boter. Ondertussen de bechamelsaus
klaarmaken: Laat de boter smelten in een
pan, voeg de bloem toe en blijf roeren.
Beetje bij beetje onder voortdurend
roeren de melk erbij gieten. De saus op
smaak brengen met zout, peper en
nootmuskaat en zonder deksel ongeveer
10 minuten laten inkoken. Leg de
aardappelschijfjes op de bodem van een
ingevette ovenschotel en strooi er een
beetje geraspte kaas over. Leg hier
vervolgens een laagje aubergines op.
Doe hierop weer het gehaktmengsel.
Doe hierop de béchamelsaus. Leg hier
weer een laagje aardappel op, gevolgd
door aubergine en het gehaktmengsel.
De laatste laag moet béchamelsaus zijn.
Verdeel over de bovenkant de rest van
de kaas en de broodkruimels. Smelt de
boter en giet het over de moussaka.
• Bereidingstijd in het apparaat (min):
60
• Roosterhoogte: 1
5.4 Aardappelgratin:
Ingrediënten:
• 1000 g aardappelen
• 1 theelepel zout, peper en
nootmuskaat
• 2 teentjes knoflook
• 200 g geraspte kaas
• 200 ml melk
• 200 ml room
• 4 eetlepels boter
Methode:
Schil de aardappelen, snijd ze in dunne
plakken, droog ze af en breng ze op
smaak met zout en peper. Wrijf een
ovenbestendige bakschaal in met een
teentje knoflook en vet de schaal daarna
in met boter. Verspreid de helft van de
gezouten aardappelplakjes in de schaal
en strooi er wat geraspte kaas over. Leg
de overige aardappelschijfjes er
bovenop en strooi de rest van de kaas
eroverheen. Pers het tweede teentje
knoflook en vermeng dit met de melk en
de room. Giet het mengsel over de
aardappels en verspreid de rest van de
boter in kleine stukjes over de gratin.
• Bereidingstijd in het apparaat (min):
65
• Roosterhoogte: 3
5.5
Frankische knödel schaal:
Voor 6 - 8 personen.
Ingrediënten:
• Ongeveer 1000 g kalkoenreepjes
• 1 klein blikje kleine champignons
• 500 g uien, in blokjes gesneden
• 1 kg knoedeldeeg
• 400 g geraspte kaas
• 250 ml room
Methode:
Kruid de kalkoenreepjes met zout,
peper, paprikapoeder etc. Fruit de
stukjes ui. Laat de champignons goed
uitlekken. Vermeng ze met het vlees, de
ui en de champignons en doe alles in
een ovenschaal. Vermeng de
knoedeldeeg met de kaas en doe het op
het kalkoenmengsel. Schenk vervolgens
de room erover.
• Bereidingstijd in het apparaat (min):
75
• Roosterhoogte: 1
5.6 Witlofgratin:
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
• 8 middelgrote stronken witlof
• 8 plakken gekookte ham
• 30 g boter
• 1.5 eetlepel bloem
• 150 ml groentebouillon (van de witlof)
• 5 eetlepels melk
• 100 g geraspte kaas
Methode:
Snij het witlof doormidden en verwijder
de bittere kern. Was de witlof en kook
het 15 minuten in water. Neem de
witlofhelften uit het water, spoel ze af
met koud water en doe de twee helften
weer tegen elkaar. Rol elk stronkje in een
plakje ham en leg ze op een ingevette
bakplaat. Laat de boter smelten en voeg
de bloem toe. Even fruiten en vervolgens
de groentebouillon en melk toevoegen
en aan de kook brengen. Roer 50 g kaas
door de saus en schenk het over het
witlof. Strooi de rest van de kaas over het
gerecht.
• Bereidingstijd in het apparaat (min):
35
• Roosterhoogte: 3
www.aeg.com
10