fm 8861 mt

Scholtes fm 8861 mt de handleiding

  • Hallo! Ik ben een AI-chatbot die speciaal is getraind om je te helpen met de Scholtes fm 8861 mt de handleiding. Ik heb het document al doorgenomen en kan je duidelijke en eenvoudige antwoorden geven.
NL
OVEN
FP T6.1
FM 886.1 MT
FP T6.1 GF
FM 886.1 G
Samenvatting
Het installeren, 38-39
Plaatsing
Elektrische aansluiting
Typeplaatje
Beschrijving van het apparaat, 40
Algemeen aanzicht
Bedieningspaneel
Starten en gebruik, 41
Instellen klok en timer
De oven starten
In-/uitschakelen bedieningspaneel
DEMO-modus
Programma’s, 42-44
Kookprogramma’s
Automatische kookprogramma's
De kooktijd programmeren
Praktische kooktips
Kooktabel
Voorzorgsmaatregelen en advies, 45
Algemene veiligheidsmaatregelen
Afvalverwijdering
Energiebesparing en milieubesef
Onderhoud en verzorging, 46-47
De elektrische stroom afsluiten
Schoonmaken van de oven
De ovendeur reinigen
Vervangen van het lampje
Montage van de Glijders-kit
Automatische reiniging door middel van PYROLYSE
Service, 48
Gebruiksaanwijzing
NL
Italiano, 1 Français, 25
Nederlands,
37
Deutsch, 49
English,13
GB FR
IT
DE
NL
38
! Bewaar dit boekje zorgvuldig voor eventuele verdere
raadpleging. Wanneer u het product weggeeft, verkoopt,
of wanneer u verhuist, dient u dit boekje bij de oven te
bewaren zodat alle nodige informatie voorhanden blijft.
! Lees de gebruiksaanwijzingen zorgvuldig door: er staat
belangrijke informatie in over installatie, gebruik en veiligheid.
Plaatsing
! Het verpakkingsmateriaal is niet bestemd voor kinderen
en dient daarom te worden weggegooid volgens de
geldende normen (
zie Voorzorgsmaatregelen en advies
).
! De installatie moet worden uitgevoerd dooreen
bevoegd installateur en volgens de instructies van de
fabrikant. Een verkeerde installatie kan schade
berokkenen aan personen, dieren of dingen.
Inbouw
Voor een goede werking van het apparaat moet het
keukenmeubel de juiste kenmerken hebben:
de zijkanten van de kastjes die aan de oven grenzen moeten
hittebestendig zijn;
in het bijzonder moet, in geval van meubels met fineer, de lijm
bestand zijn tegen temperaturen van 100°C;
voor het inbouwen van de oven, zowelonder het aanrecht (
zie
figuur
) alsin stapelbouw, dient het meubel de volgende
afmetingen te hebben:
! Nadat het apparaat is ingebouwd, mag er geen contact
meer mogelijk zijn met de elektrische onderdelen.
Het gebruik dat staat aangegeven op het typeplaatje is
gebaseerd op dit soort installatie.
Ventilatie
Om een goede ventilatie te kunnen garanderen is het
noodzakelijk de achterkant van het meubel te
verwijderen. Het verdient de voorkeur de oven op twee
houten balken te plaatsen, of eventueel op een enkele
plank die een opening heeft van tenminste 45 x 560 mm
(
zie afbeeldingen
).
Centreren en bevestigen
Regel de 4 klemmetjes aan de zijkant van de oven in
overeenkomst met de 4 gaten in de lijst. De stand hangt
af van de dikte van de zijkant van het meubel:
als de dikte 20 mm is: verwijder
het bewegende gedeelte van het
klemmetje (
zie afb.
);
als de dikte 18 mm is: gebruik
de eerste gleuf; zoals door de
fabrikant is voorzien (
zie afb.
);
als de dikte 16 mm is: gebruik
de tweede gleuf (
zie afb.
).
Om het apparaat aan het keukenkastje te bevestigen:
open de ovendeur en schroef de 4 houtschroeven in de
4 gaten in de zijrand.
! Alle beschermende onderdelen moeten zodanig
worden bevestigd dat ze niet kunnen worden verwijderd
zonder gereedschap te gebruiken.
560 mm.
45 mm.
595 mm.
595 mm.
24 mm.
545 mm.
5 mm.
567 mm.
23 mm.
593 mm.
45 mm.
558 mm.
547 mm. min.
Het installeren
NL
39
Elektrische aansluiting
! De ovens met driepolige voedingskabel functioneren
met de wisselstroom, spanning en frequentie die
aangegeven staan op het typeplaatje op het apparaat (
zie
onder
).
Monteren voedingskabel
1. Licht de lipjes aan de
zijkant van het deksel
van het klemmenbord op
met een
schroevendraaier:
trek het deksel van het
klemmenbord open (
zie
afb.
).
2. Draai de schroef van
de kabelklem los en
verwijder hem met
behulp van een
schroevendraaier
(zie
afbeelding)
.
3. Verwijder de
schroeven van de
contacten L-N-
en
bevestig de draden
onder de koppen van
de schroeven met
inachtneming van de
kleuren: Blauw (N) Bruin
(L) Geel-Groen (
).
Het aansluiten van de voedingskabel aan het net
Gebruik voor de voedingskabel een stekker die
genormaliseerd is voor de lading aangegeven op het
typeplaatje(
zie hiernaast
).
Wanneer het apparaat rechtstreeks op het net wordt
aangesloten moet men tussen het apparaat en het net
een meerpolige schakelaar aanbrengen met een
afstand tussen de contacten van minstens 3mm,
aangepast aan het elektrische vermogen en voldoend
aan de geldende normen (de aarding mag niet worden
onderbroken door de schakelaar). De voedingskabel
moet zodanig geplaatst worden dat hij nergens een
temperatuur bereikt die 50°C hoger is dan de
kamertemperatuur.
! De installateur is verantwoordelijk voor de correcte
elektrische verbinding en het in acht nemen van de
geldende veiligheidsnormen.
Vóór het aansluiten moet u controleren dat:
het stopcontact geaard is en voldoet aan de geldende normen;
het stopcontact in staat is het maximale vermogen van het apparaat te
verdragen, zoals aangegeven op het typeplaatje (
zie onder
);
de spanning zich bevindt tussen de waarden die staan
aangegeven op het typeplaatje (
zie onder
);
het stopcontact en de stekker overeenkomen. Als dat niet zo
is, dient u ofwel de stekker ofwel het stopcontact te vervangen; gebruik
geen verlengsnoeren of dubbelstekkers.
! Wanneer het apparaat geïnstalleerd is, moeten de
snoer en het stopcontact makkelijk te bereiken zijn.
! De kabel mag niet worden gebogen of samengedrukt.
! De kabel moet van tijd tot tijd worden gecontroleerd en
mag alleen door erkende monteurs worden vervangen
(
zie Service
).
! De fabrikant kan niet verantwoordelijkheid worden
gesteld als deze normen niet worden nageleefd.
TYPEPLAAT JE
Afmeting en
breedte 43,5 cm.
hoogte 32 cm.
diepte 40 cm.
Inhoud liter 56
Elektrische
aansluitingen
spanning 220-240V ~ 50Hz
maxi mum verm ogen 2 800W o
2560-3050W (zie typeplaatje)
ENERGY LABEL
Richtlijn 2002/40/CE op etiket van
elektrische ovens.
No rm EN 50 304
Energi everbrui k convectie
Natuurlijk verwarmingsfunctie:
Traditioneel;
Energi everbrui kverklaring Kl asse
convectie Hetelucht
verwarmingsfunctie: Braden.
Dit apparaat voldoet aa n de
volgende EU Richtlijnen:
2006/95/EEG van 12/12/06
(laagspanning) en daaropvol gende
wijzigingen;
-2004/108/EEG van 15/12/ 04
(elektromagn etische compatibiliteit)
en daaropvolgende wijzigingen
- 93/68/ EEG van 22 /07 /93 en
daaropvol gende wijzigingen
- 2002/ 96/EC en da aropvolgen de
wijzigingen
- 1275/ 2008 stand -by/off mode.
NL
40
Bedieningspaneel
Rooster GRILL
Rooster LEKPLAAT
GLIJDERS in te
schuiven
positie 5positie 5
positie 5positie 5
positie 5
positie 4positie 4
positie 4positie 4
positie 4
positie 3positie 3
positie 3positie 3
positie 3
positie 2positie 2
positie 2positie 2
positie 2
positie 1positie 1
positie 1positie 1
positie 1
Algemeen aanzicht
Bedieningspaneel
Beschrijving
van het apparaat
Symbool
DUUR
Aanwijzer
DEURBLOKKERING
Symbool
KLOK
Symbool
TIMER
Display
TEMPERATUUR
INSCHAKELEN
BEDIENINGSPANEEL
Toetsen
REGELEN TIJDEN/
TEMPERATUUR
Selecteren
PYROLYSE
Symbolen
PROGRAMMA'S
Symbool
EINDE BEREIDING
Display
TIJDEN
START
STOP
NL
41
! Wij raden u aan bij het eerste gebruik de oven
minstens een uur leeg te laten functioneren, op
maximum temperatuur en met de deur dicht. Nadat u de
oven heeft uitgedaan, opent u de ovendeur en lucht u
het vertrek. De lucht die u ruikt komt door het
verdampen van de middelen die worden gebruikt om de
oven te beschermen.
! Het “blokkeren van het bedieningspaneel” en de
“DEMO Modus” kunt u ook activeren als de display
uitstaat.
Blokkering bedieningspaneel
Om het bedieningspaneel van de oven te blokkeren,
drukt u tegelijkertijd op de toetsen
en . U hoort
een geluidssignaal en op het display TEMPERATUUR
verschijnt "Loc".
Druk opnieuw om het bedieningspaneel weer te
activeren. De "STOP" toets blijft altijd actief.
Demomodus
De oven kan in demomodus werken: alle
verwarmingselementen worden uitgeschakeld, maar de
bediening blijft actief.
Om de demomodus in te schakelen moet u tegelijkertijd
drukken op de toetsen "+",
, en "START". U hoort een
geluidssignaal en op het display TIJDEN verschijnt
"dEMO".
Om de demomodus uit te schakelen moet u tegelijkertijd
drukken op de toetsen "+" en "START". U hoort een
geluidssignaal en de tekst "dEMO" verdwijnt.
Instellen klok en timer
Na het aansluiten op het elektriciteitsnet of na het
uitvallen van de stroom knipperen de toets
en de
cijfers op het display TIJDEN.
Voor het instellen van de tijd:
1. Houd de toetsen "+" en "-" ingedrukt om de nummers
sneller te laten lopen en de tijd makkelijker in te stellen.
2. Zodra u de juiste tijd heeft bereikt wacht u 10
seconden om de selectie op te slaan of drukt u
nogmaals op de toets
om de instelling te
bevestigen.
Voor eventuele gelijkstellingen schakelt u het
bedieningspaneel uit door te drukken op de toets
;
druk op de
toets en volg de aangegeven
procedure.
Als de tijd verstreken is laat de timer een geluidssignaal
horen dat ofwel vanzelf na 6 seconden uitgaat of door
uzelf kan worden afgezet door op een willekeurig actief
symbool te drukken.
Om de timer in te stellen drukt u op de toets
en
voert u de handelingen voor het instellen van de klok
uit. Als de toets
aan is betekent dit dat de timer
actief is.
! De timer heeft geen invloed op het in- of uitschakelen
van de oven.
De oven starten
1. Schakel het bedieningspaneel in door middel van de
toets.
2. Druk op de toets van het gewenste kookprogramma.
Het display TEMPERATUUR toont de temperatuur die bij
het programma hoort. Het display TIJDEN toont de
huidige tijd.
3. Druk op de "START" toets om de bereiding te starten.
4. De oven begint voor te verwarmen, de aanwijzers
van de actuele temperatuur gaan naarmate de
temperatuur stijgt aan. De temperatuur kan gewijzigd
worden door middel van de toetsen "+" en "-". e tekst “In”
die op het TEMPERATUUR display verschijnt, betekent “in de
oven plaatsen”.
5. Een geluidssignaal en de ontsteking van alle
aanwijzers van de actuele temperatuur geven aan dat
de voorverwarming compleet is: zet de etenswaren in
de oven.
6. Tijdens het koken kunt u nog altijd:
- de temperatuur wijzigen door middel van de toetsen
"+" en "-";
- de duur van de bereiding programmeren (zie
Programma's);
- de bereiding onderbreken door op de toets "STOP" te
drukken.
7. Indien de stroom uitvalt en de oventemperatuur niet
te laag is geworden, gaat de oven automatisch terug
naar het punt waar het koken is onderbroken. De
geprogrammeerde functies worden echter niet
onthouden. U dient ze daarom bij het terugkeren van de
stroom opnieuw in te stellen.
! Bij het programma BARBECUE is geen
voorverwarming voorzien.
! Zet nooit voorwerpen op de bodem van de oven; u
riskeert hiermee het email te beschadigen.
! Plaats de ovenschalen altijd op bijgeleverde roosters.
Ventilator
Om de oven van buiten niet te heet te laten worden, brengt een
verkoelingsventilator een luchtstroom teweeg die tussen het
bedieningspaneel en de ovendeur naar buiten komt. Aan het begin
van het programma PYROLYSE draait de verkoelingsventilator op lage
snelheid.
! Aan het einde van de kooktijd blijft de ventilator draaien totdat de
oven voldoende is afgekoeld.
Ovenverlichting
Als de oven uit is, kan het ovenlicht op ieder willekeurig moment aan
worden gedaan door de ovendeur te openen.
Starten en gebruik
NL
42
Kookprogramma’s
! Alle programma’s hebben een vooringestelde kooktemperatuur.
Deze kan handmatig worden aangepast,en naar wens worden
ingesteld tussen de 30°C en de 250°C.
Programma BROOD
Gebruik deze functie voor het bakken van brood Zie "Automatische
Programma's" voor details.
Programma GEBAK OVEN
Deze functie is aanbevolen voor het bakken van kwetsbare
gerechten (vooral taarten die moeten rijzen) en kleine gerechten die
u op 3 hoogtes tegelijkertijd wilt koken.
Programma MULTIKOKEN
Aangezien de warmte in de hele oven constant is, zorgt de lucht dat
de gerechten op gelijkmatige wijze gekookt en gebakken worden.
Hier is het mogelijkmaximaal twee roosters tegelijk te gebruiken.
Programma TRADITIONELE OVEN
Met deze traditionele kookwijze is het beter een enkel rooster te
gebruiken.
Programma BRADEN
Hiermee wordt de rechtstreekse bovenhitte van de grill gecombineerd
met de circulatie van de lucht in de oven.
Eventueel verbranden van de buitenkant wordt zo vermeden; de
warmte dringt gemakkelijker door naar de binnenkant. Kook met de
ovendeur dicht.
Programma BARBECUE
Het koken onder de grill is vooral aan te raden voor gerechten die
een hoge en directe temperatuur aan de buitenkant nodig hebben.
Kook met de ovendeur dicht.
Programma BRAADSPIT
Deze functie is optimaal voor het braden aan het braadspit. Kook met
de ovendeur dicht.
Programma PIZZA
Gebruik deze functie voor het bereiden van pizza's. Zie paragraaf
"Automatische Programma's" voor details.
Programma PYROLYSE
Dit programma reinigt de oven volledig automatisch door middel van
de pyrolyse (
zie Onderhoud en verzorging
).
Het braadspit
Voor het activeren van het
braadspit (
zie afb.
) gaat u als
volgt te werk:
1. plaats de lekplaats in positie 1;
2. zet de steun van het braadspit op de 3e stand en steek de
vleespen in het gat achterin de oven;
3. activeer het braadspit door middel van de iconen
;
! Als het programma
is gestart, zal het braadspit stoppen met
draaien wanneer u de ovendeur opent.
! Als u de ovendeur opent als het programma is gestart, houdt het
braadspit op met draaien.
Automatische kookprogramma's
Deze programma's zijn geheel automatisch: de temperatuur en de
tijdsduur kunnen vooraf worden ingesteld.
! U kunt de kooktijd variëren voor een optimaal en persoonlijk
gekozen eindresultaat.
! Als de kookfase is bereikt laat de oven 3 geluidssignalen horen.
! Open de ovendeur niet teneinde te vermijden dat de tijdsduur en de
temperatuur van het koken in de war raken.
Programma BROOD
Voor de beste resultaten raden wij u aan de volgende aanwijzingen
nauwkeurig te volgen:
houd u zich aan het recept;
maximum gewichtmaximum gewicht
maximum gewichtmaximum gewicht
maximum gewicht per bakplaat;
vergeet niet 1 dl water op de bodem van de oven
te plaatsen en het bakproces te beginnen in een
koude oven;
het deeg moet voor 1 tot 1½ uur op kamertemperatuur rijzen, dit
hangt af van de temperatuur in het vertrek, totdat het deeg
vardubbeld is van volume.
Recept voor BROOD :
1 bakplaat van 1000g Max, onderste ovenstand
2 bakplaten van 1000g Max, onderste stand en in het midden
Recept voor 1000g deeg : 600g meel, 350g water, 10g zout, 25g
verse gist (of 2 zakjes bakpoeder)
Procedure:Meng het meel en het zout in een grote bak.
Week de gist met lauw water (ongeveer 35 graden).
Programma’s
NL
43
Maak een kuil in het meel.
Giet er het mengsel van water en gist in
Kneed het geheel totdat een homogeen deeg is gevormd dat niet
plakkerig is, door het deeg 10 minuten lang met de palm van de
hand plat te drukken en vervolgens weer dicht te vouwen.
Vorm een bal en laat het voor ongeveer 1 tot 1½ uur
rijzen (totdat het verdubbeld is), bedekt met een plastic vel.
Verdeel de bal om de verschillende broden te krijgen.
Leg ze op ovenpapier op de bakplaat.
Bestrooi de broden met meel.
Maak sneden in de broden.
Zet 1 dl koud water op de bodem van de oven. Voor het reinigen
kunt u het beste water en azijn gebruiken.
Zet ze koud in de oven
Start het kookprogramma PANE
Aan het einde van de baktijd laat u de broden rusten op een
rooster totdat ze geheel zijn afgekoeld.
Programma PIZZA
Voor de beste resultaten raden wij u aan de volgende aanwijzingen
nauwkeurig te volgen:
houd u zich aan het recept;
het gewicht van het deeg moet tussen de 500g en de 700g
liggen.
vet de bakplaat in.
Recept voor de PIZZA :
1 bakplaat, lage ovenstand, oven koud of warm
Recept voor 3 pizza's van ongeveer 550g : 1000g meel, 500g water,
20g zout, 20g suiker, 10cl Olijfolie, 20g verse gist (of 2 zakjes
bakpoeder).
Rijzen op kamertemperatuur : 1 uur
In koude of warme oven zetten
Start het programma PIZZA
De bereiding programmeren
! De programmering is alleen mogelijk wanneer een kookprogramma
is geselecteerd.
De duur programmeren
1. Druk op de toets
; De toets en de cijfers op het display
TIJDEN beginnen te knipperen.
2. Om de duur in te stellen drukt u op de toetsen "+" en "-". Om de
nummers sneller te laten lopen en de tijd makkelijker in te stellen kunt
u de toetsen ingedrukt houden.
3. Zodra u de juiste duur heeft bereikt wacht u 10 seconden om de
selectie op te slaan of drukt u nogmaals op de toets
om de
instelling te bevestigen.
4. Als de ingestelde tijd is verstreken verschijnt op het display
EMPERATUUR het woord END en hoort u een geluidssignaal.
B.v.: het is 9:00 uur en u programmeert een duur van 1 uur en 15
minuten. Het programma stopt automatisch om 10:15 uur.
Programmeren van een uitgestelde bereiding
1. Druk op de toets
en volg de procedure van de duur van punt
1 t/m 3.
2. Druk daarna op de toets
en stel de eindtijd in m.b.v. de
toetsen "+" en "-". Als u de nummers ingedrukt houdt zullen ze sneller
lopen en kunt u de tijd makkelijker instellen.
3. Zodra u de gewenste tijd voor het einde van de bereiding heeft
bereikt wacht u 10 seconden om de selectie op te slaan of drukt u
nogmaals op de toets
om de instelling te bevestigen.
4. Druk op de toets “START” voor het inschakelen van de
programmering.
5. Als de ingestelde tijd is verstreken verschijnt op het display
TEMPERATUUR het woord END en hoort u een geluidssignaal.
B.v.: het is 9:00 uur, u programmeert een duur van 1 uur en 15
minuten en de eindtijd om 12:30. Het programma zal automatisch
om 11:15 beginnen.
De toetsen
en knipperen om aan te geven dat een
programmering is uitgevoerd. Na de programmering en voordat de
bereiding van start gaat, toont het display TIJDEN om de beurt de
duur en de tijd van het einde van de bereiding.
Om een programmering te annuleren drukt u op de toets "STOP".
! Als u een bereiding selecteert is de toets
actief, maar niet de
toets
. Als u een kookduur instelt wordt de toets actief, en
kunt u een uitgestelde bereiding programmeren.
Praktische kooktips
! Gebruik voor het koken met de heteluchtoven nooit de standen 1
en 5: de hete lucht zou fijne gerechten kunnen verbranden.
! Bij de functies BRAADSPIT, BARBECUE of BRADEN in het bijzonder
wanneer u het braadspit gebruikt, raden wij u aan de lekplaat op
stand 1 te zetten om eventueel vet of jus op te vangen.
MULTIKOKEN
Gebruik de standen 2 en 4, en plaats de gerechten die meer
warmte nodig hebben op stand 2.
Plaats de lekplaat op de onderste stand en de grill op de hoogste.
BARBECUE
Plaats de grill op stand 3 of 4, plaats de gerechten op het midden
van de grill.
Wij raden aan de temperatuur op maximum te zetten. Het is
normaal dat het bovenste verwarmingselement niet constant aan
blijft: zijn werking wordt geregeld door een thermostaat.
NL
44
Kooktabel
Programma's Gerechten Gewicht
(kg)
Roosterstanden Voorverwarm en Aangeraden
temperatuur
C)
Kookti jd
(minuten)
Gebak
oven
Vruchtentaar t (harde bodem) 0, 5 1 of 2 ja 180 25-35
Vruchtentaar t 1 1 of 2 ja 180 40-50
Cakejes 0, 7 1 of 2 ja 170-180 45-55
Kleine cakejes op 2 roosters 0,7 1 en 3 ja 180-190 20-25
Cake 0, 6 1 of 2 ja 160-170 30-40
Soesjes op 3 roosters 0,7 1 en 2 en 4 ja 180-190 20-25
Koekjes op 3 roosters 0,7 1 en 2 en 4 ja 180 20-25
Gevulde flensj es 0,8 1 ja 200 30-35
Schuimgebak op 3 roosters 0,5 1 en 2 en 4 ja 90 180
Kaaskoekjes 0,5 1 ja 210 20-25
Multiko ken
Pizza op 2 roosters 1 en 3 ja 220-230 20-25
Vruchtentaar ten (harde/zachte bodem) op 2
roosters
1 en 3 ja 180 30-35
Cake op 2 roosters (op lekplaat) 1 en 3 ja 170 20-25
Gebakken kip + aardappels 1+1 1 en 3 ja 200-210 65-75
Lamsvlees 1 1 ja 190-200 45-50
Makreel 1 1 ja 180 30-35
Lasagne 1 1 ja 190-200 35-40
Soesjes op 2 roosters 1 en 3 ja 190 20-25
Koekjes op 2 roosters 1 en 3 ja 190 10-20
Kaaskoekjes op 2 roosters 1 en 3 ja 210 20-25
Hartige taarten 1 en 3 ja 200 20-30
Tr ad iti onel e
oven
Eend 1,5 1 ja 200-210 70-80
Kip 1,5 1 ja 200-210 60-70
Kalfs- of runderrollade 1 1 ja 200 70-75
Varkensrollade 1 1 ja 200-210 70-80
Koekjes (kruime ldeeg) - 1 ja 180 15-20
Vruchtentaar t (harde bodem) 1 1 ja 180 30-35
Braden
Gegrilde kip 1,5 2 nee 210 55-60
Inktvis 1 2 nee 200 30-35
Kip aan het spit (indien braadspit aanwezig) 1,5 - nee 210 70-80
Eend aan het spit (indien braadspit aanwezig) 1,5 - nee 210 60-70
Kalfs- of runderrollade 1 2 nee 210 60-75
Varkensrollade 1 2 nee 210 70-80
Lamsvlees 1 2 nee 210 40-45
Focaccia-brood 0,5 1 ja 200 20-25
Barbecue
Makreel 1 3 nee 250 15-20
Tong en inktvis 0, 7 3 nee 250 10-15
Calamar i- en garnalenspiesjes 0, 7 3 nee 250 8-10
Kabeljauwfilet 0, 7 3 nee 250 10-15
Gegrilde groenten 0, 5 2 of 3 nee 250 15-20
Kalfsbiefstuk 0, 8 3 nee 250 15-20
Worstjes 0, 7 3 nee 250 15-20
Hamburgers n.° 4 of 5 3 nee 250 10-12
Tosti (of geroosterd brood) n.° 4 of 6 3 nee 250 3-5
Kip aan het spit (indien braadspit aanwezig) 1 - nee 250 70-80
Lam aan het spit (indien braadspit aanwezig) 1 - nee 250 70-80
Braadspit
Kip aan het spit 1.5 - no 250 70-80
Eend aan het spit 1.5 - no 250 60-70
! De kooktijden dienen slechts als indicatie en kunnen naar eigen smaak aangepast worden. De voorverwarming van de oven is door de fabriek ingesteld
en kan niet handmatig worden gewijzigd.
NL
45
Voorzorgsmaatregelen
en advies
! Dit apparaat voldoet aan de geldende
internationale veiligheidsvoorschriften. Deze
aanwijzingen zijn geschreven voor uw veiligheid en u
dient ze derhalve goed door te nemen.
Algemene veiligheidsmaatregelen
Dit apparaat is vervaardigd voor niet-
professioneel gebruik binnenshuis.
Het apparaat dient niet buitenshuis te worden
geplaatst, ook niet in overdekte toestand. Het is
erg gevaarlijk als het in aanraking komt met regen
of als het onweert.
Maak gebruik van de handgrepen aan de zijkant
van de oven als u het apparaat moet verplaatsen.
Raak de oven niet blootsvoets of met natte
handen of voeten aan.
Het apparaat dient gebruikt te worden om
voedsel te bereiden. Het mag uitsluitend door
volwassenen worden gebruikt en alleen volgens
de instructies die in deze handleiding
beschreven staan. Elk ander gebruik (bv.:
verwarming van ruimten) is als oneigenlijk te
beschouwen en dus gevaarlijk. De fabrikant kan
niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele
schade die te wijten is aan onjuist, verkeerd of
onredelijk gebruik.
Gedurende het gebruik van de oven worden de
verwarmingselementen en enkele delen van de
ovendeur heet. Raak er niet aan en houd de
kinderen op een afstand.
Voorkom dat elektrische snoeren van andere
kleine keukenapparaten op warme delen van de
oven terechtkomen.
Laat de ventilatieopeningen en warmteafvoer vrij.
Pak het handvat van de ovendeur alleen in het
midden vast: aan de zijkanten zou het heet
kunnen zijn.
Gebruik altijd ovenwanten om gerechten in de
oven te zetten en eruit te halen.
Plaats geen aluminiumfolie op de bodem van de
oven.
Plaats geen brandbaar materiaal in de oven: als
de oven plotseling aan zou worden gezet, zou dit
vlam kunnen vatten.
Haal de stekker nooit uit het stopcontact door aan
het snoer te trekken.
Maak de oven niet schoon of voer geen
onderhoud uit als de stekker nog in het
stopcontact zit.
Als de oven defect is, mag u nooit aan het interne
systeem sleutelen om een reparatie proberen uit
te voeren. Neem contact op met de Technische
Dienst (
zie Service
).
Plaats geen zware voorwerpen op de open
ovendeur.
Dit apparaat mag niet worden gebruikt door
personen (kinderen inbegrepen) met een beperkt
lichamelijk, sensorieel of geestelijk vermogen of
personen die niet de nodige ervaring of kennis
hebben met het apparaat, tenzij onder toezicht
van een persoon die verantwoordelijk is voor hun
veiligheid of nadat hun is uitgelegd hoe het
apparaat werkt.
Voorkom dat kinderen met het apparaat spelen.
Afvalverwijdering
Verwijderen van het verpakkingsmateriaal: houdt u
aan de plaatselijke normen, zodat het
verpakkingsmateriaal hergebruikt kan worden.
De Europese Richtlijn 2002/96/EC over
Vernietiging van Electrische en Electronische
Apparatuur (WEEE), vereist dat oude
huishoudelijke electrische apparaten niet mogen
vernietigd via de normale ongesorteerde
afvalstroom. Oude apparaten moeten apart
worden ingezameld om zo het hergebruik van de
gebruikte materialen te optimaliseren en de
negatieve invloed op de gezondheid en het milieu
te reduceren. Het symbool op het product van de
“afvalcontainer met een kruis erdoor” herinnert u
aan uw verplichting, dat wanneer u het apparaat
vernietigt, het apparaat apart moet worden
ingezameld.
Consumenten moeten contact opnemen met de
locale autoriteiten voor informatie over de juiste
wijze van vernietiging van hun oude apparaat.
Energiebesparing en milieubesef
Door de oven te gebruiken vanaf het late
middaguur tot aan de vroege ochtend zorgt u
ervoor dat uw elektriciteitscentrale minder wordt
belast tijdens het ‘spitsuur’. De optie waarmee u
programma’s voorprogrammeert, in het bijzonder
de “uitgestelde kooktijd” (
zie Programma’s
) en de
“verlate automatische reiniging” (
zie Onderhoud
en verzorging
), kunnen u hierbij helpen.
Houdt bij de functie GRATINEREN altijd de
ovendeur dicht: dit om betere resultaten te
bereiken en voor een betere energiebesparing
(circa 10%).
Houdt de afdichtingen altijd schoon zodat ze
goed aansluiten op de deur en er geen hitte vrij
kan komen.
! Dit product voldoet aan de eisen die gesteld
worden door de nieuwe Europese Richtlijn voor
energiebesparing voor apparaten in de standby-
stand. Wanneer 2 minuten lang geen handelingen
worden uitgevoerd, gaat het apparaat automatisch in
de standy-stand. De standby-stand wordt
weergegeven middels het "toets Klok" op een lage
verlichtingssterkte. Wanneer weer een handeling
aan het apparaat wordt uitgevoerd, gaat het
systeem onmiddellijk weer over in de operationele
stand.
NL
46
De elektrische stroom afsluiten
Sluit altijd eerst de stroom af voordat u tot enige
handeling overgaat.
Schoonmaken van de oven
De buitenkant, dus zowel het email en het roestvrij staal als de
rubberen afdichtingen, kunnen met een spons en een sopje
worden afgenomen. Als de vlekken moeilijk te verwijderen zijn,
kunt u een speciaal reinigingsmiddel gebruiken. Na het reinigen
dient u alles goed af te spoelen en te drogen. Gebruik geen
schuurmiddelen of bijtende producten.
De binnenkant van de oven kunt u het beste direct na gebruik
schoonmaken, als hij nog lauw is. Gebruik warm water en een
schoonmaakmiddel, spoel vervolgens af en droog met een zachte
doek. Gebruik geen schuurmiddelen.
De accessoires kunnen gewoon worden afgewassen (eventueel
ook in de vaatwasser), met uitzondering van de geleiders.
! Gebruik nooit stoom- of hogedrukreinigers voor het
reinigen van het apparaat.
De ovendeur reinigen
Reinig het glas van de deur met een spons en niet
schurende producten. Droog met een zachte doek.
Gebruik geen ruwe schurende materialen of scherpe
schrapertjes die het oppervlak zouden kunnen
krassen waardoor als gevolg het glas zou kunnen
barsten.
U kunt voor een grondige reiniging de ovendeur
verwijderen:
1. open de deur volledig (
zie afbeelding
).
2. til de hendeltjes op die zich aan de scharnieren
bevinden en draai ze (
zie afb.
);
3. pak de deur aan de zijkanten
beet en sluit hem langzaam,
maar niet helemaal. Trek dan
de deur naar u toe en haal hem
uit zijn voegen (
zie afbeelding
).
Zet de deur weer op zijn plaats
door deze handelingen in
omgekeerde volgorde uit te
voeren.
Controleer de afdichtingen
Controleer regelmatig de staat van de afdichting
rondom de ovendeur. In het geval de afdichtingen
beschadigd zijn, dient u zich tot de dichtstbijzijnde
Technische Dienst te wenden (
zie Service
). Gebruik
de oven niet voordat de reparatie is uitgevoerd.
Vervangen van het lampje
Voor het vervangen van het ovenlampje:
1. Dient u het glazen lampenkapje los te halen met
behulp van een schroevendraaier.
2. Schroef het lampje los en vervang het met
eenzelfde soort lampje: sterkte 15W, fitting E 14.
Breng het glazen plaatje weer aan en let erop dat de
afdichting op zijn plaats zit (
zie afb.
).
Montage van de Glijders-kit
Zo monteert u de glijders:
1. Verwijder de twee
draagrekken door ze uit
de afstandleiders A te
trekken
(zie
afbeelding).
2. Kies het niveau
waarop u de glijders
wilt plaatsen. Plaats
eerst de drukknop B op
het draagrek en
vervolgens de
drukknop C, lettend op
de uittrekrichting van
de glijder.
Glasplaat
Afdichting
Lamp
Ovenruimte
Onderhoud en verzorging
A
B
C
Linker
glijder
Rechter
glijder
Uittrekrichting
NL
47
3. Bevestig de twee
draagrekken, met de
glijders gemonteerd, in
de betreffende gaten
op de wanden van de
oven (zie afbeelding).
De gaten voor het linker
draagrek bevinden zich
aan de bovenkant,
terwijl de gaten voor
het rechter draagrek
zich aan de onderkant bevinden.
4. Zet tenslotte de draagrekken vast op de
afstandleiders A.
! Plaats de geleiders nooit in stand 5.
Automatische reiniging door middel van
PYROLYSE
Door de functie PYROLYSE te activeren bereikt de oven
een temperatuur van 500°C die nodig is voor het
verbranden van voedselrestjes. Het vuil wordt letterlijk as.
Gedurende de automatische reiniging kunnen de
oppervlakken zeer heet worden: houd kinderen op een
afstand. Door de ovendeur heen kunt u zien dat bepaalde
deeltjes zullen oplichten: dit is een plotselinge
verbranding, hetgeen een absoluut normaal verschijnsel is
wat geen enkel gevaar met zich mee brengt.
Voor het activeren van PYROLYSE:
verwijder met een natte spons het ergste vuil uit de oven. Gebruik geen
schoonmaakmiddelen;
haal alle accessoires, de telescopische glijders en de ovenrekken eruit.
laat geen keukendoeken of pannenlappen op het handvat hangen.
! Als de oven te heet is kan het gebeuren dat de pyrolyse
niet start. Wacht tot de oven wat is afgekoeld.
! Het programma zal alleen van start gaan als de
ovendeur gesloten is.
Om het programma PYROLYSE te activeren drukt u
op de toets
. Het display TIJDEN toont de default
duur van 1:30 hr (normale cyclus) terwijl het display
TEMPERATUUR de tekst "nor" toont. Als u op de
toets "+" drukt schakelt u over naar de intensieve
cyclus "int" waarvan de duur 2 hr is. Als u op de
toets "-" drukt schakelt u over naar de economische
cyclus "eco" waarvan de duur 1 hr is.
Veiligheidssystemen
de deur wordt automatisch geblokkeerd zodra de temperatuur erg
hoog wordt;
als er iets onverwachts of vreemds gebeurt zal de verwarming worden
onderbroken;
als de deur geblokkeerd is kunnen de tijdsduur en de eindtijd niet meer
veranderd worden.
! De programmering is alleen mogelijk nadat u het
programma PYROLYSE heeft geselecteerd.
Programmeren van een uitgestelde automatische
reiniging
1. Druk op de toets
; De toets en de cijfers
op het display TIJDEN beginnen te knipperen.
Om de tijd in te stellen drukt u op de toetsen "+" en
"-". Om de nummers sneller te laten lopen en de tijd
makkelijker in te stellen kunt u de toetsen ingedrukt
houden.
3. Zodra u de gewenste eindtijd heeft bereikt wacht
u 10 seconden om de selectie op te slaan of drukt u
nogmaals op de toets
om de instelling te
bevestigen.
4. Als de ingestelde tijd is verstreken verschijnt op het
display TEMPERATUUR het woord END en hoort u een
geluidssignaal.
B.v.: het is 9:00 uur, u kiest het ECO niveau van PYROLYSE met een
vooringestelde tijd van 1 uur. U programmeert 12:30 als eindtijd. Het
programma zal automatisch om 11:30 beginnen.
De symbolen en knipperen om aan te geven dat
een programmering is uitgevoerd. Na de programmering
en voordat de PYROLYSE cyclus van start gaat,
toont het display TIJDEN om de beurt de duur en de
eindtijd van de PYROLYSE cyclus.
Om een programmering te annuleren drukt u op de toets
“STOP”.
Na de automatische reiniging
De ovendeur kan pas worden geopend als de
temperatuur tot op een acceptabel niveau is gezakt. U
zult nu wat wit poeder waarnemen op de bodem en op de
wanden van de oven: verwijder dit met een natte spons
als de oven is afgekoeld. Als u wilt profiteren van de
overgebleven warmte van de oven om te gaan koken,
kunt u het witte poeder rustig laten liggen: het levert geen
enkel gevaar op voor de gerechten die u wilt gaan koken.
D
NL
48
Service
Belangrijk:
Het apparaat is voorzien van een automatisch diagnostisch systeem dat eventuele storingen opspoort. Deze
kunt u op het display aflezen met berichten zoals: “ER” gevolgd door nummers.
In dit geval moet u de technische dienst inschakelen.
Voor u contact opneemt met de Technische Dienst:
Controleer of u de storing niet zelf kunt oplossen
;
Start het programma opnieuw om te controleren of het probleem is opgelost;
Als dit niet het geval is, dient u contact op te nemen met een Erkende Technische Servicedienst.
! Wendt u nooit tot niet erkende monteurs.
Dit dient u door te geven:
het bericht dat op het display TEMPERATUUR verschijnt
Het model apparaat (Mod.)
Het serienummer (S/N)
Deze informatie bevindt zich op het typeplaatje op het apparaat.
/