Electrolux EOB33100K Handleiding

Type
Handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

gebruiksaanwijzing
Oven
EOB33100
2 electrolux
Inhoud
Veiligheidsvoorschriften.......................... 3
Beschrijving van het apparaat ................ 4
Voor het in gebruik nemen ..................... 6
Bedienen van de oven ........................... 7
Toepassingen, tabellen en tips ............... 13
Reiniging en onderhoud ........................ 22
Wat is er aan de hand als .................. 28
Afvalverwerking ..................................... 29
Service .................................................. 30
Electrolux. Thinking of you.
Share more of our thinking at www.electrolux.com
5
Wijzigingen voorbehouden
In deze gebruiksaanwijzing worden de volgende symbolen gebruikt:
1
Belangrijke informatie over uw persoonlijke veiligheid en informatie over het voorkomen
van schade aan het apparaat.
3 Algemene informatie en tips
2 Milieu-informatie
electrolux 3
1 Veiligheidsvoorschriften
Elektrische veiligheid
Het apparaat mag uitsluitend door een
erkend installateur worden aangeslo-
ten.
In geval van storingen of beschadiging
van het apparaat: zekeringen in de hui-
sinstallatie uitschakelen.
Reparaties aan het apparaat mogen
uitsluitend door vakmensen worden
uitgevoerd. Door onvakkundig uitge-
voerde reparaties kunnen grote gevaren
ontstaan. Wend u bij reparaties altijd tot
onze service-afdeling of uw vakhandel.
Veiligheid voor kinderen
Kleine kinderen nooit alleen laten terwijl
het apparaat in gebruik is.
Veiligheid tijdens het gebruik
Personen (waaronder begrepen kinde-
ren) die op grond van hun fysieke, sen-
sorische of verstandelijke vermogens,
dan wel op grond van onervarenheid of
onkunde niet in staat zijn het apparaat
veilig te gebruiken, dienen dit apparaat
niet zonder het toezicht of zonder de in-
structies van een verantwoordelijke per-
soon te gebruiken.
Dit apparaat mag alleen in het huishou-
den voor koken, braden, bakken van le-
vensmiddelen worden gebruikt.
Wees voorzichtig bij het aansluiten van
elektrische apparaten op stopcontacten
in de buurt van het apparaat. Snoeren
mogen niet in aanraking komen of on-
der de hete ovendeur ingeklemd raken.
Waarschuwing: Verbrandingsge-
vaar! Bij gebruik wordt de ovenruimte
heet.
Als u alcoholische ingrediënten in de
oven gebruikt, kan evt. een licht ont-
vlambaar alcohol-luchtmengsel ont-
staan. Open de deur in dat geval
voorzichtig. Kom niet met vuur of von-
ken in de buurt van de oven.
3 Aanwijzing met betrekking tot
acrylamide
Volgens de laatste wetenschappelijke
inzichten kan een intensieve bruining
van levensmiddelen, met name bij zet-
meelhoudende producten, een gevaar
voor de gezondheid door acrylamide
veroorzaken. Om die reden adviseren
wij levensmiddelen zoveel mogelijk bij
lage temperaturen te bereiden en de ge-
rechten niet te veel te bruinen.
Op deze manier voorkomt u beschadi-
ging van het apparaat
Bekleed de oven niet met aluminiumfolie
en plaats geen bakplaten, pannen, en-
zovoort op de bodem omdat daarmee
het email van de oven door de ontstane
hitteconcentratie wordt beschadigd.
Fruitsappen die van de bakplaat drup-
pelen, veroorzaken vlekken die niet kun-
nen worden verwijderd. Gebruik een
diepe bakplaat voor gebak dat erg
vochtig is.
Plaats geen gewicht op de geopende
ovendeur.
Giet water nooit rechtstreeks in de hete
oven. Hierdoor kan het email worden
beschadigd en kunnen verkleuringen
ontstaan.
Als gevolg van heftige stoten, vooral op
de randen van de buitenste glasplaat,
kan het glas breken.
Bewaar geen brandbaar materiaal in de
oven. Bij het inschakelen van de oven
kan dit ontbranden.
Bewaar geen vochtige levensmiddelen
in de oven. Het email kan hierdoor be-
schadigd raken.
Bewaar na het uitschakelen van de koel-
ventilator geen open gerechten in de
oven. In de ovenruimte of op de deurrui-
ten kan vocht neerslaan dat ook op uw
meubelen terecht kan komen.
3 Informatie emaillaag
Kleurveranderingen van de emaillaag van de
oven als gevolg van het gebruik zijn niet van
invloed op de deugdelijkheid van het appa-
raat voor regulier of contractueel gebruik. Dit
zijn derhalve geen gebreken in de zin van het
recht op garantie.
4 electrolux
Beschrijving van het apparaat
Totaalaanzicht
Bedieningspaneel
Glazen deur
Bedieningspaneel
Deurgreep
Ovenfuncties
Temperatuurkeuze
Klokfunctietoetsen
Bedrijfscontrolelampje Temperatuurcontrolelampje
Tijdsindicatie
electrolux 5
Uitrusting oven
Accessoires oven
Rooster
Voor servies, bak- en braadvormen, braden
en grillen.
Bakplaat
Voor gebak en koekjes.
Vetopvangbak
De vetopvangbak dient bij het baken en bra-
den resp. als opvangbak voor het vet.
Bovenwarmte en grillelement
Ovenverlichting
Ventilator
Onderwarmte
Inzetniveaus
Uitneembaar inschuifrooster
6 electrolux
Voor het in gebruik nemen
Dagtijd instellen en wijzigen
3 De oven functioneert alleen als u de tijd
hebt ingesteld.
Na het aansluiten van de elektriciteit of
na een stroomstoring knippert het func-
tielampje Dagtijd automatisch.
1. Om een reeds ingestelde dagtijd te ver-
anderen drukt u de toets Selectie zo
vaak in, tot het functielampje Dagtijd
knippert.
2. Met de toets of de juiste tijd instel-
len.
Na ca. 5 seconden stopt het knipperen en
geeft de klok de ingestelde tijd aan.
Het apparaat is klaar voor gebruik.
3 De dagtijd kan alleen worden gewijzigd
als er geen automatische functie
(Duur of Einde ) is ingesteld.
Reinigen voor het in gebruik nemen
Voordat u de oven in gebruik neemt, moet u
hem grondig reinigen.
1 Attentie: Gebruik geen scherpe, schu-
rende reinigingsmiddelen! De opper-
vlakte kan beschadigd worden.
3 Bij metalen fronten in de handel verkrijg-
bare onderhoudsmiddelen gebruiken.
1. Schakelaar ovenfunctie op
ovenverlichting zetten.
2. Alle accessoires en inschuifroosters uit
de oven nemen en met een warm sopje
schoonmaken.
3. Oven ook met een warm sopje afnemen
en drogen.
4. Front van het apparaat alleen met een
vochtige doek afnemen.
electrolux 7
Bedienen van de oven
3 De oven is van verzinkbare schake-
laars voor oven-functies en tempera-
tuurkeuze uitgerust. Druk voor het
gebruik ervan op de betreffende scha-
kelaar. De schakelaar komt dan naar
buiten.
Oven in- en uitschakelen
1. Zet de functiekiezer van de oven in de
gewenste stand.
2. Zet de temperatuurkiezer op de ge-
wenste temperatuur.
Het bedrijfscontrolelampje is aan zolang de
oven in gebruik is.
Het temperatuurcontrolelampje is aan zo-
lang de verwarming van de oven aan staat.
3. Om de oven uit te schakelen moet u de
functiekiezer en de temperatuurkiezer
van de oven beide in de Uit stand zetten.
3 Koelventilator
Zodra de oven in gebruik wordt geno-
men wordt de ventilator automatisch in-
geschakeld om de oppervlakken van
het apparaat koel te houden. Nadat de
oven is uitgeschakeld blijft de ventilator
nog verder lopen om het apparaat af te
koelen en wordt dan automatisch uitge-
schakeld.
Ovenfunctie - selectie
Temperatuurkeuze
Klokfunctietoetsen
Bedrijfscontrolelampje Temperatuurcontrolelampje
Tijdsindicatie
8 electrolux
Ovenfuncties
Voor de oven zijn de volgende functies be-
schikbaar:
Rooster, baakplaat en
vetopvangbak plaatsen
3 Uittrek- en kantelbeveiliging
Ter beveiliging tegen het uittrekken, heb-
ben alle inschuifdelen aan de linker kant
een kleine bolling naar onderen.
Schuif de inschuifdelen er zo in dat de
bolling in het bakgedeelte zich achterin
bevindt. Deze bolling is ook belangrijk
voor de kantelbeveiliging van de in-
schuifdelen.
Baakplaat resp. vetopvangbak plaatsen:
Schuif de bakplaat resp. de vetopvangbak
tussen de geleidestangen van het gekozen
niveau.
Ovenfunctie Toepassing
Ovenverlichting
Met deze functie kunt u de binnenzijde van de oven
verlichten
, bij-
voorbeeld om deze schoon te maken.
Hete lucht
Voor het
bakken
op maximaal
twee niveaus.
Stel de temperatuur van de oven 20 tot 40 °C lager in dan bij boven-/
onderwarmte.
Boven- en
onderwarmte
Voor het
bakken
en
braden
op
één niveau
.
Onderwarmte
Voor het
afbakken
van gebak met een
brosse bodem
.
Ontdooien
Voor het
gedeeltelijk of geheel ontdooien
van bijvoorbeeld gebak,
boter, brood, fruit of andere
bevroren levensmiddelen
.
Grill
Voor het
grilleren
van vlakke levensmiddelen, die in het
midden van
het rooster
worden geplaatst en om te
roosteren.
Grote grill
Voor het
grilleren
van vlakke levensmiddelen in
grotere hoeveelhe-
den
en om te
roosteren
.
Heteluchtgrillen
Voor het
braden
van grotere stukken vlees of gevogelte op één niveau.
Deze functie is ook geschikt voor
gratineren
.
electrolux 9
Rooster plaatsen:
Plaats het rooster zodanig, dat de beide
voetjes naar onder wijzen.
Schuif het rooster tussen de geleidestangen
van het gekozen niveau.
3 Door de verhoogde lijst die om het roos-
ter loopt, is het vaatwerk bovendien be-
schermd tegen afglijden.
Rooster en vetopvangbak plaatsen:
Plaats het rooster op de vetopvangbak.
Schuif de vetopvangbak tussen de geleide-
stangen van het gekozen niveau.
Klokfuncties
Toets Selectie
To et s
To et s
Tijdsindicatie FunctielampjesFunctielampjes
10 electrolux
Kookwekker
Om een korte tijd in te stellen. Na afloop
klinkt een signaal.
Deze functie heeft geen invloed op de wer-
king van de oven.
Duur
Om in te stellen hoe lang de oven ingescha-
keld moet zijn.
Einde
Om in te stellen wanneer de oven weer moet
worden uitgeschakeld.
Dagtijd
Met deze functie kunt u de dagtijd instellen,
veranderen of opvragen
(zie ook het hoofdstuk „Voor het in gebruik
nemen“).
3 Aanwijzingen met betrekking tot de
klokfuncties
Na het selecteren van een functie knip-
pert het bijbehorende functielampje
ca. 5 seconden. Gedurende deze tijd
kunnen met de toetsen of de ge-
wenste tijden worden ingesteld.
Na het instellen van de gewenste tijd
knippert het functielampje opnieuw
ca. 5 seconden. Daarna blijft het func-
tielampje branden. De ingestelde tijd be-
gint te lopen.
De signaaltoon kan worden uitgescha-
keld door op een willekeurige toets te
drukken.
De gewenste ovenfunctie en oventem-
peratuur kunnen voor of na het instellen
van de klokfuncties Duur en
Einde worden gekozen.
Na afloop van het bereidingsproces
draait u de schakelaars voor de oven-
functie en de temperatuurkeuze weer
op de positie UIT.
2 Uitschakelen van de tijdsaanduiding
Door het uitschakelen van de tijdsaanduiding
kunt u energie besparen.
Tijdsaanduiding uitschakelen
Druk twee willekeurige toetsen net zo lang in
tot de aanduiding donker wordt.
Tijdsaanduiding inschakelen
Druk een willekeurige toets zo lang in tot de
dagtijd weer in het display verschijnt.
3 Het display kan alleen worden uitge-
schakeld wanneer niet een van de klok-
functies Duur , Einde of
Kookwekker in gebruik is.
Kookwekker
1. Toets Selectie zo vaak indrukken, tot
het functielampje Kookwekker knip-
pert.
2. Met de toets of de gewenste
Kookwekker instellen (max. 2 uur 30 mi-
nuten).
Na ca. 5 seconden geeft de indicatie de res-
terende tijd aan.
Het functielampje Kookwekker brandt.
electrolux 11
Wanneer de tijd is verstreken, knippert het
functielampje en klinkt er gedurende
2 minuten een signaal.
De signaaltoon kan worden uitgeschakeld
door op een willekeurige toets te drukken.
Duur
1. Toets Selectie zo vaak indrukken, tot
het functielampje Duur knippert.
2. Met de toets of de gewenste berei-
dingstijd instellen.
Na ca. 5 seconden schakelt de indicatie te-
rug naar de dagtijd. Het functielampje
Duur brandt.
Wanneer de tijd is verstreken, knippert het
functielampje, klinkt er gedurende 2 minuten
een signaal en wordt de oven uitgeschakeld.
3. De signaaltoon en het programma kun-
nen worden uitgeschakeld door op een
willekeurige toets te drukken.
Einde
1. Toets Selectie zo vaak indrukken, tot
het functielampje Einde knippert.
12 electrolux
2. Met de toets of de gewenste uit-
schakeltijd instellen.
Na ca. 5 seconden schakelt de indicatie te-
rug naar de dagtijd.
Het functielampje Einde brandt.
Wanneer de tijd is verstreken, knippert het
functielampje, klinkt er gedurende 2 minuten
een signaal en wordt de oven uitgeschakeld.
3. De signaaltoon en het programma kun-
nen worden uitgeschakeld door op een
willekeurige toets te drukken.
Duur en Einde gecombineerd
3 Duur en Einde kunnen gelijktijdig
worden gebruikt wanneer de oven op
een later tijdstip automatisch moet
worden in- en uitgeschakeld.
1. Met de functie Duur de tijd instellen,
die het gerecht nodig heeft.
In dit geval 1 uur.
2. Met de functie Einde het tijdstip in-
stellen, waarop het gerecht klaar moet
zijn.
In dit geval 14:05.
De functielampjes Duur en Einde
branden en in het display wordt de tijd aan-
gegeven.
electrolux 13
In dit geval 12:05.
De oven wordt op het berekende tijdstip au-
tomatisch ingeschakeld.
In dit geval 13:05.
En na afloop van de ingevoerde duur wordt
de oven weer uitgeschakeld.
In dit geval 14:05.
Toepassingen, tabellen en tips
Bakken
Ovenfunctie: Hete lucht of Boven- en
onderwarmte
Bakvormen
Voor Boven- en onderwarmte zijn
vormen van donker metaal en vormen
met een speciale laag geschikt.
Voor Hete lucht zijn ook vormen van
licht metaal geschikt.
Inzetniveaus
Bakken met Boven- en onderwarmte
is altijd slechts op één niveau mogelijk.
Met Hete lucht kunt u droog gebak
en koekjes op 2 bakplaten tegelijk bak-
ken.
1 bakplaat:
bijvoorbeeld inzetniveau 3
1 bakvorm:
bijvoorbeeld inzetniveau 1
2 bakplaten:
bijvoorbeeld inzetniveau 1 en 3
Algemene aanwijzingen
Bakblik met de schuine kant naar voren
plaatsen!
U kunt met Boven- en onderwarmte
of Hete lucht ook twee vormen tege-
lijk naast elkaar op het rooster bakken.
Het bakproces duurt nauwelijks langer.
3 Bij diepgevroren gerechten kunnen de
geplaatste bakplaten tijdens het gaar-
proces kromtrekken. Dit wordt veroor-
zaakt door het grote
temperatuurverschil tussen het diepge-
vroren gerecht en de oventemperatuur.
Als de bakplaten zijn afgekoeld trekken
ze weer recht.
Aanwijzigen bij de baktabellen
In de tabellen vindt u een keuze aan gerech-
ten met de bijbehorende temperatuurvoor-
schriften, baktijden en inzetniveaus.
De temperaturen en baktijden zijn richt-
waarden. De waarden zijn namelijk af-
hankelijk van de samenstelling van het
deeg, de hoeveelheid en de bakvorm.
Als u voor de eerste keer gaat bakken,
raden wij aan de laagste temperatuur-
waarde in te stellen en pas als het nodig
is een hogere temperatuur te kiezen (bij-
voorbeeld wanneer het gebak niet bruin
genoeg is of wanneer de baktijd te lang
is).
14 electrolux
Als u geen concrete aanwijzingen kunt
vinden voor uw eigen recept, kijkt u dan
bij een soortgelijk gebak.
Bij het bakken van gebak op bakplaten
of in vormen op meerdere niveaus kan
de baktijd zo’n 10-15 minuten langer
zijn.
Bereid vochtig gebak, zoals bijvoor-
beeld pizza's en vruchtengebak, op één
niveau.
Als het gebak niet overal even hoog is,
wordt het in het begin van het bakpro-
ces niet overal even bruin. Verander in
dit geval de temperatuurinstelling
niet. In de loop van het bakproces
wordt het gebak overal even bruin.
Uw nieuwe oven kan een ander bak-/
braadgedrag vertonen als uw oude ap-
paraat. Pas daarom de instellingen
(temperatuur, baktijden) en inzetniveaus
zoals u die gewend bent aan de aanbe-
velingen in de onderstaande tabel aan.
2 Bij langere baktijden kunt u de oven ca.
10 minuten voor het einde van de bak-
tijd uitschakelen, om te profiteren van de
restwarmte.
Tenzij anders aangegeven, gelden de
waarden in de tabellen voor het plaatsen
van een gerecht in de koude oven.
Baktabel
Soort
gebak
Ovenfunctie
Inzet-
niveau
Tempera-
tuur °C
Tijd
uur: min.
Gebak in vormen
Tulband Hete lucht 1 150-160 0:50-1:10
Zandgebak/driekoningenkoek Hete lucht 1 140-160 1:10-1:30
Biscuittaart Hete lucht 1 140 0:25-0:40
Biscuittaart Boven- en
onderwarmte
1 160 0:25-0:40
Taartbodem van zandtaartdeeg Boven- en
onderwarmte
3 180-200 0:10-0:25
Taartbodem van roerdeeg Hete lucht 3 150-170 0:20-0:25
Dichte appeltaart Boven- en
onderwarmte
1 170-190 0:50-1:00
Appeltaart (2vormen Ø20cm,
diagonaal geplaatst)
Hete lucht 1 160 1:10-1:30
Appeltaart (2vormen Ø20cm,
diagonaal geplaatst)
Boven- en
onderwarmte
1 180 1:10-1:30
Hartige taart (bijv. quiche lorraine) Boven- en
onderwarmte
1 180-200 0:30-1:10
Kwarktaart Boven- en
onderwarmte
1 170-190 1:00-1:30
Gebak op de bakplaat
Gistbroodje/-krans Boven- en
onderwarmte
3 170-190 0:30-0:40
Kerststol Boven- en
onderwarmte
3 160-180
1)
0:40-1:00
Brood (roggebrood)
-eerst
-dan
Boven- en
onderwarmte
1
250
1)
160-180
0:20
0:30-1:00
electrolux 15
Roomsoezen/tompoezen Hete lucht 3 160-170
1)
0:15-0:30
Biscuitrol Boven- en
onderwarmte
3 180-200
1)
0:10-0:20
Kruimelgebak droog Hete lucht 3 150-160 0:20-0:40
Boter-/suikerkoek Boven- en
onderwarmte
3 190-210
1)
0:15-0:30
Vruchtentaart
(op gistdeeg/roerdeeg)
2)
Hete lucht 3 150 0:35-0:50
Vruchtentaart
(op gistdeeg/roerdeeg)
2)
Boven- en
onderwarmte
3 170 0:35-0:50
Vruchtentaart op zandtaartdeeg Boven- en
onderwarmte
3 170-190 0:40-1:20
Plaatkoek met kwetsbare garnering
(bijv. kwark, room, puddingvulling)
Boven- en
onderwarmte
3 160-180 0:40-1:20
Pizza (met veel beleg)
2
Boven- en
onderwarmte
1 190-210
1)
0:30-1:00
Pizza (dun) Boven- en
onderwarmte
1 230-250
1)
0:10-0:25
Turks b ro od Boven- en
onderwarmte
1 250-270 0:08-0:15
Zwitsers fruitpuddinkje Boven- en
onderwarmte
1 200-220 0:35-0:50
Koekjes
Koekjes van zandtaartdeeg Hete lucht 3 150-160 0:06-0:20
Koekjes van zandtaartdeeg Hete lucht 1 / 3 150-160 0:06-0:20
Sprits Hete lucht 3 140 0:20-0:30
Sprits Hete lucht 1 / 3 140 0:25-0:40
Sprits Boven- en
onderwarmte
3 160
1)
0:20-0:30
Koekjes van roerdeeg Hete lucht 3 150-160 0:15-0:20
Koekjes van roerdeeg Hete lucht 1 / 3 150-160 0:15-0:20
Schuimgebak, baiser Hete lucht 3 80-100 2:00-2:30
Bitterkoekjes Hete lucht 3 100-120 0:30-0:60
Met gist gebakken koekjes Hete lucht 3 150-160 0:20-0:40
Koekjes van bladerdeeg Hete lucht 3 170-180
1)
0:20-0:30
Broodjes Hete lucht 3 160
1)
0:20-0:35
Broodjes Boven- en
onderwarmte
3 180
1)
0:20-0:35
Kleine cakejes (20stuks/blik) Hete lucht 3 140
1)
0:20-0:30
Soort
gebak
Ovenfunctie
Inzet-
niveau
Tempera-
tuur °C
Tijd
uur: min.
16 electrolux
Baktips
Tabel voor ovenschotels en gegratineerde gerechten
Kleine cakejes (20stuks/blik) Hete lucht 1 / 4 140
1)
0:25-0:40
Kleine cakejes (20stuks/blik) Boven- en
onderwarmte
3 170
1)
0:20-0:30
1) Oven voorverwarmen
2) Opvangplaat of braadslede gebruiken
Soort
gebak
Ovenfunctie
Inzet-
niveau
Tempera-
tuur °C
Tijd
uur: min.
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De onderkant van het ge-
bak is te licht van kleur
Verkeerde inschuifhoogte Gebak lager inschuiven
Het gebak zakt in (wordt
klef, papperig, vochtig)
Te hoge baktemperatuur Baktemperatuur iets lager instellen
Te k or t e ba kt i j d Baktijd verlengen
Baktijden kunnen niet worden
verkort door een hogere bak-
temperatuur
Te veel vocht in het deeg Gebruik minder vloeistof
Let op de kneedtijden, in het bijzon-
der bij het gebruik van keukenmachi-
nes
Gebak is te droog Te lage baktemperatuur Baktemperatuur hoger instellen
Te l an g e ba kt i j d Baktijd verkorten
Gebak wordt ongelijkmatig
bruin
Te hoge baktemperatuur en te korte
baktijd
Baktemperatuur lager instellen en
baktijd verlengen
Het deeg is ongelijkmatig verdeeld Het deeg gelijkmatig over de bak-
plaat verdelen
Gebak wordt niet gaar bin-
nen de aangegeven baktijd
Te lage temperatuur Baktemperatuur iets hoger instellen
Gerecht Ovenfunctie
Inzet-
niveau
Temp e ra-
tuur
°C
Tijd
uur: min.
Pastaschotel
Boven- en
onderwarmte
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne
Boven- en
onderwarmte
1 180-200 0:25-0:40
Gegratineerde groente
1)
Heteluchtgrillen 1 160-170 0:15-0:30
Gegratineerd stokbrood
1)
Heteluchtgrillen 1 160-170 0:15-0:30
Zoete ovenschotels
Boven- en
onderwarmte
1 180-200 0:40-0:60
electrolux 17
Tabel diepgevroren kant-en-klare gerechten
Braden
Ovenfunctie: Boven- en onderwarmte
of Heteluchtgrillen
Braadservies
Om te braden is ieder hittebestendig
servies geschikt (zie opgave fabrikant!).
Grote braadstukken kunt u direct in de
braadslede braden of op het rooster
met hieronder de braadslede.
Wij adviseren alle magere vleessoorten
in een braadpan met deksel te bra-
den. Op deze manier blijft het vlees sap-
piger.
Alle soorten vlees die een korstje moe-
ten krijgen, kunt u in een braadpan
zonder deksel braden.
3 Aanwijzingen met betrekking tot de
braadtabel
De gegevens in de volgende tabel die-
nen slechts als richtlijn.
Wij raden u aan vlees en vis pas vanaf
1 kg in de oven te braden.
Om het inbranden van vrijkomende
vleessappen of vet te voorkomen, advi-
seren wij een beetje vloeistof in het
braadservies te doen.
Braadstukken naar behoefte (na 1/2 - 2/
3 van de braadtijd) keren.
Grote braadstukken en gevogelte gedu-
rende de braadtijd meerdere keren met
braadvocht begieten. Daarmee bereikt u
een beter braadresultaat.
Schakel de oven ca. 10 minuten voor
het einde van de braadtijd uit, om te pro-
fiteren van de restwarmte.
Visschotels
Boven- en
onderwarmte
1 180-200 0:30-1:00
Gevulde groente Heteluchtgrillen 1 160-170 0:30-1:00
1) Oven voorverwarmen
Gerecht Ovenfunctie
Inzet-
niveau
Te m p era t uu r
°C
Tijd
Diepvriespizza
Boven- en
onderwarmte
3
volgens aanwijzin-
gen van de fabrikant
volgens aanwijzin-
gen van de fabrikant
Patates frites
1)
(300-600 g)
1) Opmerking: patates frites tussendoor 2 tot 3 keer keren
Heteluchtgrillen 3 200-220
volgens aanwijzin-
gen van de fabrikant
Stokbrood
Boven- en
onderwarmte
3
volgens aanwijzin-
gen van de fabrikant
volgens aanwijzin-
gen van de fabrikant
Vruchtentaart
Boven- en
onderwarmte
3
volgens aanwijzin-
gen van de fabrikant
volgens aanwijzin-
gen van de fabrikant
Gerecht Ovenfunctie
Inzet-
niveau
Temp e ra-
tuur
°C
Tijd
uur: min.
18 electrolux
Braadtabel
Soort vlees
Hoeveel-
heid
Ovenfunctie
Inzet-
niveau
Temp e -
ratuur
°C
Tijd
uur: min.
Rundvlees
Stoofvlees 1-1,5 kg
Boven- en
onderwarmte
1 200-250 2:00-2:30
Rosbief of ossenhaas per cm dikte
- Van binnen rood (rare)
per cm
dikte
Heteluchtgrillen 1 190-200
1)
0:05-0:06
- van binnen roze
(medium)
per cm
dikte
Heteluchtgrillen 1 180-190 0:06-0:08
- doorbakken (well done)
per cm
dikte
Heteluchtgrillen 1 170-180 0:08-0:10
Varkensvlees
Schouderstuk, nekstuk,
ham
1-1,5 kg Heteluchtgrillen 1 160-180 1:30-2:00
Kotelet, casselerrib 1-1,5 kg Heteluchtgrillen 1 170-180 1:00-1:30
Gehakt 750 g-1 kg Heteluchtgrillen 1 160-170 0:45-1:00
Kalfsvlees
Kalfsbraadstuk 1 kg Heteluchtgrillen 1 160-180 1:30-2:00
Kalfsbout 1,5-2 kg Heteluchtgrillen 1 160-180 2:00-2:30
Lamsvlees
Lamsbout, lamsgebraad 1-1,5 kg Heteluchtgrillen 1 150-170 1:15-2:00
Lamsrug 1-1,5 kg Heteluchtgrillen 1 160-180 1:00-1:30
Wild
Hazenrug, hazenbout tot 1 kg
Boven- en
onderwarmte
3 220-250
1)
0:25-0:40
Ree-/hertenrug 1,5-2 kg
Boven- en
onderwarmte
1 210-220 1:15-1:45
Ree-/hertenbout 1,5-2 kg
Boven- en
onderwarmte
1 200-210 1:30-2:15
Gevogelte
Stukken gevogelte
per 200-
250g
Heteluchtgrillen 1 200-220 0:35-0:50
Halve kip
per 400-
500g
Heteluchtgrillen 1 190-210 0:35-0:50
Kip, poularde 1-1,5 kg Heteluchtgrillen 1 190-210 0:45-1:15
Eend 1,5-2 kg Heteluchtgrillen 1 180-200 1:15-1:45
Gans 3,5-5 kg Heteluchtgrillen 1 160-180 2:30-3:30
Kalkoen 2,5-3,5 kg Heteluchtgrillen 1 160-180 1:45-2:30
Kalkoen 4-6 kg Heteluchtgrillen 1 140-160 2:30-4:00
electrolux 19
Vlak-grilleren
Ovenfunctie: Grill of Grote grill met
maximale temperatuurinstelling
1 Let op: bij het grilleren moet de oven-
deur altijd gesloten zijn.
3 De lege oven met de grillfuncties altijd
5 minuten voorverwarmen!
Voor grillen het rooster op het aanbe-
volen gebruiksniveau plaatsen.
De opvangbak altijd op het 1e
gebruiksniveau van onderaf plaatsen.
De grilltijden zijn richtwaarden.
Grilleren is bijzonder geschikt voor platte
stukken vlees en vis.
Grilltabel
Vis (stoven)
Hele vissen 1-1,5 kg
Boven- en
onderwarmte
1 210-220 0:45-1:15
1) Oven voorverwarmen
Soort vlees
Hoeveel-
heid
Ovenfunctie
Inzet-
niveau
Temp e -
ratuur
°C
Tijd
uur: min.
Gerecht Inzetniveau
Tijd
1e zijde 2e zijde
Frikadellen 4 8-10 min. 6-8 min.
Varkenshaas 4 10-12 min. 6-10 min.
Braadworst 4 8-10 min. 6-8 min.
Runderhaas, kalfsfilet 4 6-7 min. 5-6 min.
Runderfilet, rosbief (ca. 1 kg) 3 10-12 min. 10-12 min.
Geroosterd brood
1)
1) Niet voorverwarmen
3 4-6 min. 3-5 min.
Snacks op toast 3 6-8 min. ---
20 electrolux
Ontdooien
Ovenfunctie: Ontdooien (zonder tem-
peratuurinstelling)
Uitgepakte etenswaren op een bord op
het rooster plaatsen.
Gebruik voor het afdekken geen borden
of schotels, omdat deze de ontdooitijd
aanzienlijk verlengen.
Om te ontdooien plaatst u het rooster
op het eerste niveau van onderen.
Ontdooitabel
Drogen met hetelucht
Ovenfunctie: Hete lucht
Gebruik hiervoor een met boterhampa-
pier of bakpapier belegd rooster.
U bereikt een beter resultaat als u na de
helft van de tijd de oven uitschakelt,
opent en gedurende de nacht laat af-
koelen.
Daarna het gerecht verder laten drogen .
Gerecht
Ontdooitijd
min.
Nadooitijd
min.
Opmerking
Kip, 1000 g 100-140 20-30
Kip op een omgekeerd schoteltje in een groot
bord leggen
Na de helft van de tijd keren
Vlees, 1000g 100-140 20-30 Na de helft van de tijd keren
Vlees, 500g 90-120 20-30 Na de helft van de tijd keren
Forel, 150g 25-35 10-15 ---
Aardbeien, 300g 30-40 10-20 ---
Boter, 250g 30-40 10-15 ---
Slagroom, 2 x 200g 80-100 10-15
Slagroom kan ook met nog licht bevroren deel-
tjes goed worden geklopt
Gebak, 1400g 60 60 ---
Gerecht
Temperatuur in
°C
Inzetniveau
Tijd in uren
(richtwaarde)
1 niveau 2 niveaus
Groenten
Bonen 60-
70
3 1 / 4 6-8
Paprika (reepjes) 60-
70
3 1 / 4 5-6
Soepgroenten 60-
70
3 1 / 4 5-6
Paddestoelen 50-
60
3 1 / 4 6-8
Kruiden 40-50 3 1 / 4 2-3
electrolux 21
Wecken
Ovenfunctie: Onderwarmte
Gebruik voor het inmaken/wecken al-
leen in de handel gebruikelijke glazen
van hetzelfde formaat.
Glazen met een schroefdeksel - of
bajonetsluiting en metalen blikken
zijn ongeschikt.
Voor het wecken gebruikt u het eerste
inzetniveau van onderen.
Gebruik voor het wecken de bakplaat.
Hierop kunt u maximaal zes glazen met
elk een inhoud van één liter plaatsen.
De glazen moeten allemaal tot dezelfde
hoogte zijn gevuld en zijn dichtgeklemd.
Plaats de glazen zodanig op de bak-
plaat, dat ze elkaar niet aanraken.
Giet ca. 1/2 liter water in de bakplaat,
zodat er voldoende vocht in de oven
ontstaat.
Zodra de vloeistof in de eerste glazen
begint te parelen (bij 1-liter-glazen na ca.
35-60 minuten), schakelt u de oven uit
of verlaagt u de temperatuur tot 100°C
(zie de tabel).
Wecktabel
De opgegeven wecktijden en temperaturen
zijn richtwaarden.
Fruit
Pruimen 60-
70
3 1 / 4 8-10
Abrikozen 60-
70
3 1 / 4 8-10
Appelschijven 60-
70
3 1 / 4 6-8
Peren 60-
70
3 1 / 4 6-9
Gerecht
Temperatuur in
°C
Inzetniveau
Tijd in uren
(richtwaarde)
1 niveau 2 niveaus
Product
Temperatuur
in°C
Wecken tot het pa-
relen begint
in min.
Doorkoken bij
100°C
in min.
Bessen
Aardbeien, bosbessen, frambozen,
rijpe kruisbessen
160-170 35-45 ---
Onrijpe kruisbessen 160-170 35-45 10-15
Steenvruchten
Peren, kweeperen, pruimen 160-170 35-45 10-15
Groente
Wortels
1)
160-170 50-60 5-10
Komkommers 160-170 50-60 ---
Gemengd tafelzuur 160-170 50-60 15
Koolrabi, erwten, asperges 160-170 50-60 15-20
1) In de uitgeschakelde oven laten staan
22 electrolux
Reiniging en onderhoud
1 Waarschuwing: Voor het reinigen moet
het apparaat zijn uitgeschakeld en zijn
afgekoeld.
Waarschuwing: Om veiligheidsredenen het
apparaat niet reingen met een stoom- of
hogedrukreiniger.
Let op: geen schuurmiddelen, scherp
reinigingsgereedschap of schuurspons-
jes gebruiken.
Geen bijtende schuurmiddelen of scher-
pe metalen schrapers gebruiken om het
glas van de ovendeur te reinigen. Hier-
door kan het oppervlak bekrast raken
en kan het glas uiteindelijk breken.
Buitenkant apparaat
De voorkant van het apparaat met een
zachte doek en een warm sopje afne-
men.
Bij een metalen front een in de handel
verkrijgbaar onderhoudsmiddel gebrui-
ken.
Geen schuurmiddelen en schuurspons-
jes gebruiken.
Binnenkant oven
Reinig het apparaat na elk gebruik. Op deze
manier brandt het vuil namelijk niet in en kunt
u het makkelijk verwijderen.
1. Schakel de ovenverlichting in om de
oven goed schoon te kunnen maken.
2. Maak de oven na elk gebruik schoon
met een sopje en droog de oven na.
3 Hardnekkig vuil kan worden verwijderd
met een speciale ovenreiniger.
1 Let op: neem bij gebruik van ovenspray
altijd de aanwijzingen van de fabrikant in
acht!
Accessoires
Alle inschuifdelen (rooster, bakplaat, in-
schuifroosters enz.) elke keer na het gebruik
afwassen en goed afdrogen. Kort laten inwe-
ken zorgt voor makkelijker schoonmaken.
Inschuifroosters
Om de zijwanden schoon te maken kunnen
de inschuifroosters links en rechts in de oven
worden losgenomen.
Inschuifroosters losnemen
Roosters eerst voor van de ovenwand weg-
trekken (1) en dan achter losnemen (2).
Inschuifroosters inzetten
electrolux 23
3 Belangrijk! De afgeronde einden van
de geleidingsstangetjes moeten naar
voren wijzen!
Bij het inzetten de roosters eerst achter weer
inhangen (1) en dan voor inzetten en aan-
drukken (2).
Ovenverlichting
1 Waarschuwing: Kans op kortsluiting!
Voor het vervangen van de ovenlamp:
oven uitschakelen!
zekeringen in de huisinstallatie uit-
draaien resp. uitschakelen.
3 Om de ovenlamp en het afdekglas te
beschermen een doekje op de bodem
van de oven leggen.
Ovenlamp vervangen/glas reinigen
1. Afdekglas linksom draaien, losnemen en
schoonmaken.
2. Indien nodig:
oververlichting 25 watt, 230 V
300 °C hittebestendig
vervangen.
3. Afdekglas weer aanbrengen.
Bovenwand van de oven
Om het reinigen van de bovenwand van de
oven te vereenvoudigen kan het bovenste
verwarmingselement worden neergeklapt.
Verwarmingselement neerklappen
1 Waarschuwing: Verwarmingselement
alleen neerklappen als de oven is uitge-
schakeld en er geen verbrandingsge-
vaar meer bestaat!
1. Inschuifroosters aan de zijkant losne-
men.
2. Het verwarmingselement van voren
vastpakken en over het nokje aan de
binnenkant van de oven naar voren trek-
ken.
3. Het verwarmingselement klapt nu naar
beneden.
1 Attentie: Druk het verwarmingselement
niet met geweld naar beneden! Het ver-
warmingselement kan afbreken.
Bovenwand van de oven reinigen
24 electrolux
Verwarmingselement bevestigen
1. Verwarmingselement tegen de boven-
wand van de oven drukken.
2. Het verwarmingselement tegen de veer-
kracht naar voren trekken en over het
nokje geleiden.
3. In de klemmen laten vallen.
4. Inschuifroosters inzetten.
1 Attentie: Het verwarmingselement
moet aan beide kanten boven het nokje
in de binnenwand van de oven liggen en
goed op z'n plek zitten.
Bakovendeur
Om het binnenste van de bakoven gemak-
kelijker te kunnen kunt u de bakovendeur
van uw apparaat eruit halen.
Bakovendeur eruit halen
1. Bakovendeur volledig openen.
2. Klemhendel (A) aan de beide scharnie-
ren van de deur volledig uitklappen.
3. Sluit de bakovendeur tot de eerste ver-
grendelstand (circa 45°).
4. Pak met beide handen de zijkanten van
de bakovendeur vast en trek de deur
van de bakoven schuin naar boven er uit
(Let op : Zwaar!).
electrolux 25
3 Leg de bakovendeur met de buitenkant
naar boven op een zacht, vlak oppervlak
neer, bijvoorbeeld op een deken, om
krassen te vermijden.
Bakovendeur erin schuiven
1. Pak met beide handen de bakovendeur
aan de kant van de greep vast en houd
deze in een hoek van circa 45°.
Plaats de uitsparingen aan de onderkant
van de bakovendeur op de scharnieren
van de bakoven.
Laat de deur tot de aanslag naar onder
glijden.
2. Bakovendeur volledig openen.
3. Zet de klemhendel (A) aan de beide deur-
scharnieren terug in de oorspronkelijke
positie.
4. Bakovendeur sluiten.
Het glas van deur van de bakoven
De bakovendeur is uitgerust met twee achter
elkaar aangebrachte glasplaten. De binnen-
ste glasplaat kan eraf gehaald worden, tij-
dens het reinigen.
1 Let op! Als er kracht wordt uitgeoefend,
vooral aan de zijkanten van de voorruit,
kan het glas breken.
De glasplaat van deur demonteren
1. Bakovendeur volledig openen.
26 electrolux
2. Klemhendel (A) aan de beide scharnie-
ren van de deur volledig uitklappen.
3. Sluit de bakovendeur tot de eerste ver-
grendelstand (circa 45°).
4. Pak de deurafschermer (B) aan de bo-
venkant van de deuraan beide kanten
vast en druk deze naar binnen om de
klemvergrendeling los te maken. Trek
vervolgens de deurafschermereraf.
5. Pak de glasplaat van deur aan de bo-
venrand vast en trek het uit de geleiding
naar boven.
Reinig de glasplaat
Reinig grondig de glasplaat met
spoelmiddel. Droog daarna de glasplaat
goed af.
Glasplaat weer terug in de deur zetten
1. Schuif aan de onderkant van deur de
glasplaat schuin vanaf boven in het pro-
fiel van de deur en laat deze zakken.
2. Pak de deurafschermer (B) aan de zij-
kanten vast, breng deze aan de binnen-
kant van de rand van de deur aan en
steek vervolgens de deurafschermer (B)
op de bovenkant van de deur.
electrolux 27
3 Aan de openzijde van de deuraf-
schermer (B) bevindt zich een geleiderail
(C). Deze moet tussen de buitenste
deurruit en de geleidehoek (D) erin wor-
den geschoven.
De klemvergrendeling (E) moet vast ge-
zet zijn.
3. Bakovendeur volledig openen.
4. Zet de klemhendel (A) aan de beide deur-
scharnieren terug in de oorspronkelijke
positie.
5. Bakovendeur sluiten.
28 electrolux
Wat is er aan de hand als
Wanneer u de storing niet kunt verhel-
pen met de hierboven gegeven aanwij-
zingen, neem dan contact op met uw
vakhandel of met onze service-afdeling.
1 Waarschuwing! Reparaties aan het
apparaat mogen alleen door vakmen-
sen worden uitgevoerd. Onvakkundige
reparaties kunnen tot aanzienlijke risi-
co's voor de gebruiker leiden.
3 Bij een onjuiste bediening wordt het be-
zoek van de servicetechnicus ook tij-
dens de garantieperiode in rekening
gebracht.
3 Aanwijzingen voor apparaten met
een metalen voorzijde:
Vanwege de koele voorzijde van uw ap-
paraat kan er zich, na het openen van
de ovendeur tijdens of kort na het bak-
ken of braden, gedurende korte tijd con-
dens vormen op de binnenkant van het
deurvenster.
Storing
Mogelijke oorzaak Oplossing
De oven wordt niet warm De oven is niet ingeschakeld Oven inschakelen
De dagtijd is niet ingesteld Dagtijd instellen
De vereiste instellingen zijn niet uit-
gevoerd
Instellingen controleren
De zekering in de huisinstallatie
(stoppenkast) is gesprongen
Controleer de zekering
Neem contact op met een erkend
elektro-installateur als de zekerin-
gen meermaals springen
De ovenverlichting valt uit De lamp van de ovenverlichting is
defect
Lamp van de ovenverlichting ver-
vangen
electrolux 29
Afvalverwerking
2 Verpakkingsmateriaal
De verpakkingsmaterialen zijn niet scha-
delijk voor het milieu en herbruikbaar. De
kunststoffen hebben de volgende aan-
duidingen, bijv. >PE<, >PS<, enz. Ver-
wijder de verpakkingsmaterialen in
overeenstemming met de aanduiding bij
de gemeentelijke inzamelplaatsen in de
daarvoor bestemde containers.
2 Oud apparaat verwijderen
Het symbool
W op het product of op
de verpakking wijst erop dat dit product
niet als huishoudafval mag worden be-
handeld. Het moet echter naar een
plaats worden gebracht waar elektri-
sche en elektronische apparatuur wordt
gerecycled. Als u ervoor zorgt dat dit
product op de correcte manier wordt
verwijderd, voorkomt u mogelijk voor
mens en milieu negatieve gevolgen die
zich zouden kunnen voordoen in geval
van verkeerde afvalbehandeling. Voor
meer details in verband met het recyclen
van dit product, neemt u het best con-
tact op met de gemeentelijke instanties,
het bedrijf of de dienst belast met de
verwijdering van huishoudafval of de
winkel waar u het product hebt gekocht.
1 Waarschuwing: Opdat er geen gevaar
meer kan ontstaan, moeten afgedankt
apparaten voor het weggooien onbruik-
baar worden gemaakt.
Stekker uit het stopcontact trekken
en aansluitsnoer van het apparaat
verwijderen.
30 electrolux
Service
Controleer bij technische storingen eerst of u
met behulp van de gebruiksaanwijzing
(hoofdstuk „Wat te moet doen als…“) het
probleem zelf kunt oplossen.
Wanneer u het probleem niet kunt oplossen,
neemt u contact op met onze service-afde-
ling.
Om u snel te kunnen helpen, hebben wij de
volgende gegevens nodig:
Modelaanduiding
Productnummer (PNC)
Serienummer (S-No.)
(u vindt deze nummers op het typeplaat-
je)
Soort storing
Eventuele foutmelding die het apparaat
aangeeft
Om ervoor te zorgen dat u de benodigde
nummers van uw apparaat bij de hand heeft,
raden wij u aan deze hier te noteren:
Modelaanduiding: .....................................
PNC: .....................................
S-No: .....................................
www.electrolux.com
www.electrolux.nl
www.electrolux.be
822 721 736-A-081208-01
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Electrolux EOB33100K Handleiding

Type
Handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor