Electrolux EOBP9901VX Recipe book

Type
Recipe book
Stoomoven
Electrolux
Cooking
INHOUDSOPGAVE
1. KOOKBOEK........................................................................................................ 3
2. VIS EN SCHAAL-/SCHELPDIEREN..................................................................... 3
3. GEVOGELTE....................................................................................................... 5
4. VLEES................................................................................................................. 6
5. OVENGERECHT................................................................................................10
6. PIZZA EN QUICHE.............................................................................................13
7. CAKE EN GEBAK.............................................................................................. 16
8. BROOD EN BROODJES....................................................................................22
9. GROENTEN.......................................................................................................24
10. CRÈMES EN TERRINES..................................................................................25
11. BIJGERECHTEN..............................................................................................26
12. MENU'S BEREIDEN........................................................................................ 26
13. SOUSVIDE-KOOKBOEK..................................................................................28
14. VIS EN SCHAAL-/SCHELPDIEREN................................................................. 29
15. GEVOGELTE................................................................................................... 29
16. VLEES............................................................................................................. 30
17. GROENTEN.....................................................................................................30
18. FRUIT.............................................................................................................. 31
19. CRÈMES EN TERRINES..................................................................................31
WE DENKEN AAN U
Bedankt voor het kopen van een Electrolux-apparaat. U koos voor een product dat
jaren professionele ervaring en innovatie bevat. Ingenieus en stijlvol, het werd
ontworpen met u in het achterhoofd. Wanneer u het gebruikt, kunt u er op
vertrouwen dat u keer op keer fantastische resultaten zult krijgen.
Welkom bij Electrolux.
Ga naar onze website voor:
Advies over gebruik, brochures, het oplossen van problemen en
onderhoudsinformatie:
www.electrolux.com/webselfservice
Registreer uw product voor een betere service:
www.registerelectrolux.com
Koop accessoires, verbruiksartikelen en originele reserveonderdelen voor uw
apparaat:
www.electrolux.com/shop
KLANTENSERVICE
Gebruik altijd originele onderdelen.
Als u contact opneemt met de klantenservice zorg dat u de volgende gegevens bij
de hand hebt: model, productnummer, serienummer.
Deze informatie wordt vermeld op het typeplaatje.
Waarschuwing / Belangrijke veiligheidsinformatie
Algemene informatie en tips
Milieu-informatie
www.electrolux.com2
Wijzigingen voorbehouden.
1. KOOKBOEK
De recepten zijn onderverdeeld in
verschillende categorieën:
Vis en schaal-/schelpdieren
Gevogelte
Vlees
Ovengerecht
Pizza en quiche
Cake en gebak
Brood en broodjes
Groenten
Crèmes en terrines
Bijgerechten
Menu's bereiden
2. VIS EN SCHAAL-/SCHELPDIEREN
2.1 Stokvis:
Voor 4 - 6 personen.
Ingrediënten:
800 g gedroogde kabeljauw
2 eetlepels olijfolie
2 grote uien
6 teentjes knoflook, geschild
2 preien
6 rode pepers
1/2 blikje tomatenblokjes (200 g)
200 ml witte wijn
200 ml court-bouillon
peper, zout, tijm, oregano
Methode:
Laat de kabeljauw een nacht weken. Laat
de kabeljauw de volgende dag uitlekken
en doe de vis in een sauspan met water,
plaats de pan op een ring en breng het
water aan de kook. Neem de pan van de
ring en laat het afkoelen. Olijfolie in een
pan doen en verhitten. Schil de uien en
snij ze fijn, pers de knoflookteentjes uit en
was en snij de prei. Doe het in de pan en
fruit het even aan. Haal de zaadlijsten uit
de pepers en snij ze in reepjes. Doe ze in
de pan met de tomatenstukjes. Voeg de
witte wijn en de court-bouillon toe en laat
het even sudderen. Voeg peper, zout, tijm
en oregano toe en laat het nog 15 minuten
sudderen. Neem de koude kabeljauw uit
de sauspan en dep de vis droog met
keukenpapier. Verwijder de huid, graten
en vinnen. Doe de vis in een ovenschaal
samen met de groente.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 30
Roosterhoogte: 1
2.2 Visfilet:
Voor 4 - 6 personen.
Ingrediënten:
600-700 g snoekbaars, zalm of
zeeforelfilet
150 g geraspte kaas
250 ml room
50 gr. paneermeel
1 theelepel dragon
peterselie, gehakt
zout, peper
citroen
boter
Methode:
Besprenkel de vis met citroensap en laat
het even intrekken, dep de vis dan droog
met keukenpapier. Bestrooi de visfilets
vervolgens aan beide zijden met zout en
peper. Leg de visfilets in de beboterde
ovenschaal. Meng de geraspte kaas, de
room, broodkruimels, gehakte peterselie
en dragon samen. Verspreid het mengsel
direct over de visfilets en leg kleine stukjes
boter op het mengsel.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 35
Roosterhoogte: 2
2.3 Vis in zoutkorst:
Voor 6 personen.
Ingrediënten:
een hele vis, ongeveer 1,5 - 2 kg
2 wasvrije citroenen
1 stengel venkel
4 takjes vers tijm
3 kg rotszout
NEDERLANDS
3
Methode:
De vis schoonmaken en inwrijven met het
sap van twee wasvrije citroenen. De
venkel in dunne reepjes snijden en samen
met de takjes vers tijm in de vis stoppen.
Doe de helft van het rotszout in een
ovenschaal en leg de vis er bovenop. Doe
de andere helft van het zout over de vis en
druk het stevig aan.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 55
Roosterhoogte: 1
2.4 Zalmfillets
Ingrediënten:
400 g aardappelen
2 bosjes lenteuien
2 teentjes knoflook
1 klein blikje tomaten, in stukjes
gesneden (400 g)
4 zalmfilets
citroensap
zout en peper
75 ml groentebouillon
50 ml witte wijn
1 takje vers rozemarijn
150 ml wijn
1/2 bosje vers tijm
Methode:
Was en schil de aardappelen en snij ze in
vieren. Kook ze 25 minuten in water met
zout. Uit laten lekken en in plakjes snijden.
Was de lenteuitjes en snij ze in kleine
stukjes. Schil de teentjes knoflook en snij
ze in stukjes. Vermeng de uien en
knoflook met de tomatenblokjes.
Besprenkel de zalmfilets met de
citroensap en laat het intrekken. Droog
deppen en op smaak brengen met peper
en zout.
Meng de groente met de aardappelen en
doe ze in een ingevette ovenschaal, de
zalm kruiden en erop leggen.
Giet de groentebouillon en witte wijn
erover, verdeel de rozemarijn en tijm
erover.
Bereidingstijd in het apparaat: 35
minuten
Roosterhoogte: 2
2.5 Gepocheerde vis (forel):
Ingrediënten:
1 citroen
vis
Methode:
Was, droog en besprenkel de binnen- en
buitenzijde met citroen. Laat de citroensap
in de vis trekken en breng de vis dan op
smaak met zout en peper. Leg de vis in
een roestvrijstalen schaal met een
geperforeerd inzetstuk.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 25
Roosterhoogte: 3
2.6 Gevulde inktvis:
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
1 kg middelgrote inktvis,
schoongemaakt
1 grote ui
2 eetlepels olijfolie
90 g gekookte langkorrelrijst
4 eetlepels pijnboompitten
4 eetlepels rozijnen
2 eetlepels gehakte peterselie
zout, peper
citroensap
4 eetlepels olijfolie
150 ml wijn
500 ml tomatensap
Methode:
Wrijf de inktvis goed in met zout en spoel
het af onder de lopende kraan. Schil de ui
en snij de ui fijn, fruit de ui met twee
eetlepels olijfolie aan tot de ui glazig is.
Voeg de langkorrelrijst, pijnboompitten,
rozijnen en peterselie toe aan de uien en
op smaak brengen met zout, peper en
citroensap. Vul de inktvis met het
mengsel, maak de opening dicht.
Doe vier eetlepels olijfolie in een
braadslede en schroei de inktvis dicht op
de ring. Voeg wijn en tomatensap toe. Dek
de braadslede af met een deksel en doe
het in de oven.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 60
Roosterhoogte: 1
www.electrolux.com4
3. GEVOGELTE
3.1 Kippenpoten:
Voor 2 - 4 personen.
Ingrediënten:
4 kippenpoten van elk 250 g
250 g crème fraiche
125 ml room
1 theelepel zout
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel kerriepoeder
1/2 theelepel peper
250 g stukjes champignon uit blik
20 g maïzena
Methode:
Maak de kippenpoten schoon en leg ze in
de braadslede. Vermeng de rest van de
ingrediënten en giet het over de
kippenpoten.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 55
Roosterhoogte: 1
3.2 Gevulde kippenborst:
Geserveerd met spinazie in saffraansaus
Ingrediënten:
Voor 6 personen
400 g spinaziebladeren, geblancheerd
Een snufje zout
100 g volvette roomkaas met groene
paprika
Versgemalen zwarte peper
6 kipfilets
2 eetlepels citroensap
1 eetlepel mosterd
100 ml witte wijn
150 ml light kippenbouillon
1 bosje saffraan
150 ml volle room
1/2 eetlepel citroensap
Methode:
Houd 20 - 24 grote spinaziebladeren
achter. Knijp de resterende blaadjes
voorzichtig samen en hak ze grof met het
wiegemes. Mix de blaadjes dan met de
roomkaas en voeg naar smaak zout en
peper toe. Snij de kipfilets in de lengte
door zodat er een soort envelop ontstaat.
Vul de kipfilet met de spinaziemix en sluit
af met cocktailprikkers.
Sprenkel het citroensap over de kip en
wrijf de mosterd erin. Dan licht kruiden
met zout en peper. Wikkel de kipfilets ten
slotte in de spinazieblaadjes die u eerder
apart had gelegd. Plaats de kipfilets in de
geperforeerde schaal en stoom het geheel
met de functie Stomen. Reduceer de witte
wijn en de bouillon in een pan tot
ongeveer 100 ml. Voeg dan de saffraan en
roomkaas toe. Kruid de saus met
citroensap en voeg zo nodig zout en
peper toe. Haal de cocktailprikkers uit de
kipfilets. Snijd de kipfilet in plakjes. Giet
wat saus op het bord en leg de stukjes
kipfilet erop.
Bereidingstijd in het apparaat: 35
minuten
Roosterhoogte: 3
3.3 Coq au Vin:
Voor 2 - 4 personen.
Ingrediënten:
1 kip
zout
peper
1 eetlepel bloem
50 g geklaarde boter
500 ml witte wijn
500 ml kippenbouillon
4 eetlepels sojasaus
1/2 bosje peterselie
1 takje tijm
150 g spekblokjes
250 g kastanjechampignons, schoon
en in vieren gesneden
12 sjalotjes, geschild
2 teentjes knoflook, geschild en
uitgeperst
Methode:
De kip schoonmaken, kruiden met peper
en zout en met bloem bestrooien. Verhit
de geklaarde boter in een braadslede op
de ring, laat de kip aan alle zijden bruin
worden. Giet de witte wijn, kippenbouillon
en sojasaus erbij en breng het aan de
kook. Voeg peterselie, tijm, spekblokjes,
champignons, sjalotjes en knoflook toe.
Weer aan de kook brengen, afdekken met
deksel en in de oven plaatsen.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 55
NEDERLANDS
5
Roosterhoogte: 1
3.4 Gevulde kip:
Voor 2 personen.
Ingrediënten:
1 kip, 1,2 kg (met eetbare organen)
1 eetlepel olie
1 theelepel zout
1/4 theelepel paprikapoeder
50 gr. paneermeel
3 - 4 eetlepels melk
1 ui, gesneden
1 bosje peterselie, gesneden
20 g boter
1 ei
zout en peper
Methode:
Kip schoonmaken en droog deppen.
Meng de olie, het zout en de
paprikapoeder en wrijf het in de kip.
Vulling: Meng de broodkruimels met de
melk. Fruit de stukjes ui, peterselie en
boter aan in een pan. Snij hart, lever en
maag fijn en voeg een ei toe. Meng het
geheel en breng het op smaak met zout
en peper. Doe de kip in een braadslede
met de borst omlaag, doe het in de oven
en draai de kip na 30 minuten om. (Er
klinkt een signaal.)
Bereidingstijd in het apparaat (min): 90
Roosterhoogte: 1
3.5 Canard à l orange:
Voor 4 - 6 personen.
Ingrediënten:
1 eend (1,6 – 2 kg)
zout
peper
3 sinaasappels, geschild, ontpit en in
stukjes gesneden
1/2 theelepel zout
2 sinaasappels om uit te persen
150 ml sherry
Methode:
De eend schoonmaken, breng op smaak
met peper en zout en inwrijven met
sinaasappelschil. Vul de eend met
gezouten stukjes sinaasappel en maak de
eend dicht. Doe de eend in een
braadslede, met de borst naar beneden.
Pers de sinaasappels uit, vermeng het sap
met de sherry en giet het mengsel over de
eend. Doe de eend in de oven; na 30
minuten omdraaien (u hoort een geluid).
Bereidingstijd in het apparaat (min): 90
Roosterhoogte: 1
4. VLEES
4.1 Stoofschotel:
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
600 g bieflapjes
zout en peper
bloem
10 g boter
1 ui
330 ml donker bier
2 theelepels bruine suiker
2 theelepels tomatenpuree
500 ml runderbouillon
Methode:
Snij de bieflapjes in blokjes, kruiden met
peper en zout en met bloem bestrooien.
Verhit boter in een pan en bak het vlees
aan. Doe het vervolgens in een
stoofschotel. Schil en snij een ui, glazig
bakken in een beetje boter en over het
vlees doen. Meng het donkere bier, de
bruine suiker, de tomatenpuree en de
vleesbouillon, doe het in een pan en breng
het aan de kook. Schenk het over het
vlees (vlees moet bedekt zijn). Dek het af
en doe het in de oven.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
120
Roosterhoogte: 3
4.2 Gemarineerd rundvlees:
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
1,5 kg biefstuk
zout
peper
soepgroente van de marinade
Marinade maken:
1 l water
www.electrolux.com6
500 ml wijnazijn
2 theelepels zout
15 peperkorrels
15 jeneverbessen
5 laurierblaadjes
2 bosjes soepgroente (wortel, prei,
selderij, peterselie)
Breng alles aan de kook en laat het
afkoelen.
Schenk de marinade over het biefstuk tot
het wordt bedekt en laat het 5 dagen
marineren.
Methode:
Neem het vlees uit de marinade en dep
het droog. Kruiden met zout en peper en
aan alle kanten bruin laten worden in een
braadslede. Voeg vervolgens de
soepgroente van de marinade toe. Schenk
wat marinade in de braadslede; de bodem
moet bedekt zijn met 10 - 15 mm. Dek de
braadslede af met een deksel en doe het
in de oven.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
150
Roosterhoogte: 1
4.3 Gehaktbrood:
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
2 droge broodjes
1 ui
3 eetlepels gehakte peterselie
750 g gemengd gehakt (rundvlees en
varkensvlees)
2 eieren
zout, peper en paprikapoeder
100 g spekreepjes
Methode:
Drenk de broodjes in water en knijp ze uit.
Schil de ui en snij de ui fijn, fruit de ui en
voeg de gehakte peterselie toe. Vermeng
het gehakt met de eieren, de uitgeknepen
broodjes en de ui. Kruid met zout, peper
en paprikapoeder, plaats het vlees in een
rechthoekig bakblik en dek het vlees af
met de reepjes bacon. Voeg een beetje
water toe en plaats het vlees in de oven.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 70
Roosterhoogte: 1
4.4 Varkensschenkel:
Voor 4 - 6 personen.
Ingrediënten:
1 varkensschenkel 0,8-1,2 kg
2 eetlepels olie
1 theelepel zout
1 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel basilicum
1 klein blikje gesneden champignons
(280 g)
soepgroenten (wortel, prei, selderij,
peterselie)
water
Methode:
Snij het zwoerd rondom de
varkensschenkel in. Vermeng de olie, het
zout, het paprikapoeder en de basilicum
met elkaar en verspreid het over de
varkensschenkel. Doe de varkensschenkel
in een braadslede en verspreid de
champignons erover. Voeg soepgroente
en water toe; de bodem moet bedekt zijn
met een laagje van 10 - -15 mm. Draai het
vlees na ongeveer 30 minuten.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
160
Roosterhoogte: 1
4.5 Schouderkarbonade:
Voor 4 - 6 personen.
Ingrediënten:
1,5 kg schouderkarbonade, met vel,
van een jong varken
zout
peper
2 eetlepels olijfolie
150 g fijn gehakte selderij
1 prei, gesneden
1 klein blikje tomaten, in stukjes
gesneden (400 g)
250 ml room
2 teentjes knoflook, geschild en
uitgeperst
vers rozemarijn en tijm
Methode:
Snij met een scherp mes ruiten in het vel.
Kruiden met zout en peper en aan alle
kanten bruin laten worden met olijfolie in
een braadslede op de ring, vervolgens
verwijderen. Doe de selderij en prei met
NEDERLANDS
7
een beetje olie in een braadslede, voeg
vervolgens de tomaten, room,
knoflookteentjes, rozemarijn en tijm toe,
roeren en leg de schouderkarbonade er
bovenop. Plaats het in de oven.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
130
Roosterhoogte: 1
4.6 Zweeds braadgerecht:
Voor 4 - 6 personen.
Ingrediënten:
200 g gedroogde pruimen
150 ml witte wijn
1,5 kg varkensrug of kalfsrug (zonder
bot)
1 middelgrote ui
appel
zout, peper en paprikapoeder
Methode:
Laat de pruimen twee uur weken in witte
wijn. Het vlees even afspoelen met water
en droog deppen. Snij inkeping in de
onderkant van het vlees en doe een pruim
in elke inkeping, druk ze zover mogelijk in
het vlees. Kruid het vlees en doe het in de
braadslede met de kant zonder pruimen
omhoog. Schil de uien en de appel, snij ze
in achten en leg de stukjes rond het vlees.
Vul de wijn waar de pruimen in hebben
geweekt aan met water tot 250ml en
schenk het over het vlees. Lekker met
bijvoorbeeld aardappelkroketjes,
aardappelgratin en broccoli.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 60
Roosterhoogte: 1
4.7 Kalfsschenkel:
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
1 kalfsschenkel 1,5 - 2 kg
4 plakken gekookte ham
2 eetlepels olie
1 theelepel zout
1 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel basilicum
1 klein blikje gesneden champignons
(280 g)
soepgroenten (wortel, prei, selderij,
peterselie)
water
Methode:
Maak 8 inkepingen in de lengte rondom
de kalfsschenkel. Snij vier plakjes
gekookte ham door de helft en plaats ze in
de inkepingen. Vermeng de olie, het zout,
het paprikapoeder en de basilicum met
elkaar en verspreid het over de
kalfsschenkel. Doe de kalfsschenkel in een
braadslede en verspreid de champignons
erover. Voeg soepgroente en water toe
aan de kalfsschenkel; de bodem moet
bedekt zijn met een laagje van 10 - -15
mm. Draai het vlees na ongeveer 30
minuten.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
150
Roosterhoogte: 2
4.8 Ossobuco:
Voor 4 - 6 personen.
Ingrediënten:
4 eetlepels boter als braadvet
4 plakken kalfsschenkel, ongeveer 3 -
4 cm dik (afgesneden langs het bot)
4 middelgrote wortels, in blokjes
4 selderijstronken, in blokjes
1 kg rijpe tomaten, zonder vel,
gehalveerd, zonder pitten en in stukjes
gesneden
1 bosje peterselie, gewassen en grof
gesneden
4 eetlepels boter
2 eetlepels bloem voor de paneerlaag
6 eetlepels olijfolie
250 ml witte wijn
250 ml vleesbouillon
3 middelgrote uien, geschild en fijn
gesneden
3 teentjes knoflook, geschild en fijn
gesneden
1/2 theelepel tijm en 1/2 theelepel
oregano
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
zout, versgemalen zwarte peper
Methode:
Smelt 4 eetlepels boter in een braadslede
en fruit de groente erin aan. Neem de
groenten uit de braadslede. Spoel het
vlees af, dep het droog, kruid het vlees en
paneer het met de bloem. Laat het teveel
aan bloem eraf vallen. Verhit de olijfolie en
www.electrolux.com8
braad het vlees goudbruin aan op
middelhoog vuur. Neem het vlees uit de
pan en schenk het teveel aan olijfolie uit
de braadslede. Blus de vleesjus in de
braadslede af met 250 ml wijn, doe het in
een sauspan en laat het zachtjes
pruttelen. Voeg 250 ml vleesbouillon,
peterselie, tijm, oregano en tomaatblokjes
toe. Kruiden met peper en zout. Aan de
kook brengen. Doe de groenten in de
braadslede, leg het vlees er bovenop en
giet de saus er overheen. Dek de
braadslede af met een deksel en doe het
in de oven.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
120
Roosterhoogte: 1
4.9 Gevulde kalfsborst:
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
1 broodje
1 ei
200 g gehakt
zout, peper
1 ui, gesneden
peterselie, gehakt
1 kg kalfsborst (met inkeping)
soepgroenten (wortel, prei, selderij,
peterselie)
50 g bacon
250 ml water
Methode:
Drenk het broodje in water en knijp het uit.
Vervolgens mengen met ei, gehakt, zout,
peper, stukjes ui en peterselie. Kruid de
kalfsborst (met inkeping) en vul het vlees
via de inkeping. Maak de opening dicht.
Doe de kalfsborst in een braadslede, voeg
de soepgroente, bacon en water toe.
Draai het vlees na ongeveer 30 minuten.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
100
Roosterhoogte: 2
4.10 Lamsbout:
Voor 6 - 8 personen.
Ingrediënten:
2,7 kg lamsbout
30 ml olijfolie
zout
peper
3 teentjes knoflook
1 bosje vers rozemarijn (of 1 theelepel
gedroogde rozemarijn)
water
Methode:
Spoel de lamsbout af en dep het droog,
wrijf de olijfolie erin en maak inkepingen in
het vlees. Kruiden met peper en zout.
Schil de teentjes knoflook en snij ze in
stukjes, stop ze samen met de rozemarijn
in de inkepingen in het vlees. Leg de
lamsbout in de braadslede en voeg water
toe; de bodem moet bedekt zijn met een
laagje van 10-15 mm. Draai het vlees na
ongeveer 30 minuten.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
160
Roosterhoogte: 2
4.11 Konijn:
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
2 hazenruggen
6 jeneverbessen (gemalen)
zout en peper
30 g gesmolten boter
125 ml zure room
soepgroenten (wortel, prei, selderij,
peterselie)
Methode:
Wrijf de hazenruggen in met de gemalen
jeneverbessen, zout en peper en strijk in
met gesmolten boter. Plaats de
hazenruggen in een braadslede, schenk er
zure room (sour cream) over en voeg de
soepgroente toe.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 35
Roosterhoogte: 1
4.12 Konijn in mosterdsaus:
Ingrediënten:
2 konijnen van elk 800 g
zout en peper
2 eetlepels olijfolie
2 grof gesneden uien
50 g spekblokjes
2 eetlepel bloem
375 ml kippenbouillon
125 ml witte wijn
1 theelepel vers tijm
NEDERLANDS
9
125 ml room
2 eetlepels Dijon-mosterd
Methode:
Snij het konijn in 8 gelijke stukken, kruiden
met zout en peper en rondom bruin laten
worden in een braadslede op de ring.
Haal de stukken konijn eruit en laat de ui
met het spek bruin worden. Bestrooien
met bloem en roeren. Giet de
kippenbouillon, witte wijn en tijm erbij en
breng het aan de kook.
Voeg de room en Dijon-mosterd toe, doe
het vlees terug, dek het af en plaats het in
de oven.
Bereidingstijd in het apparaat: 90
minuten
Roosterhoogte: 1
4.13 Wildzwijn:
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
1,5 kg wildzwijn (schouder)
zout
peper
soepgroente van de marinade
1 klein blikje cantharellen
Marinade maken:
1,5 l rode wijn
150 g knolselderij
150 g worteltjes
2 uien
5 laurierblaadjes
5 kruidnagels
2 bosjes soepgroente (wortel, prei,
selderij, peterselie)
Breng alles aan de kook en laat het
afkoelen.
Schenk de marinade over het vlees tot het
wordt bedekt en laat het 3 dagen
marineren.
Methode:
Neem het vlees uit de marinade en dep
het droog. Kruiden met zout en peper en
aan alle kanten bruin laten worden in een
braadslede op de ring. Voeg vervolgens
cantharellen en de soepgroente van de
marinade toe. Schenk marinade in de
braadslede; de bodem moet bedekt zijn
met 10-15 mm. Dek de braadslede af met
een deksel en doe het in de oven.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
140
Roosterhoogte: 1
5. OVENGERECHT
5.1 Lasagne:
Voor 4 personen.
Ingrediënten van de vleessaus:
100 gr. doorregen buikspek
1 ui
1 wortel
100 gr. selderij
2 eetlepels olijfolie
400 g gemengd gehakt (rundvlees en
varkensvlees)
100 ml vleesbouillon
1 klein blik tomaten, in stukjes
gesneden (circa 400 g)
oregano, tijm, zout en peper
Ingrediënten voor de bechamelsaus:
75 g boter
50 g bloem
600 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
Samenvoegen met:
3 eetlepels boter
250 gr. groene lasagnebladen
50 g parmezaanse kaas, geraspt
50 g milde kaas, geraspt
Methode:
Het spek met een scherp mes van zwoerd
en kraakbeen ontdoen en in blokjes
snijden. De ui en de wortel schillen, de
selderij schoonmaken, alle groente in
kleine blokjes snijden. De olie in een
stoofpan verhitten, de spekblokjes en de
groente daarin roerbakken. Het gehakt
beetje bij beetje toevoegen, los bakken en
blussen met wat bouillon. De vleessaus op
smaak brengen met tomatenpuree, de
kruiden, zout en peper en afgedekt op een
laag pitje ongeveer 30 minuten in laten
koken. Ondertussen de bechamelsaus
klaarmaken: Laat de boter smelten in een
pan, voeg de bloem toe en blijf roeren.
Beetje bij beetje onder voortdurend roeren
de melk erbij gieten. De saus op smaak
www.electrolux.com10
brengen met zout, peper en nootmuskaat
en zonder deksel ongeveer 10 minuten
laten inkoken. Een grote rechthoekige
ovenschaal invetten met 1 eetlepel boter.
Afwisselend een laag pastabladen,
vleessaus, béchamelsaus en geraspte
kaas in de schaal leggen. De bovenste
laag moet een met kaas bestrooide laag
bechamelsaus zijn. De rest van de boter in
kleine stukjes op het gerecht leggen.
Tijd in het apparaat (min.): 55
Bakplaatstand: 2
5.2 Cannelloni:
Voor 4 personen.
Ingrediënten voor de vulling:
50 g uien, in blokjes gesneden
30 g boter
350 g bladspinazie, in stukjes
gesneden
100 g crème fraiche
200 g vers zalm, in blokjes
200 g nijlbaars, in blokjes
150 g garnalen
150 g mosselvlees
zout, peper
Ingrediënten voor de bechamelsaus:
75 g boter
50 g bloem
600 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
Samenvoegen met:
1 pakje cannelloni
50 g Parmezaanse kaas, geraspt
150 g geraspte kaas
40 g boter
Methode:
Doe de uien en de boter in een pan en
bak tot de uien glazig zijn. Voeg de
bladspinazie toe en laat het zachtjes
koken. Voeg de crème fraiche toe, mix en
laat afkoelen. Ondertussen de
bechamelsaus klaarmaken: Laat de boter
smelten in een pan, voeg de bloem toe en
blijf roeren. Beetje bij beetje onder
voortdurend roeren de melk erbij gieten.
De saus op smaak brengen met zout,
peper en nootmuskaat en zonder deksel
ongeveer 10 minuten laten inkoken. Voeg
zalm, baars, garnalen en mosselvlees toe
aan de spinazie en roer door elkaar. Een
grote rechthoekige ovenschaal invetten
met 1 eetlepel boter. Vul de cannelloni met
het spinaziemengsel en plaats in een
ovenschaal. Leg tussen elke rij cannelloni
een laagje béchamelsaus . De bovenste
laag moet een met kaas bestrooide laag
bechamelsaus zijn. De rest van de boter in
kleine stukjes op het gerecht leggen.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 60
Roosterhoogte: 2
5.3 Pastagratin:
Voor 2 - 4 personen.
Ingrediënten:
1 liter water
zout
250 g tagliatelle
250 g gekookte ham
20 g boter
1 bosje peterselie
1 ui
100 g boter
1 ei
250 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
50 g geraspte Parmezaanse kaas
Methode:
Breng water met een beetje zout aan de
kook. Doe de tagliatelle in het kokende
gezouten water en laat het ongeveer 12
minuten koken. Vervolgens afgieten. Snij
de ham in blokjes. Verhit boter in een pan.
Snij de peterselie en schil en snij de ui.
Glazig bakken in de koekenpan. Vet een
ovenschaal in met een beetje boter. Mix
de tagliatelle, ham en peterselie en uien en
doe het in de ovenschotel. Meng de eieren
met de melk en breng het op smaak met
zout, peper en nootmuskaat en schenk
het over het pastamengsel. Verdeel de
parmezaanse kaas over het gerecht.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 40
Roosterhoogte: 2
5.4 Moussaka:
Voor 8 - 10 personen.
Ingrediënten:
1 ui, gesneden
olijfolie
1,5 kg gehakt
NEDERLANDS
11
1 blikje tomaten, in stukjes gesneden
(400 g)
50 g geraspte kaas
4 theelepels broodkruimels
zout en peper
kaneel
1 kg aardappelen
1,5 kg aubergines
bakboter
Ingrediënten voor de bechamelsaus:
75 g boter
50 g bloem
600 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
Samenvoegen met:
150 g geraspte kaas
4 eetlepels broodkruimels
50 g boter
Methode:
Fruit de ui aan in een beetje olijfolie en
voeg het gehakt toe. Voeg de
tomatenblokjes, geraspte emmentaler en
broodkruimels toe, roer goed en breng het
aan de kook. Op smaak brengen met
zout, peper en kaneel en van het vuur
halen. Schil de aardappelen en snij ze in
plakjes van 1 cm dik, was de aubergines
en snij ze ook in plakken van 1 cm dik.
Dep de plakken droog met keukenpapier.
Aanbakken met veel boter. Ondertussen
de bechamelsaus klaarmaken: Laat de
boter smelten in een pan, voeg de bloem
toe en blijf roeren. Beetje bij beetje onder
voortdurend roeren de melk erbij gieten.
De saus op smaak brengen met zout,
peper en nootmuskaat en zonder deksel
ongeveer 10 minuten laten inkoken. Leg
de aardappelschijfjes op de bodem van
een ingevette ovenschotel en strooi er een
beetje geraspte kaas over. Leg hier
vervolgens een laagje aubergines op. Doe
hierop weer het gehaktmengsel. Doe
hierop de béchamelsaus. Leg hier weer
een laagje aardappel op, gevolgd door
aubergine en het gehaktmengsel. De
laatste laag moet béchamelsaus zijn.
Verdeel over de bovenkant de rest van de
kaas en de broodkruimels. Smelt de boter
en giet het over de moussaka.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 60
Roosterhoogte: 2
5.5 Aardappelgratin:
Ingrediënten:
1000 g aardappelen
1 theelepel zout, peper en
nootmuskaat
2 teentjes knoflook
200 g geraspte kaas
200 ml melk
200 ml room
4 eetlepels boter
Methode:
Schil de aardappelen, snijd ze in dunne
plakken, droog ze af en breng ze op
smaak met zout en peper. Wrijf een
ovenbestendige bakschaal in met een
teentje knoflook en vet de schaal daarna
in met boter. Verspreid de helft van de
gezouten aardappelplakjes in de schaal en
strooi er wat geraspte kaas over. Leg de
overige aardappelschijfjes er bovenop en
strooi de rest van de kaas eroverheen.
Pers het tweede teentje knoflook en
vermeng dit met de melk en de room. Giet
het mengsel over de aardappels en
verspreid de rest van de boter in kleine
stukjes over de gratin.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 70
Roosterhoogte: 2
5.6 Frankische knödel schaal:
Voor 6 - 8 personen.
Ingrediënten:
Ongeveer 1000 g kalkoenreepjes
1 klein blikje kleine champignons
500 g uien, in blokjes gesneden
1 kg knoedeldeeg
400 g geraspte kaas
250 ml room
Methode:
Kruid de kalkoenreepjes met zout, peper,
paprikapoeder etc. Fruit de stukjes ui.
Laat de champignons goed uitlekken.
Vermeng ze met het vlees, de ui en de
champignons en doe alles in een
ovenschaal. Vermeng de knoedeldeeg
met de kaas en doe het op het
kalkoenmengsel. Schenk vervolgens de
room erover.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 75
Roosterhoogte: 1
www.electrolux.com12
5.7 Koolstoofschotel:
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
1 kool (800 g)
oregano
1 ui
bakolie
400 g gehakt
250 g langkorrelrijst
zout, peper en paprikapoeder
1 liter vleesbouillon
200 ml crème fraiche
100 g geraspte kaas
Methode:
Snij de kool in vieren en verwijder de
stronk. Blancheren in gezouten water op
smaak gebracht met oregano. Schil en snij
een ui fijn, licht aanbakken in een beetje
olie. Voeg vervolgens het gehakt en de
langkorrelrijst toe, roeren en op smaak
brengen met zout, peper en paprika. Voeg
vleesbouillon toe en laat het 20 minuten
sudderen met een deksel op de pan.
Plaats laagjes kool en het rijst-/
gehaktmengsel in een schaal. Doe de
crème fraîche bovenop het gerecht en
strooi kaas over de bovenkant.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 60
Roosterhoogte: 2
5.8 Witlofgratin:
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
8 middelgrote stronken witlof
8 plakken gekookte ham
30 g boter
1.5 eetlepel bloem
150 ml groentebouillon (van de witlof)
5 eetlepels melk
100 g geraspte kaas
Methode:
Snij het witlof doormidden en verwijder de
bittere kern. Was de witlof en kook het 15
minuten in water. Neem de witlofhelften uit
het water, spoel ze af met koud water en
doe de twee helften weer tegen elkaar.
Rol elk stronkje in een plakje ham en leg
ze op een ingevette bakplaat. Laat de
boter smelten en voeg de bloem toe. Even
fruiten en vervolgens de groentebouillon
en melk toevoegen en aan de kook
brengen. Roer 50 g kaas door de saus en
schenk het over het witlof. Strooi de rest
van de kaas over het gerecht.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 35
Roosterhoogte: 2
5.9 Jansons verleiding:
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
8 - 10 aardappelen
2 uien
125 g ansjovisfilets
300 ml room
2 eetlepels broodkruimels
peper
vers gesneden tijm
2 eetlepels boter
Methode:
Was de aardappelen, schil ze en snij ze in
smalle plakjes. Schil de uien en snij ze in
smalle plakjes. Vet een ovenschaal in met
boter. Doe een derde van de aardappelen
en uien in de schaal. Doe de helft van de
ansjovis daarop en dek het af met een
derde van de uien en aardappelen.
Verdeel de rest van de ansjovis over de
bovenkant. Doe daarop de rest van de
uien en aardappelen met als bovenlaag
aardappels. Bestrooien met peper en de
fijngesneden tijm. Schenk het zoute water
van de ansjovis over het gerecht en voeg
de room toe. Strooi de broodkruimels
erover en leg kleine beetjes boter op de
bovenkant.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 60
Roosterhoogte: 3
6. PIZZA EN QUICHE
6.1 Pizza:
Voor 4 personen.
Ingrediënten voor het deeg:
14 g gist
200 ml water
300 g bloem
3 g zout
1 eetlepel olie
NEDERLANDS
13
Ingrediënten voor de garnering:
1/2 klein blikje tomaten, in stukjes
gesneden (200 g)
200 g geraspte kaas
100 g salami
100 g gekookte ham
150 g champignons (in plakjes)
150 g Fetakaas
oregano
Overige:
Bakplaat, ingevet
Methode:
Gist in een kom verkruimelen en in water
oplossen. Het met het zout en de olie
gemengde meel toevoegen. De
ingrediënten zolang kneden, tot het een
soepel deeg is, dat loskomt van de kom.
Het deeg vervolgens laten rijzen op een
warme plaats, tot het twee maal zoveel
geworden is. Rol het deeg uit en plaats
het op een ingevette bakplaat, prik de
bodem in met een vork. De ingrediënten
voor de garnering achtereenvolgens op
het deeg rangschikken.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 25
Roosterhoogte: 1
6.2 Uientaart:
Voor 4 - 6 personen.
Ingrediënten voor het deeg:
300 g bloem
20 g gist
125 ml melk
1 ei
50 g boter
3 g zout
Ingrediënten voor de garnering:
750 g uien
250 g bacon
3 eieren
250 g crème fraiche
125 ml melk
1 theelepel zout
1/2 theelepel gemalen peper
Methode:
Zeef het meel in een mengkom, maak een
kuiltje in het midden. Snijd de gist in
stukjes, plaats het in het gat met de melk
en een beetje meel van de rand. Bestrooi
met meel en laat op een warme plek rijzen
tot het besprenkelde meel op het mengsel
scheuren vertoont. Leg het ei en de boter
op de rand van het meel. Kneed alle
ingrediënten tot een soepel gistdeeg. Laat
het deeg op een warme plaats rijzen tot
het is verdubbeld in grootte. Schil de uien
in de tussentijd, verdeel in vieren en snij in
dunne plakjes. Snijd de bacon in blokjes
en bak ze glazig met de uien. Laat het
afkoelen. Rol het deeg uit en plaats het op
een ingevette bakplaat, prik de bodem in
met een vork en druk de randen omhoog.
Laat het opnieuw rijzen. Roer de eieren,
crémé fraiche, melk, zout en peper
samen. Verspreid de afgekoelde uien en
spekjes over het deeg. Doe het mengsel
erover en strijk het glad.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 45
Roosterhoogte: 1
6.3 Quiche Lorraine:
Voor 2 - 4 personen.
Ingrediënten van het deeg:
200 g bloem
2 eieren
100 g boter
1/2 theelepel zout
een beetje peper
1 snufje nootmuskaat
Ingrediënten voor de garnering:
150 g geraspte kaas
200 g gekookte ham of magere bacon
2 eieren
250 g zure room
zout, peper en nootmuskaat
Overige:
Ingevet zwart bakblik met een diameter
van 28 cm
Methode:
Meng meel, boter, eieren en kruiden in
een mengkom en meng tot een soepel
deeg. Laat het deeg een paar uur rusten
in de koelkast. Rol het deeg uit en leg het
in een ingevet zwart bakblik. Prik de
bodem in met een vork. Verspreid de
bacon over het deeg. Meng de eieren, de
zure room en de kruiden samen voor de
vulling. Voeg dan de kaas toe. Giet de
vulling over de bacon.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 45
Roosterhoogte: 1
www.electrolux.com14
6.4 Kaasflan:
Ingrediënten:
1,5 vellen origineel Zwitsers
kruimeldeeg of bladerdeeg (vierkant
uitgerold)
500 g geraspte kaas
200 ml room
100 ml melk
4 eieren
zout, peper en nootmuskaat
Methode:
Leg het deeg op een goed ingevette
bakplaat. Vervolgens met een vork gaatjes
in het deeg prikken. Verspreid de kaas
gelijkmatig over het deeg. Meng de room,
melk en eieren en breng op smaak met
zout, peper en nootmuskaat. Weer goed
vermengen en over de kaas schenken.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 40
Roosterhoogte: 1
6.5 Pierogi:
Voor 30 kleine stukjes.
Ingrediënten voor het deeg:
250 g speltbloem
250 g boter
250 g magere kwark
zout
Ingrediënten voor de vulling:
1 kleine witte kool (400 g)
50 g bacon
2 eetlepels geklaarde boter
zout, peper en nootmuskaat
3 eetlepels sour cream
2 eieren
Overige:
Bakplaat met bakpapier
Methode:
Kneed de speltbloem, boter, kwark en een
beetje zout tot deeg en plaats het in de
koelkast. Snijd de kool in fijne reepjes.
Snijd de bacon in stukjes en bak het in de
geklaarde boter. Voeg de kool toe en
roerbak het. Op smaak brengen met zout,
peper en nootmuskaat en de sour cream
toevoegen. Laten sudderen tot alle
vloeistof is verdampt. Snij hardgekookte
eieren in stukjes, mengen met de kool en
af laten koelen. Rol het deeg uit en snijd
het in ronde cirkels met een diameter van
8 cm. Doe een beetje vulling in het midden
en vouw het dicht. Maak de randen vast
door er met een vork op te drukken.
Plaats het op een bakplaat voorzien van
bakpapier en bestrijk het met eigeel.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 20
Roosterhoogte: 3
6.6 Kaaskoekjes:
Ingrediënten:
400 g Fetakaas
2 eieren
3 eetlepels gehakte peterselie
zwarte peper
80 ml olijfolie
375 g bladerdeeg
Methode:
Meng de feta, eieren, peterselie en peper.
Dek de bladerdeeg af met een vochtige
doek om uitdrogen te voorkomen. Leg 4
blaadjes op elkaar en bestrijk ze met een
beetje olie. Snij ze in 4 reepjes van
ongeveer 7 cm lang. Doe 2 volle eetlepels
fetamengsel op één hoek van elk reepje
en vouw het diagonaal in een driehoek.
Leg ze op de kop op een bakplaat en
bestrijk ze met olie.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 25
Roosterhoogte: 3
6.7 Geitenkaasflan:
Ingrediënten van het deeg:
125 g bloem
60 ml olijfolie
1 snufje zout
3 - 4 eetlepels koud water
Ingrediënten voor de garnering:
1 eetlepel olijfolie
2 uien
zout en peper
1 theelepel gehakte tijm
125 g ricotta
100 g geitenkaas
2 eetlepels olijven
1 ei
60 ml room
Overige:
Ingevet zwart bakblik met een diameter
van 28 cm
Methode:
NEDERLANDS
15
Doe de bloem, olijfolie en het zout in een
mengkom en meng het totdat het deeg
korrelig wordt. Voeg het water toe en
kneed een deegbal. Laat het deeg een
paar uur rusten in de koelkast. Rol het
deeg uit en leg het in een ingevet zwart
bakblik. Prik de bodem in met een vork.
Doe 1 eetlepel olijfolie in een pan. Schil de
uien, snij ze fijn en fruit ze in de olie voor
ongeveer 30 minuten met de deksel op de
pan. Op smaak brengen met zout en
peper en vermengen met 1/2 theelepel
gehakte peterselie. Laat de uien een
beetje afkoelen en verspreid ze over het
deeg. Doe de ricotta en geitenkaas erop
en voeg ook de olijven toe. Strooi 1/2
theelepel gehakte tijm er overheen. Meng
de eieren, en de room samen voor de
vulling. Giet de vulling over de taart.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 45
Inzetniveaus: 1
7. CAKE EN GEBAK
7.1 Amandelcake:
Ingrediënten voor het beslag:
5 eieren
200 g suiker
100 g marsepein
200 ml olijfolie
450 g bloem
1 eetlepel kaneel
1 pakje bakpoeder (ongeveer 15 gr)
50 g gehakte pistachenootjes
125 g gemalen amandelen
300 ml melk
Ingrediënten voor de garnering:
200 g abrikozenjam
5 eetlepels poedersuiker
1 theelepel kaneel
2 eetlepels warm water
amandelsnippers
Overige:
28 cm springvorm
Methode:
Mix de eieren, suiker en marsepein
gedurende 5 minuten, voeg dan langzaam
de olijfolie toe aan het eimengsel. Zeef de
bloem, kaneel en bakpoeder en vermeng
dan de gesneden pistachenootjes en
gemalen amandelen met de bloem. Spatel
de melk voorzichtig door het eimengsel.
Doe het in de springvorm waarvan de
bodem bedekt is met broodkruimels.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 70
Roosterhoogte: 2
Na het bakken:
Verwarm de abrikozenjam en verspreid
het over de taart met een borsteltje. Laat
het afkoelen. Meng de poedersuiker,
kaneel en het warme water met elkaar en
smeer het op de taart. Strooi de
amandelsnippers onmiddellijk op het
glazuur van de taart.
7.2 Brownies:
Ingrediënten:
250 g pure chocolade
250 g boter
375 g suiker
2 pakje vanillesuiker (ongeveer 16 g)
1 snufje zout
5 eetlepels water
5 eieren
375 g walnoten
250 g bloem
1 theelepel bakpoeder
Methode:
Breek de chocolade in stukken en laat het
au-bain-marie smelten. Klop de boter,
suiker, vanillesuiker, zout en water, voeg
de eieren en de gesmolten chocolade toe.
Hak de walnoten grof, meng ze met de
bloem en het bakpoeder en meng het met
het chocolademengsel. Leg bakpapier in
een diepe bakplaat, giet het mengsel erin
en strijk het glad.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 50
Roosterhoogte: 3
Na het bakken:
Laat het afkoelen, verwijder het bakpapier
en snijd het in stukken.
7.3 Cappuccinocake:
Voor 4 - 6 personen.
Voor het deeg:
100 g zachte boter
90 g suiker
www.electrolux.com16
2 eierdooiers
de zaadjes van een vanillestokje
2 eetlepels oploskoffie (opgelost in 50
ml heet water)
2 eiwitten
50 g bloem
50 g maizena
1/2 theelepel bakpoeder
Voor de saus:
250 ml sinaasappelsap
50 g suiker
1 snufje kaneel
20 ml sinaasappellikeur
Voor de afwerking:
200 ml geklopte slagroom voor de
versiering
Overige:
6 kleine schaaltjes of vormpjes
ingesmeerd met boter
Methode:
Meng de boter, suiker, eierdooiers en de
zaadjes van een vanillestokje en giet het
mengsel in de opgeloste koffie. Klop de
eiwitten. Zeef de bloem, zetmeel en
bakpoeder en voeg het in lagen aan het
eiwitmengsel toe. Spatel het door het
mengsel. Giet het mengsel in kleine
schaaltjes of vormpjes ingesmeerd met
boter.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 40
Roosterhoogte: 2
Na het bakken:
Giet sinaasappelsap, suiker, kaneel en
sinaasappellikeur in een melkpannetje en
laat het op ring reduceren totdat de saus
stroopachtig is. Stort de warme cakejes
op een serveerplaat en versier ze met de
saus en slagroom.
7.4 Wortelcake:
Ingrediënten voor het beslag:
150 ml zonnebloemolie
100 g bruine suiker
2 eieren
75 g siroop
175 g bloem
1 theelepel kaneel
1/2 theelepel gemalen gember
1 theelepel bakpoeder
200 g fijn geraspte wortel
75 g rozijnen
25 g geraspte kokos
Ingrediënten voor de garnering:
50 g boter
150 g kwark
40 g suiker
gemalen hazelnoten
Overige:
Ingevette ronde springvorm met een
diameter van 22 cm
Methode:
Meng de zonnebloemolie, bruine suiker,
eieren en siroop. Voeg de overige
ingrediënten bij het beslag. Doe het beslag
in de springvorm.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 55
Roosterhoogte: 3
Na het bakken:
Meng de boter, kwark en suiker (indien
nodig melk toevoegen om het te
verdunnen). Bestrijk de taart met het
koude mengsel en strooi er gemalen
hazelnoten over.
7.5 Kwarktaart:
Ingrediënten voor de bodem:
150 g bloem
70 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 ei
70 g zachte boter
Ingrediënten voor de kwarkroom:
3 eiwitten
50 g rozijnen
2 theelepels rum
750 g magere kwark
3 eierdooiers
200 g suiker
sap van één citroen
200 g crème fraiche
1 pakje puddingpoeder (40 g of het
equivalent voor pudding van 500 ml
melk)
Overige:
Ingevette zwarte springvorm met een
diameter van 26 cm
Methode:
Zeef de bloem in een kom. Voeg de rest
van de ingrediënten toe en meng het
geheel met een handmixer. Plaats het
mengsel 2 uur in de koelkast. Bedek de
NEDERLANDS
17
ingevette bodem van een springvorm met
2/3 van het mengsel en prik er
verschillende keren in met een vork. Vorm
een rand van ongeveer 3 cm hoogte met
de rest van het deeg. Klop de eiwitten met
de handmixer tot deze stijf zijn. Was de
rozijnen, laat ze goed uitlekken,
besprenkel met rum en laat dit intrekken.
Doe de magere kwark, de eigelen, suiker,
citroensap, crème fraiche en de
custardpoeder in een mengkom en mix
het goed door elkaar. Spatel als laatste
voorzichtig de geklopte eiwitten en de
rozijnen door het kwarkmengsel.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 85
Roosterhoogte: 1
7.6 Kersentaart:
Ingrediënten:
500 g brood
750 ml melk
1 snufje zout
80 g suiker
4 eieren
2 potjes zure kersen
50 g boter
Overige:
Bakplaat, ingevet
Methode:
Snijd het brood in plakjes. Meng de melk,
het zout, de suiker en eieren en giet het
over het brood. Laat het mengsel goed
inweken. Giet de zure kersen af en voeg
ze aan het mengsel toe. Doe het beslag in
de springvorm. Verdeel klontjes boter over
de taart.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 40
Roosterhoogte: 2
7.7 Vruchtencake:
Ingrediënten:
200 g boter
200 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
3 eieren
300 g bloem
1/2 pakje bakpoeder (ongeveer 8 g)
125 g krenten
125 g rozijnen
60 g amandelstukjes
60 g gesuikerde citroenschil of
sinaasappelschil
60 g in stukjes gesneden gesuikerde
kersen
70 g geblancheerde hele amandelen
Overige:
Zwarte springvorm met een diameter
van 24 cm.
Margarine om in te vetten
Broodkruimels voor op de bodem van
het bakblik
Methode:
Boter, suiker, vanillesuiker en zout in een
mengkom doen en mixen. Vervolgens de
eieren een voor een toevoegen en
nogmaals mixen. Bloem en bakpoeder
aan het schuimige mengsel toevoegen en
omscheppen. Roer het fruit ook door het
mengsel. Plaats het mengsel in een
ingevet bakblik en breng het mengsel aan
de randen iets hoger aan dan in het
midden. Versier de rand en het midden
van de cake met de hele geblancheerde
amandelen. Plaats de cake in de oven.
Bereidingstijd in het apparaat (min):
100
Roosterhoogte: 1
7.8 Vruchtentaart:
Ingrediënten van het deeg:
200 g bloem
1 snufje zout
125 g boter
1 ei
50 g suiker
50 ml koud water
Ingrediënten voor de vulling:
Seizoensfruit (400 g appels, perziken,
zure kersen, etc.)
90 g gemalen amandelen
2 eieren
100 g suiker
90 g zachte boter
Overige:
Quichevorm met een diameter van 28
cm, ingevet
Methode:
Zeef de bloem in een mengkom, doe het
zout en de kleine stukjes boter erbij. Voeg
vervolgens het ei, de suiker en het koude
water toe en kneed een deegbal. Laat het
www.electrolux.com18
deeg 2 uur rusten in de koelkast. Rol het
koele deeg uit en doe het in de ingevette
quichevorm en prik het in met een vork.
Maak het fruit schoon, verwijder de pitten
en leg het in kleine stukjes op het deeg.
Doe de amandelen, eieren, suiker en
zachte boter in een kom en meng het
samen. Verdeel het over het fruit en strijk
het glad.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 50
Roosterhoogte: 1
7.9 Grootmoeders appeltaart:
Ingrediënten:
250 g boter
250 g suiker
1 pakje vanillesuiker
1 snufje zout
100 g marsepein
5 eieren
500 g bloem
1 pakje bakpoeder
1 zakje gemberkruiden
50 g cacaopoeder
150 ml rode wijn
1,2 kg appels
Pruimenpuree
Methode:
Boter, suiker, vanillesuiker en zout in een
mengkom doen en mixen. Voeg 100 g
marsepein in kleine stukjes gesneden toe
en klop tot een glad mengsel ontstaat.
Voeg één voor één de eieren toe en klop
tot een luchtig mengsel ontstaat. Voeg de
bloem, bakpoeder, speculaaskruiden en
cacaopoeder toe aan het mengsel. Voeg
de rode wijn toe. Doe het deeg in een
diepe bakplaat met bakpapier en strijk de
bovenkant glad. Schil 1,2 kg appels en
snij ze in stukken van 0,5 cm dik.
Pruimenpuree:
Leg de appelstukjes op het deeg en vul de
gaten op met pruimenpuree. Doe het in de
oven.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 50
Roosterhoogte: 3
Na het bakken:
Laat de taart na het bakken afkoelen en
verwijder het bakpapier.
Glazuur:
250 ml appelsap
1 zakje helder taartglazuur
Vermeng het glazuur met de appelsap en
zakje taartglazuur en strijk het over de
taart.
7.10 Citroencake:
Ingrediënten voor het beslag:
250 g boter
200 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
4 eieren
150 g bloem
150 g maizena
1 afgestreken theelepel bakpoeder
geraspte schil van 2 citroenen
Ingrediënten voor het glazuur:
125 ml citroensap
100 g poedersuiker
Overige:
Rechthoekig bakblik, 30 cm lang
Margarine om in te vetten
Broodkruimels voor op de bodem van
het bakblik
Methode:
Boter, suiker, citroenschil, vanillesuiker en
zout in een mengkom doen en roeren tot
een schuimige massa ontstaat.
Vervolgens de eieren een voor een
toevoegen en nogmaals roeren tot het een
schuimige massa is geworden. Voeg het
meel en de maizena vermengd met het
bakpoeder toe aan het schuimige mengsel
en vouw het erin. Plaats het deeg in een
ingevette en met paneermeel bedekt
bakblik, strijk het glad en plaats het in de
oven. Na het bakken het citroensap en de
poedersuiker mengen. De gebakken taart
op een stuk aluminiumfolie storten. Het
aluminiumfolie rond de taart omhoog
vouwen, zodat het glazuur niet weg kan
vloeien. Met een houten prikker gaatjes in
de taart maken en het glazuur met een
penseel aanbrengen. Daarna de taart even
laten staan zodat het glazuur kan worden
opgenomen.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 75
Roosterhoogte: 1
7.11 Muffins:
Ingrediënten:
NEDERLANDS
19
150 g boter
150 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
schil van een wasvrije citroen
2 eieren
50 ml melk
25 g zetmeel
225 g bloem
10 g bakpoeder
1 pot zure kersen (375 g)
225 g chocoladesnippers
Overige:
Cakevormpjes, ongeveer 7 cm in
doorsnee
Methode:
Meng de boter, suiker, vanillesuiker, zout
en de schil van een wasvrije citroen. Voeg
de eieren toe en klop alles. Meng de
zetmeel, bloem en bakpoeder en roer het
door het mengsel met de melk. Laat de
zure kersen uitlekken en roer het door het
mengsel met de chocoladesnippers. Doe
het mengsel in de papieren vormpjes,
plaats de vormpjes op een bakplaat en
plaats in de oven. Gebruik een muffinvorm
indien mogelijk.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 40
Roosterhoogte: 3
7.12 Pruimenkrakeling:
Voor 4 - 6 personen.
Voor het deeg (de ingrediënten
moeten op kamertemperatuur zijn):
125 ml melk
20 g suiker
1 klein pakje droge gist (8 g droge gist
of 42 g vers gist)
300 g bloem
30 g suiker
30 g boter
1 eierdooier
1 heel ei
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
een klein beetje citroenschil
pruimenjam
Na het koken:
50 g boter
50 g gemalen maanzaad
suikerglazuur
Overige:
ingevette schaal
Methode:
Plaats melk en suiker in een melkpannetje
en verwarm het mengsel op een kookring.
Voeg droge gist toe en roer het mengsel.
Laat het dan ongeveer 30 minuten staan.
Doe bloem, suiker, boter, eierdooier, ei,
vanillesuiker en een klein beetje
citroenschil in een roerkom. Voeg de melk
en gist toe en kneed het geheel tot een
soepel deeg. Bedek het deeg met een
doek en laat het nog eens 45 minuten
rijzen. Snij het deeg dan met behulp van
een lepel in balletjes (van ongeveer 80 g),
druk de balletjes met de hand plat en vul
ze met een theelepel pruimenjam. Trek de
randen van het deeg omhoog en bedek
de jam met deeg. Vorm het deeg dan in
een bal. Leg de ballen op een ingevette
schaal, bedek ze en laat ze nog eens 45
minuten rijzen. Plaats de schaal dan in de
oven.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 35
Roosterhoogte: 3
7.13 Tulband:
Ingrediënten voor de bodem:
500 g bloem
1 klein pakje droge gist (8 g droge gist
of 42 g vers gist)
80 g poedersuiker
150 g boter
3 eieren
2 afgestreken theelepels zout
150 ml melk
70 g rozijnen (1 uur van tevoren laten
weken in 20 ml kersenlikeur)
Ingrediënten voor de glazuur:
50 g hele blanke amandelen
Methode:
Doe de bloem, droge gist, poedersuiker,
boter, eieren, zout en melk in een
mengkom en kneed een glad gistdeeg.
Dek de deeg in de kom af en laat het 1
uur rijzen. Kneed de geweekte rozijnen
met de hand door het deeg. Doe de
amandelen in de holtes van een ingevette
en bebloemde tulband. Maak een worst
van het deeg en doe het in de tulband.
Dek het af en laat het 45 minuten rijzen.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 60
Roosterhoogte: 1
www.electrolux.com20
7.14 Savarincake:
Ingrediënten voor het deeg:
350 g bloem
1 klein pakje droge gist (8 g droge gist
of 42 g vers gist)
75 g suiker
100 g boter
5 eierdooiers
1/2 theelepel zout
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
125 ml melk
Na het bakken:
375 ml water
200 g suiker
100 ml pruimenlikeur of 100 ml
sinaasappellikeur
Methode:
Doe de bloem, droge gist, suiker, boter,
eigeel, zout, vanillesuiker en melk in een
mengkom en kneed een glad gistdeeg.
Dek de deeg in de kom af en laat het 1
uur rijzen. Doe de deeg in een ingevette
ronde cakevorm en laat het afgedekt 45
minuten rijzen.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 35
Roosterhoogte: 1
Na het bakken:
Breng water met suiker aan de kook en
laat het afkoelen. Voeg pruimen- of
sinaasappellikeur toe aan het suikerwater
en roer. Als de taart is afgekoeld, met een
houten prikker gaatjes maken en het
mengsel in de taart laten trekken.
7.15 Cake, zacht:
Ingrediënten:
4 eieren
2 eetlepels warm water
50 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
100 g suiker
100 g bloem
100 g maizena
2 afgestreken theelepels bakpoeder
Overige:
Ronde springvorm van 28 cm, zwart,
de bodem bedekt met bakpapier
Methode:
Scheid de eieren. Schuim het eigeel op
met het warme water, 50 g suiker,
vanillesuiker en zout. Klop het eiwit met
100 g suiker tot deze stijf zijn. Meng de
bloem, het zetmeel en de bakpoeder.
Meng voorzichtig het eiwit met het eigeel.
Spatel dan voorzichtig het meelmengsel
erin. Het deeg in de bakvorm gieten,
gladstrijken en in de oven plaatsen.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 30
Roosterhoogte: 3
7.16 Kruimeltaart:
Ingrediënten voor het deeg:
375 g bloem
20 g gist
150 ml lauwe melk
60 g suiker
1 snufje zout
2 eierdooiers
75 g zachte boter
Ingrediënten voor de kruimels:
200 g suiker
200 g boter
1 theelepel kaneel
350 g bloem
50 g gehakte noten
30 g gesmolten boter
Methode:
Zeef het meel in een mengkom, maak een
kuiltje in het midden. Snijd de gist in
stukjes, plaats het in het gat met de melk
en een beetje meel en roer vanaf de rand,
besprenkel met meel en laat op een
warme plek rijzen tot het besprenkelde
meel op het mengsel scheuren vertoont.
Voeg de suiker, eigelen, boter en zout toe
aan de rand van het meel. Kneed alle
ingrediënten tot een soepel gistdeeg. Laat
het deeg op een warme plaats rijzen tot
het is verdubbeld in grootte. Rol het deeg
uit en plaats het op een ingevette bakplaat
waar u het laat rusten om opnieuw te
rijzen. Boter, suiker en kaneel in een
mengkom doen en mixen. Voeg de bloem
en de noten toe en kneed het tot een
kruimelig mengsel. Verspreid de boter op
het gerezen deeg en verspreid het
kruimelmengsel er gelijkmatig overheen.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 35
Roosterhoogte: 3
NEDERLANDS
21
7.17 Zweedse cake:
Ingrediënten:
5 eieren
340 g suiker
100 g gesmolten boter
360 g bloem
1 pakje bakpoeder (ongeveer 15 gr)
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
200 ml koud water
Overige:
Ronde springvorm van 28 cm, zwart,
de bodem bedekt met bakpapier
Methode:
Suiker, eieren, vanillesuiker en zout in een
mengkom doen en 5 minuten mixen tot
het schuimig is. Voeg de gesmolten boter
toe aan het deeg en roer het erdoor. Voeg
de bloem en het bakpoeder toe aan het
schuimige deeg en roer het erdoor. Voeg
tenslotte het koude water toe en mix alles
goed. Het deeg in de bakvorm gieten,
gladstrijken en in de oven plaatsen.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 55
Roosterhoogte: 1
7.18 Suikertaart:
Ingrediënten:
2 vellen origineel Zwitsers kruimeldeeg
of bladerdeeg (vierkant uitgerold)
50 g gemalen hazelnoten
1,2 kg appels
3 eieren
300 ml room
70 g suiker
Methode:
Plaats het deeg op een goed ingevette
bakplaat, prik de bodem in met een vork.
Verdeel de hazelnoten gelijkmatig over het
deeg. Schil de appels, verwijder het
klokhuis en snij ze in 12 stukjes. Verspreid
de stukjes gelijkmatig over het deeg.
Meng de eieren, room, suiker en
vanillesuiker en doe het over de appel.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 45
Roosterhoogte: 1
7.19 Wortelcake:
Ingrediënten voor het beslag:
4 eiwit
1 snufje zout
80 g poedersuiker
120 g suiker
200 g fijn geraspte wortel
200 g fijn gemalen amandelen
1 citroen, sap en geraspte schil
1 eetlepel kersenlikeur
1/2 theelepel kaneel
60 g bloem
1/2 theelepel bakpoeder
Ingrediënten voor de garnering:
150 g poedersuiker
1 eetlepel kersenlikeur
12 decoratieve marsepeinen worteltjes
gemalen hazelnoten
1/2 theelepel bakpoeder
Overige:
Springvorm met een diameter van 26
cm, ingevet en bedekt met bakpapier.
Methode:
Klop eiwit met zout tot er pieken ontstaan,
voeg de poedersuiker toe en klop tot een
stevige substantie. Mix het eigeel met de
suiker tot het romig wordt en voeg de
overige ingrediënten toe. Voeg een kwart
van het geklopte eiwit bij het eigeel en mix
voorzichtig de rest van het geklopte eiwit
met het mengsel. Doe het deeg in het
bakblik en strijk glad.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 55
Roosterhoogte: 3
Na het bakken:
Af laten koelen. We raden om de
voorbereidende werkzaamheden één tot
twee dagen van tevoren uit te voeren en
afgedekt in de koelkast te bewaren. Meng
voor het glazuur de poedersuiker met de
kersenlikeur. Voeg indien nodig water toe.
Bedek de taart met het glazuur en versier
met de marsepeinen worteltjes.
8. BROOD EN BROODJES
8.1 Broodjes, zoet:
Ingrediënten:
420 g bloem
60 g boter
50 g suiker
www.electrolux.com22
een snufje vanillesuiker
geraspte citroenschil
een snufje zout
200 ml handwarme melk
30 g. gist
2 eierdooiers
100 g rozijnen
Methode:
Zeef het meel in een mengkom, maak een
gat in het midden. Voeg de gist toe en
doe het in het gat met melk en een beetje
suiker. Meng er wat bloem bij vanaf de
rand. Bestuiven met bloem en laat op een
warme plek rijzen tot het besprenkelde
meel op het mengsel scheuren vertoont.
Plaats de rest van de suiker, zout,
vanillesuiker, citroenschil, ei en boter op
de rand van het meel. Kneed alle
ingrediënten tot een soepel deeg.
Laat het deeg op een warme plaats rijzen
tot het is verdubbeld in grootte.
Voeg de gewassen rozijnen toe aan het
deeg en maak 12 broodjes van dezelfde
grootte.
Leg ze op een bakplaat met bakpapier en
laat ze een half uur voor het bakken
afgedekt staan.
Bereidingstijd in het apparaat: 20
minuten
Roosterhoogte: 3
8.2 Volkorenbrood:
Ingrediënten:
500 g tarwebloem
250 g roggemeel
15 g zout
1 klein pakje droge gist
250 ml water
250 ml melk
Overige:
Bakplaat ingevet of belegd met
bakpapier
Methode:
Doe de tarwebloem, roggebloem en droge
gist in een grote kom. Meng het water met
de melk en het zout bij de bloem. Alle
ingrediënten tot een soepel deeg kneden.
Laat het deeg rijzen tot het verdubbelt is in
grootte. Maak een lang brood en plaats
het op de bakplaat die is ingevet of bedekt
met bakpapier. Laat het brood nogmaals
rijzen tot het de helft groter is. Voor het
bakken bestrooien met een beetje bloem.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 60
Roosterhoogte: 2
8.3 Witbrood:
Ingrediënten:
1000 g bloem
1 blokje vers gist of 2 pakjes droge gist
650 ml melk
15 g zout
Overige:
Bakplaat ingevet of belegd met
bakpapier
Methode:
Meel en zout in een grote kom doen. De
gist oplossen in lauwwarme melk en
toevoegen aan het meel. Alle ingrediënten
tot een soepel deeg kneden. Afhankelijk
van de kwaliteit van het meel kan een
beetje meer melk nodig zijn om een
werkbaar deeg te krijgen. Laat het deeg
rijzen tot het verdubbelt is in grootte. Snijd
het deeg in twee stukken, maak lange
broden plaats deze op de bakplaat die is
ingevet of bedekt met bakpapier. Laat de
broden nogmaals rijzen tot ze de helft
groter zijn. Strooi voor het bakken wat
bloem over de broden en maak met een
scherp mes 3-4 keer een diagonale snede
van minstens 1cm diep.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 45
Roosterhoogte: 2
8.4 Vlechtbrood:
Ingrediënten voor het deeg:
650 g bloem
20 g gist
200 ml melk
40 g suiker
5 g zout
5 eierdooiers
200 g zachte boter
Ingrediënten voor de vulling:
250 g gehakte walnoten
20 gr. paneermeel
1 theelepel gemalen gember
50 ml melk
60 gr honing
30 g gesmolten boter
NEDERLANDS
23
20 ml rum
Ingrediënten voor de glazuur:
1 eierdooier
een beetje melk
50 g amandelschaafsel
Methode:
Zeef het meel in een mengkom, maak een
kuiltje in het midden. Snijd de gist in
stukjes, plaats het in het gat met de melk
en een beetje suiker en de meel en roer
vanaf de rand, besprenkel met meel. Laat
het op een warme plek rijzen tot het
besprenkelde meel op het mengsel
scheuren vertoont. Plaats de rest van de
suiker op de rand van het meel. Kneed alle
ingrediënten tot een soepel gistdeeg. Laat
het deeg op een warme plaats rijzen tot
het is verdubbeld in grootte. Mix voor de
vulling alle ingrediënten samen. Verdeel
het deeg in drie gelijke delen en rol het uit
in lange rechthoeken. Verspreid een derde
van de vulling op elke rechthoek en rol de
stukken deeg op. Maak een vlecht van de
drie stukken deeg. Bedek het oppervlak
van de vlecht met een mengsel van eigeel
en melk en besprenkel met
amandelschaafsel.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 55
Roosterhoogte: 3
8.5 Boterkoek:
Ingrediënten voor het deeg:
750 g bloem
30 g gist
400 ml melk
10 g suiker
15 g zout
1 ei
100 g zachte boter
Ingrediënten voor de glazuur:
1 eierdooier
een beetje melk
Methode:
Zeef het meel in een mengkom, maak een
kuiltje in het midden. Versnijd de gist en
doe het in het kuiltje. Roeren met de melk,
een beetje suiker en een beetje meel en
roer vanaf de rand, bestuiven met meel en
laat op een warme plek rijzen tot het
besprenkelde meel op het mengsel
scheuren vertoont. Plaats de rest van de
suiker, zout, ei en boter op de rand van
het meel. Kneed alle ingrediënten tot een
soepel gistdeeg. Laat het deeg op een
warme plaats rijzen tot het is verdubbeld
in grootte. Maak drie gelijke stukken deeg
en maak er reepjes van. Vlecht de repen
met elkaar. Dek het af en laat het een half
uur staan. Bedek het oppervlak van de
vlechtkoek met een mengsel van eigeel en
melk en doe het in de oven.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 50
Roosterhoogte: 3
9. GROENTEN
9.1 Mediterrane groenten:
Voor 2 - 4 personen.
Ingrediënten:
200 g courgettes
1 rode paprika
1 groene paprika
1 gele paprika
100 g champignons
2 uien
150 g cherrytomaatjes
groene en zwarte olijven
Methode:
Was en snijd de groente in stukjes. Schil
de uien en snij ze in smalle plakjes. Doe de
groente in een glazen schaal. Plaats het
gerecht in het apparaat. Snij de olijven in
plakjes. Breng de groenten na het koken
op smaak met zout, peper, basilicum en
oregano.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 25
Roosterhoogte: 3
9.2 Traditionele groenten:
Voor 2 - 4 personen.
Ingrediënten/bereidingswijze:
Combineer de volgende groenten naar
smaak, ongeveer 750 g in totaal.
koolrabi, geschild en in reepjes
gesneden
wortel, geschild en in blokjes gesneden
bloemkool, gewassen en in bloemen
verdeeld
www.electrolux.com24
uien, geschild en in plakken gesneden
venkel, geschild en in plakken
gesneden
selderie, schoongemaakt en in plakjes
gesneden
prei, schoongemaakt en in plakjes
gesneden
Na het koken:
50 g boter
desgewenst zout en peper toevoegen
Bereidingstijd in het apparaat (min): 30
Roosterhoogte: 3
9.3 Gepelde tomaten:
Methode:
Snijd een kruis in de bovenkant van de
tomaten, doe de tomaten in de
stoomschaal en zet het in het apparaat.
Haal aan het einde van de kooktijd het vel
van de tomaten.
Bereidingstijd in het apparaat: 10
minuten
Roosterhoogte: 3
10. CRÈMES EN TERRINES
10.1 Bouillon met stukjes ei:
Voor 6 - 8 personen.
Ingrediënten:
3 eieren
100 ml melk
50 ml room
zout, peper, nootmuskaat
peterselie, gehakt
Overige:
6 mini-puddingschaaltjes
Methode:
Mix de eieren, melk en room goed door
elkaar. (Niet met een klopper.) Breng op
smaak met zout en peper en voeg de
gesneden peterselie toe. Giet in een
ingevette glazen of porseleinen schaal.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 30
Roosterhoogte: 3
Na het koken: haal het roerei uit de
schalen en snijd het in kleine blokjes of
diamantvormen.
10.2 Caramelflan:
Voor 4 - 6 personen.
Ingrediënten voor het beslag:
100 g suiker
100 ml water
500 ml melk
1 vanillestokje
100 g suiker
2 eieren
4 eierdooiers
Overige:
6 souffléschaaltjes
Methode:
Doe 100 g suiker in een steelpan en laat
het smelten tot een lichtbruine karamel.
Voeg dan voorzichtig het water toe
(waarschuwing — voorkom brandwonden)
en breng aan de kook. Kook tot een
siroop en schenk die dan onmiddellijk in 6
souffléschaaltjes, zodat de bodem met
karamel wordt bedekt. Giet de melk in een
pan, halveer het vanillestokje en gebruik
een mes om de zaadjes uit te schrapen.
Voeg de zaadjes aan de melk toe.
Verwarm de melk tot ongeveer 90 °C.
(Niet aan de kook brengen.) Meng de
eieren en eierdooiers met 100 g suiker.
(Niet romig laten worden.) Doe langzaam
de warme melk bij het ei-suikermengsel.
Doe het in de schaaltjes.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 40
Roosterhoogte: 2
10.3 Kokospudding:
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
250 ml melk
370 g kokosmelk
6 eieren
120 g suiker
1 blikje mango's, afgegoten en
gepureerd
Overige:
6 mini-puddingschaaltjes
Methode:
Meng de melk en de kokosmelk. Klop de
eieren en de suiker lichtjes op en voeg de
kokosmelk toe. Vul de mini-
puddingschaaltjes met het mengsel. Haal
NEDERLANDS
25
de pudding er na het bakken uit en versier
met de mango's.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 40
Roosterhoogte: 2
11. BIJGERECHTEN
11.1 Rijst met groenten:
Ingrediënten:
200 g langkorrelrijst
50 g wilde rijst
zout en peper
1 kleine rode paprika
400 ml bouillon
Na het koken:
1 klein blikje maïs (150 g)
Methode:
Plaats de langkorrelrijst, wilde rijst, zout,
peper en groentebouillon met water in een
kom, ongeveer een half uur voordat u met
het koken gaat beginnen. Bereid de
paprika voor, snijd de paprika in kleine
blokjes en voeg de blokjes aan de rijst toe.
Kook de rijst.
Bereidingstijd in het apparaat: 40
Roosterhoogte: 3
Na het koken: Giet de maïs af en voeg het
aan de gekookte rijst toe.
11.2 Zoute krakeling:
Voor 4 personen.
Ingrediënten/bereidingswijze:
300 g zachte pretzels
200 ml melk
3 eieren
2 bosje peterselie, gesneden
2 uien, fijngesnipperd
10 g boter
zout, peper, nootmuskaat
Methode:
Verwarm de melk. Snij de pretzels in
stukjes van 1 cm en giet de warme melk
eroverheen. Laat de pretzels ongeveer 5
minuten inweken. Klop eieren en voeg ze
toe. Fruit de gesnipperde ui op laag vuur
in de boter totdat de ui doorzichtig is en
voeg dan peterselie toe. Laat dit even
afkoelen en voeg het toe aan het
pretzelmengsel. Breng op smaak met zout
en peper en meng alles goed door elkaar.
Vorm van het mengsel ongeveer 6
balletjes en doe ze in een platte
stoomschaal.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 40
Roosterhoogte: 2
11.3 Aardappelen in de schil:
Ingrediënten:
1.000 g middelgrote aardappelen
Methode:
Was de aardappelen en doe ze in een
stoomschaal.
Bereidingstijd in het apparaat: 50
minuten.
Roosterhoogte: 3
11.4 Gekookte aardappelen:
Ingrediënten:
1.000 g aardappelen
Methode:
Schil de aardappelen en snij ze in vier
gelijke stukken. Doe de aardappelen in de
stoomschaal en breng op smaak met
zout.
Bereidingstijd in het apparaat: 40
minuten.
Roosterhoogte: 3
12. MENU'S BEREIDEN
12.1 Stoommenu 1:
Voor 4 - 6 personen.
Varkensrug met rijst en groenten.
Gestoomde cappuccinocake als
nagerecht.
Ingrediënten voor de varkensrug:
1000 g varkensrug
zout, peper, paprika en kerriepoeder
Ingrediënten voor de rijst:
200 g rijst
www.electrolux.com26
een snufje zout
250 ml water
Ingrediënten voor de groente:
300 g worteltjes
300 g koolrabi
300 g bloemkool
200 g paprika
Ingrediënten voor cappuccinocake:
100 g zachte boter
90 g suiker
2 eierdooiers
de zaadjes van een vanillestokje
2 eetlepels oploskoffie (opgelost in 50
ml heet water)
2 eiwitten
50 g bloem
50 g maizena
1/2 theelepel bakpoeder
Methode:
Breng de varkensrug op smaak met zout,
peper, paprikapoeder en kerriepoeder.
Bruin goed aan alle kanten en doe het
vlees in een ovenbestendige schotel.
Plaats op het rek in de oven en start het
programma. Plaats rijst, een snufje zout en
water in een schotel. Bereid de
gestoomde cappuccinocake. Roer de
boter en suiker door elkaar. Voeg hier
eierdooiers, vanillezaadjes en koffie aan
toe. Klop het eiwit met twee snufjes zout
tot deze stijf zijn. Spatel vervolgens
voorzichtig de bloem, het zetmeel, de
bakpoeder en de opgeklopte eiwitten door
het botermengsel. Plaats het mengsel in
kleine schaaltjes of vormpjes die met boter
zijn ingevet. Bereid groenten voor. Maak
de wortels schoon en snijd ze in reepjes.
Schil de koolrabi en snijd dit in reepjes.
Spoel de bloemkool af en snijd de
bloemkool in roosjes. Was de paprika's,
haal de zaadlijsten uit de paprika's en snij
ze in reepjes. Doe alles bij elkaar in een
stoomschaal.
Bereiding:
Voeg de voorbereide gerechten na 40
minuten aan de oven toe, samen met de
varkensrug en laat alles nog eens 40
minuten roosteren. De vleessappen in het
gerecht zijn erg smakelijk voor het maken
van een heerlijke saus met crème fraîche
of wijn.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 40
Roosterhoogte: 1 + 4
12.2 Stoommenu 2:
Voor 4 - 6 personen.
Gepocheerde kipfilet met groenterijst en
bloemkoolflan. Vanilleflan met aardbeien
als nagerecht.
Ingrediënten voor de gepocheerde
kippeborst:
4 - 6 kipfilets, zonder bot
zout, peper, paprika en kerriepoeder
Ingrediënten voor de bloemkoolflan:
300 g bloemkool
50 g harde kaas, geraspt
2 eieren
50 ml room
zout, nootmuskaat
boter voor de gerechten
Ingrediënten voor de rijst:
200 g langkorrelrijst
50 g wilde rijst
zout, peper
400 ml bouillon
1 kleine rode paprika
1 klein blikje maïs (150 g)
Ingrediënten voor vanilleflan met
aardbeien:
200 ml melk
200 ml room
zaadjes van een vanillestokje
2 eierdooiers
3 eieren
50 g suiker
300 g aardbeien
2 eetlepels pistachenoten
Methode:
Was en droog de kipfilets. Breng op
smaak met zout, peper, paprikapoeder en
kerriepoeder en plaats dan in een
ovenschotel. Verdeel de bloemkool in
roosjes, stoom gedurende 25 minuten en
pureer de groenten dan in de mixer. Voeg
geraspte kaas, eieren en room toe en
breng op smaak met zout en
nootmuskaat. Giet het bloemkoolmengsel
in 6 kleine, goed met boter ingevette
flanvormen. Bereid de rijst voor. Plaats de
langkorrelrijst, wilde rijst, zout, peper en
groentebouillon met water in een kom,
ongeveer een half uur voordat u met het
koken gaat beginnen. Snijd ondertussen
de rode paprika in kleine blokjes en voeg
dit toe aan de rijst. Bereid de vanilleflan
NEDERLANDS
27
met aardbeien voor. Meng de eierdooiers
en eieren met de suiker. Voeg zaadjes uit
het vanillestokje toe. Schenk de melk en
room bij en meng het geheel goed door.
Vul kopjes of glazen met het mengsel tot
2/3 vol.
Bereiding:
Plaats alle gerechten op het rek in de oven
(niveau 1 en 4) en start het programma,
kooktijd 40 minuten. Laat de vanilleflan na
het bakken afkoelen, vul de glazen met
aardbeien en versier met pistachenoten.
Giet de maïs af en voeg het aan de
gekookte rijst toe.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 40
Roosterhoogte: 1 + 4
12.3 Stoommenu 3:
Voor 4 personen.
Forel met gekookte aardappelen en
broccoli. Kokoscustard met mango als
nagerecht.
Ingrediënten voor de forel:
4 forel
citroensap
zout, peper
Ingrediënten voor gekookte
aardappelen:
800 g aardappelen
zout
Ingrediënten voor de broccoli met
amandelschaafsel:
700 g broccoli
50 g amandelschaafsel
a een beetje boter
Ingrediënten voor kokospudding met
mango:
100 ml melk
350 g kokosmelkpoeder
4 eieren
80 g suiker
1 blikje mango
Methode:
Was de forel, droog het en besprenkel de
forel met citroen sap. Plaats de forel in een
kom. Laat de forel 10 minuten marineren
en breng dan op smaak met zout en
peper. Schil de aardappelen en snij ze in 4
gelijke delen. Plaats ze in een kom en
breng op smaak met zout. Plaats op het
rek in het apparaat en start het
programma. Was de broccoli, scheid de
broccoli in bloemen en plaats in een kom.
Bereid de kokospudding met mango voor.
Meng de melk en kokosmelk. Klop de
eieren en de suiker lichtjes op en voeg de
kokosmelk toe. Plaats het mengsel in 6
mini-pudding vormpjes.
Bereiding:
Kook de aardappelen gedurende 25
minuten in het apparaat (niveau 1) Er klinkt
een geluidssignaal. Plaats de andere
gerechten ook op de ovenrekken (niveau 1
en 4) en laat alles nog eens 25 minuten in
de oven bakken. Bruin de amandelen met
de boter op een ring. Verdeel voor het
serveren de amandelen over de broccoli.
Laat de kokoscustard na de bereiding in
de oven afkoelen. Serveer de pudding met
afgegoten, gepureerde mango. Voeg 650
+ 400 ml water toe aan de waterlade
Bereidingstijd in het apparaat (min): 25
Roosterhoogte: 1 + 4
13. SOUSVIDE-KOOKBOEK
De recepten zijn onderverdeeld in
verschillende categorieën:
Vis en schaal-/schelpdieren
Gevogelte
Vlees
Groenten
Fruit
Crèmes en terrines
www.electrolux.com28
14. VIS EN SCHAAL-/SCHELPDIEREN
14.1 Zeebrasemfilet:
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
600 g zeebrasemfilets
1 snufje zout en peper
2 eetlepels extra virgin olijfolie
Methode:
Doe ze zeebrasem, zout, peper en olie in
een koekenpan. Vacuüm verpakken en
bereiden. Het gerecht met zeebrasemfilet
kan bijvoorbeeld worden geserveerd met
olijven en kappertjes.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 25
Roosterhoogte: 3
14.2 Tarbot met venkel:
Voor 4 personen.
Ingrediënten voor de vis:
600 g tarbot (of een andere platvis)
200 g venkel, heel fijn geraspt
1 theelepel citroenschil
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel sojasaus
Zout, peper
Ingrediënten voor de saus:
40 g Pernod (of een andere anijslikeur)
180 g room
Zout, peper
Methode:
Doe de vis met de andere ingrediënten in
de vacuümzak, vacuüm sealen en
bereiden. Verwijder de vis na bereiding
met de venkel uit de zak, doe het sap uit
de zak in een pan en breng het aan de
kook. Doe de Pernod en de room erbij en
laat het even koken. Voeg naar smaak
zout en peper toe. Leg de vis op een
bord, schenk de saus erover en serveer
met rijst.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 30
Roosterhoogte: 3
14.3 Garnalen:
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
500 g grote gepelde garnalen
fijn gehakte peterselie of een paar
blaadjes basilicum
4 eetlepels extra virgin olijfolie
1 snufje zout en peper
Methode:
Was de garnalen en verwijder de staart en
kop. Kruid ze met olie, peterselie of
basilicum, zout en peper en doe het in een
vacuümzak. Vacuüm verpakken en
bereiden. Het gerecht met garnalen kan
warm of koud worden geserveerd met een
saus van prei en courgette.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 20
Roosterhoogte: 3
15. GEVOGELTE
15.1 Kippenborst:
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
4 kleine kippenborstjes, elk 150 g
1 theelepel limoensap
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepels sojasaus
1/2 theelepel zout
½ theelepel currypoeder
1 rode chilli, in stukjes
½ bosje verse koriander, grof
gesneden
6 Kaffir limoenblaadjes, gekneusd
2 stokjes citroengras, in de lengte
doorgesneden
Methode:
Leg alle ingrediënten in de vacuümzak. De
zak dicht sealen en koken. Na bereiding
de kippenborst eruit halen en in stukken
snijden. De kippenborst kan worden
geserveerd met bijv. wokgroente.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 30
Roosterhoogte: 3
NEDERLANDS
29
16. VLEES
16.1 Runderfilet:
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
700 – 800 g ossenhaas / filet, elke filet
3 cm dik
teentje knoflook, geschild en in plakjes
gesneden
takje rozemarijn
salieblaadjes
3 eetlepels extra virgin olijfolie
grof zout
snufje peper
Methode:
Doe het vlees, de knoflook, rozemarijn,
salie, peper en olie in een vacuumzak,
vacuum afsluiten en bereiden. Haal na de
bereiding het vlees uit de zak en droog het
met keukenpapier. Grill of braad het vlees
in een hete pan even aan. In plakjes
snijden, op een schaal leggen en zout en
olie toevoegen.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 60
Roosterhoogte: 3
16.2 Gepocheerde kalfsfilet:
Voor 4 personen.
Ingrediënten voor het vlees:
2 eetlepels olijfolie
600 – 700 g kalfsfilet (één stuk)
1 teentje knoflook, in plakjes gesneden
2 schijfjes gember
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel citroenschil
1 snufje kaneel
½ theelepel zout
Ingrediënten voor de saus:
1 bosje peterselie, fijn geknipt
1 theelepel boter
1 sjalotje, heel fijn gesneden
100 ml Noilly Prat (of een ander soort
witte vermouth)
100 ml bouillon
100 ml room
Fleur de Sel
Zwarte peper
Methode:
Verhit de olijfolie en bak het vlees even
aan (ongeveer 30 sec.) aan beide kanten.
Laat het even afkoelen. Doe het vlees met
de olie (voor bakken) en alle andere
ingrediënten in de vacuüumzak, vacuüm
afsluiten en koken. Verwarm voor de saus
de boter, doe de sjalotjes erbij en bak
glazig, voeg de wijn en bouillon toe. Dik de
saus voor de helft in. Voeg de room toe,
meng het met een mixer en laat het weer
koken. Neem het vlees na de bereiding uit
de zak, doe het sap bij de saus en breng
het geheel op smaak met zout en peper.
Draai het vlees om in de peterselie en snij
het in 4 stukken. Leg het vlees op borden
en schenk de saus erover. Bestrooien met
fleur de sel en gemalen zwarte peper. De
kalfsfilet kan geserveerd worden met
gefruite lentegroente en aardappelpuree.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 60
Roosterhoogte: 3
17. GROENTEN
17.1 Wortelen met vanille:
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
400 g wortelen, geschild
1 vanillestokje, in de lengte
doorgesneden
½ sinaasappel, sap en schil
1 theelepel boter
½ theelepel zout
½ theelepel suiker
½ theelepel gemalen witte peper
Methode:
Snij de wortelen in dunne plakjes (1 – 2
mm) en meng met de andere
ingrediënten. Leg alles plat in de
vacuümzak, vacuüm afsluiten en koken.
De wortelen met vanille kunnen
geserveerd worden met bijv. vis of
garnalen.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 40
Roosterhoogte: 3
www.electrolux.com30
18. FRUIT
18.1 Appels:
Ingrediënten:
2 rijpe appels, middelgroot
1 anijsster
1 vanillestokjes, in stukjes gesneden
Methode:
Was en schil de appels. Snijd ze in vieren
of in achten en verwijder het klokhuis. Doe
de appels in een vacuümzak en voeg de
anijsster en het vanillestokje toe. Vacuüm
verpakken en bereiden. Het gerecht met
appel kan warm of koud worden
geserveerd, met vanillevla of ijs.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 20
Roosterhoogte: 3
18.2 Rode wijnpeer:
Ingrediënten:
2 rijpe peren, ongeveer 300 g
2 glazen rode wijn, ongeveer 300 ml
(bijv. Cabernet Franc)
1 theelepel suiker
1 snufje kaneel, 1 teentje knoflook -
optioneel
Methode:
Schenk de wijn in een pan en laat het
koken tot het dikker wordt en dik het tot
ongeveer de helft in (ongeveer 8-10 min
op hoog vermogen) en laat het dan
afkoelen. Was en schil de peren, snijd ze
door midden en verwijder het klokhuis.
Doe alle ingrediënten in een vacuümzak.
Vacuüm verpakken en bereiden. Het
gerecht peren met rode wijn kan warm of
koud worden geserveerd, met vanillevla of
ijs.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 15
Roosterhoogte: 3
19. CRÈMES EN TERRINES
19.1 Engelse crème:
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
250 ml room
250 ml melk
7 eierdooiers
140 g suiker
1 / 2 vanillestokje
de schil van 1 sinaasappel en 1 citroen
voor de smaak
Methode:
Doe de room, melk, eierdooiers en suiker
in een kom. Snijd het vanillestokje door
midden en gebruik een mes om de
zaadjes te verwijderen en doe ze samen
met het vanillestokje in de kom. Voeg de
schillen toe en klop alles op lage snelheid
tot een egaal mengsel ontstaat. Haal het
vanillestokje en de fruitschil uit het
mengsel. Doe het mengsel in één of
meerdere vacuümzakken. Vacuüm
verpakken en bereiden. Doe de zak na
bereiding in een ijsbad en vervolgens
warm of koud serveren. Het gerecht
Engelse crème kan worden geserveerd
met gekookt fruit, chocoladecake,
appeltaart of ijs.
Bereidingstijd in het apparaat (min): 20
Roosterhoogte: 3
*
NEDERLANDS
31
867326543-A-432015
Receptenboek: Nederlands
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Electrolux EOBP9901VX Recipe book

Type
Recipe book