Scholtes FM 886-1 MT de handleiding

Categorie
Ovens
Type
de handleiding
NL
OVEN
FP T6.1
FM 886.1 MT
FP T6.1 GF
FM 886.1 G
Samenvatting
Het installeren, 38-39
Plaatsing
Elektrische aansluiting
Typeplaatje
Beschrijving van het apparaat, 40
Algemeen aanzicht
Bedieningspaneel
Starten en gebruik, 41
Instellen klok en timer
De oven starten
In-/uitschakelen bedieningspaneel
DEMO-modus
Programmas, 42-44
Kookprogrammas
Automatische kookprogramma's
De kooktijd programmeren
Praktische kooktips
Kooktabel
Voorzorgsmaatregelen en advies, 45
Algemene veiligheidsmaatregelen
Afvalverwijdering
Energiebesparing en milieubesef
Onderhoud en verzorging, 46-47
De elektrische stroom afsluiten
Schoonmaken van de oven
De ovendeur reinigen
Vervangen van het lampje
Montage van de Glijders-kit
Automatische reiniging door middel van PYROLYSE
Service, 48
Gebruiksaanwijzing
NL
Italiano, 1 Français, 25
Nederlands,
37
Deutsch, 49
English,13
GB FR
IT
DE
NL
38
Bewaar dit boekje zorgvuldig voor eventuele verdere
raadpleging. Wanneer u het product weggeeft, verkoopt,
of wanneer u verhuist, dient u dit boekje bij de oven te
bewaren zodat alle nodige informatie voorhanden blijft.
Lees de gebruiksaanwijzingen zorgvuldig door: er staat
belangrijke informatie in over installatie, gebruik en veiligheid.
Plaatsing
Het verpakkingsmateriaal is niet bestemd voor kinderen
en dient daarom te worden weggegooid volgens de
geldende normen (zie Voorzorgsmaatregelen en advies).
De installatie moet worden uitgevoerd dooreen
bevoegd installateur en volgens de instructies van de
fabrikant. Een verkeerde installatie kan schade
berokkenen aan personen, dieren of dingen.
Inbouw
Voor een goede werking
van het apparaat moet het
keukenmeubel de juiste kenmerken hebben:
de zijkanten van de kastjes die aan de oven grenzen moeten
hittebestendig zijn;
in het bijzonder moet, in geval van meubels met fineer, de lijm
bestand zijn tegen temperaturen van 100°C;
voor het inbouwen van de oven, zowelonder het aanrecht (zie
figuur ) alsin stapelbouw, dient het meubel de volgende
afmetingen te hebben:
Nadat het apparaat is ingebouwd, mag er geen contact
meer mogelijk zijn met de elektrische onderdelen.
Het gebruik dat staat aangegeven op het typeplaatje is
gebaseerd op dit soort installatie.
Ventilatie
Om een goede ventilatie te kunnen garanderen is het
noodzakelijk de achterkant van het meubel te
verwijderen. Het verdient de voorkeur de
oven op twee
houten balken te plaatsen, of eventueel op een enkele
plank die een opening heeft van tenminste 45 x 560 mm
(zie afbeeldingen).
Centreren en bevestigen
Regel de 4 klemmetjes aan de zijkant van de oven in
overeenkomst met de 4 gaten in de lijst. De stand hangt
af van de dikte van de zijkant van het meubel:
als de dikte 20 mm is: verwijder
het bewegende gedeelte van het
klemmetje (zie afb.);
als de dikte 18 mm is: gebruik
de eerste gleuf; zoals door de
fabrikant is voorzien (zie afb.);
als de dikte 16 mm is: gebruik
de tweede gleuf (zie afb.).
Om het apparaat aan het keukenkastje te bevestigen:
open de ovendeur en schroef de 4 houtschroeven in de
4 gaten in de zijrand.
Alle beschermende onderdelen moeten zodanig
worden bevestigd dat ze niet kunnen worden verwijderd
zonder gereedschap te gebruiken.
560 m
m
.
45 mm.
595 mm.
595 m
m
.
24 mm.
545 mm.
5 mm.
567 mm.
23 mm.
593 mm.
45 m
m
.
558 mm.
547 mm. min.
Het installeren
NL
39
Elektrische aansluiting
De ovens met driepolige voedingskabel functioneren
met de wisselstroom, spanning en frequentie die
aangegeven staan op het typeplaatje op het apparaat (zie
onder).
Monteren voedingskabel
1. Licht de lipjes aan de
zijkant van het deksel
van het klemmenbord op
met een
schroevendraaier:
trek het deksel van het
klemmenbord open (zie
afb.).
2. Draai de schroef van
de kabelklem los en
verwijder hem met
behulp van een
schroevendraaier (zie
afbeelding).
3. Verwijder de
schroeven van de
contacten L-N-
en
bevestig de draden
onder de koppen van
de schroeven met
inachtneming van de
kleuren: Blauw (N) Bruin
(L) Geel-Groen (
).
Het aansluiten van de voedingskabel aan het net
Gebruik voor de voedingskabel een stekker die
genormaliseerd is voor de lading aangegeven op het
typeplaatje(zie hiernaast).
Wanneer het apparaat rechtstreeks op het net wordt
aangesloten moet men tussen het apparaat en het net
een meerpolige schakelaar aanbrengen met een
afstand tussen de
contacten van minstens 3mm,
aangepast aan het elektrische vermogen en voldoend
aan de geldende normen (de aarding mag niet worden
onderbroken door de schakelaar). De voedingskabel
moet zodanig geplaatst worden dat hij nergens een
temperatuur bereikt die 50°C hoger is dan de
kamertemperatuur.
De installateur is verantwoordelijk voor de correcte
elektrische verbinding en het
in acht nemen van de
geldende veiligheidsnormen.
Vóór het aansluiten moet u controleren dat:
het stopcontact geaard is en voldoet aan de geldende normen;
het stopcontact in staat is het maximale vermogen van het apparaat te
verdragen, zoals aangegeven op het typeplaatje (zie onder );
de spanning zich bevindt tussen de waarden die staan
aangegeven op het typeplaatje (zie onder);
het stopcontact en de stekker overeenkomen.
Als dat niet zo
is, dient u ofwel de stekker ofwel het stopcontact te vervangen; gebruik
geen verlengsnoeren of dubbelstekkers.
Wanneer het apparaat geïnstalleerd is, moeten de
snoer en het stopcontact makkelijk te bereiken zijn.
De kabel mag niet worden gebogen of samengedrukt.
De kabel moet van tijd tot tijd worden gecontroleerd en
mag alleen door erkende monteurs worden vervangen
(zie Service).
De fabrikant kan niet
verantwoordelijkheid worden
gesteld als deze normen niet worden nageleefd.
TYPEPLAATJE
Afmetingen
breedte 43,5 cm.
hoogte 32 cm.
diepte 40 cm.
Inhoud liter 56
Elektrische
aansluitingen
spanning 220-240V ~ 50Hz
maximum vermogen 2800W o
2560-3050W (zie typeplaatje)
ENERGY LABEL
Richtlijn 2002/40/CE op etiket van
elektrische ovens.
Norm EN 50304
Energieverbruik convectie
Natuurlijk – verwarmingsfunctie:
Traditioneel;
Energieverbruikverklaring Klasse
convectie Hetelucht
verwarmingsfunctie: Braden.
Dit apparaat voldoet aan de
volgende EU Richtlijnen:
2006/95/EEG van 12/12/06
(laagspanning) en daaropvolgende
wijzigingen;
-89/336/EEG van 03/05/89
(elektromagnetische compatibiliteit)
en daaropvolgende wijzigingen
- 93/68/EEG van 22/07/93 en
daaropvolgende wijzigingen
- 2002/96/EC
NL
40
Bedieningspaneel
Rooster GRILL
Rooster LEKPLAAT
GLIJDERS in te
schuiven
positie 5
positie 4
positie 3
positie 2
positie 1
Algemeen aanzicht
Bedieningspaneel
Beschrijving
van het apparaat
Symbool
DUUR
Aanwijzer
DEURBLOKKERING
Symbool
KLOK
Symbool
TIMER
Display
TEMPERATUUR
INSCHAKELEN
BEDIENINGSPANEEL
Toetsen
REGELEN TIJDEN/
TEMPERATUUR
Selecteren
PYROLYSE
Symbolen
PROGRAMMA'S
Symbool
EINDE BEREIDING
Display
TIJDEN
START
STOP
NL
41
Wij raden u aan bij het eerste gebruik de oven minstens
een uur leeg te laten functioneren, op maximum
temperatuur en met de deur dicht. Nadat u de oven heeft
uitgedaan, opent u de ovendeur en lucht u het vertrek. De
lucht die u ruikt komt door het verdampen van de
middelen die worden gebruikt om de oven te
beschermen.
Het blokkeren van het bedieningspaneel en de DEMO
Modus kunt u ook activeren als de display uitstaat.
Blokkering bedieningspaneel
Om het bedieningspaneel van de oven te blokkeren,
drukt u tegelijkertijd op de toetsen
en . U hoort
een geluidssignaal en op het display TEMPERATUUR
verschijnt "Loc".
Druk opnieuw om het bedieningspaneel weer te
activeren. De "STOP" toets blijft altijd actief.
Demomodus
De oven kan in demomodus werken: alle
verwarmingselementen worden uitgeschakeld, maar de
bediening blijft actief.
Om de demomodus in te schakelen moet u
tegelijkertijd drukken op de toetsen "+",
, en
"START". U hoort een geluidssignaal en op het display
TIJDEN verschijnt "dEMO".
Om de demomodus uit te schakelen moet u
tegelijkertijd drukken op de toetsen "+" en "START". U
hoort een geluidssignaal en de tekst "dEMO" verdwijnt.
Instellen klok en timer
Na het aansluiten op het elektriciteitsnet of na het
uitvallen van de stroom knipperen de toets
en de
cijfers op het display TIJDEN.
Voor het instellen van de tijd:
1. Houd de toetsen "+" en "-" ingedrukt om de
nummers sneller te laten lopen en de tijd makkelijker in
te stellen.
2. Zodra u de juiste tijd heeft bereikt wacht u 10
seconden om de selectie op te slaan of drukt u
nogmaals op de toets
om de instelling te
bevestigen.
Voor eventuele gelijkstellingen schakelt u het
bedieningspaneel uit door te drukken op de toets
;
druk op de
toets en volg de aangegeven
procedure.
Als de tijd verstreken is laat de timer een
geluidssignaal horen dat ofwel vanzelf na 6 seconden
uitgaat of door uzelf kan worden afgezet door op een
willekeurig actief symbool te drukken.
Om de timer in te stellen drukt u op de toets
en
voert u de handelingen voor het instellen van de klok
uit. Als de toets aan is betekent dit dat de timer
actief is.
De timer heeft geen invloed op het in- of uitschakelen
van de oven.
De oven starten
1. Schakel het bedieningspaneel in door middel van
de
toets.
2. Druk op de toets van het gewenste
kookprogramma. Het display TEMPERATUUR toont de
temperatuur die bij het programma hoort. Het display
TIJDEN toont de huidige tijd.
3. Druk op de "START" toets om de bereiding te
starten.
4. De oven begint voor te verwarmen, de aanwijzers
van de actuele temperatuur gaan naarmate de
temperatuur stijgt aan. De temperatuur kan gewijzigd
worden door middel van de toetsen "+" en "-".
5. Een geluidssignaal en de ontsteking van alle
aanwijzers van de actuele temperatuur geven aan dat
de voorverwarming compleet is: zet de etenswaren in
de oven.
6. Tijdens het koken kunt u nog altijd:
- de temperatuur wijzigen door middel van de toetsen
"+" en "-";
- de duur van de bereiding programmeren (zie
Programma's);
- de bereiding onderbreken door op de toets "STOP" te
drukken.
7. Indien de stroom uitvalt en de oventemperatuur niet
te laag is geworden, gaat de oven automatisch terug
naar het punt waar het koken is onderbroken. De
geprogrammeerde functies worden echter niet
onthouden. U dient ze daarom bij het terugkeren van
de stroom opnieuw in te stellen.
Bij het programma BARBECUE is geen voorverwarming
voorzien.
Zet nooit voorwerpen op de bodem van de oven; u
riskeert hiermee het email te beschadigen.
Plaats de ovenschalen altijd op bijgeleverde roosters.
Ventilator
Om de oven van buiten niet te heet te laten worden,
brengt een verkoelingsventilator een luchtstroom
teweeg die tussen het bedieningspaneel en de
ovendeur naar buiten komt. Aan het begin van het
programma PYROLYSE draait de verkoelingsventilator
op lage snelheid.
Aan het einde van de kooktijd blijft de ventilator
draaien totdat de oven
voldoende is afgekoeld.
Ovenverlichting
Als de oven uit is, kan het ovenlicht op ieder willekeurig
moment aan worden gedaan door de ovendeur te
openen.
Starten en gebruik
NL
42
Kookprogrammas
Alle programmas hebben een vooringestelde kooktemperatuur.
Deze kan handmatig worden aangepast,en naar wens worden
ingesteld tussen de 30°C en de 300°C.
Programma BROOD
Gebruik deze functie voor het bakken van brood Zie "Automatische
Programma's" voor details.
Programma GEBAK OVEN
Deze functie is aanbevolen voor het bakken van kwetsbare
gerechten (vooral taarten die moeten rijzen) en kleine gerechten die
u op 3 hoogtes tegelijkertijd wilt koken.
Programma MULTIKOKEN
Aangezien de warmte in de hele oven constant is, zorgt de lucht dat
de gerechten op gelijkmatige wijze gekookt en gebakken worden.
Hier is het mogelijkmaximaal twee roosters tegelijk te gebruiken.
Programma TRADITIONELE OVEN
Met deze traditionele kookwijze is het beter een enkel rooster te
gebruiken.
Programma BRADEN
Hiermee wordt de rechtstreekse bovenhitte van de grill gecombineerd
met de circulatie van de lucht in de oven.
Eventueel verbranden van de buitenkant wordt zo vermeden; de
warmte dringt gemakkelijker door naar de binnenkant. Kook met de
ovendeur dicht.
Programma BARBECUE
Het koken onder de grill is vooral aan te raden voor gerechten die
een hoge en directe temperatuur aan de buitenkant nodig hebben.
Kook met de ovendeur dicht.
Programma BRAADSPIT
Deze functie is optimaal voor het braden aan het braadspit. Kook met
de ovendeur dicht.
Programma PIZZA
Gebruik deze functie voor het bereiden van pizza's. Zie paragraaf
"Automatische Programma's" voor details.
Programma PYROLYSE
Dit programma reinigt de oven volledig automatisch door middel van
de pyrolyse (zie Onderhoud en verzorging).
Het braadspit
Voor het activeren van het
braadspit (zie afb.) gaat u als
volgt te werk:
1. plaats de lekplaats in positie 1;
2. zet de steun van het braadspit op de 3e stand en steek de
vleespen in het gat achterin de oven;
3. activeer het braadspit door middel van de iconen
;
Als het programma
is gestart, zal het braadspit stoppen met
draaien wanneer u de ovendeur opent.
 Als u de ovendeur opent als het programma is gestart, houdt het
braadspit op met draaien.
Automatische kookprogramma's
Deze programma's zijn geheel automatisch: de temperatuur en de
tijdsduur kunnen vooraf worden ingesteld.
U kunt de kooktijd variëren voor een optimaal en persoonlijk
gekozen eindresultaat.
Als de kookfase is bereikt laat de oven 3 geluidssignalen horen.
Open de ovendeur niet teneinde te vermijden dat de tijdsduur en de
temperatuur van het koken in de war raken.
Programma BROOD
Voor de beste resultaten raden wij u aan de volgende aanwijzingen
nauwkeurig te volgen:
houd u zich aan het recept;
maximum gewicht per bakplaat;
vergeet niet 1 dl water op de bodem van de oven
te plaatsen en het bakproces te beginnen in een
koude oven;
het deeg moet voor 1 tot uur op kamertemperatuur rijzen, dit
hangt af van de temperatuur in het vertrek, totdat het deeg
vardubbeld is van volume.
Recept voor BROOD :
1 bakplaat van 1000g Max, onderste ovenstand
2 bakplaten van 1000g Max, onderste stand en in het midden
Recept voor 1000g deeg : 600g meel, 350g water, 10g zout, 25g
verse gist (of 2 zakjes bakpoeder)
Procedure:Meng het meel en het zout in een grote bak.
Week de gist met lauw water (ongeveer 35 graden).
Programmas
NL
43
Maak een kuil in het meel.
Giet er het mengsel van water en gist in
Kneed het geheel totdat een homogeen deeg is gevormd dat niet
plakkerig is, door het deeg 10 minuten lang met de palm van de
hand plat te drukken en vervolgens weer dicht te vouwen.
Vorm een bal en laat het voor ongeveer 1 tot uur
rijzen (totdat het verdubbeld is), bedekt met een plastic vel.
Verdeel de bal om de verschillende broden te krijgen.
Leg ze op ovenpapier op de bakplaat.
Bestrooi de broden met meel.
Maak sneden in de broden.
Zet 1 dl koud water op de bodem van de oven. Voor het reinigen
kunt u het beste water en azijn gebruiken.
Zet ze koud in de oven
Start het kookprogramma PANE
Aan het einde van de baktijd laat u de broden rusten op een
rooster totdat ze geheel zijn afgekoeld.
Programma PIZZA
Voor de beste resultaten raden wij u aan de volgende aanwijzingen
nauwkeurig te volgen:
houd u zich aan het recept;
het gewicht van het deeg moet tussen de 500g en de 700g
liggen.
vet de bakplaat in.
Recept voor de PIZZA :
1 bakplaat, lage ovenstand, oven koud of warm
Recept voor 3 pizza's van ongeveer 550g : 1000g meel, 500g water,
20g zout, 20g suiker, 10cl Olijfolie, 20g verse gist (of 2 zakjes
bakpoeder).
Rijzen op kamertemperatuur : 1 uur
In koude of warme oven zetten
Start het programma PIZZA
De bereiding programmeren
De programmering is alleen mogelijk wanneer een kookprogramma
is geselecteerd.
De duur programmeren
1. Druk op de toets
; De toets en de cijfers op het display
TIJDEN beginnen te knipperen.
2. Om de duur in te stellen drukt u op de toetsen "+" en "-". Om de
nummers sneller te laten lopen en de tijd makkelijker in te stellen kunt
u de toetsen ingedrukt houden.
3. Zodra u de juiste duur heeft bereikt wacht u 10 seconden om de
selectie op te slaan of drukt u nogmaals op de toets
om de
instelling te bevestigen.
4. Als de ingestelde tijd is verstreken verschijnt op het display
EMPERATUUR het woord END en hoort u een geluidssignaal.
B.v.: het is 9:00 uur en u programmeert een duur van 1 uur en 15
minuten. Het programma stopt automatisch om 10:15 uur.
Programmeren van een uitgestelde bereiding
1. Druk op de toets
en volg de procedure van de duur van punt
1 t/m 3.
2. Druk daarna op de toets
en stel de eindtijd in m.b.v. de
toetsen "+" en "-". Als u de nummers ingedrukt houdt zullen ze sneller
lopen en kunt u de tijd makkelijker instellen.
3. Zodra u de gewenste tijd voor het einde van de bereiding heeft
bereikt wacht u 10 seconden om de selectie op te slaan of drukt u
nogmaals op de toets
om de instelling te bevestigen.
4. Druk op de toets START voor het inschakelen van de
programmering.
5. Als de ingestelde tijd is verstreken verschijnt op het display
TEMPERATUUR het woord END en hoort u een geluidssignaal.
B.v.: het is 9:00 uur, u programmeert een duur van 1 uur en 15
minuten en de eindtijd om 12:30. Het programma zal automatisch
om 11:15 beginnen.
De toetsen
en knipperen om aan te geven dat een
programmering is uitgevoerd. Na de programmering en voordat de
bereiding van start gaat, toont het display TIJDEN om de beurt de
duur en de tijd van het einde van de bereiding.
Om een programmering te annuleren drukt u op de toets "STOP".
Als u een bereiding selecteert is de toets
actief, maar niet de
toets
. Als u een kookduur instelt wordt de toets actief, en
kunt u een uitgestelde bereiding programmeren.
Praktische kooktips
Gebruik voor het koken met de heteluchtoven nooit de standen 1
en 5: de hete lucht zou fijne gerechten kunnen verbranden.
Bij de functies BRAADSPIT, BARBECUE of BRADEN in het bijzonder
wanneer u het braadspit gebruikt, raden wij u aan de lekplaat op
stand 1 te zetten om eventueel vet of jus op te vangen.
MULTIKOKEN
Gebruik de standen 2 en 4, en plaats de gerechten die meer
warmte nodig hebben op stand 2.
Plaats de lekplaat op de onderste stand en de grill op de hoogste.
BARBECUE
Plaats de grill op stand 3 of 4, plaats de gerechten op het midden
van de grill.
Wij raden aan de temperatuur op maximum te zetten. Het is
normaal dat het bovenste verwarmingselement niet constant aan
blijft: zijn werking wordt geregeld door een thermostaat.
NL
44
Kooktabel
Programma's
Gerechten
Gewicht
(kg)
Roosterstanden
Voorverwarmen
Aangeraden
temperatuur
C)
Kooktijd
(minuten)
Vruchtentaart (harde bodem)
0,5 1 of 2
ja
180 25-35
Vruchtentaart
1 1 of 2 ja
180 40-50
Cakejes
0,7 1 of 2 ja
170-180 45-55
Kleine cakejes op 2 roosters
0,7 1 en 3 ja
180-190 20-25
Cake
0,6 1 of 2 ja
160-170 30-40
Soesjes op 3 roosters
0,7 1 en 2 en 4 ja
180-190 20-25
Koekjes op 3 roosters
0,7 1 en 2 en 4 ja
180 20-25
Gevulde flensjes
0,8 1 ja
200 30-35
Schuimgebak op 3 roosters
0,5 1 en 2 en 4 ja
90 180
Gebak
oven
Kaaskoekjes
0,5 1 ja
210 20-25
Pizza op 2 roosters
1 en 3
ja
220-230 20-25
Vruchtentaarten (harde/zachte bodem) op 2
roosters
1 en 3
ja
180 30-35
Cake op 2 roosters (op lekplaat)
1 en 3
ja
170 20-25
Gebakken kip + aardappels
1+1 1 en 3
ja
200-210 65-75
Lamsvlees
1 1 ja
190-200 45-50
Makreel
1 1 ja
180 30-35
Lasagne
1 1 ja
190-200 35-40
Soesjes op 2 roosters
1 en 3
ja
190 20-25
Koekjes op 2 roosters
1 en 3
ja
190 10-20
Kaaskoekjes op 2 roosters
1 en 3
ja
210 20-25
Multikoken
Hartige taarten
1 en 3
ja
200 20-30
Eend
1,5 1 ja
200-210 70-80
Kip 1,5 1 ja 200-210 60-70
Kalfs- of runderrollade 1 1 ja 200 70-75
Varkensrollade 1 1 ja 200-210 70-80
Koekjes (kruimeldeeg) - 1 ja 180 15-20
Traditionele
oven
Vruchtentaart (harde bodem) 1 1 ja 180 30-35
Gegrilde kip
1,5 2 nee
210 55-60
Inktvis
1 2 nee
200 30-35
Kip aan het spit (indien braadspit aanwezig)
1,5 - nee
210 70-80
Eend aan het spit (indien braadspit aanwezig)
1,5 - nee
210 60-70
Kalfs- of runderrollade
1 2 nee
210 60-75
Varkensrollade
1 2 nee
210 70-80
Lamsvlees
1 2 nee
210 40-45
Braden
Focaccia-brood
0,5 1 ja
200 20-25
Makreel
1 3 nee
300 15-20
Tong en inktvis
0,7 3
nee
300 10-15
Calamari- en garnalenspiesjes
0,7 3
nee
300 8-10
Kabeljauwfilet
0,7 3
nee
300 10-15
Gegrilde groenten
0,5 2 of 3
nee
300 15-20
Kalfsbiefstuk
0,8 3
nee
300 15-20
Worstjes
0,7 3
nee
300 15-20
Hamburgers
n.° 4 of 5 3
nee
300 10-12
Tosti (of geroosterd brood)
n.° 4 of 6 3 nee
300 3-5
Kip aan het spit (indien braadspit aanwezig)
1 -
nee
300 70-80
Barbecue
Lam aan het spit (indien braadspit aanwezig)
1 - nee
300 70-80
Kip aan het spit 1.5 - no 270 70-80
Braadspit
Eend aan het spit 1.5 - no 270 60-70
De kooktijden dienen slechts als indicatie en kunnen naar eigen smaak aangepast worden. De voorverwarming van de oven is door de fabriek ingesteld
en kan niet handmatig worden gewijzigd.
NL
45
Voorzorgsmaatregelen
en advies
Dit apparaat voldoet aan de geldende internationale
veiligheidsvoorschriften. Deze aanwijzingen zijn
geschreven voor uw veiligheid en u dient ze derhalve goed
door te nemen.
Algemene veiligheidsmaatregelen
Dit apparaat is vervaardigd voor niet-professioneel
gebruik binnenshuis.
Het apparaat dient niet buitenshuis te worden geplaatst,
ook niet in overdekte toestand. Het is erg gevaarlijk als
het in aanraking komt met regen of als het onweert.
Maak gebruik van de handgrepen aan de zijkant van de
oven als u het apparaat moet verplaatsen.
Raak
de oven niet blootsvoets of met natte handen of
voeten aan.
Het apparaat dient om gerechten te koken. Het mag
uitsluitend worden gebruikt door volwassenen en alleen
volgens de instructies die beschreven staan in deze
handleiding.
Gedurende het gebruik van de oven worden de
verwarmingselementen en enkele delen van de
ovendeur heet. Raak er niet aan en houd de
kinderen op een af
stand.
Voorkom dat elektrische snoeren van andere kleine
keukenapparaten op warme delen van de oven
terechtkomen.
Laat de ventilatieopeningen en warmteafvoer vrij.
Pak het handvat van de ovendeur alleen in het midden
vast: aan de zijkanten zou het heet kunnen zijn.
Gebruik altijd ovenwanten om gerechten in de oven te
zetten en eruit te halen.
Plaats
geen aluminiumfolie op de bodem van de oven.
Plaats geen brandbaar materiaal in de oven: als de oven
plotseling aan zou worden gezet, zou dit vlam kunnen
vatten.
Haal de stekker nooit uit het stopcontact door aan het
snoer te trekken.
Maak de oven niet schoon of voer geen onderhoud uit
als de stekker
nog in het stopcontact zit.
Als de oven defect is, mag u nooit aan het interne
systeem sleutelen om een reparatie proberen uit te
voeren. Neem contact op met de Technische Dienst
(zie Service).
Plaats geen zware voorwerpen op de open ovendeur.
Dit apparaat mag niet worden gebruikt door
personen (kinderen inbegrepen) met een beperkt
lichamelijk, sensorieel of geestelijk vermogen of
personen die niet de nodige ervaring of kennis
hebben met het apparaat, tenzij onder toezicht van
een persoon die verantwoordelijk is voor hun
veiligheid of nadat hun is uitgelegd hoe het
apparaat werkt.
Voorkom dat kinderen met het apparaat spelen.
Afvalverwijdering
Verwijderen van het verpakkingsmateriaal: houdt u aan
de plaatselijke normen, zodat het verpakkingsmateriaal
hergebruikt kan worden.
De Europese Richtlijn 2002/96/EC over Vernietiging
van Electrische en Electronische Apparatuur
(WEEE), vereist dat oude huishoudelijke electrische
apparaten niet mogen vernietigd via de normale
ongesorteerde afvalstroom. Oude apparaten moeten
apart worden ingezameld om zo het hergebruik van
de gebruikte materialen te optimaliseren en de
negatieve invloed op de gezondheid en het milieu te
reduceren.
Het symbool op het product van de
afvalcontainer met een kruis erdoor herinnert u aan
uw verplichting, dat wanneer u het apparaat
vernietigt, het apparaat apart moet worden
ingezameld.
Consumenten moeten contact opnemen met de
locale autoriteiten voor informatie over de juiste wijze
van vernietiging van hun oude apparaat.
Energiebesparing en milieubesef
Door de oven te gebruiken vanaf het late middaguur tot
aan de vroege ochtend zorgt u ervoor dat uw
elektriciteitscentrale minder wordt belast tijdens het
spitsuur. De optie waarmee u programmas
voorprogrammeert, in het bijzonder de uitgestelde
kooktijd (zie Programmas) en de verlate automatische
reiniging (zie Onderhoud en verzorging), kunnen
u
hierbij helpen.
Houdt bij de functie GRATINEREN altijd de ovendeur
dicht: dit om betere resultaten te bereiken en voor een
betere energiebesparing (circa 10%).
Houdt de afdichtingen altijd schoon zodat ze goed
aansluiten op de deur en er geen hitte vrij kan komen.
NL
46
De elektrische stroom afsluiten
Sluit altijd eerst de stroom af voordat u tot enige
handeling overgaat.
Schoonmaken van de oven
De buitenkant, dus zowel het email en het roestvrij staal als de rubberen
afdichtingen, kunnen met een spons en een sopje worden afgenomen. Als
de vlekken moeilijk te verwijderen zijn, kunt u een speciaal
reinigingsmiddel gebruiken. Na het reinigen dient u alles goed af te
spoelen en te drogen. Gebruik geen schuurmiddelen of
bijtende
producten.
De binnenkant van de oven kunt u het beste direct na gebruik
schoonmaken, als hij nog lauw is. Gebruik warm water en een
schoonmaakmiddel, spoel vervolgens af en droog met een zachte doek.
Gebruik geen schuurmiddelen.
De accessoires kunnen gewoon worden afgewassen (eventueel
ook in de vaatwasser), met uitzondering van de geleiders.
Gebruik nooit stoom- of hogedrukreinigers voor het
reinigen van het apparaat.
De ovendeur reinigen
Reinig het glas van de deur met een spons en niet
schurende producten. Droog met een zachte doek.
Gebruik geen ruwe schurende materialen of scherpe
schrapertjes die het oppervlak zouden kunnen
krassen waardoor als gevolg het glas zou kunnen
barsten.
U kunt voor een grondige reiniging de ovendeur
verwijderen:
1. open de deur volledig (zie afbeelding).
2. til de hendeltjes op die zich aan de scharnieren
bevinden en draai ze (zie afb.);
3. pak de deur aan de zijkanten
beet en sluit hem langzaam, maar
niet helemaal. Trek dan de deur
naar u toe en haal hem uit zijn
voegen (zie afbeelding). Zet de
deur weer op zijn plaats door
deze handelingen in omgekeerde
volgorde uit te voeren.
Controleer de afdichtingen
Controleer regelmatig de staat van de afdichting rondom
de ovendeur. In het geval de afdichtingen beschadigd
zijn, dient u zich tot de dichtstbijzijnde Technische
Dienst te wenden (zie Service). Gebruik de oven niet
voordat de reparatie is uitgevoerd.
Vervangen van het lampje
Voor het vervangen van het ovenlampje:
1. Dient u het glazen lampenkapje los te halen met
behulp van een schroevendraaier.
2. Schroef het lampje los en vervang het met eenzelfde
soort lampje: sterkte 15W, fitting E 14.
Breng het glazen plaatje weer aan en let erop dat de
afdichting op zijn plaats zit (
zie afb.).
Montage van de Glijders-kit
Zo monteert u de glijders:
1. Verwijder de twee
draagrekken door ze uit
de afstandleiders A te
trekken (zie
afbeelding).
2. Kies het niveau
waarop u de glijders
wilt plaatsen. Plaats
eerst de drukknop B op
het draagrek en
vervolgens de
drukknop C, lettend op
de uittrekrichting van
de glijder.
Glasplaat
Afdichting
Lamp
Ovenruimte
Onderhoud en verzorging
A
B
C
Linker
glijder
Rechter
glijder
Uittrekrichting
NL
47
3. Bevestig de twee
draagrekken, met de
glijders gemonteerd, in
de betreffende gaten
op de wanden van de
oven (zie afbeelding).
De gaten voor het linker
draagrek bevinden zich
aan de bovenkant,
terwijl de gaten voor
het rechter draagrek
zich aan de onderkant bevinden.
4. Zet tenslotte de draagrekken vast op de
afstandleiders A.
Plaats de geleiders nooit in stand 5.
Automatische reiniging door middel van
PYROLYSE
Door de functie PYROLYSE te activeren bereikt de oven
een temperatuur van 500°C die nodig is voor het
verbranden van voedselrestjes. Het vuil wordt letterlijk as.
Gedurende de automatische reiniging kunnen de
oppervlakken zeer heet worden: houd kinderen op een
afstand. Door de ovendeur heen kunt u zien dat bepaalde
deeltjes zullen oplichten: dit is een plotselinge
verbranding, hetgeen een absoluut normaal verschijnsel is
wat geen enkel gevaar met zich mee brengt.
Voor het activeren van PYROLYSE:
verwijder met een natte spons het ergste vuil uit de oven. Gebruik geen
schoonmaakmiddelen;
haal alle accessoires, de telescopische glijders en de ovenrekken eruit.
laat geen keukendoeken of pannenlappen op het handvat hangen.
Als de oven te heet is kan het gebeuren dat de pyrolyse
niet start. Wacht tot de oven wat is afgekoeld.
Het programma zal alleen van start gaan als de
ovendeur gesloten is.
Om het programma PYROLYSE te activeren drukt u
op de toets
. Het display TIJDEN toont de default
duur van 1:30 hr (normale cyclus) terwijl het display
TEMPERATUUR de tekst "nor" toont. Als u op de
toets "+" drukt schakelt u over naar de intensieve
cyclus "int" waarvan de duur 2 hr is. Als u op de
toets "-" drukt schakelt u over naar de economische
cyclus "eco" waarvan de duur 1 hr is.
Veiligheidssystemen
de deur wordt automatisch geblokkeerd zodra de temperatuur erg
hoog wordt;
als er iets onverwachts of vreemds gebeurt zal de verwarming worden
onderbroken;
als de deur geblokkeerd is kunnen de tijdsduur en de eindtijd niet meer
veranderd worden.
De programmering is alleen mogelijk nadat u het
programma PYROLYSE heeft geselecteerd.
Programmeren van een uitgestelde automatische
reiniging
1. Druk op de toets
; De toets en de cijfers
op het display TIJDEN beginnen te knipperen.
Om de tijd in te stellen drukt u op de toetsen "+" en
"-". Om de nummers sneller te laten lopen en de tijd
makkelijker in te stellen kunt u de toetsen ingedrukt
houden.
3. Zodra u de gewenste eindtijd heeft bereikt wacht
u 10 seconden om de selectie op te slaan of drukt u
nogmaals op de toets
om de instelling te
bevestigen.
4. Als de ingestelde tijd is verstreken verschijnt op het
display TEMPERATUUR het woord END en hoort u een
geluidssignaal.
B.v.: het is 9:00 uur, u kiest het ECO niveau van PYROLYSE met een
vooringestelde tijd van 1 uur. U programmeert 12:30 als eindtijd. Het
programma zal automatisch om 11:30 beginnen.
De symbolen en knipperen om aan te geven dat
een programmering is uitgevoerd. Na de programmering
en voordat de PYROLYSE cyclus van start gaat,
toont het display TIJDEN om de beurt de duur en de
eindtijd van de PYROLYSE cyclus.
Om een programmering te annuleren drukt u op de toets
STOP.
Na de automatische reiniging
De ovendeur kan pas worden geopend als de
temperatuur tot op een acceptabel niveau is gezakt. U
zult nu wat wit poeder waarnemen op de bodem en op de
wanden van de oven: verwijder dit met een natte spons
als de oven is afgekoeld. Als u wilt profiteren van de
overgebleven warmte van de oven om te gaan koken,
kunt u het witte poeder rustig laten liggen: het levert geen
enkel gevaar op voor de gerechten die u wilt gaan koken.
D
NL
48
Service
Belangrijk:
Het apparaat is voorzien van een automatisch diagnostisch systeem dat eventuele storingen opspoort. Deze
kunt u op het display aflezen met berichten zoals: ER gevolgd door nummers.
In dit geval moet u de technische dienst inschakelen.
Voor u contact opneemt met de Technische Dienst:
Controleer of u de storing niet zelf kunt oplossen;
Start het programma opnieuw om te controleren of het probleem is opgelost;
Als dit niet het geval is, dient u contact op te nemen met een Erkende Technische Servicedienst.
Wendt u nooit tot niet erkende monteurs.
Dit dient u door te geven:
het bericht dat op het display TEMPERATUUR verschijnt
Het model apparaat (Mod.)
Het serienummer (S/N)
Deze informatie bevindt zich op het typeplaatje op het apparaat.

Documenttranscriptie

Gebruiksaanwijzing OVEN Samenvatting IT Italiano, 1 GB English,13 DE NL Nederlands, 37 Deutsch, 49 FR Français, 25 Het installeren, 38-39 Plaatsing Elektrische aansluiting Typeplaatje Beschrijving van het apparaat, 40 Algemeen aanzicht Bedieningspaneel Starten en gebruik, 41 Instellen klok en timer De oven starten In-/uitschakelen bedieningspaneel DEMO-modus Programma’s, 42-44 Kookprogramma’s FP T6.1 FM 886.1 MT FP T6.1 GF FM 886.1 G Automatische kookprogramma's De kooktijd programmeren Praktische kooktips Kooktabel Voorzorgsmaatregelen en advies, 45 Algemene veiligheidsmaatregelen Afvalverwijdering Energiebesparing en milieubesef Onderhoud en verzorging, 46-47 De elektrische stroom afsluiten Schoonmaken van de oven De ovendeur reinigen Vervangen van het lampje Montage van de Glijders-kit Automatische reiniging door middel van PYROLYSE Service, 48 NL Het installeren  Bewaar dit boekje zorgvuldig voor eventuele verdere raadpleging. Wanneer u het product weggeeft, verkoopt, of wanneer u verhuist, dient u dit boekje bij de oven te bewaren zodat alle nodige informatie voorhanden blijft.  Lees de gebruiksaanwijzingen zorgvuldig door: er staat belangrijke informatie in over installatie, gebruik en veiligheid. Om een goede ventilatie te kunnen garanderen is het noodzakelijk de achterkant van het meubel te verwijderen. Het verdient de voorkeur de oven op twee houten balken te plaatsen, of eventueel op een enkele plank die een opening heeft van tenminste 45 x 560 mm (zie afbeeldingen). Plaatsing 560  Het verpakkingsmateriaal is niet bestemd voor kinderen en dient daarom te worden weggegooid volgens de geldende normen (zie Voorzorgsmaatregelen en advies).  De installatie moet worden uitgevoerd dooreen bevoegd installateur en volgens de instructies van de fabrikant. Een verkeerde installatie kan schade berokkenen aan personen, dieren of dingen. Inbouw Voor een goede werking van het apparaat moet het keukenmeubel de juiste kenmerken hebben: • de zijkanten van de kastjes die aan de oven grenzen moeten hittebestendig zijn; mm . 45 m m. Centreren en bevestigen Regel de 4 klemmetjes aan de zijkant van de oven in overeenkomst met de 4 gaten in de lijst. De stand hangt af van de dikte van de zijkant van het meubel: als de dikte 20 mm is: verwijder het bewegende gedeelte van het klemmetje (zie afb.); • in het bijzonder moet, in geval van meubels met fineer, de lijm bestand zijn tegen temperaturen van 100°C; • voor het inbouwen van de oven, zowelonder het aanrecht (zie figuur ) alsin stapelbouw, dient het meubel de volgende afmetingen te hebben: als de dikte 18 mm is: gebruik de eerste gleuf; zoals door de fabrikant is voorzien (zie afb.); . min mm m. 45 m mm . als de dikte 16 mm is: gebruik de tweede gleuf (zie afb.). 5 mm. 567 mm. 558 593 mm. 23 mm. . 547 595 mm. NL 595 mm 24 545 . mm . mm .  Nadat het apparaat is ingebouwd, mag er geen contact meer mogelijk zijn met de elektrische onderdelen. Het gebruik dat staat aangegeven op het typeplaatje is gebaseerd op dit soort installatie. Ventilatie 38 Om het apparaat aan het keukenkastje te bevestigen: open de ovendeur en schroef de 4 houtschroeven in de 4 gaten in de zijrand.  Alle beschermende onderdelen moeten zodanig worden bevestigd dat ze niet kunnen worden verwijderd zonder gereedschap te gebruiken. Elektrische aansluiting  De ovens met driepolige voedingskabel functioneren met de wisselstroom, spanning en frequentie die aangegeven staan op het typeplaatje op het apparaat (zie onder). Monteren voedingskabel 1. Licht de lipjes aan de zijkant van het deksel van het klemmenbord op met een schroevendraaier: trek het deksel van het klemmenbord open (zie afb.). 2. Draai de schroef van de kabelklem los en verwijder hem met behulp van een schroevendraaier (zie afbeelding). 3. Verwijder de schroeven van de en contacten L-Nbevestig de draden onder de koppen van de schroeven met inachtneming van de kleuren: Blauw (N) Bruin (L) Geel-Groen ( ). • hetstopcontactgeaardisenvoldoetaandegeldendenormen; • het stopcontact in staat is het maximale vermogen van het apparaat te verdragen, zoals aangegeven op het typeplaatje (zie onder ); NL • de spanning zich bevindt tussen de waarden die staan aangegeven op het typeplaatje (zie onder); • het stopcontact en de stekker overeenkomen. Als dat niet zo is, dient u ofwel de stekker ofwel het stopcontact te vervangen; gebruik geen verlengsnoeren of dubbelstekkers.  Wanneer het apparaat geïnstalleerd is, moeten de snoer en het stopcontact makkelijk te bereiken zijn.  De kabel mag niet worden gebogen of samengedrukt.  De kabel moet van tijd tot tijd worden gecontroleerd en mag alleen door erkende monteurs worden vervangen (zie Service).  De fabrikant kan niet verantwoordelijkheid worden gesteld als deze normen niet worden nageleefd. TYPEPLAATJE Afmetingen breedte 43,5 cm. hoogte 32 cm. diepte 40 cm. Inhoud liter 56 Elektrische aansluitingen spanning 220-240V ~ 50Hz maximum vermogen 2800W o 2560-3050W (zie typeplaatje) Het aansluiten van de voedingskabel aan het net Gebruik voor de voedingskabel een stekker die genormaliseerd is voor de lading aangegeven op het typeplaatje(zie hiernaast). Wanneer het apparaat rechtstreeks op het net wordt aangesloten moet men tussen het apparaat en het net een meerpolige schakelaar aanbrengen met een afstand tussen de contacten van minstens 3mm, aangepast aan het elektrische vermogen en voldoend aan de geldende normen (de aarding mag niet worden onderbroken door de schakelaar). De voedingskabel moet zodanig geplaatst worden dat hij nergens een temperatuur bereikt die 50°C hoger is dan de kamertemperatuur.  De installateur is verantwoordelijk voor de correcte elektrische verbinding en het in acht nemen van de geldende veiligheidsnormen. Vóór het aansluiten moet u controleren dat: Richtlijn 2002/40/CE op etiket van elektrische ovens. Norm EN 50304 ENERGY LABEL Energieverbruik convectie Natuurlijk – verwarmingsfunctie: Traditioneel; Energieverbruikverklaring Klasse convectie Hetelucht verwarmingsfunctie: Braden. Dit apparaat voldoet aan de volgende EU Richtlijnen: 2006/95/EEG van 12/12/06 (laagspanning) en daaropvolgende wijzigingen; -89/336/EEG van 03/05/89 (elektromagnetische compatibiliteit) en daaropvolgende wijzigingen - 93/68/EEG van 22/07/93 en daaropvolgende wijzigingen - 2002/96/EC 39 Beschrijving van het apparaat NL Algemeen aanzicht Bedieningspaneel GLIJDERS in te schuiven Rooster GRILL positie 5 positie 4 positie 3 Rooster LEKPLAAT positie 2 positie 1 Bedieningspaneel INSCHAKELEN BEDIENINGSPANEEL Symbolen PROGRAMMA'S Symbool EINDE BEREIDING Symbool DUUR START Aanwijzer DEURBLOKKERING Display TIJDEN Display TEMPERATUUR STOP Selecteren PYROLYSE Symbool KLOK Toetsen REGELEN TIJDEN/ TEMPERATUUR 40 Symbool TIMER Starten en gebruik  Wij raden u aan bij het eerste gebruik de oven minstens een uur leeg te laten functioneren, op maximum temperatuur en met de deur dicht. Nadat u de oven heeft uitgedaan, opent u de ovendeur en lucht u het vertrek. De lucht die u ruikt komt door het verdampen van de middelen die worden gebruikt om de oven te beschermen.  Het “blokkeren van het bedieningspaneel” en de “DEMO Modus” kunt u ook activeren als de display uitstaat. Blokkering bedieningspaneel Om het bedieningspaneel van de oven te blokkeren, drukt u tegelijkertijd op de toetsen en . U hoort een geluidssignaal en op het display TEMPERATUUR verschijnt "Loc". Druk opnieuw om het bedieningspaneel weer te activeren. De "STOP" toets blijft altijd actief. Demomodus De oven kan in demomodus werken: alle verwarmingselementen worden uitgeschakeld, maar de bediening blijft actief. Om de demomodus in te schakelen moet u tegelijkertijd drukken op de toetsen "+", , en "START". U hoort een geluidssignaal en op het display TIJDEN verschijnt "dEMO". Om de demomodus uit te schakelen moet u tegelijkertijd drukken op de toetsen "+" en "START". U hoort een geluidssignaal en de tekst "dEMO" verdwijnt. Instellen klok en timer Na het aansluiten op het elektriciteitsnet of na het uitvallen van de stroom knipperen de toets en de cijfers op het display TIJDEN. Voor het instellen van de tijd: 1. Houd de toetsen "+" en "-" ingedrukt om de nummers sneller te laten lopen en de tijd makkelijker in te stellen. 2. Zodra u de juiste tijd heeft bereikt wacht u 10 seconden om de selectie op te slaan of drukt u om de instelling te nogmaals op de toets bevestigen. Voor eventuele gelijkstellingen schakelt u het bedieningspaneel uit door te drukken op de toets druk op de procedure. ; toets en volg de aangegeven Als de tijd verstreken is laat de timer een geluidssignaal horen dat ofwel vanzelf na 6 seconden uitgaat of door uzelf kan worden afgezet door op een willekeurig actief symbool te drukken. en Om de timer in te stellen drukt u op de toets voert u de handelingen voor het instellen van de klok uit. Als de toets aan is betekent dit dat de timer actief is.  De timer heeft geen invloed op het in- of uitschakelen van de oven. De oven starten 1. Schakel het bedieningspaneel in door middel van toets. de 2. Druk op de toets van het gewenste kookprogramma. Het display TEMPERATUUR toont de temperatuur die bij het programma hoort. Het display TIJDEN toont de huidige tijd. 3. Druk op de "START" toets om de bereiding te starten. 4. De oven begint voor te verwarmen, de aanwijzers van de actuele temperatuur gaan naarmate de temperatuur stijgt aan. De temperatuur kan gewijzigd worden door middel van de toetsen "+" en "-". 5. Een geluidssignaal en de ontsteking van alle aanwijzers van de actuele temperatuur geven aan dat de voorverwarming compleet is: zet de etenswaren in de oven. 6. Tijdens het koken kunt u nog altijd: - de temperatuur wijzigen door middel van de toetsen "+" en "-"; - de duur van de bereiding programmeren (zie Programma's); - de bereiding onderbreken door op de toets "STOP" te drukken. 7. Indien de stroom uitvalt en de oventemperatuur niet te laag is geworden, gaat de oven automatisch terug naar het punt waar het koken is onderbroken. De geprogrammeerde functies worden echter niet onthouden. U dient ze daarom bij het terugkeren van de stroom opnieuw in te stellen.  Bij het programma BARBECUE is geen voorverwarming voorzien.  Zet nooit voorwerpen op de bodem van de oven; u riskeert hiermee het email te beschadigen.  Plaats de ovenschalen altijd op bijgeleverde roosters. Ventilator Om de oven van buiten niet te heet te laten worden, brengt een verkoelingsventilator een luchtstroom teweeg die tussen het bedieningspaneel en de ovendeur naar buiten komt. Aan het begin van het programma PYROLYSE draait de verkoelingsventilator op lage snelheid.  Aan het einde van de kooktijd blijft de ventilator draaien totdat de oven voldoende is afgekoeld. Ovenverlichting Als de oven uit is, kan het ovenlicht op ieder willekeurig moment aan worden gedaan door de ovendeur te openen. 41 NL Programma’s NL Kookprogramma’s  Alle programma’s hebben een vooringestelde kooktemperatuur. Deze kan handmatig worden aangepast,en naar wens worden ingesteld tussen de 30°C en de 300°C. Het braadspit Voor het activeren van het braadspit (zie afb.) gaat u als volgt te werk: Programma BROOD Gebruik deze functie voor het bakken van brood Zie "Automatische Programma's" voor details. Programma GEBAK OVEN Deze functie is aanbevolen voor het bakken van kwetsbare gerechten (vooral taarten die moeten rijzen) en kleine gerechten die u op 3 hoogtes tegelijkertijd wilt koken. Programma MULTIKOKEN Aangezien de warmte in de hele oven constant is, zorgt de lucht dat de gerechten op gelijkmatige wijze gekookt en gebakken worden. Hier is het mogelijkmaximaal twee roosters tegelijk te gebruiken. Programma TRADITIONELE OVEN Met deze traditionele kookwijze is het beter een enkel rooster te gebruiken. Programma BRADEN Hiermee wordt de rechtstreekse bovenhitte van de grill gecombineerd met de circulatie van de lucht in de oven. Eventueel verbranden van de buitenkant wordt zo vermeden; de warmte dringt gemakkelijker door naar de binnenkant. Kook met de ovendeur dicht. Programma BARBECUE Het koken onder de grill is vooral aan te raden voor gerechten die een hoge en directe temperatuur aan de buitenkant nodig hebben. Kook met de ovendeur dicht. Programma BRAADSPIT Deze functie is optimaal voor het braden aan het braadspit. Kook met de ovendeur dicht. Programma PIZZA Gebruik deze functie voor het bereiden van pizza's. Zie paragraaf "Automatische Programma's" voor details. Programma PYROLYSE Dit programma reinigt de oven volledig automatisch door middel van de pyrolyse (zie Onderhoud en verzorging). 42 1. plaats de lekplaats in positie 1; 2. zet de steun van het braadspit op de 3e stand en steek de vleespen in het gat achterin de oven; 3. activeer het braadspit door middel van de iconen ; is gestart, zal het braadspit stoppen met  Als het programma draaien wanneer u de ovendeur opent. Als u de ovendeur opent als het programma is gestart, houdt het braadspit op met draaien. Automatische kookprogramma's Deze programma's zijn geheel automatisch: de temperatuur en de tijdsduur kunnen vooraf worden ingesteld.  U kunt de kooktijd variëren voor een optimaal en persoonlijk gekozen eindresultaat.  Als de kookfase is bereikt laat de oven 3 geluidssignalen horen.  Open de ovendeur niet teneinde te vermijden dat de tijdsduur en de temperatuur van het koken in de war raken. Programma BROOD Voor de beste resultaten raden wij u aan de volgende aanwijzingen nauwkeurig te volgen: • houd u zich aan het recept; • maximum gewicht per bakplaat; • vergeet niet 1 dl water op de bodem van de oven te plaatsen en het bakproces te beginnen in een koude oven; • het deeg moet voor 1 tot 1½ uur op kamertemperatuur rijzen, dit hangt af van de temperatuur in het vertrek, totdat het deeg vardubbeld is van volume. Recept voor BROOD : 1 bakplaat van 1000g Max, onderste ovenstand 2 bakplaten van 1000g Max, onderste stand en in het midden Recept voor 1000g deeg : 600g meel, 350g water, 10g zout, 25g verse gist (of 2 zakjes bakpoeder) Procedure:Meng het meel en het zout in een grote bak. • Week de gist met lauw water (ongeveer 35 graden). • Maak een kuil in het meel. • Giet er het mengsel van water en gist in • Kneed het geheel totdat een homogeen deeg is gevormd dat niet plakkerig is, door het deeg 10 minuten lang met de palm van de hand plat te drukken en vervolgens weer dicht te vouwen. • Vorm een bal en laat het voor ongeveer 1 tot 1½ uur rijzen (totdat het verdubbeld is), bedekt met een plastic vel. • Verdeel de bal om de verschillende broden te krijgen. • Leg ze op ovenpapier op de bakplaat. • Bestrooi de broden met meel. • Maak sneden in de broden. • Zet 1 dl koud water op de bodem van de oven. Voor het reinigen kunt u het beste water en azijn gebruiken. • Zet ze koud in de oven • Start het kookprogramma PANE • Aan het einde van de baktijd laat u de broden rusten op een rooster totdat ze geheel zijn afgekoeld. Programma PIZZA Voor de beste resultaten raden wij u aan de volgende aanwijzingen nauwkeurig te volgen: • houd u zich aan het recept; • het gewicht van het deeg moet tussen de 500g en de 700g liggen. • vet de bakplaat in. Recept voor de PIZZA : 1 bakplaat, lage ovenstand, oven koud of warm Recept voor 3 pizza's van ongeveer 550g : 1000g meel, 500g water, 20g zout, 20g suiker, 10cl Olijfolie, 20g verse gist (of 2 zakjes bakpoeder). • Rijzen op kamertemperatuur : 1 uur • In koude of warme oven zetten • Start het programma PIZZA De bereiding programmeren  De programmering is alleen mogelijk wanneer een kookprogramma is geselecteerd. De duur programmeren ; De toets en de cijfers op het display 1. Druk op de toets TIJDEN beginnen te knipperen. 2. Om de duur in te stellen drukt u op de toetsen "+" en "-". Om de nummers sneller te laten lopen en de tijd makkelijker in te stellen kunt u de toetsen ingedrukt houden. 3. Zodra u de juiste duur heeft bereikt wacht u 10 seconden om de selectie op te slaan of drukt u nogmaals op de toets om de Programmeren van een uitgestelde bereiding 1. Druk op de toets NL en volg de procedure van de duur van punt 1 t/m 3. en stel de eindtijd in m.b.v. de 2. Druk daarna op de toets toetsen "+" en "-". Als u de nummers ingedrukt houdt zullen ze sneller lopen en kunt u de tijd makkelijker instellen. 3. Zodra u de gewenste tijd voor het einde van de bereiding heeft bereikt wacht u 10 seconden om de selectie op te slaan of drukt u nogmaals op de toets om de instelling te bevestigen. 4. Druk op de toets “START” voor het inschakelen van de programmering. 5. Als de ingestelde tijd is verstreken verschijnt op het display TEMPERATUUR het woord END en hoort u een geluidssignaal. • B.v.: het is 9:00 uur, u programmeert een duur van 1 uur en 15 minuten en de eindtijd om 12:30. Het programma zal automatisch om 11:15 beginnen. De toetsen en knipperen om aan te geven dat een programmering is uitgevoerd. Na de programmering en voordat de bereiding van start gaat, toont het display TIJDEN om de beurt de duur en de tijd van het einde van de bereiding. Om een programmering te annuleren drukt u op de toets "STOP".  Als u een bereiding selecteert is de toets actief, maar niet de . Als u een kookduur instelt wordt de toets toets kunt u een uitgestelde bereiding programmeren. actief, en Praktische kooktips  Gebruik voor het koken met de heteluchtoven nooit de standen 1 en 5: de hete lucht zou fijne gerechten kunnen verbranden.  Bij de functies BRAADSPIT, BARBECUE of BRADEN in het bijzonder wanneer u het braadspit gebruikt, raden wij u aan de lekplaat op stand 1 te zetten om eventueel vet of jus op te vangen. MULTIKOKEN • Gebruik de standen 2 en 4, en plaats de gerechten die meer warmte nodig hebben op stand 2. • Plaats de lekplaat op de onderste stand en de grill op de hoogste. BARBECUE • Plaats de grill op stand 3 of 4, plaats de gerechten op het midden van de grill. • Wij raden aan de temperatuur op maximum te zetten. Het is normaal dat het bovenste verwarmingselement niet constant aan blijft: zijn werking wordt geregeld door een thermostaat. instelling te bevestigen. 4. Als de ingestelde tijd is verstreken verschijnt op het display EMPERATUUR het woord END en hoort u een geluidssignaal. • B.v.: het is 9:00 uur en u programmeert een duur van 1 uur en 15 minuten. Het programma stopt automatisch om 10:15 uur. 43 NL Kooktabel Programma's Gerechten Vruchtentaart (harde bodem) ja 180 ja 180 40-50 Cakejes 0,7 1 of 2 ja 170-180 45-55 Kleine cakejes op 2 roosters 0,7 1 en 3 ja 180-190 20-25 Cake 0,6 1 of 2 ja 160-170 30-40 Soesjes op 3 roosters 0,7 1 en 2 en 4 ja 180-190 20-25 Koekjes op 3 roosters 0,7 1 en 2 en 4 ja 180 20-25 Gevulde flensjes 0,8 1 ja 200 30-35 Schuimgebak op 3 roosters 0,5 1 en 2 en 4 ja 90 180 Kaaskoekjes 0,5 1 ja 210 20-25 1 en 3 ja 220-230 20-25 1 en 3 ja 180 30-35 1 en 3 ja 170 20-25 1+1 1 en 3 ja 200-210 65-75 Lamsvlees 1 1 ja 190-200 45-50 Makreel 1 1 ja 180 30-35 Lasagne 1 1 ja 190-200 35-40 Soesjes op 2 roosters 1 en 3 ja 190 20-25 Koekjes op 2 roosters 1 en 3 ja 190 10-20 Kaaskoekjes op 2 roosters 1 en 3 ja 210 20-25 Hartige taarten 1 en 3 ja 200 20-30 ja 200-210 70-80 60-70 Eend 1,5 1 Kip 1,5 1 ja 200-210 Kalfs- of runderrollade 1 1 ja 200 70-75 Varkensrollade 1 1 ja 200-210 70-80 Koekjes (kruimeldeeg) - 1 ja 180 15-20 Vruchtentaart (harde bodem) 1 1 ja 180 30-35 Gegrilde kip 1,5 2 nee 210 55-60 1 2 nee 200 30-35 Kip aan het spit (indien braadspit aanwezig) 1,5 - nee 210 70-80 Eend aan het spit (indien braadspit aanwezig) 1,5 - nee 210 60-70 Kalfs- of runderrollade 1 2 nee 210 60-75 Varkensrollade 1 2 nee 210 70-80 Lamsvlees 1 2 nee 210 40-45 0,5 1 ja 200 20-25 1 3 nee 300 15-20 Tong en inktvis 0,7 3 nee 300 10-15 Calamari- en garnalenspiesjes 0,7 3 nee 300 8-10 Kabeljauwfilet 0,7 3 nee 300 10-15 Gegrilde groenten 0,5 2 of 3 nee 300 15-20 Kalfsbiefstuk 0,8 3 nee 300 15-20 Worstjes 0,7 3 nee 300 15-20 Hamburgers n.° 4 of 5 3 nee 300 10-12 Tosti (of geroosterd brood) n.° 4 of 6 3 nee 300 3-5 1 - nee 300 70-80 Inktvis Braden Focaccia-brood Makreel Barbecue Kip aan het spit (indien braadspit aanwezig) Lam aan het spit (indien braadspit aanwezig) Braadspit 25-35 1 of 2 1 of 2 Gebakken kip + aardappels Traditionele oven Kooktijd (minuten) 1 Pizza op 2 roosters Vruchtentaarten (harde/zachte bodem) op 2 roosters Cake op 2 roosters (op lekplaat) Multikoken Aangeraden temperatuur (°C) 0,5 Vruchtentaart Gebak oven Gewicht Roosterstanden Voorverwarmen (kg) 1 - nee 300 70-80 Kip aan het spit 1.5 - no 270 70-80 Eend aan het spit 1.5 - no 270 60-70  De kooktijden dienen slechts als indicatie en kunnen naar eigen smaak aangepast worden. De voorverwarming van de oven is door de fabriek ingesteld en kan niet handmatig worden gewijzigd. 44 Voorzorgsmaatregelen en advies  Dit apparaat voldoet aan de geldende internationale veiligheidsvoorschriften. Deze aanwijzingen zijn geschreven voor uw veiligheid en u dient ze derhalve goed door te nemen. Algemene veiligheidsmaatregelen • Dit apparaat is vervaardigd voor niet-professioneel gebruik binnenshuis. • Het apparaat dient niet buitenshuis te worden geplaatst, ook niet in overdekte toestand. Het is erg gevaarlijk als het in aanraking komt met regen of als het onweert. • Maak gebruik van de handgrepen aan de zijkant van de oven als u het apparaat moet verplaatsen. • Raak de oven niet blootsvoets of met natte handen of voeten aan. • Het apparaat dient om gerechten te koken. Het mag uitsluitend worden gebruikt door volwassenen en alleen volgens de instructies die beschreven staan in deze handleiding. • Gedurende het gebruik van de oven worden de verwarmingselementen en enkele delen van de ovendeur heet. Raak er niet aan en houd de kinderen op een afstand. • Voorkom dat elektrische snoeren van andere kleine keukenapparaten op warme delen van de oven terechtkomen. • Laat de ventilatieopeningen en warmteafvoer vrij. • Pak het handvat van de ovendeur alleen in het midden vast: aan de zijkanten zou het heet kunnen zijn. • Gebruik altijd ovenwanten om gerechten in de oven te zetten en eruit te halen. • Plaats geen aluminiumfolie op de bodem van de oven. • Plaats geen brandbaar materiaal in de oven: als de oven plotseling aan zou worden gezet, zou dit vlam kunnen vatten. • Haal de stekker nooit uit het stopcontact door aan het snoer te trekken. voeren. Neem contact op met de Technische Dienst (zie Service). NL • Plaats geen zware voorwerpen op de open ovendeur. • Dit apparaat mag niet worden gebruikt door personen (kinderen inbegrepen) met een beperkt lichamelijk, sensorieel of geestelijk vermogen of personen die niet de nodige ervaring of kennis hebben met het apparaat, tenzij onder toezicht van een persoon die verantwoordelijk is voor hun veiligheid of nadat hun is uitgelegd hoe het apparaat werkt. • Voorkom dat kinderen met het apparaat spelen. Afvalverwijdering • Verwijderen van het verpakkingsmateriaal: houdt u aan de plaatselijke normen, zodat het verpakkingsmateriaal hergebruikt kan worden. • De Europese Richtlijn 2002/96/EC over Vernietiging van Electrische en Electronische Apparatuur (WEEE), vereist dat oude huishoudelijke electrische apparaten niet mogen vernietigd via de normale ongesorteerde afvalstroom. Oude apparaten moeten apart worden ingezameld om zo het hergebruik van de gebruikte materialen te optimaliseren en de negatieve invloed op de gezondheid en het milieu te reduceren. Het symbool op het product van de “afvalcontainer met een kruis erdoor” herinnert u aan uw verplichting, dat wanneer u het apparaat vernietigt, het apparaat apart moet worden ingezameld. Consumenten moeten contact opnemen met de locale autoriteiten voor informatie over de juiste wijze van vernietiging van hun oude apparaat. Energiebesparing en milieubesef • Door de oven te gebruiken vanaf het late middaguur tot aan de vroege ochtend zorgt u ervoor dat uw elektriciteitscentrale minder wordt belast tijdens het ‘spitsuur’. De optie waarmee u programma’s voorprogrammeert, in het bijzonder de “uitgestelde kooktijd” (zie Programma’s) en de “verlate automatische reiniging” (zie Onderhoud en verzorging), kunnen u hierbij helpen. • Maak de oven niet schoon of voer geen onderhoud uit als de stekker nog in het stopcontact zit. • Houdt bij de functie GRATINEREN altijd de ovendeur dicht: dit om betere resultaten te bereiken en voor een betere energiebesparing (circa 10%). • Als de oven defect is, mag u nooit aan het interne systeem sleutelen om een reparatie proberen uit te • Houdt de afdichtingen altijd schoon zodat ze goed aansluiten op de deur en er geen hitte vrij kan komen. 45 Onderhoud en verzorging NL De elektrische stroom afsluiten Controleer de afdichtingen Sluit altijd eerst de stroom af voordat u tot enige handeling overgaat. Controleer regelmatig de staat van de afdichting rondom de ovendeur. In het geval de afdichtingen beschadigd zijn, dient u zich tot de dichtstbijzijnde Technische Dienst te wenden (zie Service). Gebruik de oven niet voordat de reparatie is uitgevoerd. Schoonmaken van de oven • De buitenkant, dus zowel het email en het roestvrij staal als de rubberen afdichtingen, kunnen met een spons en een sopje worden afgenomen. Als de vlekken moeilijk te verwijderen zijn, kunt u een speciaal reinigingsmiddel gebruiken. Na het reinigen dient u alles goed af te spoelen en te drogen. Gebruik geen schuurmiddelen of bijtende producten. • De binnenkant van de oven kunt u het beste direct na gebruik schoonmaken, als hij nog lauw is. Gebruik warm water en een schoonmaakmiddel, spoel vervolgens af en droog met een zachte doek. Gebruikgeenschuurmiddelen. Vervangen van het lampje Voor het vervangen van het ovenlampje: Ovenruimte Lamp • De accessoires kunnen gewoon worden afgewassen (eventueel ook in de vaatwasser), met uitzondering van de geleiders.  Gebruik nooit stoom- of hogedrukreinigers voor het reinigen van het apparaat. De ovendeur reinigen Reinig het glas van de deur met een spons en niet schurende producten. Droog met een zachte doek. Gebruik geen ruwe schurende materialen of scherpe schrapertjes die het oppervlak zouden kunnen krassen waardoor als gevolg het glas zou kunnen barsten. U kunt voor een grondige reiniging de ovendeur verwijderen: 1. open de deur volledig (zie afbeelding). 2. til de hendeltjes op die zich aan de scharnieren bevinden en draai ze (zie afb.); Afdichting Glasplaat 1. Dient u het glazen lampenkapje los te halen met behulp van een schroevendraaier. 2. Schroef het lampje los en vervang het met eenzelfde soort lampje: sterkte 15W, fitting E 14. Breng het glazen plaatje weer aan en let erop dat de afdichting op zijn plaats zit (zie afb.). Montage van de Glijders-kit Zo monteert u de glijders: 1. Verwijder de twee draagrekken door ze uit de afstandleiders A te trekken (zie afbeelding). A 3. pak de deur aan de zijkanten beet en sluit hem langzaam, maar niet helemaal. Trek dan de deur naar u toe en haal hem uit zijn voegen (zie afbeelding). Zet de deur weer op zijn plaats door deze handelingen in omgekeerde volgorde uit te voeren. Linker glijder Rechter glijder B C Uitt re kr ic ht in g 46 2. Kies het niveau waarop u de glijders wilt plaatsen. Plaats eerst de drukknop B op het draagrek en vervolgens de drukknop C, lettend op de uittrekrichting van de glijder. 3. Bevestig de twee draagrekken, met de glijders gemonteerd, in de betreffende gaten op de wanden van de oven (zie afbeelding). D De gaten voor het linker draagrek bevinden zich aan de bovenkant, terwijl de gaten voor het rechter draagrek zich aan de onderkant bevinden. 4. Zet tenslotte de draagrekken vast op de afstandleiders A.  Plaats de geleiders nooit in stand 5. Automatische reiniging door middel van PYROLYSE Door de functie PYROLYSE te activeren bereikt de oven een temperatuur van 500°C die nodig is voor het verbranden van voedselrestjes. Het vuil wordt letterlijk as. Gedurende de automatische reiniging kunnen de oppervlakken zeer heet worden: houd kinderen op een afstand. Door de ovendeur heen kunt u zien dat bepaalde deeltjes zullen oplichten: dit is een plotselinge verbranding, hetgeen een absoluut normaal verschijnsel is wat geen enkel gevaar met zich mee brengt. Voor het activeren van PYROLYSE: • verwijder met een natte spons het ergste vuil uit de oven. Gebruik geen schoonmaakmiddelen; • haal alle accessoires, de telescopische glijders en de ovenrekken eruit. • laat geen keukendoeken of pannenlappen op het handvat hangen.  Als de oven te heet is kan het gebeuren dat de pyrolyse niet start. Wacht tot de oven wat is afgekoeld.  Het programma zal alleen van start gaan als de ovendeur gesloten is. Om het programma PYROLYSE te activeren drukt u op de toets . Het display TIJDEN toont de default duur van 1:30 hr (normale cyclus) terwijl het display TEMPERATUUR de tekst "nor" toont. Als u op de toets "+" drukt schakelt u over naar de intensieve cyclus "int" waarvan de duur 2 hr is. Als u op de toets "-" drukt schakelt u over naar de economische cyclus "eco" waarvan de duur 1 hr is. Veiligheidssystemen NL • de deur wordt automatisch geblokkeerd zodra de temperatuur erg hoogwordt; • als er iets onverwachts of vreemds gebeurt zal de verwarming worden onderbroken; • als de deur geblokkeerd is kunnen de tijdsduur en de eindtijd niet meer veranderdworden.  De programmering is alleen mogelijk nadat u het programma PYROLYSE heeft geselecteerd. Programmeren van een uitgestelde automatische reiniging 1. Druk op de toets ; De toets en de cijfers op het display TIJDEN beginnen te knipperen. Om de tijd in te stellen drukt u op de toetsen "+" en "-". Om de nummers sneller te laten lopen en de tijd makkelijker in te stellen kunt u de toetsen ingedrukt houden. 3. Zodra u de gewenste eindtijd heeft bereikt wacht u 10 seconden om de selectie op te slaan of drukt u nogmaals op de toets om de instelling te bevestigen. 4. Als de ingestelde tijd is verstreken verschijnt op het display TEMPERATUUR het woord END en hoort u een geluidssignaal. • B.v.: het is 9:00 uur, u kiest het ECO niveau van PYROLYSE met een vooringestelde tijd van 1 uur. U programmeert 12:30 als eindtijd. Het programma zal automatisch om 11:30 beginnen. De symbolen en knipperen om aan te geven dat een programmering is uitgevoerd. Na de programmering en voordat de PYROLYSE cyclus van start gaat, toont het display TIJDEN om de beurt de duur en de eindtijd van de PYROLYSE cyclus. Om een programmering te annuleren drukt u op de toets “STOP”. Na de automatische reiniging De ovendeur kan pas worden geopend als de temperatuur tot op een acceptabel niveau is gezakt. U zult nu wat wit poeder waarnemen op de bodem en op de wanden van de oven: verwijder dit met een natte spons als de oven is afgekoeld. Als u wilt profiteren van de overgebleven warmte van de oven om te gaan koken, kunt u het witte poeder rustig laten liggen: het levert geen enkel gevaar op voor de gerechten die u wilt gaan koken. 47 Service NL Belangrijk: Het apparaat is voorzien van een automatisch diagnostisch systeem dat eventuele storingen opspoort. Deze kunt u op het display aflezen met berichten zoals: “ER” gevolgd door nummers. In dit geval moet u de technische dienst inschakelen. Voor u contact opneemt met de Technische Dienst: • Controleer of u de storing niet zelf kunt oplossen; • Start het programma opnieuw om te controleren of het probleem is opgelost; • Als dit niet het geval is, dient u contact op te nemen met een Erkende Technische Servicedienst.  Wendt u nooit tot niet erkende monteurs. Dit dient u door te geven: • het bericht dat op het display TEMPERATUUR verschijnt • Het model apparaat (Mod.) • Het serienummer (S/N) Deze informatie bevindt zich op het typeplaatje op het apparaat. 48
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60

Scholtes FM 886-1 MT de handleiding

Categorie
Ovens
Type
de handleiding