Electrolux
39
Gebruik met hete lucht
- Het voedsel wordt bereid met behulp van
voorverwarmde lucht die gelijkmatig rond geblazen
wordt in de oven door een ventilator in de
achterwand van de oven zelf.
- De warmte bereikt zodoende gelijkmatig en snel alle
delen van de oven en dit betekent dat u gelijktijdig
verschillende soorten voedsel kunt bereiden, die op
de verschillende rekken geplaatst zijn. Bereiden met
hete lucht garandeert een snelle verwijdering van
vocht en de drogere omgeving van de oven
voorkomt dat de verschillende aroma’s en smaken
van het ene gerecht naar het andere worden
overgebracht.
- De mogelijkheid om voedsel op verschillende
hoogtes te bereiden betekent dat u verschillende
gerechten tegelijkertijd kunt bereiden en tot maximaal
drie bladen koekjes en minipizza’s, om meteen op te
eten of om ze vervolgens in te vriezen.
- Natuurlijk kan de oven ook gebruikt worden voor
bereidingen op een enkel rooster. In dat geval kunt u
het best de laagste geleiders gebruiken, dan kunt u
de voortgang makkelijker in de gaten houden.
- Bovendien is de oven met name aanbevolen voor
het steriliseren van conserven, het maken van
eigengemaakte vruchten op siroop en om
paddenstoelen en fruit te drogen.
Grillen
- Het meeste voedsel moet op het rooster in de
grillpan geplaatst worden om maximale luchtcirculatie
mogelijk te maken en om voedsel boven het vet en
de jus te houden. Voedsel zoals vis, lever en niertjes
kunnen direct op de grillpan geplaatst worden, indien
gewenst.
- Voedsel moet goed afgedroogd worden voor het
grillen om lekken te voorkomen. Strijk mager vlees
en vis licht in met een beetje olie of gesmolten boter
om ze mals te houden tijdens de bereiding.
- Overige ingrediënten zoals tomaten en champignons
kunnen onder de grill geplaatst worden tijdens het
grillen van vlees
- Bij het roosteren van brood raden we u aan de
bovenste geleiderpositie te gebruiken.
- Het voedsel moet tijdens de bereiding, indien nodig,
omgedraaid worden.
Hoe gebruikt u het binnenste
grillelement
De binnenste grill zorgt voor snelle, directe hitte in
het middelste gedeelte van de grillpan. Door het binnenste
grillelement te gebruiken voor de bereiding van kleine
hoeveelheden kunt u energie besparen.
1. Draai de functieknop van de oven op
.
2. Draai de thermostaatknop op de gewenste
temperatuur.
3. Pas de geleiderpositie van het rooster en de grillpan
aan voor de verschillende diktes van het voedsel.
Het grillelement wordt door de thermostaat geregeld.
Tijdens de bereiding gaat de grill aan en uit om
oververhitting te voorkomen.
Alleen onderste ovenelement
Deze functie is vooral nuttig bij het bakken van taart
zonder vulling. Deze functie kan eveneens gebruikt
worden om quiches of vlaaien af te maken om te zorgen
dat het basisdeeg gaar is.
Het controlelampje van de thermostaat blijft
branden tot de juiste temperatuur is bereikt.
Daarna gaat het knipperen om aan te geven dat
de temperatuur in stand wordt gehouden.
Conventionele bereiding
- Het middelste rooster maakt de beste
warmteverdeling mogelijk. Om de onderkant van het
gerecht extra te bruinen hoeft u alleen het rooster
maar lager te zetten. Om de bovenkant van het
gerecht extra te bruinen, het rooster hoger zetten.
- Het materiaal en de afwerking van de bakplaten en
schalen is van invloed op de mate waarin het
voedsel een bruin korstje krijgt. Emailgoed, donkere
of zware of anti-aanbak kookgerei zorgen voor een
betere bruinering, platen van glanzend aluminium of
gepolijst staal reflecteren de warmte en hebben een
negatieve invloed op het bruinen.
- Plaats de schalen altijd in het midden van het rooster
om een gelijkmatige bruinering te garanderen.
- Zet schalen op platen van de juiste afmeting om
morsen op de bodem van de oven te voorkomen en
het schoonmaken makkelijker te maken.
- Plaats schalen, blikken of bakplaten niet direct
op de bodem van de oven, deze wordt erg heet en
kan beschadigd raken. als u deze instelling gebruikt
komt de warmte van zowel het bovenste als het
onderste element. Hiermee kunt u op een enkel ni-
veau gerechten bereiden, dit is met name geschikt
voor gerechten die extra bruinering vergen, zoals
quiches en vlaaien.