Documenttranscriptie
BELANGRIJKE VEILIGHEIDS INSTRUCTIES
Lees de volgende instructies goed door voordat men de broodmaker voor de eerste keer
gebruikt.
● De buitenkant van de huizing en de stoomuitlaten worden heet tijdens gebruik. Raak geen hete
delen van de unit aan. Gebruik altijd een pannelap of geschikte ovenhandschoenen wanneer
men het brood verwijderd. Zorg ervoor dat men alleen de deksel handgreep aanraakt wanneer
men de unit opent.
● Deze broodmaker mag alleen worden aangesloten op een volgens de wet geinstalleerd geaard
stopcontact. Zorg ervoor dat de netspanning overeenkomt met de spanning zoals aangegeven op
het typeplaatje.
● Verwijder altijd de stekker uit het stopcontact na gebruik, en ook
- in geval dat de unit niet goed functioneert tijdens gebruik,
- wanneer men de bakvorm verwijderd,
- tijdens schoonmaken van het apparaat.
● Trek de stekker niet aan het snoer uit het stopcontact, trek aan de stekker zelf. Laat het snoer
nooit los hangen: het snoer moet vrijgehouden worden van hete onderdelen van het apparaat.
● Voordat het apparaat wordt gebruikt moet zowel de hoofdeenheid als gelijk welk hulpstuk, dat
wordt aangebracht, eerst zorgvuldig op eventuele defecten worden gecontroleerd. Ingeval het
apparaat, bij voorbeeld, op een hard oppervlak is gevallen mag het niet meer worden gebruikt:
zelfs onzichtbare beschadiging kan ongewenste effecten hebben op de gebruiksveiligheid van het
apparaat.
● Verwijder al het pakmateriaal aan de buiten- en binnenkant. Al deze materialen zijn geschikt
voor recycling.
● Waarschuwing: houdt kinderen weg van inpakmateriaal, daar deze een bron van gevaar zijn b.v.
door verstikking.
● Dit apparaat is niet bestemd voor gebruik door personen (Kinderen inbegrepen) met
verminderde fysische, zintuiglijke of mentale bekwaamheid, of gebrek aan ervaring en
wetenschap, behalve wanneer men begeleiding of instructies van het apparaat gehad heeft van
een persoon verantwoordelijk voor hun veiligheid.
● Kinderen moeten onder begeleiding zijn om ervoor te zorgen dat ze niet met het apparaat spelen.
● Zorg voor een minimale afstand van 5cm tussen het apparaat en de muur of andere objecten.
Plaats of gebruik het apparaat nooit onder of dichtbij overhangende objecten zoals gordijnen of
andere brandbare materialen en plaats nooit objecten op het apparaat wanneer het in gebruik is.
● Plaats de unit op een gelijke, hittebestendige ondergrond. Zorg ervoor dat het apparaat of het
snoer nooit in aanraking komen met hete oppervlaktes of andere hittebronnen (b.v. ovenplaten
of open vuur).
● Gebruik het apparaat nooit tenzij de bakvorm met de ingrediënten in de unit geplaatst zijn.
● Stel het apparaat nooit bloot aan regen of vochtigheid en gebruik het apparaat nooit buiten of op
natte ondergrond. Zorg ervoor dat het apparaat goed beschermd is tegen waterdruppels. Dompel
nooit de stekker, het snoer of het apparaat onder water.
● Waarschuwing: bedek nooit het brood met aluminium folie of soortgelijke items tijdens het
bakproces; de opbouw van hitte, als een resultaat, kan het apparaat ernstig beschadigen.
● Deze broodmaker is alleen geschikt voor huishoudelijk gebruik en moet niet commercieel
gebruikt worden.
● Gebruik het apparaat nooit voor iets anders dan wat wordt beschreven in deze
gebruiksaanwijzing.
● Het gebruik van accessoires anders dan de door de fabrikant bijgeleverde, kan schade
veroorzaken aan het apparaat. Er bestaat ook gevaar voor enstige persoonlijke verwonding.
● Raak nooit bewegende onderdelen aan tijdens gebruik. Plaats nooit vingers of handen in het
50
apparaat tenzij het is losgekoppeld van het de netspanning en volledig afgekoelt is.
● Teneinde aan de veiligheidsvoorschriften te voldoen en eventueel gevaar te voorkomen moeten
reparaties aan elektrische apparatuur worden uitgevoerd door daartoe bevoegd personeel, zelfs
de vervanging van het snoer. Voor het geval reparaties moeten worden uitgevoerd verzoeken wij
u het apparaat naar een van onze voor klanten bestemde service-afdelingen te sturen. De
adressen hiervoor vindt u in de appendix van dit handboek.
● Bewaar deze gebruiksaanwijzing voor latere referencie.
Belangrijke extra informatie
– Gebruik altijd een pannelap of wanneer men het apparaat aanraakt na gebruik of wanneer men
vers gebakken brood hanteert.
– Wanneer de stroom uitvalt voor minder dan 7 minuten zal het bakproces automatisch verder
gaan op het punt van onderbreking.
– Tijdens het kneedproces kan het kijkglas beslaan met condensatie. Deze condensatie zal
verdwijnen tijdens de bakfase.
– Om te zorgen dat het brood gelijkmatig gebakken wordt moet men de deksel nooit openen
tijdens het bakproces.
– Laat de broodmaker en de bakvorm na gebruik goed afkoelen voordat men deze gaat
schoonmaken.
– De bakvorm en de deeghaak hebben een anti aanbaklaag. Om beschadiging te voorkomen moet
men hierop geen metalen, harde, scherpe of puntige voorwerpen gebruiken.
– Let op: Het gebruiken van de broodmaker wanneer deze leeg is kan schade veroorzaken aan het
apparaat door oververhitting van de lege bakvorm.
Let op
– In het geval dat er rook uit de bakruimte komt moet men ervoor zorgen dat de deksel goed
gesloten blijft en de stekker onmiddelijk uit het stopcontact verwijderd wordt. Probeer onder
geen enkele omstandigheden de vlammen of het smeulende deeg te doven met water. Rook kan
veroorzaakt worden doordat het deeg over de rand van de bakvorm rijst en in aanraking komt
met de hitte elementen. Het is daarom zeer belangrijk dat men de juiste hoeveelheden gebruikt
zoals aangegeven in de recepten.
– Zorg dat het apparaat buiten bereik van kinderen is geplaatst wanneer het in gebruik is.
– Plaats het apparaat nooit op een zachte of brandbare ondergrond (b.v. vloerbedeking). Zorg
ervoor dat het apparaat op een harde vlakke ondergrond geplaatst is. Zorg ervoor dat het
apparaat niet om kan vallen.
– Raak nooit de stoomuitlaten aan de achterkant van het apparaat aan, of het kijkglass in de deksel,
deze worden zeer het tijdens gebruik.
– Voordat het apparaat wordt gereinigd moet ervoor worden gezorgd dat het is uitgeschakeld, de
stroomtoevoer is ontkoppeld, en het helemaal afgekoeld is.
51
JOUW BROODMAKER
5
1
6
7
2
8
3
9
4
1.
Kijkglas
6.
Maatlepel
2.
Deksel
7.
Maatbeker
3.
Brood bakvorm
8.
2 kneedhaken
4.
Controlepaneel met display
9.
2 kleine brood bakvormen
5.
Extractor voor kneedhaken
52
a2
a3
a1
a4
B
A
H
C
G
D
F
E
A
Display
C
Programma
a1
Display - programma
D
Start / Stop
a2
Display - bruiningslevel
E
Tijdklok - minus
a3
Display - gewicht
F
Tijdklok- plus
a4
Display - looptijd
G
Bruiningscontrole
B
Hoofd indicatielampje
H
Broodgewicht
Visueele programma-status display:
Tijdklok
Voorverwarmen
Kneeden
Staan
Rijzen
Baken
Warmhouden
Eind
53
CONTROLE PANEEL
A Display
De display geeft het gekozen programma aan, level van bruinen, gewicht, overgebleven looptijd
en programma status. Een lopend programma wordt aangegeven door een knipperend lichtje in
de tijdaanduiding.
B Hoofd indicatielampje
C Programma
Druk op knop
om het gewenste programma te kiezen.
De programma zal zichtbaar worden in de display.
D Knop
Deze knop zal het gekozen programma starten.
A bliep signaal zal hoorbaar zijn, en de dubbelepunt in de tijd display begint te knipperen.
Om het programma te beeindigen, houd men de knop voor 3 seconden ingedrukt. Dit zal
aangegeven worden door een bliep signaal.
E/F Tijdklok - minus
/ Tijdklok - plus
Programmas 1, 2, 3, 4, 6, 9 en 11 mogen gestart worden met een vertraagde tijdzetting zodat het
geselecteerde programma 13.00 uur later afgewerkt kan worden.
Voorbeeld:
Wanneer men het programma om 20.00 uur wil laten starten en het brood moet klaar zijn om
7.30 de volgende morgen. Hierdoor zal de totale tijd dat het programma loopt 11 uur en 30
minuten zijn.
- Gebruik de
knop om het gewenste programma te kiezen.
- Druk op de Timer knoppen of totdat de display de gewenste looptijd van 11.30 aangeeft.
- Voeg de ingrediënten toe zoals staat aangegeven in de sectie Gebruik. Voorkom dat het gist in
aanraking komt met vloeistoffen of zout.
• Gebruik de tijdklok nooit wanneer men ingrediënten voor een recept nodig heeft die kunnen
bederven zoals eieren, verse melk of fruit. De tijdklok is ook niet geschikt voor recepten waar
men tijdens de kneedfase of rijsfase nog ingrediënten moet toevoegen (b.v. noten, graan of
gedroogd fruit).
G Bruinen
Bakprogrammas 1, 2, 3, 4, 5, 6 en 11 zorgen voor de vooruit gekozen level van bruinen: 3
standen zijn beschikbaar. De gekozen level van bruinen is aangegeven door een pijlpunt in het
bovenste gedeelte van de display.
LICHT
MEDIUM
DONKER
SNEL
Tevens, kan men een snel-programma kiezen voor programmas 1 tot 4.
Met deze stand, de deeg bereidingstijd is verkort met 60 tot 75 minuten.
54
H Broodgewicht
Bakprogramma’s 1, 2, 3, 4, 5 en 6 zorgen voor een voouit gekozen broodmaat. Het gekozen
gewicht is aangegeven in de vorm van een pijlpunt symbool onder het overeenkomende brood
symbool op de display.
Akoestisch signaal Aan/Uit
- Wanneer de broodmaker is aangezet, zal het akoestische functie signaal actief zijn.
- Tijdens gebruik, kan deze functie uitgezet worden door gelijktijdig op de tijdklok knoppen
en te drukken voor minimaal 3 seconden. (Het hoofd indicatielampje zal kort uitgaan om
deze invoeging aan te geven.)
- Om het akoetsische signaal functie te heractiveren, druk nogmaals gelijktijdig op de en
knoppen. Een pieptoon geeft aan dat de functie geactiveert is.
- Na een stroomonderbreking, zal de signaal functie automatisch geactiveert worden.
Bescherming tegen verkeerd instellen:
Wanneer een programma gestart is, worden alle andere bedieningsknoppen geblokkeerd totdat
het volledige bakproces klaar is, of tot men de knop voor minimaal 3 seconden indrukt.
PROGRAMMEERBARE FUNCTIES
Het menu heeft 11 verschillende programmas om van te kiezen:
1
= STANDAARD
Dit programma is het meest gebruikt en geschikt voor brood met een hoog volkorenbloem
gehalte.
2
= WIT BROOD/FRANS BROOD
Geschikt voor typisch licht deeg WIT BROOD/FRANS BROOD.
3
= VOLKOREN BROOD
In vergelijking met de STANDAARD setting, dit programma heeft extra rijs en bakfases, omdat
het deeg voor brood met een hoog rogge of volkorenbloem gehalte minder sterk zal rijzen dan
tarwebloem.
4
= CAKE MET GIST
Vanwege het hoge suikergehalte, zoet gistdeeg bruint sneller; in dit programma, de bakfase is
daarom korter.
5
= EXTRA-KORT PROGRAMMA
De Brooden zal kleiner en harder worden dan normaal.
6
= GLUTEN-VRIJ
Voor brood gemaakt met gluten-vrij bloem
7
= DEEG
Dit programma heeft geen bakfase inbegrepen. Nadat het programma afgewerkt is kan het deeg
(b.v. pizzadeeg) verwijderd worden en dan gebakken in een gewone oven.
8
= PASTA DEEG
Voor deeg om pasta te maken.
9
= SANDWICH
Geschikt voor het bakken van sandwichbrood. Het brood heeft een lichte samenstelling en een
dunne korst.
10 = JAM, MARMALADE
Geschikt voor het bereiden van jam, marmalade. Tijdens het gereedmaken moet ervoor worden
55
gezorgd dat de bakvorm slechts voor tweederde (max. 1000g) met de ingrediënten wordt gevuld,
het mengsel heeft neiging om te schuimen.
11 = BAKKEN
Geschikt voor het bakken van deeg (b.v. deeg wat met het DEEG programma van te voren gekneed
is). In dit geval kan de rijsfase verandert worden volgens het soort deeg voor het BAK programma
gestart is.
–
–
–
Extra-kort programma:
Dit programma geeft de mogelijkheid voor een kortere baktijd. Met een kortere rijsfase, zullen
broden kleiner en harder zijn dan normaal. Vergeet niet dat men warm water moet gebruiken.
De best resultaten zullen bereikt worden met een water temperatuur van ongeveer 48-50°C. Wij
bevelen aan dat men een voedsel thermometer gebruikt. Met een te lage temperatuur, zal het
brood niet genoeg rijzen; een te hoge temperatuur zal de gist in het deeg te vroeg laten rijzen, wat
weer zal zorgen voor een onvoldoende bakresultaat.
In de programmas STANDAARD, VOLKOREN BROOD, CAKE MET GIST, GLUTEN-VRIJ en
SANDWICH, mag men ingrediënten toevoegen zoals tarwekiemen, zonnebloem zaadjes,
kruiden, kummel zaadjes, gemalen peper, gemalen noten, musli, gemalen mais, fijn gesneden
spek blokjes enz. naar smaak.
Een 12-tonig piepsignaal geeft aan wanneer de meest geschikte tijd voor het toevoegen van deze
ingrediënten bereikt is. De tabel hier geeft deze meest geschikte tijden aan.
Progr.
Bruinen
Maat
Looptijd
(uren)
Deeg
bereiden
(uren)
3:13
1
2
3
4
5
3:18
Ingrediënten
Baktijd
Warmhouden
om toe te
(min.)
(min.)
voegen na
minuten:
48
60
22
53
60
22
3:25
60
60
22
3:30
50
60
-
3:32
52
60
-
2:25
2:40
3:35
55
60
-
3:43
48
60
47
3:45
50
60
47
3:48
53
60
47
3:17
50
60
22
2:55
3:22
55
60
22
3:27
60
60
22
1:17
45
60
-
1:20
48
60
-
51
60
-
2:27
0:32
1:23
56
2:49
6
2:54
1:19
2:59
90
60
23
95
60
23
100
60
23
7
-
-
1:30
1:30
-
-
-
8
-
-
0:14
0:14
-
-
-
3:55
2:55
60
60
57
1:05
0:15
50
-
-
1:00
-
60
60
-
9
10
-
-
11
Belangrijke informatie
– Wanneer men bloemresten waarneemt op de wanden van de bakvorm, open de deksel tijdens het
kneden, en gebruik een rubberen schraper om de bloem terug te duwen in het deeg zodat het
juist bewerkt kan worden.
Sluit hierna de deksel.
– Wanneer men gist gebruikt, mag de kneedhaak verwijderd worden na de laatste kneedfase.
GEBRUIK VAN DE BROODMAKER
Jouw nieuwe broodmaker laat je:
– brood baken van verschillende recepten, sommige kunnen gevonden worden in het aanhangsel
van deze gebruiksaanwijzing. Tevens kan men deze broodmaker gebruiken met kant-en-klare
mix tot een gewicht van 500g voor vaste ingrediënten(voor een brood van ongeveer 1000g).
- De twee kleinere bakvormen kunnen gebruikt worden voor het maken van kleinere brooden.
Het volume van de kleinere bakvormen is ongeveer 2/3 van het grote bakvorm volume.
– kneed deeg voor broodjes, pizza enz., en laat het deeg rijzen.
– Alleen recepten met een bloeminhoud van ongeveer 200g – 550g mogen gebruikt worden met
deze broodmaker. Gebruik 1 ½ theelepels gist voor tarwebloem, en 2 theelepels voor
roggebloem.
Wanneer de bloeminhoud onder dit minimum valt kan het goed kneden van het deeg niet
gegarandeert worden. Teveel bloem kan als gevolg hebben dat het deeg over de rand van de
bakvorm rijst.
VOOR HET EERSTE GEBRUIK
– Verwijder de bakvorm.
– Voordat men de broodmaker voor de eerste keer gebruikt, moet het eerst goed schoongemaakt
worden zoals word beschreven in de sectie Schoonmaken en onderhoud.
– Pas de kneedhaken in de gaten in de bakvorm en vul de vorm met ongeveer 125ml water.
– Plaats de bakvorm terug in de unit.
– Stop de stekker in een passend stopcontact.
– Gebruik de
knop om het programma 11 (BAKKEN) te kiezen.
– Druk op de
knop en laat het apparaat opwarmen voor ongeveer 10 minuten met de deksel
open. Dit zal de geur verwijderen die aanwezig is wanneer men een hitte element voor de eerste
keer activeert. Zorg voor voldoende ventilatie.
– Hierna, druk en houdt de knop ingedrukt voor ongeveer 3 seconden om de broodmaker uit te
57
–
schakelen (dit zal bevestigt worden door een akoestisch signaal); verwijder nu de stekker uit het
stopcontact en laat het apparaat voldoende afkoelen.
Maak de unit weer schoon zoals beschreven in de sectie Schoonmaken en onderhoud.
GEBRUIK
– Open de deksel en verwijder de bakvorm.
– Pas de kneedhaken in de gaten in de bakvorm.
– Voor het beste resultaat voeg eerst de vloeistoffen toe gevolgt door de vaste ingrediënten zoals
bloem.
– Als laatste voeg de gist toe. Zorg ervoor dat de gist niet in aanraking komt met het zout of de
vloeistoffen wanneer men de tijdklok gebruikt.
– Plaats de bakvorm in de unit. Zorg dat de bakvorm goed op zijn plaats sluit. Voordat het
programma wordt gestart het deksel sluiten, de stekker in een passend stopcontact steken en het
apparaat aanschakelen.
– Gebruik de
knop om het gewenste bakprogramma te kiezen.
– Elke keer wanneer de knop wordt ingedrukt zal de display veranderen naar het volgende
programma in de volgorde.
– Kies de gewenste level van bruinen
. (Alleen voor programmas 1, 2, 3, 4, 5, 6 en 11)
– Kies het gewicht . (Alleen voor programmas 1, 2, 3, 4, 5 en 6)
– Druk op de knop om het kneed en/of bakproces te starten. (Wanneer men het programma wil
starten met de tijdklok, de totaal geweste looptijd kan nu ingesteld worden, met behulp van de
geschikte timer knoppen of .)
– Tijdens de kneedfase of rijsfase in programma’s 1, 3, 4, 6 en 9, een akoestisch signaal geeft aan de
extra ingrediënten zoals fruit en noten kunnen worden toegevoegt aan het deeg. Open hierna
niet de deksel, maar wacht totdat het programma klaar is.
– Wanneer men het programma tijdens gebruik wil onderbreken, druk dan op de
knop voor
ongeveer 3 seconden. De toets invoering zal bevestigdt worden door een akoestisch signaal.
– Wanneer het brood of deeg klaar is een dubbel acoustic signaal is hoorbaar en de tijdklok laat
0:00 zien. Druk de knop voor tenminste 3 seconden in en open de deksel.
– Verwijder voorzichtig de bakvorm met gebruik van pannelappen.
Plaats de hete bakvorm niet op een hittegevoelige ondergrond.
– Verwijder het brood uit de bakvorm. Om het brood los te maken
moet men het zachtjes schudden. Mocht de kneedhaak vast komen
te zitten in het brood, moet het voorzichtig verwijderd worden met
gebruik van het bijgeleverde uittrek gereedschap. Om de onderkant
van het brood te laten afkoelen moet men het op een metalen
rooster plaatsten. Probeer niet het brood te snijden voordat het is
afgekoelt.
– Wanneer de broodmaker niet onmiddelijk uitgeschakeld is, nadat de programma looptijd
verlopen is, zal het brood automatisch warm gehouden worden voor een periode van 60
minuten.
– De unit zal dan automatisch uitschakelen.
ONDERHOUD EN SCHOONMAKEN
● Let op: voordat men de broodmachine schoonmaakt moet men het apparaat uitschakelen, de
stekker uit het stopcontact halen en het apparaat laten afkoelen. Dompel de broodmachine
nooit onder water.
58
–
Til er de bakvorm uit en verwijder de kneedhaken.
De bakvorm en kneedhaken mogen schoongemaakt worden met gebruik van warm water en
zachte zeep. Gebruik nooit grof materiaal voor het schoonmaken. Wanneer men niet in staat is
om de kneedhaken normaal los te koppelen van de bakvorm, moet men deze ongeveer 30
minuten in warm water laten weken. Gebruik geen geweld om de haken te verwijderen.
● Om schade te voorkomen aan de drijfstangpakking, mag men het bakvorm nooit voor langere
periodes laten weken. Maak de bakvormen nooit schoon met behulp van de vaatwasmachine.
– De binnenkant van het deksel mag schoongemaakt worden met een zachte, vochtige doek. De
binnenkant van het apparaat moet schoongemaakt worden met een zachte, droge doek.
● Gebruik nooit schoonmaakmiddelen speciaal geschikt voor het schoonmaken van bakovens en
gebruik geen schuurmiddelen of harde schoonmaakoplossingen, azijn of bleekmiddelen voor het
schoonmaken.
● Voordat men het apparaat opbergt, moet men zorgen dat het geheel is afgekoeld en volledig
droog is.
TYPISCHE PROBLEMEN EN VRAGEN
1. Het brood heeft een sterke geur.
Controleer of de juiste hoeveelheid gist gebruikt was. Te veel gist geeft het brood een sterke geur
en laat het brood te veel rijzen. Gebruik altijd verse ingrediënten.
2. Het gebaken brood is nat en heeft een plakkerig oppervlak.
Verwijder het brood onmiddelijk van het apparaat na het bakken en plaats het op een metalen
rooster zodat het kan afkoelen.
3. Indrukken van de Startknop activeert niet het geselecteerde programma.
Zorg ervoor dat het apparaat is aangesloten op de netspanning.
Wanneer het apparaat te heet is van het laatste gebruik zal een automatische veiligheidsschakelaar
ervoor zorgen dat het apparaat niet start. In dit geval, zal de display de letters E00 of E01,
aangeven en een ononderbroken akoestisch signaal is hoorbaar. Druk de
knop in voor 3
seconden, en verwijder de bakvorm met de ingrediëten van het apparaat. Laat de broodmaker
afkoelen voor 20 minuten met de deksel open voordat men het programma weer probeert te
starten.
4. Nadat men de Startknop indrukt zal de boodschap E:EE of H:HH zichtbaar zijn op de display.
Deze boodschap geeft aan dat er een probleem is met de temperatuursensor. In dit geval moet
het apparaat gecontroleerd worden door een gekwalificeerd persoon.
5. Het brood is te hoog gerezen.
Verminder de hoeveelheid gist, water of bloem gebruikt.
6. Het brood is niet hoog genoeg gerezen.
Vermeerder de hoeveelheid gist, water of zoetmakers. Zorg dat de ingrediënten in de juiste
volgorde aan de bakvorm toegvoegt waren: eerst de vloeibare ingrediënten gevolgt door de vaste
ingrediënten en daarna de gist.
Let op: brood gemaakt van rogge of volkoren bloem zal minder rijzen dan brood gemaakt van
tarwebloem.
59
7. Nadat het bakproces gestart is zakt het deeg inelkaar.
Het deeg is te licht. Verminder de hoeveelheid vloeistoffen of gist of gebruik een programma met
een kortere rijsfase. Men kan ook proberen om de hoeveelheid zout te vermeerderen.
8. Het deeg is te zacht of te plakkerig.
Het deeg kan beter worden wanneer er tijdens het kneden een volle lepel met bloem wordt
bijgevoegt.
9. Het deeg is erg moeilijk te kneden.
Voeg een lepel of water toe bij het kneedproces.
RECEPTEN
Rozijnenbrood
Ingrediënten:
Wit brood/frans brood
Ingrediënten:
Programma
2
Programma
Zetting
Zetting
Water
80
120
180
Melk
90
140
Boter
6
10
Zout
Suiker
Volkorenbloem
type 405
Droge gist
Ongeveer
opleveren
ml
Water
150
200
310
ml
220
ml
Boter
1¼
1½
2½
el
15
g
Zout
½
¾
1
tl
1½
2
3
el
270
420
650
g
Droge gist
¾
1½
2
tl
Rozijnen
40
75
100
g
550g
700g
1100g
1
1½
2
tl
Honing
1½
2
3
el
Volkorenbloem
260
400
600
g
¾
1
1½
tl
400g
650g
1000g
type 405
Ongeveer
opleveren
Uienbrood
Ingrediënten:
Programma
1
Zetting
Water
260
350
500
Zout
¾
1
1½
tl
Suiker
¾
1
1
tl
400
540
760
g
Gebakken uitjes
56
75
100
g
Droge gist
½
¾
1
tl
600g
900g
1300g
Volkorenbloem
type 1050
Ongeveer
opleveren
1
ml
60
Volkoren brood
Ingrediënten:
Pizzadeeg
Ingrediënten:
Programma
3
Programma
Zetting
Water
8
Zetting
310
415
620
ml
Water
Olie
1
1½
2
el
olijfolie
Citroen
1
1½
2
el
Zout
2
tl
Suiker
1
tl
400
g
2
tl
Rogge-volkoren
bloem
Volkorenbloem
type 1050
150
200
300
g
Volkorenbloem
type 550
300
400
600
Droge gist
3
4
6
tl
Ongeveer
Zout
1
3
4
tl
opleveren
Droge gist
2
3
4
tl
Havermeel
4
6
8
tl
750g
1000g
1500g
opleveren
1
Natuurlijke
150
220
350
ml
Zout
75
110
175
ml
Suiker
1
1½
2½
tl
¼
¼
¾
el
160
230
350
g
160
230
350
g
¾
1¼
2
tl
500g
700g
1150g
3,5% vetgehalte
Volkorenbloem
type 550
Volkorenbloem
type 1150
Droge gist
Ongeveer
opleveren
Ergibt ca.
el
600g
Jam, Marmelade
Het basisrecept bestaat uit fijn gesneden of
gepureerd fruit en gelatinesuiker (b.v ‘2:1’).
Informatie over de juiste verhoudingen van
fruit en gelatinesuiker kan op de verpakking
van de suiker worden gevonden.
– Was het fruit en wanneer nodig, schil het.
– Weeg ongeveer 900g fruit af, maar let altijd
op dat de algemene limit voor de
hoeveelheid niet overschreden word, dit om
te voorkomen dat het mengsel niet schuimt
en overstroomt. Het fruit kan in kleine
stukjes gesneden worden (max. 1 cm) of
gepureerd worden.
– Plaats het fruit en 500 g gelatinesuiker in de
bakvorm. Wanneer men marmalade van
bessen maakt voeg dan 1 eetlepel citroensap
toe en goed mengen.
– Start het JAM, MARMALADE programma.
– Volg voorzichtig het proces. Gebruik een
rubberen schrapper om achtergebleven
suikerresten van de wand van de bakvorm
te verwijderen.
– Nadat het programma beeindigt is verwijder
de stekker uit het stopcontact en neem
voorzichtig de bakvorm uit de oven met
Zetting
gewone yoghurt,
3
Tip:
Wanneer het programma klaar is, verwijdert
men het deeg uit het bakvorm. Laat het deeg
ongeveer 30 minuten bij kamertemperatuur
rijzen.
Tarwe- en roggebrood
Ingrediënten:
Programma
ml
g
Suiker
Ongeveer
230
61
–
–
gebruik van een ovendoek.
Giet voorzichtig de jam of marmalade in de
voorbereide potten. Sluit de potten hierna
zeer goed en laat ze afkoelen.
De bakvorm moet hierna goed afgespoelt
worden.
Rozijnenbrood
Ingrediënten:
Programma
Zetting
Water
Recepten voor de twee kleinere bakvormen
Uienbrood
Ingrediënten:
75 / 75
150 / 150
-
ml
Boter
⅔/⅔
1¼/1¼
-
el
Zout
¼/¼
½/½
-
tl
Honing
¾/¾
1½/1½
-
el
135 / 135
270 / 270
-
g
Volkorenbloem
Programma
1
1
type 405
Zetting
Droge gist
⅓ /⅓
¾/¾
-
tl
Water
130 /130
175 / 175
-
ml
Rozijnen
20 / 20
38 / 38
-
g
Zout
⅓ /⅓
½/½
-
tl
Ongeveer
200g /
opleveren
200g
550g/550g
-
Suiker
⅓ /⅓
½/½
-
tl
200 / 200
270/270
-
g
30 / 30
38 / 38
-
g
Droge gist
¼/¼
⅓/⅓
-
tl
Ongeveer
300g/
opleveren
300g
430g/430g
-
Volkorenbloem
type 1050
Gebakken
uitjes
Afkortingen:
Tl = theelepel (maatlepel: 1 Tl) = 5 ml
El = eetlepel (maatlepel: 1 El) = 15 ml
g = Gram
ml = Milliliter
Kant-en-klare broodmix
Verschillende kant-en-klare broodmixen zijn in de winkel verkrijgbaar.
– Plaats tot op 500 g van de kant-en-klare mix en de juiste hoeveelheid droge gist in het bakvorm.
Afhankelijk van de inhoud kan het zijn dat maar de helft van de kant-en-klare mix gebruikt kan
worden.
– Voeg de juiste hoeveelheid vloeistof toe.
Programma: STANDAARD, WIT BROOD/FRANS BROOD of VOLKOREN BROOD, afhankelijk
van het soort bloem dat wordt gebruikt.
Aanvullende recepten informatie
De broodmaker is ontworpen voor het verwerken van recepten met een bloeminhoud tot maximaal
550g. Dit om te voorkomen dat het deeg over de rand van de bakvorm rijst en om te zorgen dat het
deeg goed gekneed is. Ga niet over deze hoeveelheden.
Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn.
Suiker helpt gist met het rijzen, en maakt de korst donkerder en dikker.
Zout maakt het deeg vaster en vertraagt het rijzen.
Wanneer men meerdere vloeibare ingrediënten aan een recept toevoegt zorg er dan voor dat de
hoeveelheid van de vloeistoffen tot de juiste hoeveelheid verminderd wordt. Dit is het geval bij b.v.
eieren, verse kaas of yoghurt.
Het bakresultaat hangt af van verschillende factoren zoals luchtdruk, vochtigheid, hardheid van
het water, kamertemperatuur en temperatuur van de ingrediënten. Wanneer een recept niet in
62
jou smaak valt na de eerste keer, probeer het te veranderen zoals wordt beschreven in de sectie
‘Typische problemen’.
Speciale informatie voor allergische personen
Met deze broodmaker kan men ook bloemmengsels gebruiken speciaal aangepast voor personen die
allergisch zijn tegen graan. Het brood zal harder en steviger zijn wanneer hogere hoeveelheden gist
of bakpoeder gebruikt worden.
Echter, in dit geval, kunnen alleen de programmas STANDAARD of GLUTEN-VRIJ gebruikt
worden, met de donkerbruine stand. Met dit programma zal het brood een sterkere korst hebben.
Met een gluten-vrij bloemtype, voor-programmeren is niet aanbevolen. Start altijd onmiddelijk het
programma nadat de ingrediënten toegevoegt zijn.
Voor gluten-vrij brood, commercieel beschikbare kant-en-klaar mix is het best geschikt.
TECHNISCHE SPECIFICATIES
Model nr:
BM 3992
Gebruiks voltage:
230 V~, 50 Hz
Stroomgebruik:
860 W
Bak capaciteit:
Grote bakvorm 3.8 l capaciteit: ongeveer 750 - 1600g
broodgewicht
Kleine bakvorm 1.35 l capaciteit elk: ongeveer 500g
gewicht per brood
Afmetingen:
395 mm (W) x 275 mm (D) x 315 mm (H)
Gewicht:
4,9 kg
Tijdklok:
Voor te programmeren tot 13:00 uren
Programmeerbare functies:
11
Accessories:
Maatbeker, maatlepel en kneedhaak uittrekker
Dit product komt overeen met de bindende CE etikettering voorschriften.
Weggooien
Gooi nooit oude of defecte apparaten weg in het normale huisvuil, maar alleen in de daarvoor
beschikbare publieke collectiepunten.
GARANTIEVERKLARING
Voor dit apparaat geldt een garantie van twee jaar na de aankoopdatum voor materiaal- en
fabrieksfouten. Uitgesloten van garantie is schade die ontstaan is door het niet in acht nemen van de
gebruiksaanwijzing, normale slijtage en zeer breekbare onderdelen als glaskannen etc. Deze
garantieverklaring heeft geen invloed op uw wettelijke rechten, en ook niet op uw legale rechten
welke men heeft als een consument onder de toepasselijke nationale wetgeving welke de aankoop
van goederen beheerst. De garantie vervalt bij reparatie door niet door ons bevoegde instellingen.
63