Documenttranscriptie
Gebruik‐
saanwijzing
Notice d'utili‐
sation
Stoomoven
JB097C9
Four vapeur
2
INHOUDSOPGAVE
Veiligheidsinformatie
2
Veiligheidsvoorschriften
3
Beschrijving van het product
6
Voordat u het apparaat voor de eerste 7
keer gebruikt
Dagelijks gebruik
7
Klokfuncties
10
Gebruik van de accessoires
Extra functies
Aanwijzingen en tips
Onderhoud en reiniging
Probleemoplossing
Montage
Energiezuinigheid
11
15
15
29
33
34
36
Wijzigingen voorbehouden.
VEILIGHEIDSINFORMATIE
Lees zorgvuldig de meegeleverde instructies voor installatie
en gebruik van het apparaat. De fabrikant is niet
verantwoordelijk voor letsel of schade veroorzaakt door een
verkeerde installatie of verkeerd gebruik. Bewaar de
instructies altijd op een veilige en toegankelijke plaats voor
toekomstig gebruik.
Veiligheid van kinderen en kwetsbare mensen
•
•
•
•
•
•
•
Dit apparaat kan worden gebruikt door kinderen van 8 jaar
en ouder en door mensen met beperkte lichamelijke,
zintuiglijke of verstandelijke vermogens of een gebrek aan
ervaring en kennis, indien zij onder toezicht staan of
instructies hebben gekregen over het veilig gebruiken van
het apparaat en indien zij de eventuele gevaren begrijpen.
Kinderen tussen de 3 en 8 jaar oud en personen met
zware en complexe beperkingen dienen altijd uit de buurt
te worden gehouden, mits ze voortdurend onder toezicht
staan.
Houd kinderen jonger dan 3 jaar uit de buurt of onder
permanent toezicht.
Laat kinderen niet spelen met het apparaat.
Houd alle verpakking uit de buurt van kinderen en gooi het
op passende wijze weg.
Houd kinderen en huisdieren uit de buurt van het apparaat
als het in werking is of afkoelt. Het apparaat is heet.
Als het apparaat is voorzien van een kinderslot, dient dit te
worden geactiveerd.
3
•
Kinderen mogen zonder toezicht geen reinigings- en
onderhoudswerkzaamheden aan het apparaat uitvoeren.
Algemene veiligheid
•
•
•
•
•
•
•
•
•
Alleen een erkende installatietechnicus mag het apparaat
installeren en de kabel vervangen.
WAARSCHUWING: Het apparaat en de toegankelijke
onderdelen ervan worden heet tijdens gebruik. U dient op
te passen dat u de verwarmingselementen niet aanraakt.
Gebruik altijd ovenhandschoenen om accessoires of
kookgerei te plaatsen of verwijderen.
Voordat u welke onderhoudshandeling dan ook verricht, de
stekker van het apparaat uit het stopcontact trekken.
Zorg ervoor dat het apparaat is uitgeschakeld voordat u de
lamp vervangt om elektrische schokken te voorkomen.
Gebruik geen stoomreiniger om het apparaat schoon te
maken.
Gebruik nooit agressieve reinigingsmiddelen of scherpe
metalen schrapers om de glazen deur schoon te maken,
deze kunnen krassen veroorzaken op het oppervlak,
waardoor het glas zou kunnen breken.
Als het netsnoer beschadigd is, moet de fabrikant, een
erkende serviceverlener of een gekwalificeerd persoon
deze vervangen teneinde gevaarlijke situaties te
voorkomen.
Om de inschuifrails te verwijderen trekt u eerst de voorkant
van de inschuifrail en dan de achterkant uit de zijwanden.
Installeer de inschuifrails in de omgekeerde volgorde.
VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN
Montage
WAARSCHUWING! Alleen een
erkende installatietechnicus
mag het apparaat installeren.
• Verwijder alle verpakkingsmaterialen.
• Installeer en gebruik geen beschadigd
apparaat.
• Volg de installatie-instructies op die zijn
meegeleverd met het apparaat.
• Pas altijd op bij verplaatsing van het
apparaat, want het is zwaar. Gebruik
altijd veiligheidshandschoenen en
gesloten schoeisel.
• Trek het apparaat nooit aan de
handgreep van zijn plaats.
4
• Houd de minimumafstand naar andere
apparaten en units in acht.
• Installeer het apparaat op een veilige
en geschikte plaats die aan alle
installatie-eisen voldoet.
• Het apparaat is uitgerust met een
elektrisch koelsysteem. Het heeft
elektrische stroom nodig.
Aansluiting op het
elektriciteitsnet
WAARSCHUWING! Gevaar
voor brand en elektrische
schokken.
• Alle elektrische aansluitingen moeten
door een gediplomeerd elektromonteur
worden gemaakt.
• Dit apparaat moet worden aangesloten
op een geaard stopcontact.
• Zorg ervoor dat de parameters op het
vermogensplaatje overeenkomen met
elektrische vermogen van de
netstroom.
• Gebruik altijd een juist geïnstalleerd
schokbestendig stopcontact.
• Gebruik geen meerwegstekkers en
verlengsnoeren.
• Zorg dat u de hoofdstekker en kabel
niet beschadigt. Indien de
voedingskabel moet worden
vervangen, dan moet dit gebeuren door
onze Klantenservice.
• Laat de stroomkabel niet in aanraking
komen met de deur van het apparaat,
met name niet als deze heet is.
• De schokbescherming van delen onder
stroom en geïsoleerde delen moet op
zo'n manier worden bevestigd dat het
niet zonder gereedschap kan worden
verplaatst.
• Steek de stekker pas in het stopcontact
als de installatie is voltooid. Zorg ervoor
dat het netsnoer na installatie
bereikbaar is.
• Sluit de stroomstekker niet aan op een
losse stroomaansluiting.
• Trek niet aan het netsnoer om het
apparaat los te koppelen. Trek altijd
aan de stekker.
• Gebruik alleen de juiste isolatieapparaten: stroomonderbrekers,
zekeringen (schroefzekeringen moeten
uit de houder worden verwijderd),
aardlekschakelaars en contactgevers.
• De elektrische installatie moet een
isolatieapparaat bevatten waardoor het
apparaat volledig van het lichtnet
afgesloten kan worden. Het
isolatieapparaat moet een
contactopening hebben met een
minimale breedte van 3 mm.
• Dit apparaat voldoet aan de EUrichtlijnen.
Gebruik
WAARSCHUWING! Gevaar
voor letsel, brandwonden,
elektrische schokken of een
explosie.
• Dit apparaat is uitsluitend bestemd voor
huishoudelijk gebruik.
• De specificatie van dit apparaat niet
wijzigen.
• Zorg ervoor dat de ventilatieopeningen
niet geblokkeerd zijn.
• Laat het apparaat tijdens het gebruik
niet onbeheerd achter.
• Schakel het apparaat telkens na
gebruik uit.
• Wees voorzichtig met het openen van
de deur van het apparaat als het
apparaat aan staat. Er kan hete lucht
ontsnappen.
• Bedien het apparaat niet met natte
handen of als het contact maakt met
water.
• Oefen geen kracht uit op een
geopende deur.
• Het apparaat mag niet worden gebruikt
als werkblad of aanrecht.
• Open de deur van het apparaat
voorzichtig. Als u alcoholische
toevoegingen gebruikt, kan er alcoholluchtmengsel ontstaan.
• Houd vonken of open vlammen uit de
buurt van het apparaat bij het openen
van de deur.
• Plaats geen ontvlambare producten of
gerechten die vochtig zijn gemaakt met
5
ontvlambare producten in, bij of op het
apparaat.
WAARSCHUWING! Risico op
schade aan het apparaat.
• Om schade of verkleuring van het
email te voorkomen:
– zet geen kookgerei of andere
voorwerpen direct op de bodem
van het apparaat.
– leg geen aluminiumfolie op de
bodem van de ruimte in het
apparaat.
– plaats geen water direct in het hete
apparaat.
– haal vochthoudende schotels en
eten uit het apparaat als u klaar
bent met koken.
– wees voorzichtig bij het verwijderen
of bevestigen van accessoires.
• Verkleuring van het email of roestvrij
staal is niet van invloed op de werking
van het apparaat.
• Gebruik een diepe pan voor vochtige
taarten. Fruitsappen kunnen
permanente vlekken maken.
• Dit apparaat is uitsluitend bestemd om
mee te koken. Het mag niet worden
gebruikt voor andere doeleinden, zoals
het verwarmen van een kamer.
• Alle bereidingen moeten worden
uitgevoerd met gesloten ovendeur.
• Als het apparaat achter een
meubelpaneel gemonteerd is (bijv. een
deur), zorg er dan voor dat de deur
nooit gesloten is als het apparaat in
werking is. Warmte en vocht kunnen
achter een gesloten meubelpaneel
ophopen en schade aan het apparaat,
de behuizing of de vloer veroorzaken.
Sluit het meubelpaneel niet tot het
apparaat volledig afgekoeld is na
gebruik.
Bereiding met stoom
WAARSCHUWING! Gevaar
voor brandwonden en schade
aan het apparaat.
• Vrijgekomen stoom kan brandwonden
veroorzaken:
– De deur van het apparaat niet
openen tijdens de bereiding met
stoom.
– De deur van het apparaat
voorzichtig openen na de bereiding
met stoom.
Onderhoud en reiniging
WAARSCHUWING! Gevaar
voor letsel, brand en schade
aan het apparaat.
• Schakel het apparaat uit en trek de
stekker uit het stopcontact voordat u
onderhoudshandelingen verricht.
• Zorg ervoor dat het apparaat is
afgekoeld. Er bestaat een risico dat de
glasplaten kunnen breken.
• Vervang direct de glazen deurpanelen
als deze beschadigd zijn. Neem
contact op met een erkend
servicecentrum.
• Wees voorzichtig als u de deur van het
apparaat verwijdert. De deur is zwaar!
• Reinig het apparaat regelmatig om te
voorkomen dat het materiaal van het
oppervlak achteruitgaat.
• Reinig het apparaat met een vochtige
zachte doek. Gebruik alleen neutrale
reinigingsmiddelen. Gebruik geen
schuurmiddelen, schuursponsjes,
oplosmiddelen of metalen voorwerpen.
• Raadpleeg, als u een ovenspray
gebruikt, eerst de aanwijzingen op de
verpakking.
• Reinig niet het katalytisch email (indien
van toepassing) met een
schoonmaakmiddel.
Binnenverlichting
WAARSCHUWING! Gevaar
voor elektrische schokken.
• Het type gloeilampje of halogeenlampje
dat voor dit apparaat wordt gebruikt, is
alleen geschikt voor huishoudelijke
apparaten. Gebruik deze niet voor
andere doeleinden.
• Voordat u het lampje vervangt, dient u
de stekker van het apparaat uit het
stopcontact te halen.
6
• Gebruik alleen lampjes met dezelfde
specificaties.
Servicedienst
• Neem contact op met een erkende
servicedienst voor reparatie van het
apparaat.
• Gebruik uitsluitend originele
reserveonderdelen.
• Haal de stekker uit het stopcontact.
• Snijd het netsnoer vlak bij het apparaat
af en gooi het weg.
• Verwijder de deurvergrendeling om te
voorkomen dat kinderen of huisdieren
binnen in het apparaat vast komen te
zitten.
Verwijdering
WAARSCHUWING! Gevaar
voor letsel of verstikking.
BESCHRIJVING VAN HET PRODUCT
Algemeen overzicht
1 2 3
4
5
6
7
8
9
16
5
15
4
10
3
11
2
1
14
13
12
Accessoires
• Bakrooster
Voor kookgerei, bak- en braadvormen.
• Combi schaal
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
Bedieningspaneel
Knop voor verwarmingsfuncties
Power lamp/symbool
Scherm
Regelknop (voor de temperatuur)
Temperatuurindicator / symbool
Indicatielampje waterreservoir
Waterreservoir
Verwarmingselement
Lampje
Ventilator
Verwijderbare inschuifrail
Afvoerpijp
Waterafvoerklep
Roosterhoogtes
Stoomtoevoer
Voor gebak en koekjes. Voor braden
en roosteren of als pan om vet op te
vangen
7
VOORDAT U HET APPARAAT VOOR DE EERSTE KEER
GEBRUIKT
WAARSCHUWING!
Raadpleeg de hoofdstukken
Veiligheid.
Raadpleeg voor het instellen
van de dagtijd het hoofdstuk
"Klokfuncties".
Eerste reiniging
Verwijder all accessoires en verwijderbare
inschuifrails uit de oven.
Zie het hoofdstuk 'Onderhoud
en reiniging'.
Reinig de oven en accessoires voor het
eerste gebruik.
Zet de accessoires en verwijderbare
inschuifrails terug in de beginstand.
Voorverwarmen
Warm de lege oven voor het eerste
gebruik voor.
1. Stel de functie
in.Stel de maximale
temperatuur in.
2. Laat het apparaat een uur werken.
3. Stel de functie
. Stel de maximale
temperatuur in.
4. Laat de oven 15 minuten werken.
5. Stel de functie
. Stel de maximale
temperatuur in.
6. Laat de oven 15 minuten werken.
7. Zet de oven uit en laat deze afkoelen.
Accessoires kunnen heter worden dan
normaal. De oven kan een vreemde geur
en rook afgeven. Zorg dat er voldoende
luchtcirculatie in de ruimte is.
DAGELIJKS GEBRUIK
WAARSCHUWING!
Raadpleeg de hoofdstukken
Veiligheid.
Verwarmingsfuncties
Ovenfunctie
De oven staat uit.
Verzonken knoppen
Om het apparaat te bedienen, moet u de
bedieningsknop indrukken. De knop komt
dan naar buiten.
Een verwarmingsfunctie
instellen
1. Draai aan de knop van de
verwarmingsfuncties om een
verwarmingsfunctie te selecteren.
2. Draai aan de regelknop om de
temperatuur te kiezen.
Het lampje gaat aan wanneer de oven in
werking is.
3. Om de oven uit te schakelen, draait u
de knop voor de verwarmingsfuncties
naar de uitstand.
Applicatie
Uit-stand
Binnenver‐
lichting
Multi hete‐
lucht + stoom
Het lampje activeren zon‐
der een bereidingsfunc‐
tie.
Om gerechten te stomen.
Gebruik deze functie om
de duur van de kooktijd
te verminderen en om de
vitaminen en voedings‐
stoffen te conserveren.
Selecteer de functie en
stel de temperatuur in
tussen 130 °C en 230 °C.
8
Ovenfunctie
Hetelucht
(vochtig)
Onderwarmte
Ovenfunctie
Applicatie
Deze functie is ontwor‐
pen om tijdens de berei‐
ding energie te besparen.
Zie 'Hints and tips' hoofd‐
stuk Hetelucht (vochtig)
voor bereidingsinstruc‐
ties. De ovendeur dient
tijdens de bereiding ge‐
sloten te zijn zodat de
functie niet wordt onder‐
broken en om ervoor te
zorgen dat de oven werkt
op de hoogst mogelijke
energie-efficiëntie. Bij het
gebruik van deze functie
kan de temparatuur in de
ruimte verschillen van de
ingestelde temperatuur.
Het verwarmingsvermo‐
gen kan worden vermin‐
derd. Zie voor algemene
energiebesparingsaanbe‐
velingen 'Energie-effi‐
ciëntie' hoofdstuk Ener‐
giebesparing.Deze func‐
tie werd gebruik om te
voldoen aan de energieefficiëntieklasse volgens
EN 60350-1.
Hetelucht
Om op max. 3 rekstan‐
den tegelijk te bakken en
voedsel te drogen.
Stel de temperatuur 20 40 °C lager in dan voor
Boven + onderwarmte.
Circulatiegrill
Voor het braden van gro‐
tere stukken vlees of ge‐
vogelte met botten op
één niveau. Voor gratine‐
ren en bruinen.
Grill Intens
Pizza Hete‐
lucht
Boven + on‐
derwarmte
(Boven-/
Onderwarm‐
te)
Voor het bakken van
taarten met een knappe‐
rige bodem en het inma‐
ken van voedsel.
B
C
Voor het roosteren van
plat voedsel in grote hoe‐
veelheden en voor het
maken van toast.
Voor het bakken van piz‐
za. Voor intensieve brui‐
ning en een knapperige
bodem.
Voor het bakken en bra‐
den op een ovenniveau.
Display
A
Applicatie
A. Klokfuncties
B. Timer
C. Klokfunctie
9
Toetsen
Knop
Functie
Beschrijving
MIN
Om de tijd in te stellen.
KLOK
De klokfunctie instellen.
PLUS
Om de tijd in te stellen.
Bereiding met stoom
Gebruik alleen water. Gebruik
geen gefilterd
(gedemineraliseerd) of
gedistilleerd water. Gebruik
geen andere vloeistoffen.
Schenk geen ontvlambare of
alcoholische vloeistoffen in het
waterreservoir.
1. Stel de functie
in.
2. Druk op het deksel van het
waterreservoir om het reservoir te
openen.
3. Vul het waterreservoir met water tot
het indicatielampje dat aangeeft dat
het waterreservoir vol is, brandt.
De maximumcapaciteit van het
reservoir is 900 ml. Dit is voldoende
voor ongeveer 55 - 60 minuten
stomen.
4. Plaats het waterreservoir terug op zijn
oorspronkelijke plaats.
5. Stel de temperatuur in tussen de 130
en 230 °C.
Bereiding met stoom levert met dit
temperatuurbereik goede resultaten
op.
6. Leeg het waterreservoir wanneer u
klaar bent met stomen.
Wacht na elk gebruik van de stoomfunctie
ten minste 60 minuten om te voorkomen
dat er heet water uit de wateruitlaatklep
komt.
LET OP! Het apparaat wordt
zeer heet. Gevaar voor
brandwonden. Wees
voorzichtig als u de waterlade
ledigt.
Indicatielampje Reservoir leeg
Het indicatielampje
geeft aan dat het
reservoir leeg is en dat u dit bij moet
vullen.
Zie voor meer informatie 'Bereiden met
stoom'.
Indicatielampje m.b.t. vol
reservoir
Het indicatielampje
geeft aan dat de
oven gereed is voor bereiding met stoom.
Als u teveel water in het
reservoir giet, zal de
beveiligingsafvoer het onderin
de oven laten lopen.
Verwijder het water met een
spons of een doek.
Het waterreservoir leeg maken
LET OP! Zorg dat de oven is
afgekoeld voordat u begint met
het legen van het
waterreservoir.
1. Bereid de afvoerpijp (C) voor die in het
pakket met de gebruikershandleiding
is meegeleverd. Plaats connector (B)
op een van de uiteinden van de
afvoerpijp.
2. Plaats het tweede uiteinde van de
afvoerpijp (C) in een container. Plaats
deze container op een lagere plek dan
de afvoerklep (A).
10
4. Druk bij het legen van het
waterreservoir herhaaldelijk op de
connector.
Het water kan erin blijven nadat het
lampje Reservoir leeg
aan is.
Wacht tot er geen water meer uit de
waterafvoerklep komt.
5. Als er geen water meer stroomt, haalt
u de connector van de klep.
A
B
C
Gebruik het afvoerwater niet
om het stoomreservoir weer te
vullen.
3. Open de ovendeur en bevestig de
connector (B) op de afvoerklep (A).
KLOKFUNCTIES
Tabel met klokfuncties
Klokfunctie
Applicatie
DAGTIJD
Met deze functie kunt u de dagtijd instellen, wijzigen of con‐
troleren.
BEREIDINGS‐
DUUR
Instellen hoe lang het apparaat in werking is.
EINDE
Instellen wanneer het apparaat wordt uitgeschakeld.
TIJDVERTRA‐
GING
Om de functies BEREIDINGSDUUR en EINDE te combine‐
ren.
KOOKWEKKER
Voor het instellen van een afteltijd. Deze functie heeft geen
invloed op de werking van het apparaat. U kunt de KOOK‐
WEKKER op elk gewenst moment instellen, ook als het appa‐
raat uit staat.
Tijd instellen. Tijd veranderen
U moet de tijd instellen voordat u de oven
bedient.
De aanduiding
knippert als u het
apparaat aansluit op het stopcontact, als
er een stroomstoring is geweest of als de
timer niet is ingesteld.
Druk op
stellen.
of
om de correcte tijd in te
Na ongeveer 5 seconden stopt het
knipperen en geeft de klok de ingestelde
tijd van de dag weer.
Druk om de dagtijd te wijzigen
herhaaldelijk op
totdat
begint te
knipperen.
De BEREIDINGSDUUR instellen
1. Stel een ovenfunctie en de
temperatuur in.
11
2. Blijf op
drukken totdat
begint te
knipperen.
3. Druk op
of
om de tijd voor de
BEREIDINGSDUUR in te stellen.
.
Op het display verschijnt
4. Wanneer de ingestelde tijd is
verstreken, knippert
en hoort u een
geluidssignaal. Het apparaat wordt
automatisch uitgeschakeld.
5. Druk op een willekeurige toets om het
geluidssignaal uit te zetten.
6. Draai de knop voor de ovenfuncties en
de knop voor de temperatuur naar de
uit-stand.
Het EINDE instellen
1. Stel een ovenfunctie en de
temperatuur in.
drukken totdat
begint te
2. Blijf op
knipperen.
3. Druk op
of
om de tijd in te
stellen.
.
Op het display verschijnt
4. Wanneer de ingestelde tijd is
verstreken, knippert
en hoort u een
geluidssignaal. Het apparaat wordt
automatisch uitgeschakeld.
5. Druk op een willekeurige toets om het
signaal uit te zetten.
6. Draai de knop voor de ovenfuncties en
de knop voor de temperatuur naar de
uit-stand.
De functie TIJDVERTRAGING
instellen
1. Stel een ovenfunctie en de
temperatuur in.
2. Blijf op
drukken totdat
knipperen.
begint te
3. Druk op
of
om de
BEREIDINGSDUUR in te stellen.
4. Druk op .
of
om de tijd voor
5. Druk op
EINDE in te stellen.
6. Druk op
om te bevestigen.
Het apparaat gaat later automatisch aan,
werkt voor de ingestelde
BEREIDINGSDUUR en stop aan op de
ingestelde EINDTIJD. Op de ingestelde
tijd, weerklinkt er een geluidssignaal.
7. Het apparaat wordt automatisch
uitgeschakeld. Druk op een
willekeurige toets om het signaal uit te
zetten.
8. Draai de knop voor de ovenfuncties en
de knop voor de temperatuur naar de
uit-stand.
De KOOKWEKKER instellen
1. Blijf op
drukken totdat
begint te
knipperen.
2. Druk op
or
om de gewenste tijd
in te stellen.
De KOOKWEKKER start automatisch na
vijf seconden.
3. Wanneer de ingestelde tijd voorbij is,
klinkt er een geluidssignaal. Druk op
een willekeurige toets om het
geluidssignaal uit te zetten.
4. Draai de knop voor de ovenfuncties en
de temperatuurknop naar de uit-stand.
De klokfuncties annuleren
1. Blijf op de
drukken tot het symbool
voor de benodigde ovenfunctie begint
te knipperen.
2. Houd
ingedrukt.
De klokfunctie gaat na een paar seconden
uit.
GEBRUIK VAN DE ACCESSOIRES
WAARSCHUWING!
Raadpleeg de hoofdstukken
Veiligheid.
De accessoires plaatsen
Bakrooster:
12
Plaats het rooster tussen de
geleidestangen van de roostersteun en
zorg ervoor dat de pootjes omlaag staan.
Accessoires voor de bereiding
met stoom
De stoomaccessoires worden
niet met het apparaat
meegeleverd. Neem voor meer
informatie contact op met uw
plaatselijke leverancier.
De schaal voor bereiding met stoom
De schaal bestaat uit een glazen kom,
een deksel met een gat voor de
spuitmondslang (C) en een stalen grill om
de schaal op te zetten.
Diepe pan:
Glazen kom (A)
Schuif de diepe pan tussen de
geleidestangen van de roostersteun.
Deksel (B)
Bakrooster endiepe plaatsamen:
Plaats diepe plaat tussen de geleiders van
de inschuifrails en het bakrooster op de
geleiders erboven.
De spuitmond en spuitmondslang
Kleine inkepingen bovenaan
verhogen de veiligheid. Deze
inkepingen zorgen er ook voor
dat ze niet omkantelen. De
hoge rand rond het rooster
voorkomt dat het kookgerei van
het rooster afglijdt.
C
D
13
"C" is de spuitmondslang voor bereiding
met stoom, "D" is de spuitmond voor direct
stomen.
• Gebruik geen koude vloeistof in een
hete bakschaal.
Spuitmondslang (C)
• Gebruik de schaal niet op een hete
kookplaat.
Spuitmond wordt gebruikt voor direct
stomen in de schaal (D)
• Maak de schaal niet schoon met
schuurmiddelen, schuursponsjes en
schuurpoeders.
Stalen grill (E)
• Gebruik geen hete bakschalen op
koude / natte oppervlakken.
Bereiding met stoom in de
dieetschaal
Plaats de etenswaren op de stalen grill in
de schaal en doe de deksel erop.
1. Steek de spuitmondslang in de
speciale opening in de deksel van de
dieetschaal.
14
C
2. Plaats de schaal op het tweede
inzetniveau vanaf de bodem.
3. Steek het andere uiteinde van de
spuitmondslang in de stoominlaat.
Zorg ervoor dat u de spuitmondslang niet
plet en dat de slang geen
verwarmingselement aan de bovenkant
van de oven raakt.
4. Stel de oven in op de stoomfunctie.
Direct stomen
Plaats het gerecht op de stalen grill van
de braadslede. Voeg wat water toe.
LET OP! De deksel van de
schaal wordt niet gebruikt.
WAARSCHUWING! Wees
voorzichtig met het gebruik van
de spuitmond als de oven
werkt. Draag beschermende
ovenhandschoenen als u de
spuitmond hanteert in een
warme oven. Verwijder altijd de
spuitmond uit de oven als u
geen stoomfunctie gebruikt.
De spuitmondslang is speciaal
ontworpen voor het bereiden
van voedsel en bevat geen
schadelijke stoffen.
1. Plaats de spuitmond (D) in de
spuitmondslang (C). Sluit het andere
eind aan de stoominlet aan.
2. Plaats de schaal op het eerste of
tweede inzetniveau vanaf de bodem.
Zorg ervoor dat u de spuitmondslang niet
plet en dat de slang geen
verwarmingselement aan de bovenkant
van de oven raakt.
3. Stel de oven in op de stoomfunctie.
Wanneer u gerechten als kip, eend,
kalkoen, geit of een grote vis bereidt,
steekt u de spuitmond (D) rechtstreeks in
het lege deel van het vlees. Zorg dat de
openingen hiermee niet worden
geblokkeerd.
15
Zie voor meer informatie over bereiding
met stoom de kooktabellen voor bereiding
met stoom in het hoofdstuk “Praktische
tips”.
EXTRA FUNCTIES
Koelventilator
Als de oven in werking is, wordt de
koelventilator automatisch ingeschakeld
om de oppervlakken van de oven koel te
houden. Na het uitschakelen van de oven
blijft de ventilatie doorgaan totdat de oven
is afgekoeld.
oververhitting veroorzaken. Om dit te
voorkomen is de oven voorzien van een
veiligheidsthermostaat die de
stroomtoevoer onderbreekt. Zodra de
temperatuur is gedaald, wordt de oven
automatisch weer ingeschakeld.
Veiligheidsthermostaat
Een onjuiste bediening van de oven of
defecte componenten kunnen gevaarlijke
AANWIJZINGEN EN TIPS
WAARSCHUWING!
Raadpleeg de hoofdstukken
Veiligheid.
De temperaturen en baktijden
in de tabellen zijn slechts als
richtlijn bedoeld. Deze zijn
afhankelijk van de recepten en
de kwaliteit en de hoeveelheid
van de gebruikte ingrediënten.
Kookadviezen
De oven heeft vijf rekniveaus.
Tel de rekniveaus vanaf de bodem van de
oven.
Uw oven kan anders bakken of roosteren
dan de oven die u tot nu toe gebruikt
heeft. In de onderstaande tabel vindt u de
standaardinstellingen voor temperatuur,
kooktijd en roosterniveau.
Als u voor een speciaal recept de
instelling niet kunt vinden, zoek dan naar
een soortgelijk recept.
De oven heeft een speciaal systeem dat
de lucht circuleert en voor doorlopende
recycling van stoom zorgt. Dankzij dit
systeem is het mogelijk om voedsel te
bereiden in een atmosfeer met stoom en
worden de gerechten zacht van binnen en
knapperig van buiten. Dit reduceert zowel
de bereidingstijd als het energieverbruik.
Voor de bereiding van gebak
De ovendeur mag pas worden geopend
als driekwart van de baktijd is verstreken.
Als u twee bakplaten tegelijkertijd
gebruikt, dient u één niveau ertussen leeg
te laten.
16
Voor de bereiding van vlees en vis
Gebruik een diepe bak voor erg vet
voedsel om te oven te behoeden voor
blijvende vetvlekken.
Bereidingstijden
De bereidingsduur is afhankelijk van het
soort voedsel, de samenstelling en het
volume.
Laat het vlees ongeveer 15 minuten
rusten voordat u het aansnijdt, zodat het
vleessap er niet uit stroomt.
Houd in eerste instantie het
bereidingsproces in de gaten. Zoek bij het
gebruik van dit apparaat de beste
instellingen (temperatuur, bereidingsduur,
etc.) voor uw kookgerei, recepten en
hoeveelheden.
Om te veel rook tijdens het braden in de
oven te vermijden, kunt u een beetje water
in de lekbak gieten. Om rook te vermijden,
voegt u water toe wanneer het is
opgedroogd.
Bakken en roosteren
Taart
Gerecht
Boven-/Onderwarmte
Hetelucht
Tijd
(min)
Opmer‐
kingen
Tempera‐
tuur (°C)
Rooster‐
hoogte
Tempe‐
ratuur
(°C)
Rooster‐
hoogte
Schuim‐
taart
170
2
160
3 (2 en
4)
45 - 60
In een ca‐
kevorm
Zand‐
taartdeeg
170
2
160
3 (2 en
4)
20 - 30
In een ca‐
kevorm
Kwark‐
taart met
karne‐
melk
170
1
165
2
60 - 80
In een ca‐
kevorm
van 26
cm
Appelge‐
bak (ap‐
pel‐
170
2
160
2 (links
en
rechts)
80 - 100
In twee
cakevor‐
men van
20 cm op
een bak‐
rooster
Strudel
175
3
150
2
60 - 80
Op een
bakplaat
Gelei‐
taart
170
2
165
2 (links
en
rechts)
30 - 40
In een ca‐
kevorm
van 26
cm
Taart
170
2
160
2
50 - 60
In een ca‐
kevorm
van 26
cm
taart)1)
17
Gerecht
Boven-/Onderwarmte
Hetelucht
Tijd
(min)
Opmer‐
kingen
Tempera‐
tuur (°C)
Rooster‐
hoogte
Tempe‐
ratuur
(°C)
Rooster‐
hoogte
160
2
150
2
90 - 120
In een ca‐
kevorm
van 20
cm
175
1
160
2
50 - 60
In een
brood‐
vorm
Cakejes één ni‐
veau
170
3
140 - 150
3
20 - 30
Op een
bakplaat
Cakejes twee ni‐
veaus
-
-
140 - 150
2 en 4
25 - 35
Op een
bakplaat
Cakejes drie ni‐
veaus
-
-
140 - 150
1, 3 en 5
30 - 45
Op een
bakplaat
Koekjes /
geba‐
kreepjes
- één ni‐
veau
140
3
140 - 150
3
30 - 35
Op een
bakplaat
Koekjes /
geba‐
kreepjes
- twee ni‐
veaus
-
-
140 - 150
2 en 4
35 - 40
Op een
bakplaat
Koekjes /
geba‐
kreepjes
- drie ni‐
veaus
-
-
140 - 150
1, 3 en 5
35 - 45
Op een
bakplaat
Schuim‐
gebakjes
- één ni‐
veau
120
3
120
3
80 - 100
Op een
bakplaat
Kerstge‐
bak / rijk‐
gevulde
vruchten‐
cake1)
Pruimen‐
taart1)
18
Gerecht
Boven-/Onderwarmte
Hetelucht
Tijd
(min)
Opmer‐
kingen
Tempera‐
tuur (°C)
Rooster‐
hoogte
Tempe‐
ratuur
(°C)
Rooster‐
hoogte
-
-
120
2 en 4
80 - 100
Op een
bakplaat
190
3
190
3
12 - 20
Op een
bakplaat
Eclairs één ni‐
veau
190
3
170
3
25 - 35
Op een
bakplaat
Eclairstwee ni‐
veaus
-
-
170
2 en 4
35 - 45
Op een
bakplaat
Taartjes
180
2
170
2
45 - 70
In een ca‐
kevorm
van 20
cm
Vruch‐
tencake
160
1
150
2
110 - 120
In een ca‐
kevorm
van 24
cm
Victoria‐
taart met
jamvul‐
ling
170
1
160
2 (links
en
rechts)
50 - 60
In een ca‐
kevorm
van 20
cm
Tijd
(min)
Opmer‐
kingen
60 - 70
1-2
stuks,
500 gram
per stuk
Schuim‐
gebakjes
- twee ni‐
veaus1)
Brood‐
jes1)
1) Verwarm de oven 10 minuten voor.
Brood en pizza
Gerecht
Wit‐
brood1)
Boven-/Onderwarmte
Hetelucht
Tempe‐
ratuur
(°C)
Rooster‐
hoogte
Tempe‐
ratuur
(°C)
Rooster‐
hoogte
190
1
190
1
19
Gerecht
Boven-/Onderwarmte
Hetelucht
Tijd
(min)
Opmer‐
kingen
Tempe‐
ratuur
(°C)
Rooster‐
hoogte
Tempe‐
ratuur
(°C)
Rooster‐
hoogte
Rogge‐
brood
190
1
180
1
30 - 45
In een
brood‐
vorm
Brood‐
190
2
180
2 (2 en 4)
25 - 40
6-8
broodjes
op een
bakplaat
Pizza 1)
230 - 250
1
230 - 250
1
10 - 20
Op een
bakplaat
of in een
braadpan
Scones1)
200
3
190
3
10 - 20
Op een
bakplaat
Tijd
(min)
Opmer‐
kingen
jes 1)
1) Verwarm de oven 10 minuten voor.
Flans
Gerecht
Boven-/Onderwarmte
Hetelucht
Tempe‐
ratuur
(°C)
Rooster‐
hoogte
Tempe‐
ratuur
(°C)
Rooster‐
hoogte
Pasta
200
2
180
2
40 - 50
In een
vorm
Hartige
groenten‐
taart
200
2
175
2
45 - 60
In een
vorm
Qui‐
180
1
180
1
50 - 60
In een
vorm
180 - 190
2
180 - 190
2
25 - 40
In een
vorm
180 - 190
2
180 - 190
2
25 - 40
In een
vorm
ches1)
Lasag‐
ne 1)
Cannello‐
ni1)
1) Verwarm de oven 10 minuten voor.
20
Vlees
Gerecht
Boven-/Onderwarmte
Hetelucht
Tijd
(min)
Opmer‐
kingen
Tempe‐
ratuur
(°C)
Rooster‐
hoogte
Tempe‐
ratuur
(°C)
Rooster‐
hoogte
Rund‐
vlees
200
2
190
2
50 - 70
Op een
bakroos‐
ter
Varkens‐
vlees
180
2
180
2
90 - 120
Op een
bakroos‐
ter
Kalfs‐
vlees
190
2
175
2
90 - 120
Op een
bakroos‐
ter
Engelse
rosbief,
rood
210
2
200
2
50 - 60
Op een
bakroos‐
ter
Engelse
rosbief,
medium
210
2
200
2
60 - 70
Op een
bakroos‐
ter
Engelse
rosbief,
gaar
210
2
200
2
70 - 75
Op een
bakroos‐
ter
Varkens‐
schouder
180
2
170
2
120 - 150
Met
zwoerd
Varkens‐
schenkel
180
2
160
2
100 - 120
2 stuks
Lams‐
vlees
190
2
175
2
110 - 130
Bout
Kip
220
2
200
2
70 - 85
Heel
Kalkoen
180
2
160
2
210 - 240
Heel
eend
175
2
220
2
120 - 150
Heel
gans
175
2
160
1
150 - 200
Heel
Konijn
190
2
175
2
60 - 80
In stuk‐
ken ge‐
sneden
Haas
190
2
175
2
150 - 200
In stuk‐
ken ge‐
sneden
fazant
190
2
175
2
90 - 120
Heel
21
Vis
Gerecht
Boven-/Onderwarmte
Hetelucht
Tempe‐
ratuur
(°C)
Rooster‐
hoogte
Tempe‐
ratuur
(°C)
Rooster‐
hoogte
Forel/
Zeebra‐
sem
190
2
175
Tonijn /
zalm
190
2
175
Grill
Tijd
(min)
Opmer‐
kingen
2
40 - 55
3 - 4 vis‐
sen
2
35 - 60
4 - 6 filets
Stel de maximale temperatuur in.
Verwarm de oven 3 minuten voor.
Gebruik de vierde rekstand.
Gerecht
Hoeveelheid
Tijd (min)
Stuks
Hoeveel‐
heid (kg)
1e kant
2e kant
Tournedos
4
0.8
12 - 15
12 - 14
Biefstuk
4
0.6
10 - 12
6-8
Worstjes
8
-
12 - 15
10 - 12
Varkenskotelet
4
0.6
12 - 16
12 - 14
Kip (in 2 helften)
2
1
30 - 35
25 - 30
Vleesspiesen
4
-
10 - 15
10 - 12
Kippenborst
4
0.4
12 - 15
12 - 14
Hamburger
6
0.6
20 - 30
-
Visfilet
4
0.4
12 - 14
10 - 12
Geroosterde sandwiches
4-6
-
5-7
-
Geroosterd brood
4-6
-
2-4
2-3
Circulatiegrill
Gebruik de eerste of tweede rekstand.
Rundvlees
Oven voorverwarmen.
Om de baktijd te berekenen
vermenigvuldigt u de tijd die in de
onderstaande tabel wordt gegeven met de
centimeters van de dikte van de filet.
Gerecht
Tempera‐
tuur (°C)
Tijd (min)
Rosbief of
ossenhaas,
rood
190 - 200
5-6
22
Lamsvlees
Gerecht
Tempera‐
tuur (°C)
Tijd (min)
Rosbief of
ossenhaas,
medium
180 - 190
6-8
Rosbief of
ossenhaas,
doorbakken
170 - 180
8 - 10
Varkensvlees
Gerecht
Tempera‐
tuur (°C)
Tijd (min)
Lamsbout,
lamsge‐
braad 1 1,5 kg
150 - 170
100 - 120
Lamsrug 1 1,5 kg
160 - 180
40 - 60
Gerecht
Tempera‐
tuur (°C)
Tijd (min)
Gevogelte‐
delen 0,2 0,25 kg elk
200 - 220
30 - 50
Halve kip
0,4 - 0,5 kg
elk
190 - 210
35 - 50
Kip, poular‐
de 1 - 1,5
kg
190 - 210
50 - 70
Eend 1,5 - 2
kg
180 - 200
80 - 100
Gans 3,5 5 kg
160 - 180
120 - 180
Kalkoen 2,5
- 3,5 kg
160 - 180
120 - 150
Kalkoen 4 6 kg
140 - 160
150 - 240
Gerecht
Tempera‐
tuur (°C)
Tijd (min)
Hele vis 1 1,5 kg
210 - 220
40 - 60
Gevogelte
Gerecht
Tempera‐
tuur (°C)
Tijd (min)
Schouder‐
stuk, nek‐
stuk, ham 1
- 1,5 kg
160 - 180
90 - 120
Karbonade,
sparerib 1 1,5 kg
170 - 180
60 - 90
Gehakt‐
brood 0,75 1 kg
160 - 170
50 - 60
Varkens‐
schenkel
(voorge‐
kookt) 0,75
- 1 kg
150 - 170
90 - 120
Kalfsvlees
Gerecht
Tempera‐
tuur (°C)
Tijd (min)
Gebraden
kalfsvlees 1
kg
160 - 180
90 - 120
Kafsschen‐
kel 1,5 - 2
kg
160 - 180
120 - 150
Vis (gestoomd)
Hetelucht (vochtig)
Volg voor de beste resultaten
de volgende aanwijzingen op
die hieronder in de tabel staan.
23
Gerecht
Accessoires
Tempera‐
tuur (°C)
Rooster‐
hoogte
Tijd (min)
Zoete brood‐
jes, 12 stuks
bakplaat of lekschaal
175
3
40 - 50
Broodjes, 9
stuks
bakplaat of lekschaal
180
2
35 - 45
Pizza, bevro‐
ren, 0,35 kg
bakrooster
180
2
45 - 55
Koninginnen‐
brood (opgerol‐
de cake met
jam)
bakplaat of lekschaal
170
2
30 - 40
Brownie
bakplaat of lekschaal
170
2
45 - 50
Soufflé, 6 stuks
keramieken vormpjes op
rooster
190
3
45 - 55
Luchtige flan‐
bodem
flanvorm op rooster
180
2
35 - 45
Victoriataart
met jamvulling
ovenschaal op rooster
170
2
35 - 50
Gepocheerde
vis, 0,3 kg
bakplaat of lekschaal
180
2
35 - 45
Hele vis, 0,2 kg
bakplaat of lekschaal
180
3
25 - 35
Visfilets 0,3 kg
pizzavorm op rooster
170
3
30 - 40
Vlees in braad‐
zak, 0,25 kg
bakplaat of lekschaal
180
3
35 - 45
Sjasliek, 0,5 kg
bakplaat of lekschaal
180
3
40 - 50
Koekjes, 16
stuks
bakplaat of lekschaal
150
2
30 - 45
Makronen, 20
stuks
bakplaat of lekschaal
180
2
45 - 55
Muffins, 12
stuks
bakplaat of lekschaal
170
2
30 - 40
Hartige pastei‐
tjes, 16 stuks
bakplaat of lekschaal
170
2
35 - 45
Zandkoekjes,
20 stuks
bakplaat of lekschaal
150
2
40 - 50
Taartjes, 8
stuks
bakplaat of lekschaal
170
2
30 - 40
24
Gerecht
Accessoires
Tempera‐
tuur (°C)
Rooster‐
hoogte
Tijd (min)
Gepocheerde
groenten, 0,4
kg
bakplaat of lekschaal
180
2
35 - 45
Vegetarische
omelet
pizzavorm op rooster
180
3
35 - 45
Groenten, me‐
diterraans 0,7
kg
bakplaat of lekschaal
180
4
35 - 45
Drogen - Hetelucht
Gebruik hiervoor een met boterhampapier
of bakpapier belegde plaat.
laat het één nacht afkoelen om het drogen
te voltooien.
Stop de oven voor een beter resultaat
halverwege de droogtijd, open de deur en
Groenten
Gebruik voor één bakplaat de derde rekstand.
Gebruik voor 2 bakplaten de eerste en de vierde rekstand.
Gerecht
Temperatuur (°C)
Tijd (u)
Bonen
60 - 70
6-8
Paprika's
60 - 70
5-6
Groente in het zuur
60 - 70
5-6
Paddenstoelen
50 - 60
6-8
Kruiden
40 - 50
2-3
Fruit
Gerecht
Temperatuur
(°C)
Tijd (u)
Pruimen
60 - 70
Abrikozen
Roosterhoogte
1 stand
2 standen
8 - 10
3
1/4
60 - 70
8 - 10
3
1/4
Schijfjes appel
60 - 70
6-8
3
1/4
Peren
60 - 70
6-9
3
1/4
25
Multi hetelucht + stoom
Taarten en gebak
Gerecht
Tempera‐
tuur (°C)
Tijd (min)
Roos‐
terhoog‐
te
Opmerkingen
Appeltaart1)
160
60 - 80
2
In een cakevorm van 20
cm
Taarten
175
30 - 40
2
In een cakevorm van 26
cm
Vruchtencake
160
80 - 90
2
In een cakevorm van 26
cm
Taart
160
35 - 45
2
In een cakevorm van 26
cm
Panettone1)
150 - 160
70 - 100
2
In een cakevorm van 20
cm
Pruimentaart1)
160
40 - 50
2
In een broodvorm
Cakejes
150 - 160
25 - 30
3 (2 en
4)
Op een bakplaat
Koekjes
150
20 - 35
3 (2 en
4)
Op een bakplaat
Koffiebroodjes
180 - 200
12 - 20
2
Op een bakplaat
180
15 - 20
3 (2 en
4)
Op een bakplaat
met gist1)
Brioches1)
1) Verwarm de oven 10 minuten voor.
Brood en pizza
Verwarm de oven 10 minuten voor.
Gebruik de bakplaat.
Ge‐
recht
Tempe‐
ratuur
(°C)
Tijd
(min)
Roos‐
ter‐
hoog‐
te
Wit‐
brood,
2 x 0,5
kg elk
180 190
45 - 60
2
Flans
Bereid in de cakevorm.
Ge‐
recht
Tempe‐
ratuur
(°C)
Tijd
(min)
Roos‐
ter‐
hoog‐
te
Brood‐
jes, 6 8, 0,5
kg
190 210
20 - 30
2 (2
en 4)
Pizza
200 220
20 - 30
2
26
Gerecht
Temperatuur (°C)
Tijd (min)
Roosterhoogte
Gevulde groenten
170 - 180
30 - 40
1
Lasagne
170 - 180
40 - 50
2
Aardappelgratin
160 - 170
50 - 60
1 (2 en 4)
Vlees
Gebruik de tweede rekstand.
Maak gebruik van het bakrooster.
Gerecht
Tempera‐
tuur (°C)
Tijd (min)
Gebraden
varkens‐
vlees 1 kg
180
90 - 110
Kalfsvlees,
1 kg
180
90 - 110
Biefstuk rood, 1 kg
210
45 - 50
Biefstuk medium, 1
kg
200
Biefstuk doorbak‐
ken, 1 kg
190
Gerecht
Tempera‐
tuur (°C)
Tijd (min)
Hele gans,
3 kg
160 - 170
150 - 200
Vis
Gebruik de tweede rekstand.
Gerecht
Tempera‐
tuur (°C)
Tijd (min)
Forel, 3 - 4
vissen, 1,5
kg
180
25 - 35
55 - 65
Tonijn, 4 6 filets, 1,2
kg
175
35 - 50
65 - 75
Heek
200
20 - 30
Met stoom opnieuw verwarmen
Verwarm uw gerecht nogmaals op het
bord.
Gebruik de tweede rekstand.
Verwarm de oven 10 minuten voor.
Gerecht
Tempera‐
tuur (°C)
Tijd (min)
Lamsvlees,
bout, 1 kg
175
110 - 130
Gerecht
Tempera‐
tuur (°C)
Tijd (min)
Hele kip, 1
kg
200
55 - 65
Stoofscho‐
tels
130
15 - 25
Kalkoen,
heel, 4 kg
170
180 - 240
Pasta en
saus
130
10 - 15
Eend, heel,
2 - 2,5 kg
170 - 180
120 - 150
130
10 - 15
Konijn, in
stukken
gesneden
170 - 180
60 - 90
Bijgerech‐
ten (d.w.z.
rijst, aard‐
appelen,
pasta)
Gebruik de eerste rekstand.
Gebruik de tweede rekstand.
27
Stel de temperatuur in op 150°C.
Gerecht
Tempera‐
tuur (°C)
Tijd (min)
Bordge‐
rechten
130
Vlees
Groenten
Gerecht
Tijd (min)
10 - 15
Gekookte ham
55 - 65
130
10 - 15
Gepocheerde kip‐
peborst
25 - 35
130
10 - 15
Casselerrib (ge‐
rookte varkensrug)
80 - 100
Koken in de dieetbraadschotel
Gebruik de functie:Multi hetelucht + stoom
Vis
Gebruik de tweede rekstand.
Stel de temperatuur in op 150°C.
Groenten
Gebruik de tweede rekstand.
Stel de temperatuur in op 150°C.
Gerecht
Tijd (min)
Forel
25 - 30
Zalmfilet
25 - 30
Gerecht
Tijd (min)
Broccoliroosjes
20 - 25
Aubergine
15 - 20
Bijgerechten
Gebruik de tweede rekstand.
Bloemkoolroosjes
25 - 30
Stel de temperatuur in op 150°C.
Tomaten
15
Witte asperges
35 - 45
Groene asperges
25 - 35
Courgetteplakjes
20 - 25
Wortelen
35 - 40
Venkel
Gerecht
Tijd (min)
Rijst
35 - 40
Ongepelde toma‐
ten, medium
50 - 60
35 - 45
30 - 35
Gekookte aardap‐
pels
Koolrabi
25 - 30
Polenta
40 - 45
Paprikareepjes
20 - 25
Aanwijzingen voor testinstituten
Selderieplakjes
30 - 35
Testen volgens IEC 60350-1.
Vlees
Gebruik de tweede rekstand.
Ge‐
recht
-functie
Acces‐
soires
Roo
ster
hoo
gte
Tem‐
pera‐
tuur
(°C)
Tijd (min)
Opmerkingen
Kleine
cake
Boven +
onder‐
warmte
Bak‐
plaat
3
170
20 - 30
Plaats per bak‐
plaat 20 kleine
cakjes.
28
Ge‐
recht
-functie
Acces‐
soires
Roo
ster
hoo
gte
Tem‐
pera‐
tuur
(°C)
Tijd (min)
Opmerkingen
Kleine
cake
Hetelucht /
Warme
lucht
Bak‐
plaat
3
150 160
20 - 35
Plaats per bak‐
plaat 20 kleine
cakjes.
Kleine
cake
Hetelucht /
Warme
lucht
Bak‐
plaat
2 en
4
150 160
20 - 35
Plaats per bak‐
plaat 20 kleine
cakjes.
Appel‐
taart
Boven +
onder‐
warmte
Bak‐
rooster
2
180
70 - 90
Gebruik 2 vor‐
men (20 cm dia‐
meter), diago‐
naal geplaatst.
Appel‐
taart
Hetelucht /
Warme
lucht
Bak‐
rooster
2
160
70 - 90
Gebruik 2 vor‐
men (20 cm dia‐
meter), diago‐
naal geplaatst.
Vetvrije
cake
Boven +
onder‐
warmte
Bak‐
rooster
2
170
40 - 50
Gebruik een ca‐
kevorm (26 cm
diameter).
Verwarm de
oven 10 minuten
voor.
Vetvrije
cake
Hetelucht /
Warme
lucht
Bak‐
rooster
2
160
40 - 50
Gebruik een ca‐
kevorm (26 cm
diameter).
Verwarm de
oven 10 minuten
voor.
Vetvrije
cake
Hetelucht /
Warme
lucht
Bak‐
rooster
2 en
4
160
40 - 60
Gebruik een ca‐
kevorm (26 cm
diameter). Dia‐
gonaal geplaatst.
Verwarm de
oven 10 minuten
voor.
Zand‐
taart‐
deeg
Hetelucht /
Warme
lucht
Bak‐
plaat
3
140 150
20 - 40
-
Zand‐
taart‐
deeg
Hetelucht /
Warme
lucht
Bak‐
plaat
2 en
4
140 150
25 - 45
-
29
Ge‐
recht
-functie
Acces‐
soires
Roo
ster
hoo
gte
Tem‐
pera‐
tuur
(°C)
Tijd (min)
Opmerkingen
Zand‐
taart‐
deeg
Boven +
onder‐
warmte
Bak‐
plaat
3
140 150
25 - 45
-
Geroo‐
sterd
brood
4-6
stuks
Grill
Bak‐
rooster
4
max.
2 - 3 minuten
eerste kant; 2
- 3 minuten
tweede kant
Verwarm de
oven 3 minuten
voor.
Runder‐
burger
6 stuks,
0,6 kg
Grill
Rooster
en lek‐
bak
4
max.
20 - 30
Plaats het roos‐
ter op het vierde
niveau en de lek‐
bak op het derde
niveau in de
oven. Draai het
voedsel halver‐
wege de berei‐
dingstijd om.
Verwarm de
oven 3 minuten
voor.
ONDERHOUD EN REINIGING
WAARSCHUWING!
Raadpleeg de hoofdstukken
Veiligheid.
Opmerkingen over
schoonmaken
Maak de voorkant van de oven schoon
met een zachte doek, warm water en een
mild reinigingsmiddel.
Gebruik voor metalen oppervlakken een
specifiek reinigingsmiddel.
Reinig de binnenkant van de oven na elk
gebruik. Vetophoping of andere
voedingsresten kunnen brand
veroorzaken. Het gevaar is groter voor de
grillpan.
Reinig alle accessoires na elk gebruik en
laat ze drogen. Gebruik een zachte doek
met een warm sopje en een
reinigingsmiddel. De accessoires niet in
de afwasmachine reinigen.
Verwijder hardnekkig vuil met een
speciale ovenreiniger.
Toebehoren met antiaanbaklaag mogen
niet worden schoongemaakt met een
agressief reinigingsmiddel, voorwerpen
met scherpe randen of een
afwasautomaat. Dit kan de
antiaanbaklaag beschadigen.
Vocht kan in de oven of op de glazen
deurpanelen condenseren. Om de
condensvorming te verminderen, laat u de
oven voor het bereiden 10 minuten
werken.Neem het vocht uit de ruimte na
ieder gebruik af.
30
Ovens van roestvrij staal of
aluminium
Maak de ovendeur alleen met een
vochtige doek of natte spons schoon.
Droog maken met een zachte doek.
Vermijd het gebruik van staalwol, zure of
schurende producten, deze kunnen de
oppervlakken van de oven beschadigen.
Maak het bedieningspaneel van de oven
net zo voorzichtig schoon
De afdichting van de deur
schoonmaken
Voer regelmatig een controle van de
deurafdichting uit. De afdichting van de
deur bevindt zich rondom het frame aan
de binnenkant van de oven. Gebruik de
oven niet als de afdichting van de deur is
beschadigd. Neem contact op met de
klantenservice.
Voor meer informatie over het
schoonmaken van de deurafdichting,
raadpleegt u de algemene informatie over
reiniging.
Verwijderbare inschuifrails
Als u de binnenkant van de oven wilt
reinigen, verwijdert u de inschuifrails.
LET OP! Wees voorzichtig bij
het verwijderen van de
inschuifrails.
1. Trek de inschuifrail bij de voorkant uit
de zijwand.
2. Trek de geleider bij de achterkant uit
de zijwand en verwijder deze.
1
2
Installeer de verwijderde accessoires in de
omgekeerde volgorde.
Het waterreservoir reinigen
WAARSCHUWING! Schenk
geen water in het
waterreservoir tijdens de
reinigingscyclus.
Tijdens de reinigingsprocedure
kan er water uit de
stoomtoevoer in de ovenruimte
druppelen. Plaats een lekbak
op het niveau direct onder de
stoomtoevoer om te
voorkomen dat het water op de
bodem van de oven
terechtkomt.
U kunt na een tijd last krijgen van
kalkaanslag in uw oven. Om dit te
voorkomen, dient u de onderdelen van de
oven die de stoom genereren schoon te
maken. Maak het waterreservoir na elke
bereiding met stoom leeg.
Soorten water
• Zacht water met weinig kalk aanbevolen type. Het vermindert het
aantal reinigingsprocedures.
• Kraanwater - u kunt dit gebruiken als
uw waterleiding een
zuiveringsinstallatie of een
waterontharder heeft.
• Hard water met veel kalk - heeft geen
invloed op de prestaties van de oven,
maar de reinigingscycli moeten vaker
worden uitgevoerd.
31
HOEVEELHEID CALCIUM AANGEGEVEN DOOR W.G.O.
(Wereldgezondheidsorganisatie)
Kalkaanslag
Waterhardheid
Waterclassifi‐
catie
Ontkalken om
de
(Franse hard‐
heid)
(Duitse hard‐
heid)
0 – 60 mg/l
0-6
0-3
Zoet of zacht
75 cycli - 2,5
maand
60 – 120 mg/l
6 - 12
3-7
Middelmatig
hard
50 cycli - 2
maand
120 – 180 mg/l
12 - 18
8 - 10
Hard of kalk‐
houdend
40 cycli - 1,5
maand
meer dan 180
mg/l
meer dan 18
meer dan 10
Zeer hard
30 cycli - 1
maand
1. Vul het waterreservoir met 850 ml
water en 50 ml citroenzuur (vijf
theelepels). Schakel de oven uit en
wacht ongeveer 60 minuten.
2. Schakel de oven in en stel de functie
in: Multi hetelucht + stoom. Stel de
temperatuur in op 230 °C. Schakel de
oven na 25 minuten uit en laat hem 15
minuten afkoelen.
3. Schakel de oven in en stel de functie
in: Multi hetelucht + stoom. Stel de
temperatuur in tussen de 130 °C en
230 °C. Schakel het uit na 10 minuten.
Laat de oven afkoelen en laat de inhoud
van het reservoir verder weglopen.
Raadpleeg het hoofdstuk 'Dagelijks
gebruik', Legen van het waterreservoir.
4. Spoel het waterreservoir om en veeg
de kalkresten aan de binnenkant van
de oven met een doek weg.
5. Maak de afvoerslang met de hand
schoon in een warm sopje. Om schade
te voorkomen, kunt u beter geen
zuren, spuitbussen of gelijksoortige
schoonmaakmiddelen gebruiken.
De deur verwijderen en
installeren
De ovendeur beschikt over twee glazen
panelen. U kunt de ovendeur en de
interne glasplaat verwijderen om ze
schoon te maken. Lees de volledige
instructie 'Verwijderen van installatiedeur'
voordat u de glasplaten verwijdert.
De ovendeur kan dichtslaan als
u het interne glaspaneel
probeert te verwijderen als de
deur nog gemonteerd is.
LET OP! Gebruik de oven nooit
zonder de interne glasplaat.
1. Open de deur volledig en houd vast
aan beide scharnieren.
2. Til de hendels van beide scharnieren
volledig op en draai eraan.
32
7. Houd het glazen deurpaneel bij de
bovenkant vast en trek het voorzichtig
naar buiten. Zorg dat het glas volledig
uit de geleiders schuift.
3. Sluit de ovendeur halverwege tot de
eerste openingsstand. Til hem daarna
op en trek hem naar voren en
verwijder hem van zijn plek.
8. Reinig de glasplaten met een sopje.
Droog de glasplaten voorzichtig af.
Reinig de glasplaten niet in de
vaatwasser.
Als de reiniging is voltooid, plaatst u de
glasplaat en de ovendeur terug.
De bedrukte zone moet naar de
binnenkant van de deur gericht zijn. Zorg
ervoor dat het oppervlak van de glasplaat
op de bedrukte zijde na de installatie niet
ruw aanvoelt.
Als de deur correct wordt geïnstalleerd,
klikt de rand van de deur.
Zorg ervoor dat u de interne glasplaat
correct in de uitsparingen plaatst.
A
4. Leg de deur op een zachte doek op
een stabiele ondergrond.
5. Deurafdekking (B) aan de bovenkant
van de deur aan beide kanten
vastpakken en naar binnen drukken
om de klemsluiting te ontgrendelen.
Het lampje vervangen
WAARSCHUWING! Gevaar
voor elektrische schokken.
Het lampje kan heet zijn.
1. Oven uitschakelen.
Wacht totdat de oven afgekoeld is.
2. Trek de oven uit het stopcontact.
3. Leg een doek op de bodem van de
ovenruimte.
2
B
1
6. Trek de deur naar voren om hem te
verwijderen.
LET OP! Houd de
halogeenlamp altijd met een
doek vast om te voorkomen dat
er vetrestjes op de ovenlamp
verbranden.
33
Het achterste lampje
1. Draai het afdekglas van de lamp en
verwijder het.
2. Reinig de glasafdekking.
3. Vervang de lamp door een geschikte
300°C hittebestendige lamp.
4. Plaats het afdekglas terug.
PROBLEEMOPLOSSING
WAARSCHUWING!
Raadpleeg de hoofdstukken
Veiligheid.
Problemen oplossen
Probleem
Mogelijke oorzaak
oplossing
De oven wordt niet warm.
De oven is uitgeschakeld.
Schakel de oven in.
De oven wordt niet warm.
De klok is niet ingesteld.
Stel de klok in.
De oven wordt niet warm.
De benodigde kookstanden
zijn niet ingesteld.
Zorg ervoor dat de instellin‐
gen correct zijn.
De oven wordt niet warm.
De zekering is doorgesla‐
gen.
Controleer of de zekering de
oorzaak van de storing is.
Als de zekeringen keer op
keer doorslaan, neemt u
contact op met een erkende
installateur.
Op het display wordt '12.00'
weergegeven.
Er is een stroomstoring ge‐
weest.
Stel de klok opnieuw in.
Het lampje brandt niet.
Het lampje is stuk.
Vervang het lampje.
Stoom en condens slaan
neer op de gerechten en in
de ovenruimte.
Het gerecht heeft te lang in
de oven gestaan.
Laat gerechten na het berei‐
den niet langer dan 15 - 20
minuten in de oven staan.
Er bevindt zich water in de
oven.
Er zit te veel water in het re‐
servoir.
Zet de oven uit en neem het
water op met een doek of
een spons.
Het indicatielampje dat aan‐
geeft dat het waterreservoir
Er is niet voldoende water in
het reservoir.
Vul het waterreservoir met
water tot het indicatielampje
gaat branden. Als er water
in de oven stroomt terwijl het
indicatielampje nog steeds
niet brandt, neemt u contact
op met een erkende service‐
monteur.
vol is,
brandt niet.
34
Probleem
Mogelijke oorzaak
oplossing
Het indicatielampje dat aan‐
geeft dat het waterreservoir
Er is geen water in het re‐
servoir.
Vul het reservoir. Als het in‐
dicatielampje nog steeds
brandt, neemt u contact op
met een erkende service‐
monteur.
De bereiding met stoom
werkt niet.
Er is geen water in het re‐
servoir.
Vul het waterreservoir.
De bereiding met stoom
werkt niet.
Het gat wordt verstopt door
kalk
Controleer de stoomtoevoer‐
opening. Verwijder de kalk.
Het legen van het waterre‐
servoir neemt meer dan drie
minuten in beslag of er lekt
water uit de opening van de
stoomtoevoer.
Er bevindt zich kalkaanslag
in de oven.
Maak het waterreservoir
schoon. Zie 'Het waterreser‐
voir reinigen'.
leeg is
, brandt.
Onderhoudsgegevens
Als u niet zelf het probleem kunt
verhelpen, neem dan contact op met uw
verkoper ofeen erkende serviceafdeling.
Het typeplaatje bevindt zich aan de
voorkant van de binnenkant van de oven.
Verwijder het typeplaatje niet uit de
ovenruimte.
De contactgegevens van het
servicecentrum staan op het typeplaatje.
Wij adviseren u om de gegevens hier te noteren:
Model (MOD.)
.........................................
Productnummer (PNC)
.........................................
Serienummer (S.N.)
.........................................
MONTAGE
WAARSCHUWING!
Raadpleeg de hoofdstukken
Veiligheid.
35
Inbouw
548
21
min. 550
80
60
520
600
114
18
20
589
594
min. 560
595+-1
198
60
5
3
523
20
548
70
60
21
min. 550
20
520
18
590
114
min. 560
589
594
198
60
595+-1
5
3
20
523
36
Bevestiging van het apparaat
aan het kastje
Dit apparaat wordt geleverd met stekker
en netsnoer.
Kabel
A
B
Kabeltypes die van toepassing zijn op de
installatie of vervanging:
H07 RN-F, H05 RN-F, H05 RRF, H05 VVF, H05 V2V2-F (T90), H05 BB-F
Voor het deel van de kabel raadpleegt u
het totale vermogen op het typeplaatje. U
kunt ook de tabel raadplegen:
Elektrische installatie
De fabrikant is niet
verantwoordelijk indien u deze
veiligheidsmaatregelen uit
hoofdstuk
'Veiligheidsinformatie' niet
opvolgt.
Totaal vermogen
(W)
Deel van de kabel
(mm²)
maximaal 1380
3 x 0.75
maximaal 2300
3x1
maximaal 3680
3 x 1.5
De aardekabel (groene/gele kabel) moet 2
cm langer zijn dan de fase- en neutrale
kabels (blauwe en bruine kabels).
ENERGIEZUINIGHEID
Productkaart en informatie volgens EU 65-66/2014
Naam leverancier
Juno
Modelidentificatie
JB097C9
Energie-efficiëntie Index
95.3
Energie-efficiëntieklasse
A
Energieverbruik bij een standaardbelasting, stand bo‐
ven + onderwarmte
0.93 kWh/cyclus
Energieverbruik bij een standaardbelasting, stand hete‐
lucht
0.81 kWh/cyclus
Aantal ruimten
1
Warmtebron
Elektriciteit
Volume
72 l
Soort oven
Inbouwoven
Massa
28.8 kg
EN 60350-1 - Elektrische huishoudelijke
kookapparaten - deel 1: Reeksen, ovens,
stoomovens en grills - Methoden voor
prestatiemeting.
37
Energiebesparing
Deze oven bevat functies die u
helpen energie te besparen
tijdens het dagelijks koken.
Algemene tips
Zorg ervoor dat de ovendeur goed
gesloten is als u de oven in werking stelt.
De deur niet openen tijdens de bereiding
met stoom. Houd het deurrubber schoon
en zorg ervoor dat het goed op zijn plaats
vastzit.
Gebruik metalen schalen om meer
energie te besparen.
Indien mogelijk de oven niet
voorverwarmen voordat u er voedsel in
plaatst.
Verlaag bij een bereidingsduur langer dan
30 minuten de oventemperatuur met
minimaal 3 - 10 minuten, afhankelijk van
de bereidingsduur voordat de kooktijd
verstrijkt. De restwarmte in de oven zorgt
ervoor dat het gerecht wordt voltooid.
U kunt de restwarmte gebruiken om
andere maaltijden op te warmen.
Houd de onderbrekingen tussen het
bakken zo kort mogelijk als u een aantal
gerechten tegelijkertijd bereidt.
Bereiding met hete lucht
Gebruik indien mogelijk de
bereidingsfuncties met hete lucht om
energie te besparen.
Eten warm houden
Kies de laagst mogelijke
temperatuurinstelling om de restwarmte te
gebruiken en een maaltijd warm te
houden.
Hetelucht (vochtig)
Functie is ontworpen om tijdens de
bereiding energie te besparen.
MILIEUBESCHERMING
Recycle de materialen met het symbool
. Gooi de verpakking in een geschikte
verzamelcontainer om het te recyclen.
Help om het milieu en de volksgezondheid
te beschermen en recycle het afval van
elektrische en elektronische apparaten.
Gooi apparaten gemarkeerd met het
symbool niet weg met het huishoudelijk
afval. Breng het product naar het
milieustation bij u in de buurt of neem
contact op met de gemeente.