ZANKER ZKH7427O Handleiding

Categorie
Ovens
Type
Handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

21
Waarschuwingen en belangrijke adviezen -
inbouwfornuizen
Het is uiterst belangrijk dat het bij het apparaat behorende instruktieboekje bewaard blijft.
Zou het apparaat door u aan iemand anders gegeven of verkocht worden, of zou het apparaat
in het huis van waaruit u verhuist achterblijven, dan dient de nieuwe gebruik(st)er over het
instruktieboekje en de daarin opgenomen waarschuwingen te kunnen beschikken.
Deze waarschuwingen zijn bedoeld voor uw en andermans veiligheid. U wordt geacht ze
gelezen te hebben, alvorens u het apparaat installeert en/of in gebruik neemt.
Installatie
z Installatie en aansluiting dienen door een
daartoe erkend installateur uitgevoerd te
worden, volgens hem, uit hoofde van zijn
erkenning, bekende voorschriften.
z Het inbouwen en aansluiten dient door
de vakman te gebeuren, rekening
houdende met de geldende normen en
de plaatselijke voorschriften. Onder het
hoofdstuk «Speciaal voor de installateur»
vindt u de betreffende aanwijzingen.
z Om beschadigingen tijdens het transport
en het inbouwen te voorkomen zijn een
aantal delen bedekt met een kunststof
folie. Vóór de ingebruikname moet de
folie verwijderd worden.
z Een eventueel noodzakelijke wijziging
van de elektriciteitsvoorziening ten
behoeve van de installatie van dit
appaarat, dient eveneens door een
erkend installateur uitgevoerd te worden.
Tijdens het gebruik
z Tijdens het gebruik wordt het toestel
heet. Wees voorzichtig om aanraking van
de verwarmingselementen binnenin de
oven te voorkomen.
z Op het moment van het openen van
de ovendeur, gedurende de
bereidingsfase of aan het einde
hiervan, oppassen met de hete lucht
die uit de oven komt.
z Het is gevaarlijk om, in welke vorm
danook, dit apparaat of de
eigenschappen daarvan te veranderen.
z Gebruik altijd ovenhandschoenen voor
het uit de oven nemen van hete schalen
of pannen.
z Tijdens het gebruik wordt het toestel
heet. Wees voorzichtig om aanraking van
de verwarmingselementen binnenin de
oven te voorkomen.
z Tijdens het in gebruik zijn worden de
ovendeur en het glas heet. Zorg er dus
voor dat kinderen dan niet in de buurt
van de oven kunnen spelen.
z Indien zich in de buurt van de oven een
wandkontaktdoos bevindt waar af en toe
een huishoudelijk apparaat op
aangesloten wordt, zorg er dan voor dat
het snoer daarvan niet tegen de hete
ovendeur hangt of daartussen geklemd
kan raken.
z Houd tijdens het in gebruik zijn van de
oven kinderen uit de buurt. Ook na het
uitschakelen van de stroomtoevoer blijft
de ovendeur nog lange tijd heet.
z De oven is bedoeld en gemaakt voor de
bereiding van voedsel; gebruik hem
nergens anders voor.
z Indien u, om welke reden danook,
aluminiumfolie in de oven gebruikt, leg
dat dan nooit op de ovenbodem.
z Wees voorzichtig met ovenreinigers;
spuit nooit op het vetfilter (indien
aanwezig), de elementen en de
thermostaatleiding.
z Schakel vóór een schoonmaakbeurt de
stroomtoevoer naar de oven uit of neem
de steker uit het stopkontakt.
Nederlands
22
z Het apparaat mag niet met een hete
stoom- of een stoomstraal-reiniger
wordenschoongemaakt.
z Overtuig u ervan dat de knoppen in
de uit-stand staan zodra u de oven
niet meer gebruikt.
z Deze oven is, afhankelijk van solo- of
kombinatie met een elektrisch
kookplateau, gemaakt voor aansliting op
1 respektievelijk 1, 2 of 3 fasen (of
groepen) 230V. Aansluiting op meer-
fasen zonder nul (400V) leidt tot vernieling
van de oven en de eventueel daaraan
gekoppelde kookplaten of -zones.
Veiligheid van kinderen
z Dit apparaat is bedoeld en gemaakt voor
het gebruik door volwassenen. Het is
gevaarlijk om kinderen het apparaat te
laten bedienen of als speelgoed te laten
gebruiken.
Servicedienst
z Laat inspektie-en/of herstelwerkzaam-
heden uitvoeren door de servicedienst van
de fabrikant of door een door de fabrikant
bevoegd verklaarde servicedienst en laat
geen andere dan originele onderdelen
plaatsen.
z Tracht, in geval van storing of defekt, dit
apparaat niet zelf te repareren.
z Reparaties welke door niet-deskundige
personen uitgevoerd worden, kunnen tot
schade of letsel leiden.
Over deze gebruiksaanwijzing
Aanwijzingen m.b.t. de veiligheid
Aanwijzingen m.b.t. het gebruik
Adviezen en tips
)
FABRIKANT:
ELECTROLUX HOME PRODUCTS ITALY S.p.A.
Viale Bologna 298
47100 FORLÌ (Italie)
De oven werkt alleen als de
dagtijd is ingesteld.
Na het plaatsen van de oven ga dan
als volgt te werk:
a) zet de thermostaatknop op “MAX”;
b) zet de ovenfunctieknop op boven- en
onderwarmte ( );
c) laat de oven (leeg) 45 minuten lang
werken;
d) zet een raam open voor frisse lucht.
Tijdens de eerste paar minuten zal er rook
met een onaangename geur onstaan, dit
wordt veroorzaakt door het isolatiemateriaal
en vettige restanten op het materiaal, erop
gekomen tijdens de produktie.
Voordat u de oven gaat gebruiken
reinig dan eerst de legrekken en
afdruipschaal grondig met een
afwasmiddel.
Het gebruik van de
oven voor de eerste
keer
Opgelet: de kans bestaat, dat bij
onzorgvuldig gebruik van de
ovendeur vingers beklemd raken.
)
23
1. Bedieningspaneel
2. Bedieningsknop kookplaat / zone
rechtsvoor
3. Bedieningsknop kookplaat / zone
rechtsachter
4. Bedieningsknop kookplaat / zone
linksachter
5. Bedieningsknop kookplaat / zone
linksvoor
Het gebruik
6. Bedieningsknop oventhermostaat
7. Thermostaat kontrolelampje
8. Oven-funktieschakelaar
9. Oven-kontrolelampje
10.Tijdklok
11. Grill-element
12.Verlichtingslampje
13.Type plaatje
723456
1
12
9
8
10
13
11
24
Oven-bediening
Met de ovenfunktieschakelaar kan het
gewenste verwarmsysteem in de oven
gekozen worden (Afb. 1).
Met de bedieningsknop voor de oven-
thermostaat kan de gewenste temperatuur
in de oven ingesteld worden (Afb. 2).
Ovenfunktie-schakelaar
Alleen de ovenverlichting AAN
Boven- en onderelement AAN
Alleen bovenelement AAN
Alleen onderelement AAN
Grill-element 1650 W AAN
Grill-element 2450 W AAN
Grill-element en circulatieventilator
afwisselend AAN
Hetelucht-systeem AAN
Alleen circulatieventilator AAN, om te
ontdooien
Gebruik Onder- en bovenelement
Voor het op konventionele wijze bakken en
braden:
draai de funktiekeuzeschakelaar op
stel de temperatuurregelaar op de
gewenste temperatuur in.
Voor het gratineren van gerechten gebruikt
u de stand waarbij alleen het bovenelement
AAN is. Indien alleen onderwarmte
gewenst is gebruikt u de stand waarbij
alleen het onderelement AAN is.
Infrarood grilleren
draai de funktiekeuzeschakelaar of
;
stel de temperatuurregelaar op de
gewenste temperatuur in.
Afb. 1
Afb. 2
Elektro-oven
Door de knop te draaien grilleert u met
2450 W in plaats van 1650 W.
Door oppervlaktevergroting en meer
vermogen is deze wijze vangrilleren eer
geschikt voor het grilleren van een
uitgebreide vleesschotel.
Grilleren met luchtcirculatie
draai de funktiekeuzeschakelaar op
stel de temperatuurregelaar op de
gewenste temperatuur in.
Kies een temperatuur van maximaal
200°C.
FO 2821
25
De beveiligingsthermostaat
Voor de veiligheid van de gebruiker is de oven
voorzien van een beveiligingsthermostaat. Bij
een eventueel optredend defect van de
hoofdthermostaat met als gevolg
oververhitting schakelt deze
beveiligingsthermostaat de oven uit.
Als dit onverhoopt een keer gebeurt, probeer
dan onder geen voorwaarde de oven zelf te
repareren, maar waarschuw direct onze
service-afdeling .
Hete-lucht circulatie
draai de funktiekeuzeschakelaar op ;
stel de temperatuurregelaar op de
gewenste temperatuur in.
Ontdooien
- Voor het ontdooien van
diepvriesprodukten kunt u de knop op
draaien. Door de konstante,
onverwarmde, luchtstroom wordt het
diepvriesgoed veilig en snel ontdooid.
- Stel de temperatuurregelaar in op stand
z”.
Thermostaat kontrolelampje
Het lampje licht op zodra een
verwarmings-element AAN is en dooft
zodra de tempera-tuurregelaar het
verwarmingselement UIT-schakelt.
Kontrolelampje
Dit lampje brandt zodra de oven of één der
kokkplaten/-zones in gebruik is.
Bedieningsknoppen voor de
kookplaat
De kookzones worden met een 7-standen
schakelaar geregeld (Afb. 3);
0 = UIT
1 = MINIMUM
3 = MAXIMUM
Wees voorzichtig met olie en vet.
Laat de pan niet zonder toezicht,
daar olie of vet oververhit kunnen
raken en dan ontvlambaar zijn.
Afb. 3
De koelventilator
De oven is uitgerust met een koelventilator
die de elektrische schakeldelen, de
bedieningsknoppen en de deurgreep tijdens
de werking koelt.
Teneinde oververhitting te vermijden blijft, na
het uitschakelen van de oven, de ventilator
draaien tot de temperatuur voldoende is
gedaald.
26
Het instellen van einde kooktijd (Afb. 4)
12
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Knop
12
9
10
11
3
4
5
6
75
12
1
10
11
Afb. 4
Afb. 5
Afb. 6
Afb. 7
Venstertje
Het instellen van de
dagelijkse tijd
Druk de knop van de tijdklok geheel in,
draai de knop tegelijkertijd tegen de klok
in op de juiste tijd van de dag. Trek de knop
weer uit tot de begin stand.
Handbediening
Trek de knop van de tijdklok uit, draai
vervolgens de knop met de klok mee tot
het symbool verschijnt in het venstertje
(Afb. 5). De oven kan nu gerbuikt worden
naar eigen inzicht.
Automatisch koken op tijd
Trek de knop van de tijdklok uit en draai
de knop tegelijkkertijd met de klok mee tot
de de gewenste kooktijd verschijnt in het
venstertje. Deze instelling maakt het
mogelijk te koken met de ingestelde
tijdsduur.
Het voorbeld geeft een kooktijd aan van
75 minuten (Afb. 6).
Zodra de ingestelde tijdsduur voorbij is
schakelt de oven automatisch uit en
waarschuwt door middel van een
akoestisch alarm. Het eventueel
uitschakelen van dit alarm gaat als volgt:
trek de knop uit, draai de knop met de klok
mee tot het symbool in het venstertje
verschijnt (Afb. 7).
27
Praktische tips
Alle bereidingen doet u met
gesloten ovendeur.
Deze oven is voorzien van een exclusief
bereidingssysteem dat een natuurlijke
luchtcirculatie genereert met voortdurend
hergebruik van de bereidingsstoom.
Dit maakt het mogelijk om etenswaren te
bereiden in een omgeving met een cons-
tante vochtigheidsgraad, terwijl de
levensmiddelen van binnen zacht en van
buiten krokant blijven. Bovendien worden de
bereidingstijden en het energieverbruik tot
een minimum beperkt. Gedurende de
bereiding kan er stoom ontstaan, die bij het
openen van de deur naar buiten komt.
Dit verschijnsel is helemaal natuurlijk.
Op het moment van het openen van de
ovendeur, gedurende de bereidingsfase
of aan het einde hiervan, oppassen met
de hete lucht die uit de oven komt.
Onder-en bovenelement
Warmte komt van onder en boven. Normaal
gebruikt u de middelste geleiderichels. Moet
het gerecht meer warmte van boven dan van
onder hebben, gebruik dan hoger liggende
geleiderichels; evenzo omgekeerd.
Bakken met hete-lucht
Verwarmen gebeurt door middel van hete-
lucht; de lucht wordt door middel van een
ventilator in de oven-achterwand
gecirkuleerd. Daardoor verdeelt de hete-lucht
zich snel en gelijmatig over de gehele
ovenruimte. Zodoende kunnen meerdere
gerechten, over de gehele ruimte verdeeld,
tegelijk gebakken worden. De gerechten
nemen geen geur van elkaar over.
Bij het gebruik van hete-lucht kunnen 2
bakblikken tegelijk in de oven geplaatst
worden (Afb. 8). Bij het gebruik van slechts
één richelhoogte beleven wij de onderste aan;
daardoor heeft u ook beter zicht op het
gerecht.
Hete-lucht is zeer geschikt voor het
steriliseren of drogen van champignons en
fruit.
Grilleren + hete lucht
Kies een temperatuur van maximaal
200°C.
Voor het grilleren of braden van flinke porties
vlees. De hitte van het grill-element wordt
gelijkmatig in de hele oven verdeeld. De snel
cirkulerende hete lucht zorgt ervoor dat het
vlees aan alle kanten tegelijk dichtschroeit.
Konventioneel grilleren
De klein-stand is bijzonder geschickt
voor het grilleren van steaks, worstjes,
schaschlicks, toast en dergelijke.
De groot-stand voor het gelijktijdig
grilleren van meerdere stukken vlees of een
gemengde vleesschotel.
Gebruik van de grill
Bijna alle vleessoorten kunnen gegrilleerd
worden, behalve rollades gehakt vlees en
bepaalde magere stukken wild. Vlees en vis
aan beide kanten met olie invetten en op
het grillrooster leggen. De richelhoogte hangt
van de vleessoort af. Het rooster kan in de
oven gedaan worden met zijn randen
omhoog of omlaag waardoor aldus een
verandering in de afstand van de grill-element
gebracht wordt. De lekschaal moet in de
eerste richel van onderaf geschoven worden.
Bij het grilleren verdient het aanbeveling om
voortijds een weinig water in de lekschaal
te doen.
Dat voorkomt vastbakken van het
afdruipende vet en vereenvoudigt zodoende
het schoonmaken.
28
Raadgevingen voor het
bakken en braden
Gebak vergt doorgaans een matige tempe-
ratuur (150-200°C); zodoende moet de oven
cirka 10 minuten voorverwarmd worden.
Open tijdens het bakken de ovendeur niet
voordat 3/4 van de baktijd verstreken is.
Gebak wat gegarneerd wordt eerst 2/3 van
de baktijd laten bakken en dan garneren en
afbakken. De resterende baktijd hangt sterk
af van de soort en hoeveelheid garnituur.
Roerdeeg moet moeilijk van de lepel gaan;
de baktijd wordt anders onnodig lang door
teveel vocht.
Bij gebruik van twee bakblikken moet een
richel vrijgelaten worden (Afb. 8).
Vlees dat gebraden wordt moet niet minder
dan 1 kg wegen; kleinere stukken kunnen
uitdrogen. Donker vlees dat van buiten gaar
maar van binnen rose of rood moet blijven
vergt een hoge temperatuur (200-220°C).
Licht vlees, gevogelte en vis, vergt
daarentegen een lage temperatuur (150-
175°C). Sausen alleen bij een korte braadtijd
direkt toevoegen, in andere gevallen in het
laatste half uur.
Of het vlees gaar is probeert u met een lepel:
laat het zich niet indrukken, dan is het gaar.
Rosbief en biefstuk, dat van binnen rose
moet blijven, snel bij hoge temperatuur
braden. Bij braden zonder schaal, direkt op
het rooster, een lekschaal in de onderste
richels plaatsen. Let op dat de rekken op
de juiste manier in de oven geplaatst
worden. Laat vlees na het braden minstens
15 minuten staan alvorens het aan te
snijden: hiermee voorkomt u het verloren
gaan van vleesnat.
Doe wat water in de lekschaal om het
ontstaan van rook, door verbranden van vet,
te vermijden herhaal dat af en toe om
kondensvorming tegen te gaan.
Borden kunt u in de oven, op de laangste
temperatuur-instelling, verwarmen.
Attentie!
Plaats geen voorwerpen op de bodem
van de oven en bedek deze tijdens het
gebruik niet met aluminiumfolie.
Hierdoor kan oververhitting ontstaan
die van invloed is op het bakresultaat
en het email van de oven beïnvloedt.
Plaats pannen, hittebestendige
schalen en aluminiumfolie alleen op
het rooster dat in de daartoe bestemde
gleuven is geschoven.
Kooktijden
De tijd welke nodig is voor het betreffende
gerecht hangt af van de samenstelling, de
massa en de hoeveelheid water dat zicht in
dat gerecht bevindt.
Raadpleeg de in dit boekje afgedrukte tabel
indien u voor de eerste keer een gerecht in
uw nieuwe oven gaat bereiden.
Bedenk daarbij dat de tabel niet meer dan
een richtlijn is.
Afb. 8
FO 0061
Heteluchtsysteem
29
Traditionele en geventileerde bereiding
4
3
2
1
4
3
2
1
Traditionele
bereiding
Gewicht in
(gr.)
GERECHT
Niveau
Geventileerde
bereiding
OPMERKINGEN
Bereidingsduur
minuten
temp.
°C
Niveau
temp.
°C
ZOETE NAGERECHTEN
Met opgeklopt deeg 2 170 2 (1en3)* 160 45 ~ 60 In bakvorm
Kruimeldeeg, taartbodem
2 170 2 (1en3)* 160 20 ~ 30 In bakvorm
Ricottataart 1 160 2 150 60 ~ 80 In bakvorm
Appeltaart 1 180 2 (1en3)* 170 40 ~ 60 In bakvorm
Strudel 2 175 2 150 60 ~ 80
Vruchtenvlaai 2 175 2 (1en3)* 160 30 ~ 40
Fruit cake 1 175 1 160 45 ~ 60 In bakblik
Biscuit 1 175 2 (1en3)* 160 30 ~ 40 In bakvorm
Panettone 1 170 1 160 40 ~ 60 In bakvorm
Casinogebak 1 170 1 160 50 ~ 60 In bakblik
Kleine gebakjes
(met opgeklopt deeg) 2 175 2 (1en3)* 160 25 ~ 35 op bakplaat
Koekjes (kruimeldeeg) 2 160 2 (1en3)* 150 20 ~ 30 op bakplaat
Schuimpjes 2 100 2 (1en3)* 100 90 ~ 120 op bakplaat
Focaccia 2 190 2 (1en3)* 180 12 ~ 20 op bakplaat
Soesjes, roomsoezen
2 200 2 (1en3)* 190 15 ~ 25 op bakplaat
BROOD en PIZZA
1000 Wit brood 1 190 2 180 40 ~ 60 1 of 2 stokbroden
500 Roggebrood 1 190 1 180 30 ~ 45 In bakblik
500 Broodjes 2 200 2 (1en3)* 175 20 ~ 35 6 of 8 broodjes
250 Pizza 1 210 2 (1en3)* 190 15 ~ 30 op lekbak
OVENSCHOTELS
Met droge pasta 2 200 2 (1en3)* 175 40 ~ 50 In bakvorm
Met groenten 2 200 2 (1en3)* 175 45 ~ 60 In bakvorm
Quiches 1 200 2 (1en3)* 180 35 ~ 45 In bakvorm
Lasagna 2 180 2 160 45 ~ 60 In bakvorm
Cannelloni 2 200 2 175 40 ~ 55 In bakvorm
VLEES
1000 Braadstuk van rundvlees 2 1 90 2 1 7 5 5 0 ~ 70 Gebakken op rooster
1200 Braadstuk van varkensvlees 2 1 80 2 175 100 ~ 130 Gebakken op rooster
1000 Braadstuk van kalfsvlees 2 190 2 175 90 ~ 120 Gebakken op rooster
1500 Rosbief (saignant) 2 210 2 200 50 ~ 60 Gebakken op rooster
“ “ (matig gebakken) 2 210 2 200 60 ~ 70 Gebakken op rooster
“ “ (goed gebakken) 2 210 2 200 70 ~ 80 Gebakken op rooster
2000 Schouderham 2 180 2 170 120 ~150 Met zwoerd
1200 Lamsvlees 2 190 2 175 110 ~ 130 Bil
1000 Kip 2 190 2 175 60 ~ 80 Heel
4000 Kalkoen 2 180 2 160 210 ~ 240 Heel
1500 Eend 2 175 2 160 120 ~ 150 Heel
3000 Gans 2 175 2 160 150 ~ 200 Heel
1200 Konijn 2 190 2 175 60 ~ 80 In stukken
1200 Varkenspoot 2 180 2 160 100 ~ 120 2 poten
1500 Haas 2 190 2 175 150 ~ 200 In stukken
800 Fazant 2 190 2 175 90 ~ 120 Heel
- Gehaktbrood 2 180 2 160 40 ~ 60 In bakblik
VIS
1200 Forel - Zeebrasem 2 190 2 (1en3)* 175 30 ~ 40 3-4 hele vissen
1500 Tonijn - Zalm 2 190 2 (1en3)* 175 25 ~ 35 4-6 moten in vorm
(*) Bij een geventileerde bereiding op meer niveaus, is het aangewezen de niveaus aangegeven tussen haakjes
te respecteren.
Adviestabellen
30
Veffilter
Gedurende het braden van vlees ontstaat
vette damp, welke op de ventilatorbladen
zou neerslaan. Om dit te voorkomen moet
vóór het braden het meegeleverde filter
geplaatst worden (Afb. 9). Wij adviseren u
het filter, na het braden van vlees, te
verwijderen en goed te reinigen met heet
water en afwasmiddel. Om het filter te
verwijderen, het lipje naar boven drukken.
Afb. 9
Rundshaas
4 800 3 max 12 ~ 15 12 ~ 14
Biefstukken 4 600 3 max 10 ~ 12 6 ~ 8
Worst 8 3 max 12 ~ 15 10 ~ 12
Varkenskarbonade 4 600 3 max 12 ~ 16 12 ~ 14
Have kip 2 1000 3 max 30 ~ 35 25 ~ 30
Spiesjes 4 3 max 10 ~ 15 10 ~ 12
Kippenborst 4 400 3 max 12 ~ 15 12 ~ 14
Hamburger 6 600 3 max 10 ~ 15 8 ~ 10
Vis, filet (tong) 4 400 3 max 12 ~ 14 10 ~ 12
Gevulde tosti 4-6 3 max 5 ~ 7
Wit tostibrood 4-6 3 max 2~4 2 ~ 3
Bereiding op grill (**) -
Bovenkant
°C
Temp.
Nummer
stukken
Gewicht
in gr.
Hoeveelheid
Bereidingsduur
(minuten)
Onderkant
Bereiding op grill
GERECHT
Niveau
4
3
2
1
Geventileerde bereiding op grill (**)
GERECHT Gewicht Niveau Temp. Bereidingsduur (min.)
in gr. °C Onder- Boven-
kant kant
Kalkoenrol 1000 3 200 30 ~ 40 20 ~ 30
Halve kip 1000 3 200 25 ~ 30 20 ~ 30
Kippenbil 3 200 15 ~ 20 15 ~ 18
Kwarteltjes
500 3 200 25 ~ 30 20 ~ 25
Geegratineerde groenten 3 200 20 ~ 25
Jacobsschelpen 3 200 15 ~ 20
Makreel 3 200 15 ~ 20 10 ~ 15
Vis in moten 800 3 200 12 ~ 15 8 ~ 10
De bereidingstijden en -temperaturen zijn slechts indicatief en worden aangepast aan de persoonlijke smaak. De
aangegeven bereidingstijden houden geen rekening met de voorverhitting. Het is raadzaam om, vooral voor gebak,
pizza en brood, de over gedurende ongeveer 10 minuten voor te verhitten alvorens met de bereiding te starten.
(**) De aangegeven bereidingstijden houden geen rekening met de voorverhitting. Het is aangewezen de oven
ongeveer 3-5 minuten voor te verhitten alvorens de bereiding te starten.
Grilleren met luchtcirculatie: Kies een temperatuur van maximaal 200°C.
31
Onderhoud
Voor het reinigen de oven
uitschakelen en laten afkoelen.
Het apparaat mag niet met een
hete stoom- of een stoomstraal-
reiniger wordenschoongemaakt.
Belangrijk
Overtuig u ervan dat de oven van het lichtnet
is afgeschakeld voordat u deze gaat reinigen.
Laat de oven vóór her reinigen eerst
afkoelen. Maak de geëmailleerde delen
schoon met heet water en een
huishoudschoon-maakmiddel. Gebruik geen
schurende middelen. Roestvrijstaaldelen en
het glasvenster met een zachte doek
droogwrijven. Hardnekkige vlekken op
roestvrijstaal kunt u met warme azijn
verwijderen.
De emaillering is van hoge kwaliteit en
praktisch ongevoelig voor inwerking door
vreemde stoffen. Hete zuren (van pruimen,
citroenen en dergelijke) kunnen echter
blijvend matte vlek-ken achter laten.
Deze vlekken beïnvloeden de goede werking
van de oven niet.
Principieel direkt na gebruik reinigen voor-
komt het herhaald inbranden van verontrei-
nigingen.
Modellen van roestvrij staal of
aluminium:
Wij raden aan de ovendeur uitsluitend te
reinigen met behulp van een natte spons en
deze daarna met een zachte doek te drogen.
Gebruik nooit staalwol, zuren of
schuurmiddelen, deze kunnen het oppervlak
van de oven beschadigen.
Dezelfde aanwijzigen gelden voor het
schoonmaken van het bedieningspaneel van
de oven.
FO 0452
Afb. 10
Verwijderen van de
ovendeur
Als tijdens het schoonmaken van de
ovenbinnenkant de deur in de weg zit, of bij
het schoonmaken tussen de glasdeuren,
kan de deur tijdelijk verwijderd worden of
uiteen worden genomen.
Ga als volgt te werk:
1) Open de deur geheel;
2) Klap de beugeltjes op de scharnieren
om (Afb. 10);
3) Sluit de deur tot hij stuit (staat dan schuin
open);
4) Til de deur met beide handen iets op en
trek hem naar u toe uit het ovenfront (Afb.
10).
Maak de binnenkant van het glas alleen
schoon met warm water en een zachte doek.
Om de deur weer in elkaar te zetten en in de
oven te plaatsen volgt u de omgekeerde
procedure.
)
32
Vervangen van het
ovenlampje
Overtuig u ervan dat de oven uitgeschakeld
is vóór u het lampje vervangt. Trek daartoe
de stekker uit het stopcontact of schakel
de zekering in de huisinstallatie uit. Wacht
tot de oven is afgekoeld. Indien het lampje
van de binnenverlichting vervangen moet
worden, dan kunt u het verwijderen door het
kapje los te draaien (Afb. 11).
Vervang het lampje door eenzelfde model,
230V/25W met E14-fitting, bestand tegen
een temperatuur van 300°C.
Tips voor de reiniging
Om de reiniging binnen in de oven te
vergemakkelijken kan men het bovenste
verwarmingselement (bovenelement en grill)
omlaag draaien (niet bij alle modellen).
Laat de oven eerst afkoelen en
controleer of hij is uitgeschakeld.
z Draai de schroeven die het element
vasthouden los (zie Afb. 12). De eerste
keer kunt u het beste een
schroevendraaier gebruiken.
z Trek nu het verwarmingselement
voorzichtig omlaag.
z Vanaf dit ogenblik kan men de
oppervlakte van de oven reinigen (zie de
algemene tips voor de reiniging).
z Het verwarmingselement weer op zijn
plaats zetten en de schroeven weer stevig
vastdraaien.
Controleer of het element stevig
vastzit om te voorkomen dat de
grill tijdens het gebruik naar
beneden komt.
Afb. 11
Afb. 12
33
Buitenafmetingen
Hoogte 600 mm
Breedte 560 mm
Diepte 550 mm
Ovenruimte
Hoogte 335 mm
Breedte 405 mm
Diepte 400 mm
Inhoud 53 l
Temperatuurregelaar: regelbaar van 50°C
tot 230°C
Vermogens:
Onderelement 1000 W
Bovenelement 800 W
Onder- en boven-element 1800 W
Grill-element 1650 W
Turbogrill-element 2450 W
Hetelucht-element 2000 W
Ovenverlichting 25 W
Circulatieventilator 30 W
Koelventilator 20 W
Aansluitwaarde oven 2500 W
Lichtnetspanning (50 Hz) 230 V - 400 V
Technische gegevens
Dit Toestel voldoet aan de EEG-
richtlijn:
73/23 - 90/683 (lage spanning);
89/336 (elektromagnetische
vereinigbaarheid);
93/68 (algemene richtlijn);
en de daarop volgende wijzigingen.
Deze oven kan met de volgende
kookplaten worden ingebouwd (230V):
z Keramische kookplateaus
Type: EHC 650
Aansluitwaarde plateau 6,2 kW
Lichtnetspanning (50 Hz) 230 V
Type: EHC 660
Aansluitwaarde plateau 7,2 kW
Lichtnetspanning (50 Hz) 230 V
Totaal-aansluitwaarde:
z Oven + keramisch plateau
8,7 - 9,7 kW
34
Speciaal voor de installateur
Het inbouwen en installeren dient
volgens de landelijke normen en
plaatselijke voorschriften te
geschieden. Iedere tussenkomst na de
aansluiting dient gedaan te worden met
afgekoppelde of uitgeschakelde
stroomtoevoer. De installatie en de
elektrische aansluiting van het apparaat
moeten door een erkend vakman
gebeuren.
Elektrische aansluiting
Let op:
z de aansluiting moet worden uitgevoerd met
in acht neming van de huidige normen;
z de zekeringen in de huisinstallatie moeten
de lading van het apparaat kunnen dragen
(zie het typeplaatje);
z het stopcontact moet zijn voorzien van een
deugdelijke aardleiding, volgens de huidige
normen en wetten;
z het voor de aansluiting gebruikte stopcontact
moet makkelijk bereikbaar zijn.
z zorg ervoor dat in de elektrische
huisinstallatie een installatie-automaat of
groepschakelaar met smeltzekering wordt
geïnstalleerd zodat het apparaat met een
contactopening van min. 3 mm van het
net kan worden gescheiden. De schakelaar
mag de geelgroene aardedraad nooit op
enig punt verbreken. De geelgroene
aardedraad dient 2-3 cm langer te zijn
dan de andere draden.
z de kabel moet zo geïnstalleerd worden dat
hij niet heter kan worden dan 50°C boven
de kamertemperatuur;
z om de oven aan te sluiten moet de plaat op
de achterzijde verwijderd worden om bij
het klemmenbord te komen.
Dit apparaat wordt geleverd zonder
aansluitsnoer. Alleen een van de volgende
types snoer mag worden gebruikt: H07RN-
F, H05RN-F, H05RR-F, H05VV-F,
H05V2V2-F(T90), H05 BB-F. Aan het snoer
moet een geschikte stekker worden
gemonteerd.
Aansluiting van de
stroomtoevoer
Zowel oven als kookplaat zijn gebouwd
voor aansluiting op nominale spanning(en)
van 230 V. Aansluiting van de
stroomtoevoer geschiedt op de
klemmenstrook, achterop de oven, waarop
zich 5 genummerde aansluitklemmen en
1 aardingsklem bevinden.
Het toestel wordt afgeleverd voor de
aansluiting “400 V driefasen + nul” (tussen
de fase en de nul dient er 230 volt gemeten
te worden), zie Afb. 13. Één-en tweefasen
aansluiting is eveneens mogelijk (let op de
waarde van de groepszekering in de
installatie); u vindt de vereiste
schakelgegevens in Afb. 14.
FO 0330
Afb. 13
230V 3~
1 2 3 4 5
L1 L2 L3 PE
230V 1~
1 2 3 4 5
L1 N PE
400V 2N~
1 2 3 4 5
L1 L2 N PE
400V 3N~
1 2 3 4 5
L1 L2 L3 N PE
FO 0584
Afb. 14
35
Verbindingen kookplaten
met de oven
Met deze oven kunnen slechts de kookplaten
ingebouwd worden, die op blz. "Technische
gegevens" aangegeven zijn. Aardverbinding
en stroomtoevoerdraden zijn in één stekker
ondergebracht. Verbind de stekker met de
overeenkomstige contrastekker op de oven-
bovenkant. Fout-aansluiting is uitgesloten.
De fabrikant wijst elke aansprakelijk-
heid ten aanzien van schade of letsel
of, indien bovenstaande veiligheids-
maatregelen niet werden getroffen.
Het inbouwen van de oven en de kookplaat
dient op zodanige wijze te geschieden dat
tijdens en na ingebruikname geen span-
ningvoerende delen kunnen worden bereikt
of aangeraakt. Bovendien moeten alle be-
schermingselementen van het toestel - en
tevens een eventueel beschermingspaneel,
b.v. wanneer dit aan het eind of het begin
van de keukenelementen aangebracht is -
dusdanig bevestid zijn dat zij slechts met
behulp van een stuk gereedschap verwijderd
kunnen worden.
De rugzijde en één zijkant van het toestel
tegen een ander toestel dat hoger is of
tegen een wand mag worden geplaatst,
terwijl de andere zijkant tegen meubels of
toestellen van dezelfde hoogte moet
worden gezet.
De afmetingen van de oven, de ovenkast en
de nis vindt u in de afbeeldingen 15 en 16.
Installatie
Afb.15
Afb. 17
Bevestiging aan dem
ombouwkast
Vóórdat de oven in de nis geschoven wordt
moet het kookplateau aangesloten sijn (zie
de betreffende aanwijzingen).
Open vervolgens de ovendeur en schroef hem
met de vier houtschroeven aan het meubel
vast (Afb. 17).
Afb. 16
540
550 MIN
6
0
0
5
6
0
-
5
7
0
80÷100
FO 0205
FO 2662
36
GARANTIEBEPALINGEN EN SERVICE VOOR DE BENELUX
Bij aanspraak op kosteloos herstel dient het origineel van de betreffende aankoopnota,
of kwitantie te worden getoond of meegezonden.
WAARBORGVOORWAARDEN
Onze toestellen worden met de grootst mogelijke zorgvuldigheid geproduceerd.
Desondanks kan het voorkomen dat er een defect optreedt. Onze klantendienst zal
dit op verzoek herstellen, zowel binnen als buiten de waarborgtermijn. De levensduur
van het toestel wordt daardoor niet negatief beïnvloed. Onderstaande
waarborgvoorwaarden zijn gestoeld op de EU Richtlijn 99/44/EG en het Burgerlijk
Wetboek. De daaruit voortvloeiende rechten blijven onverlet.
Ook de waarborgverplichtingen van de verkoper naar de eindgebruiker blijven
onaangetast. Voor dit toestel verlenen wij waarborg volgens onderstaande
voorwaarden.
1. Wij verhelpen kosteloos met inachtneming van de voorWaarden 2 tot en met 15
gebreken aan het toestel die zich openbaren binnen 24 maanden vanaf de datum
van levering aan de eindgebruiker. Deze waarborgvoorwaarden zijn niet van
toepassing in geval van professioneel of daarmee gelijk te stellen gebruik.
2. De waarborgprestatie houdt in dat het toestel kosteloos wordt teruggebracht in de
toestand die het had voor het defect optrad. Gebrekkige onderdelen worden
hersteld of vervangen. Kosteloos vervangen onderdelen worden ons eigendom.
3. Het gebrek moet terstond gemeld worden, om mogelijke verdere schade te
voorkomen.
4. Voor een beroep op waarborg dient het aankoopbewijs met aankoop- en/of
leveringsdatum te worden overlegd.
5. De waarborg heeft geen betrekking op schade aan kwetsbare onderdelen, zoals
(vitrokeramisch) glas, kunststof, rubber, die ontstaan is door onzorgvuldig gebruik
6. De waarborg heeft geen betrekking op kleine afwijkingen van de gestelde kwaliteit
die voor de waarde en deugdelijkheid van het toestel onbeduidend zijn.
7. De waarborg geldt evenmin voor schade veroorzaakt door:
chemische en elektrochemische inwerking van water,
abnormale milieuomstandigheden in het algemeen
voor het toestel oneigenlijke bedrijfsomstandigheden
contact met agressieve stoffen.
8. De waarborg heeft geen betrekking op gebreken door transportschade die buiten
onze verantwoordelijkheid is ontstaan, niet vakkundige installatie of montage,
verkeerd gebruik, gebrekkig onderhoud, of het niet in acht nemen van de gebruiks-
of montageaanwijzingen.
9. Het recht op waarborg vervalt wanneer het defect werd veroorzaakt door herstelling
of ingrepen door derden die niet bevoegd of niet deskundig zijn, of wanneer het
toestel voorzien werd van toebehoren of onderdelen die niet origineel zijn en
daardoor een defect veroorzaken.
10.Toestellen die gemakkelijk kunnen worden vervoerd dienen te worden overhandigd
of gezonden naar onze klantendienst. Herstelling ter plaatse kan slechts worden
gevraagd voor grote of ingebouwdetoestellen.
37
11.Indien het toestel zodanig is ingebouwd, ondergebouwd, opgehangen of geplaatst
dat de benodigde tijd voor het in- en uitbouwen samen meer dan 30 minuten
bedraagt, dan worden de hierdoor ontstane extra kosten aan de gebruiker in
rekening gebracht. Schade die ontstaat door abnormale in- of uitbouw komt ten
laste van de gebruiker.
12.Indien binnen de waarborgperiode de herstelling van hetzelfde gebrek meermaals
mislukt of de herstellingkosten disproportioneel zijn wordt in overleg met de
gebruiker een gelijkwaardige vervanging geleverd. In geval van vervanging
behouden we ons het recht voor om een vergoeding te rekenen naar rato van de
verstreken gebruiksperiode.
13.Herstelling onder waarborg heeft geen verlenging van de waarborgtermijn noch
aanvang van een nieuwe waarborgtermijn tot gevolg.
14.Op herstellingen geven wij een waarborg van 12 maanden, uitsluitend op hetzelfde
gebrek.
15.Verdere of andere rechten, in het bijzonder vergoeding van schade ontstaan
buiten het toestel, zijn uitgesloten voor zover een aansprakelijkheid niet wettelijk
is vastgelegd. In geval van aansprakelijkheid zal een vergoeding de
aankoopwaarde van het toestel niet overtreffen.
Deze waarborgvoorwaarden gelden voor in Belgie gekochte en/of in gebruik zijnde
toestellen. Indien een toestel naar het buitenland wordt gebracht dient de gebruiker
na te gaan of het toestel voldoet aan de technische voorwaarden ( o.a. spanning,
frequentie, installatievoorschriften, gassoort, klimaatomstandigheden) in het
betreffende land. Voor in het buitenland aangeschafte toestellen dient de gebruiker
zich zelf te vergewissen van de bepalingen in België. Noodzakelijke of gewenste
aanpassingen vallen niet onder de waarborg, en kunnen niet altijd worden
aangebracht.
Ook na afloop van de waarborgtermijn staat onze klantendienst u ter beschikking.
Adres Klantendienst:
ELECTROLUX HOME PRODUCTS BELGIUM
Bergensesteeweg,719
1502 LEMBEEK
Tel.02.363.0444
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17

ZANKER ZKH7427O Handleiding

Categorie
Ovens
Type
Handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor