aan toe. Start het roeren op
snelheid 2 gedurende 30 seconden. Ga dan verder op snelheid 4
gedurende 1 minuut terwijl je beetje bij beetje de rest van de
bloem toevoegt. Laat de keukenrobot nog steeds op snelheid 4
nog 1 minuut verderroeren en voeg nu de rest van de lauwe melk
en het water beetje bij beetje toe.
Zet ten slotte de mixer op snelheid 10 voor 30 seconden om een
luchtig beslag te bekomen.
Laat het geheel ongeveer 1 uur op kamertemperatuur rusten
Verdeel het beslag in gelijke hoeveelheden (van +/- 60 g elk). Laat dit
een paar minuten op een met bloem bestrooide doek rusten.
Stel de voorverwarmde wafelmachine in op 4 minuten 15 seconden.
Doe 4 gelijke hoeveelheden beslag in de bovenste bakplaat.
Sluit het deksel; start de timer en draai de bakeenheid om. Vul de
andere zijde van de bakeenheid; draai de bakeenheid opnieuw
om. Verwijder de eerste wafel van zodra het geluidssignaal klinkt.
Draai de bakeenheid en verwijder de andere wafels. Ga zo door
totdat er geen beslag meer overblijft.
Voldoende voor: 6 grote ronde wafels (of 24 kleine)
RECEPTEN RECEPTEN
4/4 wafels
250 g gewone bloem
250 g basterdsuiker
250 g zachte
margarine
4 eieren, gescheiden
1 snuifje zout
vanillesuiker
naar smaak
(U kunt de
vanillesmaak
vervangen door
citroen; rasp
daarvoor een
citroenschil en
voeg die toe aan
het beslag.)
Gebruik een KitchenAid mixer/keukenrobot: klop de eiwitten en
het zout stijf in de kom met behulp van de draadgarde op snelheid
10 gedurende 1 minuut.
Meng de bloem met de suiker met behulp van de platte menghaak
op snelheid 2 gedurende 15 seconden in een tweede mengkom.
Voeg de margarine en 4 eidooiers toe. Roer goed door elkaar
op snelheid 2 gedurende 1 minuut. Voeg de opgeklopte eiwitten
voorzichtig aan het beslag toe samen met de vanillesuiker of
geraspte citroenschil.
Zet dit beslag gedurende een 10-tal minuten in de koelkast
Stel de voorverwarmde wafelmachine in op 3 minuten 45 seconden.
Doe 4 gelijke hoeveelheden beslag (van ongeveer 30 ml elk) in
de bovenste bakplaat. Sluit het deksel; start de timer en draai de
bakeenheid om. Vul de andere zijde van de bakeenheid; draai de
bakeenheid opnieuw om. Verwijder de eerste wafel van zodra het
geluidssignaal klinkt. Draai de bakeenheid en verwijder de tweede
wafel. Ga zo door totdat er geen beslag meer overblijft.
Voldoende voor: 4 grote ronde wafels (of 16 kleine)
Nederlands
15
Zachte vanillewafels
500 g zelfrijzende bloem
300 g gesmolten margarine
1 snuifje zout
325 g basterdsuiker
5 eieren
5 zakjes (40 g) vanillesuiker
240 ml water
Gebruik een KitchenAid mixer/keukenrobot: klop de 5 eieren
met behulp van de draadgarde in de kom tot een omelet op
snelheid 2 gedurende 1 minuut.
Voeg de gesmolten margarine en het mespuntje zout toe.
Voeg de 325 g bastersuiker toe, en meng met behulp van
de platte menghaak op snelheid 1 gedurende 1 minuut.
Voeg vervolgens de vanillesuiker en het water toe. Verhoog
de snelheid van de keukenrobot/mixer tot stand 6 en meng
nogmaals gedurende 1 minuut. Voeg de bloem beetje bij
beetje toe en roer het mengsel goed om op snelheid 8 tot
het bekomen van een homogeen mengsel zonder klonters.
Zet dit beslag gedurende een 10-tal minuten in de koelkast
Stel de voorverwarmde wafelmachine in op 3 minuten
45 seconden.
Schenk 4 scheppen beslag (van 30 ml elk) in de bovenste
bakplaat. Sluit het deksel; start de timer en draai de bak-
eenheid om. Vul de andere zijde van de bakeenheid; draai de
bakeenheid opnieuw om. Verwijder de eerste wafel van zodra
het geluidssignaal klinkt. Draai de bakeenheid en verwijder de
tweede wafel. Ga zo door totdat er geen beslag meer overblijft.
Voldoende voor: 7 grote ronde wafels (of 28 kleine)
RECEPTEN
Wafels met amandelen
500 g zelfrijzende bloem
300 g basterdsuiker
300 g gesmolten margarine
100 g gemalen amandelen
4 (kleine) eieren
100 ml water
1 snuifje zout
Gebruik een KitchenAid mixer/keukenrobot: klop de 4 eieren
met behulp van de draadgarde in de kom op snelheid 2
gedurende 45 seconden.
Doe de bloem in een andere kom. Voeg het zout, de suiker en
de amandelen toe. Meng met behulp van de platte menghaak
op snelheid 2 gedurende 15 seconden. Maak een kuiltje in het
midden. Voeg de stijfgeklopte eiwitten en de rest van de bloem
beetje bij beetje toe op snelheid 2 gedurende 2 minuten.
Voeg vervolgens de gesmolten margarine en het water toe.
Ga door met het mengen op snelheid 2 gedurende 2 minuten
en verhoog dan de snelheid tot 6 om een homogeen beslag
te bekomen.
Zet dit beslag gedurende een 5-tal minuten in de koelkast.
Stel de voorverwarmde wafelmachine in op 3 minuten
30 seconden.
Doe 4 grote eetlepels beslag (van 30 ml elk) in de bovenste
bakplaat. Sluit het deksel; start de timer en draai de bakeenheid
om. Vul de andere zijde van de bakeenheid; draai de bakeenheid
opnieuw om. Verwijder de eerste wafel van zodra het geluids-
signaal klinkt. Draai de bakeenheid en verwijder de tweede
wafel. Ga zo door totdat er geen beslag meer overblijft.
Voldoende voor: 6 grote ronde wafels (of 24 kleine)
16
Heerlijke wafels met bier
250 g gewone bloem
175 g basterdsuiker
3 eieren
15 g bakkersgist
250 ml donkerbruin
bier
1 snuifje zout
125 g gesmolten
margarine
Gebruik een KitchenAid mixer/keukenrobot: doe alle ingrediënten
(met uitzondering van de gesmolten margarine) in de kom en
klop dit met de draadgarde stevig op op snelheid 6 gedurende
2 minuten tot het beslag glad is. Laat dit 1/2 uur staan en voeg
er vlak voor het bakken 125 g gesmolten margarine aan toe
Vervang de draadgarde door de platte menghaak en meng op
snelheid 1 gedurende ongeveer 30 seconden.
Stel de voorverwarmde wafelmachine in op 3 minuten 45 seconden.
Doe 4 grote eetlepels beslag (van 30 ml elk) in de bovenste
bakplaat van de wafelmachine om heerlijke dikke wafels te maken.
Sluit het deksel; start de timer en draai de bakeenheid om. Vul de
andere zijde van de bakeenheid; draai de bakeenheid opnieuw
om. Verwijder de eerste wafel van zodra het geluidssignaal klinkt.
Draai de bakeenheid en verwijder de tweede wafel. Ga zo door
totdat er geen beslag meer overblijft.
Voldoende voor: 5 grote ronde wafels (of 20 kleine)
RECEPTEN
Belgische wafels
250 g gewone bloem
300 ml melk
200 ml room
70 g basterdsuiker
1 theelepel bakkersgist
4 eieren, gescheiden
150 g boter, gesmolten
en afgekoeld
1 snuifje zout
ahornsiroop, voor het
serveren van de wafels
(optioneel)
poedersuiker, voor het
serveren van de wafels
(optioneel)
Verwarm de melk en de room zonder het kookpunt te bereiken
en zet dit even opzij. Doe de bloem, 50 g suiker en de gist in de
kom. Meng met behulp van de platte menghaak op snelheid 1
gedurende 30 seconden. Voeg de eidooiers toe en klop het geheel
op snelheid 2 gedurende 2 minuten. Voeg de melk, de room en
de gesmolten boter toe. Breng nu de draadgarde aan en meng
op snelheid 6 tot het beslag dik en glad is. Dek de kom af en laat
deze 1 uur op kamertemperatuur staan.
Klop het eiwit vervolgens met een mespuntje zout stijf in een
andere mengkom op snelheid 8 gedurende 30 seconden. Voeg de
rest van de suiker toe en klop het verder op tot er pieken ontstaan.
Roer dan het stijfgeklopte eiwit onder het beslag met behulp van
een spatel.
Stel de voorverwarmde wafelmachine in op 3 minuut 45.
Doe voldoende beslag in de bovenste bakplaat van de
wafelmachine voor het maken van heerlijke dikke wafels.
Sluit het deksel; start de timer en draai de bakeenheid om.
Vul de andere zijde van de bakeenheid; draai de bakeenheid
opnieuw om. Verwijder de eerste wafel van zodra het geluids-
signaal klinkt. Draai de bakeenheid en verwijder de tweede wafel.
De wafels zijn voldoende gebakken als ze goedbruin en knapperig
zijn en zich gemakkelijk laten verwijderen. Ga zo door totdat er
geen beslag meer overblijft.
Serveer de wafels onmiddellijk, met poedersuiker of ahornsiroop.
Voldoende voor: 8 grote ronde wafels (of 32 kleine)
Nederlands
17
PROBLEEMOPLOSSING
1. Indien het baktijddisplay donker
blijft en de wafelmachine
niet opwarmt:
Controleer of de wafelmachine
wel degelijk werd aangesloten op
een geaarde contactdoos. Is dit het
geval, trek dan de stekker van de
wafelmachine uit de contactdoos
en steek deze onmiddellijk weer
in dezelfde contactdoos. Als het
baktijd display nog altijd niet
verlicht wordt, controleer dan de
zekering of de stroom onderbreker
in het elektrische circuit waarop
de wafelmachine is aangesloten,
en controleer of dit circuit wel
gesloten is.
2. Als uw wafels dun of
ongelijkmatig zijn en gaten
en openingen vertonen:
Draai de bakeenheid altijd om nadat
een bakplaat met beslag werd gevuld.
Het beslag zal op deze manier zowel
de onder- als de bovenplaat bedekken
en verzekert zo het bereiden van
wafelsmetdeallerjnsteconsistentie.
3. Als uw wafels te licht
of te donker zijn:
Verleng de baktijd als uw wafels te
licht zijn; kort de tijd in als uw wafels
te donker zijn. De baktijd is afhankelijk
van allerlei factoren, zoals onder meer
de ingrediënten, de temperatuur van
het beslag en de luchtvochtigheid.
4. Als de storing niet kan opgeheven
worden aan de hand van de boven-
staande stappen, zie hoofdstuk
"Garantie en service".
Gevaar voor elektrische schokken
In een geaard stopcontact steken.
Verwijder de randaarde niet.
Gebruik geen adapter.
Gebruik geen verlengsnoer.
Het niet opvolgen van deze instructies
kan de dood, brand of elektrische
schokken tot gevolg hebben.
WAARSCHUWING
Als de wafelmachine de eerste keer wordt
gebruikt, kan hij een lichte geur of lichte
rook afgeven. Dit is een normaal gevolg
van het fabricageproces. De geur of de
rook is onschadelijk en lost zich snel weer
op. De eerste wafel die aan elke kant
van de wafelmachine wordt gebakken,
kan hier echter naar smaken. Wij adviseren
u daarom deze eerste wafels weg te gooien.
Tijdens elke bakcyclus ontstaat er stoom en
kan er zich condens afzetten op de deksels
van de wafelmachine. Dit is normaal.
18
GARANTIE EN SERVICE
Duur van de garantie: Wat KitchenAid
wel vergoedt:
Wat KitchenAid
niet vergoedt:
Europa
:
Twee jaar volledige garantie
vanaf de datum van aankoop.
Onderdelen
en arbeidsloon
voor herstel van
materiaalgebreken
of constructiefouten.
De service moet
gebeuren door
een erkende
dienst-na-verkoop/
after sales service
van KitchenAid.
A. Reparaties wanneer de wafel-
machine gebruikt is voor iets
anders dan de huishoudelijke
bereiding van voedsel.
B. Schade als gevolg van een
ongeval, wijzigingen, ruwe
behandeling, verkeerd gebruik
of installatie/werking die
niet in overeenstemming
is met de lokale
elektrische voorschriften.
KITCHENAID AANVAARDT GEEN ENKELE VERANTWOORDELIJKHEID
VOOR INDIRECTE SCHADE.
Garantie op de KitchenAid wafelmachine
www.KitchenAid.eu
Klantencontact
© 2013. Alle rechten voorbehouden.
Specicatieskunnenzondervoorafgaandekennisgevingwordengewijzigd.
Indien u nog vragen hebt of de dichtsbijzijnde KitchenAid geautoriseerde dienst-na-verkoop/
after sales service zoekt, kunt u onderstaande contactpersonen raadplegen.
OPMERKING : Alle reparaties moeten in het land van aankoop worden uitgevoerd door
een geautoriseerde dienst-na-verkoop van KitchenAid.
Gratis oproepnummer:
In Nederland: 0800 0200151
In België: 0800 93285
E-mail contact:
In Nederland: Ga naar www.KitchenAid.nl, en klik onderaan op de pagina op de link “Contact Us”
In België: Ga naar www.KitchenAid.be, en klik onderaan op de pagina op de link “Contact Us”
Adres België & Nederland:
KitchenAid Europa, Inc.
Postbus 19
B-2018 ANTWERPEN 11
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18

KitchenAid 5KWB110 ARTISAN de handleiding

Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor