20
Onder- en bovenelement
De warmte komt van de bodem en van het
plafond van de oven. Normaal gebruik u de
middelste geleiderichels. Vergt het gerecht
meer warmte van boven dan van onder, plaats
het draagrooster of blik dan in hogere
geleiderichels. Evenzo in omgekeerde zin.
Daarbij kan de oven-funktieschakelaar op
alleen boven of alleen onder
gedraaid worden.
Gebruik van de grill
Bijna alle vleessoorten kunnen gegrilleerd
worden, behalve rollades gehakt vlees en
bepaalde magere stukken wild. Vlees en vis
aan beide kanten met olie invetten en op
het grillrooster leggen. De richelhoogte hangt
van de vleessoort af. Het rooster kan in de
oven gedaan worden met zijn randen
omhoog of omlaag waardoor aldus een
veranderling in de afstand van de grillelement
gebracht wordt.
De lekschaal moet en de eerste richel van
onderaf geschoven worden. Bij het grilleren
verdient het aanbeveling om voortijds een
weinig water in de lekschaal te doen.
Dat voorkomt vastbakken van het
afdruipende vet en vereenvoudigt zodoende
het schoonmaken. Bij alle bovengenoemde
gebruiksmogelijk-heden gebeurt het bakken,
braden en grilleren met gesloten ovendeur.
De ovenverlichting is in alle standen in bedrijf,
behalve in stand « ».
Raadgevingen voor het
bakken en braden
Gebak vergt doorgaans een matige tempe-
ratuur (150-200°C); zodoende moet de oven
cirka 10 minuten voorverwarmd worden.
Open tijdens het bakken de ovendeur niet
voordat 3/4 van de baktijd verstreken is.
Gebak wat gegarneerd wordt eerst 2/3 van
de baktijd laten bakken en dan garneren en
afbakken. De resterende baktijd hangt sterk
af van de soort en hoeveelheid garnituur.
Roerdeeg moet moeilijk van de lepel gaan;
de baktijd wordt anders onnodig lang door
teveel vocht.
Raadgevingen voor het
bakken en braden
Vlees dat gebraden wordt moet niet minder
dan 1 kg wegen; kleinere stukken kunnen
uitdrogen. Donker vlees dat van buiten gaar
maar van binnen rose of rood moet blijven
vergt een hoge temperatuur (200-220°C).
Licht vlees, gevogelte en vis, vergt
daarentegen een lage temperatuur (150-
175°C). Sausen alleen bij een korte braadtijd
direkt toevoegen, in andere gevallen in het
laatste half uur. Of het vlees gaar is probeert
u met een lepel: laat het zich niet indrukken,
dan is het gaar. Rosbief en biefstuk, dat van
binnen rose moet blijven, snel bij hoge
Praktische tips
Alle bereidingen doet u met
gesloten ovendeur.
Deze oven is voorzien van een exclusief
bereidingssysteem dat een natuurlijke
luchtcirculatie genereert met voortdurend
hergebruik van de bereidingsstoom. Dit maakt
het mogelijk om etenswaren te bereiden in
een omgeving met een constante
vochtigheidsgraad, terwijl de levensmiddelen
van binnen zacht en van buiten krokant
blijven. Bovendien worden de bereidingstijden
en het energieverbruik tot een minimum
beperkt. Gedurende de bereiding kan er
stoom ontstaan, die bij het openen van de
deur naar buiten komt. Dit verschijnsel is
helemaal natuurlijk.
Op het moment van het openen van de
ovendeur, gedurende de bereidingsfase
of aan het einde hiervan, oppassen met
de hete lucht die uit de oven komt.