Whirlpool AKP 596/IX Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding
NL1
UW VEILIGHEID EN DIE VAN ANDEREN IS ERG BELANGRIJK
Deze handleiding en het apparaat zelf zijn voorzien van belangrijke veiligheidsaanwijzigen, die te allen tijde moeten worden gelezen en opgevolgd.
Alle veiligheidswaarschuwingen geven specifieke details van het mogelijke risico dat
aanwezig is en geven aan hoe het risico op letsel, schade en elektrische schokken
voortvloeiend uit het onjuiste gebruik van het apparaat beperkt kan worden. Houd u strikt aan
de volgende instructies:
- Het apparaat moet worden losgekoppeld van het elektriciteitsnet voordat u
installatiewerkzaamheden uitvoert.
- Installatie en onderhoud moeten worden uitgevoerd door een gespecialiseerd monteur,
volgens de instructies van de fabrikant en in overeenstemming met de plaatselijke
veiligheidsvoorschriften. Repareer of vervang geen enkel onderdeel van het apparaat,
behalve als dit expliciet aangegeven wordt in de gebruikershandleiding.
- Het vervangen van het netsnoer moet door een erkend elektricien gebeuren. Wend u tot
erkende servicecentra.
- De aarding van het apparaat is wettelijk verplicht.
- De voedingskabel van het apparaat moet lang genoeg zijn om het apparaat vanuit de
inbouwpositie in het meubel te kunnen aansluiten op het stopcontact van de netvoeding.
- Om ervoor te zorgen dat de installatie voldoet aan de geldende veiligheidsvoorschriften, is
er een omnipolaire schakelaar met een afstand van minstens 3mm.
- Gebruik voor de aansluiting geen meervoudige contactdozen of verlengsnoeren.
- Trek niet aan de voedingskabel om de stekker uit het stopcontact te halen.
- Als de installatie voltooid is, mogen de elektrische onderdelen niet meer toegankelijk zijn
voor de gebruiker.
- Raak het apparaat niet aan met vochtige lichaamsdelen en gebruik het niet op blote voeten.
- Het apparaat is uitsluitend bestemd voor huishoudelijk gebruik en alleen voor het
bereiden van voedsel. Elk ander gebruik is verboden (bijvoorbeeld het verwarmen van de
ruimte). De fabrikant kan niet aansprakelijk gesteld worden voor schade die het gevolg is
van oneigenlijk gebruik of een foute programmering van de bedieningsknoppen.
BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES
Dit is het waarschuwingssymbool waarmee mogelijke risico's voor de gebruiker en voor anderen worden aangegeven.
Alle veiligheidswaarschuwingen worden voorafgegaan door het gevarensymbool en door de volgende termen:
GEVAAR
Duidt op een gevaarlijke situatie die tot ernstig letsel zal leiden.
WAARSCHUWING
Duidt op een gevaarlijke situatie die tot ernstig letsel kan leiden.
NL2
- Dit apparaat mag worden gebruikt door kinderen vanaf 8 jaar en door personen met
verminderde fysieke, sensorische of mentale vermogens of gebrek aan ervaring en kennis,
indien ze onder toezicht staan of instructies hebben ontvangen over het gebruik van het
apparaat en de mogelijke gevaren ervan begrijpen. Kinderen mogen niet met het
apparaat spelen. Reiniging en gebruikersonderhoud mogen niet door kinderen zonder
toezicht worden uitgevoerd.
- De toegankelijke onderdelen kunnen zeer heet worden tijdens het gebruik. Kinderen moeten
op afstand worden gehouden en onder toezicht staan, zodat ze niet spelen met het apparaat.
- Het apparaat en de toegankelijke onderdelen worden heet tijdens het gebruik. Voorkom
aanraking van hete onderdelen. Kinderen jonger dan 8 jaar dienen op afstand gehouden
te worden, tenzij ze onder voortdurend toezicht staan.
- Raak de verwarmingselementen of de binnenkant van de oven tijdens en na het gebruik
niet aan, omdat dit letsel kan veroorzaken. Vermijd contact met doeken of andere
brandbaar materiaal tot alle onderdelen van het apparaat voldoende zijn afgekoeld.
- Open de deur van het apparaat na afloop van de bereiding voorzichtig, en laat de warme
lucht of de damp geleidelijk ontsnappen voordat u het gerecht uit de oven haalt. Als de
deur van het apparaat gesloten is, komt de warme lucht naar buiten door de opening
boven het bedieningspaneel. Blokkeer de ventilatieopeningen nooit.
- Gebruik ovenhandschoenen om schalen en accessoires uit de oven te halen, en let erop dat
u de verwarmingselementen niet aanraakt.
- Plaats geen brandbaar materiaal in het apparaat of in de buurt ervan. Het apparaat kan
dan in brand vliegen als het per ongeluk wordt ingeschakeld.
- Verwarm of bereid geen voedsel in gesloten potten of blikken in het apparaat. De druk in
het blik of de pot kan door de warmte hoog oplopen, waardoor het explodeert en het
apparaat beschadigt.
- Gebruik geen schalen of houders van synthetisch materiaal.
- Oververhit vet of oververhitte olie vat gemakkelijk vlam. Houd de bereiding van gerechten
met veel vet of olie in de gaten.
- Laat het apparaat nooit onbewaakt achter tijdens het droogproces van gerechten.
- Als er bij de bereiding alcoholische dranken (bijvoorbeeld rum, cognac, wijn) worden
gebruikt, bedenk dan dat alcohol op hoge temperatuur verdampt. De alcoholdamp kan
vlam vatten wanneer deze in contact komt met het elektrische verwarmingselement.
- Gebruik geen stoomreinigers.
- Raak de oven niet aan tijdens de pyrolysecyclus. Houd kinderen tijdens de pyrolysecyclus
uit de buurt van de oven (uitsluitend voor ovens met Pyrolysis functie).
NL3
- Gebruik uitsluitend de temperatuursonde die voor deze oven wordt aanbevolen.
- Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen of scherpe metalen schrapers voor het
reinigen van de ruit van de ovenklep aangezien het glas daardoor bekrast kan raken,
waardoor het kan breken.
- Zorg ervoor dat het apparaat is uitgeschakeld voordat de lamp wordt vervangen om de
kans op een elektrische schok te voorkomen.
- Gebruik geen aluminium folie om voedsel in de pan af te dekken (alleen voor ovens met
meegeleverde pan).
- Gebruik beschermende handschoenen voor het uitpakken en installeren.
Afvalverwerking van huishoudelijke apparaten
- Dit product is vervaardigd van recyclebaar of herbruikbaar materiaal. Dank het apparaat af in overeenstemming met plaatselijke milieuvoorschriften voor
afvalverwerking. Snijd de voedingskabel door voordat u het apparaat afdankt.
- Voor meer informatie over behandeling, terugwinning en recycling van dit apparaat kunt u contact opnemen met uw plaatselijke instantie, de
vuilnisophaaldienst of de winkel waar u dit product hebt gekocht.
Controleer na het uitpakken van de oven of het apparaat tijdens het transport geen beschadigingen heeft opgelopen en of de ovendeur goed sluit. Neem in geval van
twijfel contact op met uw leverancier of het dichtstbijzijnde servicecentrum. Om eventuele schade te voorkomen, wordt geadviseerd om de oven pas voor de installatie
van de piepschuim bodem te halen.
GEREEDMAKING VAN HET MEUBEL VOOR INBOUW VAN DE OVEN
De keukenkastjes naast de oven moeten tegen hitte bestand zijn (min. 90 °C).
Voer eerst alle zaagwerkzaamheden uit voordat u de oven plaatst, en verwijder nauwgezet alle spaanders en zaagresten.
Het onderste gedeelte van de oven mag niet meer toegankelijk zijn na de installatie.
Voor een correcte functionering van het product mag de minimale opening tussen het werkblad en de bovenkant van de oven niet geblokkeerd worden.
ELEKTRISCHE AANSLUITING
Controleer of de elektrische spanning die aangegeven staat op het typeplaatje van het apparaat overeenkomt met de voedingsspanning van uw woning. Het
typeplaatje bevindt zich op de voorrand van de oven (zichtbaar wanneer de ovendeur openstaat).
Eventuele vervangingen van de voedingskabel (type H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) mogen uitsluitend worden uitgevoerd door erkende technici. Wend u tot erkende servicecentra.
ALGEMENE AANBEVELINGEN
Voor het gebruik:
- Verwijder de kartonnen beschermingen, transparante folie en stickers van de accessoires.
- Haal de accessoires uit de oven en verwarm hem ongeveer een uur lang op 200° om de geur van het isolatiemateriaal en de beschermende vetlaag te verwijderen.
Tijdens het gebruik:
- Leg geen zware voorwerpen op de deur, omdat deze de deur kunnen beschadigen.
- Steun niet op de deur en hang geen voorwerpen aan de handgreep.
- Bedenk de binnenkant van de oven niet met aluminiumfolie.
- Giet nooit water in de binnenkant van een hete oven; hierdoor kan de lak beschadigd raken.
- Schuif niet met pannen of schalen over de bodem van de oven, omdat dit krassen op de lak kan geven.
- Verzeker u ervan dat de elektrische kabels van andere apparaten niet in contact komen met hete onderdelen van de oven en niet vast komen te zitten tussen de ovendeur.
- Stel de oven niet bloot aan weersinvloeden.
Verwerking van de verpakking
Het verpakkingsmateriaal kan volledig gerecycled worden en is voorzien van het recyclingsymbool ( ). De diverse onderdelen van de verpakking mogen daarom niet
met het gewone huisvuil worden weggegooid maar moeten worden ingeleverd bij het plaatselijke milieustraat
Afvalverwerking van het product
- Dit apparaat is voorzien van het merkteken volgens de Europese Richtlijn 2002/96/EG inzake Afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA).
- Door ervoor te zorgen dat dit product op de juiste manier als afval wordt verwerkt, helpt u mogelijk schadelijke gevolgen voor het milieu en de gezondheid te
voorkomen, die veroorzaakt zouden kunnen worden door onjuiste verwerking van dit product als afval.
- Het symbool op het product of op de begeleidende documentatie geeft aan dat dit apparaat niet als huishoudelijk afval behandeld mag worden, maar dat
het ingeleverd moet worden bij een speciaal inzamelingscentrum voor de recycling van elektrische en elektronische apparatuur.
INSTALLATIE
MILIEUTIPS
NL4
Energiebesparing
- Verwarm de oven alleen voor als dit speciaal wordt vermeld in de bereidingstabel of in het recept.
- Gebruik donkere, zwart gelakte of geëmailleerde bakvormen, omdat deze de warme beter opnemen.
- Schakel de oven 10/15 minuten voor het einde van de geprogrammeerde bereidingstijd uit. Gerechten die lang in de oven moeten staan, blijven dan nog doorgaren.
- Dit apparaat is bedoeld om in aanraking te komen met voedingsmiddelen en is in overeenstemming met de richtlijn ( ) n.1935/2004 en is ontworpen,
vervaardigd en op de markt gebracht in overeenstemming met de veiligheidsvoorschriften van de “Laagspanningsrichtlijn” 2006/95/EG (die 73/23/EEG en
daaropvolgende amendementen vervangt), de beschermingsvoorschriften van de “EMC”-richtlijn 2004/108/EG.
De oven werkt niet:
Controleer of het elektriciteitsnet spanning heeft en of de oven is aangesloten.
Zet de oven uit en weer aan, om te controleren of het probleem opgelost is.
De deur is geblokkeerd:
Zet de oven uit en weer aan, om te controleren of het probleem opgelost is.
Belangrijk: tijdens de zelfreinigingscyclus blijft de deur geblokkeerd. Wacht tot de deur automatisch ontgrendeld wordt (zie de paragraaf “Reinigingscyclus van
de oven met de pyrolysefunctie”).
De elektronische programmeerfunctie werkt niet:
Als op het display een “ ” met een cijfer verschijnt, neem dan contact op met de dichtstbijzijnde Klantenservice. Vermeld in dat geval het nummer dat volgt op de letter “ .
Voordat u contact opneemt met de Klantenservice:
1. Controleer of u het probleem zelf kunt oplossen aan de hand van de punten die beschreven zijn in “Opsporen van storingen.
2. Het apparaat aan- en uitzetten om te controleren of het probleem is opgelost.
Als na het uitvoeren van deze controles de storing nog steeds aanwezig is, contact opnemen met de dichtstbijzijnde Klantenservice.
Vermeld altijd:
een korte beschrijving van de storing;
het type en het exacte model van de oven;
het servicenummer (dit is het nummer na het woord Service op het typeplaatje), rechts aan de binnenkant van de ovenruimte (zichtbaar met de deur open).
Het servicenummer staat ook in het garantieboekje;
•uw volledige adres;
uw telefoonnummer.
Wend u tot een erkend Servicecentrum indien reparatie noodzakelijk is (alleen dan heeft u zekerheid dat originele vervangingsonderdelen worden gebruikt en de
reparatie correct wordt uitgevoerd).
Buitenkant van de oven
BELANGRIJK: gebruik geen bijtende of schurende reinigingsmiddelen. Als een dergelijk product per ongeluk in contact komt met het apparaat,
verwijder het dan onmiddellijk met een vochtig doekje.
Reinig de oppervlakken met een vochtige doek. Als de buitenkant zeer vuil is, voeg dan een paar druppels afwasmiddel toe aan het water. Afdrogen met een droge doek.
Binnenkant van de oven
BELANGRIJK: gebruik geen schuursponsjes, sponsjes van staalwol of metalen schrapers. Hierdoor kunnen de gelakte oppervlakken en het glas van
de deur op den duur beschadigd raken.
Laat de oven na elk gebruik afkoelen en reinig het apparaat bij voorkeur als het nog lauw is om aangekoekte etensresten (bijv. voedsel met een hoog suikergehalte).
Gebruik speciale ovenreinigingsmiddelen en houd u aan de aanwijzingen van de fabrikant.
Maak het glas van de deur schoon met een geschikt vloeibaar reinigingsmiddel. Om de deur gemakkelijker te kunnen reinigen kunt u deze verwijderen (zie ONDERHOUD).
Het bovenste verwarmingselement van de grill (zie ONDERHOUD) kan omlaag worden gezet (alleen bij bepaalde modellen) om de bovenkant van de ovenruimte
te kunnen reinigen.
OPMERKING: tijdens langduriger bereidingen van gerechten die veel water bevatten (pizza, groenten, enz.) kan zich condens vormen op de
binnenkant van de deur en rond de afdichting. Wanneer de oven koud is, het interne gedeelte van de deur schoonmaken met een doek of een spons.
CONFORMITEITSVERKLARING
OPSPOREN VAN STORINGEN
KLANTENSERVICE
REINIGING
WAARSCHUWING
- Gebruik geen stoomreinigers.
- Maak de oven alleen schoon als hij afgekoeld is.
- Koppel de netvoeding af voordat u onderhoud verricht.
NL5
Accessoires:
Laat de accessoires na gebruik weken in water met afwasmiddel. Pak ze vast met handschoenen als ze nog heet zijn.
Voedselresten kunnen met een afwasborstel of met een sponsje worden verwijderd.
Reiniging van de achterwand en de katalytische zijpanelen (indien aanwezig)
BELANGRIJK: gebruik geen bijtende of schurende reinigingsmiddelen, ruwe borstels, pannensponsjes of ovensprays die het katalytische oppervlak
zouden kunnen beschadigen, waardoor dit zijn zelfreinigende eigenschappen verliest.
Laat de oven ongeveer een uur leeg werken op een temperatuur van 200 °C, met de geventileerde functie
Laat het apparaat afkoelen en gebruik een spons om eventuele etensresten te verwijderen.
VERWIJDEREN VAN DE DEUR
De deur verwijderen:
1. Open de deur helemaal.
2. Til de twee vergrendelingen van de scharnieren omhoog en naar voren tot ze niet verder kunnen (fig. 1).
3. Sluit de deur tot de blokkering (A), til hem op (B) en draai hem (C) tot de deur loshaakt (D) (fig. 2).
De deur weer terugplaatsen:
1. Plaats de scharnieren in de zittingen.
2. Open de deur helemaal.
3. Breng aan weerszijden de vergrendelingen omlaag.
4. Sluit de deur.
OMLAAGBRENGEN VAN HET BOVENSTE VERWARMINGSELEMENT (ALLEEN BIJ BEPAALDE MODELLEN)
1. Verwijder de zijroosters (fig. 3).
2. Trek het verwarmingselement voorzichtig naar buiten (Fig. 4) en breng het omlaag (Fig. 5).
3. Om het verwarmingselement terug te plaatsen tilt u het op, trekt u het voorzichtig naar u toe en legt u het op de daarvoor bestemde steunen aan de zijkant.
ONDERHOUD
WAARSCHUWING
- Draag beschermende handschoenen.
- Voer de aangegeven werkzaamheden uit als het apparaat afgekoeld is.
- Koppel de netvoeding af voordat u onderhoud verricht.
Fig. 1 Fig. 2
Fig. 3 Fig. 4 Fig. 5
NL6
VERVANGEN VAN HET LAMPJE
Vervangen van het lampje aan de achterzijde (indien aanwezig):
1. Koppel de oven los van de netvoeding.
2. Draai het beschermkapje los (Fig. 6), vervang het lampje (zie de opmerking voor het type lampje) en draai het beschermkapje weer vast (Fig. 7).
3. Sluit de oven weer aan op de netvoeding.
OPMERKING:
- Gebruik alleen gloeilampen van 25-40W/230V type E-14, T300 °C, of halogeenlampen van 20-40W/230 V type G9, T300 °C (afhankelijk van het model).
- De lamp die in het apparaat wordt gebruikt is specifiek ontworpen voor elektrische apparaten en is niet geschikt voor ruimteverlichting (EC Richtlijn
Nr. 244/2009).
- De lampjes zijn verkrijgbaar bij de Klantenservice.
BELANGRIJK:
- Raak halogeenlampjes niet met blote handen aan om te voorkomen dat ze beschadigd worden door uw vingerafdrukken.
- Gebruik de oven niet voordat het beschermkapje is teruggeplaatst
RAADPLEEG VOOR DE ELEKTRISCHE AANSLUITING HET HOOFDSTUK OVER DE INSTALLATIE
Uw product kan er enigszins anders uitzien dan op de afbeelding.
1. Bedieningspaneel
2. Bovenste verwarmingselement/grill
3. Koelsysteem (indien aanwezig)
4. Typeplaatje (verwijder dit nooit)
5. Licht
6. Ventilatiesysteem (indien aanwezig)
7. Draaispit (indien bijgeleverd)
8. Onderste verwarmingselement (niet zichtbaar)
9. Deur
10. Inzetniveaus
11. Schot
OPMERKING:
- Na afloop van de bereiding, nadat de oven is uitgeschakeld, kan de koelventilator nog een tijdje blijven werken.
Fig. 6 Fig. 7
INSTRUCTIES VOOR HET GEBRUIK VAN DE OVEN
1
11
5
2
4
7
8
10
9
6
3
NL7
EXTRA ACCESSORIES
(zie het technisch overzicht voor de accessoires die bij de oven geleverd worden)
Opvangbak (Fig. 1)
Deze is bedoeld om vet of voedseldeeltjes op te vangen wanneer hij onder het rooster is geplaatst, of bijvoorbeeld als bakplaat voor het bereiden van vlees, kip en vis,
met of zonder groenten. Giet een beetje water in de opvangbak om vetspetters of rookvorming te voorkomen.
Bakblik (Fig. 2)
Voor het bakken van koekjes, taarten en pizza's.
Rooster (Fig. 3)
Om voedsel op te grillen of als draagrooster voor bak- en cakevormen en ovenschalen. Deze kan op ieder beschikbaar niveau worden geplaatst. Het rooster kan zowel
met de beugel naar boven als naar beneden worden geplaatst.
Katalytische zijpanelen (Fig. 4)
De katalytische panelen hebben een microporeuze laag die vetspetters absorbeert. Wij raden u aan om na het bereiden van zeer vet voedsel een automatische
reinigingscyclus uit te voeren (zie REINIGING).
Draaispit (Fig. 5)
Gebruik het draaispit zoals aangegeven is op Fig. 9. Zie ook “Aanbevolen gebruik en tips” voor adviezen.
Grillpan Set (Fig. 6)
De set bestaat uit een rooster (6a) en een geëmailleerde bak (6b). Deze set moet op het rooster (3) geplaatst worden en gebruikt worden met de grillfunctie.
Vetfilter (Fig. 7)
Alleen te gebruiken voor de bereiding van bijzonder vette gerechten. Bevestig het filter aan de achterwand van de ovenruimte, tegenover de ventilator. Het vetfilter
kan in de afwasmachine worden afgewassen en mag niet tegelijk met de functie Ventilator gebruikt worden.
Schuifrails (Fig. 8)
Deze maken het mogelijk om de roosters en opvangbakken tijdens de bereiding voor de helft naar buiten te trekken. Geschikt voor alle accessoires, ze kunnen in de
afwasmachine worden afgewassen.
Fig. 1 Fig. 2 Fig. 3 Fig. 4
Fig. 5 Fig. 6 Fig. 7 Fig. 8
Fig. 9
6a
6b
NL8
BESCHRIJVING BEDIENINGSPANEEL
Uw product kan er enigszins anders uitzien dan op de afbeelding.
1. Functieknop met voorgestelde bereidingstemperaturen
2. Programmeerknop bereidingstijd
3. Thermostaatknop
4. Rood lampje thermostaat.
DE OVEN GEBRUIKEN
Draai de functieknop op de gewenste functie. Het ovenlampje gaat branden. Voor elke voedselcategoriefunctie, wordt een voorgesteld temperatuurbereik gegeven.
Draai de thermostaatknop naar rechts op de gewenste temperatuur. Het rode thermostaatlampje gaat branden en gaat uit als de geselecteerde temperatuur bereikt
is. Draai de knoppen aan het einde van de bereidingstijd op0”.
PROGRAMMEERKNOP BEREIDINGSTIJD
Deze keuzeknop kan gebruikt worden om een bereidingstijd in te stellen tussen 1 en 120 minuten. Om de bereidingstijd in te stellen, nadat
u de gewenste bereidingsfunctie hebt gekozen, de rechterknop rechtsom draaien en dan weer terug in de tegengestelde richting op de
gewenste bereidingstijd. Als de ingestelde bereidingstijd om is, gaat de oven uit en blijft de keuzeknop op 0” staan. Om de oven met de
hand te bedienen, d.w.z. zonder een bereidingstijd in te stellen, moet u ervoor zorgen dat de keuzeknop op het symbool staat.
BELANGRIJK: als de keuzeknop op “0” staat, gaat de oven niet aan. Om de oven aan te zetten moet u de keuzeknop op het symbool zetten, of de bereidingstijd instellen.
TABEL FUNCTIES
FUNCTIE BESCHRIJVING
UIT
Voor het uitschakelen van de oven.
OVENSCHOTEL
De functie selecteert automatisch de beste modus voor de bereiding van voorbereide pasta (lasagna, cannelloni, etc.) op één
steunhoogte en stelt hierbij het ideale temperatuurbereik voor. Gebruik de tweede steunhoogte. Verwarm de oven eerst voor.
GEVOGELTE
De functie selecteert automatisch de beste modus voor de bereiding van gevogelte (kip, kalkoen, eend, etc.) op één steunhoogte en
stelt hierbij het ideale temperatuurbereik voor. Gebruik de tweede steunhoogte. Verwarm de oven eerst voor.
VLEES
De functie selecteert automatisch de beste modus voor de bereiding van vlees (rundvlees, klafsvlees, varkensvlees, lamsvlees, etc.)
op één steunhoogte en stelt hierbij het ideale temperatuurbereik voor. Gebruik de tweede steunhoogte. Verwarm de oven eerst voor.
VIS
De functie selecteert automatisch de beste modus voor de bereiding van vis (zwaardvis, zeebaars, zeebrasem, etc.) op één steunhoogte
en stelt hierbij het ideale temperatuurbereik voor. Gebruik de tweede steunhoogte. Verwarm de oven eerst voor.
GEVULDE
GROENTEN
De functie selecteert automatisch de beste modus voor de bereiding van gevulde groenten (tomaten, courgettes, aubergines, paprika's,
etc.) op één steunhoogte en stelt hierbij het ideale temperatuurbereik voor. Gebruik de tweede steunhoogte. Verwarm de oven eerst voor.
HARTIGE
TAARTEN
De functie selecteert automatisch de beste modus voor de bereiding van hartige taarten (groentetaart, quiche, etc.) en stelt hierbij het
ideale temperatuurbereik voor. Gebruik de tweede steunhoogte. Verwarm de oven eerst voor.
GEBAK
De functie selecteert automatisch de beste modus voor de bereiding van voorbereide zoetwaar (koekjes, luchtig gebak, vruchtentaart, etc.)
op één steunhoogte en stelt hierbij het ideale temperatuurbereik voor. Gebruik de tweede of derde steunhoogte. Verwarm de oven eerst voor.
BROOD
De functie selecteert automatisch de beste modus voor de bereiding van brood (baguettes, broodjes, brood, etc.) op één steunhoogte
en stelt hierbij het ideale temperatuurbereik voor. Gebruik de tweede steunhoogte. Verwarm de oven eerst voor.
PIZZA
De functie selecteert automatisch de beste modus voor de bereiding van pizza (dunne pizza, zelfgemaakte pizza, focaccia, etc.) op één
steunhoogte en stelt hierbij het ideale temperatuurbereik voor. Gebruik de tweede steunhoogte. Verwarm de oven eerst voor.
ECO TURBO
HETE LUCHT
Voro de bereiding van vlees en groenten op één steunhoogte. Deze ECO-functie maakt gebruik van discontinue, delicate ventilatorhulp,
waardoor overmatig drogen van voedsel wordt voorkomen. Gebruik de tweede steunhoogte. Verwarm de oven eerst voor.
GRILL
Om biefstukken, kebabs en saucijzen te grillen, om gegratineerde groenten te bereiden en brood te roosteren. Zet het gerecht op de
vierde steunhoogte. Voor het grillen van vlees wordt geadviseerd de opvangbak te gebruiken om het braadvet op te vangen. Plaats de
opvangbak op de derde steunhoogte en giet er ongeveer een halve liter water in. Verwarm de oven 3-5 minuten voor. Tijdens de
bereiding moet de ovendeur dicht blijven.
TURBO
GEVENTILEERD
Ook voor het bereiden van verschillende soorten voedsel die dezelfde bereidingstemperatuur vereisen (bijv. vis, groenten, gebak) op
maximaal twee roosters tegelijkertijd. Dankzij deze functie kan men voedsel bereiden zonder dat de geuren van het ene type voedsel
op het andere overgaan. Het wordt aangeraden om de 2e steunhoogte te gebruiken om op een enkele steunhoogte te koken. Voor bereidingen
op twee steunhoogtes wordt geadviseerd om de eerste en derde steunhoogte te gebruiken, nadat u de oven voorverwarmd hebt.
STATISCH
Voor het bereiden van gerechten op één steunhoogte. Gebruik de tweede steunhoogte. Verwarm de oven voor op de gewenste
temperatuur. Het LED-thermostaatlampje wordt uitgeschakeld wanneer de oven gereed is en het gerecht in de oven kan worden gezet.
1 2 3
4
NL9
BEREIDINGSTABEL
Recept Functie Voorver
warmen
Steunhoogte
(van onder)
Temp.
(°C)
Tijd
(min)
Accessoires en opmerkingen
Luchtig gebak
GEBAK
Ja 2 160-180 35-55 Taartvorm op rooster
Gevulde taarten (cheesecake,
strudel, appeltaart)
GEBAK
Ja 1 / 2 180-200 50-70 Opvangbak/bakplaat of taartvorm op rooster
Koekjes / taartjes
GEBAK
Ja 3 170-180 15-40 Opvangbak/bakplaat
TURBO GEVENTILEERD
Ja 1 - 3 160-170 20-40
Steunhoogte 3: bakplaat/bakplaat op rooster
Steunhoogte 1: opvangbak/bakplaat
Soesjes
GEBAK
Ja 3 180 30-40 Opvangbak/bakplaat
TURBO GEVENTILEERD
Ja 1 - 3 180 35-45
Steunhoogte 3: bakplaat/bakplaat op rooster
Steunhoogte 1: opvangbak/bakplaat
Pizza's/focaccia's
PIZZA
Ja 2 230-250 10-30 Opvangbak/bakplaat
Brood
BROOD
Ja 2 200 25-55 Opvangbak/bakplaat
Hartige taarten
(groentetaart, quiche)
HARTIGE TAARTEN
Ja 1 180-200 35-55 Opvangbak of rooster + ovenschaal
HARTIGE TAARTEN
Ja 1 - 3 180-190 45-60
Steunhoogte 3: taartvorm op rooster (halverwege
de bereiding niveaus verwisselen)
Steunhoogte 1: taartvorm op rooster
Lasagne / pasta uit de oven
/ cannelloni / ovenschotels
OVENSCHOTEL
Ja 2 190-200 45-55 Bakplaat op rooster
Lamsvlees / kalfsvlees /
rundvlees / varkensvlees 1 kg
VLEES
Ja 2 190-200 90-110 Opvangbak of bakplaat op rooster
Rosbief rosé 1 kg
VLEES
Ja 2 200 40-50
Opvangbak of bakplaat op rooster (draai het voedsel
indien nodig na tweederde van de bereidingstijd om)
Lamsbout / schenkel
VLEES
Ja 2 200 60-80
Opvangbak of bakplaat op rooster (draai het voedsel
indien nodig na tweederde van de bereidingstijd om)
Kip / konijn / eend 1 kg
GEVOGELTE
Ja 2 190-200 65-85 Opvangbak of bakplaat op rooster
Kalkoen / gans 3 kg
GEVOGELTE
Ja 1 / 2 190-200
140-
180
Opvangbak of bakplaat op rooster
Vis uit de oven / in folie
(filet, heel)
VIS
Ja 2 180-200 30-60 Opvangbak of bakplaat op rooster
Gevulde groenten (tomaten,
courgettes, aubergines)
GEVULDE GROENTEN
Ja 2 175-200 40-60 Bakplaat op rooster
Meringues
STATISCH
Ja 3 90
120-
130
Opvangbak/bakplaat
TURBO GEVENTILEERD
Ja 1 - 3 90
120-
150
Steunhoogte 3: bakplaat/bakplaat op rooster
Steunhoogte 1: opvangbak/bakplaat
Pasteitjes /
bladerdeeghapjes
STATISCH
Ja 3 180-200 20-30 Opvangbak/bakplaat
TURBO GEVENTILEERD
Ja 1 - 3 180-200 20-40
Steunhoogte 3: bakplaat/bakplaat op rooster
Steunhoogte 1: opvangbak/bakplaat
Toast
GRILL
Ja 4 200 2-5 Rooster
Visfilet/moten vis
GRILL
Ja 4 200 30-40
Steunhoogte 4: rooster (draai het voedsel
halverwege de bereidingstijd om)
Steunhoogte 3: opvangbak met water
Worstjes/spiezen/
spareribs/hamburgers
GRILL
Ja 4 200 30-50
Steunhoogte 4: rooster (draai het voedsel
halverwege de bereidingstijd om)
Steunhoogte 3: opvangbak met water
Gegratineerde groenten
GRILL
Ja 3 200 10-20 Bakplaat op rooster
Gebakken aardappelen
ECO TURBO HETE
LUCHT
Ja 2 200 35-45
Opvangbak of bakplaat op rooster (draai het voedsel
indien nodig na tweederde van de bereidingstijd om)
Lasagne en vlees
TURBO GEVENTILEERD
Ja 1 - 3 200 50-100
Steunhoogte 3: bakplaat op rooster
Steunhoogte 1: opvangbak of bakplaat op rooster
NL10
OPMERKING: de symbolen van de bereidingsfuncties kunnen enigszins afwijken van de afbeelding.
OPMERKING: bereidingstijden en temperaturen gelden voor ongeveer 4 porties.
Lezen van de bereidingstabel
De tabel geeft aan welke functie het best gebruikt kan worden voor een bepaald gerecht, dat op één of meerdere steunhoogtes tegelijk kan worden bereid.
De bereidingsduren gelden vanaf het moment dat het gerecht in de oven wordt gezet, zonder de voorverwarmingstijd (indien nodig). De temperaturen en de
bereidingsduren zijn indicatief en hangen af van de hoeveelheid voedsel en het type schaal. Gebruik eerst de laagste aanbevolen waarden. Als de bereiding niet naar
wens is, kunt u hogere waarden gebruiken. Geadviseerd wordt om de bijgeleverde accessoires te gebruiken en indien mogelijk taartvormen of ovenschalen van donker
metaal. U kunt ook pannen of vuurvaste of aardewerk schalen gebruiken; de bereidingsduren zijn dan iets langer. Volg voor de beste resultaten de aanwijzingen in de
bereidingstabel met betrekking tot de bijgeleverde schalen en de verschillende steunhoogtes op.
Het tegelijkertijd bereiden van verschillende gerechten
Als u de functie “TURBO GEVENTILEERD” (indien aanwezig) gebruikt, kunt u verschillende gerechten die dezelfde bereidingstemperatuur vereisen tegelijkertijd
bereiden (bijvoorbeeld: vis en groenten) die dezelfde bereidingsduur hebben, op verschillende steunhoogtes. Haal de gerechten die klaar zijn uit de oven en laat de
gerechten die meer tijd nodig hebben in de oven staan.
Gebak
- Bak fijn gebak met de functie Gebak op één niveau. Gebruik taartvormen van zwart metaal en zet deze altijd op het bijgeleverde rooster.
Voor bereiding op meerdere steunhoogtes selecteert u de functie met ventilatie en zet u de taartvormen in zigzagvorm op de roosters, zodat de lucht goed kan
circuleren.
- Om te controleren of de taart gaar is steekt u een satéprikker in het dikste gedeelte van de taart. Als de prikker er droog uitkomt, is de taart klaar.
- Als u taartvormen met antiaanbaklaag gebruikt, vet dan niet de randen in, omdat de taart dan mogelijk niet goed rijst aan de zijkanten.
- Als het gebak “inzakt” tijdens het bakken, gebruik dan de volgende keer een lagere temperatuur, verminder bijvoorbeeld de hoeveelheid vocht of meng het
beslag voorzichtiger.
- Gebruik, voor taarten met vochtige vulling (kwarktaart of vruchtentaarten) de functie “GEBAK”. Als de bodem van de taart te vochtig blijft, zet de taart dan op
een lager niveau en bestrooi de bodem met paneermeel of verkruimelde koekjes voordat u de vulling erin schenkt.
Vlees
- U kunt elke soort schaal gebruiken die geschikt is voor de afmetingen van het vlees. Schenk bij gebraden vlees bij voorkeur wat bouillon in de schaal, waardoor
het vlees tijdens de bereiding vochtig wordt gehouden en meer smaak krijgt. Laat het gebraden vlees na afloop van de bereiding 10-15 min. in de oven rusten, of
dek het af met aluminiumfolie.
- Als u stukken vlees wilt grillen, kies dan stukken met een gelijke dikte, zodat het vlees gelijkmatig gaar wordt. Zeer dikke stukken vlees hebben een langere
bereidingsduur. Om te voorkomen dat vlees aan de buitenkant verbrandt, het op een lagere steunhoogte plaatsen, zodat het voedsel verder verwijderd is van de
grill. Draai het vlees om na tweederde van de bereidingsduur.
Geadviseerd wordt om een opvangbak met een halve liter water direct onder het rooster te plaatsen waarop u het vlees heeft gelegd, om het bakvet op te vangen.
Vul indien nodig bij met water tijdens het grillen.
Pizza
Vet de pizzavorm licht in voor een knapperige bodem. Verdeel na tweederde van de bereidingsduur de mozzarella over de pizza.
Vlees en aardappelen
TURBO GEVENTILEERD
Ja 1 - 3 200 45-100
Steunhoogte 3: bakplaat op rooster
Steunhoogte 1: opvangbak of bakplaat op rooster
Vis en groente
TURBO GEVENTILEERD
Ja 1 - 3 175 30-50
Steunhoogte 3: bakplaat op rooster
Steunhoogte 1: opvangbak of bakplaat op rooster
GEBRUIKSADVIEZEN EN -SUGGESTIES
Recept Functie Voorver
warmen
Steunhoogte
(van onder)
Temp.
(°C)
Tijd
(min)
Accessoires en opmerkingen
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10

Whirlpool AKP 596/IX Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding

in andere talen