New Classic

Gaggia Milano New Classic, 886938003530, RI9380/46, SIN035UR Handleiding

  • Hallo! Ik ben een AI-chatbot die speciaal is getraind om je te helpen met de Gaggia Milano New Classic Handleiding. Ik heb het document al doorgenomen en kan je duidelijke en eenvoudige antwoorden geven.
• 47 •
NEDERLANDS
GEFELICITEERD MET UW KEUZE!
Met de aanschaf van de nieuwe Gaggia Classic heeft u een machine gekozen waarmee u een echte thuisbarista kunt
worden en tijdens elke ko epauze vakkundig een espresso kunt maken zoals professionals dat al jarenlang doen.
Het gebruik van de Classic vereist, net als bij een professionele machine, aandacht voor elk detail: de machine moet
goed warm zijn en de lterhouder moet er altijd in zitten om een gelijkmatige temperatuur in de gehele zetgroep
te behouden, de ko emaling moet  jn zijn, maar niet té  jn, de juiste hoeveelheid gemalen ko e moet in het  lter
worden gedaan en deze moet niet te zacht worden aangedrukt om te voorkomen dat de ko e er te snel uitkomt,
maar ook niet te hard omdat er anders problemen ontstaan met de afgifte.
De nieuwe Classic is uitgerust met een  lterhoudergroep en een stoompijpje dat op dezelfde manier werkt als bij
professionele machines.
INHOUDSOPGAVE
BESCHRIJVING .....................................................................................................................48
WAT U MOET WETEN ..............................................................................................................48
INLEIDING ...........................................................................................................................49
BIJGELEVERDE FILTERS .........................................................................................................49
"Crema Perfetta"- lter 1- of 2-kops ( g. 5). ..........................................................................................................49
Gewoon  lter 2-kops ( g. 7)..................................................................................................................................49
Gewoon  lter 1-kops/1 enkele ko epad ( g. 6). ..................................................................................................49
EERSTE INSTALLATIE .............................................................................................................49
Het vullen van het circuit. ......................................................................................................................................49
Bij eerste gebruik of als de machine meer dan 2 weken niet is gebruikt. ...............................................................49
HET ZETTEN VAN ESPRESSO MET GEMALEN KOFFIE ...................................................................50
Ga als volgt verder met de bereiding van de espresso: ..........................................................................................50
HET ZETTEN VAN ESPRESSO MET KOFFIEPADS .........................................................................51
HET ZETTEN VAN EEN CAPPUCCINO .........................................................................................51
AFGIFTE VAN HEET WATER .....................................................................................................52
HET VERLAGEN VAN DE BOILERTEMPERATUUR ........................................................................52
AUTOMATISCHE UITSCHAKELINGS-FUNCTIE .............................................................................52
REINIGING EN ONDERHOUD ...................................................................................................53
Reiniging van het stoompijpje ..............................................................................................................................53
Reiniging van de  lterhouder en de  lters ...........................................................................................................53
Reiniging van het rooster en de lekbak .................................................................................................................53
Reiniging van het waterreservoir ..........................................................................................................................53
Reiniging van de douchezeef ................................................................................................................................53
Reiniging na een periode van inactiviteit ..............................................................................................................53
ONTKALKING .......................................................................................................................53
IN GEVAL VAN STORING .........................................................................................................55
• 48 •
NEDERLANDS
BESCHRIJVING
OVERZICHT VAN DE MACHINE FIG.1
1 Ko eschakelaar
2 Aan-/uitschakelaar
3 Stoomschakelaar
4 Controlelampje voor inschakeling
5 Controlelampje voor de ko etemperatuur
6 Controlelampje voor de stoomtemperatuur
7 Draaiknop voor stoom/heet water
8 Ko eafgiftegroep
9 Afvoerleiding
10 Rooster
11 Lekbak
12 Deksel waterreservoir
13 Waterreservoir (uitneembaar)
14 Pijpje voor stoom/heet water met beschermrubber
15 "Crema Perfetta"- lter 1- en 2-kops
Alleen te gebruiken met de straalbreker ( g.1-16)
16 Straalbreker
17 Filterhouder
18 Gewoon  lter 2-kops
19 Gewoon  lter 1-kops/ko epads
20 Maatlepel
21 Stamper
22 Netsnoer en stekker
23 Spuitmond voor stoom
WAT U MOET WETEN
1. De smaak van espresso is afhankelijk van de hoeveel-
heid en het type ko e dat wordt gebruikt.
2. De speci eke smaak van een ko eboon is afhankelijk
van verschillende factoren, maar de smaak en het
aroma zijn het resultaat van het brandproces. De kof-
ebonen die langere tijd en bij hogere temperaturen
zijn gebrand hebben een donkerdere kleur. Donkerde-
re bonen geven meer aroma af dan lichtere bonen. Er
zijn verschillende soorten ko e op de markt. Iedere
soort ko e wordt gekenmerkt door een combinatie
van bonen die op een bepaalde temperatuur en met
een bepaald soort aroma zijn gebrand.
Er bestaat decafé die slechts 2% cafeïne bevat.
Probeer met uw espressomachine de verschillende
ko esoorten die er te koop zijn uit. U ontdekt waar-
schijnlijk een beter aroma dan wat u gewend bent
van de ko e die u tot nu toe gebruikte.
3. Espressomachines met pomp werken met  jngema-
len ko e. Zorg ervoor dat de ko e die u koopt een
maalgraad heeft die geschikt is voor het gebruik in
espressomachines. Het verdient de voorkeur om een
ko emolen met schijven in plaats van met mesjes te
gebruiken, omdat er met deze laatste te veel ko e-
poeder vrijkomt en de ko e onregelmatig gemalen
wordt.
4. Het is het beste om de ko e vlak voor gebruik te
malen. Denk eraan dat deze moet worden gemalen
voor een espressomachine met pomp.
5. U kunt gemalen ko e of bonen het beste in een
hermetisch afgesloten pot in de koelkast bewaren.
Gemalen ko e neemt gemakkelijk geuren op.
6. Echte espresso is te herkennen aan de donkere kleur,
de rijke smaak en de karakteristieke "natuurlijke
crèmelaag“.
7. Cappuccino is een speciale combinatie van espresso
en warme, opgeschuimde melk. Deze kan worden
geserveerd met een beetje kaneel, nootmuskaat of
cacao.
8. Serveer espresso onmiddellijk na de bereiding.
9. Serveer espresso in kleine ko ekopjes en cappuccino
in grote koppen.
• 49 •
NEDERLANDS
INLEIDING
Lees het apart geleverde veiligheidsboekje zorgvuldig
door voordat u de machine voor de eerste keer gebruikt,
en bewaar dit voor toekomstig gebruik.
BIJGELEVERDE FILTERS
"Crema Perfetta"- lter 1- of 2-kops ( g. 5).
Dit lter is al op de lterhouder gemonteerd en zorgt
ervoor dat u vanaf het eerste gebruik van de machine een
crèmige espresso krijgt.
Let op. Dit filter mag alleen worden gebruikt in
combinatie met de straalbreker ( g. 1-16).
Gewoon  lter 2-kops ( g. 7).
Gewoon  lter 1-kops/1 enkele ko epad
( g. 6).
Deze  lters zijn vergelijkbaar met die van professionele
espressomachines en vereisen behendigheid en ervaring.
Let op. Deze  lters mogen niet worden gebruikt met
de straalbreker ( g. 1-16).
Wij adviseren u om te beginnen met het "Crema Per-
fetta"- lter en als u daar handigheid in heeft gekregen,
stap dan over op de gewone filters voor een echte
barista-espresso.
EERSTE INSTALLATIE
1. Haal het deksel van het waterreservoir ( g. 2) en vul
dit met koud water tot de MAX-lijn van het reservoir
( g. 1-13).
2. Steek de stekker aan het ene uiteinde van de voe-
dingskabel in de aansluiting aan de achterkant van
de machine ( g. 9) en het andere uiteinde in een
stopcontact met voldoende spanning.
Druk op de aan-/uitschakelaar ( g. 1-2), het contro-
lelampje licht op ( g. 1-4).
Het vullen van het circuit.
Let op! Druk de ko eschakelaar niet in zonder eerst
het circuit te vullen.
1. Plaats een leeg kopje onder de zetgroep ( g. 1 - 8)
zonder de  lterhouder erin te stoppen en druk op de
ko eschakelaar ( g. 1-1).
U hoort het geluid van de geactiveerde pomp en na
enkele seconden begint het water uit de zetgroep te
druppelen ( g. 1-8).
2. Als het kopje vol is (ongeveer 150cc), drukt u opnieuw
op de ko eschakelaar ( g. 1-1).
Let op. Het kan gebeuren dat de ontsteking van de pomp
tijdelijk niet werkt vanwege een "luchtbel".
Als er geen water uit de zetgroep komt ( g. 1-8), ga dan
als volgt te werk:
1. Plaats een kopje onder het stoompijpje ( g. 1-14).
2. Draai de knop ( g. 1-7) tegen de klok in om de kraan
voor stoom/heet water te openen.
3. Druk op de ko eschakelaar ( g. 1-1) om de pomp te
activeren.
4. Na een paar seconden begint er water uit het stoom-
pijpje te stromen.
Laat er ongeveer een kopje water uitstromen.
5. Draai de knop voor stoom/heet water ( g. 1-7) dicht.
6. Druk opnieuw op de ko eschakelaar ( g. 1-1).
Bij eerste gebruik of als de machine meer
dan 2 weken niet is gebruikt.
Let op. Het water dat er tijdens dit proces uitkomt, moet
worden weggegooid en mag niet worden gebruikt voor
consumptie. Als het bakje vol raakt tijdens de cyclus, moet
de afgifte worden gestopt en het bakje worden geleegd
alvorens verder te gaan.
1. Spoel het waterreservoir ( g. 2) (zie paragraaf “reini-
ging waterreservoir“) en vul dit met vers drinkwater.
2. Plaats een bakje onder het stoompijpje ( g. 1-14).
3. Draai de knop voor stoom/heet water (fig. 1-7)
langzaam open tegen de klok in.
• 50 •
NEDERLANDS
4. Druk op de ko eschakelaar ( g. 1-1) en de stoom-
schakelaar ( g. 1-3).
5. Laat de gehele inhoud van het waterreservoir uit het
stoompijpje stromen.
6. Om de afgifte te stoppen drukt u nogmaals op de
ko eschakelaar ( g. 1-1) en de stoomschakelaar ( g.
1-3).
7. Draai de knop van de kraan ( g. 1-7) langzaam met
de klok mee open.
8. Vul het reservoir met vers drinkwater ( g. 2).
9. Plaats de  lterhouder van onderaf in de zetgroep
( g. 3) en draai deze van links naar rechts totdat hij
geblokkeerd is ( g. 4).
10. Plaats een passend kopje onder de  lterhouder.
11. Druk op de koffieschakelaar (fig. 1-1) en laat het
resterende water uit het reservoir lopen.
12. Als het water op is, moet u de afgifte te stoppen door
opnieuw op de ko eschakelaar ( g. 1-1) te drukken
en vervolgens het bakje te legen.
13. Haal de  lterhouder uit de zetgroep door deze van
rechts naar links te draaien en spoel deze om met
vers drinkwater.
14. De machine is nu klaar voor gebruik.
HET ZETTEN VAN ESPRESSO MET GEMALEN
KOFFIE
De meegeleverde  lterhouder is uitgerust met het "Crema
Perfetta"- lter voor de bereiding van een of twee kopjes
ko e.
Let op! Als het "Crema Perfetta"- lter wordt gebruikt
zonder de straalbreker, spat er ko e uit de machine
waardoor u brandwonden kunt oplopen.
Let op. Als u liever het gewone  lter gebruikt ( g. 6/7),
moet u zowel het "Crema Perfetta"- lter ( g. 5) als de
straalbreker ( g. 1-16) verwijderen.
Alvorens het eerste kopje ko e te zetten, moet u eerst de
lterhouder voorverwarmen ( g. 1-17):
1. Plaats de lterhouder ( g. 1-17) in de zetgroep ( g.
1-8) door deze 45° naar links te bewegen en naar
rechts te draaien om hem te vergrendelen. De hand-
greep van de  lterhouder moet loodrecht of enigszins
naar rechts ten opzichte van de machine staan.
2. Plaats een grote kop onder de  lterhouder ( g. 1-17)
en druk op de ko eschakelaar ( g. 1-1).
3. Nadat de kop is gevuld met water (ongeveer 150cc),
drukt u opnieuw op de ko eschakelaar en wacht u
enkele minuten totdat de machine de juiste tempe-
ratuur heeft bereikt met de  lterhouder erin.
Let op. In de  lterhouder kan een restant water achter-
blijven. Dit moet worden verwijderd alvorens het  lter met
gemalen ko e te vullen.
Ga als volgt verder met de bereiding van
de espresso:
4. Haal de  lterhouder eruit ( g. 1-17) en vul deze met
gemalen ko e met behulp van bijgeleverde maatle-
pel ( g. 1-20).
Reken één maatlepel voor ieder kopje.
Let op. We raden u aan om bij de ko ewinkel of de groot-
handel ko e met een  jne maling te nemen die geschikt is
voor espressomachines.
5. Druk de ko e aan met de speciale stamper ( g. 1-21).
Het stampen moet gelijkmatig gebeuren om een goed
geëgaliseerd en vlak oppervlak te verkrijgen.
6. Verwijder eventuele ko eresten van de rand van de
lterhouder ( g. 1-17).
7. Plaats de lterhouder ( g. 1-17) in de zetgroep ( g.
1-8) door deze 45° naar links te bewegen en naar
rechts te draaien om hem te vergrendelen. De hand-
greep van de  lterhouder moet loodrecht of enigszins
naar rechts ten opzichte van de machine staan.
8. Wacht tot het controlelampje gaat branden ( g. 1-5).
9. Druk op de ko eschakelaar ( g. 1-1).
10. Als de kopjes voor 3/4 vol zijn, drukt u opnieuw op de
ko eschakelaar ( g. 1-1).
Afhankelijk van de hoeveelheid water die wordt
gebruikt, zal de ko e sterker of minder sterk zijn
en - mits bereid volgens de juiste procedure - de
kenmerkende "natuurlijke crèmelaag" hebben.
• 51 •
NEDERLANDS
Om nog een espresso te zetten moet de filterhouder
langzaam en voorzichtig worden verwijderd door hem
naar links te bewegen. Pas op voor brandwonden door
het hete water dat op het ko eresidu is blijven staan.
Er blijft altijd nog een beetje water druppelen nadat de
lterhouder is verwijderd. Dit komt door de druk van het
water in het systeem. Maak het  lter schoon en verwijder
eventuele resten uit de douchezeef ( g. 16).
Let op. We raden u aan om de gereinigde  lterhouder
i
n de machine te plaatsen zonder deze te hard aan te
draaien, om altijd een optimale temperatuur van de gehele
zetgroep te garanderen.
HET ZETTEN VAN ESPRESSO MET
KOFFIEPADS
Let op. Voor het gebruik van ko epads mag uitsluitend het
gewone 1-kops  lter ( g. 6) worden gebruikt.
Volg de instructies voor het maken van een espresso met
gemalen ko e, waarbij u in plaats van gemalen ko e
een ko epad gebruikt met een enkele dosis voorgemalen
ko e. Plaats de ko epad in de  lterhouder ( g. 1-17).
Controleer of het papier van de koffiepad niet uit de
lterhouder steekt.
HET ZETTEN VAN EEN CAPPUCCINO
Voor het zetten van een traditionele cappuccino raden
we u aan
- om koude, verse, volle melk te gebruiken, bij voorkeur
van goede kwaliteit. De dikte van de opgeschuimde
melk hangt af van het vetgehalte van de melk.
- om een bolronde, roestvrijstalen melkkan te gebrui-
ken, met afgeronde rand en versmalde bovenkant,
voorzien van een tuit om cappuccino's mee te kunnen
garneren.
Het stoompijpje (fig. 1-14) produceert alle stoom die
nodig is om de melk op te schuimen zonder deze aan de
kook te brengen.
Met twee of drie tests en wat moeite wordt u een expert
in het maken van cappuccino.
Voordat u begint is het belangrijk om het stoompijpje
iets naar buiten te draaien om de kan direct onder het
stoompijpje te kunnen zetten om zodoende de melk
gemakkelijker op te kunnen schuimen.
Ga hierna als volgt te werk:
1. Zet de espresso in een grote cappuccinokop zoals
aangegeven in de paragraaf "Het zetten van espresso
met gemalen ko e".
2. Druk op de stoomschakelaar ( g. 1-3).
3. Na 15-20 seconden en als het controlelampje voor de
stoomtemperatuur ( g. 1- 6) oplicht.
4. Draai de knop voor stoom/heet water iets tegen de
klok in om condens uit het pijpje te verwijderen en
draai de knop weer dicht.
5. Plaats de kan tot de helft gevuld met koude melk
onder het stoompijpje.
6. Plaats de spuitmond van het pijpje net onder het
melkoppervlak. Als hij te diep in de melk zit, schuimt
de melk niet op, als hij niet diep genoeg zit, ontstaan
er grote bellen die meteen weer neerslaan.
Het is belangrijk om de spuitmond niet in het midden,
maar dicht bij de rand van de kan te houden, in een
hoek waarmee een regelmatige draaistroom wordt
verkregen ( g. 8-1).
7. Draai de stoomtoevoerknop ( g. 1-7) tegen de klok
in om de stoom te laten ontsnappen. In deze fase is
er maximale luchtopname; de melk moet bijna koud
opschuimen.
Let op. De stoomdruk neemt toe met het draaien van de
knop.
Let op. Aanbevolen wordt om de stoomafgifte niet langer
dan 60 seconden te laten duren.
Bij een continue stoomafgifte van meer dan 60 seconden
raakt de boiler volledig leeg. Ga in dit geval te werk zoals
aangegeven in de paragraaf "Het vullen van het circuit".
Let op. Voor het juiste melkschuim moet de spuitmond ( g.
1-23) altijd in contact zijn met de melk en niet met het schuim
( g. 8-2). Daarom moet, naarmate de schuimlaag toeneemt,
de kan enigszins omhoog worden bewogen om de spuitmond
in contact te houden met de melk, zonder de bodem van de
kan te raken ( g. 8-A).
8. Zodra de gewenste schuimdikte is verkregen, moet
het stoompijpje verder naar beneden worden geduwd
om de melk goed te verwarmen.
• 52 •
NEDERLANDS
Let op. Aanbevolen wordt om altijd een hand op het bolle
deel van de kan te houden om de temperatuurstijging van
het niet opgeschuimde deel van de melk te voelen.
9. Zodra het gewenste resultaat is verkregen, draait u de
stoomknop met de klok mee dicht om de stoomafgifte
te stoppen en haalt u de kan eronder vandaan.
Let op. Nadat de melk is opgeschuimd, wordt het schuim
c
ompacter door met de onderkant van de kan kort tegen een
plat oppervlak te tikken en de kan daarna tenminste 30 se-
conden te laten staan. De melk wordt daardoor homogener.
Let op! Het is belangrijk om alleen de melk die u nodig
heeft op te schuimen. De warme melk die achterblijft
in de pot kan niet opnieuw worden gebruikt; het zou
de kwaliteit van het schuim en vooral de smaak van de
cappuccino nadelig beïnvloeden.. Het moet daarom voor
andere doeleinden worden gebruikt.
10. Druk op de stoomschakelaar ( g. 1-3).
Giet de opgeschuimde melk in de ko e. Garneer naar
wens met kaneel, cacao of nootmuskaat.
Als u direct daarna nog een ko e wilt zetten, moet u de
temperatuur van de boiler verlagen door heet water uit de
zetgroep te laten stromen ( g. 1-8). Volg de instructies uit
de paragraaf "Het verlagen van de temperatuur", anders
kan de ko e een aangebrande smaak krijgen.
Let op! Het stoompijpje kan tijdens en na gebruik
heet worden. Om brandwonden te voorkomen, moet
u ervoor zorgen dat u bij het verdraaien van het
pijpje alleen het beschermrubber op het stoompijpje
aanraakt.
Let op! Als de ko e wordt gezet zonder dat de tempe-
ratuur is verlaagd door de afgifte van water, is er risico
op verbrandingsgevaar!
AFGIFTE VAN HEET WATER
1. Zet de machine aan en wacht een paar minuten tot het
controlelampje voor de ko etemperatuur ( g. 1-5)
gaat branden.
2. Plaats een kopje onder het professionele stoompijpje.
3. Draai de stoomknop ( g. 1-7) langzaam tegen de klok
in en druk de ko eschakelaar ( g. 1-1) tegelijk met
de stoomschakelaar ( g. 1-3) in voor de afgifte van
heet water.
4. Zodra de gewenste hoeveelheid heet water is verkre-
gen, stopt u de afgifte door nogmaals tegelijkertijd op
de ko eschakelaar ( g. 1-1) en de stoomschakelaar
( g. 1-3) te drukken en de stoomknop met de klok
mee te draaien.
Als u direct daarna nog een ko e wilt zetten, moet u de
temperatuur van de boiler verlagen door heet water uit
de zetgroep te laten stromen ( g. 1-8). Volg de instructies
uit de paragraaf "Het verlagen van de boilertemperatuur",
anders kan de ko e een aangebrande smaak krijgen.
Let op. Aanbevolen wordt om de stoomafgifte niet langer
da
n 60 seconden te laten duren.
Let op! Het stoompijpje kan tijdens en na gebruik heet
worden. Om brandwonden te voorkomen, moet u ervoor
zorgen dat u bij het verdraaien van het pijpje alleen het
beschermrubber op het stoompijpje aanraakt.
HET VERLAGEN VAN DE BOILERTEMPERATUUR
1. Stop de  lterhouder er niet in.
2. Plaats een leeg kopje op het rooster.
3. Druk op de ko eschakelaar ( g. 1-1) en vul het kopje
met water.
4. Druk opnieuw op de ko eschakelaar ( g. 1-1).
De machine is nu klaar om ko e te zetten.
AUTOMATISCHE UITSCHAKELINGS-
FUNCTIE
De machine is uitgerust met een energiebesparende
functie. Na 20 minuten van inactiviteit wordt de machine
automatisch uitgeschakeld. Om hem opnieuw te activeren,
drukt u op de aan-/uitschakelaar.
• 53 •
NEDERLANDS
Reiniging van het waterreservoir
Let op! De reiniging van het reservoir mag enkel
plaatsvinden wanneer de machine uitgeschakeld is,
om brandwonden te vermijden. Tijdens het gebruik kan
de afvoerleiding (Fig.11) hoge temperaturen bereiken.
Haal het waterreservoir eruit ( g. 1-13) en was het onder
stromend water schoon..
Om het waterreservoir eruit te halen, verwijdert u eerst
de lekbak ( g. 1-11) en daarna de afvoerleiding ( g. 11)
door deze naar beneden te trekken.
Let op. Zorg ervoor dat de siliconenslangetjes zich bij het
terugplaatsen van het reservoir in het reservoir bevinden en
dat ze niet vervormd of geblokkeerd zijn ( g. 12).
Reiniging van de douchezeef
Verwijder regelmatig eventuele koffieresten uit de
douchezeef ( g. 16) met een tandenborstel en reinig de
zeef daarna met warm water volgens de instructies in de
paragraaf "Het verlagen van de temperatuur".
Reiniging na een periode van inactiviteit
Wanneer het apparaat gedurende langere tijd (meer dan
2 weken) niet wordt gebruikt, volg dan de instructies in
de paragraaf “Bij eerste gebruik of als de machine meer
dan 2 weken niet is gebruikt”.
ONTKALKING
De vorming van kalkaanslag is een
natuurlijk gevolg van het gebruik
van het apparaat. Gebruik uitslui-
tend het ontkalkingsproduct van
GAGGIA. Dit is speciaal ontwikkeld
om de performance en de werking
van de machine gedurende de
gehele levensduur ervan zo goed
mogelijk te waarborgen. Tevens
voorkomt het, mits op de juiste
manier gebruikt, defecten aan het
geleverde product. Gebruik nooit
REINIGING EN ONDERHOUD
Door de machine regelmatig te reinigen en te onder-
houden blijft deze in optimale staat en bent u langdurig
verzekerd van een uitstekend aroma, een continue
ko evoorziening en perfect melkschuim.
Reiniging van het stoompijpje
Iedere keer na het opschuimen van de melk:
1. Het stoompijpje reinigen met een vochtige doek. Voor
een grondigere reiniging kunt u de spuitmond los-
schroeven ( g. 13) en schoonspoelen met stromend
water.
2. Open de stoomknop, zodat de stoom gedurende één
of twee seconden kan ontsnappen om de opening
van de spuitmond vrij te maken ( g. 1-23).
Reiniging van de  lterhouder en de  lters
De filters moeten schoon gehouden worden om een
perfect resultaat te garanderen.
Let op! Het  lter mag alleen worden vervangen als de
lterhouderkop volledig is afgekoeld om brandwonden
te voorkomen.
Haal het  lter dagelijks uit de  lterhouder zoals beschre-
ven in ( g. 14) en spoel het met lauw water schoon.
Als u een storing in de ko eafgifte
opmerkt, dompelt u de  lters gedu-
rende 10 minuten onder in kokend
water en spoelt u ze vervolgens af
met stromend water.
Voor een betere reiniging van de
filters adviseren wij de aankoop
van GAGGIA-reinigingstabletten,
die speciaal zijn vervaardigd om uw
machine in perfecte staat te houden.
Reiniging van het rooster en de lekbak
Verwijder de lekbak en het rooster ( g. 1-10, 11) en spoel
deze met water schoon. Gebruik geen schuurmiddelen.
• 54 •
NEDERLANDS
azijn of andere antikalkproducten.
Ontkalking is om de 2 maanden nodig of wanneer de
machine dit aangeeft.
Let op! Drink nooit de ontkalkingsoplossing of de tijdens
de ontkalkingscyclus afgegeven vloeistof.
1. Plaats de  lterhouder van onderaf in de zetgroep
( g. 1-8) en draai deze van links naar rechts totdat
hij geblokkeerd is.
2. Verwijder en leeg het waterreservoir (zie het hoofd-
stuk "Reiniging van het waterreservoir").
3. Giet de HELFT van de  es met het GAGGIA-ontkal-
kingsmiddel in het waterreservoir en vul het met vers
drinkwater tot de MAX-lijn.
4. Schakel de machine in door op de aan-/uitschakelaar
te drukken ( g. 1-2).
Laat 2 kopjes water (ieder ongeveer 150 ml) uit
de stoompijp stromen (zie hoofdstuk "Afgifte van
warm water") en zet de machine uit door op de aan-/
uitschakelaar te drukken ( g. 1-2).
5. Laat het ontkalkingsmiddel circa 20 minuten inwer-
ken terwijl de machine is uitgeschakeld.
6. Schakel de machine in door op de aan-/uitschakelaar
te drukken ( g. 1-2).
Laat 2 kopjes water (ieder ongeveer 150 ml) uit de
stoompijp stromen, zet de machine uit door op de
aan-/uitschakelaar te drukken ( g. 1-2) en laat hem
3 minuten uit staan.
7. Herhaal de handelingen beschreven bij punt 6 totdat
het waterreservoir helemaal leeg is.
8. Spoel het reservoir en vul het met vers drinkwater.
9. Plaats een bakje onder het stoompijpje. Draai de
knop voor stoom/heet water ( g. 1-7) langzaam open
tegen de klok in.
Druk op de ko eschakelaar ( g. 1-1) en de stoom-
schakelaar ( g. 1-3).
10. Laat de gehele inhoud van het waterreservoir uit
het stoompijpje stromen. Om de afgifte te stoppen,
drukt u nogmaals op de ko eschakelaar ( g. 1-1) en
de stoomschakelaar ( g. 1-3). Vervolgens draait u de
knop van de kraan dicht door deze met de klok mee
te draaien.
11. Vul het reservoir met vers drinkwater.
12. Plaats een passend kopje onder de  lterhouder.
13. Druk op de koffieschakelaar (fig. 1-1) en laat het
resterende water uit het reservoir lopen. Als het water
op is, moet u de afgifte te stoppen door opnieuw op
de ko eschakelaar ( g. 1-1) en de stoomschakelaar
( g. 1-3) te drukken. Leeg na a oop het bakje.
14. Haal de  lterhouder uit de zetgroep door deze van
rechts naar links te draaien en spoel deze om met
vers drinkwater.
15. Herhaal nogmaals de handelingen vanaf punt 8 tot
het reservoir in totaal 8 keer is geleegd. Hierna is
de machine klaar voor gebruik.
16. De ontkalkingscyclus is nu voltooid.
17. Vul het waterreservoir opnieuw met vers water.
Vul indien nodig het circuit zoals beschreven in het
hoofdstuk "Het vullen van het circuit".
• 55 •
NEDERLANDS
IN GEVAL VAN STORING
Probleem: Controleer:
Er vindt geen ko eafgifte plaats.
Of er water in het reservoir zit.
Of het lter niet verstopt is doordat de ko e te  jn gemalen of te hard aangedrukt is.
Of de douchezeef schoon is.
De ko eafgifte gaat te snel
(minder dan 20 seconden).
Of de ko e niet te grof gemalen is.
Of de ko e aangedrukt is met de stamper.
De pomp maakt te veel lawaai.
Of er water in het reservoir zit.
Of de pomp geactiveerd is (zie vullen van het circuit).
Of er genoeg ko e in zit.
Overmatig waterverlies uit de
lterhouder.
Of de  lterhouder correct geplaatst is ( g. 1-17).
Of het leertje niet vies is ( g. 16).
Of er geen ko eresten op de rand van de  lterhouder zitten.
De espresso heeft weinig crème.
Of de ko e niet te grof gemalen is.
Of de ko e aangedrukt is met de stamper.
Of de ko e niet te oud of te droog is.
Of u het gewone  lter met de straalbreker gebruikt heeft ( g. 1-16).
De ko e is te koud.
Of de machine verwarmd is.
Of de ko e niet te grof gemalen is.
Of de ko e in koude kopjes geserveerd wordt. Wij adviseren de ko e altijd te serveren
in warme kopjes.
Of de  lterhouder voorverwarmd is (dit hoeft alleen voor de 1e ko e).
De melk wordt niet goed opge-
schuimd.
Of de spuitmond niet verstopt is.
Of de spuitmond niet te diep in de kan zit.
Of de melk niet te heet is.
Er spat ko e uit de  lterhouder. Of de straalbreker in het “Crema Perfetta“- lter zit.
De behuizing van de machine en
de afvoerleiding zijn zeer warm.
Of de stoomknop uitgeschakeld is.
1/96