NEDERLAND
• 44 •
Opmerking: Als de ketel eenmaal gevuld
is, kan het waterreservoir (6), indien nodig,
ook zonder het weg te nemen gevuld
worden.
6. Doe de filterhouder (9) in de afgiftegroep
(14) en bevestig deze met een beweging
van links naar rechts tot deze vastzit. De
handgreep van de filterhouder dient zich
rechts te bevinden.
7. Doe de stekker (19) in een geschikt
stopcontact (zie hoofdstuk
“Waarschuwing” punt 1, p. 42).
Wat u moet weten
1 De smaak van de espresso hangt af van de
hoeveelheid en het type gebruikte koffie.
De bijzondere smaak van een koffieboon is
van verschillende factoren afhankelijk maar
de smaak en het aroma van de koffie zijn het
resultaat van het systeem waarmee de
koffiebonen gebrand worden.
De koffiebonen die langer en met hogere
temperaturen gebrand zijn, zijn donkerder.
Donkere koffiebonen geven meer aroma dan
lichte koffiebonen.
2 Op de markt treft u verschillende kwaliteiten
koffie aan. Elk type branding wordt
gekenmerkt door een mengsel bij een
bepaalde temperatuur gebrande koffiebonen
met een bepaald aroma.Er bestaan
cafeïnevrije koffiesoorten met slechts 2%
cafeïne. Probeer met uw espresso-apparaat
één van de verschillende beschikbare
koffiesoorten uit. Waarschijnlijk zult u een beter
aroma ontdekken ten opzichte van het aroma
van de tot nog toe gebruikte koffie.
3 Voor de espresso-apparaten met een pomp
moet fijn gemalen koffie gebruikt worden.
Koop dit soort koffie of laat dit soort koffie
malen. Gebruik bij voorkeur geen koffiemolen
met messen omdat er dan te veel koffiepoeder
vrijkomt en er hiermee een te onregelmatig
koffiemengsel verkregen wordt.
4 Een echt kopje espresso herkent u aan de donkere
kleur, de rijke smaak en de typische “crème”.
5 Cappuccino is een speciale combinatie van
espresso koffie en opgeschuimde warme
melk. Kan geserveerd worden met wat
kaneel, nootmuskaat of cacao.
6 De espresso direct na het bereid te hebben
serveren.
7 De espresso in espressokopjes en de cap-
puccino in ontbijtkoppen serveren.
8 Het beste zou zijn de koffie net voor het
gebruik te malen. Vergeet niet dat de koffie
gemalen moet worden voor espresso-
apparaten met pomp.
9 Er wordt aangeraden de gemalen of
ongemalen koffie in een hermetisch
afgesloten verpakking in de diepvries te
bewaren. Gemalen koffie absorbeert
makkelijk geuren.
Inbedrijfstelling:
Met deze procedure kan het hydraulische circuit
voorbereid worden voor een optimaal gebruik
van het apparaat. Aangeraden wordt de
volgende procedure te volgen iedere keer dat
het apparaat “voor het eerst” gebruikt wordt.
1. Controleer wat beschreven wordt in het
hoofdstuk “Voorbereiding van de
espressokoffiemachine”:
2. Zet de hoofdschakelaar (1) op stand “I”.
Het rode Inschakelcontrolelampje gaat
branden.
3. Wacht tot het groene controlelampje (3)
gaat branden.
4. Open de knop van het stoomkraantje (7)
langzaam tegen de klok in, om de “valse
druk” af te laten, die veroorzaakt is door de
lucht die in de ketel achtergebleven is. Draai
deze weer met de klok mee dicht en wacht
tot het groene controlelampje (3) gaat
branden. Het groene controlelampje (3)
geeft de juiste druk in de ketel aan
(ongeveer 1,2 bar), wat ook gecontroleerd
kan worden op de bijgeleverde manometer
(25).
Opmerking: Het groene controlelampje (3)
dat aanduidt dat de juiste druk bereikt is,
blijft tijdens de verwarmingsfase
automatisch uit- en aangaan. Na het
apparaat te hebben aangezet, wordt voor
de eerste kop koffie aangeraden 12/15
minuten voor de ideale verwarming te
wachten, terwijl het apparaat voor de
volgende kopjes altijd klaar is.
5. Zet een leeg kopje onder de afgiftegroep
(14) zonder koffie in de filterhouder (9) te
doen en haal de afgiftehendel (2) over door