Invriezen
Bereid deze handeling voor op een zo hygiënisch mogelijk wijze vermits invriezen uw
voedsel niet steriliseert. Het is raadzaam om uw voedingswaren in te vriezen in porties voor
één maaltijd. Plaats nooit warme of zelfs lauwe producten in de vriesruimte!
Verpak de voedingswaren in plastic zakjes, polyethyleen folie, aluminiumfolie of invriespotjes
alvorens ze in de vriesruimte te plaatsen (dit materiaal is op de markt verkrijgbaar met het
opschrift "geschikt voor invriezen").
Elke portie, potje, enz. dat in de vriesruimte wordt geplaatst moet aan de volgende eisen
voldoen:
• vermelding van de verpakkingsdatum en vervaldatum;
• vermelding van het aantal porties;
• glazen recipiënten moeten in pyrexglas vervaardigd zijn en mogen NOOIT volledig
worden gevuld (bij invriezen zetten vloeistoffen uit);
• de verpakkingen moeten samengedrukt worden om lucht te laten ontsnappen en moeten
zo plat mogelijk zijn;
• alle soorten van verpakkingen moeten gesloten worden om de voedingswaren te
beschermen.
Plaats geen verse producten in de nabijheid van reeds ingevroren producten, zodat diens
temperatuur niet verhoogd wordt.
De snelvriesruimte is het eerste vak bovenaan, voor apparaten met twee vakken, en het
tweede of derde bovenaan voor toestellen met drie of vier vakken.
De max. hoeveelheid voedingswaren die ingevroren kunnen worden staat vermeld op het
typeplaatje onder "Invriescapaciteit/Freezing capacity (kg/24h)". Plaats nooit een grotere
hoeveelheid in één keer. Nadat de invriezing voltooid is (maximum na 24 uur), is het
raadzaam om de schakelaar uit te schakelen.
Ontdooi de producten die u onmiddellijk wenst te consumeren. De ontdooiing kan volgens vier methoden
plaatsvinden:
• in de koelkast;
• bij kamertemperatuur;
• in de oven bij 40/50° of in de magnetron;
• rechtstreeks door de bereiding van het voedingsmiddel.
De ontdooiing in de koelkast is de meest langzame maar ook veiligste methode en laat u tevens toe om
energie te besparen (de koude die wordt vrijgesteld tijdens de ontdooiing komt in de koelkast terecht).
Ontdooiing van de koelruimte
Gebeurt automatisch en het gevormde dooiwater vloeit samen, via het drainagegat, in het
dooiwateropvangbakje GELEGEN BOVEN DE COMPRESSOR. Vervolgens zal het water
verdampen door de warmte verspreid door de compressor. Opmerking: het is mogelijk dat er
ijs of waterdruppels aanwezig zijn op de verticale achterwand van het toestel. Dit is geen
defect.
Ontdooiing van de vriesruimte
Ontdooi telkens u binnenin de vriesruimte ijs- en rijpvorming van meer dan 5-6 mm bemerkt.
Deze laag vermindert het koelvermogen en veroorzaakt een groter energieverbruik.
Wikkel de pas uit de vriesruimte genomen producten in krantenpapier en vervolgens in
dekens (ook thermische zakken zijn geschikt); plaats alles op een koele plaats of zelfs in een
koelkast. Trek dan de stekker uit het stopcontact.
Om de ontdooiing van het ijs te versnellen kan u een pan met heet water in de vriesruimte
plaatsen op een houten plankje.
Gebruik geen verwarmingselementen, haardrogers of andere elektrische toestellen, messen of
andere metalen voorwerpen; op die manier zou u het toestel op een onherstelbare wijze
kunnen beschadigen. Na de ontdooiing moet u zorgvuldig de instructies vermeld in het
hoofdstuk "Reiniging" volgen voor de reiniging en de terug plaatsing van de voedingswaren
in de vriesruimte.
Belangrijke opmerkingen
Bij aankoop van reeds bevroren producten
moet u op het volgende letten:
• zijn de verpakkingen goed gesloten en
werden ze niet gemanipuleerd of niet
beschadigd;
• zijn ze vrij van ijsvorming (ijsvorming
betekent dat het product volledig of
gedeeltelijk ontvrozen is geweest);
• staat de verpakkingsdatum vermeld en
de maximum bewaringsdatum voor de
verschillende toestellen (uw toestel is
van het type ****).
• tijdens het transport naar huis toe mag
het product niet ontdooien, zelfs niet
gedeeltelijk.
Steek geen bevroren producten in uw mond
die pas uit de vriesruimte werden gehaald
(ijsroom, ijslollies, ijsblokjes enz.): de zeer
lage temperatuur van deze producten zou
vrieswonden aan de tong kunnen
veroorzaken. Bij een energie-uitval van
enkele uren moet u de bevroren
voedingswaren overbrengen naar een andere
werkende vriesruimte. Ontdooide of
gedeeltelijk ontdooide voedingswaren
mogen enkel terug ingevroren worden
nadat zij bereid/gekookt werden!
25
Voor een maximale invriescapaciteit moet u de schakelaar voor snel invriezen (zie
Legende) 24 uur voor het plaatsen van de in te vriezen voedingswaren aanschakelen.
INVRIEZEN
ONTDOOIEN
ONTDOOIING
Om de opvang van het dooiwater te vergemakkelijken moet u het schopje invoegen en een
laag wateropvangbakje plaatsen.