Electrolux EKC63307X Handleiding

Categorie
Kookplaten
Type
Handleiding
gebruiksaanwijzing
Fornuis
EKC63307
2 electrolux
Inhoud
Veiligheidsvoorschriften.......................... 3
Beschrijving van het apparaat ................ 4
Voor het in gebruik nemen ..................... 7
Bedienen van de kookzones .................. 8
Bedienen van de oven ........................... 10
Toepassingen, tabellen, tips ................... 16
Reiniging en onderhoud ........................ 29
Wat is er aan de hand als ….................. 37
Afvalverwerking ..................................... 37
Montageaanwijzing................................ 38
Service.................................................. 39
Electrolux. Thinking of you.
Share more of our thinking at www.electrolux.com
5
Wijzigingen voorbehouden
In deze gebruiksaanwijzing worden de volgende symbolen gebruikt:
1
Belangrijke informatie over uw persoonlijke veiligheid en informatie over het voorkomen
van schade aan het apparaat.
3Algemene informatie en tips
2Milieu-informatie
electrolux 3
1 Veiligheidsvoorschriften
Elektrische veiligheid
Het apparaat mag uitsluitend door een
erkend installateur worden aangeslo-
ten.
In geval van storingen of beschadiging
van het apparaat: zekeringen in de hui-
sinstallatie uitschakelen.
Reparaties aan het apparaat mogen
uitsluitend door vakmensen worden
uitgevoerd. Door onvakkundig uitge-
voerde reparaties kunnen grote gevaren
ontstaan. Wend u bij reparaties altijd tot
onze service-afdeling of uw vakhandel.
Veiligheid voor kinderen
Kleine kinderen nooit alleen laten terwijl
het apparaat in gebruik is.
Veiligheid tijdens het gebruik
Personen (waaronder begrepen kinde-
ren) die op grond van hun fysieke, sen-
sorische of verstandelijke vermogens,
dan wel op grond van onervarenheid of
onkunde niet in staat zijn het apparaat
veilig te gebruiken, dienen dit apparaat
niet zonder het toezicht of zonder de in-
structies van een verantwoordelijke per-
soon te gebruiken.
Dit apparaat mag alleen in het huishou-
den voor koken, braden, bakken van le-
vensmiddelen worden gebruikt.
Wees voorzichtig bij het aansluiten van
elektrische apparaten op stopcontacten
in de buurt van het apparaat. Snoeren
mogen niet in aanraking komen of on-
der de hete ovendeur ingeklemd raken.
Waarschuwing: Verbrandingsge-
vaar! Bij gebruik wordt de ovenruimte
heet.
Als u alcoholische ingrediënten in de
oven gebruikt, kan evt. een licht ont-
vlambaar alcohol-luchtmengsel ont-
staan. Open de deur in dat geval
voorzichtig. Kom niet met vuur of von-
ken in de buurt van de oven.
3 Aanwijzing met betrekking tot
acrylamide
Volgens de laatste wetenschappelijke
inzichten kan een intensieve bruining
van levensmiddelen, met name bij zet-
meelhoudende producten, een gevaar
voor de gezondheid door acrylamide
veroorzaken. Om die reden adviseren
wij levensmiddelen zoveel mogelijk bij
lage temperaturen te bereiden en de ge-
rechten niet te veel te bruinen.
Op deze manier voorkomt u beschadi-
ging van het apparaat
Bekleed de oven niet met aluminiumfolie
en plaats geen bakplaten, pannen, en-
zovoort op de bodem omdat daarmee
het email van de oven door de ontstane
hitteconcentratie wordt beschadigd.
Fruitsappen die van de bakplaat drup-
pelen, veroorzaken vlekken die niet kun-
nen worden verwijderd. Gebruik een
diepe bakplaat voor gebak dat erg
vochtig is.
Plaats geen gewicht op de geopende
ovendeur.
Giet water nooit rechtstreeks in de hete
oven. Hierdoor kan het email worden
beschadigd en kunnen verkleuringen
ontstaan.
Als gevolg van heftige stoten, vooral op
de randen van de buitenste glasplaat,
kan het glas breken.
Bewaar geen brandbaar materiaal in de
oven. Bij het inschakelen van de oven
kan dit ontbranden.
Bewaar geen vochtige levensmiddelen
in de oven. Het email kan hierdoor be-
schadigd raken.
Bewaar na het uitschakelen van de koel-
ventilator geen open gerechten in de
oven. In de ovenruimte of op de deurrui-
ten kan vocht neerslaan dat ook op uw
meubelen terecht kan komen.
3 Informatie emaillaag
Kleurveranderingen van de emaillaag van de
oven als gevolg van het gebruik zijn niet van
invloed op de deugdelijkheid van het appa-
raat voor regulier of contractueel gebruik. Dit
zijn derhalve geen gebreken in de zin van het
recht op garantie.
4 electrolux
Beschrijving van het apparaat
Totaalaanzicht
Glazen deur
Deurgreep
Bedieningspaneel
Servieslade
electrolux 5
Bedieningspaneel
Kookplaat
Ovenfuncties
Temperatuurkeuze
Kookzoneschakelaar
Klokfunctietoetsen
Kookzoneschakelaar
Bedrijfscontrolelampje Temperatuurcontrolelampje
Tijdsindicatie
Tweekrings-kookzone
2200W
Eénkringskookzone
1200W
B
raa
d
zone
2400W
Restwarmte-
indicaties
n
k
r
i
ngs
k
oo
k
zone
1200W
Dampafvoer oven
6 electrolux
Uitrusting oven
Accessoires oven
Rooster
Voor servies, bak- en braadvormen, braden
en grillen.
Bakplaat
Voor gebak en koekjes.
Vetopvangbak
De vetopvangbak dient bij het baken en bra-
den resp. als opvangbak voor het vet.
Bovenwarmte en grillelement
Ovenverlichting
Vetfilter
Verwarmingselement in de
achterwand
Onderwarmte
Inzetniveaus
Uitneembaar inschuifrooster
electrolux 7
Voor het in gebruik nemen
Dagtijd instellen en wijzigen
3 De oven functioneert alleen als u de tijd
hebt ingesteld.
Na het aansluiten van de elektriciteit of
na een stroomstoring knippert het func-
tielampje Dagtijd automatisch.
1. Om een reeds ingestelde dagtijd te ver-
anderen drukt u de toets Selectie zo
vaak in, tot het functielampje Dagtijd
knippert.
2. Met de toets of de juiste tijd instel-
len.
Na ca. 5 seconden stopt het knipperen en
geeft de klok de ingestelde tijd aan.
Het apparaat is klaar voor gebruik.
3 De dagtijd kan alleen worden gewijzigd
als er geen automatische functie
(Duur of Einde ) is ingesteld.
Reinigen voor het in gebruik ne-
men
Voordat u het apparaat voor de eerste keer
gebruikt, moet u het grondig reinigen.
De glaskeramische kookplaat afnemen met
een vochtige doek.
1 Let op: gebruik geen scherpe of schu-
rende reinigingsmiddelen! U zou de op-
pervlakken hiermee kunnen
beschadigen.
3 Gebruik bij metalen oppervlakken de
hiervoor in de handel verkrijgbare onder-
houdsmiddelen.
1. Functiekiezer instellen op verlichting .
2. Neem alle toebehoren en inschuifroos-
ters uit de oven en reinig ze met een
warm sopje.
3. Maak ook de oven schoon met een
warm sopje en wrijf deze vervolgens
droog.
4. Neem de voorzijde van het apparaat af
met een vochtige doek.
8 electrolux
Bedienen van de kookzones
3 Lees ook de gebruiksaanwijzing van uw
inbouw-kookplaat. Daarin vindt u be-
langrijke informatie m.b.t. pannen, be-
diening, reiniging en onderhoud.
Kookstanden
U kunt de kookstanden instellen in de
bereiken 1 - 9.
Tussenstanden zijn mogelijk in de berei-
ken 2 - 7.
1 = laagste vermogen
9 = hoogste vermogen
= inschakeling tweekrings-kookzone
2 Schakel de kookzone ca. 5-10 minuten
voor het einde van de kooktijd uit om
gebruik te maken van de restwarmte. Zo
bespaart u elektrische energie.
Koken met de kookzone
1. Voor aan de kook brengen/aanbraden
een hoog vermogen kiezen.
2. Zodra zich stoom vormt resp. het vet
heet is, op de gewenste kookstand
terugschakelen.
Kookzoneschakelaar
links voor links achter rechts achter rechts voor
electrolux 9
3. Om het kookproces te beëindigen op de
nul-stand terugdraaien.
3 Het bedrijfscontrolelampje brandt altijd
als een kookzone in bedrijf is.
Tweekrings-kookzone en braadzone inschakelen
1 De schakelaar voor de tweekrings-
kookzone of braadzone wordt rechtsom
ingeschakeld en mag niet voorbij de
aanslag worden gedraaid!
1. Draai de schakelaar voor de tweekrings-
/braadzone rechtsom. Verder draaien
voorbij stand 9 en voorbij een lichte
weerstand tot op het symbool , tot
een duidelijk voelbare aanslag.
2. Vervolgens terugdraaien naar de ge-
wenste kookstand.
3. Om te stoppen met koken terugdraaien
naar de uit-stand.
3 Bij het opnieuw inschakelen van de
tweekrings-/braadzone moet de
grootste verwarmingskring weer wor-
den ingeschakeld.
10 electrolux
Bedienen van de oven
Oven in- en uitschakelen
1. Zet de functiekiezer van de oven in de
gewenste stand.
2. Zet de temperatuurkiezer op de ge-
wenste temperatuur.
Het bedrijfscontrolelampje is aan zolang de
oven in gebruik is.
Het temperatuurcontrolelampje is aan zo-
lang de verwarming van de oven aan staat.
3. Om de oven uit te schakelen moet u de
functiekiezer en de temperatuurkiezer
van de oven beide in de Uit stand zetten.
3 Koelventilator
Zodra de oven in gebruik wordt geno-
men wordt de ventilator automatisch in-
geschakeld om de oppervlakken van
het apparaat koel te houden. Nadat de
oven is uitgeschakeld blijft de ventilator
nog verder lopen om het apparaat af te
koelen en wordt dan automatisch uitge-
schakeld.
Temperatuurcontrolelampje
Ovenfuncties
Temperatuurkeuze
Bedrijfscontrolelampje
electrolux 11
Ovenfuncties
Voor de oven zijn de volgende functies be-
schikbaar:
Rooster, baakplaat en
vetopvangbak plaatsen
3 Uittrek- en kantelbeveiliging
Ter beveiliging tegen het uittrekken, heb-
ben alle inschuifdelen aan de linker kant
een kleine bolling naar onderen.
Schuif de inschuifdelen er zo in dat de
bolling in het bakgedeelte zich achterin
bevindt. Deze bolling is ook belangrijk
voor de kantelbeveiliging van de in-
schuifdelen.
Baakplaat resp. vetopvangbak plaatsen:
Schuif de bakplaat resp. de vetopvangbak
tussen de geleidestangen van het gekozen
niveau.
Ovenfunctie Toepassing
Ovenverlichting
Met deze functie kunt u de binnenzijde van de oven
verlichten
, bij-
voorbeeld om deze schoon te maken.
Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselemen
t
Voor het
bakken
op
maximaal drie niveaus
tegelijk.
Stel de temperatuur van de oven 20 tot 40 °C lager in dan bij boven-/
onderwarmte.
Al Gusto-hetelucht
Voor het bakken op een niveau voor gerechten die een
intensievere
bruining en knapperigheid van de bodem
vragen.
Stel de temperatuur van de oven 20 tot 40 °C lager in dan bij boven-/
onderwarmte.
Boven- en onder-
warmte
Voor het
bakken
en
braden
op
één niveau
.
Onderwarmte
Voor het
afbakken
van gebak met een
brosse bodem
.
Ontdooien
Voor het
gedeeltelijk of geheel ontdooien
van bijvoorbeeld gebak,
boter, brood, fruit of andere
bevroren levensmiddelen
.
Grill
Voor het
grilleren
van vlakke levensmiddelen, die in het
midden van
het rooster
worden geplaatst en om te
roosteren.
Grote grill
Voor het
grilleren
van vlakke levensmiddelen in
grotere hoeveelhe-
den
en om te
roosteren
.
Heteluchtgrillen
Voor het
braden
van grotere stukken vlees of gevogelte op één niveau.
Deze functie is ook geschikt voor
gratineren
.
12 electrolux
Rooster plaatsen:
Plaats het rooster zodanig, dat de beide
voetjes naar onder wijzen.
Schuif het rooster tussen de geleidestangen
van het gekozen niveau.
3 Door de verhoogde lijst die om het roos-
ter loopt, is het vaatwerk bovendien be-
schermd tegen afglijden.
Rooster en vetopvangbak plaatsen:
Plaats het rooster op de vetopvangbak.
Schuif de vetopvangbak tussen de geleide-
stangen van het gekozen niveau.
Vetfilter plaatsen/verwijderen
Het vetfilter alleen gebruiken bij het bra-
den, om het verwarmingselement in de ach-
terwand te beschermen tegen vetspatten.
Vetfilter plaatsen
Vetfilter bij de greep vastpakken en de bei-
de steuntjes van boven naar beneden in de
opening tegen de achterwand van de oven
(ventilatoropening) plaatsen.
Vetfilter verwijderen
Het vetfilter bij de greep vastpakken en
naar boven uit de oven nemen.
electrolux 13
Klokfuncties
Kookwekker
Om een korte tijd in te stellen. Na afloop
klinkt een signaal.
Deze functie heeft geen invloed op de wer-
king van de oven.
Duur
Om in te stellen hoe lang de oven ingescha-
keld moet zijn.
Einde
Om in te stellen wanneer de oven weer moet
worden uitgeschakeld.
Dagtijd
Met deze functie kunt u de dagtijd instellen,
veranderen of opvragen
(zie ook het hoofdstuk „Voor het in gebruik
nemen“).
3 Aanwijzingen met betrekking tot de
klokfuncties
Na het selecteren van een functie knip-
pert het bijbehorende functielampje
ca. 5 seconden. Gedurende deze tijd
kunnen met de toetsen of de ge-
wenste tijden worden ingesteld.
Na het instellen van de gewenste tijd
knippert het functielampje opnieuw
ca. 5 seconden. Daarna blijft het func-
tielampje branden. De ingestelde tijd be-
gint te lopen.
De signaaltoon kan worden uitgescha-
keld door op een willekeurige toets te
drukken.
De gewenste ovenfunctie en oventem-
peratuur kunnen voor of na het instellen
van de klokfuncties Duur en
Einde worden gekozen.
Na afloop van het bereidingsproces
draait u de schakelaars voor de oven-
functie en de temperatuurkeuze weer
op de positie UIT.
Toets Selectie
Toe t s
Toe t s
Tijdsindicatie FunctielampjesFunctielampjes
14 electrolux
Kookwekker
1. Toets Selectie zo vaak indrukken, tot
het functielampje Kookwekker knip-
pert.
2. Met de toets of de gewenste
Kookwekker instellen (max. 2 uur 30 mi-
nuten).
Na ca. 5 seconden geeft de indicatie de res-
terende tijd aan.
Het functielampje Kookwekker brandt.
Wanneer de tijd is verstreken, knippert het
functielampje en klinkt er gedurende
2 minuten een signaal.
De signaaltoon kan worden uitgeschakeld
door op een willekeurige toets te drukken.
Duur
1. Toets Selectie zo vaak indrukken, tot
het functielampje Duur knippert.
2. Met de toets of de gewenste berei-
dingstijd instellen.
electrolux 15
Na ca. 5 seconden schakelt de indicatie te-
rug naar de dagtijd. Het functielampje
Duur brandt.
Wanneer de tijd is verstreken, knippert het
functielampje, klinkt er gedurende 2 minuten
een signaal en wordt de oven uitgeschakeld.
3. De signaaltoon en het programma kun-
nen worden uitgeschakeld door op een
willekeurige toets te drukken.
Einde
1. Toets Selectie zo vaak indrukken, tot
het functielampje Einde knippert.
2. Met de toets of de gewenste uit-
schakeltijd instellen.
Na ca. 5 seconden schakelt de indicatie te-
rug naar de dagtijd.
Het functielampje Einde brandt.
Wanneer de tijd is verstreken, knippert het
functielampje, klinkt er gedurende 2 minuten
een signaal en wordt de oven uitgeschakeld.
3. De signaaltoon en het programma kun-
nen worden uitgeschakeld door op een
willekeurige toets te drukken.
16 electrolux
Duur en Einde gecombineerd
3 Duur en Einde kunnen gelijktijdig
worden gebruikt wanneer de oven op
een later tijdstip automatisch moet
worden in- en uitgeschakeld.
1. Met de functie Duur de tijd instellen,
die het gerecht nodig heeft.
In dit geval 1 uur.
2. Met de functie Einde het tijdstip in-
stellen, waarop het gerecht klaar moet
zijn.
In dit geval 14:05.
De functielampjes Duur en Einde
branden en in het display wordt de tijd aan-
gegeven.
In dit geval 12:05.
De oven wordt op het berekende tijdstip au-
tomatisch ingeschakeld.
In dit geval 13:05.
En na afloop van de ingevoerde duur wordt
de oven weer uitgeschakeld.
In dit geval 14:05.
Toepassingen, tabellen, tips
Pannen
Goede pannen herkent u aan de bo-
dem. De bodem moet zo dik en vlak
mogelijk zijn.
Let bij het kopen van pannen op de dia-
meter van de bodem. Fabrikanten ge-
ven vaak de diameter van de bovenste
rand van de pan aan.
Pannen met een aluminium of koperen
bodem kunnen metaalachtige verkleu-
ringen op de glaskeramische plaat ach-
terlaten die moeilijk of helemaal niet
meer te verwijderen zijn.
Gebruik geen pannen van gietijzer of
pannen met een beschadigde bodem
met ruwe plekken en bramen. Bij het
verschuiven kunnen blijvende krassen
ontstaan.
In koude toestand is de panbodem nor-
maliter iets naar binnen gewelfd (hol). De
electrolux 17
panbodem mag in geen geval naar bui-
ten gewelfd (bol) zijn.
Let op de aanwijzingen van de fabrikant,
als u speciale pannen gebruikt (bijv.
snelkookpan wok, enz.).
2 Tips voor het besparen van energie
De kookzone pas inschakelen als er een
pan op staat.
Pannen indien mogelijk altijd met een
deksel afsluiten.
Kookzones vóór het einde van de kook-
tijd uitschakelen om gebruik te maken
van de restwarmte, bijv. om gerechten
warm te houden of om levensmiddelen
te smelten.
Panbodem en kookzone moeten even
groot zijn.
Kooktabel
De gegevens in de volgende tabel dienen slechts als richtlijn.
Kook-
stand
Kook-
proces
Geschikt voor Duur Aanwijzingen/tips
0 Nawarmte, uit-stand
1
Warm hou-
den
Warm houden van gare gerech-
ten
Naar behoefte Afdekken
1-2
Smelten
Hollandaisesaus,
smelten van boter, chocolade,
gelatine
5-25 min. Tussendoor omroeren
Stollen
Schuimomelet, bouillon met ei 10-40 min. Met deksel bereiden
2-3
Wellen
Wellen van rijst en melkgerech-
ten
Verhitten van kant-en-klaarge-
rechten
25-50 min.
Minimaal dubbele hoeveel-
heid vloeistof aan de rijst toe-
voegen, melkgerechten
tussendoor roeren
3-4
Stomen
Stoven
Stoven van groente, vis
Vlees sudderen
20-45 min.
Bij groente weinig vocht toe-
voegen (een paar eetlepels)
4-5
Koken
Koken van aardappels 20-60 min.
Weinig vloeistof gebruiken,
bijvoorbeeld: max.
¼
l wa-
ter per 750 g aardappels
Koken van grotere hoeveelhe-
den, eenpansgerechten en soep
60-150 min.
Tot 3 l vloeistof plus ingre-
diënten
18 electrolux
3 Wij adviseren om bij het aan de kook
brengen of het aanbraden de hoogste
kookstand in te stellen en vervolgens
gerechten met een
langere kooktijd op de gewenste kook-
stand gaar te laten worden.
1 Oververhitte vetten en oliën vatten zeer
snel vlam. Let op! Brandgevaar!
Bakken
Ovenfunctie: Hete lucht met ringvormig
verwarmingselement of Boven- en
onderwarmte
Bakvormen
Voor Boven- en onderwarmte zijn
vormen van donker metaal en gecoate
vormen geschikt.
Voor Hete lucht met ringvormig
verwarmingselement zijn ook vormen
van licht metaal geschikt.
Inbrengsleuven
Bakken met Boven- en onderwarmte
is altijd slechts op één niveau mogelijk.
Met Hete lucht met ringvormig
verwarmingselement kunt u op maxi-
maal 3 bakplaten tegelijk bakken:
1 bakplaat:
bijvoorbeeld inzetniveau 3
1 bakvorm:
bijvoorbeeld inzetniveau 1
2 bakplaten:
bijvoorbeeld inzetniveau 1 en 3
3 bakplaten:
inzetniveau 1, 3 en 5
Algemene aanwijzingen
Bakblik met de schuine kant naar voren
plaatsen!
U kunt met Boven- en onderwarmte
of Hete lucht met ringvormig
verwarmingselement ook twee vor-
men tegelijk naast elkaar op het rooster
6-7
Zacht
braden
Schnitzel, cordon bleu, karbona-
de, gehaktballen, braadworst, le-
ver, roux, eieren, omelets,
oliebollen
Voortdurend
bakken
Tussendoor keren
7-8
Sterk
braden
Aardappel koekjes, lende-
stukken, steaks, pannenkoeken
5-15 min.
per pan
Tussendoor keren
9
Aan de
kook bren-
gen Aanbra
den
Frituren
Aan de kook brengen van grotere hoeveelheden water, pasta koken, aanbraden
van vlees (goulash, stoofvlees), frituren van patates frites
Kook-
stand
Kook-
proces
Geschikt voor Duur Aanwijzingen/tips
electrolux 19
bakken. Het bakproces duurt nauwelijks
langer.
3 Bij diepgevroren gerechten kunnen de
geplaatste bakplaten tijdens het gaar-
proces kromtrekken. Dit wordt veroor-
zaakt door het grote
temperatuurverschil tussen het diepge-
vroren gerecht en de oventemperatuur.
Als de bakplaten zijn afgekoeld trekken
ze weer recht.
Aanwijzingen bij de baktabellen
In de tabellen vindt u een keuze aan gerech-
ten met de bijbehorende temperatuurvoor-
schriften, tijden en inzetniveaus.
De temperaturen en baktijden zijn richt-
waarden. De waarden zijn namelijk af-
hankelijk van de samenstelling van het
deeg, de hoeveelheid en de bakvorm.
Wij adviseren om de eerste keer de
laagste temperatuurwaarde in te stellen
en pas indien gewenst, bijv. als een ster-
kere bruining is gewenst of als de baktijd
te lang duurt, een hogere temperatuur
te kiezen.
Als u geen concrete aanwijzingen kunt
vinden voor uw eigen recept, kijkt u dan
bij een soortgelijk gebak.
Bij het op meerdere niveaus bakken van
gebak op bakplaten of in vormen kan de
baktijd 10-15 minuten langer zijn.
Bereid vochtig gebak, zoals bijvoor-
beeld pizza's en vruchtengebak, op één
niveau.
Als het gebak niet overal even hoog is,
wordt het gebak in het begin van het
bakproces niet overal even bruin. Veran-
der in dit geval de temperatuurinstel-
ling niet. In de loop van het bakproces
wordt het gebak overal even bruin.
Uw nieuwe oven kan een ander bak-/
braadgedrag vertonen als uw oude ap-
paraat. Pas daarom de instellingen
(temperatuur, baktijden) en inzetniveaus
zoals u die gewend bent aan de aanbe-
velingen in de onderstaande tabel aan.
2 Bij langere baktijden kunt u de oven ca.
10 minuten voor het einde van de bak-
tijd uitschakelen, om de nawarmte te
gebruiken.
Tenzij anders aangegeven, gelden de
waarden in de tabellen voor het plaatsen
van een gerecht in de koude oven.
Baktabel
Bakken op één inzetniveau
Soort
gebak
Ovenfunctie
Inzet-ni-
veau
Temp e- ra-
tuur
°C
Tijd
uur: min.
Gebak in vormen
Tulband Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
1 150-160 0:50-1:10
Zandgebak/koningstaart Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
1 140-160 1:10-1:30
Biscuittaart Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
1 140 0:25-0:40
Biscuittaart Boven- en onder-
warmte
1 160 0:25-0:40
Taartbodem van zandtaartdeeg Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
3 170-180
1)
0:10-0:25
20 electrolux
Taartbodem van roerdeeg Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
3 150-170 0:20-0:25
Dichte appeltaart Boven- en onder-
warmte
1 170-190 0:50-1:00
Appeltaart (2vormen Ø20cm,
diagonaal geplaatst)
Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
1 160 1:10-1:30
Appeltaart (2vormen Ø20cm,
diagonaal geplaatst)
Boven- en onder-
warmte
1 180 1:10-1:30
Hartige taart (bijv. quiche lorrai-
ne)
Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
1 160-180 0:30-1:10
Kwarktaart Boven- en onder-
warmte
1 170-190 1:00-1:30
Gebak op het bakblik
Gistbroodje/-krans Boven- en onder-
warmte
3 170-190 0:30-0:40
Kerststol Boven- en onder-
warmte
3 160-180
1)
0:40-1:00
Brood (roggebrood)
-eerst
-dan
Boven- en onder-
warmte
1
230
1)
160-180
0:25
0:30-1:00
Roomsoezen/tompoezen Boven- en onder-
warmte
3 160-170
1)
0:15-0:30
Biscuitrol Boven- en onder-
warmte
3 180-200
1)
0:10-0:20
Kruimelgebak droog Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
3 150-160 0:20-0:40
Boter-/suikerkoek Boven- en onder-
warmte
3 190-210
1)
0:15-0:30
Vruchtentaart
(op gistdeeg/roerdeeg)
2)
Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
3 150 0:35-0:50
Vruchtentaart
(op gistdeeg/roerdeeg)
2)
Boven- en onder-
warmte
3 170 0:35-0:50
Vruchtentaart op zandtaartdeeg Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
3 160-170 0:40-1:20
Plaatkoek met kwetsbaar beleg
(bijv. kwark, room, honing)
Boven- en onder-
warmte
3 160-180
1)
0:40-1:20
Soort
gebak
Ovenfunctie
Inzet-ni-
veau
Temp e- ra-
tuur
°C
Tijd
uur: min.
electrolux 21
Pizza (met veel beleg)
2)
Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
1 180-200
1)
0:30-1:00
Pizza (dun) Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
1 200-220
1)
0:10-0:25
Turks brood Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
1 200-220 0:08-0:15
Zwitsers fruitpuddinkje Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
1 180-200 0:35-0:50
Koekjes
Koekjes van zandtaartdeeg Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
3 150-160 0:06-0:20
Sprits Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
3 140 0:20-0:30
Sprits Boven- en onder-
warmte
3 160
1)
0:20-0:30
Koekjes van roerdeeg Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
3 150-160 0:15-0:20
Schuimgebak, baiser Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
3 80-100 2:00-2:30
Bitterkoekjes Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
3 100-120 0:30-0:60
Koekjes van gistdeeg Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
3 150-160 0:20-0:40
Koekjes van bladerdeeg Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
3 170-180
1)
0:20-0:30
Broodjes Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
3 160
1)
0:20-0:35
Broodjes Boven- en onder-
warmte
3 180
1)
0:20-0:35
Soort
gebak
Ovenfunctie
Inzet-ni-
veau
Temp e- ra-
tuur
°C
Tijd
uur: min.
22 electrolux
Bakken op meerdere niveaus
Kleine cakejes (20stuks/blik) Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
3 140
1)
0:20-0:30
Kleine cakejes (20stuks/blik) Boven- en onder-
warmte
3 170
1)
0:20-0:30
1) Oven voorverwarmen
2) Opvangplaat of braadslede gebruiken
Soort
gebak
Ovenfunctie
Inzet-ni-
veau
Temp e- ra-
tuur
°C
Tijd
uur: min.
Soort gebak
Hete lucht
met
ringvormig
verwarmings
element
Hete lucht
met
ringvormig
verwarmings
element
Tijd
uur: min.
Niveau van onderen
Temp er a-
tuur ºC
2 niveaus 3 niveaus
Gebak op de bakplaat
Roomsoezen/tompoezen 1/4 --- 160-180
1))
0:35-0:60
Droog kruimelgebak 1/3 --- 140-160 0:30-0:60
Koekjes
Koekjes van zandtaartdeeg 1/3 1/3/5 150-160 0:15-0:35
Sprits 1/3 1/3/5 140 0:20-0:60
Koekjes van roerdeeg 1/3 --- 160-170 0:25-0:40
Schuimgebak, baiser 1/3 --- 80-100 2:10-2:50
Bitterkoekjes 1/3 --- 100-120 0:40-1:20
Met gist gebakken koekjes 1/3 --- 160-170 0:30-0:60
Koekjes van bladerdeeg 1/3 --- 170-180
1)
0:30-0:50
Broodjes 1/4 --- 160 0:30-0:45
Kleine cakejes (20stuks/blik) 1/4 --- 140
1)
0:25-0:40
1) Oven voorverwarmen
electrolux 23
Baktips
Tabe l Al G us to- hete lu cht
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De onderkant van het gebak
is te licht van kleur
Verkeerde inschuifhoogte Gebak lager inschuiven
Het gebak zakt in (wordt klef,
papperig, vochtig)
Te hoge baktemperatuur Baktemperatuur iets lager instellen
Te k orte b a ktijd Baktijd verlengen
Baktijden kunnen niet worden
verkort door een hogere bak-
temperatuur
Te veel vocht in het deeg Gebruik minder vloeistof
Let op de kneedtijden, in het bijzon-
der bij het gebruik van keukenmachi-
nes
Gebak is te droog Te lage baktemperatuur Baktemperatuur hoger instellen
Te lange baktijd Baktijd verkorten
Gebak wordt ongelijkmatig
bruin
Te hoge baktemperatuur en te korte
baktijd
Baktemperatuur lager instellen en
baktijd verlengen
Het deeg is ongelijkmatig verdeeld Het deeg gelijkmatig over de bak-
plaat verdelen
Vetfilter is geplaatst Vetfilter verwijderen
Gebak wordt niet gaar bin-
nen de aangegeven baktijd
Te lage temperatuur Baktemperatuur iets hoger instellen
Vetfilter is geplaatst Vetfilter verwijderen
Soort gebak Inzetniveau
Temperatuur
°C
Tijd
uur: min.
Pizza (dun) 1 180 - 200
1)
20 - 30
Pizza (met veel beleg) 1 180 - 200 20 - 30
Swabische pizza 1 180 - 200 45 - 60
Spinazietaart 1 160 -180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Kwarktaart, rond 1 140 - 160 60 - 90
Kwarktaart op bakplaat 1 140 - 160 50 - 60
Appeltaart, dicht 1 150 - 170 50 - 70
Groentetaart 1 160 - 180 50 - 60
Turks brood 1 250 - 270
1)
10 - 20
Bladerdeegtaart 1 160 - 180
1)
40 - 50
Flammekuchen (brood) 1 250 - 270
1)
12 - 20
Piroggen (gevulde broodjes) 1 180 - 200
1)
15 - 25
1) Oven voorverwarmen
24 electrolux
Tabel voor ovenschotels en
gegratineerde gerechten
Tabel diepgevroren kant-en-klaargerechten
Gerecht Ovenfunctie Inzetniveau
Temp e-
ratuur
°C
Tijd
uur: min.
Pastaschotel
Boven- en onder-
warmte
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne
Boven- en onder-
warmte
1 180-200 0:25-0:40
Gegratineerde groenten
1)
Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
1 160-170 0:15-0:30
Gegratineerd
stokbrood
1)
Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
1 160-170 0:15-0:30
Zoete ovenschotels
Boven- en onder-
warmte
1 180-200 0:40-0:60
Visschotels
Boven- en onder-
warmte
1 180-200 0:30-1:00
Gevulde groenten
Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
1 160-170 0:30-1:00
1) Oven voorverwarmen
Gerecht Ovenfunctie Inzetniveau
Temperatuur
°C
Tijd
Diepvriespizza
Boven- en onder-
warmte
3
volgens aanwij-
zingen van de
fabrikant
volgens aanwijzin-
gen van de
fabrikant
Patates frites
1)
(500 g)
Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
3 200-220°C
volgens aanwijzin-
gen van de
fabrikant
Stokbrood
Boven- en onder-
warmte
3
volgens aanwij-
zingen van de
fabrikant
volgens aanwijzin-
gen van de
fabrikant
Vruchtentaart
Boven- en onder-
warmte
3
volgens aanwij-
zingen van de
fabrikant
volgens aanwijzin-
gen van de
fabrikant
1) Opmerking: patates frites tussendoor 2 tot 3 keer draaien.
electrolux 25
Braden
Ovenfunctie: Boven- en onderwarmte
of Heteluchtgrillen
Braadservies
Om te braden is ieder hittebestendig
servies geschikt (zie opgave fabrikant!).
Grote braadstukken kunt u direct in de
braadslede braden of op het rooster
met hieronder de braadslede.
Wij adviseren alle magere vleessoorten
in een braadpan met deksel te bra-
den. Op deze manier blijft het vlees sap-
piger.
Alle soorten vlees die een korstje moe-
ten krijgen, kunt u in een braadpan
zonder deksel braden.
3 Aanwijzingen met betrekking tot de
braadtabel
De gegevens in de volgende tabel die-
nen slechts als richtlijn.
Wij raden u aan vlees en vis pas vanaf
1 kg in de oven te braden.
Om het inbranden van vrijkomende
vleessappen of vet te voorkomen, advi-
seren wij een beetje vloeistof in het
braadservies te doen.
Braadstukken naar behoefte (na 1/2 - 2/
3 van de braadtijd) keren.
Grote braadstukken en gevogelte gedu-
rende de braadtijd meerdere keren met
braadvocht begieten. Daarmee bereikt u
een beter braadresultaat.
Schakel de oven ca. 10 minuten voor
het einde van de braadtijd uit, om te pro-
fiteren van de restwarmte.
Braadtabel
Soort vlees
Hoeveel-
heid
Ovenfunctie
Inzet-
niveau
Te mpe -
ratuur
°C
Tijd
uur: min.
Rundvlees
Stoofvlees 1-1,5 kg
Boven- en
onderwarmte
1 200-250 2:00-2:30
Rosbief of ossenhaas per cm dikte
- Van binnen rood (rare)
per cm
dikte
Heteluchtgril-
len
1 190-200
1)
0:05-0:06
- van binnen roze (me-
dium)
per cm
dikte
Heteluchtgril-
len
1 180-190 0:06-0:08
- doorbakken (well done)
per cm
dikte
Heteluchtgril-
len
1 170-180 0:08-0:10
Varkensvlees
Schouderstuk, nekstuk,
ham
1-1,5 kg
Heteluchtgril-
len
1 160-180 1:30-2:00
Kotelet, casselerrib 1-1,5 kg
Heteluchtgril-
len
1 170-180 1:00-1:30
Gehakt 750 g-1 kg
Heteluchtgril-
len
1 160-170 0:45-1:00
Kalfsvlees
Kalfsbraadstuk 1 kg
Heteluchtgril-
len
1 160-180 1:30-2:00
Kalfsbout 1,5-2 kg
Heteluchtgril-
len
1 160-180 2:00-2:30
26 electrolux
Vlak-grilleren
Ovenfunctie: Grill of Grote grill met
maximale temperatuurinstelling
1 Let op: bij het grilleren moet de oven-
deur altijd gesloten zijn.
3 De lege oven met de grillfuncties altijd
5 minuten voorverwarmen!
Voor grillen het rooster op het aanbe-
volen gebruiksniveau plaatsen.
De opvangbak altijd op het 1e
gebruiksniveau van onderaf plaatsen.
De grilltijden zijn richtwaarden.
Grilleren is bijzonder geschikt voor platte
stukken vlees en vis.
Lamsvlees
Lamsbout, lamsgebraad 1-1,5 kg
Heteluchtgril-
len
1 150-170 1:15-2:00
Lamsrug 1-1,5 kg
Heteluchtgril-
len
1 160-180 1:00-1:30
Wild
Hazenrug, hazenbout tot 1 kg
Boven- en
onderwarmte
3 220-250
1)
0:25-0:40
Ree-/hertenrug 1,5-2 kg
Boven- en
onderwarmte
1 210-220 1:15-1:45
Ree-/hertenbout 1,5-2 kg
Boven- en
onderwarmte
1 200-210 1:30-2:15
Gevogelte
Stukken gevogelte per 200-250g
Heteluchtgril-
len
1 200-220 0:35-0:50
Halve kip per 400-500g
Heteluchtgril-
len
1 190-210 0:35-0:50
Kip, poularde 1-1,5 kg
Heteluchtgril-
len
1 190-210 0:45-1:15
Eend 1,5-2 kg
Heteluchtgril-
len
1 180-200 1:15-1:45
Gans 3,5-5 kg
Heteluchtgril-
len
1 160-180 2:30-3:30
Kalkoen 2,5-3,5 kg
Heteluchtgril-
len
1 160-180 1:45-2:30
Kalkoen 4-6 kg
Heteluchtgril-
len
1 140-160 2:30-4:00
Vis (stoven)
Hele vissen 1-1,5 kg
Boven- en
onderwarmte
1 210-220 0:45-1:15
1) Oven voorverwarmen
Soort vlees
Hoeveel-
heid
Ovenfunctie
Inzet-
niveau
Te mpe -
ratuur
°C
Tijd
uur: min.
electrolux 27
Grilltabel
Ontdooien
Ovenfunctie: Ontdooien (zonder tem-
peratuurinstelling)
Uitgepakte etenswaren op een bord op
het rooster plaatsen.
Gebruik voor het afdekken geen borden
of schotels, omdat deze de ontdooitijd
aanzienlijk verlengen.
Om te ontdooien plaatst u het rooster
op het eerste niveau van onderen.
Ontdooitabel
Gerecht Inzetniveau
Tijd
1e zijde 2e zijde
Frikadellen 4 8-10 min. 6-8 min.
Varkenshaas 4 10-12 min. 6-10 min.
Braadworst 4 8-10 min. 6-8 min.
Runderhaas, kalfsfilet 4 6-7 min. 5-6 min.
Runderfilet, rosbief (ca. 1 kg) 3 10-12 min. 10-12 min.
Geroosterd brood
1)
3 4-6 min. 3-5 min.
Snacks op toast 3 6-8 min. ---
1) Niet voorverwarmen
Gerecht
Ontdooitijd
min.
Nadooitijd
min.
Opmerking
Kip, 1000 g 100-140 20-30
Kip op een omgekeerd schoteltje in een groot
bord leggen
Na de helft van de tijd keren
Vlees, 1000g 100-140 20-30 Na de helft van de tijd keren
Vlees, 500g 90-120 20-30 Na de helft van de tijd keren
Forel, 150g 25-35 10-15 ---
Aardbeien, 300g 30-40 10-20 ---
Boter, 250g 30-40 10-15 ---
Slagroom, 2 x 200g 80-100 10-15
Slagroom kan ook met nog licht bevroren deel-
tjes goed worden geklopt
Gebak, 1400g 60 60 ---
28 electrolux
Drogen met hetelucht
Ovenfunctie: Hete lucht met ringvormig
verwarmingselement
Gebruik hiervoor een met boterhampa-
pier of bakpapier belegd rooster.
U bereikt een beter resultaat als u na de
helft van de tijd de oven uitschakelt,
opent en gedurende de nacht laat af-
koelen.
Daarna het gerecht verder laten drogen.
Wecken
Ovenfunctie: Onderwarmte
Gebruik voor het inmaken/wecken al-
leen in de handel gebruikelijke glazen
van hetzelfde formaat.
Glazen met een schroefdeksel - of
bajonetsluiting en metalen blikken
zijn ongeschikt.
Voor het wecken gebruikt u het eerste
inzetniveau van onderen.
Gebruik voor het wecken de bakplaat.
Hierop kunt u maximaal zes glazen met
elk een inhoud van één liter plaatsen.
De glazen moeten allemaal tot dezelfde
hoogte zijn gevuld en zijn dichtgeklemd.
Plaats de glazen zodanig op de bak-
plaat, dat ze elkaar niet aanraken.
Giet ca. 1/2 liter water in de bakplaat,
zodat er voldoende vocht in de oven
ontstaat.
Zodra de vloeistof in de eerste glazen
begint te parelen (bij 1-liter-glazen na ca.
35-60 minuten), schakelt u de oven uit
of verlaagt u de temperatuur tot 100°C
(zie de tabel).
Gerecht
Te m p e r at u u r i n
°C
Inzetniveau
Tijd in uren
(richtwaarde)
1 niveau 2 niveaus
Groenten
Bonen 60-
70
3 1 / 4 6-8
Paprika (reepjes) 60-
70
3 1 / 4 5-6
Soepgroenten 60-
70
3 1 / 4 5-6
Paddestoelen 50-
60
3 1 / 4 6-8
Kruiden 40-50 3 1 / 4 2-3
Fruit
Pruimen 60-
70
3 1 / 4 8-10
Abrikozen 60-
70
3 1 / 4 8-10
Appelschijven 60-
70
3 1 / 4 6-8
Peren 60-
70
3 1 / 4 6-9
electrolux 29
Wecktabel
De opgegeven wecktijden en temperaturen
zijn richtwaarden.
Reiniging en onderhoud
1 Waarschuwing: Voor het reinigen moet
het apparaat zijn uitgeschakeld en zijn
afgekoeld.
Waarschuwing: Om veiligheidsredenen het
apparaat niet reingen met een stoom- of
hogedrukreiniger.
Let op: geen schuurmiddelen, scherp
reinigingsgereedschap of schuurspons-
jes gebruiken.
Geen bijtende schuurmiddelen of scher-
pe metalen schrapers gebruiken om het
glas van de ovendeur te reinigen. Hier-
door kan het oppervlak bekrast raken
en kan het glas uiteindelijk breken.
Buitenkant apparaat
De voorkant van het apparaat met een
zachte doek en een warm sopje afne-
men.
Bij een metalen front een in de handel
verkrijgbaar onderhoudsmiddel gebrui-
ken.
Geen schuurmiddelen en schuurspons-
jes gebruiken.
Kookplaat
1 Let op: Schoonmaakmiddelen mogen
niet op de hete glaskeramische plaat
terecht komen! Alle schoonmaakmidde-
len moeten na het schoonmaken met
voldoende schoon water worden verwij-
derd, omdat ze bij het weer verwarmen
bijtend werken. De kookplaat mag al-
leen worden schoongemaakt wanneer
deze koud is!
Gebruik geen agressieve schoonmaak-
middelen, zoals bijvoorbeeld grill- of
ovensprays, grove schuurmiddelen
resp. krassende pannensponzen.
3 Maak de glaskeramische kookplaat na
ieder gebruik schoon, wanneer deze
nog slechts handwarm of koud is. Zo
voorkomt u het inbranden van vuil.
Kalk- en watersporen, vetspatten en
metaalachtig glanzende verkleuringen
kunnen met een in de handel verkrijg-
baar schoonmaakmiddel voor glaskera-
Product
Te mpe r at u ur
in°C
Wecken tot het pa-
relen begint
in min.
Doorkoken bij
100°C
in min.
Bessen
Aardbeien, bosbessen, frambozen,
rijpe kruisbessen
160-170 35-45 ---
Onrijpe kruisbessen 160-170 35-45 10-15
Steenvruchten
Peren, kweeperen, pruimen 160-170 35-45 10-15
Groente
Wortels
1)
160-170 50-60 5-10
Komkommers 160-170 50-60 ---
Gemengd tafelzuur 160-170 50-60 15
Koolrabi, erwten, asperges 160-170 50-60 15-20
1) In de uitgeschakelde oven laten staan
30 electrolux
miek of roestvrij staal worden
verwijderd. Houd u aan de aanwijzingen
van de fabrikant.
Lichte verontreinigingen
1. Maak de glaskeramische plaat schoon
met een vochtige doek en een klein
beetje handafwasmiddel.
2. Wrijf de plaat vervolgens droog met een
schone doek. Er mogen geen restanten
van schoonmaakmiddelen achterblijven
op het oppervlak.
Vastzittend vuil
1. Voor het verwijderen van overgekookte
etenswaren of vastzittende spatten ge-
bruikt u een glasschraper.
2. Plaats de glasschraper schuin op de
glaskeramische plaat.
3. Verwijder verontreinigingen door de
schraper over het oppervlak te laten glij-
den.
3 Glasschrapers en speciaal schoon-
maakmiddel voor glaskeramiek zijn ver-
krijgbaar in de vakhandel.
1 Speciale verontreinigingen
1. Ingebrande suiker, gesmolten kunststof,
aluminiumfolie of andere materialen die
kunnen smelten direct, nog in hete
toestand verwijderen met een glas-
schraper.
1 Let op: bij het gebruiken van de glas-
schraper op de hete kookzone bestaat
er gevaar voor verbranding!
2. Maak de afgekoelde kookplaat vervol-
gens normaal schoon.
3 Wanneer de kookzone met daarop ge-
smolten materiaal reeds is afgekoeld,
dient u de kookplaat opnieuw te verwar-
men voordat u deze schoonmaakt.
Krassen of donkere vlekken op de glas-
keramische plaat, die bijvoorbeeld zijn
veroorzaakt door scherpkantige pan-
nenbodems, kunnen niet worden verwij-
derd. Deze hebben echter geen invloed
op het functioneren van de kookplaat.
Raam van de kookplaat
1 Attentie! Geen azijn, citroen of kalkop-
lossende middelen op het raam aan-
brengen omdat anders matte plekken
ontstaan.
1. Raam met een vochtige doek en wat af-
wasmiddel afnemen.
2. Ingedroogde verontreinigingen met een
natte doek inweken. Daarna wegvegen
en droogwrijven.
Binnenkant oven
Reinig het apparaat na elk gebruik. Op deze
manier brandt het vuil namelijk niet in en kunt
u het makkelijk verwijderen.
1. Schakel de ovenverlichting in om de
oven goed schoon te kunnen maken.
2. Maak de oven na elk gebruik schoon
met een sopje en droog de oven na.
3 Hardnekkig vuil kan worden verwijderd
met een speciale ovenreiniger.
1 Let op: neem bij gebruik van ovenspray
altijd de aanwijzingen van de fabrikant in
acht!
Accessoires
Alle inschuifdelen (rooster, bakplaat, in-
schuifroosters enz.) elke keer na het gebruik
afwassen en goed afdrogen. Kort laten inwe-
ken zorgt voor makkelijker schoonmaken.
Vetfilter
1. Het vetfilter in een heet sopje of in de af-
wasautomaat reinigen.
2. Als het vuil sterk is ingebrand in wat water
en 2-3 eetlepels afwasmiddel voor afwa-
sautomaten uitkoken.
electrolux 31
Inschuifroosters
Om de zijwanden schoon te maken kunnen
de inschuifroosters links en rechts in de oven
worden losgenomen.
Inschuifroosters losnemen
Roosters eerst voor van de ovenwand weg-
trekken (1) en dan achter losnemen (2).
Inschuifroosters inzetten
3 Belangrijk! De afgeronde einden van
de geleidingsstangetjes moeten naar
voren wijzen!
Bij het inzetten de roosters eerst achter weer
inhangen (1) en dan voor inzetten en aan-
drukken (2).
Ovenverlichting
1 Waarschuwing: Kans op kortsluiting!
Voor het vervangen van de ovenlamp:
oven uitschakelen!
zekeringen in de huisinstallatie uit-
draaien resp. uitschakelen.
3 Om de ovenlamp en het afdekglas te
beschermen een doekje op de bodem
van de oven leggen.
Ovenlamp vervangen/glas reinigen
1. Afdekglas linksom draaien, losnemen en
schoonmaken.
2. Indien nodig:
oververlichting 25 watt, 230 V
300 °C hittebestendig
vervangen.
3. Afdekglas weer aanbrengen.
32 electrolux
Bovenwand van de oven
Om het reinigen van de bovenwand van de
oven te vereenvoudigen kan het bovenste
verwarmingselement worden neergeklapt.
Verwarmingselement neerklappen
1 Waarschuwing: Verwarmingselement
alleen neerklappen als de oven is uitge-
schakeld en er geen verbrandingsge-
vaar meer bestaat!
1. Inschuifroosters aan de zijkant losne-
men.
2. Het verwarmingselement van voren
vastpakken en over het nokje aan de
binnenkant van de oven naar voren trek-
ken.
3. Het verwarmingselement klapt nu naar
beneden.
1 Attentie: Druk het verwarmingselement
niet met geweld naar beneden! Het ver-
warmingselement kan afbreken.
Bovenwand van de oven reinigen
Verwarmingselement bevestigen
1. Verwarmingselement tegen de boven-
wand van de oven drukken.
2. Het verwarmingselement tegen de veer-
kracht naar voren trekken en over het
nokje geleiden.
3. In de klemmen laten vallen.
4. Inschuifroosters inzetten.
1 Attentie: Het verwarmingselement
moet aan beide kanten boven het nokje
in de binnenwand van de oven liggen en
goed op z'n plek zitten.
electrolux 33
Bakovendeur
Om het binnenste van de bakoven gemak-
kelijker te kunnen kunt u de bakovendeur
van uw apparaat eruit halen.
Bakovendeur eruit halen
1. Bakovendeur volledig openen.
2. Klemhendel (A) aan de beide scharnie-
ren van de deur volledig uitklappen.
3. Sluit de bakovendeur tot de eerste ver-
grendelstand (circa 45°).
4. Pak met beide handen de zijkanten van
de bakovendeur vast en trek de deur
van de bakoven schuin naar boven er uit
(Let op : Zwaar!).
3 Leg de bakovendeur met de buitenkant
naar boven op een zacht, vlak oppervlak
neer, bijvoorbeeld op een deken, om
krassen te vermijden.
Bakovendeur erin schuiven
1. Pak met beide handen de bakovendeur
aan de kant van de greep vast en houd
deze in een hoek van circa 45°.
Plaats de uitsparingen aan de onderkant
van de bakovendeur op de scharnieren
van de bakoven.
Laat de deur tot de aanslag naar onder
glijden.
2. Bakovendeur volledig openen.
34 electrolux
3. Zet de klemhendel (A) aan de beide deur-
scharnieren terug in de oorspronkelijke
positie.
4. Bakovendeur sluiten.
Het glas van deur van de bako-
ven
De bakovendeur is uitgerust met twee achter
elkaar aangebrachte glasplaten. De binnen-
ste glasplaat kan eraf gehaald worden, tij-
dens het reinigen.
1 Let op! Als er kracht wordt uitgeoefend,
vooral aan de zijkanten van de voorruit,
kan het glas breken.
De glasplaat van deur demonteren
1. Bakovendeur volledig openen.
2. Klemhendel (A) aan de beide scharnie-
ren van de deur volledig uitklappen.
3. Sluit de bakovendeur tot de eerste ver-
grendelstand (circa 45°).
4. Pak de deurafschermer (B) aan de bo-
venkant van de deuraan beide kanten
vast en druk deze naar binnen om de
klemvergrendeling los te maken. Trek
vervolgens de deurafschermereraf.
5. Pak de glasplaat van deur aan de bo-
venrand vast en trek het uit de geleiding
naar boven.
electrolux 35
Reinig de glasplaat
Reinig grondig de glasplaat met
spoelmiddel. Droog daarna de glasplaat
goed af.
Glasplaat weer terug in de deur zetten
1. Schuif aan de onderkant van deur de
glasplaat schuin vanaf boven in het pro-
fiel van de deur en laat deze zakken.
2. Pak de deurafschermer (B) aan de zij-
kanten vast, breng deze aan de binnen-
kant van de rand van de deur aan en
steek vervolgens de deurafschermer (B)
op de bovenkant van de deur.
3 Aan de openzijde van de deuraf-
schermer (B) bevindt zich een geleiderail
(C). Deze moet tussen de buitenste
deurruit en de geleidehoek (D) erin wor-
den geschoven.
De klemvergrendeling (E) moet vast ge-
zet zijn.
3. Bakovendeur volledig openen.
36 electrolux
4. Zet de klemhendel (A) aan de beide deur-
scharnieren terug in de oorspronkelijke
positie.
5. Bakovendeur sluiten.
Servieslade
De servieslade onder de oven is uitneem-
baar, zodat deze makkelijk kan worden
schoongemaakt.
Servieslade verwijderen / weer terug-
plaatsen.
1. Trek de servieslade zo ver mogelijk uit
het fornuis naar buiten.
2. Til de servieslade iets op, zodat deze
schuin omhoog uit de ladegeleiders kan
worden getild.
3. Let bij het terugplaatsen op dat de mid-
delste geleider van de servieslade in de
middelste geleidingsrails valt.
4. De servieslade horizontaal laten zakken
en naar binnen schuiven.
1 Waarschuwing: bij gebruik van de
oven kan in de servieslade een warmte-
ophoping ontstaan. Bewaar in de lade
daarom geen brandbare materialen zo-
als bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen,
plastic zakken, pannenlappen, papier,
enzovoort.
In geen geval ovenreinigingsspray
in de servieslade bewaren!
electrolux 37
Wat is er aan de hand als …
Als u de storing niet met behulp van
deze storingstabel kunt opheffen, neem
dan contact op met uw vakhandelaar of
onze service-afdeling.
1 Waarschuwing: Reparaties aan het
apparaat mogen alleen door vakmen-
sen worden uitgevoerd! Door ondes-
kundige reparaties kunnen aanzienlijke
gevaren voor de gebruiker ontstaan.
Bij bedieningsfouten wordt het bezoek van
de servicetechnicus ook tijdens de garantie-
termijn niet door onze garantiebepalingen
gedekt.
3 Aanwijzingen voor apparaten met
een metalen voorzijde:
Vanwege de koele voorzijde van uw ap-
paraat kan er zich, na het openen van
de ovendeur tijdens of kort na het bak-
ken of braden, gedurende korte tijd con-
dens vormen op de binnenkant van het
deurvenster.
Afvalverwerking
2 Verpakkingsmateriaal
De verpakkingsmaterialen zijn niet scha-
delijk voor het milieu en herbruikbaar. De
kunststoffen hebben de volgende aan-
duidingen, bijv. >PE<, >PS<, enz. Ver-
wijder de verpakkingsmaterialen in
overeenstemming met de aanduiding bij
de gemeentelijke inzamelplaatsen in de
daarvoor bestemde containers.
2 Oud apparaat verwijderen
Het symbool
W op het product of op
de verpakking wijst erop dat dit product
niet als huishoudafval mag worden be-
handeld. Het moet echter naar een
plaats worden gebracht waar elektri-
sche en elektronische apparatuur wordt
gerecycled. Als u ervoor zorgt dat dit
product op de correcte manier wordt
verwijderd, voorkomt u mogelijk voor
mens en milieu negatieve gevolgen die
zich zouden kunnen voordoen in geval
van verkeerde afvalbehandeling. Voor
meer details in verband met het recyclen
van dit product, neemt u het best con-
tact op met de gemeentelijke instanties,
het bedrijf of de dienst belast met de
verwijdering van huishoudafval of de
winkel waar u het product hebt gekocht.
1 Waarschuwing: Opdat er geen gevaar
meer kan ontstaan, moeten afgedankt
apparaten voor het weggooien onbruik-
baar worden gemaakt.
Stekker uit het stopcontact trekken
en aansluitsnoer van het apparaat
verwijderen.
Storing Mogelijke oorzaak Oplossing
De kookzones functioneren
niet.
De betreffende kookzone is niet inge-
schakeld.
Kookzone inschakelen.
De zekering in de huisinstallatie
(stoppenkast) is uitgeschakeld.
Zekering controleren.
De oven wordt niet warm. De oven is niet ingeschakeld. Oven inschakelen.
De dagtijd is niet ingesteld. Dagtijd instellen.
De noodzakelijke instellingen hebben
niet plaatsgevonden.
Instellingen controleren.
De zekering in de huisinstallatie
(stoppenkast) is uitgeschakeld.
Zekering controleren.
Mochten de zekeringen vaker uit-
schakelen, neem dan contact op
met een erkend elektro-installateur.
De ovenverlichting valt uit. De ovenlamp is kapot. Ovenlamp vervangen.
38 electrolux
Montageaanwijzing
1 Attentie! Montage en aansluiting van
het nieuwe apparaat mogen alleen door
een erkend elektro-installateur wor-
den uitgevoerd.
Volg deze aanwijzing op, omdat anders
bij schade de aanspraak op garantie
vervalt.
Plaatsen
Bij aangrenzende meubels moeten fi-
neer of kunststof bekledingen zijn aan-
gebracht met hittebestendige lijm
(100°C). Wanneer de kunststof bekle-
dingen of lijm onvoldoende hittebesten-
dig zijn, kan de bekleding vervormen of
loslaten.
Het apparaat mag aan één kant worden
ingebouwd naast hoge kasten of tegen
wanden.
De afstand tussen de kookplaat en af-
zuigkap moet minimaal zo groot zijn, als
is aangegeven in de montage-instruc-
ties van de afzuigkap.
Wanneer het apparaat op een voetstuk
wordt geplaatst, moeten maatregelen
worden getroffen om te voorkomen dat
het apparaat van het voetstuk glijdt.
Apparaat waterpas stellen
Onder het apparaat bevinden zich
4 stelvoeten waarmee kleine oneffenheden
in de vloer kunnen worden opgeheven.
1. Servieslade verwijderen.
2. Stelvoeten naar behoefte hoger of lager
draaien, tot het fornuis horizontaal staat.
3. Servieslade weer terugplaatsen.
3 De stelvoeten kunnen gemakkelijker
worden gedraaid wanneer het fornuis
wordt ontlast door dit iets te kantelen.
1 Veiligheidsaanwijzingen voor
de installateur
In de elektrische installatie moet een
voorziening worden aangebracht, waar-
door het mogelijk is het apparaat met
een contactopeningsafstand van mini-
maal 3 mm meerpolig van het stroom-
net te scheiden.
Als geschikte scheidingsinrichtingen
gelden bijvoorbeeld beveiligingsschake-
laars, zekeringen (schroefzekeringen
moeten uit de fitting worden genomen),
aardlekschakelaars en -beveiligingen.
Vermijd situaties waarin het apparaat di-
rect naast deuren of onder vensters
wordt gemonteerd. Openslaande deu-
ren en openvallende ramen kunnen an-
ders hete pannen van de kookplaat
slaan.
De elektrische aansluiting van het appa-
raat moet worden uitgevoerd volgens
het aansluitschema op de buitenzijde
van het aansluitdeksel.
De aansluiting op het elektriciteitsnet
moet minimaal voldoen aan de isola-
tiekwaliteit H05VV-F (=227 IEC 53).
electrolux 39
Service
Controleer bij technische storingen eerst of u
met behulp van de gebruiksaanwijzing
(hoofdstuk „Wat te moet doen als…“) het
probleem zelf kunt oplossen.
Wanneer u het probleem niet kunt oplossen,
neemt u contact op met onze service-afde-
ling.
Om u snel te kunnen helpen, hebben wij de
volgende gegevens nodig:
Modelaanduiding
Productnummer (PNC)
Serienummer (S-No.)
(u vindt deze nummers op het typeplaat-
je)
Soort storing
Eventuele foutmelding die het apparaat
aangeeft
Om ervoor te zorgen dat u de benodigde
nummers van uw apparaat bij de hand heeft,
raden wij u aan deze hier te noteren:
Modelaanduiding: ..........................
PNC: ..........................
S-No: ..........................
www.electrolux.com
www.electrolux.nl
www.electrolux.be
822 722 185
-
A
-
150709
-
01
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

Electrolux EKC63307X Handleiding

Categorie
Kookplaten
Type
Handleiding