Moulinex AM A351 de handleiding

Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

Français p. 3
English p. 9
Deutsch p. 15
Nederlands p. 21
Español p. 27
Italiano p. 33
Türkçe p. 39
Eλληνικα p. 45
p. 50
´‡‡‡‡‡d°‡‡‡‡‡‡w
F
E
C1
D*
C
A8
A4
B
A1
A
A2
A3
A5
A6
A7
* selon modèle - depending on model - abhängig vom Modell - afhankelijk van het model - según modelo - a seconda del modello -
Modele bağldr - aνάλγα µε τ µντέλ -
•ºV «∞Luœ¥q
21
NEDERLANDS
Wij danken u voor de aanschaf van een apparaat uit het Moulinex assortiment.
De stoomkoker stelt u in staat gerechten te bereiden zonder vet, waarbij de vitamines en
mineralen behouden worden.
Veiligheidsvoorschriften
1) Aansluiting
- Controleer of de netspanning,
aangegeven op het apparaat,
overeenkomt met de netspanning van
het elektriciteitsnet.
- Het apparaat dient altijd aangesloten
te worden op een deugdelijk
stopcontact met randaarde. Voor uw
eigen veiligheid is het noodzakelijk dat
het stopcontact overeenkomstig de
geldende elektriciteitsnormen is
geïnstalleerd.
Verkeerde aansluiting maakt de
garantie ongeldig.
2) Installatie
- Plaats de stoomkoker altijd op een
stabiel, vlak werkoppervlak, op
voldoende afstand van muren en
kasten.
- Houd het apparaat ook voldoende
verwijderd van :
. ontvlambare objecten of vloeistoffen,
. warmtebronnen (oven, magnetron,
kookplaten), waterspatten,
. de opvangbak voor het kookvocht te
legen.
3) Aanbevelingen
- Lees deze gebruiksaanwijzing
zorgvuldig door voordat u het
apparaat in gebruik neemt en bewaar
deze voor alle volgende keren dat u
het apparaat gaat gebruiken.
Als het apparaat niet overeenkomstig
de gebruiksaanwijzing wordt gebruikt,
vervalt de aansprakelijkheid van
Moulinex.
- Houd het apparaat buiten bereik van
kinderen. Het gebruik van dit
apparaat door jonge kinderen dient
uitsluitend onder toezicht te
gebeuren.
- Dit apparaat is uitsluitend bestemd
voor huishoudelijk gebruik en mag
alleen binnenshuis gebruikt worden.
- Trek, na gebruik en tijdens het
schoonmaken, de stekker uit het
stopcontact.
- Maak geen gebruik van het apparaat
als het niet goed functioneert of
beschadigd is. Om elk risico te
vermijden, dient u contact op te
nemen met een door Moulinex erkend
servicecentrum (zie adres in het
Moulinex Service boekje).
- Met uitzondering van reiniging en
gebruikelijk onderhoud dienen
werkzaamheden aan het apparaat te
worden uitgevoerd door een door
Moulinex erkend servicecentrum.
- Doe het apparaat, noch het
aansluitsnoer, noch de stekker nooit in
water of in een andere vloeistof.
- Laat het aansluitsnoer nooit binnen
handbereik van kinderen hangen.
- Laat het aansluitsnoer nooit in de
buurt hangen van of in contact komen
met warme onderdelen van het
apparaat of van andere
warmtebronnen.
- Laat het snoer nooit over scherpe
hoeken of randen hangen.
- Maak geen gebruik van het apparaat als
het aansluitsnoer of de stekker
beschadigd is. Om elk risico te
A Basis
A1 Verwarmingselement
A2 Waterreservoir met mini/maxi aandui-
ding
A3 Vulopening voor het water met maxi
aanduiding
A4 Dop
A5 Tijdschakelaar
A6 Controlelampje Aan/Uit
A7 Aansluitsnoer
A8 Aromaverspreider/ingebouwde turbokroon
B Opvangbak voor het kookvocht
C Kookbak 1
C1 Rijstbak
D Kookbak 2 (afhankelijk van het
model)
E Visplateau
F Deksel
Beschrijving
22
vermijden, dient u ze te laten vervangen
door de Moulinex reparatieservice (zie
adres in het “Moulinex Service“ boekje).
- Voor uw eigen veiligheid, dient u
uitsluitend gebruik te maken van
Moulinex accessoires en onderdelen,
afgestemd op het apparaat.
- Laat het apparaat nooit zonder water
in het reservoir functioneren.
- Verplaats het apparaat nooit tijdens
een bereiding.
- Voordat u het apparaat verplaatst,
dient u:
. de stekker uit het stopcontact te halen,
. het apparaat te laten afkoelen,
. de opvangbak voor het kookvocht te
legen.
-
Dompel de basis (A) nooit onder in water.
- Belangrijk : tijdens de werking, kan de
stoom ernstige brandwonden
veroorzaken :
. gebruik altijd ovenwanten of een
doek, bij het aanraken van één van de
elementen,
. verwijder het deksel altijd zeer
voorzichtig,
. gebruik altijd een lepel o.i.d. voor het
omscheppen e.d. van de ingrediënten
in de stoomkoker.
Milieubehoud
- Dit apparaat is ontworpen om vele
jaren mee te gaan. Denk er aan het
einde van de levensduur van dit
apparaat aan het op een voor het
milieu verantwoorde manier weg te
doen.
- Afhankelijk van de regels die in uw
land gelden, kunt u het apparaat
inleveren bij uw winkelier, bij de
service centra van het merk of bij het
gemeentelijk reinigingsdepot (of neem
voor informatie contact op met de
gemeentereiniging).
Voor het eerste gebruik
- Was de kookbakken en de andere
accessoires in een sopje, spoel en
droog ze zorgvuldig af.
- Haal een vochtige doek door het
waterreservoir.
Let op: de basis van het product
nimmer onderdompelen.
Gebruik
VOORBEREIDING
- Plaats de kruiden in de dubbele wand
van de aromaverspreider, zuinig
doseren (A8). Aanvullen met water of
een andere vloeistof (zie recept) tot het
“maxi”-niveau dat aan de binnenzijde
van de verspreider staat aangegeven.
- Zet de aromaverspreider op zijn plaats.
- Vul de stoomkoker met water, ofwel via
de vulopening (A3) na de dop
geopend te hebben (A4), ofwel
rechtstreeks in het reservoir (A2).
- Nimmer het aan de binnenzijde van
het reservoir (A2) aangegeven "maxi"-
niveau overschrijden.
- In dit water geen kruiden of
specerijen toevoegen.
- Zet de opvangbak voor het kookvocht
(B) op de basis (A).
G
EBRUIK VAN DE VERSCHILLENDE ACCESSOIRES
De stoomkoker kan met 1 of
2 kookbakken gebruikt worden alsmede
met andere accessoires.
. Kookbak 1 (C):
- Doe de ingrediënten in de kookbak.
- Plaats de kookbak op de opvangbak
voor het kookvocht.
. Kookbak 2 (D) (afhankelijk van het
model):
- Doe de producten in de kookbak.
- Plaats kookbak 2 op de kookbak 1.
Opmerking: Indien de bereidingstijden
van de producten die zich in de twee
kookbakken bevinden, verschillen, begin
dan met het koken van de producten die
de langste bereidingstijd nodig hebben
in kookbak 1 en voeg vervolgens
kookbak 2 toe en voltooi de kookcyclus.
. Rijstbak (C1):
- Doe de rijst en het water in de
kookbak (1 deel rijst op 2 delen water).
- Zet de rijstbak in de kookbak.
- Plaats het geheel op de opvangbak
voor het kookvocht.
. Visplateau (E):
- Leg de vis op het plateau.
- Plaats het plateau rechtstreeks op de
opvangbak (B) voor het kookvocht of
zet het boven de kookbak 1 of de
kookbak 2 (afhankelijk van het model.
- Zet het geheel op de opvangbak voor
het kookvocht.
23
IN WERKING STELLEN
- Doe het deksel (F) op de kookbak
naar keuze of op het visplateau(E).
- Zorg dat de gaten in de richting van u
af wijzen.
- Steek de stekker in het stopcontact en
stel vervolgens de tijdschakelaar (A5)
in op de gewenste bereidingstijd (zie
ook het kooktijdenoverzicht).
- Het controlelampje (A6) gaat branden,
het stomen begint.
- Wanneer de kooktijd verstreken is,
klinkt een geluidssignaal (A5) en het
controlelampje (A6) gaat uit. Het
apparaat schakelt automatisch uit.
- Verwijder voorzichtig het deksel
(gebruik ovenwanten).
- Indien u het deksel omgekeerd op het
werkblad legt, kunt u de kookbak erop
zetten en zo de producten laten
uitlekken.
P
RAKTISCHE TIPS
- Controleer tijdens het koken
regelmatig of er nog voldoende water
in het reservoir zit (A2).
Het is op ieder gewenst moment
mogelijk om het waterreservoir bij te
vullen via de vulopening (A3) zonder
dat u de kookbakken hoeft te
verplaatsen.
- Indien u twee keer achter elkaar wilt
koken, leeg dan na de eerste
kookbeurt eerst de opvangbak voor
het kookvocht (B) en vul het
waterreservoir voor de tweede
kookbeurt bij.
- U kunt het kookvocht eventueel
bewaren voor het bereiden van
sauzen (B).
Schoonmaken
- Trek na elk gebruik de stekker uit het
stopcontact en laat het apparaat
volledig afkoelen.
- Leeg de opvangbak voor het
kookvocht, de aromaverspreider en
het waterreservoir.
- U kunt de accessoires (kookbakken,
opvangbak voor het kookvocht, het
visplateau en de rijstkom) in de
vaatwasmachine reinigen.
- Maak het waterreservoir schoon met
een spons en spoel hem af.
- Houd de basis (A) van het apparaat
nooit onder de kraan en dompel hem
ook nooit onder in water.
- Gebruik geen (metalen) schuursponsjes
of schuurmiddelen om het apparaat of
de accessoires te reinigen.
T
IPS :
Het kookvocht van sommige
etenswaren (wortels, bieten…) kan
vlekken maken op de opvangbak voor
het kookvocht. Dit is normaal. De
opvangbak kan schoongemaakt worden
met een zacht reinigingsmiddel (geen
schuurmiddelen), meteen na het koken.
Onderhoud
ONTKALKEN
Kalkaanslag hangt samen met de
hardheid van het water in uw regio.
Gemiddeld raden wij u aan het apparaat
iedere keer na 7 à 10 keer gebruik te
ontkalken, zodat de stoomopbrengst
optimaal blijft en de levensduur van het
apparaat verlengd wordt.
- Plaats de ingebouwde turbokroon rond
(A8) het verwarmingselement in het
waterreservoir (A1).
- Vul het reservoir (A2) met witte azijn
(1/3) en water tot het maximum.
- Laat het apparaat niet functioneren om
nare geuren te voorkomen.
- Laat het apparaat de hele nacht
ontkalken.
- Meerdere keren het reservoir
omspoelen met warm water.
O
PBERGEN
- Berg het apparaat op volgens het
schema.
Wat te doen indien het
apparaat niet functioneert?
- Controleer of het apparaat op de juiste
manier is aangesloten (A7) en kijk de
stand van de tijdschakelaar na (A5).
Wend u bij problemen met het apparaat
of vragen tot onze Consumentendienst
voor deskundige hulp en advies.
24
De aromaverspreider
Uw stoomkoker is voorzien van een aromaverspreider. Deze is te gebruiken met
kruiden en specerijen in poedervorm en vloeistoffen (sap, bouillons, essentiële
huishoudolie,…). Hiermee kunnen op subtiele wijze geuren uit de hele wereld
verspreid worden, zonder de natuurlijke smaak van de etenswaren te bederven.
U plaatst hiertoe uw kruiden met een beetje water in de dubbele wand van de
aromaverspreider tot het “maxi”-niveau op de binnenzijde van de verspreider en klaar
is Kees!
Voor iedere etenswaar geven wij enkele kruiden aan die u kunt gebruiken, maar het
staat u vrij uw gerechten te garneren met andere kruiden om uw gehemelte te strelen!
Kooktijdenoverzicht
Onderstaande tijden zijn slechts richtlijnen; ze kunnen variëren naar gelang uw
persoonlijke smaak, de aard van het product en de hoeveelheid.
Etenswaar Hoeveel- Kooktijd ADVIES: combineer verschillende
heden smaken
Vis
Dunne visfilet (kabeljauw,
schol, tong, schelvis, zalm): Basilicum, bieslook, koriander,
- Vers 450 g 8-10 min. laurierblaadjes, rode peper, salie,
- Diepvries 450 g 11-16 min. witte peper, rozemarijn, saffraan,
Dikke filet of moot (kabeljauw, tijm, peterselie, kerriepoeder,
schol, tong, schelvis, zalm…): citroen, anijszaad, dille, venkel.
- Vers 450 g 16-21 min.
Hele vis (forel, zeebrasem) 600 g 27-32 min.
Schaaldieren
Laurierblaadjes, witte peper,
Mosselen 1 kg 16-21 min.
knoflookpoeder, bieslook, peterselie,
tijm, citroen, witte wijn.
Laurierblaadjes, marjolein, rode
Garnalen (rauw) 200 g 3-7 min. peper, cayennepeper, witte peper,
St.-jakobsschelpen 100 g 6-10 min. tijm, kerriepoeder, saffraan,
peterselie, citroen.
Vlees
Varkensfilet 700 g 13-16 min.
Worstjes
Cayennepeper, witte peper,
- cocktailworstjes 10 8-12 min.
rozemarijn, salie.
- knakworstjes 10 11-13 min.
Provençaalse kruiden, cayennepeper
Lamskoteletten 500 g 11-16 min. witte peper, rozemarijn, salie,
komijn.
Gevogelte
Kippenborst (zonder botjes) Knoflookpoeder, kervel, marjolein,
- stukjes 500 g 13-16 min. rozemarijn, salie, witte peper,
- heel 450 g 16-21 min. dragon, peterselie, tijm, paprika,
Drumsticks of kippenpoten 4 32-37 min. kerriepoeder, komijn.
Kalkoenfilet en -lapje 600 g 21-26 min.
25
Groenten
Artisjokken (heel)
3 middel-
32-37 min.
Kervel, dragon, peterselie, witte
grote peper.
Asperges 600 g 16-21 min. Olijfolie, basilicum, citroen.
Verse broccoli 400 g 21-26 min.
Diepvries broccoli 400 g 16-21 min. Komijn, laurierblaadjes, peterselie,
Knolselderij 350 g 21-26 min. kruidnagels, grijze peper, tijm,
Champignons 500 g 11-16 min. nootmuskaat, cayennepeper,
Bloemkool in roosjes 1 middel- 27-32 min. selderijzout, witte peper.
grote
Kool (rode of groene) 600 g 16-19 min.
Courgettes 600 g 13-16 min.
Dille, basilicum, salie, kervel,
dragon, peterselie, rozemarijn
Verse spinazie 300 g 11-13 min. Basilicum, nootmuskaat, witte peper,
Diepvries spinazie 300 g 16-21 min. rode peper.
Verse hele sperziebonen 500 g 21-26 min.
Dille, marjolein, peterselie, witte
Diepvries hele sperziebonen 500 g 16-21 min.
peper, cayennepeper, bonenkruid,
Snijbonen 500 g 12-15 min.
salie, tijm, rozemarijn, komijn.
Verse-Diepvries doperwten 400 g 21-26 min.
Prei (in ringen) 500 g 8-12 min. Knoflook, dragon, kurkuma,
Kleine preien 500 g 16-21 min. peterselie, gember, sesamolie
Worteltjes 500 g 11-16 min.
Laurierblad, marjolein, nootmuskaat,
peterselie, rode peper.
Paprika 300 g 11-16 min. Koriander, paprika, komijn.
Kervel, komijn, knoflookpoeder,
Nieuwe aardappeltjes 600 g 43-48 min. bieslook, laurierblaadjes, nootmus-
Andere aardappels 600 g 27 min. kaat, paprika, marjolein, peterselie,
witte peper, rozemarijn, bonenkruid.
Kleine bosuitjes 400 g 11-16 min.
Paprika, tijm, peterselie, basilicum.
Uienringen 400 g 11-16 min.
Rijst/pasta/graanproducten
Witte Amerikaanse rijst, 150 g 27-32 min.
lange korrel
Basmatirijst 150 g 27-32 min.
Saffraan, kerriepoeder, witte peper,
Witte snelkookrijst 150 g 21-24 min.
marjolein, paprika.
Volkorenrijst 150 g 43-48 min.
Griesmeel 200 g 11 min.
Pasta (spaghetti) 200 g 21-26 min.
Bulgaarse tarwe 150 g 16 min.
Andere etenswaren
Hardgekookte eieren 6 16 min.
Gepocheerde eieren in 6 13-16 min. Koriander, witte peper, bieslook,
ovenschaaltjes (hardgekookt) kervel, dragon.
Gepocheerde eieren in 6 8-10 min.
ovenschaaltjes (zachtgekookt)
Fruit
In vieren gesneden appel 4 16 min.
Hele appels 450 g 16-21 min. Kaneel, gember, citroenschil,
Bananen 4 11-16 min. Jamaicaanse peper, vanille,
Abrikozen 4 11-16 min. rum, sinaasappelschil, kardemon,
Perziken of nectarines 4 11-16 min. kruidnagel.
Peren 4 21-26 min.
Rabarber 400 g 21-26 min.
26
Enkele smakelijke receptideeën
SALADE VAN GESTOOMDE GAMBA'SMET
KERRIE
4 personen
Voorbereiding: 30 min.
Kooktijd: 12-15 min.
• 5 eetlepels olijfolie
• 24 gamba's
• 1/2 rode sla
• 1/2 andijviesla
• 2 theelepels Xeresazijn
• kerrie
• zout
• peper
• mosterd
• 10 g grof zout
- Pel de gamba's volledig. Plaats in de
Aromaverspreider het grove zout,
1 soeplepel olijfolie en de kerrie.
- Voeg water tot het “Maxi”-niveau.
- Kook de gamba's in 10 tot 12 minuten
gaar in de stoombakken.
- Was de twee salades en schud ze
droog. Meng ze. Maak een slasausje
met de resterende olie, de mosterd en
de Xeresazijn. Leg de gamba's op de
salade en meng het geheel.
G
EVOGELTE MET DRAGONROOMSAUS
4 personen
Voorbereiding: 10 min.
Kooktijd: 20-25 min.
• 4 kipfilets van 120g
• 2 theelepels gehakte dragon
• 2 dl room
• zout
• peper
- Plaats de dragon in de
Aromaverspreider met het water tot het
“Maxi”-niveau.
- Doe de kipfilets in de stoombakken,
laat ze 20 tot 25 minuten koken. Verhit
de room met de rest van de dragon,
het zout en de peper.
- Snijd de kipfilet in plakjes, leg ze op
de borden, giet de room met dragon
er overheen.
G
ROENTEMIX
4 personen
Voorbereiding: 15 min.
Kooktijd: 30-35 min.
• 200 g wortels
• 200 g meiknolletjes
• 200 g sperziebonen
• 200 g diepvries doperwten
• gehakte peterselie
• gemalen zwarte peper
- Schil en was de groenten. Snijd de
wortels, meiknolletjes, sperziebonen in
staafjes van 4 cm lang.
- Plaats in de Aromaverspreider een
theelepel gehakte peterselie en voeg
hier water aan toe tot het “Maxi”-
niveau.
- Leg de gesneden groenten en
doperwten in de stoombak en laat de
groenten 30 tot 35 minuten koken.
Neem de groenten uit en breng ze op
smaak.
A
PPELMOES MET KANEEL
4 personen
Voorbereiding: 15 min.
Kooktijd: 20 min.
• 1 kg appels
• 2 eetlepels kaneelpoeder
• 100 g suiker
- Schil de appels, haal het klokkenhuis
er uit en snijd ze in vieren.
- Doe de kaneelpoeder in de
Aromaverspreider en voeg hier water
aan toe tot het “Maxi”-niveau.
- Kook de appels in 20 minuten gaar in
de stoombakken. Haal ze uit de
stoombakken, pureer ze en voeg de
suiker toe. Serveren.

Documenttranscriptie

Français p. 3 English p. 9 Deutsch p. 15 Nederlands p. 21 Español p. 27 Italiano p. 33 Türkçe p. 39 Eλληνικα p. 45 w‡‡‡‡‡‡°d‡‡‡‡‡´ p. 50 F E D* C1 C B A8 A7 A6 A4 A A2 A1 A3 A5 * selon modèle - depending on model - abhängig vom Modell - afhankelijk van het model - según modelo - a seconda del modello Modele bağl d r - aνάλογα µε το µοντέλο - q¥œuL∞« Vº• NEDERLANDS Wij danken u voor de aanschaf van een apparaat uit het Moulinex assortiment. De stoomkoker stelt u in staat gerechten te bereiden zonder vet, waarbij de vitamines en mineralen behouden worden. Beschrijving A Basis A1 Verwarmingselement A2 Waterreservoir met mini/maxi aanduiding A3 Vulopening voor het water met maxi aanduiding A4 Dop A5 Tijdschakelaar A6 Controlelampje Aan/Uit A7 Aansluitsnoer A8 Aromaverspreider/ingebouwde turbokroon Veiligheidsvoorschriften 1) Aansluiting - Controleer of de netspanning, aangegeven op het apparaat, overeenkomt met de netspanning van het elektriciteitsnet. - Het apparaat dient altijd aangesloten te worden op een deugdelijk stopcontact met randaarde. Voor uw eigen veiligheid is het noodzakelijk dat het stopcontact overeenkomstig de geldende elektriciteitsnormen is geïnstalleerd. Verkeerde aansluiting maakt de garantie ongeldig. 2) Installatie - Plaats de stoomkoker altijd op een stabiel, vlak werkoppervlak, op voldoende afstand van muren en kasten. - Houd het apparaat ook voldoende verwijderd van : . ontvlambare objecten of vloeistoffen, . warmtebronnen (oven, magnetron, kookplaten), waterspatten, . de opvangbak voor het kookvocht te legen. 3) Aanbevelingen - Lees deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig door voordat u het apparaat in gebruik neemt en bewaar deze voor alle volgende keren dat u het apparaat gaat gebruiken. Als het apparaat niet overeenkomstig de gebruiksaanwijzing wordt gebruikt, vervalt de aansprakelijkheid van Moulinex. B C C1 D E F Opvangbak voor het kookvocht Kookbak 1 Rijstbak Kookbak 2 (afhankelijk van het model) Visplateau Deksel - Houd het apparaat buiten bereik van kinderen. Het gebruik van dit apparaat door jonge kinderen dient uitsluitend onder toezicht te gebeuren. - Dit apparaat is uitsluitend bestemd voor huishoudelijk gebruik en mag alleen binnenshuis gebruikt worden. - Trek, na gebruik en tijdens het schoonmaken, de stekker uit het stopcontact. - Maak geen gebruik van het apparaat als het niet goed functioneert of beschadigd is. Om elk risico te vermijden, dient u contact op te nemen met een door Moulinex erkend servicecentrum (zie adres in het Moulinex Service boekje). - Met uitzondering van reiniging en gebruikelijk onderhoud dienen werkzaamheden aan het apparaat te worden uitgevoerd door een door Moulinex erkend servicecentrum. - Doe het apparaat, noch het aansluitsnoer, noch de stekker nooit in water of in een andere vloeistof. - Laat het aansluitsnoer nooit binnen handbereik van kinderen hangen. - Laat het aansluitsnoer nooit in de buurt hangen van of in contact komen met warme onderdelen van het apparaat of van andere warmtebronnen. - Laat het snoer nooit over scherpe hoeken of randen hangen. - Maak geen gebruik van het apparaat als het aansluitsnoer of de stekker beschadigd is. Om elk risico te 21 - - - vermijden, dient u ze te laten vervangen door de Moulinex reparatieservice (zie adres in het “Moulinex Service“ boekje). Voor uw eigen veiligheid, dient u uitsluitend gebruik te maken van Moulinex accessoires en onderdelen, afgestemd op het apparaat. Laat het apparaat nooit zonder water in het reservoir functioneren. Verplaats het apparaat nooit tijdens een bereiding. Voordat u het apparaat verplaatst, dient u: . de stekker uit het stopcontact te halen, . het apparaat te laten afkoelen, . de opvangbak voor het kookvocht te legen. Dompel de basis (A) nooit onder in water. Belangrijk : tijdens de werking, kan de stoom ernstige brandwonden veroorzaken : . gebruik altijd ovenwanten of een doek, bij het aanraken van één van de elementen, . verwijder het deksel altijd zeer voorzichtig, . gebruik altijd een lepel o.i.d. voor het omscheppen e.d. van de ingrediënten in de stoomkoker. Milieubehoud - Dit apparaat is ontworpen om vele jaren mee te gaan. Denk er aan het einde van de levensduur van dit apparaat aan het op een voor het milieu verantwoorde manier weg te doen. - Afhankelijk van de regels die in uw land gelden, kunt u het apparaat inleveren bij uw winkelier, bij de service centra van het merk of bij het gemeentelijk reinigingsdepot (of neem voor informatie contact op met de gemeentereiniging). Voor het eerste gebruik - Was de kookbakken en de andere accessoires in een sopje, spoel en droog ze zorgvuldig af. - Haal een vochtige doek door het waterreservoir. Let op: de basis van het product nimmer onderdompelen. 22 Gebruik VOORBEREIDING - Plaats de kruiden in de dubbele wand van de aromaverspreider, zuinig doseren (A8). Aanvullen met water of een andere vloeistof (zie recept) tot het “maxi”-niveau dat aan de binnenzijde van de verspreider staat aangegeven. - Zet de aromaverspreider op zijn plaats. - Vul de stoomkoker met water, ofwel via de vulopening (A3) na de dop geopend te hebben (A4), ofwel rechtstreeks in het reservoir (A2). - Nimmer het aan de binnenzijde van het reservoir (A2) aangegeven "maxi"niveau overschrijden. - In dit water geen kruiden of specerijen toevoegen. - Zet de opvangbak voor het kookvocht (B) op de basis (A). GEBRUIK VAN DE VERSCHILLENDE ACCESSOIRES De stoomkoker kan met 1 of 2 kookbakken gebruikt worden alsmede met andere accessoires. . Kookbak 1 (C): - Doe de ingrediënten in de kookbak. - Plaats de kookbak op de opvangbak voor het kookvocht. . Kookbak 2 (D) (afhankelijk van het model): - Doe de producten in de kookbak. - Plaats kookbak 2 op de kookbak 1. Opmerking: Indien de bereidingstijden van de producten die zich in de twee kookbakken bevinden, verschillen, begin dan met het koken van de producten die de langste bereidingstijd nodig hebben in kookbak 1 en voeg vervolgens kookbak 2 toe en voltooi de kookcyclus. . Rijstbak (C1): - Doe de rijst en het water in de kookbak (1 deel rijst op 2 delen water). - Zet de rijstbak in de kookbak. - Plaats het geheel op de opvangbak voor het kookvocht. . Visplateau (E): - Leg de vis op het plateau. - Plaats het plateau rechtstreeks op de opvangbak (B) voor het kookvocht of zet het boven de kookbak 1 of de kookbak 2 (afhankelijk van het model. - Zet het geheel op de opvangbak voor het kookvocht. IN WERKING STELLEN - Doe het deksel (F) op de kookbak naar keuze of op het visplateau(E). - Zorg dat de gaten in de richting van u af wijzen. - Steek de stekker in het stopcontact en stel vervolgens de tijdschakelaar (A5) in op de gewenste bereidingstijd (zie ook het kooktijdenoverzicht). - Het controlelampje (A6) gaat branden, het stomen begint. - Wanneer de kooktijd verstreken is, klinkt een geluidssignaal (A5) en het controlelampje (A6) gaat uit. Het apparaat schakelt automatisch uit. - Verwijder voorzichtig het deksel (gebruik ovenwanten). - Indien u het deksel omgekeerd op het werkblad legt, kunt u de kookbak erop zetten en zo de producten laten uitlekken. PRAKTISCHE TIPS - Controleer tijdens het koken regelmatig of er nog voldoende water in het reservoir zit (A2). Het is op ieder gewenst moment mogelijk om het waterreservoir bij te vullen via de vulopening (A3) zonder dat u de kookbakken hoeft te verplaatsen. - Indien u twee keer achter elkaar wilt koken, leeg dan na de eerste kookbeurt eerst de opvangbak voor het kookvocht (B) en vul het waterreservoir voor de tweede kookbeurt bij. - U kunt het kookvocht eventueel bewaren voor het bereiden van sauzen (B). Schoonmaken - Trek na elk gebruik de stekker uit het stopcontact en laat het apparaat volledig afkoelen. - Leeg de opvangbak voor het kookvocht, de aromaverspreider en het waterreservoir. - U kunt de accessoires (kookbakken, opvangbak voor het kookvocht, het visplateau en de rijstkom) in de vaatwasmachine reinigen. - Maak het waterreservoir schoon met een spons en spoel hem af. - Houd de basis (A) van het apparaat nooit onder de kraan en dompel hem ook nooit onder in water. - Gebruik geen (metalen) schuursponsjes of schuurmiddelen om het apparaat of de accessoires te reinigen. TIPS : Het kookvocht van sommige etenswaren (wortels, bieten…) kan vlekken maken op de opvangbak voor het kookvocht. Dit is normaal. De opvangbak kan schoongemaakt worden met een zacht reinigingsmiddel (geen schuurmiddelen), meteen na het koken. Onderhoud ONTKALKEN Kalkaanslag hangt samen met de hardheid van het water in uw regio. Gemiddeld raden wij u aan het apparaat iedere keer na 7 à 10 keer gebruik te ontkalken, zodat de stoomopbrengst optimaal blijft en de levensduur van het apparaat verlengd wordt. - Plaats de ingebouwde turbokroon rond (A8) het verwarmingselement in het waterreservoir (A1). - Vul het reservoir (A2) met witte azijn (1/3) en water tot het maximum. - Laat het apparaat niet functioneren om nare geuren te voorkomen. - Laat het apparaat de hele nacht ontkalken. - Meerdere keren het reservoir omspoelen met warm water. OPBERGEN - Berg het apparaat op volgens het schema. Wat te doen indien het apparaat niet functioneert? - Controleer of het apparaat op de juiste manier is aangesloten (A7) en kijk de stand van de tijdschakelaar na (A5). Wend u bij problemen met het apparaat of vragen tot onze Consumentendienst voor deskundige hulp en advies. 23 De aromaverspreider Uw stoomkoker is voorzien van een aromaverspreider. Deze is te gebruiken met kruiden en specerijen in poedervorm en vloeistoffen (sap, bouillons, essentiële huishoudolie,…). Hiermee kunnen op subtiele wijze geuren uit de hele wereld verspreid worden, zonder de natuurlijke smaak van de etenswaren te bederven. U plaatst hiertoe uw kruiden met een beetje water in de dubbele wand van de aromaverspreider tot het “maxi”-niveau op de binnenzijde van de verspreider en klaar is Kees! Voor iedere etenswaar geven wij enkele kruiden aan die u kunt gebruiken, maar het staat u vrij uw gerechten te garneren met andere kruiden om uw gehemelte te strelen! Kooktijdenoverzicht Onderstaande tijden zijn slechts richtlijnen; ze kunnen variëren naar gelang uw persoonlijke smaak, de aard van het product en de hoeveelheid. Etenswaar Vis Dunne visfilet (kabeljauw, schol, tong, schelvis, zalm): - Vers - Diepvries Dikke filet of moot (kabeljauw, schol, tong, schelvis, zalm…): - Vers Hele vis (forel, zeebrasem) Schaaldieren 450 g 450 g 450 g 600 g Mosselen 1 kg Garnalen (rauw) St.-jakobsschelpen 200 g 100 g Vlees Varkensfilet Worstjes - cocktailworstjes - knakworstjes 24 Hoeveelheden Kooktijd Basilicum, bieslook, koriander, 8-10 min. laurierblaadjes, rode peper, salie, 11-16 min. witte peper, rozemarijn, saffraan, tijm, peterselie, kerriepoeder, citroen, anijszaad, dille, venkel. 16-21 min. 27-32 min. Laurierblaadjes, witte peper, knoflookpoeder, bieslook, peterselie, 16-21 min. tijm, citroen, witte wijn. Laurierblaadjes, marjolein, rode 3-7 min. peper, cayennepeper, witte peper, 6-10 min. tijm, kerriepoeder, saffraan, peterselie, citroen. 700 g 13-16 min. 10 10 8-12 min. 11-13 min. Lamskoteletten 500 g Gevogelte Kippenborst (zonder botjes) - stukjes - heel Drumsticks of kippenpoten Kalkoenfilet en -lapje 500 g 450 g 4 600 g ADVIES: combineer verschillende smaken Cayennepeper, witte peper, rozemarijn, salie. Provençaalse kruiden, cayennepeper 11-16 min. witte peper, rozemarijn, salie, komijn. Knoflookpoeder, kervel, marjolein, 13-16 min. rozemarijn, salie, witte peper, 16-21 min. dragon, peterselie, tijm, paprika, 32-37 min. kerriepoeder, komijn. 21-26 min. Groenten Artisjokken (heel) Asperges Verse broccoli Diepvries broccoli Knolselderij Champignons Bloemkool in roosjes Kool (rode of groene) 3 middel- 32-37 min. grote 600 g 16-21 min. 400 g 21-26 min. 400 g 16-21 min. 350 g 21-26 min. 500 g 11-16 min. 1 middel- 27-32 min. grote 600 g 16-19 min. Kervel, dragon, peterselie, witte peper. Olijfolie, basilicum, citroen. Komijn, laurierblaadjes, peterselie, kruidnagels, grijze peper, tijm, nootmuskaat, cayennepeper, selderijzout, witte peper. Courgettes 600 g Verse spinazie Diepvries spinazie Verse hele sperziebonen Diepvries hele sperziebonen Snijbonen Verse-Diepvries doperwten Prei (in ringen) Kleine preien 300 g 300 g 500 g 500 g 500 g 400 g 500 g 500 g Worteltjes 500 g Paprika 300 g Nieuwe aardappeltjes Andere aardappels 600 g 600 g Kleine bosuitjes Uienringen Rijst/pasta/graanproducten Witte Amerikaanse rijst, lange korrel Basmatirijst Witte snelkookrijst Volkorenrijst Griesmeel Pasta (spaghetti) Bulgaarse tarwe Andere etenswaren Hardgekookte eieren Gepocheerde eieren in ovenschaaltjes (hardgekookt) Gepocheerde eieren in ovenschaaltjes (zachtgekookt) Fruit In vieren gesneden appel Hele appels Bananen Abrikozen Perziken of nectarines Peren Rabarber 400 g 400 g Dille, basilicum, salie, kervel, dragon, peterselie, rozemarijn 11-13 min. Basilicum, nootmuskaat, witte peper, 16-21 min. rode peper. 21-26 min. Dille, marjolein, peterselie, witte 16-21 min. peper, cayennepeper, bonenkruid, 12-15 min. salie, tijm, rozemarijn, komijn. 21-26 min. 8-12 min. Knoflook, dragon, kurkuma, 16-21 min. peterselie, gember, sesamolie Laurierblad, marjolein, nootmuskaat, 11-16 min. peterselie, rode peper. 11-16 min. Koriander, paprika, komijn. Kervel, komijn, knoflookpoeder, 43-48 min. bieslook, laurierblaadjes, nootmus27 min. kaat, paprika, marjolein, peterselie, witte peper, rozemarijn, bonenkruid. 11-16 min. Paprika, tijm, peterselie, basilicum. 11-16 min. 150 g 27-32 min. 150 g 150 g 150 g 200 g 200 g 150 g 27-32 min. Saffraan, kerriepoeder, witte peper, 21-24 min. marjolein, paprika. 43-48 min. 11 min. 21-26 min. 16 min. 6 6 6 4 450 g 4 4 4 4 400 g 13-16 min. 16 min. 13-16 min. Koriander, witte peper, bieslook, kervel, dragon. 8-10 min. 16 min. 16-21 min. 11-16 min. 11-16 min. 11-16 min. 21-26 min. 21-26 min. Kaneel, gember, citroenschil, Jamaicaanse peper, vanille, rum, sinaasappelschil, kardemon, kruidnagel. 25 Enkele smakelijke receptideeën SALADE VAN GESTOOMDE GAMBA'S MET KERRIE 4 personen Voorbereiding: 30 min. Kooktijd: 12-15 min. • 5 eetlepels olijfolie • 24 gamba's • 1/2 rode sla • 1/2 andijviesla • 2 theelepels Xeresazijn • kerrie • zout • peper • mosterd • 10 g grof zout - Pel de gamba's volledig. Plaats in de Aromaverspreider het grove zout, 1 soeplepel olijfolie en de kerrie. - Voeg water tot het “Maxi”-niveau. - Kook de gamba's in 10 tot 12 minuten gaar in de stoombakken. - Was de twee salades en schud ze droog. Meng ze. Maak een slasausje met de resterende olie, de mosterd en de Xeresazijn. Leg de gamba's op de salade en meng het geheel. GEVOGELTE MET DRAGONROOMSAUS 4 personen Voorbereiding: 10 min. Kooktijd: 20-25 min. • 4 kipfilets van 120g • 2 theelepels gehakte dragon • 2 dl room • zout • peper - Plaats de dragon in de Aromaverspreider met het water tot het “Maxi”-niveau. - Doe de kipfilets in de stoombakken, laat ze 20 tot 25 minuten koken. Verhit de room met de rest van de dragon, het zout en de peper. - Snijd de kipfilet in plakjes, leg ze op de borden, giet de room met dragon er overheen. 26 GROENTEMIX 4 personen Voorbereiding: 15 min. Kooktijd: 30-35 min. • 200 g wortels • 200 g meiknolletjes • 200 g sperziebonen • 200 g diepvries doperwten • gehakte peterselie • gemalen zwarte peper - Schil en was de groenten. Snijd de wortels, meiknolletjes, sperziebonen in staafjes van 4 cm lang. - Plaats in de Aromaverspreider een theelepel gehakte peterselie en voeg hier water aan toe tot het “Maxi”niveau. - Leg de gesneden groenten en doperwten in de stoombak en laat de groenten 30 tot 35 minuten koken. Neem de groenten uit en breng ze op smaak. APPELMOES MET KANEEL 4 personen Voorbereiding: 15 min. Kooktijd: 20 min. • 1 kg appels • 2 eetlepels kaneelpoeder • 100 g suiker - Schil de appels, haal het klokkenhuis er uit en snijd ze in vieren. - Doe de kaneelpoeder in de Aromaverspreider en voeg hier water aan toe tot het “Maxi”-niveau. - Kook de appels in 20 minuten gaar in de stoombakken. Haal ze uit de stoombakken, pureer ze en voeg de suiker toe. Serveren.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62

Moulinex AM A351 de handleiding

Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor

Gerelateerde papieren