AEG BSK77422YM Recipe book

Type
Recipe book

Deze handleiding is ook geschikt voor

NL Receptenboek
Stoomoven
1. AUTOMATISCHE PROGRAMMA'S
WAARSCHUWING!
Raadpleeg de hoofdstukken
Veiligheid.
1.1 Automatische
programma's
De automatische programma's geven
optimale instellingen voor elke soort
vlees- of andere gerechten.
Vleesprogramma's met de functie:
Automatisch wegen (menu: Recepten)
— Deze functie berekent automatisch
de braadtijd. Hiervoor moet u het
gewicht van het gerecht invoeren.
Vleesprogramma's met de functie:
Vleesthermometer, autom. (menu:
Recepten) — Deze functie berekent
automatisch de braadtijd. Hiervoor
moet u de kerntemperatuur invoeren.
Wanneer het programma is voltooid,
klinkt er een geluidssignaal.
Receptenautomaat (menu: Recepten)
— Deze functie gebruikt
voorafbepaalde waarden voor een
gerecht. Bereid het gerecht volgens
het recept van dit boek.
Gerechten met de functie:
Automatisch wegen
Geroosterd varkensvlees
Geroosterd kalfsvlees
Gebraden vlees
Geroosterd wild
Gerechten met de functie:
Automatisch wegen
Geroosterd lamsvlees
Hele kip
Hele kalkoen
Hele eend
Hele gans
Gerechten met de functie:
Vleesthermometer, autom.
Varkensrug
Biefstuk
Scandinavisch rundvlees
Wild
Lamsrug, medium
Gevogelte, uitgebeend
Hele vis
1.2 Kookboek
De gerechten zijn opgedeeld in
verschillende categorieën:
Vis
Gevogelte
Vlees
Ovengerecht
Pizza, hartige taart en quiche
Taart, gebak en koekjes
Brood en broodjes
2.
VIS/ZEEVRUCHTEN
2.1 Stokvis
Ingrediënten:
800 g gedroogde kabeljauw
2 eetlepels olijfolie
2 grote uien
6 teentjes knoflook, geschild
2 preien
6 rode pepers
1/2 blikje tomatenblokjes (200 g)
200 ml witte wijn
200 ml court-bouillon
peper, zout, tijm, oregano
Methode:
Laat de kabeljauw een nacht weken. Laat
de kabeljauw de volgende dag uitlekken
en doe de vis in een sauspan met water,
plaats de pan op een ring en breng het
water aan de kook. Neem de pan van de
ring en laat het afkoelen.
www.aeg.com2
Olijfolie in een pan doen en verhitten.
Schil de uien en snij ze fijn, pers de
knoflookteentjes uit en was en snij de
prei. Doe het in de pan en fruit het even
aan. Haal de zaadlijsten uit de pepers en
snij ze in reepjes. Doe ze in de pan met
de tomatenstukjes.
Voeg de witte wijn en de court-bouillon
toe en laat het even sudderen. Voeg
peper, zout, tijm en oregano toe en laat
het nog 15 minuten sudderen.
Neem de koude kabeljauw uit de
sauspan en dep de vis droog met
keukenpapier. Verwijder de huid, graten
en vinnen. Doe de vis in een ovenschaal
samen met de groente.
Bereidingstijd in het apparaat: 30
minuten
Roosterhoogte: 1
2.2 Visfilet
Ingrediënten:
600 - 700 g snoekbaars, zalm of
zeeforelfilet
150 g geraspte kaas
250 ml room
50 g. paneermeel
1 theelepel dragon
peterselie, gehakt
zout, peper
citroen
boter
Methode:
Besprenkel de vis met citroensap en laat
het even intrekken, dep de vis dan droog
met keukenpapier. Bestrooi de visfilets
vervolgens aan beide zijden met zout en
peper. Leg de visfilets in de beboterde
ovenschaal.
Meng de geraspte kaas, de room,
broodkruimels, gehakte peterselie en
dragon samen. Verspreid het mengsel
direct over de visfilets en leg kleine
stukjes boter op het mengsel.
Bereidingstijd in het apparaat: 35
minuten
Roosterhoogte: 2
2.3 Vis in zoutkorst
Ingrediënten:
een hele vis, ongeveer 1,5 - 2 kg
2 wasvrije citroenen
1 stengel venkel
4 takjes vers tijm
3 kg rotszout
Methode:
De vis schoonmaken en inwrijven met
het sap van twee wasvrije citroenen.
De venkel in dunne reepjes snijden en
samen met de takjes vers tijm in de vis
stoppen.
Doe de helft van het rotszout in een
ovenschaal en leg de vis er bovenop.
Doe de andere helft van het zout over de
vis en druk het stevig aan.
Bereidingstijd in het apparaat: 55
minuten
Roosterhoogte: 1
2.4 Zalmfillets
Ingrediënten:
400 g aardappelen
2 bosjes lenteuien
2 teentjes knoflook
1 klein blikje tomaten, in stukjes
gesneden (400 g)
4 zalmfilets
citroensap
zout en peper
75 ml groentebouillon
50 ml witte wijn
1 takje verse rozemarijn
150 ml wijn
1/2 bosje verse tijm
Methode:
Was en schil de aardappelen en snij ze in
vieren. Kook ze 25 minuten in water met
zout. Uit laten lekken en in plakjes
snijden.
Was de lenteuitjes en snij ze in kleine
stukjes. Schil de teentjes knoflook en snij
ze in stukjes. Vermeng de uien en
knoflook met de tomatenblokjes.
Besprenkel de zalmfilets met de
citroensap en laat het intrekken. Droog
deppen en op smaak brengen met
peper en zout.
Meng de groente met de aardappelen
en doe ze in een ingevette ovenschaal,
de zalm kruiden en erop leggen.
NEDERLANDS
3
Giet de groentebouillon en witte wijn
erover, verdeel de rozemarijn en tijm
erover.
Bereidingstijd in het apparaat: 35
minuten
Roosterhoogte: 2
2.5 Gevulde inktvis
Ingrediënten:
1 kg middelgrote inktvis,
schoongemaakt
1 grote ui
2 eetlepels olijfolie
90 g gekookte langkorrelrijst
4 eetlepels pijnboompitten
4 eetlepels rozijnen
2 eetlepels gehakte peterselie
zout, peper
citroensap
4 eetlepels olijfolie
150 ml wijn
500 ml tomatensap
Methode:
Wrijf de inktvis goed in met zout en
spoel het af onder de lopende kraan.
Schil de ui en snij de ui fijn, fruit de ui
met twee eetlepels olijfolie aan tot de ui
glazig is. Voeg de langkorrelrijst,
pijnboompitten, rozijnen en peterselie
toe aan de uien en op smaak brengen
met zout, peper en citroensap. Vul de
inktvis met het mengsel, maak de
opening dicht.
Doe vier eetlepels olijfolie in een
braadslede en schroei de inktvis dicht op
de ring. Voeg wijn en tomatensap toe.
Dek de braadslede af met een deksel en
doe het in de oven.
Bereidingstijd in het apparaat: 60
minuten
Roosterhoogte: 1
3. GEVOGELTE
3.1 Kippenpoten
Ingrediënten:
4 kippenpoten van elk 250 g
250 g crème fraîche
125 ml room
1 theelepel zout
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel kerriepoeder
1/2 theelepel peper
250 g stukjes champignon uit blik
20 g maïsstijfsel
Methode:
Maak de kippenpoten schoon en leg ze
in de braadslede. Vermeng de rest van
de ingrediënten en giet het over de
kippenpoten.
Bereidingstijd in het apparaat: 55
minuten
Roosterhoogte: 1
3.2 Gevulde kippenborst
Geserveerd met spinazie in saffraansaus
Ingrediënten:
Voor 6 personen
400 g spinaziebladeren, geblancheerd
Een snufje zout
100 g volvette roomkaas met groene
paprika
Versgemalen zwarte peper
6 kipfilets
2 eetlepels citroensap
1 eetlepel mosterd
100 ml witte wijn
150 ml light kippenbouillon
1 bosje saffraan
150 ml volle room
1/2 eetlepel citroensap
Methode:
Houd 20 - 24 grote spinaziebladeren
achter. Knijp de resterende blaadjes
voorzichtig samen en hak ze grof met het
wiegemes. Mix de blaadjes dan met de
roomkaas en voeg naar smaak zout en
peper toe. Snij de kipfilets in de lengte
door zodat er een soort envelop
ontstaat. Vul de kipfilet met de
spinaziemix en sluit af met
cocktailprikkers.
Sprenkel het citroensap over de kip en
wrijf de mosterd erin. Dan licht kruiden
met zout en peper. Wikkel de kipfilets
ten slotte in de spinazieblaadjes die u
eerder apart had gelegd. Plaats de
kipfilets in de geperforeerde schaal en
stoom het geheel met de functie
www.aeg.com
4
Stomen. Reduceer de witte wijn en de
bouillon in een pan tot ongeveer 100 ml.
Voeg dan de saffraan en roomkaas toe.
Kruid de saus met citroensap en voeg zo
nodig zout en peper toe. Haal de
cocktailprikkers uit de kipfilets. Snijd de
kipfilet in plakjes. Giet wat saus op het
bord en leg de stukjes kipfilet erop.
Hoeveelheid water in waterschuiflade:
600 ml
Bereidingstijd in het apparaat: 35
minuten
Roosterhoogte: 3
3.3 Coq-au-vin
Ingrediënten:
1 kip
zout
peper
1 eetlepel bloem
50 g geklaarde boter
500 ml witte wijn
500 ml kippenbouillon
4 eetlepels sojasaus
1/2 bosje peterselie
1 takje tijm
150 g spekblokjes
250 g kastanjechampignons, schoon
en in vieren gesneden
12 sjalotjes, geschild
2 teentjes knoflook, geschild en
uitgeperst
Methode:
De kip schoonmaken, kruiden met peper
en zout en met bloem bestrooien.
Verhit de geklaarde boter in een
braadslede op de ring, laat de kip aan
alle zijden bruin worden. Giet de witte
wijn, kippenbouillon en sojasaus erbij en
breng het aan de kook.
Voeg peterselie, tijm, spekblokjes,
champignons, sjalotjes en knoflook toe.
Weer aan de kook brengen, afdekken
met deksel en in de oven plaatsen.
Bereidingstijd in het apparaat: 55
minuten
Roosterhoogte: 1
3.4 Canard à l'orange
Ingrediënten:
1 eend (1,6 – 2 kg)
zout
peper
3 sinaasappels, geschild, ontpit en in
stukjes gesneden
1/2 theelepel zout
2 sinaasappels om uit te persen
150 ml sherry
Methode:
De eend schoonmaken, breng op smaak
met peper en zout en inwrijven met
sinaasappelschil.
Vul de eend met gezouten stukjes
sinaasappel en maak de eend dicht.
Doe de eend in een braadslede, met de
borst naar beneden.
Pers de sinaasappels uit, vermeng het
sap met de sherry en giet het mengsel
over de eend.
Plaats de eend in het apparaat. Draai om
na 30 minuten. Er klinkt een signaal.
Bereidingstijd in het apparaat: 90
minuten
Roosterhoogte: 1
4.
VLEES
4.1 Stoofschotel
Ingrediënten:
600 g bieflapjes
zout en peper
bloem
10 g boter
1 ui
330 ml donker bier
2 theelepels bruine suiker
2 theelepels tomatenpuree
500 ml runderbouillon
Methode:
Snij de bieflapjes in blokjes, kruiden met
peper en zout en met bloem bestrooien.
Verhit boter in een pan en bak het vlees
aan. Doe het vervolgens in een
stoofschotel.
Schil en snij een ui, glazig bakken in een
beetje boter en over het vlees doen.
NEDERLANDS 5
Meng het donkere bier, de bruine suiker,
de tomatenpuree en de vleesbouillon,
doe het in een pan en breng het aan de
kook. Schenk het over het vlees (vlees
moet bedekt zijn).
Dek het af en doe het in het apparaat.
Bereidingstijd in het apparaat: 120
minuten
Roosterhoogte: 3
4.2 Gemarineerd rundvlees
Marinade maken:
1 l water
500 ml wijnazijn
2 theelepels zout
15 peperkorrels
15 jeneverbessen
5 laurierblaadjes
2 bosjes soepgroente (wortel, prei,
selderij, peterselie)
Breng alles aan de kook en laat het
afkoelen.
1,5 kg biefstuk
Schenk de marinade over het biefstuk
tot het wordt bedekt en laat het 5
dagen marineren.
Ingrediënten voor de stoofpot:
zout
peper
soepgroente van de marinade
Methode:
Neem het vlees uit de marinade en dep
het droog. Kruiden met zout en peper en
aan alle kanten bruin laten worden in een
braadslede. Voeg vervolgens de
soepgroente van de marinade toe.
Schenk de marinade in de braadslede.
De bodem moet bedekt zijn met 10 - 15
mm. Dek de braadslede af met een
deksel en doe het in het apparaat.
Bereidingstijd in het apparaat: 150
minuten
Roosterhoogte: 1
4.3 Gehaktbrood
Ingrediënten:
2 droge broodjes
1 ui
3 eetlepels gehakte peterselie
750 g gemengd gehakt (rundvlees en
varkensvlees)
2 eieren
zout, peper en paprikapoeder
100 g spekreepjes
Methode:
Drenk de broodjes in water en knijp ze
uit. Schil de ui en snij de ui fijn, fruit de ui
en voeg de gehakte peterselie toe.
Vermeng het gehakt met de eieren, de
uitgeknepen broodjes en de ui. Kruid
met zout, peper en paprikapoeder,
plaats het vlees in een rechthoekig
bakblik en dek het vlees af met de
reepjes bacon. Voeg een beetje water
toe en plaats het vlees in de oven.
Bereidingstijd in het apparaat: 70
minuten
Roosterhoogte: 1
4.4 Varkensschenkel
Ingrediënten:
1 varkensschenkel 0,8 - 1,2 kg
2 eetlepels olie
1 theelepel zout
1 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel basilicum
1 klein blikje gesneden champignons
(280 g)
soepgroenten (wortel, prei, selderij,
peterselie)
water
Methode:
Snij het zwoerd rondom de
varkensschenkel in. Vermeng de olie, het
zout, het paprikapoeder en de basilicum
met elkaar en verspreid het over de
varkensschenkel. Doe de
varkensschenkel in een braadslede en
verspreid de champignons erover. Voeg
soepgroente en water toe. De bodem
moet bedekt zijn met een laagje van 10 -
15 mm. Draai het vlees na ongeveer 30
minuten om.
Bereidingstijd in het apparaat: 160
minuten
Roosterhoogte: 1
4.5 Schouderkarbonade
Ingrediënten:
1,5 kg schouderkarbonade, met vel,
van een jong varken
zout
www.aeg.com
6
peper
2 eetlepels olijfolie
150 g fijn gehakte selderij
1 prei, gesneden
1 klein blikje tomaten, in stukjes
gesneden (400 g)
250 ml room
2 teentjes knoflook, geschild en
uitgeperst
vers rozemarijn en tijm
Methode:
Snij met een scherp mes ruiten in het vel.
Kruiden met zout en peper en aan alle
kanten bruin laten worden met olijfolie in
een braadslede op de ring, vervolgens
verwijderen. Doe de selderij en prei met
een beetje olie in een braadslede, voeg
vervolgens de tomaten, room,
knoflookteentjes, rozemarijn en tijm toe,
roeren en leg de schouderkarbonade er
bovenop. Plaats het in het apparaat.
Bereidingstijd in het apparaat: 130
minuten
Roosterhoogte: 1
4.6 Zweeds braadgerecht
Ingrediënten:
200 g gedroogde pruimen
150 ml witte wijn
1,5 kg varkensrug of kalfsrug (zonder
bot)
1 middelgrote ui
appel
zout, peper en paprikapoeder
Methode:
Laat de pruimen twee uur weken in witte
wijn. Het vlees even afspoelen met water
en droog deppen. Snij inkeping in de
onderkant van het vlees en doe een
pruim in elke inkeping, druk ze zover
mogelijk in het vlees. Kruid het vlees en
doe het in de braadslede met de kant
zonder pruimen omhoog. Schil de uien
en de appel, snij ze in achten en leg de
stukjes rond het vlees. Vul de wijn waar
de pruimen in hebben geweekt aan met
water tot 250ml en schenk het over het
vlees. Lekker met bijvoorbeeld
aardappelkroketjes, aardappelgratin en
broccoli.
Bereidingstijd in het apparaat: 60
minuten
Roosterhoogte: 1
4.7
Kalfsschenkel
Ingrediënten:
1 kalfsschenkel 1,5 - 2 kg
4 plakken gekookte ham
2 eetlepels olie
1 theelepel zout
1 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel basilicum
1 klein blikje gesneden champignons
(280 g)
soepgroenten (wortel, prei, selderij,
peterselie)
water
Methode:
Maak 8 inkepingen in de lengte rondom
de kalfsschenkel. Snij vier plakjes
gekookte ham door de helft en plaats ze
in de inkepingen. Vermeng de olie, het
zout, het paprikapoeder en de basilicum
met elkaar en verspreid het over de
kalfsschenkel. Doe de kalfsschenkel in
een braadslede en verspreid de
champignons erover. Voeg soepgroente
en water toe aan de kalfsschenkel. De
bodem moet bedekt zijn met een laagje
van 10 - 15 mm. Draai het vlees na
ongeveer 30 minuten om.
Bereidingstijd in het apparaat: 150
minuten
Roosterhoogte: 2
4.8 Ossobuco
Ingrediënten:
4 eetlepels boter als braadvet
4 plakken kalfsschenkel, ongeveer 3 -
4 cm dik (afgesneden langs het bot)
4 middelgrote wortels, in stukjes
gesneden
4 stengels selderij, in stukjes
gesneden
1 kg rijpe tomaten, zonder vel,
gehalveerd, zonder pitten en in
stukjes gesneden
1 bosje peterselie, gewassen en grof
gesneden
4 eetlepels boter
2 eetlepels bloem voor de paneerlaag
6 eetlepels olijfolie
250 ml witte wijn
250 ml vleesbouillon
3 middelgrote uien, geschild en fijn
gesneden
NEDERLANDS
7
3 teentjes knoflook, geschild en fijn
gesneden
1/2 theelepel tijm en 1/2 theelepel
oregano
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
zout, versgemalen zwarte peper
Methode:
Smelt 4 eetlepels boter in een
braadslede en fruit de groente erin aan.
Neem de groenten uit de braadslede.
Spoel het vlees af, dep het droog, kruid
het vlees en paneer het met de bloem.
Laat het teveel aan bloem eraf vallen.
Verhit de olijfolie en braad het vlees
goudbruin aan op middelhoog vuur.
Neem het vlees uit de pan en schenk het
teveel aan olijfolie uit de braadslede.
Blus de vleesjus in de braadslede af met
250 ml wijn, doe het in een sauspan en
laat het zachtjes pruttelen. Voeg 250 ml
vleesbouillon, peterselie, tijm, oregano
en tomaatblokjes toe. Kruiden met peper
en zout. Aan de kook brengen.
Doe de groenten in de braadslede, leg
het vlees er bovenop en giet de saus er
overheen. Dek de braadslede af met een
deksel en doe het in de oven.
Bereidingstijd in het apparaat: 120
minuten
Roosterhoogte: 1
4.9 Gevulde kalfsborst
Ingrediënten:
1 broodje
1 ei
200 g gehakt
zout, peper
1 ui, gesneden
peterselie, gehakt
1 kg kalfsborst (met inkeping)
soepgroenten (wortel, prei, selderij,
peterselie)
50 g bacon
250 ml water
Methode:
Drenk het broodje in water en knijp het
uit. Vervolgens mengen met ei, gehakt,
zout, peper, stukjes ui en peterselie.
Kruid de kalfsborst (met inkeping) en vul
het vlees via de inkeping. Maak de
opening dicht.
Doe de kalfsborst in een braadslede,
voeg de soepgroente, bacon en water
toe. Draai het vlees na ongeveer 30
minuten.
Bereidingstijd in het apparaat: 100
minuten
Roosterhoogte: 2
4.10 Lamsbout
Ingrediënten:
2,7 kg lamsbout
30 ml olijfolie
zout
peper
3 teentjes knoflook
1 bosje vers rozemarijn (of 1 theelepel
gedroogde rozemarijn)
water
Methode:
Spoel de lamsbout af en dep het droog,
wrijf de olijfolie erin en maak inkepingen
in het vlees. Kruiden met peper en zout.
Schil de teentjes knoflook en snij ze in
stukjes, stop ze samen met de rozemarijn
in de inkepingen in het vlees.
Leg de lamsbout in de braadslede en
voeg water toe. De bodem moet bedekt
zijn met een laagje van 10 - 15 mm. Draai
het vlees na ongeveer 30 minuten om.
Bereidingstijd in het apparaat: 160
minuten
Roosterhoogte: 2
4.11 Konijn
Ingrediënten:
2 hazenruggen
6 jeneverbessen (gemalen)
zout en peper
30 g gesmolten boter
125 ml zure room
soepgroenten (wortel, prei, selderij,
peterselie)
Methode:
Wrijf de hazenruggen in met de gemalen
jeneverbessen, zout en peper en strijk in
met gesmolten boter.
Plaats de hazenruggen in een
braadslede, schenk er zure room (sour
cream) over en voeg de soepgroente
toe.
www.aeg.com
8
Bereidingstijd in het apparaat: 35
minuten
Roosterhoogte: 1
4.12 Konijn in mosterdsaus
Ingrediënten:
2 konijnen van elk 800 g
zout en peper
2 eetlepels olijfolie
2 grof gesneden uien
50 g spekblokjes
2 eetlepel bloem
375 ml kippenbouillon
125 ml witte wijn
1 theelepel vers tijm
125 ml room
2 eetlepels Dijon-mosterd
Methode:
Snij het konijn in 8 gelijke stukken,
kruiden met zout en peper en rondom
bruin laten worden in een braadslede op
de ring.
Haal de stukken konijn eruit en laat de ui
met het spek bruin worden. Bestrooien
met bloem en roeren. Giet de
kippenbouillon, witte wijn en tijm erbij en
breng het aan de kook.
Voeg de room en Dijon-mosterd toe,
doe het vlees terug, dek het af en plaats
het in de oven.
Bereidingstijd in het apparaat: 90
minuten
Roosterhoogte: 1
4.13 Everzwijn
Marinade maken:
1,5 l rode wijn
150 g knolselderij
150 g worteltjes
2 uien
5 laurierblaadjes
5 kruidnagels
2 bosjes soepgroente (wortel, prei,
selderij, peterselie)
Breng alles aan de kook en laat het
afkoelen.
1,5 kg wildzwijn (schouder)
Schenk de marinade over het vlees
tot het wordt bedekt en laat het 3
dagen marineren.
Ingrediënten voor de stoofpot:
zout
peper
soepgroente van de marinade
1 klein blikje cantharellen
Methode:
Neem het vlees uit de marinade en dep
het droog. Kruiden met zout en peper en
aan alle kanten bruin laten worden in een
braadslede op de ring. Voeg vervolgens
cantharellen en de soepgroente van de
marinade toe.
Schenk de marinade in de braadslede.
De bodem moet bedekt zijn met 10 - 15
mm. Dek de braadslede af met een
deksel en doe het in het apparaat.
Bereidingstijd in het apparaat: 140
minuten
Roosterhoogte: 1
5.
OVENGERECHT
5.1 Lasagne
Ingrediënten van de vleessaus:
100 g. doorregen buikspek
1 ui
1 wortel
100 g. selderij
2 eetlepels olijfolie
400 g gemengd gehakt (rundvlees en
varkensvlees)
100 ml vleesbouillon
1 klein blik tomaten, in stukjes
gesneden (circa 400 g)
oregano, tijm, zout en peper
Ingrediënten voor de bechamelsaus:
75 g boter
50 g meel
600 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
Samenvoegen met:
3 eetlepels boter
250 g. groene lasagnebladen
50 g parmezaanse kaas, geraspt
50 g milde kaas, geraspt
Methode:
NEDERLANDS 9
Het spek met een scherp mes van
zwoerd en kraakbeen ontdoen en in
blokjes snijden. De ui en de wortel
schillen, de selderij schoonmaken, alle
groente in kleine blokjes snijden.
De olie in een stoofpan verhitten, de
spekblokjes en de groente daarin
roerbakken.
Het gehakt beetje bij beetje toevoegen,
los bakken en blussen met wat bouillon.
De vleessaus op smaak brengen met
tomatenpuree, de kruiden, zout en
peper en afgedekt op een laag pitje
ongeveer 30 minuten in laten koken.
Ondertussen de bechamelsaus
klaarmaken: Laat de boter smelten in een
pan, voeg de bloem toe en blijf roeren.
Beetje bij beetje onder voortdurend
roeren de melk erbij gieten. De saus op
smaak brengen met zout, peper en
nootmuskaat en zonder deksel ongeveer
10 minuten laten inkoken.
Een grote rechthoekige ovenschaal
invetten met 1 eetlepel boter.
Afwisselend een laag pastabladen,
vleessaus, béchamelsaus en geraspte
kaas in de schaal leggen. De bovenste
laag moet een met kaas bestrooide laag
bechamelsaus zijn. De rest van de boter
in kleine stukjes op het gerecht leggen.
Bereidingstijd in het apparaat: 55
minuten
Roosterhoogte: 2
5.2 Cannelloni
Ingrediënten voor de vulling:
50 g uien, in blokjes gesneden
30 g boter
350 g bladspinazie, in stukjes
gesneden
100 g crème fraîche
200 g vers zalm, in blokjes
200 g nijlbaars, in blokjes
150 g garnalen
150 g mosselvlees
zout, peper
Ingrediënten voor de bechamelsaus:
75 g boter
50 g meel
600 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
Samenvoegen met:
1 pakje cannelloni
50 g parmezaanse kaas, geraspt
150 g geraspte kaas
40 g boter
Methode:
Doe de uien en de boter in een pan en
bak tot de uien glazig zijn. Voeg de
bladspinazie toe en laat het zachtjes
koken. Voeg de crème fraiche toe, mix
en laat afkoelen.
Ondertussen de bechamelsaus
klaarmaken: Laat de boter smelten in een
pan, voeg de bloem toe en blijf roeren.
Beetje bij beetje onder voortdurend
roeren de melk erbij gieten. De saus op
smaak brengen met zout, peper en
nootmuskaat en zonder deksel ongeveer
10 minuten laten inkoken.
Voeg zalm, baars, garnalen en
mosselvlees toe aan de spinazie en roer
door elkaar.
Een grote rechthoekige ovenschaal
invetten met 1 eetlepel boter.
Vul de cannelloni met het
spinaziemengsel en plaats in een
ovenschaal. Leg tussen elke rij cannelloni
een laagje béchamelsaus . De bovenste
laag moet een met kaas bestrooide laag
bechamelsaus zijn. De rest van de boter
in kleine stukjes op het gerecht leggen.
Bereidingstijd in het apparaat: 60
minuten
Roosterhoogte: 2
5.3 Pastagratin
Ingrediënten:
1 liter water
zout
250 g tagliatelle
250 g gekookte ham
20 g boter
1 bosje peterselie
1 ui
100 g boter
1 ei
250 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
50 g geraspte Parmezaanse kaas
Methode:
Breng water met een beetje zout aan de
kook. Doe de tagliatelle in het kokende
www.aeg.com
10
gezouten water en laat het ongeveer 12
minuten koken. Vervolgens afgieten.
Snij de ham in blokjes.
Verhit boter in een pan.
Snij de peterselie en schil en snij de ui.
Glazig bakken in de koekenpan.
Vet een ovenschaal in met een beetje
boter. Mix de tagliatelle, ham en
peterselie en uien en doe het in de
ovenschotel.
Meng de eieren met de melk en breng
het op smaak met zout, peper en
nootmuskaat en schenk het over het
pastamengsel. Verdeel de parmezaanse
kaas over het gerecht.
Bereidingstijd in het apparaat: 40
minuten
Roosterhoogte: 2
5.4 Moussaka (voor 10
personen)
Ingrediënten:
1 ui, gesneden
olijfolie
1,5 kg gehakt
1 blikje tomaten, in stukjes gesneden
(400 g)
50 g geraspte kaas
4 theelepels broodkruimels
zout en peper
kaneel
1 kg aardappelen
1,5 kg aubergines
bakboter
Ingrediënten voor de bechamelsaus:
75 g boter
50 g meel
600 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
Samenvoegen met:
150 g geraspte kaas
4 eetlepels broodkruimels
50 g boter
Methode:
Fruit de ui aan in een beetje olijfolie en
voeg het gehakt toe.
Voeg de tomatenblokjes, geraspte
emmentaler en broodkruimels toe, roer
goed en breng het aan de kook. Op
smaak brengen met zout, peper en
kaneel en van het vuur halen.
Schil de aardappelen en snij ze in plakjes
van 1 cm dik, was de aubergines en snij
ze ook in plakken van 1 cm dik.
Dep de plakken droog met
keukenpapier. Aanbakken met veel
boter.
Ondertussen de bechamelsaus
klaarmaken: Laat de boter smelten in een
pan, voeg de bloem toe en blijf roeren.
Beetje bij beetje onder voortdurend
roeren de melk erbij gieten. De saus op
smaak brengen met zout, peper en
nootmuskaat en zonder deksel ongeveer
10 minuten laten inkoken.
Leg de aardappelschijfjes op de bodem
van een ingevette ovenschotel en strooi
er een beetje geraspte kaas over. Leg
hier vervolgens een laagje aubergines
op. Doe hierop weer het gehaktmengsel.
Doe hierop de béchamelsaus.
Leg hier weer een laagje aardappel op,
gevolgd door aubergine en het
gehaktmengsel. De laatste laag moet
béchamelsaus zijn. Verdeel over de
bovenkant de rest van de kaas en de
broodkruimels. Smelt de boter en giet
het over de moussaka.
Bereidingstijd in het apparaat: 60
minuten
Roosterhoogte: 2
5.5 Aardappelgratin
Ingrediënten:
1.000 g aardappelen
1 theelepel zout, peper en
nootmuskaat
2 teentjes knoflook
200 g geraspte kaas
200 ml melk
200 ml room
4 eetlepels boter
Methode:
Schil de aardappelen, snijd ze in dunne
plakken, droog ze af en breng ze op
smaak met zout en peper.
Wrijf een ovenbestendige bakschaal in
met een teentje knoflook en vet de
schaal daarna in met boter.
NEDERLANDS
11
Verspreid de helft van de gezouten
aardappelplakjes in de schaal en strooi
er wat geraspte kaas over. Leg de
overige aardappelschijfjes er bovenop
en strooi de rest van de kaas eroverheen.
Pers het tweede teentje knoflook en
vermeng dit met de melk en de room.
Giet het mengsel over de aardappels en
verspreid de rest van de boter in kleine
stukjes over de gratin.
Bereidingstijd in het apparaat: 70
minuten
Roosterhoogte: 2
5.6 Frankische knödel schaal
Ingrediënten:
Ongeveer 1000 g kalkoenreepjes
1 klein blikje kleine champignons
500 g uien, in blokjes gesneden
1 kg knoedeldeeg
400 g geraspte kaas
250 ml room
Methode:
Kruid de kalkoenreepjes met zout,
peper, paprikapoeder etc. Fruit de
stukjes ui. Laat de champignons goed
uitlekken. Vermeng ze met het vlees, de
ui en de champignons en doe alles in
een ovenschaal. Vermeng de
knoedeldeeg met de kaas en doe het op
het kalkoenmengsel. Schenk vervolgens
de room erover.
Bereidingstijd in het apparaat: 75
minuten
Roosterhoogte: 1
5.7 Koolstoofschotel
Ingrediënten:
1 kool (800 g)
marjorein
1 ui
bakolie
400 g gehakt
250 g langkorrelrijst
zout, peper en paprikapoeder
1 liter vleesbouillon
200 ml crèmefraiche
100 g geraspte kaas
Methode:
Snij de kool in vieren en verwijder de
stronk. Blancheren in gezouten water op
smaak gebracht met oregano.
Schil en snij een ui fijn, licht aanbakken in
een beetje olie. Voeg vervolgens het
gehakt en de langkorrelrijst toe, roeren
en op smaak brengen met zout, peper
en paprika. Voeg vleesbouillon toe en
laat het 20 minuten sudderen met een
deksel op de pan.
Plaats laagjes kool en het rijst-/
gehaktmengsel in een schaal.
Doe de crèmefraîche bovenop het
gerecht en strooi kaas over de
bovenkant.
Bereidingstijd in het apparaat: 60
minuten
Roosterhoogte: 2
5.8 Witlofgratin
Ingrediënten:
8 middelgrote stronken witlof
8 plakken gekookte ham
30 g boter
1.5 eetlepel bloem
150 ml groentebouillon (van de witlof)
5 eetlepels melk
100 g geraspte kaas
Methode:
Snij het witlof doormidden en verwijder
de bittere kern. Was de witlof en kook
het 15 minuten in water.
Neem de witlofhelften uit het water,
spoel ze af met koud water en doe de
twee helften weer tegen elkaar. Rol elk
stronkje in een plakje ham en leg ze op
een ingevette bakplaat.
Laat de boter smelten en voeg de bloem
toe. Even fruiten en vervolgens de
groentebouillon en melk toevoegen en
aan de kook brengen.
Roer 50 g kaas door de saus en schenk
het over het witlof. Strooi de rest van de
kaas over het gerecht.
Bereidingstijd in het apparaat: 35
minuten
Roosterhoogte: 2
5.9 Jansons verleiding
Ingrediënten:
www.aeg.com
12
8 - 10 aardappelen
2 uien
125 g ansjovisfilets
300 ml room
2 eetlepels broodkruimels
peper
vers gesneden tijm
2 eetlepels boter
Methode:
Was de aardappelen, schil ze en snij ze in
smalle plakjes. Schil de uien en snij ze in
smalle plakjes.
Vet een ovenschaal in met boter. Doe
een derde van de aardappelen en uien in
de schaal. Doe de helft van de ansjovis
daarop en dek het af met een derde van
de uien en aardappelen. Verdeel de rest
van de ansjovis over de bovenkant. Doe
daarop de rest van de uien en
aardappelen met als bovenlaag
aardappels.
Bestrooien met peper en de
fijngesneden tijm.
Schenk het zoute water van de ansjovis
over het gerecht en voeg de room toe.
Strooi de broodkruimels erover en leg
kleine beetjes boter op de bovenkant.
Bereidingstijd in het apparaat: 60
minuten
Roosterhoogte: 3
6. PIZZA/QUICHE
6.1 Pizza
Ingrediënten voor het deeg:
14 g gist
200 ml water
300 g bloem
3 g zout
1 eetlepel olie
Ingrediënten voor de garnering:
1/2 klein blikje tomaten, in stukjes
gesneden (200 g)
200 g geraspte kaas
100 g salami
100 g gekookte ham
150 g champignons (in plakjes)
150 g fetakaas
oregano
Overige:
Bakplaat, ingevet
Methode:
Gist in een kom verkruimelen en in water
oplossen. Het met het zout en de olie
gemengde meel toevoegen.
De ingrediënten zolang kneden, tot het
een soepel deeg is, dat loskomt van de
kom. Het deeg vervolgens laten rijzen op
een warme plaats, tot het twee maal zo
groot is geworden.
Rol het deeg uit en plaats het op een
ingevette bakplaat, prik de bodem in
met een vork.
De ingrediënten voor de garnering
achtereenvolgens op het deeg
rangschikken.
Bereidingstijd in het apparaat: 25
minuten
Roosterhoogte: 1
6.2 Uientaart
Ingrediënten voor het deeg:
300 g bloem
20 g gist
125 ml melk
1 ei
50 g boter
3 g zout
Ingrediënten voor de garnering:
750 g uien
250 g bacon
3 eieren
250 g crèmefraiche
125 ml melk
1 theelepel zout
1/2 theelepel gemalen peper
Methode:
Zeef het meel in een mengkom, maak
een kuiltje in het midden.
Snijd de gist in stukjes, plaats het in het
gat met de melk en een beetje meel van
de rand. Bestrooi met meel en laat op
een warme plek rijzen tot het
besprenkelde meel op het mengsel
scheuren vertoont.
NEDERLANDS
13
Leg het ei en de boter op de rand van
het meel. Kneed alle ingrediënten tot
een soepel gistdeeg.
Laat het deeg op een warme plaats rijzen
tot het is verdubbeld in grootte.
Schil de uien in de tussentijd, verdeel in
vieren en snij in dunne plakjes.
Snijd de bacon in blokjes en bak ze
glazig met de uien. Laat het afkoelen.
Rol het deeg uit en plaats het op een
ingevette bakplaat, prik de bodem in
met een vork en druk de randen
omhoog. Laat het opnieuw rijzen.
Roer de eieren, crèmefraiche, melk, zout
en peper samen. Verspreid de
afgekoelde uien en spekjes over het
deeg. Doe het mengsel erover en strijk
het glad.
Bereidingstijd in het apparaat: 45
minuten
Roosterhoogte: 1
6.3 Quiche Lorraine
Ingrediënten van het deeg:
200 g bloem
2 eieren
100 g boter
1/2 theelepel zout
een beetje peper
1 snufje nootmuskaat
Ingrediënten voor de garnering:
150 g geraspte kaas
200 g gekookte ham of magere bacon
2 eieren
250 g zure room
zout, peper en nootmuskaat
Overige:
Ingevet zwart bakblik met een
diameter van 28 cm
Methode:
Meng meel, boter, eieren en kruiden in
een mengkom en meng tot een soepel
deeg. Laat het deeg een paar uur rusten
in de koelkast.
Rol het deeg uit en leg het in een
ingevet zwart bakblik. Prik de bodem in
met een vork.
Verspreid de bacon over het deeg.
Meng de eieren, de zure room en de
kruiden samen voor de vulling. Voeg dan
de kaas toe.
Giet de vulling over de bacon.
Bereidingstijd in het apparaat: 45
minuten
Roosterhoogte: 1
6.4 Kaasflan
Ingrediënten:
1,5 vellen origineel Zwitsers
kruimeldeeg of bladerdeeg (vierkant
uitgerold)
500 g geraspte kaas
200 ml room
100 ml melk
4 eieren
zout, peper en nootmuskaat
Methode:
Leg het deeg op een goed ingevette
bakplaat. Vervolgens met een vork
gaatjes in het deeg prikken.
Verspreid de kaas gelijkmatig over het
deeg. Meng de room, melk en eieren en
breng op smaak met zout, peper en
nootmuskaat. Weer goed vermengen en
over de kaas schenken.
Bereidingstijd in het apparaat: 40
minuten
Roosterhoogte: 1
6.5 Pierogi (30 kleine stukjes)
Ingrediënten voor het deeg:
250 g speltbloem
250 g boter
250 g magere kwark
zout
Ingrediënten voor de vulling:
1 kleine witte kool (400 g)
50 g bacon
2 eetlepels geklaarde boter
zout, peper en nootmuskaat
3 eetlepels sour cream
2 eieren
Overige:
Bakplaat met bakpapier
Methode:
Kneed de speltbloem, boter, kwark en
een beetje zout tot deeg en plaats het in
de koelkast.
www.aeg.com
14
Snijd de kool in fijne reepjes. Snijd de
bacon in stukjes en bak het in de
geklaarde boter. Voeg de kool toe en
roerbak het. Op smaak brengen met
zout, peper en nootmuskaat en de sour
cream toevoegen.
Laten sudderen tot alle vloeistof is
verdampt.
Snij hardgekookte eieren in stukjes,
mengen met de kool en af laten koelen.
Rol het deeg uit en snijd het in ronde
cirkels met een diameter van 8 cm.
Doe een beetje vulling in het midden en
vouw het dicht. Maak de randen vast
door er met een vork op te drukken.
Plaats het op een bakplaat voorzien van
bakpapier en bestrijk het met eigeel.
Bereidingstijd in het apparaat: 20
minuten
Roosterhoogte: 3
6.6 Kaaskoekjes
Ingrediënten:
400 g fetakaas
2 eieren
3 eetlepels gehakte peterselie
zwarte peper
80 ml olijfolie
375 g bladerdeeg
Methode:
Meng de feta, eieren, peterselie en
peper. Dek de bladerdeeg af met een
vochtige doek om uitdrogen te
voorkomen. Leg 4 blaadjes op elkaar en
bestrijk ze met een beetje olie.
Snij ze in 4 reepjes van ongeveer 7 cm
lang.
Doe 2 volle eetlepels fetamengsel op
één hoek van elk reepje en vouw het
diagonaal in een driehoek.
Leg ze op de kop op een bakplaat en
bestrijk ze met olie.
Bereidingstijd in het apparaat: 25
minuten
Roosterhoogte: 3
6.7 Geitenkaasflan
Ingrediënten van het deeg:
125 g bloem
60 ml olijfolie
1 snufje zout
3 - 4 eetlepels koud water
Ingrediënten voor de garnering:
1 eetlepel olijfolie
2 uien
zout en peper
1 theelepel gehakte tijm
125 g ricotta
100 g geitenkaas
2 eetlepels olijven
1 ei
60 ml room
Overige:
Ingevet zwart bakblik met een
diameter van 28 cm
Methode:
Doe de bloem, olijfolie en het zout in
een mengkom en meng het totdat het
deeg korrelig wordt. Voeg het water toe
en kneed een deegbal. Laat het deeg
een paar uur rusten in de koelkast.
Rol het deeg uit en leg het in een
ingevet zwart bakblik. Prik de bodem in
met een vork.
Doe 1 eetlepel olijfolie in een pan. Schil
de uien, snij ze fijn en fruit ze in de olie
voor ongeveer 30 minuten met de deksel
op de pan. Op smaak brengen met zout
en peper en vermengen met 1/2
theelepel gehakte peterselie.
Laat de uien een beetje afkoelen en
verspreid ze over het deeg.
Doe de ricotta en geitenkaas erop en
voeg ook de olijven toe. Strooi 1/2
theelepel gehakte tijm er overheen.
Meng de eieren, en de room samen voor
de vulling. Giet de vulling over de taart.
Bereidingstijd in het apparaat: 45
minuten
Roosterhoogte: 1
NEDERLANDS
15
7. TAART/KOEKJES
7.1 Amandelcake
Ingrediënten voor het beslag:
5 eieren
200 g suiker
100 g marsepein
200 ml olijfolie
450 g meel
1 eetlepel kaneel
1 pakje bakpoeder (ongeveer 15 g)
50 g gehakte pistachenootjes
125 g gemalen amandelen
300 ml melk
Ingrediënten voor de garnering:
200 g abrikozenjam
5 eetlepels poedersuiker
1 theelepel kaneel
2 eetlepels warm water
amandelsnippers
Overige:
28 cm springvorm
Methode:
Mix de eieren, suiker en marsepein
gedurende 5 minuten, voeg dan
langzaam de olijfolie toe aan het
eimengsel.
Zeef de bloem, kaneel en bakpoeder en
vermeng dan de gesneden
pistachenootjes en gemalen amandelen
met de bloem. Spatel de melk
voorzichtig door het eimengsel.
Doe het in de springvorm waarvan de
bodem bedekt is met broodkruimels.
Bereidingstijd in het apparaat: 70
minuten
Roosterhoogte: 2
Na het bakken:
Verwarm de abrikozenjam en verspreid
het over de taart met een borsteltje. Laat
het afkoelen. Meng de poedersuiker,
kaneel en het warme water met elkaar en
smeer het op de taart. Strooi de
amandelsnippers onmiddellijk op het
glazuur van de taart.
7.2 Brownies
Ingrediënten:
250 g pure chocolade
250 g boter
375 g suiker
2 pakje vanillesuiker (ongeveer 16 g)
1 snufje zout
5 eetlepels water
5 eieren
375 g walnoten
250 g meel
1 theelepel bakpoeder
Methode:
Breek de chocolade in stukken en laat
het au-bain-marie smelten.
Klop de boter, suiker, vanillesuiker, zout
en water, voeg de eieren en de
gesmolten chocolade toe.
Hak de walnoten grof, meng ze met de
bloem en het bakpoeder en meng het
met het chocolademengsel.
Leg bakpapier in een diepe bakplaat,
giet het mengsel erin en strijk het glad.
Bereidingstijd in het apparaat: 50
minuten
Roosterhoogte: 3
Na het bakken:
Laat het afkoelen, verwijder het
bakpapier en snijd het in stukken.
7.3 Wortelcake
Ingrediënten voor het beslag:
150 ml zonnebloemolie
100 g bruine suiker
2 eieren
75 g siroop
175 g bloem
1 theelepel kaneel
1/2 theelepel gemalen gember
1 theelepel bakpoeder
200 g fijn geraspte wortel
75 g rozijnen
25 g geraspte kokos
Ingrediënten voor de garnering:
50 g boter
150 g kwark
40 g suiker
gemalen hazelnoten
Overige:
Ingevette ronde springvorm met een
diameter van 22 cm
Methode:
www.aeg.com
16
Meng de zonnebloemolie, bruine suiker,
eieren en siroop. Voeg de overige
ingrediënten bij het beslag.
Doe het beslag in de springvorm.
Bereidingstijd in het apparaat: 55
minuten
Roosterhoogte: 3
Na het bakken:
Meng de boter, kwark en suiker (indien
nodig melk toevoegen om het te
verdunnen).
Bestrijk de taart met het koude mengsel
en strooi er gemalen hazelnoten over.
7.4 Kwarktaart
Ingrediënten voor de bodem:
150 g meel
70 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 ei
70 g zachte boter
Ingrediënten voor de kwarkroom:
3 eiwitten
50 g rozijnen
2 theelepels rum
750 g magere kwark
3 eierdooiers
200 g suiker
sap van één citroen
200 g crème fraîche
1 pakje puddingpoeder (40 g of het
equivalent voor pudding van 500 ml
melk)
Overige:
Ingevette zwarte springvorm met een
diameter van 26 cm
Methode:
Zeef de bloem in een kom. Voeg de rest
van de ingrediënten toe en meng het
geheel met een handmixer. Plaats het
mengsel 2 uur in de koelkast.
Bedek de ingevette bodem van een
springvorm met 2/3 van het mengsel en
prik er verschillende keren in met een
vork.
Vorm een rand van ongeveer 3 cm
hoogte met de rest van het deeg.
Klop de eiwitten met de handmixer tot
deze stijf zijn. Was de rozijnen, laat ze
goed uitlekken, besprenkel met rum en
laat dit intrekken.
Doe de magere kwark, de eigelen,
suiker, citroensap, crème fraiche en de
custardpoeder in een mengkom en mix
het goed door elkaar.
Spatel als laatste voorzichtig de geklopte
eiwitten en de rozijnen door het
kwarkmengsel.
Bereidingstijd in het apparaat: 85
minuten
Roosterhoogte: 1
7.5 Kersentaart
Ingrediënten:
500 g brood
750 ml melk
1 snufje zout
80 g suiker
4 eieren
2 potjes zure kersen
50 g boter
Overige:
Bakplaat, ingevet
Methode:
Snijd het brood in plakjes. Meng de
melk, het zout, de suiker en eieren en
giet het over het brood. Laat het
mengsel goed inweken. Giet de zure
kersen af en voeg ze aan het mengsel
toe. Doe het beslag in de springvorm.
Verdeel klontjes boter over de taart.
Bereidingstijd in het apparaat: 40
minuten
Roosterhoogte: 2
Voeg 400 ml water toe aan de
waterlade
7.6 Vruchtencake
Ingrediënten:
200 g boter
200 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
3 eieren
300 g meel
1/2 pakje bakpoeder (ongeveer 8 g)
125 g krenten
125 g rozijnen
60 g amandelstukjes
NEDERLANDS
17
60 g gesuikerde citroenschil of
sinaasappelschil
60 g in stukjes gesneden gesuikerde
kersen
70 g geblancheerde hele amandelen
Overige:
Zwarte springvorm met een diameter
van 24 cm.
Margarine om in te vetten
Broodkruimels voor op de bodem van
het bakblik
Methode:
Boter, suiker, vanillesuiker en zout in een
mengkom doen en mixen. Vervolgens de
eieren een voor een toevoegen en
nogmaals mixen. Het meel met het
bakpoeder toevoegen aan de
schuimmassa en het geheel mengen.
Vermeng het fruit ook met het mengsel.
Plaats het mengsel in een ingevet
bakblik en breng het mengsel aan de
randen iets hoger aan dan in het
midden. Versier de rand en het midden
van de cake met de hele geblancheerde
amandelen. Plaats de cake in het
apparaat.
Bereidingstijd in het apparaat: 100
minuten
Roosterhoogte: 1
7.7 Vruchtentaart
Ingrediënten van het deeg:
200 g meel
1 snufje zout
125 g boter
1 ei
50 g suiker
50 ml koud water
Ingrediënten voor de vulling:
Seizoensfruit (400 g appels, perziken,
zure kersen, etc.)
90 g gemalen amandelen
2 eieren
100 g suiker
90 g zachte boter
Overige:
Quichevorm met een diameter van 28
cm, ingevet
Methode:
Zeef de bloem in een mengkom, doe het
zout en de kleine stukjes boter erbij.
Voeg vervolgens het ei, de suiker en het
koude water toe en kneed een deegbal.
Laat het deeg 2 uur rusten in de koelkast.
Rol het koele deeg uit en doe het in de
ingevette quichevorm en prik het in met
een vork. Maak het fruit schoon,
verwijder de pitten en leg het in kleine
stukjes op het deeg. Doe de amandelen,
eieren, suiker en zachte boter in een kom
en meng het samen. Verdeel het over
het fruit en strijk het glad.
Bereidingstijd in het apparaat: 50
minuten
Roosterhoogte: 1
7.8 Grootmoeders appeltaart
Ingrediënten:
250 g boter
250 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
100 g marsepein
5 eieren
500 g meel
1 pakje bakpoeder (ongeveer 15 g)
1 zakje speculaaskruiden (ongeveer 20
g)
50 g cacaopoeder
150 ml rode wijn
1,2 kg appels
Methode:
Boter, suiker, vanillesuiker en zout in een
mengkom doen en mixen. Voeg 100 g
marsepein in kleine stukjes gesneden toe
en klop tot een glad mengsel ontstaat.
Voeg één voor één de eieren toe en klop
tot een luchtig mengsel ontstaat. Voeg
de bloem, bakpoeder, speculaaskruiden
en cacaopoeder toe aan het mengsel.
Voeg de rode wijn toe. Doe het deeg in
een diepe bakplaat met bakpapier en
strijk de bovenkant glad. Schil 1,2 kg
appels en snij ze in stukken van 0,5 cm
dik. Pruimenpuree: Leg de appelstukjes
op het deeg en vul de gaten op met
pruimenpuree. Zet het in de oven.
Bereidingstijd in het apparaat: 50
minuten
Roosterhoogte: 3
Laat de taart na het bakken afkoelen
en verwijder het bakpapier.
Glazuur:
250 ml appelsap
www.aeg.com
18
1 zakje helder taartglazuur
Laat de taart na het bakken afkoelen
en verwijder het bakpapier.
Vermeng het glazuur met de appelsap
en zakje taartglazuur en strijk het over de
taart.
7.9 Citroencake
Ingrediënten voor het beslag:
250 g boter
200 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
4 eieren
150 g meel
150 g zetmeel
1 afgestreken theelepel bakpoeder
geraspte schil van 2 citroenen
Ingrediënten voor het glazuur:
125 ml citroensap
100 g poedersuiker
Overige:
Rechthoekig bakblik, 30 cm lang
Margarine om in te vetten
Broodkruimels voor op de bodem van
het bakblik
Methode:
Boter, suiker, citroenschil, vanillesuiker
en zout in een mengkom doen en roeren
tot een schuimige massa ontstaat.
Vervolgens de eieren een voor een
toevoegen en nogmaals roeren tot het
een schuimige massa is geworden.
Voeg het meel en zetmeel, vermengd
met de bakpoeder, toe aan de
schuimmassa en meng het geheel.
Het deeg in de ingevette en met
paneermeel bestrooide bakvorm gieten,
gladstrijken en in het apparaat plaatsen
Na het bakken het citroensap en de
poedersuiker mengen. De gebakken
taart op een stuk aluminiumfolie storten.
Het aluminiumfolie rond de taart
omhoog vouwen, zodat het glazuur niet
weg kan vloeien. Met een houten prikker
gaatjes in de taart maken en het glazuur
met een penseel aanbrengen. Daarna de
taart even laten staan zodat het glazuur
kan worden opgenomen.
Bereidingstijd in het apparaat: 75
minuten
Roosterhoogte: 1
7.10 Muffins
Ingrediënten:
150 g boter
150 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
schil van een wasvrije citroen
2 eieren
50 ml melk
25 g zetmeel
225 g meel
10 g bakpoeder
1 pot zure kersen (375 g)
225 g chocoladesnippers
Overige:
Cakevormpjes, ongeveer 7 cm in
doorsnee
Methode:
Meng de boter, suiker, vanillesuiker, zout
en de schil van een wasvrije citroen.
Voeg de eieren toe en klop alles.
Meng de zetmeel, bloem en bakpoeder
en roer het door het mengsel met de
melk.
Laat de zure kersen uitlekken en roer het
door het mengsel met de
chocoladesnippers.
Doe het mengsel in de papieren
vormpjes, plaats de vormpjes op een
bakplaat en plaats in het apparaat.
Gebruik een muffinvorm indien mogelijk.
Bereidingstijd in het apparaat: 40
minuten
Roosterhoogte: 3
7.11 Tulband
Ingrediënten voor de bodem:
500 g meel
1 klein pakje droge gist (8 g droge
gist of 42 g vers gist)
80 g poedersuiker
150 g boter
3 eieren
2 afgestreken theelepels zout
150 ml melk
70 g rozijnen (1 uur van tevoren laten
weken in 20 ml kersenlikeur)
Ingrediënten voor de glazuur:
NEDERLANDS
19
50 g hele blanke amandelen
Methode:
Doe de bloem, droge gist, poedersuiker,
boter, eieren, zout en melk in een
mengkom en kneed een glad gistdeeg.
Dek de deeg in de kom af en laat het 1
uur rijzen.
Kneed de geweekte rozijnen met de
hand door het deeg.
Doe de amandelen in de holtes van een
ingevette en bebloemde tulband.
Maak een worst van het deeg en doe het
in de tulband. Dek het af en laat het 45
minuten rijzen.
Bereidingstijd in het apparaat: 60
minuten
Roosterhoogte: 1
7.12 Savarin
Ingrediënten voor het deeg:
350 g meel
1 klein pakje droge gist (8 g droge
gist of 42 g vers gist)
75 g suiker
100 g boter
5 eierdooiers
1/2 theelepel zout
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
125 ml melk
Na het bakken:
375 ml water
200 g suiker
100 ml pruimenlikeur of 100 ml
sinaasappellikeur
Methode:
Doe de bloem, droge gist, suiker, boter,
eigeel, zout, vanillesuiker en melk in een
mengkom en kneed een glad gistdeeg.
Dek de deeg in de kom af en laat het 1
uur rijzen. Doe de deeg in een ingevette
ronde cakevorm en laat het afgedekt 45
minuten rijzen.
Bereidingstijd in het apparaat: 35
minuten
Roosterhoogte: 1
Na het bakken:
Breng water met suiker aan de kook en
laat het afkoelen.
Voeg pruimen- of sinaasappellikeur toe
aan het suikerwater en roer.
Als de taart is afgekoeld, met een houten
prikker gaatjes maken en het mengsel in
de taart laten trekken.
7.13 Cake, zacht
Ingrediënten:
4 eieren
2 eetlepels warm water
50 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
100 g suiker
100 g bloem
100 g maizena
2 afgestreken theelepels bakpoeder
Overige:
Ronde springvorm van 28 cm, zwart,
de bodem bedekt met bakpapier
Methode:
Scheid de eieren. Schuim het eigeel op
met het warme water, 50 g suiker,
vanillesuiker en zout. Klop het eiwit met
100 g suiker tot deze stijf zijn.
Meng de bloem, het zetmeel en de
bakpoeder.
Meng voorzichtig het eiwit met het
eigeel. Spatel dan voorzichtig het
meelmengsel erin. Het deeg in de
bakvorm gieten, gladstrijken en in het
apparaat plaatsen.
Bereidingstijd in het apparaat: 30
minuten
Roosterhoogte: 3
7.14 Kruimeltaart
Ingrediënten voor het deeg:
375 g meel
20 g. gist
150 ml lauwe melk
60 g suiker
1 snufje zout
2 eierdooiers
75 g zachte boter
Ingrediënten voor de kruimels:
200 g suiker
200 g boter
1 theelepel kaneel
350 g meel
50 g gehakte noten
30 g gesmolten boter
Methode:
www.aeg.com
20
Zeef het meel in een mengkom, maak
een kuiltje in het midden. Snijd de gist in
stukjes, plaats het in het gat met de melk
en een beetje meel en roer vanaf de
rand, besprenkel met meel en laat op
een warme plek rijzen tot het
besprenkelde meel op het mengsel
scheuren vertoont.
Voeg de suiker, eigelen, boter en zout
toe aan de rand van het meel. Kneed alle
ingrediënten tot een soepel gistdeeg.
Laat het deeg op een warme plaats rijzen
tot het is verdubbeld in grootte. Rol het
deeg uit en plaats het op een ingevette
bakplaat waar u het laat rusten om
opnieuw te rijzen.
Boter, suiker en kaneel in een mengkom
doen en mixen.
Voeg de bloem en de noten toe en
kneed het tot een kruimelig mengsel.
Verspreid de boter op het gerezen deeg
en verspreid het kruimelmengsel er
gelijkmatig overheen.
Bereidingstijd in het apparaat: 35
minuten
Roosterhoogte: 3
7.15 Zweedse cake
Ingrediënten:
5 eieren
340 g suiker
100 g gesmolten boter
360 g meel
1 pakje bakpoeder (ongeveer 15 g)
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
200 ml koud water
Overige:
Ronde springvorm van 28 cm, zwart,
de bodem bedekt met bakpapier
Methode:
Suiker, eieren, vanillesuiker en zout in
een mengkom doen en 5 minuten mixen
tot het schuimig is. Voeg de gesmolten
boter toe aan het deeg en roer het
erdoor.
Voeg de bloem en het bakpoeder toe
aan het schuimige deeg en roer het
erdoor.
Voeg tenslotte het koude water toe en
mix alles goed door elkaar. Het deeg in
de bakvorm gieten, gladstrijken en in het
apparaat plaatsen.
Bereidingstijd in het apparaat: 55
minuten
Roosterhoogte: 1
7.16 Suikertaart
Ingrediënten:
2 vellen origineel Zwitsers
kruimeldeeg of bladerdeeg (vierkant
uitgerold)
50 g gemalen hazelnoten
1,2 kg appels
3 eieren
300 ml room
70 g suiker
Methode:
Plaats het deeg op een goed ingevette
bakplaat, prik de bodem in met een vork.
Verdeel de hazelnoten gelijkmatig over
het deeg. Schil de appels, verwijder het
klokhuis en snij ze in 12 stukjes. Verspreid
de stukjes gelijkmatig over het deeg.
Meng de eieren, room, suiker en
vanillesuiker en doe het over de appel.
Bereidingstijd in het apparaat: 45
minuten
Roosterhoogte: 1
7.17 Wortelcake
Ingrediënten voor het beslag:
4 eiwit
1 snufje zout
80 g poedersuiker
120 g suiker
200 g fijn geraspte wortel
200 g fijn gemalen amandelen
1 citroen, sap en geraspte schil
1 eetlepel kersenlikeur
1/2 theelepel kaneel
60 g bloem
1/2 theelepel bakpoeder
Ingrediënten voor de garnering:
150 g poedersuiker
1 eetlepel kersenlikeur
12 decoratieve marsepeinen
worteltjes
gemalen hazelnoten
Overige:
NEDERLANDS
21
Springvorm met een diameter van 26
cm, ingevet en bedekt met bakpapier.
Methode:
Klop eiwit met zout tot er pieken
ontstaan, voeg de poedersuiker toe en
klop tot een stevige substantie. Mix het
eigeel met de suiker tot het romig wordt
en voeg de overige ingrediënten toe.
Voeg een kwart van het geklopte eiwit bij
het eigeel en mix voorzichtig de rest van
het geklopte eiwit met het mengsel. Doe
het deeg in het bakblik en strijk glad.
Bereidingstijd in het apparaat: 55
minuten
Roosterhoogte: 3
Na het bakken:
Af laten koelen. We raden om de
voorbereidende werkzaamheden één tot
twee dagen van tevoren uit te voeren en
afgedekt in de koelkast te bewaren.
Meng voor het glazuur de poedersuiker
met de kersenlikeur. Voeg indien nodig
water toe. Bedek de taart met het
glazuur en versier met de marsepeinen
worteltjes.
8. BROOD/BROODJES
8.1 Broodjes, zoet
Ingrediënten:
420 g bloem
60 g boter
50 g suiker
een snufje vanillesuiker
geraspte citroenschil
een snufje zout
200 ml handwarme melk
30 g gist
2 eierdooiers
100 g rozijnen
Methode:
Zeef het meel in een mengkom, maak
een gat in het midden. Voeg de gist toe
en doe het in het gat met melk en een
beetje suiker. Meng er wat bloem bij
vanaf de rand. Bestuiven met bloem en
laat op een warme plek rijzen tot het
besprenkelde meel op het mengsel
scheuren vertoont.
Plaats de rest van de suiker, zout,
vanillesuiker, citroenschil, ei en boter op
de rand van het meel. Kneed alle
ingrediënten tot een soepel deeg.
Laat het deeg op een warme plaats rijzen
tot het is verdubbeld in grootte.
Voeg de gewassen rozijnen toe aan het
deeg en maak 12 broodjes van dezelfde
grootte.
Leg ze op een bakplaat met bakpapier
en laat ze een half uur voor het bakken
afgedekt staan.
Bereidingstijd in het apparaat: 20
minuten
Roosterhoogte: 3
8.2 Volkorenbrood
Ingrediënten:
500 g tarwebloem
250 g roggemeel
15 g zout
1 klein pakje droge gist
250 ml water
250 ml melk
Overige:
Bakplaat ingevet of belegd met
bakpapier
Methode:
Doe de tarwebloem, roggebloem en
droge gist in een grote kom.
Meng het water met de melk en het zout
bij de bloem. Alle ingrediënten tot een
soepel deeg kneden. Laat het deeg
rijzen tot het verdubbelt is in grootte.
Maak een lang brood en plaats het op
de bakplaat die is ingevet of bedekt met
bakpapier.
Laat het brood nogmaals met de helft
rijzen. Voor het bakken bestrooien met
een beetje bloem.
Bereidingstijd in het apparaat: 60
minuten
Roosterhoogte: 2
Voeg 300 ml water toe aan de
waterlade.
www.aeg.com
22
8.3 Witbrood
Ingrediënten:
1.000 g bloem
40 g verse gist of 20 g gedroogde gist
650 ml melk
15 g zout
Overige:
Bakplaat ingevet of belegd met
bakpapier
Methode:
Meel en zout in een grote kom doen. De
gist oplossen in lauwwarme melk en
toevoegen aan het meel. Alle
ingrediënten tot een soepel deeg
kneden. Afhankelijk van de kwaliteit van
het meel kan een beetje meer melk
nodig zijn om een werkbaar deeg te
krijgen.
Laat het deeg rijzen tot het verdubbelt is
in grootte.
Snijd het deeg in twee stukken, maak
lange broden plaats deze op de bakplaat
die is ingevet of bedekt met bakpapier.
Laat de broden nogmaals rijzen tot ze de
helft groter zijn.
Strooi voor het bakken wat bloem over
de broden en maak met een scherp mes
3 - 4 keer een diagonale snede van
minstens 1 cm diep.
Bereidingstijd in het apparaat: 45
minuten
Roosterhoogte: 2
Voeg 200 ml water toe aan de
waterlade.
8.4 Vlechtbrood
Ingrediënten voor het deeg:
650 g meel
20 g. gist
200 ml melk
40 g suiker
5 g zout
5 eierdooiers
200 g zachte boter
Ingrediënten voor de vulling:
250 g gehakte walnoten
20 g. paneermeel
1 theelepel gemalen gember
50 ml melk
60 g honing
30 g gesmolten boter
20 ml rum
Ingrediënten voor de glazuur:
1 eierdooier
een beetje melk
50 g amandelschaafsel
Methode:
Zeef het meel in een mengkom, maak
een kuiltje in het midden. Snijd de gist in
stukjes, plaats het in het gat met de melk
en een beetje suiker en de meel en roer
vanaf de rand, besprenkel met meel en
laat op een warme plek rijzen tot het
besprenkelde meel op het mengsel
scheuren vertoont.
Plaats de rest van de suiker op de rand
van het meel. Kneed alle ingrediënten
tot een soepel gistdeeg. Laat het deeg
op een warme plaats rijzen tot het is
verdubbeld in grootte.
Mix voor de vulling alle ingrediënten
samen. Verdeel het deeg in drie gelijke
delen en rol het uit in lange rechthoeken.
Verspreid een derde van de vulling op
elke rechthoek en rol de stukken deeg
op.
Maak een vlecht van de drie stukken
deeg. Bedek het oppervlak van de vlecht
met een mengsel van eigeel en melk en
besprenkel met amandelschaafsel.
Bereidingstijd in het apparaat: 55
minuten
Roosterhoogte: 3
8.5 Boterkoek
Ingrediënten voor het deeg:
750 g meel
30 g gist
400 ml melk
10 g suiker
15 g zout
1 ei
100 g zachte boter
Ingrediënten voor de glazuur:
1 eierdooier
een beetje melk
Methode:
Zeef het meel in een mengkom, maak
een kuiltje in het midden. Snijd de gist in
stukjes, plaats het in het gat met de melk
en een beetje meel en roer vanaf de
NEDERLANDS
23
rand, besprenkel met meel en laat op
een warme plek rijzen tot het
besprenkelde meel op het mengsel
scheuren vertoont.
Plaats de rest van de suiker, zout, ei en
boter op de rand van het meel. Kneed
alle ingrediënten tot een soepel
gistdeeg.
Laat het deeg op een warme plaats rijzen
tot het is verdubbeld in grootte.
Maak drie gelijke stukken deeg en maak
er reepjes van. Vlecht de repen met
elkaar.
Dek het af en laat het een half uur staan.
Bedek het oppervlak van de vlechtkoek
met een mengsel van eigeel en melk en
doe het in de oven.
Bereidingstijd in de oven: 50 minuten
Roosterhoogte: 3
*
www.aeg.com
24
NEDERLANDS 25
www.aeg.com26
NEDERLANDS 27
www.aeg.com/shop
867336249-A-452016
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

AEG BSK77422YM Recipe book

Type
Recipe book
Deze handleiding is ook geschikt voor