Documenttranscriptie
Gefeliciteerd met uw aankoop van de
Whirlpool combimagnetron.
Algemene tips voor koken met de magnetron
•
•
•
•
•
•
•
•
Verdeel het eten evenredig over het bord zodat de magnetron het
gelijkmatig kan verwarmen.
Snijd het eten in gelijke stukken voor een uniform kookresultaat.
Het eten behoudt zijn sappigheid beter als dit afgedekt is tijdens het
bereiden in de magnetron.
Het meeste eten blijft doorgaren nadat de combimagnetron uitgeschakeld
is. Laat het gerecht daarom altijd nog even staan om het kookproces te
voltooien.
Meestal is het nodig om te roeren tijdens het verwarmen in de magnetron.
Roer altijd goed om het eten gelijkmatig te verwarmen.
De aanbevolen bereidingstijd wordt gegeven als een tijdsbereik. Houd altijd
de kortste aangegeven bereidingstijd aan en check het resultaat.
De aanbevolen bereidingstijden voor combimagnetrons kunnen sterk
uiteenlopen. De onderstaande bereidingstijden zijn een indicatie.
BLIJF IN DE BUURT VAN DE COMBIMAGNETRON ALS DEZE AAN STAAT.
Iedere getalenteerde chef-kok maakt
gebruik van de beste accessoires.
Ga voor meer informatie over alle accessoires van Whirlpool naar:
www.whirlpool.eu
Meegeleverde accessoires voor crisp- en stoomversies.
Crisp-plaat
Voor het snel en
eenvoudig bereiden
van veel bekende
gerechten.
30,5cm.
Stoompan voor
magnetron
Voor een gezond,
natuurlijk resultaat.
Ook ideaal voor het
koken van pasta en
rijst.
Extra accessoires worden apart verkocht
Crisp-cakeschaal
Voor het snel en
eenvoudig bereiden
van veel bekende
gerechten. Ideaal voor
cakes en soufflés.
19cm.
28cm.
Non-stick
antikrasmes
Voorkomt krassen op
de Crisp-plaat bij het
snijden.
Houder voor
babyflessen
De houder voor
babyflessen kan
in de magnetron
worden gebruikt om
babyflessen of andere
flessen in te plaatsen.
Deksel
Voorkomt spatten
tijdens het opwarmen
Alle recepten
Pagina
5.
Toast met kaas en champignons
Pagina
10.
Kabeljauw met olijven
Pagina
6.
7.
8.
Asperge- en kaassoep
Tomatensoep
Champignonsoep
Pagina
11.
Gepofte aardappels
12.
Ratatouille
Pagina
9.
Risotto met champignons en saffraan
Pagina
Pagina
10.
Varkensvlees met ui en paprika
13.
Tomatensaus
14.
Bechamelsaus
14.
Gehaktsaus
15.
Warme aardbeiensaus
Toast met kaas en champignons
1 - 2 min
3 witte boterhammen
100 g champignons in
olie, fijngesneden
20 g kaas, geraspt
Snijd de korstjes van het brood en verdeel de fijngesneden
champignons over de boterhammen.
Strooi er geraspte kaas overheen en snijd elke boterham in
kwarten.
Leg het brood in een magnetronschaal en verwarm op
750 W gedurende 1-2 minuten.
5
Asperge- en kaassoep
4 personen | 28 -35 min
750 g verse asperges
2 uien, in dunne ringen
1 liter bouillon
3 eetlepels olijfolie
125 g roomkaas
zout
peper
Doe de olie en ui in een magnetronbestendige schaal.
Verwarm zonder deksel gedurende 3-4 minuten op 750 W.
Snijd de punten van de asperges en bewaar ze.
Verwijder de harde uiteinden en snijd de rest van de asperges
in stukken van 5 cm. Voeg aan de ui toe. Verwarm zonder deksel
gedurende 5 minuten op 750 W.
Voeg de bouillon toe, dek de schaal af en verwarm nog eens
15-20 minuten op 500 W. Roer af en toe om.
Roer de roomkaas er doorheen en vermaal met de blender tot
een
glad, romig mengsel.
Voeg de aspergepunten toe. Verwarm gedurende 5-6 minuten
op 750 W. Breng op smaak met zout en peper.
Variatietip:
Voeg naar wens tegelijk met de aspergepunten ook twee
eetlepels dille toe.
6
Tomatensoep
4 personen | 26 -33 min
750 g rijpe tomaten
2 eetlepels olijfolie
1 ui, in dunne ringen
1 geperst teentje knoflook
1 eetlepel tomatensaus
1 wortel, fijngesneden
500 ml groente- of
kippenbouillon
1 theelepel suiker
Snijd een kruis in het vel van de tomaten en verwarm ze in de
magnetron op
750 W gedurende 6-8 minuten, tot het vel er eenvoudig af gaat.
Ontvel de tomaten en snijd ze in blokjes.
Doe de olie, ui en knoflook in een ondiepe magnetronbestendige
schaal. Verwarm zonder deksel gedurende 3-4 minuten op 750 W.
Voeg de tomatensaus, blokjes tomaat en gesneden wortel toe,
dek af en verwarm nog eens 4-5 minuten op 750 W.
Voeg al roerend de suiker toe. Dek af en verwarm gedurende
8-10 minuten op 750 W. Roer tot een glad, romig mengsel
ontstaat.
Giet de groente- of kippenbouillon er overheen en verwarm
zonder deksel gedurende 5-6 minuten op 750 W.
Variatietip:
Voeg verse basilicumblaadjes en versgemalen peper toe, of maak
roerei en voeg dit toe aan de soep alvorens deze te serveren.
7
Champignonsoep
4 personen | 18-23 min
250 g champignons,
schoongemaakt en in
plakjes gesneden
30 g boter of margarine
1 kleine ui, in dunne
ringen
1½ eetlepel bloem
250 ml melk
500 g groentebouillon
zout en peper
8
Smelt de boter in 1-2 minuten op 350 W in een
magnetronbestendig schaaltje.
Voeg de champignons en ui toe en verwarm gedurende
8-10 minuten op 750 W; roer halverwege.
Voeg de bloem toe en roer.
Voeg al roerend de bouillon toe.
Verwarm op 750 W gedurende 6-7 minuten. Roer in die tijd twee
keer om; voeg de melk toe en roer. Verwarm gedurende 3-4
minuten op 750 W. Roer goed alvorens te serveren.
Variatietip: Garneer met fijngesneden verse peterselie en
serveer met geroosterd brood.
Risotto met champignons en saffraan
4 personen | 25-28 min
1 kleine ui, gesnipperd
1 geperst teentje knoflook
25 g boter
30 gr gedroogde
champignons
1 envelopje saffraan
350 gr rijst
100 ml droge witte wijn
50 g kaas, geraspt
700 g bouillon (heet)
Week de champignons in warm water, snijd ze in stukjes en
meng ze met de ui en boter in een magnetronbestendige
schaal; dek af en verwarm gedurende 4 minuten op 750 W. Roer
halverwege om.
Voeg de rijst en de wijn toe, roer dit door en laat het geheel
onafgedekt 3 minuten op 750 W verdampen.
Voeg de hete bouillon en de saffraan toe. De bouillon kan in een
magnetronbestendige schaal in 5-6 minuten worden verhit. Roer
het geheel door, dek de schaal af en verwarm 6-7 minuten op
750 W. Dek de schaal af en verwarm nog eens 7-8 minuten op
750 W.
Neem uit de oven, voeg de geraspte kaas toe en roer goed door.
Breng op smaak met zout en peper en laat enkele minuten staan
alvorens te serveren.
9
Varkensvlees met ui en paprika
20 - 22 min
400 g varkensvlees, in
blokjes
1-2 uien
2-3 paprika's
(verschillende kleuren)
2-3 eetlepels olie
1 eetlepel
aardappelzetmeel
2 eetlepels water
2 eetlepels slagroom +
een scheutje melk
zout
peper
Pel de uien en snijd ze in ringen, verwijder de zaadlijsten uit de
paprika's en snijd deze in smalle repen. Doe het vlees, de ui en de
olie in een magnetronbestendige stoofpan en roer goed door.
Dek af en verwarm gedurende 10 minuten op 750 W.
Voeg de paprika's toe, roer, dek af en kook nog eens
8-10 minuten op 500 W. Verlaag het vermogen als het mengsel te
hard bubbelt.
Meng het zetmeel met het water en giet over het vlees, dek af en
verwarm nog eens 2 minuten op 750 W.
Verdun de slagroom met wat melk, giet in de stoofpan, roer, dek
af en laat
5-10 minuten staan alvorens te serveren.
Kabeljauw met olijven
4 personen | 17 - 19 min
500 g kabeljauwstukken
1 grote ui
2 teentjes knoflook
4 ansjovisfilets in olie
2 theelepels kappertjes
zwarte olijven
2 eetlepels olie
50 ml droge witte wijn
2 eetlepels water
3 ontvelde tomaten
verse peterselie
zout en peper
10
Snijd de knoflook, ui, kappertjes en ansjovis in olie fijn. Doe ze in
een magnetronbestendige schaal en voeg olie en twee eetlepels
water toe. Dek af en verwarm gedurende 4-5 minuten op 750 W.
Voeg de kabeljauw toe, kook zonder deksel gedurende 3
minuten op 750 W. Draai de vis om, voeg de wijn toe en laat 3
minuten verdampen op 750 W.
Giet de tomaten erbij. Voeg de olijven toe en een snufje zout en
peper.
Dek af, verlaag het vermogen naar 500 W en verwarm gedurende
nog eens 7-8 minuten. Bestrooi met peterselie alvorens te
serveren.
Gepofte aardappels
2 personen | 16-20 min
4 grote aardappels,
met schil (ongeveer
200-250 g per stuk)
Was de aardappels goed en prik erin met een vork. Leg ze in een
magnetronbestendige schaal, dek af en verwarm gedurende 1215 minuten op 750 W.
Draai de aardappels halverwege om. Verwarm ze vervolgens nog
eens 4-5 minuten, nog steeds op 750 W.
Variatietip:
Snijd de aardappels open en vul ze met boter en zout of
gesmolten kaas.
11
Ratatouille
4 personen | 13 - 16 min
150 g ui
300-400 g aubergines of
courgettes
300 g paprika
200 g tomaten in blik
1 laurierblad
1 mespuntje tijm
1 teentje knoflook
1 eetlepel olie
zout
peper
12
Pel de uien en snijd ze in ringen, snijd de knoflook fijn en doe
alles samen met de olie in een magnetronbestendige schaal van
2 liter. Dek de schaal af en verwarm 3 minuten op 750 W.
Was de groenten en snijd de aubergines of courgettes in blokjes,
verwijder de zaadlijsten uit de paprika's en snijd deze in reepjes
en doe alle groenten in de schaal. Voeg het laurierblad toe en
meng alle ingrediënten goed door elkaar om de smaken samen
te laten komen. Dek af en verwarm gedurende nog eens 5
minuten op 750 W.
Voeg de tomatenblokjes toe en kook nog eens 5-8 minuten zoals
bovenstaand. Voeg de tijm, zout en peper toe en roer goed door.
Variatietip:
Als u van pittig houdt, kunt u rode peper en wat verkruimelde
worst toevoegen.
Tomatensaus
4 personen | 11 - 13 min
50 g boter
1 middelgrote ui, in
dunne ringen
1 bol knoflook, geplet
400 gr ontvelde tomaten
75 g tomatenjam
1 theelepel aromatische
kruiden, zout, peper
Doe de boter, ui en knoflook in een schaal en verwarm
gedurende
2-3 minuten op 750 W.
Roer alle overige ingrediënten er doorheen, dek af met
magnetronfolie en prik hier meerdere gaatjes in.
Verwarm gedurende 4-5 minuten op 750 W.
Verwijder de magnetronfolie en verwarm gedurende nog eens
5 minuten op 750 W.
13
Bechamelsaus
4 personen | 5 - 8 min
2 eetlepels boter of
margarine
3 eetlepels bloem
4 dl melk
zout
nootmuskaat
Doe de boter in een schaal, dek af en verwarm gedurende één
minuut op 750 W.
Roer de bloem door de boter, giet de melk erbij en meng goed.
Verwarm zonder deksel gedurende 4-7 minuten op 750 W. Voeg
het zout en de nootmuskaat toe en klop goed met een garde tot
de gewenste dikte is bereikt.
Variatietip:
Vervang de melk eens door vlees-, groente- of visbouillon voor
sauzen die bij vlees- of visgerechten worden geserveerd. Voeg
eens twee eetlepels slagroom toe aan de saus.
Gehaktsaus
4 personen | 10-12 min
300 gr gehakt
1 ui, gesnipperd
2 eetlepels olie
400 gr tomaten in blik
½ bouillonblokje
zout
Pel de ui en snipper deze.
Doe hem in een schaal met de olie, dek af en verwarm op 500 W
gedurende 2 minuten.
Voeg het gehakt toe, dek af en verwarm gedurende 2 minuten
op 750 W.
Voeg de tomaten in stukjes toe met de helft van het sap, het
bouillonblokje en het zout. Roer het geheel door, dek de schaal af
en verwarm gedurende 6-8 minuten op 500 W.
Roer tijdens het koken af en toe. Als de saus aan het eind van de
bereidingstijd te dun is, verwijder dan het deksel en verwarm tot
de saus de gewenste dikte heeft.
Variatietip:
Naar wens kunt u fijngesneden wortel, bleekselderij en ui aan
de saus toevoegen. Indien nodig kan de bereidingstijd verlengd
worden.
14
Warme aardbeiensaus
2 personen | 3 - 4 min
400 g gezoete verse of
bevroren aardbeien
50 g zwartebessenjam
1 afgestreken eetlepel
aardappelzetmeel
2 eetlepels citroensap
Ontdooi bevroren aardbeien eerst in 4 minuten.
Meng alle ingrediënten in een geschikte schaal.
Verwarm zonder deksel gedurende 3-4 minuten op 750 W
of tot de saus in begint te dikken. Roer tweemaal tijdens het
verwarmen.
Serveer warm of koud.
Variatietip:
Deze saus smaakt heerlijk bij vanille-ijs.
15
Whirlpool is een geregistreerd handelsmerk van Whirlpool U.S.A.
- 5019 120 00448/NL