Documenttranscriptie
User Manual
GETTING
STARTED?
EASY.
ZOHKA4X1
NL Gebruiksaanwijzing
Oven
FR Notice d'utilisation
Four
2
29
VISIT OUR WEBSITE TO:
Get usage advice, brochures, trouble shooter, service and repair information:
www.zanussi.com/support
VEILIGHEIDSINFORMATIE
Lees zorgvuldig de meegeleverde instructies voor installatie en
gebruik van het apparaat. De fabrikant is niet verantwoordelijk
voor verwondingen of schade die voortvloeit uit de onjuiste
installatie of het onjuiste gebruik. Bewaar de instructies altijd op
een veilige, toegankelijke plek voor toekomstig gebruik.
DE VEILIGHEID VAN KINDEREN EN KWETSBARE
PERSONEN
•
•
•
•
•
•
Dit apparaat kan worden gebruikt door kinderen van 8 jaar en
ouder en door mensen met beperkte lichamelijke, zintuiglijke of
verstandelijke vermogens of een gebrek aan ervaring en kennis,
indien zij onder toezicht staan of instructies hebben gekregen
over het veilig gebruiken van het apparaat en indien zij de
eventuele gevaren begrijpen. Kinderen jonger dan 8 jaar oud en
personen met zware en complexe beperkingen dienen altijd uit
de buurt van het apparaat te worden gehouden, tenzij ze
voortdurend onder toezicht staan.
Laat kinderen niet spelen met het apparaat.
Houd alle verpakkingen uit de buurt van kinderen en verwijder
ze op gepaste wijze.
WAARSCHUWING: Houd kinderen en huisdieren uit de buurt
van het apparaat als het in werking is of afkoelt. Makkelijk
toegankelijke onderdelen worden heet tijdens gebruik.
Als het apparaat is voorzien van een kinderslot, dient dit te
worden geactiveerd.
Kinderen mogen zonder toezicht geen reinigings- en
onderhoudswerkzaamheden aan het apparaat uitvoeren.
ALGEMENE VEILIGHEID
•
2
Alleen een erkende installatietechnicus mag het apparaat en de
kabel vervangen.
•
•
•
•
•
•
•
•
•
WAARSCHUWING: Het apparaat en de toegankelijke
onderdelen ervan worden heet tijdens gebruik. U dient te
voorkomen de verwarmingselementen aan te raken.
Gebruik altijd ovenhandschoenen om accessoires of kookgerei
te plaatsen of verwijderen.
Voordat u welke onderhoudshandeling dan ook verricht, dient u
de stekker van het apparaat uit het stopcontact te trekken.
WAARSCHUWING: Zorg ervoor dat het apparaat is
uitgeschakeld voordat u de lamp vervangt om elektrische
schokken te voorkomen.
Gebruik het apparaat niet voordat u het in de ingebouwde
structuur installeert.
Gebruik geen stoomreiniger om het apparaat schoon te maken.
Gebruik nooit agressieve reinigingsmiddelen of scherpe
metalen schrapers om de glazen deur schoon te maken, deze
kunnen krassen veroorzaken op het oppervlak, waardoor het
glas zou kunnen breken.
Als het netsnoer beschadigd is, moet de fabrikant, een erkende
serviceverlener of een gekwalificeerd persoon deze vervangen
teneinde gevaarlijke situaties te voorkomen.
Om de inschuifrails te verwijderen trekt u eerst de voorkant van
de inschuifrail en dan de achterkant uit de zijwanden. Installeer
de inschuifrails in de omgekeerde volgorde.
VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN
INSTALLATIE
WAARSCHUWING! Alleen een
erkende installatietechnicus mag het
apparaat installeren.
•
•
•
•
•
•
Verwijder alle verpakkingsmaterialen.
Installeer en gebruik geen beschadigd apparaat.
Volg de installatie-instructies die zijn
meegeleverd met het apparaat.
Pas altijd op bij verplaatsing van het apparaat,
want het is zwaar. Gebruik altijd
veiligheidshandschoenen en gesloten schoeisel.
Trek het apparaat nooit aan de handgreep van
zijn plaats.
Installeer het apparaat op een veilige en
geschikte plaats die aan alle installatie-eisen
voldoet.
•
•
•
Houd de minimumafstand naar andere
apparaten en units in acht.
Controleer voordat u het apparaat monteert of
de ovendeur onbelemmerd opent.
Het apparaat is uitgerust met een elektrisch
koelsysteem. Het heeft elektrische stroom
nodig.
Minimumhoogte kast
(Minimumhoogte kast
onder werkblad)
Kastbreedte
Kastdiepte
Hoogte van de voorkant van het apparaat
590 (600) mm
560 mm
550 (550) mm
594 mm
3
Hoogte van de achterkant van het apparaat
576 mm
Breedte van de voorkant van het apparaat
595 mm
Breedte van de achterkant van het apparaat
559 mm
Diepte van het apparaat
569 mm
Ingebouwde diepte
van het apparaat
548 mm
Diepte met open deur
1022 mm
Minimumgrootte ventilatieopening. Opening
geplaatst aan de onderkant van de achterzijde
560x20 mm
Lengte netvoedingskabel. Kabel wordt in de
rechterhoek van de
achterzijde geplaatst
1500 mm
Bevestigingsschroeven
4x25 mm
WAARSCHUWING! Gevaar voor
brand en elektrische schokken.
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
ELEKTRISCHE AANSLUITING
•
•
Alle elektrische aansluitingen moeten door een
gediplomeerd elektromonteur worden gemaakt.
Dit apparaat moet worden aangesloten op een
geaard stopcontact.
Zorg ervoor dat de parameters op het
vermogensplaatje overeenkomen met
elektrische vermogen van de netstroom.
Gebruik altijd een juist geïnstalleerd
schokbestendig stopcontact.
Gebruik geen adapters met meerdere stekkers
en verlengkabels.
Zorg dat u de netstekker en het netsnoer niet
beschadigt. Indien de voedingskabel moet
worden vervangen, dan moet dit gebeuren door
onze Klantenservice.
Laat de stroomkabel niet in aanraking komen
met de deur van het apparaat of de niche onder
het apparaat, met name niet als deze werkt of
als de deur heet is.
De schokbescherming van delen onder stroom
en geïsoleerde delen moet op zo'n manier
worden bevestigd dat het niet zonder
gereedschap kan worden verplaatst.
Kabeltypes die van toepassing zijn op de installatie of vervanging voor Europa:
H07 RN-F, H05 RN-F, H05 RRF, H05 VV-F,
H05 V2V2-F (T90), H05 BB-F
Voor het deel van de kabel raadpleegt u het totale
vermogen op het typeplaatje. U kunt ook de tabel
raadplegen:
Totaal vermogen (W)
Doorsnede kabel
(mm²)
maximaal 1380
3 x 0.75
maximaal 2300
3x1
maximaal 3680
3 x 1.5
De aardkabel (groene/gele kabel) moet 2 cm langer
zijn dan fase- en neutrale kabels (blauwe en bruine
kabels).
GEBRUIK
WAARSCHUWING! Gevaar voor
letsel, brandwonden, elektrische
schokken of een explosie.
•
•
4
Steek de stekker pas in het stopcontact als de
installatie is voltooid. Zorg ervoor dat het
netsnoer na installatie bereikbaar is.
Als het stopcontact los zit, mag u de stekker
niet in het stopcontact steken.
Trek niet aan het netsnoer om het apparaat los
te koppelen. Trek altijd aan de stekker.
Gebruik enkel correcte isolatievoorzieningen:
stroomonderbrekers, zekeringen
(schroefzekeringen moeten uit de houder
worden verwijderd), aardlekschakelaars en
contactgevers.
De elektrische installatie moet een
isolatieapparaat bevatten waardoor het apparaat
volledig van het lichtnet afgesloten kan worden.
Het isolatieapparaat moet een contactopening
hebben met een minimale breedte van 3 mm.
Dit apparaat wordt geleverd met stekker en
netsnoer.
Dit apparaat is uitsluitend bestemd voor
huishoudelijk gebruik.
De specificatie van dit apparaat niet wijzigen.
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
Zorg ervoor dat de ventilatieopeningen niet
geblokkeerd zijn.
Laat het apparaat tijdens het gebruik niet
onbeheerd achter.
Schakel het apparaat telkens na gebruik uit.
Wees voorzichtig met het openen van de deur
van het apparaat als het apparaat aan staat. Er
kan hete lucht ontsnappen.
Bedien het apparaat niet met natte handen of
als het contact maakt met water.
Oefen geen kracht uit op een geopende deur.
Het apparaat mag niet worden gebruikt als
werkblad of aanrecht.
Open de deur van het apparaat voorzichtig. Als
u alcoholische toevoegingen gebruikt, kan er
alcohol-luchtmengsel ontstaan.
Houd vonken of open vlammen uit de buurt van
het apparaat bij het openen van de deur.
Plaats geen ontvlambare producten of items die
vochtig zijn door ontvlambare producten in, bij of
op het apparaat.
ONDERHOUD EN REINIGING
WAARSCHUWING! Gevaar voor
letsel, brand en schade aan het
apparaat.
•
•
•
•
•
•
WAARSCHUWING! Risico op
schade aan het apparaat.
•
•
•
•
•
•
Om schade of verkleuring van het email te
voorkomen:
– zet geen kookgerei of andere voorwerpen
direct op de bodem van het apparaat.
– leg geen aluminiumfolie op de bodem van
de ruimte in het apparaat.
– plaats geen water direct in het hete
apparaat.
– haal vochthoudende schotels en eten uit
het apparaat als u klaar bent met koken.
– wees voorzichtig bij het verwijderen of
bevestigen van accessoires.
Verkleuring van het email of roestvrij staal is niet
van invloed op de werking van het apparaat.
Gebruik een diepe pan voor vochtige taarten.
Fruitsappen kunnen permanente vlekken maken.
Dit apparaat is uitsluitend bestemd om mee te
koken. Het mag niet worden gebruikt voor
andere doeleinden, zoals het verwarmen van
een kamer.
Alle bereidingen moeten worden uitgevoerd met
gesloten ovendeur.
Als het apparaat achter een meubelpaneel
gemonteerd is (bijv. een deur), zorg er dan voor
dat de deur nooit gesloten is als het apparaat in
werking is. Warmte en vocht kunnen achter een
gesloten meubelpaneel ophopen en schade aan
het apparaat, de behuizing of de vloer
veroorzaken. Sluit het meubelpaneel niet tot het
apparaat volledig afgekoeld is na gebruik.
•
Schakel het apparaat uit en trek de stekker uit
het stopcontact voordat u
onderhoudshandelingen verricht.
Zorg ervoor dat het apparaat is afgekoeld. Er
bestaat een risico dat de glasplaten kunnen
breken.
Vervang direct de glazen deurpanelen als deze
beschadigd zijn. Neem contact op met een
erkend servicecentrum.
Wees voorzichtig als u de deur van het apparaat
verwijdert. De deur is zwaar!
Reinig het apparaat regelmatig om te
voorkomen dat het materiaal van het oppervlak
achteruitgaat.
Maak het apparaat schoon met een vochtige
zachte doek. Gebruik alleen neutrale
schoonmaakmiddelen. Gebruik geen
schuurmiddelen, schuursponsjes,
oplosmiddelen of metalen voorwerpen.
Volg als u een ovenspray gebruikt de
aanwijzingen op de verpakking.
BINNENVERLICHTING
WAARSCHUWING! Gevaar voor
elektrische schokken.
•
•
Met betrekking tot de lamp(en) in dit product en
reservelampen die afzonderlijk worden verkocht:
Deze lampen zijn bedoeld om bestand te zijn
tegen extreme fysieke omstandigheden in
huishoudelijke apparaten, zoals temperatuur,
trillingen, vochtigheid, of zijn bedoeld om
informatie te geven over de operationele status
van het apparaat. Ze zijn niet bedoeld voor
gebruik in andere toepassingen en zijn niet
geschikt voor verlichting in huishoudelijke
ruimten.
Gebruik alleen lampjes met dezelfde
specificaties.
SERVICE
• Neem contact op met de erkende servicedienst
voor reparatie van het apparaat.
• Gebruik uitsluitend originele reserveonderdelen.
AFVALVERWERKING
WAARSCHUWING! Gevaar voor
letsel of verstikking.
•
Haal de stekker uit het stopcontact.
5
•
Snijd het netsnoer vlak bij het apparaat af en
gooi het weg.
•
Verwijder de deurvergrendeling om te
voorkomen dat kinderen of huisdieren binnen in
het apparaat vast komen te zitten.
MONTAGE
INBOUWEN
WAARSCHUWING! Raadpleeg de
hoofdstukken Veiligheid.
(*mm)
548
21
min. 550
80
60
520
600
114
18
20
589
594
min. 560
595+-1
60
5
198
3
523
20
(*mm)
70
60
548
min. 550
20
520
18
590
21
114
min. 560
198
60
595+-1
5
20
6
589
594
3
523
BEVESTIGING VAN DE OVEN AAN DE KAST
BESCHRIJVING VAN HET PRODUCT
ALGEMEEN OVERZICHT
1 2 3
4
5
1 Bedieningspaneel
2 Knop voor verwarmingsfuncties
6
3 Aan/uit-lampje/symbool
4 Display
7
5
8
4
12
3
9
2
1
10
11
ACCESSOIRES
• Bakrooster
Voor kookgerei, bak- en braadvormen.
• Grill-/braadpan
Voor bakken en roosteren of als pan om vet op
te vangen.
5 Bedieningsknop (voor de temperatuur)
6 Temperatuurindicator/symbool
7 Verwarmingselement
8 Lamp
9 Ventilator
10 Uitsparing van de ovenruimte - Bak voor
reiniging met water
11 Verwijderbare inschuifrail
12 Rekstanden
•
AirFry
Om voedsel te bakken met minder olie of zonder
bakpapier.
BEDIENINGSPANEEL
VERZONKEN KNOPPEN
Om het apparaat te bedienen, moet u de
bedieningsknop indrukken. De knop komt dan naar
buiten.
7
SENSORVELD / KNOPPEN
De tijd instellen.
De klokfunctie instellen.
De tijd instellen.
DISPLAY
A
A. Klokfuncties
B. Timer
B
VOOR HET EERSTE GEBRUIK
WAARSCHUWING! Raadpleeg de
hoofdstukken Veiligheid.
VOOR HET EERSTE GEBRUIK
De oven kan een vreemde geur en rook afgeven tijdens het voorverwarmen. Zorg ervoor dat de kamer
wordt verlucht.
Stap 1
Stap 2
Stap 3
De klok instellen
De oven reinigen
De lege oven voorverwarmen.
1. Verwijder alle accessoires
en verwijderbare inschuifrails uit de oven.
2. Maak de oven en de accessoires schoon met een
zachte doek, warm water
en een mild reinigingsmiddel.
1. Stel de maximale tempera-
1. Druk op:
2.
,
.
- druk om het uur in
te stellen. Druk op:
3.
.
,
- druk om de minuten in te stellen. Druk op:
.
tuur in voor de functie:
.
Tijd: 1 u.
2. Stel de maximale temperatuur in voor de functie:
.
Tijd: 15 min.
3. Stel de maximale temperatuur in voor de functie:
Tijd: 15 min.
Schakel de oven uit en wacht tot deze afgekoeld is. Plaats de accessoires en de verwijderbare inschuifrails in de oven.
8
.
DAGELIJKS GEBRUIK
WAARSCHUWING! Raadpleeg de
hoofdstukken Veiligheid.
Verwarmingsfunctie
INSTELLEN: VERWARMINGSFUNCTIE
Stap 1
Draai aan de knop voor de verwarmingsfuncties om een verwarmingsfunctie te selecteren.
Stap 2
Draai aan de regelknop om de
temperatuur te selecteren.
Stap 3
Draai wanneer het bereiden stopt
aan de knoppen naar de uit-stand
om de oven uit te schakelen.
Onderwarmte
Turbo grill
VERWARMINGSFUNCTIES
Verwarmingsfunctie
Toepassing
Pizza-functie /
AirFry
De oven is uitgeschakeld.
Uit-stand
Ontdooien
Om de lamp in te schakelen.
Binnenverlichting
Warmelucht
(vochtig)
Hetelucht
Deze functie is ontworpen
om tijdens de bereiding
energie te besparen. Bij het
gebruik van deze functie
kan de temperatuur in de
ruimte verschillen van de ingestelde temperatuur. De
restwarmte wordt gebruikt.
Het verwarmingsvermogen
kan worden verminderd.
Raadpleeg voor meer informatie het hoofdstuk "Dagelijks gebruik", opmerkingen
op: Warmelucht (vochtig) .
Bakken op maximaal drie
rekstanden tegelijkertijd en
voedsel drogen.
Stel de temperatuur 20 °C
tot 40 °C lager in dan voor
Boven- /onderwarmte.
Grill Intens
Boven- /
onderwarmte /
Reinigen met
water
Toepassing
Voor het bakken van taarten
met een knapperige bodem
en het inmaken van voedsel.
Voor het braden van grotere stukken vlees of gevogelte met botten op één niveau. Voor gratineren en
bruinen.
Voor het bakken van pizza.
Voor intensieve bruining en
een knapperige bodem.
Om voedsel te bakken met
minder olie of zonder bakpapier. Voor gerechten
zoals frietjes of pizza.
Om voedsel te ontdooien
(groenten en fruit). De ontdooitijd hangt af van de
hoeveelheid en dikte van
het voedsel.
Voor het roosteren van dunne stukjes voedsel in grote
hoeveelheden en voor het
maken van toast.
Voor het bakken en braden
op één rekstand.
Zie het hoofdstuk "Onderhoud en reiniging" voor
meer informatie over: Aqua
Clean.
TOELICHTING VAN: WARMELUCHT
(VOCHTIG)
Deze functie wordt gebruikt om te voldoen aan de
energie-efficiëntieklasse en ecodesign-vereisten
overeenkomstig EU 65/2014 en EU 66/2014.
Testen volgens EN 60350-1.
De ovendeur dient tijdens de bereiding gesloten te
zijn zodat de functie niet wordt onderbroken en de
oven werkt op de hoogst mogelijke energieefficiëntie.
Bij gebruik van deze functie gaat de verlichting
automatisch uit.
9
Zie het hoofdstuk 'Hints and tips’, Warmelucht
(vochtig) voor bereidingsinstructies. Zie voor
algemene aanbevelingen voor energiebesparing het
hoofdstuk ‘Energie-efficiëntie’, Energiebesparing.
KLOKFUNCTIES
KLOKFUNCTIES
Klokfunctie
Toepassing
Met deze functie kunt u de dagtijd instellen, wijzigen of controleren.
Tijdstip van de dag
Instellen hoe lang de oven in werking is.
Duur
Om een afteltijd in te stellen. Deze functie heeft geen invloed op
de werking van de oven. U kunt deze functie op elk gewenst moment instellen, ook als de oven uit staat.
Kookwekker
INSTELLEN: KLOKFUNCTIES
Wijzigen: Tijdstip van de dag
- knippert als u de oven aansluit op het stopcontact, als er een stroomstoring is geweest of als de
timer niet is ingesteld.
Stap 1
Stap 2
- druk herhaaldelijk.
- begint te knipperen.
,
- druk hierop om de tijd in te stellen.
Na ongeveer 5 seconden stopt het knipperen en geeft de klok de tijd weer.
- druk hier herhaaldelijk op om het tijdstip van de dag te wijzigen.
- begint te knipperen.
Instellen: Duur
Stap 1
Stap 2
Stap 3
Stel een ovenfunctie en de temperatuur in.
- druk herhaaldelijk.
,
- begint te knipperen.
- druk hierop om de duur in te stellen.
Op het display verschijnt:
.
- knippert wanneer de ingestelde tijd is verstreken. Er weerklinkt een geluidssignaal
en de oven schakelt uit.
10
Stap 4
Druk op een willekeurige toets om het signaal uit te zetten.
Stap 5
Draai de knoppen naar de uitstand.
Instellen: Kookwekker
Stap 1
- druk herhaaldelijk.
- begint te knipperen.
Stap 2
,
- druk hierop om de tijd in te stellen.
De functie wordt automatisch na 5 seconden gestart.
Wanneer de ingestelde tijd is verstreken, klinkt er een geluidssignaal.
Stap 3
Druk op een willekeurige toets om het signaal uit te zetten.
Stap 4
Draai de knoppen naar de uitstand.
Annuleren: Klokfuncties
Stap 1
Stap 2
- druk herhaaldelijk totdat het klokfunctiesymbool begint te knipperen.
Indrukken en vasthouden:
.
De klokfunctie schakelt na enkele seconden uit.
GEBRUIK VAN DE ACCESSOIRES
WAARSCHUWING! Raadpleeg de
hoofdstukken Veiligheid.
omkanteling. De hoge rand rond het rooster
voorkomt dat het kookgerei van het rooster afglijdt.
ACCESSOIRES PLAATSEN
Een kleine inkeping bovenaan verhoogt de
veiligheid. Deze inkepingen voorkomen bovendien
Bakrooster:
Plaats het rooster tussen de geleidestangen
van de inschuifrailen zorg ervoor dat de
pootjes omlaag wijzen.
11
Braadpan:
Schuif de plaat tussen de geleidestangen
van de inschuifrail.
Bakrooster, Braadpan:
Plaats de plaat tussen de geleiders van de
inschuifrails en het bakrooster op de geleiders erboven.
AirFry:
Plaats de plaat op de derde rekstand.
Plaats de bakplaat op de eerste rekstand.
EXTRA FUNCTIES
KOELVENTILATOR
Als de oven in werking is, wordt de koelventilator
automatisch ingeschakeld om de oppervlakken van
de oven koel te houden. Na het uitschakelen van de
oven blijft de ventilatie doorgaan totdat de oven is
afgekoeld.
veroorzaken. Om dit te voorkomen is de oven
voorzien van een veiligheidsthermostaat die de
stroomtoevoer onderbreekt. Zodra de temperatuur
is gedaald, wordt de oven automatisch weer
ingeschakeld.
VEILIGHEIDSTHERMOSTAAT
Een onjuiste bediening van de oven of defecte
componenten kunnen gevaarlijke oververhitting
AANWIJZINGEN EN TIPS
WAARSCHUWING! Raadpleeg de
hoofdstukken Veiligheid.
12
KOOKADVIEZEN
De oven heeft vijf rekniveaus.
Tel de rekniveaus vanaf de bodem van de oven.
Uw oven kan anders bakken of roosteren dan de
oven die u tot nu toe gebruikt heeft. In de
onderstaande tabel vindt u de standaardinstellingen
voor temperatuur, kooktijd en roosterniveau.
Als u voor een speciaal recept de instelling niet
kunt vinden, zoek dan naar een soortgelijk recept.
De oven heeft een speciaal systeem dat de lucht
circuleert en voor doorlopende recycling van stoom
zorgt. Dankzij dit systeem is het mogelijk om
voedsel te bereiden in een atmosfeer met stoom en
worden de gerechten zacht van binnen en
knapperig van buiten. Dit reduceert zowel de
bereidingstijd als het energieverbruik.
Voor de bereiding van gebak
De ovendeur mag pas worden geopend als
driekwart van de baktijd is verstreken.
Als u twee bakplaten tegelijkertijd gebruikt, dient u
één niveau ertussen leeg te laten.
De functie Boven + onderwarmte is samen met de
standaard temperatuur ideaal voor het bakken van
brood.
Voor de bereiding van vlees en vis
Gebruik een diepe bak voor erg vet voedsel om te
oven te behoeden voor blijvende vetvlekken.
Laat het vlees ongeveer 15 minuten rusten voordat
u het aansnijdt, zodat het vleessap er niet uit
stroomt.
Om te veel rook tijdens het braden in de oven te
vermijden, kunt u een beetje water in de lekbak
gieten. Om rook te vermijden, voegt u water toe
wanneer het is opgedroogd.
Bereidingstijden
De bereidingsduur is afhankelijk van het soort
voedsel, de samenstelling en het volume.
Houd in eerste instantie het bereidingsproces in de
gaten. Zoek bij het gebruik van dit apparaat de
beste instellingen (temperatuur, bereidingsduur,
etc.) voor uw kookgerei, recepten en hoeveelheden.
BAKKEN EN ROOSTEREN
Boven- /onderwarmte
Hetelucht
CAKES
(min)
(°C)
(°C)
Recepten met
klopper
170
2
160
3 (2 en 4)
45 - 60
Cakevorm
Zandkoekjesdeeg
170
2
160
3 (2 en 4)
20 - 30
Cakevorm
Kwarktaart met
karnemelk
170
1
165
2
60 - 80
Cakevorm,
Ø 26 cm
Strudel
175
3
150
2
60 - 80
Bakplaat
Jamtaart
170
2
165
2
30 - 40
Cakevorm,
Ø 26 cm
Kerstkrans,
verwarm de
oven voor
160
2
150
2
90 - 120
Cakevorm,
Ø 20 cm
Pruimentaart,
verwarm de
oven voor
175
1
160
2
50 - 60
Broodvorm
Muffins
170
3
140 150
3
20 - 30
Bakplaat
13
Boven- /onderwarmte
Hetelucht
CAKES
(min)
(°C)
Muffins, twee
niveaus
-
-
140 150
2 en 4
25 - 35
Bakplaat
Muffins, drie
niveaus
-
-
140 150
1, 3 en 5
30 - 45
Bakplaat
Koekjes
140
3
140 150
3
30 - 35
Bakplaat
Koekjes, twee
niveaus
-
-
140 150
2 en 4
35 - 40
Bakplaat
Koekjes, drie
niveaus
-
-
140 150
1, 3 en 5
35 - 45
Bakplaat
Schuimgebakjes
120
3
120
3
80 - 100
Bakplaat
Schuimgebakjes, twee niveaus, verwarm de oven
voor
-
-
120
2 en 4
80 - 100
Bakplaat
Broodjes, verwarm de oven
voor
190
3
190
3
12 - 20
Bakplaat
Eclairs
190
3
170
3
25 - 35
Bakplaat
Eclairs, twee
niveaus
-
-
170
2 en 4
35 - 45
Bakplaat
Taartjes
180
2
170
2
45 - 70
Cakevorm,
Ø 20 cm
Rijke vruchtencake
160
1
150
2
110 120
Cakevorm,
Ø 24 cm
Verwarm de lege oven voor.
14
(°C)
Boven- /onderwarmte
Hetelucht
BROOD EN
PIZZA
(min)
(°C)
(°C)
Witbrood, 1 - 2
stuks, 0,5 kg elk
190
1
190
1
60 - 70
-
Roggebrood,
voorverwarming is
niet nodig
190
1
180
1
30 - 45
Broodvorm
Broodjes, 6 - 8
broodjes
190
2
180
2 (2 en
4)
25 - 40
Bakplaat
Pizza
230 - 250
1
230 - 250
1
10 - 20
Geëmailleerde
plaat
Scones
200
3
190
3
10 - 20
Bakplaat
Verwarm de lege oven voor.
Gebruik de taartvorm.
Boven- /onderwarmte
Hetelucht
FLANS
(min)
(°C)
(°C)
Pastataart, voorverwarming
is niet nodig
200
2
180
2
40 - 50
Hartige groentetaart, voorverwarming is niet nodig
200
2
175
2
45 - 60
Quiches
180
1
180
1
50 - 60
Lasagne
180 - 190
2
180 - 190
2
25 - 40
Cannelloni
180 - 190
2
180 - 190
2
25 - 40
Gebruik de tweede rekstand.
Maak gebruik van het bakrooster.
15
Boven- /onderwarmte
Hetelucht
VLEES
(min)
(°C)
(°C)
Rundvlees
200
190
50 - 70
Varkensvlees
180
180
90 - 120
Kalfsvlees
190
175
90 - 120
Engelse rosbief, rood
210
200
50 - 60
Engelse rosbief, medium
210
200
60 - 70
Engelse biefstuk, bien cuit
210
200
70 - 75
Boven- /onderwarmte
Hetelucht
VLEES
(min)
(°C)
Varkensbraadstuk, met zwoerd
180
2
170
2
120 - 150
Varkensschenkel, 2 stuks
180
2
160
2
100 - 120
Lamsbout
190
2
175
2
110 - 130
Hele kip
220
2
200
2
70 - 85
Hele kalkoen
180
2
160
2
210 - 240
Hele eend
175
2
220
2
120 - 150
Hele gans
175
2
160
1
150 - 200
Konijn, in stukken gesneden
190
2
175
2
60 - 80
Haas, in stukken gesneden
190
2
175
2
150 - 200
Hele fazant
190
2
175
2
90 - 120
Gebruik de tweede rekstand.
16
(°C)
Boven- /onderwarmte
Hetelucht
VIS
(min)
(°C)
(°C)
Forel / Zeebrasem, 3 - 4 vissen
190
175
40 - 55
Tonijn / Zalm, 4 - 6 filets
190
175
35 - 60
GRILL
Verwarm de lege oven voor.
Gebruik de vierde rekstand.
Grill met de maximale temperatuurinstelling.
GRILLEN
(kg)
(min)
1e kant
(min)
2e kant
Ossenhaas, 4 stuks
0,8
12 - 15
12 - 14
Biefstuk, 4 stuks
0,6
10 - 12
6-8
Worstjes, 8
-
12 - 15
10 - 12
Varkenskoteletten, 4 stuks
0,6
12 - 16
12 - 14
Halve kip, 2
1
30 - 35
25 - 30
Kebabs, 4
-
10 - 15
10 - 12
Kippenborst, 4 stuks
0,4
12 - 15
12 - 14
Hamburgers, 6
0,6
20 - 30
-
Visfilet, 4 stuks
0,4
12 - 14
10 - 12
Geroosterde sandwiches, 4 - 6
-
5-7
-
Geroosterd brood, 4 - 6
-
2-4
2-3
TURBO GRILL
Verwarm de lege oven voor.
Gebruik de eerste of tweede rekstand.
Om de baktijd te berekenen vermenigvuldigt u de
tijd die in de onderstaande tabel wordt gegeven
met de centimeters van de dikte van de filet.
RUNDVLEES
Rosbief of ossenhaas, rood
(°C)
190 200
(min)
5-6
17
RUNDVLEES
(°C)
(min)
GEVOGELTE
(min)
Rosbief of ossenhaas, medium
180 190
6-8
Gevogelte, porties,
0,2 - 0,25 kg elk
200 220
30 - 50
Rosbief of ossenhaas, gaar
170 180
8 - 10
Halve kip, 0,4 - 0,5
kg elk
190 210
35 - 50
Kip, haantje, 1 1,5 kg
190 210
50 - 70
Eend, 1,5 - 2 kg
180 200
80 - 100
Gans, 3,5 - 5 kg
160 180
120 180
Kalkoen, 2,5 - 3,5
kg
160 180
120 150
Kalkoen, 4 - 6 kg
140 160
150 240
VARKENSVLEES
(°C)
Schouder / Nek /
Hamlap, 1 - 1,5 kg
160 180
90 - 120
Karbonade / Spare
ribs, 1 - 1,5 kg
170 180
60 - 90
Gehaktbrood, 0,75
- 1 kg
160 170
50 - 60
Varkensschenkel,
voorgekookt, 0,75 1 kg
150 170
90 - 120
(min)
VIS (GESTOOMD)
Hele vis, 1 - 1,5 kg
KALFSVLEES
(°C)
(min)
Geroosterd kalfsvlees, 1 kg
160 180
90 - 120
Kalfsschenkel, 1,5
- 2 kg
160 180
120 150
LAMSVLEES
18
(°C)
(°C)
(°C)
210 220
(min)
40 - 60
AIRFRY
Leg het eten direct op het blad.
Stel de temperatuur in op 180 - 220°C.
Gebruik de functie: Pizza-functie /AirFry.
Het voedsel hoeft niet omgedraaid te worden
tijdens het koken.
(min)
Frietjes, bevroren
-
Lamsbout / Geroosterd lamsvlees, 1
- 1,5 kg
150 170
100 120
Frietjes, vers
Breng 1 eetlepel olie
aan.
Lamsrugfilet, 1 1,5 kg
160 180
40 - 60
Aardappelpartjes,
bevroren
-
Aardappelpartjes,
vers
Breng 1 eetlepel olie
aan.
Aardappelburgers
-
Kroketjes
-
Loempia’s, bevroren
-
Geroosterde groenten, vers
Breng 1 eetlepel olie
aan.
ONTDOOIEN
(kg)
Ontdooitijd (min.)
Nadooitijd (min)
Kip
1
100 - 140
20 - 30
Leg de kip op een
omgekeerde onderschotel in een groot
bord. Halverwege de
bereidingstijd omdraaien.
Vlees
1
100 - 140
20 - 30
0,5
90 - 120
Halverwege de bereidingstijd omdraaien.
Room
2 x 0,2
80 - 100
10 - 15
Room kan ook met
nog licht bevroren
deeltjes goed worden
geklopt.
Forel
0,15
25 - 35
10 - 15
-
Aardbeien
0,3
30 - 40
10 - 20
-
Boter
0,25
30 - 40
10 - 15
-
Taart
1,4
60
60
-
DEHYDRATEREN - HETELUCHT
Gebruik hiervoor een met boterhampapier of
bakpapier belegde plaat.
Stop de oven voor een beter resultaat halverwege
de droogtijd, open de deur en laat het één nacht
afkoelen om het drogen te voltooien.
Gebruik voor 1 bakplaat de derde rekstand.
Gebruik voor 2 bakplaten de eerste en de vierde
rekstand.
GROENTEN
(°C)
(u)
Bonen
60 - 70
6-8
Paprika’s
60 - 70
5-6
Soepgroenten
60 - 70
5-6
Champignons
50 - 60
6-8
Kruiden
40 - 50
2-3
19
Stel de temperatuur in op 60 - 70 °C.
FRUIT
FRUIT
(u)
(u)
Pruimen
8 - 10
Abrikozen
8 - 10
Schijfjes appel
6-8
Peren
6-9
WARMELUCHT (VOCHTIG) - AANBEVOLEN ACCESSOIRES
Gebruik de donkere en niet-reflecterende bakjes en schalen. Ze nemen de warmte beter op dan licht en
reflecterend servies.
Pizza pan
Ovenschotel
Donker, niet-reflecterend
Diameter van 28 cm
Donker, niet-reflecterend
Diameter van 26 cm
Ovenschaaltjes
Blik voor flanbodem
Keramiek
8 cm diameter,
5 cm hoog
Donker, niet-reflecterend
Diameter van 28 cm
WARMELUCHT (VOCHTIG)
Volg voor de beste resultaten de volgende
aanwijzingen op die hieronder in de tabel staan.
(°C)
20
(min)
Zoete broodjes,
12 stuks
bakplaat of lekschaal
175
3
40 - 50
Broodjes, 9 stuks
bakplaat of lekschaal
180
2
35 - 45
Pizza, bevroren,
0,35 kg
rooster
180
2
45 - 55
Koninginnenbrood (opgerolde
cake met jam)
bakplaat of lekschaal
170
2
30 - 40
Brownie
bakplaat of lekschaal
170
2
45 - 50
Soufflé, 6 stuks
keramieken vormpjes op
rooster
190
3
45 - 55
Luchtige vlaaibodem
flanvorm op rooster
180
2
35 - 45
(°C)
(min)
Victoriataart met
jamvulling
ovenschaal op rooster
170
2
35 - 50
Gepocheerde vis,
0,3 kg
bakplaat of lekschaal
180
2
35 - 45
Hele vis, 0,2 kg
bakplaat of lekschaal
180
3
25 - 35
Visfilet, 0,3 kg
pizzavorm op rooster
170
3
30 - 40
Gepocheerd
vlees, 0,25 kg
bakplaat of lekschaal
180
3
35 - 45
Sjasliek, 0,5 kg
bakplaat of lekschaal
180
3
40 - 50
Koekjes, 16 stuks
bakplaat of lekschaal
150
2
30 - 45
Makarons, 20
stuks
bakplaat of lekschaal
180
2
45 - 55
Muffins, 12 stuks
bakplaat of lekschaal
170
2
30 - 40
Hartig gebak, 16
stuks
bakplaat of lekschaal
170
2
35 - 45
Zandkoekjes, 20
stuks
bakplaat of lekschaal
150
2
40 - 50
Taartjes, 8 stuks
bakplaat of lekschaal
170
2
30 - 40
Groenten, gepocheerd, 0,4 kg
bakplaat of lekschaal
180
2
35 - 45
Vegetarisch omelet
pizzavorm op rooster
180
3
35 - 45
Mediterrane
groenten, 0,7 kg
bakplaat of lekschaal
180
4
35 - 45
AANWIJZINGEN VOOR TESTINSTITUTEN
Testen volgens IEC 60350-1.
(°C)
Kleine
cakes,
20 stuks
per bakplaat
Boven- /
onderwarmte
Bakplaat
3
170
(min)
20 - 30
-
21
(°C)
22
(min)
Kleine
cakes,
20 stuks
per bakplaat
Hetelucht
Bakplaat
3
150 160
20 - 35
-
Kleine
cakes,
20 stuks
per bakplaat
Hetelucht
Bakplaat
2 en
4
150 160
20 - 35
-
Appeltaart, 2
blikken
Ø20 cm
Boven- /
onderwarmte
Bakrooster
2
180
70 - 90
-
Appeltaart, 2
blikken
Ø20 cm
Hetelucht
Bakrooster
2
160
70 - 90
-
Biscuitgebak,
taartvorm
Ø26 cm
Boven- /
onderwarmte
Bakrooster
2
170
40 - 50
Verwarm de oven
10 minuten voor.
Biscuitgebak,
taartvorm
Ø26 cm
Hetelucht
Bakrooster
2
160
40 - 50
Verwarm de oven
10 minuten voor.
Biscuitgebak,
taartvorm
Ø26 cm
Hetelucht
Bakrooster
2 en
4
160
40 - 60
Verwarm de oven
10 minuten voor.
Zandtaartdeeg
Hetelucht
Bakplaat
3
140 150
20 - 40
-
Zandtaartdeeg
Hetelucht
Bakplaat
2 en
4
140 150
25 - 45
-
Zandtaartdeeg
Boven- /
onderwarmte
Bakplaat
3
140 150
25 - 45
-
(°C)
(min)
Geroosterd
brood, 4
- 6 stuks
Grill
Bakrooster
4
max.
2 - 3 minuten
eerste kant; 2
- 3 minuten
tweede kant
Verwarm de oven
3 minuten voor.
Runderburger, 6
stuks,
0,6 kg
Grill
Rooster
en lekbak
4
max.
20 - 30
Plaats het rooster
op het vierde niveau en de lekbak
op het derde niveau in de oven.
Draai het voedsel
halverwege de bereidingstijd om.
Verwarm de oven
3 minuten voor.
ONDERHOUD EN REINIGING
WAARSCHUWING! Raadpleeg de
hoofdstukken Veiligheid.
OPMERKINGEN OVER SCHOONMAKEN
Maak de voorkant van de oven schoon met een zachte doek, warm water en een
mild reinigingsmiddel. Reinig en controleer de deurpakking rond het frame van de
uitsparing.
Reinigingsmiddelen
Gebruik een reinigingsoplossing om metalen oppervlakken te reinigen.
Reinig vlekken met een mild reinigingsmiddel.
Reinig de uitsparing telkens na gebruik. Vetophoping of andere resten kunnen
brand veroorzaken.
Dagelijks gebruik
Vocht kan in de oven of op de glazen deurpanelen condenseren. Om de condens
te verminderen, dient u de oven 10 minuten te laten werken voordat u er iets in
plaatst. Bewaar het voedsel niet langer dan 20 minuten in de oven. Droog de uitsparing na elk gebruik met een zachte doek.
Reinig alle accessoires na elk gebruik en laat ze drogen. Gebruik een zachte doek
met warm water en een mild reinigingsmiddel. De accessoires niet in de afwasmachine reinigen.
Accessoires
Reinig de antiaanbakaccessoires niet met agressieve reinigingsmiddelen of scherpe voorwerpen.
HOE TE VERWIJDEREN: INSCHUIFRAILS/
Verwijder de inschuifrails om de oven te reinigen.
23
Stap 1
Schakel de oven uit en wacht tot
deze afgekoeld is.
Stap 2
Trek de inschuifrail bij de voorkant uit de zijwand.
Stap 3
Trek de inschuifrail bij de achterkant uit de zijwand en verwijder
deze.
Stap 4
Installeer de inschuifrails in de
omgekeerde volgorde.
GA ALS VOLGT TE WERK VOOR GEBRUIK:
REINIGEN MET WATER
Deze reinigingsprocedure maakt gebruik van vocht
om achtergebleven vet en voedselresten uit de
oven te verwijderen.
Stap 1
Giet water in de uitsparing van de
ovenruimte: 300 ml.
Stap 2
Stel de functie in:
1
2
Stap 3
Stel de temperatuur in op 90 °C.
Stap 4
Laat de oven 30 minuten werken.
Stap 5
Schakel de oven uit.
Stap 6
Wacht tot de oven afgekoeld is.
Maak de holte droog met een
zachte doek.
.
HOE TE VERWIJDEREN EN INSTALLEREN: DEUR
De ovendeur beschikt over twee glasplaten. U kunt de ovendeur en de interne glasplaat verwijderen om ze
schoon te maken. Lees de volledige instructie 'Verwijderen van installatiedeur' voordat u de glasplaten
verwijdert.
LET OP! Gebruik de oven nooit zonder de glasplaten.
24
Stap 1
Open de deur volledig en houd beide
scharnieren vast.
Stap 2
Til de hendel op beide scharnieren volledig omhoog en draai het.
Stap 3
Sluit de ovendeur halverwege tot de
eerste openingsstand. Til hem daarna
op en trek hem naar voren en verwijder
hem van zijn plek.
Stap 4
Leg de deur op een zachte doek op
een stabiele ondergrond.
Stap 5
Deurafdekking (B) aan de bovenkant
van de deur aan beide kanten vastpakken en naar binnen drukken om de
klemsluiting te ontgrendelen.
Stap 6
Trek de deurlijst naar voren om hem te
verwijderen.
Stap 7
Houd de glasplaat van de deur bij de
bovenkant vast en trek deze voorzichtig
naar buiten. Zorg dat het glas volledig
uit de geleiders schuift.
2
B
1
Stap 8
Reinig de glasplaten met een sopje.
Droog de glasplaten voorzichtig af.
Reinig de glasplaten niet in de vaatwasser.
Stap 9
Installeer na het reinigen de glasplaat
en de ovendeur.
De bedrukte zone moet naar de binnenkant van
de deur gericht zijn. Zorg ervoor dat het oppervlak van de glasplaat op de bedrukte zijde na
de installatie niet ruw aanvoelt.
Als de deur correct wordt geïnstalleerd, klikt de
rand van de deur.
Zorg ervoor dat u de interne glasplaat correct
in de uitsparingen plaatst.
HOE TE VERVANGEN: LAMP
WAARSCHUWING! Gevaar voor
elektrische schokken.
Het lampje kan heet zijn.
A
Houd de halogeenlamp altijd met een doek vast om
te voorkomen dat er vetrestjes op de ovenlamp
verbranden.
25
Voordat u de lamp vervangt:
Stap 1
Stap 2
Stap 3
Schakel de oven uit. Wacht tot
de oven afgekoeld is.
Trek de oven uit het stopcontact.
Plaats een doek op de bodem
van de holte.
Achterlamp
Stap 1
Draai de glazen afdekking om die te verwijderen.
Stap 2
Reinig het glazen deksel.
Stap 3
Vervang de lamp door een geschikte hittebestendige lamp van 300 °C.
Stap 4
Installeer het glazen deksel.
PROBLEEMOPLOSSING
WAARSCHUWING! Raadpleeg de
hoofdstukken Veiligheid.
WAT TE DOEN IN DE VOLGENDE
GEVALLEN...
Neem in alle gevallen die niet in deze tabel zijn
opgenomen contact op met een erkend
servicecentrum.
Probleem
Controleer of de volgende zaken gelden...
De oven wordt niet
warm.
De zekering is doorgeslagen.
De deurpakking is
beschadigd.
Gebruik de oven niet.
Neem contact op
met een erkend servicecentrum.
Probleem
Op het display wordt
"12.00" weergegeven.
Er is een stroomstoring geweest. Stel de
dagtijd in.
De lamp werkt niet.
De lamp is opgebrand.
ONDERHOUDSGEGEVENS
Als u niet zelf het probleem kunt verhelpen, neem
dan contact op met uw verkoper ofeen erkende
serviceafdeling.
De contactgegevens van het servicecentrum staan
op het typeplaatje. Het typeplaatje bevindt zich aan
de voorkant van de binnenkant van de oven.
Verwijder het typeplaatje niet uit de ovenruimte.
Wij adviseren u om de gegevens hier te noteren:
Model (MOD.)
26
Controleer of de volgende zaken gelden...
.........................................
Productnummer (PNC)
.........................................
Serienummer (S.N.)
.........................................
ENERGIEZUINIGHEID
PRODUCTINFORMATIE- EN PRODUCTINFORMATIEBLAD*
Naam leverancier
Zanussi
Modelidentificatie
ZOHKA4X1 949496262
Energie-efficiëntie-index
81.2
Energie-efficiëntieklasse
A+
Energieverbruik bij een standaardbelasting, stand boven +
onderwarmte
0.93 kWh/cyclus
Energieverbruik bij een standaardbelasting, stand hetelucht
0.69 kWh/cyclus
Aantal holtes
1
Warmtebron
Elektriciteit
Volume
72 l
Soort oven
Inbouwoven
Massa
27.8 kg
* Voor de Europese Unie overeenkomstig EU-verordeningen 65/2014 en 66/2014.
Voor de Republiek Belarus overeenkomstig STB 2478-2017, aanhangsel G; STB 2477-2017, bijlagen
A en B.
Voor Oekraïne overeenkomstig 568/32020.
De energie-efficiëntieklasse is niet van toepassing op Rusland.
EN 60350-1 - Elektrische huishoudelijke kookapparaten - Deel 1: Range-ovens, ovens, stoomovens
en grills - Methoden voor prestatiemeting.
ENERGIEBESPARING
Deze oven bevat functies die u helpen
energie te besparen tijdens het
dagelijks koken.
Zorg ervoor dat de ovendeur gesloten is als u de
oven in werking stelt. Open de ovendeur niet te
vaak tijdens gebruik. Houd het deurrubber schoon
en zorg ervoor dat het goed op zijn plaats vastzit.
Gebruik metalen kookgerei om meer energie te
besparen.
Verwarm de oven indien mogelijk niet voor het
koken voor.
Houd de onderbrekingen tussen het bakken zo kort
mogelijk als u een aantal gerechten tegelijkertijd
bereidt.
Bereiding met hete lucht
Restwarmte
Wanneer de kookduur langer is dan 30 minuten,
verlaag dan de oventemperatuur tot minimaal 3-10
minuten voor het einde van het koken. De
restwarmte in de oven zorgt ervoor dat het gerecht
wordt voltooid.
U kunt de restwarmte gebruiken om andere
maaltijden op te warmen.
Eten warm houden
Kies de laagst mogelijke temperatuurinstelling om
de restwarmte te gebruiken en een maaltijd warm te
houden.
Warmelucht (vochtig)
Functie is ontworpen om tijdens de bereiding
energie te besparen.
Als u deze functie gebruikt is de verlichting uit.
Gebruik indien mogelijk de bereidingsfuncties met
hete lucht om energie te besparen.
27
MILIEUBESCHERMING
Recycleer de materialen met het symbool
. Gooi
de verpakking in een geschikte afvalcontainer om
het te recycleren. Bescherm het milieu en de
volksgezondheid en recycleer op een correcte
manier het afval van elektrische en elektronische
28
apparaten. Gooi apparaten gemarkeerd met het
symbool niet weg met het huishoudelijk afval.
Breng het product naar het milieustation bij u in de
buurt of neem contact op met de gemeente.