Groupe Brandt C2810 de handleiding

Categorie
Diepvriezers
Type
de handleiding
Instructions pour utilisation et installation
Instructions for installation and use
COMBINED FRIDGE AND FREEZER
GECOMBINEERDE KOEL-VRIESKAST
KΨLE-/FRYSESKAB
Handleiding voor gebruik en installatie
Anvisninger til Brug og Installation
BLOC REFRIGERATEUR-CONGELATEUR
It is advisable to steam cook the vegetables so as not to loose the vitamins and minerals into
the water. Therefore there is no need to wait for them to dry before freezing them, but allow
them to cool first.
Generally, the vegetables are better if they are cooked directly without thawing. Reduce the
cooking times bearing in mind the boiling effected before freezing.
Fruit must be covered with sugar or syrup according to the cases. The quantity of sugar to
use in order to preserve it is about 250 gr. per kg of fruit. Syrups are to be used in different
percentages and they are prepared by boiling water with some sugar already melted in it.
The various concentration are:
30% solution, 450 gr. of sugar for every litre of water
40% solution, 650 gr. of sugar for every litre of water
50% solution, 800 gr. of sugar for every litre of water
To maintain the colour of the fruit unaltered, dip it into some lemon juice before covering it with
sugar, or otherwise add some lemon juice to the syrup. Fruit to be freezed needs an hour in the
fridge for setting before being placed into the freezer. The syrup must cover the fruit completely.
To be preserved for 2 months. Defreeze the bread in the oven at 50 C having put it in be-
fore switching the oven on.
Before freezing butter and cheese, cut them into pieces for weekly consumption. Butter is
preserved for 8 months and so is hard cheese (parmesan). Other types of cheese need 4
months. defreezing must be done in the fridge being careful about the condensation which
logically forms on these products.
Asparagus 12 months Wash, remove hard parts 2 minutes
Cabbage, cauliflower 6 months Wash, cut into pieces 2 minutes
(1)
Artichokes
12 months
Remove external leaves 6 minutes (1)
Beans Shell 3 minutes
French beans Wash, remove stalk 4 minutes
Mushrooms Wash 2 minutes
(1)
Eggplants Wash, slice 4 minutes (2)
Pepperonies (3) Wash, slice, remove pips
Do not boil
Peas, tomatoes (3)
Shell, freeze, immediately placing them on one layer
only, pack them
Parsley, basil 8 months
Wash
Spinach
12 months
2 minutes
Mixed vegetables ready for
soup (Celery, carrots,
beetroot, leaks, etc.)
Wash, cut into pieces, divide into portions, do not
put potatoes as they turn black
Do not boil
(1) Put a bit of vinegar or lemon in the cooking water.
(2) Salt well before cooking.
(3) The vegetables become mushy during the thawing, owing to the high content of water in them. We advise freezing only if you
intend consuming the cooked products.
Apricots 8 months Wash, stone, 40% syrup
Pineapple
10 months
Peel, slice, 50% syrup
Oranges Peel, slice, 30% syrup
Cherries Wash, stone, cover with sugar or with 30% syrup
Strawberries
12 months
Wash, remove stalks and cover with sugar
Melons Peel, slice, remove pips and cover with 30% syrup
Peaches 8 months Peel, stone, slice and cover with 50% syrup
Grapefruit 12 months Peel, slice, 30% syrup
Citrus juice 10 months Squeeze, remove pips, sugar according to taste
Plums
12 months
Peel, stone, cover with sugar or with 50% syrup
Grapes Separate the grapes from the stalk, wash, cover with sugar or with 30% syrup
Whortleberries, blackberries
red, black current goose
berries, raspberries
10 months Wash, remove stalks, cover with sugar
19
20
Dit apparaat heeft als functie om voedingswaren voor huishoudelijk gebruik te bevriezen en
te bewaren: elk ander gebruik wordt als niet correct beschouwd.
De installatie moet plaatsvinden volgens de aanwijzingen uit deze handleiding; een verkeerde
installatie kan het apparaat beschadigen. Mochten er problemen optreden tijdens de werking
van het apparaat, neem dan contact op met onze servicedienst of met u winckelick.
Alvorens u onderhoudswerkzaamheden gaat uit voeren moet u eerst de voedingskabel
uittrekken: doe dit door rechtstreeks aan de stekker te trekken en niet aan de kabel zelf.
Bewaar deze handleiding met zorg.
Om te voldoen aan de meest recente wettelijke beschikkingen inzake milieubescherming gebruiken wij
kleine hoeveelheden van het koelmiddel R600a of R134a, afhankelijk van het model. Het exacte type
koelmiddel wordt expliciet vermeld op het typeplaatje. Voor de apparaten voorzien van het koelmiddel
R600a raden wij strikt aan in geval van schade aan de onderdelen van het koelcircuit of de koelkast
(leidingen enz...) het lokaal waar het apparaat zich bevindt goed te verluchten en geen vlammen,
vonken of andere ontstekingbronnen te veroorzaken gedurende enkele minuten.
De onderdelen die met levensmiddelen in aanraking komen, voldoen aan de EG 89/109
richtlijnen.
Hartelijk gefeliciteerd met uw uitstekende keuze!
Met de aankoop van dit huishoudelyk apparaat heeft u een uiterst betrouwbaar product
gekozen met hoge prestaties, dat tevens discreet, efficiënt en zeer energie zuinig is.
Uw nieuwe apparaat is zeer gemakkelijk in het gebruik. Toch raden wij u ten zeerste aan om
deze handleiding nauwkeurig door te lezen, zodat u de kleine details kan ontdekken die u
zullen toelaten om het apparaat om zijn best te gebruiken: maximale prestaties met een
minimaal energieverbruik.
Wij zijn ervan overtuigd dat u tevreden zal zijn over ons product en hopen u ook in de
toekomst onder onze klanten te kunnen verwelkomen.
GEFELICITEERD!
Indien dit toestel deel uitmaakt van een geheel voorzien met een sluiting met blokkering door een
mechanisme dat dichtklikt, door een veersysteem, met een slot, enz., denk er dan aan dat u alvorens het
slopen deze mechanismen onfunctioneel moet maken, of beter nog dat u de deur demonteert om te
vermijden dat er iemand in verstrikt zou kunnen geraken (bv. spelende kinderen, dieren, enz.).
Trek de stekker uit het stopcontact en snijd de voedingskabel door. Koelkasten en diepvriezen bevatten
koelgassen en stoffen die een speciale afvalverwerking vereisen en bevatten bovendien ook verscheidene
materialen die gerecycleerd kunnen worden.
Breng deze materialen naar de recyclingcentra: bij uw gemeente kan u de geschikte informatie verkrijgen
inzake een ecologisch correcte ontmanteling.
ONTMANTELING VAN HET GEBRUIKTE TOESTEL
Het EG-merk is een attestatie van de overeenstemming van dit apparaat met de Europese
Richt-lijn 89/336 (elektromagnetische compatibiliteit), 73/23 (laagspanning) 96/57 (efficiënt
energiegebruik), en hun wijzigingen.
VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN
INDEX
STARTPROCEDURE
VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN
VERKLARING DER TEKENS
OMKERING VAN DE DEUREN
INSTALLATIE VAN HET APPARAAT
HOE ENERGIE BESPAREN
ELEKTRISCHE AANSLUITING
GEBRUIK VAN HET APPARAAT
INVRIEZEN
ONTDOOIEN
ONTDOOIING
REINIGING
KLEINE DEFECTEN EN ONREGELMATIGHEDEN
ONTMANTELING VAN HET GEBRUIKTE
LEGENDE
A Koelruimte
B Vriesruimte
C Middelste profiel *
D Basisstuk
E Draaiknop thermostaat
F Verlichtingskastje
G Uittrekbare lades*
H Verlichte schakelaar voor snelinvriezing
I Schabben
K Deurvakken
L Flessenrekje
M Luchtkanaal*
N Groentelades
O Vlees/visbox
P Verdamper
R Drainagegat dooiwater
S Bewaringskalender
T Instelbare voetjes
U Compressor
V Dooiwateropvangbakje
Z Condensor
* Enkel aanwezig in bepaalde
modellen
Tekening uitsluitend als illustratie
bedoeld
De opening van de deuren geschiedt normalerwijze naar links toe (schanier aan rechterkant). Indien u de
deur naar rechts toe wenst te openen, moet u de aanwijzingen op de volgende bladzijden volgen. Uw
toestel kan uitgerust zijn met verschillende soorten scharnieren: gebruik de figuren die verwijzen naar uw
versie!
1. Leg het toestel voorzichtig neer op de achterkant (met de deuren naar boven gericht).
2. Verwijder het basisstuk (door het naar boven toe te trekken) (fig. 3). Indien u beschikt over het
type X (fig. 3A) moet u het basisstuk verwijderen door uw handen onder het basisstuk in te voegen, de
lipjes (gelegen in het midden) naar beneden toe te trekken zodat deze losschieten, en vervolgens het
basisstuk naar boven toe te roteren zodat het loskomt.
3. Verwijder het lipje R (fig. 3B) uit de linker invoegplaats van het basisstuk en plaats het terug in
de rechter invoegplaats.
4. Schroef de twee onderste scharnieren L en M (fig. 4/5) los of schroef het scharnier A los (fig.
4A).
5. Verwijder de pen van scharnier L en voeg hem in scharnier M (fig. 6) of schroef de rechter pen
los en schroef deze daarna terug vast aan de linkerkant (fig. 5A).
6. Schuif de deur van het vriesvak uit het tussenscharnier P (fig. 7).
21
VERKLARING DER TEKENS
OMKERING VAN DE DEUREN
Indien het toestel uitgerust is met
verticale handvatten kunnen deze van
de linkerkant losgeschroefd worden en
op de rechterkant terug bevestigd
worden. Verplaats hierbij de
afschermingsdopjes die de openingen
afsluiten.
22
OMKERING VAN DE
HANDVATTEN
7. Schroef het scharnier los (fig.
8/8B) en sluit de openingen af met
de dopjes die u aan de linkerkant
verwijderd heeft (fig. 9).
8. Schuif de deur van de koelkast uit
het bovenste scharnier D (fig. 10).
9. Schroef het scharnier D los (fig.
11) en monteer hem terug aan de
linkerkant (fig. 12).
10. Plaats de deur van de koelkast in
de scharnierpen D (fig. 13).
11. Draai het scharnier 8 over 180° en
monteer hem terug (fig. 14), plaats
de deur van het vriesvak (fig. 15).
12. Schuif de pen P, die zich nu rechts
bevindt, uit het scharnier 8B en
plaats hem in de linker
invoegplaats (fig. 16).
13. Schroef het scharnier 8B terug vast
aan de linkerkant en plaats de
deur van het vriesvak terug (fig.
15).
14. Schroef de scharnieren L en M,
reeds verwijderd in puntje 4, vast
(fig. 17) of het onderste scharnier
A (fig. 18).
15. Plaats het basisstuk terug en breng
het toestel terug in de verticale
positie (fig. 19).
Controleer na het uitpakken van het apparaat of dit geen beschadigingen vertoont. Mocht het
apparaat beschadigingen vertonen, meldt dit dan onmiddellijk aan de verkoper.
Laat de delen van de verpakking (plastic zakjes, onderdelen in polystirol, enz.) niet achter in
het milieu, noch in het bereik van kinderen.
Indien het apparaat werd getransporteerd in horizontale positie, wacht dan een paar
uren alvorens u de stekker in het stopcontact steekt zodat de olie kan terugvloeien naar
de compressor.
Plaats het apparaat in een droge en luchtige omgeving. Vermijd de plaatsing op balkons,
terrassen of veranda's: een overdreven hitte tijdens de zomer en de koude tijdens de winter
zouden de werking van het apparaat kunnen wijzigen en het zelfs beschadigen. Plaats het
apparaat niet in de nabijheid van een warmtebron, zoals een oven of een
radiator/verwarmingselement en laat een minimum afstand van 3 à 5 cm zijdelings en 10 cm
langs boven tussen het apparaat en de omringende meubels. Plaats het apparaat op een
zekere afstand van de muur door middel van de afstandshouders die op de achterzijde
gemonteerd moeten worden.
Regel de voorste steunvoetjes zodanig dat het apparaat lichtjes naar achter helt: op
deze manier zal u de deur gemakkelijker op een correcte manier kunnen sluiten.
Reinig het apparaat binnenin met natriumbicarbonaat opgelost in water (1 lepel per 4 liter
water). Gebruik geen alcohol, schuurmiddelen of detergenten: deze producten zouden de
oppervlakten van het apparaat kunnen beschadigen.
Dit apparaat werkt het best bij een omgevingstemperatuur tussen 10 °C en 32 °C.
Regeling van de scharnier
Het is mogelijk dat door accidentele stoten, opgetreden tijdens het transport, de bovenste deur niet
volledig is uitgelijnd met het bedieningspannel. Moest dit het geval zijn dan moet u de schroef die het
plaatje (A) bevestigd aan de bovenste scharnier lichtjes losdraaien. Sluit nu de deur en aligneer ze ten
opzichte van het bedieningspannel. Draai de schroef terug vast en controleer of de isolatierand goed
aansluit.
A
De eerste manier om energie te besparen is de juiste keuze van de plaats van het apparaat,
zoals werd beschreven in de paragraaf gewijd aan de installatie. De tweede manier is door te
vermijden dat er warmte binnentreedt in de compartimenten: houd de deuren enkel open
voor een minimale duur en plaats geen warme voedingswaren in het apparaat, vooral geen
soepen of gelijkaardige producten die een grote hoeveelheid damp vrijstellen. Controleer
regelmatig de isolatieranden van de deuren en verzeker er u van dat deze nog op een
efficiënte manier aansluiten. Indien dit niet meer het geval is, neem dan contact op met onze
servicedienst of uw winkelier. Een derde manier om energie te besparen is het efficiënt
houden van de delen die zorgen voor de warmte-uitwisseling: vermijd een te grote
accumulatie van ijs in het vriesvak (verwijder het ijs als de dikte van de laag groter is dan 1-2
cm - bij apparaten van het type "no-frost" is dit overbodig) en reinig regelmatig de condensor
(zie aanwijzingen verderop in de handleiding).
Controleer of de elektrische spanning (Volt, V) van het voedingsnet overeenstemt met de
gegevens vermeld op het typeplaatje dat zich binnenin het apparaat bevindt. Bij
incompatibiliteit tussen het stopcontact van het voedingsnet en de stekker van het
toestel raden wij u ten zeerste aan om geen verloopstekkers, meervoudige stekkers of
verlengdraden te gebruiken, maar om het stopcontact te vervangen door één van een
geschikt type. Dit moet worden uitgevoerd door een gespecialiseerde technicus. Het
voedingscontact van het apparaat moet bereikbaar blijven voor interventies in de toekomst
(reiniging, ontdooiing, enz.). Bij beschadiging van de voedingskabel moet u deze
onmiddellijk laten vervangen: neem dan contact op met onze servicedienst of uw winkelier.
De elektrische veiligheid van dit apparaat wordt enkel gegarandeerd indien het aangesloten is
op een efficiënte aarding, zoals dit vereist is door de geldende normen inzake de elektrische
veiligheid.
23
Indien het apparaat in zijn horizontale stand in huis werd geleverd, moet u enkele uren
wachten alvorens de stekker in het stopcontact te steken, zodat de olie naar de
compressor kan terugvloeien. Reinig de binnenkant van het apparaat (zie Reiniging van de
binnenkant) en steek vervolgens de stekker in het stopcontact zonder het gebruik van
verloopstekkers / adapters (zie ELEKTRISCHE AANSLUITING). Stel de thermostaat in op de
stand voor bewaring die voor u het meest geschikt is (zie GEBRUIK VAN HET APPARAAT).
STARTPROCEDURE
INSTALLATIE VAN HET
APPARAAT
ELEKTRISCHE AANSLUITING
HOE ENERGIE BESPAREN
Instelling draaiknop van koelkast
Om de binnentemperatuur te regelen moet u aan de DRAAIKNOP van de thermostaat, gelegen ter hoogte
van het instrumentenpaneel, draaien. Positie 1 stemt overeen met een temperatuur die minder koud is,
terwijl de hogere nummers overeenstemmen met koudere temperaturen. Normalerwijze volstaat een
intermediaire positie. U kan het apparaat uitschakelen door de draaiknop van de thermostaat tot op de
positie 0/STOP te draaien.
OPGELET: Het apparaat blijft ook nu onder spanning staan.
De temperaturen binnenin zijn onderhevig aan de temperatuur van de omgeving, de frequentie van
opening van de deuren en de hoeveelheid voedingswaren die zich binnenin bevinden. Naargelang deze
verschillende gevallen kan u de stand instellen die u de optimale temperatuur zal geven. In extreme
omgevingsomstandigheden is het raadzaam om de thermostaat op een verschillende manier te gebruiken.
Wanneer de omgevingstemperatuur zeer hoog is (bv. in de zomer) is het raadzaam om de draaiknop op
een lage stand in te stellen. Omgekeerd, bij koude omgevingstemperaturen is het raadzaam om de
draaiknop op de hoge nummers te plaatsen.
De geplaatste verpakkingen en voedingswaren mogen de achterwand van de koelruimte niet
raken.
Elk voedingswaar moet voor een goede
bewaring op de juiste plaats in de
koelruimte worden geplaatst, tenzÿ de
temperatuur op bepaalde plaatsen
kouder is.
BURRO
BURRO
OPGELET.
Alvorens de deuren van de
vriesruimte te sluiten moet u
controleren of de eventueel aanwezige
afdekplaatjes en/of bakjes perfect
gesloten zijn.
24
Bij zeer lage omgevingstemperaturen is het raadzaam om de knop winter/super
(inverno/super) in te drukken.
GEBRUIK VAN HET
Om tot een maximaal bruikbaar volume
te komen kan u de eventueel in de
vriesruimte aanwezige lades
verwijderen, behalve de eerste
onderaan.
Invriezen
Bereid deze handeling voor op een zo hygiënisch mogelijk wijze vermits invriezen uw
voedsel niet steriliseert. Het is raadzaam om uw voedingswaren in te vriezen in porties voor
één maaltijd. Plaats nooit warme of zelfs lauwe producten in de vriesruimte!
Verpak de voedingswaren in plastic zakjes, polyethyleen folie, aluminiumfolie of invriespotjes
alvorens ze in de vriesruimte te plaatsen (dit materiaal is op de markt verkrijgbaar met het
opschrift "geschikt voor invriezen").
Elke portie, potje, enz. dat in de vriesruimte wordt geplaatst moet aan de volgende eisen
voldoen:
vermelding van de verpakkingsdatum en vervaldatum;
vermelding van het aantal porties;
glazen recipiënten moeten in pyrexglas vervaardigd zijn en mogen NOOIT volledig
worden gevuld (bij invriezen zetten vloeistoffen uit);
de verpakkingen moeten samengedrukt worden om lucht te laten ontsnappen en moeten
zo plat mogelijk zijn;
alle soorten van verpakkingen moeten gesloten worden om de voedingswaren te
beschermen.
Plaats geen verse producten in de nabijheid van reeds ingevroren producten, zodat diens
temperatuur niet verhoogd wordt.
De snelvriesruimte is het eerste vak bovenaan, voor apparaten met twee vakken, en het
tweede of derde bovenaan voor toestellen met drie of vier vakken.
De max. hoeveelheid voedingswaren die ingevroren kunnen worden staat vermeld op het
typeplaatje onder "Invriescapaciteit/Freezing capacity (kg/24h)". Plaats nooit een grotere
hoeveelheid in één keer. Nadat de invriezing voltooid is (maximum na 24 uur), is het
raadzaam om de schakelaar uit te schakelen.
Ontdooi de producten die u onmiddellijk wenst te consumeren. De ontdooiing kan volgens vier methoden
plaatsvinden:
in de koelkast;
bij kamertemperatuur;
in de oven bij 40/50° of in de magnetron;
rechtstreeks door de bereiding van het voedingsmiddel.
De ontdooiing in de koelkast is de meest langzame maar ook veiligste methode en laat u tevens toe om
energie te besparen (de koude die wordt vrijgesteld tijdens de ontdooiing komt in de koelkast terecht).
Ontdooiing van de koelruimte
Gebeurt automatisch en het gevormde dooiwater vloeit samen, via het drainagegat, in het
dooiwateropvangbakje GELEGEN BOVEN DE COMPRESSOR. Vervolgens zal het water
verdampen door de warmte verspreid door de compressor. Opmerking: het is mogelijk dat er
ijs of waterdruppels aanwezig zijn op de verticale achterwand van het toestel. Dit is geen
defect.
Ontdooiing van de vriesruimte
Ontdooi telkens u binnenin de vriesruimte ijs- en rijpvorming van meer dan 5-6 mm bemerkt.
Deze laag vermindert het koelvermogen en veroorzaakt een groter energieverbruik.
Wikkel de pas uit de vriesruimte genomen producten in krantenpapier en vervolgens in
dekens (ook thermische zakken zijn geschikt); plaats alles op een koele plaats of zelfs in een
koelkast. Trek dan de stekker uit het stopcontact.
Om de ontdooiing van het ijs te versnellen kan u een pan met heet water in de vriesruimte
plaatsen op een houten plankje.
Gebruik geen verwarmingselementen, haardrogers of andere elektrische toestellen, messen of
andere metalen voorwerpen; op die manier zou u het toestel op een onherstelbare wijze
kunnen beschadigen. Na de ontdooiing moet u zorgvuldig de instructies vermeld in het
hoofdstuk "Reiniging" volgen voor de reiniging en de terug plaatsing van de voedingswaren
in de vriesruimte.
Belangrijke opmerkingen
Bij aankoop van reeds bevroren producten
moet u op het volgende letten:
zijn de verpakkingen goed gesloten en
werden ze niet gemanipuleerd of niet
beschadigd;
zijn ze vrij van ijsvorming (ijsvorming
betekent dat het product volledig of
gedeeltelijk ontvrozen is geweest);
staat de verpakkingsdatum vermeld en
de maximum bewaringsdatum voor de
verschillende toestellen (uw toestel is
van het type ****).
tijdens het transport naar huis toe mag
het product niet ontdooien, zelfs niet
gedeeltelijk.
Steek geen bevroren producten in uw mond
die pas uit de vriesruimte werden gehaald
(ijsroom, ijslollies, ijsblokjes enz.): de zeer
lage temperatuur van deze producten zou
vrieswonden aan de tong kunnen
veroorzaken. Bij een energie-uitval van
enkele uren moet u de bevroren
voedingswaren overbrengen naar een andere
werkende vriesruimte. Ontdooide of
gedeeltelijk ontdooide voedingswaren
mogen enkel terug ingevroren worden
nadat zij bereid/gekookt werden!
25
Voor een maximale invriescapaciteit moet u de schakelaar voor snel invriezen (zie
Legende) 24 uur voor het plaatsen van de in te vriezen voedingswaren aanschakelen.
INVRIEZEN
ONTDOOIEN
ONTDOOIING
Om de opvang van het dooiwater te vergemakkelijken moet u het schopje invoegen en een
laag wateropvangbakje plaatsen.
Reiniging van de binnenkant
Alvorens gelijk welke handeling uit te voeren moet u de stekker uit het stopcontact trekken.
Reinig zowel de koelruimte als de vriesruimte met natriumbicarbonaat opgelost in water (1
lepel per 4 liter water). GEBRUIK GEEN SCHUURMIDDELEN. Spoel met water en droog met
een doek. Stop de stekker in het stopcontact. Plaats de draaiknop van de koelruimte op de
bewaringstemperatuur. Wacht 3/4 uur alvorens de voedingswaren terug te plaatsen. Voor het
gebruik van de vriesruimte moet u de functie snelinvriezen aanschakelen, 3/4 uur wachten
alvorens de verse en/of ingevroren voedingswaren in hun overeenkomstige compartimenten
te plaatsen. Nadat er 24 uur zijn verstreken na de inschakeling van de functie snelinvriezen
mag u deze terug uitschakelen.
Reiniging van de buitenkant
Alvorens gelijk welke handeling uit te voeren moet u de stekker uit het stopcontact trekken.
Reinig de buitenkant op dezelfde wijze en met dezelfde zorg als de binnenkant. Denk er af
en toe aan om de condensor, die zich op de achterkant van het toestel bevindt, te reinigen.
Gebruik hiervoor een droge borstel, of beter nog, een stofzuiger.
Ga aan de hand van de volgende controles na of u het probleem kan oplossen alvorens
technische ondersteuning te vragen.
Ongewoon lawaai - De voetjes werden NIET correct ingesteld en de vriesruimte vibreert.
De koelcapaciteit vermindert - U heeft een hoeveelheid voedingswaren geplaatst die groter
is dan de aanbevolen hoeveelheid. U heeft de deur te vaak geopend. De deur is niet goed
gesloten.
Het apparaat koelt niet af - Controleer of de stekker goed in het stopcontact steekt. Er is een
elektrische zekering in uw huis gesprongen. De hoofdzekering van uw huis is gesprongen.
De thermostaat is uitgeschakeld, de draaiknop staat op 0.
De buitenkant van de vrieskast is warm - Dit is GEEN defect, maar moet de vorming van
condensatie op de buitenkant van het toestel voorkomen.
Het ingevroren vlees vertoont witte strepen - U gebruikt een te lage temperatuur of de
vervaldatum vermeld in de tabel werd niet gerespecteerd.
Onvolledige invriezing - Het is normaal dat producten met een hoog gehalte aan suiker, vet
en alcohol (zoals ijsroom en sappen) niet volledig bevriezen maar gedeeltelijk zacht blijven.
Waterdruppels op de buitenwand van het apparaat - In de tussenseizoenen (lente en
herfst), wanneer de huisverwarming niet werkt, kan het voorkomen dat er waterdruppels
(condensatie) op de buitenwanden van het apparaat verschijnen. Dit fenomeen is niet nadelig
voor de goede werking van het apparaat en is niet gevaarlijk voor personen.
Ijs/rijpvorming aan de binnenkant - De deuren werden niet goed gesloten of werden te
vaak geopend.
Waterdruppels of ijs aanwezig op de verticale achterwand van het apparaat - Dit is geen
defect.
De deur gaat moeizaam open - Het is normaal dat de deur, vooral nadat ze juist werd
gesloten, enige weerstand biedt tegen het terug openen: dit is noodzakelijk om een perfecte
afdichting van de deuren te garanderen. Het volstaat om enkele minuten te wachten alvorens
de deuren terug te openen.
Waterdruppels op de bodem van de koelruimte
Het draingegat van het dooiwater zit verstopt. Maak het vrij met behulp van bijvoorbeeld een
breinaald (fig. L3).
De binnenverlichting van de koelkast is uit
• Controleer de puntjes opgesomd in "Het toestel koelt niet af".
• Het lampje is doorgebrand.
Vervang het lampje op de volgende wijze: trek de stekker uit het stopcontact, open door
drukuitoefening met een schroevendraaier het verlichtingskastje (is via drukmechanisme
gesloten) (fig. L1); vervang het lampje met een gelijkaardig lampje (max 15 WATT) (fig. L2);
plaats het kastje terug. Vervang het doorgebrande lampje enkel indien u beschikt over een
nieuwe lamp.
26
REINIGING
KLEINE DEFECTEN EN
ONREGELMATIGHEDEN
Vers Vlees
Verwijder zoveel mogelijk vet.
Wij raden aan het vlees volledig te ontdooien vóór u het bereidt. Dit voorkomt dat het vlees
aan de buitenkant sneller gaar wordt dan binnenin. Een uitzondering hierop vormen zowel
gepaneerde schnitzels, die meteen op middelhoog of laag vuur kunnen worden bereid, en
soepvlees dat gekookt wordt.
Wild en Gevogelte
Dit moet worden geplukt of gevild, de ingewanden verwijderd, eventueel in stukken gesne-
den, gewassen en gedroogd.
Vis
Bereide Levensmiddelen
Opmerking: De bewaartijd van bereide levensmiddelen wordt korter als u bij de bereiding
bacon of spek gebruikt hebt.
Plaats deze gerechten rechtstreeks in de pan of in de oven zonder ze te ontdooien.
PRODUCT HOUDBAARHEID
Kleine stukjes lamsvlees 8 maanden
Te braden varkensvlees 5 maanden
Rundersoepvlees, rosbief 10 maanden
Runderbiefstuk, ribstuk, goulasch 8 maanden
Te braden kalfsvlees 8 maanden
Kalfsschnitzel 10 maanden
Gehakt 4 maanden
Orgaanvlees 3 maanden
Braadworst 2 maanden
PRODUCT HOUDBAARHEID
Eend 4 maanden
Haas 6 maanden
Soepkip 7 maanden
Gans 4 maanden
Braadkip 10 maanden
Kalkoen 6 maanden
Orgaanvlees 3 maanden
Wilde eend 8 maanden
Snip, fazant 8 maanden
Patrijs, kwartel 7 maanden
PRODUCT HOUDBAARHEID VOORBEREIDING
Karper 2 maanden Schubben, ingewanden en kop verwijderen, wassen, droog deppen.
Snoek
Tarbot
Zalm
Makreel
Zeelt
Forel
Brasem, tong 3 maanden Huid, ingewanden en kop verwijderen, 30 seconden in koud zout
water dompelen en droog deppen
PRODUCT HOUDBAARHEID GARING
Vleesragout 3 maanden niet volledig
Tomatensaus 3 maanden volledig
Groentenstamppot 2 maanden zonder noedels
Lasagne 4 maanden niet volledig
Gebraden vlees 2 maanden volledig
Kalfshaas 1 maand niet volledig
Suddervlees 3 maanden niet volledig
Wildragout 2 maanden volledig
Gekookte vis 2 maanden volledig
Vis uit de oven 2 maanden volledig
Met vlees gevulde paprika’s, aubergines, zucchinis 2 maanden volledig
Paddestoelen, groentenmix 2 maanden volledig
Gekookte spinazie 2 maanden volledig
Pizza 6 maanden volledig
27
Invriestabellen
Bedek het fruit met suiker of siroop. De voor de conservering benodigde hoeveelheid suiker
is 250 gram suiker per kilo fruit. Voor de vruchtensiroop wordt, al naargelang het soort fruit,
een verschillende hoeveelheid suiker gebruikt. Om siroop te maken moet u water waarin sui-
ker is opgelost aan de kook brengen. De verschillende concentraties zijn:
30%-oplossing: 450 gram suiker per liter water
40%-oplossing: 650 gram suiker per liter water
50%-oplossing: 800 gram suiker per liter water
Om de oorspronkelijke kleur van het fruit te behouden, moet u het eerst in citroensap on-
derdompelen voor u het met suiker bedekt, of wat citroensap aan de siroop toevoegen. De
verpakte vruchten moeten eerst een uur in de koelkast tot rust komen voor u ze kunt invrie-
zen. De siroop moet het fruit volledig bedekken.
Wij raden aan om groenten met stoom te blancheren om verlies van vitaminen en mineralen
te voorkomen. Bij deze manier hoeft u niet te wachten tot de groenten droog zijn, maar is
het voldoende om ze af te laten koelen.
Wij bevelen aan om deze groenten onmiddellijk te bereiden zonder ze eerst te ontdooien.
Trek de blancheertijd van de bereidingstijd af.
(1) Voeg een beetje azijn of citroensap aan het kookwater toe.
(2) Zout de groenten voor het koken.
(3) Bij het ontdooien hebben deze groentesoorten de neiging om hun vorm te verliezen vanwege het hoge waterge-
halte. Daarom raden wij aan deze groentesoorten alleen in te vriezen wanneer zij in gekookte toestand zullen wor-
den gegeten.
Brood kan 2 maanden worden bewaard. Ontdooien bij 50 ˚C in een niet voorverwarmde oven.
Boter en kaas moet u in porties voor één week invriezen. Boter is 8 maanden houdbaar, net als
harde kaassoorten (Parmesaanse kaas). De houdbaarheid van andere kaassoorten is 4 maanden.
Ontdooien moet in de koelkast plaatsvinden, waarbij u moet letten op condenswater dat zich op
de producten vormt. De fabrikant is niet aansprakelijk voor eventuele fouten of onvolledigheden
in dit boekje en behoudt zich het recht voor om te allen tijde, zonder voorafgaande kennisgeving,
eventuele wijzigingen door te voeren, die hij om technische of commerciële redenen nodig acht.
Abrikozen 8 maanden wassen, pitten verwijderen, 40% siroop
Ananas 10 maanden schillen, snijden, 50% siroop
sinaasappelen 10 maanden schillen, snijden, 30% siroop
Kersen 10 maanden wassen, pitten verwijderen, bedekken met suiker of
30% siroop
Aardbeien 12 maanden wassen, steeltjes verwijderen, met suiker bedekken
Meloenen 12 maanden schillen, snijden, kern verwijderen, bedekken met 50%
siroop
Perziken 8 maanden schillen, pitten verwijderen, snijden, bedekken met
50% siroop
Grapefruit 12 maanden schillen, snijden, 30% siroop
Citrusvruchtensap 10 maanden uitpersen, kern verwijderen, suiker naar smaak
Druiven 12 maanden steeltjes verwijderen, wassen en bedekken met suiker
of 30% siroop
Bosbessen, braambessen,
frambozen, kruisbessen, aalbessen
10 maanden steeltjes verwijderen, wassen, met suiker bedekken
Asperges 12 maanden wassen, schillen 2 minuten
Kool, bloemkool 6 maanden schoonmaken, in stukken snijden 2 minuten (1)
Artisjokken 12 maanden buitenste bladeren verwijderen 5 minuten (1)
Witte bonen 12 maanden uit peul halen 3 minuten
Sperziebonen 12 maanden wassen, steeltjes verwijderen 4 minuten
Paddestoelen 12 maanden schoonmaken 2 minuten (1)
Aubergines 12 maanden schoonmaken, in schijven snijden 4 minuten (2)
Paprika (3) 12 maanden schoonmaken, snijden, zaadlijsten verwijderen niet blancheren
Erwten (3) 12 maanden uit peul halen en onmiddellijk in één laag invriezen, niet
blancheren daarna verpakken
Peterselie, basilicum 8 maanden wassen niet blancheren
Spinazie 12 maanden wassen 2 minuten
Gemengde soepgroeten 12 maanden snijden, in porties verdelen, blancheren, (selderij, worteltjes,
prei, rapen) geen aardappelen omdat deze zwart worden.
28
174.5917.0
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

Groupe Brandt C2810 de handleiding

Categorie
Diepvriezers
Type
de handleiding