Aanwijzingen voor gebruik (fig. A)
Voordat u verdergaat, vragen wij graag uw
aandacht voor de volgende punten:
- Steek uw handen niet in de invoerbuis om
voedselingrediënten te persen. Gebruik
altijd het duwstuk. Oefen niet te veel druk
uit op het duwstuk.
- Indien het apparaat sterk begint te trillen,
schakel dan het apparaat uit en reinig
vervolgens het sapfilter.
Voordat u verdergaat, willen wij graag dat u
uw aandacht vestigt op de volgende punten:
- Bedien het apparaat uitsluitend wanneer de
pulpkan onder de pulpuitlaat is geplaatst.
Leeg regelmatig de pulpkan bij het
verwerken van grotere hoeveelheden groente
en fruit. Leeg de pulpkan wanneer hij vol is.
- Bedien het apparaat uitsluitend wanneer
een sapkan onder de sapuitlaat is geplaatst.
Leeg regelmatig de sapkan bij het verwerken
van grotere hoeveelheden groente en fruit.
Leeg de sapkan wanneer hij vol is.
• Assembleer het apparaat. Zie het gedeelte
"Assemblage".
Plaats een sapkan onder de sapuitlaat (4).•
Plaats de netstekker in het stopcontact.•
Schakel het apparaat in.•
Snijd de groente en fruit in stukken die in de •
doorvoerbuis (7) passen. Doe de stukken
groente en fruit in de doorvoerbuis (7).
Gebruik het duwstuk (8) om de stukken
groente en fruit door de doorvoerbuis (7)
te persen. Oefen niet te veel druk uit op
het duwstuk (8).
Leeg indien nodig het sapfilter (5) en de •
pulpkan (9).
Schakel na gebruik het apparaat uit, •
verwijder de netstekker uit het stopcontact
en wacht totdat het apparaat is afgekoeld.
Sap maken
Gebruik bij voorkeur verse groente en fruit, •
omdat deze meer sap bevatten.
Gebruik geen groente of fruit met harde •
zaden of dikke schillen. Verwijder altijd
harde zaden of dikke schillen.
Gebruik bij hardere groente of fruit (bijv. •
wortel) uitsluitend zeer kleine stukken en
oefen niet meer druk uit op het duwstuk om
vastlopen van het apparaat te voorkomen.
Zeer hard fruit, vezelig fruit en fruit met •
zetmeel (bijv. bananen, mango's, papaja's,
avocado's, dadels en vijgen) zijn niet
geschikt voor de sapcentrifuge. Gebruik
een keukenmachine, een blender of een
staafmixer voor het verwerken van zeer
hard fruit, vezelig fruit en fruit met zetmeel.
Zeer harde groente, vezelige groente en •
groente met zetmeel (bijv. aardappelen en
suikerriet) zijn niet geschikt voor de
sapcentrifuge. Gebruik een keuken machine,
een blender of een staafmixer voor het
verwerken van zeer harde groente, vezelige
groente en groente met zetmeel.
Het wordt aanbevolen het sap direct na •
het persen te drinken, omdat het sap snel
zijn smaak en voedingswaarde zal
verliezen. Voeg een beetje citroensap of
limoensap toe om het proces te vertragen.
Zie onderstaande tabel voor de •
voedingswaarden van een breed scala aan
groenten en fruit.
Groente/fruit Voedingsstof Energie
Appel Vitamine C 200g = 150kJ (72Cal)
Peer Voedingsvezels 150g = 250kJ (60Cal)
Perzik Vitamine B3, C & K;
Voedingsvezels 150g = 205kJ (49Cal)
Nectarine Vitamine B3, C & K;
Voedingsvezels 180g = 335kJ (85Cal)
Abrikoos Vitamine K;
Voedingsvezels 30g = 85kJ (20Cal)
Meloen Vitamine A & C;
Voedingsvezels;
Foliumzuur 200g = 210kJ (50Cal)
Kiwi Vitamine C & K 100g = 100kJ (40Cal)
Ananas Vitamine C 150g = 245kJ (59Cal)
Druif Vitamine B6, C & K 125g = 355kJ (85Cal)
Framboos Vitamine C, Fe, K & Mg
125g = 130kJ (31Cal)
Bosbes Vitamine C 125g = 295kJ (70Cal)
Tomaat Vitamine A, C & E;
Voedingsvezels;
Foliumzuur 1100g = 90kJ (22Cal)
Komkommer Vitamine C 280g = 120kJ (29Cal)
Wortel Vitamine A, B6 & C;
Voedingsvezels 120g = 125kJ (30Cal)
Selderij Vitamine C & K 80g = 55kJ (7Cal)